KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALİK HANESİ BOŞ BIRAKILAN TAPULU TAŞINMAZLARIN HUKUKİ DURUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALİK HANESİ BOŞ BIRAKILAN TAPULU TAŞINMAZLARIN HUKUKİ DURUMU"

Transkript

1 KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALİK HANESİ BOŞ BIRAKILAN TAPULU TAŞINMAZLARIN HUKUKİ DURUMU Dr. Hüseyin ALTAŞ" 1-Genel Olarak Taşınmazlar, tapu siciline kayıtlı olup olmamalarına göre, ikiye ayrılır. Genel olarak, tapu sicili, taşınmazlar üzerindeki hakların ve yükümlülüklerin alenileştirilmesini amaçlayan çeşitli defter ve belgelerin meydana getirdiği bir bütündür. Düzenli bir tapu sicili oluşturabilmek için, taşınmazların kadastrosunun yapılması gerekir 1. Bu amaçla, bugüne kadar değişik kadastro kanunları çıkarılmıştır. İnceleme konumuz, kadastro tespiti anında mâlik hanesi boş bırakılan taşınmazların hukukî durumunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Bir bölgenin kadastrosu yapılırken, taşınmazın öncelikle sınırları ve mülkiyet durumu tespit edilir. Başka bir deyişle, kadastro Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Elemanı. Söz konusu amaç Kadastro Kanunıı'nıın 1. maddesinde "Bu Kanıın'ıın amacı memleketin kadastral topoğrafik haritasına dayalı olarak taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirterek hukukî durumlarını tespit etmek ve bu suretle Medeni Kanunun öngördüğü tapu sicilini kurmaktır" şeklinde ifade edilmiştir. Bunlar, tarih ve 2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanunu (RG..) 2644 sayılı Tapu Kanunu, tarih ve 5602 sayılı Tapulama Kanunu; tarih ve 509 sayılı Tapulama Kanunu ve bu Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptalinden sonra, tarih ve 766 sayılı Tapulama Kanunu ve son olarak tarih ve 3402 sayılı Kadastro Kanunudur (RG. T S ).

2 178 HÜSEYİN ALTAŞ taşınmazların geometrik ve hukukî yönlerini tespit etmeyi amaçlar 5. Bu anlamda kadastroyu, geometrik ve hukukî olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Geometrik yönden kadastro, bir taşınmazın sınırlarınmfkroki, plan vs. ile) belirlenmesidir 4. Hukukî kadastro ise, bir taşınmazın mülkiyetinin kime ait olduğunun tespit edilmiş olmasıdır. Başka bir deyişle, hukuki kadastro bir taşınmazın mülkiyet problemini halletmeye yöneliktir. Kadastro yapılırken, mâlik hanesi boş bırakılan bir taşınmazın hukuki statüsünü belirlemek oldukça zordur. Bu husus, geometrik yönden kadastrosu yapılmış, fakat, hukuki kadastrosu yapılmamış taşınmazların hukukî durumu ile ilgilidir. Böyle bir taşınmazın hukuki durumu hakkında, iki temel görüş vardır. Bir görüşe göre, geometrik kadastrosu yapılmış; ancak, hukukî kadastrosu yapılmamış taşınmazlarda, kadastro tespiti tamamlanmamıştır. Bu nedenle taşınmaz tapusuz ve kadastro tespiti yapılmamış olarak nitelendirilir. Böyle taşınmazlar için yeniden 3. Diizcecr. Ali Rıza; Kazandırıcı Zarnanaşımıyla Taşınmaz iktisabı, 2. Baskı. Ankara sh.534; YKD S. 1 l.sh Bu nedenle taşınmazın geometrik biçimi demek; yüzölçümü ve ayrıca taşınmazın a iv. üzerindeki biçimi ve o biçimi oluşturan kenar ölçüleri ve açı ölçülerini, özetle geometrik biçimini anlamak gerekir (Ozanlap Nıısrct, Tapulama Kanunnu Şerhi. Ankara 1976 sh. 33; Halil Kılıç. Kadastro Davaları, Ankara 1999,sh. 42). Kadastro kavramının içerisinde malikin belirlenmesi zorunluluğu, Türk hukukunda olduğu kadar uluslar arası tanımlarında da mevcut değildir. Gerçeklen de. Uluslar arası Kadastrocular Birliği'ne göre. "kadastro teşkilatı tarafından yürütülen, kütüklerden ve büyük ölçekli haritalardan oluşan, idarî birimlere göre bölünılenmıs olan bütün taşınmazları, hukukun, kamu yönetiminin, ekonominin, istatistiğin ihtiyaç duyduğu biçimde gösteren ve tanımlayan bir kamu hizmetidir (Tanım için bkz. Erkan, Hüseyin; Kadastro Bilgisi, Konya 1989, sh. 2). Kadastro kavramının Almanca tanımlarında da hiçbir şekilde, malikin tespiti ile ilgili bir unsura yer verilmiş değildir. Gerçekten de. Alman hukukunda kadastro, taşınmazın eşya hukuku anlamında terdileştirilmesi, hususileştirilmesi ilkesinin bir gereğidir. Söz konusu ferdileştirme kadastro sayesinde mümkün olur. (Bkz. Creiteld.s Cari; Rcchtsvvörterbuch, 10. Auf. München sh. 624; Köbler. Gerhard: Juristısche Wörtcrbuch, 5. Auf. München 1991, sh. 198; Wieling. Hans Josef; Sac hcnrecht, Berlin sh. 244).

3 KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALİK HANESİ tespit yolu veya Medeni Kanunun 639.maddesinin ikinci fıkrası ya da Kadastro Kanununun 13 vd. maddeleri uygulanır 5. Kadastro tespiti yapılırken mâlik hanesi boş bırakılan taşınmazların hukuki statüsü ile ilgili diğer görüşe göre ise, bu durumdaki taşınmazın tapu sicili oluşmuştur. Dolayısıyla, taşınmazın hukuki durumu, "mâliki belli olmayan tapulu bir taşınmazdır". Bu tartışmada önemli olan, söz konusu taşınmazın olağanüstü zaman aşımıyla kazanılıp kazanılmayacağıdır. Birinci görüşe göre, kadastro tespiti ânında mâlik hanesi boş bırakılan taşınmazın sicili oluşmamış olduğundan, bu taşınmazın tapulu bir taşınmaz olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, söz konusu taşınmazın Medeni Kanunun 639.dadesinin ikinci fıkrasına göre, olağanüstü zaman aşımıyla mülkiyetinin kazanılması imkânsızdır. Oysa, ikinci görüşe göre, kadastro tespiti ânında mâlik hanesi boş bırakılan bir taşınmazın, maliki tapuda belli olmadığından, Medeni Kanunun 639. Maddesinin ikinci fıkrasına göre, olağan üstü zaman aşımı ile kazanılması mümkündür' 1. Kanımızca, bir taşınmazın sicili oluşmuş ancak, mâlikinin kim olduğu belli değilse, kadastrosu tamamlanmış ve bu taşınmazın Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrasına göre, kazanılması mümkün hale gelmiştir. Gerçekten de, kadastro tespiti sırasında bir yerin sınırlarının belirlenmiş olması, o taşınmazın aynı zamanda mâlikinin de belirlendiği anlamına gelmez. İki durumun yani gerek sınırların gerek mâlikin kadastro tespiti sırasında yapılması gerekir; normal olan da budur; fakat, böyle bir tespit, kanundan doğan bir zorunluluk değildir. Başka bir deyişle, kadastro 5. Kadastro Kanunun 13. Maddesinin ııygıınması hakkında geniş bilgi için bkz. Düzceer Ali Rıza; Kadastro Kanunu, Ankara Tapu kütüğüne kayıtlı olmayan taşınmazlar hakkında geni.ş bilgi için bkz. Acemoğlu Kevork; Türk Hukukunda Tapu Kütüğüne Kayıtlı Olmayan Gayrimenkullerin Hukukî Durumu, İstanbul 1965, sh. 1 vd.; Oktay Şaibe; Türk Hukukunda Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazların Zamanaşımı ile Kazanılması, İstanbul 1990, sh. 25 vd.; Akipek Jale; Türk Hukukunda Tapuya Kayıtlı Olmayan Gayrimenkullerin Hukukî Rejimi ve MK. m. 639/1, AHFD. 1952, S. 3-4, sh. 456 vd.

4 180 HÜSEYİN ALTAŞ tespiti sırasında, taşınmazın geometrik sınırlarının belirlenmiş olması; onun aynı zamanda mâlikinin de belirlendiği anlamına gelmez. Taşınmazın geometrik sınırlarının belirlenip, mâlikin belirlenmemesi halinde Medeni Kanunun 639. Maddesi anlamında, tapuda mâlikin kim olduğunun belirlenmemesi durumu söz konusu olur. Bu konudaki iddiamızı ispat konusunda, her şeyden cince kadastro kavramından hareket etmemiz gerekmektedir. Gerçekten de. kadastro, bir ülkede her çeşit taşınmaz malların, yerini, yüzölçümünü(alanını, miktarını), sınırlarını, şeklini, niteliğini ve değerini devlet eliyle belirtip, plâna bağlama işlemidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun tarih ve E. 8/509, K sayılı kararına" göre, mâlik hanesi boş bırakılan ancak geometrik sınırları tespit edilen bir taşınmazın hukuki durumunun nitelendirilmesi tapulu bir taşınmazdır. Başka bir deyişle, bu taşınmazın geometrik sınırlarının oluşturulması ve sicile kaydı ile tapulu bir taşınmaz oluşmuş olup, tapu sicili meydana gelmiştir. 2-Tapu Sicilinde Mâliki Kim Olduğu Belli Olmayan Taşınmazlar Bir taşınmaz için. tapu sicilinde bağımsız bir sayla oluşturulmuş da bulunsa, mülkiyet durumu henüz çözülmemiş olabilir. Tapu sicili oluşurken(tespit işlemi yapılırken), yetkili memurun hatası veya yeterli tespit imkânlarının yokluğu sonucu ya da hukuki durum gereği, mâlikinin kim olduğunu belirlemek mümkün olmayabilir". Örneğin, A taşınmazı için tapuda mâlik hanesinde sadece Mehmet yazmaktadır. Böyle bir durumda, söz konusu kişinin 7. Eren Fikret; Toprak Hukuku, Ankara 1991, sh. 228; Özmcn/Çorbah. sh. 104; O/analp Ntısret; Tapulama Kanunu Şerhi, 2. Baskı, Ankara 1976, sh. 28 vd; Kılıç. Halil; Kadastro Davaları. C. 1, Ankara 1999, sh. 41 vd. 8. Karar ile ilgili geniş bilgi için bkz. Düzceer, Zamanaşımı, sh. 534 vd. Aynı yönde başka karar için bkz. HGK tarih, E. 1979/ K. 772 (1K1D, S sh ) HD. T , E. 2568, K (YKD S. 11, sh ).

5 KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALlK HANESİ kim olduğunu tespit etmek imkânsızdır 1 ". Bu durum, genellikle, yetkili memurun hatasından kaynaklanmaktadır. Bazen, tespit ânında bir yerin mülkiyetinin kime ait olduğu tam tespit edilemediği için görevli memur mâlik hanesini boş bırakabilir veya malik hanesine "davalı" kelimesini yazarak, sicilin oluşmasını sağlayabilir. Mâliki belli olmayan tapulu taşınmazlara ilişkin örnekler çoğaltılabilir. Ancak, bu incelemenin konusu, sadece mâlik hanesi boş bırakılan veya "davalı" şeklinde oluşturulan durumlarla sınırlı tutulmuştur; çünkü, mâlikinin kim olduğu belli olmayan tapulu taşınmazların durumu doktrinde oldukça yoğun incelenmiş 11 ; fakat, mâlik hanesinin boş bırakılması konusuna pek değinilmemiştir. 3-Mâlik Hanesi Boş Olan Taşınmazların Hukuki Durumu Kadastro tespiti yapılırken, bir taşınmazın hukuki durumu hakkında tam karar verilemediği için mâlik sütunu boş bırakılır veya davalı yazılırsa, bu taşınmazın tapu sicilinin oluştuğunu kabul etmek gerekir. a-mâlik Hanesinde Sadece "Davalı" İbaresinin Yazılması Tespit ânında bir taşınmazın mülkiyet durumu dâvalıysa, bir görüşe göre, bu taşınmazın mülkiyeti üzerinde niza vardır. Öncelikle, bu çekişmenin halledilmesi gereklidir. Tabii ki, bu tür bir taşınmazın mülkiyetini Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrasına göre kazanmak mümkün değildir. Başka bir deyişle, malik 10. Buna karşılık bir beldede (kasaba veya köyde) sarı çizmeli Mehmet, kimliği bilinen kişi olarak kabul edilebilir. Aynı şekilde, bir kimsenin adresinin tespit edilememiş olması, onun bilinmeyen bir kimse olduğunu göstermez. 8. HD. T E K (Sınmaz/Karata.ş, Zilyetlik Nedeniyle Gayrimenkul Huhıık Davaları, Ankara 1998 sh ). 8. HD.'nin T E. 1988/8607. K sayılı kararı." Kadastro beyannamesinde, malik kör Mehmetçiğin Mehmet bini Mustafa Efendi olarak saptanmıştır. Bu açıklamaya göre adı geçen kişi bilinen kişidir" (Sınmaz/ Karataş, sh ). 11. Bkz. Sımgurbcy İsmet, isviçre Türk Hukukunda İktisabi Müruru Zaman. İstanbul 1956, sh. 15 vd; Kiiley Muin; Medeni Kanunda ve Tatbikatında Müruruzamanla İktisap, İstanbul 1957, sh. 54 vd; Ayan, Mehmet; Eşya Hukuku, C. 2, Konya sh. 161 vd; Halemi, H./Serozan. R./Arpacı, A.; Eşya Hukuku, İstanbul 1991, sh. 605 ; Oğuzman, M.K./seliçi, Ö.; Eşya Hukuku, 7. Bası. istanbul sh. 334 vd;

6 182 HÜSEYİN ALTAŞ hanesinde davalı kavramı bulunan bir taşınmazın olağanüstü zaman aşımıyla kazanılması imkânsızdır. Genellikle, çeşitli nedenlerle tespit anındaki zilyet adına tespit yapılmadığı için bu problem doğmaktadır. Tespit anındaki zilyet adına tescilin yapılmaması da genellikle 20 yıllık nizasız fasılasız zilyetlik koşulunun tamamlanmamış olmasından kaynaklanır. İşte bu noktadan sonra, acaba, tespit anında adına tescil yapılmayan zilyet(zilyeüiği tespit anında yeterli süreye ulaşmamış olan), tespit anından sonra da zilyetliği sürdürürse, sonradan adına tescili isleyebilir mi? Örneğin tarihinden beri A'nın zilyetliğinde bulunduğu sonradan tespit edilen taşınmaz, 1956 tarihinde tespit görüyor. "A", tespit memuruna söz konusu taşınmaza 1935 den beri zilyet olduğunu beyan ederek kendi adına tescilini talep etmiştir. İşin içinden çıkamayan tespit memuru, mâlik hanesine "davalı" ibaresini yazarak, tespiti tamamlamıştır. "A", 1956 tarihinde kadastroya itiraz etmiş; 1958 tarihinde de dava açmıştır. Yargılama 1990 tarihinde bitmiştir. Mahkeme, bu şahsın tespit ânına kadar 20 yıllık zilyetliğinin dolmadığı gerekçesiyle talebi reddetmiştir. Ancak, bu karar ânına kadar da şahsın taşınmaz üzerindeki zilyetliği devam etmiştir. Şimdi, bu şahıs 1990 yılından sonra, Medeni Kanun'un.639. maddesinin ikinci fıkrasına dayanarak tescilin kendi adına yapılması için dava açabilir mi? Bu konuda iki görüş vardır. Bir görüşe göre, söz konusu taşınmazın hukuki durumu " tespit anında geriye dönük olarak hazine adına tespit yapılmış sayılacağından, " halihazır zilyedin dava açma ve adına tescil talep etme hakkı yoktur. Başka bir deyişle, bu görüşe göre, verdiğimiz örnekte de görüldüğü üzere, 37 yıllık zilyetliğin hukuken hiçbir değeri yoktur(1953 ten 1990 tarihine kadar). Tespit anında mâlik hanesi boş bırakılan taşınmazların hukuki durumu ile ilgili ikinci görüşe göre, halihazır zilyet Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrasına dayanarak, söz konusu taşınmazın kendi adına tescilini talep edebilir. Bu davada, görevli mahkeme kadastro mahkemesi değil, asliye hukuk mahkemesidir. Bizim de katıldığımız bu görüşe göre, kadastro tespiti ânında mâlik hanesinin davalı şeklinde geçiştirilmesi halinde hukuki du-

7 KADASTRO TESPİTİ ANİNDA MALİK HANESİ rumu,"geometrik tespiti yapılmış, mülkiyet tespiti yapılmamış" bir taşınmaz olarak değerlendirmek gerekir. Buna göre, söz konusu taşınmazın, tapu sicili oluşmuş olmakla birlikte; mâlikinin kim olduğu belli değildir. Dolayısıyla, bu tür bir taşınmaza halen zilyet olan, tespit anından itibaren başlayan yeni zilyetliğini kullanarak, taşınmazın kendi adına tescil edilmesini isteyebilir 12. b-mâlik Hanesinin Boş Bırakılması Doktrin bir taşınmazın malik hanesinin boş bırakılması ile davalı kaydının düşülmesini aynı statüde değerlendirmektedir. Çünkü, her iki halde de malikinin kim olduğu belli olmayan bir taşınmaz söz konusudur. Kadastro tespiti ânında, bir taşınmazın mâlik hanesi boş bırakılmışsa, bu taşınmaz, geometrik kadastrosu yapılmış hukuki kadastrosu yapılmamış bir taşınmazdır. Geometrik kadastro, bir taşınmazın fiili sınırlarının arazi üzerinde tespit edilerek kayda geçirilmesidir. Hukuki kadastro ise, bir taşınmazın mülkiyet durumunun belirlenmesidir. Yargıtay'a göre'\ "Kadastroca taşınmazın hukuki yönü saptanmamış, sahip bölümü(malik) açık bırakılmış, tapuya böylece işlenmişse, tapu kaydından kim olduğu anlaşılamaz ve bu durumdaki taşınmaz, zilyetlikle ve kazandırıcı zaman aşımı ile mal edinilebilir". Böyle bir taşınmaz hukuken, mâliki bel li olmayan bir taşınmazdır. Gerçekten, kadastroya tâbi tutulan taşınmazlarda kazandırıcı zaman aşımı süresi kadastro ile hakların tespit edildiği güne kadar tespit edilir. Ancak, tespit anında taşınmazın hukuki yapısı incelenmemiş, yani hukuki açıdan bir işlem yapılmamışsa, hukuki kadastro yapılmamış sayılır. Kuş HD.'ıin T , E. 2568, K sayılı karan:"... Kadastroca dava konusu taşınmazın malik hanesi malik hanesi açık bırakılmış ve o şekilde tapuya işlenmiştir. Her ne kadar kadastro görevlilerince yapılacak ilanlar ve soruşturma üzerine sahibi bulunmayan taşınmazların Devlet adına kaydohınması 2613 sayılı Yasanın 22. maddesi (H) bendi gereği ise de; böyle bir kayıt dü.şülmediğine göre Devletin bu taşınmazın kayden maliki olduğu kabul edilemez...." (Düzceer, Zamanaşımı, sh. 534). 13. Y.I4.HD.sinin T.,1979/2568 E., 1969/3414 sayılı kararı (Düzceer, Zamanaşımı, sh. 534).

8 184 HÜSEYİN ALTAŞ kuşuz, böyle bir durumda kadastrodan sonra da kazandırıcı zamanaşımı işler ve taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımıyla mülk edinilmeye elverişli durumunu sürdürür 14. Mâlik hanesi boş bırakılan bir taşınmazın Medeni Kanun'un 639. maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak olağanüstü zamanaşımıyla kazanılabileceği doktrinde de kabul görmektedir". Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen malikin belirsiz olması veya gaipliğine karar verilmiş bulunması durumundan daha belirsiz olan mâlik hanesinin boş olması halinde bu maddenin uygulanamayacağını savunmak son derece tehlikeli ve hukuki istikrarsızlığa davetiye çıkarıcı niteliktedir. Örneğin, tespit ânında mâlik hanesine sadece "Mehmet" yazılan bir taşınmaz mâlikinin kim olduğu anlaşılamadığından olağanüstü zamanaşımıyla mülk edinmeye elverişli sayıldığı halde, malik hanesi tamamen boş bırakılan taşınmaza zilyet olanın aynı haktan yararlanmaması toplumun adalet duygusunu zedeler. Bu nedenle, kadastro tespiti ânında mâlik hanesi her ne sebeple olursa olsun boş bırakılan taşınmazlarda, bunların tapulu olduklarının Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrası gereği olağanüstü kazandırıcı zamanaşımı yoluyla mülkiyetinin kazanılabileceğinin evleviyetle kabulü doktrin ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatları gereğidir. Sonuç itibarıyla, kadastro tespiti ânında mâlik hanesi boş bırakılan veya sadece "davalı" şeklinde kayıt düşülerek, bir taşınmazın sicili oluşturulmuşsa, bu taşınmaza halen zilyet bulunanlar Medeni Kanun'un 639.maddesinin ikinci fıkrasına dayanarak kendi adlarına tescil talep edebilirler. Ancak, halihazır zilyedin bu davayı açabilmesi için, o yere halen zilyet bulunması şarttır: aynı şekilde, zilyetliğinin tespit ânından itibaren(taşınmazın tapulu, malikinin kim olduğunun bilinemeyen bir taşınmaz ol- 14. YHGK.nım T., 1971/8-509 E., 1535 sayılı karan 15. Dii/cccr, sh.534; Özmen, l./çorbalı H.; Kadastno Kamımı Şerhi. Ankara slı.326 vd.; Sınmaz. B. /Karataş, 1.; sh.4()4; Sungurbey, sh. 18

9 KADASTRO TESPİTİ ANINDA MALİK HANESİ masından itibaren) 20 yıl nizasız ve fasılasız zilyetliğinin devam etmiş olması gerekir. Burada önemli bir sorun da dava açma süresidir. Kanımızca, 20 yıllık zilyetlikten sonra da bu dava zilyetliğin devam ettiği sürece açılabilir. Örneğin, 1960 tarihinde malik hanesi boş bırakılarak tespiti yapılan bir taşınmaza zilyet olan kimse, 1999 tarihinde de dava açabilir. KAYNAKÇA Acemoğlu Kevork : Türk Hukukunda Tapuya Kayıtlı Olamayan Gayrimenkullerın Hukuki Durumu. İstanbul 1965 Akipek Jale : Türk Hukukunda Tapuya Kayıtlı Olmayan Gayrimcnkııllcrin Hukuki Rejimi ve MK.m.639/I. AÜHF. 1952, Sa.3-4 Ayan Mehmet : Eşya Hukuku, C.2, Konya 1992 Crcifclds Cari. : Rechtsvvörterbuch, lo.auflage, Miinchcn 1990 Düzceer Ali Rıza : Kazandırıcı Zamanaşımıyla Taşınmaz, İktisabı. 2.Baskı. Ankara 1994 : Kadastro Kanunu, Ankara 1997 Eren Fikret : Toprak Hukuku, Ankara 1991 Erkan Hüseyin : Kadastro Bilgisi, Konya 189 Gürsoy/Eren/Cansel : Türk Eşya Hukuku, Ankara 1978 Hatemi/Seozan/Arpacı : Eşya Hukuku, İstanbul 1992 Kılıç Halil : Kadastro Davaları. C.I. Ankara 1999 Köbler Gerhard : Juristische VVörterbuch, 5.AufIage. Berlin 1992 Kıiley Muin : Medeni Kanunda ve Tatbikatında Müruruzamanla İktisap. İstanbul 1957 Oğuzman/Scliçi : Eşya Hukuku.7.Bası. İstanbul 1997 Oktay Şaibe : Türk Hııkııkııııda tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazların Zaınanaşınııyla Kazanılması, İstanbul 1990 Ozanalp Nıısrct: Tapulama Kanunu Şerhi, 2. Bası, Ankara 1976 Özmen/Çorbalı : Kadastro Kanunu Şerhi, Ankara 1988 Silinen Lâle : Eşya Hukuku, Ankara 1995 Sınmaz/Karataş : Zilyetlik Nedeniyle Gayrimenkul Hukuk Davaları, Ankara 1998 Sungurbey İsmet: İsviçre Türk Hukukunda İktisabı Müruru Zaman, İstanbul 1956 VVieling Hans Josef: Sachenrecht, Berlin 1992

KİTABIN SİSTEMATİĞİNE DAİR AÇIKLAMA (ÖRNEK)

KİTABIN SİSTEMATİĞİNE DAİR AÇIKLAMA (ÖRNEK) KİTABIN SİSTEMATİĞİNE DAİR AÇIKLAMA (ÖRNEK) Hukuk Davaları Rehberi adlı eser, isminden de anlaşılacağı üzere dava esası üzerine kurulmuştur. Uygulamada en çok karşılaşılan dava türleri mümkün olduğunca

Detaylı

ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI

ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI H.Koçak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Başmüfettişi hkocak@tkgm.gov.tr Özet: Ormanlar tescile tabidir. Tescilin yapılabilmesi için öncelikle

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Sinem AYDIN Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı

Detaylı

OLAĞANÜSTÜ ZAMANAŞIMI YOLUYLA TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KAZANILMASI

OLAĞANÜSTÜ ZAMANAŞIMI YOLUYLA TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KAZANILMASI OLAĞANÜSTÜ ZAMANAŞIMI YOLUYLA TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KAZANILMASI Acquisition of Immovable Properties By Means of Acquistive Prescription I. GENEL OLARAK Şölen Külahçı Serengil * Olağanüstü zamanaşımı yoluyla

Detaylı

ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI VE KÜLTÜR ARAZİLERİNİN DURUMU Hüseyin KOÇAK / Tapu ve Kadastro Başmüfettişi

ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI VE KÜLTÜR ARAZİLERİNİN DURUMU Hüseyin KOÇAK / Tapu ve Kadastro Başmüfettişi 6495 sayılı Kanun ile; orman kadastrosunu yapma yetkisi kadastro ekiplerine verilmiştir. A G i r i ş 2 Ağustos 2013 tarih 28729 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun

Detaylı

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN 7475 HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4070 Kabul Tarihi : 16/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 19/2/1995 Sayı : 22207 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt :

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ I İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ ve SINIRLANDIRILMASI...1 I- Konunun Takdimi ve Önemi...1 Konunun Sınırlandırılması...2.2) ZİLYETLİĞİN İDARİ YOLDAN KORUNMASININ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı

Yrd. Doç. Dr. Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Gülşah VARDAR HAMAMCIOĞLU Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Ar. Gör. Gülşah Sinem AYDIN Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı EŞYA

Detaylı

ORMAN VE ARAZİ MÜLKİYETİ UYUŞMAZLIKLARI

ORMAN VE ARAZİ MÜLKİYETİ UYUŞMAZLIKLARI Prof. Dr. Dr. YUSUF GÜNEŞ İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Orman Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ORMAN VE ARAZİ MÜLKİYETİ UYUŞMAZLIKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun MADDE 2 2644 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde

Detaylı

KIYI KENAR ÇİZGİSİ İÇERİSİNDE KALDIĞI GEREKÇESİYLE TAPUSU İPTAL EDİLEN MALİKLERİN TAZMİNAT HAKKI

KIYI KENAR ÇİZGİSİ İÇERİSİNDE KALDIĞI GEREKÇESİYLE TAPUSU İPTAL EDİLEN MALİKLERİN TAZMİNAT HAKKI KIYI KENAR ÇİZGİSİ İÇERİSİNDE KALDIĞI GEREKÇESİYLE TAPUSU İPTAL EDİLEN MALİKLERİN TAZMİNAT HAKKI GİRİŞ Kıyılar, herhangi bir tahsis işlemine gerek kalmaksızın herkesin ortak kullanımına ait olan sahipsiz

Detaylı

TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN OLAĞAN

TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN OLAĞAN ÖZEL HUKUK - TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN OLAĞAN ZAMANAŞIMI YOLUYLA KAZANILMASI Yard. Doç. Dr. Halil AKKANAT* GİRİŞ Medenî Kanunumuz, taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasında kural olarak tescil prensibini kabul

Detaylı

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK

Detaylı

Tapu Siciline Kayıtlı Taşınmazlar Bakımından Olağanüstü Zamanaşımı ile 1

Tapu Siciline Kayıtlı Taşınmazlar Bakımından Olağanüstü Zamanaşımı ile 1 Tapu Siciline Kayıtlı Taşınmazlar Bakımından Olağanüstü Zamanaşımı ile 1 TAPU SĐCĐLĐNE KAYITLI TAŞINMAZLAR BAKIMINDAN OLAĞANÜSTÜ ZAMANAŞIMI ĐLE TAŞINMAZ MÜLKĐYETĐNĐN KAZANIMINDA MĐRASÇILAR ARASINDA ZAMANAŞIMININ

Detaylı

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V KISALTMALAR... XV BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V KISALTMALAR... XV BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V KISALTMALAR... XV BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU 1. Giriş:... 3 2. Genel olarak kadastro:... 6 3. İkinci kadastro yasağı:... 10 4. İkinci kadastro yasağının ayrık halleri:...

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Dayanak

BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Dayanak KADASTRO SIRASINDA VEYA SONRASINDA YAPILAN ĠġLEMLERLE GEOMETRĠK DURUMLARI KESĠNLEġMĠġ OLAN TAġINMAZLARDA ÖLÇÜ, SINIRLANDIRMA, TERSĠMAT VE HESAPLAMALARDAN DOĞAN HATALARIN DÜZELTĠLMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK

Detaylı

İÇINDEKILER. Giriş EŞYA HUKUKU İLE İLGİLİ TEMEL KONU VE KAVRAMLAR

İÇINDEKILER. Giriş EŞYA HUKUKU İLE İLGİLİ TEMEL KONU VE KAVRAMLAR İÇINDEKILER ÖNSÖZ 5 İKİNCİ BASININ ÖNSÖZÜ 7 BİRİNCİ BASININ ÖNSÖZÜ 9 İÇİNDEKİLER 11 KISALTMALAR 23 BİBLİYOGRAFYA 27 Giriş EŞYA HUKUKU İLE İLGİLİ TEMEL KONU VE KAVRAMLAR 1. EŞYA HUKUKUNUN KONUSU, ÖNEMİ

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

3402 SAYILI KADASTRO KANUNU KAPSAMINDA TAPULU TAŞINMAZLARIN HARİCİ SATIŞ VE OLAĞANÜSTÜ KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLUYLA KAZANILMASI

3402 SAYILI KADASTRO KANUNU KAPSAMINDA TAPULU TAŞINMAZLARIN HARİCİ SATIŞ VE OLAĞANÜSTÜ KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLUYLA KAZANILMASI T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 3402 SAYILI KADASTRO KANUNU KAPSAMINDA TAPULU TAŞINMAZLARIN HARİCİ SATIŞ VE OLAĞANÜSTÜ KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLUYLA KAZANILMASI YÜKSEK LİSANS

Detaylı

UYGULAMA RAPORU. Altlık Türü

UYGULAMA RAPORU. Altlık Türü UYGULAMA RAPORU Ek-1 İli Mevkii İsimleri İlçesi Pafta Numaraları Mahalle/Köy Ada Numaraları Toplam Parsel Sayısı Yaklaşık Yüzölçüm UYGULAMA İSTENEN PAFTALARIN Yapım Yılı ve Yöntemi Yer Kontrol Noktalarının

Detaylı

Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri

Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri Başvuru Online Başvuru ve SMS Yoluyla Bilgilendirme (2010/21) Emlakçıların Ön Başvuru İle İş Takibi Uygulaması

Detaylı

BİLGİ NOTU. Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Taşınmaz

BİLGİ NOTU. Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Taşınmaz BİLGİ NOTU Taşınmaz Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Adresi / Konumu Hopa Termik Santrali, Artvin ili Hopa ilçesi Bucak

Detaylı

15 ve 16 ncı MADDE GEREĞİNCE YAPILAN TERKLERİN İHDASI (1)

15 ve 16 ncı MADDE GEREĞİNCE YAPILAN TERKLERİN İHDASI (1) 15 ve 16 ncı MADDE GEREĞİNCE YAPILAN TERKLERİN İHDASI (1) Hüseyin KOÇAK B a ş m ü f e t t i ş İmar plânı bulunmasına karşın henüz 3194 sayılı İmar Yasasının 18 inci maddesi gereğince uygulama yapılmamış

Detaylı

Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI

Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 I. GENEL

Detaylı

Taşınmaz Mülkiyeti TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ HUKUKU. Prof. Dr. Mustafa TİFTİK

Taşınmaz Mülkiyeti TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ HUKUKU. Prof. Dr. Mustafa TİFTİK 9 Taşınmaz Mülkiyeti TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ HUKUKU Prof. Dr. Mustafa TİFTİK 1 Ünite: 9 TAŞINMAZ MÜLKİYETİ Prof. Dr. Mustafa TİFTİK İçindekiler 9.1. KONUSU... 3 9.2.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... V İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VI ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... V İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VI ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... V İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VI ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVALARI Ge el Bilgi... a- Yolsuz Bir Tapu Si ili İşle i... -

Detaylı

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu. ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliği haiz ticaret

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu. ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliği haiz ticaret 16.07.2008/114 YABANCILARIN GAYRĐMENKUL EDĐNMELERĐNE ĐLĐŞKĐN TAPU KANUNU DEĞĐŞĐKLĐĞĐ ÖZET : Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliği haiz

Detaylı

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : -SAĞLIK YARDIMLARI : 5434 sayılı Kanunun sağlık yardımlarına ilişkin hükümleri 5510 sayılı Kanunun 106/8'inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4'üncü maddesinde,

Detaylı

KONUT HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK

KONUT HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK 6579 KONUT HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi: 22/2/2016 No : 2016/8559 Dayandığı KHK nin Tarihi : 3/6/2011 No : 633 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi: 26/2/2016

Detaylı

Tarih ve 5831 Sayılı Kanun Metninin Önemli Maddeleri:

Tarih ve 5831 Sayılı Kanun Metninin Önemli Maddeleri: Yıllardır sonu gelmez 2B veya bilim ve fen bakımından nitelik kaybetmiş orman tartışması 1970 yılında 1255 sayılı Kanun ile 1961 Anayasasının 131. maddesinin değiştirilmesi ile hayatımıza girmiş ve çözüm

Detaylı

22/A UYGULAMALARINDA MİKTAR FAZLALIKLARI

22/A UYGULAMALARINDA MİKTAR FAZLALIKLARI 22/A UYGULAMALARINDA MİKTAR FAZLALIKLARI 1- GENEL OLARAK MİKTAR ÜZERİNDEN EDİNİLEN TAŞINMAZLAR Nevzat İhsan SARI Tapu ve Kadastro Müfettişi İlk tesis (kuruluş) kadastrosu sırasında bazı taşınmazlar miktar

Detaylı

1) Aşağıdakilerden hangisi ilçe belediyelerinin görev ve yetkisinden değildir a) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek.

1) Aşağıdakilerden hangisi ilçe belediyelerinin görev ve yetkisinden değildir a) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek. GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI SINAV SORULARI 27/05/2017 CUMARTESİ GAYRİMENKUL MEVZUATI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilçe belediyelerinin görev ve yetkisinden değildir a) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek.

Detaylı

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 2 Ekim 2006 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26307 YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2006/10970 Ekli Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 15/8/2006

Detaylı

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir.

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir. 6. FİNANSAL KİRALAMA KANUNU Kanunun tam adı : Finansal Kiralama Kanunu Kanun No. : 3226 Kabul Tarihi : 10 Haziran 1985 Resmi Gazete Tarih ve Sayısı : 28 Haziran 1985 / 18795 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR TİCARET SİCİL HARÇLARI:

PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR TİCARET SİCİL HARÇLARI: PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR 2012 YILINDA UYGULANACAK BAZI HARÇ NİSPETLERİ VE MAKTU TUTARLAR * TİCARET SİCİL HARÇLARI: Kayıt ve tescil harçları (Ticari işletme rehni dahil) 1. Ticari işletmenin

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL İLKE

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL İLKE İÇİNDEKİLER ALTINCI BASKIYA ÖNSÖZ...V BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...VII DÖNDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ...IX ÖNSÖZ...XI SUNUŞ...XIII İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXVII BİRİNCİ BÖLÜM GENEL İLKE Madde 1 Amaç...1 GEREKÇE...1

Detaylı

SAYISALLAŞTIRMA RAPORU EK-1

SAYISALLAŞTIRMA RAPORU EK-1 SAYISALLAŞTIRMA RAPORU EK-1 İli İlçesi Mahalle/Köy Parsel Numaraları Mevki/Sokak Pafta No Ada Numaraları Sayısallaştırma İşlerine Ait Açıklama GÖREVLİLERİN Unvanı Kad.Tek. Kad.Tek. Kontrol Me./Mühendis

Detaylı

TÜZEL KĐŞĐLERĐN KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLU ĐLE TAŞINMAZ EDĐNMESĐ *

TÜZEL KĐŞĐLERĐN KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLU ĐLE TAŞINMAZ EDĐNMESĐ * Tüzel Kişilerin Kazandırıcı Zamanaşımı Yolu ile Taşınmaz Edinmesi 239 TÜZEL KĐŞĐLERĐN KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI YOLU ĐLE TAŞINMAZ EDĐNMESĐ * Arş. Gör. Özge ÖNCÜ ** I. GĐRĐŞ Taşınmaz mülkiyeti edinme yollarından

Detaylı

Sorumluluk Sigortalarında Zamanaşımı

Sorumluluk Sigortalarında Zamanaşımı Sorumluluk Sigortalarında Zamanaşımı GİRİŞ 20. Y.Y. başlarından günümüze dünya kapitalizmin hızlı gelişimine ve hakim ekonomik sistem olmasına tanıklık etmiştir. Dünyada hakim ekonomik sistem olan kapitalizmin

Detaylı

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ Madde 11- Bu vergiye mevzu olacak malların değerleme günü, miras yoliyle vukubulan intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vâki intikallerde malların hukuken

Detaylı

178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde:9/d Hazinenin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin

178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde:9/d Hazinenin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin Av.Keriman ALTAY 178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde:9/d Hazinenin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazların

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XXIII TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVALARI Genel Bilgi... 1 a- Yolsuz Bir Tapu Sicili İşlemi... 6 b- Ayni Hakkın Zedelenmiş

Detaylı

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E 10.2.3.2. Ek 2: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E. 29.08.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI:

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİNE

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİNE SAYI : 25.00/892 KONU: 3402 Sayılı Kadastro Kanunu ve Diğer Bazı Kanunlar ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı Hakkında Odamız Görüşü ANKARA 22.8.2016 TÜRK

Detaylı

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : - 1 GÜNLÜK ÇALIŞMA TESPİTİ : Zorunlu çalışma süresinin tespiti olmayıp, sadece 1 gün çalışıldığının tespiti istemini barındırmakta olup, bu tür davalarda işverenin davalı olarak gösterilme zorunluluğunun

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V ÖZET... VII ABSTRACT... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XV GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V ÖZET... VII ABSTRACT... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XV GİRİŞ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V ÖZET... VII ABSTRACT... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XV GİRİŞ... BİRİNCİ BÖLÜM KAT MÜLKİYETİ KAVRAMI VE HUKUKÎ NİTELENDİRİLMESİ I. KAT MÜLKİYETİNİN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ...

Detaylı

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ Kira sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 299.maddesinde şu şekilde tanımlanmaktadır: Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını

Detaylı

30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes. rahat bir nefes alacak.

30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes. rahat bir nefes alacak. 30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes rahat bir nefes alacak. 2/B Nedir? Anayasa nın 169 uncu maddesine göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybeden, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 2/B maddesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU. . Giriş:...

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU. . Giriş:... İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU Giriş:... Ge el olarak kadastro:... İki i kadastro asağı:... İki i kadastro asağı ı a rık halleri:...

Detaylı

1- KAMU MALI MERA İLE ÖZEL MERA AYRIMI

1- KAMU MALI MERA İLE ÖZEL MERA AYRIMI 1- KAMU MALI MERA İLE ÖZEL MERA AYRIMI 21.06.1987 tarihli 3402 sayılı Kadastro Kanununun 16/B maddesi Mera, yaylak, kışlak, otlak, harman ve panayır yerleri gibi paralı veya parasız kamunun yararlanmasına

Detaylı

4. Gayrimenkul değerleme şirketleri aşağıdaki işlerden hangisiyle uğraşamazlar?

4. Gayrimenkul değerleme şirketleri aşağıdaki işlerden hangisiyle uğraşamazlar? 1. Sorumlu değerleme uzmanlarının deneyim sürelerine ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) En az 2 yıl B) En az 3 yıl C) En az 5 yıl D) En az 7 yıl E) En az 10 yıl 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Trabzon üçüncü noteri olan davalı ise, süresinde zamanaşımı itirazında bulunmuştur.

Trabzon üçüncü noteri olan davalı ise, süresinde zamanaşımı itirazında bulunmuştur. MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI - DAVANIN CEZA ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLMADAN AÇILDIĞI - TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARI ÇERÇEVESİNDE HUKUKEN GEÇERLİ TÜM DELİLLERİ SORULUP TOPLANARAK KARAR VERİLMESİ GEREĞİ

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/2890) Karar Tarihi: 16/2/2017 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu Vekili

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği 1 / 5 GENELGE NO: 2014/7 (1759) İlgili Dağıtım Yerlerine İlgi: a) 07/06/2012 tarihli ve 2012/06 (1728) sayılı Genelge, b) 20/05/2014 tarihli ve 2014/3 (1755) sayılı Genelge. Bilindiği üzere; taşınmazların,

Detaylı

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Nazan Moroğlu, LL.M. MEF Ü. Hukuk F. Mal rejimleri 1926 tarihli Medeni Kanunda Mal Rejimleri Yasal mal rejiminin (Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi) özellikleri Mal rejimlerine

Detaylı

GİRİŞ I. BELİRSİZ ALACAK DAVASI

GİRİŞ I. BELİRSİZ ALACAK DAVASI GİRİŞ 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun getirdiği en önemli yeniliklerden biriside, Hukuk Muhakemeleri Kanunun Belirsiz Alacak ve Tespit Davası başlıklı 107.

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM RESMİ SİCİL TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BAĞIMSIZ DENETİM RESMİ SİCİL TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 25.01.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28539 BAĞIMSIZ DENETİM RESMİ SİCİL TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Kamu Gözetimi, Muhasebe

Detaylı

Finansal Kiralama Kanunu, Yasası. 3226 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa FİNANSAL KİRALAMA KANUNU (1) Kanun Numarası : 3226. Kabul Tarihi : 10/6/1985

Finansal Kiralama Kanunu, Yasası. 3226 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa FİNANSAL KİRALAMA KANUNU (1) Kanun Numarası : 3226. Kabul Tarihi : 10/6/1985 Finansal Kiralama Kanunu, Yasası 3226 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa FİNANSAL KİRALAMA KANUNU (1) Kanun Numarası : 3226 Kabul Tarihi : 10/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/6/1985 Sayı : 18795

Detaylı

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.05.2017 belce@eryigithukuk.com İtirazın iptali davası; takip konusu yapılmış olan alacağa karşılık borçlu

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 68 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 68 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26969 TOPLU YAPILARDA KAT MÜLKİYETİ VE KAT İRTİFAKI TESİSİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ İçindekiler Sunuş...VII Önsöz... IX İçindekiler...XIII

Detaylı

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu nun 3 üncü maddesi; III- Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği:

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu nun 3 üncü maddesi; III- Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği: Davanın dayanağı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu nun 3 üncü maddesidir. Açılan davada, dava konusu taşınmaz üzerinde mevcut bulunan binada bağımsız bölümlere ait arsa paylarının, bağımsız bölümlerin değerlerine

Detaylı

Deniz Ticareti Hukuku - 4 -

Deniz Ticareti Hukuku - 4 - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Deniz Ticareti Hukuku - 4 -. 21-22/10/2013 Tek, Çift ve II. Öğretim Lisans Dersleri BLK - 1/18 E) Bağlama Kütüğü ( BLK ) 1. Amaç ve Yasal

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI MEDENİ USUL VE İCRA İFLAS HUKUKU BİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI MEDENİ USUL VE İCRA İFLAS HUKUKU BİLİM DALI 1 T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI MEDENİ USUL VE İCRA İFLAS HUKUKU BİLİM DALI KADASTRO DAVALARINDA YARGILAMA USULÜ VE DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ YÜKSEK LİSANS

Detaylı

3402 SAYILI KADASTRO KANUNU NA GÖRE MÜLKİYET HAKKININ TESPİTİNE İLİŞKİN ESASLAR

3402 SAYILI KADASTRO KANUNU NA GÖRE MÜLKİYET HAKKININ TESPİTİNE İLİŞKİN ESASLAR T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ 3402 SAYILI KADASTRO KANUNU NA GÖRE MÜLKİYET HAKKININ TESPİTİNE İLİŞKİN ESASLAR EYÜP İPEK 2501050259 TEZ

Detaylı

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir Konu: İfraz-tevhid Kadastroda güncelliğin sağlanması için kadastro sonrasında hukuki ve teknik yönde oluşacak değişikliklerin anında izlenmesi gerekmektedir. Bu değişiklikler; 1. Hukuki değişiklikler,

Detaylı

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ADRES KAYIT SİSTEMİ Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sunu Planı Adres Kayıt Sistemi Dayanak Adres Kayıt Sistemi Nedir? Kapsamı İşlevi ve Kullanıcı Grupları Adres Çeşitleri Adres Bildirimi ve

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3. HAFTA

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3. HAFTA 3. HAFTA 1 İMAR KANUNU (1)(2) Kanun Numarası : 3194 Kabul Tarihi : 3/5/1985 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 9/5/1985 Sayı : 18749 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 378 (1) Bu Kanunda,

Detaylı

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 30 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29609 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: Amaç YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

6102 SAYILI YENİ TİCARET KANUNUNA GÖRE NAMA YAZILI PAY SENETLERİNİN DEVRİ

6102 SAYILI YENİ TİCARET KANUNUNA GÖRE NAMA YAZILI PAY SENETLERİNİN DEVRİ 6102 SAYILI YENİ TİCARET KANUNUNA GÖRE NAMA YAZILI PAY SENETLERİNİN DEVRİ İÇİNDEKİLER I. PAY SENEDİ KAVRAMI ve TÜRLERİ..... 1 a) Pay Senedi Kavramı. 1 b) Nama Yazılı Pay Senedi... 2 c) Hamiline Yazılı

Detaylı

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 3402 sayılı Kadastro Kanununun Ek 1 inci maddesinin

Detaylı

Tapu Dairesi Başkanlığı

Tapu Dairesi Başkanlığı İmar Uygulamalarında GERİ DÖNÜŞÜM Tapu ve Kadastro Uzmanı 1 İMAR İPTAL DAVALARINDA GÖREVLİ YARGI MERCİİ İmar planları düzenleyici idari işlemlerdendir. İmar planlarının iptali için açılan davalar, imar

Detaylı

6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe ne ad verilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir?

6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe ne ad verilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir? A) Yönetim planı B) Eklentiler C) Rehin hakları D) Yevmiye numarası E) Tasarruf yetkisi kısıtlamaları 6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe A) Ana

Detaylı

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR H H HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR 80 q HARCIRAH UYGULAMASI YURT İÇİ GÜNDELİKLER 193 sayılı GVK nun 40/4, 57/8-c ve 68/3 üncü maddelerinde ticari, zirai ve mesleki faaliyetle ilgili seyahat giderlerinin,

Detaylı

DEVRE MÜLK SATIŞ SÖZLEŞMESİ

DEVRE MÜLK SATIŞ SÖZLEŞMESİ DEVRE MÜLK SATIŞ SÖZLEŞMESİ İş bu sözleşmenin altında adları, soyadları ve adresleri ile imzaları bulunan kişiler (aşağıda Devre Mülk Hakkı Sahibi ve Ortak Malik olarak anılacaktır.), aşağıdaki şartlarla

Detaylı

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ 1 Ünite: 7 KAMULAŞTIRMA DOSYALARININ HAZIRLANMASI Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAŞKANLAR KURULU KARARI

ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAŞKANLAR KURULU KARARI ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAŞKANLAR KURULU KARARI Sayı : 2016 / 1 Tarih : 06.05.2016 5235 sayılı Kanunun 35/1 maddesi uyarınca Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk ve Ceza Dairelerinin numaralarını

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/13098 Karar No. 2013/6371 Tarihi: 26.03.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 İŞÇİNİN TANIK OLDUĞU DOSYADA KENDİ DURUMUNA İLİŞKİN VERMİŞ OLDUĞU BEYANIN

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR Başvuru Numarası: 2013/1936 Karar Tarihi: 18/9/2013 İKİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan : Alparslan ALTAN ler : Osman Alifeyyaz PAKSÜT Celal Mümtaz AKINCI

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEMEDE BİLİRKİŞİ

TAŞINMAZ DEĞERLEMEDE BİLİRKİŞİ TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEMEDE BİLİRKİŞİ Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 9 KAMULAŞTIRMA AŞAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 9.1. Bedeli İçin Yeterli Ödeneğin

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI

EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI Prof. Dr. ŞÜKRAN ŞIPKA & Av. AYÇA ÖZDOĞAN YARGI KARARLARI IŞIĞINDA SORU VE CEVAPLARLA EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI YASAL MAL REJİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI YASAL MAL REJİMİNİN TASFİYESİ TASFİYE İÇİNDE

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 23-26 MAYIS 2013 - HATAY Grup Adı : Özel Hukuk 2. Grup Konu : Kadastro davaları Grup Başkanı : Önder AYTAÇ (Yargıtay Üyesi) Grup Sözcüsü

Detaylı

DAVALI : Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (.. Vergi Dairesi Müdürlüğü) Tutarı : TL Damga Vergisi,. Vergi Ziyaı Cezası

DAVALI : Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (.. Vergi Dairesi Müdürlüğü) Tutarı : TL Damga Vergisi,. Vergi Ziyaı Cezası ANKARA VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI : VERGİ KİMLİK NO. : DAVALI : Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (.. Vergi Dairesi Müdürlüğü) DAVA KONUSU VERGİ VE CEZANIN Nev i : Damga Vergisi Dönemi : Tutarı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... IX BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SUÇLARI I. SUÇ KAVRAMI... 1 A. TANIM... 1 B. SUÇ VE CEZADA KANUNİLİK İLKESİ... 3 C. SUÇUN UNSURLARI... 5 1. Kanuni Unsur (Tipiklik Unsuru)...

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: DİYARBAKIR KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : 22.07.2015-128 Karar Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: DİYARBAKIR KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : 22.07.2015-128 Karar Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: DİYARBAKIR KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : 22.07.2015-128 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 22.07.2015-3490 DİYARBAKIR Dosya No :

Detaylı

Harun Reşit Uğu, WCS-CE, Istanbul, Turkey, April

Harun Reşit Uğu, WCS-CE, Istanbul, Turkey, April THE WORLD CADASTRE SUMMIT DÜNYA KADASTRO ZİRVESİ İKİNCİ KADASTRO KAPSAMINDA KADASTRO PAFTALARININ YENİLENMESİ ÇALIŞMALARININ İRDELENMESİ: KONYA/EREĞLİ ÖRNEĞİ UNDER THE SECOND CADASTRE STUDIES INVESTIGATION

Detaylı

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM S P K GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1019 Gayrimenkul Mevzuatı 25 Bu kitapçıkta yer alan

Detaylı

DAVA ARKADAŞLIĞI DAVAYA MÜDAHALE

DAVA ARKADAŞLIĞI DAVAYA MÜDAHALE DAVA ARKADAŞLIĞI DAVAYA MÜDAHALE Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Bu doküman eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî

Detaylı

TAPU SİCİLİNİN HUKUKA AYKIRI TUTULMASINDAN DEVLETİN SORUMLULUĞU

TAPU SİCİLİNİN HUKUKA AYKIRI TUTULMASINDAN DEVLETİN SORUMLULUĞU TAPU SİCİLİNİN HUKUKA AYKIRI TUTULMASINDAN DEVLETİN SORUMLULUĞU I. GİRİŞ Araş. Gör. Evin Emine DEMİR Tapu sicili, Devlet adına devlet memurları vasıtasıyla tutulur. Devlet kamu kudretine dayanarak tapu

Detaylı

YARARI KALMAYAN YA DA AZALAN İRTİFAK HAKLARININ SONA ERMESİ (MK m. 785)

YARARI KALMAYAN YA DA AZALAN İRTİFAK HAKLARININ SONA ERMESİ (MK m. 785) Dr. GÜLEN SİNEM TEK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı YARARI KALMAYAN YA DA AZALAN İRTİFAK HAKLARININ SONA ERMESİ (MK m. 785) İÇİNDEKİLER DANIŞMANIN ÖNSÖZÜ...VII ÖNSÖZ...

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 )

(Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 ) -172- ORMAN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 ) Kanun No Kabul Tarihi MADDE 1. - 31.8.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 1 inci maddesinin

Detaylı

Hak sahibi, başvuru ve doğrudan satış MADDE 6- (1)

Hak sahibi, başvuru ve doğrudan satış MADDE 6- (1) 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Değişiklikten

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER 1 31 Sayılı BAHUM İç KONU; 659 sayılı KHK nın Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri başlıklı

Detaylı

T.C ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 7 Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 1756 (2014/4) İlgili Dağıtım Yerlerine İlgi : a) 18.06.2002 tarih 2002/7 sayılı Genelge,. b) 18..03.2013 tarih 23294678.010.07/45-2223 sayılı Genel Duyuru. 01.01.2002

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/40952 Karar No. 2017/22871 Tarihi: 25.10.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 SENDİKANIN ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLUP OLMADIĞININ

Detaylı

ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam: MADDE 1-(1) Bu yönetmelik Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün

Detaylı