BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI"

Transkript

1 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI 2013 ENGELSİZ HAVAALANI PROJESİ

2 1 1- Havalimanına gelen ve kısa sürede terminale ulaşmayı hedefleyen engelli yolcuların otopark sahasından rahatlıkla terminale geçmelerini teminen, giriş-çıkış ve asansörlere en yakın yerlerde, en az 1 park yerinden az olmamak üzere otopark kapasitesine göre %5'den az olmamak kaydıyla, yeterli sayıda engelli yolcular için otopark alanı tahsis edilmeli ve yatay ve düşey özürlü işareti ile belirlenmelidir. Havalimanımız otoparkında, terminal binasına geçiģ için en yakın bölgede engelli yolcular için standartlara uygun 2 adet engelli park yeri oluģturulmuģ olup, park yerleri yatay ve düģey özürlü iģareti ile belirlenmiģtir. 2- Özürlüler için tahsis edilen bu yerlere, diğer yolcuların park etmemeleri için gerekli tedbirler alınmalı ve aksine gelişen durumlarda cezai işlemler yapılacağına dair bilgilendirme yazısı konulmalıdır. Engelli yolcular için düzenlenen park yerlerine diğer araçların park etmemesi için uygulanacak cezai iģlemleri belirten 1 adet uyarıcı levha tesis edilmiģtir.

3 2 3- Engelli yolcular için ayrılan park yeri genişliğinin, 2.4 metrelik normal genişlik yerine, bu yolcuların rahatlıkla aracına binebilmeleri ve inebilmeleri için, en az 4 metre olmalıdır. Engelli yolcu park yeri geniģliği standartlara uygun Ģekilde dizayn edilmiģtir mt. 4- Engelli yolcular için belirlenmiş olan otopark ve terminal binası arasındaki geçiş noktalarına, araçlar tarafından dikkatli geçiş yapmaları yönünde (Engelli geçiş noktası olduğunu belirten) uyarı yazılarının konulması gerekmektedir. Geçiş noktaları içinde yaya geçişleri ve/veya rampaların tercih edilmesi, araçların yavaş geçişini sağlayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. (Fiziki yapısı çok katlı olan terminallerde gelen yolcu çıkış alanları için de oluşturulmalıdır.) Otopark ve terminal binası geçiģ noktalarına araç sürücülerinin daha dikkatli olmaları için 2 adet uyarıcı levha tesis edilmiģtir. araçların dikkatli geçmeleri yönünde uyarıcı yazı bulunmaktadır. Ayrıca araçların geçiģ noktalarından yavaģ geçmeleri için geçiģ yolu öncesinde yola kasis yapılmıģtır.

4 3 5- Havalimanı terminallerinin geliş hattında yolcunun bagaj alıp, kara tarafına geçtiği noktadan itibaren toplu veya kişisel ulaşım araçlarına ulaşacağı noktaya kadar hissedilebilir yüzeyler konulmalıdır. Gelen yolcuların kara tarafına geçtiği noktadan, terminal binası önündeki kiģisel ve toplu taģıma ulaģım araçlarına kadar hissedilebilir yüzey uygulaması yapılmıģtır. 6- Engelli yolcuların otoparktan terminale geçiş koridorlarına hissedilebilir yüzeyler konulmalıdır. Bu yüzeyler görme özürlülerin ayakkabı tabanı tarafından rahatlıkla hissedebilecekleri çıkıntı/yükseklikte olmakla birlikte diğer yaya, yürüyebilen özürlülere ve tekerlekli sandalye kullanıcılarına sorun çıkartacak kadar iri kabartma olmamalıdır. Bu konuda TSE'nin standartları veya kriterleri dikkate alınmalıdır. Terminale geçiģ koridorlarında giden/gelen görme engelli yolcular için TSE standartları çerçevesinde zeminde hissedilebilir yüzey çalıģması yapılmıģtır. Giden yolcu için Giden yolcu için

5 4 7- Engelli yolcular için terminal içinde veya dışında yardım isteme noktaları/engelli yolcu danışma noktası oluşturulmalıdır. Yardım isteme noktalarının açık ve anlaşılır bir şekilde gösterimini sağlayan yönlendirme levhaları ilgili yerlere konulmalıdır. Havalimanımızda engelli yolcu yardım isteme noktaları Terminal binası içersinde Engelli DanıĢma ofisi oluģturulmuģ olup, gerekli kolaylıklar DanıĢma Personelimiz tarafından sağlanmaktadır.

6 5 8- Engelli yolcuların yardım isteme noktalarından/engelli yolcu danışmada check-in bankolarına kadar ulaşımda problem yaşamaması için bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır. Engelli yolculara check-in noktalarına geçiş durumlarında, check-in ve bagaj kayıt işlemlerinde gerekli yardım sağlanmalıdır. Terminal binası içerisinde giden yolcular için terminal binası giriģ kapısından danıģma ofisi önünden check-in bankolarına kadar hissedilebilir yüzey uygulaması yapılmıģ olup, engelli yolcuların check-in ve bagaj kayıt iģlemlerinde Havalimanımızda Yer Hizmet veren KuruluĢ bulunmaması sebebiyle Havalimanımız DanıĢma Görevlisi tarafından gerekli kolaylıklar sağlanmaktadır. 9- Engelli kişiye refakat eden bir kişinin yardımcı olması durumunda, bu kişiye Havalimanı içerisinde, uçağa binişte ve uçaktan inişte gerekli yardım sağlanmalıdır. Havalimanımızda Yer Hizmet veren KuruluĢ bulunmaması sebebiyle Havalimanımız DanıĢma Görevlisi ve DHMĠ-Özel Güvenlik Birimi personeli tarafından gerekli kolaylıklar sağlanmaktadır. 10- Tekerlekli sandalye kullanıcıları için bilet ve bagaj işlemlerini rahat bir şekilde yapabilmelerini sağlamak amacıyla terminal içerisinde yer hizmetinin alınacağı ilk bağlantı noktası (danışma ve/veya check-in kontuar alanı) kadar olan bölümde hissedilebilir yüzeyler oluşturulmalıdır. Görme engelli yolcular için zeminde uygulanan hissedilebilir yüzey terminal binası giriģinden baģlayıp danıģma ofisinin önünden geçerek check-in bankolarına kadar uzanmaktadır.

7 6 11- Hissedilebilir yüzey malzeme seçimi ve uygulanması TSE standart veya kriterlerine uygun olmalıdır. Görme engellilerin çoğunun, kısmi görüşe sahip olduğu dikkate alınarak, hissedilebilir yüzeyin çevresiyle zıt renklerde ve fark edilir tonlarda olması sağlanmalıdır. Malzeme iklim şartlarına uygun, yangına ve aşınmaya mukavemetli olmalıdır. Hissedilebilir yüzeyler yön gösterici kılavuz ve yön değiştirme ile tehlikeli durumlar için uyarıcı yüzeyler şeklinde olmalıdır. Havalimanımızdaki yön gösterici kılavuz ve yön değiģtirme ile tehlikeli durumlar için uygulanan hissedilebilir yüzeyler fark edilecek biçimde çevresiyle zıt sarı renkli olup, TSE standart ve kriterlerine uygundur.

8 7 12- Terminal içerisinde muhtelif noktalarda yer alan yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin önüne görme engelliler için uyarıcı hissedilebilir yüzeyler konulmalıdır. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olduğu için Yürüyen Merdiven ve Asansör bulunmamaktadır. 13- Kapıların açık pozisyonundaki net geçiş genişliğinin, iki koltuk değneği taşıyanlar, bir yardımcıyla ilerleyebilenler veya farklı yapıdaki akülü araçlarıyla ilerleyenler için rahatlıkla geçiş imkânına sahip ölçülerde olmalıdır. Havalimanımız terminal binası giriģ kapıları çift kanatlı açıldığında 160 cm. geniģliğe sahiptir. Engelli Yolculardan iki koltuk değneği taģıyanlar, bir yardımcıyla ilerleyebilenler veya akülü araçla ilerleyebilenler için rahatlıkla geçiģ imkânı sunmaktadır. 160 cm CM. 14- Terminal içerisinde muhtelif noktalarda yer alan harici telefonların en az bir tanesinin yüksekliği, bu yolcular tarafından rahatlıkla kullanabilmeleri için, 90 cm ile tercihen 110 cm yükseklik sınırları içerisinde yerleştirilmelidir. Terminal binası içerisinde 1 adet 100 cm yüksekliğinde, otoparkta ise 1 adet dahili ve 1 adet 110 cm yüksekliğinde ankesörlü telefon tesis edilmiģtir.

9 8 100 cm. 15- Engelli yolcuların terminal içerisindeki diğer katlara ulaşımı için özürlü veya genel asansörler ile ulaşım imkanı sağlanmalı ve giriş-çıkışlarda erişim kolaylığı için en az 150 cm x 170 cm'lik bir manevra alanı bırakılmalı, ayrıca asansör hareketini ve kat bilgilerini veren ses sistemi (Türkçe ve İngilizce) olmalıdır. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olduğu için Yürüyen Merdiven ve Asansör bulunmamaktadır. 16- Yeme, içme ve dinlenme amaçlı yerlere rahatlıkla ulaşabilmeleri için, Havalimanında /terminalinde kot farklılığı giderilmeli veya uygun ulaşım imkanı sağlanmalıdır. Terminal binası içerisinde bulunan yeme içme ve dinlenme amaçlı yerlerde kot farklılığı bulunmamaktadır.

10 9 17- Terminal içerisinde engelli yolcular için, yazılı ve sözlü (Türkçe ve İngilizce olarak) bilgilendirme tam ve eksiksiz olarak yapılmalıdır. Kabartma için uygun yerler belirlenmelidir. (Örneğin asansörlerde) Terminal içerisinde engelli yolcular için, yazılı olarak (Türkçe ve Ġngilizce olarak) bilgilendirme tam ve eksiksiz olarak yapılmaktadır. Görme engelli yolcular için Engelli WC lerinde, otoparkta terminal binası vaziyet planı Braille alfabesi ile bilgilendirme levhaları Ģeklinde yapılmıģtır.

11 Terminal içerisinde ve kapalı otopark alanlarında, engelli yolcular için tuvalet imkanı (Gerekli tüm donanımı ile birlikte) sağlanmalı ve bu konuda yönlendirme levhaları ile bilgilendirme yapılmalıdır. Islak hacimlerin giriş kapılarına görme engelli yolcular için Braille alfabesi ile kabartma yüzeylerin konulması uygun olacaktır. Engelli yolcuların ihtiyaçlarını gidermeleri amacıyla terminal binası içerisinde 1 bayan 1 erkek olmak üzere toplam 2 adet standartlara uygun engelli WC si tesis edilmiģ olup, WC lerin yönlendirme levhalarında yer alması sağlanmıģtır. Engelli yolcuların tuvaletlerden faydalanmaları amacıyla Braille alfabesi ile tuvalet kapılarına isimlik yazılmıģtır.

12 Engelli tuvaletlerinde, kolaylıkla ulaşılabilen ve kullanılabilen bir yardım çağrı ve acil durum butonu bulunmalıdır. Havalimanımız terminal binasında bulunan 2 adet engelli WC içerisinde üzerinde Türkçe ve Ġngilizce yardım yazısı bulunan acil çağrı butonu mevcuttur. 20- Yürüyen merdivenlerin, yürüyebilen özürlüler için emniyetli hale getirilmesi amacıyla, merdivenin başında ve sonunda kırmızı ve yeşil ışıklar kullanılmalı, hareket yönü ve hareket başlangıç yönü belirtilmeli, ayrıca her basamağın köşe kenarı zıt renkler ve tonlarla belirginleştirilmelidir. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olduğu için Yürüyen Merdiven ve Asansör bulunmamaktadır. 21- Yürüyen bantlarda, eğimin %12'den, hızın ise saniyede yarım metreden fazla olmaması sağlanmalıdır. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olması sebebiyle yürüyen bant bulunmamaktadır. 22- İmkanlar dahilinde terminal içerisinde ve özellikle yeni projelerde, görmeyen veya çok kısıtlı bir görüş kabiliyetine sahip insanlar için, ses ötesi (Infra Voice) sistemi kurulmalıdır. Infra Voice sisteminin Türkiye deki uygulamaları araģtırılmakta olup, konu ile ilgili çalıģmalarımız sürmektedir.

13 Yön ve durum bilgisinin; engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler tarafından kolaylıkla anlaşılabilir nitelikte olması açısından belirgin olması ve aydınlatmanında yeterli düzeyde olması gereklidir. Havalimanımızdaki levhalar yeterli düzeyde ıģıklandırılmıģ ve arkadan aydınlatmalı teçhiz edilmiģtir. Ayrıca terminal binası, bina içerisinde bulunan ıģıklar aracılığıyla yeterli düzeyde aydınlatılmaktadır. 24- Tabelalardaki yazılar yaşlılar ve görme yeteneği oldukça azalmış kişilerin durumu dikkate alınarak, görülebilir puntolarda (zihinsel özürlülerde dikkate alınarak anlaşılabilir sembol/piktogramların kullanılması) olmalıdır. Havalimanımızdaki levhalar yaģlılar/görme bozukluğu olan insanların kolaylıkla okuyabileceği Ģekilde Türkçe yazılı büyük harfler, Ġngilizce yazılı olanlar ise küçük harfler ile yazılmıģtır.

14 Tekerlekli sandalye kullanıcıları için kontuar bölgesinde hazırlanmış olan indirgenmiş check-in noktası bilgisinin terminalin ana ve/veya ara yönlendirme levhasında yer alması sağlanmalıdır. Check-in bankolarının bulunduğu bölgede engelli yolcu için oluģturulan bankonun yönlendirme levhasında yer alması sağlanmıģtır. 26- Engelli yolcuların güvenlik ve pasaport işlemlerinin tamamlanmasının akabinde, check-in kontuarlarından uçağa ilerleme konusunda sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Havalimanımızda Yer Hizmet veren KuruluĢ bulunmaması sebebiyle Havalimanımız DanıĢma Görevlisi tarafından gerekli tedbirler alınmıģtır. Ancak Havalimanımızda tarifeli seferlerin olması durumunda Havalimanımızda hizmet vermekte olan Havayolu ve Yer Hizmet KuruluĢlarınca gerekli tedbirler alınmıģ olup, Ġlgili KuruluĢlar tarafından yerine getirilmesi gereken ortak Ģartlar kapsamında; Havalimanımızda yer hizmetleri görevini ifa eden Çelebi Hava Servisi A.ġ. nezdinde gerçekleģtirilen giriģimler sonucu, ilgili kuruluģ tarihli yazısı ile bahse konu tedbirlerin taraflarınca yerine getirilmesine yönelik taahhütte bulunmuģtur.

15 14

16 Asansörle iniş imkanı olmayan ve sadece merdivenle ulaşılabilen Gate'ler için (örneğin; uzak uçak park alanları için oluşturulmuş gate'lere geçişte)''platformlu Merdiven Asansörleri'' monte edilmeli ve bulundukları alana kullanma talimatları yerleştirilmelidir. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olduğu için Merdiven bulunmamaktadır. 28- Mevcut şartlar dahilinde, check-in noktalarında tekerlekli sandalye kullanıcıları için ve kısa boylu insanlar için ayrı bir bölüm bulundurulmalıdır. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının bankoya tam yaklaşabilmeleri için en az 90 cm uzunluğunda ve masa yüksekliği yerden en fazla 86 cm olan, diz açıklığı için en az 75 cm yüksekliğinde ve 49 cm derinliğinde bir alan bırakılmalıdır. Havalimanımızın fiziki yetersizliği ve 1 adet check-in bankosu bulunmasından dolayı tekerlekli sandalye kullanıcıları ve kısa boylu insanlar için check-in bankosu oluģturulamamıģtır. 29- Dış hat trafiğine açık havaalanlarında, pasaport kabinleri arasında engelli yolcular için ayrılmış olan pasaport kabini için yönlendirme yapılmalıdır. Havalimanımız dıģ hat trafiğine kapalıdır. 30- Tekerlekli sandalye kullanıcıları için kontuar bölgesinde hazırlanmış olan indirgenmiş check-in noktası bilgisinin terminalin ana ve/veya ara yönlendirme levhasında yer alması sağlanmalıdır. Havalimanımızın fiziki yetersizliği ve 1 adet check-in bankosu bulunmasından dolayı tekerlekli sandalye kullanıcıları ve kısa boylu insanlar için check-in bankosu oluģturulamamıģtır.

17 Engelli yolculara, güvenlik taramalarında gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Engelsiz Havalimanı Projesinin en önemli ilkelerinden biri olan Engelli Yolculara Hizmet Eğitimi faaliyeti kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir ġubesi aracılığı ile Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tunay KARLIDERE tarafından Kurumumuz personeline, Özel Güvenlik Personellerine, DanıĢma Görevlisine ve Havalimanımızda hizmet veren Emniyet personeline Engelli Yolcuya Yönelik DavranıĢ Eğitimi verilmiģ olup, güvenlik taramalarında gerekli hassasiyet gösterilmektedir.

18 Engelli yolcuların güvenlik ve pasaport işlemlerinin tamamlanmasının akabinde, check-in kontuarlarından uçağa ilerleme konusunda sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Havalimanımızda Yer Hizmet veren KuruluĢ bulunmaması sebebiyle Havalimanımız DanıĢma Görevlisi tarafından gerekli tedbirler alınmıģtır. Ancak Havalimanımızda tarifeli seferlerin olması durumunda Havalimanımızda hizmet vermekte olan Havayolu ve Yer Hizmet KuruluĢlarınca gerekli tedbirler alınmıģ olup, Ġlgili KuruluĢlar tarafından yerine getirilmesi gereken ortak Ģartlar kapsamında; Havalimanımızda yer hizmetleri görevini ifa eden Çelebi Hava Servisi A.ġ. nezdinde gerçekleģtirilen giriģimler sonucu, ilgili kuruluģ tarihli yazısı ile bahse konu tedbirlerin taraflarınca yerine getirilmesine yönelik taahhütte bulunmuģtur. 33- Asansörle iniş imkanı olmayan ve sadece merdivenle ulaşılabilen Gate'ler için (örneğin; uzak uçak park alanları için oluşturulmuş gate'lere geçişte)''platformlu Merdiven Asansörleri'' monte edilmeli ve bulundukları alana kullanma talimatları yerleştirilmelidir. Havalimanımız Terminal binası Tek kat olduğu için Merdiven bulunmamaktadır. 34- Mevcut şartlar dahilinde, check-in noktalarında tekerlekli sandalye kullanıcıları için ve kısa boylu insanlar için ayrı bir bölüm bulundurulmalıdır. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının bankoya tam yaklaşabilmeleri için en az 90 cm uzunluğunda ve masa yüksekliği yerden en fazla 86 cm olan, diz açıklığı için en az 75 cm yüksekliğinde ve 49 cm derinliğinde bir alan bırakılmalıdır. Havalimanımızın fiziki yetersizliği ve 1 adet check-in bankosu bulunmasından dolayı tekerlekli sandalye kullanıcıları ve kısa boylu insanlar için check-in bankosu oluģturulamamıģtır. 35- Terminallerin fiziki durumları dikkate alınarak engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için dinlenme noktaları ve bekleme koltukları oluşturulmalı (terminaldeki koltuk kapasitesine göre %5'ten az olmamak kaydıyla) ve bu oturma alanları engelli işareti ile belirlenmelidir. Ayakta durmakta güçlük çeken yolcuların (örneğin; check-in kontuar noktasında, bagaj alım alanında) destek alabileceği trabzanlar veya destek çubukları bulunmalıdır. Terminal binası yolcu bekleme salonlarında bulunan koltuklarından % 5 inin engelli/hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların kullanımına öncelik verilmesi amacıyla Uluslararası Engelli Simgesi etiketi ile iģaretlenmiģtir. Ayrıca Havalimanımız check-in bankolarının önüne trabzanlar yapılmıģtır.

19 Mevcut şartlar dahilinde, ulaşım hizmeti veren otobüsler ile Havalimanında taksi hizmeti veren araçların bir kısmında tekerlekli sandalye kullanıcıları için yardımsız iniş-biniş imkanı sağlayan platformun olması sağlanmalıdır. Havalimanımızı kullanan yolcularımıza ulaģım imkanı olarak ticari taksi ve Balıkesir Belediyesi Halk Otobüsleri ulaģım imkanı sağlamaktadır. Balıkesir Belediyesi Engelli yolcular için tasarlanmıģ ve tekerlekli sandalye kullanıcıları için yardımsız iniģ-biniģ imkanı sağlayan platformlu otobüsleri kullanmaktadır.havalimanımız imkanları dahilinde gerekli önlemler alınmıģtır.

20 TSE'nin Ulaşılabilirlilik Standartları kapsamında bütün camlı asansörlerin, fotoselli cam kapıların ve iç mekanlarda görme engelli (veya kısmi görüşe sahip yolcular) tehlike yaratabilecek camlı yüzeylerin varlığının belirgin hale getirilmesi gerekmektedir. Terminal binasındaki iç mekanlarda görme engelli veya kısmi görüģe sahip yolcular için tehlike oluģturabilecek camlı yüzeyler kırmızı renkli film Ģeritler ve yapıģtırmalı etiketlerle belirgin hale getirilmiģtir. 38- Terminal içerisinde veya dışında yer alan rampaların, az görüş yeteneğine sahip, yolcuların emniyetinin sağlanması için rampa kenarlarının uyarı niteliğinde kırmızı renkli boya ile belirgin hale getirilmesi gerekmektedir. Havalimanımız terminal binası içerisinde kot farkının olmaması nedeniyle rampa bulunmamakta olup, terminal binası dıģında bulunan rampaların kenarları kısmi görüģ yeteneğine sahip yolcular için uyarı niteliğinde kırmızı renkli boya ile boyanmıģtır. 39- Terminal binasının çok katlı fiziki yapıya sahip olması durumunda, gelen yolcunun kara tarafında çıkışından tayin edilmiş noktaya (yardım isteme noktasına) ilerlemede sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Havalimanımız terminal binası, yolcu salonları açısından çok katlı olarak dizayn edilmemiģtir.

21 Terminali kullanan engelli yolcuların transit yolcu halindeyken bağlantı seferlerine ulaşmada sıkıntı yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Havalimanımızdan transit uçuģ gerçekleģtirilmesi halinde gerekli takip yapılacaktır. 41- Hareket etme yeteneğini sağlayan ekipmanın kaybolması veya hasarlanması durumunda geçici olarak yenilenmesi konusunda problem yaşamaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Havalimanımızda Müdürlüğümüzce gerekli tedbirler alınmıģ olup, yolcularımızın mağduriyet yaģamaması için konunun takibi yapılmaktadır. 42- İmkanlar ölçüsünde, engelli yolculara yardım edecek olan genel kabul görmüş yardım köpeklerine ilişkin özel dinlenme alanları belirlenmelidir. Bu alanların engelli yolcuların güvenlik kontrollerine, hizmet alacağı noktalara, kapılara kolayca ulaşabileceği yol güzergâhında olması uygun olacaktır. Havalimanımızın Fiziki mahallin yetersizliği nedeniyle dinlenme alanı oluģturulamamıģtır. 43- Yolcunun duymaması-görmemesi halinde tehir, iptal, bagaj işlemleri vb. durumları için yolcunun haberdar olmak için bu konuda talebini iletmesi durumunda muhtemel hareket tarzı belirlenmelidir. Havalimanımızda Yer Hizmet veren KuruluĢ bulunmaması sebebiyle Havalimanımız DanıĢma Görevlisi tarafından konunun takibi yapılmaktadır. Ayrıca Braille alfabeli tehir/iptal yazıları hazırlanmıģ olup, iģaret dili ve engelli yolcuya yönelik hizmet eğitimi almıģ danıģma personeli tarafından gerekli refakat sağlanacaktır.

22 Yolcunun istemesi ve uçuş öncesi ve sonrasında yeterli zamanının bulunması durumunda Havalimanı tesislerini (yeme içme, dinlenme, ıslak hacimler vb.) kullanabilmesi sağlanmalıdır. Engelli yolcuların havalimanımız terminal binasında bulunan tesislerden faydalanması amacıyla gerekli tedbirler alınmıģtır. Ancak, Terminal binası içerisinde bulunan kafeterya için ayrılan bölüm bulunmakla beraber, hali hazırda Havalimanımızda tarifeli sefer bulunmaması nedeniyle kafeteryayı iģleten müstecir bulunmamaktadır. 45- Yeni inşa edilecek havaalanlarında/terminallerinde, TSE'nin Ulaşılabilirlilik Standartları (Check-in bankosu, rampa, yürüyen merdiven vb. hususlarda) dikkate alınmalıdır. Havalimanımız terminal binası yenileme çalıģmaları olduğu takdirde sürdürülen çalıģmalar TSE nin UlaĢılabilirlik Standartları çerçevesinde yapılacaktır. PROJE KAPSAMINDAKİ İLGİLİ KURULUŞLAR TARAFINDAN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN ORTAK HUSUSLAR 1- Engelli yolculara direkt olarak hizmet veren kuruluşlar, hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerden ücret talep edilmemesi konusunda gerekli tüm tedbirleri yerine getirmelidir. Havalimanımızda hareket kabiliyeti kısıtlı kiģilere sunulan hizmetlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Havalimanımız otoparkında 2 adet engelli park yeri oluģturulmuģ olup, DHMĠ Ücret Tarifeleri Kitapçığı doğrultusunda engelli yolculardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca yer hizmetleri ve Havayolu KuruluĢları tarafından hareket kabiliyeti kısıtlı kiģilere sunulan hizmetlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

23 22 2- Hizmetin farklı birimler tarafından sunulması dikkate alındığında, Proje kapsamındaki kuruluşlar arasında hizmetin kesintisiz sağlanması yönünde gerekli tüm tedbirler alınmalı ve ilgili kuruluşlar tarafından engelli yolculara yardım konusunda prosedürler oluşturulmalıdır. Havalimanımızdaki faaliyet gösteren Kurum ve KuruluĢlar hizmetin aksamaması ve belirli bir kalite standardına ulaģılması için tarafımızca bilgilendirilmiģ olup, engelli yolcularımızın mağduriyet yaģamaması ve eģit koģullarda seyahat etmeleri için ortak prosedürler geliģtirilmektedir. 3- Engelli ve veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere hizmet veren personelin görev tanımları oluşturulmalı ve bu kişilerde aranılan nitelikler belirlenmelidir. Proje kapsamında hizmet edecek personelin görev tanımları ve aranan nitelikler bakımından yer hizmet kuruluģu ve Havalimanımızdaki paydaģlar ile belirli bir kalite standardının oluģması için koordineli çalıģmalar devam etmektedir. Engelli yolculara direk olarak hizmet vermekte olan danıģma ve özel güvenlik personeli gibi personeller eğitime tabi tutularak bilinçlendirilmiģtir. Personel değiģimi yada personel ilavesi olması halinde bahse konu nitelikler aranacaktır. Ayrıca dernekler ve diğer kuruluģlardan standart iyileģtirmeleri konusunda iģbirliği yapılmaktadır.

24 23 4- Engelli yolculara hizmet verecek tüm personele eğitim verilmesi sağlanmalı ve bu eğitimlerin tazeleme periyotları belirlenmelidir. Engelli yolculara hizmet vermekte olan danıģma, güvenlik, Havalimanı Nöbetçi Sorumluları, Havalimanı Emniyet personeline Sakatlar Derneği Balıkesir ġubesi aracılığıyla Balıkesir Halk Eğitim Merkezince Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tunay KARLIDERE tarafından Engelli Yolcuya Yönelik DavranıĢ Eğitimi verilmiģtir. Eğitimlerin yılda bir defa yenilenmesi planlanmakta olup, personelin sürekli olarak konu hakkında bilinçli olması sağlanacaktır.

25 24 5- Özellikle işitme engelli veya öğrenme zorlukları bulunan engelli kişiler ile etkin iletişim kurulması amacı ile işaret dili bilen gerekli eğitime ve becerilere sahip personel (Güvenlik, Danışma, Yer hizmetleri personeli, Kabin personeli vb.) bulundurulmalıdır. Havalimanımızda engelli yolculara direk hizmet vermekte olan danıģma görevlisi ve özel güvenlik görevlilerine ve Havalimanı Nöbetçi Sorumlularına Balıkesir Halk Eğitim Merkezi tarafından ĠĢaret Dili Eğitimi verilmiģtir. 6- Havaalanında/Terminallerde kuruluşların veb sayfalarında engelli yolculara sunulan hizmetler vb. imkanlara ilşkin bilgi içerikli slaytların konulması, sunulan hizmet kalitesini arttıracaktır. Havalimanımızda engelli yolculara sağlanan yolcu kolaylıkları Balıkesir Merkez Havalimanı resmi web sitesi olan internet adresinde Engelsiz Havaalanı Projesi linki adı altında yayınlanması için çalıģmalar devam etmektedir.

26 25 7- Hizmet kalitesinin yükseltilmesi açısından engelli yolculara yönelik olarak sunulan ücretsiz hizmetler terminal imkanlarına ilişkin el broşürleri (görme engelliler için terminal yapısına ilişkin bilgileri vb hususları içeren Braille alfabeli) hazırlanmalıdır. Havalimanımızda engelli yolculara sunulan hizmet kalitesinin artırılması amacıyla terminalimizin muhtelif kısımlarında görme engelliler için Braille alfabesi ile hazırlanmıģ olan El BroĢürü, Öneri ve ġikayet Formu, Görme Engelliler için Tablet ve Braille yazı kalemi danıģmada mevcuttur.

27 26 8- Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere sunulan hizmetin kalitesinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılmalı ve süreç içerisinde emniyet önlemlerinin geliştirilmesi yönünde de gerekli tedbirler alınmalıdır. Hareket kabiliyeti kısıtlı veya engelli yolcuların güvenlik ve emniyet önlemlerinin geliģtirilmesi yönünde Havalimanı Emniyet ġube Müdürü/ Özel Güvenlik birimimizce MSHGP dahilinde gerekli çalıģmalar yapılmıģ olup, Havalimanı Emniyet ġube Müdürlüğü nezdinde gerçekleģtirilen giriģimler sonucu konuya iliģkin emniyet tedbirlerinin geliģtirileceği, gerekli hassasiyetin gösterileceği bilgisi tarihli yazı ile KuruluĢumuza ulaģmıģtır. 9- Engelli yolcu şikâyetlerinin zamanında değerlendirilebilmesi ve çözüme kavuşturulmasına yönelik etkin tedbirler alınmalı (değerlendirme formları vb) ve bu konuda istatistikî veriler oluşturulmalıdır. Havalimanımızda 1 adet öneri Ģikayet standı engelli yolcuların kullanabileceği ölçülerde olup öneri Ģikayet kutuları pazartesi ve PerĢembe günleri Kalite Koordinatörü tarafından açılarak aynı gün içerisinde Ģikayet sahibi kiģiye ( iletiģim bilgileri mevcut ise) Ģikayetin alındı bilgisi verilmektedir. Aynı zamanda DıĢ MüĢteri (Engelli Yolcu) Anket Formları vasıtası ile Havalimanımızda 6 aylık dönemlerde anketler yapılmakta ve anketlerin analizi yapılmaktadır.

28 Proje kapsamındaki ilgili kuruluşları tarafından kendi sorumluluk alanlarında ki yardımlara ilişkin kalite standartları oluşturulmalıdır. Havalimanımız engelli yolculara yönelik hizmetlere ait Kalite Standartları oluģturulması konusunda çalıģmalara baģlanılmıģ olup, engelli yolcuya hizmet verecek personellerde bulunması gereken özellikler kurumlarca belirlenmiģtir. 11- Proje kapsamındaki ilgili kuruluşları tarafından sunulan hizmete ilişkin olarak belirli periyotlarda performans ölçme izleme yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu konuda sürekli iyileştirmenin sağlanabilmesi için gerekli çalışmalar aralıksız olarak sürdürülmelidir. Havalimanımızda engelli yolculara yönelik çalıģmalar Anketler ve Öneri ġikayet Formları vasıtası ile iyileģtirme çalıģmaları devam etmektedir. 12- İlgili mevzuat kapsamında alınması gereken diğer tedbirler yerine getirilmelidir. Havalimanımızda engelli yolcu kolaylıkları konusunda ilgili mevzuatlar takibi yapılmaktadır. 13- Engelli yolcular konusunda ICAO Annex-9 kolaylıkları ile ECAC Doc-30 un ilgili bölümlerinde havayolu ile seyahat eden engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin haklarına ilişkin AB Regülasyonu (Regülation (EC) 1107/2006) ve eklerinde yer alan hususlar dikkate alınmalıdır. SHGM, Engelsiz Havaalanı projesi kapsamında tarih ve sayılı yazının ilgili maddelerinde istenilen Havalimanı Müdürlüğü imkanları dahilinde tamamlanmıģ olup, muhtemel değiģiklikler ile geliģtirilmesi gereken hususlarla ilgili dokümanlar sürekli iyileģtirmeler yapılmaktadır.

29 İleride bu konuda doğabilecek ihtiyaçlar ve gelişmeler ile Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde Genel Müdürlükçe istenilebilecek diğer düzenlemeler yerine getirilmelidir. Ġstenilecek herhangi bir belge veya düzenleme Havalimanı Müdürlüğümüzce yerine getirilecektir.

HAVAYOLUYLA SEYAHAT EDEN ENGELLİ VEYA HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN KİŞİLERİN HAKLARINA VE YAPILACAK DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-33B/01) TASLAK

HAVAYOLUYLA SEYAHAT EDEN ENGELLİ VEYA HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN KİŞİLERİN HAKLARINA VE YAPILACAK DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-33B/01) TASLAK HAVAYOLUYLA SEYAHAT EDEN ENGELLİ VEYA HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN KİŞİLERİN HAKLARINA VE YAPILACAK DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-33B/01) TASLAK Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; hava yoluyla seyahat

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üstyapı Projeler Müdürlüğü nün erişilebilirlik biriminde çalışmakta olan Mimar Faruk GÖNTÜRK, Sait KAYA ve Yavuz ALGÜL tarafından Üniversitemiz Engelli Birimi temsilcilerine

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI : 1 / 27 Rev Tarih Açıklama 00 01.06.2016 İlk Yayın 01 10.01.2017 Hissedilebilir Yüzeyli Yol, Asansör, Check-in Bankosu, Engelli Tuvalet Acil Durum Çağrı Sistemi Değişiklikleri

Detaylı

TERMİNAL-2 ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI

TERMİNAL-2 ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI REVİZYON İZLEME SAYFASI Rev Tarih Açıklama PR.ID.03 1 / 27 PR.ID.03 2 / 27 İÇİNDEKİLER SAYFA İşletme Hakkında Genel Bilgiler 3 1.Amaç 3 2.Kapsam 3 3.Dayanak 3 4.Tanımlar ve Kısaltmalar 4 5.Prosedürle İlgili

Detaylı

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; havayoluyla seyahat eden engelli

Detaylı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU ÇALIġTAYLARIN AMACI VE KAPSAMI Özellikle kamu kullanımına

Detaylı

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Proje Koordinatörü: Aydın SARIGÜL Mimar: Seçil SEÇAL Çukurova Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov. 12.05.2015 MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.tr ENGELLİ Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde

Detaylı

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Ağustos 2011 Türkiye Bankalar Birliği nde, engelli vatandaşların bankaların sunduğu ürün ve hizmetlerden, sorunsuz

Detaylı

ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI

ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI REVİZYON İZLEME SAYFASI : 1 / 34 Rev Tarih Açıklama 00 01.06.2016 İlk Yayın 01 10.01.2017 Hissedilebilir Yüzeyli Yol, Asansör, Check-in Bankosu, Engelli WC Acil Durum Çağrı Sistemi Değişiklikleri Nedeniyle

Detaylı

FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. (BARRIER FREE AIRPORT GUIDELINE) Prepared by Controlled by Approved by Approved by QM-OPS-Sec-Mech Mngrs Quality Manager General

Detaylı

FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. FRAPORT IC İÇTAŞ ANTALYA HAVALİMANI TERMİNAL YATIRIM ve İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. (BARRIER FREE AIRPORT GUIDELINE) Prepared by Controlled by Approved by Approved by QM-OPS-Sec-Mech Mngrs Quality Manager General

Detaylı

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü.

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü. T.C. KONYAALTI BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN ENGELLİ VE YAŞLILARIMIZIN HAYATLARININ KOLAYLAŞTIRILMASINA YÖNELİK UYGULANACAK ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK 1- GENEL

Detaylı

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK 1.GENEL HÜKÜMLER 1.1. Amaç Engelliler ve yaşlıların (güçsüzlerin) sağlıklı insanlar gibi zorlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri, fiziksel çevrenin

Detaylı

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017- BAHAR YARIYILI DERS: MİMARİ TASARIM VI (DİPLOMA PROJESİ) HAVAALANI TASARIMI İHTİYAÇ PROGRAMI HAVAALANINA DAİR GENEL BİLGİLER/BEKLENTİLER

Detaylı

İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI

İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI TERMINAL ALANLARI TERMINAL ALANLARI Dış Hatlar İç Hatlar Genel Havacılık Kapalı Otopark Açık Otopark 286.770 m2 63.165 m2 2.369 m2 180.000 m2 34.700 m2 YÜZDESEL YOLCU SAYISI

Detaylı

ENGELSİZ YER HİZMETLERİ; ÖNCELİĞİMİZ MEMNUNİYETİNİZ

ENGELSİZ YER HİZMETLERİ; ÖNCELİĞİMİZ MEMNUNİYETİNİZ ENGELSİZ YER HİZMETLERİ; ÖNCELİĞİMİZ MEMNUNİYETİNİZ Havaalanı ulaşımında tüm engellerin yerini konfor ve rahatlık aldı. Güvenli, rahat ve keyifli bir uçuş hazırlığı dönemi için Havaş Yer Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER...

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER... İÇİNDEKİLER Sayfa İÇİNDEKİLER.......i TABLOLAR LİSTESİ..vi ŞEKİLLER LİSTESİ... vii RESİMLER LİSTESİ. KISALTMALAR DİZİNİ......xx GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ENGELLİLİK TANIMI DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE

Detaylı

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız

Detaylı

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Gülşen NARİN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatör Yardımcısı www.mavibayrak.org.tr 1 SUNUM İÇERİĞİ İstatistiksel Veriler İlgili

Detaylı

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. www.medlis.com.tr

Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. www.medlis.com.tr Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. Ortopedik Engelli Erişim Uygulamaları Görme ve İşitme Engelli Erişim Uygulamaları 1. Bina Erişim Çözümleri 1. Hissedilebilir Yüzey Uygulamaları

Detaylı

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK III: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU III. GEMİLER Bu form Gemilerin Teknik Yönetmeliği ve TS 9111 Standardı esas alınarak hazırlanmıştır. AÇIKLAMA SORUNUN İDARİ

Detaylı

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI AĞUSTOS 2011 Giriş : Raylı Sistem Müdürlüğü, yaptığı metro projelerinde ulusal ve uluslararası mevzuatlar, standartlar doğrultusunda özürlü vatandaşlara hizmet

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri HissedilebilirYol.COM Mevzuat ve Hissedilebilir Yüzey Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmesi

Detaylı

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1.

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. AÇIKLAMA Bilindiği üzere ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin

Detaylı

Demiryollarında Yolcu Hakları

Demiryollarında Yolcu Hakları Demiryollarında Yolcu Hakları Türkiye ve AB deki Mevzuat Mayıs 2015 DDGM Sunum İçeriği "Yolcu Hakları" Ne Anlama Gelir? DDGM nin Sorumluluğu TCDD nin Yolcu Hakları Mevzuatı Karayollarında Yolcu Hakları

Detaylı

Kastamonu Havalimanı uçak bileti

Kastamonu Havalimanı uçak bileti Devlet Hava yolları tarafından İstanbul-Kastamonu seferlerine ilk olarak 1959 yılında başlamış olan Kastamonu Havaalanı, yolcu sayısının yetersizliği nedeni ile bir süre uçuşları iptal edilmiş bir tesistir.

Detaylı

Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar. Denied Boarding nedir? Uçuş İptali nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinin iptali durumudur.

Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar. Denied Boarding nedir? Uçuş İptali nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinin iptali durumudur. Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar Denied Boarding nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinde, konfirme bileti ve konfirme rezervasyonu olduğu halde overbooked uçuşlarda, kapasite fazlası

Detaylı

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ KSUY 5119 KAMUSAL

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ICS 91.100.10 TÜRK STANDARDI TASARISI tst 25 004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13536 Aralık 2012 ICS 11.180.01; 11.180.15 TS ISO 23599 UN UYGULAMASINA YÖNELİK TAMAMLAYICI STANDARD Complementary Turkish

Detaylı

Enstitü Müdürlüğü ile müģteriler arasındaki tüm iliģkileri ve faaliyetleri kapsar.

Enstitü Müdürlüğü ile müģteriler arasındaki tüm iliģkileri ve faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedür, müģterilerin taleplerin yerine getirilmesi, yapılan iģlemlerle ilgili laboratuar uygulamalarının izlenmesi, müģteri ve enstitü arasındaki iletiģim Ģekillerinin belirlenmesi, müģterilerden

Detaylı

İSTANBUL ULAŞIM A.Ş. ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARI RAPORU

İSTANBUL ULAŞIM A.Ş. ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARI RAPORU İSTANBUL ULAŞIM A.Ş. ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARI RAPORU İSTANBUL, 2011 1 İçindekiler 1. M1 (Aksaray-Havalimanı) Metro Hattında 2009-2011 Yılları Arasında Engellilerin Erişimiyle İlgili Düzenlemeler...

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

2017 NİSAN AYI YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

2017 NİSAN AYI YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH BEYLİFE CİTY KONUTLARI YÖNETİCİLİĞİ 01 NİSAN 2017-30 NİSAN 2017 1. SİTE TANITIMI, VE ORGANİZASYON ŞEMASI Ġstanbul ili, Beylikdüzü Ġlçesi, Cumhuriyet Mahallesi Söğüt Sokak No:2 813

Detaylı

Marmaray. İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri. Nisan - 2011

Marmaray. İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri. Nisan - 2011 Marmaray İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri Nisan - 2011 MARMARAY Boğaz Geçişi Banliyö Demiryolu Hattı İSTASYONLAR MARMARAY İstasyonlar Tren Aralıkları Pik saatte tek yönde 75 000 yolcu 2 dakika ile

Detaylı

2017 TEMMUZ AYI FAALİYET RAPORU

2017 TEMMUZ AYI FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH BEYLİFE CİTY KONUTLARI YÖNETİCİLİĞİ 01 TEMMUZ 2017-31 TEMMUZ 2017 FAALİYET 1. SİTE TANITIMI, YÖNETİM KURULU VE ORGANİZASYON ŞEMASI Ġstanbul ili, Beylikdüzü Ġlçesi, Cumhuriyet Mahallesi

Detaylı

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Julie BABINARD Çevre ve Sosyal Kalkınma Uzmanı, Ulaşım, Dünya Bankası Özet 1. Ulaşımda erişilebilirlik niye önemlidir 2.

Detaylı

Görme Engelliler için Mimari Yönlendirme Sistemleri

Görme Engelliler için Mimari Yönlendirme Sistemleri Büyükdere Cad. No.89 Kent Apt. K.6 D.9 Mecidiyeköy / İstanbul Tel. : (0212) 274 61 18-274 61 25 Faks : (0212) 212 59 71 www.catiarya.com Görme Engelliler için Mimari Yönlendirme Sistemleri Hakkımızda 2008

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİ

POLİKLİNİK HİZMETLERİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birime yönelik düzenleme bulunmalıdır. Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birim bulunmalıdır. Bu birimde, bölümde hizmet veren hekimlerin listesi

Detaylı

4 TS ISO 4190-5 (İngilizce Metin) Asansörler ve servis asansörleri- Bölüm 5: Kumanda tertibatları, sinyalleri ve ilâve bağlantılar 27.8.

4 TS ISO 4190-5 (İngilizce Metin) Asansörler ve servis asansörleri- Bölüm 5: Kumanda tertibatları, sinyalleri ve ilâve bağlantılar 27.8. 1 TS EN 81-72 (İngilizce Metin) 2 TS EN ISO 25745-2 (İngilizce Metin) 3 TS EN ISO 25745-3 (İngilizce Metin) GÜNCEL ASANSÖR ve YÜR MER. / BANT STANDARTLARI - ARALIK 2015 bölüm 72:İtfayeci asansörleri Asansörler,

Detaylı

ASANSÖR STANDARTLARI. EN Standartları. ISO Standartları

ASANSÖR STANDARTLARI. EN Standartları. ISO Standartları ASANSÖR STANDARTLARI EN Standartları ISO Standartları STANDARTLAR YAYIN TARİHİ TSE CEN/TS 81-76:2011 (İngilizce Metin) Asansörler Yapım ve montaj için güvenlik kuralları- Yolcu ve yük asansörleri için

Detaylı

2. İDARİ FAALİYETLER. Asansörlere blok kat daire planları yazıları yaptırılmıģ ve yerlerine konulmuģtur. MART 2017 AYI FAALİYET RAPORU

2. İDARİ FAALİYETLER. Asansörlere blok kat daire planları yazıları yaptırılmıģ ve yerlerine konulmuģtur. MART 2017 AYI FAALİYET RAPORU SAYFA : 1/8 PROJE ADI KONU ve TARİH BEYLİFE CİTY KONUTLARI YÖNETİCİLİĞİ 01 MART 2017-31 MART 2017 1. SİTE TANITIMI, YÖNETİM ORGANİZASYONU VE DOLULUK ORANLARI Ġstanbul ili, Beylikdüzü Ġlçesi, Cumhuriyet

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış

Detaylı

MEMNUNİYET ÖLÇÜMÜ. BursaRay istasyonlarındaki güvenlik görevlilerinin size karşı tutum ve davranışlarından

MEMNUNİYET ÖLÇÜMÜ. BursaRay istasyonlarındaki güvenlik görevlilerinin size karşı tutum ve davranışlarından AMAÇ VE YÖNTEM Burulaş ın şehir içi ulaşım hizmetlerinden beklenti ve memnuniyeti ölçmek, yolcunun bakış açısıyla eksiklikleri belirlemek ve bu doğrultuda daha kaliteli hizmet verebilmek, Burulaş ın güçlü

Detaylı

REVIZYON: 0 SAYFA : 1

REVIZYON: 0 SAYFA : 1 SAYFA : 1 PROJE ADI KONU ve TARİH OTOPORT OTOMOBĠL AVM 01 MART 2017 31 MART 2017 FAALĠYET RAPORU 1. GİRİŞ Ġstanbul Ġli, Esenyurt Ġlçesi,Turgut Özal Mahallesi 68. Sokak No: 46 adresinde bulunan ve Esenyurt

Detaylı

ĠġYERĠ BĠNA VE EKLENTĠLERĠNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK

ĠġYERĠ BĠNA VE EKLENTĠLERĠNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK ĠġYERĠ BĠNA VE EKLENTĠLERĠNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK ĠġYERĠ BĠNA VE EKLENTĠLERĠNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

YER HOSTESİ TANIM. Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir.

YER HOSTESİ TANIM. Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir. TANIM Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Yolcunun bileti ve bagajlarını alarak uçağa binebilmesi

Detaylı

TS ISO 4190-1 - 18.06.2014 Asansörler - Yerleştirme ile ilgili boyutlar - Bölüm 1: Sınıf ı, sınıf ıı, sınıf ııı ve sınıf vı asansörler

TS ISO 4190-1 - 18.06.2014 Asansörler - Yerleştirme ile ilgili boyutlar - Bölüm 1: Sınıf ı, sınıf ıı, sınıf ııı ve sınıf vı asansörler Asansör Standartları Standart No/Kabul Tarihi TS EN 81-20:2014 (İngilizce Metin)-30.10.2014 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20:

Detaylı

ENGELLİLERLE SPOR ETKİNLİKLERİ MAVİ KAPAK

ENGELLİLERLE SPOR ETKİNLİKLERİ MAVİ KAPAK ENGELSİZ MECLİS Engellilerle, milletvekilleri ve TBMM çalışanları birçok etkinlikte bir araya gelmektedir. ÖNSÖZ Bu kapsamda 3 Aralık 2012 Dünya Engelliler Günü nedeniyle Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme

Detaylı

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ Eğitimi Alması Gereken Personele ĠliĢkin Tanımlamalar: (1) Yöneticisi: Havaalanının İşletiminden Sorumlu Yönetici Personel. (2) Yöneticisi: Havaalanı İşletmesinin insan faktörleri

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU ( )

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU ( ) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU (2013-2016) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ Erciyes Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin, üniversite çalışanlarının

Detaylı

3- Mekân ana girişlerinin standartları;

3- Mekân ana girişlerinin standartları; Ulaşılabilirlik; kısa anlatımı ile insan yaşamındaki bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş mimari çevrelerin, yapıların, ulaşım sistemlerinin, insanlar için açık, rahatlıkla erişilebilir ve kullanılabilir

Detaylı

2017 YILI TEMMUZ AYI FAALİYET RAPORU

2017 YILI TEMMUZ AYI FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH ISPARTAKULE KOZA EVLERİ 01 TEMMUZ 2017 31 TEMMUZ 2017 YILLIK FAALİYET 1. GİRİŞ Ġstanbul ili, Avcılar Ġlçesi, Tahtakale Mahallesi Petunya Sokak üzerinde kurulu tekbir toplu yapı

Detaylı

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014 1. ENGELLİLER PARKI : 2007 yılından; buyana Engellilere Yönelik Psikolojik Destek ve Yaşam Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamında; Menteş Mahallesi, Engellilere tahsisli, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

ASANSÖR STANDARTLARI

ASANSÖR STANDARTLARI ASANSÖR STANDARTLARI TS 12255 Yetkili servisler - Asansörler için - Kurallar TS 13561 Yetkili servisler - Asansörler, Revizyonler ve yürüyen bantlarda kullanılan kumanda panoları veya kumanda kartları

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü. VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE (2011/55)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü. VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE (2011/55) Sayı : B.10.0.THG.0.79.00.02/ Konu: Muayenehane bina standartları 06.10.2011/40848 VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE (2011/55) Ġlgi:13/07/2011 tarih ve 30575 (Genelge 2011/46) sayılı Genelgemiz.

Detaylı

KONU: İZMİR KÖRFEZİNDE TOPLU DENİZ ULAŞIMI

KONU: İZMİR KÖRFEZİNDE TOPLU DENİZ ULAŞIMI Urban Mobility in Mediterranean cities: Feedback and perspective KONU: İZMİR KÖRFEZİNDE TOPLU DENİZ ULAŞIMI İZDENİZ A.Ş. İZMİR Büyükşehir Belediyesi İl Sınırları içerisinde Deniz Yolcu ve Araç Taşımacılığını

Detaylı

BASIN YAYIN ve HALKLA ĠLĠġKĠLER

BASIN YAYIN ve HALKLA ĠLĠġKĠLER Hazırlayan Basın Yayın ve Halkla iliģkiler Md. H. KABACIOĞLU Kontrol BaĢkan Yardımcısı T. MERMERTAġ Onay Belediye BaĢkanı Op.Dr. A. ÖZ Yürürlük Tarihi 02.07.2007 Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı;

Detaylı

EK 2:AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK 2:AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK II: AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU D. OTOPARKLAR Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standardlar esas alınarak

Detaylı

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ UYGULAMA ESASLARI

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ UYGULAMA ESASLARI 1. Tanımlar ve Kısaltmalar YEŞİL HAVAALANI PROJESİ UYGULAMA ESASLARI 1.1 İşletme: 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

Detaylı

TEST, KONTROL VE KALĠBRASYON UZMANI EĞĠTĠMLERĠ DÜZENLENECEKTĠR

TEST, KONTROL VE KALĠBRASYON UZMANI EĞĠTĠMLERĠ DÜZENLENECEKTĠR TEST, KONTROL VE KALĠBRASYON UZMANI EĞĠTĠMLERĠ DÜZENLENECEKTĠR TEST, KONTROL VE KALĠBRASYON UZMANI EĞĠTĠMLERĠ VE SINAVLARI DUYURUSU Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında yürürlüğe

Detaylı

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 21 ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ Deniz Çağlayan Gümüş Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dgumus@aile.gov.tr ÖZET Ülkemizde

Detaylı

ARAÇ PROJE ONAY GRUP BAŞKANLIĞI OKUL SERVİS ARACI TEKNİK MUAYENE RAPORU

ARAÇ PROJE ONAY GRUP BAŞKANLIĞI OKUL SERVİS ARACI TEKNİK MUAYENE RAPORU Doküman ULM-03-FR-04-035 Tadilatı Yapan Firmanın Adı Adresi Adı Soyadı MMO Sicil Yetkili Mühendisin SMM Büro Adı Büro Adresi ARAÇ BİLGİLERİ Marka Tip Ticari Adı Plaka Kategori/ Sınıf Araç Tanıtım Numarası

Detaylı

2017 YILI MAYIS AYI FAALİYET RAPORU

2017 YILI MAYIS AYI FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH OTOPORT OTOMOBĠL AVM 01 MAYIS 2017 31 MAYIS 2017 FAALĠYET 1. PROJE TANITIMI, YÖNETİM KURULU VE ORGANİZASYON ŞEMASI Ġstanbul Ġli, Esenyurt Ġlçesi,Turgut Özal Mahallesi 68. Sokak

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı Okul: VAN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Eylem Planının Süresi: 6 ay Geliştirilecek Alanlar (ÖD Raporundan Aktarılacak)

Detaylı

TS 13561 Yetkili servisler - Asansörler, Revizyonler ve yürüyen bantlarda kullanılan kumanda panoları veya kumanda kartları için - Kurallar

TS 13561 Yetkili servisler - Asansörler, Revizyonler ve yürüyen bantlarda kullanılan kumanda panoları veya kumanda kartları için - Kurallar ASANSÖR STANDARTLARI TS 12255 Yetkili servisler - Asansörler için - Kurallar TS 13561 Yetkili servisler - Asansörler, Revizyonler ve yürüyen bantlarda kullanılan kumanda panoları veya kumanda kartları

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI

KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI Türk DemirDöküm Fabrikaları A.ġ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENĠLĠKÇĠ VE

Detaylı

İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU

İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU İETT yenilenmeye devam ediyor Kurulduğu tarihten bu yana İstanbul a ve İstanbullulara hizmeti aralıksız sürdüren İETT, 141 yıllık tarihi

Detaylı

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü: Proje Asistanı: Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Çorum Engel Haritası Hitit Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nur ŞAT Ar. Gör. Tuğçe GÖVER Araştırma Projesi

Detaylı

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 NĠSAN NĠSAN 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 NĠSAN NĠSAN 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU SAYFA : 1/7 PROJE ADI KONU ve TARİH ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 NĠSAN 2017 30 NĠSAN 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU 1. GİRİŞ Ġstanbul ili, Avcılar Ġlçesi, Tahtakale Mahallesi Petunya Sokak üzerinde kurulu

Detaylı

B i l g i l e n d i r m e

B i l g i l e n d i r m e B i l g i l e n d i r m e Kime : Banka Genel Müdürlükleri Kimden : T. Bankalar Birliği Genel Sekreterliği Konu : Engellilere yönelik bankacılık hizmetleri çalışma grubu Tarih : 20 Haziran 2012 Engelli

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU (Bina incelemesi) Bu rapor Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği tarafından; Engelli Hakları İzleme ve Savunuculuk Projesi kapsamında hazırlanmıştır.

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI TERMİNAL HİZMETLERİ YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI TERMİNAL HİZMETLERİ YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Değ. tarihi: 23/11/2006 Değ.No:02 Sayfa:1/17 DÜZELTMELER No Tarih Değiştirilen Madde No: No Tarih Değiştirilen Madde No: 1 26/07/2006 Format Değiştirildi. 2 23/11/ 2006 24-2 Yolcu

Detaylı

UYGULAM YÖNETMELİĞİ EK-3 ÇALIŞMA GRUBU RAPORU. asm standartları

UYGULAM YÖNETMELİĞİ EK-3 ÇALIŞMA GRUBU RAPORU. asm standartları UYGULAM YÖNETMELİĞİ EK-3 ÇALIŞMA GRUBU RAPORU Grup katılımcıları: 1.Erhan Bayuk 2.Şaban Kaya 3.Tayfun Çiğdem 4.Levent Özkan 5.Hasan Eraydın 6.Recep Sağlam 7.Kadircan Tuncel Konu Başlıkları: asm standartları

Detaylı

DÜŞME RİSKİNİ DEĞERLENDİRME TALİMATI

DÜŞME RİSKİNİ DEĞERLENDİRME TALİMATI Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.4.5, 1.5-1.2.2 KAPSAM: Klinikler ve yoğun bakımlar Hazırlayan/Kontrol Eden Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Onay Gülsemin ACIOĞLU

Detaylı

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi:

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi: DOC -006 Doküman Kodu: İŞL- 006 Yayınlanma Tarihi:31.07.2017 Yürürlük Tarihi:31.07.2017 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Ercan Havalimanı nda uçağa kabul edilmeyen kabin

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

Havalimanında Kişiye Özel Servisler

Havalimanında Kişiye Özel Servisler Havalimanında Kişiye Özel Servisler Seyahat planlarınızı yaparken ihtiyaç duyduğunuz herşey tek adreste! TAV primeclass, özel bir seyahat danışmanı gibi çalışarak, araç kiralamadan özel şoförlü transferinize,

Detaylı

ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM

ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM Dünyada 600 milyon dan fazla insan engelli olarak kabul ediliyor. Ülkemizde ise özel bakıma ve eğitime ihtiyacı olan 8,5 milyon civarında engelli insanımız bulunmaktadır.sadece Zeytinburnu

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU SAYFA : 1/7 PROJE ADI KONU ve TARİH ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS 2017 30 MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU 1. GİRİŞ Ġstanbul ili, Avcılar Ġlçesi, Tahtakale Mahallesi Petunya Sokak üzerinde kurulu

Detaylı

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013 Centro Zaragoza Motosiklet Tamiri Genel Kriterleri kapsamında sınıflandırma ve uzmanlık alanlarına göre belirlenecek servislerin CZTURK Motosiklet Servis Standardıdır. Yayınlama tarihi : Ocak 2013 İstanbul,

Detaylı

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Eylem Planı opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Detaylı

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF İSTANBUL DA ENGELLİLERE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN UYGULAMALAR 1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF Topkapı Trafik Eğitim Parkında engelliler için özel tasarlanmış sınıfta her hafta düzenli

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI Faaliyet Ve Proje Bilgileri Özürlülük sadece belli bir kesimin çalışma konusu değildir, tüm toplumun her alanını ilgilendiren sosyal bir konudur. Özürlü bireyleri ihtiyaç sahibi olarak değil, eşit haklara

Detaylı