İĞNE DELİĞİ FOTOĞRAF MAKİNELERİ (PINHOLE)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İĞNE DELİĞİ FOTOĞRAF MAKİNELERİ (PINHOLE)"

Transkript

1

2 FOTOĞRAF MAKİNELERİ

3 İĞNE DELİĞİ FOTOĞRAF MAKİNELERİ (PINHOLE) Bu fotoğraf makineleri ilk olarak kullanılan fotoğraf makineleri olup bir kara kutunun ön kısmına açılmış olan iğne deliği büyüklüğünde olan bir delikten geçen ışık film düzlemine üzerine düşülerek görüntü elde ediliyordu.

4

5

6

7 DUVARA BASKI Camera Obscura Image of Manhattan View Looking West in Empty Room, 1996

8 DUVARA BASKI Camera Obscura Image of the Grand Tetons in Resort Room, 1997

9

10 FOTOĞRAF MAKİNESİ ELEMANLARI

11 1. NETLEME SİSTEMİ Netlemeyi gerçekleştiren vidalı iki tüpten ibaret bir aparattır. Bir şişe kapağının açılıp kapanırken Yukarı -aşağı hareketi gibi merceklerin film Düzleminden uzaklaşıp yakınlaşması ile netleme yapılır. Netleme ayarı, manuel (M) yapılabildiği gibison zamanlarda geliştirilmiş modellerde otomatik olarak da (autofocus AF) netleme yapılabilir.

12

13 2. ENSTANTANE (OBTÜRATÖR) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış olan obtüratör hızı(enstantane) süresince açık kalır.

14 GÖRÜNTÜ OLUŞUMU Perde kapalı, görüntü ayna vasıtasıyla vizöre ulaşır. Deklanşöre basıldığında ayna kalkar, perde açılır ve objeden gelen ışık uygun miktarda film düzlemine düşer. Film pozlandıktan sonra perde kapanır ve ayna eski konumunu alır.

15 ENSTANTANE AYARI Bu süreler saniyelerin birimleri cinsindendir. Standart değerler 1/1, 1/2, 1/ 4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 ile gösterilmektedir.

16 3. DİYAFRAM Film düzlemi üzerinde "ışık miktarını" ve "alan derinliğini ayarlamaya yarayan sistemdir. Kısılıp açılarak film düzlemi üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram objektiflerin üzerinde bulunan diyafram halkası (diyafram bileziği) vasıtası ile ayarlanır vediyaframaçıklıkları değerleri ile f gösterilirler.

17 Farklı Diyafram Değerleri

18 Objektifin odak uzaklığına bağlı olarak en küçük diyafram açıklığı belirlenir. Bağıntılı açıklık olarak 1 denirse bir sonraki açıklık onun iki katı olan 2, bir sonraki yine onun iki katı olan 4 ve aynı şekilde açıklıkları büyüterek katları olan sayılar elde edilir. Bu sayılar sırasıyla: 1 den başlayarak 512 ye kadar aşağıda gösterilmiştir Ancak bu sayıları makinenin içindeki göstergelerde yazmak zordur, bu nedenle makinelerin içinde daha kolay yazılabilsinler diye bu sayıların karekökleri alınmıştır: F değerleri: f değerleri (karekökler) 1-1, , , , ,627 - Yani kısaca kabul edilen f değerleri: , , dir. Bu sayıların her birine, tam diyafram değeri, (f/stop, f/sayısı/ f/durağı) denir ve kısaltılmış olarak küçük f harfi ile gösterilir. (tam diyafram değerleri dışında 1.2 1,8 3,5 gibi ara değerler de vardır.)

19 KURAL: DİYAFRAM DEĞERİ SAYI OLARAK KÜÇÜLDÜKÇE, AÇIKLIK OLARAK BÜYÜR. SAYI OLARAK BÜYÜDÜKÇE AÇIKLIK OLARAK KÜÇÜLÜR.

20 Diyafram, insan gözündeki gözbebeğine benzer.

21 f:22 f:4

22 4. FİLM SARMA KOLU Makine içindeki çekilmemiş filmi çekim gerçekleştirildikten sonra çekilmiş film bölümüne saran sistemdir. 5. NUMERATÖR Çoğunlukla kaç poz çekim yapıldığını ya da daha kaç poz çekim yapılacağını gösteren düzenektir. Numeratör Film Sarma Kolu

23 6. FİLMİ GERİYE SARMA KOLU Film bittikten sonra filmi tekrar kasetine sarmak için kullanılan bir düzendir. Filmi Geriye Sarma Kolu

24 7. FİLM HIZI AYARLAMA Makineye takılacak olan film hızının makineye tanıtıldığı yerdir. Film Hızı Ayarlama

25 8. VİZÖR (BAKAÇ) Film üzerine oluşturulacak görüntünün göz ile izlenmesini sağlayan optik bir düzenektir. Vizör

26

27

28 9. OBJEKTİF Objektif fotoğrafı çekilecek konunun bütün noktalarından yansıyarak gelen ışık taneciklerini odak düzleminde toplayıp, filmin üzerine aktarmaya yarayan mercek veya mercekler topluluğudur. Üzerinde odak uzaklığı, diyafram ve netleme halkası gibi kontrol düzenekleri bulunur.

29 ODAK UZUNLUĞU Odak Uzunluğu

30 Aynı mesafede farklı odak uzunluklu objektif kullanımının fotoğrafa etkisi

31 Teleobjektif (200mm) Normal (50mm) Geniş Açılı (28mm)

32

33

34 Zoom Objektifler 35mm 105mm Zoom Objektif

35 Standart Zoom Objektifler EF28-135mm f/ IS USM EF24-85mm f/ USM

36 Telefoto Zoom Objektifler New FD70-210mm f/4

37 Geniş Açılı Zoom Objektifler EF17-35mm f/2.8l USM

38 İĞ Bu

39 Lens Odak Uzaklığının Perspektife Etkisi (Objenin büyüklüğü sabit tutulmuştur.) 17mm Lens Daha çok perspektif 70mm Lens Daha az perspektif

40 FOTOĞRAF MAKİNELERİ ÇEŞİTLERİ 1. Kompakt Makineler Fotoğrafçılıktan hiç anlamayan bir kişinin bile kolaylıkla kullanabileceği türden, eski kutu makinelerinin modernleştirilmiş şekli olup; sabit diyafram ve sabit netlikte objektiflere sahiptirler ve bu objektifleri değiştirme olanağı yoktur.

41

42 2. SLR - Tek Objektifli Refleks Maklneler (Single Lens Reflex) Günümüzde genel olarak kullanılan, 35 mm eninde olduğu için 35 mm diye adlandırılan 24x36 mm boyutunda film kullanırlar. Bu makinelerin hafif olması ve kolay taşınabilmesi, filmlerinin diğer filmlere nazaran ucuz olması, çok çeşitli objektif ve filtre seçeneğinin olması yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

43 Canon A-1 (1978)

44 Nikon F3 (1980)

45

46 Objenin gözümüze düşen görüntüsü ile film düzlemine düşen görüntüsü aynıdır.

47

48 3. Vizörlü Makineler (Telemetreliler) Bu tip makinelerdeaynaveprizmaolmadığından konu objektifle ilgisi olmayan vizörden seçilmektedir. Paralaks hataları verir. Bazı modellerinde vizör mercekleri ile objektif arasında bulunan bir bağlantı ile telemetreli mesafe kontrol yapılabilir. Küçük ve orta formatlı olanları bulunur.

49

50

51

52 Paralaks Hatası Paralaks hatasının abartılmış gösterimi

53 4. TLR Çift Objektifli Refleks Makineler (Twin Lens Reflex) Paralaks hatası bu makinede de vardır. Üstteki objektif bir ayna yardımı ile görüntüyü yukarıda buzlu cam üzerinde oluşturarak netleme ve kadraj yapılmasını, alttaki objektif ise üsttekine bağımlı olarak aynı netleme ve kadrajın film düzlemi üzerine düşmesini sağlar. Orta formatlıdırlar.

54

55

56 35mm ile orta format arasındaki fark

57 5. Büyük Format Makineler Bu fotoğraf makineleri daha çok stüdyo, mimari ve teknik alanlarda kullanılırlar ve bu fotoğraf makineleri 18x24cm, 13x18cm, 10x15cm, 9x12cm gibi plaka film ile çalışırlar. Büyük fotoğraflarda grensiz fotoğraf basımına olanak verdiği için kullanılırlar. Bu fotoğraf makinelerinin objektiflerinin lüminoziteleri (ışık geçirgenlikleri) düşük olduğundan (5.6, 6.3) yumuşak hatlı ve bol detaylı sonuçlar verir.

58

59

60 6. Panoramik Fotoğraf Makineler

61 7. Dijital Makineler Günümüzün en ileri teknolojili fotoğraf makineleridir, film kullanılmayan bu makinelerde çekilen fotoğraflar sanal bellekte saklanır. Ccd veya Cmos sensörler kullanılır.

62

63 MAKİNE EKİPMANLARI Film Filtre Diğer Ekipmanlar

64 FİLMLER Film, makinemiz içerisinde görüntünün oluşmasını sağlamaya yarayan, üzerinde ışığa duyarlı bir madde kaplı olan fotoğraf ekipmanıdır. Fotoğrafın oluşması için, film üzerine uygun miktarda ışığın gelmesi gerekmektedir.

65 Film Çeşitleri Filmler özelliklerine göre 3 e ayrılmaktadır; 1. Türlerine göre filmler 2. Duyarlılıklarına (Hızlarına) göre filmler 3. Işık kaynağına göre filmler

66 1. Türlerine Göre Filmler a. Renkli Negatif b. Siyah Beyaz Negatif c. Dia Pozitif (Slide Film)

67 2. Duyarlılıklarına Göre Filmler a. Düşük Duyarlı (Yavaş) Filmler b. Orta Duyarlı (Normal) Filmler c. Yüksek Duyarlı (Hızlı) Filmler Duyarlılıklarına veya hızlarına göre filmler belirlenirlerken, filmin ışığa duyarlılığı veya hızının neolduğunu anlamamız için film üzerindeki ASA değerlerine dikkat etmemiz agerekmektedir.

68 ASA değeri, filmlerin ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen standart bir ölçü sistemidir. ASA değeri büyüdükçe filmin ışığa karşı duyarlılığı artmaktadır. ASA (American Standards Association) değerleri, ISO (International Standards Organization) veya DIN (Deutsches Industrie Norm) diye de adlandırılmaktadır. 50,64 ASA filmler Az Duyarlı (Yavaş) Filmler 100,400 ASA filmler Normal Duyarlı (Normal) Filmler 800,1600 ASA filmler Yüksek Duyarlı (Hızlı) Filmler

69 FİLMİN HASSASİYETİ

70 Az Duyarlı Film Yavaş film. Tipik bir yavaş film, bu fotoğrafta ISO 64, kontrastı yumuşatırken, cilt yapısı gibi konu detaylarını da göstererek çok güzel bir renk performansı vermektedir

71 Normal Duyarlı Film Orta hızlı (normal) Günümüzde duyarkatlar (emülsiyon) öylesine gelişmiştir ki, ISO 400 lük bir film mükemmel sonuç verir.

72 Yüksek Duyarlı Film Hızlı film. ISO 1000 lik bir filmde grenler (noktalar) daha vurguludur (özellikle bol ışıklı alanlarda) ve genellikle görüntü daha kontrastlıdır. Yine de gölgede kalan ayrıntılar çok iyidir.

73 3. Işık Kaynağına Göre Filmler a. Daylight (Günışığı) Filmler b. Tungsten (Yapay Işık-Ampul) Filmler

74 Günışığı (Daylight) Film Neticesi Maviye hassas filmler günışığı için düzenlenmişlerdir. Konu renkleri sağdaki gibi olur. Günışığı filmi tungsten ışıklandırmada kullanılırsa mavi rengi azalır ve kırmızı renk dalgalarını çoğaltır. Soldaki gibi sıcak görünüm elde edilir.

75 Tungsten Işığı Film Neticesi Tungsten ışığa balans olmuş filmler maviye daha hassastırlar (günışığı filme kıyasla kırmızıya daha az hassastırlar) Eğer tungsten film günışığında kullanılırsa sağdaki fotoğraf gibi netice alınır.

76 Tungsten Işıkta; Daylight negatifiyle sonuç Tungsten ışığı negatifiyle sonuç

77 Gün ışığında; Daylight negatifiyle sonuç Tungsten ışığı negatifiyle sonuç

78

79 Filmin ışık kaynağı türü, fotoğraflara değişik etkiler verebilmektedir.

80 FİLTRELER Filtreler fotoğrafta kullanımlarına göre çeşitli değişiklikler gösterirler. 1. Renk Filtreleri 2. Düzeltme Filtreleri 3. Özel Etki Efektleri

81 1. Renk Filtreleri Renk filtreleri renkli fotoğrafçılıkta kullanıldığı rengi bariz bir şekilde ortaya çıkartırken, siyah beyaz fotoğrafçılık da ise fotoğraf üzerindeki tonların değişmesini sağlar. Siyah beyaz fotoğrafçılıkta farklı kontrast tonlar oluşturmak için renk filtrelerini kullanmak faydalıdır.

82 Sarı Filtre Mavi gökyüzüne karşılık gelen gri tonları koyulaştırmak için sarı filtre kullanılmıştır.

83 Yeşil Filtre Yeşil filtre kullanımıyla, gökyüzündeki renk tonları koyulaştırılırken, yeşil bitkilerin tonları da değişik derecelerde açılmıştır.

84 Turuncu Filtre Sadece solgun mavi renkteki gökyüzü için koyulaştırma yapmıştır. Bulutlaravediğer bitki renklerini çok fazla etkilememiştir.

85 Kırmızı Filtre Siyah beyaz fotoğrafta en başarılı filtre kullanımıdır. Çok doğru sonuçlar verir. Fotoğrafta gökyüzündeki bulutlara çarpıcı bir etki kazandırılmıştır. Filtre sayesinde gökyüzü ile bulutlar arasında yüksek bir kontrast sağlanmıştır. Ayrıca yine kırmızı filtre sayesinde diğer renkler de daha koyu bir görünüme sahip olabilirler.

86 Filtresiz Sarı Filtre İle Kırmızı Filtre İle

87 2. Düzeltme Filtreleri Polarize Filtre Kullanımı

88 Polarize Filtre Kullanımı

89 Skylight Filtre Kullanımı

90 Yıldız Filtre Kullanımı

91 Hız Filtre Kullanımı

92 Close Up Filtre Kullanımı

93 DİĞER EKİPMANLAR Tripod (Üçayak)

94 Tripod Kafası Ball Head

95 Monopod

96 Tripod Kullanımı Pistol çekimle tabanca misali uzun objektifler yavaş obtüratörde kullanılabilir; bir duvara yaslanmanız desteği arttırır. Üçayak kullanıldığında rüzgar varsa iki kelepçeyi raptederek ayağınızla denge sağlayıp makineyi tutabilirsiniz. Ayrıca bir çanta içerisine taş doldurarak dengeleme de elde edersiniz.

97 Yaylı kelepçe bir tahtaya tutturulabilir. Stanley kelepçesi bir ağaçta kullanılabilir. AC kelepçe bir merdivene tutturulabilir. AC kelepçe üçayağa tutturulabilir. Aydınlatma kolu bir kablodan da yararlanılarak erişilemeyen yerlerden de fotoğraf alınabilir. Böylece tavan ve pencerelerden de çekim yapılabilir.

98 ÇANTALAR

99

100

101 Pozometre

102 SON HAZIRLAYAN: OZAN & RAZAN

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu)

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu) FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) Fotoğraf Makinesinin Bölümleri Günümüzde çağdaş fotoğraf makineleri 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar: 1)Vizör (Bakaç) 2)Gövde 3)Objektif 4)Diyafram 5)Enstantane

Detaylı

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri DERS 1 Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri GİREMEYİŞ M.Ö. 4. yüzyılda Aristo mağara deliğinden içeri giren ışığın, karşı duvarda ters görüntüsünü yansıttığını bulur. Camera Obscura, 1500 lü yıllarda

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde

Detaylı

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış

Detaylı

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar.

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. FOTOĞRAF TERİMLER SÖZLÜĞÜ Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. Alan Derinliği Bir fotoğrafta

Detaylı

Diyafram ve Enstantane

Diyafram ve Enstantane Diyafram ve Enstantane Diyafram Diyafram mercekler dizisi içinde film üzerine düşecek ışık miktarını denetlemeye yarayan bir araçtır. Fotoğraf çekerken kullanılan filmin yeteri kadar pozlanması için belli

Detaylı

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU.

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU. FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU FOTOĞRAF nedir? 18 ve 19. yüzyılın resme rakip ürünü olan fotoğraf, 20. yüzyılın belgesi; savaş yılları ve devrimlerin poli8ka malzemesi; 21. yüzyılın ise vazgeçilmezleri arasındadır.

Detaylı

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması 2. Fotoğraf Makinelerinin Sınıflandırılması Fotoğrafın icadından bu yana oldukça farklı yapı ve özelliklerde fotoğraf makineleri geliştirilmiştir. Bu nedenle de fotoğraf makinelerinin tümünü kapsayacak

Detaylı

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotoğraf GTM 023 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Dijital Fotoǧraf Çekim Kılavuzu

Dijital Fotoǧraf Çekim Kılavuzu Dijital Fotoǧraf Çekim Kılavuzu İÇİNDEKİLER Dijital Fotoǧraf Rehberi... 2 1. NETLIǦI DOǦRU AYARLAMAK... 2 2. HAREKETTEN KAYNAKLANAN NETSIZLIǦININ ÖNLENMESI... 4 3. ALAN DERINLIǦI... 5 4. HANGI ÇÖZÜNÜRLÜK

Detaylı

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE OLUP,BURADA YALNIZ İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR TEMEL RAFÇILIK KISA ÖZET www.kolayaof.com 2 1. Ünite - Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf denildiğinde,

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR Fotoğraf çekimi esnasında farklı üç temel faktör fotoğrafın oluşumunu sağlar. Bunlar ISO ( ASA- DIN ) / DİYAFRAM -ENSTANTANE ( Shutter Obtüratör Perde ) olarak adlandırılır.

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ Doç. Dr. Özer Kanburoğlu Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar M. Kemal GÜLLÜ Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış İlk fotoğraflar Fotoğraf Makineleri İğne deliği kamera Makinelerin başlıca öğeleri Fotoğraf makinesi çeşitleri 1 Fotoğraf Fotoğraf, Yunanca

Detaylı

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI Pozlama; film ya da dijital sensör üzerinde görüntünün oluşması için, ışığın fotoğraf makinesi içerisine girmesi ve ışığa duyarlı yüzeye aktarılması süreci olarak tanımlanabilir.

Detaylı

ÖLÇME ve KONTROL ölçme kontrol Şekil: 1.

ÖLÇME ve KONTROL ölçme kontrol Şekil: 1. ÖLÇME ve KONTROL Bir ölçü aleti ve deneysel bir yöntem kullanılarak fiziksel bir büyüklüğün değerinin, geçerliliği kabul edilmiş standart bir birim cinsinden ifade edilmesi işlemine ölçme; ölçü ve kontrol

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI 1- İş parçalarını, belli kurallara göre tanımlayan çizgisel şekillere ne ad verilir? a) Teknik resim b)

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi:

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi: 4. Bölüm Objektifler Objektif, film veya duyarlı yüzey (sensor) üzerine düşen görüntünün net ve yeterli parlaklıkta olmasını sağlayan mercekler grubundan oluşan araçlardır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturulan

Detaylı

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri Cengiz Sancak Temel Fotografi Fotograf nedir? Fotograf makinesi (kamera) çeşitleri SLR (Single Lens Reflex) Basçek (Compact) Görüntü alma çeşitlerine göre:

Detaylı

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Bu kitapçıkta çeşitli SB-910 flaş teknikleri ve örnek fotoğraflar tanıtılmaktadır. 1 Tr Yaratıcı aydınlatmaya bir adım daha yaklaşın Konunuzun dokularını açığa çıkarır

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. Sıvı basıncı, kapta bulunan sıvının hacmine, kabın şekline

Detaylı

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI LIGHTROOM 2 Program açıldıktan sonra File / Import Photos From Disk menüsüne tıklanarak yüklenmek istenen fotoğraflar için seçim penceresi açılır. CTRL tuşuna basılı

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI III-Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Fotografik Emulsiyon & Renk Duyarlılığı Şekil 1.9. Göz eğrisi ile değişik film malzemelerinin karşılaştırılması. Fotografik

Detaylı

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop TetraView Genel Görünüm Açma Kapama Düğmesi LCD Ekran Döner Başlık Mercek Bağlantı Noktası Objektif Lensler Gözlem Tablası Aydınlatıcı Aydınlatıcı Açma

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNESİ. 1. İğne Deliği Kamera. 2. Makinelerin Başlıca Öğeleri

FOTOĞRAF MAKİNESİ. 1. İğne Deliği Kamera. 2. Makinelerin Başlıca Öğeleri FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

CitySpirit tüm sokaklarda

CitySpirit tüm sokaklarda CitySpirit tüm sokaklarda CitySpirit Street CDS480 CitySpirit, mimari görünümden taviz vermeden mükemmel ve çevre dostu aydınlatma sağlayacak şekilde tasarlanmış bir sokak aydınlatma ürünleri serisidir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 DIJITAL / SAYISAL FOTOĞRAFA GİRİŞ 1 Dijital Fotoğraf 2 Dijital / Sayısal Görüntü 3 Görüntü Sensörü / Algılayıcı 3 CMOS 4 CCD 5 SÜPER CCD 5 X3 5 Sensör Boyutları 6 Kumlanma /

Detaylı

Renkler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Renkler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 5 Renkler Testlerinin Çözümleri Test 1 in Çözümleri 1. Mavi cam,mavi ışığı çok geçirir, mavinin komşusu olan yeşil ve moru göremeyeceğimiz kadar az geçirir. Mavi renkli gözlük camı kırmızı ve sarıyı geçirmez,

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Hakan Evircan Fotoğrafçılıktaki tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır. 1/3 kuralı (4 altın nokta kuralı) Fotoğraftaki ana objeyi, kadrajın tam ortasına yerleştirmek ilgiyi

Detaylı

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi 28-135 mm F4,0 OSS. Genel Bakış

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi 28-135 mm F4,0 OSS. Genel Bakış SELP28135G 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi 28-135 mm F4,0 OSS Genel Bakış Sony teknolojisi profesyonel 4K film yapımc mcılığı için gelişmi miş optik performans ve kullanım sunuyor SELP28135G,

Detaylı

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü)

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü) Fotoğrafta netlik, net alan derinliği, netleme noktaları ve otomatik netleme gibi kavramaları tam olarak anlayabilmek için başlangıç noktasına giderek görüntünün nasıl oluştuğu ve hangi sebeplerin netliğe

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI Özet Fotoğraf eğitimlerimizi farklılaştıran ve başarısını belirleyen ana unsur doğru içeriğin uygulama öncelikli olarak aktarılmasıdır.

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı Perde Hızı Perde hızı, pozlamada (duyarkat üzerine ne kadar ışık düşeceğini) kontrol ettiğimiz diğer bir parametredir. Deklanşöre basmadığımız sürece diyaframdan geçen ışık duyarkat üzerine düşmez yani

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Kimyasal film - Negatif filmler 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Sinemada format olarak 16mm ve 35mm en çok kullanıldı Film Formatları 8 mm super

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar KTCM 512 Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanaları Modülasyonlu kontrol için IMI TA / Kontrol vanaları / KTCM 512 KTCM 512 Değişken

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl çalışır? Dijital fotoğraf makineleri 4 elemandan oluşur. Bu elemanlar Objektif,

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotografi GRT 205 Güz 1 2 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Matematiksel İktisat-I Ders-1 Giriş

Matematiksel İktisat-I Ders-1 Giriş Matematiksel İktisat-I Ders-1 Giriş 1 Matematiksel İktisat: Matematiksel iktisat ekonomik analizlerde kullanılan bir yöntemdir. Bu analizde iktisatçılar iktisat ile ilgili bir bilimsel soruya cevap ararlarken

Detaylı

Panora-View -Detaylı Teknik Katalog-

Panora-View -Detaylı Teknik Katalog- Panora-View -Detaylı Teknik Katalog- # 3589 PENCERE ve KAPILAR / PANORA VIEW Libart olarak, dünyanın her yerinden fark yaratmak isteyen mimarlar ve profesyoneller için hareketli mimari sistemler tasarlıyor

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu FOTOĞRAFÇILIK Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu 1 Vizör (bakac) : Fotograf makinalarında konuyu kadrajlamaya yarayan ünite. Zoom: Fotoğraf terimleri sayfasında alfabetik olarak fotoğrafçılıkta

Detaylı

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR?

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR? İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 4, Sayı 16, Sayfa (13-24) MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN 1 Özet Fotoğrafın birçok dalında standart fotoğraf malzemeleri ile (fotoğraf makinesi

Detaylı

Aksesuarlar. Montaj çerçeveleri. Çok kanatlı damperlerin hızlı ve kolay kurulumu için. 03/2014 DE/tr K3 1.2 1

Aksesuarlar. Montaj çerçeveleri. Çok kanatlı damperlerin hızlı ve kolay kurulumu için. 03/2014 DE/tr K3 1.2 1 ,2 testregistrierung Aksesuarlar Montaj çerçeveleri Çok kanatlı damperlerin hızlı ve kolay kurulumu için Montaj çerçeveleri, çok kanatlı damperlerin hızlı ve hassas şekilde kurulumuna yöneliktir. Montaj

Detaylı

GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİ

GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİ Kullanıcının bilgisayara komut ve veri girişi yapmasını sağlayan birimlerere giriş

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Tam Sayılarda Bölünebilme...3. Kongrüanslar...13. Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler...26. Genel Tarama Sınavı...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Tam Sayılarda Bölünebilme...3. Kongrüanslar...13. Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler...26. Genel Tarama Sınavı... İÇİNDEKİLER Ön Söz... Tam Sayılarda Bölünebilme...3 Kongrüanslar...13 Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler...6 Genel Tarama Sınavı...34 Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler Tanım: a, m Z, m > 1 ve (a,

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO)

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO) Işığa Duyarlık (ISO) ISO duyarkatın ışığa hassasiyetini gösteren algoritmik sayılardır. Geçmişte ASA (American Standards Association) ve DIN (Deutsches Institut für Normung) gibi birimlerde kullanılmış

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ 20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ KONULAR 1. Üç Fazlı Asenkron Motorlara a. Direk Yol Verme b. Yıldız-Üçgen Yol Verme 2. Uzaktan (İki Yerden) Kumanda 3. Enversör (Sağ-Sol) Çalıştırma 4.

Detaylı

TABLET EKRANLARI ÖZET SATIŞ KATEGORİ INFO

TABLET EKRANLARI ÖZET SATIŞ KATEGORİ INFO IPAD IPHONE Dökümanda kullanılan veriler demo verilerdir. MEMOBİL uygulamalarına, Ipad ve Iphone lardan B2B (MECOM) Satıcı Admin Kullanıcı Adınızı ve Şifrenizi girerek ulaşabilirsiniz. TABLET EKRANLARI

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı. 9 Aralık Optik Bilgisi ve Mikroskop

Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı. 9 Aralık Optik Bilgisi ve Mikroskop Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı 9 Aralık 2017 Optik Bilgisi ve Mikroskop Mikroskop ; 1590 lı yıllarda Hollandalı gözlükçü Zaccharias Janssen in buluşudur. 1655 İngiliz Robert Hooke ilk birleşik

Detaylı

Objektif. Objektif, ışık ışınlarını toplamaya ve filmin üstüne bozulmamış net görüntüler düşürmeye yarayan bir ya da birkaç mercekten oluşur.

Objektif. Objektif, ışık ışınlarını toplamaya ve filmin üstüne bozulmamış net görüntüler düşürmeye yarayan bir ya da birkaç mercekten oluşur. Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık, Işığın ya da başka türden ışımaların (kızılaltı, morötesi ışınları, vb.) gümüş tuzlarını karartma özelliğinden yararlanılarak, bir şeyin bir yüzey üstünde görüntüsünü elde

Detaylı

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ. YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ www.sosyal-bilgiler.com YEREL SAAT Yerel saat şöyle belirlenir; Bir merkezde güneş yükselebileceği en yüksek noktaya ulaştığı an oranın yerel saati 12.00dir. Başka bir

Detaylı

GRAFİK TEMELLERİ. Grafik ve Animasyon. Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

GRAFİK TEMELLERİ. Grafik ve Animasyon. Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni GRAFİK TEMELLERİ Grafik ve Animasyon Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2 Grafik Nedir? Grafik, görüntünün bir yüzey üzerinde temsil edilmesidir. Fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, haritalar

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Sayı : 5768 01/04/2010 Konu : Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alımı Sayın Üyemiz, Odamız üyesi firmalardan Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alımı için kapalı zarfta teklif almak sureti

Detaylı

MEMMINGER-IRO AKSESUAR: yüksek değerli, çok yönlü, güvenilir

MEMMINGER-IRO AKSESUAR: yüksek değerli, çok yönlü, güvenilir MEMMINGER-IRO AKSESUAR: yüksek değerli, çok yönlü, güvenilir ADVANCED KNITTING TECHNOLOGY Furnisör tahriki Gerilim tertibatı Gerilim tertibatları, tahrik kayışlarında gerekli gerilimi sağlar. Bunlar, tahrik

Detaylı

8. VİDEO ÇIKIŞI 9. İşletim düğmeleri 10. GÜÇ göstergesi 11. PAL göstergesi 12. Kanal seçme anahtarı 13. VİDEO GİRİŞİ

8. VİDEO ÇIKIŞI 9. İşletim düğmeleri 10. GÜÇ göstergesi 11. PAL göstergesi 12. Kanal seçme anahtarı 13. VİDEO GİRİŞİ Ürün bilgileri VERICI ALICI. Anten 2. VGA ÇIKIŞI 3. VGA GİRİŞİ 4. SES GİRİŞİ 5. S-VIDEO 6. Güç kaynağı 7. Denetim düğmeleri ÇALIŞMA DÜĞMELERİ Kablolar Tür 8. VİDEO ÇIKIŞI 9. İşletim düğmeleri 0. GÜÇ göstergesi.

Detaylı

SL 03 Arka Aydınlatmalı LCDli Dijital Oda Termostatı 7 gün Programlanabilir

SL 03 Arka Aydınlatmalı LCDli Dijital Oda Termostatı 7 gün Programlanabilir SL 03 Arka Aydınlatmalı LCDli Dijital Oda Termostatı 7 gün Programlanabilir Ürün Özellikleri Güç: 2*AA*1.5V alkalin pil Çıkış: Röle Anahtarı Gösteri Doğruluğu::0.5 or1 Yalıtım Durumu: Normal Çevre Prob

Detaylı

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur.

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur. BÜKME Bükme işlemi bükme kalıpları adı verilen ve parça şekline uygun olarak yapılmış düzenlerle, malzeme üzerinde kalıcı şekil değişikliği meydana getirme olarak tarif edilebilir. Bükme olayında bükülen

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY DİJİTAL FOTOĞRAF Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf adı nereden gelmektedir?! Öncelikle Fotoğraf(Photograph) adı Latince kökenli bir isimdir. Photo(Foto) Işık, Graph(Graf)

Detaylı

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi mm F4,0 OSS. Genel Bakış

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi mm F4,0 OSS. Genel Bakış SELP28135G 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi 28-135 mm F4,0 OSS Genel Bakış Sony teknolojisi profesyonel 4K film yapımc mcılığı için gelişmi miş optik performans ve kullanım sunuyor SELP28135G,

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 1. bölüm GİRİŞ ÇELİK KONSTRÜKSİYON Çelik konstrüksiyon: çok katlı yapılar, betonda geçilemeyecek kadar büyük açıklıklar, Fabrikalarda çok uzun süre hizmet verilecek yapılarda en

Detaylı

Volkan Karamehmetoğlu

Volkan Karamehmetoğlu 1 Doğal Sayılar Tanımlar Rakam: Sayıları yazmaya yarayan sembollere denir. {1,2,3,4,5,6,7,8,9} Sayı: Rakamların çokluk belirten ifadesine denir. 365 sayısı 3-6-5 rakamlarından oluşmuştur. 2 Uyarı: Her

Detaylı

7D CINEMA. Örnek 7D CINEMA Proje Konsepti

7D CINEMA. Örnek 7D CINEMA Proje Konsepti 7D CINEMA Dünyada yeni, Türkiyede ise ilk olan 7D sinema sistemlerini size anlatmak isterim. Bu sistemin Videosu ektedir. 45 m2 lik bir alan yeterli olacaktır. Minik bir sinema salonu büyüklüğünde olan

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi

Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi Mustafa Eyriboyun Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü estetik ve fotoğraf İçindekiler: Giriş - Bir Anlatım Aracı Olarak Fotoğraf

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

ABCDE ABCDE ABCDE. Yazdırma kalitesi sorunlarını görme. Yazdırma düzensizlikleri. Yazdırma kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 8

ABCDE ABCDE ABCDE. Yazdırma kalitesi sorunlarını görme. Yazdırma düzensizlikleri. Yazdırma kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 8 Sayfa 1 / 8 Yazdırma kalitesi kılavuzu Yazdırma kalitesi sorunlarının çoğu, öngörülen ömrünün sonuna yaklaşmakta olan bir sarf malzemesi veya bakım öğesinin değiştirilmesiyle çözümlenebilir. Yazıcı kontrol

Detaylı

Işığın Yansıması ve Düzlem Aynalar Testlerinin Çözümleri

Işığın Yansıması ve Düzlem Aynalar Testlerinin Çözümleri şığın ansıması ve Düzlem ynalar Testlerinin Çözümleri Test 1 in Çözümleri 1. düzlem 4. Z T 1 1 noktasından düzlem nın kenarlarına ışınlar gönderelim. ansıyan ışınlar arasında kalan bölge, noktasındaki

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Sistemleri Hiç şüphesiz ki tekstil boyama prosesleri için en kritik unsur boyar maddelerdir. Boyar maddelerin, boyama makineleri tarafından prosese en uygun

Detaylı

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 Merge To Hdr Merge to hdr HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 www.dersmax.com Merge To Hdr 2 HDR nedir? Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik

Detaylı

Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN

Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN RENK.KILAVUZU (*) Elmer SMALLING Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN Renkli Televizyon yayınlarının başlamasından bu yana, bu alanda karşılaşılanen büyük güçlüklerden biri renkli filmlerin yayınlanması

Detaylı

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU FOTOĞRAF NEDİR? Görüntülerin fotoğraf makinesi denilen bir aygıt yardımıyla, film ya da sayısal kart gibi ikiboyutlu ışığa duyarlı bir malzemenin kontrollü bir şekilde ışıklandırmasıyla

Detaylı

Ormancılıkta Uzaktan Algılama. 4.Hafta (02-06 Mart 2015)

Ormancılıkta Uzaktan Algılama. 4.Hafta (02-06 Mart 2015) Ormancılıkta Uzaktan Algılama 4.Hafta (02-06 Mart 2015) Hava fotoğrafı; yeryüzü özelliklerinin kuşbakışı görüntüsüdür. Hava fotoğrafları, yersel fotoğraf çekim tekniğinde olduğu gibi ait oldukları objeleri

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı: Güneş pilleri hakkında bilgi sahibi olmak Fotovoltaik modüllerin seri ve paralel bağlı olma durumlarında akım-voltaj karakteristiklerinin ölçülmesi 2. Güneş

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ SÜRE Ay Hafta D. Saati ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR Geometri Örüntü Süslemeler. Doğru, çokgen çember modellerinden örüntüler

Detaylı

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5 HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme E-410 Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran Sıradışı kullanım kolaylığı Canlı İzleme 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yeni görüntü işlemcisi Opsiyonel

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

VDM 3x5 ve VDC 4x5 Serisi Dome Kameralar FlexiDomeVF ve FlexiDomeXT+

VDM 3x5 ve VDC 4x5 Serisi Dome Kameralar FlexiDomeVF ve FlexiDomeXT+ Kapalı Devre TV VDM 3x5 ve VDC 4x5 Serisi Dome Kameralar FlexiDomeVF ve FlexiDomeXT+ VDM 3x5 ve VDC 4x5 Serisi Dome Kameralar FlexiDomeVF ve FlexiDomeXT+ Darbe korumalı modeller 1/3 inç CCD formatı Tüm

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ PORTRE Portre, fotografı çekilen kişinin kişiliğini, karakterini, duygularını; iç dünyasını ortaya koymalıdır. Fotografı çekilen kişinin güzelliği ya da çirkinliği

Detaylı

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEYİLİZ? Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Hastanesi Doçent Doktor

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEYİLİZ? Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Hastanesi Doçent Doktor GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEYİLİZ? Hazırlayan: Dr. Ufuk Elgin 1 Dr. Özlem Budakoğlu 1 Dr. Selda Çelik 2 1 Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Hastanesi Doçent Doktor 2 Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Hastanesi

Detaylı

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ A.Ü. Tıp Fakültesi, Dönem 1, Uygulama-3 IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ Prof. Dr. Alp Can AÜTF Histoloji-Embriyoloji ABD Doğadaki cisimler yapılarındaki ince ayrıntılar nedeniyle bizlere

Detaylı

TERMAL KAMERA RAPORU

TERMAL KAMERA RAPORU TERMAL KAMERA RAPORU BEST Enerji Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri Orta Mah. Yalnız Selvi Cad. No: 19 UpTwins Residance A Blok Kat: 15 D: 159 34880 Soğanlık / Kartal / İstanbul Tel: (216) 290 44 11 info@bestenerji.net

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi.

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi. 7. BÖLÜM Pozlama Pozlama, fotoğrafta kullanılan ışığa duyarlı malzemenin (film veya sensor) ışık almasıdır. Doğru renkleri ve renk tonların elde etmek ve doğru baskılar yapabilmek için "doğru pozlama"

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN AMACI: Metal ve alaşımlarının ince yapılarının (=mikroyapı) incelenmesi ile hangi fazların var olduğu, bu fazların konumları ve düzenleri hakkında bilgiler

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı