BiR URARTU KEMER PARQASI UZERINDEKi "ZIYAFET SAHNESi" * (Lev. VII)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BiR URARTU KEMER PARQASI UZERINDEKi "ZIYAFET SAHNESi" * (Lev. VII)"

Transkript

1 BiR URARTU KEMER PARQASI UZERINDEKi "ZIYAFET SAHNESi" * (Lev. VII) GunGmuzde Van B61ge Muzesinde VAN Envanter Numarasi ile sergilenmekte olan blr Urartu kemer parcasi ($ek.l ve Res. 1), uzerlnde yer alan bezemesl acismdan dikkat gekicidlr. Sozkonusu eser, uzerlnde "ziyafet sahnesi" olan tunc bir kemerin sag uc kismidir. Bugun elimizde olan bslumiin de alt kismi buyiik oranda tahribata ugramistir. Bu tahribat nedeniyle kemer pargasi iizerinde yer alan bazi motiflerin alt bolumleri tamamen yokolmustur. Birkac kez onanm g6ren ve belkl de sahip degistlren kemer iizerindeki percinler, ziyafet sahneslnin yeraldigi bslumun paralel nokta hatlanyla bezel! arka kisma daha sonra eklendigini goste'rmektedir. Eklenen bu parcanin bir baska kemere ait olmasi mumkundvir. Ana motifin arkasmda yer alan bezeme, noktalar lie suslenmis duzgun hatlardan olusmaktadirl. Bu bezeme tarzi ile ana motif stilistik agidan uyumsuzluk gfistermektedir. Kemerin kenarlan boyunca varolan delikler kemerin madeni bolumiinun deri iizerine tutturulabilmesi icin acilmistir. Ziyafet sahnesinln yer aldigi alan ikiye bslunmustur. Bas tarafta ince uzun dikdortgen bir pano icinde bir kutsal agac ve kutsal agacm iistunde yeralan gunes kursu betimlenmlstir. Ayni kutsal agac motifl ve gunes kursu kemerin diger ucunda da (sol basta) olmaliydi. Bu motifi simrlayan bordurun hemen yanina eklenen madeni bir halka kemerin diger ucundakl benzer bir halka ile birlikte toka gorevi yapmis olmahdir. Gunes kursu ziyafet sahnesinin betimlendigi alan icinde de vardir ve her ikisi de ayni Szelliktedir. Kutsal agac ve gunes kursu motifi bircok Urartu eserinde gsrulen giines kursu ve kutsal agac motifi ile aynidir 2. Eserin alt kismimn tahrip olmasma bagh olarak bu motif de biiyuk oranda yok olmustur. Ziyafet sahnesi tahtta oturan blrisine hizmet eden uc kisiden ve tahtta oturan kisiye sunulan yemek ve iceceklerin yeraldigi Ikl masadan olusmaktadir. Masanin 6nde olam uzerlnde yiyecek, arkada olanda ise * Bu eseri, Erol Atalay'in ilgi alaninin Onemli bir belumqnq olu turan "Mezar Stelleri" uzerindeki sahneler ile anlam agisindan benzer bulmamiz nedeniyle yaymlamayi uygun bulduk. l.bfiyle bezenmi Urartu kemerlerinin sayisi bir hayli fazladir. Bak: ATa^jnilrek, Urartu Kemerleri, Ankara (Bundan sonra: Tasyurek); O.Belli-H.Kellner, "Urartaische BronzegOrtel mit Inschriften", AnadoluArafttrmalanX, s.317 vd. Tafel I. 2. Benzer bir kutsal aga? ve hemen ustunde bir gqnes kursu motifl icin bak: S.Eichler, Gotter, Cenien und Mischwesen in der Urartaischen Kunst, s. 18, G.26, Berlin, 1984.

2 16 Altan Qilingiroglu f 0) y l-c 3 2 <u T3 '35 CD N 3 S a > o imtmw s:*ijri8*?m7

3 Bir Urartu Kemer Par^asi Uzerindeki "Ziyafct Sahnesi" 17 igecekler vardir. Sahnenin bos kalan iist kisminda bir giines kursu, iistte ise bir kartal ve bir boga motifi goriilmektedir. Kuyrugu sirt iizerinde kivrik olarak duran boga motifinin yakin benzerlerine Urartu tung eserleri iizerinde sik rastlanmaktadir 1. Boganm arkasmdaki kartal motifi de yine Urartu kemerleri uzerindeki motiflerden ve kemer tokalanndan bilinen bir motiftir 2. Ziyafet sahnesini tamamlayan ve tannya hizmet ettikleri anlasilan kisiler birbirlerinden farkhdir. Tahtta oturan kisiye yakm olammn boyu digerlerinden biiyiiktiir ve sol elinde bir kaseyi ileri dogru uzatmistir. Diger elinde ise belki kisa bir asa tutmaktadir. Ayak bileklerine kadar uzandigi belli olan mantosu iizerinde siisleme plakalan vardir. Bu kisinin basmda ziyafet sahnelerinde hizmet edenlerin kullanmadigi ve bir tanrisallik simgesi olan boynuzlu ve ponponlu bir bas giysisi vardir ve elinde tuttugu bir kase iginde tannya igki sunmaktadir. Hizmet eden diger kisilerin baslari agiktir. Her ikisinin de elleri ileri dogru uzatilmistir. Ortadaki figiir biiytik olasihkla bir kadmdir. Bu figiiriin elbisesi iizerinde de siisleme plakalan vardir 3. Sahnenin en gerisindeki figiiriin boyu hepsinden kiiguktiir. Kesinlikle bir hizmetkar olan bu kisinin ne tiir bir elbise giydigi anlasilamamaktadir. Ziyafet sahnelerinde yiyecek ve igeceklerin iki ayri masa iizerinde yeralmasi gok sik rastlanan bir motif degildir 4. Uglan kegi ayagi bigiminde biten iig ayakli masalann 5 onde olammn iizerinde biiyiik bir kap iginde Dogu Anadolu'da "agik ekmek" olarak adlandinlan ekmekler vardir. Arkadaki masa ise sadece igeceklere aynlmistir. Masa iizerinde iki farkli boyda tek kulplu iki igki kabi yer ahr 6. Aym masa uzerindeki iki kase ise igki sunmak igin olsa gerektir. 1. A.Cilingiroglu "Gaziantep Muzesinde Bir Urartu Kemeri", Anadolu Arastirmalan VII, 1979, s.49vd. 2. Ta yurek, Fig.8, Res Urartu sanatinda elbiselerin madeni plakalarla siislenmesi bilinen bir gelenektir. Buna ait yeni bir 6rnek igin bak: O.W.Muscarella, Bronze and Iron: Ancient Near Eastern Artifacts in the Metropolitan Museum of Art. s.430, Fig.577, New York, Uc masah bir ziyafet sahnesi igin bak: Tasyiirek, Fig.4, Res Ayaklan farkli olmasina karsin benzer bir masa icin bak: C.I ik, "Urartaisch- Griechischer Religionsgeschictlicher Gedankenaustausch, Nach Eier Darstellung", BelletenUV, 1990, s.15, Abb.l (Bundan sonra: Isik). 6. Olasihkla madeni olan benzer tek kulplu icki kaplan bir ba?ka Urartu ziyafet sahnesinde de vardir (Tasyurek, Fig.4, Res.21).

4 18 Altan Qilingiroglu Ziyafet sahnesinin en cmemli motifi siislii bir taht uzerinde oturan kisidir. Yiiksek arkahkli, kolluklu ve ayak taburesi 1 olan taht bir yiikseltinin uzerinde durmaktadir. Taht 2 uzerinde oturan kisi bir tann veya tannlastigma inamlan bir kisi olmalidir. Kisinin basindaki boynuzlu ve ponportlu tag bunu kanitlamaktadir. Tanrinin basi profilden, gozii ve kasi eepheden yapilmistir. Saglar tacin altmdan enseye kadar sarkmaktadir. Tanrinin basinin etrafmdaki oval bir nesneden disanya dogru yayilan uglan lale motifleriyle biten siisler vardir 3. Tann ayak bileklerine dek uzanan uzun bir manto giymistir. Manto uzerinde Urartu giyim geleneginde kadin elbiselerinde cok sik rastlanan kare bigimli plakalar ve omuzlarda mantoyu susleyen puskiillerf?) vardir. Tanrinin ayaginda Miinih 6rneginde oldugu gibi 4 sivri ayakkabilar olmalidir. ileri dogru uzatilan bir eli Hittit sanatinda da sik olarak rastlanan "kutsama" pozundadir. Diger eli ileriye dogru uzatilmistir. Tahtta oturan kisinin bir elinde. diger bircok ornekte rastlanildigi gibi, bir kasenin olmayisi ilginctir. Tanrinin her iki bileginde de birer bilezik vardir. inceledigimiz kemer parcasi uzerinde yaygm adiyla bir "ziyafet sahnesi" betimlenmistir. Tannlarm olumsuzliikleri dikkate almdiginda bu sahnenin bir "61u ziyafeti" degil tannya sunulan bir tiir "adak" merasimi oldugu benimsenmelidir. Sahne iginde yeralan kisilerden en az ikisi tanndir. Tahtta oturan kisi ve O'na bir kase iginde igki sunmakta olan kisi baslanndaki bas giysisinden anlasildigi gibi sadece tann olabilirler. Kemer uzerinde bu tanrilarin kimlikleriyle ilgili bilgi verebilecek bazi motifler bulmak mumkundur. Kemer uzerinde "atrubii" niteliginde bazi motifler vardir. Bunlann basinda giines kurslan, boga, kartal ve sua motifi sayilabilir. Bazi durumlarda tahtin kendisi de tannsalhk alameti olmasina karsm hangi tannyi ifade ettigi kesin degildir. Budin levhasi orneginde oldugu gibi bazi 1. Olasihkla madeni olan benzer tek kulplu igki kaplan bir ba ka Urartu ziyafet sahnesinde de vardir (Ta^yurek, Fig.4, Res.21). 2. Bir platform uzerinde duran taht Budin levhasi Cizerinde de vardir. Ancak burada platform ve taht bir boganin sirtinda durmaktadir (Bak.Dipnot 9). Budin levhasi Dzerindeki taht form acisindan yayinladigimiz tahta gok benzemektedir. 3. ua bigimindeki boyle motiflere bir iki ornekte rastlanilmasma kar m (Eichler. s.34, s.2) Urartu kemerleri Ozerinde yaygin degildir. Oval bir merkezden eikan ve uglan laleler ile biten ua motiflne ornek hatirlayamamaktayiz. Ancak lale moufleri gones kurslarmda kullamlmistir. 4. Isik, Abb.l.

5 Bir Urartu Kemer Par^asi Uzerindeki "Ziyafet Sahnesi" 19 durumlarda taht tannnin kutsal hayvani iizerinde durmaktadir. Bu durumda da tannnin klmligl kolayca anlasilabilmektedir. incelediglmiz kemer iizerlndekl gunes kurslari belli blr tannnin simgesl olmaktan gok bu kemerin ya da anlatilmak lstenen olaym tannsalligini gostermek igin kullanilmis olsa gerektir. Gunes kursunun Urartu'da belli bir tannyi simgelemekten cok tannsalligi simgeledigi akla daha yakindir 1. Bu durumda kutsal agacin ve iki hizmetkarm baslan iizerindeki gunes kurslan kemer iizerindeki kisilerin kimlikleri konusunda bize bilgi vermemektedir. iki masa arasindaki tannnin basinin iizerinde betimlenmis olan boga motifi Urartu sanatmda Teiseba'nin kutsal hayvanidir. Sozkonusu boganin iki masa arasindaki tannnin simgesi oldugu diisuniilebilir. Dogal olarak bu durumda bu kisinin erkek oldugu ve uzun elbiseler iginde gosterilebildigi kabul edilmelidir. Kutsal hayvani boga olan Teiseba'nin bu kemer iizerinde varligi benimsenirse tahta oturan tannnin Teiseba'dan daha yiice bir tann olmasi gereklidir. Urartu panteonunda Teiseba'dan daha yuce tek bir tann vardir. Bu durumda taht iizerinde Urartu panteonunun bas tanrisi Haldi'nin betimlendigini kabul etmek gerekebilir. Tann Haldi'nin kutsal hayvani olan aslan bu kemer iizerinde yoktur. Ancak kemer iizerinde yeralan kartal motifinin de bir simge oldugu diisuniilebilir. Yakindogu panteonlannda belli tannlann birden fazla simgesinin varligi billnmektedir. Goklere egemen olan tannnin bir simgesinin de kartal olabilmesi diisuniilebilir. Kemer iizerindeki kartahn tahtta oturan tannya yakin yapilmasinm nedeni belki de budur. Kemer iizerinde betimlenen boga ve kartal motiflerini sadece birer siis elemani olarak almak da miimkiindur. Bu durumda ortaya bir baska varsayim cikabilir. Tahtta oturan tann basinin etrafmdaki suadan anlasildigi gibi gunes tannsidir. Uclan lale ile biten sualar kemer iizerindeki giines kursunda da vardir. Bu durumda iki masa arasindaki tann adini bilemedigimiz daha kiigiik dereceli bir tann veya oldukten sonra tannlasan veya tannlasacagma inamlan bir kraldir. Bu kisinin arkasinda ise Urartu sanatmda ve cagdas 1. Qilingiroglu 1984, s.85; N.OzgOg, The Decorated Bronze Strip and Plaques from Altintepe" Mansel'e Armagan, s.847 v.d., Ankara, 1974.

6 20 Altan <?ilingiroglu komsu ulke sanatlannda orneklerine rastlamlan hizmetkarlar durmaktadir. Kemerin kink olan bu bolumiinde belki de kurbanlik bir hayvanin getirilisi betimlenmisti. incelenen kemer iizerinde resmedilen adak sahnesi Urartu sanatmda pek fazla rastlanmayan bir konuyu anlatmaktadir. Kemer pargasi uzerindeki tannlann kimliklerini kesin olarak saptamak mumkun olmasa bile bir tannnm bir baska tanriya adak sunmasi konusunu islemesi acismdan onemlidir. Kemerin uzun bir sure kullanildigi gecirdigi onanmlardan anlasilmaktadir. Kemerin ziyafet sahneli parcaya eklenmis olan kisim ile aym tarihte yapilmis olup olmadigi kesin degildir. Ancak her durumda ziyafet sahneli parca M.O. 8.yuzyihn ikinci yansmdan once imal edilmis olmamahdir. Izmir 1990 Altan Qilingiroglu

2 Tung mobilya parcalan Anadolu'nun bircok miizesine dagilmis. durumdadir. Bunlann

2 Tung mobilya parcalan Anadolu'nun bircok miizesine dagilmis. durumdadir. Bunlann VAN MUZESI'NDEKI BIR GRUP TUNC MOBILYA AKSAMI VE BUNLARIN URARTU GOMU GELENEGI ILE ili KISi (Lev. XXIX-XXX) Dogu Anadolu'da yogun tahribata ugrayan alanlann ba inda Urartu mezarlari yer alir. Urartularin

Detaylı

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28 000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ00057911/28 ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI 000580F.KULAKOĞLU 11/28 İki tarzda ölü gömme geleneği: 1.Yakmadan ve 2. yakarak.

Detaylı

Selçuk Üniversitesi/Seljuk University Edebiyat Fakültesi Dergisi/Journal of Faculty of Letters Yıl/ Year: 2011, Sayı/Number: 26, Sayfa/Page: 93-102 KARAMAN ARKEOLOJİ MÜZESİ NDEN BRONZ GİYSİ APLİKLERİ *

Detaylı

EFES (SELÇUK) MÙZESÎNDE BULUNAN KARÏKATUR TERRACOTTALAR

EFES (SELÇUK) MÙZESÎNDE BULUNAN KARÏKATUR TERRACOTTALAR EFES (SELÇUK) MÙZESÎNDE BULUNAN KARÏKATUR TERRACOTTALAR Erol Atalay* 1966-1967 yillarmda Ephesos Bityùk Tiyatrosunun onanmi için yapilan kazilarda meydana çikanlan tonozlu altyapilar içerisinde bol sayida

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Urartu Kemerleri Üzerindeki İnsan Tasvirleri (**) Portrayings of Humans on The Belts of Urartu

Urartu Kemerleri Üzerindeki İnsan Tasvirleri (**) Portrayings of Humans on The Belts of Urartu Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2010 14 (2): 1-22 Urartu Kemerleri Üzerindeki İnsan Tasvirleri (**) Özet: M.Ö. 9-6. yüzyıllar arasında merkezini Van Gölü Havzası ve çevresinin oluşturduğu

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Mısır Uygarlığı: Prehistorik Dönem Tinit Dönemi (M.Ö. y. 3200 2780 / 1. 2. Sülaleler) Eski Krallık/Memphis Krallığı (M.Ö. 2700 2280 / 3.

Detaylı

URARTU BRONZ KEMERLERİ VE ADAK LEVHALARI ÜZERİNE BETİMLENEN ÖLÜ ZİYAFETİ SAHNELERİ

URARTU BRONZ KEMERLERİ VE ADAK LEVHALARI ÜZERİNE BETİMLENEN ÖLÜ ZİYAFETİ SAHNELERİ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ URARTU BRONZ KEMERLERİ VE ADAK LEVHALARI ÜZERİNE BETİMLENEN ÖLÜ ZİYAFETİ SAHNELERİ

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

6. 3x2-8x - 3 = O denkleminin negatif kökü asagidakilerden. 7. mx2 - (2m2 + i) x + 2m = O denkleminin köklerinden

6. 3x2-8x - 3 = O denkleminin negatif kökü asagidakilerden. 7. mx2 - (2m2 + i) x + 2m = O denkleminin köklerinden ikinci Dereceden Denklemler, tçözüm Kümesi, Köklerin Varligi. (m - 9) x + x - 6 = o denkleminin ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem olmasi için, m degeri asagidakilerden hangisi olamaz? A) - B) -

Detaylı

TOPKAPI SARAYI MUZESINDEKi ÏKÏ ONALTINCI YUZYIL HAMSE'SÎNTiN MÎNYATURLERt

TOPKAPI SARAYI MUZESINDEKi ÏKÏ ONALTINCI YUZYIL HAMSE'SÎNTiN MÎNYATURLERt TOPKAPI SARAYI MUZESINDEKi ÏKÏ ONALTINCI YUZYIL HAMSE'SÎNTiN MÎNYATURLERt Gtiner Jnal* Onaltinci yùzyihn ikinci yansinda Tahmasp'in (1524-1576) ôliimunden az once ve sonra yazilmis eserlerin çogunda minyatûr

Detaylı

duo D:80 cm Dikdörtgen Masalar/Tavalı D:80 cm Dikdörtgen Masalar/Tek Ayaklı ve Tavalı D:90 cm Dikdörtgen Masalar/Tavalı

duo D:80 cm Dikdörtgen Masalar/Tavalı D:80 cm Dikdörtgen Masalar/Tek Ayaklı ve Tavalı D:90 cm Dikdörtgen Masalar/Tavalı D:80 cm Dikdörtgen Masalar/Tavalı 30.110.101.001 DUO MASA MELAMİN/ 2 T AYAKLI 80 80 73 30.110.101.002 DUO MASA LAMİNAT/ 2 T AYAKLI 80 80 73 30.110.101.001 DUO MASA MELAMİN/ 2 T AYAKLI 100 80 73 30.110.101.002

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

KUÇÙK ASYA SiKKELERÏ UZERÏMDEKÏ MIMARLIK YAPITLARI ÎLE ÎLi^KiLÎ OLAN RESIMLER II

KUÇÙK ASYA SiKKELERÏ UZERÏMDEKÏ MIMARLIK YAPITLARI ÎLE ÎLi^KiLÎ OLAN RESIMLER II KUÇÙK ASYA SiKKELERÏ UZERÏMDEKÏ MIMARLIK YAPITLARI ÎLE ÎLi^KiLÎ OLAN RESIMLER II Mûkerrem (Usman) Anabolu* Kùçùk Asya sikkeleri ùzerindeki mimarlik yapitlan ile iliskili olan resimler, iki turliidiirler:

Detaylı

TIYATRO MASKELERÎ TARAFINDAN TASINAN ASKI (GÎRLAND) MOTIF!

TIYATRO MASKELERÎ TARAFINDAN TASINAN ASKI (GÎRLAND) MOTIF! TIYATRO MASKELERÎ TARAFINDAN TASINAN ASKI (GÎRLAND) MOTIF! Mûkerrem (USMAN) ANABOLU (*) Tiyatro maskeleri tarafmdan taçman yaprak, çiçek, meyva ve çam kozalaklarmdan yapilmi aski (girland) motifi, bucranion

Detaylı

BERGAMA ULU CAMII. Bozkurt ERSOY<*)

BERGAMA ULU CAMII. Bozkurt ERSOY<*) BERGAMA ULU CAMII Bozkurt ERSOY

Detaylı

URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER

URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER Altan Çilingiroglu (*) Urartu kralhgindan giinùmùze varan en onemli kalmtilar Van, Urmiye ve Gokçe Gôl olarak bilinen «ùç gôllér» arasmdaki genis topraklarda insa

Detaylı

SARDEIS'DE BIR CAM YUZUKTA I ATOLYESI (Lev. / PI. XIV - XVI)

SARDEIS'DE BIR CAM YUZUKTA I ATOLYESI (Lev. / PI. XIV - XVI) SARDEIS'DE BIR CAM YUZUKTA I ATOLYESI (Lev. / PI. XIV - XVI) Bu yazida, Sardeis tiyatrosunun gtineybati yoniindeki "Dervis/in Tepe" olarak adlandirilan ve Ali Zeybek ile Veli Yaren'e ait olan mevkide (Res.

Detaylı

URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER

URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER URARTU SUR DUVARLARI UZERÏNE DUSÛNCELER Altan Çilingiroglu (*) Urartu kralhgindan giinùmùze varan en onemli kalmtilar Van, Urmiye ve Gokçe Gôl olarak bilinen «ùç gôllér» arasmdaki genis topraklarda insa

Detaylı

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 ŞAMANİZM Şamanizmin tanımında bilim adamlarının farklı görüşlere sahip olduğu görülmektedir. Kimi bilim adamı şamanizmi bir din olarak kabul etse de, kimisi bir kült olarak kabul

Detaylı

ALTAN çilingïboglu. 1 Kisa boyunlu kap ( ek. 1) : Adana Bôlge Mûzesi, yùkseklik: 16 cm., çap: 12 cm. gek. 1.

ALTAN çilingïboglu. 1 Kisa boyunlu kap ( ek. 1) : Adana Bôlge Mûzesi, yùkseklik: 16 cm., çap: 12 cm. gek. 1. VAN GÔLU HAVZASINDA M.Ô. 2. BÏNYILA AIT BOY ALI ÇANAK-ÇÔMLEK GELENEGÎ Altan ÇiLiNGiROGLUC*) Van Gôlù Havzasi'nm kom u bôlgelerden soyutlanmiç bir yôre oldugu ve ôzellikle ikinci binyilda bu havzada ûçùncû

Detaylı

TCP/IP ye Genel Bir Bakis

TCP/IP ye Genel Bir Bakis Ilker TEMIR (ilker@ulak.net.tr) 23.04.1999 / 23.04.1999 TCP/IP ye Genel Bir Bakis Internet üzerinde bilgisayarlar nasil adreslenirler ve paketler yollarini nasil bulurlar. Bu soru bilgisayar aglari ile

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ne bağlı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında kullanılan temel donatım malzemelerinin sadece sağlık, güvenlik, kullanışlılık ve yaş grubunun

Detaylı

Tekerlek Rulmani Önsöz

Tekerlek Rulmani Önsöz Önsöz INA Rulmanlari otomobilin önemli parçalaridir. Bu parçalar konforlu ve güvenli bir sürüse önemli derecede katkida bulunurlar. Rulmanlar tekerlekin yüksek deviri, engebeli zemin nedeniyle sert darbee,

Detaylı

T.C. ^ TERME KAYMAKAMLIGI ItgE MUFTULUGU HIZMET STANDARTLARI TABLOSU. Form dilek9e. Dilekce

T.C. ^ TERME KAYMAKAMLIGI ItgE MUFTULUGU HIZMET STANDARTLARI TABLOSU. Form dilek9e. Dilekce T.C. ^ TERME KAYMAKAMLIGI ItgE MUFTULUGU HIZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO fflzmetin ADI BA VURUDA ISTENEN BELGELER HTZMETIN TAMAMLANMA SURES! (EN GEQ) 1 ile veya bizzat gelerek somlan dini sorularm

Detaylı

Dr. Gülin KARABAĞ * Çatlaklar ve motiflerle kaplı bir vazo olduğunuzu düşünün. Size garip gelebilir ama, deneyin.

Dr. Gülin KARABAĞ * Çatlaklar ve motiflerle kaplı bir vazo olduğunuzu düşünün. Size garip gelebilir ama, deneyin. HİTİTLER nasıl yaşıyordu? Dr. Gülin KARABAĞ * Çatlaklar ve motiflerle kaplı bir vazo olduğunuzu düşünün. Size garip gelebilir ama, deneyin. İpucu isterseniz, tahtada asılı duran resme bakın. Düşünün. Hayal

Detaylı

BERGAMA'DA PARMAKLI VE LONCA MESCÎTLERÎ

BERGAMA'DA PARMAKLI VE LONCA MESCÎTLERÎ BERGAMA'DA PARMAKLI VE LONCA MESCÎTLERÎ Bozkurt Ersoy (*) Parmakh Mescit Bergama'da 1398-99 yillarmda Ulu Cami ile baslayip, bati etkilerinin yaygmlastigi XIX. yûzyila kadar uzanan, genis bir zaman diliminde

Detaylı

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY GİRİŞ Hagay Kitabı Rab'bin Peygamber Hagay aracılığıyla İ.Ö. 520 yılında ilettiği bildirileri içerir. İsrail halkı sürgünden dönüp Yeruşalim'e yerleşerek kendi evlerini kurmuşlardı.

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

GMNEM. Nem Alma Cihazları. Nem Alma Cihazları. Ürün Kataloğu. Made in Turkey

GMNEM. Nem Alma Cihazları. Nem Alma Cihazları. Ürün Kataloğu. Made in Turkey Nem Alma Cihazları Nem Alma Cihazları Ürün Kataloğu Made in Turkey w w w. g m n e m. c o m NEM ALMA CİHAZLARI atmosferde çıplak gözle görülemeyen nemin giderilmesinde ve iklimlendirme çözümleri konusunda

Detaylı

BÏR GRUP SELÇUKLU SERAMÎGÎNDE ÏNSAN TASVÎRÎ

BÏR GRUP SELÇUKLU SERAMÎGÎNDE ÏNSAN TASVÎRÎ BÏR GRUP SELÇUKLU SERAMÎGÎNDE ÏNSAN TASVÎRÎ Gôniil Ôney (*) Anadolu Selçuklu dônemi seramigi mimaride goriilen zengin çini sanati ile kiyaslandigmda çok sôniik kahr (1). Bu alandaki bilgilerimiz halen

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 08.00-09.00 ARK437 Arkeoloji Uygulamaları

Detaylı

İ İ İ ç çi İ İ İ ç İ İ ç Ş İ Ç Ş İ ç Ş ç İ İ İ ç İ Ç ç İ İ İ İ İ İĞİ İ İ İ İ Ş Ş Ş Ş ç Ş Ş Ş İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ş Ç Ş Ç Ş İ İ İ ç Ç Ş Ç Ş ç İ Ç Ş İ ç ç Ö Ç ç Ü İ ç Ç İ İ ç ç İ İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

İİİ Ş Ş ç ç ç ç ç ç ç İ Ö İ İ Ğ ç ç ç Ö ç ç Ş ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç İ ç Ş İ İ Ü İ Ş İ ç ç ç İ ç İ İ İç ç İ ç ç ç ç İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç ç Ş İ Ş İ İ ç ç ç İ Ç ç Ö İ Ü İ İŞ ç ç İ Ğ Ş Ü İ ç ç Ş Ş ç İ İ Ö

Detaylı

İ İ İ İ İ Ö Ü İ İ İ İ Ğ Ö Ö Ö İ Ö Ç İ İ Ş Ü Ü İ Ş Ş İ İ İ İ İ İ İ «Ü İ İ Ü İ İ İÇİ İ İ Ü İ İ İ İ İ Ö Ü İ Ö İ Ü İ İ İ İ İ Ü Ö İ İ İ İ İ Ö İ İ İ Ş Ü Ü İ Ş Ş İ İ İ İ İ İ İ İ Ç»«İ Ü İ İ Ü Ç İ İ İİ İ İ Ü

Detaylı

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİ Sibirya Federal Bölgesine Dahildir Batı Sibirya Ovası'nın güneyinde bulunmaktadır. Güneyinde - Kazakistan Cumhuriyeti, batı ve kuzeyde Tyumen bölgesi ve doğuda

Detaylı

HERBARYUM TEKNİKLERİ

HERBARYUM TEKNİKLERİ Bitki tanıma I HERBARYUM TEKNİKLERİ HERBARYUM Herbaryum, kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yerdir. Örnekler, belirli yöntemler ve tekniklere göre toplanmis olmalidir.

Detaylı

İNGİLİZCE KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU

İNGİLİZCE KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU İNGİLİZCE KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU ARAPÇA KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU ÇİNCE KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU Genel Çince Genel Çince RUSÇA KURSLARI İÇİN KAYIT KABUL FORMU ALMANCA KURSLARI İÇİN

Detaylı

3 farkli komponentin birlesimi

3 farkli komponentin birlesimi 3 farkli komponentin birlesimi P 3299 TPV 1 65 Shore A (Yumusak kisim) TPV 2 45 Shore D (Orta sert kisim) 3 (Sert kisim) Termoplastik P3299 Contanin Teknik Özellikleri Yeni Carina ve Dorado serisi profillerimizde

Detaylı

Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler BİLGİ FORMU Çocuk

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

ÖDEV- 6. AĢağıdaki Cümlelerde boģ bırakılan yerlere uygun sözcükler yazınız. 1. Reçel, bal vücuda veren besinlerdendir.

ÖDEV- 6. AĢağıdaki Cümlelerde boģ bırakılan yerlere uygun sözcükler yazınız. 1. Reçel, bal vücuda veren besinlerdendir. ÖDEV- 6 ADI SOYADI:.. HAYAT BĠLGĠSĠ Niçin Dengeli ve Düzenli Beslenmeliyiz? Besinler, büyüme ve güçlenmeyi sağlar, vücuda enerji verir. Yediğimiz yiyeceklerin vücudumuz için farklı önemi ve yararı vardır.

Detaylı

TAHT VE EĞLENCE SAHNELİ ANADOLU ŞAMDANLARI

TAHT VE EĞLENCE SAHNELİ ANADOLU ŞAMDANLARI Sanat Tarihi Dergisi Sayı/ Number: XIV-1 Nisan/ April 2005, 157-191 TAHT VE EĞLENCE SAHNELİ ANADOLU ŞAMDANLARI I.GİRİŞ Lütfiye GÖKTAŞ KAYA İslam dünyasının hanedanlar tarafından yönetilmeye başlandığı

Detaylı

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö.2500-2000 Anadolu uzun bir duraklama sürecinden sonra Olgun Bronz Çağ da yeniden parlak bir dönem yaşar. Yazı henüz kullanılmamakla birlikte uygarlık üstün bir düzeye ulaşmıştır.

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ APOLLON

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ APOLLON KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ APOLLON Doç. Dr. Erhan Öztepe Sunum içerisinde kullanılan görseller telif hakkına sahip olup yalnızca eğitim amaçlıdır. Başka amaçlarla kullanılamaz Yunan tanrılar topluluğunun

Detaylı

Hattice Vigo, Matteo. Published in: Aktuel Arkeoloji Dergizi. Publication date: 2014. Document Version Pre-print (ofte en tidlig version)

Hattice Vigo, Matteo. Published in: Aktuel Arkeoloji Dergizi. Publication date: 2014. Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) university of copenhagen Hattice Vigo, Matteo Published in: Aktuel Arkeoloji Dergizi Publication date: 2014 Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) Citation for published version (APA): Vigo,

Detaylı

YÜKSEK BASINÇ ALTINDA METALLERIN SEKILLENDIRILMESI (HIDROFORMING)

YÜKSEK BASINÇ ALTINDA METALLERIN SEKILLENDIRILMESI (HIDROFORMING) III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 29 YÜKSEK BASINÇ ALTINDA METALLERIN SEKILLENDIRILMESI (HIDROFORMING) Güner ÇELIKAYAR ÖZET Sanayide gelecekteki mücadele, kullanilan kaynaklarin ve çevrenin

Detaylı

SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ II. Yrd.Doç.Dr. SERAP YÜZGÜLLER

SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ II. Yrd.Doç.Dr. SERAP YÜZGÜLLER SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ II Yrd.Doç.Dr. SERAP YÜZGÜLLER Batı Sanatında Resim Teknikleri MOZAİK (mosaic) Küçük boyutlu renkli parçacıkların bir düzlem üzerinde birbirlerine bitişik olarak yerleştirilmesiyle

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: SINIFI: KONU: Olasılık

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: SINIFI: KONU: Olasılık ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: Dersin Adı SINIFI: KONU: Olasılık Dersin Konusu. Bir kutudaki 7 farklı boncuğun içinden iki tanesi seçiliyor. Buna göre, örneklem uzayının eleman sayısı A) 7 B)! 7. madeni

Detaylı

Cilt 8 Sayı 21 Yıl 2017

Cilt 8 Sayı 21 Yıl 2017 Gümüşhane Üniversitesi Cilt 8 Sayı 21 Yıl 2017 Sosyal Bilimler Enstitüsü URARTU SANATINDA HAYVANLAR HAKİMİ BETİMİ Bilcan GÖKCE 1 ÖZ Urartu Devleti nde hayvanlar hakimi betimi çok sık işlenmemiştir. Bilinen

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Kavimler Göçü M.S. 395 te Roma imparatorluğu ikiye ayrılmıştı. Batı Roma, 4. yüzyıldan başlayarak Kuzeyli kavimlerin istilasına uğramıştır.

Detaylı

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT 6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiş-tirebilmelidir. Bu yüzden eski Türkler

Detaylı

30.12.2009 tarihinde saat 15:40:09'da ve 15:40:39'da Kamuyu Aydinlatma Platformu'nda (KAP) yayinlanan bildirimlerimiz yazimiz ekinde yer almaktadir.

30.12.2009 tarihinde saat 15:40:09'da ve 15:40:39'da Kamuyu Aydinlatma Platformu'nda (KAP) yayinlanan bildirimlerimiz yazimiz ekinde yer almaktadir. = - - - -- -.ik- "ADEL = - ADEL KALEMeiLiK TiCARET ve SANAyi A.S. Esentepe Mahallesi Anadolu Caddesi No.7 Karta i 34870 istanbul T: (O 216) 389 58 84 (pbx) F: (O216) 353 42 90 www.adel.com.tr EK:1 30.12.2009

Detaylı

TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ

TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ i T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI AR-YL 2008 0001 TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ HAZIRLAYAN Murat ÇEKĐLMEZ DANIŞMAN Prof. Dr.

Detaylı

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu XI. BÖLÜM URUK ÇAĞI Uruk döneminin önemli bir karakteristiği de yerleşim miktarında görülen artış ve gelişimdir. İlk kez yerleşimler kent olarak adlandırılabilecek ölçüde büyümüştür. Dönemde daha karmaşık

Detaylı

KIZILÔREN HANI YAKININDAKi YAPININ i LEVi HAKKBVDA GÔZLEMLER

KIZILÔREN HANI YAKININDAKi YAPININ i LEVi HAKKBVDA GÔZLEMLER KIZILÔREN HANI YAKININDAKi YAPININ i LEVi HAKKBVDA GÔZLEMLER Rahm 1 Hùseyin UN AI/ Anadolu Selçuklu dôneminden zamanimiza kalabilen hanlann çogunun bir mescidi vardir. Bu mescid ya hanin diger mekanlanna

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

SANDALYENİN 4000 YILLIK ÖYKÜSÜ

SANDALYENİN 4000 YILLIK ÖYKÜSÜ SANDALYENİN 4000 YILLIK ÖYKÜSÜ Sandalye binlerce yıl önce kullanıma girdi. Sandalye tasarımı, sanılanın aksine basit değil zordur ve yanlış tasarlanan sandalyelerde oturmak rahatsız edicidir. Sümerler

Detaylı

MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ

MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ Sanat Tarihi Dergisi Cilt/Volume: XXI, Sayı/Number:1 Nisan/ April 2012, 87-96 MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ Sevinç Gök ÖZET Manisa Muradiye Camii, gerek mimari kuruluşu, gerekse süslemeleriyle

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN TEKLİF MEKTUBU TCDD 3.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIM KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA Alsancak/İZMİR

DOĞRUDAN TEMİN TEKLİF MEKTUBU TCDD 3.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIM KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA Alsancak/İZMİR DOĞRUDAN TEMİN TEKLİF MEKTUBU TCDD 3.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIM KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA Alsancak/İZMİR Teklif Sahibinin Adı Soyadı/Ticaret Ünvanı : Açık Tebligat Adresi : Bağlı Bulunduğu Vergi Dairesi

Detaylı

SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ

SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ MASA ÖRTÜSÜ : Genellikle keten veya keten-pamuklu karışımlardan hazırlanırlar ve masanın her kenarından 20 30 cm. sarkmalıdır. Bu duruma göre, masa örtüsünün

Detaylı

Programlama. Simdide 1 den 10 a kadar olan sayilari yazdiralim. 1 den 10 e kadar olan sayilarin karesini yazdiralim. Do[Print[Mathematica], 5]

Programlama. Simdide 1 den 10 a kadar olan sayilari yazdiralim. 1 den 10 e kadar olan sayilarin karesini yazdiralim. Do[Print[Mathematica], 5] Programlama Genel olarak programlamanin amaci kullanicinin isini kolaylastirmaktir. Kullanicinin amaclari dogrultusunda yazilan bir program hem bosa zaman harcamayi hem de is yukunun artmasini engelleyebilir.

Detaylı

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN DİJİTAL İŞLEM NE UYGULANDI? SİNEMA - TİYATRO - KONSER

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN DİJİTAL İŞLEM NE UYGULANDI? SİNEMA - TİYATRO - KONSER DİJİTAL İŞLEM HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN Hesap makinelerini hepimiz kullanmışızdır. O makenilerdeki sayıların yazılışlarını biliyorsunuz. O rakamlarla yapılmış iki işlem bulacaksınız yanda. Ama işlemlerin

Detaylı

Genel Bakış. New York City

Genel Bakış. New York City ş Genel Bakış NEW YORK 30 Ağustos- 1 Eylül Empire State Binası Özgürlük Anıtı One World Observatory Times Square Central Park Soho/ 5th Avenue The MET/ Guggenheim New York Botanical Garden- Frida Kahlo

Detaylı

MAKINADEGERLEMERAPORU

MAKINADEGERLEMERAPORU GAYRIMENKULDEGERLEME ';. ~ i MAKINADEGERLEMERAPORU i TÜRKHAVAYOLLARIA.O. YEsiLKÖY/ISTANBUL 1/2 ( TEKTEKDEGERLENDiRILEMEZ, DIGEREKIYLEBIRBÜTÜNDÜR.) Tarih:02AGUSTOS2006 R. No:2006A161 TSKBGayrimenkul Degerleme

Detaylı

Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mitlerin Sınıflandırılması Mitler ele aldıkları konular bakımından kendi içlerinde çeşitli şekillerde sınıflandırılırlar. Örneğin, İnsanın ve dünyanın geleceğini

Detaylı

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİNDE ÖNEMLİ RENKLER DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 RENKLER Türk mitolojisinde renklerin sembolik anlamları ilk olarak batılı Türkologların dikkatini çekmiş ve çalışmalarında bu hususa işaret etmişlerdir.

Detaylı

22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig

22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig 22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig Tarim ve Köyisleri Bakanligindan: Türk Gida Kodeksi Gida Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kurallari Tebliginde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Teblig

Detaylı

TURKiYE'DE YAZILI BASININ EKONOMiK YAPISINA BiR YAKLA~IM

TURKiYE'DE YAZILI BASININ EKONOMiK YAPISINA BiR YAKLA~IM TURKiYE'DE YAZILI BASININ EKONOMiK YAPISINA BiR YAKLA~IM Prof. Dr. Cimeyt BiNATLI Radyo ve Televizyonu sozlii basm olarak tammlayanlar yazih basm kapsamma da gazete ve clergiyi almislardir. Sozliiklerde

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

ÜRETIMDE MODERNIZASYON

ÜRETIMDE MODERNIZASYON Agustos 2006, REF Genel Yaklasim ve Firma Profilleri Rekabet ve Isbirlikleri Üretim Sistemleri Teknolojileri Kalite Yönetimi Yönetim Teknolojileri ve Insan Kaynaklari Metal Sektöründe Üretim Yönetimi Üretimde

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr I Masa Oturma Düzeni I tipi masa düzeninde ev sahiplerinin masa

Detaylı

A. I. Bilgin - R. Ding - M. Onder. :.".: i :... Fig. 1: 1 No.'lu Mezann Taban Plani

A. I. Bilgin - R. Ding - M. Onder. :..: i :... Fig. 1: 1 No.'lu Mezann Taban Plani LYDIADAKi IKI TUMULUS'DE TEMiZLIK KAZISI CALI MALARI (Lev. XLVI-XLVII) Manisa'nin Salihli ilcesi, Kendirlik koyii yakinlannda, Lydia tiimuluslerinin merkezindeki Bintepeler'de, Manisa DSI 22. Bolge efligi

Detaylı

26.02.2014 tarihli fiyat listemiz,27.05.2015 tarihli ekdeki yeni listemiz ile revize edilmiştir.

26.02.2014 tarihli fiyat listemiz,27.05.2015 tarihli ekdeki yeni listemiz ile revize edilmiştir. DENİZLİ SAYIN BAYİMİZ; 26.02.2014 tarihli fiyat listemiz, tarihli ekdeki yeni listemiz ile revize edilmiştir. Bu vesile ile 2014 yılındaki başarılarınızın 2015 yılında da artarak devam etmesini ve hayırlı

Detaylı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlik Egitimi Programlarini Degerlendirme anketimizi 857 ortopedi asistan arkadasimiz basari ile tamamlandi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlik Egitimi Programlarini Degerlendirme anketimizi 857 ortopedi asistan arkadasimiz basari ile tamamlandi. Sayin Hocalarim, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlik Egitimi Programlarini Degerlendirme anketimizi 857 ortopedi asistan arkadasimiz basari ile tamamlandi. Sonuclari 1. Demografik ozellikler 2. Egitim 3.

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KEÇİSİ Ankara keçisi bazı araştırıcılara göre Capra prisca isimli yaban

Detaylı

5,50 6,30 7,20 8,20 5,50 6,30 7,20 8,20 9,70 12,20 7,10 7,60 8,30 9,30 11,20 12,20 7,10 7,60 8,30 9,30 11,20 7,60 9,10 6,90 30,00 30,00 79,52 150,00

5,50 6,30 7,20 8,20 5,50 6,30 7,20 8,20 9,70 12,20 7,10 7,60 8,30 9,30 11,20 12,20 7,10 7,60 8,30 9,30 11,20 7,60 9,10 6,90 30,00 30,00 79,52 150,00 Koli Boyalı 225 226 227 240 228 229 20 2 22 23 24 206 Q.60mm Ayarlı Baza Ayağı Q.42mm Ayarlı Baza Ayağı 06 cm 2 cm 5 cm 2 cm 5 cm 36 36 36 36 24 24 72 72 36 36 36 72 5,50 2,20 7,0,20 6,90 5,50 2,20 7,0,20

Detaylı

Esra KAÇMAZ LEVENT 1 DİYARBAKIR ARKEOLOJİ MÜZESİ NDEN ANTİTETİK DURAN KARTAL BETİMLİ BİR URARTU DAMGA MÜHÜRÜ

Esra KAÇMAZ LEVENT 1 DİYARBAKIR ARKEOLOJİ MÜZESİ NDEN ANTİTETİK DURAN KARTAL BETİMLİ BİR URARTU DAMGA MÜHÜRÜ Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 10, Mart 2015, s. 394-399 Esra KAÇMAZ LEVENT 1 DİYARBAKIR ARKEOLOJİ MÜZESİ NDEN ANTİTETİK DURAN KARTAL BETİMLİ BİR URARTU DAMGA MÜHÜRÜ Özet Mühürler,

Detaylı

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF -ABCDEFGHIJK 10.00-11.00 MÜZ151 Müziğin

Detaylı

lecturemania success maximizer AlpGirayOzenj 053354991 08 afp@lecturemania.com www.lecturemaniaxom

lecturemania success maximizer AlpGirayOzenj 053354991 08 afp@lecturemania.com www.lecturemaniaxom success maximizer AlpGirayOzenj 053354991 08 afp@lecturemania.com www.lecturemaniaxom success maximizer AlpGirayOzen 05335499108 alp@lecturemania.com www.lecturemania.com success max

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Evrak Tarih ve Sayısı: 09/02/2015-6337 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Bakım Onarım ve

Detaylı

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Prof. Dr. Şerare Yetkin 18. yüzyıl sonu -19. yüzyıl başına tarihlenen bir Yörük halisidir... Düğümler her sırada bir atlamalı olarak değişen argaçlara bağlanmıştır.

Detaylı

Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde

Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde 1. Ege kıyılarından bir görünüş. 2. Bafa Gölü nün güneyinden göle bakış. Önde MS 13. yy Bizans Dönemi ne ait bir

Detaylı

T.C. TIBBI CIHAZ VE MALZEME SÖZLESME DUYURUSU

T.C. TIBBI CIHAZ VE MALZEME SÖZLESME DUYURUSU T.C. ADANA V ALILIGI Il Saglik Müdürlügü TIBBI CIHAZ VE MALZEME SÖZLESME DUYURUSU Bakanligimizdan ödeme gücü olmayan vatandaslarin tedavi giderlerinin Devlet tarafindan karsilanmasi ve yesil kart uygulamasi

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1 Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları Basit Kıvrımlar Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde

Detaylı

TARİH 1.

TARİH 1. TARİH 1 16.02.2017 ARİF ÖZBEYLİ ERBAA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ... VE,TARİH YAZIYLA BAŞLAR TARİHİ ÖNCESİ DEVİRLER Taş Devri (MÖ.600.000-5500) Kalkolitik Dönem (MÖ.5500-2500) Maden Devri

Detaylı

TORKIYE ENGELLILER SPOR YARDIM ye ECITIM VAKFI YUKSEK OGRENIM OC:RENCILERI BURS DUYURUSU

TORKIYE ENGELLILER SPOR YARDIM ye ECITIM VAKFI YUKSEK OGRENIM OC:RENCILERI BURS DUYURUSU TORKIYE ENGELLILER SPOR YARDIM ye ECITIM VAKFI YUKSEK OGRENIM OC:RENCILERI BURS DUYURUSU Vakfmuz, Devlet Uni yersitesi bonyesinde yet alan falculte, enstitii, yoksekokul, konservatuar veya meslek yoksekokulunda

Detaylı

KOD ÖLÇÜ/CM KOLİ İÇİ METRAJ BİRİM FİYAT

KOD ÖLÇÜ/CM KOLİ İÇİ METRAJ BİRİM FİYAT KARTONPİYER SÜPER EKONOMİK EKONOMİK 100 6*6 384 3,97 100 6*6 354 4,67 101 8*8 320 4,76 101 8*8 264 5,72 102 8*8 320 4,76 102 8*8 264 5,72 103 5*5 450 3,42 103 5*5 428 4,04 104 10,5*10,5 252 5,97 104 10,5*10,5

Detaylı