Gelecek Nesil Parçac. Enerji Ön n Cephesi. CLIC-LHC LHC Interface. acık k Fabrikaları. S. Sultansoy. I.Ulusal Parçac

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gelecek Nesil Parçac. Enerji Ön n Cephesi. CLIC-LHC LHC Interface. acık k Fabrikaları. S. Sultansoy. I.Ulusal Parçac"

Transkript

1 Gelecek Nesil Parçac acık Çarpıştırıcıları S. Sultansoy I.Ulusal Parçac acık k HızlandH zlandırıcıları Yaz Okulu, Enerji Ön n Cephesi CLIC-LHC LHC Interface Parçac acık k Fabrikaları

2 Gelecek Nesil Parçac acık Çarpıştırıcıları konusu (ve grubumuzun bu konuda yaptığı araştırmalar) rmalar) ilk bakış ışta ülkemiz için in bir lux gibi gözükebilir. g Ama, TESLA*HERA projesi sayesinde DESY nin kapılar ları ülkemize açıldı: : TTF-FEL FEL in 2005 yılında, y PETRA-3 3 SI kaynağı ğının 2007 yılında y ve TESLA-FEL FEL in 2012 yılında y çalıştırılmasıyla DESY hızlandh zlandırıcıların n Bilim ve Teknolojinin birçok alanında nda kullanılaca lacağı en ileri uluslararası merkez olacaktır r!! CLIC*LHC önerisi sayesinde CERN hızlandh zlandırıcı fizikçileri ileri ile ortak çalışmalara başlad ladık. Ortak projemiz QCD Explorer in 2010 lu yıllarda y kurulma ihtimali yükselmektedir y!! DPT desteği ile yürütty ttüğümüz Türk HızlandH zlandırıcı Kompleksi (TAC) çerçevesinde evesinde incelediğimiz imiz linak-halka tipli parçac acık fabrikaları sayesinde ülkemizde hızlandh zlandırıcılar lar alanında nda ilk doktora tezi savunuldu.

3 Parçac acık Çarpıştırıcıları Çarpışan demetler: Hadron Çarpıştırıcıları Lepton Çarpıştırıcıları Lepton-Hadron Çarpıştırıcıları Hızlandırıcı Tipleri: Halka-Halka Hadron enerji ön n cephesi (+ µµ?, µp??) Linak-Linak Lepton enerji ön n cephesi Linak-Halka Lepton-hadron enerji ön n cephesi Enerji ön n cephesi parton düzeyinde d TeV skalası demektir. 20.Yüzy zyılda ulaşı şılan: LEP (ee) 0.2 TeV; HERA (ep) 0.2 TeV; Tevatron (pp) 0.6 TeV

4 ENERJİ ÖN N CEPHESİ Hadron çarpıştırıcıları Lineer elektron-pozitron çarpıştırıcıları Müon çarpıştırıcıları Lepton-hadron çarpıitırıcıları LHC, LC ve LC*LHC karşı şılaştırması

5 Gelecek nesil çarpıştırıcıların n ana amacı alt-süre reç düzeyinde TeV skalasına ulaşmakt maktır. Bugüne kadar yapılm lmış olan yüzlerce y deney Standart Modelin (SM = elektrozayıf f teori + kuantum renk dinamiği) i) 100 GeV skalasına kadar geçerli erli olduğunu unu ispatlamış ıştır. Öte yandan SM düzeyinde d temel parçac acık k sayısının çokluğu (en azından 6 lepton, kuark ve bunların n anti-par parçacıkları,, foton, W+ bozon, W-W bozon, Z bozon, 8 gluon ve Higgs bozonu), çok sayıda serbest parametrenin mevcutluğu (kütleler, karışı ışımlar ve etkileşme sabitleri) ve diğer nedenlerden dolayı Standart Modelin son aşama a ama olmadığı ığı,, en azından bir yeni yapı düzeyi (preonlar?) olması gerektiğini ini göstermektedir. g Bu yeni düzeye d doğrudan uluşabilmemiz için i in bugün n elde ettiğimiz imiz enerjilerin üzerine çıkmak kmak zorundayız. z. Alt-süre reç düzeyinde TeV skalasına ulaşman manın n dört d yolu vardır: r: Halka tipli hadron çarpıştırıcıları Lineer elektron-pozitron çarpıştırıcıları Halka tipli müon m çarpıştırıcıları Linak-halka tipli lepton-hadron çarpıştırıcıları yılında y geçerli erli olan bu sıralamada s bugün önemli bir değişiklik iklik gözleniyor: 4.sırada olan linak-halka tipli çarpıştırıcılar 2.sıraya taliptir. Yine de tutucu davranıp p eski sıralamays ralamayı takip edelim.

6 Hadron çarpıştırıcıları Bugün n ulaşı şılan en yüksek y enerji FNAL (ABD) da çalıştırılan Tevatron da elde edilmiştir. Burada 1 TeV enerjili protonlarla anti-protonlar çarpıştırılmaktadır: kütle k merkezi enerjisi s s = 2 TeV ve ışınl nlık L = cm -2 s -1 dir. Protonların n kuark ve gluonlardan oluştu tuğunu unu göz g önünde nde tutarsak alt süres reçlerde ulaşı şılan etkin enerji GeV civarındad ndadır. Bugüne kadar bulunan en ağıa ğır r temel parçac acık 175 GeV lik kütleye k sahip t-kuark t 90 lı yıllarda Tevatron da CDF ve D0 detektörlerinde gözlenmig zlenmiştir. Son yıllarda y ışınl nlığın n bir mertebe artırılmas lması için in yapılan çalışmalar nedeniyle bu çarpıştırıcı deneysel YEF açısından a ndan devre dışıd ışıdır. Kısa K süreli s olarak ~10~ 32 cm -2 s -1 ışınl nlık k değerinin erinin elde edilmesine rağmen, deney açısından a gereken kararlılık sağlanamam lanamamıştır.

7 LHC - Büyük k Hadron Çarpıştırıcısı 2007 yılında y çalıstırılması planlanan LHC de proton-proton ve ekirdek-çekirdek çarpışmalarında alt-süre reç düzeyinde ilk defa TeV skalasına ulaşı şılacaktır. Tasarlanan parametreler: p-p çarpışmaları için in s s = 14 TeV ve L = cm -2 s -1, Pb-Pb çarpışmaları için in s s = 1148 TeV (nükleon düzeyinde d 5.52 TeV) ve L = cm -2 s -1 dir. Proton-proton çarpışmalarının n incelenmesine yönelik y iki büyük b detektörün, ATLAS ve CMS, yapımı tamamlanmak üzeredir. Burada öncelikli amaç Higgs bozonun (zayıf f etkileşmeleri taşı şıyan ara bozonlara ve temel fermiyonlara kütle k sağlayan Higgs mekanizmasının ön n gördg rdüğü skalar parçac acık) bulunmasıdır. Eğer Standart Model doğru ise ve Higgs bozonun görünmez bozunum modlarının n baskın n olması gibi özel durumlar söz s konusu değilse, bu parçac acık LHC nin ilk çalışma yılınday gözlenecektir.

8 Aynı durum 4.SM ailesi kuarkları için in de geçerlidir erlidir (konu ile ilgili ATLAS Physics TDR da Türk T grubunca yazılan bir bölüm b mevcuttur). Alt-süre reç düzeyinde TeV skalası inceleneceğine ine göre g yeni (SM ötesi) fizik ile ilgili kompozitlik, süpersimetri, s yeni uzay-zaman zaman boyutları gibi bulgular elde edilmesi olasılılığı ığı yüksektir. Çekirdek-çekirdek çarpışmalarına yönelik y ALICE detektörünün amacı evrenin ilk anlarında nda mevcut olan kuark-gluon plazma durumunun elde edilmesi ve incelenmesidir. Bu konuda ilk belirtiler yakın n zamanda RHIC (Göreli AğıA ğır İyon Çarpıştırıcısı,, BNL, ABD) te elde edilmiştir. Çekirdek enerjileri ~30 kat daha yüksek y olacağı ğından dolayı LHC kuark-gluon plazmasının n detaylı incelenmesine imkan sağlayacakt layacaktır.

9 VLHC Çok Büyük B k Hadron Çarpıştırıcısı Hadron çarpıştırıcılarında bir sonraki adım m olarak düşünülen d VLHC tasarım m aşamasa amasındadır. Bu konuda ABD basta olmak üzere bir çok gelişmi miş ülkede çalışmalar yapılmaktad lmaktadır. Kütle merkezi enerjisi 200 TeV olacak bu proton-proton çarpıştırıcısının n 2010 lu yıllary lların n sonunda kurulacağı öngörülebilir. VLHC, konvansiyonel hızlandh zlandırıcı teknolojileri ile ulaşı şılabilecek enerjilerin üst sınırınıs temsil ediyor. Bu çarpıştırıcının n fizik araştırma rma programı LHC den alınacak sonuçlar doğrultusunda daha belirgin hale gelecektir.

10 Lineer elektron-pozitron çarpıştırıcıları Sinkrotron ışınımından ndan dolayı oluşan enerji kayıplar pları elektron-pozitron çarpışmalarında enerji ön n cephesi olarak lineer hızlandh zlandırıcıları tek seçenek enek kılmaktadır. Örneğin, ~27 km lik lik LEP halkasında 100 GeV lik elektronlar her dönüşümde ~2 GeV enerji kaybına uğruyordu u ve sinkrotron ışınımı kayıplar pları elektron enerjisinin 4.mertebesi ile orantılıdır. r. Lineer çarpıştırıcıların n bir önemli avantajı da, lazer fotonlarının n ultra- relativistik elektron demetinden Compton geri-sa saçılması ile elde edilen yüksek enerjili foton demetleri bazında foton çarpıştırıcıları kurma imkanıdır. ICFA, ECFA ve ACFA 0.5 TeV lik kütle k merkezi enerjisine sahip olacak lineer elektron-pozitron çarpıştırıcısının n en geç 2015 yılında y çalıştırılmasının gerekliliği i konusunda mutabakata varmış ışlardır. r. Bugün n iki ana teknoloji üzerinde duruluyor: Niobium bazında super iletken rezonatörlerin rlerin kullanılmas lması (TESLA) ve bakır r bazında normal iletken rezonatörlerin rlerin kullanılmas lması (JLC/NLC). Birinci teknolojinin avantajı enerjinin daha etkin harcanması,, ikinci teknolojinin avantajı ~2 kat daha yüksek y hızlandh zlandırma gradyanına na (dolayısıyla yla daha kısa k aktif uzunluğa) sahip olmasıdır. Hızlandırma gradyanı açısından ndan CERN de geliştirilmekte olan CLIC teknolojisi çok daha ileri düzeydedir: d MeV/m.

11 TESLA TeV Enerjili Süperiletken S Lineer HızlandH zlandırıcı (TESLA) projesi lineer elektron- pozitron çarpıştırıcıları arasında en gelişmi mişidir. idir. TESLA teknolojisi ile 35 MeV/m hızlandh zlandırma gradyanı bir kaç yıl l bundan önce DESY de elde edilmiştir. TESLA nın n birinci aşamasa aması s s = 0.5 TeV ve L = cm -2 s - 1 sahip elektron-pozitron çarpıştırıcısı ile benzer parametrelere sahip γe e ve γγ çarpıştırıcılarını kapsamaktadır. Bir sonraki aşamada a amada elektron ve pozitron demetlerinin enerjisinin 250 GeV den 400 GeV e çıkarılması öngörülüyor. TESLA projesinin uygulamalı araştırmalara rmalara yönelik y TESLA X-FEL X kısmk smı Alman hükümeti h tarafından kesin kabul edilmiş ve 2012 yılında y tamamlanarak bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında nda eşsiz e imkanlar sunacaktır. TESLA teknolojisini geliştirmek amacıyla kurulan TTF (Tesla Test Facility) bazında kurulan VUV-FEL 2005 yılından y itibaren kullanıcılara lara hizmet verecektir. JLC/NLC Japonya da geliştirilen Japon Lineer Çarpıştırıcısı (JLC) ve ABD de geliştirilen Bir sonraki Lineer Çarpıştırıcı (NLC) projelerinin birleştirilmesi sonucu oluşan JLC/NLC in birinci aşamasa aması TESLA ile aynıdır. İkinci kinci aşamada amada ise kütle k merkezi enerjisinin 1 TeV e çıkarılması planlanmaktadır.

12 CLIC CLIC projesi iki-demetli hızlandh zlandırıcı şemasını baz alıyor: düşük-enerjili d yüksek-akılı demetten alınan güçg ana linaka doğrudan aktarılarak yükseky ksek- enerjili düşük-akd akılı ana demetin hızlandh zlandırılması için in kullanılıyor. CLIC in tasarım m parametreleri s s = 3 TeV ve L = cm -2 s - 1 elde etmek için i in ayarlanmış ıştır. CLIC in aşamalara amaları için: in: birinci aşama a ama s s = TeV ve L = cm -2 s - 1, ikinci aşama a ama s s = 1 TeV ve L = cm -2 s - 1, üçünc ncü aşama ama s s = 3 TeV ve L = cm -2 s -1 ve son aşama a ama olarak s s = 5 TeV ve L = cm -2 s -1 düşünülmektedir. Müon çarpıştırıcıları 1970 lerde önerilen müon m çarpıştırıcıları konusunda 1990 lı yılların n ikinci yarısında epeyce canlanma oldu. Fakat müon m demetinin soğutulmas utulması başta olmakla bir sıra s çözülememi lememiş teknik problemin mevcutluğundan undan dolayı müon hızlandh zlandırıcıları alanında nda esas aktivite nötrino n fabrikalarına yöneldi... y

13 Lepton-Hadron Çarpıştırıcıları Halka-Halka Halka: HERA*,, e-rhice RHIC* (EPIC* etc), LEP -LHC*, e-vlhc*, µp?? Linak-Halka: THERA*,, e-rhice RHIC*, QCD Explorer, NLC -LHC, CLIC-VLHC + γ opsiyonlar siyonları Linak-Lina Linak: TESLA, GLC, CLIC + γ opsiyonlar siyonları Altcizgi s s > 1 TeV olduğunu unu gösteriyorg * Snowmass 2001 Working Group M5 on Lepton-Hadron Colliders NLC 0.5 TeV kütle merkezi enerjisine sahip lineer çarpıştırıcı

14 Lepton-hadron çarpışmalarının n maddenin derinlemesine araştırılmas lmasında çok önemli bir rol oynadığı bilinmektedir: Kuark-parton modeli elektron-nükleon kleon saçılmas lmasının n incelenmesinden ortaya çıkmıştır. HERA sabit hedef deneylerine göre g kinematik bölgenin b büyük b k Q 2 ve küçük üçük x g in her ikisinde de iki mertebe daha öteye kadar uzandığı yeni bir dönem d açmıştır. Bununla birlikte, parton yoğunlu unluğu u doyumunun ortaya çıkacağı,, yeterince küçük x g ve eşe zamanlı olarak yüksek y Q 2 bölgesi bugün n için i in ulaşı şılmış değildir. Aşırı küçük x g fakat yeterince büyük b k Q 2 de fizik olaylarının n araştırılmas lması çekirdekten partonlara kadar olan tüm t m seviyelerde kuvvetli etkileşmelerin doğas asının n anlamak için i in çok önemlidir. Aynı zamanda lepton-hadron çarpıştırıcılarında elde edilen sonuçlar geleceğin hadron çarpıştırıcılarında fiziğin in yeterli derecede açıklanmasa klanması için in gereklidir. Bugün, linak-halka tipli çarpıştırıcılar lepton-hadron çarpışmalarında TeV skalasına ulaşmak için i in en uygun yol olarak görülmektedir. g 20.yüzy zyılın n bilimsel ve teknolojik çehresini belirleyen Rutherford deneyinden başlayarak maddenin içi yapısını inceleyen deneylerin çözüm m gücünün g n gelişimi imi Şekil 1 de 1 verilmiştir.

15 Maddenin yapısını araştıran ran deneylerin çözümleme gücünün n zaman ile gelişmesi

16 REVIEWS B.H. Wiik, Recent Developments in Accelerators,, Plenary Talk at EPS-HEP 93, p. 739 ( July 1993, Marseille) S. Sultansoy, Four Ways to TeV Scale,, Ankara 97 Workshop (9-11 April 1997), Turk. J. Phys. 22 (1998) 575; hep-ex/ ex/ R. Brinkmann et al., Linac-Ring Type Colliders: : Fourth Way to TeV Scale, DESY (1997); physics/ S. Sultansoy, The Post-HERA Era: Brief Review of Future Lepton-Hadron and Photon-Hadron Colliders,, DESY (1999); hep-ph/ ph/ A.K. Ciftci et al., A A Brief Review of Future Lepton-Hadron and Photon-Hadron Colliders, hep-ex/ ex/ E. Arik and S. Sultansoy, Turkish Comments on `Future Perspectives in HEP`, hep-ph/ ph/ S. Sultansoy, Linac-Ring Type Colliders: : Second Way to TeV Scale,, Talk at EPS-HEP 03 (17-23 Jul 2003, Aachen,, Germany), Eur Phys J C 33, so1, s1064- s1066 (2004); hep-ex/ ex/

17 Fizik açısından a en önemli iki parametre kütle k merkezi enerjisi ve ışınl nlıktır. Kütle merkezi enerjisi (TeV) Çarpıştırıcılar pp 2010 s LHC ee NLC ep NLC*LHC ep/ee s s VLHC CLIC CLIC*VLHC s Böylece, kritik nokta ışınl nlıktır!

18 Ek opsiyonlar: γp, ea, γa A and FEL γa γp p opsiyonu A.K. Ciftci et al., Nucl. Instrum. Meth.. A 365 (1995) 317 ea opsiyonu Z.Z. Aydin et al., ICHEP 96, p.1752 γa A opsiyonu A.K. Ciftci,, S. Sultansoy and O. Yavas,, NIM A 472 (2001) 72 FEL γa A opsiyonu H. Aktas et al., NIM A 428 (1999) 271

19 Ana problemler Bunch (banç,, paketçik) aralıklar kları farklıdır: r: JLC/NLC ve CLIC de ns,, TESLA da 200 ns,, LHC de 25 ns Düşük çarpışma frekansı Demet ebatları farklıdır: r: nm ye (elektron demeti) karşı µm (proton demeti) Mümkün çözümler mler: LC ( : LC (ve/veyaveya PS) banb anç yapısının değiştirilmesi tirilmesi, özel e-linak tasarımı,... Ana sınırlamalars Linak ın n demet gücü g (~ f rep n b n e ) Proton banç parlaklığı (n p /ε p ) Ek olarak, Q p, t IBS gibi parametreler kontrol altında tutulmalıdır

20 Kısa tariçe P.L. Csonka and J. Rees, Nucl. Instr. Meth.. 96 (1971) 149 D. Berley et al., e-p p Accelerator Subgroup Summary, Snowmass 1982, p GeV e-linac on SSC, s s = 2.8 TeV,, L = cm -2 s -1 But P e = 400 MW! UNK+VLEPP Physics Study Group ( ): 1988): ep option: S. Alekhin et al., IHEP preprint 87-48, Serpukhov 1987 γp p option: S. Alekhin et al., Int. J. Mod. Phys. A 6 (1991) 21 see, also, S. F. Sultanov,, ICTP preprint IC/89/409, Trieste 1989

21 M. Tigner,, B. Wiik and F. Willeke,, 1991 IEEE Particle Accelerator Conference, p TESLA on HERA, LHC and SSC L = cm -2 s - 1 with P e = 60 MW Ankara group, 1993 Ankara Univ & Gazi Univ,, see webpage R. Brinkmann and M. Dohlus,, DESY-M (1995) dynamic focusing International Workshop on Linac-Ring Type ep and γp Colliders (9-11 April 1997, Ankara) Proc. in Turk. J. Phys. 22 (1998)

22 THERA: Electron-Proton Scattering at s 1 TeV H. Abramowicz et al., in TESLA TDR, v. 6, DESY , 011, Mar 2001, 62 pp. The THERA Book, Eds. U. Katz, A. Levy, M. Klein and S. Schlendstedt,, DESY , 123, Dec 2001, 415 pp. THERA Webpage ifh.de/thera TESLA on HERA: 0.25 TeV 1.0 TeV 0.4 TeV 0.4 TeV 0.8 TeV 0.8 TeV L cm -2 s -1

23 LHC and VLHC based ep colliders: : e-ring e vs e-linace Y. Islamzade,, H. Karadeniz,, S. Sultansoy LHC based (hep-ex/ ) ex/ ) Comparison of LEP*LHC with the same energy Linac*LHC E e = 67.3 GeV and E p = 7 TeV for both options L = cm -2 s - 1 for LEP*LHC (E. Keil,, LHC Project Report 93, CERN, 1997) vs L cm -2 s - 1 for Linac*LHC with P e 34.5 MW (which correspond to synchrotron radiation power at LEP) 0.5 km CLIC or 2 km TESLA vs 27 km LEP VLHC based (hep-ex/ ) ex/ ) E e = 180 GeV, E p = 50 TeV and L = cm -2 s - 1 for ring option (J. Norem and T. Sen,, FERMILAB-PUB PUB-99/347, 1999) E e = 250 GeV, E p = 50 TeV and L = cm -2 s - 1 for linac option Instead of constructing a 530 km e-ring e in VLHC tunnel it seems more wise to construct a 2 km (10 km) e-linac with the same ep parameters

24 QCD Explorer First Meeting on CLIC*LHC Interface Participants: A. De Roeck,, G. Guignard,, D. Schulte, I. Wilson (CERN) O. Cakir,, S.A. Cetin, S. Sultansoy (Turkiye) Second Meeting on CLIC*LHC Interface Participants: A. De Roeck,, G. Guignard,, D. Schulte, I. Wilson, F. Zimmermann (CERN) E. Arik,, O. Cakir,, A.K. Ciftci,, R. Ciftci,, H. Koru, E. Recepoglu, S. Sultansoy (Turkiye) E e = 70 GeV, E p =7 TeV and s s = 1.4 TeV

25 With nominal parameters of CLIC and LHC beams: L = cm -2 s -1 Even with this low luminosity, QCD Explorer will provide unique information which will be crucial for adequate interpretation of the LHC data The region of extremely small x g = at sufficiently high Q 2 = GeV 2 will be explored. This region is crucial for the understanding of QCD dynamics With appropriate upgrades of CLIC and LHC beams, a luminosity of cm -2 s -1 and even cm -2 s -1 (optimistic scenario) may be achievable

26

27 SM Physics Example The importance of small x g region (at sufficiently Q 2 ~ 10 GeV 2 ) exploration for strong interactions corresponds to the importance of the Higgs boson search for electro-weak interactions!!! x g Detector cuts 1. Fixed Target HERA e-rhice 10-3? 4. THERA QCD Explorer 10-5? 6. NLC*LHC 10-6? 7. CLIC*VLHC 10-7? Low x g via ep Q(bar)+Q+X (Q = c, b) at future ep colliders

28

29 Advantage of the γp option

30 LHC, LC ve LC*LHC Karşı şılaştırması Second Way to TeV Scale Çarpıştırıcılar Hadron Lepton Lepton-Hadron 2010 s LHC NLC NLC LHCLHC L, 10 s, TeV cm -2 s cm 2020 s VLHC CLIC CLIC VLHC L, 10 s, TeV cm -2 s cm

31 Physics targets and achievable limits (following U. Amaldi in CERN 87-07, pp ) 352) Comparing the physics potentialities of two* accelerators is a formidable task for at least three obvious reasons: i) the unknown cannot be predicted; ii) even after having agreed on a list of expected new phenomena, the relative importance is subjective; iii) tomorrow s s discovery may completely modify the relevance weights given to selected phenomena * LHC (including LEP*LHC option) and CLIC

32 Summary of discovery limits for 12 different processes* pp s= 16 TeV, L= L= 10 e + e s= 2 TeV, L= (4) L= (4) 10 ep s= 1.5 TeV, L= L= 10 cm -2 s -1 s= 14 TeV, L= cm cm 32 cm cm -2 s -1 s= 0.5 TeV, L= 10 cm -2 s cm cm -2 s -1 s= 3.7 TeV, L= 10 + γp option!! cm -2 s cm cm -2 s cm * Two principal additions during last years: extra dimensions (serious) infinite number of SUGRA points (curious)

33 Discovery limits in TeV (rescaled from U. Amaldi 87) LHC Linac*LHC 0.5 TeV LC 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 Neutral H Charged H Quarks Leptons strong sparticles weak sparticles leptoquark sstring Z' 0 W' Compos q* e*

34 Recently, the e* eγ signal and corresponding backgrounds are studied in details (O. Cakir,, A. Yilmaz and S. Sultansoy, hep-ph/ ). ph/ ). Results confirm discovery limits given in previous slide. Namely, ~0.5 TeV for ee,, ~2.3 TeV for ep and ~1.9 TeV for pp. Discovery limits for extra dimensions are approximately: 0.5 s s for pp 10 s s for ee 2.5 s s for ep 7-8 TeV at LHC 5 TeV at NLC 7-8 TeV at NLC*LHC

35 CLIC-LHC LHC Interface M I N I W O R K S H O P O N MACHINE AND PHYSICS ASPECTS OF CLIC BASED FUTURE COLLIDER OPTIONS Monday, 30th August 2004 at 9.30 a.m.; PS Auditorium (Building 6 / 2-024) 2 Programme S. Sultansoy ( ) General Remarks on the Linac-Ring Type Lepton-Hadron and Photon-Hadron Colliders M. Corsini ( ) 10.30) CLIC: Technology, Test Facilities and Future Coffee break D. Schulte ( ) 11.30) CLIC: Beam Dynamics and Limitations on Main Parameters A. De Roeck ( ) 12.00) Some Remarks on Physics Search Potentials of CLIC and LHC Lunch A.K. Ciftci ( ) 14.00) Excited Quark Production at CLIC*LHC Based ep and Gamma-p Colliders O. Cakir ( ) 14.30) The Effetcs of Beam Dynamics on CLIC Physics Potential Coffee break H. Braun ( ) 15.20) Ion Programme of LHC O. Yavas ( ) 15.50) CLIC*LHC Based FEL*Nucleus Collider Discussion and Conclusion

36 FOREWORD The aim of this mini-workshop is to discuss different possibilities for interfacing CLIC with LHC, and to review the physics potential of CLIC and CLIC-LHC LHC based colliders in detail. After the presentations and following the discussions the participants agreed on the issues listed below. 1. QCD Explorer A QCD Explorer (QCD-E) assumes collisions of a 75 GeV electron beam from CLIC with the proton or nucleus beam from the LHC. It will provide e-p collisions with a centre of mass energy of 1.4 TeV. QCD-E E (and the corresponding derived γ-p, e-a e A and γ-a A options) will be a unique instrument for detailed studies of the Quantum Chromo-Dynamics part of the Standard Model. It will allow determining Parton Distribution Functions (PDF) in a wide kinematical region, which will certainly be instrumental and perhaps even necessary for a full interpretation of the LHC measurements. The kinematical reach of QCD-E E is about an order of magnitude larger than for HERA. Furthermore QCD-E E has a more favourable kinematics for probing the low-x x region than e.g. THERA (TESLA on HERA), thus allowing for many interesting DIS studies. However there are a number of issues that need to be clarified.

37 Machine issues: It is known that L = cm -2 s - 1 can be achieved with nominal CLIC parameters for superbunch upgrade of the LHC. In principle, a similar value seems to be achievable with less radical modifications of both CLIC C and LHC beams. More work is needed on the subject, also for the e-a e A option. γ-p p and γ-a A options (which are unique for linac-ring type lepton-hadron colliders) ) essentially extend the physics search potential of QCD-E. The technical availability of these options need more study keeping in mind the comparatively low energy of the electron beam. In particular laser technologies necessary to convert the electron into a photon beam m need more study, capitalizing on the recent technology developments for f photon colliders. Physics issues: The potential of QCD-E E to study small x g region should be investigated in detail taking into account main detector cuts, especially for the γ-a A option which seems to be most promising to reach the saturation region. The impact of the QCD-E E on the LHC results to reduce the systematic errors coming from uncertainties in PDF should be quantified.

38 2. Energy Frontier The Energy Frontier assumes collisions of a 0.5 TeV electron beam from CLIC with the proton or nucleus beam from the LHC. It will provide e-p collisions with a centre of mass energy of 3.74 TeV. The discovery reach for New Physics of this machine is potentially ly much larger than that of 0.5 TeV e + -e linear colliders and, with the electron beam being polarized it is complementary to that of the LHC. Note that e-p collisions are generally much cleaner than hadron collisions. The open issues here are: a) The luminosity of the e-p and e-a e A options has to be investigated in detail. b) The availability of γ-p p and γ-a A options should be demonstrated. c) A detailed comparison of the LHC, 0.5 TeV LC and LC -LHC LHC potential for New Physics searches should be made for different phenomena. Similar studies should be conducted for a 1.5 TeV CLIC beam resulting in ep collisions with a 6.48 TeV center of mass energy.

39 3. FELγ - A collider FELγ-A collider assumes collision of a FEL beam, provided by the CLIC drive beam, with nuclei beam from LHC. This machine, which satisfies all requirements for an ideal Nuclear Resonant Fluorescence (NRF) source for nuclear spectroscopy,, utilises the high boost of the LHC nuclei beam. Detailed studies are required in the following topics: The possibility for tuning the energy of the FEL photons and/or LHC nuclei has to be understood in order to scan for nuclear resonances. Adding various nuclei to the ion programme of LHC should be studied. This option should be actively promoted in the nuclear physics community c to establish a scientific base. The potential for other scientific and technological applications s of the FEL beam has to be investigated.

40 4. CLIC The investigation of the physics search potential of the CLIC has to be concentrated on the 1 TeV stages. The effects of beam dynamics to optimize further the search potential should be studied in detail, in particular for different resonances in the e + -e, γ-e, γ-γ and e -e collisions. Additionally there are a number of physics topics which have been addressed in the physics study summary report CERN which need more detailed studies, and other, new physics scenarios that have emerged recently could be studied as well. A. De Roeck and S. Sultansoy for the participants

41 Parçac acık k Fabrikaları Parçac acık k fabrikaların n amacı belli parçac acıkları çok sayıda üreterek Standart Modelin öngörülerini test etmekle çeşitli parametreleri olduğunca unca dakik ölçmek ve SM ötesi modellerin belirtilerini aramaktır. r. Parçac acık k fiziği i ve Evrenin oluşumu umu açısından a madde-antimadde antimadde simetrisinin (CP) ihlali mekanizması çok büyük b öneme sahiptir. Bilindiği i gibi CP simetrisinin ihlali ilk kez nötr n K mezonların bozunumunda gözlenmig zlenmiştir. Son yıllarda y bu fenomen B fabrikalarında da gözlendi. g Parçac acık k fabrikaları iki kısma k ayrılabilir: yüksek y ışınl nlığa a sahip elektron-pozitron çarpıştırıcıları ve konumuzun dışıd ışında kalan durğun un hedeften alınan ikincil demetler (ν( fabrikası, µ fabrikası gibi).

42 DAΦNE ve TAC DAΦNE (Fraskati, İtalya) en düşük d k kütle k merkezi enerjisine sahip ( s( m φ 1020 MeV) parçac acık k fabrikasıdır. r. Standart halka-halka tipli bu çarpıştırıcının n tasarlanmış ışınım m değeri eri L = cm -2 s -1 olmasına rağmen iki yıl y çalışmadan sonra elde edilmiş değer er L = cm -2 s -1 dir. Türk HızlandH zlandırıcı Kompleksi (TAC) çerçevesinde evesinde önerdiğimiz imiz linak-halka tipli φ fabrikası ulaşı şılabilir ışınl nlık k değeri eri açısından, a L = cm -2 s -1, çok daha avantajlı gözüküyor. TAC φ fabrikasının n diğer bir avantajı asimetrik kinematiktir. φ nin ana bozunum modları K + + K - ve K L + K S olduğundan undan φ fabrikaları acayip fiziğin, in, özellikle CP ihlali ve nadir bozunumların n detaylı incelenmesine imkan sağlıyor.

43 c-τ fabrikaları TAC projesinde önerilen bir sonraki aşama a ama L = cm -2 s -1 sahip charm ( s( m Ψ(3s) 3770 MeV) ve τ ( s 4200 MeV) fabrikalarını içeriyor. Standart halka-halka tipli c-τc fabrikaları, örneğin, BEPC (Beijin, Çin) için i in tasarlanan ışınl nlık k bir mertebe daha düşüktd ktür. KEK-B, PEP-B B ve Super-B Bugün n dünyada d L = cm -2 s -1 sahip iki (halka-halka tipli) asimetrik B fabrikası çalıştırılmaktadır: KEK-B B (Tsukuba, Japonya) ve PEP-B B (Stanford, ABD). Süper yüksek y ışınıml mlı, L = cm -2 s -1, halka-halka tipli B fabrikası ile ilgili tasarım çalışmaları yürütülmektedir.

44 Giga-Z Yılda 10 9 Z bozonu üretecek Giga-Z, TESLA gibi lineer çarpıştırıcıların n bir ön n aşamasa aması olarak düşünülür. d s mz 90 GeV bölgesinde b elde edilecek ışınl nlık k değeri, eri, L = cm -2 s -1, LEP de ulaşı şılan değerden erden 10 kat daha fazladır. Z fabrikası Z- bozonun nadir bozunumlarını inceleme imkanı sağlayacakt layacaktır. Top fabrikası Top fabrikası 0.5 TeV lik LC nin s s = 360 GeV değerinde erinde çalıştırılarak veya VLHC tunelinde elektron-pozitron halkası kurularak gerçekle ekleştirilebilir. Burada bugüne kadar bulunan en ağır r temel parçac acık k olan t-kuarkt kuarkın özellikleri (büyük k kütle k değerinden erinden dolayı muhtemel olan anomal etkileşmeler dahil) detaylı şekilde irdelenecektir.

45 Sonuç Son yıllarda y Türk T bilim adamlarının çeşitli uluslararası hızlandırıcı projelerine katılmas lması olumlu bir gelişmedir. THERA projesinde Gazi Ü ve Ankara Ü den 6 kişi, i, TESLA Foton Çarpıştırıcısı projesinde GÜG veaü den 3 kişi CLIC projesinde 4 üniversitemizden 7 kişi i iştirak i etmektedir. Linak-halka tipli çarpıştırıcılar konusunda Türk T grubu dünyada lider konumundadır. Bu konuda DESY ve CERN hızlandırıcı fizikçileri ileri ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. y Büyük B olasılıkla ilk linak-halka tipli çarpıştırıcıların n 2010 lu yıllarda y kurulacaktır.. Türk T bilim camiasının n bu çarpıştırıcılarla ilgili çeşitli araştırmalara rmalara yönelmesi y (fizik araştırma rma potansiyelinin belirlenmesi, detektör r tasarımı gibi) yukarıda belirttiğimiz imiz liderliğin in korunmasına na imkan sağlar.

TR0300008 RARE B -> VVY DECAY AND NEW PHYSICS EFFECTS

TR0300008 RARE B -> VVY DECAY AND NEW PHYSICS EFFECTS TFD2I. Fizik Kf>ıı K r^i 11-14 E\lıil 21102 /.S/OTcm TR0300008 Y F. l- Sil RARE B -> VVY DECAY AND NEW PHYSICS EFFECTS B. ŞİRVANLI Using the most general model independent form of the effective Hamillonian

Detaylı

LHC VE VLHC BAZINDA LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARI: E-LİNAK İLE E-HALKA KARŞILAŞTIRILMASI. Hande KARADENİZ DOKTORA TEZİ

LHC VE VLHC BAZINDA LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARI: E-LİNAK İLE E-HALKA KARŞILAŞTIRILMASI. Hande KARADENİZ DOKTORA TEZİ LHC VE VLHC BAZINDA LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARI: E-LİNAK İLE E-HALKA KARŞILAŞTIRILMASI Hande KARADENİZ DOKTORA TEZİ FİZİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MART 2007 ANKARA Hande KARADENİZ tarafından

Detaylı

6th International Student Conference of The Balkan Physical Union, İstanbul

6th International Student Conference of The Balkan Physical Union, İstanbul Ö. Karslı, Ö. Mete, An Optimization Study for a FEL Oscillator as TAC Test Facility X. European Particle Accelerator Conference (EPAC06) 26-30 June 2006, Edinburgh, SCOTHLAND The Status of Turkish Accelerator

Detaylı

Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar

Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar 1 Hızlandırıcı nedir? Çarpıştırıcı nedir? Parçacık hızlandırıcıları, elektrik yükü olan atomik veya atom-altı parçacıkları oldukça yüksek hızlara (ışık hızına bile oldukça

Detaylı

PARÇAÇIK HIZLANDIRICILARI: DÜN, BUGÜN, YARIN

PARÇAÇIK HIZLANDIRICILARI: DÜN, BUGÜN, YARIN PARÇAÇIK HIZLANDIRICILARI: DÜN, BUGÜN, YARIN S. Sultansoy Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, 06500 Teknikokullar, Ankara, Türkiye Azerbaycan Elmler Akademiyası, Fizika İnstitutu,

Detaylı

- Tsukuba Science City

- Tsukuba Science City Japon Mücizesinin M Temel Taşı - Tsukuba Science City (bak http://w3.gazi.edu.tr/web/saleh Türkler ve Bilim... ) Tsukuba Bilim Kentinin temeli 1963 yılınday Tokyo nun 60 km uzaklığı ığında küçük üçük k

Detaylı

TURKFAB Tesisinin Araş0rma Potansiyeli, Kullanıcı Profili ve Üreteceği Katma Değer

TURKFAB Tesisinin Araş0rma Potansiyeli, Kullanıcı Profili ve Üreteceği Katma Değer THM- YUUP Projesi Genel Değerlendirme Çalıştayı 19-20 MART 2015 HTE, ANKARA ÜNİVERSİTESİ TURKFAB Tesisinin Araş0rma Potansiyeli, Kullanıcı Profili ve Üreteceği Katma Değer Orhan Çakır Ankara Univ. & I

Detaylı

Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik (son 3 yılda ne değişti?)

Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik (son 3 yılda ne değişti?) Ankara YEF Günleri, ODTÜ, 12-14 Şubat 2015 Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik (son 3 yılda ne değişti?) Prof. Dr. Saleh Sultansoy TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi, MBNT Bölümü Azerbaycan

Detaylı

Uluslararası Lineer Çarpıştırıcı'da (ILC) Ayar Aracı Bozonları ile Süpersimetri Kırılması

Uluslararası Lineer Çarpıştırıcı'da (ILC) Ayar Aracı Bozonları ile Süpersimetri Kırılması Uluslararası Lineer Çarpıştırıcı'da (ILC) Ayar Aracı Bozonları ile Süpersimetri Kırılması Hale Sert 04 Eylül 2012 İÇERİK Giriş Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve Uluslararası Lineer Çarpıştırıcı (ILC)

Detaylı

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR YÜKSEK IŞINLIKLI ERL-HALKA TİPLİ CHARM FABRİKASI

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR YÜKSEK IŞINLIKLI ERL-HALKA TİPLİ CHARM FABRİKASI TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR YÜKSEK IŞINLIKLI ERL-HALKA TİPLİ CHARM FABRİKASI 2011 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU 2690 sayılı kanun ile kurulmuş olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun ana görevi;

Detaylı

rmalar Deutsches Elektronen-Synchrotron http://www.desy.de S. Sultansoy I.Ulusal Parçac

rmalar Deutsches Elektronen-Synchrotron http://www.desy.de S. Sultansoy I.Ulusal Parçac DESY Hızlandırıcı Merkezinde Temel ve Uygulamalı Araştırmalar rmalar Deutsches Elektronen-Synchrotron http://www.desy.de S. Sultansoy I.Ulusal Parçac acık k HızlandH zlandırıcıları Yaz Okulu, 09.07.2005

Detaylı

CERN NEDİR? NE ZAMAN VE NİÇİN KURULDU?

CERN NEDİR? NE ZAMAN VE NİÇİN KURULDU? CERN NEDİR? NE ZAMAN VE NİÇİN KURULDU? CERN, 2014 te 60. kuruluş yılını kutlayacak. CERN, II. Dünya Savaşı sonunda Avrupa da ortak nükleer araştırmalar yapmak için kuruldu. CERN 58 Yıllık, Ama Adını Dünyaya

Detaylı

PARÇACIK ACIK HIZLANDIRICILARI:

PARÇACIK ACIK HIZLANDIRICILARI: PARÇACIK ACIK HIZLANDIRICILARI: DÜN(YA ve BİZLER) B ZLER),, BUGÜN, YARIN Prof. Dr. Saleh SULTANSOY Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik BölümüB Azerbaycan Elmler Akademiyası Fizika İnstitutu

Detaylı

HIZLANDIRICILARA DAYALI IŞINIM KAYNAKLARI

HIZLANDIRICILARA DAYALI IŞINIM KAYNAKLARI HIZLANDIRICILARA DAYALI IŞINIM KAYNAKLARI Dr. Bora KETENOĞLU Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü & European XFEL GmbH, Hamburg İçerik Bilim, sanayi ve teknolojide parçacık hızlandırıcıları ve

Detaylı

Ülkemizin CERN yedek üyeliğinden etkin yararlanabilmesi için ne yapmalıyız

Ülkemizin CERN yedek üyeliğinden etkin yararlanabilmesi için ne yapmalıyız CERN-TR 30 Haziran 2015 Ülkemizin CERN yedek üyeliğinden etkin yararlanabilmesi için ne yapmalıyız (beyin fırtınasına giriş slaytları) Prof. Dr. Saleh Sultansoy TOBB ETÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Birimi

Detaylı

Dr. Bora KETENOĞLU. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Fizik Mühendisliği Bölümü

Dr. Bora KETENOĞLU. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Fizik Mühendisliği Bölümü Dr. Bora KETENOĞLU Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü 06100 Tandoğan, Ankara KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi ve Yeri: 23.10.1980 / ANKARA İş Telefonu: 0 312 2033427 E-Posta:

Detaylı

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve LCG (LHC Computing Grid) Projesi

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve LCG (LHC Computing Grid) Projesi CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve LCG (LHC Computing Grid) Projesi Gülsen Önengüt Çukurova Üniversitesi, Fizik Bölümü CERN, Compact Muon Solenoid (CMS) Deneyi 2. Ulusal Grid Çalıştayı, 1 Mart 2007,

Detaylı

Hızlandırıcı Fiziğine ine Giriş

Hızlandırıcı Fiziğine ine Giriş LOGO Hızlandırıcı Fiziğine ine Giriş Orhan Çakır Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı ve Parçacık Fiziğinde Bilgisayar Uygulamaları, 6-30 Ocak 009, Ç.Ü., Adana İçerik 1 Hızlandırıcılar Tasarım ve Simulasyon

Detaylı

YÜKSEK ENERJİLİ LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARINDA LEPTON KOMPOZİTLİĞİNİN ARANMASI

YÜKSEK ENERJİLİ LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARINDA LEPTON KOMPOZİTLİĞİNİN ARANMASI YÜKSEK ENERJİLİ LEPTON-HADRON ÇARPIŞTIRICILARINDA LEPTON KOMPOZİTLİĞİNİN ARANMASI A. ÇELİKEL a, M. KANTAR b ve S. SULTANSOY c, a Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Mühenisliği Bölümü, Ankara b Muğla

Detaylı

Menceloglu, Y. Skarlatos, G. Aktas, M. N. Inci Use of Polyethylene Glycol Coatings for Optical Fibre Humidity Sensing Optical Review (2008)

Menceloglu, Y. Skarlatos, G. Aktas, M. N. Inci Use of Polyethylene Glycol Coatings for Optical Fibre Humidity Sensing Optical Review (2008) A. Kaplan, E. Tel, E. G. Aydın, A. Aydın, M. Yılmaz Spallation neutron emission spectra in medium and heavy target nuclei by a proton beam up to 140 MeV energy Applied Radiation and Isotopes J., Aydın,

Detaylı

Türk Hızlandırıcı Merkezi Önemi, İçeriği ve Yol Haritası

Türk Hızlandırıcı Merkezi Önemi, İçeriği ve Yol Haritası Türk Hızlandırıcı Merkezi Önemi, İçeriği ve Yol Haritası Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi THM Projesi Yürütücüsü Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Ankara YEF Günleri Ankara Üniversitesi,

Detaylı

STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK

STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK MUSA ÖZCAN TTP 8 (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI 8) 21-27 OCAK 2018 1 Bugünü anlamak için, geçmişe bakmak. Büyüğü anlamak için, en küçüğe bakmak. *TTP 8 Güncel sorunlar Gökhan

Detaylı

Alüminyum Hedefte Depolanan Enerjinin Elektron Enerjisi ile Değişimi. Variation of Deposition Energy with Electron Energy in Aluminum Target

Alüminyum Hedefte Depolanan Enerjinin Elektron Enerjisi ile Değişimi. Variation of Deposition Energy with Electron Energy in Aluminum Target Alüminyum Hedefte Depolanan Enerjinin Elektron Enerjisi ile Değişimi Zehra Nur Demirci 1,*, Nilgün Demir 2, İskender Akkurt 1 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Çünür

Detaylı

Hızlandırıcı Fiziği. İleri Hızlandırma Yöntemleri. Plazma Dalgası ile Hızlandırma

Hızlandırıcı Fiziği. İleri Hızlandırma Yöntemleri. Plazma Dalgası ile Hızlandırma Hızlandırıcı Fiziği İleri Hızlandırma Yöntemleri Plazma Dalgası ile Hızlandırma Dr. Öznur METE University of Manchester The Cockcroft Institute of Accelerator Science and Technology İletişim Bilgileri

Detaylı

Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik

Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik Linak-Halka Tipli Çarpıştırıcılar: Işınlık ve Fizik Prof. Dr. Saleh Sultansoy http://ssultansoy.etu.edu.tr TOBB ETÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Birimi Azerbaycan Elmler Akademiyası Fizika Ġnstitutu TAEK-CERN

Detaylı

Türkiye nin CERN ile Bilimsel İşbirliği Turkey s Scientific Collaboration. Prof. Dr. Serkant Ali Çetin Director, High Energy Physics Research Center

Türkiye nin CERN ile Bilimsel İşbirliği Turkey s Scientific Collaboration. Prof. Dr. Serkant Ali Çetin Director, High Energy Physics Research Center Türkiye nin CERN ile Bilimsel İşbirliği Turkey s Scientific Collaboration with CERN Prof. Dr. Serkant Ali Çetin Director, High Energy Physics Research Center CERN: Misyon Araştırma / Evren hakkındaki sorulara

Detaylı

IceCube Deneyinde Gözlemlenen PeV Enerjili Olayların Renk Sekizlisi Nötrino Yorumu

IceCube Deneyinde Gözlemlenen PeV Enerjili Olayların Renk Sekizlisi Nötrino Yorumu Maddenin Yeni Yapı Düzeyi: PREONLAR Çalıştayı 8-10 Mart 2018 IceCube Deneyinde Gözlemlenen PeV Enerjili Olayların Renk Sekizlisi Nötrino Yorumu Ümit Kaya 09.03.2018 TÜBİTAK 1001 Projesi : 114F337 A. N.

Detaylı

HIZLANDIRICI MERKEZİ PROJESİ

HIZLANDIRICI MERKEZİ PROJESİ TÜRK HIZLANDIRICI MERKEZİ PROJESİ Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi 1 Türk HızlandH zlandırıcı Merkezi Projesi Türk HızlandH zlandırıcı Merkezi (THM) Turkish Accelerator Center (TAC) 2 Amaç... Ülkemizde;

Detaylı

ATLAS Dünyası. Standart Model. ATLAS ağ sayfası Karşımadde

ATLAS Dünyası. Standart Model. ATLAS ağ sayfası  Karşımadde Fizikçiler dünyanın ne olduğunu ve onu neyin bir arada tuttuğunu açıklayan isimli bir kuram geliştirmişlerdir. yüzlerce parçacığı ve karmaşık etkileşmeleri yalnızca aşağıdakilerle açıklayabilen bir kuramdır:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Soyadı, Adı: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Selbuz, Levent 1 Ocak 1976 Kartal, İstanbul

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Soyadı, Adı: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Selbuz, Levent 1 Ocak 1976 Kartal, İstanbul ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER Soyadı, Adı: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Adresi: Tel: Faks E-Posta: Selbuz, Levent 1 Ocak 1976 Kartal, İstanbul Fizik Mühendisliği Bölümü, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

Temel Sabitler ve Birimler

Temel Sabitler ve Birimler Temel Sabitler ve Birimler Işığın boşluktaki hızı: c=299792458 m/s ~3x10 8 m/s Planck sabiti: h= 6.62606957(29)x10-34 Js İndirgenmiş Planck sabiti ħ = h/2π Elektron yükü : e=1.602176565(35)x10-19 C İnce

Detaylı

TÜRK HIZLANDIRICI KOMPLEKSİ ÖNERİSİ

TÜRK HIZLANDIRICI KOMPLEKSİ ÖNERİSİ TÜRK HIZLANDIRICI KOMPLEKSİ ÖNERİSİ A.K. ÇİFTÇİ, TAC Kollaborasyonu * adına Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, 06100 Tandoğan, Ankara ÖZET Türk Hızlandırıcı Kompleksinin linak halka tipli

Detaylı

Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden LHC. Zaman, uzay ve madde Büyük Patlama sırasında ortaya çıktı.

Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden LHC. Zaman, uzay ve madde Büyük Patlama sırasında ortaya çıktı. 2 NEDEN?? : Yüksek enerjilerde parçacıkları çarpıştırıyoruz. Parçacıkları kırıp içlerine bakmak istiyoruz. DENEY Hızlandırıcılar Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden küçük bir

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ CLIC-LHC YE DAYALI GAMA PROTON ÇARPIŞTIRICISININ İNCELENMESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ CLIC-LHC YE DAYALI GAMA PROTON ÇARPIŞTIRICISININ İNCELENMESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ CLIC-LHC YE DAYALI GAMA PROTON ÇARPIŞTIRICISININ İNCELENMESİ Hüsnü AKSAKAL FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 007 Her hakkı saklıdır Prof. Dr. Abbas Kenan

Detaylı

YEN FZE DORU. Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei

YEN FZE DORU. Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei YEN FZE DORU Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei Ör.Gör.Dr. Ahmet BNGÜL Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendislii Bölümü 02 Ocak 2008 16/11/2007 YFD Sayfa 1 çerik Parçacık Fizii

Detaylı

Parçacık Fiziği: Söyleşi

Parçacık Fiziği: Söyleşi HPFBU-2012, Kafkas Üniversitesi, 12-19 Şubat 2012 Parçacık Fiziği: Söyleşi Saleh Sultansoy, TOBB ETÜ, Ankara & AMEA Fizika İnstitutu, Bakı Gökhan Ünel, UC Irvine Rutherford, Mehmet Akif ve CERN Biraz daha

Detaylı

1. YAYIN LİSTESİ (İsimler soyadı sırasına göre yazılmıştır.) 1.1. YURTDIŞI MAKALELER

1. YAYIN LİSTESİ (İsimler soyadı sırasına göre yazılmıştır.) 1.1. YURTDIŞI MAKALELER Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Tandoğan, Ankara Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü, Gölbaşı, Ankara Tel: (312) 203 34 57 485 13 77, Fax: 212

Detaylı

Theory Tajik (Tajikistan)

Theory Tajik (Tajikistan) Q3-1 Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bu probleme başlamadan önce ayrı bir zarfta verilen genel talimatları lütfen okuyunuz. Bu görevde, CERN de bulunan parçacık hızlandırıcısının LHC ( Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)

Detaylı

T. M. Aliev, K. Azizi, M. Savcı Vertices of the heavy spin-3/2 sextet baryons with light vector mesons in QCD Eur. Phys. J.

T. M. Aliev, K. Azizi, M. Savcı Vertices of the heavy spin-3/2 sextet baryons with light vector mesons in QCD Eur. Phys. J. B. Ketenoğlu, Optimization Considerations for a SASE Free Electron Laser Based on a Superconducting Undulator Optik - International Journal for Light and Electron Optics 23 (2012) 1006-1009 Ö.Karslı, A.Aksoy,

Detaylı

DESY HIZLANDIRICI MERKEZİ

DESY HIZLANDIRICI MERKEZİ DESY HIZLANDIRICI MERKEZİ Ömer YAVAŞ Ankara Üniv. Mühendislik Fakültesi Fizik Müh. Bölümü, 06100 Tandoğan, Ankara ÖZET DESY (Deutsche Elektronen SYnchrotron) Hamburg ta (Almanya) kurulu bulunan hızlandırıcı

Detaylı

YEN FZE DORU. Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei

YEN FZE DORU. Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei YEN FZE DORU Yüksek Enerji Fizii ndeki son gelimeler Fizik Bilimi nin gelecei Ör.Gör.Dr. Ahmet BNGÜL Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendislii Bölümü 21 Kasım 2007 16/11/2007 YFD Sayfa 1 çerik Parçacık

Detaylı

Maddenin Yapısı ve Higgs Bozonu

Maddenin Yapısı ve Higgs Bozonu Maddenin Yapısı ve Higgs Bozonu M. Zeyrek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fizik Bölümü LHC deki ATLAS ve CMS deneylerinin 2012 de açıkladıkları sonuçlar Higgs bozonunun varlığını kanıtlamış, beraberinde

Detaylı

125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi

125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi 125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi CMS Deneyi, CERN 4 Temmuz 2012 Özet Bugün, CERN deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (BHÇ) CMS deneyi araştırmacıları, CERN de ve Melbourne daki ICHEP 2012

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ314 Fizikte Güncel Konular 2015-2016 Bahar Yarıyılı Bölüm-8 23.05.2016 Ankara A. OZANSOY 23.05.2016 A.Ozansoy, 2016 1 Bölüm 8: Parçacık Fiziği 1. Temel Olmayan Parçacıklardan Temel Parçacıklara 2. 4

Detaylı

"-" E -'"' : "" : '*'""'"' " TR0300007 " :r -' w

- E -'' :  : '*'''  TR0300007  :r -' w Tl D 21 Fizik ^ı>ın"vw "-" E -'"' : "" : '*'""'"' " TR0300007 " :r -' w ION IMPLATION İN PLASMAS WITH DIMINISHING POSITIVE COLUMN S.AKMAN. O.DEMOKAN MET LI. Depermunt of Physics ). Ankara Turkey This work

Detaylı

Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ

Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ 1 LEPTONLAR AYAR BOZONLARI (KUVVET TAŞIYICI BOZONLAR) KUARKLAR STANDART MODELİ ANLAMAK MADDE PARÇACIKLARI

Detaylı

1. ÖĞRENİM DURUMU 2. ARAŞTIRMA ALANLARI

1. ÖĞRENİM DURUMU 2. ARAŞTIRMA ALANLARI ADI-SOYADI İlkay TÜRK ÇAKIR E-POSTA ADRES UYRUĞU DOĞUM YERİ ÜNVANI ilkay.turk@giresun.edu.tr Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisleri Bölümü, Güre- GİRESUN T.C BOLU Profesör

Detaylı

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. Sezen Sekmen CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 4 Temmuz 2015

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. Sezen Sekmen CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 4 Temmuz 2015 ? Güncel sorunlar ve çözüm arayışı Sezen Sekmen CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 4 Temmuz 215 1 Maddenin en küçük öğesi bulunmadan insan evreni asla anlayamaz. Plato 2 Büyük Patlama dan hemen sonra evrenimiz

Detaylı

Temel Sabitler ve Birimler

Temel Sabitler ve Birimler Temel Sabitler ve Birimler Işığın boşluktaki hızı: c=299792458 m/s ~3x10 8 m/s Planck sabiti: h= 6.62606957(29)x10-34 Js İndirgenmiş Planck sabiti ħ = h/2π Temel elektrik yükü : e=1.60218x10-19 C İnce

Detaylı

CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017

CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017 CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017 2 CERN CERN; Fransızca Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi kelimelerinin

Detaylı

İçindekiler: CERN Globe Binası ve Micro Cosmos Müzesi

İçindekiler: CERN Globe Binası ve Micro Cosmos Müzesi Sayı 5 / Ağutos 2017 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi İçindekiler: CERN / CMS Deneyi Ziyareti...2 CMS Veri Alımı ve Analiz Çalışmaları... 3 LHCb Yeni Baryon

Detaylı

1. YAYIN LİSTESİ (İsimler soyadı sırasına göre yazılmıştır.) 1.1. YURTDIŞI MAKALELER

1. YAYIN LİSTESİ (İsimler soyadı sırasına göre yazılmıştır.) 1.1. YURTDIŞI MAKALELER Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Tandoğan, Ankara Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü, Gölbaşı, Ankara Tel: (312) 203 34 57 485 13 77, Fax: 212

Detaylı

Parçacık Fiziği Söyleşisi

Parçacık Fiziği Söyleşisi Parçacık Fiziği Söyleşisi Saleh Sultansoy - TOBB ETÜ Gökhan Ünel - UC Irvine HPFBU2012 12-19 Şubat, Kars, Kafkas Üniversitesi 1 Parçacık fiziği Maddenin ve etkileşimlerin alt yapısını anlamak 2 Büyük Patlama

Detaylı

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı nda HZZ Bağlaşımlarının Ölçümü

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı nda HZZ Bağlaşımlarının Ölçümü Büyük Hadron Çarpıştırıcısı nda HZZ Bağlaşımlarının Ölçümü Volkan ARI*, Orhan ÇAKIR*, Sinan KUDAY** Ankara YEF Günleri 12-14 Şubat 2015 * Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü ** İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

STANDART MODEL VE ÖTESİ. Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. A. Zorluer Türk Öğretmen Çalıştayı 8 Ocak 2018

STANDART MODEL VE ÖTESİ. Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. A. Zorluer Türk Öğretmen Çalıştayı 8 Ocak 2018 STANDART MODEL VE ÖTESİ Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. A. Zorluer Türk Öğretmen Çalıştayı 8 Ocak 2018 1 Evrenin kısa tarihi Görüldüğü gibi evrenimizin tarihi aynı zamanda atom altı parçacıkların oluşum

Detaylı

ATLAS Higgs Araştırmalarında En Yeni Sonuçlar

ATLAS Higgs Araştırmalarında En Yeni Sonuçlar ATLAS Higgs Araştırmalarında En Yeni Sonuçlar Resim 1: ATLAS ın 2012 de kaydettiği, Higgs in dört elektrona bozunma adayı. 4 Temmuz 2012 de, ATLAS deneyi, Higgs Bozonu araştırmalarındaki güncellenmiş sonuçlarının

Detaylı

Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler. Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi

Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler. Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi Giriş Hızlandırıcılar başlangıçta nükleer fizik ve parçacık fiziğinde çarpıştırıcı olarak kurulmuştur. Son dönemde

Detaylı

HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7)

HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7) HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7) HİGGS HAKKINDA KONU BAŞLIKLARI STANDART MODEL-TEMEL PARÇACIKLAR HİGGS BOZONU HİGGS ALANI HIZLANDIRICILAR(HİGGS

Detaylı

CMS DENEYİNDEKİ HADRONİK KALORİMETREDE KAYIP DİK ENERJİNİN ÖLÇÜMÜ. Missing Transverse Energy Measurement in Hadronic Calorimeter of CMS

CMS DENEYİNDEKİ HADRONİK KALORİMETREDE KAYIP DİK ENERJİNİN ÖLÇÜMÜ. Missing Transverse Energy Measurement in Hadronic Calorimeter of CMS CMS DENEYİNDEKİ HADRONİK KALORİMETREDE KAYIP DİK ENERJİNİN ÖLÇÜMÜ Missing Transverse Energy Measurement in Hadronic Calorimeter of CMS Ali EKENEL Fizik Anabilim Dalı Aysel KAYIŞ TOPAKSU Fizik Anabilim

Detaylı

CMS DEKİ CASTOR KALORİMETRESİNDE KULLANILAN FOTO-ÇOĞALTICI TÜPLERİN ZAMAN YANITLAMA PARAMETRELERİ VE SONUÇLARI* 1

CMS DEKİ CASTOR KALORİMETRESİNDE KULLANILAN FOTO-ÇOĞALTICI TÜPLERİN ZAMAN YANITLAMA PARAMETRELERİ VE SONUÇLARI* 1 CMS DEKİ CASTOR KALORİMETRESİNDE KULLANILAN FOTO-ÇOĞALTICI TÜPLERİN ZAMAN YANITLAMA PARAMETRELERİ VE SONUÇLARI* 1 The Timing Parameters and Results of the CMS-CASTOR Calorimeter s Phototubes Zahide DEMİR

Detaylı

Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ

Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ Prof. Dr. Altuğ Özpineci ODTÜ Fizik Bölümü Parçacık Fiziği Maddeyi oluşturan temel yapı taşlarını ve onların temel etkileşimlerini arar Democritus (460 MÖ - 370 MÖ)

Detaylı

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği 1 Sunum İçeriği 2 Genel Tekrar Leptonlar Örnek: elektron Fermionlar Kuarklar Örnek: u kuark Bozonlar Örnek: foton Kuarklar serbest halde görülmezler. Kuarklardan oluşan yapılar ise genel olarak şu şekilde

Detaylı

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. G. Ünel CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 8 Ocak 2018

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. G. Ünel CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 8 Ocak 2018 ? Güncel sorunlar ve çözüm arayışı G. Ünel CERN Türk Öğretmenler Çalıştayı 8 Ocak 218 1 Büyük Patlama dan hemen sonra evrenimiz bir parçacık kadar küçüktü. 2 ve evrenimizin gelişimi parçacıklarla ve onların

Detaylı

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Tandoğan, Ankara Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü, Gölbaşı, Ankara Tel: (312) 203 34 57 485 13 77, Fax: 212

Detaylı

CAIN ile Işınlık Hesabı

CAIN ile Işınlık Hesabı CAIN ile Işınlık Hesabı Orhan Çakır Ankara Üniversitesi HPFBU 2014, 3-10 Şubat 2014, Gaziosmanpaşa Univ., Tokat CAIN Programı CAIN programı fortran dilinde yazılmış bir Monte Carlo benzetim programıdır.

Detaylı

CMS DENEYİNDEKİ SÜPERSİMETRİ ARAŞTIRMALARI * Supersymmetry Searches in Cms Experiment

CMS DENEYİNDEKİ SÜPERSİMETRİ ARAŞTIRMALARI * Supersymmetry Searches in Cms Experiment Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:7 Cilt:17-1 CMS DENEYİNDEKİ SÜPERSİMETRİ ARAŞTIRMALARI * Supersymmetry Searches in Cms Experiment Aytül ADIGÜZEL Fizik Anabilim Dalı Ayşe POLATÖZ Fizik Anabilim Dalı ÖZET

Detaylı

PARÇACIK HIZLANDIRICILARININ BİLİME KATKILARI

PARÇACIK HIZLANDIRICILARININ BİLİME KATKILARI PARÇACIK HIZLANDIRICILARININ BİLİME KATKILARI (Çağrılı Konuşma) Prof. Dr. D. Ali ERCAN Savunma Sanayii Müsteşarlığı Katot ışınları tübü olarak bilinen ilk hızlandırıcı, aralarında yüksek voltaj farkı uygulanmış

Detaylı

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Tandoğan, Ankara Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü, Gölbaşı, Ankara Tel: (312) 203 34 57 485 13 77, Fax: (312)

Detaylı

Aynur ÖZCAN. Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Teknikokullar / ANKARA

Aynur ÖZCAN. Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Teknikokullar / ANKARA Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10-3 (2006), 317-322 SEL-Çekirdek Çarpıştırıcılarında Nd 144 ve Nd 146 Çekirdeklerinin İncelenmesi Aynur ÖZCAN Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FİZİK (YL) FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FİZİK (YL) (TEZLİ)

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FİZİK (YL) FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FİZİK (YL) (TEZLİ) ALİ YILMAZ DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ E-Posta Adresi : aliyilmaz@giresun.edu.tr Telefon (İş) : 4543101000-4163 Telefon (Cep) : 5355921113 Faks : 4543101749 Adres : GİRESUN ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ELEKTRİK-

Detaylı

HİGGS??? STANDART MODEL HIGGS BOZONU ve ALANI HIGGS İ BULMAK İÇİN: HIZLANDIRICILAR PEKİ YA SONRA?

HİGGS??? STANDART MODEL HIGGS BOZONU ve ALANI HIGGS İ BULMAK İÇİN: HIZLANDIRICILAR PEKİ YA SONRA? Higgsli Günler HİGGS??? STANDART MODEL HIGGS BOZONU ve ALANI HIGGS İ BULMAK İÇİN: HIZLANDIRICILAR PEKİ YA SONRA? 1. STANDART MODEL En basit haliyle, temel parçacıklar ve etkileşimleri hakkında bütün bilgimizi

Detaylı

Çağının ötesinde işleri yapma gücünü ve kararlılığını kendinde bulan insanları, belki şu an aramızda olmasalar da, herzaman hatırlayalım.

Çağının ötesinde işleri yapma gücünü ve kararlılığını kendinde bulan insanları, belki şu an aramızda olmasalar da, herzaman hatırlayalım. Çağının ötesinde işleri yapma gücünü ve kararlılığını kendinde bulan insanları, belki şu an aramızda olmasalar da, herzaman hatırlayalım. SPS CERN in Fransız bölgesine doğru ilerlemesi kararının imzaları

Detaylı

Serbest Elektron Lazeri

Serbest Elektron Lazeri II. ULUSAL PARÇACIK ACIK HIZLANDIRICILARI ve DEDEKTÖRLER RLERĐ YAZ OKULU Parçac acık k HızlandH zlandırıcılarına Dayalı Işınım m Kaynakları Serbest Elektron Lazeri Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi

Detaylı

LHC. Gökhan Ünel - Univ. CaIifornia at Irvine. 04 Nisan 2010

LHC. Gökhan Ünel - Univ. CaIifornia at Irvine. 04 Nisan 2010 LHC Gökhan Ünel - Univ. CaIifornia at Irvine 04 Nisan 2010 1 LHC makinası Large Hadron Collider 2 Lake of Geneva CMS LHC tünelinde daha önce LEP e + e - çarpıştırıcısı vardı. LHC de proton ve ağır iyon

Detaylı

Nasıl Analiz Yapılır? Üzerine bir çeşitleme

Nasıl Analiz Yapılır? Üzerine bir çeşitleme 22 Kasım 2007 CERNTR toplantısı Yüksek Enerji Fiziğinde Nasıl Analiz Yapılır? Üzerine bir çeşitleme V. Erkcan Özcan University College London 1 Özet Amaç: Olabildiğince kısa bir zamanda bir keşif ş analizinin

Detaylı

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ ATOMLARDAN KUARKLARA ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ 1. Parçac klar spinlerine göre Fermiyonlar ve Bozonlar olmak üzere iki gruba ayr l r. a) Fermiyonlar: Spin kuantum say lar 1/2, 3/2, 5/2... gibi olan parçac

Detaylı

CMS'DEKİ ZDC DEDEKTÖRÜ İCİN AKIM AYIRICI DEVRE. Current Splitter for ZDC Dedector in the Cms

CMS'DEKİ ZDC DEDEKTÖRÜ İCİN AKIM AYIRICI DEVRE. Current Splitter for ZDC Dedector in the Cms CMS'DEKİ ZDC DEDEKTÖRÜ İCİN AKIM AYIRICI DEVRE Current Splitter for ZDC Dedector in the Cms Çağlar ZORBILMEZ Fizik Bölümü Anabilim Dalı Eda EŞKUT FizikBölümü Anabilim Dalı ÖZET Sıfır Derece Kalorimetre

Detaylı

Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2012 Cilt:28-2

Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2012 Cilt:28-2 BHÇ DE 7 TEV LİK PROTON-PROTON ÇARPIŞMALARINDAKİ TEK JET OLAYLARINDA BOZUNUMUNDAN KAYNAKLI SM KATKILARININ ELENMESİ Elimination Of Sm Contribution Coming From The Decay Process In Monojet Events In 7 Tev

Detaylı

FZM443 PARÇACIK HIZLANDIRICILARI. Prof. Dr. Ömer Yavaş

FZM443 PARÇACIK HIZLANDIRICILARI. Prof. Dr. Ömer Yavaş 1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FZM443 PARÇACIK HIZLANDIRICILARI Prof. Dr. Ömer Yavaş 1. Hafta: Parçacık Hızlandırıcıları: Temel Kavramlar 2. Hafta: Parçacık Çarpıştırıcıları:

Detaylı

SDÜ FEN DERGİSİ (E-DERGİ). 2009, 4(2), THM KIZILÖTESİ SEL YÜKSELTEÇ MODUNUN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI. Hüsnü AKSAKAL*, Ünsoy KOCAÖZ*

SDÜ FEN DERGİSİ (E-DERGİ). 2009, 4(2), THM KIZILÖTESİ SEL YÜKSELTEÇ MODUNUN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI. Hüsnü AKSAKAL*, Ünsoy KOCAÖZ* SDÜ FEN DERGİSİ (E-DERGİ). 2009, 4(2), 165-170 THM KIZILÖTESİ SEL YÜKSELTEÇ MODUNUN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI Hüsnü AKSAKAL*, Ünsoy KOCAÖZ* *Niğde Üniversitesi, Fizik Bölümü, 51100, Niğde, TÜRKİYE e-mail: haksakal@nigde.edu.tr,

Detaylı

Öğr. Gör. Demet SARIYER

Öğr. Gör. Demet SARIYER Öğr. Gör. Demet SARIYER ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Afyon Kocatepe Üniversitesi Fizik Bölümü 200-2008 Y. Lisans Celal Bayar Üniversitesi Fizik / Nükleer Fizik 2008-200 Doktora

Detaylı

Mezon Molekülleri ve X(3872)

Mezon Molekülleri ve X(3872) Mezon Molekülleri ve X(3872) A. Özpineci Fizik Bölümü ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İZYEF 2013 Yeni fizik olduğundan emin miyiz? Yeni fizik olduğundan emin miyiz? = Yeni fizik olmasını istiyoruz, ama

Detaylı

Parçacık Fabrikalarında Fizik: B-Kuarklı ve C-Kuarklı Mezonlar Çalıştayı, 16-18 Mart 2012, HTE, Ankara

Parçacık Fabrikalarında Fizik: B-Kuarklı ve C-Kuarklı Mezonlar Çalıştayı, 16-18 Mart 2012, HTE, Ankara Parçacık Fabrikalarında Fizik: B-Kuarklı ve C-Kuarklı Mezonlar Çalıştayı, 16-18 Mart 2012, HTE, Ankara ANA BAŞLIKLAR Parçacık Fabrikaları D Mezon Üretim Süreçleri Olay Üreticileri Olayların Analizi Tartışma

Detaylı

HIGGS HAKKINDA. STANDART MODEL HIGGS BOZONU ve ALANI HIGGS İ BULMAK İÇİN: HIZLANDIRICILAR PEKİ YA SONRA?

HIGGS HAKKINDA. STANDART MODEL HIGGS BOZONU ve ALANI HIGGS İ BULMAK İÇİN: HIZLANDIRICILAR PEKİ YA SONRA? HIGGS HAKKINDA Seher DAMLI (TTP- 5 katılımcısı) seher.damli@eba.gov.tr Eğitmen: Sezen SEKMEN (Kore Kyungpook Ulusal Üniversitesi adına araştırmacı olarak CERN de CMS deneyinde görevli) sezen.sekmen@cern.ch

Detaylı

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. Sezen Sekmen CERN CERN Türk Öğretmenler Programı Şubat 2014

Güncel sorunlar ve çözüm arayışı. Sezen Sekmen CERN CERN Türk Öğretmenler Programı Şubat 2014 Güncel sorunlar ve çözüm arayışı Sezen Sekmen CERN CERN Türk Öğretmenler Programı 23-27 Şubat 2014 1 Maddenin en küçük öğesi bulunmadan insan evreni asla anlayamaz. Plato 2 Büyük Patlama dan sonra evrenimiz

Detaylı

Maddenin içine yaptığımız yolculukta...

Maddenin içine yaptığımız yolculukta... HİGGS NEDİR? Maddenin içine yaptığımız yolculukta... madde atom elektron proton quark çekirdek nötron Standart Model Standart Model Atomun İçi Doğadaki Temel Kuvvetler Temel Kuvvetler Değişim Parçacıkları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. ÖĞRENİM DURUMU 2. ARAŞTIRMA ALANLARI 3. GÖREV YERLERİ. Doç. Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR E-Posta: ilkay.turk@giresun.edu.tr

ÖZGEÇMİŞ 1. ÖĞRENİM DURUMU 2. ARAŞTIRMA ALANLARI 3. GÖREV YERLERİ. Doç. Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR E-Posta: ilkay.turk@giresun.edu.tr ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR E-Posta: ilkay.turk@giresun.edu.tr 1. ÖĞRENİM DURUMU Lisans: Ankara Üniversitesi, Fizik Bölümü Yüksek Lisans: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora: Ankara

Detaylı

İAUYGAR. İAUYGAR 1 Yaşında. Sayı 1, Kasım 2015. Üyeler. İçindekiler. http://iauygar.aydin.edu.tr

İAUYGAR. İAUYGAR 1 Yaşında. Sayı 1, Kasım 2015. Üyeler. İçindekiler. http://iauygar.aydin.edu.tr İAUYGAR İAUYGAR Yaşında Sayı, Kasım 05 Üyeler Prof. Dr. Hasan Saygın (Müdür - Araştırmacı) Prof. Dr. Orhan Çakır (Araştırmacı) Doç. Dr. İlkay Türk Çakır (Müdür Yard. - Araştırmacı) Yrd. Doç. Dr. Sinan

Detaylı

Prof. Dr. Omer Yavas Ankara University Phone: Faculty of Engineering Fax:

Prof. Dr. Omer Yavas Ankara University Phone: Faculty of Engineering Fax: Prof. Dr. Omer Yavas Ankara University Phone: + 90 312 203 34 57 Faculty of Engineering Fax: + 90 312 212 73 43 Dept. of Engineering Physics E-mail: yavas@ankara.edu.tr 06100, Tandogan, Ankara, TURKEY

Detaylı

PARÇACIK FİZİĞİ, HIZLANDIRICILAR ve DEDEKTÖRLER

PARÇACIK FİZİĞİ, HIZLANDIRICILAR ve DEDEKTÖRLER PARÇACIK FİZİĞİ, HIZLANDIRICILAR ve DEDEKTÖRLER Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Ar-Ge Bölümü Füzyon Birimi - Hızlandırıcı Fiziği Birimi 24/09/07 III. UPHDYO 1 İÇERİK

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE NDOLU ÜNİVRSİTSİ BİLİM V TKNOLOJİ DRGİSİ NDOLU UNIVRSITY JOURNL OF SCINC ND TCHNOLOGY Cilt/Vol.:8-Sayı/No: : 77-84 (7) RŞTIRM MKLSİ /RSRCH RTICL SRBST LKTRON LZRİ ÇKİRDK ÇRPIŞTIRICILRININ NÜKLR SPKTROSKOPİ

Detaylı

zlandırıcı Merkezi Projesi: Hedefler, İlk Adım m ve Yol Haritası

zlandırıcı Merkezi Projesi: Hedefler, İlk Adım m ve Yol Haritası Türk HızlandH zlandırıcı Merkezi Projesi: Hedefler, İlk Adım m ve Yol Haritası Prof. Dr. Ömer Yavaş Ankara Üniversitesi Ö.. Yavaş 1 İçindekilerindekiler THM Projesinin Amacı Parçac acık k HızlandH zlandırıcıları

Detaylı

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara Üniversitesi IV. ULUSAL PARÇACIK HIZLANDIRICILARI ve DEDEKTÖRLERİ YAZOKULU ( V. UPHDYO ) 29.08-03.09.2009, Bodrum, MUĞLA Hızlandırıcılara Dayalı Işınım ş Kaynakları SİNKROTRON IŞINIMI (SI) Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Ankara

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. Demet SARIYER

Öğr. Gör. Dr. Demet SARIYER Öğr. Gör. Dr. Demet SARIYER ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Yıllar Lisans Afyon Kocatepe Üniversitesi Fizik Bölümü 200-2008 Y. Lisans Celal Bayar Üniversitesi Fizik / Nükleer Fizik 2008-200

Detaylı

Parçacık kinematiği. Gökhan Ünel - Univ. Irvine UPHDYO V

Parçacık kinematiği. Gökhan Ünel - Univ. Irvine UPHDYO V Parçacık kinematiği Gökhan Ünel - Univ. CaIifornia @ Irvine UPHDYO V 9.08.009-03.09.009 Giriş İnsan etrafını merak eder, gözlemlerini açıklamak ister. kedi bile merak eder! Doğayı mantıkla anyabileceğimizi

Detaylı

Öğr. Gör. Demet SARIYER

Öğr. Gör. Demet SARIYER Öğr. Gör. Demet SARIYER ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Afyon Kocatepe Üniversitesi Fizik Bölümü 2004-2008 Y. Lisans Celal Bayar Üniversitesi Fizik / Nükleer Fizik 2008-200 Doktora

Detaylı

YAZILI 3 8. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKİM AYI MATEMATİK AÇIK UÇLU YAZILI SINAVLARI

YAZILI 3 8. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKİM AYI MATEMATİK AÇIK UÇLU YAZILI SINAVLARI 07-08 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Bu yazılı sınavında 0 soru vardır.. Sınav süresi... dakikadır. 8. SINIF Adı & Soyadı :... Sınıfı :... ) ve 80 sayılarının en küçük ortak katını bulunuz. ) A B C D E 7 Yanda verilen

Detaylı

KÖKSAV E-Bülten. Hassas Konular KÖK SOSYAL VE STRATEJİK ARAŞTIRMALAR VAKFI. Hızlandırıcılar, Bilim ve Kalkınma. 1. Bilim ve Kalkınma.

KÖKSAV E-Bülten. Hassas Konular KÖK SOSYAL VE STRATEJİK ARAŞTIRMALAR VAKFI. Hızlandırıcılar, Bilim ve Kalkınma. 1. Bilim ve Kalkınma. Hassas Konular Hızlandırıcılar, Bilim ve Kalkınma Saleh Sultansoy 29 Ocak 2008 1. Bilim ve Kalkınma Sürekli ve hızlı gelişmenin temelinde bilim ve teknoloji yatmaktadır. Bunun için de iyi düşünülmüş, etkin

Detaylı

I.ULUSAL PARÇACIK HIZLANDIRICILARI VE UYGULAMALARI KONGRESİ 25 26 EKİM 2001 ANKARA SONUÇ RAPORU

I.ULUSAL PARÇACIK HIZLANDIRICILARI VE UYGULAMALARI KONGRESİ 25 26 EKİM 2001 ANKARA SONUÇ RAPORU ANKARA TAEK GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTESİ I.ULUSAL PARÇACIK HIZLANDIRICILARI VE UYGULAMALARI KONGRESİ 25 26 EKİM 2001 ANKARA SONUÇ RAPORU DEĞERLENDİRME KOMİTESİ : PROF. DR. ATİLLA ÖZMEN (KOMİTE BAŞKANI

Detaylı