Tokat ta Bir Konut: Madımağın Celal in Evi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tokat ta Bir Konut: Madımağın Celal in Evi"

Transkript

1 Tokat ta Bir Konut: Madımağın Celal in Evi Emine Saka AKIN * Canan HANOĞLU ** Özet Geleneksel konutlar malzemeleri, yapım teknikleri, yerleşimleri, planlamaları, donatıları ve süsleme elemanları gibi özellikleri ile toplumların aynası olarak bulundukları yörelerin yaşam tarzlarını, kültürlerini ve değer yargılarını yansıtırlar. Bu nedenle geçmişten günümüze gelebilen bu geleneksel konutlar bir belge niteliğindedir. Her geçen gün sayıları azalan bu geleneksel konutların ve onların oluşturdukları yerleşimlerin korunup yaşatılması ve geleceğe aktarılması konusu önemli bir koruma sorunudur. Tarihi kültürel mirasın korunması çalışmalarında yapılacak ilk aşama envanterleme çalışmasıdır. Bu çalışmanın çıkış noktası da Tokat ta bilinen en güzel geleneksel konut örneklerinden biri olan, ancak şimdiye kadar mimari ve sanat tarihi açısından belgelenmeyen Madımağın Celal in Evi nin belgelenmesi olmuştur. Tokat kent merkezinde bulunan bu konutta iç mekân süslemeleri oldukça gösterişli olup ahşap ve sıva üzerine yapılan kalem işleri dikkat çekicidir. Ayrıca bir duvarında İstanbul manzarası, Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet Camii manzaraları da bulunmaktadır. Bu çalışmada günümüze kadar detaylı bir incelemesi yapılmayan bu konutun rölövesi çıkarılarak tüm mimari ve süsleme elemanları incelenerek belgelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Madımağın Celal in Evi, Tokat, rölöve, envanter, süsleme. * Yrd.Doç.Dr., Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Tokat, Türkiye, eminesaka.akin@gop.edu.tr ** Öğr. Gör., Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, Tokat, Türkiye, canan.hanoglu@gop.edu.tr

2 1.Giriş Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Tokat ta, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu (T.K.T.V.Y.) 1984 yılında sit alanlarının ve yapılanma koşullarının belirlendiği kararları almış, aynı tarihte 181 yapı, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil etmiştir. 1 Bu tarihte 124 geleneksel ev tescillenmiş, sonraki yıllarda bir kısmı tescilden düşürülmüş ya da yeni tescil işlemleri yapılmıştır. Kentte tescilli olarak bugün 131 geleneksel ev bulunmaktadır. 2 Bununla beraber kentte tescili yapılmamış birçok özgün geleneksel konut bulunmaktadır. Tokat kent merkezinde bulunan geleneksel konutlar, Hoca Ahmet Mahallesi nde, Devegörmez Mahallesi nde, Kabe-i Mescid Mahallesi nde, Ali Paşa Mahallesi nde, Soğukpınar Mahallesi nde ve Behzat Deresi nin kıyılarında yoğunlaşmaktadır. Geleneksel konutlar çoğunlukla cephe özelliklerini yeni yapılar içinde kaybetmiştir. Ancak Behzat Deresi nin yakınlarında bulunan Bey Sokak, Beyhamam Sokak (Soğukpınar Mahallesi) ve Halit Sokak ta (Kabe-i Mescid Mahallesi) kent ölçeğinde cephe özelliklerini koruyan sokaklar karşımıza çıkmaktadır. Tokat ta 18. yüzyıldan öncesine ait ev örnekleri ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır. Bunda kentte çıkan yangın, sel ve depremlerin büyük etkisi vardır. Ayrıca evlerin ahşap ve kerpiç yapım malzemesinden kaynaklı olmasından dolayı da 18. yüzyıl öncesine ait örnek yoktur Yüzyıl öncesine ait sivil mimari ile ilgili bilgiler tarihte Tokat a gelmiş seyyahlar tarafından verilmektedir. 16. Yüzyılda Tokat a gelen Evliya Çelebi, Tokat ı havası hoş, dört tarafında bağ ve bahçeleri olan bir şehir olarak tanımlamaktadır. Meyvelerinin lezzetli ve latif olduğundan, her bağında bir köşk, havuz, fıskiye ve çeşitli 1 T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu, Envanter Kaydı, Tokat İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Emine Saka Akın, Tokat Kenti Anıtsal ve Sivil Mimari Örneklerinin Analizi ve Değerlendirmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, K.T.Ü., Trabzon, 2009.

3 meyveler bulunduğundan; cami, saray, köşk ve imaretleri ile şehre gelenleri kendisine hayran bıraktığını ifade etmektedir. 4 Tokat 16. yüzyıldaki gelişimini 17. yüzyılın ortalarına kadar sürdürmüştür. 18. yüzyıl başlarında Tokat ta bulunan Tournefort a göre Tokat Evleri çok iyi yapılmıştır ve çoğu iki katlıdır. Sokaklarda yağmur sularının evlerinin bodrumuna dolmaması için kaldırımların yapıldığını ve su kaynaklarının zengin oluşundan dolayı her evin kendi çeşmesi olduğunu ifade etmektedir. 5 Resim 1. Madımağın Celal in Evi Bu çalışmada ele alınan Tokat Merkez, Ali Paşa Mahallesi, Ali Paşa Hamam Sokak ta bulunan Madımağın Celal in Evi 19. Yüzyılın ortalarına tarihlendirilmektedir 6 (Resim 1). Yakın zamanda cephe onarımı geçirmiş ve 2008 yılında da tescillenmiştir. Konutun günümüz kullanıcısı ile yapılan görüşmede bu evin bahçesinde yer alan müştemilatıyla birlikte Osmanlı Birliği ne asker sağlamak için kullanıldığını, 1939 depreminde oldukça hasar alan evin bahçesinde ahırların, aşevinin, samanlıkların yıkıldığını ve son imar çalışmaları dolayısıyla evin bahçesinin büyük bir kısmının da yola verildiğini belirtmiştir. 7 Günümüzde yaz aylarında kullanılan konutta depremin izleri açıkça görülmektedir. Konutun duvarlarında oluşan eğrilikler çıplak gözle 4 Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Üçdal Neşriyat, Yayına Hazırlayan: Mümin Çevik, Cilt 5-6, İstanbul, 1986:44. 5 J. Tournefort, Tournefort Seyehatnamesi, Editör: Stefanos Yerasimos, Çeviri: Ali Berktay, Kitap Yayınevi, İstanbul, Halit Çal, Tokat Evleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 894, Birinci Baskı, Ankara, Cenk Özgümüş, tarihinde yapılan görüşme.

4 rahatlıkla görülmektedir. Ayrıca konutta başoda olarak nitelenebilecek odanın dolaplarının üzerinde bulunan üç manzara tasvirinden birinin yarısı tahrip olmuş ve yine bu odanın ocağı yıkılmıştır. Yapım malzemesi ahşap ve kerpiç olan Madımağın Celal in Evi, bu çalışmada yerleşim, plan, cephe ve süsleme özellikleri açısından irdelenerek değerlendirme yapılmıştır. 2.Yerleşim Özellikleri Bahçe içinde düz sayılabilecek bir eğim üzerine yerleşmiş konuta bahçeden dört basamaklı bir merdivenle giriş yapılır. Bahçesinde çeşme ve sonradan yapılan bir havuz mevcuttur (Şekil 1), (Resim 2). Çeşmeye zamanında Behzat Cami ne de akan kaynaktan su geldiği konutun kullanıcı tarafından ifade edilmiştir. Havuzun ise yerinde daha önce havuz olup olmadığı tespit edilememiştir. Şekil 1. Vaziyet Planı Resim 2. Bahçede bulunan çeşme ve havuz.

5 3. Plan Özellikleri Bodrum ve zemin kattan oluşan konutun zemin katının bir kısmı yarım kat yükseltilerek oluşturulmuştur. Bu nedenle konutun net bir plan tipi yoktur. Sonradan eklenen odanın olmadığı durumda dış sofalı bir plan tipi veren konutun yarım kat yükseltilen diğer kısmı ise iç sofalı bir plan tipi arz eder (Şekil 2). Yarım kat yükseltilen kısma ulaşan merdivenler devamında çatıya kadar çıkar (Resim 3). Çatı kısmında kışlık yiyecek kurutmak için bulunan çatı altı mevcuttur. Şekil 2. Zemin kat planı

6 Resim 3. Zeminden çatıya kadar çıkan merdiven. Resim 4. Başodanın girişinde yer alan safnal (pabuçluk). Konutun girişi sofaya açılır ve hemen karşısında bir başoda bulunur. Bu başodanın giriş kapısının önünde safnal (pabuçluk) yer alır (Resim 4). Ahşap sütunlarla bölünen odanın zemini safnal zemininden bir basamak yükseltilmiştir. Başodanın safnalden sonra kalan kısmında pencere önünde ve karşısında sedir bulunmaktadır. Gömme dolaplar, safnal kısmını ayıran kemerler, tavan ve raflar ahşap malzeme ile yapılmıştır. Bu ahşap malzemeler ahşap işçiliğinin yanı sıra kalemişi ile süslenmiştir. Ayrıca safnaldeki ahşap dolapların üst kısmında yer alan ve bir kısmı 1939 depreminde zarar gören İstanbul tasvirleri de ilginçtir (Resim 5). Başodada yine depremden zarar gören

7 ocağın ateş sekisi orijinal olarak kalmıştır. Bu ocak sekisinin işçiliğindeki özen bu odada büyük bir ocağın varlığını göstermektedir (Resim 6). Başodada ahşap tepe pencereleri mevcuttur. Başodaya girilen sofanın doğu kısmı kapatılarak bir oda oluşturulmuştur. Yine bu sofadan tekrar bir sofaya girilir ve bu sofada da mutfak, banyo, tuvalet ve yarım kat yükseltilen kısmın merdivenleri bulunmaktadır. Resim 5. Ahşap dolapların üst kısmında yer alan tasvirler. Resim 6. Başodadaki yıkılan ocağın şimdiki durumu.

8 Resim 7. Yarım kat yükseltilen kısımdaki odalarda bulunan ocaklar. Yarım kat yükseltilen kısımda karşılıklı iki oda bulunmaktadır. Gömme dolap, raf ve ocağın mevcut olduğu bu iki odadan batı yönündekinin giriş kısmı safnalle ayrılmıştır (Resim 7), (Resim 8). Batı yöndeki odada safnalle bölünen kısımda zemin seviyesinde kot farkı bulunmamaktadır. Safnalle ayrılmış odanın ahşap işlemeli tavanı oldukça gösterişlidir. Bu odada pencere önünde sedir bulunmaktadır. Her iki oda da ahşap malzeme kullanılmıştır. Resim 8. Safnalle ayrılmış oda. Konutun bodrum katı yarım kat yükseltilen kısmın altında oluşturulmuştur (Şekil 3). Zemin kattan 5 basamakla inilen bodrum katı iki bölümden oluşmuştur (Resim 9). Yöresel olarak mahzen diye adlandırılan bu katın bir kısmı zemine gömülü olarak yapılmıştır.

9 Şekil 3. Bodrum Kat Planı Resim 9. Zemin kattan yarım kat yükseltilmiş kısmın alt katındaki bodrum kat. Büyüklüğü ve plan özellikleri bakımından kentin diğer geleneksel konutlarından çok büyük farklılığı ya da özelliği olmayan bu konutun diğerlerinden en büyük farkı iç mekân süslemeleridir. Konutta yapılan incelemeler ve konutun kullanıcısı ile yapılan görüşmelerde konutun bir kısmında değişiklikler yapıldığı belirlenmiştir. Bu değişiklikler konutun plan şemasını çok etkilememekle birlikte girişin solunda bulunan mevcut odanın sofa kapatılarak oluşturulduğu, banyo ve tuvaletin olduğu kısımlarda da sonradan ilave duvarlarla değişiklikler yapıldığı kullanıcısı tarafından ifade edilmiştir. Bunun dışında kalan yerler orijinalliğini korumaktadır.

10 4. Cephe Özellikleri Konutun ön cephesi tek katlı olup (Resim 10), arka cephesi, yarım kat yükseltilerek oluşturulmuş kısmın altında bulunan bodrum katı ile birlikte zeminden yükseltilmiştir. Yarıya gömülü bodrumun pencereleri bu cephede görünmektedir (Resim 11). Yan cepheler sağır olup bitişiklerinde binalar yer almaktadır. Resim 10. Konutun ön cephesi Resim 11. Konutun arka cephesi Bu konutla ilgili yapılan bir çalışmada 8 konutun iki katlı olduğu ve çıkan bir yangın sonucu üst katının yandığından bahsedilmektedir. Ancak yapılan incelemelerde yangın geçirmiş bir konutta alt katta bulunan yapı elemanları ve üzerlerindeki süsleme öğelerinin de zarar göreceği 8 A.Akyüz v.d. Tokat ve İlçeleri Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Envanteri, T.C. Tokat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güneş Matbaa, Tokat, 2010:210

11 düşünüleceğinden böyle bir yangın etkisi görülmemiştir. Ayrıca konutun kullanıcısı ile de yapılan görüşmelerde böyle bir bilgi elde edilmemiştir ve Çal ın 9 (1988) Tokat kentinde yapmış olduğu geleneksel konut çalışmalarında bu konutla ilgili kısımda yangından bahsedilmemiş ve konutun tek katlı olduğunu belirtmiştir. Yine kentte bulunan ve geleneksel konutları bilen kişiler de, yapılan görüşmelerde böyle bir yangından haberdar olmadıklarını belirtmişlerdir. Çoğunlukla kentte birkaç konutta bulunan tepe pencereleri bu konutta da mevcuttur. Bu konutta yapılan cephe restorasyon çalışmalarında ise cephede orijinalde sade olan pencere söveleri değiştirilmiştir (Resim 12). Resim 12. Konutun restorasyon çalışması öncesi cephesi (Envanter) İç Mekân Süslemeleri Madımağın Celal in Evi, Türk Evi olarak nitelendirilen konutların odalarında bulunan sedir, gömme dolap, raf ve ocak gibi sabit iç mekân donatılarına sahiptir. 9 Halit Çal, Tokat Evleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 894, Birinci Baskı, Ankara, A.Akyüz v.d. Tokat ve İlçeleri Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Envanteri, T.C. Tokat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güneş Matbaa, Tokat, 2010:210.

12 Resim 13. Başodada ocağın her iki yanında bulunan ahşap dolaplar. İç mekân süslemeleri ile oldukça gösterişli olan konutta süslemeler ahşap, ahşap ve sıva üzerine kalem işi ve alçı malzeme ile yapılmıştır. Ahşap ve sıva üzerine kalem işi süslemeler sadece başodada yoğun bir biçimde kullanılmıştır. Başodanın batı duvarının merkezinde bulunan ocağın iki yanındaki ahşap dolap kapaklarının her birinin yüzeyi düşeyde üçer bölüme ayrılmış ve üst kısımları açık (çiçeklik nişi 11 ) bırakılmıştır (Resim 13). Ortadaki dikdörtgen yüzeyler içerisine vazodan çıkan çiçekler, bunların alt ve üst kısımlarındaki kare yüzeyler içerisine ise kâse içinde nar, üzüm, elma, armut, karpuz, kavun, limon, patlıcan, salatalık gibi meyve ve sebzeler tasvir edilmiştir. Bu tasvirler sağ taraftaki dört kapakta daha simetrik uygulanmışken, sol taraftaki kapaklarda simetri bozulmuştur. Bu tasvirlerin yer aldığı yüzeyler gül ve sarmaşık dallarının sıralandığı bordür kuşakları ile çevrelemektedir. 11 Ersal Yavi, Tokat, Baskı: Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş., İstanbul, 1986:104.

13 Kapakların üst kısmı küçük birer sütünce üzerine oturan dalgalı kemerli açıklıklar şeklindedir. Çiçeklik nişi olarak bilinen bu açıklıkların kemer köşeliklerinde ahşap işçiliği mevcuttur. Yoğun olarak çiçekli yaprak motiflerinin işlendiği bu bölümlerin üst köşelerinde ise üçer armut motifi yer almaktadır. Bu açıklıkları üç yönden zikzak şeklinde oyulmuş geometrik bir kuşak çevrelemektedir. İkişerden toplam dört adet olan bu açıklıkların kemer köşeliklerindeki süslemeler hepsinde aynıdır. Dolap kapaklarının tamamı üç taraftan, yapraklı küçük çiçek motiflerinin sıralandığı geniş bir bordür ve gül ve sarmaşık dallarından oluşan çiçekli dal motiflerinin ard arda dizildiği dar bir bordürle kuşatılmıştır. Bu bölüme hâkim renkler yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır. Başoda da bulunan safnal ahşap sütunlarla ayrılmıştır. Ahşap sütunların başlıklarında, sütunları birbirine bağlayan kemerlerin köşeliklerinde ve karınlarında bitkisel ve geometrik motiflerin oyulduğu ahşap işçiliği görülmektedir. Ahşap sütun başlıklarında ve kemer aralarında altın yaldız, kırmızı, yeşil ve sarı renk hâkimdir. Safnali bölen sütunların her iki kenarında 1 metre uzunluğunda oldukça sade görünümlü korkuluklar yer almaktadır. Safnal kısmının ahşap tavanı ince çıtalar vasıtasıyla oluşturulmuş karelerle kaplanmıştır. Resim 14. Başodanın doğu duvarında bulunan gömme dolap.

14 Başodanın doğu duvarı boyunca (safnal kısmında) belirli bir yüksekliğe kadar devam eden gömme dolabın banyo olarak kullanılan bölümünün kapısı hariç diğer kapaklar kalem işleriyle bezenmiştir. Kalem işleri ile bezenmiş gömme dolap dört büyük dolap kapağı, üst üste raf şeklinde 3 çiçeklik nişi ve bunların alt kısmında sadece 4 ü dolap kapağı olarak kullanılan 12 li bölümden oluşmaktadır (Resim 14). Dört büyük kapak üzerinde çiçek demeti şeklinde gül, sümbül, küpe çiçeği, lale ve karanfillerden oluşan kompozisyonlar mevcuttur. Kapıya yakın olan iki büyük kapak yüzeyindeki çiçek demetleri vazo içerisinde resmedilmişken, duvara yakın olan iki büyük kapak yüzeyindeki çiçek demetleri soyut yaprak motifleri ile hareketlendirilmiş, eğrisel hatlı çelenk benzeri motifler içerisinde resmedilmiştir. Çiçek demetlerini çevreleyen çerçevelerin s,c kıvrımlı kısa üst kenarlarının üzerleri soyut yaprak motifleri ile hareketlenmiştir. Bu kompozisyonlar yukarıdan sivri kemer formunda sonlandırılmış çerçevelerle sınırlandırılmıştır. Bu orta bölümlerin etrafını çevreleyen bordür kuşakları da kısa kenarları dilimli kemer şeklinde düzenlenen kartuşlar içine alınmış ayaklı vazo ve kâselere yerleştirilmiş çiçek demetleri ile hareketlendirilmiştir. Köşelerde ise eğrisel hatlı kartuşlar mevcuttur. Alt tarafta sıralanan on iki bölüme ayrılmış dikdörtgen yüzeylerin sadece 4 ü dolap kapağı şeklinde, 8 i ise sabit olarak yapılmıştır. Bunlardan sekizinin yüzeyine vazodan çıkan ve kâseye yerleştirilmiş çiçek motifleri 4 ünün yüzeyine de ard arda sıralanan yapraklı küçük çiçek motifleri işlenmiştir. Bu süslemeler yukarıdan dilimli kemer formunda tamamlanmış çerçeveler içerisine alınmıştır. Kapakların tamamı yeşil zemin üzerinde beliren gül ve nergis dallarının sıralandığı bordür kuşağı ile çevrelenmiştir. Bu bölüme hâkim renkler yeşil, sarı ve turuncudur.

15 Resim 15. Topkapı Sarayı olduğu düşünülen şehir tasviri. Safnaldeki dolaplar ile tavan arasında kalan sıvalı yüzeyde, yan yana üç tasvir bulunmaktadır. Bunlardan sağ köşedeki Topkapı Sarayı olduğunu düşünülen yapılar topluluğu ve yelkenlilerle bir şehir manzarası (Resim 15), ortadaki, altı minaresi ve dikili taşıyla Sultan Ahmet Camii ve çevresi (Resim 16), sol köşedeki ise yarısı silinmiş surlarla çevrili bir şehir manzarasıdır (Resim 17). Resim 16. Sultan Ahmet Cami tasviri.

16 Resim depreminde zarar gören İstanbul tasviri. Başodanın kuzey ve güney yönünde oda boyunca uzanan ahşap rafların alt tarafından devam eden ahşap bordür yeşil zemin üzerine kıvrık dal ve yaprak motifleri arasına yerleştirilmiş gül dalları ile bezenmiştir (Resim 18). Resim 18. Pencere etrafından ve rafların altından geçen bordürler. Başodada tavana geçişte iç bükey alçı bordürlerde mendil içinde elma, armut, kiraz, üzüm gibi meyveler, ayaklı kâseler içinde gül, sümbül ve nergis gibi çiçekler tasvir edilmiştir. Çiçek ve meyve tasvirleri arasına içinden ateş çıkan meşaleler ve barok üslupta kartuşlar yerleştirilmiştir. Ahşap tavan s şekilli küçük çıtaların birleştirilmesi ile elde edilmiş karelerle bölünerek çıtakâri

17 tekniği ile bezenmiştir. 12 Tavanın tam merkezinde, ahşap oyma tekniğinde, içleri bitkisel motiflerle süslenmiş iç içe geçmiş dairelerden oluşan tavan göbeği yer almaktadır. Göbek, kalem işi tekniğinde ard arda sıralanmış gül dalları ile süslü kare bir çerçeve içerisine alınmıştır. Göbeğin etrafını kuşatan kare çerçeve ile daire arasında kalan üçgen kısımlar da yine oyma tekniği ile yapılmış bitkisel motiflerle doldurulmuştur. S şekilli çıtalar ile iç bükey alçı bordür arasında kalem işi tekniğinde yapılmış küçük çiçek motiflerinin sıralandığı bir ahşap bordür yer almaktadır. Tavanın eteklerini geometrik dilimlerden oluşan ince bir kuşak çevrelemektedir. Bunun gerisinde kalan bölümler ise bitkisel motiflerle süslü üç sıra bordür şeklindedir. Tavana hâkim renkler altın yaldız, kırmızı, sarı ve yeşil tonlarıdır (Resim 19). Resim 19. Başodanın tavanı. 12 Halit Çal, Tokat Evleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 894, Birinci Baskı, Ankara, 1988:16.

18 Başoda ve başodanın bulunduğu sofadan diğer sofaya açılan kapı pervazları ahşap oyma tekniğinde bitkisel ve geometrik motiflerle hareketlendirilmiştir (Şekil 4). Şekil 4. Ahşap kapı pervazlarında bulunan ahşap süslemeler. Konutun güney yönünde yarım kat yükseltilen bölümünde bulunan iki odadan batı tarafındaki odanın tavan göbeği ve dolap kapaklarında ahşap işçiliği görülmektedir. Bu oda da safnalle bölünmüştür. Odanın ahşap tavanına alçı iç bükey bir kavisle geçilir. Tavan tıpkı başodada olduğu gibi s şekilli küçük çıtaların birleştirilmesi ile elde edilmiş karelerle bölünmüş çıtakâri tekniği ile bezenmiştir. Tavanın tam merkezinde, ahşap oyma tekniğinde içleri bitkisel motiflerle süslenmiş iç içe geçmiş dairelerden oluşan tavan göbeği yer almaktadır. Göbek profillerle hareketlendirilmiş kare bir çerçeve içerisine alınmıştır. Göbeğin etrafını kuşatan kare çerçeve ile daire arasında kalan üçgen kısımlar da bitkisel motiflerle doldurulmuştur. Tavanın eteklerini zikzak dilimler şeklindeki kuşak dört bir taraftan sarmaktadır (Şekil 5).

19 Şekil 5. Güney yöndeki odanın ahşap tavan göbeği Batı yönündeki bu odanın batı duvarının merkezinde yer alan ocağın her iki yanında bulunan ve safnal bölümünde doğu duvarı boyunca devam eden gömme dolaplar ahşap olup başodaya göre oldukça sade yapılmıştır. Ocağın sol tarafında bulunan gömme dolap banyo olarak kullanılmaktadır. Banyo kapısı üzerinde bulunan çiçeklik nişinin etrafı bitkisel ve geometrik motiflerin işlendiği ahşap oymalarla zenginleştirilmiştir. Ocağın sağ yanında bulunan iki kanatlı gömme dolap kapakları üzerinde yüzeyden taşkın köşeleri yumuşatılmış dikdörtgen birer çerçeve üzerine şekillenmiş, merkezde çok yapraklı bir çiçek, çiçeğin alt ve üst kısmında içlerinde beş yapraklı birer küçük motifin yer aldığı diyagonal dörtgenler bulunmaktadır. Diyagonal dörtgenlerin alt ve üst köşeleri ise stilize palmet motifleri ile tamamlanmıştır. Bu dolabın üst kısmındaki çiçeklik nişi ocağın diğer tarafındaki çiçeklik nişi ile aynı özellikte olup bitkisel ve geometrik motiflerin işlendiği ahşap oyma tekniğinde yapılmıştır. Bu odayı bölen safnalin sütunları oldukça sade olup sadece sütun başlarında küçük volütler kullanılmıştır. Bu sütunların da her iki yanında bir metre uzunlukta ahşap korkuluklar

20 bulunmaktadır. Safnal kısmının alçı tavanı iç bükey bir kavisle duvarla birleştirilmiştir. Safnalde bulunan gömme dolaplar kemerli giriş kapısı ve üst üste iki çiçeklik nişi dışında oldukça sade olup çerçevelere bölünerek oluşturulmuştur. Çiçeklik nişlerinin dilimli kemerleri ahşap oyma tekniğinde çiçek ve uçları volütlerle sonlandırılmış yaprak motifleri ve s kıvrımları ile hareketlendirilmiştir. Dolaplar arasında yer alan ve odaya giriş sağlayan dilimli kemer formundaki açıklığın çevresi ahşap oyma tekniğinde uçları volütlerle sonlandırılmış s kıvrımları ve bunların üstünde sıralanan geometrik diş sıraları ile hareketlendirilmiştir. Odaya girişi sağlayan ana kapı ile safnele geçiş arasında kalan ve aslında dolap derinliğini de veren bölüm de değerlendirilmiş kapının arkasında kalan yüzey üst üste üç çiçeklik nişi, bunun tam karşısı da iki kapaklı bir dolap şeklinde tasarlanmıştır. Odanın kuzey ve güney duvarında safnale kadar devam eden ahşap raflar bulunmaktadır. Dolap yüzeyleri krem rengi ve yeşile boyanmıştır. Odaya girişi sağlayan ahşap kapı da dolaplarla uyum içerisindedir. Yarım kat yükseltilmiş bölümün doğu yönündeki diğer odasında, girişin karşısında bulunan alçı ocak oldukça sade olup yaşmak kısmı dilimli kemer formunda, davlumbazı dışa taşkın külah biçimindedir. Ocağın iç kısmı (ateşlik) tuğla ile örülerek orijinalliğini yitirmiştir. Ocağın her iki yanında bulunan ahşap dolaplar oldukça sadedir. Ocağın solunda bulunan iki kapaklı gömme dolabın üzerindeki çiçeklik nişlerinin açıklıkları dilimli kemer formunda yapılarak dolaplara azda olsa hareketlilik kazandırılmıştır. Bu odanın tavanı düz ahşap tavan olup oldukça sadedir. Tıpkı başodada olduğu gibi burada da tepe pencereleri vardır. Pencere yönünde ve karşısında duvar boyunca (kuzey ve güney duvarı) devam eden oldukça sade ahşap raflar bulunmaktadır. 6. Değerlendirme ve Sonuçlar Madımağın Celal in Evi sokaktan bahçe ile geçiş yapan dolaylı bir girişe sahiptir. Tokat geleneksel konutlarında konak tarzı olan evlerde bahçeden giriş Latifoğlu Konağı, Muslu Ağa Konağı, Yağcıoğlu Konağı gibi büyük konaklarda mevcuttur. Konak tarzı olmayan, boyut olarak daha küçük olan kent içi geleneksel konutlarda ise sokaktan doğrudan konuta girilir. İncelenen konutun plan şeması yörede bulunan konutlara nazaran net bir plan şeması ortaya koymamaktadır. Hem dış ve hem de iç sofalı plan

21 şemasını birlikte gösterir. Çoğunlukla zemin katları hizmet alanlarına ayrılmış kentin geleneksel konutlarının aksine bu konutta zemin katı yaşama alanıdır. Çoğunlukla iki katlı ve ara katları olan Tokat Geleneksel Konutları nın cepheleri sade olup, giriş üstünde, girişin her iki yanında ya da serbest olarak çıkma yaparlar. 13 Bu çalışmada incelenen Madımağın Celal in Evi kent merkezinde bulunan geleneksel konutlar içinde ön cephede tek katlı, arka cepheden yarım kat yükseltilmiş tek örnektir. Tek katlı olan evin ön cephesinde çıkma yoktur, arka cephede ise bodrumun üstünde bulunan odaların birinde duvar kalınlığı kadar çıkıntı yapmaktadır. Cephesinde pencere boyut oranı yörede görülen diğer geleneksel konutların sahip olduğu ½ oranına sahip değildir. Pencere boyutları daha kareye yakın bir oran teşkil etmektedir. Süsleme bakımından döneminin üslup özelliklerini yansıtan süsleme öğelerinde çoğunlukla bitkisel motifler tercih edilmiştir. Kalem işlerinde görülen bitkisel motifleri oluşturan çiçekler (gül, sümbül, nergis, karanfil, lale, küpe çiçeği, sarmaşık çiçeği, palmet), kıvrık dallar, çeşitli yapraklar, meyveler ve sebzeler (nar, üzüm, elma, armut, karpuz, kavun, limon, patlıcan, salatalık) genellikle naturalist bir tarzda bazen de stilize edilerek ele alınmıştır. Bunlar ard arda sıralı, bazılarında bir çiçek demeti gibi bağlı, bazılarında ise vazo veya kâse içerisinde karşımıza çıkmıştır. Bunun dışında dörtgen, daire, kare, dikdörtgen, geometrik diş sıraları, zikzaklı suyolları, eğrisel formdaki kartuşlar, burma ve volüt gibi geometrik süsleme öğeleri ile de karşılaşılmıştır. Ayrıca vazo, kâse, meşale, mendil gibi nesneler de yer almaktadır. Motiflerde batı etkili barok, rokoko ve ampir üslubun yansımaları kendini göstermektedir. Süslemelerde S ve C kıvrımları, dalgalanmalar ve eğri büğrü hatlar belirgindir. Başodadaki kalem işi süslemeler özellikle ahşap üzerinde yoğunlaşmış olup, dolap kapakları, tavanı ve tavan göbeğini çevreleyen bordürler, rafların altından raf boyunca devam eden ve alt sıradaki pencere etraflarını çevreleyen ahşap bordürler üzerinde görülmektedir. Ahşap tavana geçişteki iç bükey kavis üzerinde yer alan kalem işleri ve safnal kısmındaki dolaplarla tavan arasında kalan duvar üzerindeki kalem işli tasvirler ise sıva üzerine yapılmıştır. Tokat ta, Madımağın Celal in Evi dolap kapaklarındaki ahşap üzerine kalem işi ile 13 Emine Saka Akın ve Hamiyet Özen, Tokat Geleneksel Evlerinin Beyhamam ve Bey Sokak Örneğinde İncelenmesi, The Black Sea Journal of Social Sciences, Giresun Üniversitesi, Sayı 2, 2010:179.

22 yapılan vazo içindeki çiçek buketlerinin aynısına, Yağcıoğlu Konağı nda rastlanmıştır. Aynı örnekler Latifoğlu Konağı nda, sıva üzerinde işlenmiştir. Yine bu evdeki natürmortlar ve tavan kasetlemesi de eştir. 14 Başodada örneklerini gördüğümüz natürmort tarzındaki süslemelerin benzerleri Yozgat Çapanoğlu Cami (1777), Soma Hızır Bey Cami(1790) Yozgat Başçavuşoğlu Cami(1800), Denizli Acıpayam Yazır Köyü Cami (1802), 19. Yüzyılın ilk yarısına tarihlenen Milas Bahaeddin Ağa, Birgi Çakır Ağa ve Yozgat Nizamoğlu konaklarında, 15 Kırşehir Mucur Hüseyin Ağa ve Emine Hanım Camileri (19. Yüzyıl sonu) 16 ve Giresun Yağlıdere Tekke Köyü Camisi nde (19.Yüzyıl) 17 karşımıza çıkmaktadır. En erken örnek olarak Topkapı Sarayı III. Ahmed Yemiş Odası nın ahşap kaplı duvarları da lake tekniği ile işlenmiş vazodan çıkan çiçekler ve meyve sepetleri gibi kompozisyonlarla süslenmiştir. Bu dekorasyon, Lale Devri yeniliklerinin ilk natürel örneği; ayrıca 17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren İstanbul da bir tutku halini alan çiçekçiliğin saray dekorasyonlarına yansımasının 18. yüzyıl başındaki bir uygulamasıdır. 18 Tokat ta Madımağın Celal in Evi nin başodasında bulunan manzara tasvirlerine Latifoğlu ve Yağcıoğlu konaklarında da rastlanmıştır. Başodada gördüğümüz İstanbul manzaralı duvar resimlerinin benzerleri Birgi Çakır Ağa Konağı (tahminen 19. Yüzyılın ilk yarısı ), Birgi Sandıkeminoğulları Evi (19. Yüzyılın ilk yarısı), Datça (Reşadiye) Mehmet Ali Konağı (1801), Merzifon Paşa Cami Şadırvanı (1875), Amasya II. Bayezid Cami Şadırvanı (1875), Yenişehir Şemaki Evi (19. Yüzyılın son çeyreği) nde görülmektedir. 19 Balkanlarda Arnavutluk ta Toptaniler Konağı nın, (1177/1764) kadınlar 14 Halit Çal, Tokat Evleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 894, Birinci Baskı, Ankara, 1988: Rüçhan Arık, Batılılaşma Dönemi Anadolu Tasvir Sanatı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları:168, Ankara, 1976: Şerife Tali, Kırşehir/Mucur daki Hüseyin Ağa Camii ile Emine Hanım Camii nin Kalemişleri, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, Cilt:6 Sayı:25 Volume:6 Issue:25 Prof. Dr. Hamza GÜNDOGDU Armağanı, 2013, s Şerife Tali, Giresun Yağlıdere Tekke Köyü Cami Kalem İşi Bezemeleri Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31, 2013: s Necdet Sakaoğlu, Tarihi, Mekânları, Kitabeleri ve Anıtları ile Saray-ı Hümayun Topkapı Sarayı, Denizbank Yayınları No: 9, İstanbul, 2002: Rüçhan Arık, Batılılaşma Dönemi Anadolu Tasvir Sanatı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları:168, Ankara, 1976:

23 odasının tavanının alt kısımları ve Bekârlar Cami nin (1243/ ) doğu cephesinde yer alan panolarda içerisinde Topkapı Sarayının da yer aldığı İstanbul tasvirleri yer almaktadır. 20 Madımağın Celal in Evi ndeki manzara tasvirleri içinde bulunan cami tasvirine Tokat Yağcıoğlu Konağı nın başodasında ve Latifoğlu Konağı nda da rastlanılmıştır. Bu tek cami ya da yapı tasvirlerinin benzerleri, Yozgat Çapanoğlu Cami (1777) mahfil kubbesi eteğinde, Sandıklı Ulu Cami ( 1802) kıble duvarında, Denizli Acıpayam Yazır Köyü Cami (1802) duvarlarında, Tavşanlı Kurşunlu Cami (1813) mihrap duvarında, Amasya Gümüşlü Cami (19. Yüzyılın son çeyreği) kuzey duvarında ve Beyşehir Çavuş Köyü Camisi nde yer almaktadır. Ayrıca Milas Bahaeddin Ağa Konağı (19. Yüzyılın ilk yarısı) sofasında, Karaman da Hacı Sami Tartan Evi nin (19. Yüzyılın ilk yarısı) ve Safranbolu da Mustafa Evi nin üst kat sofasında 1841 tarihli kale ve cami resimleri konakların odalarını süsleyen benzer tasvirleridir. 21 Bunlar genellikle Süleymaniye, Selimiye ve Sultan Ahmet gibi ünlü camilerin modelleridir. Madımağın Celal in Evi nde bulunan cami tasviri Sultan Ahmet Câmisi olup, minareleri ve câminin tepesinden çıkan ağaçların yapısı ile Zileli Emin'in üslûbuna uymaktadır. Ancak üstadın açık imzası ile bilinen iki örneğinde Zile Şeyh Nasrullah Türbesi ne (1858), Merzifon Kara Mustafa Paşa Cami şadırvanına(1875) göre daha ayrıntılı işlenişi ile bir başka sanatkârın varlığı hakkında soru işareti bırakmaktadır. 22 Bunlar aynı sanatçının elinden çıkmasa bile, aynı devirden olduklarını göstermektedirler. Dışa kapalı ve oldukça sade yerleşim, plan ve cephe özellikleri sergileyen konutta içe dönük yaşamın daha önemli olduğu konutun iç mekân süslemelerinden anlaşılmaktadır. Bu içe dönük yaşam Tokat kentinde olduğu gibi Anadolu daki tüm geleneksel konutlarda da görülmektedir. 20 Metin Uçar, Arnavutluk taki Osmanlı Dönemi Mimarisinde İstanbul Tasvirli Duvar Resimleri, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/7 Summer 2013, Ankara, 2013: Rüçhan Arık, Batılılaşma Dönemi Anadolu Tasvir Sanatı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları:168, Ankara, 1976: Halit Çal., Tokat Evleri, Türk Tarihinde ve Kültüründe Tokat Sempozyumu, 2-6 Temmuz, Tokat, 1986:449.

24 Bu çalışmada Madımağın Celal in Evi mimari ve süsleme özellikleri bakımından ortaya konularak Tokat ta ve Anadolu da bulunan diğer örneklerle değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin yanı sıra önemli bir deprem geçirerek günümüze kadar gelebilen konutta ciddi yapısal hasarlar görülmüştür. Yine yapının cephesinde yakın zamanda yapılan aslına uygun olmayan restorasyon çalışması da yeniden değerlendirilerek yapının cephesinin orijinal hale getirilmesi gerekmektedir. Kentin geleneksel konutları içinde hem mimari, hem yapım, hem de süsleme özellikleri bakımından önemli bir yeri olan Madımağın Celal in Evi nin en kısa zamanda sorunları çözülerek varlığını sürdürebilmesi ve bu kültürel varlığın gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. 7. Kaynaklar Akın, E.S., Tokat Kenti Anıtsal ve Sivil Mimari Örneklerinin Analizi ve Değerlendirmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, K.T.Ü., Trabzon, Akın, E. S. ve Özen, H., Tokat Geleneksel Evlerinin Beyhamam ve Bey Sokak Örneğinde İncelenmesi, The Black Sea Journal of Social Sciences, Giresun Üniversitesi, Sayı 2, 2010, s: Akyüz, A., Kahraman, Y., Adıgüzel, S., Yetişkin, G., Anaç, E., İçen, S., Işıdan, Ö. Ve Teksarı, Y., Tokat ve İlçeleri Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Envanteri, T.C. Tokat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güneş Matbaa, Tokat, Arık, R., Batılılaşma Dönemi Anadolu Tasvir Sanatı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları:168, Ankara, Çal, H., Tokat Evleri, Türk Tarihinde ve Kültüründe Tokat Sempozyumu, 2-6 Temmuz, Tokat, 1986, s: Çal, H., Tokat Evleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 894, Birinci Baskı, Ankara, Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Üçdal Neşriyat, Yayına Hazırlayan: Mümin Çevik, Cilt 5-6, İstanbul, 1986:44. Özgümüş, C., tarihinde yapılan görüşme. Sakaoğlu, N., Tarihi, Mekânları, Kitabeleri ve Anıtları ile Saray-ı Hümayun Topkapı Sarayı, Denizbank Yayınları No: 9, İstanbul, 2002.

25 Tali, Şerife, Giresun Yağlıdere Tekke Köyü Cami Kalem İşi Bezemeleri Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31, 2013: s Tali, Şerife, Kırşehir/Mucur daki Hüseyin Ağa Camii ile Emine Hanım Camii nin Kalemişleri, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, Cilt:6 Sayı:25 Volume:6 Issue:25 Prof. Dr. Hamza GÜNDOGDU Armağanı, 2013, s T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu, Envanter Kaydı, Tokat İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Tournefort, J., Tournefort Seyehatnamesi, Editör: Stefanos Yerasimos, Çeviri: Ali Berktay, Kitap Yayınevi, İstanbul, Uçar, Metin, Arnavutluk taki Osmanlı Dönemi Mimarisinde İstanbul Tasvirli Duvar Resimleri, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/7 Summer 2013, Ankara, 2013, s: Yavi, E., Tokat, Baskı: Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş., İstanbul, 1986.

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi Topkapı Sarayı Harem Dairesi Çinileri Topkapı Sarayının inşaatına 1465 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından başlanmış ve 1478 yılında tamamlanmıştır. Saray 18. yüzyıl dek pek çok onarımlar ve ek yapılara

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir.

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir. Konutlarda genellikle beyaz kesme taş, yer yer de bağdadi tekniğinde ahşap kullanılmıştır. Yerli dile 'Sacak' (Köşk) denen çıkmalar ahşap ya da taş konsollara oturan ahşap hatıllarla desteklenir. Orhan

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti Takvimi Minber: Yükseklik manasına gelmektedir. İlk defa Hz. Peygamber in ayakta yorulmaması ve dayanması için Mescid i Saadet te hurma ağacından bir direk konmuş

Detaylı

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number:XIII/1 Nisan/April2004, 169-180 İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Kadriye Figen VARDAR Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıldan

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ 1-YAPININ YERİ VE TANIMI Proje konusu yapı grubu, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Sinanağa

Detaylı

Tokat Geleneksel Konut Mimarisi nde İç Mekân Alçı Süslemeleri

Tokat Geleneksel Konut Mimarisi nde İç Mekân Alçı Süslemeleri Emine Saka Akın * - Canan Hanoğlu ** Öz Tokat kent merkezinde dönemlerinin yapısal karakterlerini hala bünyelerinde barındıran geleneksel konutların oluşturdukları mahalle ve sokaklar belirgin dokular

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI BÖLÜM 1 : Genel Hükümler AMAÇ Madde 1: Konya Karatay Belediyesi, Nakipoğlu Camii ve çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içindeki uygulamaların; 5226-3386

Detaylı

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları TİLLO İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 43 3.2. TİLLO İLÇESİ 3.2.1. İBRAHİM HAKKI (İSMAİL FAKİRULLAH) TÜRBESİ Tillo merkezde İsmail Fakirullah mezarlığının içerisindedir. Üzerinde kim tarafından ve ne

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE ZfWT Vol. 6, No. 2 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE Funda NALDAN Özet: Bu çalışmada, Akçakoca evlerindeki

Detaylı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı Dr. Doğan DEMİRCİ Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi: Sarıtepelerin Evi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Adresi: Emre Mahallesi, 3805.

Detaylı

Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel

Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel Tokat da Bir Konut Örneği Kemal İbrahimzade* Erkan Atak** Özet Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel konut mimarisi açısından önemli bir yere sahip Sulusokak

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER TARİHİ YAPININ FOTOĞRAFI Foto no: F01 BÖLGEYE AİT TARİHİ PERVİTİTCH HARİTASI TESCİLLİ YAPI

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması...

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması... ev de Kuzguncuk un köy içi dokusunu, bugüne dek geçirdiği yangınlardan kalabilen ve 19. yy ın ikinci yarısıyla 20 yy ın başına tarihlenen sıra evler, tek evler, köşkler ve son dönem apartmanları oluşturuyor.

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE. Çaykara/Trabzon

Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE. Çaykara/Trabzon 2- Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE Kabataş Köyü Merkez Camii/ Çaykara/Trabzon KABATAŞ KÖYÜ MERKEZ CAMİİ/CAYKARA-TRABZON Kabataş Köyü, Çaykara'nın kuzeydoğusunda ve buraya 7 km. mesafededir. Arazinin hafredilmesiyle

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii On5yirmi5.com Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii Bazı camilerimiz vardır ki, bulundukları yere şeref verirler. Ortaköy deki bu cami bulunduğu yerden cazibe ve füsun alır. Yayın Tarihi : 1 Ağustos

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

Sırrı Paşa Konak, İzmit merkez Hacı Hasan Mahallesi Yukarı Hasan Mahallesi Pazar mevkiindedir. İZMİT SIRRI PAŞA KONAĞI BEZEMELERİ. Yıldırım KARADENİZ*

Sırrı Paşa Konak, İzmit merkez Hacı Hasan Mahallesi Yukarı Hasan Mahallesi Pazar mevkiindedir. İZMİT SIRRI PAŞA KONAĞI BEZEMELERİ. Yıldırım KARADENİZ* İZMİT SIRRI PAŞA KONAĞI BEZEMELERİ Yıldırım KARADENİZ* Giriş Sırrı Paşa Konak, İzmit merkez Hacı Hasan Mahallesi Yukarı Hasan Mahallesi Pazar mevkiindedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Kocaeli nin ilk

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ İstanbul, Süleymaniye de, Süleymaniye Külliyesi içinde, güney yönünde, caminin mihrap duvarı arkasındaki hazire alanı içinde yer alan Kanunî Sultan Süleyman Türbesi, Mimar

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

BİLDİRİLER I (SALON-A/B)

BİLDİRİLER I (SALON-A/B) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN DA DİNÎ VE KÜLTÜREL HAYAT SEMPOZYUMU-I (25-27 Ekim 2013) BİLDİRİLER I (SALON-A/B) EDİTÖR MEHMET FATSA GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ KÜLTÜR SERİSİ-2 Eyüp NEFES * GİRESUN DA DOLMA GÖZLÜ

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE MAHALLESİ PAFTA NO:131 562 ADA 11 PARSEL Küçük Dolap Sokak Kapı No:2 MEVCUT DURUM: Süleymaniye yenileme

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16.

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. Kayseri deki Sinan Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. yüzyıl mimari karakterini taşıyan tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli

Detaylı

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz ERKEN OSMANLI SANATI (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz Osmanlı mimarisinin erken döneminden günümüze gelen yapıların çoğu dini mimariye bağlıdır. Dönem üsluplarını ve plan gelişmesini

Detaylı

TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ. Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 ÖZET

TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ. Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 ÖZET TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, eminesaka.akin@gop.edu.tr 2 Yüksek Mimar, Tokat, seckinad@gmail.com ÖZET Tokat il merkezinin

Detaylı

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI)

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) 3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) İstanbul da Bâb-ı Hümâyun ile Ayasofya arasında XVIII. yüzyıla ait büyük meydan çeşmesi ve sebil. Osmanlı dönemi Türk sanatının çeşme mimarisinde meydana

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ. Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon

TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ. Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon RESTİTÜSYON Tanımı ve örnekleri RESTİTÜSYON Sonradan değişikliğe uğramış, kısmen yıkılmış ya da yok

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR 432 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR DÜKKÂNLAR ANITLAR 433 DÜKKÂN (Sephavan Mh. Dülgerler Sk. No:34) D ükkân, Dülgerler Sokakta, Kapı Camiinin güneyinde yer alır.

Detaylı

GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ. Yıldız Demiriz

GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ. Yıldız Demiriz GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ Yıldız Demiriz Mimar Sinan ın ölümü ile Osmanlı mimarisinde Klasik Dönem diye adlandırılan çağ kapanmış, ama bu büyük ustanın etkileri uzun süre devam etmiştir. Bu etki, özellikle

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ Nisan 2013 GİRİŞ Atatürk Orman Çiftliği, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusunda genişleyen/gelişen bir yerleşke olarak tasarlanmıştır.

Detaylı

BURDUR- DENGERE KÖYÜ CAMİSİ NİN AHŞAP ÜZERİNE KALEMİŞİ BEZEMELERİ THE ORNAMENTS ON THE WOOD OF THE DENGERE MOSQUE AT BURDUR

BURDUR- DENGERE KÖYÜ CAMİSİ NİN AHŞAP ÜZERİNE KALEMİŞİ BEZEMELERİ THE ORNAMENTS ON THE WOOD OF THE DENGERE MOSQUE AT BURDUR Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 6 Sayı: 25 Volume: 6 Issue: 25 -Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU Armağanıwww.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 BURDUR-

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 3. RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME D ESASLARI: (Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Gruplandırılması,

Detaylı

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,.. j ~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..!r islam MiMARi MiRASINI KORUMA KONFERANSI THE CONFERENCE ON THE PRESERVATı"ON OF AACHITECTURAL HEAITAGE OF ISLAMIC CITIES 22-26/4/1985 ISTANBUL ~"":"'.;.-;.:.

Detaylı

GÖRDES TE BULUNAN MİMARÎ BEZEMELİ MEZAR TAŞI İŞÇİLİĞİNDEN BAZI ÖRNEKLER

GÖRDES TE BULUNAN MİMARÎ BEZEMELİ MEZAR TAŞI İŞÇİLİĞİNDEN BAZI ÖRNEKLER GÖRDES TE BULUNAN MİMARÎ BEZEMELİ Araş. Gör. Dr. H. Kamil BİÇİCİ Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Gördes, Akhisar ovasının doğusundaki alçak dağlık ve tepelik yerleri kapsayarak, Uşak-Gördes yaylasının

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

JOURNAL OF SOCIAL AND HUMANITIES

JOURNAL OF SOCIAL AND HUMANITIES JOURNAL OF SOCIAL AND HUMANITIES SCIENCES RESEARCH 2017 Vol:4 / Issue:4 pp.528-536 Economics and Administration, Tourism and Tourism Management, History, Culture, Religion, Psychology, Sociology, Fine

Detaylı

şehrin yanıbaşında DOĞAYLA İÇ İÇE yeni bir yaşam başlıyor.

şehrin yanıbaşında DOĞAYLA İÇ İÇE yeni bir yaşam başlıyor. www.ariinsaat.com.tr bilgi@ariinsaat.com.tr şehrin yanıbaşında DOĞAYLA İÇ İÇE yeni bir yaşam başlıyor. Her gün değerine değer katan Bartın Orduyeri mevkiinde; yarınlarınızı güvence altına almak için sağlam

Detaylı

İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ

İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ Sonay * GİRİŞ Kocaeli ilinin merkezi olan ve İzmit Körfezi nin bitiminde kurulan İzmit, Anadolu yu İstanbul a bağlayan kara, deniz ve demiryolu kavşağında yer almaktadır.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul Dolmabahçe

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

MİMARİ PROJE RAPORLARI

MİMARİ PROJE RAPORLARI BACA +9.06 alaturka kiremit %33 eğim +8.22 +8.35 %33 eğim %33 eğim +7.31 +7.10 +6.45 yağmur oluğu +6.45 P1 P1 P1 P1 P1 P1 +5.05 +5.05 giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume II (2016) S. KILIÇ, Antalya da Tek Kubbeli Cami ve Mescitler (Osmanlı Dönemi). Antalya

Detaylı

MİMARİ PROJE RAPORLARI

MİMARİ PROJE RAPORLARI BACA +9.06 alaturka kiremit %33 eğim +8.22 +8.35 %33 eğim %33 eğim +7.31 +7.10 +6.45 yağmur oluğu +6.45 P1 P1 P1 P1 P1 P1 +5.05 +5.05 giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin

Detaylı

TOKAT CANİKLİ KONAĞI AHŞAP ÜZERİ KALEM İŞİ BEZEMELERİ

TOKAT CANİKLİ KONAĞI AHŞAP ÜZERİ KALEM İŞİ BEZEMELERİ DOI: 10.7816/kalemisi-06-12-08 kalemişi, 2018, Cilt 6, Sayı 12, Volume 6, Issue 12 TOKAT CANİKLİ KONAĞI AHŞAP ÜZERİ KALEM İŞİ BEZEMELERİ Nurcan SERTYÜZ 1 Faruk ŞAHİN 2 ÖZET Ahşap üzeri kalem işi tekniği

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 SİLOPİ Yeşiltepe Höyüğü... Nuh Nebi Camii ve Medresesi... Şerif Camii...6 Görümlü Camii...7 Mart Şumuni Kilisesi...9 Dedeler Köyü Kilisesi...0 Han Kalıntısı... Tellioğlu Kasrı...

Detaylı

T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri : 1 NO'LU TAŞINMAZIN Özellikleri:Bursa

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir Selimiye Camiinin "Dört minaresi kubbenin dört yanındadır...bu minarelerin hem ince hem üçer yollu olmasının güçlüğü malumdur. 'Ayasofya kubbesi gibi kubbe Devlet-i Islamiyede bina olunmamıştır' deyü Hristiyanların

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI VE YAKIN ÇEVRESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI PLAN NOTLARI OCAK 2013 A. KENTSEL VE ARKEOLOJİK

Detaylı

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU DİCLE ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu Maden Müh.Böl.Genel

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL 868 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL OTEL 869 AUGUSTOS OTELİ K onya İstasyon binasının karşısında bulunan yapı Bağdat demir yolu ile birlikte inşa edilmiştir. Oteli

Detaylı

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1 Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de yer alan doğanın içinde yer alan 0 m² alan üzerinde toplam blok, daire ve dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde Adet + (89,8-0, - 0,90 m²), 0 Adet + (,0 m²), Adet

Detaylı

Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy

Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy Satılık - Villa 1,745,000 TL 700 m2 İstanbul / Arnavutköy Oda Sayısı : 6 Salon Sayısı : 2 Banyo Sayısı : 2 Yapının Durumu

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923)

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) ISLAMIC MONUMENT SAMPLES THAT BELONGED TO TURKISH-ISLAM PERIOD IN NEVŞEHİR-DERİNKUYU COUNTY (1839 1923) Serap ERÇİN

Detaylı

ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ

ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ Şehit Ali Paşa Kütüphanesinde (giriş, sol taraf) üst nişlerden biri. - One of the upper niches (entrance, left side) in the Şehit Ali Pasha Library. ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ İstanbul'un fethinden sonra dini

Detaylı

Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9

Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9 Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9 BALIKESİR ZAĞANOS MEHMED PAŞA CAMİSİ MİNBER KAPISI NIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ Sedat BAYRAKAL* ÖZET 1461 tarihli vakfiye kitabesi olan cami, 1577 ve

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI KADER REYHAN 1, BAŞAK İPEKOĞLU 2 ÖZET Osmanlı dönemi mimarisinde malzeme kullanımının; yapının işlevi, büyüklüğü ve inşa edildiği yerleşim yerinin

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Toplantı Tarihi ve No : 17.04.2015-128 Karar Tarihi ve No : 17.04.2015-2746 Toplantı Yeri: AKSARAY Aksaray İli, Güzelyurt İlçesi, I.,II.,III.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Ihlara Vadisi sit sınırlarına

Detaylı

ZİLE MÜFTÜOĞLU KONAĞI VE TEKKESİ

ZİLE MÜFTÜOĞLU KONAĞI VE TEKKESİ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss2245 Number: 25-I, p. 1-20, Summer I 2014 ZİLE MÜFTÜOĞLU KONAĞI VE TEKKESİ

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER

KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XIV/2 Ekim/October 2005,75-102 KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER Osman KUNDURACI* I.Giriş: Karapınar, Konya ovasının doğusunda il merkezine 90 km. mesafede kurulmuş eski

Detaylı

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

TARİHİ ÇORUM EVLERİNİN ALÇI SÜSLEMELERİ

TARİHİ ÇORUM EVLERİNİN ALÇI SÜSLEMELERİ Karadeniz Araştırmaları XIV/55 - Güz 2017 - s.1-16 Makale gönderim tarihi: 27.03.2017 Yayına kabul tarihi: 14.07.2017 TARİHİ ÇORUM EVLERİNİN ALÇI SÜSLEMELERİ Necla DURSUN ÖZ Çorum tarihi süreç içerisinde

Detaylı

SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ

SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ Dr. Yusuf ÇETİN* Özet Sakarya ve çevresi konut mimarisi konusunda zengin bir yöre olmasına rağmen bu yörenin eserleri yeterince incelenmemiştir. Osmanlı Devleti nin

Detaylı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Kemal Esmek, 019 2014, MANİSA Hindistan a gelen Türkler, Hint mimarisine ilgi göstermeseler de, eski tapınakların

Detaylı

ANTALYA KALEİÇİ HANIMAĞA KONAĞI KALEMİŞİ SÜSLEMELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME * ÖZET

ANTALYA KALEİÇİ HANIMAĞA KONAĞI KALEMİŞİ SÜSLEMELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 503-530, ANKARA-TURKEY ANTALYA KALEİÇİ HANIMAĞA KONAĞI KALEMİŞİ SÜSLEMELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME * A. ŞEVKİ

Detaylı

CEPHE BEZEMELERİ İLE ÖNE ÇIKAN BİR GRUP ERZURUM EVİ A GROUP OF ERZURUM HOUSES WHICH ARE REMARKABLE FOR THEIR FACADE ORNAMENTATION

CEPHE BEZEMELERİ İLE ÖNE ÇIKAN BİR GRUP ERZURUM EVİ A GROUP OF ERZURUM HOUSES WHICH ARE REMARKABLE FOR THEIR FACADE ORNAMENTATION Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 22 Volume: 5 Issue: 22 Yaz 2012 Summer 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 CEPHE BEZEMELERİ

Detaylı

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ TRABZON-RİZE EVLERİ

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ TRABZON-RİZE EVLERİ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ TRABZON-RİZE EVLERİ Trabzon ve Rize, doğu Karadeniz'de topografya, iklim ve doğal çevre koşullarının hemen tümünü içeren bir ilimizdir. doğu Karadeniz

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye'

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' www.mevzuattakip.com.tr Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' "Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde

Detaylı