Karadeniz Teknik Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karadeniz Teknik Üniversitesi"

Transkript

1 Karadeniz Teknik Üniversitesi

2 Süperiletkenlik GeliĢim Süreci Mıknatıs Süperiletken Prof.Dr.Ekrem Yanmaz Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü SAVUNMA SANAYİİNDE BORUN KULLANIMI ÇALIŞTAYI Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Balgat, Ankara,14 Haziran 2011

3 Sıcaklık (K) Sıcak Gün 27 C 300 K Sıvı N 2 77 K Sıvı He 4.2 K 200 K Direnç (R) 100 K 0 K T c = 4.2 K Kamerlingh Onnes: Süperiletkenlik 1911

4 Element r(77k) Tc(K) m.m Al Tl Sn Pb Sb Bi Bileşik Tc(K) Nb3Sn 18 Nb3Ge 23 V3Si 17 La1.8Sr0.2CuO4 35 Y0.6Ba0.4CuO4 90 Tl2Ba2Ca2Cu2O Bi1 xkxbio3 y 27 MgB2 40 Yenileri! Nb Süperiletken durumunda az da olsa kalıntı bir direnç varmıdır?, kuşkusu üzerine uzun süre araştırmalar yapılmıştır: Sonuç: d.a. İçin R=0, ve S/İ farklı özelliklere haiz yeni bir FAZ! -Yeni bir faz durumu, iletkenliği yüksek olanlarda gözlenir beklentisi doğru değil! Oda sıcaklığında en iyi iletken Ag, Cu, Au ancak S/İ değil! -Çizelgede aynı gruptaki direnci yüksek olanlar daha için yüksek Tc!

5 Daimi Akımlar N S Akımlar kutuplar altında akar Süperiletken Plaka N S -ve magnet i iter sanki altta bir görüntü magnet varmıģ gibi: N den N ye ve S den S e itme kuvveti!

6 Yüksek Sıcaklık Süperiletkenler de Kaldırma Kuvveti Bir Kg kadar balık kavanozundan 202 Kg a kadar Sumo GüreĢcisi!!

7 Tipik Uygulamalar Süperakımlar bir halka etrafında da akar, B Süperiletken Magnet! Bir defa akım halkası tamamlanınca, sarım kritik sıcaklığın altında uzun süre enerji harcamaksızın manyetik alan üretir! Faraday Kafesi?, Tüp içinde manyetik akı Sıfır! Dışıradan manyetik etkileşimi keser! Bu zamanla azalmayan bir manyetik alan B üretir.

8 Meissner (ve Ochsenfeld) Etkisi Yıl s. Superiletkenler manyetik alanı dıģlarlar. T > T c T < T c - Manyetik alan, kayıpsız sürekli akan akımlar yüzünden dıģlanır. Kusursuz diamanyetik özellik, sıfır direnç durumundan daha önemlidir.

9 Kusursuz Ġletken (a)-sıfır Alanda Soğutma (b) Manyetik Alanda Soğutma Süperiletken (c)-sıfır Alanda Soğutma (d) Manyetik Alanda Soğutma Farkı fark etmek gerekir!, üstüniletken değil:süperiletken!!

10 S/İ durumda manyetik akı sıfır olduğuna göre, Meissner durumu kusursuz diamanyetizma olarak adlandırılır. H M 0 M H ve χ 1 B μ0 Mükemmel iletken (R=0) ile süperiletken arasında önemli bir fark vardır. Maxwell denklemi gereği (Faraday Yasasından xe ) bir iletken t normal durumdan R=0 mükemmel iletken duruma geçince eğer içinde manyetik alan varsa tuzaklanır, oysa süperiletkende iletken süperiletken (R=0) faza geçtiğinde elektrik alan sıfır olacağından içindeki manyetik alanı dışarı atacaktır. Süperiletken belli bir manyetik alanda Hc-Termodinamik Kritik Alanda süperiletken durumdan normal duruma geçer ve süperiletkenlik özelliğini kaybeder. B(T) B Eğim=1, N Kalay için B-H grafiği, tip I S/İ 0 S/İ mh(t)

11 Elektromanyetik Teori Açısından Yaklaşım! 1) Manyetik Akı dışarlanması S/İ içinde B=0 olacak şekilde yüzeyde akım indüklenmesini gerektirir. 2) %100 akı dışarlaması teorik açıdan mümkün ancak yüzeyde sonsuz büyüklükte akım indüklemesi anlamına gelir, buda fiziksel olarak mümkün değil! Ancak, indüklenen akımın belli bir derinlikte yüzeyde akması beklenmelidir. 3) Kütlesi m ve yükü q, birim hacimdeki yük taşıyıcı yoğunluğu n ise, akı değişiminden dolayı yüzeyde bir emk ve Elektrik Alan oluşacaktır! Oluşan bu elektrik alan yük taşıyıcıları(elektronları) ivmelendirir. Klasik fizik (EMT) açısından bu şekilde ele alınırsa, yüzeyde manyetik akının zamana göre değişimi için bir ifade bulalım.

12 1- Süperiletkenlik açısından önemli gelişme Maxwell-Reynold ve ark. tarafından 1950 yılında İzotop etkisinin Hg için bulunmasıdır! Kritik sıcaklık iyonik kütlenin karekökü ile ters orantılıdır! O halde süperiletkenlik örgü titreşimleri ile ilgili! T C 1 M M Sadece Bor izotopu!!! 1 T C

13 BCS Teorisinin (öncesi ve sonrası) oluşuma katkı veren deneylerden örnekler.

14 John Bardeen, Leon Cooper ve Bob Schrieffer B. C. S Nobel Ödülü yılında geleneksel süperiletkenliği açıklayan mikroskopik teorilerinden dolayı: YaklaĢık olarak, süperiletkenliğin keģfinden 50 yıl sonra! Not: Bardeen 1956 da Nobel ödülü almıģtı(transistör etkisi)-ġlk defa aynı alanda iki defa Nobel ödülü alan KiĢi!

15 Cooper Çiftleri Bir çiftteki her bir elektron kendine özgü davranır (Pauli DıĢarlama Ġlkesine göre öyle olmalı.) fakat bütün çiftlerin KÜTLE MERKEZLERĠ tam olarak aynı Ģeyi yapar BOSE-EINSTEIN YOĞUġMASI. (Ya hepsi durgun,ya da hepsi kararlı bir akım taģır.) Hangi kuvvet elektronları bir arada tutar? ve elektronların çiftler halinde hareket ettiklerini nasıl ispatlarız?

16 The BCS çekici(cazip) mekanizma Bu çiftlenme, elektronların kristal örgüdeki iyonları hafifce yerlerinden oynatmasından kaynaklanır. - Bazı Malzeme bilimciler süperiletkenliği sarkık yatak etkisi olarak anlayabilirler! Randy Simon, Andy Smith, Superconductors

17 Georg Bednorz ve Alex Müller 1987 Nobel Ödülü, Bakır-Oksit Süperiletkenlerin Ġlkinin KeĢfi Ġlk Duyuru

18 Özdirenç ( cm) 10 K 35 K Possible High Tc superconductivity in the Ba La Cu O system Numuneleri önce soğudukça daha dirençli hale geldi! 35 K de, numune direnci, bakır ınkinden 5000 defa büyükken, aniden düģmeye baģladı!! Acaba 10 K civarında direnç gerçekten sıfıra düģmüģ müydü! Sıcaklık ( K )

19 Süperiletkenlik ve Manyetik Malzemeler AraĢtırma Grubu 93 K! 77 K sıvı azot

20

21 Hala bu düzlem sayısı neden önemlidir? Emin değiliz! Bu malzemelerde ulaģılabilecek en yüksek T c elde edildi mi? Yüksek Sıcaklık Süperiletkenlerin kristal yapılarında bakır-oksit (CuO 2 ) düzlemleri vardır! Oda-sıcaklığında süperiletkenlik keģfedilmeyi mi bekliyor??

22 Manyetik Alanda Süperiletkenler (a) (b) (c) (d) I. tip (a) ve II. tip (b) süperiletkenlerin mıknatıslanma eğrileri ve I. tip (c) ve II. tip (d) süperiletkenlerin faz diyagramları.

23 YBCO da manyetik akı kuantumu F o ölçümü (Birmingham Grubu) kalibrasyon bobini blutak! YBCO halka Akı dedektörü

24 Rüya - Yarınların Süperiletkenlik Dünyası Enerji Tasarrufu: güç hatları elektrik motorları transformatörler Medikal Diagnostik: Manyetik Rezonans Görüntüleme SQUID: Beyin aktivitesi Kalp fonksiyonu Hesaplama: 1000 defa hızlı süperbilgisayarlar Bilgi Teknolojisi: çok hızlı, daha geniģ band haberleģmeler Manyetik olarak atılan uzay aracı KargotaĢıyan denizaltları, (US Navy) 600 km/h hızlı trenler Ankara-Ġstanbul 40 dakika!

25 SQUID Nöromanyetik sinyallerin ölçümü Süperiletken güç kablosu (Danimarka da kurulu) Rüya nın bir kısmı gerçek /indust/project1.html Japon Maglev Tren Projesi- Ray ve gövde içine montajlı magnet süperiletkenden -Temas yok! Beynin (nükleer) manyetik rezonans görüntüleme resmi- manyetik alan süperiletken magnet tarafından sağlanmakta!

26 !!MgB 2 STRATEJĠK BĠR MALZEMEDĠR!! MgB 2 40 K altında süperiletken hale gelir. Süperiletkenlikten sorumlu olan element Bor dur. Dünya toplam Bor rezervinin %72 i Türkiye dedir. Saf Bor un Türkiye ye satıģı yasaktır, yani stratejik bir maddedir! Ancak, MgB 2 yi bileģik olarak satın almak mümkündür. Ayrıca, Türkiye de öz kaynaklarla üretilebilmelidir! Bor un baģka bileģikleri de vardır. Saf Bor, bazı teknolojik uygulamalarda anahtar konumundadır. MgB 2 den yapılmıģ bir kablo ile, bir çay bardağı büyüklüğü hacimde ve 4.2 K de 1 tesla lık manyetik alan üretmek mümkündür(abd de 1 ay önce yapıldı!).alt köģedeki resim! Türkiye nin kablo üretim teknolojisi PIT veya CTFF yöntemiyle uyarlanarak, MgB 2 den süperiletken kablo yapılması potansiyeli vardır. MgB 2 nin, son geliģmeler dahilinde, bugün teknolojide kullanılan süperiletkerin yerine geçme olasılığı yükselmiģtir! Savunma sanayimizin amaçlarına uygun olarak süperiletken bobin yapılması ihtiyacı varsa, bu alandaki bilgi birikimimizi (son üç yılda MgB 2 ile ilgili 11 adet SCI yayınımız vardır) sanayicilerimize, askeri yetkililerimize ve Savunma Bakanlığımıza sunmak isteriz. ABD Savunma Sanayisindeki MgB 2 Bazlı Bazı Projeler: Cu/Cu Tek filamanlı yalıtılmıģ solenoid, 1 T, 4.2 K Air Force SBIR Phase II - MgB 2 for MHD Coils Navy STTR Phase II- MgB 2 for Inductors, Reactors and Transformer Coils NASA SBIR Phase II MgB 2 for Motor Rotor Coils NASA SBIR Phase I MgB 2 for ADR Coils Air Force SBIR Phase I MgB 2 for Gyrotron Coils

27 FĠZĠK MOTĠVASYONU: Yüksek Kritik Sıcaklık, T c ~ 40 K Yüksek Kritik Akım Yoğunluğu (J c ) Üst Kritik Manyetik Alan (H c2 ) Yüksek Uyum Uzunluğu ( ) Düşük Maliyetli!! Taneler-arası Bağlar Güçlü?

28 MgB 2 süperiletkenin Kristal Yapısı

29 MgB 2 Teli PIT Tekniği Tek Filamanlı CTFF Tekniği 18 Filamanlı 7 Filamanlı 36 Filamanlı

30 Cu/Cu Tek filamanlı yalıtılmış solenoid, 1 T, 4.2 K

31 Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü SUPERCONDUCTIVITY High Temperature Superconductors Fabricaiton and Characterisation of YBCO and BSCCO Superconductors : Ceramic processing Melt Processing Quench Melt Growth (QMG) Flame Quench Melt Groth (FQMG) Top-Seeding Direct Current Zoning and Direct Current Annealing of BSCCO (2234) Rods MgB2 Superconductors Nano sized powder production by mechanical alloying Wire production by Powder In Tube Method FeSe(Te) Superconductors Single crystal production

32 Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Nd-Fe-B MIKNATISLAR Üretimi ve Karakterizasyonu

33 Current Projects Superconductivity Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü 1-Numerical Calculation of Trapped Magnetic Field for Single and Multiple Bulk Superconductors and Fabrication of Bulk Superconductor 2-Investigation of the Pinning and Levitation Force Properties Depending on Changing Yb211 Doping Ratio of Produced with Melting Method (MPMG) Bulk Superconductor (Sm123)1-x(Yb211)x Composition 3-Production of Superconducting Thick Films by Sol-Gel Method 4- Production of Superconducting Thin Films of MgB2 by E-Beam and magnetrosputtering on different substrates 5-National Superconductivity Research Center Laboratory (USAML)-Ankara University

34 SEPTEMBER Chişinău, R. Moldova 5 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATERIALS SCIENCE AND CONDENSED MATTER PHYSICS Superconducting Magnesium Diboride Films With Artificial Nanopinning Centres for Technical Applications Research Student (PhD) Supervisor Co-Supervisor :Ezgi Taylan Koparan :Prof.Dr. Ekrem Yanmaz :Prof.Dr. Anatoli Sidorenko (Moldova) Department of Physics Karadeniz Technical University- Turkey Institute of Electronic Engineering and Nanotechnologies-Moldova

35 SEPTEMBER Chişinău, R. Moldova 5 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATERIALS SCIENCE AND CONDENSED MATTER PHYSICS The Effects of SiC Substitution on bulk MgB 2 Superconductors Research Student MSc) Supervisor : Tugba Dilek : Prof.Dr. Ekrem Yanmaz Department of Physics Karadeniz Technical University Turkey

36 SEPTEMBER Chişinău, R. Moldova 5 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATERIALS SCIENCE AND CONDENSED MATTER PHYSICS Production of Nano-Structured NdFeB Magnets Research Student (PhD) Supervisor : Mehmet Basoglu : Prof.Dr. Ekrem Yanmaz Department of Physics Karadeniz Technical University Turkey

37 SEPTEMBER Chişinău, R. Moldova 5 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATERIALS SCIENCE AND CONDENSED MATTER PHYSICS Shape Memory Alloys Research Student(PhD) Supervisor : Ozge Erdem : Prof.Dr. Ekrem Yanmaz 1-Production of Ni-Ti alloys in wire and ribben shapes. 2- Surface coating of NdFeB alloys by NiTi alloys for Orthodontics applications Department of Physics Karadeniz Technical University Turkey

38 SEPTEMBER Chişinău, R. Moldova 5 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATERIALS SCIENCE AND CONDENSED MATTER PHYSICS Te Substitution on FeSe superconducktors and single crystal production Researc Student(MSc) Supervisor Colaboration with : Yasin Hacisalihoğlu : Prof.Dr. Ekrem Yanmaz : Prof.Dr. S.Wurmehl (IFW-Dresden)

39 Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Bor içerikli yayınlarımız Yanmaz, E., Ozturk, K., Dancer, C. E. J., Basoglu, M., Celik, S., & Grovenor, C. R. M. (2010). Levitation force at different temperatures and superconducting properties of nano-structured MgB2 superconductors. Journal of Alloys and Compounds, 492(1-2), Dancer, C. E. J., Prabhakaran, D., Baoĝlu, M., Yanmaz, E., Yan, H., Reece, M., et al. (2009). Fabrication and properties of dense ex situ magnesium diboride bulk material synthesized using spark plasma sintering. Superconductor Science and Technology, 22(9) Yanmaz, E., Şavaşkan, B., Başoǧlu, M., Koparan, E. T., Dilley, N. R., & Grovenor, C. R. M. (2009). Complete flux jumping in nano-structured MgB2 superconductors prepared by mechanical alloying. Journal of Alloys and Compounds, 480(2), Savaskan, B., Ozturk, K., Celik, S., & Yanmaz, E. (2009). Improvement of superconducting properties of MgB2 by changing the argon ambient pressure and sintering conditions. Journal of Physics: Conference Series, 153 Baltaş, H., Çelik, S., Çevik, U., & Yanmaz, E. (2007). Measurement of mass attenuation coefficients and effective atomic numbers for MgB2 superconductor using X-ray energies. Radiation Measurements, 42(1),

40 Levitation force at differe nt temperatures and superconducting properties ofnano-structured MgB2 superconductors

41 The levitation force vs. vertical distance from the permanent magnet curves of the (a) MGB24 and (b) MGB72 samples at different measurement temperatures.

42 The changing of the levitation force dependence as temperature of themgb24 and MGB72 samples for a 5mm constant gap.

43 The levitation force vs. vertical distance curves of the MGB72 sample for different cycle.

44 X-ray diffraction spectra for samples produced by spark plasma sintering, with the trace for as-supplied commercial MgB2 powder included for comparison.

45 Magnetization loops recorded for samples prepared by spark plasma sintering in vacuum under 16 and 80 MPa maximum applied uniaxial pressure. Magnetization measurements carried out at (a) 4 K and (b) 20 K.

46 Variation of critical current density with applied magnetic field for spark plasma sintered samples prepared in vacuum. These data were measured by magnetization method and calculated using the Bean model at constant temperatures of (a) 4 K and (b) 20 K.

47

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ezgi TAYLAN KOPARAN Doğum Tarihi: 01.07.1979 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Fizik Öğretmenliği Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 02.12.2014 : SİNOP ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ/ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 02.12.2014 : SİNOP ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ/ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/ ŞÜKRÜ ÇELİK ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 02.12.2014 Adres Telefon : 3682714151-4371 E-posta : SİNOP ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ : sukrucelik@yahoo.com

Detaylı

engelsiz İki elektronun işbirliği!

engelsiz İki elektronun işbirliği! süperiletkenlik Süperiletkenlik Bir metali sert yaylar ile bağlanmış ve hareket edebilen pozitif iyonlardan oluşan bir kafes olarak düşünebiliriz. Kafeste hareket eden elektronlar elektrik akımı oluştururlar.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER. Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER. Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü İçerik Giriş İçerik Giriş Süperiletkenler ve temel özellikleri,

Detaylı

Şükrü ÇAVDAR. M.S., Department of Physics, Gazi University B.S. Student, Department of Physics, Đnönü University, Malatya, Turkey

Şükrü ÇAVDAR. M.S., Department of Physics, Gazi University B.S. Student, Department of Physics, Đnönü University, Malatya, Turkey Şükrü ÇAVDAR Gazi University Faculty of Art and Science Department of Physics 06500 Teknikokullar / Ankara, Turkey Phone: +90 (312) 2021361, Fax: +90 0 (312) 212 22 79 E-mail: cavdar@gazi.edu.tr http://websitem.gazi.edu.tr/cavdar/anasayfa

Detaylı

YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors

YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors Selda KILIÇ Yüksel UFUKTEPE Ahmet EKİCİBİL Fizik Anabilim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ATILGAN ALTINKÖK. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

ÖZGEÇMİŞ ATILGAN ALTINKÖK. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Uyruğu: T.C Doğum Yeri: İstanbul Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ ATILGAN ALTINKÖK Email: atilgan.altinkok@giresun.edu.tr (0454) 310 1740 Giresun Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği

Detaylı

Faraday Yasası. 31. Bölüm

Faraday Yasası. 31. Bölüm Faraday Yasası 31. Bölüm 1. Faraday İndüksiyon Yasası Faraday ve Henri: Değişen manyetik alanlar da emk (dolayısıyla akım) oluşturur. Şekilde görüldüğü gibi akım ile değişen manyetik alan arasında bir

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Nd KATKILI YBaCuO SÜPERİLETKEN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Melike ŞENER

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Nd KATKILI YBaCuO SÜPERİLETKEN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Melike ŞENER T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Nd KATKILI YBaCuO SÜPERİLETKEN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Melike ŞENER YÜKSEK LİSANS TEZİ FİZİK ANABİLİM DALI MALATYA Temmuz 2013 Tezin Başlığı : Nd Katkılı

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 7. Ders: Ferromanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Moleküler Alan Teorisinin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2002-2003 Tezsiz Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi, Fizik Öğretmenliği, Ankara Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. 2002-2003 Tezsiz Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi, Fizik Öğretmenliği, Ankara Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: İpek Güler EMAIL: ipekkocerguler@gmail.com ipekguler@cankaya.edu.tr EĞİTİM: 2004-2011 Bütünleşik Doktora Eğitimi, Fizik Bölümü, ODTÜ Şubat-Mayıs 2008 Araştırmacı, Fizik Bölümü, Bari

Detaylı

SÜPER İLETKENLİK VE MANYETİK REZONANS CİHAZI

SÜPER İLETKENLİK VE MANYETİK REZONANS CİHAZI SÜPER İLETKENLİK VE MANYETİK REZONANS CİHAZI İnönü Üniversitesi S.H.M.Y.O. Özet: Sağlık sektöründe gerek teşhis gerekse tedavinin en önemli yapıtaşları hastanelerin radyoloji birimleridir. Radyoloji birimlerindeki

Detaylı

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Elektrik alanlar için elektrik akı yoğunluğunu, elektrik alan şiddeti cinsinden tanımlamıştık. Buna benzer şekilde manyetik alan şiddetiyle manyetik akı yoğunluğu

Detaylı

MANYETİK ALINGANLIK ÖLÇÜMLERİ İLE BİZMUT TABANLI SERAMİK SÜPERİLETKENLERİN KARAKTERİZASYONU

MANYETİK ALINGANLIK ÖLÇÜMLERİ İLE BİZMUT TABANLI SERAMİK SÜPERİLETKENLERİN KARAKTERİZASYONU DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MANYETİK ALINGANLIK ÖLÇÜMLERİ İLE BİZMUT TABANLI SERAMİK SÜPERİLETKENLERİN KARAKTERİZASYONU Özlem BİLGİLİ Eylül, 2013 İZMİR MANYETİK ALINGANLIK ÖLÇÜMLERİ

Detaylı

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük 4 ELEKTRİK AKIMLARI Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük topluluğu bir A alanı boyunca yüzeye dik olarak hareket etsin. Bu yüzeyden t zaman aralığında Q

Detaylı

Bi 1,6 Pb 0,4 Sr 2 Ca 2-x Sm x Cu 3 O y (x= 0,0 ve 1,0) SÜPERİLETKENLERİN ELEKTRİKSEL KARAKTERİZASYONU. Havva BOĞAZ

Bi 1,6 Pb 0,4 Sr 2 Ca 2-x Sm x Cu 3 O y (x= 0,0 ve 1,0) SÜPERİLETKENLERİN ELEKTRİKSEL KARAKTERİZASYONU. Havva BOĞAZ Bi 1,6 Pb,4 Sr 2 Ca 2-x Sm x Cu 3 O y (x=, ve 1,) SÜPERİLETKENLERİN ELEKTRİKSEL KARAKTERİZASYONU Havva BOĞAZ YÜKSEK LİSANS TEZİ İLERİ TEKNOLOJİLER GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAZİRAN 26 ANKARA

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ Dr. Cemile BARDAK Ders Gün ve Saatleri: Çarşamba (09:55-12.30) Ofis Gün ve Saatleri: Pazartesi / Çarşamba (13:00-14:00) 1 TEMEL KAVRAMLAR Bir atom, proton (+), elektron (-) ve

Detaylı

Pb, Ag ve Sb KATKI ATOMLARIYLA HAZIRLANMIŞ YBaCuO SÜPERİLETKEN SİSTEMLERİN ELEKTRİKSEL PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI

Pb, Ag ve Sb KATKI ATOMLARIYLA HAZIRLANMIŞ YBaCuO SÜPERİLETKEN SİSTEMLERİN ELEKTRİKSEL PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Pb, Ag ve Sb KATKI ATOMLARIYLA HAZIRLANMIŞ YBaCuO SÜPERİLETKEN SİSTEMLERİN ELEKTRİKSEL PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI A. Gönül ÖZTÜRK Ekim, 2010 İZMİR Pb,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Hakan GÜNDOĞMUŞ LAZER TEKNİĞİ İLE ÜRETİLEN KATKILI BSSCO SÜPERİLETKENLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI FİZİK ANABİLİM DALI ADANA, 2013

Detaylı

Doç.Dr. Tarık Aydoğmuş

Doç.Dr. Tarık Aydoğmuş Doç.Dr. Tarık Aydoğmuş ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1977 Sivrihisar/Eskişehir T: 432444506528253 432225172628253

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Faraday Yasası

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Faraday Yasası Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Süperiletkenlik. Biri İngiltere de diğeri Hollanda da iki laboratuvar,

Süperiletkenlik. Biri İngiltere de diğeri Hollanda da iki laboratuvar, Zeynep Ünalan Dr, Bilimsel Programlar Uzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Süperiletkenlik 1911 yılının Nisan ayında Heike Kammerlingh Onnes ve ekibi sıvı helyum kullanarak soğuttukları cıvada şaşırtıcı

Detaylı

BPSCCO Süperiletken Malzemeler Üzerine Seryum Ekleme ve Titanyum Katkılamasının Etkisi

BPSCCO Süperiletken Malzemeler Üzerine Seryum Ekleme ve Titanyum Katkılamasının Etkisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 16 (2016) 021101(205 211) AKU J. Sci. Eng. 16 (2016) 021101(205

Detaylı

7 FARADAY IN İNDÜKSİYON KANUNU

7 FARADAY IN İNDÜKSİYON KANUNU 7 FARADAY IN İNDÜKİYON KANUNU Elektrik alanları durgun yüklerden manyetik alan ise hareketli yüklerden oluşur. Iletkenin üzerine bir elektrik alan uygulandığında akıma sebep olan bir manyetik alan üretir.

Detaylı

PVC Yalıtkanlı Protoflex Kontrol Kabloları PVC Insulated Protoflex Control Cables

PVC Yalıtkanlı Protoflex Kontrol Kabloları PVC Insulated Protoflex Control Cables PVC Yalıtkanlı Protoflex Kontrol Kabloları PVC Insulated Protoflex Control Cables 0 A brand of the 8 Özel Kablolar Special Cables Kontrol - Ölçü - Kumanda Kabloları H05VV5-F Control - Measurement and Signal

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Elektroniğe giriş Akım, voltaj, direnç, elektriksel

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZ GEÇMİŞ FORMUÖDoç. Dr. Mustafa KAHYAOĞLU 1. Adı Soyadı: Aynur AKER 2. Doğum Tarihi: 06.0.1980 3. Unvan: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Lisans Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Fen Edebiyat

Detaylı

AR-GE miz TARAFINDAN TASARLANAN SİSTEMLER. made in TURKEY

AR-GE miz TARAFINDAN TASARLANAN SİSTEMLER. made in TURKEY AR-GE miz TARAFINDAN TASARLANAN SİSTEMLER made in TURKEY HALL EFFECT ÖLÇÜM SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER Van Der Pauw tekniği ile Hall Effect ölçümleri N / P tipi yarıiletken tayini Magneto resistans Halk

Detaylı

Dr. Mustafa ERKOVAN. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü erkovanm@gmail.com. Gebze Yüksek Tek. Enst. Fizik Bölümü Ocak 2005- Kasım 2010

Dr. Mustafa ERKOVAN. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü erkovanm@gmail.com. Gebze Yüksek Tek. Enst. Fizik Bölümü Ocak 2005- Kasım 2010 Dr. Mustafa ERKOVAN Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü erkovanm@gmail.com EĞĐTĐM PostDoktora: Berlin Freie Üniversitesi Deneysel Fizik Haziran 2011- Haziran 2012 Doktora: Gebze Yüksek Tek. Enst.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve SÜPERİLETKEN MALZEMELER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve SÜPERİLETKEN MALZEMELER ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve SÜPERİLETKEN MALZEMELER 1 Rıfkı TERZİOĞLU, 2 Türker Fedai ÇAVUŞ 1,2 Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 1 rterzioglu@sakarya.edu.tr 2 tfcavus@sakarya.edu.tr

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI 2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI Elektrik yükleri yani pozitif ve negatif yükler birbirlerinden ayrı ve izole halde düşünülebilirler. Bu durum, Kuzey ve güney manyetik kutuplar için de söz konusu olabilir

Detaylı

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE 1 Bilinen en güvenli ulaşım araçları, sabit bir ray üzerinde ve karada gittiklerinden

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Duygu YAZICI TEK FAZLI BSCCO SÜPERİLETKEN MALZEME ÜRETİMİ VE MALZEMENİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI FİZİK ANABİLİM DALI ADANA, 2010

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Selda KILIÇ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Selda KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Selda KILIÇ YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ FİZİK ANABİLİM DALI ADANA, 2008 ÖZ YÜKSEK LİSANS

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Atom Yapısı ve Atomlar Arası Bağlar Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji

Detaylı

X-Işınları. 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan.

X-Işınları. 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan. X-Işınları 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-ray

Detaylı

Bölüm 3 - Kristal Yapılar

Bölüm 3 - Kristal Yapılar Bölüm 3 - Kristal Yapılar Katı malzemeler, atomların veya iyonların oluşturdukları düzene göre sınıflandırılır. Kristal malzemede uzun-aralıkta atomsal ölçekte tekrarlayan bir düzen mevcuttur. Katılaşma

Detaylı

Doç. Dr. Hasan OKUYUCU

Doç. Dr. Hasan OKUYUCU Doç. Dr. Hasan OKUYUCU Doğum Yeri ve Tarihi: Yozgat, 1969 İletişim; Adres: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müh. Ve Doğa Bilimleri Fak. Çankırı Cad. Çiçek sok. No:3 Ulus Ankara Tel: 0 (312) 324 15 55 (iş)

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1 ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Uğur KÖLEMEN Baba Adı: Necati Doğum Yeri: Samsun Doğum Tarihi :11 Eylül 1968 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Fizik / Fen-Edebiyat

Detaylı

MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM

MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM İÇERİK Madde nedir? Kimya ve Kimyager nedir/kimdir? Maddenin Fiziksel ve Kimyasal özellikleri Maddenin Halleri Madde ve Enerji Bilimsel Yaklaşım ve Bir Model Geliştirme Kimyasal

Detaylı

MgB 2 süperiletken külçe malzemesine altın kaplamasının etkileri

MgB 2 süperiletken külçe malzemesine altın kaplamasının etkileri Araştırma Makalesi BAUN Fen Bil. Enst. Dergisi, 19(3) Özel Sayı, 121-128, (2017) DOI: 10.25092/baunfbed.363780 J. BAUN Inst. Sci. Technol., 19(3) Special Issue, 121-128, (2017) MgB 2 süperiletken külçe

Detaylı

Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON Hedef Öğretiler Faraday Kanunu Lenz kanunu Hareke bağlı EMK İndüksiyon Elektrik Alan Maxwell denklemleri ve uygulamaları Giriş Pratikte Mıknatısın hareketi akım oluşmasına

Detaylı

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 7 Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Hedef Öğretiler Manyetik Kuvvet Manyetik Alan ve Manyetik Akı Manyetik Alanda Yüklerin hareketi Yarıiletkenlerde Manyetik Kuvvet hesabı Manyetik Tork Elektrik Motor

Detaylı

Sb 2 Te 3 ve Bi 2 Te 3 İÇERİKLİ YARI İLETKEN ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ ve TERMOELEKTRİK, YAPISAL, MİKROYAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET

Sb 2 Te 3 ve Bi 2 Te 3 İÇERİKLİ YARI İLETKEN ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ ve TERMOELEKTRİK, YAPISAL, MİKROYAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Sb 2 Te 3 ve Bi 2 Te 3 İÇERİKLİ YARI İLETKEN ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ ve TERMOELEKTRİK, YAPISAL, MİKROYAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Mehmet Burçin PİŞKİN, Emek Möröydor DERUN, Sabriye PİŞKİN YILDIZ TEKNİK

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YBCO(123), KALIN FİLMLERİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Esen ORTAKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YBCO(123), KALIN FİLMLERİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Esen ORTAKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YBCO(123), KALIN FİLMLERİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Esen ORTAKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ FİZİK ANABİLİM DALI MALATYA 2012 Tezin Başlığı :YBCO(123), Kalın

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : (İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi) (İstanbul Gelişim Üniversitesi)

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : (İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi) (İstanbul Gelişim Üniversitesi) 1. Adı Soyadı: Ümit ALKAN 2. Doğum Tarihi: 20.05.1979 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fen-Edebiyat Fak., Fizik Bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ DERECE ALAN ÜNIVERSITE ÖĞRENĠM DÖNEMĠ. Lisans FĠZĠK PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 1995-1999

ÖZGEÇMĠġ DERECE ALAN ÜNIVERSITE ÖĞRENĠM DÖNEMĠ. Lisans FĠZĠK PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 1995-1999 ÖZGEÇMĠġ 1. GENEL ÜNVANI ADI SOYADI DOĞUM TARĠHĠ ve YERĠ YABANCI DĠL YAZIġMA ADRESĠ : Yrd.Doç.Dr. Keziban USTA : 03. 10. 1979 KARACASU : Ġngilizce (75-ÜDS) : Akdeniz Üniversitesi Alanya Mühendislik Fakültesi

Detaylı

ABSTRACT. Master Thesis. PHYSICAL PROPERTIES OF C DOPED MgB 2 SUPERCONDUCTOR. Ercan ERTEKIN. Supervisor: Prof. Dr. Ali GENCER

ABSTRACT. Master Thesis. PHYSICAL PROPERTIES OF C DOPED MgB 2 SUPERCONDUCTOR. Ercan ERTEKIN. Supervisor: Prof. Dr. Ali GENCER ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ C KATKILANDIRILMIŞ MgB 2 SÜPERİLETKENİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Ercan ERTEKİN FİZİK ANABİLİM DALI Ankara 2010 Her Hakkı Saklıdır TEZ ONAYI

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ SÜPERİLETKEN "RACETRACT" BOBİNLERDE VE BOBİN "STACK" YAPILARINDA ALTERNATİF AKIM KAYIPLARIN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Meryem

Detaylı

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU SÜLEYMAN ÇINAR ÇAĞAN MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ Hazırlayan Arş. Gör. Ahmet NUR DENEY-1 TRANSFORMATÖRLERDE POLARİTE

Detaylı

Elektrik iletmek için kullanılan kabloların

Elektrik iletmek için kullanılan kabloların TEKNOLOJİ Süperiletkenlik ve süperiletken elektroniği Her süperiletken malzeme uygun şartlar altında mıknatıs görevi görebilir. Bu etki, günümüzde motor, jeneratör ve manyetik kaldırmalı (MagLev) trenlerde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü. Çayırova Kampüsü. Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989

ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü. Çayırova Kampüsü. Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989 ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR Gebze Teknik Üniversitesi e-mail: acakir@gyte.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çayırova Kampüsü Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989 Doğum Yeri: Şişli/İstanbul/Türkiye

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI FULLEREN(C60) KATKILANDIRILMIŞ MGB2 SÜPERİLETKENİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI FULLEREN(C60) KATKILANDIRILMIŞ MGB2 SÜPERİLETKENİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI FULLEREN(C60) KATKILANDIRILMIŞ MGB2 SÜPERİLETKENİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ GÖKHAN ŞANLI Ocak - 2014 T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Mart 2017 SEM Nedir? SEM ile Neler Yapılabilir? SEM ile Neler Yapılabilir? SEM Giriş SEM nedir? Mikro ve nano boyuttaki yapıları görüntüleyebilmek için kullanılan

Detaylı

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ OFM FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ALAN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA PROJESİ SÜPERİLETKENLİK

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ OFM FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ALAN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA PROJESİ SÜPERİLETKENLİK T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ OFM FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ALAN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA PROJESİ SÜPERİLETKENLİK Öğrencinin Adı-Soyadı :MELİKE BALAKAN Öğrencinin Numarası :07539006 Öğretim Elemanı Adı-Soyadı :

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 9: Manyetik Alan Kaynakları 1. Biot-Savart Kanunu 1.1 Manyetik Alan

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ . ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ.4. Elektron Dizilimi ve Periyodik Sisteme Yerleşim Atomun Kuantum Modeli oluşturulduktan sonra Bohr, yaptığı çalışmalarda periyodik cetvel ile kuantum teorisi arasında bir

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ. 1. KĠġĠSEL BĠLGĠLER

ÖZGEÇMĠġ. 1. KĠġĠSEL BĠLGĠLER ÖZGEÇMĠġ 1. KĠġĠSEL BĠLGĠLER Adı Soyadı: ALĠ YĠĞĠT Doğum tarihi ve yeri : 22/05/1980 - KAYSERĠ Telefon: 0532 722 2825 Adres: Çankırı Karatekin Fen Fakültesi Fizik Bölümü 18100 Çankırı / E-mail: ayigit80@karatekin.edu.tr

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

VORTEKS MEKANİZMASININ SÜPERİLETKENLİĞE ETKİLERİ * Effects Of Vortex Mechanism On Superconductivity

VORTEKS MEKANİZMASININ SÜPERİLETKENLİĞE ETKİLERİ * Effects Of Vortex Mechanism On Superconductivity VORTEKS MEKANİZMASININ SÜPERİLETKENLİĞE ETKİLERİ * Effects Of Vortex Mechanism On Superconductivity Sultan DEMİRDİŞ Kerim KIYMAÇ Ahmet EKİCİBİL Fizik Anabilim Dalı Fizik Anabilim Dalı Fizik Anabilim Dalı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 5. Akademik Ünvanlar Doktora 2004 Yrd. Doç. Dr. 2006

ÖZGEÇMİŞ. 5. Akademik Ünvanlar Doktora 2004 Yrd. Doç. Dr. 2006 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Lütfi ARDA 3. Ünvanı :Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fizik Mühendisliği Hacettepe Üniversitesi 1992 Yüksek Lisans Fizik Gazi Üniversitesi 1997

Detaylı

Ag-Katkılı BiPbSrCaCuO Seramiklerinin SEM ve XRD Analizleri. XRD and SEM analysis of Ag-Doped BiPbSrCaCuO Seramics

Ag-Katkılı BiPbSrCaCuO Seramiklerinin SEM ve XRD Analizleri. XRD and SEM analysis of Ag-Doped BiPbSrCaCuO Seramics SDU Journal of Science (E-Journal), 2014, 9 (2): 152-159 Ag-Katkılı BiPbSrCaCuO Seramiklerinin SEM ve XRD Analizleri Ali Uzunoğlu 1*, Gönül Bilgeç Akyüz 1 1 Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

Elektrik Müh. Temelleri

Elektrik Müh. Temelleri Elektrik Müh. Temelleri ELK184 2 @ysevim61 https://www.facebook.com/groups/ktuemt/ 1 Akım, Gerilim, Direnç Anahtar Pil (Enerji kaynağı) V (Akımın yönü) R (Ampül) (e hareket yönü) Şekildeki devrede yük

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ. AROMATİK HİDROKARBON KATKILI MgB 2 SÜPERİLETKENLERİN ELEKTROMANYETİK KARAKTERİZASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ. AROMATİK HİDROKARBON KATKILI MgB 2 SÜPERİLETKENLERİN ELEKTROMANYETİK KARAKTERİZASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ AROMATİK HİDROKARBON KATKILI MgB 2 SÜPERİLETKENLERİN ELEKTROMANYETİK KARAKTERİZASYONU Meral GÜNGÖR BABAOĞLU FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 2012 Her

Detaylı

MEHMET FEVZİ BALIKÇI

MEHMET FEVZİ BALIKÇI MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK ve TEKNOLOJİK GELİŞMELER DERSİ KONU MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME MR CIHAZI SPİN KAVRAMI ve SÜPER İLETKENLER MEHMET FEVZİ BALIKÇI 07102007

Detaylı

TEZ ONAYI Didem BUMİN tarafından hazırlanan SiC Katkılandırılmış MgB 2 Süperiletkenin Manyetik Karakterizasyonu adlı tez çalışması tarihind

TEZ ONAYI Didem BUMİN tarafından hazırlanan SiC Katkılandırılmış MgB 2 Süperiletkenin Manyetik Karakterizasyonu adlı tez çalışması tarihind ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ SiC KATKILANDIRILMIŞ MgB 2 SÜPERİLETKENİN MANYETİK KARAKTERİZASYONU Didem BUMİN FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 2010 Her hakkı saklıdır i TEZ ONAYI

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BSCCO SÜPERİLETKENİNİN MEKANİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DİNAMİK MİKROSERTLİK YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Danışman :Yrd.

Detaylı

Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Gazi Üniversitesi 1998

Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Gazi Üniversitesi 1998 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : Orhan UZUN Doğum Tarihi : 18 Ekim 1965 İletişim : E-Posta: orhan.uzun@beun.edu.tr; orhanuzun@gmail.com Tel: (372) 257 29 02, Belgegeçer: (372) 257 40 23 Öğrenim

Detaylı

ELEKTROMANYETIK DALGALAR

ELEKTROMANYETIK DALGALAR ELEKTROMANYETIK DALGALAR EEM 10/1/2018 AG 1 kaynaklar: 1) Muhendislikelektromenyetiginin temelleri, David K. Cheng, Palme Yayincilik 2) Electromagnetic Field Theory Fundamentals, Guru&Hiziroglu 3) A Student

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

Prof. Dr. Hasan OKUYUCU

Prof. Dr. Hasan OKUYUCU Prof. Dr. Hasan OKUYUCU Eğitim; Lisans: İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Metalurji Mühendisliği, 1991 Y.Lisans: Gazi Üniversitesi, 1997 Doktora: Florida State University/Gazi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERDE FİZİKSEL ÖZELLİKLER. Erhan AKSU FİZİK ANABİLİM DALI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERDE FİZİKSEL ÖZELLİKLER. Erhan AKSU FİZİK ANABİLİM DALI TR0500015 ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERDE FİZİKSEL ÖZELLİKLER Erhan AKSU FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 2003 Her hakkı saklıdır Doç. Dr. Ali GENCER

Detaylı

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN FİZK 104-202 Ders 9 FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri 2.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Makine Mühendisliği Çukurova Üniversitesi 2006- Doçent Makine Mühendisliği Çukurova Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Makine Mühendisliği Çukurova Üniversitesi 2006- Doçent Makine Mühendisliği Çukurova Üniversitesi 1. Adı Soyadı: Alper YILMAZ 2. Doğum Tarihi: 12 Eylül 1975 3. Unvanı: Doçent 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Makine Mühendisliği Boğaziçi Üniversitesi 1997 Y. Lisans Makine

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü. Çayırova Kampüsü. Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989

ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü. Çayırova Kampüsü. Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989 ÖZGEÇMİŞ ALİ ÇAKIR Gebze Teknik Üniversitesi e-mail: acakir@gtu.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çayırova Kampüsü Gebze/KOCAELİ KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi: 18 Mayıs 1989 Doğum Yeri: Şişli/İstanbul/Türkiye

Detaylı

CRYSTALLIZATION AND GLASS FORMATION IN LIQUID

CRYSTALLIZATION AND GLASS FORMATION IN LIQUID Tİ-RK FİZİK ÜEKNECİ 22. F TR0500089 L ' JÜ0 ' CRYSTALLIZATION AND GLASS FORMATION IN LIQUID pd0.45ni0.55 S.ÖZDEMİR KART 1, M. TOMAK 1 M. ULUDOĞAN 2, and T. ÇAĞIN 3 ' Middle East Technical University, Ankara,

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI KONDANSATÖR Kondansatör iki iletken plaka arasına bir yalıtkan malzeme konarak elde edilen ve elektrik enerjisini elektrostatik enerji olarak depolamaya

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. NANO BOYUTTA KATKILANDIRILMIŞ MgB 2 SÜPER İLETKENİN MANYETİK KARAKTERİZASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. NANO BOYUTTA KATKILANDIRILMIŞ MgB 2 SÜPER İLETKENİN MANYETİK KARAKTERİZASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ NANO BOYUTTA KATKILANDIRILMIŞ MgB 2 SÜPER İLETKENİN MANYETİK KARAKTERİZASYONU Özlem ÇİÇEK FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 2007 Her hakkı saklıdır.

Detaylı

YBa 2 Cu 3 O 7-d SÜPERİLETKENLERİNDE TABLET BASINCININ SÜPERİLETKENLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Mevlüt BAYAM

YBa 2 Cu 3 O 7-d SÜPERİLETKENLERİNDE TABLET BASINCININ SÜPERİLETKENLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Mevlüt BAYAM YBa 2 Cu 3 O 7-d SÜPERİLETKENLERİNDE TABLET BASINCININ SÜPERİLETKENLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Mevlüt BAYAM YÜKSEK LİSANS TEZİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLAR EĞİTİMİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ

Detaylı

Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ. Malzeme Seçimi/ 1

Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ. Malzeme Seçimi/ 1 Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme Seçimi/ 1 *Selection and use of engineering materials / J.A. Charles, F.A.A. Crane, J.A.G. Furness *Engineering materials : properties and selection / Kenneth G. Budinksi

Detaylı

BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY

BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY Monthly Magnetic Bulletin May 2015 BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY http://www.koeri.boun.edu.tr/jeomanyetizma/ Magnetic Results from İznik

Detaylı

İNTERMETALİK MALZEMELER. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR (DERS NOTLARI-4)

İNTERMETALİK MALZEMELER. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR (DERS NOTLARI-4) İNTERMETALİK MALZEMELER (DERS NOTLARI-4) Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR BERİLYUM: Kimyasal özellikler bakımından alüminyuma benzer. Periyodik çizelgenin II A grubunun birinci elementidir ve metallere özgü özelliklerin

Detaylı

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS Çevresel testler askeri ve sivil amaçlı kullanılan alt sistem ve sistemlerin ömür devirleri boyunca karşı karşıya kalabilecekleri doğal çevre şartlarına dirençlerini

Detaylı

J.J. Thomson (Ġngiliz fizikçi, 1856-1940), 1897 de elektronu keģfetti ve kütle/yük oranını belirledi. 1906 da Nobel Ödülü nü kazandı.

J.J. Thomson (Ġngiliz fizikçi, 1856-1940), 1897 de elektronu keģfetti ve kütle/yük oranını belirledi. 1906 da Nobel Ödülü nü kazandı. 1 5.111 Ders Özeti #2 Bugün için okuma: A.2-A.3 (s F10-F13), B.1-B.2 (s. F15-F18), ve Bölüm 1.1. Ders 3 için okuma: Bölüm 1.2 (3. Baskıda 1.1) Elektromanyetik IĢımanın Özellikleri, Bölüm 1.4 (3. Baskıda

Detaylı

Erdemli Yabancı Dil Ağırlıklı Lise (Süper Lise), Mersin Lise, Sayısal

Erdemli Yabancı Dil Ağırlıklı Lise (Süper Lise), Mersin Lise, Sayısal Asaf Tolga ÜLGEN Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Oda No:265 Merkez / ŞIRNAK 73000 Tel : +90 (486) 216 82 35-216 82 52 Dahili : 1266 Faks : +90 (486) 216

Detaylı

Magnetic Materials. 10. Ders: Ferimanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 10. Ders: Ferimanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 10. Ders: Ferimanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Ferimanyetizma Ferimanyetik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : TUNA AYDOĞMUŞ. 2. Doğum Tarihi : Unvanı : ÖĞRETİM GÖREVLİSİ. 4. Öğrenim Durumu : YÜKSEK LİSANS

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : TUNA AYDOĞMUŞ. 2. Doğum Tarihi : Unvanı : ÖĞRETİM GÖREVLİSİ. 4. Öğrenim Durumu : YÜKSEK LİSANS ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : TUNA AYDOĞMUŞ 2. Doğum Tarihi : 03.07.1987 3. Unvanı : ÖĞRETİM GÖREVLİSİ 4. Öğrenim Durumu : YÜKSEK LİSANS Derece Alan Üniversite Yıl Lisans FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti 21.04.2015 Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu

Detaylı

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley BÖLÜM 2 Gauss s Law Hedef Öğretiler Elektrik akı nedir? Gauss Kanunu ve Elektrik Akı Farklı yük dağılımları için Elektrik Alan hesaplamaları Giriş Statik Elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı,

Detaylı