II. ÇAĞCIL KURAMLAR. Henri Lefebvre Manuel Castells David Harvey Doreen Massey Bob Jessop Neil Brenner Mike Savage Alan Ward Kevin Ward

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "II. ÇAĞCIL KURAMLAR. Henri Lefebvre Manuel Castells David Harvey Doreen Massey Bob Jessop Neil Brenner Mike Savage Alan Ward Kevin Ward"

Transkript

1 II. ÇAĞCIL KURAMLAR Louis WIRTH Robert PARK Ernest BURGESS Ebory Bogardus Homer HOYT Homer Hoyt C. Harris E. Ullman A. Hawley Chicago Okulu Henri Lefebvre Manuel Castells David Harvey Doreen Massey Bob Jessop Neil Brenner Mike Savage Alan Ward Kevin Ward Çatışmacı Okul Allen J Scott Michael Storper Anthony Giddens Los Angeles Okulu ve Diğerleri

2 CHICAGO OKULU Louis WIRTH Robert PARK Ernest BURGESS Ebory Bogardus Homer HOYT Homer Hoyt C. Harris E. Ullman A. Hawley Bu okul 20. yüzyılın ilk yarısında özellikle etkili oldu. Bugün de Chicago Okulu çizgisini sürdüren, örn. Amos Hawley gibi önemli yazarlar var.

3 CHICAGO OKULU XIX. Yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, büyük Amerikan kentleri çok hızla büyüyordu. Bu büyüme sürecinde kentin hem fiziksel (makroformu; arazi kullanımı) hem de toplumsal nitelikleri değişmekteydi. XX. Yüzyılın ilk yarısında Chicago Üniversitesi nde bir araya gelen bilim adamları çalışmalarıyla bu gelişmeleri açıklamaya çalıştılar. Chicago Okulu içinde kenti değişik yönleriyle ele alan çalışmalar yapıldı ve farklılaşan görüşler ortaya çıktı. Ancak, hepsi benzer yöntemler izledi ve aynı yaklaşım içinde oldu. Chicago Okulu nun, bir sosyoloji okulu olarak, çok önemli etkileri oldu ve kent sosyolojisine yön verdi.

4 ARAŞTIRMALARIN AMACI Kentin sorunlarını anlamak, sınıflandırmak, çözmek Bu çabalar hem uygulamacı hem de kuramsal yaklaşımları ortaya çıkardı. Bu araştırmacı düşünürler Manchester ve Chicago laboratuvar larında yaptıkları gözlemlere dayanarak modeller geliştirdiler.

5 Chicago yangını Bir büyük kentin yok oluşu

6 1893 Dünya Kolombiya Fuarı ve bir kentin baştan yaratılışı. Chicago 1890

7 Daniel Hudson Burnham Frederick Law Olmsted ve bir kentin baştan yaratılışı _ Chicago Ticaret Derneği, Chicago kenti ve bölgesi için Daniel Burnham tarafından hazırlanan planı yayınladı. Planı tanıtmak için lise öğrencilerine dersler, konferanslar verildi.

8 CHICAGO OKULU Dünyanın ilk sosyoloji bölümü, çağımızda tek bir kent hakkında yapılmış en önemli araştırma (Ulf Hannerz). Chicago: Hızla gelişen modern kent çeşitlilik ve ölçek.

9 CHICAGO [SOSYOLOJİ] OKULU EKOLOJİ OKULU, EKOLOJİK OKUL da denir li ve 1930 lu yıllarda Chicago da yapılmış kent sosyolojisi araştırmalarını ve bunlara dayanılarak geliştirilmiş öğretiye verilen addır. Bu dönemdeki çalışmalara Chicago yakınlarındaki çeşitli üniversiteler katılmıştır; ama, bu terim genellikle Chicago Üniversitesi nin sosyoloji bölümünün çalışmaları ve geliştirdiği kuramlar için kullanılır.

10 CHICAGO OKULU Pozitivist bir okuldur: Çeşitli bireyleri ve toplumsal olguları açıklamak üzere veriler toplarken ve çözümlerken doğa bilimlerinin tekniklerini kullanır. Ekolojisttir: İnsan davranışlarını toplumsal yapıların ve fiziksel çevre etmenlerinin belirlediği olgular olarak açıklar. (Genetik etmenler ya da kişisel karakter özellikleri üzerinde durmamışlardır.) Topluluğun içinde yaşadığı doğal çevre (kentin fiziksel özellikleri; ekonomik çevre; toplumsal çevre) birey davranışlarını biçimlendiren en önemli etmendir. Organizmacıdır: Kent insan doğasının tüm özelliklerine sahiptir... büyütülmüş olarak (Park, 1915); i.e. kent canlı bir varlık gibidir. Chicago Okulu na göre kent bir mikro-evrendir (mikrokosmos).

11 CHICAGO OKULU Üç tema üzerinde duruldu: 1. Farklı kültürlerin karşılaşması ve çatışma; etnik gruplar arasındaki etkileşim süreci. 2. Etnik kümelerin gel-git ine göre kent mekanının ve kentteki toplumsal kurumların değişik çıkar grupları, paydaşlar ve aktörler tarafından ele geçirilmesi. 3. Kent politikasının yapısı ve işleyişi.

12 Bu okulun laboratuvarı, araştırma alanı Chicago kenti oldu: Başlangıçta, Chicago temiz bir kentti; fiziksel çevresi boştu da 10,000 nüfuslu bir kasabaydı yangınından sonra çok hızlı bir büyüme yaşandı da nüfus iki milyonu aşmıştı.

13 (FİZİKSEL) KÖHNEME YOKSULLUK DÜŞÜK YAŞAM KALİTESİ Evsizlik sorunu başlamıştı. Barınma koşulları çok kötüydü;

14 Çalışma koşulları çok kötüydü; Ücretler azdı; Çalışma saatleri çoktu. Toplumsal kurumlar ve yasalar bazı kümelerin çıkarına işletiliyordu. Çalışma yaşamını düzenleyen kurumlar, yasalar büyük girişimcinin denetimindeydi. Bazı kurumlar toplumun tüm bireyleri için eşit biçimde işlemiyordu. Farklı etnik kümeler ve ırklar eşit vatandaşlık haklarından yararlanamıyordu. 1920ler İşçi Yürüyüşleri Harlem renaissance_1920 gösterileri

15 Al Capone un silahşörleri: Clementi & Mangano Yoksulluk; eğitimsizlik; Kentsel kurumlara erişememe; Kolluk (polis) hizmeti eksiği; kentin güvenli olmaması; Sosyal güvence eksiği; Dayanışma eksikliği; Fırsat eşitsizliği; Enformel örgütler neden ortaya çıkar? Varlıklarını nasıl ve neden sürdürebilirler? Suç nedir? Suçlu kimdir? Suç işleyenler hangi nedenlerle suç işler? Al Capone ( ), avukatıyla

16 KENTSEL SÜREÇLER XIX. XX. yy KENT MERKEZİ FİZİKSEL KÖHNEME Konut dışı işlevler Kirlilik & gürültü Eski & konforsuz yapılar TOPLUMSAL ÇÖKÜNTÜ Salgın hastalıklar Güven ortamı yok Yerel ilişki ağları kayboluyor Sosyal çevredeki tehditler artıyor TOPLU ULAŞIM GELİŞTİ Raylı sistem; daha sonra otomobil KENT ÇEPERİ / DIŞI ALTKENTLEŞME Ödeme gücü olanlar kent dışına yerleşti Yerel yönetimlerin sınırları (yeni yerleşimleri kapsamak üzere) genişledi.

17 ALTKENTLEŞME Prospectstreet, Gloucester E.Hopper_1926 Benzinci, E.Hopper, 1926

18 KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ (Mikro-sosyolojik bir kuram) Louis WIRTH ( ) Kent nüfusu büyük, yoğun, toplumsal ve kültürel olarak heterojen bir yerleşimdir. Kent [yaşamı], şu üç etmenin bir fonksiyonudur: 1. Nüfus Büyüklüğü 2. Nüfus Yoğunluğu 3. Nüfusun Heterojenliği

19 KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ 1. Nüfus Büyüklüğü 2. Nüfus Yoğunluğu (L. Wirth) Kent toplumbilimcisinin ana sorunu, yoğun nüfuslu yerleşmelerde gözlemler yapmak ve göreli sürekliliği olan toplumsal eylemlerin ve örgütlerin biçimlerini keşfetmek olmalıdır. Bir topluluk ne kadar daha geniş, daha yoğun nüfuslu ve daha değişik nitelikteki insanlardan oluşursa kentlileşmenin temel niteliklerini de o kadar güçlü bir biçimde vurgulamış olacaktır. Kentte kurulan ilişkiler gerçekten yüz yüze olabilir, ama bu ilişkiler yine de kişisel, yapay, geçici ve parçacıldır. Kentlilerin ilişkilerindeki soğukluk ve kayıtsızlık, diğerlerinin istek ve beklentilerine karşı koymak için bir araç olarak görülebilir. Kentte yaşayanlar, diğer bireyleri kendi amaçlarına ulaşmada bir araç olarak görerek, çıkara dayalı ilişkiler kurma eğilimindedirler.

20 KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ 3. Nüfusun Heterojenliği Çok sayıda farklı kişilik tipinin etkileşmesi sonucu Sınıflar arasındaki sınırlar kırılır, Sınıf yapısı karmaşıklaşır; Toplumsal hareketlilik artar; (Toplumsal hareketliliğe bağlı olarak) coğrafi hareketlilik artar; Farklılıklar daha da çeşitlenir ve sınırlı bir coğrafyada yığılır.

21 CHICAGO OKULU EKOLOJİK YAKLAŞIM Kentler doğal olarak, çekirdekteki merkezi alandan dışarıya doğru büyürler. Nüfus doğal bir süreçle farklı kümeler, topluluklar halinde yerleşir. Robert Park, The City, 1915 Chicago - Canlı Laboratuvar KENTSEL EKOLOJİ zoning ve ayrışma (segregasyon). MEKANSAL ÖRGÜTLENME Kentsel alanların biçimi ve nitelikleri belirlenir.

22 CHICAGO OKULU EKOLOJİK YAKLAŞIM Bu yaklaşımın dayandığı 3 kavram: AYIKLANMA UYUM ORGANİK BÜYÜME Robert Park, The City, 1915 SÜREÇ: (1) Rekabet = yarışma (2) Egemenlik (3) Ele geçirme (4) İşgal Kent Mekanında İki Toplumsal Devinim: * SÜZÜLME * SOYLULAŞTIRMA

23 Kentsel Ekoloji: Rekabet (yarışma) Bir alana sahip olabilmek için toplumsal sınıflar ve etnik kümeler arasında yaşanan yarış.

24 Kentsel Ekoloji: Egemenlik Bir kümenin, bir başka kümenin üzerinde egemenlik kurması.

25 Kentsel Ekoloji : Ele geçirme Egemen küme, yenilen kümenin terkettiği alanı ele geçirir. State Str den sonra Al Capone un bölgesi haline gelmişti State Str. (Devlet Caddesi),

26 DEARBORN, CHI 1920 lerde State Str. de tiyatrolar, caz klüpleri ve pek çok siyah blues sanatçısı çalışıyor. Siyahların ve göçmenlerin yaşadığı yoksul mahalleler bu caddenin güneyinde (The Southside) yer alıyor. State Str. (Devlet Caddesi), 1926 CHICAGO, İtalyan mahallesi, 1920 ler CHICAGO, Güney; Maxwell Str. 1978

27 Yenilen kümenin yeni bir alanı işgal etmesi, ve böylece çevrimin yeniden başlaması. Kentsel Ekoloji : İşgal

28 SÜZÜLME Üst gelir gruplarının bir konut alanını, yapıların yaşlanmış ve köhnemiş olması nedeniyle terketmesi sonrasında; onların yerine bu alana alt gelir gruplarının gelmesi. Bu süreçte eski konutların fiyatlarının düşmesi alt gelir gruplarının konut sorununa iyileştirici yanıt olabilir. filtering involves obsolescent housing being handed down the social hierarchy. Penguin Dictionary of Human Geography

29 SOYLULAŞTIRMA Süzülmenin tersi. Üst gelir gruplarının kentin merkezindeki konut alanlarına girerek buralardaki fiyatların yükselmesine neden olması. Bu süreç sonucunda alt gelir grupları kentin merkezindeki bu alanları terk etmektedir.

30 DEARBORN, CHI Dearborn Park (1985) _ Merkezde/Göl kıyısında, orta-üst gelir grubu konut alanı: Az ve çok katlı konut blokları, rekreasyon donatıları, kültür donatıları (müzeler, sanat galerileri) [G. Lane]

31 Dearborn Park ın geçirdiği toplumsal evreler Amerikan yerlilerinin yerleşimi Mavi yakalıların mahallesi Seçkinlerin konut alanı Suç, yasa dışı olaylar bölgesi Çöküntü/köhneme bölgesi Sosyal konut ve toptan ticaret-antrepo bölgesi Soylulaştırılmış konut alanı

32 Ernest Burgess, The Growth of the City, 1925 Devinim (mobilite), belki de kent metabolizmasının durumunun en iyi göstergesidir İnsan vücudunun nabzı gibi, [kentte] toplulukta meydana gelen tüm değişiklikleri yansıtan bir süreçtir.

33 TEK MERKEZLİ ÇEMBERLER

34

35 Michigan Gölü nün konumu kentin tam çemberler halinde büyümesine engel oluyordu. Buna karşın, E. Burgess (radyokonsantrik) TEK MERKEZLİ ÇEMBERLER MODELİ ni kurdu: Tüm büyük kentlerin merkezden dışarıya doğru halkalar halinde büyüyeceğini ileri sürdü. Tam merkezde iş alanı, onun çevresinde yoksulluk alanı [geçiş bölgesi], biraz daha dışarıya doğru işçilerin konut alanı; onun da dışında (orta katman) konut alanı; sonra, barakalar bölgesi; en dışarıda, çevrede de kente hergün gidip gelen üst, üst-orta katmanların konut alanı. Burgess bu halkalara ZONLAR diyordu.

36 BURGESS in Modeline Eleştiri Topografya ve çevresel koşulların farklı etkileri olasılığı üzerinde durulmamış. Kentlerin çok büyümesi durumunda tek merkezin yetersiz kalabileceği düşünülmemiş.

37 Sektör Kuramı Homer Hoyt (1939, 1964)

38

39 Çok-Merkezli Kent Kuramı C.D. Harris & Edward L. Ullman (1945)

40 Tramvay banliyöleri Sanayileşmiş dünyanın dönemindeki egemen kent formu: Orta yoğunluk Karma işlevler Izgara doku Merkezleşme Tren banliyöleri

41 GELECEĞİN KENTİ Nodal Bilişim Kenti Geleceğin sürdürülebilir kentinin planlanmasında, hem su kullanımında daha duyarlı olunmasını sağlayacak hem de kentin otomobile bağımlı olmamasını sağlayacak bir arazi kullanımı tasarlanmalıdır. FARKLI YOĞUNLUKLAR- yüksek, orta, düşük. Yüksek y.- kentsel köyler Orta y.-transit durakların çevresindeki 800m. Düşük-DRT ya da bisikletle ulaşım. BÜTÜNLEŞMİŞ: konut, ticaret, küçük sanayi. SUB-CENTRALİZED: transit ve telekomünikasyon ile bağlantılı

42 GELECEĞİN KENTİ Nodal Bilişim Kenti

43 Ekolojik Yaklaşıma Eleştiriler Bilinçli planlama, tasarım nerede? Paris (1860 lar) - Napoleon III / Hausmann: çalışan sınıfların mahallelerini yık-kazı, kenti askeri denetime aç. Chicago Okulu nun modelleri evrenselleştirilebilir mi? Kent yaşamı modellere indirgenebilir mi? Kentlilerin günlük yaşamdaki deneyimleri, öznel duyguları nasıl?

44 CHICAGO OKULU Bugün de önemini koruyan anahtar kavramlar SOSYALLEŞME MODERNİTE İÇİNDEKİ DEĞİŞEN SOSYALLEŞME BİÇİMLERİ SOSYAL REFORM (sociation) (changing modes of sociation within modernity) (social reform) Kaynak: SAVAGE, M., Warde, A. and Ward, K. (2003) Urban Sociology, Capitalism and Modernity, New York: Palgrave MacMillan.

45 CHICAGO OKULU Bugün de önemini koruyan anahtar kavramlar SOSYALLEŞME TANIM: Toplumsal etkileşim modelleri ve toplumsal bağ kurma (social bonding) süreçleri SOSYOLOGLARIN SORDUĞU SORULAR: İnsanlar başka insanlarla neden ilişki kurar? Toplumsal kümeler, bağlar ve sadakat nasıl ortaya çıkar? Nasıl gelişir? Nasıl değişir? BULMAK İSTEDİKLERİ: Toplumsal yaşamın enformel düzeni (informal ordering); Bireylerin gelişigüzel, tutarsız gözüken eylemlerinin altında yatan ahlak kodları (moral codes) ve konvansiyonlar.

46 CHICAGO OKULU Bugün de önemini koruyan anahtar kavramlar SOSYALLEŞME R. PARK (1967): MODERNİTE VE SOSYALLEŞME ÜSTÜNE İnsanların eylemlerinin dayandığı, formelleşmiş temel yapı parçalanıyor ve giderek enformel bir toplumsal yaşam büyüyor: İŞBÖLÜMÜ_ Çalışma yaşamı ve meslek, toplumsal bağları (social bonds) farklılaşan parçalara, bölmelere ayırıyor. KOMŞULUK_ Modern kentte toplumsal bağların kurulabileceği tek yer komşuluk birimi AİLE _ BİRİNCİL BAĞLAR (primary bonds) modern kentte erozyona uğradı. Birincil bağları olmayanlar ne tür toplumsal bağlar kuruyorlar? Nasıl bir süreç içinde kuruyorlar?

47 CHICAGO OKULU Bugün de önemini koruyan anahtar kavramlar SOSYALLEŞME Birincil bağları olmayanlar ne tür toplumsal bağlar kuruyorlar? Nasıl bir süreç içinde kuruyorlar? Ch.Okulu nun araştırma konuları: Birincil bağlardan yoksun olanlar The Hobo (Andersen, 1923) _ göçmenler ve serseriler. The Gang (Thrasher, 1927) _ çeteler The Gold Coast and the Slum (Zorbaugh, 1929)_ Kent merkezinde birbirine bitişik biri varsıl, öteki yoksul- iki alan arasındaki toplumsal ilişkiler. The Taxi-Hall Dancers (Cressey, 1932) _para karşılığı erkeklerle danseden kadınlar ve buraya gelen erkekler.

48 NORMLAR UYUM SAPKINLIK SUÇ ANOMi KURAMI (Durkheim; R.K.Merton) ANOMİ = Toplum yaşamının yol açtığı amaçsızlık ya da umutsuzluk duygusudur. Durkheim (XIX.yy): Toplum yaşamının belirli bir alanındaki davranışları düzenleyen hiçbir açık ölçünün olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Bireyler kendilerini yollarını yitirmiş ve kaygılı olarak duyumsar. Sonuç: intihar eğilimi. Merton (XX.yy): Kabul edilmiş normların toplumsal gerçeklikle çatıştığı durumda birey, normlara uygun davranış biçimlerine sadık kalarak çıkış yolu bulamayabilir. Bu yasa (norm) dışı yollara yönelten bir baskı oluşturabilir.

49 NORMLAR UYUM SAPKINLIK SUÇ YAFTALAMA KURAMI (E.Lemert; Adler) SAPKINLIK bir birey ya da kümenin özelliği olarak değil, sapkınlar ile sapkın olmayanlar arasındaki bir etkileşim süreci olarak algılanmalıdır. VARSAYIM: Hiçbir edim yapısı gereği suç niteliği taşımaz. Suçluluğun tanımı, güçlüler tarafından, yasal düzenlemeler ile, kurumlar yoluyla yapılır.

50 NORMLAR UYUM SAPKINLIK SUÇ YAFTALAMA KURAMI (E.Lemert; Adler) Sapkınlığın gerçek yapısını anlamak için bazı insanlara sapkın yaftası nın neden yapıştırıldığını ortaya çıkarmak gerekir. BİRİNCİL SAPKINLIK: Başlangıçtaki, ilk sınırları aşma davranışı İKİNCİL SAPKINLIK: Birey yaftayı kabullendiğinde ve kendisini sapkın olarak görmeye başladığında ortaya çıkar. SAPKIN OLMAYI ÖĞRENME SÜRECİ Sapkın davranışı düzeltmesi beklenen kurumlarda yaşanır. (hapishane vb.)

51 TOPLUMSALLAŞMA (SOSYALLEŞME) Toplumsal etkileşim modelleri ve Toplumsal bağ kurma (social bonding) süreçleri üzerinde durmak gerekir. Anlamsız, ani ya da anarşik gözüken toplumsal eylemler mekansal ve toplumsal bağlamın içine oturtulduğunda anlam kazanırlar. Bu kapsamda antropologların araştırmaları ve kuramları çok etkili oluyor.

52 İŞLEVSELCİLİĞİN ÇAĞCIL BİÇİMİ A.R. Radcliff- Brown Bronislaw MALINOWSKI BÜTÜNCÜL (HOLİSTİK) YAKLAŞIM: Bir toplumun başlıca kurumlarını anlamak ve üyelerinin (bireylerin) davranışlarını açıklamak için o toplumu ya da kültürü bir bütün olarak incelemek gerekir.

53 Trabriand Adaları Pasifik Bronislaw MALINOWSKI

54 A.R. Radcliff- Brown Bronislaw MALINOWSKI BÜTÜNCÜL VE ORGANİZMACI YAKLAŞIM: Bir toplumsal pratik ya da kurumun İŞLEVİNİ incelemek, bu pratik ya da kurumun bir bütün olarak, o toplumun varlığının devamına katkısını çözümlemektir. Bunu anlamanın en iyi yolu insan bedeniyle benzerlik (analoji) kurmaktır.

55 YAPISALCILIK ve İMBİLİM (semiyoloji) Bir eylemi, davranışı ya da sözcüğü ancak onun parçası olduğu yapıyı tanımlayarak anlayabiliriz. ANLAM VERMEK (yüklenen anlam) FARK BAĞLAM

56 TOPLUMSALLAŞMA (sosyalleşme) Toplumsallaşma bireyselliğimizin ve özgürlüğümüzün de temelinde yer alır. Bu süreçte hepimiz bir KİMLİK duygusu ile bağımsız düşünme ve eylem yeteneği geliştiririz. (A.Giddens,2000:25)

57 ANLAM VERME/YÜKLEME

58 B - ÇAĞCIL KURAMLAR_2 ELEŞTİRİ KURAMI ÇİZGİSİ Henri Lefebvre _ Mekan ve kültür ilişkisi; The Production of Space (1971; 1991) Manuel Castells - The Urban Question (1977); The Rise of Network Society (1996) David Harvey Social Justice and the City (1973); The Urbanisation of Capital (1985); The Condition of Postmodernity (1989) Doreen Massey

59 Kente Ekonomi Politik Yaklaşımı ya da Eleştirel Yaklaşım Kökeninde Marx ve Engels in düşünceleri vardır. Ekonomi politik (political economy) terimi, toplumsal olguların ortaya çıkmasında siyasal ve ekonomik güçlerin oynadığı role işaret eder. Siyasal ve ekonomik güçlerin kentsel eylemleri güden, onlara yön veren en önemli güçler olduğu kabul edilir. Bu yaklaşım içinde çalışmaları olan yazarlar: Henri Lefebvre, David Gordon, Michael Storper ve David Walker, Manuel Castells, David Harvey, Allen Scott. D. Harvey H. Lefebvre

60 Kente Ekonomi Politik Yaklaşımı ya da Eleştirel Yaklaşım Politik ekonomi temelli kentsel kuramların ana temaları: 1. Yarışan çıkarlar, yarışan statü kümeleri arasındaki çatışmalar her yerde görülen bir toplumsal süreçtir. 2. Kapitalizm egemen bir güç sistemi olarak modern, kentsel sanayi toplumlarının gelişimini belirler. 3. Kentler ve metropoliten topluluklar bugün, giderek yükselen küresel ekonominin dünya sistemi tarafından biçimlendirilmekte ve kontrol edilmektedir. 4. Yerel kentsel toplulukların ya da komşuluk birimlerinin mikrososyolojik ölçekteki sorunları, üst ölçekteki makroekonomik eğilimler ile açıklanabilir. Bu iki ölçek arasında neden sonuç ilişkisi kurulabilir.

61 Joe Bailey (2000), Some Meanings of `the Private' in Sociological Thought adlı makalesinde mahrem, özel ve kamusal kavramlarının yeniden düşünülmesi gerektiğini yazıyor. Bailey e gore kamusal alan, en azından, toplumsal değişmenin odağı ve mekanı olarak sorgulanmalıdır. Çünkü kamusal alan kavramına kamusal alanın ne olduğuna- ilişkin sarsıntıların temelinde post-modernizm ve globalleşme yatmaktadır. Kamusal alan kavramının yeniden tanımlanmasının yanı sıra kamusal alanın bir mekan ve toplumsal yaşamımız içindeki bir kurumsal düzenleme konusu olarak da yeniden düşünülmesi gerekmektedir. Özellikle kent ve bölge planlama penceresinden bakıldığında kamusal alanın yeniden tanımlanmasının operasyonel bir gerekliliği olduğu da ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede plancının kamusal alanı kavrayış biçimi planlamanın eşitlikçi, toplum yararına ve toplumsal adalete uygun olup olamayacağına dair ipuçlarını da verecektir. David Harvey in «yaratıcı yıkım» kavramından hareketle Brenner ve Theodore neo-liberal sermayenin, kavramlar ve kurumları yıkıp yeniden kurarak kendisine en uygun ortamı, uygun mekanları yarattığını ileri sürmektedir.

62

63

64 ZOOM IN YOUR LIFE

CHİ C A G O O K U L U V E E K O L O J İ K YA K L A Ş I M

CHİ C A G O O K U L U V E E K O L O J İ K YA K L A Ş I M ÇAĞCIL KURAMLAR CHİ C A G O O K U L U V E E K O L O J İ K YA K L A Ş I M D Ö N Ü Ş Ü M, S Ü Z Ü L M E, S O Y L U L A Ş T I R M A, F A R K L I L A Ş M A, A Y R I Ş M A, Ö T E K İ L E Ş T İ R M E, B Ü T

Detaylı

KENTSEL DEVRĠM. Kapitalist sanayi kentinin en asal özellikleri, Manchester ve Chicago da, hiçbir müdahale olmadan, salgın hastalık gibi yayıldı.

KENTSEL DEVRĠM. Kapitalist sanayi kentinin en asal özellikleri, Manchester ve Chicago da, hiçbir müdahale olmadan, salgın hastalık gibi yayıldı. KENTSEL DEVRĠM Kapitalist sanayi kentinin en asal özellikleri, Manchester ve Chicago da, hiçbir müdahale olmadan, salgın hastalık gibi yayıldı. Kente dair her kural bozuldu-değiģti Kentin ölçeği Kentin

Detaylı

Editörler Prof. Dr. Mustafa Talas / Yrd. Doç. Dr. Emin Yiğit. Kent Sosyolojisi

Editörler Prof. Dr. Mustafa Talas / Yrd. Doç. Dr. Emin Yiğit. Kent Sosyolojisi Editörler Prof. Dr. Mustafa Talas / Yrd. Doç. Dr. Emin Yiğit Kent Sosyolojisi Yazarlar Doç.Dr. Bülent Şen Yrd.Doç.Dr. Ahmet Koyuncu Yrd.Doç.Dr. Ahmet Mazlum Yrd.Doç.Dr. Anıl Al Rebholz Yrd.Doç.Dr. Aznavur

Detaylı

Sağlıksız kent Barınma koşullarının kötülüğü Kanalizasyon vb. altyapı eksikliği Salgın hastalıklar

Sağlıksız kent Barınma koşullarının kötülüğü Kanalizasyon vb. altyapı eksikliği Salgın hastalıklar Hızlı sanayileşme ve ekonomik büyümenin yarattığı tablo: Toplumsal kargaşa Eski kurumların, yasaların, kuralların işlememesi, Toplumsal sınıfların yaşam koşulları arasındaki uçurumlar Büyük yoksulluk Yeni

Detaylı

1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ

1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ 15 1.1. Sosyolojinin Tanımı 16 1.2. Sosyolojinin Alanı, Konusu, Amacı ve Sınırları 17 1.3. Sosyolojinin Alt Disiplinleri 18 1.4.

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2 Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3 Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 Aile ve Toplumsal Gruplar ÜNİTE:5 1 Küreselleşme ve Ekonomi

Detaylı

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER SAYI: 5 SAYI: 5 ANASINIFI SINIF IV. PYP SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Dünyanın İşleyişi SÜRE: 10.04.2017-09.06.2017 ANA FİKİR: Hayvanların yaşamları üzerinde çevrenin ve insanların

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma 3. Aile 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 5. Psikolojiye Giriş 1 6. Duyum ve Algı 7. Güdüler ve Duygular

Detaylı

SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI

SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI YAPI TOPLUM KURUMLAR TOPLUMSAL GRUPLAR BİREYLER İLİŞKİLER TOPLUMSAL YAPI VE UNSURLARI T E M E L KÖY K A METROPOL TOPLUMSAL YAPI KENTLEŞME V R A KENT M L A MİLLET

Detaylı

DÜNYA GÖRÜŞÜ VE SİYASAL SİSTEMİN MEKANA YANSIMASI. Dy3 ANTİK YUNAN KÜLTÜRÜ YUNAN KENTİ SİTE (POLİS)

DÜNYA GÖRÜŞÜ VE SİYASAL SİSTEMİN MEKANA YANSIMASI. Dy3 ANTİK YUNAN KÜLTÜRÜ YUNAN KENTİ SİTE (POLİS) DÜNYA GÖRÜŞÜ VE SİYASAL SİSTEMİN MEKANA YANSIMASI Dy3 ANTİK YUNAN KÜLTÜRÜ YUNAN KENTİ SİTE (POLİS) Yalnızca üç poliste nüfus 20.000 i aşıyordu: Atina; Syracuse (Sicilya) ve Acragas (Sicilya). POLİS : OTONOM

Detaylı

D 2 ARAŞTIRMANIN ÇEŞİTLİ BOYUTLARI. Neumann (2000): Chapter 2 Arslan ve Ökten (1994):sf.1-17

D 2 ARAŞTIRMANIN ÇEŞİTLİ BOYUTLARI. Neumann (2000): Chapter 2 Arslan ve Ökten (1994):sf.1-17 D 2 ARAŞTIRMANIN ÇEŞİTLİ BOYUTLARI Neumann (2000): Chapter 2 Arslan ve Ökten (1994):sf.1-17 MANTIK YÜRÜTME YÖNTEMİ -YOLU TÜMDENGELİM TÜMEVARIM KURAM HİPOTEZ TEST (gözlem) OLGU Duyularımızla elde ettiğimiz

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sosyolojiye Giriş-2 SSG110 2 3+0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sosyolojiye Giriş-2 SSG110 2 3+0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Sosyolojiye Giriş-2 SSG110 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ. 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ. 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ Giriş Toplumsal Sosyalleşme ve Toplum Toplumsal Temel Olarak Eğitim

Detaylı

Kentsel Tasarıma Giriş (GTM 016) Ders Detayları

Kentsel Tasarıma Giriş (GTM 016) Ders Detayları Kentsel Tasarıma Giriş (GTM 016) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kentsel Tasarıma Giriş GTM 016 Seçmeli 1 2 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT P O L İ T İ K E KO N O M İ

D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT P O L İ T İ K E KO N O M İ D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT SOSYOLOJİSİ KURAMLARI P O L İ T İ K E KO N O M İ POLİTİK EKONOMİ politikaya ait ekonomi GÜÇ İLİŞKİLERİ SINIF İLİŞKİLERİ Ekonomi-politikten beklenen, kapitalist sınıfın kârını

Detaylı

1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi

1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi SOSYOLOJİ (TOPLUM BİLİMİ) 1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi Sosyoloji (Toplum Bilimi) Toplumsal grupları, örgütlenmeleri, kurumları, kurumlar arası ilişkileri,

Detaylı

1925, 1967 by The University of Chicago. All rights reserved. Licensed by The University of Chicago Press, Illinois, U.S.A.

1925, 1967 by The University of Chicago. All rights reserved. Licensed by The University of Chicago Press, Illinois, U.S.A. 1925, 1967 by The University of Chicago. All rights reserved. Licensed by The University of Chicago Press, Illinois, U.S.A. Heretik Yayınları: 22 Sosyoloji Dizisi: 6 ISBN: 978-605-84466-3-2 2015 Heretik

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İçindekiler... ix Tablolar Listesi... xv Şekiller Listesi... xv BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİ VE TURİZM SOSYOLOJİSİ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İçindekiler... ix Tablolar Listesi... xv Şekiller Listesi... xv BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİ VE TURİZM SOSYOLOJİSİ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... ix Tablolar Listesi... xv Şekiller Listesi... xv BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİ VE TURİZM SOSYOLOJİSİ SOSYOLOJİNİN TANIMI VE KONUSU... 1 SOSYOLOJİNİN GENEL AMAÇLARI... 3

Detaylı

EĞİTİMİN SOSYAL TEMELLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç. Dr. Adnan BOYACI

EĞİTİMİN SOSYAL TEMELLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç. Dr. Adnan BOYACI EĞİTİMİN SOSYAL TEMELLERİ TEMEL KAVRAMLAR 2017 Doç. Dr. Adnan BOYACI Neden Eğitimin Sosyal Temelleri Eklektik bir alan olarak Eğitim Yönetimi Büyük sosyal bilimler teorisi Eğitim yönetiminin beslendiği

Detaylı

MEKANIN SOSYOLOJİSİ. Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul)

MEKANIN SOSYOLOJİSİ. Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY4207 Dersin Adı MEKANIN SOSYOLOJİSİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 3 6 Seçmeli YOK TÜRKÇE Dersin işleniş

Detaylı

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ Kentsel planlama toplum yararını esas alan güvenli ve sürdürülebilir yaşam çevresi oluşturmaya yönelik bir kamu hizmetidir. Kent planlama, mekan oluşumunun nedenlerini,

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ 1. Sosyoloji Nedir... 3 2. Sosyolojinin Tanımı ve Konusu... 6 3. Sosyolojinin Temel Kavramları... 9 4. Sosyolojinin Alt Dalları... 14

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 1. Ünite Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar TOPLUMSAL YAPI KAVRAMI Toplum, insanları etkileyen gerçek ilişkiler

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 ENDÜSTRİYEL YAPININ YENİLİKÇİ VE BİLGİ ODAKLI DÖNÜŞÜMÜNÜN BURSA ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ PROJE RAPORU İÇİNDEKİLER

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL D. KODU DERSİN ADI T+U+L KREDİ ÖNŞART AKTS 3503151 Planlama Stüdyosu 1

Detaylı

KENT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ PLANLAMA TEKNOLOJİ ORGANİZASYON. Kutsal Üçlü (Storper,1997)

KENT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ PLANLAMA TEKNOLOJİ ORGANİZASYON. Kutsal Üçlü (Storper,1997) KENT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ Ayşe e Nur ÖKTEN Yıldız z Teknik Üniversitesi PLANLAMA Kutsal Üçlü (Storper,1997) SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEKNOLOJİ ORGANİZASYON MEKAN 1 PLANLAMA Ekonomi Siyaset bilimi Sosyoloji Antropoloji

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF SOSYOLOJİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF SOSYOLOJİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. SINIF SOSYOLOJİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı ÜNİTE: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A. Sosyoloji

Detaylı

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölüm - 1 GARDEN CITY (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü BAHÇE ŞEHİR Ebenezer Howard Tomorrow: A peaceful path to reform

Detaylı

1,2 1,2 1,2 1,2 DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜRESEL VE BÖLGESEL SİYASET II KBS Ön Koşul Dersleri - Türkçe

1,2 1,2 1,2 1,2 DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜRESEL VE BÖLGESEL SİYASET II KBS Ön Koşul Dersleri - Türkçe DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜRESEL VE BÖLGESEL SİYASET II KBS108 2 3 3 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Jeopolitik POLS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Jeopolitik POLS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Jeopolitik POLS 411 7-8 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI:

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: Pragmatik Yaklaşımlar - Altyapı Planlaması Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Pragmatik Yaklaşımlar

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY 2001. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY 2001. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi 2 Dersin Kodu: SSY 2001 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Güz/III.Yarıyıl

Detaylı

Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul)

Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Bölüm Dersin Kodu Dersin Adı SOSYOLOJİ SOSY2053 AİLE SOSYOLOJİSİ Derse kabul koşulları Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin işleniş

Detaylı

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi Doç.Dr.Tufan BAL Dersin İçeriği Kırsal Kalkınma Kavramının Tarihçesi Kırsal Kalkınmada Temel Amaç Kırsal Alan Kalkınma Politikaları Kırsal

Detaylı

BOLU KENT VİZYONU HEDEF 2023

BOLU KENT VİZYONU HEDEF 2023 BOLU KENT VİZYONU HEDEF 2023 VİZYONUMUZU OLUŞTURDUK BOLU ÜNİVERSİTE, TURİZM,SPOR VE SAĞLIK KENTİ OLACAK BOLU nun GELECEĞİNİ PLANLADIK Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Bolu Belediyesi arasında imzalanan

Detaylı

ÖRNEKLER. KAVRAMSALLAŞTIRMA İŞLEMSELLEŞTİRME (eylemselleştirme)

ÖRNEKLER. KAVRAMSALLAŞTIRMA İŞLEMSELLEŞTİRME (eylemselleştirme) ÖRNEKLER KAVRAMSALLAŞTIRMA İŞLEMSELLEŞTİRME (eylemselleştirme) Örnek 1 Toplumsal rehabilitasyon Cezaevinde bir meslek (iş becerisi) öğrenen bir mahkumun salıverildikten sonra yeniden suç işleme olasılığı

Detaylı

SOSYOLOJİNİN TEMELLERİ

SOSYOLOJİNİN TEMELLERİ SOSYOLOJİ 1. HAFTA SOSYOLOJİK BAKIŞ, SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA Taylan DÖRTYOL Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Pazarlama Bölümü Marco ve Gina.. Gina ve Marco gibi insanlar neden evlenir? Kişisel

Detaylı

KURAM VE ARAŞTIRMA. NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research

KURAM VE ARAŞTIRMA. NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research KURAM VE ARAŞTIRMA NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research NEDEN? KURAM (TEORİ) NASIL? Hemen her araştırma bir kuram ile ilişkilidir. Kuramı nasıl kullanmalı? SOSYAL KURAM İDEOLOJİ İKİSİ DE olguları açıklar;

Detaylı

Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr. Hayati Beşirli Prof.Dr. Zahir Kızmaz Doç.Dr. Beyhan Zabun Doç.Dr. Celalettin Yanık Doç.Dr. İbrahim Akkaş

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2016 2017EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL D. KODU DERSİN ADI T+U+L KREDİ ÖNŞART AKTS 3503151 Planlama Stüdyosu 1 4+4+0

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ ÖZET ABSTRACT... iii... v... vii TABLO LİSTESİ... xiii ŞEKİL LİSTESİ... xv 1. Bölüm: GİRİŞ... 1 2. Bölüm: 21. YÜZYILDA EĞİTİM SİSTEMİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE OKUL GELİŞTİRMEYE ETKİLERİ...

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Sosyolojiye Giriş I SSG109 1 3+0 3 4

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Sosyolojiye Giriş I SSG109 1 3+0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Sosyolojiye Giriş I SSG109 1 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz.

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz. 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Özel Ümraniye Gökkuşağı İlkokulu Sorgulama Programı Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar Sosyoloji Konular ve Sorunlar Ontoloji (Varlık) Felsefe Aksiyoloji (Değer) Epistemoloji (Bilgi) 2 Felsefe Aksiyoloji (Değer) Etik Estetik Hukuk Felsefesi 3 Bilim (Olgular) Deney Gözlem Felsefe Düşünme

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1.YARIYIL ADI T+U+L KREDİ AKTS SBP101 Planlama Stüdyosu 1

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS EKONOMİYE GİRİŞ I ECON 111 1 3 + 0 3 7. Yrd. Doç. Dr. Alper ALTINANAHTAR

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS EKONOMİYE GİRİŞ I ECON 111 1 3 + 0 3 7. Yrd. Doç. Dr. Alper ALTINANAHTAR DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS EKONOMİYE GİRİŞ I ECON 111 1 3 + 0 3 7 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili İngilizce Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar

İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar Yazar Dr. Nihal Arda Akyıldız ISBN: 978-605-9247-62-7 Ağustos, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 234 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL D. KODU DERSİN ADI T+U+L KREDİ ÖNŞART AKTS 3503151 Planlama Stüdyosu 1

Detaylı

Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar (KAM 403) Ders Detayları

Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar (KAM 403) Ders Detayları Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar (KAM 403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar KAM 403 Güz 3 0

Detaylı

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece SİLİVRİ 2014 DÜNYA VE AVRUPA KENTİ Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte rekabetçi bir sanayi ekonomisi haline gelmiştir. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Editörler Prof.Dr.Mustafa Talas & Doç.Dr. Bülent Şen EKONOMİ SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof.Dr.Mustafa Talas & Doç.Dr. Bülent Şen EKONOMİ SOSYOLOJİSİ Editörler Prof.Dr.Mustafa Talas & Doç.Dr. Bülent Şen EKONOMİ SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr. Mustafa Talas Doç.Dr. Bülent Şen Doç.Dr. Cengiz Yanıklar Doç.Dr. Gülay Ercins Doç.Dr. Özgür Sarı Yrd.Doç.Dr. Aylin

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ SOS204U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar

Detaylı

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2 Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 Türkiye de Aile Kurumu ve Nüşusla İlgili Sorunlar ÜNİTE:4 Türkiye de Eğitim Kurumu ve Sorunları

Detaylı

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA 11 1.1. Giriş 12 1.2. İnsan- Çevre İlişkilerinin Tarihi Arka Planı 12 1.2.1.Teknoloji, Tüketim ve Çevre 13 1.2.2.İnsan-

Detaylı

MİMARİ RAPOR

MİMARİ RAPOR 5 3 7 2 6 MİMARİ RAPOR MAHALLE Mahalle, kendisini oluşturan özel mekan, kamusal mekan ve yarı kamusal mekan dağılımlarının kesin sınırlarla ayrışmadığı, mekanlar arası sosyal etkileşimin her alanda var

Detaylı

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 2010 YGS SOS.BİL. TESTİNDEKİ / COĞRAFYA SORULARININ MÜFREDAT AÇISINDAN ANALİZİ Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 19. Hayali Rehberler: Paraleller ve Meridyenler

Detaylı

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK TOPLUMSAL TABAKALAŞMA Ü s t S ı n ı f Orta Sınıf Alt Sınıf TOPLUMSAL TABAKALAŞMA Toplumsal tabakalaşma dünya yüzeyindeki jeolojik katmanlara benzetilebilir. Toplumların,

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehircilik Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 313 2

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T+U / T+A KREDİ / CREDITS Z / C Introduction touniversity Life TOPLAM / TOTAL YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T+U / T+A KREDİ / CREDITS Z / C Introduction touniversity Life TOPLAM / TOTAL YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

SANAYİ KENTİNDE ÇALIŞANLAR -ÇATIŞANLAR

SANAYİ KENTİNDE ÇALIŞANLAR -ÇATIŞANLAR SANAYİ KENTİNDE ÇALIŞANLAR -ÇATIŞANLAR TEPKİLER PARİS 1848 ayaklanması Avrupa kentleri 1848 ayaklanmaları CHICAGO 1877 İşçi Ayaklanması 1886 Haymarket ayaklanması NEW YORK Grevler ve Triangle Yangını 1911

Detaylı

ÜNİTE:1 Antropoloji Nedir? ÜNİTE:2 Kültür Kavramı ÜNİTE:3 Kültüre Yaklaşımlar: Temel Antropoloji Kuramları ÜNİTE:4 İnsanın Canlılar Dünyasındaki Yeri ve Biyolojik Çeşitliliği ÜNİTE:5 İnsanın Evrim ÜNİTE:6

Detaylı

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Dr. Cenap SANCAR Arş. Gör. Ebru SİNAN Arş. Gör. Sanem ÖZEN TURAN Karadeniz

Detaylı

BİZ BURADAYIZ! YALOVA MERKEZ BAĞLARBAŞI MAHALLESİNİN SOSYOLOJİK GÖRÜNÜMÜ - ÖZET

BİZ BURADAYIZ! YALOVA MERKEZ BAĞLARBAŞI MAHALLESİNİN SOSYOLOJİK GÖRÜNÜMÜ - ÖZET BİZ BURADAYIZ! YALOVA MERKEZ BAĞLARBAŞI MAHALLESİNİN SOSYOLOJİK GÖRÜNÜMÜ - ÖZET - Yayın Tarihi: Nisan, 2012 MARKA Yayınları Serisi BİZ BURADAYIZ! YALOVA MERKEZ BAĞLARBAŞI MAHALLESİNİN SOSYOLOJİK GÖRÜNÜMÜ

Detaylı

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ. Nihan Demirkasımoğlu

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ. Nihan Demirkasımoğlu TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Nihan Demirkasımoğlu 1 İçerik Sistem Kuramları Eğitime Sistem Yaklaşımı Eğitim sisteminin Alt Sistemleri Bu konu, Başaran ve Çınkır ın (2012) Türk Eğitim Sistemi ve

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Nasıl bir toplum ve nasıl bir eğitim?

Nasıl bir toplum ve nasıl bir eğitim? Nasıl bir toplum ve nasıl bir eğitim? 0 Yüzbinlerce insanın savaşlar nedeniyle öldüğü, göç etmek ve hatta kış mevsimini geçirmek için organlarını, hatta bedenlerini zenginlere satmak zorunda kaldığı ve

Detaylı

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ 1-) Türkiye de cumhuriyetin ilanından hemen sonra eğitimde, dinde, yönetimde, hukukta, ekonomide, sanatta, aile yapısında

Detaylı

4 -Ortak normlar paylasan ve ortak amaçlar doğrultusunda birbirleriyle iletişim içinde büyüyen bireyler topluluğu? Cevap: Grup

4 -Ortak normlar paylasan ve ortak amaçlar doğrultusunda birbirleriyle iletişim içinde büyüyen bireyler topluluğu? Cevap: Grup 1- Çalışma ilişkilerinin ve endüstriyel demokrasinin başlangıcı kabul edilen tarih? Cevap: 1879 Fransız ihtilalı 2- Amerika da başlayan işçi işveren ilişkilerinde devletin müdahalesi zorunlu kılan ve kısa

Detaylı

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Nedensellik BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Kuram, kuramsal açıklama Nedensel açıklama, nedensellik Zaman sırası, ilişki, alternatiflerin elenmesi İyi nedensel ilişki, nedensel mekanizma

Detaylı

CİHANGİR DE SOYLULAŞTIRMA SÜRECİ MEKANSAL SAPTAMALAR : KENTSEL VE SOSYAL SERVİSLERİN ANALİZİ

CİHANGİR DE SOYLULAŞTIRMA SÜRECİ MEKANSAL SAPTAMALAR : KENTSEL VE SOSYAL SERVİSLERİN ANALİZİ CİHANGİR DE SOYLULAŞTIRMA SÜRECİ MEKANSAL SAPTAMALAR : KENTSEL VE SOSYAL SERVİSLERİN ANALİZİ ARZ YÖNLÜ YALAŞIM Soylulaştırma : Orta sınıf yatırımcıların ve kiracıların özel sermaye akımı yoluyla şehir

Detaylı

KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u

KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u KISA ÖZET www.kolayaof.com DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 İÇİNDEKİLER Ünite 1: Küresel Pazarlama: Temel Kavramlar

Detaylı

Doç.Dr. ÖZLEM BALKIZ. Eğitim Bilgileri. Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Sosyoloji Pr. Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı

Doç.Dr. ÖZLEM BALKIZ. Eğitim Bilgileri. Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Sosyoloji Pr. Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Doç.Dr. ÖZLEM BALKIZ Fen-edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1988-1992 Lisans Ege Üniversitesi 1992-1996 Yüksek Lisans Ege Üniversitesi 1996-2002 Doktora

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

AT 2017 TINA WIRNSBERGER, 5 ŞUB

AT 2017 TINA WIRNSBERGER, 5 ŞUB GRAZ.GRUENE.AT GRAZ IM DAHA İYİ TINA WIRNSBERGER, 5 ŞUBAT 2017 ÖNSÖZ Graz büyük sorunlarla karşı karşıya. Kent büyüyor ve değişiyor. Bu da beraberinde hem fırsatları hem de riskleri getirmekte olup kent

Detaylı

Hukuk Sosyolojisi (LAW 216) Ders Detayları

Hukuk Sosyolojisi (LAW 216) Ders Detayları Hukuk Sosyolojisi (LAW 216) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Hukuk Sosyolojisi LAW 216 Bahar 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Eğitim Sosyolojisinin Tanımı, Amacı ve Diğer Alanlarla İlişkisi Eğitim Sosyolojisinin

Detaylı

Eğitim Sosyolojisi. YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN

Eğitim Sosyolojisi. YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN Eğitim Sosyolojisi YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN ISBN: 978-605-2132-61-6 Kapak Bülent POLAT Mizanpaj Burhan MADEN Redaksiyon Muhammet ÖZCAN Baskı ve Cilt: Tarcan Matbaacılık Zübeyde Hanım Mahallesi,

Detaylı

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2 Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3 Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 Zygmunt Bauman: Modernlik ve Postmodernlik ÜNİTE:5 Tüketim Toplumu, Simülasyon

Detaylı

HER TÜRLÜ MEKANIN YIKILIŞINI İŞİTİYORUM,PARÇALANAN CAMI VE ÇÖKEN

HER TÜRLÜ MEKANIN YIKILIŞINI İŞİTİYORUM,PARÇALANAN CAMI VE ÇÖKEN ZAMAN-MEKAN HER TÜRLÜ MEKANIN YIKILIŞINI İŞİTİYORUM,PARÇALANAN CAMI VE ÇÖKEN DUVARLARI, ZAMAN İSE SON BİR KIZGIN ALEV. JAMES JOYCE Küreselleşme sürecinde hız kazanan teknoloji, mesafelerin sesten bile

Detaylı

Savaş ve Barış Okumaları PSIR Uluslararası savaş ve barış hallerini tahlil eden yazının kullandığı

Savaş ve Barış Okumaları PSIR Uluslararası savaş ve barış hallerini tahlil eden yazının kullandığı DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Savaş ve Barış Okumaları PSIR 408 7-8 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji

Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji Haz: Emrah GÖKER, 4 Mayıs 2007 Ekonomi insanların nasıl tercih yaptıklarıyla ilgili ise, sosyoloji insanlara nasıl yapacak hiçbir tercih bırakılmadığıyla ilgilidir.

Detaylı

D 3 KURAM VE ARAŞTIRMA. Neumann, 2000 Chapter 3, 4

D 3 KURAM VE ARAŞTIRMA. Neumann, 2000 Chapter 3, 4 D 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4 KURAM (TEORİ) Her kuram NEDEN ve NASIL sorularına yanıt vermeye çalışır! Bir kuram ortaya koyan kişinin bilime ve topluma katkısı nedir? İleri sürülen

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Devletler Genel Hukuku I LAW213 3 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

BASIN AÇIKLAMASI Dünya Kupası Başlarken Bir Şehir Stadımız Daha Yıkılıyor

BASIN AÇIKLAMASI Dünya Kupası Başlarken Bir Şehir Stadımız Daha Yıkılıyor BASIN AÇIKLAMASI Dünya Kupası Başlarken Bir Şehir Stadımız Daha Yıkılıyor Antik çağlardan beri, kentsel dokunun ve kentin kültürel öğesi olarak kent kimliğinin önemli bir parçası olan statlar, en temel

Detaylı