TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ"

Transkript

1 中東硏究 2010 년제 29 권 2 호, TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ Yrd. Doç Dr. Gülhanım Ünsal* 1 İÇİNDEKİLER Ⅰ.Giriş Ⅱ.Sözdizim Kuramı Ⅲ.Türkçe ve Fransızcanın Sözdizimsel Farklılıkları Ⅵ. Sonuç ve Öneriler * Kırıkkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Fransızca Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

2 262 중동연구제 29 권 2 호 <Abstract> TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ Yrd. Doç Dr. Gülhanım Ünsal (Kirikkale University) This study is about sentence structures of Turkish and French languages. They are in different language groups and these two languages presents the different grammatical rules and syntax characteristics. We speaked about the theory of N.Chomsky of generative grammar. We pointed out the syntagmatic structures and hierarchic bonds in sentences of these two languages. We explained the difference between these two languages making a comparison. Because Turkish language differs from French language at syntactic unit. İn Turkish language, complement takes place before verb, takes inflectional suffix and builds possessive construction with genitive and possessive suffixs. Ⅰ. Giriş Günümüz dilbilimin en önemli özelliği üretimsel dönüşümlü dilbilimin dilde tümceyi esas almasıdır. Dil bir tümceler topluluğu ve tümce üretip onu çözümleyen bir dizgedir anlayışıdır. Türkçe ve Fransızca farklı dil ailesinden gelen iki farklı tümce yapısına sahip dillerdir.

3 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 263 Dillerin biçimbilimsel sınıflandırılmasına göre, Türkçe Ural-Altay dil ailesinden bağlantılı, yani eklemeli dil sınıfına girer ve bu türün en tipik özelliğini oluşturur. Fransızca ise Hint-Avrupa dil ailesinden bükümlü dil sınıfına girer. Bu farklılık sesbilim, anlambilim, yapıbilimde olduğu gibi sözdizim açısından da kendini gösterir. Biz bu çalışmamızda Türkçe ve Fransızcada sözdizimsel farklılıkları, tümce kuruluş özelliklerini karşılaştırma yaparak incelemeye çalışacağız. Ⅱ. SÖZDİZİM KURAMI Bir dilin sözdizimi, sözcükleri düzenlememizi sağlayan, her sözcüğe bir işlem yükleyen ve bu sözcükler arasında kurulan ilişkileri gösteren bir kurallar bütünüdür. (Kıran, 2002: 237) tümce içindeki sözcüklerin düzeni sözdiziminin en belirgin özelliğini oluşturur. Sözdizim tümce yapısını inceler ve en küçük birim olarak sözcüklerin birleşim kurallarını açıklama amacını güder. Sözcüklerin düzenine, kendi aralarındaki ilişkilerine, işlevlerine yön veren kurallarla ilgilenir. (Vardar, 1998:190-1) Dilbilgisel sınıflamalar evrenseldir. Sözdizim mantıksal olarak sözcüklerin sırası üzerine kuruludur. Hangi dilde olursa olsun, düşünce ve söylem analizinin sonucunu ifade eder. İnsan zihninin de doğası gibi değişmediği kesindir. (Mounin, 1996: 147) Üretken dilbilgisinin birinci dönemi Chomsky nin 1957 yılında yayımladığı Structures Syntaxiques (Sözdizimsel Yapılar) adlı yapıtıyla başlar. Chomsky, geliştirdiği kuramla, her konuşucunun, bilmediği, işitmediği ya da daha önce söylemediği tümceleri "üretebilme ve anlayabilme yeteneği" bulunduğunu ortaya koyar. Bu da, konuşucunun, dil konusunda, örtük, sezgisel bir bilgisi bulunduğuna inandığını gösterir. Her konuşucu, kendi dilinin yapısı

4 264 중동연구제 29 권 2 호 konusundaki sezgisiyle, dilbilgisel tümceleri, dilbilgisel olmayan tümcelerden ayırt edebilmekte ve daha önce işitmediği tümceleri, kurallara uygun olarak sonsuz sayıda üretebilmektedir. Dilbilgisinin amacı, bir dilin bütün dilbilgisel tümcelerini açık seçik olarak betimleyebilecek bir örnekçe geliştirmektir. Yapıtta ortaya konan sözdizim kuramı üç bölümden oluşur: Dizimsel kurallar (soyut yapıları üreten kurallar); dönüşümsel kurallar (soyut yapıları tümcelere dönüştüren kurallar); biçimbilimsel-sesbilimsel kurallar (tümceleri gerçekleşme aşamasına getiren biçim ve ses kuralları). Bu yapıtta şu temel kuramsal ilkeler yer alır: (Aydın,1996:15-17) 1.Dil tümcelerden oluşan bir kümedir; her tümce sonlu uzunluktadır ve sonlu sayıda öğeler kümesinden oluşur. 2.Üretken Dönüşümlü Dilbilgisi nin şu katmanları vardır: biçimbilimsel sesbilim, üretici yapı ve dizim yapısı. 3.Sözdizimi çalışmaları özerktir. Anlamdan bağımsızdır, ama biçimbilimsel özellikler arasında bir ilişki olduğu yadsınamaz. Bu ilişkiler ancak, dilsel biçim kuramıyla dil kullanım kuramının alt öbeklerini oluşturacağı bir genel dil kuramı kapsamı içinde ele alınabilir. Chomsky 1965 yılında Aspects of the Theory of Syntax (Sözdizim Kuramının Görünüşleri) adlı yapıtını yayınlar. Daha önceki yapıtında yer almayan bazı ikili kavramları (edinç/edim; derin yapı/yüzeysel yapı] ve dilbilgisinin üç bileşenini (sözdizimsel; anlamsal; sesbilgisel) açıklayarak, sözdizim kuramında yeni bir aşama başlatır. Chomsky edinç'i, konuşucudinleyicinin kendi dili konusundaki sezgisel bilgisi olarak tanımlar. Bu bilgi her insanda örtük olarak vardır ve doğuştan gelen bir dilbilgisel dizgedir. Edim ise, bu örtük dilbilgisel dizgenin değişik biçimlerde somut olarak kullanılmasıdır, gerçekleşmesidir.(kıran, 2002: )

5 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 265 Derin yapı/yüzeysel yapı kavramları Chomsky'nin ortaya attığı Üretici- Dönüşümsel Dilbilgisi'nin temel kavramlarıdır. Soyut tümce yapılar olan derin yapılara dönüşüm işlemlerinin (silme, ekleme, değiştirme, yerine koyma, vb.) uygulanmasıyla somut tümce yapılarının bulunduğu yüzeysel yapılara geçilir. Derin yapıdan yüzeysel yapıya uzanan süreç içinde de sözdizimsel, anlamsal, sesbilgisel kurallar yer alır. Bu modelde dilbilgisinin sözdizimi, bileşenleri vardır. Sözdizim bileşeni üretici bir bileşendir. Bu, derin ve yüzey yapıları tanımlar. Derin yapı anlam için tüm bilgileri içeren bir yapıdır. Anlambilim ve sesbilim yüzey yapı ise ses yorumuna gereken bilgileri hazırlayan bir yapıdır. Bu modelde anlambilim ve sesbilim bileşenleri yorumlayıcısıdır. Bu modelde sözdizimi bileşeni derin yapı biçimlerinin oluşturduğu, dildeki dilbilgisel tümceleri tanımlayan kurallar dizgesini içeren temel bileşendir. Üretici bir niteliği olan sözdizimi bileşeni sınırlı sayıdaki birim ve kuralla sınırsız tümce oluşumunu hazırlar. Chomsky (1965:135-6) sözdizimi bileşeninin görevini şu şekilde açıklamaktadır. Sözdizim bileşeni, derin yapıları üreten bir taban ve bunları yüzey yapılara uygulayan dönüşümsel bir bölümü içerir. Bir tümcenin derin yapısı anlamsal yorum için anlambilim bileşenine teslim edilir. Yüzey yapısı da sesbilim bileşenine girer, ses yorumuna katılır. Bir dilbilgisi anlamsal bir yorumu sesçil bir gösterimle bağdaştırmakta, yani bir tümcenin nasıl açıklandığını açıklamakla görevlidir. Bu ilişki dilbilgisinin tek yaratıcı bölümü olan sözdizimi bileşenince kurulur. (Chomsky, 2001: 204-5) Sözdizim bileşeni şu bölümlerden oluşur:

6 266 중동연구제 29 권 2 호 1. Taban a.ulamsal bileşen b. Sözlükçe 2. Dönüşümsel altbileşenler Taban, dizimsel belirleyicileri, derin yapıyı kuran temel birimlerdir. Burada sınırlı taban zincirleri üretilir. Taban içindeki ulamsal bileşen, öbek yapı kurallarını içerir. Üretim sözlüğe dayanır. Sözlükte hem kurucular hem de ulam simgeleri bulunur. Kurucular da kendi aralarında sözlüksel öğeler ile dilbilgisel öğelere ayrılır. Sözlükçe, ulamsal bileşenin ortaya koyduğu simgeleri sözlüksel birimlerle eşleştirir. Sözlükçede Koşullandırma ve Altulamsal kurallar olmak üzere iki kural vardır. Dönüşümsel altbileşen ise üretici-dönüşümsel dilbilgisinin ilk aşamasında üretici nitelikliyken, ikinci aşamasında yorumlayıcı nitelik kazanır. İlk aşamada sonlu sayıdaki çekirdek tümceden bütün tümceleri üretmeye yaramasına karşılık ikinci aşamada yüzeysel yapıları derin yapılara dönüştürerek yorumlamaya ya da soyut derin yapıyı somut yüzeysel yapıya dönüştürmeye yarar. (Vardar,1975:235-6)

7 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 267 Ⅲ. TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL FARKLILIKLARI Türkçe ve Fransızcanın sözdizimini incelediğimizde, pek çok yönden ve tamamıyla kendine özgü niteliklerinden söz etmek gerekir. Dillerin biçim bilgisel sınıflandırılmasına göre, Türkçe bağlantılı, yani eklemeli diller sınıfına girer ve bu türün en tipik örneğini oluşturur. Bağlantılı dillerde, değişmeyen bir köke kişi, zaman, işteşlik, olumsuzluk, iyelik, yetenek gibi çeşitli görevleri üstlenen biçimbirimler, ekler ulanır. Bunlar, ek yerleri belli olmayacak biçimde sıkıca birbirleriyle kaynaşır. (Aksan, 2000; 105) Türkçenin bağlantılı bir dil oluşu nedeniyle, eklerin çeşitliliği ve bu eklerin çeşitli eklerin değişik görevler yüklenerek yeni sözcükler oluşturabilmeleri, Türkçeyi çok geniş anlatım olanaklarına kavuşturur. Yeni beliren kavramların karşılanmasını, yabancı kavramlara karşılıklar bulunmasını kolaylaştırır. Örneğin: Türkçedeki geldiler dizimi, gel- eylem köküne geçmiş zaman belirten -di ekiyle ler çoğul ekinin ulanmasıyla oluşturulmuştur. Sözcüklerin kök ya da gövdelerine gelerek sözcüğe yeni bir anlam kazandıran ekler bakımından Türkçe çok zengin bir dildir. Ad ve eylemlere gelen eklerle binlerce sözcük üretmek mümkündür. (Hengirmen, 1997:287) ynı şekilde göz ad köküne eklenen ekler yeni sözcükler üretebilir: göz-cü, göz-lük, göz-lük-çü gibi. (Kıran, 2002: 29-30) Hint-Avrupa dil ailesinden olan Fransızca ise bükümlü dillerdendir. Bu türden dillerde, kök ile ek arasındaki sınır her zaman belirgin değildir. Çekim sırasında kök değişime uğrar. Örneğin: (Je prends; nous prenons; ils prennent) Ama iki dil arasındaki ayrım her zaman bu kadar belirgin değildir.

8 268 중동연구제 29 권 2 호 a. Nous irons [nous + ir- + -ons] : nous: özne; ir-: kök; -ons : zaman-kişi eki b.gideceğiz [git- + -ecek + -iz] : git-: kök; -ecek: zaman; -iz: kişi eki. Durum böyle olunca, Creissels (1995: 27) a göre bağlantılı dillerle bükümlü diller arasındaki sınırı çizmek her zaman olanaklı değildir. 1. Türkçe yeryüzünde konuşulan diller arasında, öznenin başta, yüklemin sonda, nesnenin ortada olduğu diller içinde bulunan, kısaca ÖNY (özne + nesne + yüklem) diye adlandırılan tiptedir. Dilimiz bu niteliğiyle Altay dillerine yakınlık gösterir. Yüklemin, cümlenin sonunda, özellikle vurgulanmak istenen kavramı taşıyan öğelerin ise yükleme yakın bulunması, Türkçenin en başta gelen özelliklerinden biridir. Türkçe ve Fransızca arasındaki en büyük ayrım, Türkçede kurallı tümcenin öğeleri, başka bir deyişle tümcenin kurucuları Özne + Tümleç + Yüklem (Gencan, 1979: ) dizilişini izlerken Fransızcada Özne + Yüklem + Tümleç (Sujet Verbe Objet) (Schott-Bourget, 1994: 35) dizilişini izlemesine dayanır. Fransızcada basit tümcelerde sözcüklerin yerlerinin sırasının (Özne + Eylem + Tümleç ya da Yüklem ve Dolaylı Tümleç) (Larousse, 1997:68) Yani, eylem öbeğine bağlı tümleçler Türkçede yüklemin önüne yerleşirken, Fransızcada yüklemden sonra yerleşir. Bu durum eylem öbeği (EÖ) açısından değerlendirildiğinde, EÖ nin başı Türkçede en sağda iken Fransızcada en soldadır. Türkçenin en önemli sözdizimi özelliklerinden biri, sözdizimindeki özgür sözcük dizilişi özelliğidir. Türkçedeki özgür sözcük dizilişinin matematiksel olarak gösterilebileceğini belirtmektedir. (Sezer, 1991: 58)

9 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 269 a. Elif eve geldi. b. Elif geldi eve. c. Eve Elif geldi. d. Eve geldi Elif. e. Geldi eve Elif. f. Geldi Elif eve. Bu durumdan da anlaşılacağı gibi Türkçenin önemli özelliklerinden biri, sözdiziminde görülen olağanüstü esnekliktir. Türkçe gerçekten de bir Ö-N- E dilidir ve sözdizimi oynaktır, yeni sözcük sıralanışı değişkendir. (Uzun, 1998:77) Türkçede durum böyle iken, Adamczewski (1991:206) Fransızcada tümlecin eylemden sonra söylenme zorunluluğunun bulunduğunu söyler. a. Elif est venue à la maison. b. *À la maison elle est venue. Türkçede bu sıra, aynı zamanda bir zaman sırasıdır. Gerçekten de Türkçede sözcüklerin sırası onların karşıladıkları nesnelerin ve hareketlerin zaman içindeki var oluş sıralarına uygundur. Örneğin, bir hareketin yardımcı hareketleri nasıl daha önce meydana gelirse, o yardımcı hareketleri karşılayan sözcükler de, asıl hareketi karşılayan sözcükten aynı şekilde daha önce gelir. Türkçe düşüncede zaman sırası esastır." (Ergin 1990: 374) Banguoğlu (1995: 532-5) tam yapılışlı basit fiil tümcesinde beş üye olduğunu ve bunların doğrudan sırasının: Kimse + Zarflama + İsimleme + Nesne + Yüklem

10 270 중동연구제 29 권 2 호 Elif + yarın + Ankara dan + kitap + gönderecek.. şeklinde; Tam yapılışlı bir isim tümcesinde dört üye olduğunu ve bunların da doğrudan sırasının: Kimse + Zarflama + İsimleme + Yüklem Hava + bugün + Istanbul da + yağmurluymuş. şeklinde olduğunu gösterir. 2. Türkçe ve Fransızcada eylemler kişi, kip ve zamana göre çekimlenir. Bu konu, özne ile yüklemin sayı, kişi, durum, vb. yönünden birbiriyle uyuşması sonucu ortaya çıkan özne-yüklem uyumu çerçevesinde değerlendirilebilir. Türkçede özne-yüklem uyumu genellikle kişi ve sayı bakımından söz konusu edilir. Türkçede, öznede bir kişi adılı bulunuyorsa, yüklem de bu kişi adılına uygun kişi eki alır. Ancak Türkçede Fransızcadan farklı olarak Çocuklar gittiler" yerine "Çocuklar gitti" örneğinde görüldüğü gibi, fiil çekiminde 3. çokluk şahıs eki kullanılmayabilir. Fransızcada da eylem kişiye göre çekimlenir. Les enfants sont allés *Les enfants est allé denemez. Türkçenin Altay dilleriyle bir başka yakınlığı ve Hint-Avrupa dil ailesine uzaklığı sıfatların her zaman, adlardan önce gelişiyle ortaya çıkar. Genişlemiş sıfat öbeklerinde baş Türkçede sağda Fransızcada soldadır. Ayrıca, sayı sıfatlarından sonra gelen adların çoğul olmama özelliği de belirtilmelidir. Oysa Fransızcada bunun tam tersi bir durum söz konusudur. Fransızcada deux pommes -iki elmalar-, trois étudiants üç öğrencilerdiye ifade edilir. Adları nitelemeye yarayan her türlü sıfat, sözcük ve dizimler addan sonra gelir ve adın sayısına ve cinsine göre uyum yapar.

11 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 271 Un homme turc / fier de sa famille Un sportif intelligent / capable de tout Une femme fidèle et dévouée en amour Ancak sık kullanıma bağlı olarak kısa ve beğeni gösteren sıfatlar, adın önüne gelir. Bu özel durumuyla Türkçeye benzerlik gösterir. Une jolie robe / Un bel homme / Une grande maison / Une petite fille/.. Ancak Fransızcada bir isim kökenli ise une chemise marron - kahverengi gömlek- des chaussurres orange turuncu ayakkabı- gibi renk sıfatları kendisinden önceki isimle uyum yapmaz. Çünkü marron - kestane-, orange portakal- sözcüklerine gönderme yapar. Yine aynı şekilde sıfatın arkasından başka bir renk sıfatı ya da onu değiştiren bir isim geliyorsa değişikliğe uğramaz. (Kıran-Korkut: 1990: 85) Örneğin; une robe bleu foncé - koyu mavi elbise-, des étoffes fraise écrasée vişne çürüğü kumaşlar-, des gants vert tilleul ıhlamur yeşili eldiven- gibi. 3. Türkçeye kısa ve kıvrak anlatım olanağı sağlayan özelliklerden biri ve dilin çok önemli, ayrı bir niteliği, bileşik tümcelerin yapısında ortaya çıkar. Yan tümceler, tümcecikler ana, temel tümceye ilgi adıllarıyla (zamirleriyle) değil, ortaç (participe) ve ulaçlarla (gérondif) bağlanır. Çağdaş dilbilimde, adlaştırma (nominalisation), sıfatlaştırma (adjectivalisation) ve belirteçleştirme (adverbialisation) denen işlemlerle oluşur. Yan tümceler, Fransızcada çekimli eylemlerle kurulurken, Türkçede genellikle çekimsiz eylemlerle kurulmaktadır.

12 272 중동연구제 29 권 2 호 Anne-babalar çocuklarının ders çalışmasını istiyor. Eylemlilik yan tümcesi Sınavı geçen öğrencileri kutladım. Ortaç yan tümcesi Öğretmen sınıfa girince öğrencileri göremedi.- Ulaç yan tümcesi Üç örnekte de anlaşıldığı gibi yan tümce kuran dizimler (ders çalışmasını, sınavı geçen, sınıfa girince) çekimli olmayan birer eylemsidir. Oysa Fransızcada yan tümcelerin eylemi kişi ve zamana göre çekimlenir. Je sais qu il viendra demain./ je crois qu il m aime aussi. - Prop. Sub. Complétive La maison où l écrivain avait passé sa jeunesse a été vendue trop cher./ J aime les fleurs qui sentent bon..- Prop. Sub. Relative Je partirai à Paris quand j aurai acheté le bilet d avion. - Prop. Sub. Circonstantielle Fransızcada yan tümceler ilgi adılları (qui, que, où, dont, auquel, desquels,vb.), bağlaç ve bağlaç düz sözlerle (que, si, quand, comment, pour que, jusqu à ce que vb.) kurulurken, Türkçede yan tümceler çeşitli adlaştırma ekleriyle (-iş, -me, -mek, -en, -dik, -ecek, -ip, -erek, vb.) kurulmuş ya da temel tümceye bağlanmıştır.

13 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ Mastar kuruluşlu yan tümceler iki dilde de benzerlik gösterir. Recevoir une lettre me plait beaucoup. Bir mektup almak çok hoşuma gidiyor. İki dilde de yan tümcelerin öznesi yok. Yan tümceler temel tümce içinde özne işlevi üstlenmişlerdir. Ayrıca, yan tümceyi temel tümceye bağlayan herhangi bir biçimbirim de bulunmamaktadır. 5. Sözdiziminin önemli özelliklerinden biri de Hint-Avrupa dillerinde ayrı birer eylemle (Fr.Être) yerine getirilen görevin yalnızca ek biçimindeki ek eylemle gerçekleştirilmesidir. Şimdiki zamanı (-İm, -sin, -Dİr, -İz, -siniz, -DİrlEr) son eklemiyle çekilen bu eylemin 3. kişisini gösteren (-Dİr) ekinin günlük konuşmalarda çoğu kez, kullanılmadığını görürüz.(aydın, 2005: 65-86) Bu bir kitap (tır). C est un livre. 6. Türkçenin sözdiziminde eksiltili anlatımlar eksik anlatım- oldukça önemli bir yer tutar. Özellikle gizli özneli tümceler ile belirtisiz ad tamlamaları, başka birçok dilde bulunmayan, Türkçeye özgü anlatım olanaklarıdır. Şimşek (1987: 8) e göre, bu özellik ayrıca, Türkçede tek sözcüklü dizimsel yapıların oluşmasına yol açar. a. Gördüm (ben) b. Açtınız (siz)

14 274 중동연구제 29 권 2 호 c. Evim (benim) d. Memleketimiz (bizim) Fransızcada kurallı bir tümcede özne zorunludur. Üstelik her zaman tümcenin başında yer alır. Bu türden kullanımlara izin verilmez. a. J ai vu. b. Vous avez ouvert. c. Ma maison /mon appartement d. Notre pays 7. Türkçede yüklemle tümleç arasındaki bağlantı ad durum ekleriyle sağlanırken Fransızcada bu ilişki çeşitli ilgeçlerle sağlanır. Öte yandan, Fransızca sözdiziminde Türkçedeki belirtme durumu biçimbirimi -(y)i yi karşılayacak herhangi bir biçimbirim yoktur. Fransızcada belirli tanımlılıklar ismin hem yalın hali hem de (y) I halini belirtirler. J aime le chocolat / le thé. Çiklota(yı) / çay(ı) severim. J adore le chat. Kedi(yi) çok severim. Türkçe ile Fransızca arasındaki bir başka fark ise, Türkçede birine bakmak, birine tapmak, birine saygı duymak, birine teşekkür etmek gibi fiiller ismine e hali yani yönelme durumu ile verilirken Fransızcada belirli sayıda fiil regarder qqn, adorer qqn, respecter qqn, remercier qqn gibi ismin yalın hali ile belirtilir. Bu durum ise Fransızca öğrenirken anadilden getirdiğimiz alışkanlıktan dolayı bir güçlük teşkil eder.

15 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ Ad tamlamasında baş ad Fransızcada solda, Türkçede ise sağdadır. Türkçede bütün tümce grupları ve tümcede belirtilen, tamlanan asıl birim sonda, belirten, tamamlayan yardımcı birim başta bulunur. kapkara gözler - yeşil ovalaruzun saçlarüç odalı evdahi çocuk- les yeux tout noirs les valées vertes les cheveux longs la maison avec trois chambres l enfant génial Türkçede tamlayan ya da belirten unsur, daima tamlanan ya da belirtilen unsurdan önce gelir. Başka bir ifadeyle yardımcı unsur, daima asıl unsurdan önce yer alır. Bu kural, sözcük grupları için olduğu gibi, birleşik cümleler için de geçerlidir. Bütün araştırmacılar, Türkçe söz diziminin, bu ana kanun üzerine kurulduğu konusunda hemfikirdirler. Üç öğeli tamlayanla kurulan yapı, Türkçenin sözdizim özelliklerinden biridir. (Şimşek 1987:7-8) Türkçedeki bu üç öğeli tamlayandan oluşan yapı, diğer dillere çevrildiğinde yardımcı cümlelerle karşılanmaktadır. Yargısız anlatımlarda, esas ve önemli olan sözcüklerin, yani tamlananların, yardımcı olan sözcüklerden, yani tamlayanlardan sonra kullanılması ilkesi, Türkçede tümceler arasında da gözetilir. Temel tümce, genellikle yardımcı tümceden sonra kullanılır. a. Kızım aldığım elbiseyi giydi. b. Bahsettiğiniz filmi henüz görmedim.

16 276 중동연구제 29 권 2 호 Fransızcada ilgi adıllı yan tümce de bir adın (öncülün) hemen ardından gelmekte ve böylelikle tıpkı bir sıfat, bir ad tamlaması, bir ortaç gibi bu adın belirteni yerine geçmektedir. a. Ma fille a mis la robe que j ai achetée. b. Je n ai pas encore vu le film dont vous m aviez parlé. 9. İki dilde de İÖ (ilgeç öbeği), İ + AÖ birlikteliğine dayanır. Tüm eklemeli diller gibi Türkçede de ilgeçler adlardan sonra gelmektedir. Buna karşılık, Fransızcada ilgeçler adların önüne yerleşir. İÖ nin başı Türkçede sağda, Fransızcada soldadır. Türkçede, önce ve sonra ilgeçleri birlikte olduğu ada -den durum ekini, göre ilgeci ise -e durum ekinin ulanma zorunluluğunu dayatır. (Aydın, 2005: 65-86) Fransızcada böyle bir zorunluluğa rastlanmaz. Ayrıca için ilgecinin de Türkçede farklı kullanım durumu söz konusudur. Adlarla kullanıldığında ad, tamlayan eki (belirtme durumu) almamakta fakat adıllarla kullanıldığında adıl, tamlayan eki alma zorunluluğu taşır. a. Ayşe için b. *Ayşe nin için c. *o için d. onun için Fransızca için de benzer bir durum söz konusudur. Belirtme durumu adıllarda somut olarak, diğer AÖ lerin de ise soyut olarak bulunmaktadır. a. pour Pierre

17 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 277 b. *pour il c. pour lui 10. Türkçede yardımcı eylem genellikle e muktedir olmak (-e bilmek, konuşabilmek, yazabilmek, ) anlamı veren birleşik eylemler için kullanılır. (Uzun, 2000: 47-48). Fransızcada SV (syntagme verbal) çekimsel kategoriler için, Aux (auxiliaire) pouvoir ve Semi-aux (semi-auxiliaire) vouloir, devoir, savoir eylemleri kullanılır. Aux zaman, kip ve özneyle uyum göstergelerini taşır. 11. Türkçede diğer Hint-Avrupa dillerinden farklı olarak isimlerin iyelik eki aldığı bilinmektedir. Türkçede sahip olmak ya da sahip olmamak kavramları iyelik ekleriyle verilir. Türkçe "Benim bir kitabım var" tümcesinin Fransızcadaki karşılığı "J ai un livre -Ben bir kitap sahibiyim-" şeklinde olur. Dilimizin diğer bir farklılığı da, Türkçede yer ve mekân bildiren iç, dış, karşı, yan, ön, v.s. gibi yardımcı isimler de başka isimlerle birleştiği zaman iyelik eki alarak evin önü, kalenin içi, yolun karşısı isim tamlamalarının tamlananı olur. Ⅳ. SONUÇ VE ÖNERİLER Görüldüğü gibi, Türkçe, dizimsel düzlemde, tümlecin yüklemden önce yerleşmesi, çekim eki alması, ad tamlamalarını ilgi ve iyelik ekleriyle gerçekleştirmesi, adların tanımlık almaması, eril/dişil ayrımının olmaması, ayrı bir soru ekinin olması gibi özelliklerle Fransızcadan ayrılır.

18 278 중동연구제 29 권 2 호 Türkçenin sözdizimsel özellikleri Hint-Avrupa dillerinin sözdiziminden,- Fransızcanınkinden- neredeyse tamamen farklıdır. Türkçenin Fransızcadan farklı bir tümce yapısına sahip olması, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi boyutunda farklı öğretim stratejileri ve ders materyalleri gerektirir. Bu durum Türkçe öğrenenler açısından olduğu kadar Fransızca öğrenenler için de bir geçerlidir. Örneğin Türkçe öğrenenler, tümce ekleri de denilen çekim eklerini oldukça zor algılamaktadır. İsim, sıfat, ve zarf fiilli karmaşık birleşik tümceler ve anadilleriyle ayrılık gösteren konular bütüncül bir yöntemle ele alınmalıdır. Konulara ilişkin yazılı ve sözlü alıştırma örneklerine bol bol yer verilmeli ve iyice pekiştirilmelidir. İki farklı dil ailesinden gelen bu dillerin farklı özelliklerinin altını çizerek bir farkındalık yaratılabilmek için karşılaştırmalı yönteme de yer verilebilir. Ancak bu yöntem sadece öğrencilere Türkçenin sözdizimsel yapısını öğretmek için değil, aynı zamanda söz öbeği düzeyinde yapılan dilbilgisi açıklamaları için de kuşkusuz önemlidir. Söz öbeklerinin farklı yapıları birbiriyle karşılaştırılarak açıklandıktan sonra öğrencilerin konuşurken ya da yazarken daha az hata yapmaları beklenebilir. Bilindiği gibi dil öğrenmenin en iyi yolu, onu yapay değil doğal ortamında öğrenmektir. Dili yaşayarak deneyimlemektir. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Öğretimi her ne şekilde olursa olsun, bu alanda nitelikli bir Türkçe ders kitabına ihtiyaç duyulmaktadır. Yabancılar için hazırlanan Türkçe öğretim kitaplarında Chomsky nin Üretimsel Dönüşümlü Dilbilgisi modelinden yararlanılmalıdır. Sunuş, buluş ve araştırma yoluyla öğretme yaklaşımı stratejileri, hazırlanacak tüm kitaplarda bulunması gereken niteliklerden olmalıdır. Sunuş bilginin aktarılmasına; buluş, öğrenciyi sorunla karşılaştırıp çözümünü öğrenciye buldurmaya; araştırma ise tümüyle öğrencinin araştırma yapıp

19 TÜRKÇE VE FRANSIZCANIN SÖZDİZİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ 279 incelemesine dayalı bir yaklaşımdır. Metinlerin konuları güncel yaşamdan seçilmeli ve öz Türkçe ile yazılmış olmalıdır. Dilbilgisi kuralları genelden özele, basitten zora, kolaydan karmaşığa, somuttan soyuta doğru açık, net ve bol örneklerle açıklanmalıdır. Bu çalışmalar görselliğe hitap edecek şekilde resimli alıştırma kitaplarıyla desteklenirse öğrenmenin daha fazla ve hızlı olacağı kuşkusuzdur. Öğretimin kalıcılığı bakımından, dil öğrenimindeki her yazılı çalışmanın, çağın gereğine uygun cd, dvd gibi görsel işitsel araçlarla desteklenmesi gerekir. Çağdaş yöntem ve yaklaşımlarla hazırlanmış bu kitaplar hem Türkçenin öğrenilmesini kolaylaştıracak, hem de yaygınlaştıracaktır. Kaynakça Adamczewski, H Le Français Déchiffré, Clé du Langage et des Langues, Armand Colin, Paris. Aksan, D Her Yönüyle Dil, T.D.K. Yay., Ankara. Aksan, D Türkçenin Sözvarlığı, Engin Yay., Ankara. Aydın, İ Karşıt Dil Grupları İçinde Yer Alan Türkçe ve Fransızcanın Genel Sözdizim Özellikleri Üzerine, Dilbilim XIV, İstanbul Üni. Ed. Fak. Yay., İstanbul. Aydın, Ö Yabancı Dil Olarak Türkçe Dilbilgisi Öğretimi, Ankara. Banguoğlu, T Türkçenin Grameri. T.D.K. Yay., Ankara. Chomsky, N Structures Syntaxiques, Seuil Yay., Paris. Chomsky, N Dil ve Zihin, Ayraç Yay., Ankara. Creissels, D Elements de Sntaxe Générale, P.U.F., Paris. Ergin, M Türk Dili, Bayrak Yay., İstanbul.

20 280 중동연구제 29 권 2 호 Gencan,T.N Dilbilgisi, T.D.K. Yay., Ankara Kıran, Z. Kıran (Eziler) A Dilbilime Giriş, Seçkin Yay., Ankara. Kıran, A., Korkut, E Fransızca Sözcük Öğretimi, Onur Yay., İzmir Larousse Fransız Dili Grameri, Multilingual Yay.,, İstanbul. Hengirmen, M Türkçe Dilbilgisi, Engin Yay., Ankara. Mounin,G histoire de la Linguistique, PUF Yay., Paris. Schott-Bourget, V Approches de la Linguistique, Nathan, Paris. Sezer, A Türkçe Sözdizimi, Dilbilim ve Türkçe, Dil Derneği, Ankara. Şimşek, R Türkçe Sözdizimi, Kuzey Gazetecilik Mat., Trabzon. Uzun,N.E Anaçizgileriyle Evrensel Dilbilgisi ve Türkçe, Multilingual, İstanbul. Uzun, N.E Dilbilgisinin Temel Kavramları, A.Ü. Yay., Ankara. Vardar, B Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, ABC, İstanbul. Vardar, B XX. Yüzyıl Dilbilimi, Türk Dil Kurumu Yay., Ankara. Gülhanım Ünsal 소속 : Kırıkkale Üniversitesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü( 서양어문학과 ) 메일 : gulhanimunsal@hotmail.com 투고일 : 심사일 : 게재확정일 :

Türkçe ve fransızcanın sözdizimi üzerine birkaç söz 1

Türkçe ve fransızcanın sözdizimi üzerine birkaç söz 1 Türkçe ve fransızcanın sözdizimi üzerine birkaç söz 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Résumé : Cette étude porte sur les structures syntaxiques du turc et du français qui appartiennent

Detaylı

Pazartesi. Salı. Çarşamba. Perşembe. Cuma. conjugaison du verbe. Grammaire progressive du français avec 680 exercices-page:8

Pazartesi. Salı. Çarşamba. Perşembe. Cuma. conjugaison du verbe. Grammaire progressive du français avec 680 exercices-page:8 Dilbilgisi (A1-A2) (17 hafta) 2017/2018Grammaire progressive du français avec 680 exercices 09-13 Ekim Kişi zamirleri, Fiil Je-tu-il-elle-nous-vous-ils-elles. La conjugaison du verbe. Grammaire progressive

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

3. Snf Sözdizim Sunumu

3. Snf Sözdizim Sunumu Öne 3. Snf Sözdizim Sunumu 13 Eylül 2006 1. Modül 1. Dönem: Dilbilimde Üretici Dönü³ümsel Yakla³mlar 1. Hafta: Sözdizime Giri³ ([4] 1. bölüm s. 1-25) Sözdizim Nedir? Temel Kavramlar: Belirtisiz - Belirtili

Detaylı

Üretici Dilbilgisi I

Üretici Dilbilgisi I http://cemkeskin.wordpress.com/ Üretici Dilbilgisi I «sınırlı imkanların sınırsız kullanımı» 2012 Cem Keskin Dilbilim Ses bilgisi ve sesbilim Biçimbilim SÖZDİZİM Anlambilim Bilişsel bilimler DİLBİLİM Psikoloji

Detaylı

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU 5-6-7-8.SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. ORTAOKUL 5.6.7.8.SINIFLAR Kontenjan İlanı : 07.06.2018 Başvuru Tarihleri : 07-11 Haziran 2018 Başvuru Evrakları :

Detaylı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Pazar, 27 Eylül 2009 0949 - Son Güncelleme Pazar, 27 Eylül 2009 0950 TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Dil İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak için kullandıkları ses ya da işaretler

Detaylı

TÜRKLER İÇİN TÜRKÇE DİLBİLGİSİ

TÜRKLER İÇİN TÜRKÇE DİLBİLGİSİ 2. İÇİNDEKİLER.qxp_Layout 1 8.01.2019 7.8 Page V İÇİNDEKİLER Bu kitapla ilgili birkaç söz XVII-XVIII 1. BÖLÜM: DİLBİLGİSİ, DİL BİLİNCİ, DİL SEZGİSİ 19-30 Doğru ve iyi anlatımın önemi 19 Bilginin davranışa

Detaylı

Sıfat ve zarf ile kıyaslama/karşılaştırma Plus que, aussi que, moins que Grammaire progressive du français avec 680 exercices-page:96 100

Sıfat ve zarf ile kıyaslama/karşılaştırma Plus que, aussi que, moins que Grammaire progressive du français avec 680 exercices-page:96 100 Dilbilgisi A1-A2 (18 hafta) 2017/2018Grammaire progressive du français avec 680 exercices 19-23 Şubat Gelecek zaman Grammaire progressive du français avec 680 exercices-page:224 Fiillerin gelecek zamanda

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN DİL ÜRETİMİ ve BEYİN Prof. Dr. İclâl Ergenç Ankara Üniversitesi DTCF Dilbilim Bölümü Beyin Lobları ve Dil Sistemi 1. Alın Lobu (Frontal Lobe) Üstbilişsel Yorumlama-Algılama Süreci Konuşmanın motor kontrolü

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

The Difficulties Faced by University Students in the Learning French

The Difficulties Faced by University Students in the Learning French Fransızca Öğreniminde Üniversite Öğrencilerinin Karşılaştıkları Zorluklar (Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Örneği) 27 FRANSIZCA ÖĞRENİMİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARŞILAŞTIKLARI

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)...

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)... FİİLER(EYLEMLER) İŞ,HAREKET,OLUŞ BİLDİREN KELİMELERE FİİL DENİR. YAPILARINA GÖRE FİİLER: 1-BASİT FİİLER:HİÇBİR YAPIM EKİ ALMAYAN FİLLERDİR. ÖRN:OKU-,GÖR-,GELDİLER... 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK

Detaylı

TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ *

TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ * TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ * EXAMINATION OF THE WORDS DESCRIBING DATE IN TERMS OF SYNTAX IN TURKEY TURKISH Sedat BALYEMEZ ** Özet:

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU Dersin Kodu : AFYA 101 Dersin Adı : Yabancılar için Türk Dili ve Kültürü I Okutman : E-posta : Telefon : 0.216.578 00 00 (Dahili: 2178) Ders Amacı Yabancılar

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA I (ÇEVİRİBİLİM) AFFF 101 1 2 + 2 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA I (ÇEVİRİBİLİM) AFFF 101 1 2 + 2 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA I (ÇEVİRİBİLİM) AFFF 101 1 2 + 2 3 3 Ön Koşul Dersleri - Dili Seviyesi Türü Koordinatör ü Dersi Verenler Yardımcıları Amacı İçeriği Fransızca

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKİYE TÜRKÇESİNİN SÖZ DİZİMİ Ders No : 8107010023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 0 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Çekim Ekleri. Çözümler. 1. Test. 4. Bölüm

Çekim Ekleri. Çözümler. 1. Test. 4. Bölüm 4. Bölüm Çekim Ekleri 1. 1. Parçada IV numaralı sözcük birden fazla çekim eki almıştır. Kelime isim kökü önce -ler çokluk eki sonrasında da -in ilgi eki almıştır. kelime - ler - in isim kökü çokluk eki

Detaylı

ANA DİL Mİ, ANA DİLİ Mİ? IS IT PARENT LANGUAGE OR OR MOTHER TONGUE?

ANA DİL Mİ, ANA DİLİ Mİ? IS IT PARENT LANGUAGE OR OR MOTHER TONGUE? ANA DİL Mİ, ANA DİLİ Mİ? Prof. Dr. Mukim SAĞIR ÖZET Bu makalede ana dil ve ana dili terimlerinin kullanımları üzerinde durulacaktır. Aralarında nüans olan bu iki terimin Türkçe ve Türk Dili öğretiminde

Detaylı

Anlambilim ve Edimbilim. Giriş Konuları

Anlambilim ve Edimbilim. Giriş Konuları Anlambilim ve Edimbilim Giriş Konuları İletişim Anlamın en «anlamlı» olduğu yer iletişim Basit bir iletişim modeli kanal (mesaj) gönderen kodlama gönderilen sinyal gürültü artıklık alınan sinyal kod açma

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun.

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun. EYLEM ve EYLEMSİ FİİL (EYLEM) İsimler varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir. Fiiller ise hareketleri, oluşları, durumları karşılar. Fiiller genel olarak mastar hâlinde ifade edilir. Mastar hâlinde

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA II AFFA

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA II AFFA DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA II AFFA 102 2 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri AFFA 101 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Fransızca Lisans

Detaylı

İKİNCİ DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE TÜRKÇE DİLBİLGİSİ BETİMLEMELERİNİN GÖRÜNÜMÜ

İKİNCİ DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE TÜRKÇE DİLBİLGİSİ BETİMLEMELERİNİN GÖRÜNÜMÜ Çağdaş Türk Dili, sayı 137-138 (1999), 33-41 İKİNCİ DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE TÜRKÇE DİLBİLGİSİ BETİMLEMELERİNİN GÖRÜNÜMÜ Özgür Aydın Bugün Türkçe dilbilgisi kitaplarının kapaklarına bakarak ilk bakışta

Detaylı

BİÇİMBİRİMLER. Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı. İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY

BİÇİMBİRİMLER. Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı. İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY BİÇİMBİRİMLER Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY BİÇİMBİRİMLER Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB 03 +2 2 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

ÖZNE YÜKLEM UYUMU BAKIMINDAN FARKLI BĐR CÜMLE TĐPĐ

ÖZNE YÜKLEM UYUMU BAKIMINDAN FARKLI BĐR CÜMLE TĐPĐ ÖZNE YÜKLEM UYUMU BAKIMINDAN FARKLI BĐR CÜMLE TĐPĐ Caner KERĐMOĞLU ÖZET Bu çalışmada Türkiye Türkçesinin söz dizimiyle ilgili olarak özne-yüklem uyumu konusu ele alınmıştır. Yüklemi 1. ve 2. kişi zamiri

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA V AFFA 301 1 3 + 0 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA V AFFA 301 1 3 + 0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA V AFFA 301 1 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri AFA 202 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Fransızca Lisans

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü GENEL BĐLGĐLER T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı Đngilizce Mütercim-Tercümanlık Bilim Dalı YÜKSEK LĐSANS PROGRAMI Mütercim-Tercümanlık Bölümü, Edebiyat

Detaylı

TÜRKÇENİN ÇEKİRDEK TÜMCELERİNDEKİ KURUCU YAPILARA ÜRETİMSEL-DÖNÜŞÜMLÜ DİLBİLGİSİ AÇISINDAN BÎR YAKLAŞIM Işıl İnce

TÜRKÇENİN ÇEKİRDEK TÜMCELERİNDEKİ KURUCU YAPILARA ÜRETİMSEL-DÖNÜŞÜMLÜ DİLBİLGİSİ AÇISINDAN BÎR YAKLAŞIM Işıl İnce TÜRKÇENİN ÇEKİRDEK TÜMCELERİNDEKİ KURUCU YAPILARA ÜRETİMSEL-DÖNÜŞÜMLÜ DİLBİLGİSİ AÇISINDAN BÎR YAKLAŞIM Işıl İnce I. G iriş Tümceler tarih boyunca çeşitli dilbilgisi yöntemlerine göre değişik şekillerde

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA VI AFFF 302 2 2 + 2 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA VI AFFF 302 2 2 + 2 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA VI AFFF 302 2 2 + 2 3 3 Ön Koşul Dersleri AFFF 301 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Fransızca Lisans

Detaylı

Temel Tümcelerde ve Ortaçlı Yapılarda Kip Anlatımı. 0. Giriş. 1. Kip Ulamı. Şeyda Ozil İstanbul Üniversitesi

Temel Tümcelerde ve Ortaçlı Yapılarda Kip Anlatımı. 0. Giriş. 1. Kip Ulamı. Şeyda Ozil İstanbul Üniversitesi Temel Tümcelerde ve Ortaçlı Yapılarda Kip Anlatımı Şeyda Ozil İstanbul Üniversitesi 0. Giriş Bu çalışmanın amacı, Türkçede kip ulamının temel tümcelerle ortaçlı kuruluşlarda nasıl dile getirildiğini incelemektir.

Detaylı

c. Yönelme Hâli: -e ekiyle yapılır. Yüklemin yöneldiği yeri, nesneyi ya da kavramı gösterir.

c. Yönelme Hâli: -e ekiyle yapılır. Yüklemin yöneldiği yeri, nesneyi ya da kavramı gösterir. ÇEKİM EKLERİ: Çekim ekleri, kelimelerin diğer kelimelerle bağ kurmasını, kelimelerin cümlede görev almasını sağlar, hâlini, sayısını, zamanını, şahsını belirler. Çekim ekleri eklendiği sözcüğün anlamında

Detaylı

TÜRKĐYE TÜRKÇESĐNDE ÖZNE DURUM BĐÇĐMBĐRĐMĐ ALABĐLĐR MĐ?

TÜRKĐYE TÜRKÇESĐNDE ÖZNE DURUM BĐÇĐMBĐRĐMĐ ALABĐLĐR MĐ? TÜRKĐYE TÜRKÇESĐNDE ÖZNE DURUM BĐÇĐMBĐRĐMĐ ALABĐLĐR MĐ? Erdoğan BOZ ÖZET Genel bir kural olarak, Türkçede özne, yükleme çokluk, iyelik ve atilik eki dışında çekim eki almadan bağlanır. Bunu, Türkçede özne

Detaylı

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk.

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk. ANLATIM BOZUKLUKLARI Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur. Bu cümlenin, ifade edeceği anlamı açık ve anlaşılır bir biçimde ortaya koyması gerekir. Ayrıca cümle mümkün olduğunca

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl)

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) 4)Zarf (Belirteç) 5)Edat (İlgeç) 6)Bağlaç 7)Ünlem B)FİİLLER

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı FİİLLER (Anlam-Kip-Kişi- Anlam

Detaylı

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ KISA ÖZET www.kolayaof.com

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ Kod Dersin Adı Yıl/Yarıyıl Dersin İçeriği DBB119 Dilbilime Giriş I. Yıl I. Yarıyıl DBB121 Dilbilgisi Kavramları

Detaylı

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar)

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar) SIFATLAR ÖN ADLAR (Sıfatlar) Varlıkları niteleyen, onların durumlarını açıklayan, onları değişik yollarla belirten kelimelere ön ad (sıfat) denir. Ön ad, isim soylu bir kelimedir. Bir isim başka bir ismi

Detaylı

(Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony)

(Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony) Grammatical Topics Treated in the Modules: (Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony) 1. Miktar bildiren terimler / Quantifiers birkaç, biraz, ne kadar,

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı Türkiye Türkçesi ETO703 1 2 + 1 8 Türk dilinin kaynağı, gelişimi; Türkiye Türkçesinin diğer dil ve lehçelerle

Detaylı

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ 1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ Kaynak bakımından birbirine yakın olan diller bir aile teşkil ederler. Dünya dilleri bu şekilde çeşitli dil ailelerine ayrılırlar. Bir dil ailesi tarihin bilinmeyen devirlerinde

Detaylı

FRANSIZCA ÖĞRENEN TÜRKLERİN YAPTIKLARI BİÇİMBİLİMSEL VE SÖZDİZİMSEL YANLIŞLARIN ÇÖZÜMLENMESİ

FRANSIZCA ÖĞRENEN TÜRKLERİN YAPTIKLARI BİÇİMBİLİMSEL VE SÖZDİZİMSEL YANLIŞLARIN ÇÖZÜMLENMESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YABANCI DİL ÖĞRETİMİ ANABİLİM DALI FRANSIZCA ÖĞRENEN TÜRKLERİN YAPTIKLARI BİÇİMBİLİMSEL VE SÖZDİZİMSEL YANLIŞLARIN ÇÖZÜMLENMESİ DOKTORA TEZİ Sebahat ALAN Ankara

Detaylı

ANADİLİ EĞİTİMİ, YABANCI DİL ÖĞRETİMİ VE EVRENSEL DİLBİLGİSİ*

ANADİLİ EĞİTİMİ, YABANCI DİL ÖĞRETİMİ VE EVRENSEL DİLBİLGİSİ* Dil Dergisi, sayı 54 (1997): 23-30 ANADİLİ EĞİTİMİ, YABANCI DİL ÖĞRETİMİ VE EVRENSEL DİLBİLGİSİ* Özgür Aydın "Anadili Eğitimi, Yabancı Dil Öğretimi ve Evrensel Dilbilgisi" başlığıyla sunduğum bu yazı ilkin

Detaylı

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA.

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA. 1.KÖK Facebook Grubu TIKLA 2.EK https://www.facebook.com/groups/turkceogretmenler/ 3.GÖVDE 1 Ailesi 2 Tanımlar: 1-KÖK:Bir sözcüğün parçalanamayan anlamlı en küçük parçasıdır. Bütün ekler çıkarıldıktan

Detaylı

Giriş. Ad öbekleri nasıl yorumlanır?

Giriş. Ad öbekleri nasıl yorumlanır? Bağlama Kuramı Giriş Ad öbekleri nasıl yorumlanır? Bazı AÖler anlamlarını bağlamdan ve söylemden alır. 1) Fatma Lazca ile ilgili güzel bir makale yazdı. Gönderimsel anlatım (G-anlatım) Anlamını dünyadaki

Detaylı

İLGİ ZAMİRİ VE İYELİK ZAMİRİ TERİMLERİ ÜZERİNE Sur Les termes des Pronom Relatif et Pronom Possessif

İLGİ ZAMİRİ VE İYELİK ZAMİRİ TERİMLERİ ÜZERİNE Sur Les termes des Pronom Relatif et Pronom Possessif İLGİ ZAMİRİ VE İYELİK ZAMİRİ TERİMLERİ ÜZERİNE Sur Les termes des Pronom Relatif et Pronom Possessif Yrd. Doç. Dr. Münir Erten D.Ü. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü merten@dicle.edu.tr

Detaylı

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne CÜMLENİN ÖĞELERİ Özne Yüklem Tümleç Nesne 1 Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına cümlenin öğeleri denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz.

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı 1. Yarıyıl Türkçe Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ETO701 1 2 + 1 7 Türkçe öğretiminde geleneksel uygulamalardan

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

Güz Dönemi Hafta Ünite Ünite İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu 1

Güz Dönemi Hafta Ünite Ünite İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu 1 Güz Dönemi Hafta İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu - Eylül 0-5 Ekim 0 - Ekim 0 - Tanışma diyalogları Alfabe İsimierde eril/dişil ayrımı İsimlerin çoğul yapımı Ser fiili ve sıfatlar Ser fiili ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB265 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

Evrensel Dilbilgisi ve Türkçede İstem

Evrensel Dilbilgisi ve Türkçede İstem Evrensel Dilbilgisi ve Türkçede İstem Yazar Işıl AYDIN ÖZKAN ISBN: 978-605-9247-63-4 Eylül, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 235 Web: grafikeryayin.com Kapak, Sayfa Tasarımı, Baskı ve Cilt Grafik-Ofset

Detaylı

Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları

Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I ETI371 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Mustafa Kemal University Journal of Social Sciences Institute Yıl/Year: 2008 Cilt/Volume: 5 Sayı/Issue: 10 TÜRKÇE DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE ÇÖZÜMLEME

Detaylı

Zeynep Korkmaz, Türkiye Türkçesi Grameri, s. 31. Süer Eker, Çağdaş Türk Dili, s. 274.

Zeynep Korkmaz, Türkiye Türkçesi Grameri, s. 31. Süer Eker, Çağdaş Türk Dili, s. 274. U.Ü. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Yıl: 5, Sayı: 6, 2004/1 EKLERİN ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR İKİ SÖZ Kerime ÜSTÜNOVA * ÖZET Türkçe, yapı bakımından sondan eklemeli bir dildir. Gerek yeni kavramlara

Detaylı

TÜRKÇEDE SORU DURUMLARI

TÜRKÇEDE SORU DURUMLARI 中東硏究 2009 년제 28 권 1 호, 111-131 TÜRKÇEDE SORU DURUMLARI Gülhanım ÜNSAL * Bölümler Ⅰ. Giriş Ⅱ. Türkçe de Soru Tümcelerinin Genel Yapısı ve Çeşitleri 1. Ezgi 2. Soru sözcükleri 3. mi-soru ilgeci Ⅲ. Modern

Detaylı

ÜNİTE:1. Dil Nedir? ÜNİTE:2. Dil Kültür İlişkisi ÜNİTE:3. Türk Dilinin Gelişimi ve Tarihsel Dönemleri ÜNİTE:4. Ses Bilgisi ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Dil Nedir? ÜNİTE:2. Dil Kültür İlişkisi ÜNİTE:3. Türk Dilinin Gelişimi ve Tarihsel Dönemleri ÜNİTE:4. Ses Bilgisi ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Dil Nedir? ÜNİTE:2 Dil Kültür İlişkisi ÜNİTE:3 Türk Dilinin Gelişimi ve Tarihsel Dönemleri ÜNİTE:4 Ses Bilgisi ÜNİTE:5 1 Yapı Bilgisi: Biçim Bilgisi ve Söz Dizimi ÜNİTE:6 Türkçenin Söz Varlığı

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Sözlü İletişim I ENG 311 GÜZ 3+0 3

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Sözlü İletişim I ENG 311 GÜZ 3+0 3 Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS Sözlü İletişim I ENG 311 GÜZ 3+0 3 Önkoşullar Bu dersin bir önkoşulu yoktur. Öğretim Dili İngilizce Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü İmran

Detaylı

Türk Dili, TDK, 9/2001, s. 257-264. Dr. Ayfer Aktaş. -DIktAn/-DUktAn sonra ZARF-FİİLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Türk Dili, TDK, 9/2001, s. 257-264. Dr. Ayfer Aktaş. -DIktAn/-DUktAn sonra ZARF-FİİLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Türk Dili, TDK, 9/2001, s. 257-264. Dr. Ayfer Aktaş -DIktAn/-DUktAn sonra ZARF-FİİLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1. Giriş -DIktAn/-DUktAn sonra zarf-fiili çeşitli araştırmalarda birçok kez ele alınmıştır.

Detaylı

Ölçme Yöntemleri 1) Dilbilgisi ve dil bilimin temel kavramlarını tanır. 1,2 1,2

Ölçme Yöntemleri 1) Dilbilgisi ve dil bilimin temel kavramlarını tanır. 1,2 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TÜRK DİLİ II TRK112 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA III AFFA 201 1 3 + 0 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA III AFFA 201 1 3 + 0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA III AFFA 201 1 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri AFFA 102 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Fransızca Lisans

Detaylı

Fransızca ve Türkçe de Yönelme ve Kalma Durumlarına İlişkin Karşıtsal Bir Çalışma

Fransızca ve Türkçe de Yönelme ve Kalma Durumlarına İlişkin Karşıtsal Bir Çalışma Eğitim Fakültesi Dergisi http://kutuphane.uludag.edu.tr/univder/uufader.htm Fransızca ve Türkçe de Yönelme ve Kalma Durumlarına İlişkin Karşıtsal Bir Çalışma Nurhayat Atan Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

Kök, Gövde ve Kelime

Kök, Gövde ve Kelime Latincede çekimli kelime türleri olan fiillerin, isimlerin ve isim soyundan kelimelerin (sıfat ve zamirler) kuruluşunda aşağıdaki morfemlerin tümü ya da bazıları bulunur: Kök (rādix): Bir kelimedeki en

Detaylı

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir.

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir. FİİLİMSİLER Fiillere getirilen, özel eklerle türetilen cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler üçe ayrılır. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y

Detaylı

EKLERİN ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR İKİ SÖZ ÖZET. Türkçe, yapı bakımından sondan eklemeli bir dildir. Gerek yeni kavramlara karşılık

EKLERİN ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR İKİ SÖZ ÖZET. Türkçe, yapı bakımından sondan eklemeli bir dildir. Gerek yeni kavramlara karşılık EKLERİN ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR İKİ SÖZ Yard. Doç. Dr. Kerime ÜSTÜNOVA ÖZET Türkçe, yapı bakımından sondan eklemeli bir dildir. Gerek yeni kavramlara karşılık yaparken, gerek sözcükleri başka sözcüklere bağlarken

Detaylı

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : 3464 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları

Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dilbilim ve Çeviri ETI105 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER 2012 EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER Zafer KARAKABAK TÜRKÇE DERSİ 10.12.2012 İçindekiler EK FİİLLER... 1 2.3.2 Ek Fiiller Genel Olarak Dört Bölümde İncelenir:... 1 FİİLİMSİLER... 5 EK FİİLLER İsim soylu kelimelerin

Detaylı

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI 2012 -DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI AYDIN ARIDURU BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD. DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 İÇİNDEKİLER İçindekiler... 1 -de da ve ki nin yazımı konu anlatımı... 2-6 -de da ve

Detaylı

YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR?

YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR? YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR? Doç. Dr. Kerime ÜSTÜNOVA Özet Türkçede, Sözlüksel özne, yüzey yapıda olsa da olmasa da, yüklemde yer alan kişi ekleri, bize özneyi verir. söylemi yaygındır. Aldım,

Detaylı

Türk Dili I El Kitabı

Türk Dili I El Kitabı Türk Dili I El Kitabı Editörler Osman Gündüz Osman Mert Yazarlar Sıddık Bakır Yasin Mahmut Yakar Osman Mert Kürşad Çağrı Bozkırlı Erhan Durukan Nurşat Biçer Oğuzhan Yılmaz M. Abdullah Arslan Osman Gündüz

Detaylı

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE TÜRKÇE

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE TÜRKÇE KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE TÜRKÇE ISBN: 978-605-2329-06-1 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi bir bölümü mekanik,

Detaylı

*Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası,

*Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası, ZAMİRLER Kişi (Şahıs) Zamirleri *ben, sen, o,biz, siz, onlar Not: Ek alabilirler: bana, sana, bize, ondan, onları İşaret Zamirleri *Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası,

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA IV AFFA

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA IV AFFA DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FRANSIZCA IV AFFA 202 2 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri AFFA 201 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Fransızca Lisans

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 4 2. Raporlarda Etkinlik Faktörleri Etkin yazım,

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Yabancı Dil-1 Ders No : 0010050009 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

ÜNİTE. TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Nurşat BİÇER İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇE ŞEKİL BİLGİSİ II

ÜNİTE. TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Nurşat BİÇER İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇE ŞEKİL BİLGİSİ II HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKÇE ŞEKİL BİLGİSİ II Çekim Ekleri Ad Çekim Ekleri Durum (hâl) ekleri İyelik ekleri Çoğul ekleri Soru eki Fiil Çekim Ekleri Haber (bildirme) kipleri Tasarlama (istek) kipleri Kişi

Detaylı

Dilbilgisi Öğretimi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Prof.Dr. Sabri KOÇ Öğr.Grv. Güneş MÜFTÜOĞLU

Dilbilgisi Öğretimi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Prof.Dr. Sabri KOÇ Öğr.Grv. Güneş MÜFTÜOĞLU Dilbilgisi Öğretimi Yazarlar Prof.Dr. Sabri KOÇ Öğr.Grv. Güneş MÜFTÜOĞLU ÜNİTE 6 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Dilbilgisi öğretiminin amaçlarını daha iyi bilecek, Dilbilgisi konusunda öğrencilerin

Detaylı

TÜRKÇE / Fiilimsiler (Eylemsiler) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)

TÜRKÇE / Fiilimsiler (Eylemsiler) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER) 1 Fiilden türer. Fiilimsi eki alır. Cümle içinde isim, sıfat, zarf görevinde kullanılır. Fiil + Fiilimsi eki : Fiilimsi 2 Örnek: Havaların iyi gidişine aldanıp çiçek açan ağaçlar

Detaylı