ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR ZEYNEP FÜSUN DENLİ TUDAN UZM. ECZACI TIBBİ CİHAZ DİREKTİF SORUMLUSU TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR ZEYNEP FÜSUN DENLİ TUDAN UZM. ECZACI TIBBİ CİHAZ DİREKTİF SORUMLUSU TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ"

Transkript

1 ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR ZEYNEP FÜSUN DENLİ TUDAN UZM. ECZACI TIBBİ CİHAZ DİREKTİF SORUMLUSU TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

2 ONAYLANMIŞ KURULUŞ (NOTIFIED BODY) Yeni Yaklaşım Yönetmelikleri kapsamında yer alan ve yüksek risk taşıyan ürünleri, piyasaya arz edilmeden önce uygunluk değerlendirmesi işlemine tabi tutan atanmış, bağımsız, üçüncü taraf, test, muayene ve belgelendirme kuruluşlardır. Bir kuruluşun onaylanmış kuruluş olabilmesi için ; - Yetkili Kuruluş tarafından atanması, - AB Komisyonunca bu atamanın kabul görmesi, - Komisyonun vereceği bir kimlik kayıt numarası ile AB Resmi Gazetesinde atamanın duyurulması gerekmektedir. CE işareti 28 AB üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve Türkiye de geçerlidir. (Avrupa Ekonomik Alanı-European Economic Area)

3 CE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ TSE, CE Uygunluk Değerlendirmesi faaliyetlerinde, 1783 kimlik numarasıyla, Onaylanmış Kuruluş olarak atanmıştır. 93/42/AT sayılı Tıbbi Cihaz Direktifi 98/79/AT sayılı Vücut Dışında Kullanılan (İn-Vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Direktifi

4 CE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ Avrupa Birliği tarafından Uygunluk Değerlendirme İşlemleri gerektiren yönetmelikler ve bu yönetmeliklerle ilgili yetkilendirilmiş onaylanmış kuruluş listesi, ülke ve direktif bazında, sayfasında listelenmiştir. Tıbbi cihaz sektörü için AB tarafından atanmış yaklaşık 61 adet Onaylanmış Kuruluş bulunmaktadır.

5 CE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ Onaylanmış kuruluşun görevleri üretici tarafından beyan edilen tıbbi cihazın sınıfına ve uygunluk değerlendirme yoluna göre değişmektedir. Tıbbi cihazların sınıflandırılmasına dair kurallar ve uygunluk değerlendirmesi için üreticinin seçebileceği yollar her üç direktif içerisinde yer alan eklerde verilmektedir.

6 CE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ Bir Onaylanmış Kuruluş un uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde genel olarak yürütebileceği faaliyetler: - Tam Kalite Güvence Sistemi - AT Tip İncelemesi - AT Doğrulama - Üretim kalite güvence - Ürün kalite güvence - Habersiz denetimler (2013/473/EU) (EK III)

7 PIP Vakası Avrupa Birliği Acil Eylem Planı Basın Duyurusu (Şubat 2012) FDA in Avrupa da onay gören Güvensiz ve Etkisiz Ürün Listesine ait Mayıs 2012 tarihli raporu Daily Telegraph haberleri (Ekim 2012 tarihli ) Avrupa da yankı uyandırmış ve Avrupada ki Tıbbi Cihaz Onay Süreçlerini etkilemiştir.

8 2010 yılı sonlarına doğru Fransa da yaşanan Meme İmplantı Skandalı Onaylanmış Kuruluşlar için dönüm noktası olmuştur. Poly Implant Prothèse (PIP)/Fransa şirketi ürettiği meme implantlarında medikal olmayan saflıkta, sanayi tipi silikon kullanmıştır. Almanya menşeili bir Onaylanmış Kuruluş tarafından da CE uygunluk değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Ürünün Avrupa da , dünya çapında kadına implante edildiği tahmin edilmektedir yılında Fransa Sağlık Bakanlığı ürün için geri çağırma başlatmıştır. Sadece Fransa da hastadan, masrafları Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere, implantlar çıkartılmıştır.

9 Avrupa da yaşanılan «Meme İmplantı Vakası» sonucu Avrupa Komisyonu Basın Duyurusunda Tıbbi Cihazlar için «Acil Eylem Durumu» belirtilmiş ve tıbbi cihazlara ilişkin kontrollerin sıkılaştırılması, gözetimlerin arttırılması için gerekenler belirtilmiştir.

10 Acil Eylem Planı (Komisyon Üyesi John Dalli tarafından belirlenen) Üye ülkeler ve Komisyonun birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşların atanmasının doğrulanması gerekmektedir. (Onaylanmış Kuruluşların kapsamlarının uzmanlıkları ve yeterliliklerinin değerlendirilerek yeniden belirlenmesi gerekmektedir.) Onaylanmış Kuruluşların habersiz gözetim yapmaları gerekmektedir. Habersiz gözetim yapılabilmesi için Onaylanmış Kuruluşların mevcut direktifte yer alan yetkilerinin kullanılması için olanak sağlanmalıdır. Yetkili kuruluşların (Üye ülke bakanlıkların) piyasa gözetimini etkin bir şekilde yürütmeleri gerekmektedir. İhtiyat (Vijilans) sisteminin etkili bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Onaylanmış Kuruluşların olumsuz olayları bildirmeleri için bir veri tabanı oluşturulmalı, sağlık profesyonellerin, hastaların olumsuz olayları bildirmeleri teşvik edilmelidir. İzlenebilirliğin sağlanması için geliştirici sistemlerin desteklenmesi gerekmektedir. (Ör. İmplant kayıtları ve karekod (Unique Device Identification) uygulamaları gibi) Tıbbi Cihaz Direktifinin revizyonunun hazırlanması gerekmektedir.

11 Mayıs 2012 de FDA tarafından Avrupa da onaylanan fakat Amerika da güvenlik ve performans sebeplerinden dolayı onaylanmayan ürünlere (yüksek risk içeren) ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Avrupa daki Tıbbi Cihaz kayıt sistemindeki ve onaylanmış kuruluşların onay süreçlerindeki eksiklikler raporda belirtilmiştir.

12 Avrupa da yaşanılan «PIP meme implantı» vakasına atıf yapılmış Avrupa da yaşanılan tek tehlikeli durumun bu olmadığı belirtilmiştir. PIP implant vakasına ek olarak yüksek risk içeren 12 farklı ürüne ait örnekler belirtilmiştir.

13 RAPORDA Düşük ve orta derecede risk içeren cihazların Amerika da ve Avrupa da hemen hemen aynı sürelerde piyasaya arz edildiği, Yüksek risk içeren cihazların ise önce Avrupa piyasasına girdiği, Yüksek risk içeren ürünlerin piyasaya arz edilmesinde söz konusu cihazın güvenli ve efektif olduğunun doğrulanması için yeterli bilimsel kanıtların sağlanması gerektiği Kanıtların insan sağlığına faydasının ve potansiyel tehlikelerinin detaylı olarak tanımlanması gerektiği Avrupa da ise cihaz onaylarının özel kuruluşlarca (Onaylanmış Kuruluş) sınırlı bilimsel veriler üzerinden gerçekleştirildiği (Yetersiz Ön-Klinik veriler, yetersiz insan çalışmaları, sınırlı testler). belirtilmektedir.

14 Avrupa da piyasada bulunan ve FDA tarafından onay verilmeyen bazı ürünlere ve gerekçelerine örnekler Meme İmplantı Stent Dirsek implantı İlaç Salınımlı Stent Kan Şekeri Ölçüm Cihazı İnsan çalışması yapılmadan piyasaya sürülmüş adet. Üründe kullanılan soya fasülyesi katkılarının toksik bileşiklere dönüştüğü tespit edildikten sonra piyasadan çekilmiştir. Sınırlı test ile piyasaya sürülmüş. FDA onayı esnasında ürünün hastalarda pıhtı oluşmasına neden olabilecek risk içerdiği tespit edilmiştir. İmplantın FDA onayı sürecince kırılmaya sebep olabileceği belirtilmiştir. Avrupa da çok sayıda kırılma vakası rapor edildiği tespit edilmiştir. Ürün güvenliği bakımından FDA onayı alamamıştır. Performans bakımından FDA onayı alamamıştır.

15 Yüksek Risk İçeren Cihazların Onay Süreçlerinin Karşılaştırılması Amerika Avrupa Onay için Gerekler Güvenlik, hasta sağlığına yararın kanıtlanması Güvenlik Teknik yeterlilik, hasta sağlığına yarar Kullanılan kanıt dokümanlar Geçerli Klinik Çalışmalar Sınırlı veriler, Benç testleri, Literatürün gözden geçirilmesi, Küçük klinik çalışmalar Onay mercii FDA Onaylanmış Kuruluşlar (Kar amaçlı) Şeffaflık Onay sonrası raporlama ve şeffaflık Onay ve ilgili kanıtlar kamuoyuna yayınlanmaktadır Yan etkiler, ürün geri çağırmaları FDA tarafından kamuya duyurulmaktadır. Ne onaylar ne de kanıtlar kamuoyuna sunulmaktadır Yan etkiler ve ürün geri çağırmaları kamuya duyurulmamaktadır. (Bu madde tüm Avrupa ülkeleri için geçerli değildir. MHRA, Sağlık Bakanlığı Olumsuz Ürün Listesi)

16 Raporun Özeti Yüksek risk içeren ürünler için Tıbbi Cihaz Onay süreci Avrupa da güvenli ve verimli şekilde yürütülmemektedir. Bunun sebeplerinden birinin Onaylanmış Kuruluşlar olduğu bir diğerinin ise onay sürelerinin Avrupa da kısa olduğudur. Raporda Onaylanmış Kuruluşların kar amacı güden yapılar olduğunun üzerinde durulmuştur. Klinik Değerlendirme Süreçlerinin Amerika da daha sıkı olduğu ve ürünün faydasının ve risklerinin Avrupa da yeterli olarak analiz edilmediği belirtilmiştir.

17 23 Ekim 2012 tarihli Daily Telegraph haberinde Gazete Muhabiri kalça implant üreticisiymiş gibi Onaylanmış Kuruluşlara başvuru yapmıştır. Gizli kayda alınan görüşmeler gazetede yayınlanmış Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Yunanistan ve Türkiye deki kuruluşların potansiyel tehlikeler içeren kalça implantına belge verebileceklerini düşündükleri belirtilmiştir. Haberde «Own Brand Labelling» durumu da eleştirel biçimde ele alınmıştır.

18 Avrupa Komisyonu tarafından Onaylanmış Kuruluşların atanması ve gözetimine dair 24 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan Uygulayıcı Regülasyon ile Onaylanmış Kuruluşların atanmasına ilişkin esaslar belirtilmiştir.

19 Avrupa Birliği Resmi Gazetesi ve Sağlık Bakanlığı Tebliğine göre: Onaylanmış Kuruluşlara yapılacak gözetim denetimine ait süreler detaylandırılmış (12 ve 18 ayda bir defa) Onaylanmış Kuruluşlara da habersiz gözetim denetimi gerçekleştirilebileceği belirtilmiştir.

20 24 Eylül 2013 ((EU) No 920/2013) tarihinde yayımlanan Uygulama Regülasyonu ile Avrupa Komisyonu ile Yetkili Otoritelerin ortak denetimler gerçekleştirerek Onaylanmış Kuruluşların faaliyetlerini denetlemesine karar verilmiştir. 53.NBMED toplantısında ifade edildiği üzere ortak denetimlerin %50 si tamamlanmıştır. Bu denetimlerde Yetkili Otorite denetçileri ile birlikte 20 ülkeden 33 uzman, denetçi olarak katılmıştır. Denetim süreleri bazı Onaylanmış Kuruluşlarda 60 adam/gün sürmüştür. Ortak Denetimler Yetkili Otoritelerin ve Onaylanmış Kuruluşların performanslarının ölçülmesinde global bir bakış açısı sağlamıştır. Sektör performansını yükseltmeye yardımcı olmuştur. Aynı zamanda regülasyonun uygulanmasında deneyim kazandırmıştır. Denetimler sonucunda bazı Onaylanmış Kuruluşların yetkileri daraltılmış, askıya alınmış veya iptal edilmiştir. Örnek olarak; bu onaylanmış kuruluşlardan birisinin 689 belgesi incelenmiş, bunlardan 45 i askıya alınmış, 18 belge ise iptal edilmiştir. (

21 ACİL EYLEM PLANI SONRASI AVRUPA DA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER KAMUOYU İLE PAYLAŞILMIŞTIR.

22 22 ÜLKEDE ORTAK DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ ONAYLANMIŞ KURULUŞLARIN BAZILARININ YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI VEYA KAPSAMLARI DARALTILDI ONAYLANMIŞ KURULUŞ YETERLİLİKLERİ VE KAPSAMLARI GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ 8 ÜLKEDE DÜZELTİCİ FAALİYET BAŞLATILMIŞ VEYA ONAYLANMIŞ KURULUŞ KAPSAMLARI DARALTILMIŞTIR

23 ASKIDA 2 SÜRESİ DOLUP/İPTAL EDİLMİŞ 38 İPTAL EDİLMİŞ 13

24 YÜRÜRLÜKTE 61

25 Onaylanmış Kuruluşlarla ilgili olarak en sık rastlanan problemler - Personel niteliklerinin kanıtı - Üreticinin klinik değerlendirme çalışmalarının yeterince titizlikle incelememesi - Sınıf IIa ve IIb ürünlere ait teknik dosyalarda örneklemenin derinliğine incelenmemesi - Dokümantasyon ve sertifikasyonun izlenebilirliği EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL FOR HEALTH AND FOOD SAFETY Directorate F - Food and Veterinary Office DG(SANTE)/ MR Final OVERVIEW REPORT OF A SERIES OF FVO MISSIONS CARRIED OUT IN 23 COUNTRIES FROM JANUARY 2013 TO NOVEMBER 2014 IN THE FRAMEWORK OF THE VOLUNTARY JOINT ASSESSMENT PROCESS FOR NOTIFIED BODIES DESIGNATED UNDER THE MEDICAL DEVICES DIRECTIVES

26 ACİL EYLEM PLANI SONRASI GERÇEKLEŞTİRİLEN DÜZENLEMELER Avrupa Komisyonu tarafından Resmi Gazete de kılavuz ve uygulayıcı dokümanlar yayınlanmıştır. Onaylanmış Kuruluşlar Code of Conduct ve benzeri kılavuz dokümanları yayınlamıştır. Avrupa Birliği ve Üye ülkeler Onaylanmış Kuruluşlar üzerinde ortak denetimler gerçekleştirilmiştir. MEDDEV ve NBOG dokümanlarında revizyonlar gerçekleştirilmiştir. Tıbbi Cihaz Regülasyonu Çalışmaları devam etmektedir.,

27 AVRUPA BİRLİĞİ VE ÜYE ÜLKELER TARAFINDAN TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDEKİ ONAYLANMIŞ KURULUŞLARIN PERFORMANSLARINI ARTTIRMAK İÇİN KURULMUŞTUR. ONAYLANMIŞ KURULUŞ VE ÜRETİCİLER İÇİN KILAVUZ DOKÜMANLAR YAYINLANMAKTADIR.

28 Onaylanmış Kuruluş Faaliyetlerinde Görev Alacak Personel Nitelikleri yeniden düzenlenmiştir.

29 Tıbbi Cihaz Denetçisinin Eğitimi ve Yetkinliği ile ilgili Branşlar: Biyoloji veya Mikrobiyoloji Kimya veya Biyokimya Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Programcılığı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Makine Mühendisliği Biyomühendislik Malzeme ve Metalurji Mühendisliği Tıbbi Teknoloji Tıp Veterinerlik Eczacılık, Farmakoloji, Toksikoloji Fizik veya biyofizik Fizyoloji

30 Kimyager (Ürün Bileşenleri, Kaplama Yöntemleri (Titanyum, hidroksiapati, gümüş kaplama),üretim Teknikleri) Eczacı (Biyouyumluluk) Uzman Doktor (Ortopedi-Beyin Cerrahisi) (Klinik) Malzeme ve Metalurji Mühendisi (Ürün Dayanım ve Performans Testleri,Üretim Teknikleri)

31

32 EK I Ürün Değerlendirmesi Onaylanmış Kuruluşlar; ürünlerin tasarım ve yapım ile ilgili uygunluğunu, temel sağlık ve güvenlik özellikleri açısından her üç direktif için de EK I Temel Gerekler e göre değerlendirmelidir.

33 Kalite güvence denetimleri EK II Kalite Sistem Değerlendirmesi Dış Kaynaklı Proses veya tedarikçi denetimleri Denetimleri etkileyebilecek kalite sistemindeki değişiklikler veya satış sonrası takipten gelebilecek hususlar Sınıf IIa ve Sınıf IIb cihazlar için örnekleme (5 yıl) Kalite hedefleri, el kitabı ve prosedürler doğrulanmalı Organizasyon yapısı, personel yeterliliği, altyapı gereklilikleri, kritik taşeron ve tedarikçileri de içerecek şekilde doğrulanmalıdır.

34 ONAYLANMIŞ KURULUŞLARIN GERÇEKLEŞTİRECEĞİ HABERSİZ GÖZETİMLERİNE DAİR ESASLAR BELİRTİLMİŞTİR.

35 ÜRETİM KAYITLARI VE EN AZ İKİ KRİTİK PROSESİN DETAYLI İNCELENMESİ, KRİTİK TEDARİKÇİ VEYA DIŞ KAYNAKLI PROSES DENETİMİ ÜRÜN BELGELENDİRME MODELİ (TSE MARKA BELGELENDİRMESİ SİSTEMİNE BENZER) 3 YILDA EN AZ 1 KEZ ÜRETİM YERİNDE VEYA DIŞ LABORATUVARDA TEST

36 Habersiz denetimlerle ilgili yaşanan sıkıntılar; - Ürünlere ait kritik özelliklerin test edilebilmesi için uygun laboratuvar imkanlarının bulunamaması (deney süresi, deney ücreti, yurtdışı laboratuvarlar, vb) - Habersiz denetimler sırasında yetkili kişilerin üretici adresinde olmaması - Test için yeterli numune bulunamaması - Dış kaynaklı proses ve tedarikçilerin habersiz denetim sırasında gösterdikleri tepki (Sözleşmede NB gözetimlerine dair onay alınmasına rağmen) - Yurtdışı habersiz denetimlerde (özellikle tedarikçi ve taşeron) ulaşım ile ilgili problemler (visa, vb)

37 MEDDEV (2.7/1) Klinik Değerlendirme ile İlgili Mevcut Kılavuz Doküman Revizyon Aşamasındadır. Taslak Dokümanda Klinik Değerlendirmenin amacı, kapsamı ve Klinik Değerlendirme detaylandırılmıştır. Ürün güvenliği ve performansı açısından önemli hususlar ilave edilmiştir.

38 Bölüm-0 Klinik Değerlendirmenin Kapsamı ve Planlanması Bölüm-1 İlgili Klinik Verilerin Belirlenmesi Bölüm-4 Klinik Veri Değerlendirme Raporu, Pazar Sonrası Klinik Takip Planı Bölüm-2 İlgili Klinik Verilerin Ön Değerlendirilmesi (Değerlendirmeye alınacak klinik verilerin seçimi) Bölüm-3 Ürünün Güvenlik ve Performans Yönlerinden Değerlendirilmesi

39 SONUÇ (Team NB Position Paper ) Bugün, tıbbi cihazların uygunluk değerlendirmesini yürüten Onaylanmış Kuruluşların iş yükü önemli ölçüde artmıştır. Bu yıl sonu itibariyle yayınlanacak olan yeni Tıbbi Cihazlar Direktifi ve 2017 yılında yayınlanması planlanan In Vitro Tıbbi Tanı Cihazları Direktifi ile, sayıları azalmış olan Onaylanmış Kuruluşların yapmaları gereken iş potansiyeli daha çok artacaktır. Onaylanmış Kuruluşların uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde önceki yıllara göre risk analizi ve klinik değerlendirme gibi konulara ilave özellikler istenilecektir. TEAM-NB; tıbbi cihaz sektöründe Onaylanmış Kuruluşları temsil eden bir birlik olarak, daha sıkı regülasyon şartlarında Onaylanmış Kuruluşların kalitesinin arttırılmasına destek olmaktadır. Bu değişiklikler gereklidir, ancak Onaylanmış Kuruluşların kendi içlerinde yeni sıkıntılar doğuracağı aşikardır.

40 Bütün bu hususlar doğrultusunda; SONUÇ (Team NB Position Paper ) - Transfer belgelendirme faaliyetleri eskiden 1 hafta ile 1 ay arasında sürerken, şu anda 2-3 ay arasında değişen sürelerde tamamlanmakta, - Yeni müşteriler için veya eski müşterilerin kapsam genişletmeleri için sözleşme imzalandıktan sonra denetim planlama eskiden yaklaşık olarak 3 ay civarında sürerken şu an yaklaşık 6 ay sürmekte, aynı gecikme Teknik Dosya incelemeleri için de geçerli olmaktadır. Buna rağmen, bazı Onaylanmış Kuruluşlar yeni denetçileri işe almak için çalışmalara başlamışlardır. Kalifiye personel bulmak yönünden piyasada sıkıntı yaşanmakta, denetimlerde (dosya inceleme dahil) görev alacak yeni bir denetçinin eğitimlerini tamamlaması 6-9 ay arasında sürmektedir.

41 SONUÇ (Team NB Position Paper ) Gelecekte Onaylanmış Kuruluşlar üreticileri denetlemeden önce kendileri yeni regülasyonun gerekliliklerini sağlamak zorundadırlar. Onaylanmış Kuruluşların yeniden atanmasında, üye ülkeler, yeni gerekliliklerin ışığında tüm atamaları gözden geçireceklerdir. Bu geçiş dönemi atama otoritelerinin mevcut iş yoğunluğunu daha çok arttıracaktır. Bu demek oluyor ki; atama otoriteleri 6 aylık geçiş süresinde geçiş için başvuruyu inceleyeceklerdir. Yeni regülasyonla birlikte trendler göstermektedir ki; nanomateryaller, mobil sağlık uygulamaları, robotik, genetik testler vb yeni ürünler için yeni üreticilerin başvuru sayısında artış olacaktır.

42 Tıbbi cihaz sektörü çok hızlı gelişen bir sektördür lü yılların son yarısında tıbbi cihaz sayısı 100 civarında iken bu sayı bugün i aşmıştır. Örneğin, başlangıçta sadece 3 firma ultrason cihazı üretirken bugün 70 den fazla firma bu cihazı üretir hale gelmiştir. Her yıl 100 kadar yeni tıbbi cihaz piyasaya sunulmaktadır (Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Malzeme Çalışma Grubu Raporu -T.C. Kalkınma Bakanlığı-Onuncu Kalkınma Planı ). Tıbbi cihazlar ürün olarak çok geniş bir kategoriyi içerdiğinden genelleme yapmanın pek kolay olmadığı bu sektörde, göze çarpan üreticiler Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun dadır (Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Malzeme Çalışma Grubu Raporu (T.C. Kalkınma Bakanlığı- Onuncu Kalkınma Planı ). Avrupa Tıbbi Teknoloji Sektörüne bakıldığında en aktif ülkelerin Almanya, İngiltere ve İsviçre olduğu görülmektedir (Eucomed) Türk Standardları Enstitüsü 42

43 Tıbbi Cihaz sektörünün en temel denklemi herkes için erişilebilir, kaliteli, daha iyi bir sağlık hizmet sunumunu sürdürülebilir bir şekilde sağlamaktır. Tıbbi Cihaz ve İn Vitro Tıbbi Cihazlar için CE Uygunluk Değerlendirmesi faaliyetleri, içerik ve toplum sağlığı açısından, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerçekleştirilen ilaç ruhsatlandırması ile benzer aşamalara ve aynı derecede kritik öneme sahip faaliyetlerdir. Bu husus, bu alanda yetkili otorite olan, T.C. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından da belirtilmiştir. Sonuç olarak; ülkemizde, Avrupa ve diğer uluslararası pazarda halk sağlığını birinci önceliğimiz olarak esas alarak, ülkemizi doğru ve en iyi şekilde temsil edebilmek, bu sayede tanınırlığımızı arttırmak için tıbbi cihaz sektöründe yer alan herkesin sorumluluklarını yasal mevzuatlara uygun olarak yerine getirmesi ve kuruluşların birbirlerini desteklemesi gerekmektedir Türk Standardları Enstitüsü 43

44 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Teşekkürler Uzm. Ecz. Zeynep Füsun DENLİ TUDAN Sağlık Direktifleri Teknik Şefi DİREKTİFLER MÜDÜRLÜĞÜ Tel:

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Serhat GÖK Akreditasyon Uzmanı Akreditasyon Denetimlerinde Sık Tespit Edilen Uygunsuzluklar ve Avrupa da Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonu 3 Kasım 2016 SİVAS Sunum İçeriği

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ YKK : XIX/98-438 Yürürlük Tarihi : 15/04/2015 Başka bir Onaylanmış

Detaylı

UDEM 2017 Eğitim Kataloğu

UDEM 2017 Eğitim Kataloğu UDEM 2017 Eğitim Kataloğu EN ISO 13485 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ EN ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ EĞİTİMİ EN ISO 13485 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM

Detaylı

TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ. Aydın KAPLAN Biyomedikal Mühendisi / ANKARA

TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ. Aydın KAPLAN Biyomedikal Mühendisi / ANKARA TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ Aydın KAPLAN Biyomedikal Mühendisi 04.05.2016 / ANKARA TIBBİ CİHAZ UYARI SİSTEMİ Tıbbi cihazın kullanımı esnasında, cihazın performansında bozulma ve/veya uygunsuzluk, etiket

Detaylı

Tıbbi Cihazlarda Klinik Araştırmalar ve Yeni Gereklilikler IPTS Dr. Ali Sait SEPTİOĞLU

Tıbbi Cihazlarda Klinik Araştırmalar ve Yeni Gereklilikler IPTS Dr. Ali Sait SEPTİOĞLU Tıbbi Cihazlarda Klinik Araştırmalar ve Yeni Gereklilikler IPTS 2016 Dr. Ali Sait SEPTİOĞLU Sağlık Sektörü Sağlık Hizmeti Sunumunda Bileşenler Tıbbi gereçler Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 1 Tanımlar Uygunluk değerlendirmesi : Deney, analiz, kalibrasyon, ölçüm hizmetleri, ürün, sistem, personel belgelendirmesi, hammadde, malzeme, ürün, tesis,

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ Yönetim Kurulu Karar No : 15/12/2017 tarih- XX/135-634 Yürürlük Tarihi : 01.01.2018 1 TABLO 1:

Detaylı

MDR Nedir? REGULATION (EU) 2017/745 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL

MDR Nedir? REGULATION (EU) 2017/745 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL MDR MDR Nedir? REGULATION (EU) 2017/745 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL 2 MDR Ön Onay Süreci Yaşam Döngüsü 3 MDR FELSEFESİ Yeniliği desteklemek ama güvenlikten ödün vememek Şeffaflık Öngörülebilir

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, OSEM Sertifikasyon A.Ş. (OSEM) tarafından

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ Yönetim Kurulu Karar No : XX/81-371 Numaralı Yürürlük Tarihi : 01/01/2017 1 TABLO 1: MODÜLLERE

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ YENİ/KÜRESEL/ESKİ YAKLAŞIM YÖNETMELİKLERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRET TARİFESİ Yönetim Kurulu Karar No : XX/81-371 Numaralı Yürürlük Tarihi : 01/01/2017 Değişiklik Karar No

Detaylı

Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler

Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler Belgelendirme Kuruluşları, Klinik Değerlendirme, Satış Sonrası Gözetim, Şeffaflık, Ürün Bilgilendirmesi ve İncelemeleri Tıbbi Cihaz Onaylanmış

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, 09.02.2004 tarih ve 25368

Detaylı

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları Erdinç MALHATUN Türk Akreditasyon Kurumu Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı Başdenetçi 1 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Mustafa Kemal Mahallesi 2125. Sokak No:1 Çankaya/Ankara

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ KLİNİK ARAŞTIRMALARI

TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ KLİNİK ARAŞTIRMALARI w w w. t i t c k. g o v. t r TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ KLİNİK ARAŞTIRMALARI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU Dr. Ali Sait SEPTİOĞLU Kurum Başkan Yardımcısı 27.03.2015 1 Türkiye de Tıbbi Cihazlara İlişkin

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-SS-10001 Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, Oto Yedek Parça ve Servis

Detaylı

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ TS EN 15085 & TS EN ISO 3834 Doküman Kodu & Son Rev. No Organizasyon Kodu Doküman Tipi Sıra No Son Revizyon No DKR PRS 1500 01 Revizyon Tarihçesi ve Doküman Kontrol & Onayı Rev. No Tarih Tanım Kontrol

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI HİZMET YERİ BELGELENDİRME, MÜŞTERİ DOSTU KURULUŞ-MÜŞTERİ DOSTU MARKA VE UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRETLENDİRME ESASLARI VE ÜCRET ÇİZELGELERİ

Detaylı

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1.0 Amaç: Bu prosedürün amacı, müşterilerden, belgelendirme faaliyetleri veya muayene faaliyetleri konusunda diğer kesimlerden alınan şikayetler ve itirazlara yapılacak işlemlerin belirlenmesi,

Detaylı

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI 1.0. AMAÇ Alberk QA TECHNIC in gerçekleştireceği ücretlerinin nasıl tayin edileceğinin belirlenmesi. 2.0. KAPSAM Belgelendirme, Yeniden Belgelendirme, Ön İnceleme, Gözetim, Takip ve Kapsam İncelemelerini

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞI HİZMET YERİ BELGELENDİRME, MÜŞTERİ DOSTU KURULUŞ-MÜŞTERİ DOSTU MARKA VE UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ÜCRETLENDİRME ESASLARI VE ÜCRET ÇİZELGELERİ

Detaylı

İSMES İSTANBUL MESLEKİ EĞİTİM ÇEVRE DAN. ve HİZM. A.Ş. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

İSMES İSTANBUL MESLEKİ EĞİTİM ÇEVRE DAN. ve HİZM. A.Ş. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ PRS.22 23.02.2017 13.07.2018/02 1 / 5 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, personel belgelendirme hizmetlerinin TS EN ISO / IEC 17024 personel belgelendirme standart şartlarına göre değerlendirilerek

Detaylı

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi :

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : R10.03 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 20.07.2018 Akreditasyon Faaliyetlerinde Yer Alacak Denetçi ve Teknik Uzmanların Kriterleri Nitelendirilmesi AKREDİTASYON FAALİYETLERİNDE YER ALACAK DENETÇİ VE

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Soner Karataş Standardı ve EA 2/17 Revizyon Değişiklikleri 08 Ekim 2015 İstanbul 1 Kapsam Akreditasyon ve Uluslararası Durum ISO 17025 Standardının

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİLİŞİM TEST VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ Doküman BTBD-00-00-YYN-01 Yayın Tarihi 31/12/2014 Revizyon Tarihi 25/08/2015 03 TÜRK STANDARDLARI

Detaylı

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ VE KAPSAM 1.1.Bu talimatının amacı; Müşterilerin deney veya performansın değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulanması faaliyetleri kapsamında sunulan hizmetlerin birey veya kuruluşlar tarafından

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme

Uygunluk Değerlendirme Ürün, Sistem, Personel Uygunluk Değerlendirme GENEL BİLGİLENDİRME Osman Vural @2014 Uygunluk Değerlendirme Pazara ürün veya hizmet sunan taraflar; ürünlerinin/hizmetlerinin talep edilen gereklilikleri

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Dr. Yıldırım CESARETLİ 1 Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Mevzuat 2 Biyosidal Ürünler Yönetmeliği 31.12.2009 tarih ve 27449 sayı 4. Mükerrer Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ. Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387

Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ. Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387 Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Genel Esaslar ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi R10.02 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 18.08. 2014 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

CE İŞARETİ. CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir?

CE İŞARETİ. CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir? CE İŞARETİ "CE işareti" nedir? CE işareti, Avrupa Birliği'nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri

Detaylı

MYB İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

MYB İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Doküman No İlk Yayın No Sayfa No PQ.PR.001 19.12.2017 2 20.12.2018 1/5 MYB İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ No 01 25.07.2018 Madde No 4.9.,4.10. 6,7, İçeriği İlk belgelendirme sonrasındaki işleyiş tanımlandı. 6 ve 7

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

MEDCER 2018 Eğitim Kataloğu

MEDCER 2018 Eğitim Kataloğu MEDCER 2018 Eğitim Kataloğu Bilgi için lütfen iletişime geçiniz. 1 ISO 13485:2016 Geçiş Eğitimi Eğitimim Hedefi 05-06 Mart 2018 07-08 Mayıs 2018 16-17 Temmuz 2018 03-04 Eylul 2018 05-06 Kasım 2018 2003

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ

TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ TİTCK TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ T.C. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığı Hande TURAN 30.05.2014 SUNUM İÇERİĞİ SUNUM İÇERİĞİ Dayanaklarımız Güvenli Ürün ve Üretici Tanımı Uyarı

Detaylı

OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ

OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı Nedir? Kalite Yönetim Sistemi; gereklerinin yerine getirildiğinin

Detaylı

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

CE Belgeleri Askıya Alınması ve İptali Prosedürü

CE Belgeleri Askıya Alınması ve İptali Prosedürü Hazırlayan Onayı Gözden Geçirme Onayı Yürürlük Onayı Yönetim Temsilcisi Bölüm Müdürü Genel Müdür İÇERİK 1 Amaç... 1 2 Kapsam... 1 3 Referanslar... 1 4 Tanımlar... 2 5 Sorumluklar ve Personel... 2 5.1 n

Detaylı

TALİMAT. 00 İlk yayındır Akreditasyon denetiminde bulunan uygunsuzlukların düzeltilmesi yapılmıştır.

TALİMAT. 00 İlk yayındır Akreditasyon denetiminde bulunan uygunsuzlukların düzeltilmesi yapılmıştır. Sayfa No : 1/4 REVİZYON İZLEME TABLOSU NO AÇIKLAMA TARİH 00 İlk yayındır. 15.10.2011 01 Akreditasyon denetiminde bulunan uygunsuzlukların düzeltilmesi yapılmıştır. 02 Akreditasyon denetiminde bulunan uygunsuzlukların

Detaylı

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNĠK DOSYA ĠNCELEME YÖNTEMĠ

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNĠK DOSYA ĠNCELEME YÖNTEMĠ TEKNĠK DOSYA ĠNCELEME YÖNTEMĠ TEKNĠK DOSYA Üretici tarafından benimsenen tüm unsurlar, gerekler ve hükümler; sistematik ve düzenli bir biçimde ve yazılı kurallar, iģlemler ve talimatlar Ģeklinde dosyalanarak

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ HELAL BELGELENDİRME ÜCRETLENDİRME ESASLARI VE ÜCRET ÇİZELGESİ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ HELAL BELGELENDİRME ÜCRETLENDİRME ESASLARI VE ÜCRET ÇİZELGESİ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ HELAL BELGELENDİRME ÜCRETLENDİRME ESASLARI VE ÜCRET ÇİZELGESİ Yönetim Kurulu Karar No : 10/07/2014 tarih ve XIX/34/148 numaralı Yürürlük Tarihi : 21/07/2014 HELAL BELGELENDİRME

Detaylı

BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI

BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI İçindekiler ISO 9001:2008 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 14001:2004 Baş Denetçi Eğitimi... OHSAS 18001:2007 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 22000:2005 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 9001:2008

Detaylı

PROSES_ÜRÜN BELGELENDİRME AKIŞ ŞEMASI

PROSES_ÜRÜN BELGELENDİRME AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI SayfaNo: 1/6 SÜREÇ ADI SÜREÇ SAHİBİ BAŞLANGIÇ GİRDİLER ÇIKTILAR SON TEDARİKÇİLERİ MÜŞTERİLERİ PERFORMANS PARAMETRELERİ PROSES-ÜRÜN SÜRECİ PROSES-ÜRÜN MÜDÜRÜ/DİREKTİF YÖNETİCİSİ MÜŞTERİ TALEBİ

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü FRM-002b, Rev.0 Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Adı Tarih Oluşturma Hilal AY 21.04.2017 Kontrol Selim YILMAZ 21.04.2017 Onaylama / Serbest Bırakma Yankı ÜNAL 25.04.2017 MS-PRO-005

Detaylı

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9)

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte, tetkik zamanı bina turlarında geçen süreleri, planın dışında geçen süre, dokümanların gözden

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları

bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları Bölüm 8. Teknik Mevzuat, Onaylanmış Kuruluş ve Akreditasyon Çalışmaları Teknik mevzuat uyum ve akreditasyon çalışmaları kamu yararı

Detaylı

Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 16-20 Kasım 2016 37. Türk Mikrobiyoloji Kongresi Sunum Planı TTMYK Akreditasyon

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE:

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: İlk Yayın :26.0.2017 No : : Sayfa No :1 6 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: TS EN ISO 91:2 Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - 1 Tarihçe - 1 1. Onkoloji Enstitüsü Sistemin nin Amaç Ve Kapsamı 2. Atıf

Detaylı

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ Tülay DEMİRBAŞ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Sertifikasyon Hizmetleri Daire Başkanlığı Sunum İçeriği 1. Sertifikalı

Detaylı

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Medikal Metroloji Çalıştayı TÜBİTAK-UME, İstanbul Dr. Diler Aslan Pamukkale Üniversitesi 13 Şubat 2013, İstanbul İçerik Adlandırma,Tanım, kavram, sektör, segment: Tıbbi

Detaylı

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR TÜRKİYE BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR MELİH KORAY EFE MAKİNA MÜHENDİSİ 2006/42/AT MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları

bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları Onaylanmış Kuruluş ve Akreditasyon Çalışmaları BÖLÜM 7. ONAYLANMIŞ KURULUŞ VE AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI Odamızın teknik mevzuata uyum, akreditasyon

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ALI ÖZGENÇ (SZUTEST) GAZ YAKAN CIHAZLAR TEKNIK MEVZUAT ÇALıŞTAYı 24 MART 2015 İSTANBUL AB Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmalarının Dayanakları 1. 1/95 Sayılı Ortaklık

Detaylı

Nükleer Tesislerin Denetimi. Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara

Nükleer Tesislerin Denetimi. Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara Nükleer Tesislerin Denetimi Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara İçindekiler TAEK Organizasyon Yapısı Nükleer Düzenleyici Çerçeve Düzenleyici Denetimler 2 Nükleer Güvenlik Forumu, Ankara 18 Ocak

Detaylı

KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ. BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu

KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ. BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu SUNUM İÇERİĞİ Biyomedikal Sınıflandırma ve Malzeme Tanımlama Bilgi Sistemlerinde Yenilikler Biyomedikal Depo ile Klinik

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ Terimler Tarifler Belgelendirme: Ürünlerle, proseslerle, sistemlerle veya kişilerle ilgili üçüncü taraf doğruluk beyanı. Gözetim: Uygunluk beyanının geçerliliğinin sürdürülebilmesi için esas alınan uygunluk

Detaylı

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren kuruluşlar için genel

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ MEVZUAT ŞEMASI ÖZETİ 4703 SAYILI KANUN (ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN)

YAPI MALZEMELERİ MEVZUAT ŞEMASI ÖZETİ 4703 SAYILI KANUN (ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN) «ISI YALITIMLI CAM» YAPI MALZEMELERİ MEVZUAT ŞEMASI ÖZETİ 4703 SAYILI KANUN (ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (CE) YAPI MALZEMELERİNİN

Detaylı

görev ve yetkilerinin tümünü veya bir kısmını yazılı bir sözleşmeyle devrettiği bağımsız kuruluşu, ifade eder. Başvuru ve bildirimlerin şekli ve

görev ve yetkilerinin tümünü veya bir kısmını yazılı bir sözleşmeyle devrettiği bağımsız kuruluşu, ifade eder. Başvuru ve bildirimlerin şekli ve TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜN VEYA HAMMADDELERİ ÜZERİNDE YAPILAN ETKİNLİK VE GÜVENLİLİK ÇALIŞMALARI İLE KLİNİK ARAŞTIRMALARINDA BAŞVURU ŞEKLİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- (1) Kozmetik

Detaylı

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi :

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : R10.02 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 15.08. 2016 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Mustafa EROĞLU Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ 1 TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Bu prosedür bireysel ve grup sertifikasyonu kapsamında ITU belgelendirmesi için USB ye yapılan başvurunun nasıl değerlendirileceğini açıklar. Olası kontrol ve sertifikasyon başvurusundan alınacak

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

Türkiye de CEPA Belgelendirmesine Bir Örnek. Metin Acar Rentokil

Türkiye de CEPA Belgelendirmesine Bir Örnek. Metin Acar Rentokil Türkiye de CEPA Belgelendirmesine Bir Örnek Metin Acar Rentokil Türkiye de Mevcut Durum Ülkemizde biyosidal ürünlerin kullanımını düzenleyen Yönetmelik (Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında

Detaylı

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ TSE nin, ürün, sistem ve personel belgelendirme ve laboratuvar hizmetleri uluslararası akreditasyona sahiptir. TSE, ülkemizde bu alanlarda en geniş akreditasyon kapsamına sahip belgelendirme kuruluşudur.

Detaylı

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU GEÇİŞ DENETİMLERİ İÇİN BELİRLENEN EK SÜRELER Gözetim tetkiki sırasında ISO 14001:2015 in şartlarına uyacak şekilde yapılacak geçiş için

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kişisel Koruyucu Donanımların Piyasa

Detaylı

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik araştırmalar Daire Başkanlığı İçerik: Tıbbi cihaz nedir? Neden klinik araştırması yapmak zorundayız? Tıbbi cihaz klinik araştırması

Detaylı

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Tetkik Gün Sayısı Tespiti 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte,

Detaylı

T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ASANSÖR BAKIM VE İŞLETME YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA KÜTAHYA BELEDİYESİ SINIRLARI DÂHİLİNDE BULUNAN ASANSÖRLERİN YILLIK KONTROLLERİNİN YAPTIRILMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ KÜTAHYA

Detaylı

kapsamında faaliyet gösteren uygunluk değerlendirme kuruluşu ya da onaylanmış kuruluşların aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir;

kapsamında faaliyet gösteren uygunluk değerlendirme kuruluşu ya da onaylanmış kuruluşların aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir; Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik; bir teknik düzenleme kapsamında

Detaylı

Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03

Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03 ISQ-NAP 1 :2017 Natural Product Standart For Food / Version 1-00 Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03 09.01.2017/Rev.00 by ISQ Sayfa 1 /5 1. DOĞAL ÜRÜN SERTİFİKASYON ÜCRETLERİ 1.1. Doğal Ürün Sertifikasyon

Detaylı

BRC 6. Versiyon değişiklikler

BRC 6. Versiyon değişiklikler PARS EĞİTİM & DANIŞMANLIK BRC 6. Versiyon değişiklikler Madde içerikleri Güray zomp / Fırat ÖZEL 2/26/2012 GSM. 0 507 454 33 57 Tel. 0 236 239 04 53 firatozel@gmail.com http://firatozel.wordpress.com/

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR)

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR) Yayın i 04.05.2009 Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren

Detaylı

YUMURTA ve BEYAZ ET ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARI. ankara / 2014 Zİr. Yük. Müh. Dİlek Erdİn Elİvar.

YUMURTA ve BEYAZ ET ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARI. ankara / 2014 Zİr. Yük. Müh. Dİlek Erdİn Elİvar. YUMURTA ve BEYAZ ET ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARI ankara / 2014 Zİr. Yük. Müh. Dİlek Erdİn Elİvar Ürün TS EN 45011 AB-0010-U İYİ TARIM UYGULAMALARI Ülkemiz iyi tarım uygulamaları sertifikasyonu ile

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR. YAYIN TARİHİ CPC BELGELENDİRME MUAYENE VE DENEY HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ. REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 03.01.2012 01 04.03.2013 Prosedürde yer alan Uygunluk belgesi performans değişmezlik belgesi olarak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı 1 ISO EĞİTİMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş kanunu gereği tüm çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi İSG kanunu, yasal ve mevzuat şartları

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı