2006 FAAL YET RAPORU. Global Reports LLC

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2006 FAAL YET RAPORU. Global Reports LLC"

Transkript

1 2006 FAAL YET RAPORU

2 Ç NDEK LER KURUMSAL PROF L VESTEL N ÜRET M GÜCÜ BAfiLICA F NANSAL GÖSTERGELER 2006'DAN 2007'YE ÖZETLE VESTEL ZORLU VE VESTEL GRUBU HAKKINDA VESTEL' N STRATEJ LER VE HEDEFLER VESTEL' N GÜÇ KAYNAKLARI VESTEL' N GEL fi M EVRELER YÖNET M KURULU BAfiKANI NIN MESAJI YÖNET M KURULU CRA KURULU BAfiKANI NIN MESAJI CRA KURULU YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z VESTEL DE AR-GE VESTEL' N YAYGIN VE ETK N DA ITIM A I VESTEL' N NSAN KAYNA I KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VESTEL GRUBU fi RKETLER KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU KÂR DA ITIM POL T KASI Ç DENET M RAPORU YÖNET M KURULU KARARI BA IMSIZ DENET M RAPORU, KONSOL DE MAL TABLOLAR VE D PNOTLAR YATIRIMCI B LG LER ADRESLER

3 1 VESTEL GLOBAL TÜKET C LER N BE EN S NE H TAP ED YOR Vestel fiirketler Grubu (Vestel), tüketici elektroni i, beyaz eflya, dijital ürün segmentlerinde, Türkiye ve uluslararas pazarlar n güçlü oyuncular ndan biridir. Üretim, sat fl ve pazarlama, Ar-Ge, yaz l m ve uydu hizmetleri konusunda faaliyet gösteren 26 (13'ü yurt d fl nda) flirketin oluflturdu u bir grup olan Vestel, teknoloji ve tasar m gelifltirme yetkinli iyle dünyan n en büyük OEM ve ODM üreticilerindendir., Grup flirketlerinin ço unda en büyük paya sahip ortak konumu ve tüketici elektroni i alan nda imza att öncü ürünleri ile Grubun amiral gemisi özelli ini tafl maktad r. Türkiye'nin ve Avrupa'n n en büyük elektronik eflya üreticilerinden olan, Avrupa TV pazar nda %28 paya sahiptir. Bir Zorlu Grubu üyesi olan Vestel, dünyan n farkl noktalar ndaki 11 Ar-Ge merkezi ile teknolojinin türkçesi iddias na uygun olarak gelifltirdi i teknolojilerle pazara yön vermektedir. Vestel, tüketici elektroni indeki baflar lar n beyaz eflya segmentine de tafl m fl olup dünya kalitesinde ürünleri ile 108 ülkede tüketicilerin be enisine hitap etmektedir. Vestel, Türkiye'nin en yayg n sat fl ve sat fl sonras hizmet a lar ndan birine sahiptir sat fl noktas ve 570 sat fl sonras servis merkezi bulunan Vestel, çoklu marka stratejisiyle ve konsept ma azac l k anlay fl yla genifl bir ürün portföyünü ülkemizin dört bir yan ndaki müflterilerine sunmaktad r. Vestel'in üretim faaliyetleri Manisa, zmir ve Alexandrov (Rusya)'da gerçeklefltirilmektedir. Manisa'da faaliyet gösteren 1. TV fabrikas ile Vestel City'de kurulu high-end TV, kiflisel bilgisayar ve dijital kutu fabrikas, zmir'deki dijital ürünler fabrikas, Vestel'in Türkiye'deki tüketici elektroni i konusundaki üretim noktalar n oluflturmaktad r. Vestel City'de ayr ca buzdolab, çamafl r makinesi, piflirici cihazlar, klima ve bulafl k makinesi (2007 fiubat'tan itibaren) üretim tesisleri mevcuttur. Vestel CIS in, buzdolab ve çamafl r makinesi ve 2007 de tekrar üretime geçmesi planlanan TV fabrikalar ndan oluflan Rusya daki tesisleri; Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kazakistan gibi BDT pazarlar na yönelik üretim yapmaktad r. Türkiye'nin ihracat ndan ald payla ilk üç flirket aras ndaki yerini koruyan Vestel, 2006 y l nda 2,8 milyar ABD dolar yurt d fl sat fl olmak üzere, 3,6 milyar ABD dolar tutar nda net sat fl gerçeklefltirmifltir. Sanayi ve Ticaret A.fi.'nin hisse senetleri 1990 y l ndan bu yana VESTL sembolü alt nda MKB ulusal pazar nda, 2000 y l ndan bu yana da Londra Borsas 'nda ifllem görmektedir y l nda gerçekleflen halka arz ifllemiyle Vestel Beyaz Eflya A.fi.'nin de %31,5 oran ndaki hissesi MKB'de VESBE sembolüyle ifllem görmeye bafllam flt r. VESTEL, TEKNOLOJ VE TASARIM GEL fit RME YETK NL YLE DÜNYANIN EN BÜYÜK OEM VE ODM ÜRET C LER NDEND R.

4 2 HAYALLER NÖTES NDE TEKNOLOJ Vestel, dünyan n farkl noktalar ndaki 11 Ar-Ge merkezi ile teknolojinin türkçesi iddias na uygun olarak gelifltirdi i teknolojilerle pazara yön vermektedir.

5 3

6 4 VESTEL: TEKNOLOJ Y ÜRET ME DÖNÜfiTÜREN GÜÇ 1. TV FABR KASI, MAN SA Toplam kapal üretim alan : m 2 Kapasite: adet VESTEL KOMÜN KASYON, ZM R DVD, DVB vb. dijital ürünlerin üretimi Toplam kapal üretim alan : m 2 Kapasite: adet VESTEL CITY, MAN SA Dijital teknolojiye sahip High-End televizyon (TFT, LCD ve plazma), kiflisel bilgisayar, buzdolab, çamafl r makinesi, f r n, klima, bulafl k makinesi (fiubat 2007) üretimi, Toplam kapal üretim alan : m 2 High-End TV Fabrikas kapasitesi: adet Vestel Dijital, Masa üstü bilgisayar kapasitesi: adet, Diz üstü bilgisayar kapasitesi: adet, Elektronik kutu: adet Vestel beyaz eflya fabrikalar toplam kapasitesi: adet, Buzdolab : adet Çamafl r makinesi: adet, Klima: adet, Piflirici cihazlar: adet, Bulafl k Makinesi: adet (2007) VESTEL CIS, RUSYA Toplam kapal üretim alan : m 2 Buzdolab : adet (2007), Çamafl r makinesi: adet (2007), TV: adet (2007)

7 5 BAfiLICA GÖSTERGELER milyon ABD dolar Net Sat fllar hracat / Sat fllar Faaliyet Kar VAFÖK Net Dönem Kar Yat r m Harcamalar Ar-Ge Giderleri / Sat fllar Aktifler Özsermaye Net Borç Net Çal flma Sermayesi Net Borç / Özkaynaklar Brüt Kar Marj (%) VAFÖK Marj (%) Net Kar Marj (%) %72 % %1,1 %1, %7 %29 %15,0 %16,5 %6,1 %6,6 %2,0 %0,1 TOPLAM AKT FLER milyon dolar SATIfiLAR milyon Dolar Sermaye Piyasası Kurulu esaslarına uygun denetlenmifl finansal tablolara göre Kurumsal Kredi Notlar S&P Ficth Raitings Moody s B+/Pozitif BB-/Dura an Ba3/Negatif

8 6 HAYALLER NÖTES NDE ÜRÜNLER Vestel kararl l kla ekosistemdeki rolünü ileri aflamalara tafl ma çal flmalar n sürdürmektedir. Hem elektronikte hem de beyaz eflyada dünya trendleri do rultusunda gelifltirilen yeni ürünlerimiz birbiri ard na pazara sunulmaktad r. Vestel beyaz eflyadaki s çray fl ndan sonra, bilgi teknolojilerinde de var oldu unu göstermifl ve diz üstü bilgisayar fabrikas n hayata geçirmifltir.

9 7

10 8 2006'DAN 2007'YE ÖZETLE VESTEL VESTEL BEYAZ EfiYA, 2006 YILINDA %31,5 ORANINDAK H SSES N N HALKA ARZINI GERÇEKLEfiT RM fit R. Vestel Beyaz Eflya halka aç ld. H zl bir büyüme evresinden geçen ve yat r mlar n büyük oranda tamamlayan Vestel Beyaz Eflya, kurumsal yap n n gelifltirilmesi, sermaye taban n n güçlendirilmesi ve büyüme ivmesinin sürdürülmesi amac yla 2006 y l nda %31,5 oran ndaki hissesinin halka arz n gerçeklefltirmifltir. Zorlu Grubu'nun lokomotifi, Avrupa'n n beyaz eflya ve elektronik devi Vestel fiirketler Grubu'nun halka aç lan ikinci flirketi olan Vestel Beyaz Eflya, son y llar n en yüksek talep gören halka arzlar ndan birine imza atm fl ve 21 Nisan 2006 tarihinden itibaren MKB'de VESBE koduyla ifllem görmeye bafllam flt r. DenizYat r m liderli inde toplam 44 arac kurulufltan oluflan konsorsiyum taraf ndan gerçeklefltirilen halka arzda yurt d fl ifllemler Deutsche Bank taraf ndan yürütülmüfltür. Notebook'ta Vestel imzas Türkiye'nin ilk, Avrupa'n n tek diz üstü bilgisayar fabrikas n Manisa'daki Vestel City'de kuran Vestel, Intel ile gelifltirdi i stratejik ortakl kla tüketici elektroni inden, bilgi teknolojilerine güçlü bir geçifl yapm flt r. Bu at l mla Vestel, 3C (convergence) ürünlerinde de önemli bir oyuncu olma karar n ortaya koymufltur. Vestel'in diz üstü bilgisayarlar kurumsal müflteriler ve genç bilgisayar kullan c lar n n farkl ihtiyaçlar düflünülerek çok farkl özelliklerde ve de iflik renklerde tasarlanm flt r. Elektronikte yüksek teknolojili, katma de eri yüksek ürünlere (laptop, LCD TV) a rl k veren Vestel, diz üstü bilgisayar alan nda da Avrupa ve bölge için önemli bir üretim üssü haline gelmeyi hedeflemektedir. Portföyde yeni ve güçlü markalar Vestel, yenilikçili i tasar m, teknoloji ve üretim süreçlerine yans tmadaki kabiliyeti ile dünya devi tüketici elektroni i ve beyaz eflya üreticilerinin tercihi olmay sürdürmektedir. Vestel, beyaz eflyada dünyan n bir numaral üreticisi Whirlpool ile uzun dönemli stratejik ifl ortakl na gitmifltir. Whirlpool ürünleri çoklu marka stratejisi kapsam nda Vestel konsept ma azalar nda da sat lmaya bafllanm flt r. Di er yandan Vestel, skandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde bilinirli i yüksek olan Finlux ve Luxor markalar n sat n alm fl, bu markalar alt nda da üretime ve yurt d fl sat fllar na bafllayarak pazar ata na geçmifltir. S&P Vestel'in Kredi Notu Görünümünü Pozitif'e de ifltirdi. Uluslararas kredi derecelendirme kuruluflu Standard and Poors 30 Ocak 2007 tarihli aç klamas nda Sanayi ve Ticaret A.fi.'nin "negatif"olan kredi notunun görünümünü "positif"e de ifltirirken, B + olan kredi notunu teyit etmifltir. Standard and Poors konu ile ilgili yapt aç klamada kredi notunun görünümünün de ifltirilmesinde nakit ak fl yarat lmas nda iyileflme beklentilerinin ve ortakl k yap s taraf nda olumlu geliflmelerin etkili oldu unu belirtmifltir.

11 9 Vestel kurumsal yönetim uygulamalar nda da yüksek performans sergiliyor. Halka aç kl k seviyesi en yüksek flirketlerden biri olan, yurt içi ve yurt d fl ndaki kurumsal ve bireysel hissedarlar na karfl sorumlulu unu en üst düzeyde yerine getirmektedir. Kurumsal yönetim uygulamalar nda dünyaca lider kabul edilen derecelendirme kurulufllar ndan biri olan ISS (Institutional Shareholder Services), 'in kurumsal yönetim notunu 10 üzerinden 7,5 (yüzde 75,91) olarak belirlemifltir. Böylece flirketin flu anki kurumsal yönetim uygulamalar n n SPK kurumsal yönetim ilkeleri baz nda iyi performans sergiledi i belgelenmifltir. Bu de erlendirmeyle Vestel Elektronik bugüne kadar Türkiye'de kurumsal yönetim alan nda derecelendirme alan üçüncü flirket olmufltur. Sermaye Piyasas Kurulu'nun Kurumsal Yönetim lkeleri do rultusunda, Pay Sahipleri, Kamuyu Ayd nlatma ve fieffafl k, Menfaat Sahipleri, Yönetim Kurulu olmak üzere dört ana bafll k alt nda yap lan de erlendirmede Vestel Elektronik en yüksek notu 10 üzerinden 8 (yüzde 80,15) ile "Pay Sahipleri" uygulamalar ndan sa lam flt r.

12 10 ZORLU VE VESTEL GRUBU HAKKINDA Zorlu Grubu'nun kurulufl hikayesi 1950'li y llar n bafl nda Babada, Denizli'de ufak bir tekstil atölyesine uzan r. Tekstil alan nda büyüyen ve güçlenen, küresel markalar yaratan Zorlu Grubu, bu baflar s n Vestel ile elektronik, beyaz eflya ve dijital ürünler alan na; Zorlu Enerji ile enerji sektörüne tafl m flt r. Finans sektöründe de k sa zamanda DenizBank ile bir baflar öyküsü yazan Grup, bu alanda güçlü bir flirketler grubu oluflturmufltur y l nda ise daha farkl alanlara yelken açma hedefiyle DenizBank hisselerini elinden ç karan Grup, finans sektöründen çekilmifltir. Zorlu Grubu 2006 y l nda yüksek büyüme potansiyeline sahip gayrimenkul sektörüne iddial olarak girmifl, bu alanda stanbul baflta olmak üzere zmir ve Marmaris'te çeflitli yat r mlar gerçeklefltirmifltir. Bugün Türkiye'nin gurur duydu u markalar, Türk sanayisini ileriye tafl yan tesisleri, aral ks z sürdürdü ü ticari ve sosyal yat r mlar ile Zorlu Grubu, Türkiye için üretiyor, Türkiye için çal fl yor. 30 bin çal flan, 11 milyar YTL'ye ulaflan toplam aktifleri ile Zorlu Grubu Gideceksek en uza a gidece iz, ç kacaksak en yükse e ç kaca z, olacaksak en iyisi olaca z... felsefesi do rultusunda geliflmeye, dünya arenas nda Zorlu markas ndan daha fazla söz ettirmeye ve markas na duyulan güveni art rmaya devam ediyor. ZORLU GRUBU TEKST L GRUBU VESTEL fi RKETLER GRUBU ENERJ GRUBU GAYR MENKUL Korteks Zorlu Linen Linens Pazarlama Zorlu D fl Ticaret A.fi. Vestel Beyaz Eflya Vestel Dijital Vestel Komunikasyon Vestel D fl Ticaret A.fi. Vestel Dayan kl Türk Mallar Paz. Vestel CIS Vestel Savunma Ayesafl Birim Zorlu Enerji Zorlu O/M Zorlu Endüstriyel Zorlu Petrogas Zorlu Elektrik Zorlu Do algaz Trakya Gaz Da t m Gaziantep Gaz Da t m Amity Oil ICFS International LLC (Rusya) Solbar Energy Ltd. ( srail) LLC Zorlu Enerji (Ukrayna) Zorlu Gayrimenkul Gelifltirme ve Yat r m A.fi.

13 11, Grup flirketlerinin ço unda en büyük paya sahip ortak konumu ve tüketici elektroni i alan nda imza att öncü ürünleri ile Grubun amiral gemisi özelli ini tafl maktad r. Türkiye'nin ve Avrupa'n n en büyük OEM ve ODM hizmeti veren elektronik eflya üreticilerinden olan, Avrupa TV pazar nda %28 paya sahiptir. Dünyan n 108 ülkesine ihracat yapan fiirketin 2006 y l toplam ihracat 2,8 milyar dolar olmufltur. VESTEL GRUBU Ahmet Zorlu %100 Collar Holding %51,6 Halka Aç k K s m** %48,4 Halka Aç k K s m %27,4 Vestel CIS Ltd. %100 Vestel Dayan kl Mallar Paz. %98,8 Vestel Komünikasyon %99,3 Vestel Beyaz Eflya A.fi. %72,6 Vestel D fl Ticaret A.fi.* %97,7 Vestel Dijital %99,7 Di er fltirakler *Yurt d fl pazarlama flirketlerini içeriyor **%6,05 lik Zorlu Holding pay içindedir

14 12 HAYALLER NÖTES NDE TASARIMLAR Vestel üretim yetkinlikleri, yenilikçili i ve gelecek vizyonuyla özel bir üreticidir. Uluslararas trendleri takip eden ve tasar mlar na yans tan Vestel'in bu konudaki iddias gelifltirdi i modellerin kazand be eniyle kan tlanmaktad r. Vestel ve farkl markalardaki ürünleri Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde yüksek oranda tercih edilmektedir.

15 13

16 14 VESTEL' N STRATEJ LER VE HEDEFLER Vestel'in stratejik hedefi; ana faaliyet alanlar olan tüketici elektroni i, dijital ürünler ve beyaz eflyada tasar m, üretim, sat fl ve pazarlama faaliyetleriyle sürdürülebilir ve kontrollü bir gelir art fl ve kârl l k sa lamakt r. Bu hedefi gerçeklefltirmek için Vestel'in stratejisi üç ana bafll kta flekillenmektedir: Yüksek oranda segmente olmufl Avrupa pazar nda pazar pay n pekifltirmek ve yeni büyüme alanlar yaratmak Vestel, Avrupa'n n doygunlu a ulaflm fl TV pazar nda yaflanmakta olan high-end ürünlere ve özellikle de flat panel TV'lere geçifl sürecini bir büyüme olana olarak görmektedir. Vestel, A kategorisi ürünlerdeki pazar pay n art rmak amac yla, teknolojik altyap s n ve Avrupa TV pazar ndaki regülasyon ve tüketici dinamikleri konular ndaki engin bilgi birikimini ön plana ç karmay hedeflemektedir. Di er yandan, know-how gelifltirmedeki kabiliyetinin yan s ra, maliyet ve co rafi konumunun sa lad lojistik avantajlarla Vestel, beyaz eflya segmentinde OEM-ODM hizmetlerini birlikte sa layabilen tek üretici konumuyla Avrupa pazar nda elde etti i üstünlü ü art rma kararl l ndad r. Ürün çeflitlendirmesi Vestel ürün gam n çeflitlendirmek amac yla üretim gücünü ve ölçek ekonomisini ön plana ç karmay ve her bir iflkolunda büyümeyi hedeflemektedir. Co rafi varl n gelifltirilmesi Vestel, Türkiye ve AB pazarlar ndaki güçlü konumunu korumay ; Vestel markal ürünleri Rusya, BDT ülkeleri (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya) Orta Do u (Suriye, Irak, ran), Kuzey Afrika ve Güney Asya ülkelerinde pazara sunmay ve bu bölgelerde genifllemeyi öngörmektedir. Vestel, bu stratejik hedefin bir parças olarak yat r m f rsatlar n izlemekte olup, Grubun ana faaliyet alanlar n tamamlayacak ifl kollar na girme niyetini de tafl maktad r.

17 15 VESTEL' N GÜÇ KAYNAKLARI Vestel'in altyap ve teknolojisi ile üretim ve sat fl kabiliyetine dayal kurumsal güçleri her türlü pazar flart nda üstünlük sa lamaktad r. Yenilikçilik Dünyan n say l OEM ve ODM üreticilerinden biri olan Vestel, Ar-Ge'deki gücüyle teknoloji ve endüstriyel tasar m gelifltirmedeki yetkinli ini, yenilikçi yaklafl m yla birlefltirerek Avrupa pazar nda önemli bir rekabet üstünlü ü yakalamaktad r. Yüksek bilinirli e sahip markas ile Vestel ulusal pazar nda da bu özelli inin, baflta giderek büyüyen beyaz eflya segmenti olmak üzere, yeni ürünlerde önemli bir kald raç etkisi yarataca na inanmaktad r. Ürün çeflitlili i Vestel, ana pazar olan AB ülkelerindeki müflterilerinin farkl ihtiyaçlar na ürün çeflitlendirme stratejisiyle cevap vermektedir. Tüketici elektroni inde dünyan n en esnek üreticisi olan Vestel, beyaz eflyada da bu konumunu güçlendirmektedir. Vestel, seri üretimi siparifl baz nda farkl laflt rabilen bir üreticidir. Bu yetkinli i ile Vestel, bugün üç ana ifl alan nda y lda 20 milyonu aflan cihaz üretimi gerçeklefltirmektedir. Maliyet avantaj Vestel, lojistik ve da t m yetkinli ini müflterilerinin farkl adetlerdeki siparifllerine genifl bir ürün yelpazesi ile hizmet verebilmesinin anahtar unsuru olarak görmektedir. fiirketin lokasyon olarak Avrupa'ya yak nl, Uzak Do u'daki rakiplerine göre lojistik üstünlü ünü oluflturmakta, maliyet avantaj sa lamaktad r. Dünyada TV alan ndaki en büyük üreticilerden olan Vestel, 11 milyon adetlik TV üretimi ve h zla büyüyen ve 5 milyon adede yaklaflan beyaz eflya üretimi ile ölçek ekonomilerinden yararlanmakta; tüketici elektroni i ve beyaz eflyada en belirgin maliyet unsuru olan komponent al m nda önemli bir sat n alma avantaj sa lamaktad r. Vestel, dünyada tüketici elektroni i alan nda malzeme üreten büyük tedarikçilerin ilk üç büyük müflterisinden biri konumundad r. AB ile Türkiye aras ndaki Gümrük Birli i, Vestel için do al bir rekabet avantaj d r. Gümrük Birli i'nin bir sonucu olan vergisiz ihracat imkân, Vestel'i Asya kökenli rekabetin karfl s nda güçlü k lmaktad r. Müflteri taahhüdü Uzak Do u'daki rakiplerinin aksine Vestel'in tasar m, üretim, noktasal da t m kapsayan eksiksiz hizmet yetkinli i tercih edilmektedir. Vestel, Avrupa TV pazar ndaki %28'lik pay ile güçlü bir konuma sahiptir. Ana müflterileriyle sa lam ve uzun vadeye dayal iliflkiler gelifltirmifl olan Vestel, stratejisi gere i müflterilerinin Avrupa'daki markalar ile do rudan rekabete girmemektedir. Vestel, beyaz eflyadaki konumlanmas nda da ayn stratejiyle hareket etmektedir. YÜKSEK B L N RL E SAH P MARKASI LE VESTEL ULUSAL PAZARINDA DA BU ÖZELL N N, BAfiTA G DEREK BÜYÜYEN BEYAZ EfiYA SEGMENT OLMAK ÜZERE, YEN ÜRÜNLERDE ÖNEML B R KALDIRAÇ ETK S YARATACA INA NANMAKTADIR.

18 16 VESTEL' N GEL fi M EVRELER VESTEL' N TEMEL HEDEF, KURUMSAL YETK NL KLER N VE GEL R YARATMA KAB L YETLER N GEL fit REREK UZUN VADEL DE ER ÜRETMEK VE SÜRDÜRÜLEB L R BÜYÜME KAYDETMEKT R. VESTEL' N BU HEDEFE VARMADA KAYDETT BAfiARININ ODA INDA, GEL fi M N N FARKLI EVRELER NDE TEKNOLOJ, ÜRÜN, PAZAR AÇISINDAN ÇOK BOYUTLU BÜYÜMEY EN Y fiek LDE YÖNETEB LMES YER ALMAKTADIR uygulama mühendisli i yüksek model say s na dayal pazar stratejisi TV'ye odaklanma teknoloji gelifltirme flat ürünler dijital cihaz yaz l mlar savunma sanayi yaz l m alternatif enerji gelifltirme mühendisli i TV, beyaz eflya ve dijital cihaz üretimi Ar-Ge 2006 ve sonras yo un Ar-Ge yeni ürün gelifltirme LCD TV ve beyaz eflyada güçlenme 3 C ürünler y llar : Uygulama mühendisli i ve tek ürüne konsantrasyon Vestel, stratejik gelifliminin ilk döneminde teknolojik aç dan uygulama mühendisli i yaparken, üretim cephesinde TV'ye odaklanm flt r. Hedef pazar Avrupa olurken, B tipi markalar için üretim gerçeklefltirilmifltir. nce segmentli pazar n iyi alg lanmas, farkl dönemlerde farkl özellikte modellerin sunulmas ve yüksek model say s üzerine kurulan piyasa stratejisi sonucunda farkl modelde TV üretimi gerçeklefltirilmifltir y llar : Gelifltirme mühendisli i ve ürün çeflitlendirme Stratejik geliflimin ikinci döneminde Vestel, uygulama mühendisli inden gelifltirme mühendisli ine geçerek ürün çeflitlendirmesine bafllam flt r. Beyaz eflya üretiminin yan s ra dijital cihaz üretimi de bu dönemde faaliyetlere eklenmifltir. Bu kapsamda Ar-Ge çal flmalar a rl k kazan rken ilk yurt d fl Ar-Ge ünitesi Silikon Vadisi'nde (ABD) aç lm flt r. Vestel, dünyadaki teknolojik geliflmeleri güncel olarak izleyerek dünya devleri ile ayn anda ürün gelifltirmeye ve piyasaya sunmaya bafllam flt r. Vestel, bu dönemde Avrupa piyasas nda yer alan Mitsubishi, Hitachi ve JVC gibi A markalar ile stratejik ifl ortakl klar gelifltirmifltir y llar : Teknoloji üretimi dönemi Gelifltirme mühendisli inde kaydetti i at l mlar Vestel'in teknoloji gelifltirme ve bunu ürüne dönüfltürme evresine girmesinde itici güç olmufltur. Ürün yelpazesindeki dönüflümleri h zla yapabilen Vestel, flat ürünlerde pazara do ru ürünlerle girmifl, dünyan n dev üreticileri ile ayn anda Avrupa pazar na ürün sunabilmenin ötesinde lider bir ürün sa lay c s olmufltur.

19 17 Sahip oldu u vizyonla teknolojideki geliflmeleri önceden analiz edebilen Vestel, 2001 y l nda Cabot Communications Ltd ( ngiltere)'i sat n alm flt r. Bugün Bristol ve zmir'deki merkezlerinde 100 kifliyi aflan ekibiyle çal flan Cabot, dijital cihazlar n ihtiyaç duydu u tüm yaz l mlar üretmekte ve ayn zamanda dünyan n en önemli ev elektroni i markalar na da satmaktad r y l n n sonunda Vestel ilk yurt d fl üretim tesisini Rusya'da açm fl ve Vestel markas ile üretim ve sat fla bafllam flt r. Bu geliflme Grubun yurt d fl nda üretim üsleri kurma stratejisinin ilk aya d r y l nda Cabot zmir ofisinin katk s ile Urla'daki zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde kurulan Ar-Ge birimi sayesinde tüketici elektroni i alan nda yerel ve uluslararas pazarlardaki tüketici taleplerini etkin flekilde karfl layacak çal flmalara h z kazand r lm flt r. Vestel, uzun y llard r elektronik alan nda baflar l bir biçimde uygulad esnek üretim, etkin maliyet yönetimi, yayg n da t m ve güçlü pazarlama modelinin benzerini beyaz eflya alan ndaki faaliyetlerinde de hayata geçirerek, sektördeki gücünü daha da art rm flt r. Vestel gerek elektronik gerekse beyaz eflya alan ndaki bu ataklar ile iç pazardaki pazar pay n art r rken, ayn zamanda sat fl ve servis a nda iyilefltirme çal flmalar n h zland rm flt r. Bu kapsamda daha büyük metrekareler ile daha farkl ürün gamlar n n ve markalar n n içinde bulundu u konsept ma azac l k anlay fl için ilk çal flmalar bafllatm flt r. Vestel, konsept ma azac l k çal flmalar kapsam nda ve dünyadaki trendlere paralel olarak iç pazarda çoklu marka stratejisi ni uygulamaya bafllam flt r. Bu kapsamda Vestel sat fl noktalar nda, Vestel markal ürünlerin yan s ra ayn ürünlerin farkl markal olanlar ile Vestel taraf ndan üretilmedi i gibi ürün gam nda da yer almayan di er elektronik ve beyaz eflyan n sat fl hedeflenmektedir. Vestel uzun dönemdeki stratejisine ba l olarak alternatif enerji, savunma sanayi ve yaz l m alanlar nda risk sermayesi yat r mlar yapmaktad r. Bu çerçevede 2005 y l nda hidrojen piline iliflkin Ar-Ge çal flmalar na bafllam fl ve örnek üretim tamamlanm flt r. Vestel 2003 y l n n sonunda kurdu u Vestel Savunma Sanayii A.fi. ile savunma sektöründeki ilk çal flmalar na bafllam flt r y l nda Ayd n Yaz l m ve Elektronik Sanayii A.fi.'yi bünyesine katan Vestel, sahip oldu u Ar-Ge ve mühendislik gücü sayesinde yurt içindeki savunma projelerine teklif vermekte, bunun yan s ra baflta Amerika ve srail olmak üzere yurt d fl pazarlara yaz l m ihraç etmektedir. Grubun ana faaliyet alanlar n tamamlayacak ifl kollar na girme niyetine paralel olarak sa l k sektörü yaz l m alan nda faaliyet gösteren Birim Bilgi fllem A.fi.'ye 2006 y l nda ortak olunmufltur ve yar nlar: yeni ürün gelifltirme, teknolojik kurumsallaflma ve dünya pazarlar na penetrasyon Kullan c lar n ihtiyaçlar na ba l olarak ürünlerin yaflam e rileri k salmaktad r. Tüketici taleplerine ba l geliflen pazar flartlar nda, Ar-Ge çal flmalar giderek önem kazanm flt r. Vestel, bu dönemde bir taraftan teknolojik geliflme ve kurumsallaflma sürecine büyük önem vermekte, di er taraftan dünya pazar nda artan oranda yer almak için çal flmaktad r y l na gelindi inde Vestel 11 Ar-Ge merkezi ile kendi teknolojisini üretebilen ve knowhow'unu satan bir konuma gelmifltir. 930 mühendisten oluflan yetkin Ar-Ge ekibi Vestel için önemli itici güçlerden biridir. Vestel %28'lik paya sahip oldu u Avrupa televizyon pazar ndaki OEM ve ODM konumunu LCD TV'lerde de ileriye tafl makta kararl d r. Vestel iç pazardaki 2006 y l nda sahip oldu u %36'l k pazar pay n korumay hedeflemektedir. Beyaz eflya alan nda son y llarda gerçeklefltirilen yat r m ataklar ile 2007 y l n n bafl nda bulafl k makinesi fabrikas n n da devreye girmesiyle ürün portföyünü tamamlayan Vestel, ulusal pazarda %18'e ulaflan paya sahipken, beyaz eflya ihracat ndaki pay buzdolab nda %37'ye, çamafl r makinesinde %33'e ulaflm flt r. Vestel, belirledi i co rafi geniflleme alan nda üretim ve markalaflma stratejisini sürdürmektedir. Grup, Rusya'da baflar yla gerçeklefltirilen ilk aflaman n ard ndan, ürünlerini BDT Ülkeleri (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya), Orta Do u (Suriye, Irak, ran), Kuzey Afrika ve Güney Asya gibi geliflmekte olan pazarlarda satarak Vestel markas ile büyümeyi öngörmektedir. Vestel önümüzdeki dönemde convergence ürünlerine giderek önem verecektir. Tüketici elektroni inde esnek üretim modelinden ve telekomünikasyonda gömülü yaz l mdan kaynaklanan üstünlü ünü, bilgi teknolojilerinde diz üstü bilgisayar üretimiyle kazand güçle birlefltiren Vestel, convergence ürün alan ndaki hedef konumuna do ru sa lam bir ad m atm flt r.

20 18 YÖNET M KURULU BAfiKANI'NIN MESAJI 2006 y l Vestel için hedeflerine varmada önemli bir dönemeç teflkil etmifl, kurumsal tarihinde baflar l bir dönem olarak yerini alm flt r y l sonuna geldi imizde Vestel gerek kurumsallaflma, gerekse üretim faaliyetleri anlam nda daha farkl ve güçlü bir noktada yer almaktad r. Vestel Beyaz Eflya, 'ten sonra halka arz edilen ikinci flirketimiz olarak borsada ifllem görmeye bafllam flt r. Kurumsallaflma yaklafl m m z dahilinde, halka arz müteakiben Vestel Beyaz Eflya'daki Zorlu Grubu hisselerinin Vestel fiirketler Grubu'nun amiral gemisi olan taraf ndan sat n al nm fl olmas bizim ve yat r mc lar m z aç s ndan arzulanan bir sonuç olmufltur. Vestel 10 y l aflan aral ks z yat r m ve büyüme dönemi yaflam flt r. Bu sürede, sermayenin ve finansal yap n n güçlenmesi için kâr da t m na gidilmemifl, yat r mc n n uzun vadeli menfaatleri gözetilmifltir y l ile birlikte ürün gam yat r mlar n n tamamlanmas ve yüksek kapasitelere ulafl lmas n n yan s ra, sa lam pazar konumlanmas hedefi de afl lm flt r. Grubumuzun bugün ulaflt noktay daha net alg lamak için sizlerle birkaç büyüklü ü paylaflmak istiyorum. Vestel; 1994'te y ll k 360 bin adet TV üretiminden, 2006 y l nda toplam 22 milyon adet cihaz üreten büyük bir üretim gücüne dönüflmüfltür. Dünyadaki elektronik eflya üretiminin %6's n, Avrupa'daki elektronik eflya üretiminin ise %28'ini ve beyaz eflya taraf nda bafll ca ürün olan buzdolab nda üretimin %11'ini gerçeklefltirir hale gelmifltir. Toplam 12 fabrikada, m 2 kapal alanda üretim gerçeklefltirmektedir. Dünyan n farkl bölgelerindeki 11 Ar-Ge üssünde 930 Ar-Ge mühendisiyle teknolojiyi üretmektedir. Rusya'da yaklafl k 100 milyon dolarl k yat r mla kurulan televizyon ve beyaz eflya fabrikas n n yan s ra; sahip oldu u flirketler ve sat fl noktalar yla Rusya, Fransa, Almanya, talya, spanya, ngiltere, Finlandiya, Hollanda, Benelux ülkeleri, Balkan ülkeleri, berya ve Türki Cumhuriyetler'de de faaliyet göstermektedir. Dünyan n 108 ülkesine ihracat yapmaktad r y l toplam ihracat 2,8 milyar dolard r çal flan, sat fl noktas, 570 servis noktas ve binlerce yan sanayi çal flan yla, kifliye gelir kayna yaratmaktad r. Bu baflar sadece Vestel çal flanlar n n ve teknolojisinin de il, Türkiye'mizin baflar s d r. yi tan mlanm fl stratejilerle hareket ediyoruz Vestel stratejilerini; Müflteri memnuniyeti Model say s yla farkl laflma Optimum kalite ve h zda üretim esnekli i Pazar bölgeleri ve ana ürün gamlar nda

21 19 VESTEL UZUN VADEL DÜfiÜNMEKTE, GELECE E OYNAMAKTADIR. SAH P OLDU UMUZ V ZYONLA SADECE ÜLKEM ZDE DE L GLOBAL ARENADA DA PAZARI YÖNLEND REN B R OYUNCU OLMAK B Z M Ç N HAYAL DE LD R. çeflitlilikle risk yönetimi (Avrupa, Türkiye-Rusya Ortado u zaman dilimi, Hint Okyanusu çevre ülkeleri - Renkli TV, say sal kutular, beyaz eflya) üzerine kurmufl ve baflar yla yürütmektedir. Bu baflar l stratejik konumlanman n ötesinde, Bireye Özel fl Yapabilecek Üretici olarak tan mlanabilecek bir özelli e sahip olan Vestel'in ekosistemdeki bu de erli rolü dünyan n büyük elektronik ve beyaz eflya üreticilerince de çok iyi alg lanmakta ve stratejik ifl ortakl klar yla hayata geçmektedir. Son dönemde diz üstü bilgisayar üretiminde Intel ile oluflturulan iflbirli i, beyaz eflyada Elektrolux, Whirlpool gibi dünya markalar yla uzun vadeli OEM-ODM anlaflmalar bu üstünlü ümüzü teyit etmektedir. Vestel tüketici elektroni indeki güçlü yükseliflinin ard ndan, beyaz eflyadaki büyüme potansiyelini de erlendirmek ve gelir baz nda farkl laflt rma yaratarak kârl l n art rmak amac yla bu alanda geliflim stratejisini kurgulam flt r. K sa sürede kat etti imiz yol ve ald m z sonuçlar stratejilerimizin do rulu unu teyit etmifltir: Bugün Vestel, OEM-ODM üretici olarak Avrupal büyük üreticilerin; tüketici elektroni inde önde gelen tercihi, beyaz eflyada ise yegane tercihidir. Ar-Ge bölümlerimizin geliflen yenilikçilik kapasitesi bu konumumuzu sa lamlaflt rmakla kalmay p bir sonraki katmana ç kmam za yard mc olacakt r. Hem elektronikte hem de beyaz eflyada dünya trendleri do rultusunda gelifltirilen yeni ürünlerimiz birbiri ard na pazara sunulmaktad r. Vestel beyaz eflyadaki s çray fl ndan sonra, bilgi teknolojilerinde de var oldu unu göstermifl ve diz üstü bilgisayar fabrikas n hayata geçirmifltir. Vestel kararl l kla ekosistemdeki rolünü ileri aflamalara tafl ma çal flmalar n sürdürmektedir. Vizyonumuz yaln zca say sal de il, geniflletilmifl say sal ev dir. Geniflletilmifl say sal ev yaln zca bilgi, iletiflim ve tüketici teknolojilerinin birleflti i ürünlerle s n rl kalmamakta, bunun ötesinde sa l k, yafll l k, güvenlik ve alternatif enerji alanlar ndaki ürünler ve hizmetlerle genifllemektedir. Vestel bir modeldir Kendi teknolojisini gelifltiren ve ileri teknolojiyi ürünlerine yans tabilen Vestel, kendi iç iletiflim süreçlerinde ve ifl yap fl modellemelerinde de teknolojiyi etkin kullanmakta; teknolojinin getirdi i h z, etkinlik, maliyet gibi avantajlar yönetim sürecine entegre hale getirmektedir. Bu ifl modelini çerçeveleyen; ifl yönetimindeki yüksek standartlar, yetkin insan kayna ve kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde faaliyetleri, Vestel'in kurumsal sürdürülebilirli inin temel tafllar n oluflturmaktad r. fiirketler insanl n geliflimi için tafl d klar öneme paralel olarak toplumun ortak de eri haline gelmektedir. Bu ba lamda, tüm sosyal paydafllar m za sorumlulu umuz çerçevesinde, kurumsal yönetim ilkeleri, köklü ve yerleflik kurum kültürümüzün kuvvetli yans malar olarak kurumsal tüm eylem ve uygulamalar m za yön vermektedir. En üst kademeden bafllamak üzere entelektüel sermayemizin tamam nca benimsenmifl fleffafl k, hesap verebilirlik, topluma ve çevreye karfl sorumluluk, do ruluk ve adalet her zaman yol göstericimiz olmaya devam edecektir. Daha güçlü bir Vestel, daha güvenli bir gelecek Hep söyledi imiz gibi, geldi imiz yerin fark nday z ama asla yetinmiyoruz. Büyümeye, geliflmeye devam etmek zorunday z. Gidecek çok yolumuz, yapacak çok iflimiz var. Kurumsal, köklü, itibarl, bilgi ve tecrübe sahibi olma niteliklerimiz bizi gelece e tafl yacak güçlü dayanaklar m zd r. Yo un yat r m sürecinin ard ndan Vestel art k yeni bir döneme girmektedir. Önümüzdeki bu yeni yolda müflterilerimizin memnuniyeti yine en önemli odak noktam z olurken, buna paralel olarak yat r mc lar m z n memnuniyetini sa lamak ve kâr pay da t m na gitmek nihai hedefimizdir. Bu hedefe varmada daha çok çal flmak bizi mutlu ediyor. Önümüzdeki dönemde ciromuzu, ihracat m z ve kârl l m z daha yüksek seviyelere tafl ma kararl l nday z. Bu ba lamda, Ar-Ge, yenilikçilik, verimlilik, markalaflma yo unlaflaca m z noktalard r. Vestel uzun vadeli düflünmekte, gelece e oynamaktad r. Sahip oldu umuz vizyonla sadece ülkemizde de il global arenada da pazar yönlendiren bir oyuncu olmak bizim için hayal de ildir. Bu yetkinli imize olan inanc m z bizi motive eden en büyük güçtür. Bu inanc paylaflan, bu yolda bizimle birlikte yürüyen, Vestel'i baflar öyküsü haline getiren tüm çal flma arkadafllar ma sonsuz teflekkürlerimi sunuyorum. Ayr ca destekleriyle her zaman yan m zda olan say n hissedarlar m za, baflar lar m z birlikte infla etti imiz ifl ortaklar m za içten teflekkürlerimi iletiyorum. Ahmet Zorlu Yönetim Kurulu Baflkan

22 20 YÖNET M KURULU

23 21 (soldan sa a) fiule Zorlu Yönetim Kurulu Üyesi ( stanbul) fiule Zorlu, 1999 y l nda Amerika'da Silberman College FDU'yu bitirmifl, daha sonra 2000 y l ndan itibaren Zorlu fiirketler Grubu flirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeli i görevlerinde bulunmufltur. Halen Linens Pazarlama Genel Müdürlü ü görevini yürütmektedir. Mehmet Cem Bodur Yönetim Kurulu Üyesi ( stanbul) 1982 y l nda stanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümünü bitirmifltir y llar aras nda bankac l k sektöründe görev yapan Bodur, 1996 y l nda Mali fllerden sorumlu Baflkan olarak Zorlu Grubu'na kat lm flt r y l nda cra Kurulu Üyesi olan Bodur, 2000 y l ndan beri Yönetim Kurulu Üyesidir. Y lmaz Argüden Yönetim Kurulu Üyesi ( Eskiflehir) Dr. Y lmaz Argüden ARGE Dan flmanl k' n Yönetim Kurulu Baflkanl n yürütmektedir. Deneyimleri özel sektörden, kamu sektörüne ve uluslararas kurulufllara; sivil toplum örgütlerinden, akademik hayata kadar genifl bir yelpazeyi kapsamaktad r y llar aras nda Özellefltirme Program n n sorumlulu unu yürütmüfltür. Ekonomi konusunda Baflbakan Bafl Dan flmanl yapm flt r. Halen, Rothschild yat r m bankas n n Türkiye Dan flmanl görevinin yan s ra yurt içinde ve d fl nda çeflitli kurulufllar n yönetim kurullar nda da görev alan Dr. Argüden, deneyimlerini Bo aziçi Üniversitesi'nde ve Koç Üniversitesi MBA program nda strateji dersi vererek ve çeflitli gazete ve dergilerdeki köfle yaz lar yla ve kitaplar yla paylaflmaktad r. Yaflam kalitesini yükseltme konusundaki çal flmalar nedeniyle Dünya Ekonomik Forumu taraf ndan Gelece in 100 Global Lideri aras na seçilmifltir. Enis Turan Erdo an Yönetim Kurulu Üyesi ( Mersin) 1976 y l nda TÜ Makine Mühendisli ini bitirmifltir y l nda ngiltere'de Brunel Üniversitesi'nde Üretim Yönetimi master program n tamamlam flt r. Türkiye'de farkl firmalarda görev yapt ktan sonra 1988 y l nda Vestel D fl Ticaret'te Murahhas Üye olarak göreve bafllam flt r y l ndan beri Vestel cra Kurulu Üyeli ini de yürütmektedir. Ahmet Nazif Zorlu Yönetim Kurulu Baflkan ( Denizli) Kariyerine tekstil sektöründe aile flirketinde bafllad. lk flirketi olan Korteks'i 1976 y l nda kurdu. zleyen y llarda tekstil sektöründe yeni yat r mlara imza atan Ahmet Zorlu, 1990 y l nda Zorlu Holding'i kurdu y l nda Vestel markas n sat n alan Ahmet Zorlu, halen farkl sektörlerde hizmet veren 29 flirketin Yönetim Kurulu Baflkanl n veya Üyeli ini sürdürmektedir. Prof. Ekrem Pakdemirli Yönetim Kurulu Üyesi ( zmir) Prof. Ekrem Pakdemirli y llar aras nda Ulaflt rma, y llar aras nda Maliye Bakanl görevlerini yürütmüfl, 1991 y l nda Baflbakan Yard mc l görevini üstlenmifltir. Bilkent, Baflkent ve Ege üniversitelerinde ö retim görevlisi olan Pakdemirli, Dokuz Eylül Üniversitesi nde Rektör Yard mc s, Baflbakanl k D fl Ticaret Müsteflarl 'nda Müsteflarl k görevlerinde bulunmufltur. Bugüne kadar 100'den fazla makalesi ve 10 kitab yay nlanm flt r. Ömer Yüngül Yönetim Kurulu Üyesi ( zmir) 1978 y l nda Bo aziçi Üniversitesi Makine Mühendisli i bölümünü bitirdi y l nda Zorlu Grubu'na Beyaz Eflyadan Sorumlu cra Kurulu Baflkan olarak kat ld. 3 Ocak 2000'de tüm Grubun üretiminden sorumlu cra Kurulu Üyeli ine getirilen Ömer Yüngül halen Vestel Grubu cra Kurulu Baflkan olarak görev yapmaktad r.

24 22 CRA KURULU BAfiKANI'NIN MESAJI 2006 y l Vestel aç s ndan hedeflerin tutturuldu u, pazar konumlar n n güçlendi i, ileriye dönük stratejilerin daha netleflti i baflar l bir y l olmufltur y l toplam ciromuz 3,6 milyar dolar olarak gerçekleflirken ihracatta hedeflenen 2,8 milyar dolar yakalanm fl ve %14'lük bir art fl sa lanm flt r. Türkiye'nin ihracat ndan ald m z pay; TV'de %60', beyaz eflyada %30'lar aflm flt r. Avrupa'daki pazar paylar m za bakt m zda; Vestel TV pazar nda %28 ve LCD TV pazar nda %11 paya sahipken, beyaz eflya taraf nda bafll ca ürün olan buzdolab nda %11 pay elde edilmifltir. Tüketici elektroni inden bilgi teknolojilerine 2005 y l ndan bu yana tüketici elektroni i sektörü çok hareketli bir dönem yaflamakta, konsolidasyonlar dikkat çekmektedir. Dünya pazarlar nda LCD'ye geçildikten sonra rekabetin daha da keskinleflti i bir piyasa ortam oluflmufltur. CRT TV'lerdeki liderli ini Flat panel TV'lerde de sürdürme hedefiyle hareket eden Vestel, dijital ve Flat TV'lere dönüflüm sürecini; tasar m, teknoloji, üretim, pazarlama gibi tüm yönleriyle baflar l flekilde tamamlam fl, teknik, mekanik ve maliyet sorunlar n aflm flt r. De iflimi öngören ve dönüflüme önceden haz rlanan Vestel, dijital modül ve HD özelliklerini üretti i TV'lere uygulamada da önderlik etme baflar s n göstermifltir. Do u Avrupa'da Flat TV üretimine bafllayan yeni rakipler ortaya ç kmas na karfl n, Vestel'in dijital modüllerde Avrupa ve Uzak Do u da dahil olmak üzere önemli bir rekabet üstünlü ü vard r. Vestel'in üretti i TFT-LCD TV'lerde dijital modüllerin TV'ye entegre edilme oran %50'yi bulmufltur. Giderek artan bu oran üstünlü ümüzü pekifltirmektedir. Vestel taraf ndan gelifltirilen Pan European modeli TV içine yerlefltirilen bir modülle Avrupa'daki tüm kanallar izlemeye imkan vermektedir. Ayr ca, 2007 bafllar nda LCD panel modül üretimine geçilmesi önemli bir rekabet üstünlü ü sa layacak olup, bu alandaki sa lam duruflumuzu da teyit eder niteliktedir. Vestel dijital kutularda önemli bir at l m yapmaktad r. Dijital cihazlarda DVD playerlar n yerini DVD recorderlar al rken, DVD-DVB combi cihazlar n üretim ve sat fl na a rl k verilmesi dijital cihazlardaki yeni stratejimizdir. HD yay nlara geçilmesi ve flifreli yay nlar bu pazar geniflletmektedir y l ndaki en önemli geliflmelerden biri tüketici elektroni inden bilgi teknolojilerine geçiflle diz üstü bilgisayar üretimine bafllanmas d r. Vestel Intel ile gerçeklefltirdi i yo un ifl birli i ve ortakl yla Avrupa'n n ilk gerçek diz üstü bilgisayar fabrikas n kurmufl ve üretime geçmifltir.

25 23 BÜYÜK ELEKTRON K VE BEYAZ EfiYA ÜRET C LER YLE GERÇEKLEfiT R LEN UZUN SÜREL fi ORTAKLIKLARI LER YE DÖNÜK ÇOK ÖNEML B R MÜfiTER KANALINI AÇMAKTADIR. Sa lam pazar konumlanmas Vestel, Avrupa pazar nda A markal üreticilere yönelik ODM-OEM üretim kabiliyetiyle üstün konumunu korumaktad r. Büyük elektronik ve beyaz eflya üreticileriyle gerçeklefltirilen uzun süreli ifl ortakl klar n n yan s ra, 2006 y l nda Finlux ve Luxor markalar Vestel taraf ndan sat n al nm flt r. skandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde büyük marka de eri olan bu isimlerle üretim ve yurt d fl sat fllar bafllam fl ve pazar ata na geçilmifltir. Türkiye ve zaman diliminde yer alan ülkelerde Vestel markal ürünlerin pazarlanmas stratejisi sürdürülmektedir. Marka yayg nlaflt rma stratejisi Rusya'da baflar yla gerçeklefltirilen ilk aflaman n ard ndan, BDT Ülkeleri (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya), Orta Do u (Suriye, Irak, ran), Kuzey Afrika ve Güney Asya gibi geliflmekte olan pazarlarda büyüme hedefiyle devam etmektedir. Türkî Cumhuriyetler baflta olmak üzere çevre co rafyadaki markal sat fllar için önemli bir üretim üssü olan Rusya fabrikas nda, CIS pazar nda beyaz eflyaya olan talep nedeniyle bu fabrikalar n onar m na ve üretime geçmesine öncelik verilmifltir. TV fabrikas 2007 y l nda tekrar üretime bafllayacakt r. Vestel, yurt içi pazarda, bayi ve 570 servis noktas yla yayg n hizmetini sürdürmektedir. Gelecek yaflam tarz na uygun yeni ma azac l k uygulamalar m z hayata geçirmeye ve 2006 y l sonunda say lar 101'i bulan konsept ma azam zda yo un flekilde uygulamaya bafllad m z çoklu marka stratejimizi istikrarl bir flekilde sürdürmeye devam ediyor; ma azalar m zda kendi alanlar nda en iyi olarak kabul görmüfl farkl markalar ile tüketicilerimize alternatifli ürünler seçme imkan sunuyoruz. Beyaz eflyadaki yükseliflimiz sürecek Beyaz eflyada fiubat 2007'de bulafl k makinesi yat r m n n tamamlanarak deneme üretimine geçmesiyle ürün portföyü yat r mlar da sona ermifltir. Tüm tesislerde ulafl lan yüksek kapasitelerle üretim yap lmaktad r y l nda beyaz eflyadaki h zl geliflim devam etmifl ve önemli bir ihracat art fl izlenmifltir. Vestel, co rafi konumun getirdi i lojistik avantaj, yan sanayinin yüksek orandaki entegrasyonu ve Manisa'n n bu alandaki geliflmiflli inin daha da art rd üretim esnekli i ile siparifl karfl lama ve müflteri memnuniyetindeki üstünlü ünü pekifltirmektedir. Bu özellikleriyle OEM-ODM konumunda Avrupal üreticilere hizmet verebilen tek isim olan Vestel, Electrolux, Whirlpool, Fagor gibi dünyan n önde gelen üreticileri ile yapt anlaflmalar, ileriye dönük uzun vadeli çok önemli bir müflteri kanal n açmakta ve Vestel'in beyaz eflyadaki yerini sa lamlaflt rmaktad r. Beyaz eflyada önümüzdeki dönemde de y lda %20-25 büyümeyi hedefliyoruz. Farkl alanlarda Vestel ismi Savunma sanayindeki faaliyetlerimiz, yaz l m alan nda ve sanayinin ihtiyaçlar göz önüne al narak artmaktad r. Yaz l mda ciddi ihracat rakamlar na ulafl lm flt r. nsans z hava uçufllar, gemi modernizasyonlar, komuta merkezleri vb konularda ihtisaslaflma çal flmalar sürmektedir. Ayr ca, büyük uçak firmalar n n kablo donan mlar da faaliyetlerimiz aras ndad r. Sa l k sektöründe, sektörün lider firmas Birim'e ortak olarak bu pazara girifl yap lm flt r. Vestel'in teknolojisi ve finansal gücüyle Birim'in deneyim ve portföyünün birleflmesiyle, geliflmekte olan Türkiye Sa l k Bilgi Sistemleri Pazar nda liderlik amaçlanmaktad r. Birim, hastane otomasyonu, hastane iflletim sistemleri, ka ts z hastane gibi konularda yaz l mlar üretmektedir. Bu çerçevede, Türkiye Sa l k Bilgi Sistemi konusunda Dünya Bankas 'n n açt ihale kazan larak omurgas n n yaz l m üstlenilmifltir. Birim, Vestel'in genel stratejisine paralel olarak Türkiye d fl ndaki pazarlarda da faaliyet gösterecektir. Vestel, evlerde kiflisel kullan ma yönelik sa l k çözümleri gibi sa l k sektörüne özel ürünlerle de bu pazardaki yerini sa lamlaflt rma hedefindedir. Hidrojen ve günefl pili gibi yenilenebilir ve alternatif enerji alanlar nda Ar-Ge çal flmalar devam etmekte olup önemli ilerleme kaydedilmifltir. Rüzgar, günefli ya da herhangi bir hidrojen kayna n kullanarak alternatif enerji üretebilecek sistemleri daha sat n al nabilir rakamlara indirmek üzere yap lan çal flmalar n sonuçlanmas yla ürünler pazara sunulacakt r. Daha fazla Ar-Ge Ar-Ge çal flmalar m z tüm h z yla devam ederken dijital ve flat ürünlerle ilgili çal flmalara a rl k verilmektedir. Bu kapsamda, Vestek bünyesinde LCD-Plazma TV'lerdeki görüntü kalitesini art r c pixelence ad yla bir algoritma gelifltirilmifltir. Üretimine 2007'de bafllanacak pixelence önce Finlux ve Vestel markal TV'lerde uygulanacakt r. Yine Vestek bünyesinde, ses ve görüntü datalar n n s k flt r larak daha küçük bant geniflliklerinde depolanmas ve transferi ile ilgili teknolojiler (codec) de gelifltirmektedir. Cabot-Bristol ile kurulan iletiflim ve ileri düzeydeki iflbirli i yaz l m birikiminin Cabot- Urla'ya da aktar lmas n sa larken; Cabot- Türkiye, Cabot- ngiltere'ye en fazla katma de er üreten birim olma özelli ini kazanm flt r. Seçkin mühendislerden oluflan Cabot-Urla ekibi Ar- Ge aç s ndan Vestel'in en önemli rekabet üstünlüklerinden biridir. leriye güvenle bak yoruz Vestel üretim yetkinlikleri, yenilikçili i ve gelecek vizyonuyla özel bir üreticidir. Uluslararas trendleri takip eden ve tasar mlar na yans tan Vestel'in bu konudaki iddias gelifltirdi i modellerin kazand be eniyle kan tlanmaktad r. Vestel ve farkl markalardaki ürünleri Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde yüksek oranda tercih edilmektedir. Vestel bu güçlü konumuyla ve kurumsal durufluyla gelece e güvenle bakmaktad r. Her gün yenilenen çal flma ve baflarma azmimizle yöneticisinden çal flan na, bayisinden servisine Vestel ailesi olarak gelece in bizim oldu una inan yoruz, insanlar için daha fazla de er yaratmay hedefliyoruz. Sayg lar mla Ömer Yüngül cra Kurulu Baflkan

26 24 CRA KURULU

27 25 (soldan sa a) zzet Güvenir cra Kurulu Üyesi ( zmir) 1980 yılında stanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisli i bölümünü bitirdi. Beyaz Eflya sektöründe farklı görevlerde bulunduktan sonra 1998 yılında Klima Fabrika Müdürü olarak Vestel ailesine katıldı yılında Vestel Beyaz Eflya'da Genel Müdürlük görevine atanan Güvenir, 2005 yılından beri Beyaz Eflyadan Sorumlu cra Kurulu Üyeli i yapmaktadır. Cengiz Ultav cra Kurulu Üyesi ( Eskiflehir) Orta Do u Teknik Üniversitesi'nde Elektronik Mühendisli i alan nda lisans ve master e itimini tamamlad. Kariyerine Uluslararas Philips Enstitüsü nde bafllayan Ultav, Türkiye'de ve yurt d fl nda çeflitli elektronik firmalar n n BT ve Ar-Ge bölümlerinde görev ald y l nda Vestel'e Teknolojiden Sorumlu Baflkan olarak kat lan Ultav, halen Stratejik Planlama ve Teknolojiden Sorumlu cra Kurulu Üyesidir. Enis Turan Erdo an cra Kurulu Üyesi ( Mersin) 1976 y l nda TÜ Makine Mühendisli ini bitirmifltir y l nda ngiltere'de Brunel Üniversitesi'nde Üretim Yönetimi master program n tamamlam flt r. Türkiye'de farkl firmalarda görev yapt ktan sonra 1988 y l nda Vestel D fl Ticaret'te Murahhas Üye olarak göreve bafllam flt r y l ndan beri Vestel cra Kurulu Üyeli ini yürütmekte olup global ticaret ve OEM sat fl ndan sorumludur. Cem Köksal cra Kurulu Üyesi ( Ankara) 1988 y l nda Bo aziçi Üniversitesi Makine Mühendisli i bölümünü bitiren Köksal, 1990 y l nda Bilkent Üniversitesi'nde yüksek lisans n tamamlad ve 2001 y llar aras nda bankac l k sektöründe görev yapt y l nda Denizbank'ta Genel Müdür Yard mc s olarak göreve bafllayan Köksal, 2002 y l nda Vestel'e Finanstan Sorumlu Baflkan olarak kat ld. Halen Finanstan Sorumlu cra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktad r. Ömer Yüngül cra Kurulu Baflkan ( zmir) 1978 y l nda Bo aziçi Üniversitesi Makine Mühendisli i bölümünü bitirdi y l nda Zorlu Grubu'na Beyaz Eflyadan Sorumlu cra Kurulu Baflkan olarak kat ld. 3 Ocak 2000'de tüm Grubun üretiminden sorumlu cra Kurulu Üyeli ine getirilen Ömer Yüngül halen Vestel Grubu cra Kurulu Baflkan olarak görev yapmaktad r. hsaner Alk m cra Kurulu Üyesi ( K rcaali) 1977 y l nda stanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleflme Mühendisli ini bitirdi. Haberleflme ve elektronik sektörlerindeki görevlerinin ard ndan 1988 y l nda Vestel ailesine kat lan Alk m, y llar içinde verdi i ara haricinde Vestel bünyesinde Ar-Ge ile ilgili çeflitli görevlerde bulundu y l nda yeniden Vestel'e kat lan Alk m, Elektronik Ar-Ge'den Sorumlu cra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktad r. Necmi Kavuflturan cra Kurulu Üyesi ( Gaziantep) 1979 y l nda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. Bankac l k sektöründe çeflitli görevlerde bulundu y l nda Denizbank Yönetim Hizmetleri Grubu'nda Genel Müdür Yard mc s olarak ifle bafllad y l nda Zorlu Holding nsan Kanyaklar Departman na Koordinatör olarak atand y l ndan beri Vestel Grubu'nun nsan Kaynaklar ndan Sorumlu cra Kurulu Üyeli ini yürütüyor. Özer Ekmekçiler cra Kurulu Üyesi ( Izmir) Orta Do u Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisli i bölümünü bitirdi. Farkl sektörlerde üst düzey görevler ald ktan sonra 2000 y l nda Vestelkom A.fi.'de Genel Müdür görevine getirildi y l ndan beri, Vestelkom, Vestel Dijital ve Vestel Rusya'dan Sorumlu cra Kurulu Üyesi olarak görev yap yor.

28 26 YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z FAAL YETLER ETK LEYEN EKONOM K VE SEKTÖREL GEL fimeler Ekonomik görünüm 2006 y l dünya ekonomisi ve ticaret büyümesini sürdürmüfltür. Global büyüme tahmini %5,1'dir. Dünya ticaret hacmi ise %9 oran nda büyümüfltür. Türkiye ekonomisi 2006 y l nda %6'l k bir büyüme kaydetmifl ve befl y l art arda büyüme baflar s n elde etmifltir y l için TÜFE %9,65 olarak gerçekleflmifltir. Ham petrol fiyatlar nda y l n ilk çeyre inden itibaren gerçekleflen art fllar, May s ve Haziran aylar nda mali piyasalarda yaflanan dalgalanma, YTL'nin de er kayb enflasyondaki art flta en büyük etkenler olmufltur. FED'in ciddi bir faiz art r m na gitmesi ile bafllayan dalgalanma bütün piyasalarda sallant yaratm flt r. Özellikle geliflen pazarlarda etki çok belirginleflirken pek çok ülkenin paras nda de er kayb yaflanm flt r. TL'nin de er kayb %25'lere var rken bunun flirket bilançolar üzerinde de olumsuz etkileri izlenmifltir. Sektörel görünüm 2006 y l dünyada özellikle tüketici elektroni i sektöründe faaliyet gösteren bütün firmalar n zorlanmaya bafllad, rekabetin giderek kâr marjlar na yans d bir y l olmufltur. Tüketici elektroni i sektörü önemli bir de iflim geçirmekte, son dönemde h zlanan flekilde yeni jenerasyon, dijital ve flat televizyonlara dönüflüm yaflanmaktad r. Bu süreç beklenenden daha çabuk gerçekleflirken, teknolojinin h zl geliflmesi ve TV fiyatlar n n ucuzlamas, artan rekabetin etkisi ile stokla çal flan firmalar zarar na sat fla zorlamaktad r. Avrupa pazar nda toplam TV sat fllar 2005 y l seviyesinde kalarak 38mn adet olurken CRT TV'lerin toplam sat fllardaki pay 2005 y l nda %71'den 2006 y l nda %44'e gerilemifltir. LCD sat fllar adet baz nda 2006 y l nda bir önceki y la göre %106 oran nda artarak 18 milyon adet olarak gerçekleflmifltir. LCD TV taraf nda, 2006 y l nda Avrupa pazar nda sektördeki ilk befl A markal üretici pazar n toplam %70'ini kontrol etmifltir y l nda 2005 y l na göre ihracat %15,9 artarak 85,1 milyar dolar; ithalat ise %17,3 artarak 137 milyar dolar olarak gerçekleflmifltir. D fl ticaret aç, 2006 y l nda %19,8 oran nda artarak 51,9 milyar dolara yükselmifltir y l nda %62,9 olan ihracat n ithalat karfl lama oran, 2006 y l nda %62,1 olarak gerçekleflmifltir. Avrupa Toplam TV Sat fllar (000) CRT LCD PDP Adet Pay (%) Adet Pay (%) Di er Toplam Kaynak: Display Search

29 27 Önümüzdeki dönemde marka marjlar nda beklenen gerileme paralelinde, Vestel'in Avrupa LCD pazar ndaki pay nda art fl beklenmektedir. LCD panel ve TV fiyatlar nda 2006 y l nda Avrupa Pazar nda h zl düflüfl trendi devam etmifltir. Bu kapsamda LCD TV fiyatlar 2006 y l nda bir önceki y la göre %30-%40 oran nda azal fl göstermifltir. Ancak bu bir geçifl süreci olup sektörde ürün fiyatlar n n 2008 y l ndan bafllayarak bir dengeye oturmas beklenmektedir. Bafll ca ihracat pazar Avrupa olan Türk TV üreticilerinin toplam TV ihracat 2006 y l nda bir önceki y la göre adet baz nda %6 oran nda azalarak 15,5 milyon adet olarak gerçekleflmifltir. Beyaz eflya taraf nda ihracat art fl trendi sürdürmekte olup 2006 y l nda %33 oran nda art fl gerçekleflmifltir y llar aras nda Türkiye'nin buzdolab ihracat %21 artarken çamafl r makinesi ihracat %74 art fl göstermifltir. Avrupa'da beyaz eflya üreticileri, düflük büyüme oranlar, yüksek penetrasyon, artan iflçilik ve hammadde maliyetleri nedeni ile kâr marj bask s yaflamaktad r. Beyaz eflya sektöründe Avrupal üreticiler yüksek üretim maliyetleri nedeniyle üretim tesislerinin say s n azaltmakta ve düflük maliyet olana sunan Do u Avrupa'da daha küçük ölçekli tesisler kurmakta veya üretimlerini bu ülkelerdeki üreticilere yapt rmaktad r. Yüksek navlun maliyetleri nedeniyle rekabet global de il bölgesel ölçekte ve daha çok Do u Avrupal üreticilerle yaflanmaktad r. Gerek co rafi konumundan dolay gerekse düflük maliyetli kaliteli iflçilik gücü ve oldukça geliflmifl yan sanayi taban ile Türkiye, elektronikten sonra beyaz eflyada da Avrupa'n n üretim üssü haline gelmektedir. Avrupa Birli i sürecinde politik ve ekonomik aç dan beklenen iyileflme paralelinde; artan sat n alma gücü, yüksek nüfus art fl h z, düflük penetrasyon oranl ürünler, yenileme talebi ve yeni teknolojiler paralelinde pazara sunulan yeni ürünler göz önüne al nd nda Türk elektronik ve beyaz eflya sektörleri oldukça parlak gelecek vaat etmektedir y l nda iç piyasada gerçekleflen güçlü promosyon aktiviteleri paralelinde %20'lik art fl gösteren TV sat fllar 2006 y l nda %10 azalarak 2,8 milyon adet olmufltur. Beyaz eflya taraf nda 4 ana ürün (buzdolab, çamafl r makinesi, f r n, bulafl k makinesi) baz nda toplam iç sat fllar 2006 y l nda bir önceki y la göre %5 oran nda artm flt r. Ürün baz nda rakamlara bak ld nda bu büyümenin özellikle doymuflluk oran buzdolab ve çamafl r makinesine göre düflük olan bulafl k makinesi ve f r n segmentlerinden kaynakland görülmektedir. Özellikle son birkaç y ld r artan yeni ev talebinin, piflirici cihazlar taraf nda ankastre ürün talebini 2006 y l nda oldukça olumlu etkiledi i gözlemlenmektedir. Avrupa LCD TV Pazar - Fiyat Trendi Ç404 Ç405 Ç406 Ç407T Ç408T Kaynak: Display Search, beklentileri

30 28 YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z OPERASYONEL DE ERLEND RME Flat TV Tüm dünya pazarlar nda CRT TV'den LCD TV'lere h zl bir geçifl yaflanmaktad r. Vestel güçlü öngörüsüyle LCD TV'ler için özel entegre devre üreten firmalarla erken dönemde yapt iflbirlikleriyle Avrupa pazar na büyük TV üreticileriyle birlikte girmifltir. Flat panel TV'lere (LCD ve plazma TV) dönüflüm süreci, teknik, mekanik ve maliyet sorunlar afl larak tasar m, teknoloji, üretim, pazarlama gibi tüm yönleriyle baflar l flekilde tamamlanm flt r. Vestel tüm kategorilerdeki LCD TV üretimini gerçeklefltirebilir konuma gelmifl olup geleneksel rekabet üstünlü ü olan daha fazla say da modeli ve daha esnek üretimle maliyet avantaj n da kullanarak daha uygun fiyatla gerek A markal ve zincir ma azalar için, gerekse kendi markas yla üretmektedir. Do u Avrupa'da flat TV üretimine bafllayan yeni rakiplerin ortaya ç kmas na karfl n, Vestel'in dijital modüllerde Avrupa ve Uzak Do u da dahil olmak üzere sahip oldu u önemli rekabet üstünlü ü pazar konumunu güçlendirmektedir. Vestel'in üretti i TFT-LCD TV'lerde dijital modüllerin TV'ye entegre edilme oran %50'yi bulmufltur. Vestel taraf ndan gelifltirilen ve TV içine yerlefltirilen bir modülle Avrupa'daki tüm kanallar izlemeye imkan veren Pan European modeli, bu üstün konuma güçlü bir örnek teflkil etmektedir. Vestel, pazardaki rekabete karfl iyi konumlanma amac yla önemli bir yat r m gerçeklefltirmifltir fiubat ay nda aç l fl yap lan LCD modül fabrikas n n devreye girme sonucunda iki aflamada üretimi yap lan LCD panelin cam bölümü (glass cell) d fl nda kalan di er bölümleri Vestel bünyesinde üretilecektir. Uzak Do u'dan sat n al nan ve cam, film ve likit kristalden oluflan cam bölüm ile bunu tamamlayan mekanik, elektronik ve fl kland rma sistemi modül fabrikas nda birlefltirilerek LCD panel oluflturulacakt r. Bu yat r m önemli avantajlar beraberinde getirmektedir: -Cam bölüm daha h zl bir otomasyonla ortaya ç kt ndan bu bölümün Türkiye'ye gelifl süreleri k salacakt r. Ayr ca bu bölüm d fl ndaki parçalar yak n çevreden tedarik edilebilmektedir. -Panel elektroni i ile TV elektroni i tek bir ortamda birlefltirilerek elektronik parça tasarrufu ve maliyet avantaj sa lanacakt r. -Ürünün daha fazla oranda Avrupal laflmas ile- Türkiye'de üretildi inden- gümrük vergilerinden muafiyet sa layacakt r. LCD TV'lerin Avrupa'da gümrük vergisiz sat lmas konusunda ekstra bir avantaj elde edilecektir. Büyük markalarla ayn anda sofistike Avrupa LCD TV pazar na giren ve geliflmifl ürün portföyüne sahip olan Vestel, LCD modül üretimi ile pazarda kal c l k sa lama ve güçlü konumunu gelece e tafl ma ad na önemli bir ad m atm flt r. Yurt içi pazar için Vestel ve Regal markas yla üretim yapan Vestel, OEM-ODM üretici kimli iyle Avrupa pazar nda Toshiba, Hitachi, JVC gibi A markal üreticilere ve perakende zincirlerinin özel markalar na hizmet vermeyi sürdürmektedir. Dijital ürünler ve 3C ürünleri Vestel dijital medya ve diz üstü bilgisayarlarda da sahip oldu u güçlü teknolojik altyap ve know-how' kullanmaktad r. Dijital ürünlerde DVD player-recorder, internet ba lant cihazlar ve uydu ba lant cihazlar ürün portföy çizgisini oluflturmaktad r. Vestel interaktif uygulamalara imkân sa layan DVB dijital kutularda hem yaz l m hem donan m yönünden Avrupa lideridir. Dijital cihazlarda DVD player'lar n yerini katma de eri daha fazla olan DVD recorder'lar alm flt r. Vestel, dijital uydu al c s ve dijital hard disc'i de içeren DVD-DVB combi cihazlar n üretim ve sat fl na a rl k vermektedir. Set top box'lar n üretimiyle ilgili olarak içerik sa lay c firmalarla da yak n iflbirli i sürdürülmektedir. Convergence ürünleri önemini art rmakta, telekomünikasyon vas tas yla tüm içeriklere genifl bantl eriflimle sa lanan ulaflma imkân tüketici elektroni inin imkanlar yla birlefltirilmektedir. Bu geliflimi yak ndan izleyen Vestel, TV alan nda oldu u gibi erken dönemde büyük IT firmalar yla yak n iliflkiler tesis etmifltir.

31 29 Intel ile stratejik bir iflbirli ine gidilerek, daha çok mobiliteye yönelik -titreflim, laptoplarda termal özelliklerin do ru yerlefltirilmesi vbteknoloji transferleri gerçeklefltirilmifltir. 8 ay gibi k sa bir sürede diz üstü bilgisayar fabrikas üretime haz r hale getirilmifl olup Avrupa'daki tek fabrika olma özelli ini tafl maktad r. Bafllang ç üretimi için 7-8 milyon dolarl k Ar-Ge harcamas gerçeklefltirilen tesis, masa üstünden diz üstü bilgisayara yönelen tüketici talebinin de erlendirilmesi aç ndan da iyi bir zamanlamaya iflaret etmektedir. Bu büyük ad mla Vestel, convergence ürünlerinin bilgi teknolojileri taraf n güçlendirmifltir. Beyaz Eflya Vestel, stratejileri paralelinde beyaz eflya segmentindeki büyümesini sürdürmüfltür y l nda, 2005 y l sonunda bafllayan bulafl k makinesi fabrikas yat r m devam etmifl, 2007 y l n n fiubat ay nda deneme üretimine bafllam flt r. Böylelikle, Vestel beyaz eflyadaki ürün gam yat r mlar n n büyük bölümünü tamamlam flt r y l ndaki yang ndan hasar gören Rusya, CIS buzdolab ve çamafl r makinesi fabrikalar ndaki onar m çal flmalar tamamlanarak 2006 y l içersinde üretime geçilmifltir. Beyaz eflya ihracat ve pazar pay y ldan y la büyük art fl gösteren Vestel, Avrupa pazar nda; Fagor, SMEG, Whirlpool, Electrolux, Candy, Vestfrost, GE, Gorenje, Glen Dimplex gibi A markal üreticilere Carrefour, Metro, Conforama, Aldi, Otto gibi perakende market zincirlerine Zora gibi distribütörlere OEM-ODM hizmeti vermektedir. Beyaz eflya Çin rekabetinin az oldu u-özellikle nakliye maliyetleri nedeniyle- alanlardan biridir. Beyaz eflya üretiminin yap labilece i Do u'daki en uç nokta Türkiye'dir. Büyük üreticiler maliyet bask s yla Do u Avrupa'da daha küçük üretim tesisleri kurmakta veya baflka firmalara üretim yapt rma yoluna gitmektedir. Bu trendi Vestel en büyük rekabet üstünlüklerinden biri olarak kullanmaktad r. Beyaz eflya ekosisteminde Vestel'in alm fl oldu u rolün iki önemli ö esi vard r: Sadece OEM-ODM hizmeti veren üretici olmas ; müflterilerinin markalar ile do rudan rekabete girmemesi Türkiye ve Rusya gibi iki önemli pazarda üretim gerçeklefltirebilmesi Bu özellikler büyük üretici firmalara cazip bir ifl modeli sunmaya olanak tan maktad r. Vestel hem Rusya ve BDT ülkelerini içine alan, hem de Avrupa, Orta Do u ve Kuzey Afrika'y kapsayan bir co rafya için esnek üretim modeliyle üretim yapabilmektedir. Kapasite art fllar dünyadaki bu trende paralel bir h zla gerçekleflmifl, Vestel elektronikteki geleneksel rekabet avantaj n beyaz eflya üretimine de tafl m flt r. Vestel'in uluslararas iflbirlikleriyle iç ve d fl pazardaki hakimiyetini art rma vizyonu çerçevesinde, dünya devi beyaz eflya üreticileriyle geçeklefltirilen uzun süreli OEM- ODM anlaflmalar 2006 y l nda da sürmüfltür. Son olarak Electrolux ve Whirlpool ile gerçeklefltirilen uzun vadeli anlaflmalar, bu vizyonun hayata geçmesindeki en güçlü halkalardand r. Di er Sa l k sistemi yaz l mlar Sa l k ve yaz l m alan ndaki hedefleri do rultusunda, Vestel, sa l k bilgi sistemleri pazar n n lideri Birim Bilgi fllem ve Müflavirlik Tic. Ltd. fiti.'nin %55'ine 2006 y l nda ortak olmufltur. Sa l k bilgi sistemleri kapsam nda hastanelerin otomasyonuna yönelik olarak d fl kaynak kullan m mant yla entegre yaz l m, donan m, altyap ve personel çözümleri sunan

32 30 YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z Birim, 2000'in üzerindeki çal flan yla orta ve büyük ölçekli olmak üzere Türkiye genelinde 55 hastaneye hizmet vermektedir. Entegre sa l k bilgi sistemleri çözümleri üreten Birim, Vestel'in deste iyle Türkiye'deki dijital sa l k uygulamalar alan ndaki liderli ini bölge ülkelere de yaymay hedeflemektedir. Klasik sa l k sistemi yafll nüfusun tedavilerinin sa lanmas nda yetersiz kalmaktad r. Bu noktadan hareketle, hastanelerin otomasyon sistemlerinin güçlendirilmesi d fl nda, erken dönemde hastal klar n tespit edilerek tamamlay c t bbi cihazlar yoluyla evlerde de hasta bak m n n gerçeklefltirilmesini sa layacak sistemler ve kiflisel kullan ma yönelik sa l k çözümlerinin araflt r lmas da bu alandaki faaliyetlerde önemli yer tutmaktad r. Yak t pilleri Yenilenebilir enerji kaynaklar n n mikro jenerasyon kategorisinde çal flmalar sürdürülmektedir. Günefl, rüzgar, hidrojen kaynaklar n kullanarak enerjiyi istenilen miktarda ihtiyaç olan yerde mikro seviyede üretme olarak tan mlanan mikro jenerasyon alan nda; evde enerji ve s tmada kullan labilen yak t pilleri üzerinde çal flmalar yo unluk kazanm flt r. Çal flmalar n yo un olarak devam etti i bir di er alan ise borla ilgili yeni yak t pillerinin üretilmesidir. Bor kullan larak hidrojeni üretilen noktadan baflka bir noktaya s k flt r lmak suretiyle güvenli ve ekonomik olarak tafl may sa layan bir çözelti gelifltirilmifltir. Ayr ca, mobil cihazlar n hidrojen enerjisi kullan larak flarj edilmesini sa layan bir ürün üzerinde de çal fl lmaktad r. Rüzgar, günefli ya da herhangi bir hidrojen kayna n kullanarak alternatif enerji üretebilecek sistemleri daha sat n al nabilir rakamlara indirmek üzere çal flmalar tüm h z yla sürmektedir. Vestel Savunma Grubu Savunma Grubu, Vestel'in tasar m ve üretim gücünden hareketle simülatörler, robotik sistemler, nanoteknoloji bazl ileri malzemeler, insans z hava araçlar, elektronik harp sistemleri, lazer ve uzay teknolojileri, çeflitli deniz ve hava platformlar gibi konularda öncü görevini üstlenmektedir. Özellikle Vestel flirketlerinin Ar- Ge faaliyetlerindeki birikim ve kabiliyetlerinin de savunma sektörüne aktar larak k sa sürede grubun ve dolay s yla Türk Savunma Sanayi'nin bu alanlarda küresel rekabet avantaj sa lamas na katk da bulunulmas hedeflenmektedir. Ayesafl uçak endüstrisinde büyük firmalar n kablo donan mlar ve sanayinin ihtiyaçlar do rultusunda yaz l m üretiminde önemli aflamalar kaydetmifltir. Yaz l mda önemli ihracat rakamlar na ulafl lm flt r. Vestel Savunma Sanayi, insans z hava uçufllar, gemi modernizasyonlar, komuta merkezleri vb konularda ihtisaslaflmay hedeflemektedir. nsans z uçufllar konusunda test aflamas devam etmektedir.

33 31 Ürün TV Dijital Buzdolab * Çamafl r Makinesi* Klima Piflirici Cihazlar Bulafl k Makinesi Toplam * Vestel CIS dahil Üretim Kapasiteleri (deneme üretimi) VESTEL 2006 YILINDA TOPLAM 22 M LYON ADET ÜRÜN SATIfiIYLA 3,6 M LYAR DOLARLIK C RO ELDE ETM fit R. Üretim (adet) TV Dijital Buzdolab Çamafl r Makinesi Klima Piflirici Cihazlar Toplam Üretimdeki geliflmeler Vestel büyüme ivmesini 2006 y l nda da sürdürmüfltür y l nda, kapasite genifllemesi ve yeni model yat r mlar n n yan s ra, 2005 y l sonunda bafllayan bulafl k makinesi fabrikas yat r m devam etmifl olup fabrika 2007 y l n n fiubat ay nda deneme üretime bafllam flt r. Bu yat r mlar sonucunda toplam adetlik kapasiteye ulafl lm flt r y l nda toplam üret m %2 art flla 22 milyon adet olarak gerçekleflmifltir. Sat fllar n de erlendirilmesi Vestel 2006 y l nda toplam 22 milyon adet ürün sat fl yla 3,6 milyar dolarl k ciro elde etmifltir. Ana segmentler baz nda bak ld nda, Avrupa'n n doygunlu a ulaflm fl TV Pazar nda yaflanmakta olan Flat Panel TV'lere geçifl sürecinde, Flat TV sat fllar 2005 y l na göre %52 oran nda artarak 2,2 milyon adede ulafl rken, CRT TV sat fllar %10 azalarak 8,7 milyon adet olarak gerçekleflmifltir. Böylece toplam TV sat fllar 2005 y l seviyesinde kalarak 11 milyon adet olmufltur. DVD player üretiminden ç karak DVD recorder ve DVD Box üretimine a rl k verme stratejisinin uygulanmas yla dijital cihaz sat fllar nda k sa süreli gerileme yaflanm flt r. Dijital cihaz sat fllar 2006 y l nda bir önceki y la göre %18 oran nda azalarak 6 milyon adet olmufltur. Beyaz eflya taraf nda özellikle Avrupa pazar nda artan pazar pay ve geniflleyen ürün baz paralelinde buzdolab, çamafl r makinesi ve pifliricilerde adet baz nda art fl s ras yla %26, %38 ve %624 oranlar nda olmufltur. Farkl müflteri segmentlerine farkl laflt r lm fl ürünlerle ulaflan Vestel, düflük maliyet yap s ve esnek üretim yetkinli iyle A markal üreticilere, market zincirlerine ve distribütörlere yönelik OEM-ODM üreticisi konumunda olup Avrupa'da pazar pay giderek artmaktad r. Vestel'in toplam ihracat n n %92,5'i Avrupa ülkelerine yap lmaktad r.

34 32 YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z Sat fllar (adet) De iflim (%) Sat fl Gelirlerinin Da l m CTV Televizyon Beyaz Eflya Yurt içi Dijital Di er hracat %6 Flat TV %11 Yurt içi hracat Buzdolab Yurt içi %22 %61 hracat Çamafl r makinesi Yurt içi hracat Klima Yurt içi hracat Pifliriciler Yurt içi DOLAR BAZINDA %11'L K ARTIfi KAYDED LEN C RODA HRACATIN PAYI %77 OLARAK GERÇEKLEfiM fit R. hracat Dijital Yurt içi hracat thal ürünler Yurt içi hracat Toplam Yurt içi hracat

35 33 Sat fl gelirleri (milyon dolar) Yurt içi Yurt d fl Toplam Yurt içi (%) Yurt d fl (%) Dolar baz nda %11'lik art fl kaydedilen ciroda ihracat n pay %77 olarak gerçekleflmifltir. Cironun %61'ini oluflturan TV sat fllar 2006 y l nda bir önceki y la göre dolar baz nda %9 oran nda art fl gösterirken Flat Panel TV'lerin toplam TV sat fl gelirlerindeki pay %48'den %56'ya yükselmfltir. Konsolide cironun %22'sini oluflturan beyaz eflya segmenti 2006 y l nda dolar baz nda %26 büyüme kaydetmifltir. Farkl müflteri segmentlerine farkl laflt r lm fl ürünlerle ulaflan Vestel Beyaz Eflya, düflük maliyet yap s ve esnek üretim yetkinli iyle A markal üreticilere yönelik tek OEM-ODM beyaz eflya üreticisi konumunda olup Avrupa'da pazar pay n giderek art rmaktad r y l nda üretimi düflük seviyelerde olan Vestel CIS'in konsolide beyaz eflya sat fllar üzerinde etkisi s n rl kal rken, 2007 y l itibariyle toplam adet buzdolab ve çamafl r makinesi üretim kapasitesine ulaflan flirketin konsolide cirodaki pay n n önümüzdeki dönemlerde artmas beklenmektedir. Pazar konumu 2006 y l sonunda, Türkiye ihracat ndan al nan pay TV'de %60' aflarken buzdolab nda %37'ye, çamafl r makinesinde %33'e ulaflm flt r. Geniflleyen müflteri taban ve ürün gam dikkate al nd nda Vestel'in Türkiye ihracat ndaki pay n n önümüzdeki dönemde de artmaya devam etmesi beklenmektedir. Vestel iç piyasada da, beyaz eflyada %15-18'lik pazar pay yla ve TV'de yaklafl k %36'l k pay yla en büyük oyunculardan biridir. Kârl l k analizi YTL'nin özellikle Euro karfl s ndaki h zl de er kayb n n operasyonel karl l k üzerindeki olumlu etkisine ra men (Vestel net ihracatç konumunda oldu u için) faaliyet kar marj ndaki iyileflme (2006: %4, 2005: %3,5) afla daki bafll ca sebeplerden dolay s n rl kald : 1) Avrupa'da bu dönemde LCD fiyatlar nda yaflanan h zl düflüfl paralelinde özellikle yurtd fl ifltiraklerde oluflan zararlar 2) ç piyasada oldukça rekabetçi pazar koflullar 3) Rusya'da TV üretim tesislerinde 2005 y l nda yaflanan yang n sonucu duran üretim faaliyetleri sebebiyle flirketin pazar pay n korumak amac yla Türkiye'den ithal etti i ürünlerde vergi uygulamas sebebiyle de yaflanan marj bask s. Bu dönemde Vestel Beyaz Eflya'daki pay n %35'ten %72'ye yükselmesi fiirketin yabanc para aç k pozisyonunu art rm flt r sonunda 415 milyon dolar olan aç k pozisyon 2006 sonunda 587 milyon dolara ç km flt r. YTL'nin özellikle Euro karfl s ndaki h zl de er kayb ve artan yabanc para aç k pozisyonu sonucunda 2005 y l nda elde edilen 25 milyon dolar kur gelirlerinin tersine bu dönemde 77 milyon dolarl k kur gideri oluflmufltur. Böylece flirketin net kâr 2005 y l ndaki 64 milyon dolar seviyesinden 2,1 milyon dolara gerilemifltir. hracattaki Pazar Pay Art fl (%) Buzdolab Çamafl r Makinas Piflirici Cihazlar Televizyon ,2 36,2 16,5 57,5 36, , Kaynak: ECID, BESD fiirket Raporlar

36 34 YÖNET M N FAAL YET SONUÇLARINI DE ERLEND RMES VE ANAL Z 2006 YILI ARGE HARCAMALARI 40 M LYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEfi RKEN, AR-GE HARCAMALARI/ SATIfiLAR RASYOSU %1,1 OLMUfiTUR. Borçlanma Durumu 2006 y l nda fiirketin Vestel Beyaz Eflya'daki hissesinin %35'ten %72'ye yükselmesi yaklafl k 95 milyon dolarl k nakit ç k fl na sebep olmufltur. Bunun sonucu olarak brüt finansal borç 2005 sonunda 520 milyon dolardan 2006 sonunda 653 milyon dolara ulaflm flt r. Olumlu bir geliflme olarak ayn dönemde flirketin net çal flma sermayesi %15 oran nda gerileyerek 2006 sonunda 216 milyon dolar seviyesinde olmufltur. Yat r m Harcamalar 2006 y l nda 'in toplam yat r m harcamalar 145 milyon dolara ulaflm flt r. fiirket 2007 y l için yaklafl k 100 milyon dolar yat r m planlamaktad r y l Ar-Ge harcamalar 40 milyon dolar olarak gerçekleflirken, Ar-Ge harcamalar / sat fllar rasyosu %1,1 olmufltur. Vestel teknolojideki öncülü ünü, Ar-Ge gücüyle destekleyerek ürünlerine yans tmaktad r. Teknolojik yenilikleri ürünlefltirme yetkinli ini üretim gücü ile mükemmel bir flekilde birlefltirebilmesi, Vestel'in pazar konumunun sürdürülebilirli i aç s ndan önemli bir rekabet üstünlü ü oluflturmaktad r. Önümüzdeki dönemde, bilgi, telekom ve tüketici teknolojilerinin bilefliminden oluflan 3 C (convergence) ürünler rekabetin ana unsuru konumuna gelecektir. Dünyada en yeni trend olan farkl ürünleri ayn kutuda birlefltirme konseptine paralel olarak Vestel, özellikle TV, ev sinemas sistemi ve dijital uydu al c s gibi farkl elektronik cihazlar çeflitli kombinasyonlarla entegre ederek tek bir kutuda toplayacak teknoloji ve tasar mlar gelifltirmeye a rl k vermektedir Yat r mlar Vestel CIS Vestel Beyaz Eflya Toplam Tutar (milyon $) Bir di er geliflim ekseni, insan hayat n n kolaylaflt r lmas na dönük yeni teknolojilerin ev elektroni i ürünleri ile günlük hayatta artan oranda yer almas d r. Alternatif enerji ürünleri, medikal ürünler, ödeme sistemleri, güvenlik sistemleri, nanoteknoloji ürünleri bu vizyonun getirece i yeniliklerden baz lar d r. Gelecekle ilgili beklentiler fiirketin bafll ca ihracat pazar olan Avrupa'da CRT TV'den Flat Panel TV'ye geçifl sürecinde ürün fiyatlar nda yaflanan h zl düflüflün 2008 y l ndan bafllayarak bir dengeye oturmas beklenmektedir y l itibariyle toplam adet buzdolab ve çamafl r makinesi üretim kapasitesine ulaflan Vestel CIS'in konsolide cirodaki pay n n önümüzdeki dönemlerde artmas beklenmektedir. Yüksek seyreden faiz oranlar ve politik alandaki belirsizlikler, iç piyasa için 2007 y l öngörülerini yapmada temkinli olmay gerektirse de Vestel Beyaz Eflya artan ürün çeflitlili i ve A markal üreticiler ve perakende zincirlerinden gelen güçlü ihracat talebi do rultusunda sat fllar ndaki art fl trendinin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi beklenmektedir. Önümüzdeki y llarda düflük enerji tüketimi ve düflük gürültü seviyelerine sahip ürünlerin pazara hakim olaca öngörülmektedir. Buzdolab nda yapay zeka, klimada GSM mesaj ile aktive olan klimalar, piflirici cihazlarda ise indüksiyon teknolojisinin ön plana ç kmas beklenmektedir. Gelecekte kendi kendine y kama program n seçen ve kullan c ya çamafl r y kama ifllemi için minimum zaman ay rmas n sa layan makineler ilgi çekecektir. Elektronik geliflmelerin katk s ile daha zeki makinelerin piyasada olmas öngörülmektedir. Hijyen ve sa l k konular nda kullan c lara daha güvenli sonuçlar veren teknolojiler konusunda yap lacak çal flmalar bu geliflmelere paralel devam edecektir. Ayr ca, orta vadeli projeler aras nda kurutucu fabrikas n n faaliyete geçmesi bulunmaktad r.

37 35 VESTEL'DE AR-GE Gelifltirdi i teknolojilerle bir dünya devi olma yolunda h zla ilerleyen Vestel'in sahip oldu u en büyük itici güçlerden bir tanesi Ar-Ge çal flmalar d r. Vestel'in Ar-Ge misyonu, yo un rekabet ortam nda rakiplerine üstünlük sa layacak teknolojilerin gelifltirilmesinin yan s ra, Vestel'i yar nlara tafl yacak rekabetçi konumunun sürdürülebilirli ini sa layacak alanlarda teknolojinin öncüsü olmak üzerine kuruludur. Vestel'in uluslararas pazarda ev elektroni i konusunda baflar l olmas n n ard nda farkl elektronik ürün ve yaz l m Ar-Ge'sine yapt yat r mlar bulunmaktad r. Dünyadaki geliflmeleri yerinde ve h zla takip edebilmek amac yla yeni ürün gelifltirmeye verdi i öneme paralel olarak Vestel, ngiltere, ABD, Hong Kong, Tayvan, Manisa, zmir ve stanbul'da Ar-Ge yat r mlar yapm fl, güçlü bir Ar-Ge teflkilat oluflturmufltur. Vestel'in 11 Ar-Ge merkezinde 930 mühendis görev yapmaktad r. 'te Ar-Ge 'in Ar-Ge faaliyetleri 2006 y l nda Manisa'da Merkez, High-End ve Dijital merkezleri, zmir'de Vestelkom ve Cabot zmir, stanbul'da Vestek, Bristol- ngiltere'de Cabot UK ve San Diego-ABD'de Vestel USA taraf ndan yürütülmüfltür. Ar-Ge faaliyetlerinin ana oda n say sallaflt rma, yüksek çözünürlük, tafl nabilir ve kolay ba lanabilir ürün teknolojileri oluflturmufltur. Manisa Merkez ve High-End CRT ve LCD televizyonlarda mekanik ve elektronik tasar m faaliyetleri fiirketin Manisa'daki Merkez ve High-End Ar-Ge merkezlerinde yürütülmüfltür. 275 kiflilik Ar-Ge ekibinin proje yönetimi stratejileri do rultusunda yap lan tasar m faaliyetleri 2006 y l nda baflar l sonuçlar vermifltir. Merkezin faaliyetleri endüstriyel tasar m, mekanik tasar m, mekanik ürünlefltirme, endüstriyel uygulamalar, fikri eser haklar ve sözleflmeleri, tasar m do rulama ve yaz l m ve donan m mühendisli i alanlar nda münferit ekiplerce yap lm flt r. Ar-Ge faaliyetleri standart CRT ürünlerde verimlili i art rman n yan s ra, mevcut ürünlere yeni özellikler eklemeyi hedeflemifltir. CRT donan m tasar m projeleri, üretimdeki tüm mevcut modellerin ve flasilerin Safety2007 (EN60065-yeni versiyon) uyumlaflt rmas n n yan s ra, pazarlama maliyet rekabetini hedefleyen yeni tasar mlara da yönelmifltir. LCD ürünlere yeni teknolojileri uygulayarak ve verimlilik ve müflteri oda n art rarak ürün yelpazesini geniflletmek amaçlanm flt r. Entegre dijital TV, HD haz r ve mevcut ürünlere tam kapsaml yüksek çözünürlük çözümleri öncelikli konular olmufltur. IPTV ve TV-DVD'ler gibi yeni kombi projelerin yan s ra, TFT TV hatt nda yeni görüntü performans iyilefltirme projeleri de bafllat lm flt r. Çok say da yeni mekanik ve elektronik ürün gelifltirilmifltir. Ar-Ge geliflmeleri ile sat fl a n n baflar s n n sonucu olarak fiirket flu anda LCD ürünlerde Avrupa pazar n n %11'ine hükmetmektedir y l nda inç aras nda de iflen boyutlarda ekranlar olan ve farkl opsiyon ve özelliklere sahip ürünler gelifltirilmifltir. Vestel henüz ülkemizde deneme sürecinde olan karasal say sal yay nc l a uygun bir televizyon yelpazesini sunmaya haz r hale gelmifltir ve bu alanda Avrupa'n n en önde gelen kurumudur. Vestel Komünikasyon Özellikle Uzak Do u kaynakl yo un bir rekabetin yafland sektörde Vestel Komünikasyon'un Ar-Ge faaliyetleri, DVB-T, DVB-S ve DVB-C formatlar n yan s ra HDD ve Basic DVD Recorder'larda önemli geliflmeler kaydetmifltir y l nda Vestel Komünikasyon DVB-T PVR, DVB-S PVR, HDD DVD Recorder ve DVB-T destekli DVD Recorder'lar gibi birçok yeni ürün gelifltirmifltir. Bunun yan s ra, Vestel Komünikasyon 2006 y l nda HD DVB-T, HD DVB-S ve IP STB gibi yeni teknolojiler için tasar m çal flmas na bafllam flt r. VESTEL' N ULUSLARARASI PAZARDA EV ELEKTRON KONUSUNDA BAfiARILI OLMASININ ARDINDA FARKLI ELEKTRON K ÜRÜN VE YAZILIM AR-GE'S NE YAPTI I YATIRIMLAR BULUNMAKTADIR.

38 36 VESTEL'DE AR-GE Vestel Komünikasyon'un 90 kiflilik uzman Ar- Ge ekibi yaz l m tasar m, donan m tasar m, PCB layout tasar m, tasar m do rulama ve özel projelerden sorumlu münferit gruplardan oluflmaktad r y l nda ekip özelikle tüm STB ürünlerde Yüksek çözünürlük ve internet deste i ile performanslar n n art r lmas konusunda yo unlaflacakt r. Cabot Communication Ltd. UK Cabot Temmuz 2006'da y l nda yeni IP yarat m konusunda odaklanm flt r. fiirket Vestel'in donan m platformunda iflleyen ilk DVR (Digital Video Recorder) yaz l m n pazara sürmüfltür. fiirket ayr ca 2 y ll k bir çal flman n sonucunda Eylül 2006'da DTT'lerde push VoD teknolojisi gelifltirimini tamamlam flt r. BBC Ekim ay nda Londra'dan 350 tester ile Cabot yaz l m ve Vestel donan m n n teknik denemelerine bafllam flt r. Denemeler Mart 2007'ye dek sürecek olup sonuçlar gerçek hizmet sunumunun dan flmanl k sürecinde kullan lacakt r. Cabot zmir A.fi Cabot zmir'in 2006 y l faaliyetleri fiirketin Türk yaz l m sanayindeki üstün konumunu pekifltirmesini sa lam flt r. Vestel Ar-Ge ailesine 2004 y l nda kat lan Cabot zmir ngiltere-bristol'daki Cabot UK ile iflbirli i içinde yaz l m gelifltirme faaliyetleri yürütmektedir. Bristol ekibi ile birlikte Cabot Avrupa'n n ana dijital TV yaz l m tedarikçilerinden biri olmay baflarm flt r. 50'ye yak n teknik kadrosu ile Cabot zmir birçok flirketin DVB-T, DVB-S ve DVB-C ürünlerinde pek çok farkl platforma çözümler üretmifltir y l nda Cabot ilk gömülü Conax ve DVB-C uygulamalar n hayata geçirmifl yeni DVR uygulamalar nda önemli bir ad m olarak hard disk entegre DVB ürünlerde kay t ve geri sarma özelliklerini sa lam flt r. Cabot; Vestel, Toshiba ve Philips gibi pek çok elektronik devinin en çok satan ürünlerini (Goodmans GDB3, Toshiba WLT serisi ve Philips DTR serisi) IP yaz l m ile desteklemifltir. Cabot ayr ca gerek karasal gerek uydu üzerinden yüksek çözünürlüklü yay nc l destekleyen yeni gelifltirme projelerine bafllam flt r. Projeler yüksek çözünürlü ün yan s ra özellikle yüksek çözünürlüklü yay nc l n yeni endüstri standard olan Mpeg4 Part10 deste i sa layan ürünleri hedeflemektedir. Cabot 2007 ve sonras nda rekabet üstünlü ü yüksek DTV teknoloji yaz l m sunan ürün portföyünü art rmaya devam edecektir. Vestel USA Inc. San Diego'da bulunan Vestel USA'n n Ar-Ge birimi dünya piyasalar ndaki geliflmeleri ve teknolojileri yak ndan takip etmekte ve Vestel ürünlerine rekabetçi avantajlarla katk da bulunmaktad r. fiirket, Vestel ürünleri ile ilgili tam kapsaml düzenli raporlama yaparak Grubun di er Ar-Ge faaliyetlerine k lavuzluk etmektedir. fiirket ayn zamanda Kuzey Amerika pazar na yönelik ürünlerin gelifltirilmesini koordine etmektedir. Vestek stanbul Vestek, yeni teknolojileri takip eden ve üreten, pazar koflullar n n ve teknolojinin yönlendirdi i, sonuca odakl olarak tüketici elektroni i alan nda sayg n ve yetkin bir araflt rma gelifltirme firmas olabilmek vizyonu ile 2005 y l nda kurulmufltur. Misyonu, gündeme yeni giren teknolojiler ve yeni tüketici e ilimleri üzerine, araflt rma kurumlar ve üniversiteler ile ortak olarak araflt rma yapmak ve bu araflt rmalar sistemler, ürünler, modüller ve uluslararas lisans ve patent haklar na sahip oldu u fikri mülkiyetler olarak uygulanabilir sonuçlara dönüfltürmektir. Vestek 2006 y l nda Sony, Samsung, Philips ve di er bafll ca markalar nki ile k yaslanabilir bir görüntü iflleme motoru yaratm flt r. Bu motorun içerigini Vestek taraf ndan gelifltirilen patenti bütün dünyada Vestel'e ait olan görüntü iyilefltirme algoritmalar oluflmaktad r. Vestek bu cal flman n devam olarak hareket içeren görüntüleri iflleme alan na da girmifl ve bu alanda uzman konumundaki birkaç firmadan biri olmay baflarm flt r. Vestek ses ve görüntü s k flt rma yaz l mlar, video oynat c yaz l m ve tafl nabilir cihazlar için yaz l m kütüphaneleri de üretmektedir. fiirket ayr ca uzaktan yönetim özelli i olan Hotel TV, reklam ve bilgi amaçl ekran çözümleri ve Apple ürünlerine benzer interaktif TV üretim gerçeklefltirmektedir. Vestek Xilinx ve Freescale gibi firmalarca, multimedya ve ag sistemleri alanlar nda yaz l m ve donan m sa lamak üzere stratejik ortak olarak seçilmifltir. CABOT GEREK KARASAL GEREK UYDU ÜZER NDEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ YAYINCILI I DESTEKLEYEN YEN GEL fit RME PROJELER NE BAfiLAMIfiTIR.

39 37 Vestel Dijital Vestel Dijital; donan m, yaz l m, mekanik tasar m ve tasar m do rulama ekiplerinden oluflmaktad r. Bu gruplar Notebook yap s na göre düzenlenmifltir. Yap n n amac Notebook tasar mdaki kritik konulara özel bilgi birikimini art rmakt r. Donan m Tasar m Grubu Güç Yönetimi ve fllemci ve yonga seti, girifl/ç k fl terminalleri alt gruplar ndan oluflmaktad r. Yaz l m Tasar m Grubu EC Yaz l m, BIOS Yaz l m ve flletim Sistemi Yaz l m alt gruplar ndan oluflmaktad r. Mekanik Tasar m Grubu ise Termal Tasar m, Malzeme ve Kal p alt gruplar ndan oluflmaktad r. fiirket biliflim teknolojisi pazar ndaki son geliflmeleri takip etmektedir. Sonoma ile bafllayan tasar mlar Napa ve Santa Rosa platformlar nda devam etmifltir. Sonoma için 12 ve 15 inç, Napa için 14.1, 15 ve 15.4 inç modelleri olup May s 2007'de pazara sürülecek Santa Rosa için 15, 15.4 inçin yan s ra 12.1 ve 17 inç modelleri planlanmaktad r. Vestel LCD-TV ürünlerde katma de eri art rm fl ve daha rekabetçi olmak, teknolojik geliflmeleri takip etmek ve Bölgenin Ar-Ge'cisi ruhunu sürdürmek için Likit Kristal Modülü (LCM) yap s n üretim için haz rlam flt r. Vestel Dijital Mart 2006'da yat r mlar na h zla bafllam fl ve Temiz Odalar n (10K Class - 100K Class) Temmuz 2006'da bitirmifltir. Temmuz ortalar nda 100K/ay'l k maksimum kapasite ile üretime bafllam flt r. K sa bir süre zarf nda Vestel Dijital LCM üretimi yap s n tamamlam fl ve Avrupa'da ilk LCM üreticisi olmufltur. Vestel Dijital LCM alan nda yeni yat r mlar n sürdürmektedir. Vestel Beyaz Eflya'da Ar-Ge Ar-Ge, Vestel Beyaz Eflya'n n öncelikli rekabet üstünlüklerinden ve farkl laflma unsurlar ndan biridir. Yeni ve öncü teknolojilerin yarat lmas, küresel tüketicilerin ihtiyaç-be eni düzeyini yakalayan tasar mlar n ve ürünlerin gelifltirilmesi, Vestel Beyaz Eflya'n n güçlü Ar-Ge ekibinin yetkinlik ve çabalar n n sonucudur. Vestel Beyaz Eflya'n n Araflt rma ve Gelifltirme Bölümü üretim konusuna göre ayr ayr departmanlardan oluflmaktad r. Her fabrikan n Fabrika Müdürlü ü'ne ba l Ar-Ge faaliyetlerini yürüten birimler bulunmaktad r y l nda 130 kifli olan grubun 2007'de 169 kifliye ç kar lmas planlanmaktad r. Bu ekipler; Yeni teknolojilerin temini Yeni ürün tasar mlar Çevre dostu üretim Ürün gelifltirme, Verimlilik art fl ve maliyet düflürme konular nda çal flmalar sürdürmektedir. Vestel Beyaz Eflya bünyesindeki Ar-Ge departmanlar n n amac kendi ürünlerini gelifltirerek uluslararas pazarlarda rekabet gücünün art r lmas na ve müflteri memnuniyetinin sa lanmas na destek vermektir. Ar-Ge birimleri, ayr ca ürünlere ve üretim yöntemlerine iliflkin teknik problemlerin çözümlenmesi konusunda da uzmanlaflm flt r. Bu çerçevede Ar-Ge Bölümü; Beyaz eflya ürünleri ile ilgili teknik, akademik, endüstriyel yay nlar takip ederek sektörel yenilikleri ve geliflmeleri yak ndan takip etmektedir. Müflteri ziyaretleri ve fuar kat l mlar yla müflteri ihtiyaçlar ve isteklerini yak ndan takip etmekte, bu do rultuda ürünler tasarlamakta, var olan ürünlerin iyilefltirme çal flmalar n yapmaktad r. Üretim parametrelerini iyilefltirme çal flmalar ile daha fazla fonksiyonel özellik kazand r lm fl ürünler tasarlamaktad r. Deneme üretimleri yaparak yeni tasarlanan ürünlerin veya iyilefltirilen ürünlerin üretim öncesi kalifikasyonunu gerçeklefltirmektedir. Vestel Beyaz Eflya fikri mülkiyetler konusunda da yükselen bir baflar e risi çizmektedir: 44 patent/faydal model baflvurusunda bulunulmufl, bunlardan 6 tanesi tescil olmufltur. 21 endüstriyel tasar m baflvurusunda bulunulmufl, 17 tanesi tescil olmufltur.

40 38 VESTEL' N YAYGIN VE ETK N DA ITIM A I Vestel'in yurt d fl sat fllar Vestel fiirketler Grubu firmalar ndan biri olan Vestel D fl Ticaret A.fi., yurt içi sat fllar ise yine Grup firmalar ndan Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. taraf ndan yap lmaktad r. Vestel D fl Ticaret; Dünyan n 100'den fazla ülkesine ürün ihracat gerçeklefltirmektedir. Avrupa'da 8 ülkede da t m gerçeklefltirmektedir. Müflteri ihtiyaçlar n karfl lamadaki esnek yap s, piyasa koflullar na çabuk uyum sa layabilme yetene i, sat fl sonras hizmet imkanlar ile yurt d fl pazarlarda üstünlük sa layabilmektedir. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama; Türkiye genelinde showroom, 570 yetkili serviste servis eleman ile yayg n sat fl ve servis hizmeti verme kabiliyetine sahiptir. Konsept ma azalar ve çoklu marka stratejisiyle müflteri ve sat fl odakl bir yaklafl m benimsemifltir. GIS (Geographical Information System) sistemi ile etkin bayi ve servis yönetimi sa lamaktad r. Vestel Grubu fiirket'lerinden Dexar vas tas yla uydu üzerinden 2006 sonu itibariyle Türkiye genelinde 250 bayii ve çal flanlar na canl ürün e itimi sa lanmaktad r. Manugistics Sistemi ile %90 doluluk oran nda lojistik uygulamas ve verimlilik sa lamaktad r. Etkili iletiflim ve pazarlama stratejisi yürütmektedir: Vestel Türkiye'nin en bilinen 10 markas ndan biridir. Vestel markas n n da içinde bulundu u çok markal sat fl modeline dayal konsept ma azalar n say s 2006 y l nda art r lmaya devam edilmifl ve y l sonunda toplam 101 ma azaya ulafl lm flt r. Vestel markas yla Türkiye d fl nda yeni pazarlara aç lma hedefiyle, Rusya ve BDT ülkeleri (Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan), Orta Do u (Suriye, ran, Irak), Güney Asya (Hindistan ve Pakistan) ve Kuzey Afrika (M s r) pazarlar nda yeni bir sat fl ve sat fl sonras hizmet organizasyonu yap s oluflturulmaktad r. Bu ba lamda, Türkî Cumhuriyetleri, Orta Do u ve Kuzey Afrika'da da sadece Vestel ürünleri satan standart mimaride ma aza açma yoluna gidilmifl ve bu ma azalar n n say s 30'u bulmufltur. Ma aza renovasyonlar, nokta ma azalar n iyilefltirilmesi, ma azalar n daha iyi lokasyonlara tafl nmas (al flverifl merkezler vb.); daha büyük ve etkin servis a n n oluflturulmas (birlefltirilmifl daha büyük servisler) çal flmalar yla sat fl ve servis a n n yeniden yap lanmas sonucunda yurt içi pazar konumunun pekifltirilmesi hedeflenmektedir.

41 39 VESTEL' N NSAN KAYNA I Vestel, kurum kültürünü benimsemifl, iflini tutkuyla yapan, geliflmeye, gelifltirmeye, yenili e aç k insanlar n oluflturdu u bir topluluktur. Vestel Grubu fiirketlerinde toplam kifli çal flmaktad r. Bunlar n 2.294'ü beyaz yakal, 8.941'i ise mavi yakal d r. Nitelikli insan kayna na sürekli yat r m yapan Vestel, çal flanlar na f rsat eflitli i sunarak kendilerini gelifltirmelerini ve kariyerlerinde ilerlemelerini sürekli k lmak için tüm imkânlar sa lamaktad r. Vestel'in sürdürülebilir baflar s n n temelinde ekip olmak, birlikte düflünmek ve hedefleri paylaflmak gibi ortak paydalarda buluflan nitelikli ve kurum ciddiyeti yüksek insan kayna yer almaktad r. Vestel insan kaynaklar politikas olabildi ince genifl bir alanda, kurumun ihtiyac na en uygun ve do ru kiflileri ifle almak, ifle al nanlar e itimgeliflim süreçlerinde yetifltirerek, yönetsel fonksiyonlara iç bünyeden terfiler sa lamak ve çal flan motivasyon ile verimlili ini maksimize etmek anlay fl üzerine kuruludur. Vestel çal flanlar n n bilgi ve becerilerinin mesleki e itim yoluyla art r lmas amac yla flirketleri baz nda e itim faaliyetlerine büyük önem vermekte; yerinde e itimin yan nda sahip oldu u teknolojik olanaklarla uzaktan ve interaktif e itim çal flmalar na da imza atmaktad r y l içinde Grup bünyesinde çal flan bafl na ortalama 16 saat e itim verilmifltir. Teknik-Kurumsal Geliflim ve Yönetsel Geliflim alan nda gerçeklefltirilen bu e itimlerden toplam kifli faydalanm flt r. E itimler 2007 y l nda da devam etmektedir. Buna göre, hala 40' n üzerinde e itim, iflbirli i içinde oldu umuz e itim firmalar arac l ile sürdürülmektedir.

42 40 KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Kalite, çevre, ifl güvenli i ve iflçi/çal flan sa l yaklafl m ve politikalar, al nan sertifikalar Vestel, tüketici elektroni i ve beyaz eflya sektöründe dünyan n önde gelen flirketlerinden biri olmas n n getirdi i sorumluluklar ndan hareketle bünyesindeki tüm operasyonlar nda, üretim hatlar nda ve ürünlerinde, kalite, çevre ve ifl güvenli i standartlar n belirleyerek ve belgeleyerek, çal flan, müflterisi, bayisi ve tedarikçisi ile dünya liginin güçlü bir oyuncusu olmak için günden güne çabas n art rmaktad r. Bu ba lamda; Vestel bünyesinde ortak bir kalite dili ve çevre bilinci ile bu do rultudaki çal flma prensiplerini ve Grup politikalar n, ilke ve hedefler do rultusunda geliflmeyi sa layacak yönetim sistemlerini oluflturmak, kurumsal sürdürülebilirlik unsurlar ndan biri olarak alg lanmaktad r. Vestel faaliyet, ürün ve hizmetlerinden etkilenen çal flanlar n, müflterilerin ve çevre halk n n sa l n ve güvenli ini gözetmeyi, gelecek nesiller ad na çevreyi ve do al hayat korumay kendine görev saymaktad r. Bu do rultuda Grup bünyesinde her bölüm için belirlenmifl potansiyel çevre riski tan mlanm fl olup, faaliyetler bu riskler göz önüne al narak sürdürülmektedir. Vestel, çevre politikas ile çal flanlar n ve müflterilerin yaflam kalitesini koruyucu ve art r c bir yaklafl m hedeflemektedir. Vestel benimsemifl oldu u çevre politikas fl nda; Yeni ürün proje ve operasyon de erlendirmesinde çevre faktörünün dikkate al nmas, Ürün tasar m nda ve üretim süreçlerinde zararl madde kullan m n n azalt lmas ve daha az kirletici özelli i bulunan maddelerin araflt r lmas, At klar n azalt m, tekrar kullan m, geri dönüflümü ve geri kazan m için çal flmalar yap lmas, Verimlilik art fl ve yeni teknoloji kullan m n teflvik ile enerji, su ve do al kaynaklar n tasarrufunun sa lanmas, Uygun oldu u yerde geri dönüflümlü ambalaj malzemesinin kullan lmas, Çevre bilincinin oluflturulmas amac yla etkinliklerin düzenlenmesi konular nda çal flmalar yapmay ve bu yolda yeterli ve yerinde kaynak tahsis etmeyi, Yürürlükte bulunan çevreyle ilgili mevzuata ve idari düzenlemelere uymay taahhüt etmektedir. Vestel ifl güvenli i konusundaki prensipleri çerçevesinde; Yasal yükümlülükleri, idari flartlar ve üyesi bulundu u kurulufllar n kurallar n yerine getirir, uluslararas standartlar, yeni teknolojiler ve çal flanlar n önerilerini uygulamalara yans tarak sürekli geliflme sa lar. fl sa l ve güvenli i risk analizi yaparak oluflabilecek ifl kazalar ve meslek hastal klar n önleyici planlar haz rlar ve uygular. fl sa l ve güvenli inden her kademe personelin sorumlu oldu u bilincini yerlefltirir. Çal flanlara potansiyel sa l k ve güvenlik riskleri konusunda do ru davran fl al flkanl klar kazanmalar için sürekli e itim verir. Kazalar n olmamas veya azalt lmas için iflin iflçiye, iflçinin de ifle uygun olmas prensibini benimsemifltir. fl kazalar n n önlenebilmesi veya azalt lmas için iflyerlerindeki güvensiz durumlar ve güvensiz hareketleri ortadan kald rmak veya en aza indirmek, ayr ca çal flma koflullar n s k s k gözden geçirmek ve aksayan konularda tedbirlere baflvurmak, bu tedbirler için kaynak sa lamak, de iflen flartlara göre politikay gözden geçirmek temel çal flma ilkelerini oluflturur., 1993 y l ndan beri sahibi oldu u TS-EN ISO 9001 Standard ile; müflteri taleplerinin ve pazar n araflt r lmas ile bafllayan ve tasar m, üretim ve sat fl sonras servise kadar uzanan tüm ilgili süreç ve alt süreçleri disipline eden bir yönetim sistemi uygulayarak müflteri memnuniyetini en üst düzeye ç karmay hedeflemektedir., 1998 y l ndan beri ISO Çevre Yönetim Sistemi Sertifikas sahibidir. fiirket son olarak 2005 y l içerisinde faaliyetlerinin çevresel etkileri konusunda denetimlerden geçmifl ve bu denetimler sonucunda çevrenin korunmas na yönelik herhangi bir ihlal saptanmam flt r. Vestel Beyaz Eflya Vestel Beyaz Eflya ISO 9001 belgesi 1994 versiyonunu 2002 y l nda, ISO 9001 belgesi 2000 versiyonunu 2003 y l nda alm flt r Çevre Yönetim Sistemi belgesi ve fl Sa l ve Güvenli i Yönetim Sistemi belgesinin 2007 y l sonunda al nmas planlanmaktad r. Vestel Beyaz Eflya çevre, ifl güvenli i ve iflçi/çal flan sa l konular ndaki duyarl yaklafl m ve uygulamalar yla Grup'un kurumsal de erlerini de yans tmaktad r. Vestel Beyaz Eflya, 2006 y l Haziran ay ndan itibaren tüm ürünlerini ROHS direktifine (Restriction of Hazardous Substances Directive) uygun olarak üretmektedir. Buna göre, canl lar ve çevre üzerinde tehlike yaratan 6 a r metallin (kurflun, c va, kadmiyum, Krom+6, PBB, PBDE) ürünlerde kullan m s n rland r lm flt r. ROHS çal flmas na paralel olarak WEEE (Waste of Electrical and Electronical Directive) çal flmalar yap lmaktad r. Bu yönerge uyar nca, her marka kendi ürünlerine ait at klar n toplanmas ndan ve geri dönüflümünden sorumlu olmaktad r.

43 41 Ayr ca, do al kaynaklar n ve elektri in verimli kullan m amac yla A ve A+ s n f ürünlerin Vestel fabrikalar nda üretimine öncelik verilmektedir. Vestel Komünikasyon Vestel Komünikasyon, TS EN ISO 9001:2000 Belgesi (Kalite Yönetim Sistemi) ve BEAB Sertifikas na (tüketici elektroni i ürünleri) sahiptir. fiirket ayr ca çevrenin korunmas na yönelik olarak 2005 y l içinde, Avrupa'da 2006 y l ortas itibariyle uygulanmaya bafllayacak olan ROHS kriterleri kapsam nda çevreye duyarl materyaller ile üretime bafllam flt r. Toplumsal sorumluluk çerçevesinde yap lan çal flmalar Mehmet Zorlu Vakf 'n n çal flmalar Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Baflkan Ahmet Zorlu ve efl Baflkan Zeki Zorlu'nun babalar Mehmet Zorlu'nun ad n tafl yan ve bir aile vakf olan Mehmet Zorlu E itim, Sa l k, Kültür ve Yard mlaflma Vakf, 25 Nisan 1999 tarihinde kurulmufltur. MZV'nin amac, baflar l olmas na karfl n maddi yetersizlikler sonucu e itimini güçlükle sürdüren, Türkiye'ye ve insanl k ad na tüm dünyaya katk da bulunabilecek gençleri ve onlar bize kazand racak organizasyonlar desteklemek, ihtiyaçlar n gidermek ve sürekli geliflmelerine yard mc olacak etkinlikler düzenlenmesine ön ayak olmakt r. MZV amac n hayata geçirmek için; Maddi olanaklardan yoksun gençlere, e itim ve ö retimlerini sürdürebilmeleri için karfl l ks z burslar vermek, Okullar ve benzeri e itim kurumlar n n aç lmas na yard mc olmak, E itim alan ndaki yar flmalara ve projelere destek vermek ve bizzat takipçisi olmak, E itim ile ilgili sosyal etkinliklerin düzenlenmesine yard mc olmak gibi faaliyetleri yerine getirmek istemektedir. Mehmet Zorlu Vakf kuruluflundan bu yana, a rl kl faaliyet alan olarak belirledi i e itim, kültür ve spor ile ilgili çal flmalar na 2002 y l nda bafllam flt r. E itim alan nda, baflar ve ihtiyaç kriteri dikkate al narak her y l ilkö retim, lise ve üniversite ö rencilerine karfl l ks z burs imkan sa lanmaktad r. Vak f, her y l oldu u gibi döneminde de Zorlu Grubu çal flanlar n n çocuklar da dahil olmak üzere toplam 669 ö renciye karfl l ks z burs imkan sa lamaktad r. Mehmet Zorlu Vakf ; ailesine, ülkesine ve milletine hay rl ve faydal bireyler yetifltirmek konusunda kamunun yükünü hafifletmek için burslar n yan s ra okullar yapt rmaktad r. Mehmet Zorlu Vakf, Türkiye'nin gelece i olan gençlerimizin, üstün meziyetlerle yetiflmesi için gerekli olan e itim kurumlar m z n inflas na destek olmufltur ve bu deste ini artt rarak devam ettirmektedir. Mehmet Zorlu Vakf faaliyete geçmeden önce Zorlu Grubu taraf ndan; 1991 y l nda Hac Mehmet Zorlu Çok Programl Lisesi (Babada - Denizli) ve 1998 y l nda Saide Zorlu Anadolu Ticaret Meslek Lisesi - Avc lar okullar tamamlanarak e itime bafllat lm flt r. Vak f faaliyete geçtikten sonra ise, Saide Zorlu Meslek Yüksek Okulu (Bahçeflehir Üniversitesine ba l ) ve Denizli-Hakk Dereköylü, Güzel Sanatlar Lisesi E itim-ö retim dönemine yetifltirilerek Milli E itim Bakanl 'na hibe edilmifltir. Ayr ca, Deprem bölgesindeki okul ihtiyac n hafifletebilmek amac yla Kas m 2004'te Adapazar, Serdivan'da 32 derslikli bir ilkö renim okulunun temeli at lm flt r. Mehmet Zorlu ad n tafl yan ilkö retim okulu 2006 y l Eylül ay nda tamamlanarak Milli E itim Bakanl 'na devredilmifl ve 800 ö renci ile e itime bafllam flt r. Vak f ayr ca; 2003 y l nda Zorlu Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu'nu kurmufltur. Tiyatro ekibi Türkiye'nin tüm flehirlerini dolaflarak, özellikle yoksul çocuklara çeflitli tiyatro ve kukla gösterileri gerçeklefltirmektedir. Türkiye genelinde basketbolu desteklemek amac yla 200 adet basketbol potas okullara hediye edilmifltir. MZV'nin sosyal sorumluluk kapsam nda, e itim d fl ndaki en büyük faaliyetleri aras nda ise, her ay düzenli olarak yoksullara ve stiklal Gazilerine yap lan maddi yard mlar yer almaktad r. Vestel Türk Atletizminin Yan nda Sosyal Sorumluluk Projesi 2003 y l nda milli atlet Süreyya Ayhan'a sponsor olarak atletizm alan nda ilk projesini hayata geçiren Vestel, Vestel Türk Atletizminin Yan nda Sosyal Sorumluluk Projesi'ni, 1 May s 2004 tarihinden bu yana Türk gençli inin atletizme ilgisini art rma ana hedefine yönelik olarak devam ettirmektedir. Projenin evreleri, atletizme ilginin ülkemizde ve dünya genelinde doru a ç kt Olimpiyatlar esas al narak düzenlenmifltir. Projenin birinci evresi 2004 Atina Olimpiyatlar ile tamamlanm fl olup, halen sürmekte olan ikinci aflama ise 2008 Pekin Olimpiyatlar ile birlikte tamamlanacakt r. Projenin bugünden belirlenmifl bir bitifl tarihi yoktur. Sosyal sorumluluk projesi, tüm sporlar n referans noktas olarak kabul edilen atletizmin Türk toplumunun genifl bir kesimine yay lmas amac yla gerçeklefltirilen entegre sponsorluk çal flmalar ile destek projelerden oluflmaktad r. Proje kapsam nda planlanan aktiviteler befl ana grupta yürütülmektedir; Bireysel sponsorluklar E itim Ö renci atletizm aktiviteleri Yar flma sponsorluklar Biliflim, letiflim Türkiye'de atletizmin popülerli ini art ran sponsorluk çal flmas n n hemen ard ndan bafllat lan sosyal sorumluluk projesi ile atletizmin ülkemizde geliflerek uluslararas düzeye gelmesi için çok say da proje hayata geçirilmifltir. Sosyal sorumluluk projesi aflamas nda, çal flmalar daha genifl bir tabana yay larak Türk atletizmini kucaklam flt r. Atletizmin her alanda geliflerek güçlenmesine ve Türk gençli inin önüne modeller koyarak spora özendirilmelerine yönelik bu aktiviteler kapsam nda, Vestel taraf ndan desteklenen çok say da Türk atleti, uluslararas turnuva ve flampiyonalarda say s z madalya ve flampiyonluklar kazanm fl, ayn zamanda birçok Türkiye rekoruna da imza atm fllard r.

44 42 VESTEL GRUBU fi RKETLER VESTELELEKTRON K fi RKET UNVANI Sanayi ve Ticaret A.fi. KURULUfi YILI 1984 fi KONUSU CRT, TFT-LCD, Plazma TV üretimi

45 43 D J TAL TEKNOLOJ DE DE DÜNYA PAZARLARINDA ETK N B R GÜÇ Collar Holding Halka Aç k* %51,59 %48,41 *%6,05 lik Zorlu Holding pay içindedir. Türkiye'nin lider elektronik eflya üreticisi Vestel Elektronik, 1994 y l nda Zorlu Grubu'nun bünyesine kat lm flt r., gerçeklefltirdi i büyük at l m sonucunda, Türkiye'nin en büyük özel sanayi kurulufllar ndan biri olmufl; Avrupa'n n en büyük televizyon üreticisi ve dünya televizyon pazar n n lider oyuncular ndan biri konumuna ulaflm flt r., Vestel fiirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren flirketlerin ço unun en büyük orta ve Grubun amiral gemisi konumundaki flirketidir. Türkiye'de televizyon üretiminde birçok yenili e imza atan, müflterilerine sundu u cm ekran standart ve kombi CRT televizyonlar n yan s ra, yeni teknoloji ile üretilen TFT-LCD ve Plazma TV tasar m ve üretiminde de pazar lideridir., Manisa Vestel City'de 2005 y l nda tamamlad high-end fabrikas ek yat r m ile TFT-LCD ve plazma TV üretiminde y ll k 5 milyon adetlik kapasiteye ulaflarak Avrupa pazar n n bu segmentte faaliyet gösteren lider flirketleri aras na girmifltir. Avrupa'da giderek yayg nlaflan dijital ve yüksek çözünürlüklü (HD) yay nlara uyumlu TV üretimini de gerçeklefltiren 'in en büyük gücünü Ar-Ge altyap s oluflturmaktad r. Vestel Elektronik gelece inin ve büyümesinin güvencesi olarak gördü ü ve sürekli yat r mlarla destekledi i Ar-Ge çal flmalar yla, teknolojik altyap s n sektörünün en ileri seviyesine ulaflt rm flt r. Türkiye'nin yan s ra Avrupa, ABD ve Uzakdo u'daki Ar-Ge merkezlerinde yürüttü ü çal flmalar sonucunda, tamamen kendi elektronik, mekanik tasar m ve yaz l m özelliklerini tafl yan ürünleri müflterilerinin hizmetine sunmaktad r. bünyesinde yer alan uluslararas akreditasyonu sa lanm fl test laboratuarlar sayesinde test ve onay ifllemlerinde önemli verimlilik art fllar elde edilmifltir. Ar-Ge yat r mlar yla flekillendirdi i yenilikçi yaklafl m, 'in piyasada özel ve güçlü bir konum elde etmesini sa lamaktad r., 100 Hz TV, 87 ekran TV, 16:9 sinema format nda TV, DVD'li flat TV, kay t yapabilen replay TV, Dolby surround prologic sistemli TV, dijital TV, internet TV, TFT TV ve Plazma TV ürünlerini ilk olarak pazara sunarak Türkiye'de televizyon üretiminde birçok yenili e imza atm flt r., sahip oldu u üstün üretim teknolojisi ile kendi markalar n n yan s ra son y llarda JVC, Hitachi, Sharp, Sanyo ve Toshiba gibi dünya elektronik devlerine de tesislerinde üretim yapmaktad r. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO Çevre Yönetim Sisteminin gerektirdi i kontrollü flartlar alt nda faaliyetlerini sürdüren Vestel Elektronik, sahip oldu u entegre tesisler ve otomasyon teknolojileri ile de Avrupa'n n en büyük renkli televizyon üreticisidir., uygulad hücresel imalat sistemi ile ihtiyaç duydu u esnekli i yakalamakta, yeni ürün gelifltirme çal flmalar n daha k sa sürede tamamlayarak ürün gam n zenginlefltirmekte ve rekabet edebilme gücünü sürdürmektedir. Sürekli geliflen üretim teknolojileri sayesinde verimlilik art fl ve üretim sürelerindeki azal fllar ile müflteri memnuniyeti ve kârl l k art fl sa lanmaktad r. 'in ülkemiz televizyon ihracat ndan ald pay 2006 y l nda %60' aflm flt r y l nda yaklafl k 11 milyon adetlik televizyon üretimi ile Avrupa'n n en büyük televizyon üreticisi olan dünyada 100'den fazla ülkeye sat fl yapmaktad r. 'in Avrupa televizyon pazar ndan ald pay 2006 y l itibariyle %28 olup bu pay LCD TV'de %11'dir. ürünlerinin iç pazarda sat fl Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi., d fl pazarlarda ise Vestel D fl Ticaret A.fi. taraf ndan gerçeklefltirilmektedir.

46 44 VESTEL GRUBU fi RKETLER VESTELBEYAZ EfiYA fi RKET UNVANI Vestel Beyaz Eflya Sanayi ve Ticaret A.fi. KURULUfi YILI 1997 fi KONUSU Beyaz eflya s n f ürünlerin tasar m ve üretimi

47 45 HAYATI KOLAYLAfiTIRAN LER TEKNOLOJ ÜRÜNLER Vestel Beyaz Eflya, baflta buzdolab olmak üzere, beyaz eflya üretimi ve sat fl amac yla, 1997 y l nda Manisa'da kurulmufltur. fiirket 1999 y l nda buzdolab, 2000 y l nda split klima, 2003 y l nda çamafl r makinesi, 2005 y l nda ise piflirici cihazlar üretmeye bafllam flt r. fiirket, 2007 y l n n bafl nda bulafl k makinesi yat r m n tamamlam flt r. Vestel Beyaz Eflya esnek üretim kabiliyeti ve müflteri taleplerini h zl karfl lama gücü ile son y llarda yüksek büyüme trendi yakalam flt r. Vestel Beyaz Eflya bugün baflta ngiltere, Fransa, Almanya ve spanya gibi yüksek müflteri beklentileri olan geliflmifl pazarlar olmak üzere, 100'ü aflk n ülkede, ürünleri ve kalitesi ile aranan bir flirket haline gelmifltir. A.fi. %27,40 Di er %72,60 Vestel Beyaz Eflya'n n misyonu, uygulad kalite yönetim sistemi ve benimsedi i sürekli geliflim ilkesiyle, Türkiye'deki ve dünyadaki müflterilerinin istek ve beklentilerine uygun, ekonomik, yenilikçi ve rekabetçi ürünler sunmakt r. fiirketin misyonu do rultusunda flekillenen vizyonu ise, daha fazla insana, daha fazla ve daha iyi hizmet sunabilmek yolunda toplam kalite yönetimini benimseyerek, beyaz eflya sektöründe dünyan n en iyi ürünlerini sunan flirket olmakt r. Vestel Beyaz Eflya'n n buzdolab ürün yelpazesinde elektronik ve mekanik kontrollü no-frost, kombi, çift kap l, tek kap l, tezgah seviyesi modellerinin yan s ra derin dondurucu ürünleri de bulunmaktad r. Avrupa'da ilk R600 so utma gazl no-frost modellerini üreten fiirket, Avrupa'n n en genifl ve en büyük hacimli nofrost projesini baflar yla tamamlayarak ürünlerini müflterilerinin be enisine sunmufltur y l n n Nisan ay nda tamamlanm fl olan yeni buzdolab fabrikas ile birlikte y ll k toplam kapasite 2 milyon 500 bin adede ulaflm flt r. Vestel Beyaz Eflya'n n tekli ve çoklu split klima ürün gam, dünyada ulafl lan en son teknoloji fl nda s tma ve so utma fonksiyonlar n bir araya toplayan, elektronik kumandal, be eni kazanm fl estetik tasar ml, farkl güçlerdeki modelleri kapsamaktad r. Türkiye'de ilk negatif iyon jeneratörlü ürünlerini pazara sunan Vestel Beyaz Eflya, üretime bafllad anti-alerjik filtreli klimalar ile yine bir ilki gerçeklefltirmifltir. Yeni Quattro serisi ise split klimalar tasar m olarak yeni bir boyuta tafl m flt r. Vestel City'deki klima fabrikas, Türkiye'den yap lan klima ihracat n n önemli bir k sm n gerçeklefltirmektedir. Yap lan tevsi yat r mlar ile flirketin y ll k üretim kapasitesi 700 bin adede yükselmifltir. Vestel Beyaz Eflya, planl büyümesi kapsam nda 2005 y l n n son çeyre inde piflirici cihazlar fabrikas n devreye sokmufltur. Son teknolojilerin kullan ld tesis, 1 milyon kapasiteye sahip olup dünyan n en modern piflirici cihaz üretim tesislerinden biri olma özelli ine sahiptir. Piflirici cihazlar n tasar mlar yap l rken hedef pazar beklentileri göz önüne al nm flt r. Mevcut ürün gam, tüm Avrupa ve eski Do u Blo u ülkelerinin pazar taleplerinin tamam na yak n n karfl lamakta, ayr ca Afrika ve Orta Do u pazarlar n n büyük bir k sm na da hitap etmektedir. Üretimde 2006'da yürürlü e giren çevre ve güvenlikle ilgili (ROHS, WEEE, yeni güvenlik standard vb.) direktifler göz önüne al nmaktad r. Çamafl r makinesi fabrikas n n kapasitesi 2006 y l nda yap lan yat r mlar ile 2 milyon adede ulaflm flt r. Fabrikada 3 kg'dan 7,5 kg'a kadar y kama kapasitesine sahip ve 400 devir/dakikadan 1600 devir/dakikaya kadar mekanik timer ve elektronik kontrollü çamafl r makineleri üretilmeye bafllanm flt r. Ak ll montaj bantlar, üretilen çamafl r makinelerinin fonksiyonel özelliklerini müflteri isteklerine göre de ifltirebilme imkân sa lamaktad r. Vestel Beyaz Eflya ürünlerinin pazarlamas iç pazarda Vestel Dayan kl Tüketim Mallar A.fi., d fl pazarlarda ise Vestel D fl Ticaret A.fi. taraf ndan yap lmaktad r. Ürünlerinin kalitesine özel önem gösteren Vestel Beyaz Eflya'n n buzdolab, çamafl r ve klima fabrikalar ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile üretim yapmaktad r. Buzdolab fabrikas n n Approved Factory Belgesi (BEAB, ngiltere)'nin yan s ra tüm ürünler için Kema Belgesi mevcuttur Çevre Yönetim Sistemi belgesi ve fl Sa l ve Güvenli i Yönetim Sistemi belgesinin 2007 y l sonunda al nmas planlanmaktad r.

48 46 VESTEL GRUBU fi RKETLER VESTELKOMÜN KASYON fi RKET UNVANI Vestel Komünikasyon Sanayi ve Ticaret A.fi. KURULUfi YILI 1975 fi KONUSU Tüketici elektroni i

49 47 ÖNCÜ TEKNOLOJ LER N TÜKET C ELEKTRON ÜRÜNLER NE DÖNÜfiÜMÜ Vestel D fl Ticaret Vestel Pazarlama Di er Ahmet Zorlu %0,52 %0,05 %11,29 %51,32 %36, y l nda, Türkiye'de ilk uzaktan kumanda ve tuner üretimini gerçeklefltirmek amac yla kurulan flirket, 1996 y l nda Vestel fiirketler Grubu'na kat larak Vestel Komünikasyon unvan n alm flt r. Vestel Komünikasyon, bugün tüketici elektroni i alan nda üretim yapan ve bu alanda sadece Türkiye'de de il Avrupa'da da öncü konumunda olan bir flirkettir. Vestel Komünikasyon 90 kiflilik Ar-Ge personeli ve toplam kiflilik kadrosuyla Ege Serbest Bölgesi'nde m 2 kapal alana sahip, ileri teknolojiyle donat lm fl tesislerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Vestel Komünikasyon, DVD player, DivX player, AV receiver (ev sinema sistemi), DVD kay t cihaz, dijital uydu al c lar, dijital TV al c lar, dijital ev konseptine yönelik kablosuz görüntü ve ses aktarma cihazlar (Dijital Medya Adaptörü) üretmektedir. Yenilikçi yaklafl m tüm kurumsal faaliyetlerinin oda nda gören Vestel Komünikasyon; Türkiye'de reflow SMD teknolojisini kullanan ilk flirket, Türkiye'nin en büyük ve en h zl SMD makine parkuruna sahip flirketi, Türkiye'nin ilk dijital Ar-Ge'sini kuran flirket, Avrupa'n n en büyük Digital Set Top Box üreticisi, Türkiye'de ilk dijital uydu al c s, dijital TV al c s, DVD ve DVD kaydediciyi donan m ve yaz l m ile beraber tasarlayan ve üreten firma, Türkiye'de ilk kez Dijital Medya Oynat c s 'n (DMP) ve dijital ev konseptine yönelik cihazlar tasarlayan ve üreten firma unvanlar na sahiptir. Vestel Komünikasyon 2005 y l nda ülkemizde ilk defa entegre haf zaya sahip olan DVD kay t cihazlar n n (DVD recorder with HDD), 2006 yilinda da Kisisel Video Kaydedicileri ( PVR ) tasarimini donan m ve yaz l m ile beraber tamamlam fl ve üretimine bafllam flt r. Üretimini ODM ve OEM olarak gerçeklefltiren Vestel Komünikasyon, a rl kl olarak, ihracat pazar na yönelik çal flmaktad r. Vestel Komünikasyon ürünlerini, baflta ngiltere olmak üzere spanya, Almanya, Fransa, talya ve rlanda gibi farkl ülkelerdeki de iflik tüketici gruplar n n istek ve beklentilerini dikkate alarak gelifltirmifltir. fiirket, özellikle Avrupa'da sahip oldu u pazar pay n geniflletmeyi hedeflemekte ve d fl sat fllar n art rmak için faaliyetlerine yo un olarak devam etmektedir. ngiltere merkezli yaz l m flirketi Cabot'un Urla teknoloji merkezinde aç lan ifltiraki ile Vestel Komünikasyon, yaz l m kadrosunun büyük bir bölümünü buraya tafl m fl ve Ar-Ge gücünü önemli ölçüde art rm flt r. Buna ek olarak, dev Japon firmalar yla Ar-Ge alan nda kurulan iliflkiler ve isbirligi Vestel Komünikasyon'un baflar s n art ran en önemli faktörlerden biri haline gelmifltir. Her türlü çal flmas nda kaliteye öncelik veren Vestel Komünikasyon, TS EN ISO 9001:2000 Belgesi (Kalite Yönetim Sistemi) ve BEAB Sertifikas na (tüketici elektroni i ürünleri) sahiptir. fiirket ayr ca, Avrupa'da 2006 y l ortas itibariyle uygulanmaya bafllanan ROHS kriterleri kapsam nda çevreye duyarl materyaller ile üretime de bafllam flt r.

50 48 VESTEL GRUBU fi RKETLER VESTELDAYANAKLI TÜKET M MALLARI PAZARLAMA fi RKET UNVANI Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. KURULUfi YILI 1991 fi KONUSU Vestel ürünlerinin iç piyasaya sat fl ve pazarlamas

51 49 DAHA FAZLA NOKTADAN YAYGIN VE ETK N H ZMET Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, Vestel fiirketler Grubu bünyesindeki üretim flirketleri olan, Vestel Beyaz Eflya ve Vestel Dijital'in ürünlerinin yurt içinde sat fl ve pazarlamas n gerçeklefltirmektedir. fiirket ayn zamanda uygulad Çoklu Marka Stratejisi ile, JVC, Whirlpool, Moulinex, Tefal, Rowenta, Palm, Samsung, Motorola, HP, Nokia, Philips ve Crea gibi güçlü uluslararas markalar n da sat fl ve pazarlamas n yapmakta ve Vestel ma azalar arac l ile bu zengin ürün gam n nihai tüketicilere sunmaktad r. fiirket, ülke genelindeki sat fl faaliyetlerini, 4 bölge ofisi (Marmara, Ege-Akdeniz, Orta Anadolu ve Güneydo u Anadolu) ve bunlara ba l çal flan 12 sat fl ofisiyle yürütmektedir. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, bölgesel sat fl yap lanmas na ek olarak, otellere, büyük perakende zincirlerine, kurumlara, ulusal haz r mutfak firmalar na ve inflaat projelerine sat fl faaliyetlerini yürüten bir ticari sat fl birimine de sahiptir. %33,03 Vestel D fl Ticaret %66,97 Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, 2006 y l nda ürünlerin bayilere daha h zl ve daha etkin da t m na yönelik ad mlar atmaya devam etmifltir. fiirket, Türkiye'de dayan kl tüketim mallar sektöründe, ürün sevk yat nda etkinli i gözeten Manugnistics Sistemini kullanan tek flirkettir. Bu sistem, etkin depo yönetimini sa lam fl, tafl ma maliyetlerini önemli oranda düflürmüfl ve kamyon kullan m oranlar n %90'a yükselterek verimlili i art rm flt r. leri teknoloji tüm ifl süreçlerinde yo un olarak kullan lmakta olup; GIS (Geographical Information System) sistemi ile etkin bayi ve servis yönetimi sa lamaktad r y l nda efektif olarak çal flmaya bafllayan web tabanl bir servis yap s ile tüm servisler oluflturulan müflteri veri taban ndan yararlanabilmektedir. Vestel Grubu fiirket'lerinden Dexar vas tas yla uydu üzerinden 2006 sonu itibariyle Türkiye genelinde 250 bayii ve çal flanlar na canl ürün e itimi sa lanmaktad r. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, Türkiye'nin her bir yan na da lm fl bayilerini, son dört y lda yeniden yap land rm flt r. Vestel markal ürünler, farkl marka elektronik ürün ve beyaz eflya satan ma azalardan çekilerek, sadece Vestel showroom ve shoplarda sat lmaya bafllanm flt r. Vestel showroom ve shoplar n n say s 2006 y l sonunda 1.250'ye ulaflm flt r. Vestel bayilerinde müflterilere Vestel markal elektronik ürünler ve beyaz eflyalar, Whirlpool beyaz eflya, Tefal, Moulinex ve Rowenta markal küçük ev aletleri, Samsung, Motorola, Nokia cep telefonlar ile Palm, JVC ve HP tüketici elektroni i ürünleri ve Philips kiflisel bak m ürünleri sunulmaktad r. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, artan ürün ve marka çeflitlili ini, tüketicilere en iyi flekilde sunabilmek için 2005 y l ndan itibaren al flverifl merkezlerinde ve ana caddelerde konsept ma azalar açmaya bafllam flt r. Bu çerçevede konsept ma aza çal flmalar na 2006 y l nda h z veren Vestel, y l sonunda konsept ma aza say s n 101'e ç karm flt r. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama 2006 y l nda pazar ortalamalar n n üstünde büyümesini sürdürmüfltür. Ürün segmentleri baz nda de erlendirildi inde 2006 y l sonunda Vestel; buzdolab nda %18'lik, çamafl r makinesinde %15'lik, ve televizyonunda %36'l k pazar pay na sahiptir. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, Vestel markal ürünleri kademeli olarak toptan sat fl kanal ndan çekmifl, bu segment için özel olarak gelifltirilen Regal markas n sunmufltur. fiirketin önemli bir di er da t m kanal Carrefour, Metro, Real, Praktiker, Tansafl ve Maxi gibi büyük perakende zincirleridir. Bu segmentte özel markalar olan Alaska, Firstline, Watson ve SEG ürünlerinin sat fl gerçeklefltirilmektedir. Bunun yan s ra otel, hastane gibi kurumsal firmalara toplu sat fllar gerçeklefltirilmektedir. Türk dayan kl tüketim mallar sektörünün önder oyuncular ndan biri olan Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama'n n rekabet avantajlar yerli üretim gücü, Türk tüketicisinin tercihlerine cevap verebilen ürün gam, etkin ve geliflmifl da t m kanal, çok markal pazarlama stratejisi, yüksek süreç otomasyonu ve verimlili i, kolay iletiflim ile yönetimde ortak ak l oluflturmas olarak s ralanabilir. Bu özellikleriyle Vestel, 2006 y l nda da en be enilen flirketler s ralamas nda ilk befl içinde yer alm flt r. Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, kurumsal sosyal sorumluluk çal flmalar kapsam nda 2001 y l nda milli atletimiz Süreyya Ayhan ile bafllatt atletizme destek çal flmalar n Vestel Türk Atletizminin Yan nda sosyal sorumluluk projesi ile devam ettirmektedir. fiirket, 2004 Atina Olimpiyatlar 'nda yar flan 7 milli atleti desteklemifl, atletlerimizden biri olan Eflref Apak çekiç atma dal nda Türkiye'ye Olimpiyat üçüncülü ünü kazand rm flt r. fiirket 2008 Pekin Olimpiyatlar 'nda yar flmas öngörülen 10 milli atlete destek vermekte olup program dahilinde 14 atlete sponsorluk sa lamay ve tüm sporlar n referans noktas olan atletizmin Türkiye'de geliflimine katk da bulunmay hedeflemektedir.

52 50 VESTEL GRUBU fi RKETLER VESTELD J TAL fi RKET UNVANI Vestel Dijital Üretim Sanayi A.fi. KURULUfi YILI 2005 fi KONUSU Dijital medya ve PC ürünleri

53 51 D ZÜSTÜ B LG SAYARDA TEKNOLOJ N N FARKLI BOYUTLARI Vestel fiirketler Grubu'nun en genç üyelerinden biri olan Vestel Dijital, kuruluflunu 2005 y l nda tamamlam fl ve Türkiye'nin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olan Vestel City'de üretime bafllam flt r. Vestel Dijital, ürün gelifltirme konusunda uzman olan 35 kiflilik bir Ar-Ge ekibine sahiptir. fiirket faaliyetlerini Ar-Ge çal flmalar na paralel flekilde yenili e ve geliflime aç k olarak sürdürmekte, tüm elektronik sektöründe dünya ölçe inde yayg nlaflmaya bafllayan ''3C convergence'' alan nda Türkiye ve Avrupa'da öncü ve lider olacak flekilde hedeflemektedir. Dünyada yeni geliflmekte olan 3C convergence ürün kavram ; Telekomünikasyon (Communication), Tüketici Elektroni i (Consumer electronics) ve Biliflim (Computing) teknolojilerinin entegre kullan m yla ortaya ç kart lan ve gündelik hayat kolaylaflt rmay hedefleyen ürünlerden meydana gelmektedir. Vestel Dijital, üyesi oldu u Grubun teknolojik altyap s n ve know-how' n temel alarak alan n n dünyadaki en iddial flirketlerinden biri konumuna gelmifltir. Müflteri taleplerine uygun yenilikçi ürünler kurmaya yönelik olarak fianghay'da da bir Ar- Ge oluflumuna giden Vestel Dijital, pazarda sürdürülebilir baflar lar elde etmenin tüm teknolojik gerekliliklerini yerine getirmektedir. fiirket flu anda faaliyetlerini iki ana ifl kolunda sürdürmektedir: Dijital medya ve kiflisel bilgisayar ürünleri. fiirket, dijital medya alan nda Türkiye'nin ilk kablosuz kart n n gelifltirmesine ve üretilmesine imza atm fl, yine Türkiye'nin Avrupa standartlar nda ilk tafl nabilir DVD'sinin tasar m ve üretimini gerçeklefltirmifltir. Karasal say sal yay n, uydu yay nlar n destekleyen kutu üretimi de yapan Vestel Dijital, karasal say sal yay nda lider olan ngiltere marketinde %60 market pay ile birinci s rada yer almaktad r. Vestel Dijital, bir di er ifl kolu olan kiflisel bilgisayar ürünleri alan nda büyük bir at l m yaparak Avrupa ve Türkiye'de bir ilki daha gerçeklefltirmifl ve tüm parçalar n kendi bünyesinde oluflturdu u dizüstü bilgisayarlar n üretimine bafllam flt r. Vestel Dijital, ilk etapta 12, 14 ve 15 inç modellerle oluflturdu u ürün gam n, marketin talepleri do rultusunda; 15.4 W modelini de ekleyerek yeni teknolojilere paralel olarak geniflletmektedir. fiirket, halihaz rda Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama'n n sahip oldu u genifl ve dinamik sat fl a sayesinde masaüstü kiflisel bilgisayar alan nda da Türkiye pazar n n en önemli oyuncular ndan biridir. Yenilikçi ve teknolojik yaklafl m n ürün gam n n yan s ra üretim teknolojilerinde de sürdüren Vestel Dijital sahip oldu u yüksek kapasiteli Otomatik dizgi bantlar ve son teknolojiyi takip eden test sistemleri ile ürün de yakalad yüksek teknolojiyi ayn güven ortam nda üretimden son kullan c ya yans tmay hedeflemektedir. Üretim teknolojilerine yönelik olarak tam otomasyon ile çal flan üretim alan ndaki tüm test sistemleri ve software kontrolleri de firma içinde gelifltirilmifl olup ayn flekilde otomasyonu artt r c çal flmalar devam etmektedir. Tüm Vestel flirketleri gibi Vestel Dijital de müflteri memnuniyeti yaklafl m n temel ilke edinmifltir. Bu çerçevede fiirket, sahip oldu u kalite belgeleri ve esnek üretim anlay fl n n flekillendirdi i yetkinlikleriyle talepleri en k sa sürede karfl lama yetene ini temel baflar göstergesi olarak görmektedir. Vestel Pazarlama Vestel D fl Ticaret Di er %0,75 %49,625 %49,625

54 52 VESTEL GRUBU fi RKETLER DEXAR fi RKET UNVANI Deksar Multimedya ve Telekomünikasyon A.fi. KURULUfi YILI 2000 fi KONUSU Biliflim ve Telekomünikasyon sistemleri, iflletme ve entegrasyonu

55 53 UYDU H ZMETLER NDE TECRÜBEL VE ÖNDE GELEN B R S M Dexar, uydu iletiflim servisleri sa lamak ve bu servisleri katma de erli hizmetlerle desteklemek amac yla kurulmufl, hizmet yelpazesini Biliim Teknolojileri hizmetleri ve entegrasyon uygulamalar konusunda geniflleten bir flirkettir y l nda Türkiye'de uydu data uygulamalar yapan iflletmeciler aras nda en büyük uydu hizmet sa lay c s konumuna ulaflm flt r. Comsys'in 2006 içinde aç klanan raporu Avrupa Broadband pazar nda Dexar' n pay n %2,6 olarak göstermektedir. Dexar' n uydu tabanl hizmetleri aras nda, noktadan çok noktaya yüksek h zl veri iletiflim flebekeleri kurma, çift yönlü Internet eriflimi, IP multicasting, uzaktan e itim, INTRANET ve BOD (bandwith on demand) servisleri bulunmaktad r. Di er %0,09 %99,91 Genel BT hizmetleri kapsam nda Dexar, yerel ve genifl alan eriflim a lar n n kurulum/iflletme/bak m desteklerini vermekte, co-location, hosting servisleri ve sahaya yay lm fl kurumsal yap larda yerinde servis hizmetleri üretmektedir. DEXAR 2006 y l içinde, kurum ve kurulufllara kadar bilgisayar n yerinde destek hizmetlerini vermeye bafllam flt r. Dexar, Roche, Aksa, Afet flleri Genel Müdürlü ü, Ziraat Bankas, Superonline, Baflak Sigorta, Betek, B.Ü. Kandilli Rasathanesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, TPAO, BAT, Loreal, Meteksan, Alarko, pragaz, EUAfi, Shell, BP, Fortis, Denizbank gibi sektörlerinin lider kurulufllar na hizmet vermektedir. fiirket ayr ca Zorlu Grubu bünyesindeki tek IT servis flirketi olarak stratejik üretim tesislerine de eriflim ve iletiflim, altyap deste i ve yaz l m baflta olmak üzere çeflitli IT hizmetleri sunmaktad r., Vestel CIS, Vestel Komünikasyon, Vestel Dijital, Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama, Vestel Savunma, Vestek Elektronik Araflt rma Gelifltirme, Korteks, Zorlu Enerji, Zorlu Linens ve Cabot Teknoloji Gelifltirme bu kapsamda hizmet alan flirketlerimizdir. Uydu hizmetlerine ek olarak Vestel markal BT ürünlerinin entegrasyon ve servis hizmetleriyle hizmet yelpazesinin geniflletilmesi, mevcut pazar konumunun güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

56 54 VESTEL GRUBU fi RKETLER Di er %0,83 A.fi. %99,17 VESTELDIfi T CARET fi RKET UNVANI Vestel D fl Ticaret A.fi. KURULUfi YILI 1987 fi KONUSU hracat ve thalat Vestel Grubu flirketlerinin ihracat n gerçeklefltiren Vestel D fl son yedi y ld r elektronik sektöründe Türkiye'nin ihracat flampiyonudur. fiirket, uluslararas pazarlama ve sat fl faaliyetlerini Fransa, Almanya, spanya, ngiltere, Hollanda, talya, Finlandiya, Rusya ve Romanya ifltirak flirketleri üzerinden yürütmektedir. Televizyondan dijital kutulara, buzdolab ndan piflirici cihazlara kadar genifl bir ürün yelpazesine sahip olan Vestel D fl Ticaret, Zorlu Grubu flirketleri olan, Vestel Beyaz Eflya ve Vestel Dijital'in ürünlerinin pazarlama ve sat fl faaliyetlerini yürütmektedir. Vestel D fl Ticaret'in yurt d fl ndaki ofisleri ile beraber 2006 y l yurt d fl sat fl hacmi 2,8 milyar dolara ulaflm flt r. fiirketin arac l k etti i yurt d fl sat fllar içinde en büyük pay adet baz nda %54 ile televizyon kategorisine ait olup, bu kategori toplam yurt d fl sat fl tutar n n %73'ünü oluflturmaktad r. 100'ün üzerinde ülkeye sat fl gerçeklefltirmekte olan Vestel D fl Ticaret, Avrupa televizyon pazar nda %28'lik bir paya sahiptir. Yeni pazarlara h zl penetrasyon sa layabilen Vestel D fl Ticaret, geliflmekte olan pazarlara aç lmaya ve d fl sat fl n toplam sat fl içerisindeki pay n art rmaya kararl d r Dünyan n dört bir yan nda sahip oldu u genifl müflteri portföyü, engin deneyimi ve piyasa bilgisi, kuvvetli uluslararas da t m a ve gelifltirmifl oldu u uluslararas ifl ortakl klar Vestel D fl Ticaret'in baflar s na katk da bulunan bafll ca unsurlard r.

57 55 Finpel SRL %49,00 Vestel D fl Ticaret %51,00 VESTELITALY SRL fi RKET UNVANI Vestel Italy SRL KURULUfi YILI 2001 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl Vestel Italy, Vestel ürünlerinin talya pazar nda sat lmas amac yla 2001 y l nda kurulmufltur. fiirket, faaliyet gösterdi i pazarda TV sat fllar nda %26'l k bir paya ulaflm flt r. Vestel Holland B.V %8,96 Vestel D fl Ticaret %91,04 VESTELIBERIA fi RKET UNVANI Vestel Iberia KURULUfi YILI 1998 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl Vestel Iberia, 1998 y l nda kurulmufl olup, Vestel ürünlerinin spanya ve Portekiz'deki pazarlama ve sat fl faaliyetlerini yürütmektedir. fiirket, sahip oldu u rekabet üstünlükleri ile berya pazar nda yerini sa lamlaflt rm fl ve TV sat fllar nda pazar pay n %33'e ç karm flt r %100 VESTELCIS LTD. fi RKET UNVANI Vestel CIS Ltd. KURULUfi YILI 2003 fi KONUSU Elektronik ve beyaz eflya üretim ve sat fl Vestel CIS Ltd. Vestel Grubu'nun Rusya Federasyonu'ndaki üretim faaliyetlerini gerçeklefltiren flirketidir. fiirket, 2003 y l nda televizyon üretimi amac yla kurulmufltur. Moskova yak nlar ndaki Alexandrov'da kurulu Vestel CIS Ltd., ürün kalitesinin yan s ra lojistik avantaj ve uygun maliyet yap s yla da pazarda önemli bir rekabet üstünlü üne sahiptir. Vestel CIS Ltd., üretim faaliyetlerini Rusya'da zorunlu olan ROSTEST Kalite Belgesi kapsam nda yürütmektedir. 14 Kas m 2005 tarihinde fiirketin televizyon fabrikas nda ç kan yang n sonucu tesis tamamen yanm flt r. Televizyon tesisindeki zarar n sigorta flirketinden tahsilat yolundaki çal flmalar devam etmektedir y l nda devreye giren çamafl r makinesi ve buzdolab tesislerinin kapasiteleri, 2007 y l nda 500'er bin adete ulaflacak olup; Vestel, h zla geliflen Rusya pazar ndaki f rsatlar de erlendirmeyi hedeflemektedir. fiirket 2007 yılında 1 milyon adet kapasiteyle yeniden TV üretimine geçmeyi planlamaktadır.

58 56 VESTEL GRUBU fi RKETLER Vestel D fl Ticaret VESTELUK LTD. %100 fi RKET UNVANI Vestel UK Ltd. KURULUfi YILI 2004 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl kinci faaliyet y l n tamamlayan Vestel UK, Vestel'in ngiltere pazar nda gerçeklefltirdi i sat fllar ve müflteri iliflkilerini üstlenmektedir. Vestel UK, yerel firma organizasyonu sayesinde, depo teslimi ve servis dahil hizmet vermekte olup Vestel ürünlerinin ngiliz pazar ndaki rekabetçi konumunu pekifltirmifltir. Di er %0,12 Vestel D fl Ticaret %99,88 VESTELFRANCE SA fi RKET UNVANI Vestel France SA KURULUfi YILI 1996 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl Vestel France, 1996 y l nda Vestel ürünlerinin Avrupa'da pazarlamas amac yla kurulan flirketlerden biridir. fiirket Fransa olmak üzere, Belçika, Martinik, Reunion Adalar ve Guadalup bölgelerinde faaliyetlerini yürütmektedir. Vestel D fl Ticaret Schmid Trading GmbH Yoon Choo Schmid %10,00 %39,00 %51,00 VESTELVESEG GMBH fi RKET UNVANI Veseg GmbH KURULUfi YILI 1995 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl Veseg, 1995 y l nda Vestel ürünlerinin Almanya ve komflular na sat fl konusunda faaliyet göstermek üzere kurulmufltur. fiirket, Almanya'n n yan s ra, Avusturya ve sveç'e ço unlu u SEG olmak üzere birçok marka ile ürün sat fl yapmaktad r.

59 57 Vestel D fl Ticaret %100 VESTELHOLLAND BV fi RKET UNVANI Vestel Holland BV KURULUfi YILI 1995 fi KONUSU Lojistik destek ve sat fl Grubun ilk ifltiraki olan Vestel Holland, 1995 y l ndan beri Hollanda'n n Rotterdam kentinde faaliyetlerini sürdürmektedir. fiirket, Vestel'in uluslararas ticaretinin koordinasyonunda ve lojistik destek sa lanmas nda çok önemli bir role sahiptir. Teds International BV %49,00 Vestel D fl Ticaret %51,00 VESTELBENELUX BV fi RKET UNVANI Vestel Benelux BV KURULUfi YILI 2003 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl Benelüks ülkelerinde (Hollanda, Belçika ve Lüksemburg) hem Vestel markal hem de OEM ürünlerin pazarlama ve sat fl faaliyetlerini yürütmekte olan Vestel Benelux, 2003 y l nda faaliyete geçmifltir. Vestel D fl Ticaret %100 VESTELROMANIA fi RKET UNVANI Vestel Electronica SRL KURULUfi YILI 2004 fi KONUSU Pazarlama ve sat fl 2004 y l nda faaliyete geçen Vestel Romania, Vestel ürünlerinin Romanya'da pazarlanma ve sat fl n yürütmek amac yla kurulmufltur. Vestel Romania, AB'ye girme sürecinde bulunan Romanya'n n de iflen yap s na paralel olarak, bir yandan OEM ürünlerin sat fl ile ilgili çal flmalar yürütmekte, di er taraftan ise Vestel markal ürünlerin piyasaya sunulmas haz rl klar n yapmaktad r.

60 58 VESTEL GRUBU fi RKETLER Di er VESTELSAVUNMA Ahmet Zorlu Olgun Zorlu Zeki Zorlu %10 %10 fi RKET UNVANI Vestel Savunma Sanayi A.fi. KURULUfi YILI 2003 fi KONUSU Savunma teknolojilerinin pazarlama ve sat fl %10 %30 %40 Vestel Savunma Sanayi, 2003 y l n n sonunda öncelikle Türk Silahl Kuvvetleri'nin teknolojik ihtiyaçlar n karfl lamak ve akabinde savunma teknolojileri a rl kl ürünleri dünya ülkelerine ihraç etmek amac yla kurulmufltur. Vestel Savunma Sanayi A.fi.'nin bafll ca hedefleri elektronik ve yaz l m konular nda yüksek teknoloji temelli araflt rmalar yaparak, maliyet etkin, teknolojik yönden üstün ve zaman nda teslim edilebilecek çözümler üretmek, bu çözümlerin dünya çap nda rekabete uygun ve piyasas güçlü ürünler aras nda olmas n sa lamakt r. Günümüzde bar fl, özgürlük ve ilerlemeye esas olacak huzur ortam n n savunulmas gittikçe daha büyük önem tafl makta ve bu do rultuda teknolojinin a rl gittikçe artmaktad r. Vestel Savunma Sanayi, Zorlu Grubu'nun elektronik, yaz l m, enerji ve tekstil alan ndaki birikimleri ve üretim gücünden hareketle simülatörler, robotik sistemler, hidrojen enerjisi, yak t pilleri, nanoteknoloji bazl ileri malzemeler, insans z hava araçlar, elektronik harp sistemleri, çeflitli deniz ve hava platformlar gibi konularda öncü birlik görevini üstlenerek; k sa sürede Grubun bu alanlarda küresel rekabet avantaj sa lamas na katk larda bulunacakt r.

61 59 L-3 Comm. Inv. Inc %40,00 Vestel Savunma %60,00 AYESAfi fi RKET UNVANI Ayd n Yaz l m ve Elektronik Sanayii A.fi. KURULUfi YILI 1990 fi KONUSU Askeri ve sivil alanlarda özgün yaz l m ve teknolojilerin gelifltirme ve üretimi AYESAfi, 1990 y l nda Türkiye'nin Milli Hava Savunma sisteminin omurgas n teflkil eden komuta, kontrol ve muhabere sisteminin tasar m, üretim ve entegrasyonunu gerçeklefltirmek amac yla kurulmufltur. fiirket, bugüne kadar gerçeklefltirdi i projelerle savunma sanayi ve havac l k sektöründe uluslararas alanda rekabet eden bir yaz l m, mühendislik, tasar m ve üretim altyap s oluflturmufltur y l nda Vestel'in bünyesine kat lan AYESAfi, Türk savunma sanayiinin ihtiyaçlar na yönelik çal flmalar n sürdürmektedir. fiirket, ayn zamanda, dünyan n dev savunma ve havac l k flirketlerine yaz l m ve donan m ihraç etmektedir. AYESAfi, gerçeklefltirdi i projelerin hacmi, teknoloji birikimi ve uzman insan kayna itibariyle alan nda ülkemizin en büyük özel sektör kurulufludur. AYESAfi' n önemli müflterileri aras nda Milli Savunma Bakanl, Türk Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Savunma Sanayii Müsteflarl, NATO, Boeing, Lockheed Martin, Sikorsky, Thales, Rockwell Collins, L-3 Communications, Northrop Grumman, GD Kanada, Smiths Aerospace, ADC Teledata, Türk Telekom, ASELSAN, HAVELSAN, TAI ve FNSS bulunmaktad r. AYESAfi' n faaliyet alanlar afla da özetlenmifltir: Gerçek zamanl yaz l m gelifltirme Anahtar teslim C4I sistem uygulamalar RTCA DO-178B ve Mil Std 498 standartlar na uygun aviyonik yaz l m gelifltirme Radar entegrasyonu Taktik veri iletiflimi (ATDL-1, Link1, Link 11/B, Link 16) Ba ms z yaz l m do rulama ve geçerlileme (IV&V) Elektronik-elektromekanik sistem tasar m, üretim ve entegrasyonu Kablaj üretimi Sistem mühendisli i ve entegrasyonu Deniz platformlar için konsol, muhabere sistemi, elektronik-mekanik ekipman tasar m, üretim ve entegrasyonu Elektronik ekipman güçlendirmesi (Ruggedization) C4I sistemleri depo seviyesi bak m Simülasyon sistemleri UHF-VHF telsizler fiirket faaliyetlerini afla daki kalite sistem ve sertifikalar kapsam nda yürütmektedir: ISO-9001:2000, AQAP-110 Kalite Güvence Sistem Belgeleri SEI SW CMM Seviye 3 Yaz l m Gelifltirme Düzeyi AQAP-150 ve SSM A S n f Yaz l m Kalite Güvence Belgeleri Endüstriyel Güvenlik Belgesi

62 60 VESTEL GRUBU fi RKETLER BYSE Biliflim A.fi. Di er %0,6 %44,80 %54,60 B R M fi RKET UNVANI Birim Bilgi fllem Müflavirlik ve Ticaret Ltd. fiti. KURULUfi YILI 2004 fi KONUSU Hastane Yaz l mlar Vestel, sa l k bilgi sistemleri pazar n n lideri Birim'in %55'ine 2006 y l içersinde ortak olmufltur. Entegre sa l k bilgi sistemleri çözümleri üreten Birim, Vestel'in deste iyle Türkiye'deki dijital sa l k uygulamalar alan ndaki liderli ini bölge ülkelere de yaymay hedeflemektedir. fiirket, sa l k bilgi sistemleri kapsam nda hastanelerin otomasyonuna yönelik olarak d fl kaynak kullan m mant yla entegre yaz l m, donan m, altyap ve personel çözümleri sunmaktad r. Birim, entegre bilgi yönetim sistemi ihtiyac olan sa l k kurumuna tüm donan m, yaz l m ve altyap y sa lamakta; HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) için gerekli olan yaz l m ve ekipman kullan m n n e itimini vermekte; ihtiyaçlar do rultusunda sa l k kurumuna veri giriflini sa layacak personeli temin etmekte ve tüm sistem bak mlar n üstlenmektedir. Birim Bilgi fllem, kuruldu u 1991 y l ndan bu yana sa l k sektöründe istikrarl bir yap içerisinde 3000'den fazla çal flan ile ülkemizin her noktas nda çözüm ve hizmet sunmaktad r. Tak m oyunculu u prensiplerini benimsemifl Birim Bilgi fllem ekibi, teknolojik ve sektörel geliflmeleri yak ndan takip etmekte, programlar n n verimlili i ve etkinli ini daha yüksek bir seviyeye ç kartmak için çal flmaktad r. Birim, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi programlar n n tasar sürecini yaflayan bir sistem olarak de erlendirmektedir. Buna yönelik olarak; sistem destek birimleri, teknik destek birimleri ve tasar birimleri günün de iflen koflullar na uygun programlar elde etme do rultusunda çal flarak, programlar n geliflimini sürekli k lmaktad rlar. Bu çal flma prensibi sayesinde programlar, sa l k sektörü hizmetleri ve hastan n kurumdan ald hizmet aras nda artarak büyüyen bir sinerji yaratmaktad r. Hastanelerin resmi ifl süreçlerine ve bu ihtiyaçlara odaklanm fl olan programlar; sa l k sektörüne en uygun çözümleri en k sa zamanda sunacak tarzda mevzuata uygun olarak yap land r lm flt r. Birim müflterilerine, uygun maliyetle kaliteli bilgi ve ifllem verimlili i sa layacak, ölçeklenebilir, güvenilir ve tam anlam yla entegre bir hastane bilgi yönetim sistemi sunmaktad r. fl ak fllar n tan mlamak ve yeniden de erlendirmek, Personel takibini, performans de erlendirmesini ve ilgili görev de iflikliklerini yapabilmek, Malzeme temin ve toplam sahip olma maliyetlerini düflürebilmek, Anl k finansal bilgilendirmeyi art rabilmek, Tüm hastane içinde bilgi al flveriflini anl k hale getirebilmek, Hastalara daha fazla hizmet vermek, Hasta bilgilerinin güvenli ini sa lamak ve art rmak prensipleriçerçevesinde yüksek hizmet kalitesiyle hizmet veren Birim, hastanelerde kaynaklar n tam olarak kullan lmas, stok ve personel de erlendirmesinin sa l kl olarak yap lmas na yönelik çözümler üretmektedir.

63 61 Vestel Pazarlama Olgun Zorlu %3 %2 %1 Ahmet Zorlu fiule Zorlu VESTEK fi RKET UNVANI Vestek Elektronik Araflt rma Gelifltirme A.fi. KURULUfi YILI 2005 fi KONUSU Ar-Ge %34,00 %60,00 VESTEK Elektronik Araflt rma Gelifltirme A.fi. Vestek, 52 kiflilik Ar-Ge grubu ile stanbul Teknik Üniversitesi, Ayaza a Kampusu içindeki ARI Teknokent bünyesinde A ustos 2005'ten bugüne ileri Ar-Ge cal flmalar yapmaktad r. üniversiteler ile ortak olarak araflt rma yapmak ve bu araflt rmalar sistemler, ürünler, modüller ve uluslararas lisans ve patent haklar na sahip oldu u fikri mülkiyetler olarak uygulanabilir sonuçlara dönüfltürmektir. Vestek, yeni teknolojileri takip eden ve üreten, pazar koflullar n n ve teknolojinin yönlendirdi i, sonuca odakl olarak tüketici elektroni i alan nda sayg n ve yetkin bir araflt rma gelifltirme firmas olabilmek vizyonu ile kurulmufltur. Misyonu, gündeme yeni giren teknolojiler ve yeni tüketici e ilimleri üzerine, araflt rma kurumlar ve Bu anlamda görüntü iflleme, görüntü kalitesi iyilefltirme, görüntü ve ses s k flt rma ve çözme, gömülü çoklu ortam sistemleri ve ev e lence a lar gelifltirme konular nda çal flmaktad r. Bunlara ek olarak enerji da t m yönetimi yaz l mlar uzerinde çal flmalar yap lmaktad r. %9,18 Di er %90,82 CABOT UK fi RKET UNVANI Cabot Communication Ltd. UK KURULUfi YILI 2001 fi KONUSU Yaz l m Ar-Ge ngiltere Bristol'de Cabot bünyesinde 2001 y l ndan beri sürdürülmekte olan çal flmalar, 2006 y l nda da müflterilerin say sal yay n uygulamalar na yönelik yaz l m taleplerini karfl lama anlam nda yo un geçmifltir. Uluslararas firmalara, geliflen say sal yay n özelliklerine uygun olarak ve ngiltere'nin yan s ra di er ülke yay nlar n n çözümüne olanak tan yan yaz l mlar (MHP ve PVR gibi) gelifltirilmifltir. Cabot Communications Olgun Zorlu Ahmet Zorlu %1,00 fiule Zorlu %20,00 %21,00 %58,00 CABOT Türkiye fi RKET UNVANI Cabot Türkiye KURULUfi YILI 2004 fi KONUSU Yaz l m Ar-Ge Cabot, Türkiye'de yaz l m sektöründeki üstün konumunu 2006 y l ndaki faaliyetleri ile de baflar l bir flekilde sürdürmüfltür y l nda Vestel Ar-Ge ailesine kat lm fl olan Cabot zmir, ngiltere'de bulunan Cabot ile koordineli yaz l m çal flmalar yürütmektedir. 50 kifliye yaklaflan teknik uzman kadrosuyla Cabot, birçok firmaya farkl yaz l m platformlar nda DVB-T, DVB-S, DVB-C, IDTV, DVD Recorder ürünlerine yönelik çözümler üretmifltir.

64 62 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU Ç NDEK LER KURUMSAL YÖNET M BEYANI BÖLÜM I- PAY SAH PLER 2- Pay Sahipleri le liflkiler Birimi 3- Pay Sahiplerinin Bilgi Edinme Haklar n n Kullan m 4- Genel Kurul Bilgileri 5- Oy Haklar ve Az nl k Haklar 6- Kâr Da t m Politikas ve Kâr Da t m Zaman 7- Paylar n Devri BÖLÜM II- KAMUYU AYDINLATMA VE fieffaflik 8- fiirket Bilgilendirme Politikas 9- Özel Durum Aç klamalar 10- fiirket nternet Sitesi ve çeri i 11- Gerçek Kifli Nihai Hakim Pay Sahibi/Sahiplerinin Aç klanmas 12- çeriden Ö renebilecek Durumda Olan Kiflilerin Kamuya Duyurulmas BÖLÜM III- MENFAAT SAH PLER 13- Menfaat Sahiplerinin Bilgilendirilmesi 14- Menfaat Sahiplerinin Yönetime Kat l m 15- nsan Kaynaklar Politikas 16- Müflteri ve Tedarikçiler le liflkiler Hakk nda Bilgiler 17- Sosyal Sorumluluk BÖLÜM IV- YÖNET M KURULU 18- Yönetim Kurulu nun Yap s, Oluflumu ve Ba ms z Üyeler 19- Yönetim Kurulu Üyelerinin Nitelikleri 20- fiirketin Misyon ve Vizyonu le Stratejik Hedefleri 21- Risk Yönetim ve ç Kontrol Mekanizmas 22- Yönetim Kurulu Üyeleri le Yöneticilerin Yetki ve Sorumluluklar 23- Yönetim Kurulu Üyelerinin Faaliyet Esaslar 24- fiirketle Muamele Yapma ve Rekabet Yasa 25- Etik Kurallar 26- Yönetim Kurulunda Oluflturulan Komitelerin Say, Yap ve Ba ms zl 27- Yönetim Kuruluna Sa lanan Mali Haklar

65 63 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU 1- KURUMSAL YÖNET M BEYANI A.fi., 2004 y l sonlar nda bafllatm fl oldu u ve yaklafl k iki y l süren Kurumsal Yönetim çal flmalar n n sonuçlar n almaya bafllam flt r. Bu süreç zarf nda, fiirket içerisinde en alt kademeden en üst seviyeye kadar benimsenen lkeler tam olarak uygulanmaya bafllam fl ve kurumsal yönetim mekanizmalar ilkeler do rultusunda iflletilmeye bafllanm flt r y l itibariyle yap lan çal flmalar n son durumunun ba ms z bir gözle incelenerek kamuya aç klanmas n sa lamak için lider uluslararas derecelendirme kurufllar ndan biri olan Institutional Shareholder Services (ISS) ten derecelendirme al nmas na karar verilmifltir. Derecelendirme sonucu olarak al nan 10 üzerinden 7,5 (iyi) notu fiirketin kurumsal yönetim seviyesinin ve baflar s n n bir kan t d r. Sermaye Piyasas Kurulu nun Kurumsal Yönetim lkeleri do rultusunda, Pay Sahipleri, Kamuyu Ayd nlatma ve fieffafl k, Menfaat Sahipleri, Yönetim Kurulu olmak üzere farkl flekilde a rl kland r lm fl dört ana bafll k alt nda yap lan de erlendirmede en yüksek notu 10 üzerinden 8 (yüzde 80.15) ile Pay Sahipleri uygulamalar ndan sa lam flt r y l nda A.fi. bünyesinde Kurumsal Yönetim lkelerine uyumu daha da gelifltirmek üzere yap lan çal flmalar afla da k saca yer almaktad r. Komitelerin icrada görevli olmayan üyelerden oluflmas : Kurumsal Yönetim Komitesi nin kuruluflu aflamas nda komitenin görevlerini ve Kurumsal Yönetim yap s n n iflleyiflini yak ndan takip edebilmek amac yla komite üyeli ine seçilen cra Komitesi Baflkan Sn. Ömer Yüngül 2006 y l nda bu görevinden ayr lm flt r. Kurumsal Yönetim Komitesi flu an ba ms z üye Sn. Y lmaz Argüden (komite baflkan ) ve icrada yer almayan Yönetim Kurulu üyesi Sn. fiule Zorlu dan oluflmaktad r. fiirketin web sayfas n n 2006 y l nda Kurumsal Yönetim lkeleri do rultusunda yeniden düzenlenmesi: Yat r mc liflkileri Birimi taraf ndan k sa aral klarla güncellenen web sayfas pay sahiplerinin, menfaat sahiplerinin ve tüm kamuoyunun aç k, net ve efl zamanl olarak bilgilendirilmesini hedeflemektedir. Kurumsal Yönetim lkelerinin uygulanmas esnas nda fiirket yap s ile uyuflmayan ve faaliyetleri engelleyebilece i düflünülen baz ilkelere yer verilmemifltir. Söz konusu ilkeler ve bu ilkelere uyulmama sebepleri afla da özetlenmifltir: Birikimli oy uygulamas : fiirket birikimli oy kullanma yöntemine yer vermemektedir. Ancak, Yönetim Kurulunda yer alan ba ms z üyeler vas tas yla birikimli oy yönteminin sa layaca temsil yerine getirilmektedir. fiirket esas sözleflmesinde özel denetçi atanmas talebinin bireysel hak olarak düzenlenmesi: Özel denetçi atanmas talebine iliflkin hak Türk Ticaret Kanunu Madde 356 ile düzenlenmifltir. Bu düzenleme hissedarlara mevzuat dolay s yla tan nm fl oldu u ve Kurumsal Yönetim lkelerinde de tercihan uygulanacak ilkeler aras nda yer ald için ayr ca esas sözleflme ile düzenlememifltir. fiirket esas sözleflmesinde bölünme ve hisse de iflimi, önemli tutardaki maddi/ maddi olmayan varl k al m/sat m, kiralanmas veya kiraya verilmesi veya ba fl ve yard mda bulunulmas ile üçüncü kifliler lehine kefalet, ipotek gibi teminat verilmesi gibi önemli nitelikteki kararlar n Genel Kurulda al naca na iliflkin düzenleme yap lmam flt r. Bunun nedeni, fiirketin içinde bulundu u sektör gere i s k s k al m sat m yapmas veya kiralamas d r. Gerçeklefltirilecek her bir ifllem için Genel Kurul toplant s gerçeklefltirmenin mümkün olamayaca düflünülerek bu maddenin esas sözleflmeye eklenmesinden kaç n lm flt r. fllemlerin h zl l n n sa lanmas ve f rsatlar n kaç r lmas n n önlenmesi için bu husus gerçeklefltirilememektedir. Vestel, gerçeklefltirmifl oldu u bu çal flmalar ve Kurumsal Yönetim lkeleri ne uyum konusundaki kararl l ile büyük küçük tüm hissedarlar na, tüm menfaat sahiplerine karfl sorumlulu unun bilincinde oldu unu göstermektedir. in Kurumsal Yönetim lkeleri nin flirket bünyesinde benimsenmesinin flirkete sa lad olumlu katk lar n bilincinde olarak tüm çal flanlar ve üst yönetim kademesindeki yöneticileri ile birlikte Kurumsal Yönetim lkelerine uyumu daha da gelifltirmeyi bir hedef haline getirmifltir. Ahmet Nazif Zorlu Yönetim Kurulu Baflkan Ömer Yüngül Yönetim Kurulu Üyesi

66 64 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU BÖLÜM I- PAY SAH PLER 2- PAY SAH PLER LE L fik LER B R M 30 May s 2005 tarihli Yönetim Kurulu karar ile, yat r mc lar ile olan iliflkilerinin sa l kl olarak izlenmesi, Yönetim Kurulu ile yat r mc lar aras ndaki iletiflimin ve kamuya aç klanan bilgilerde tek seslili in sa lanmas amac yla Kurumsal Finansman ve Yat r mc ile liflkiler Birimini oluflturmufltur. fiirketin Kurumsal yönetim ilkelerine uyumunda önemli bir yer alan birimin 2005 y l bafllar nda kurulan Kurumsal Yönetim Komitesine ba l olarak çal flmas sa lanm fl, bu husus fiirket esas sözleflmesinde de aç kça yer alm flt r. Kurumsal Finansman ve Yat r mc ile liflkiler Birimi Direktörü olarak Figen Çevik görev yapmaktad r. Kurumsal Finansman ve Yat r mc ile liflkiler Birimi ile irtibat flirket web sitesinden gerçeklefltirilebilece i gibi irtibat telefonlar olan ile de iletiflim kurulabilir. Kurumsal Finansman ve Yat r mc ile liflkiler Birimine ait direk telefon ile sürekli eriflim mümkün k l nm flt r y l içerisinde birimin yürüttü ü bafll ca faaliyetler afla da yer almaktad r: Merrill Lynch Londra Konferans Deutsche Securities New York Konferans Global Yat r m Londra Konferans ING Barings Prag Konferans Bunlar d fl nda yaklafl k 35 adet birebir görüflme Dönem içerisinde birime yolu ile yaklafl k 120 soru ve telefon ile yaklafl k 90 soru gelmifltir. Birime yöneltilen tüm sorular sözel ve/veya yaz l olarak, bilgilendirme politikas dâhilinde ve ticari s r kapsam na girmemek kayd ile titizlikle cevaplanm flt r. 3- PAY SAH PLER N N B LG ED NME HAKLARININ KULLANIMI Vestel Kurumsal Finansman ve Yat r mc ile liflkiler Birimi, 2005 y l içerisinde gelen 210 adet bilgi talebinin tamam n ayr nt l olarak yan tlam flt r. Birime gelen bilgi taleplerinin %60' faaliyet ve finansal performans konular na iliflkin, %40' ise yat r mlar, hisse hareketleri, genel kurul bilgileri vs. gibi konular na iliflkin olmufltur. Pay sahipli i haklar aras nda önemli bir yer tutan bilgi edinme hakk n n kolayca uygulanmas için fiirket web sitesi 2006 y l nda yeniden düzenlenmifl ve yerli ve yabanc yat r mc lara en fazla bilginin en k sa zaman içerisinde eflzamanl, do ru, h zl, tam ve anlafl labilir flekilde aktar labilmesini sa lanm flt r. Ayr ca, web sitesinin etkinli inin art r lmas için Yat r mc liflkileri Biriminin sorumlulu una verilmifl ve sürekli olarak güncellenmesi sa lanm flt r. fiirket esas sözleflmesinde özel denetçi atanmas talebi düzenlenmemifltir. Bu hak TTK Madde 356 ile sermayenin %10 una sahip olan az nl k hissedarlar için düzenlenmifl oldu u için ayr ca düzenleme yapma gere i duyulmam flt r. Dönem içerisinde özel denetçi tayini talebi olmam flt r. 4- GENEL KURUL B LG LER 2005 y l na ait Genel Kurul toplant s 24 May s 2006 tarihinde saat 10.00'da Zorlu Plaza Avc lar, stanbul adresinde gerçeklefltirilmifltir. Toplant ya ait davet kanun ve ana sözleflmede öngörüldü ü gibi ve gündemi de ihtiva edecek flekilde, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin tarih ve 6545 say l nüshas nda ve tarihli Milliyet Gazetesi ile tarihli Dünya Gazetesinde ilân edilmek suretiyle ve ayr ca nama yaz l pay sahipleri ile önceden hisse senedi tevdi ederek adresini bildiren hamiline yaz l pay sahiplerine taahhütlü mektupla, toplant gün ve gündeminin bildirilmesi suretiyle süresi içinde yap lm flt r. Genel Kurula kat l m n kolaylaflt r lmas amac yla Türkiye'nin en yüksek tirajl iki gazetesine ilan verilmifl ve fiirket web sitesinden, ilan dahil olmak üzere, Genel Kurula iliflkin her türlü bilgiye ulafl lmas sa lanm flt r. Genel Kurul toplant s na pay sahipleri d fl nda menfaat sahipleri ve medyan n kat l m olmam flt r. fiirketin toplam ,960 YTL'l k sermayesine tekabül eden adet hisseden ,236 YTL'l k sermayeye karfl l k adet hissenin asaleten toplant da temsil edilmifl olup, Genel Kurul %51,60 kat l m oran ile toplanm flt r. Vekaleten oy kullanan olmam flt r. Nama yaz l pay sahiplerinin Genel Kurula kat l m n teminen pay defterine kay t için bir süre öngörülmemifltir.

67 65 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU Genel Kurul öncesinde y ll k faaliyet raporu, mali tablolar, esas sözleflme flirket merkezinde ve holding merkezinde pay sahipleri için haz r bulundurulmufltur. Ayr ca, bu bilgilerin tamam fiirketin web sitesinde Genel Kurul lan ve gündem maddeleri ile birlikte yay nlanm flt r. Genel Kurulda pay sahiplerine soru sorma hakk tan nm flt r. Pay sahiplerinden gelen tüm sorulara ayr nt l olarak cevap verilmifltir. Genel Kurul'da pay sahipleri taraf ndan herhangi bir öneri verilmemifltir. fiirket esas sözleflmesine bölünme, önemli tutarda mal varl sat m /al m, kiralanmas gibi önemli nitelikteki kararlar n Genel Kurulda al naca na iliflkin düzenleme yap lmam flt r. Bunun nedeni, fiirketin içinde bulundu u sektör gere i s k s k al m sat m yapmas veya kiralamas d r. Gerçeklefltirilecek her bir ifllem için Genel Kurul toplant s gerçeklefltirmenin mümkün olamayaca düflünülerek bu maddenin esas sözleflmeye eklenmesinden kaç n lm flt r. fllemlerin h zl l n n sa lanmas ve f rsatlar n kaç r lmas n n önlenmesi için bu husus gerçeklefltirilememektedir. Genel Kurul tutanaklar flirket merkezinde ve Holding Merkezinde pay sahiplerinin incelemesine aç k tutulmaktad r. Web sitesinde yap lan yeni düzenlemelerle Genel kurullara yönelik her türlü ilan, belge ve doküman n da pay sahiplerinin ve tüm menfaat sahiplerinin bilgisine sunulmaya bafllanm flt r. 5- OY HAKLARI VE AZINLIK HAKLARI A.fi. hisselerinin tamam eflit haklar ihtiva etmektedir. Oy hakk nda ve kâr pay hakk nda herhangi bir imtiyaz bulunmamaktad r. Bu husus fiirket esas sözleflmesinde de yer almaktad r. fiirketin ifltiraklerinin A.fi.'de pay bulunmamaktad r. Bu nedenle karfl l kl ifltirak iliflkisi ve bu iliflkinin genel kurulda oylamaya yans mas gibi bir durum oluflmam flt r. Az nl k paylar Yönetim Kurulu'na seçilmifl olan iki ba ms z üye taraf ndan yönetimde temsil edilmektedir. Yönetim Kurulu nda yer alan ba ms z üyeler görevlerini hiçbir etki alt nda kalmaks z n icra etme niteli ine sahip kifliler olmalar dolay s yla az nl klar dahil tüm hissedarlar n haklar n Yönetim Kurulu nda eflit ölçüde korumakta ve temsil etmektedirler. fiirket birikimli oy kullanma yöntemine yer vermemektedir. Ancak, Yönetim Kurulu nda yer alan ba ms z üyeler vas tas yla birikimli oy yönteminin sa layaca temsil yerine getirilmektedir. 6- KÂR DA ITIM POL T KASI VE KÂR DA ITIM ZAMANI fiirket kâr na kat l m konusunda bir imtiyaz bulunmamaktad r. fiirketin her bir hissesi eflit oranda kâr pay hakk na sahiptir. fiirketin Genel Kurul toplant gündeminde (Madde 8) 2005 y l kâr na iliflkin öneri kat l mc lara aç klanm fl ve Genel Kurul'da oy birli i ile kabul edilmifltir. fiirket TTK 466 ve SPK 15. Maddelerine uygun olarak, 2005 y l faaliyetlerinden do an kâr n geçmifl y llar zarar na mahsup edilmesine karar verdi i için kâr da t m gerçeklefltirmemifltir. fiirket 19 Mart 2007 tarihli Yönetim Kurulu toplant s nda belirlenen kar da t m politikas do rultusunda 2006 y l kar dahil olmak üzere hissedarlara net da t labilir kar n asgari %25'i kadar nakit veya hisse senedi fleklinde temettü olarak da t lmas n kararlaflt rm flt r. Ulusal ve Global ekonomik flartlar ve flirketin büyüme plan na ba l olarak da t lacak temettü miktar Yönetim Kurulu taraf ndan her y l Ola an Genel Kurul toplant s nda önerilecektir. Bu politika bu son genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine sunulacakt r. 7- PAYLARIN DEVR fiirket esas sözleflmesinde pay devrini k s tlayan bir hüküm bulunmamaktad r. Esas sözleflme Madde 6'n n son bendinde pay devrinin serbest oldu una iliflkin bir hüküm yer almaktad r. BÖLÜM II- KAMUYU AYDINLATMA VE fieffaflik 8- fi RKET B LG LEND RME POL T KASI A.fi. Bilgilendirme Politikas 2005 y l nda SPK Kurumsal Yönetim lkeleri çerçevesinde oluflturulmufl ve 2004 y l Ola an Genel Kurulunda Faaliyet raporuna ek olarak da t larak yat r mc lar n bilgisine sunulmufltur. Bilgilendirme politikas ayr ca web sitesi yolu ile de kamuya aç klam flt r. fiirket bilgilendirme politikas özetle; -kamuya yap lan aç klamalar n aç k, eflzamanl ve do ru olarak yap lmas, -kamuya aç klanacak bilgileri içeri i,

68 66 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU -bilgilerin hangi s kl kla ve hangi yollardan aç klanaca, -Yönetim Kurulu üyelerinin ve yöneticilerin bas nla olan iliflkileri, -yat r mc lar n, hissedarlar n ve di er menfaat sahiplerinin etkin olarak bilgilendirmesi, -fiirket içi bilgilendirme yöntemler, -kamunun bilgilendirilmesine yönelik toplant lar, -Genel Kurulda görüflülecek hususlar, -gelece e yönelik olarak aç klanacak bilgilerin aç klanma esaslar, içermektedir. Bilgilendirme politikas Yönetim Kurulu taraf ndan oluflturulmufl ve onaylanm flt r. Bilgilendirme Politikas n n gözden geçirilmesinden, etkinli inden ve gelifltirilmesinden Yönetim Kurulu sorumludur. Bilgilendirme politikas n n gözetiminden ve takibinden Yat r mc liflkileri Birimi Direktörü sorumludur. 9- ÖZEL DURUM AÇIKLAMALARI 2006 y l içerisinde SPK düzenlemeleri uyar nca toplam 48 adet özel durum aç klamas yap lm flt r. Bu aç klamalara iliflkin olarak SPK ve MKB taraf ndan ek aç klama talebi gelmemifltir. Yurt d fl ndaki Borsalara yap lan tüm özel durum aç klamalar eflzamanl olarak yurt içinde de aç klanm flt r. Ayn flekilde MKB ve SPK'ya yap lan özel durum aç klamalar da eflzamanl olarak ilgili borsalara bildirilmifltir. Tüm özel durum aç klamalar zaman nda yap lm fl, bu nedenle herhangi bir yapt r m sözkonusu olmam flt r. Özel durumlar n aç klanmas ndan sorumlu birim Yat r mc liflkileri Birimi'dir. 10- fi RKET NTERNET S TES VE ÇER 2006 y l nda internet sitesini Kurumsal Yönetim lkeleri do rultusunda yenilemifltir. SPK Kurumsal Yönetim lkeleri II. Bölüm Madde 'te yer alan tüm bilgilere internet sitesinde yer verilmifl ayr ca bu bölümde yer almayan ancak Kurumsal Yönetim lkeleri aç s ndan önemli olan bilgilendirmelere de internet sitesinde yer verilmifltir. Vestel elektronik sitesi olup, sürekli olarak güncellenmektedir. 11-GERÇEK K fi N HA HÂK M PAY SAH B /SAH PLER N N AÇIKLANMASI fiirketin gerçek kifli nihai hakim pay sahibi bulunmamaktad r fiirketin ortakl k tablosu afla daki gibidir. ORTAKLAR SERMAYE H SSES (%) NOM NAL H SSE DE ER (YTL) Collar Holding B.V. 51, ,683 Halka Aç k ,277 TOPLAM 100, , ÇER DEN Ö RENEB LECEK DURUMDA OLAN K fi LER N KAMUYA DUYURULMASI çeriden ö renebilecek durumda olan kiflilere iliflkin olarak her sene uyum raporunda bilgi verilmektedir. Vestel, Sermaye Piyasas ve ilgili mevzuat çerçevesinde yap lan içerden ö renenlerin ticareti konusundaki düzenlemelere tamamen uymakta ve düzenlemelerden do an yükümlülüklerini yerine getirmek amac yla gerekli önlemleri almaktad r. Bu amaçla 2005 y l bafllar nda içeriden ö renenlerin ticaretine iliflkin olarak fiirket içi bir düzenleme yapm fl ve çeriden Ö renenlerin Ticareti Politikas n oluflturmufltur. Bu politika flirket web sitesi arac l ile de kamuya duyurulmufltur.

69 67 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU çeriden ö renebilecek durumda olan kiflilerin listesi afla da yer almaktad r: Ahmet Nazif Zorlu Yönetim Kurulu Baflkan Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli Yönetim Kurulu Baflkan Vekili fiule Zorlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Y lmaz Argüden Yönetim Kurulu Üyesi M. Cem Bodur Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yüngül Yönetim Kurulu Üyesi cra Kurulu Baflkan Enis Turan Erdo an Yönetim Kurulu Üyesi - cra Kurulu Üyesi Ahmet H zarc Denetçi fierif Ar Denetçi Cem Köksal cra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav cra Kurulu Üyesi zzet Güvenir cra Kurulu Üyesi hsaner Alk m cra Kurulu Üyesi Necmi Kavuflturan cra Kurulu Üyesi Özer Ekmekçiler cra Kurulu Üyesi Sertaç Beller Genel Müdür fieref Hamarat Üretim ve Planlama G.M. Yard mc s Ender Yüksel Sat n alma G.M. Yard mc s Ediz Kökyaz c Mali fller Genel Müdür Yard mc s Celal Özkul Uygulama Müh. ve Kalite GMY Samim Hünak nc Finansman Koordinatörü Cem Kad rgan Mali fller Koordinatörü Figen Çevik Kurumsal Finansman ve Yat r mc liflkileri Direktörü Coflkun Özkan ç Denetimden Sorumlu Müdür fienol Toygar fl De erlendirme Direktörü Hamdiye Yalç n Muhasebe Müdürü Salih Murato lu Lojistik Müdürü dris Tilmensa r Üretim Planlama Müdürü Raflit Çilo lan Bütçe Müdürü Aykut Halit Grant Thornton Ba ms z D fl Denetim Emre Halit Grant Thornton Ba ms z D fl Denetim Fahrunisa Ar Ar lar Ba ms z D fl Denetim BÖLÜM III- MENFAAT SAH PLER 13- MENFAAT SAH PLER N N B LG LEND R LMES Menfaat sahipleri fiirketin bilgilendirme politikas çerçevesinde sürekli olarak bilgilendirilmektedir. Çal flanlar ile yöneticiler aras nda periyodik toplant lar düzenlenerek çal flanlar n fiirket hakk nda etkin olarak bilgilendirilmeleri sa lanm flt r. Çift tarafl bilgi ak fl na önem verilmifl, üstten alta do ru bilgi ak fl n n yan s ra alttan üste bilgi ak fl n n gerçeklefltirilmesi sa lanm flt r. fiirket içerisinde çal flanlar ile yöneticilerin bilgi paylafl m n n art r lmas için aç k kap sistemi uygulanmaktad r. Ayr ca çal flanlar, fiirket içerisinde kullan lan internet sistemi vas tas yla sürekli olarak bilgilendirilmeleri sa lanmaktad r. Müflteri ve tedarikçilere yönelik olarak periyodik toplant lar düzenlenmekte, fiirkete iliflkin kendilerini ilgilendiren hususlarda tüm müflteri ve tedarikçiler bilgilendirilmektedir. fiirket müflteri memnuniyetini ölçmek üzere bayilerle belli aral klarla toplant lar düzenlenmekte ve gerek görülmesi halinde bire bir veya toplu olarak ek toplant lara da yer verilmektedir.

70 68 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU 14- MENFAAT SAH PLER N N YÖNET ME KATILIMI Menfaat sahipleri yönetimde yer almamaktad r. Ancak, Yönetim Kurulu toplant lar na belli aral klarla ilk a zdan görüfl bildirmek amac yla çal flanlar n kat lmas hususuna önem verilmektedir. Di er menfaat sahiplerinin yönetimde yer almas na iliflkin bir model gelifltirilmemifltir. Ancak Yönetim Kurulu nda yer alan ba ms z üyeler fiirketin ve hissedarlar n yan s ra tüm menfaat sahiplerinin de yönetimde temsil edilmesine olanak sa lamaktad r. 15- NSAN KAYNAKLARI POL T KASI fiirketin yaz l olarak oluflturulmufl, ifle al m, terfi, iflten ç kartma, tazminat sistemi, e itim, kariyer planlama ve çal flanlar n performans ölçümlerini içeren bir insan kaynaklar politikas bulunmaktad r. Bu politikan n yürütülmesi ve gelifltirilmesi ile sorumlu birim nsan Kaynaklar Birimi dir. Çal flanlar n; özlük haklar, terfileri, kariyer planlamalar, e itimler ve disiplin uygulamalar bu birim taraf ndan takip edilmekte ve oluflturulmufl performans kriterleri do rultusunda çal flanlar belli aral klarla (y lda en az bir kez olmak üzere) de erlendirilmektedir. Çal flanlar n verimlili inin art r lmas amac yla belli aral klarla e itim programlar düzenlenmekte veya çal flanlar n düzenlenmifl olan programlara kat lmalar sa lanmaktad r. Çal flanlarla iliflkileri düzenlemek amac yla görevlendirilmifl bir Yönetim Kurulu üyesi bulunmamakla beraber çal flanlara iliflkin Yönetim Kurulunca al nmas gereken kararlarda çal flanlar temsilen görevlendirilmifl kiflilerin Yönetim Kurulu na konuya iliflkin bilgi vermek amac yla kat lmas sa lanmaktad r. Çal flanlara e itim, kariyer oluflturma, terfi ve di er konularda herhangi bir (etnik, dil, din, rk, cinsiyet vs.) ayr m olmaks z n eflit davran lmaktad r. Çal flanlardan ayr mc l k konusunda herhangi bir flikayet gelmemifltir. Çal flanlar aras nda ayr mc l a neden olabilecek uygulamalara karfl gerekli önlemler al nm fl, çal flanlar hiçbir ayr m gözetilmeksizin eflit tutulmufltur. Ayr ca, çal flanlar n memnuniyetini ölçmek amac yla nsan Kaynaklar Birimi taraf ndan anketler yap lmaktad r. 16- MÜfiTER VE TEDAR KÇ LERLE L fik LER HAKKINDA B LG LER Mal ve hizmetlerin pazarlanmas ve sat fl na yönelik olarak müflteri ve tedarikçiler ile periyodik olarak toplant lar yap lmaktad r. Ayr ca müflteri iletiflim merkezi ile müflteri sorunlar takip edilmekte ve vakit geçirmeksizin h zl çözümlere gidilmektedir. Help desk olarak faaliyet gösteren bu bölümde müflterilerin sorunlar na çözüm aranmakta, çözülemeyen her tür sorun fiirket yetkililerine aktar larak çözüme kavuflturulmaktad r. Müflteri ve tedarikçilerin memnuniyetinin sa lanmas için kalite kontrolüne maksimum derecede önem verilmekte ve bu amaçla s k kontroller gerçeklefltirilmektedir. ISO 9000 sistemi ISO sisteminde oldu u gibi gönüllülük esas na dayanmakta Toplam Kalite Yönetimi sürecine geçiflte önemli rol oynamakta ve bir basamak teflkil etmektedir. Vestel için Toplam Kalite Yönetimi yaflam kalitesini art ran önemli bir unsurdur. Müflteri memnuniyet derecesi belli aral klarla ölçülmekte, sorunlar n veya memnuniyetsizli in olufltu u noktalarda düzenlemeler yap lmas sa lanmaktad r. Vestel, TS-EN ISO 9001 Standard ile; müflteri taleplerinin ve pazar n araflt rmas ile bafllayan ve tasar m, üretim ve sat fl sonras servise kadar uzanan tüm ilgili süreç ve alt süreçleri disipline eden bir yönetim sistemi uygulayarak müflteri memnuniyetini en üst düzeye ç karmay hedeflemifltir. Dünya pazarlar ile rekabet edebilen bir kurulufl olan Vestel, standartlar n da belgeleyerek, çal flan, müflterisi, bayisi ve tedarikçisi ile dünya liginin iyi bir oyuncusu olmak için günden güne çabas n art rmaktad r. 17- SOSYAL SORUMLULUK A.fi., sosyal sorumluluk ilkesi çerçevesinde Zorlu Holding taraf ndan e itim, spor ve kültür alanlar nda yap lan hizmetlere katk sa lamaktad r. Vestel 2006 y l içerisinde çevresel etki denetimlerine tabi tutulmufl ve bu denetimler sonucunda çevrenin korunmas na yönelik herhangi bir ihlal saptanmam flt r. Vestel bünyesinde her departman için belirlenmifl potansiyel çevre riski tan mlanm fl olup, faaliyetler bu riskler göz önüne al narak sürdürülmektedir. A.fi., Tüketici Elektronik Sektöründe Dünya flirketi olma hedefi sorumlulu undan hareketle bünyesindeki tüm operasyonlar nda, üretim hatlar nda ve ürünlerinde çevresel gözden geçirme faaliyetlerini yürütmektedir. Faaliyet, ürün ve hizmetlerimizden etkilenen çal flanlar n, müflterilerin ve çevre halk n n sa l n ve güvenli ini gözetmeyi, gelecek nesiller ad na çevreyi ve do al hayat korumay

71 69 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU kendine görev saymaktad r. Bu önemi 1998 y l nda TSE'den TS-EN-ISO Çevre Yönetim Sistemi Sertifikas n alarak belgelemifltir. Çevresel aç dan sürekli geliflmeyi, kirlenmenin önlenmesini, yürürlükte bulunan çevreyle ilgili mevzuata ve idari düzenlemelere uyaca n, benimsemifl oldu u çevre politikas fl nda; - Yeni ürün proje ve operasyon de erlendirmesinde çevre faktörünün dikkate al nmas, - Ürün tasar m nda ve üretim süreçlerinde zararl madde kullan m n n azalt lmas ve daha az kirletici özelli i bulunan maddelerin araflt r lmas, - At klar n azalt m, tekrar kullan m, geri dönüflümü ve geri kazan m için çal flmalar yap lmas, - Verimlilik art fl ve yeni teknoloji kullan m n teflvik ile enerji, su ve do al kaynaklar n tasarrufunun sa lanmas, - Uygun oldu u yerde geri dönüflümlü ambalaj malzemesinin kullan lmas, - Çevre bilincinin oluflturulmas amac yla etkinliklerin düzenlenmesi konular nda çal flmalar yapmay ve bu yolda yeterli ve yerinde kaynak tahsis etmeyi taahhüt etmektedir. Vestel, çevre politikas ile çal flanlar n ve müflterilerin yaflam kalitesini koruyucu ve artt r c bir yaklafl m kendisine hedef alm flt r. Çevresel zararlara iliflkin fiirket hakk nda aç lm fl bir dava olmam flt r. Sosyal Sorumluluk çerçevesinde ise her türlü çal flma grup baz nda Mehmet Zorlu Vakf taraf ndan gerçeklefltirilmekte olup Vestel grup içi bir flirket olarak bu çal flmalara katk da bulunmaktad r. BÖLÜM IV- YÖNET M KURULU 18- YÖNET M KURULUNUN YAPISI, OLUfiUMU VE BA IMSIZ ÜYELER GÖREV ÜYEL K E T M DAHA ÖNCE ÜYE GÖREV YAfiI SÜRES SINIFLANDIRMASI DURUMU GÖREV YAPTI I YER Ahmet Nazif Zorlu Baflkan y l crada Yer Almayan Üye lkokul - Ekrem Pakdemirli Baflkan Yard mc s y l Ba ms z Üye Üniversite -Meclis Üyesi ve Bakanl k -Baflbakan Yard. -Bilkent, Baflkent ve Ege Üniversitesi Ö retim Üyeli i -Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yard. fiule Zorlu Yön. KuruluÜyesi y l crada yer almayan üye Üniversite -Grup flirketlerinde dönüflümlü olarak görev alma Ömer Yüngül Yön. Kurulu Üyesi y l crada yer alan üye Üniversite -Vestel Beyaz Eflya (Genel Müdür) Enis Turan Erdo an Yön. Kurulu Üyesi y l crada yer alan üye Üniversite -Ekinciler Holding Recep Y lmaz Argüden Yön. Kurulu Üyesi y l Ba ms z Üye Üniversite -Baflbakan Bafldan flman -Erdemir Yönetim Kurulu Baflkanl M. Cem Bodur Yön. Kurulu Üyesi y l crada Yer Almayan Üye Üniversite - Ekinciler Holding (Finans Koordinatörü) Yönetim Kurulu nda yer alan 7 üyeden 5'i icrada yer almayan üye niteli ine, 2'si ise icrada yer alan üye niteli ine sahiptir. Yönetim Kurulu baflkan ve icra baflkan farkl kiflilerdir. Yönetim Kurulu baflkan Ahmet Nazif Zorlu, fiirket icra baflkan ise Ömer Yüngül'dür. Yönetim Kurulu üyelerinden Ekrem Pakdemirli ve Y lmaz Argüden SPK Kurumsal Yönetim lkeleri Ba ms zl k Kriterlerine uygun olarak ba ms zl k niteli ine sahiptir. Ba ms z Yönetim Kurulu üyelerinin faaliyet döneminde ba ms zl klar n ortadan kald racak bir durum olmam flt r. Yönetim Kurulu üyelerinin fiirket d fl baflka görev veya görevler almas na iliflkin olarak herhangi bir s n rlama getirilmemifltir.

72 70 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU 19- YÖNET M KURULU ÜYELER N N N TEL KLER fiirketin Yönetim Kurulu üye seçiminde aranan asgari nitelikler SPK Kurumsal Yönetim lkeleri 3.1.1, 3.1.2, ve maddelerinde yer alan niteliklerle örtüflmektedir y l Ola an Genel Kurulunda yap lan esas sözleflme de iflikli i ile Yönetim Kurulu üyelerinin sahip olmas gereken asgari unsurlar fiirket esas sözleflmesine (Madde 12) eklenmifltir. Yönetim Kurulu üyelerinin bugüne dek e itim veya uyum program almaya yönelik bir ihtiyaçlar olmam flt r. Ancak gerek duyulmas halinde e itim ve uyum programlar Kurumsal Yönetim Komitesince uygulanmas sa lanacakt r. 20- fi RKET N M SYON VE V ZYONU LE STRATEJ K HEDEFLER fiirketin misyon, vizyon, amaç ve de erleri web sayfas yolu ile kamuya aç klanm flt r. Misyon: Teknolojik ürünlerle dünyay fethetmek Vizyon: Sektörümüzde dünyan n en güçlü üretim ve teknoloji grubu olmak Yönetim Kurulu, yöneticiler taraf ndan oluflturulan stratejik hedefleri onaylamaktad r. fiirketin stratejik hedeflerine yönelik fikirler Yönetim Kurulu veya yöneticiler taraf ndan oluflturulabilir. Yönetim Kurulu oluflturdu u hedeflere iliflkin mutlaka yöneticilerin fikrine dan fl r. Yöneticiler taraf ndan oluflturulan hedefler ise öncelikle yönetim kademesinde tart fl ld ktan sonra Yönetim Kurulu na sunulur ve Yönetim Kurulu taraf ndan onaylan r. Stratejik hedeflere iliflkin yap lan toplant lara yöneticiler de davet edilebilir. Onaylanan hedeflere yönelik çal flma en k sa zaman içerisinde bafllat l r. Hedeflere ulafl lma derecesi mali tablo dönemlerinde ve y l sonunda faaliyetler itibariyle sonuçlar izlenerek ölçülür. Yönetim Kurulu fiirketin hedeflerine ulaflma derecesini, faaliyetlerini ve geçmifl performans n gözden geçirmek amac yla y lda birkaç kez de erlendirme toplant s gerçeklefltirmektedir. Bu de erlendirme toplant lar nda Yönetim Kurulu nun hedeflerine ulaflma derecesi, faaliyetlerin etkinli i, geçmifl performans ve flirket stratejileri tart fl lmaktad r. Ayr ca, Vestel ifl de erlendirme direktörü her ay icra kuruluna performans raporu vermektedir. 21- R SK YÖNET M VE Ç KONTROL MEKAN ZMASI Vestel Yönetim Kurulu mevcut ve potansiyel riskleri ölçmek ve bunlar çözümlemek amac yla fiirket bünyesinde risk yönetim mekanizmas oluflturmufltur. Bu mekanizma fiirketin toplamda ve her birim baz nda alabilece i azami riski belirlemek, bu riskleri ölçmek ve bunlara iliflkin gerekli önlemleri almak üzere oluflturulmufl kontrol mekanizmalar n içermektedir. A.fi. Yönetim Kurulu fiirketin risklerini etkilerini en aza indirgeyecek bir risk yönetimi ve iç kontrol mekanizmas n n oluflturulmas ve bunun sa l kl olarak ifllemesini sa lamakla sorumludur. fiirketin iç kontrol sistemi finansal, operasyonel ve uygunluk kontrolünün tamam n içermekte olup, belli aral klarla riskin ölçümünü ve hangi seviyede oldu unu ölçümlemektedir. Bu mekanizman n etkinli i belli aral klarla gözden geçirilmesi sa lanmakta ve etkinli in düflüflüne neden olabilecek aksamalar en k sa zamanda düzeltilmektedir. Ayr ca, Vestel, faaliyetlerini yürütürken etkin bir operasyon program olan SAP sistemini kullanmaktad r 22- YÖNET M KURULU ÜYELER LE YÖNET C LER N YETK VE SORUMLULUKLARI Yönetim Kurulu üyelerinin yetki ve sorumluluklar na flirket esas sözleflmesinde ve fiirketin web sitesinde yer verilmifltir.

73 71 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU 23- YÖNET M KURULUNUN FAAL YET ESASLARI Yönetim Kurulu toplant gündemleri Yönetim Kurulu baflkan ve üyeler taraf ndan belirlenir. Gündemin belirlenmesi aflamas nda yöneticilerden gelen taleplere önem verilir. Yönetim Kurulu toplant lar esas sözleflme Madde 16'da da belirtildi i üzere y lda en az 12 kez gerçeklefltirilir. Yönetim Kurulu y l içerisinde toplam 12 kez toplanm flt r. Toplant lara kat l m oran %90 olmufltur. Toplant lara kat l m art rmak amac yla esas sözleflmeye üst üste üç toplant ya özürsüz olarak ifltirak etmeyen Yönetim Kurulu Üyesi de istifa etmifl say l r. ibaresi eklenmifltir. Toplant lara iliflkin ça r posta, faks ve yolu ile yap lmaktad r. Kurumsal Yönetim lkeleri çerçevesinde fiirket bünyesinde Yönetim Kurulu na ba l olarak oluflturulan sekretarya toplant tarihinden en az bir hafta (yedi gün) önce Yönetim Kurulu üyelerini toplant gündemi ve gündeme iliflkin dokümanlar kendilerine ulaflt rmak yolu ile bilgilendirmektedir. Yönetim Kurulu toplant lar nda oluflan farkl görüfl aç klanan konulara iliflkin makul ve ayr nt l karfl oy gerekçelerinin zapta geçirilmesi karara ba lanm flt r. Ancak, henüz böyle bir durum oluflmam flt r. Yönetim Kurulu Sekretaryas vas tas yla tutulan Yönetim Kurulu tutanaklar nda üyelerin sormufl olduklar sorular ve bunlara verilen cevaplar zapta geçirilmektedir SPK Kurumsal Yönetim lkeleri IV. Bölüm 'üncü maddesinde yer alan Yönetim Kurulu toplant lar na fiilen kat lan Yönetim Kurulu üyeleri taraf ndan onaylanacak maddeler için üyelerin fiilen kat l m sa lanmaktad r. Yönetim Kurulu baflkan n ve üyelerinin, olumlu veya olumsuz veto hakk veya a rl kl oy hakk bulunmamaktad r. Tüm üyeler ve baflkan eflit oy hakk na sahiptir. 24- fi RKETLE MUAMELE YAPMA VE REKABET YASA I Vestel Yönetim Kurulu üyelerinin Türk Ticaret Kanunu 334 ve 335. maddesi gere i flirketle herhangi bir ifllem yapmalar veya rekabet etmelerine iliflkin gündem maddesi her sene Genel Kurul'un onay na sunulmaktad r y l içerisinde Yönetim Kurulu üyelerinin flirketle herhangi bir ifllem yapmalar veya rekabet etmeleri söz konusu olmam flt r. Kurumsal Yönetim ilkeleri çerçevesinde flirketle muamele yapma ve rekabet yasa na iliflkin herhangi bir durum meydana gelmesi halinde bundan dolay olabilecek ç kar çat flmalar kamuya aç klanacakt r. 25- ET K KURALLAR Vestel etik kurallar yaz l olarak haz rlanm fl ve bilgilendirme politikas çerçevesinde web sitesi yolu ile kamuya aç klanm flt r. Yönetim Kurulu, flirket ve çal flanlar için oluflturulmufl olan etik kurallar n uygulanmas na azami ölçüde özen gösterilmektedir. 26- YÖNET M KURULUNDA OLUfiTURULAN KOM TELER N SAYI, YAPI VE BA IMSIZLI I A.fi.Yönetim Kurulu, Sermaye Piyasas Kurumsal Yönetim lkeleri do rultusunda, Yönetim Kurulu na ba l olarak çal flmak üzere Kurumsal Yönetim ve Atama Komitesi ve Denetim Komitesini kurmufltur. Denetim Komitesi Denetim Komitesi, Sermaye Piyasas Kurulu'nun seri X, no: 19 Madde 3 tebli i uyar nca tarihli Yönetim Kurulu karar ile kurulmufltur ve finansal ve operasyonel faaliyetlerin sa l kl bir flekilde gözetilmesini teminen görev yapmaktad r. Denetim Komitesi Sermaye Piyasas Kurulu Kurumsal Yönetim lkelerine uygun olarak yap land r lm flt r. Komite en az iki üyeden oluflmaktad r. Komitenin ba ms zl n n sa lanmas n teminen komite baflkanl görevinin ba ms z üyeler aras ndan seçilmesine karar verilmifltir. Komite baflkan n n ba ms zl n n yan s ra seçiminde de belli niteliklere sahip olmas na dikkat edilmifltir. Komite baflkan n n daha önce benzer bir görevde bulunmufl, mali tablolar analiz edebilecek bilgi birikime sahip, muhasebe standartlar na vak f ve yüksek nitelikli olmas na özen gösterilmektedir. fiirket esas sözleflmesinde de bu hususlara yer verilmifltir. (Madde 35 ve 36) Denetim Komitesi baflkan Ekrem Pakdemirli'dir ve ba ms z üyeler aras ndan seçilmifltir. Di er üye Cem Bodur'dur ve icrada yer almayan üyeler aras nda yer almaktad r. Denetim Komitesinin y lda en az 4 defa -her çeyrekte bir kez olmak üzere toplanmas esas sözleflme ile düzenlenmifltir. Komitesinin kararlar n n ve toplant tutanaklar n n tutulmas ndan yönetim sekretaryas sorumludur. Komitenin ayr nt l ve yaz l olarak düzenlenmifl çal flma esaslar do rultusunda faaliyetlerini gerçeklefltirmektedir. Kurumsal Yönetim Ve Atama Komitesi A.fi., tarihli Yönetim Kurulu karar ile Sermaye Piyasas Kurulu Kurumsal Yönetim lkeleri Tebli i do rultusunda

74 72 KURUMSAL YÖNET M UYUM RAPORU Kurumsal Yönetim Komitesini kurmufltur. Komite, fiirketin kurumsal yönetim ilkelerine olan uyumunu izlemek ve flirkete iliflkin atamalarda Yönetim Kurulu na önerilerde bulunmak üzere kurulmufltur. Kurumsal Yönetim Komitesi baflkan Y lmaz Argüden dir ve ba ms z üyeler aras ndan seçilmifltir. Di er üye fiule Zorlu dur ve icrada yer almayan üyeler aras nda yer almaktad r. Komite üyelerinin niteliklerinin Kurumsal Yönetim lkelerinde yer alan Yönetim Kurulu üye niteliklerine uymas na özen gösterilmektedir. Kurumsal Yönetim Komitesinin y lda en az 3 kez toplanmas esast r y l içerisinde komite toplam 3 toplant gerçeklefltirmifltir. Yönetim Kurulu sekretaryas, Kurumsal Yönetim Komitesinin toplant tutanaklar n n tutulmas, arflivlenmesi ve komite üyelerinin etkin bilgilendirilmesinin sa lanmas amac yla görev yapmaktad r. Komitenin ayr nt l ve yaz l olarak düzenlenmifl çal flma esaslar do rultusunda faaliyetlerini gerçeklefltirmektedir y l nda Kurumsal Yönetim ve Atama Komitesinin gerçeklefltirmifl oldu u faaliyetler afla dad r: fiirket bünyesinde kurumsal Yönetim ilkelerinin yerlefltirilmesi çal flmalar, Yönetim Kurulu yap s na ve etkinli ine iliflkin öneriler getirilmesi, Komitelerin yap s, çal flma tarz n n de erlendirilmesi ve önerilerde bulunulmas Yat r mc liflkileri Biriminin yap land r lmas ve koordinasyonu. 27- YÖNET M KURULU NA SA LANAN MAL HAKLAR Yönetim Kurulu üyeleri ve denetçilere verilecek olan huzur hakk her sene Genel Kurul taraf ndan belirlenmektedir. Vestel Yönetim Kurulu Üyelerine sektör emsallerine uygun olarak 2006 y l Haziran ay itibariyle toplam 55,000 YTL. ödeme yap lmaktad r. Yönetim Kurulu Denetçileri ise y ll k olarak 2,232 YTL ücret almaktad r. fiirket herhangi bir Yönetim Kurulu üyesine ve yöneticilerine borç vermemifl veya kredi kulland rmam flt r. VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi. KÂR DA ITIM POL T KASI Sanayi ve Ticaret A.fi. Yönetim Kurulu nun tarihinde flirket merkezinde yapt toplant da al nan karar do rultusunda, fiirket Yönetim Kurulunda belirlenen temettü politikas do rultusunda 2006 y l kar dahil olmak üzere hissedarlara net da t labilir kar n asgari %25'i kadar nakit veya hisse senedi fleklinde temettü olarak da t lmas kararlaflt r lm flt r. Ulusal ve Global ekonomik flartlar ve flirketin büyüme plan na ba l olarak da t lacak temettü miktar Yönetim Kurulu taraf ndan her y l Ola an Genel Kurul toplant s nda önerilecektir."

75 73 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi. Ç DENET M RAPORU Ortakl n Ünvan Merkezi : Ambarl Yolu, Zorlu Plaza, Avc lar, stanbul Sermayesi Denetçinin Ad Kat l nan Yönetim Kurulu Ortakl n hesaplar, defter ve belgeleri üzerinde yap lan incelemelerin kapsam hangi tarihlerde inceleme yap ld ve var lan sonuçlar Türk Ticaret Kanunu nun 353. maddesinin 1. f kras n n 3 numaral bendi gere ince ortakl k veznesinde yap lan inceleme tarihleri ve sonuçlar ntkal eden flikayet ve yolsuzluklar ve bunlar hakk nda yap lan ifllemler : VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi. : YTL : Coflkun Özkan, CIA, CFE : 2006 Hesap Dönemi : Ortakl n ve tarihleri itibariyle bilançolar ve ayn tarihlerde sona eren s ras yla son 3 ayl k ve 12 ayl k gelir tablosu kalemleri incelenmifltir. Tutulan kay tlar n; Esas Sözleflme Hükümleri, Genel Muhasebe Kurallar ve Genel Kabul Görmüfl ç Kontrol Uygulamalar çerçevesinde uygunlu u de erlendirilmifltir. Belli konulardaki iç kontrollerin güçlendirilmesini teminen önerilerde bulunulmufl ve Ortakl k yetkilileriyle bu önerilerin uygulanmas yönünde mutab k kal nm flt r. : Ortakl k veznesi tarihi itibariyle say lm fl ve say m neticesinde mevcutlar n kay tlarla uygun oldu u görülmüfltür. : Herhangi bir flikayet ve yolsuzluk intikal etmemifltir. Sanayi ve Ticaret A.fi. nin dönemi hesap ifllemlerini Türk Ticaret Kanunu, Ortakl n esas sözleflmesi ve di er mevzuat ile genel kabul görmüfl muhasebe ilke ve standartlar na göre incelemifl bulunmaktay z. Görüfllerimize göre içeri ini benimsedi imiz ekli tarihi itibariyle düzenlenmifl bilanço, Ortakl n, an lan tarihteki gerçek mali durumunu ve dönemine ait Gelir Tablosu an lan döneme ait gerçek faaliyet sonuçlar n yans tmakta olup, defter kay tlar na uygun bulunmaktad r. Bilanço ve Gelir Tablosu nun onaylanmas n ve Yönetim Kurulu nun aklanmas n oylar n za arz ederim. DENETÇ Coflkun Özkan, CIA, CFE

76 74 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi. YÖNET M KURULU KARARI KARAR TAR H : KARAR NO: 2007/17 KARARA KATILANLAR: Ahmet Nazif ZORLU fiule ZORLU Ömer YÜNGÜL Enis Turan ERDO AN M. Cem BODUR Ekrem PAKDEM RL GÜNDEM: VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET ANON M fi RKET Yönetim Kurulu Sn. Ahmet Nazif ZORLU'nun baflkanl nda flirket merkezinde toplanm fl ve gündemdeki hususlar görüflülerek afla daki kararlar al nm flt r. Yönetim Kurulumuzun onay na sunulan ve ek te yer alan 2006 y l Faaliyet Raporu nun kabulüne ve pay sahiplerinin bilgisine sunulmas na, Toplant ya kat lan yönetim kurulu üyelerinin oybirli i ile karar verilmifltir. YÖNET M KURULU Ahmet Nazif ZORLU Ekrem PAKDEM RL fiule ZORLU M. Cem BODUR Baflkan Baflkan Yard mc s Üye Üye Enis Turan ERDO AN Üye Ömer YÜNGÜL Üye

77 75 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H T BAR YLE KONSOL DE MAL TABLOLAR KONSOL DE B LANÇOLAR KONSOL DE GEL R TABLOLARI KONSOL DE ÖZSERMAYE DE fi M TABLOLARI KONSOL DE NAK T AKIM TABLOLARI çindekiler KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR NOT 1 ORGAN ZASYON VE FAAL YET KONUSU NOT 2 MAL TABLOLARIN SUNUMUNA L fik N ESASLAR NOT 3 UYGULANAN DE ERLEME LKELER /MUHASEBE POL T KALARI NOT 4 HAZIR DE ERLER NOT 5 MENKUL KIYMETLER NOT 6 F NANSAL BORÇLAR NOT 7 T CAR ALACAK VE BORÇLAR NOT 8 F NANSAL K RALAMA ALACAKLARI VE BORÇLARI NOT 9 L fik L TARAFLARDAN ALACAKLAR VE BORÇLAR NOT 10 D ER ALACAKLAR VE BORÇLAR NOT 11 CANLI VARLIKLAR NOT 12 STOKLAR NOT 13 DEVAM EDEN NfiAAT SÖZLEfiMELER ALACAKLARI VE HAKED fi BEDELLER NOT 14 ERTELENEN VERG VARLIKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLER NOT 15 D ER CAR /CAR OLMAYAN VARLIKLAR VE KISA/UZUN VADEL YÜKÜMLÜLÜKLER NOT 16 F NANSAL VARLIKLAR NOT 17 POZ T F/NEGAT F fieref YE NOT 18 YATIRIM AMAÇLI GAYR MENKULLER NOT 19 MADD VARLIKLAR NOT 20 MADD OLMAYAN VARLIKLAR NOT 21 ALINAN AVANSLAR NOT 22 EMEKL L K PLANLARI NOT 23 BORÇ KARfiILIKLARI NOT 24 ANA ORTAKLIK DIfiI PAYLAR/ANA ORTAKLIK DIfiI KAR/(ZARAR) NOT 25 SERMAYE/KARfiILIKLI fit RAK SERMAYE DÜZELTMES NOT 26 SERMAYE YEDEKLER NOT 27 KAR YEDEKLER NOT 28 GEÇM fi YIL KAR/(ZARARLARI) NOT 29 YABANCI PARA POZ SYONU NOT 30 DEVLET TEfiV K VE YARDIMLARI NOT 31 KARfiILIKLAR, fiarta BA LI VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER NOT 32 filetme B RLEfiMELER NOT 33 BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA NOT 34 B LANÇO TAR H NDEN SONRAK OLAYLAR NOT 35 DURDURULAN FAAL YETLER NOT 36 ESAS FAAL YET GEL RLER NOT 37 FAAL YET G DERLER NOT 38 D ER FAAL YETLERDEN GEL R/(G DER) VE KAR/(ZARAR) NOT 39 F NANSMAN G DERLER NOT 40 NET PARASAL POZ SYON KARI/(ZARARI) NOT 41 VERG LER NOT 42 H SSE BAfiINA KAZANÇ NOT 43 NAK T AKIM TABLOSU NOT 44 MAL TABLOLARI ÖNEML ÖLÇÜDE ETK LEYEN YA DA TABLOLARIN AÇIK YORUMLANAB L R VE ANLAfiILAB L R OLMASI AÇISINDAN AÇIKLANMASI GEREKL OLAN D ER HUSUSLAR

78 76 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi HESAP DÖNEM NE A T BA IMSIZ DENET M RAPORU Sanayi ve Ticaret A.fi. Yönetim Kurulu na 1. Sanayi ve Ticaret A.fi. nin ( fiirket ) tarihi itibariyle düzenlenmifl ekte yer alan konsolide bilançosunu, ayn tarihte sona eren y la ait konsolide gelir tablosunu, konsolide özsermaye de iflim tablosunu ve konsolide nakit ak m tablosunu, önemli muhasebe politikalar n n özetini ve dipnotlar denetlemifl bulunuyoruz. Finansal Tablolarla lgili Olarak flletme Yönetiminin Sorumlulu u 2. fiirket yönetimi finansal tablolar n Sermaye Piyasas Kurulu nca yay mlanan finansal raporlama standartlar na göre haz rlanmas ve dürüst bir flekilde sunumundan sorumludur. Bu sorumluluk, konsolide finansal tablolar n hata ve/veya hile ve usulsüzlükten kaynaklanan önemli yanl fll klar içermeyecek biçimde haz rlanarak, gerçe i dürüst bir flekilde yans tmas n sa lamak amac yla gerekli iç kontrol sisteminin tasarlanmas n, uygulanmas n ve devam ettirilmesini, koflullar n gerektirdi i muhasebe tahminlerinin yap lmas n ve uygun muhasebe politikalar n n seçilmesini içermektedir. Ba ms z Denetim Kuruluflunun Sorumlulu u 3. Sorumlulu umuz, yapt m z ba ms z denetime dayanarak bu konsolide finansal tablolar hakk nda görüfl bildirmektir. Ba ms z denetimimiz, Sermaye Piyasas Kurulu nca yay mlanan ba ms z denetim standartlar na uygun olarak gerçeklefltirilmifltir. Bu standartlar, etik ilkelere uyulmas n ve ba ms z denetimin, konsolide finansal tablolar n gerçe i do ru ve dürüst bir biçimde yans t p yans tmad konusunda makul bir güvenceyi sa lamak üzere planlanarak yürütülmesini gerektirmektedir. 4. Ba ms z denetimimiz, konsolide finansal tablolardaki tutarlar ve dipnotlar ile ilgili ba ms z denetim kan t toplamak amac yla, ba ms z denetim tekniklerinin kullan lmas n içermektedir. Ba ms z denetim tekniklerinin seçimi, finansal tablolar n hata ve/veya hileden ve usulsüzlükten kaynaklan p kaynaklanmad hususu da dahil olmak üzere önemli yanl fll k içerip içermedi ine dair risk de erlendirmesini de kapsayacak flekilde, mesleki kanaatimize göre yap lm flt r. Bu risk de erlendirmesinde, grubun iç kontrol sistemi göz önünde bulundurulmufltur. Ancak, amac m z iç kontrol sisteminin etkinli i hakk nda görüfl vermek de il, ba ms z denetim tekniklerini koflullara uygun olarak tasarlamak amac yla, iflletme yönetimi taraf ndan haz rlanan konsolide finansal tablolar ile iç kontrol sistemi aras ndaki iliflkiyi ortaya koymakt r. Ba ms z denetimimiz, ayr ca iflletme yönetimi taraf ndan benimsenen muhasebe politikalar ile yap lan önemli muhasebe tahminlerinin ve finansal tablolar n bir bütün olarak sunumunun uygunlu unun de erlendirilmesini içermektedir. 5. Ba ms z denetim s ras nda temin etti imiz ba ms z denetim kan tlar n n, görüflümüzün oluflturulmas na yeterli ve uygun bir dayanak oluflturdu una inan yoruz.

79 77 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi HESAP DÖNEM NE A T BA IMSIZ DENET M RAPORU 6. fiirket in Rusya da kurulu %100 oran nda ifltiraki Vestel CIS Limited in, televizyon üretimini gerçeklefltirdi i fabrika binas, makine, tesis ve cihazlar ile mamul stoklar n n bir k sm, hammadde ve komponent stoklar n n tamam 14 Kas m 2005 tarihinde meydana gelen yang n sonucu imha olmufltur. Yang n ayr ca yönetim binas nda hasara sebebiyet vermifl ve muhasebe kay tlar ve evraklar da yang nda imha olmufltur. Yang n sonras hasar tespit çal flmalar na bafllanm fl ve Vestel CIS Limited in ba ms z d fl denetçi raporuna göre hasar gören veya imha olan duran varl k, stok ve yang n dolay s yla oluflan kar kayb ile toplam YTL tutar nda hasar belirlenmifl (dipnot 15) ve Di er Dönen Varl klar hesab nda muhasebelefltirilmifltir. Rapor tarihi itibariyle sigorta flirketi ile Vestel CIS Limited aras nda görüflmeler henüz sonuçlanmam flt r. Vestel CIS Limited yönetiminin beyan na göre yukar da beklenen hasar tutar ile sigortadan tazmin edilecek tutar aras nda fark beklenmemekte olup mali tablolar nda bu hususta karfl l k ayr lmam flt r. Ayr ca Vestel CIS Limited in ba ms z d fl denetçilerinin tarihi itibariyle haz rlam fl olduklar ba ms z denetçi raporuna göre Rusya daki yerel vergi idaresi vergi indirimi kapsam nda yat r m yap lm fl ancak yang nda imha olan duran varl klara iliflkin YTL tutar ndaki KDV nin iadesini talep etmifltir. Bu konuyla ilgili davay yerel vergi idaresi kaybetmifltir. Yerel vergi idaresi taraf ndan bir üst mahkemeye baflvurulmufl olup yarg süreci devam etmektedir. Bahis konusu KDV iadesine iliflkin olarak karfl l k ayr lmam flt r. Görüfl 5. Görüflümüze göre, iliflikteki konsolide finansal tablolarda yukar da madde 6 da aç klanan hususlar nedeniyle ortaya ç kabilecek düzeltmeler d fl nda, Sanayi ve Ticaret A.fi. nin tarihi itibariyle konsolide finansal durumunu, ayn tarihte sona eren y la ait konsolide finansal performans n ve konsolide nakit ak mlar n, Sermaye Piyasas Kurulu nca yay mlanan finansal raporlama standartlar çerçevesinde do ru ve dürüst bir biçimde yans tmaktad r. stanbul, ENG N Ba ms z Denetim ve Serbest Muhasebecilik Mali Müflavirlik A.fi. Member Firm of GRANT THORNTON International Emre Halit Sorumlu Ortak Bafldenetçi Y ld zposta Caddesi Dedeman flhan No:48 Kat: Gayrettepe stanbul

80 78 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi VE 2005 TAR HLER T BAR YLE KONSOL DE B LANÇOLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dipnot VARLIKLAR Referanslar Cari / Dönen Varl klar Haz r De erler Menkul K ymetler (net) Ticari Alacaklar (net) Finansal Kiralama Alacaklar (net) liflkili Taraflardan Alacaklar (net) Di er Alacaklar (net) Canl Varl klar (net) Stoklar (net) Devam Eden nflaat Sözleflmelerinden Alacaklar (net) Ertelenen Vergi Varl klar Di er Cari/Dönen Varl klar Cari Olmayan / Duran Varl klar Ticari Alacaklar (net) Finansal Kiralama Alacaklar (net) liflkili Taraflardan Alacaklar (net) Di er Alacaklar (net) Finansal Varl klar (net) Pozitif/Negatif fierefiye (net) Yat r m Amaçl Gayrimenkuller (net) Maddi Varl klar (net) Maddi Olmayan Varl klar (net) Ertelenen Vergi Varl klar Di er Cari Olmayan/Duran Varl klar TOPLAM VARLIKLAR liflikteki dipnotlar bu konsolide mali tablolar n ayr lmaz parças n oluflturur.

81 79 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi VE 2005 TAR HLER T BAR YLE KONSOL DE B LANÇOLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dipnot ÖZSERMAYE VE YÜKÜMLÜLÜKLER Referanslar K sa Vadeli Yükümlülükler Finansal Borçlar (net) Uzun Vadeli Finansal Borçlar n K sa Vadeli K s mlar (net) Finansal Kiralama fllemlerinden Borçlar (net) Di er Finansal Yükümlülükler (net) Ticari Borçlar (net) liflkili Taraflara Borçlar (net) Al nan Avanslar Devam Eden nflaat Sözleflmeleri Hakedifl Bedelleri (net) Borç Karfl l klar Ertelenen Vergi Yükümlülü ü Di er Yükümlülükler (net) Uzun Vadeli Yükümlülükler Finansal Borçlar (net) Finansal Kiralama fllemlerinden Borçlar (net) Di er Finansal Yükümlülükler (net) Ticari Borçlar (net) liflkili Taraflara Borçlar (net) Al nan Avanslar Borç Karfl l klar Ertelenen Vergi Yükümlülü ü Di er Yükümlülükler (net) ANA ORTAKLIK DIfiI PAYLAR ÖZSERMAYE Sermaye Karfl l kl fltirak Sermaye Düzeltmesi Sermaye Yedekleri Hisse Senetleri hraç Primleri Hisse Senedi ptal Karlar Yeniden De erleme Fonu Finansal Varl klar De er Art fl Fonu Özsermaye Enflasyon Düzeltmesi Farklar Kar Yedekleri Yasal Yedekler Statü Yedekleri Ola anüstü Yedekler Özel Yedekler Sermayeye Eklenecek fltirak Hisseleri ve Gayrimenkul Sat fl Kazançlar Yabanc Para Çevrim Farklar (2.017) Net Dönem Kar /Zarar Geçmifl Y llar Kar/Zararlar 28 ( ) ( ) TOPLAM ÖZSERMAYE YÜKÜMLÜLÜKLER liflikteki dipnotlar bu konsolide mali tablolar n ayr lmaz parças n oluflturur.

82 80 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi VE 2005 TAR HLER NDE SONA EREN YILLARA A T KONSOL DE GEL R TABLOLARI (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dipnot VARLIKLAR Referanslar ESAS FAAL YET GEL RLER Sat fl Gelirleri (net) Sat fllar n Maliyeti (-) 36 ( ) ( ) BRÜT ESAS FAAL YET KARI Faaliyet Giderleri (-) 37 ( ) ( ) NET ESAS FAAL YET KARI Di er Faaliyetlerden Gelir ve Karlar Di er Faaliyetlerden Gider ve Zararlar (-) 38 ( ) ( ) Finansman Giderleri (-) 39 ( ) ( ) FAAL YET KARI / (ZARARI) (6.040) Net Parasal Pozisyon Kar/Zarar Ana Ortakl k D fl Kar 24 (12.647) (30.360) VERG ÖNCES KAR/ (ZARAR) (18.687) Vergiler (16.806) NET DÖNEM KARI H SSE BAfiINA KAZANÇ 42 0,02 0,54 liflikteki dipnotlar bu konsolide mali tablolar n ayr lmaz parças n oluflturur.

83 81 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi VE 2005 TAR HLER NDE SONA EREN YILLARA A T KONSOL DE ÖZSERMAYE DE fi M TABLOLARI (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Sermaye yedekleri Kar yedekleri Finansal Sermaye Hisse Varl klar Özsermaye Yabanc Senedi De er Enflasyon Para Geçmifl Net hraç Art fl Düzeltmesi Yasal Ola anüstü Özel Çevrim Y llar Dönem Toplam Primleri Fonu Farklar Yedekler Yedekler Yedekler Farklar Zararlar Kar Özsermaye bakiyesi (1.764) ( ) Yedeklere aktar m (34.967) -- Finansal varl klardaki azal fl Konsolidasyon kapsam na al nan ifltirak (2.384) Geçmifl y llar zararlar na transfer (60.736) -- Yabanc para çevrim farklar (253) -- (253) Net dönem kar bakiyesi (2.017) ( ) Geçmifl y llar zararlar na transfer (86.400) -- Yedeklere aktar m (57.956) Finansal varl klardaki azal fl (1.401) (1.401) Vestel Beyaz Eflya'n n halka arz (29.984) Ana ortakl k d fl paylara transfer (508) -- (508) Yabanc para çevrim farklar Net dönem kar bakiyesi ( ) liflikteki dipnotlar bu konsolide mali tablolar n ayr lmaz parças n oluflturur.

84 82 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi VE 2005 TAR HLER NDE SONA EREN YILLARA A T KONSOL DE NAK T AKIM TABLOLARI (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dipnot FAAL YETLERDEN DO AN NAK T AKIMLARI Referanslar Vergi öncesi (zarar) / kar (18.687) Vergi öncesi kar ile faaliyetlerden do an net nakit ak mlar n n mutabakat için yap lan düzeltmeler Amortisman ve itfa paylar K dem tazminat karfl l Stok de er düflüklü ü karfl l fiüpheli alacaklar karfl l Di er karfl l klardaki art fl ve azal fllar (81.278) (7.440) Ana ortakl k d fl paylar Maddi duran varl k sat fl kar /(zarar ) (7.426) Faiz geliri 38 (39.608) (74.501) Faiz gideri Faaliyetlerle ilgili varl k ve borçlardaki de iflim öncesi faaliyet geliri Ticari alacaklardaki de iflim ( ) liflkili taraflar bakiyesindeki de iflim (5.832) Stoklardaki de iflim ( ) ( ) Di er dönen varl klardaki de iflim (65.873) ( ) Ticari borçlardaki de iflim Di er k sa vadeli yükümlülüklerdeki de iflim (47.603) Ödenen k dem tazminatlar Faaliyetlerden elde edilen net nakit ak mlar Yat r m faaliyetlerindeki nakit ak mlar Ba l ortakl k iktisab ndan kaynaklanan nakit ç k fl 43 (1.619) -- Maddi duran varl k al mlar 19 ( ) ( ) Maddi olmayan duran varl k al mlar 20 ( ) Finansal varl klardaki art fl (24) (10) Sat lmaya haz r varl klardaki azal fl Yat r m faaliyetlerinden kaynaklanan net nakit ç k fllar ( ) ( ) Finansal faaliyetlerdeki nakit ak mlar Banka kredilerindeki de iflim net Finansal kiralama ifllemlerindeki de iflim net (3.527) (4.952) Ödenen faiz (94.284) (59.300) Al nan faiz Finansal faaliyetlerden kaynaklanan net nakit ak mlar Nakit ve nakit benzerlerindeki de iflim (33.330) (67.216) Dönem bafl haz r de erler Dönem sonu haz r de erler liflikteki dipnotlar bu konsolide mali tablolar n ayr lmaz parças n oluflturur.

85 83 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 1 - ORGAN ZASYON VE FAAL YET KONUSU Sanayi ve Ticaret Anonim fiirketi ( Vestel veya fiirket ) ve ba l ortakl klar ( Grup ), a rl kl olarak kahverengi ve beyaz eflya üretim ve ticareti ile ilgili faaliyetleri yürütmektedir. fiirket in genel müdürlü ü, Ambarl Yolu, Zorlu Plaza, Avc lar, stanbul, Türkiye dedir. Grup un Manisa Organize Sanayi Bölgesi, zmir Ege Serbest Bölgesi ve Rusya da üretim tesisleri bulunmaktad r. fiirket, Sermaye Piyasas Kurulu na ( SPK ) kay tl d r ve hisseleri 1990 y l ndan beri stanbul Menkul K ymetler Borsas nda ( MKB ) ifllem görmektedir itibariyle, fiirket in hisselerinin ço unlu unu elinde bulunduran hissedarlar ve hisse oranlar afla daki gibidir: Pay % Collar Holding B.V. (Hollanda) 51,59 Di er ortaklar (Halka aç k) 48,41 100, tarihi itibariyle Grup un bünyesinde istihdam edilen personel say s d r ( : ). NOT 2 - MAL TABLOLARIN SUNUMUNA L fik N ESASLAR Uygulanan muhasebe standartlar Grup un y l sonu konsolide mali tablolar, Sermaye Piyasas Kurulu ( SPK ) taraf ndan yay mlanan muhasebe ve raporlama ilkelerine ( SPK Muhasebe Standartlar ) uygun olarak haz rlanm flt r. SPK XI-25 No lu Sermaye Piyasalar nda Muhasebe Standartlar tebli inde kapsaml bir muhasebe ilkeleri seti yay nlam flt r. An lan tebli de, alternatif olarak Uluslararas Muhasebe Standartlar Kurulu (IASB) taraf ndan ç kar lm fl olan Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar n n uygulanmas n n da, SPK Muhasebe Standartlar na uyulmufl say laca belirtilmifltir. Ekli mali tablolar ve dipnotlar, yukar da bahsedilen SPK n n Seri: XI, No: 25 say l Tebli i çerçevesinde haz rlanm fl ve SPK taraf ndan tarihli duyuru ile uygulanmas zorunlu k l nan formatlara uygun olarak sunulmufltur. SPK, tarihli toplant s nda, Türkiye de faaliyette bulunan ve SPK Muhasebe Standartlar na göre mali tablo haz rlayan flirketler için, tarihinden itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulamas na son verilmesine karar vermifltir. Bu do rultuda Grup tarihinden sonra enflasyon muhasebesine iliflkin düzeltmeleri yapmam flt r. Grup muhasebe kay tlar n n tutulmas nda ve kanuni mali tablolar n n haz rlanmas nda SPK taraf ndan ç kar lan prensipler ve flartlara, Türk Ticaret Kanunu ( TTK ), vergi mevzuat ve Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanl ( Maliye Bakanl ) taraf ndan ç kar lan Tekdüzen Hesap Plan flartlar na uymaktad r. SPK Muhasebe Standartlar na göre haz rlanan bu mali tablolar, makul de erleri ile gösterilen finansal varl k ve yükümlüklülerin d fl nda, tarihi maliyet esas baz al narak Yeni Türk Liras olarak haz rlanm flt r. Y l sonu konsolide mali tablolar, tarihi maliyet esas na göre haz rlanm fl kanuni kay tlara SPK Muhasebe Standartlar uyar nca do ru sunumun yap lmas amac yla gerekli düzeltme ve s n fland rmalar yans t larak düzenlenmifltir. Mali tablolar n haz rlanmas, bilanço tarihi itibariyle raporlanan aktif ve pasiflerin ya da aç klanan flarta ba l varl k ve yükümlülüklerin tutarlar n ; ve ilgili dönem içerisinde olufltu u raporlanan gelir ve giderlerin tutarlar n etkileyen tahmin ve varsay mlar n yap lmas n gerektirir. Bu tahminler yönetimin en iyi kanaat ve bilgilerine dayanmakla birlikte, gerçek sonuçlar bu tahminlerden farkl l k gösterebilir. Ana ortakl k ile konsolidasyon kapsam ndaki ortakl klar n mali tablolar ilgili hesap dönemleri itibariyle SPK ya uygunluk aç s ndan yasal mali tablolar na düzeltme ve s n fland rma de ifliklikleri yap larak haz rlanm flt r.

86 84 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Yüksek enflasyon dönemlerinde mali tablolar n düzeltilmesi 1 Ocak 2005 tarihinden önceki dönemlerde düzenlenen mali tablolar Türk Liras n n sat n alma gücündeki de iflimin gösterilmesi amac yla, SPK Seri: XI, No: 25 Tebli i nin 15 inci K s m hükümlerince öngörüldü ü üzere toptan eflya genel fiyat endeksleri kullan larak enflasyon düzeltmeleri yap lm flt r. SPK Seri: XI, No: 25 K s m 15, yüksek enflasyon dönemlerinde para birimi ile haz rlanan mali tablolar n, düzeltme katsay s kullan lmak suretiyle, paran n sat n alma gücündeki de iflmelerin mali tablo kalemlerine olan etkilerini gidererek, mali tablolar n paran n cari sat n alma gücü cinsinden ifade edilmesini öngörülmektedir. Sermaye Piyasas Kurulu nun 17 Mart 2005 tarih ve 11/367 say l karar ile mevcut objektif kriterler dikkate al nd nda, yüksek enflasyon döneminin sona erdi i; ayr ca yüksek enflasyon döneminin devam na iliflkin di er emarelerin de büyük ölçüde ortadan kalkt hususlar çerçevesinde, 2005 y l nda mali tablolar n enflasyona göre düzeltilmesi uygulamas na son verilmesine karar verilmifltir. Bu karar neticesinde, 1 Ocak 2005 tarihinden sonra mali tablolar enflasyon düzeltmesi ifllemine tabi tutulmam flt r. Yurtd fl ndaki ba l ortakl klar Yabanc ülkelerde yerleflik ba l ortakl klar muhasebe kay tlar n ve yasal mali tablolar n faaliyette bulunduklar ülkelerin para birimleri cinsinden ve o ülkelerin yönetmeliklerine uygun olarak haz rlamaktad rlar. Yabanc ülkelerde yerleflik ba l ortakl klar n aktif ve pasifleri bilanço tarihindeki döviz kuru, gelir ve giderleri ortalama döviz kuru kullan larak Yeni Türk Liras na çevrilmifltir. Kapan fl ve ortalama kur kullan m sonucu ortaya ç kan kur farklar özsermaye içerisindeki yabanc para çevirim farklar kalemi alt nda takip edilmektedir. Konsolidasyon esaslar Konsolide mali tablolar, fiirket in ve ba l ortakl klar n n ayn tarih itibariyle düzenlenen mali tablolar n içermektedir. Mali tablolarda uygulanan konsolidasyon politikalar afla da belirtilmifltir: fiirket sermayesinin %50 sinden fazlas na ifltirak etti i ve / veya yönetiminde etkili bir flekilde kontrolü alt nda tuttu u flirketler konsolidasyona dahil edilmifltir. Ancak not 16 da belirtilen flirketler konsolidasyon d fl nda tutulmufltur. Grup un do rudan ve dolayl toplam oy hakk %20 nin üzerinde olmakla birlikte konsolide mali tablolar aç s ndan önemlilik teflkil etmeyen veya önemli bir etkiye sahip olmamas nedeniyle finansal varl klar maliyet bedelleri üzerinden varsa de er kayb ile ilgili karfl l k düflüldükten sonra konsolide mali tablolara yans t lm flt r. Konsolidasyona dahil edilen flirketlerin bilançolar ve gelir tablolar tam konsolidasyon yöntemi kullan larak konsolide edilmifl ve aralar ndaki önemli tutardaki tüm borç/alacak bakiyeleri ile al m/sat m ifllemleri elimine edilmifltir. fltirak tutarlar ile ifltirak edilen flirket özsermayeleri karfl l kl elimine edilmifl olup konsolide mali tablolarda yaln zca fiirket in sermayesi ve di er özsermaye hesaplar ile ayr kalemde gösterilen az nl k hissedarlara ait olan özsermaye paylar yans t lm flt r. fiirket sat n almalar için sat n alma metodu uygulanmaktad r. Y l içinde al nan ya da sat lan ba l ortakl klar konsolide mali tablolara al nd klar tarihten itibaren ya da sat ld klar tarihe kadar dahil edilmifllerdir.

87 85 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Bilanço tarihleri itibariyle konsolidasyona tabi tutulan flirketler ve Vestel e ait hisse paylar afla daki gibidir: Nihai Oran ve Oy Hakk (%) Konsolide edilen flirket Ülke Vestel Beyaz Eflya Sanayi ve Ticaret A.fi. Türkiye 72,6 35,0 Vestel Komünikasyon Sanayi ve Ticaret A.fi. Türkiye 99,3 99,3 Vestel CIS Ltd. Rusya 100,0 100,0 Vestel Dijital Üretim Sanayi A.fi. Türkiye 99,3 98,0 Deksar Multimedya ve Telekomünikasyon A.fi. Türkiye 99,9 99,9 Vestel Savunma Sanayi A.fi. Türkiye 10,0 29,9 Cabot Communications Ltd. ngiltere 90,9 90,9 Cabot zmir Donan m Sanayi ve Ticaret A.fi. Türkiye 52,7 90,5 Ayd n Yaz l m Elektronik ve Sanayi A.fi. Türkiye 6,0 18,0 Veseg Video Handelsgesellschaft GmbH Almanya 50,8 50,8 Vestel France SA Fransa 99,5 99,5 Vestel Iberia SL spanya 99,7 99,7 Vestel D fl Ticaret A.fi. Türkiye 99,7 99,7 Vestel Benelux BV Hollanda 50,8 50,8 Vestel UK Ltd. ngiltere 99,7 99,7 Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. Türkiye 99,8 99,8 Vestel Italy SRL talya 50,8 50,8 Vestel Holland BV Hollanda 99,7 99,7 Electronics Outlet SRL talya 50,8 50,8 Vestek Elektronik Araflt rma Gelifltirme A.fi. Türkiye 94,0 93,8 Vestel Trade Ltd. Rusya 100,0 -- Birim Bilgi fllem ve Müflavirlik Ticaret A.fi. Türkiye 55,0 -- Grup flirketlerinin faaliyet konular afla da belirtilmifltir: Sanayi ve Ticaret A.fi. fiirket 1983 y l nda kurulmufl olup her çeflit televizyon üretimi alan nda faaliyet göstermektedir. Vestel Beyaz Eflya Sanayi ve Ticaret A.fi. ( Vestel Beyaz Eflya ) Manisa Organize Sanayi Bölgesi nde 1997 y l nda kurulmufltur. Buzdolab, split klima, çamafl r makinesi ve piflirici cihazlar üretimi alan nda faaliyet göstermektedir. Vestel Komünikasyon Sanayi ve Ticaret A.fi y l nda kurulmufltur. DVD, analog ve dijital uydu al c s ile internet eriflim cihaz üretimi yapmaktad r. Faaliyetini Ege Serbest Bölge de devam ettirmektedir. Vestel D fl Ticaret A.fi y l nda stanbul da kurulan flirket faaliyetlerini Manisa Organize Sanayi Bölgesi nde sürdürmektedir. Vestel e ait üretim flirketlerinin üretti i sanayi ürünlerini yurtd fl na ihracat n sa lamaktad r.

88 86 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi y l nda stanbul da kurulmufltur. Vestel fiirketler Grubu na ba l kurulufllar n üretimi olan Vestel markal ürünlerinin ve di er ticari ev eflyalar n n yurtiçi sat fl faaliyetlerini yürütmektedir. Vestel CIS Limited ( Vestel CIS Ltd. ) 2002 y l nda Vladimir Bölgesi, Rusya da kurulmufltur. Renkli televizyon, buzdolab ve çamafl r makinesi üretimi alan nda faaliyet göstermektedir. (dipnot 15). Deksar Multimedya A.fi y l nda stanbul da kurulmufltur. Uydu iletiflim ve altyap hizmeti sa lamaktad r. Vestel Savunma Sanayi A.fi y l nda stanbul da kurulmufl ve savunma teknolojilerinin pazarlama ve sat fl konusunda faaliyet göstermektedir. Ayr ca Mart 2005 tarihinde Ayd n Yaz l m n sermayesinin %60 n sat n alm flt r. Ayd n Yaz l m Elektronik Sanayi A.fi y l nda Ankara da kurulmufltur. Askeri ve sivil alanlarda özgün yaz l m ve teknolojiler gelifltirmektedir. Vestel Iberia SL 1998 y l nda spanya da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin spanya ve Portekiz de sat fl n sa lamaktad r. Vestel France SA 1996 y l nda Fransa da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin Fransa, Belçika ve sviçre ye pazarlanmas n sa lamaktad r. Vestel Italy SRL 2001 y l nda talya da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin talya ya pazarlanmas n sa lamaktad r. Vestel Holland BV 1995 y l nda Hollanda da kurulmufltur. Üretim flirketlerinin ihtiyac olan hammaddeyi temin etmekte ve ürünlerin toptan sat fl n sa lamaktad r. Veseg Video Handelsgesellschaft GmbH 1995 y l nda Almanya da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin Almanya, Avusturya ve sviçre ye sat fl n, da t m n ve servis faaliyetlerini yürütmektedir. Cabot Communications Ltd y l nda ngiltere de kurulan flirket 2001 y l nda Vestel fiirketler Grubu na dahil olmufltur. fiirket in faaliyet konusu, dijital televizyon teknolojileri konusunda yaz l mlar gelifltirmek ve bu ürünlerin sat fl ve pazarlama kanallar n oluflturmaktad r. Vestel Benelux BV 2003 y l nda Hollanda da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin Hollanda, Belçika ve Lüksemburg da pazarlanmas n sa lamaktad r. Vestel UK Ltd y l nda ngiltere de kurulmufltur. Vestel ürünlerinin ngiltere ye pazarlanmas n sa lamaktad r.

89 87 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Cabot zmir Donan m Sanayi ve Ticaret A.fi y l nda zmir, Türkiye de kurulmufltur. Dijital televizyon teknolojileri konusunda yaz l mlar gelifltirmek amac yla zmir Teknoloji Gelifltirme Bölgesi nde faaliyetlerini sürdürmektedir. Vestel Dijital Üretim Sanayi A.fi y l nda kurulmufltur. fiirket in faaliyet konusu, analog ve dijital uydu al c s, kiflisel bilgisayar (PC) ile internet eriflim cihaz üretimi olup Manisa Organize Sanayi Bölgesi nde faaliyet göstermektedir. Electronics Outlet SRL 2005 y l nda talya da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin talya ya pazarlanmas n sa lamaktad r. Vestek Elektronik Araflt rma Gelifltirme A.fi y l nda stanbul da kurulmufltur. Elektronik sektörü ile ilgili piyasa araflt rmas, planlama ve dan flmanl k hizmetleri vermektedir. Vestel Trade Ltd y l nda Rusya da kurulmufltur. Vestel ürünlerinin Rusya da pazarlanmas n sa lamaktad r. Birim Bilgi Teknolojileri Ticaret A.fi ( Birim Bilgi fllem ) Hastanelere yaz l m hizmeti vermek için 1991 y l nda zmir de kurulmufl olup May s 2006 tarihinde Grup taraf ndan sermayesinin %55 i sat n al nm flt r (dipnot 17 ve 43). Karfl laflt rmal bilgiler ve önceki dönem tarihli konsolide mali tablolar n düzeltilmesi Cari dönem konsolide mali tablolar n sunumu ile uygunluk sa lanmas aç s ndan karfl laflt rmal bilgiler gerekli görüldü ünde yeniden s n fland r lm flt r. Netlefltirme / mahsup Finansal varl klar ve yükümlülükler, yasal olarak netlefltirme hakk var olmas, net olarak ödenmesi veya tahsilinin mümkün olmas veya varl n elde edilmesi ile yükümlülü ün yerine getirilmesinin efl zamanl olarak gerçekleflebilmesi halinde, bilançoda net de erleri ile gösterilirler. NOT 3 - UYGULANAN DE ERLEME LKELER / MUHASEBE POL T KALARI Konsolide mali tablolar n haz rlanmas nda izlenen önemli muhasebe politikalar afla da özetlenmifltir: Has lat Sat lan mallar n riskinin ve faydas n n al c ya transfer oldu u, sat flla ilgili ekonomik faydan n iflletmeye akaca n n muhtemel olmas ve gelir tutar n n güvenilir bir flekilde hesaplanabildi i durumda gelir oluflmufl say l r. Perakende sat fllarda müflterinin memnun kalmamas durumunda sat lan mal n flarts z geri al naca na iliflkin müflteriye bir garanti verilmesi durumunda da sahiplikle ilgili önemli risk ve getirilerin al c ya transfer edildi i kabul edilir. Ayn ifllem ile ilgili has lat ve giderler eflanl mali tablolara al nmaktad r. Sat fl karfl l nda nakit veya nakit benzerlerinin al nd durumlarda, has lat söz konusu nakit veya nakit benzerlerinin tutar d r. Ancak, Grup sat fllar büyük ölçüde vadeli olarak gerçeklefltirilmekte ve sat fl bedelinin makul de eri, alacaklar n bugünkü de erine indirgenmesi suretiyle bulunmaktad r. Alacaklar n bugünkü de erinin belirlenmesinde; sat fl bedelinin nominal de erini, ilgili mal veya hizmetin peflin sat fl fiyat na indirgeyen faiz oran kullan l r. Sat fl bedelinin nominal de eri ile bu flekilde bulunan makul de er aras ndaki fark, faiz geliri olarak ilgili dönemlere yans t lmaktad r.

90 88 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Has lat olarak kay tlara al nan tutarlar n tahsilinin flüpheli hale gelmesi durumunda, ayr lan flüpheli alacak karfl l, has lat tutar n n düzeltilmesi suretiyle de il, bir gider olarak mali tablolara al n r. Net sat fllar, indirimler ve iadeler düflüldükten sonraki faturalanm fl sat fl bedelinden oluflmaktad r. Y llara yayg n inflaat iflleri ile ilgili inflaat sözleflmeleri tamamlanma oran yöntemine göre muhasebelefltirilmektedir. Sözleflme gelir ve giderleri, inflaat sözleflmesinin getirisi do ru bir flekilde tahmin edildi i zaman, gelir ve gider kalemi olarak kay t edilir. lgili ara hesap döneminin sonunda oluflan toplam sözleflme giderlerinin, sözleflmenin tahmin edilen toplam maliyetine oran tamamlanma oran n ifade eder. Bu oran ise sözleflme gelirinin cari döneme ait k sm n n mali tablolara kaydedilmesinde kullan l r. nflaat sözleflmelerinin sonuçlar güvenilir biçimde tahmin edilemiyorsa, sözleflme maliyetleri katlan lan dönemde tamamen, sözleflme has lat ise, yaln zca katlan lm fl sözleflme maliyetlerinin geri kazan labilmesi mümkün olan k sm kadar mali tablolara al n r. Toplam sözleflme maliyetlerinin toplam sözleflme has lat n aflma olas l varsa, beklenen zarar gider olarak mali tablolara al n r. Stoklar Stoklar, net gerçekleflebilir de er ya da maliyet bedelinden düflük olan ile de erlenir. Stok mamul, yar mamul ve ilk madde malzeme maliyetini oluflturan unsurlar malzeme, direkt iflçilik ve genel üretim giderleridir. Maliyeti, a rl kl ortalama metodu ile hesaplanmaktad r. Net gerçekleflebilir de er, ola an ticari faaliyet içerisinde oluflan tahmini sat fl fiyat ndan, tamamlanma maliyeti ve sat fl gerçeklefltirmek için gerekli sat fl maliyetlerinin indirilmesiyle elde edilen tutard r. Maddi varl klar Maddi duran varl klar, elde etme maliyetinden birikmifl amortisman n ve oluflmufl olan de er kay plar n n düflülmesi ile gösterilmektedir. Maddi duran varl klar do rusal amortisman metoduyla faydal ömür esas na uygun bir flekilde amortismana tabi tutulmufltur. Arazi ve arsalar için s n rs z ömürleri olmas sebebi ile amortisman ayr lmamaktad r. Maddi duran varl klar n amortisman oranlar, tahmin edilen faydal ömürleri esas al narak hesaplanmakta olup afla da gösterilmifltir: Y l Yeralt ve yerüstü düzenleri 5 25 Binalar Özel maliyetler 5 10 Makine, tesis ve cihazlar ve kal plar 2 25 Tafl t araçlar 5 14 Mobilya ve demirbafllar 5 14 Maddi duran varl n kay tl de eri, geri kazan labilir de erinden fazla ise, karfl l k ayr lmak suretiyle kay tl de eri geri kazan labilir de erine indirilir. Maddi duran varl klar n elden ç kart lmas sonucu oluflan kar ve zararlar faaliyet kar na dahil edilirler. Maddi olmayan varl klar Araflt rma, gelifltirme maliyetleri Araflt rma maliyetleri giderin yap ld tarihte giderlefltirilmektedir.

91 89 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Gelifltirme projelerine iliflkin giderler (yeni veya tekamül ettirilen ürünlerin dizayn ve test edilmesine iliflkin giderler) ileri dönemlerde ekonomik fayda yaratabilme beklentisi olmas flart yla maddi olmayan duran varl klar alt nda aktiflefltirilmekte ve faydal ömür esas na göre befl y lda itfa edilmektedir. Aktiflefltirilen araflt rma, gelifltirme giderleri ürünü ilgilendiren olaylar veya de iflimler çerçevesinde gözden geçirilmekte ve itfa edilmemifl bakiyenin fayda yaratmas beklenmedi i durumlarda de er düflüfl karfl l ayr lmaktad r. Di er maddi olmayan duran varl klar Di er maddi olmayan duran varl klar befl y l aflmamak kofluluyla itfa edilmektedir. fierefiye Bir ba l ortakl k ya da ifltirakin tan mlanabilir net varl klar n n gerçek de erini aflan bir maliyet bedeli ile elde edilmesi durumunda, elde etme tarihinde oluflan aradaki fark flerefiye olarak tan mlanmaktad r. Grup, UFRS 3 flletme Birleflmeleri çerçevesinde, tarihinden sonra sona eren ilk y ll k hesap döneminin bafl ndan itibaren ( ), tarihinden önce gerçekleflmifl ifllemlerden do an flerefiye tutar n itfa etmeyi durdurmufltur tarihinden önceki sat n almalarda oluflan flerefiye, gelecekte gerçekleflebilecek ekonomik faydalarla ilgili tahminlere ba l olarak tarihine kadar en fazla 20 y l olmak üzere do rusal amortisman yöntemine göre itfa edilmifltir. fierefiye tutar, y lda bir kere veya tafl d de erin gerçekleflmeyece ini iflaret etti i durumlarda daha s k aral klarla olas de er düflüklü ü için gözden geçirilir. fierefiye, maliyet bedelinden birikmifl itfa ve herhangi bir de er düflüklü ü karfl l düflüldükten sonra ortaya ç kan de erle gösterilmektedir. Varl klarda de er düflüklü ü Grup, her bir bilanço tarihinde, bir varl a iliflkin de er kayb n n oldu una dair herhangi bir gösterge olup olmad n de erlendirir. E er böyle bir gösterge mevcutsa, o varl n geri kazan labilir tutar tahmin edilir. E er söz konusu varl n veya o varl a ait nakit üreten herhangi bir biriminin kay tl de eri, kullan m veya sat fl yoluyla geri kazan lacak tutar ndan yüksekse de er düflüklü ü meydana gelmifltir. Geri kazan labilir tutar varl n net sat fl fiyat ile kullan m de erinden yüksek olan seçilerek bulunur. Kullan m de eri, bir varl n sürekli kullan m ndan ve faydal ömrü sonunda elden ç kar lmas ndan elde edilmesi beklenen nakit ak mlar n n tahmin edilen bugünkü de eridir. De er düflüklü ü kay plar gelir tablosunda muhasebelefltirilir. Borçlanma maliyetleri nfla edilebilmesi veya sat fla haz rlanabilmesi önemli bir zaman dilimi gerektiren varl k al mlar veya yat r mlar ile dolays z olarak iliflkilendirilebilen ve inflaat veya üretim s ras nda tahakkuk eden borçlanma maliyetleri ilgili varl n maliyetine eklenmektedir. Varl n amaçland flekilde kullan ma veya sat fla haz r hale getirilmesi için gerekli faaliyetlerin tamamen bitirilmesi durumunda, borçlanma maliyetlerinin aktiflefltirilmesine son verilir. Di er borçlanma maliyetleri tahakkuk ettikleri dönemlerde giderlefltirilmektedir. Finansal araçlar Grup yönetiminin likidite ihtiyac n n karfl lanmas na yönelik olarak veya faiz oranlar ndaki de iflimler nedeniyle sat labilecek olan ve belirli bir süre gözetilmeksizin elde tutulan finansal araçlar, sat lmaya haz r finansal yat r mlar olarak s n fland r lm flt r. Bunlar, yönetimin bilanço tarihinden sonraki 12 aydan daha k sa bir süre için finansal arac elde tutma niyeti olmad kça veya iflletme sermayesinin artt r lmas amac yla sat fl na ihtiyaç duyulmayacaksa duran varl klar olarak gösterilir, aksi halde dönen varl klar olarak s n fland r l r. Grup yönetimi, bu finansal araçlar n s n fland rmas n sat n al nd klar tarihte uygun bir flekilde yapmakta olup düzenli olarak bu s n fland rmay gözden geçirmektedir. Sat lmaya haz r finansal varl klar n makul de erindeki de iflikliklerden kaynaklanan gerçekleflmemifl kar ve zararlar dönem sonuçlar ile iliflkilendirilmeden do rudan özsermaye içinde muhasebelefltirilmifltir. Tüm finansal yat r mlar, ilk olarak bedelin makul de eri olan ve yat r mla ilgili sat n alma masraflar da dahil olmak üzere maliyet bedelleri üzerinden gösterilmektedir.

92 90 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Finansal risk yönetimi amaç ve politikalar Grup faaliyetlerinden dolay, borç ve sermaye piyasas fiyatlar ndaki, döviz kurlar ile faiz oranlar ndaki de iflimlerin etkileri dahil çeflitli finansal riskleri yönetmeye odaklanm flt r. Grup risk yönetim program ile piyasalardaki dalgalanmalar n getirece i potansiyel olumsuz etkilerin en aza indirgenmesini amaçlam flt r. Faiz oran riski Grup, faiz oranlar ndaki de iflmelerin faiz getiren yükümlülükler üzerindeki etkisinden dolay faiz oran riskine maruz kalmaktad r. Söz konusu faiz oran riski faiz oran duyarl l olan varl k ve yükümlülüklerini dengelemek suretiyle oluflan do al tedbirlerle yönetilmektedir. Likidite riski Mevcut ve ilerideki muhtemel borç gereksinimlerinin fonlanabilme riski, yeterli say da ve yüksek kalitedeki kredi sa lay c lar n n eriflilebilirli inin sürekli k l nmas suretiyle yönetilmekte ve Grup likidite ihtiyac n k sa vadeli finansal araçlar n nakde çevirerek örne in ticari alacaklar n tahsilat ile fonlamada esnekli i sa lamaya çal flmaktad r. Döviz kuru riski Grup, a rl kl olarak ABD dolar ve EURO cinsinden borçlu veya alacakl bulunan mebla lar n Yeni Türk Liras na çevrilmesinden dolay kur de iflikliklerinden do an döviz kur riskine maruz kalmaktad r. Grup, kur riskine karfl pozisyon riski tafl mamak amac yla çeflitli finansal kurulufllar ile vadeli döviz al m veya sat m sözleflmeleri yapmaktad r (dipnot 44). Kredi riski Finansal varl klar n sahipli i karfl taraf n sözleflmeyi yerine getirmeme riskini beraberinde getirir. Yurtiçi sat fllar Vestel Dayan kl Tüketim Pazarlama A.fi vas tas ile yap lmakta olup flirketin alacaklar bayilerden yeterli teminat al nmas ile sa lanmaktad r. Yurtd fl sat fllar ise Vestel D fl Ticaret A.fi arac l ile yap lmakta olup, flirketin alacaklar Türk Eximbank taraf ndan teminat alt na al nm flt r. Finansal enstrümanlar n makul de eri Makul bedel, bir finansal enstrüman n zorunlu bir sat fl veya tasfiye ifllemi d fl nda istekli taraflar aras ndaki bir cari ifllemde, el de ifltirebilece i tutar olup, e er varsa oluflan bir piyasa fiyat ile en iyi flekilde belirlenir. Finansal enstrümanlar n tahmini makul bedelleri, Grup taraf ndan mevcut piyasa bilgileri ve uygun de erleme metotlar kullan larak tespit edilmifltir. Ancak, makul bedeli belirlemek için piyasa verilerinin yorumlanmas nda tahminler gereklidir. Buna göre, burada sunulan tahminler, Grup un bir güncel piyasa iflleminde elde edebilece i tutarlar göstermeyebilir. Afla daki yöntem ve varsay mlar, makul de eri belirlenebilen finansal enstrümanlar n makul de erinin tahmininde kullan lm flt r: Parasal varl klar Dönem sonu kurlar yla çevrilen döviz cinsinden olan bakiyelerin makul de erlerinin, kay tl de erlerine yak n oldu u öngörülmektedir. Nakit ve nakit benzeri de erler dahil maliyet de erinden gösterilen finansal varl klar n kay tl de erlerinin, k sa vadeli olmalar nedeniyle makul de erlerine eflit oldu u öngörülmektedir. Ticari alacaklar n kay tl de erlerinin, ilgili de er düflüklük karfl l klar yla beraber makul de eri yans tt öngörülmektedir. Finansal varl klar n makul de erinin, ilgili varl klar n kay tl de erlerine yaklaflt kabul edilir.

93 91 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Parasal borçlar Banka kredileri ve di er parasal borçlar n makul bedellerinin, k sa vadeli olmalar nedeniyle kay tl de erlerine yak n oldu u öngörülmektedir. Ticari borçlar makul de erleri üzerinden gösterilmifltir. Döviz cinsinden olan uzun vadeli krediler dönem sonu kurundan çevrilir ve bundan dolay makul bedelleri kay tl de erlerine yaklafl r. Banka kredilerinin kay tl de erleri ile tahakkuk etmifl faizlerinin makul de erlere yaklaflt tahmin edilmektedir. Kur de ifliminin etkileri Yabanc para cinsinden yap lan ifllemleri ve bakiyeleri YTL ye çevirirken ifllem tarihinde geçerli olan ilgili kurlar esas almaktad r. Bilançoda yer alan yabanc para birimi baz ndaki parasal varl klar ve borçlar bilanço tarihindeki döviz kurlar kullan larak YTL ye çevrilmifltir. Yabanc para cinsinden olan ifllemlerin YTL ye çevrilmesinden veya parasal kalemlerin ifade edilmesinden do an kur fark gider veya gelirleri ilgili dönemde konsolide gelir tablosuna yans t lmaktad r. Hisse bafl na kazanç liflikteki gelir tablosunda belirtilen hisse bafl na kar, net kar n ilgili y l içinde mevcut hisselerin a rl kl ortalama adedine bölünmesi ile tespit edilir. Karfl l klar Karfl l klar geçmiflteki olaylardan kaynaklanan olas bir yükümlülük olmas (hukuki veya yap sal yükümlülük), bu yükümlülü ün gelecekte yerine getirilmesi için gerekli aktif kalemlerde bir azal fl n muhtemelen söz konusu olmas ve yükümlülük tutar n n güvenilir bir biçimde saptanabilmesi durumunda tahakkuk ettirilmektedir. Tahakkuk ettirilen bu karfl l klar her bilanço döneminde gözden geçirilmekte ve cari tahminlerin yans t lmas amac yla revize edilmektedir. Garanti giderleri Garanti giderleri, flirketlerin üretim ve sat fl n gerçeklefltirdikleri mallar için yapt klar tamir-bak m masraflar, yetkili servislerin garanti kapsam nda müflteriden bedel almaks z n yapt klar iflçilik ve malzeme giderleri, flirketlerce üstlenilen ilk bak m giderleri ile has lat cari y la gelir olarak kaydedilen ürünlere iliflkin müteakip y llarda söz konusu olabilecek geri dönüfl ve tamir seviyelerinin geçmifl verilerden kaynaklanan tahminleri sonucu kaydedilir. fiarta ba l varl k ve yükümlülükler Taahhüt ve muhtemel yükümlülük do uran ifllemler, gerçekleflmesi gelecekte bir veya birden fazla olay n neticesine ba l durumlar ifade etmektedir. Dolay s yla, baz ifllemler ileride do mas muhtemel zarar, risk veya belirsizlik tafl malar aç s ndan bilanço d fl kalemler olarak tan nm flt r. Gelecekte gerçekleflmesi muhtemel mükellefiyetler veya oluflacak zararlar için bir tahmin yap lmas durumunda bu yükümlülükler gider ve borç olarak kabul edilmektedir. Gerçekleflmesi muhtemel gelirler gerçekleflmenin imkan dahilinde oldu u durumda gelirlere yans t lmaktad r. Kiralama ifllemleri Kirac olarak Grup Finansal kiralama Grup, finansal kiralama yoluyla edinmifl oldu u ve mülkiyetin bütün önemli risklerinin ve getirilerinin fiili olarak kiralama süresi sonunda Grup a geçti i sabit k ymetleri, konsolide bilançoda kira bafllang ç tarihindeki makul de eri ya da, daha düflükse minimum kira ödemelerinin bilanço tarihindeki bugünkü de eri üzerinden yans tmaktad r. Finansal kiralama iflleminden kaynaklanan yükümlülük, kalan bakiye üzerinde sabit bir faiz oran sa lamak için, ödenecek faiz ve anapara borcu olarak ayr flt r lm flt r. Finansal kiralama ifllemine konu olan sabit k ymetin ilk edinilme aflamas nda katlan lan masraflar maliyete dahil edilir. Finansal kiralama yolu ile elde edilen sabit k ymetler tahmin edilen ekonomik ömürleri üzerinden amortismana tabi tutulur.

94 92 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Operasyonel kiralama Kiralayan n mal n tüm risk ve faydalar n elinde bulundurdu u kira sözleflmeleri operasyonel kiralama olarak adland r l r. Bir operasyonel kiralama için yap lan ödemeler, kiralama süresi boyunca do rusal yönteme göre gider olarak kay tlara al nmaktad r. liflkili taraflar Ortaklar, önemli yönetim personeli ve yönetim kurulu üyeleri, aileleri ve onlar taraf ndan kontrol edilen veya onlara ba l flirketler, ifltirak ve ortakl klar ile Zorlu Holding Grubu na dahil fiirketler ve onlara ba l flirketler, ifltirak ve ortakl klar iliflkili taraflar olarak kabul edilmifltir. Finansal bilgilerin bölümlere göre raporlamas Grup, a rl kl olarak kahverengi ve beyaz eflya imalat ve sat fl faaliyetlerini yürütmektedir. Grup un sat fl n yapt ürünler farkl risk ve getirilere sahip olmad ndan, endüstriyel bölüm tan mlanmam flt r. Co rafi bölümleri ile ilgili finansal bilgi dipnot 33 te sunulmufltur. Devlet teflvik ve yard mlar Makul de erleri ile izlenen parasal olmayan devlet teflvikleri de dahil olmak üzere tüm devlet teflvikleri, elde edilmesi için gerekli flartlar n iflletme taraf ndan yerine getirilece ine ve teflvikin iflletme taraf ndan elde edilebilece ine dair makul bir güvence olufltu unda mali tablolara yans t l r. Devletten temin edilen feragat edilebilir borçlar, feragat koflullar n n iflletme taraf ndan yerine getirilece ine dair makul bir güvence oluflmas durumunda devlet teflviki olarak kabul edilir. Kurum kazanc üzerinden hesaplanan vergiler Bilanço tarihi itibariyle dönem sonuçlar na dayan larak tahmin edilen Kurumlar Vergisi yükümlülü ü için karfl l k ayr lmaktad r. Kurumlar Vergisi yükümlülü ü, dönem sonucunun kanunen kabul edilmeyen giderler ve indirimler dikkate al narak düzeltilmesinden sonra bulunan matrah üzerinden hesaplanmaktad r. Vergi karfl l, dönem kar dikkate al narak hesaplanm fl ve hesaplamada ertelenmifl vergi göz önünde bulundurulmufltur. Ertelenmifl vergi, bilanço yükümlülü ü metodu dikkate al narak hesaplanm flt r. Ertelenmifl vergi aktif ve pasiflerin mali tablolarda yans t lan de erleri ile yasal vergi baz aras ndaki geçici farklar n vergi etkisi dikkate al narak yans t lmaktad r. Ertelenmifl vergi yükümlülükleri, afla daki durumlar haricinde bütün vergiye tabi geçici farkl l klar için kay tlara al nmaktad r. Ertelenmifl vergi alacaklar, vergiden indirilebilir geçici farklar, kullan lmam fl vergi varl klar ve kay plar n n tafl nmas ndan faydalan labilecek kadar vergilendirilebilir kar oluflmas ölçüsünde, kullan lmam fl vergi alacaklar ve kullan lmam fl vergi kay plar için kay tlara al nmaktad rlar. Ertelenmifl vergi alaca n n tafl d de er, her bilanço tarihinde gözden geçirilir ve ertelenmifl vergi alaca n n tamamen ya da k smen kullan m na olanak sa layacak yeterli vergilendirilebilir kar n olas olmad durumlarda azalt l r. Ertelenmifl vergi alacaklar ve yükümlülükleri varl n gerçekleflti i ya da yükümlülü ün ifa edildi i dönemde geçerli olan ve bilanço tarihinde yürürlükte olan vergi oran na göre hesaplan r. Çal flanlara sa lanan faydalar / K dem tazminatlar Yürürlükteki kanunlara göre, Grup, emeklilik dolay s yla veya istifa ve ifl kanununda belirtilen davran fllar d fl ndaki sebeplerle istihdam sona eren çal flanlara belirli bir toplu ödeme yapmakla yükümlüdür. Söz konusu ödeme tutarlar bilanço tarihi itibariyle geçerli olan k dem tazminat tavan esas al narak hesaplan r. K dem tazminat karfl l, tüm çal flanlar n emeklilikleri dolay s yla ileride do acak yükümlülük tutarlar bugünkü net de erine göre hesaplanarak iliflikteki mali tablolarda yans t lm flt r.

95 93 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Nakit ak m tablosu Nakit ak m tablolar nda yer alan nakit ve nakit benzerleri, nakit ve banka mevduat ile vadesi 3 ay veya daha k sa olan menkul k ymetleri içermektedir. NOT 4 - HAZIR DE ERLER Kasa Bankalar - Vadesiz mevduat Vadeli mevduat Di er haz r de erler Yeni Türk Liras vadeli mevduatlar n faiz oran ortalama %15,5 ile %19,8 ( : %14) aras nda de iflmektedir. Yabanc para vadeli mevduatlar n faiz oran ortalama %2,7 ile %5,9 ( : %1,7) aras nda de iflmekte olup vadeleri Ocak 2007 dir. NOT 5 - MENKUL KIYMETLER Grup un menkul k ymetleri bulunmamaktad r ( : Bulunmamaktad r). NOT 6 - F NANSAL BORÇLAR K sa vadeli finansal borçlar - ABD$ EURO YTL Uzun vadeli finansal borçlar n k sa vadeli k s mlar - ABD$ EURO Uzun vadeli finansal borçlar - ABD$ EURO

96 94 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Banka kredilerinin faiz oranlar afla daki gibidir: ABD$ %3,2 - %8,8 %4,2 - %8,8 EURO %3 - %12,9 %2,7 - %11, itibariyle k sa vadeli krediler içerisinde yer alan Eximbank tan al nan YTL ( bin EURO) tutar nda kredinin ortalama faiz oran %3,79 ile %4,33 aras nda de iflmektedir ( : YTL). YTL cinsinden k sa vadeli finansal borçlar günlük ödemelerin finansman için temin edilmifltir. Grup un yurtd fl ndan temin etti i k sa vadeli YTL ( bin EURO ve bin ABD$) ve uzun vadeli YTL (425 bin EURO ve bin ABD$) kredilere iliflkin faiz oran EURO için y ll k %3 ile %6,0 ve ABD$ için y ll k Libor + %3,2 ile %4 oran nda de iflmektedir. Grup flirketleri Sanayi ve Ticaret A.fi. ve Vestel D fl Ticaret A.fi. bu kredileri için kefil olmufltur. fiirket, y llar nda üretimde kullan lmak üzere makine ve teçhizat yat r mlar n n finansman için yurt d fl kaynakl 5 y ldan uzun vadeli EURO döviz cinsi baz nda çeflitli krediler temin etmifltir itibariyle bu kredilerin k sa vadeli toplam YTL ( : YTL) ve uzun vadeli toplam YTL ( : YTL) dir. Kredilerin anapara ve faiz ödemeleri 6 ayl k taksitler halinde olup son geri ödeme taksiti Aral k 2012 tarihindedir. Y ll k faiz oranlar Euribor + (%0,625 - %0,75) dir. Grup, beyaz eflya fabrikas üretim kapasitesini artt rmak için Haziran 2003 tarihinde bin EURO kredi temin etmifltir. Bilanço tarihi itibariyle bin EURO ( YTL) anapara borcu bulunmaktad r. Kredinin son ödeme taksiti May s 2009 tarihinde olup y ll k faiz oran Euribor + %3,25 dir Grup, iflletme finansman nda kullanmak üzere YTL (8.000 bin ABD$) kredi temin etmifl olup ortalama faiz oran %5,5 (y l) dir. Kredinin geri ödeme vadesi May s 2007 dir. Grup, tarihinde, anapara geri ödemeli YTL ( bin EURO) de erinde 6 ayda bir %12,95 (y l) faiz ödemeli kredi temin etmifltir. Grup, tarihinde ve anapara geri ödemeli YTL ( bin ABD$) de erinde tahvil ihraç etmifl ve söz konusu tahvili tarihinde YTL ( bin ABD$ )de erinde ve y ll k %8,75 faiz oranl May s 2012 vadeli tahvil ile de ifltirmifltir.

97 95 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Grup un k sa ve uzun vadeli toplam finansal borçlar n n ödeme plan afla daki gibidir: EURO ABD Dolar YTL YTL Toplam Bir y l geçmeyen Bir y l geçen ve iki y l geçmeyen ki y l geçen ve üç y l geçmeyen Üç y l geçen ve dört y l geçmeyen Dört y l geçen ve befl y l geçmeyen Befl y l geçen Bir y l geçmeyen Bir y l geçen ve iki y l geçmeyen ki y l geçen ve üç y l geçmeyen Üç y l geçen ve dört y l geçmeyen Dört y l geçen ve befl y l geçmeyen Befl y l geçen Grup çeflitli finansal kurulufllardan temin etmifl oldu u krediler için çeflitli teminatlar vermifltir (dipnot 31).

98 96 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 7 - T CAR ALACAK VE BORÇLAR K sa vadeli ticari alacaklar Cari hesap alacaklar Al nan çekler ve senetler Verilen depozito ve teminatlar Di er Ertelenmifl finansman gideri (-) (20.311) (14.703) fiüpheli ticari alacaklar karfl l (-) (13.739) (8.982) Uzun vadeli ticari alacaklar Cari hesap alacaklar K sa vadeli ticari borçlar Cari hesap borçlar Borç senetleri Al nan depozito ve teminatlar 4 26 Di er Ertelenmifl finansman geliri (-) (4.748) (3.284) tarihi itibariyle ticari borçlar hesab nda HSBC Bank arac l yla al nan YTL ( bin ABD Dolar ) tutar nda vadeli mal al m bulunmaktad r. NOT 8 - F NANSAL K RALAMA ALACAKLARI VE BORÇLARI Grup un finansal kiralama alacaklar bulunmamaktad r ( : Bulunmamaktad r) K sa vadeli finansal kiralama borçlar - ABD $ EURO Uzun vadeli finansal kiralama borçlar - ABD $ EURO

99 97 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Grup un k sa ve uzun vadeli toplam finansal kiralama borçlar n n ödeme plan afla daki gibidir: Toplam finansal kiralama borçlar Bir y l içinde ödenecek Bir y ldan fazla ve dört y ldan az Dört y ldan fazla Gelecek dönemlerde ödenecek faizler (-) (187) (557) Finansal kiralama anapara borcu Finansal kiralama anapara geri ödemeleri afla daki gibidir: Bir y l içinde ödenecek Bir y ldan fazla ve dört y ldan az Dört y ldan fazla Finansal kiralama borçlar ödenmemesi durumunda konu varl klar n mülkiyeti kiralayana intikal etme hakk dolay s yla teminat alt ndad r. NOT 9 - L fik L TARAFLARDAN ALACAKLAR VE BORÇLAR a) liflkili taraflardan alacaklar Cari hesap alacaklar Personelden alacaklar Cari hesap alacaklar afla daki gibidir: Vestel Elektronica SA Zorpet Petrogaz, Petrol, Gaz ve Petrokimya A.fi Teds International Vestel USA Di er çeflitli iliflkili flirketlerden alacaklar itibariyle, Grup un Denizbank ta YTL vadeli ve YTL vadesiz mevduat bulunmaktad r. Ortalama bir ay vadeli mevduatlar n y ll k faiz oran YTL ve yabanc para için s ras yla ortalama %14,2 ve %2 dir.

100 98 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) b) liflkili taraflara borçlar Cari hesap borçlar Personele borçlar Cari hesap borçlar afla daki gibidir: L-3 Communications Investments Zorpet Petrogaz, Petrol, Gaz ve Petrokimya A.fi Ortaklara borçlar Promer Bilgisayar Limited fiirketi Di er c) liflkili taraflarla yap lan ifllemler ve 2005 tarihinde sona eren üç ayl k ara dönem içerisinde iliflkili taraflarla yap lm fl önemli ifllemler afla daki gibidir: Sat fllar Zorpet Petrogaz, Petrol, Gaz ve Petrokimya A.fi Di er Faaliyet giderleri Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.fi Deniz Destek Oto Al m Sat m Kiralama Temizlik Hizmetleri ve nflaat A.fi Di er Di er gelirler Vestelnet Elektronik letiflim ve Bilgilendirme A.fi Di er Di er giderler Vestelnet Elektronik letiflim ve Bilgilendirme A.fi Di er d) Yönetim Kurulu baflkan ve üyeleriyle, genel müdür, genel koordinatör, genel müdür yard mc lar na sa lanan faydalar tarihi itibariyle toplam ödenen maafl ve ücretler YTL dir ( : YTL).

101 99 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) e) Al nan / verilen teminatlar Grup, çeflitli finansal kurulufllar için grup firmalar na çeflitli teminatlar vermifltir (dipnot 31). NOT 10 - D ER ALACAKLAR VE BORÇLAR K sa vadeli di er alacaklar KDV alacaklar Di er çeflitli alacaklar K sa vadeli di er borçlar Ödenecek vergi ve fonlar Ödenecek sosyal güvenlik kesintileri Ödenecek KDV Gelecek aylara ait gelirler Di er Uzun vadeli di er borçlar NOT 11 - CANLI VARLIKLAR Canl varl klar Grup un faaliyet konusu kapsam d fl ndad r. NOT 12 - STOKLAR lk madde ve malzeme Yar mamul Mamul ve ticari mal Di er stoklar Verilen siparifl avanslar Stok de er düflüklü ü karfl l (-) (8.555) (6.031) NOT 13 - DEVAM EDEN NfiAAT SÖZLEfiMELER ALACAKLARI VE HAKED fi BEDELLER Devam eden inflaat sözleflmelerinden alacaklar, net Devam eden inflaat sözleflmeleri hakkedifl bedelleri, net NOT 14 - ERTELENEN VERG VARLIKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLER Ertelenen vergi yükümlülü ü veya varl, varl klar n ve yükümlülüklerin mali tablolarda gösterilen de erleri ile yasal vergi matrah hesab nda dikkate al nan tutarlar aras ndaki zamanlama farkl l klar n n bilanço yöntemine göre, vergi etkilerinin yasalaflm fl vergi oranlar suretiyle hesaplanmas yla belirlenmektedir. Söz konusu geçici farklar genellikle gelir ve giderlerin, Tebli ve vergi kanunlar na göre de iflik raporlama dönemlerinde muhasebeleflmesinden kaynaklanmaktad r.

102 100 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Geçici farklar üzerinden yükümlülük metoduna göre hesaplanan ve ertelenen vergi varl klar ile vergi yükümlülü ü için, Türkiye de bulunan ve önceki dönemlerde kazan lm fl yat r m indirim hakk n kullanan Vestel Beyaz Eflya için %30, yurt içi di er flirketler için %20 ve yurt d fl ndaki flirketler için ba l bulundu u ülkenin vergi oranlar esas al nmaktad r. Bilanço tarihleri itibariyle birikmifl geçici farklar ve ertelenen vergi varl k ve yükümlülüklerinin yürürlükteki vergi oranlar kullan larak haz rlanan dökümü afla daki gibidir: Kümülatif geçici farklar Ertelenmifl vergi Ertelenen vergi varl klar K dem tazminat karfl l Ertelenmifl finansman gideri Kullan labilecek yat r m indirimi Garanti karfl l Peflin ödenen giderler fiüpheli alacak karfl l Forward gider karfl l Maddi ve maddi olmayan duran varl klar n kay tl de erleri ile vergi matrahlar aras ndaki net fark Stoklar n kay tl de erleri ile vergi matrahlar aras ndaki net fark Gider karfl l klar Devreden mali zarar Di er Ertelenen vergi yükümlülükleri Maddi ve maddi olmayan duran varl klar n kay tl de erleri ile vergi matrahlar aras ndaki net fark Vadeli mevduat gelir tahakkuklar Ertelenmifl finansman geliri Di er Ertelenen vergi varl klar Bir y ldan k sa sürede yararlan lacak Bir y ldan uzun sürede yararlan lacak Ertelenen vergi yükümlülükleri Bir y ldan k sa sürede yararlan lacak Bir y ldan uzun sürede yararlan lacak

103 101 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dönem bafl ertelenen vergi yükümlülükleri, net Ba l ortakl k iktisab ndan kaynaklanan art fl (620) (2.810) Dönem ertelenmifl vergi geliri (38.919) (37.893) Yabanc para çevrim fark 67 (105) Dönem sonu ertelenen vergi yükümlülükleri, net NOT 15 - D ER CAR /CAR OLMAYAN VARLIKLAR VE KISA/UZUN VADEL YÜKÜMLÜLÜKLER Di er cari/dönen varl klar Peflin ödenen giderler Verilen ifl avanslar Peflin ödenen vergiler Gelir tahakkuklar Devreden KDV Sigorta flirketinden alacaklar (*) Forward gelir karfl l Di er (*) Vestel CIS Limited (Rusya) in televizyon üretimini gerçeklefltirdi i bina, makine, tesis ve cihazlar ile mamullerin bir k sm, hammadde ve komponentlerin tamam tarihinde ç kan yang n sonucu imha olmufl veya zarar görmüfltür. Vestel CIS Ltd. yang nda imha olan varl klara iliflkin hasar n ve üretim faaliyetinin durmas na iliflkin kar kayb n n tazmini ilgili sigorta flirketine gerekli baflvuruyu yapm fl olup rapor tarihi itibariyle bu kapsamdaki çal flmalar sürdürülmektedir. Söz konusu tutar YTL ( bin Ruble) dir ( : YTL, bin Ruble). Di er cari olmayan/duran varl klar Peflin ödenen giderler Sat lmaya haz r duran varl klar Di er Grup dipnot 6 da aç klanan May s 2002 tarihinde uzun vadeli ABD dolar cinsinden ihraç etmifl oldu u tahvilin vadesini May s 2007 y l ndan May s 2012 tarihine uzat lmas sonucu çeflitli maliyetlere katlanm flt r. Söz konusu maliyetlere ait ödenen prim ve komisyonlar n tutarlar, k sa vadeli peflin ödenen giderler içerisinde YTL ve uzun vadeli peflin ödenen giderler içerisinde YTL d r. ( : K sa vadeli YTL ve uzun vadeli YTL). Sat lmaya haz r duran varl klar Grup un ticari ifllemlerinden dolay alacaklar na karfl l k temin etti i çeflitli bina, arsa ve arazileri içermektedir.

104 102 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 16 - F NANSAL VARLIKLAR Sat lmaya haz r finansal varl klar fltirakler % Oran Tutar Ülke Sat lmaya haz r finansal varl klar Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.fi. Türkiye %1'den küçük %1'den küçük Tursoft A.fi. Türkiye %7 % Zorlu Endüstriyel Enerji A.fi. Türkiye %1 % zmir Teknoloji Gelifltirme A.fi. Türkiye %5 % Ba l ortakl klar Vestpro Electronics SA Romanya %52 % Vestel USA Inc. ABD %100 % Vestel Elektronica SA Romanya %100 % Vestel India India %100 % Deksarnet Telekomünikasyon A.fi. Türkiye % OY Vestel Skandinavia AB Finlandiya % Uts-United Technical Services, S.R.O Slovakya % Ba l ortakl klar sermaye taahhütleri (-) Deksarnet Telekomünikasyon A.fi. (50) De er düflüklü ü karfl l (-) Vestpro Electronics SA (174) (174) Vestel USA Inc. (230) (230) 52 28

105 103 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Grup un do rudan ve dolayl toplam oy hakk %20 nin üzerinde olmakla birlikte konsolide mali tablolar aç s ndan önemlilik teflkil etmeyen veya önemli bir etkiye sahip olmamas nedeniyle finansal varl klarda bulunan ba l ortakl klar maliyet bedelleri üzerinden varsa de er kayb ile ilgili karfl l k düflüldükten sonra konsolide mali tablolara yans t lm flt r. Vestel Elektronica SA, Vestel India, OY Vestel Skandinavia AB ve Uts-United Technical Services, S.R.O kurulufl aflamas nda olup ticari faaliyette bulunmamaktad r. NOT 17 - POZ T F/NEGAT F fieref YE laveler Çevrim farklar fierefiye Birikmifl itfa paylar (20.538) -- (50) (20.588) Vestel Beyaz Eflya ve Birim Bilgi fllem in sat n alma ifllemi sonucunda iktisap edilen tan mlanabilir varl k ve yükümlülüklerin makul de eri ile sat n alma fiyat n n aras ndaki olumlu fark konsolide bilançoda afla daki tabloda gösterildi i gibi pozitif flerefiye olarak yer almaktad r. Vestel Beyaz Eflya Birim Bilgi fllem Toplam Sat n alma bedeli Grup a ait iktisap edilen varl klar n makul de eri, net ( ) (1.660) ( ) Pozitif flerefiye NOT 18 - YATIRIM AMAÇLI GAYR MENKULLER Grup un yat r m amaçl gayrimenkulleri bulunmamaktad r ( : Yoktur).

106 104 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 19 - MADD VARLIKLAR Konsolide Yabanc edilen para laveler Ç k fllar flirketler Çevrim fark Transferler Maliyet Arazi ve arsalar Yeralt ve yerüstü düzenleri (1) Binalar (66) Özel maliyetler (30) Makine, tesis ve cihazlar (3.768) Tafl t araçlar (619) Döfleme ve demirbafllar (361) Di er maddi varl klar Yap lmakta olan yat r mlar ve verilen avanslar (43.025) (42.639) (47.870) (291) Birikmifl amortisman Yeralt ve yerüstü düzenleri Binalar (29) Özel maliyetler (1) Makine, tesis ve cihazlar (1.955) Tafl t araçlar (474) Döfleme ve demirbafllar (215) Di er maddi varl klar (2.674) Net kay tl de er fiirket duran varl klara yap lan önemli ilaveleri yap lmakta olan yat r mlar hesab nda toplamakta ve yat r m n tamamlanmas ile ilgili duran varl k hesab na transfer etmektedir. Devam eden yat r mlar a rl kl olarak beyaz eflya bölümüne ait ikinci buzdolab fabrikas, piflirici cihazlar ve çamafl r makinesi fabrikalar n kapsamaktad r. Yap lmakta olan yat r mlar, ayr ca 14 Kas m 2005 tarihinde Vestel CIS Limited (Rusya) televizyon üretimi fabrikas nda ç kan yang n sonucu yanan duran varl klar n yenilenmesine iliflkin yat r mlar da içermektedir. Finansal kiralama yoluyla elde edilen makine ve teçhizat n birikmifl amortisman düflüldükten sonraki toplam YTL dir ( : YTL) itibariyle, maddi duran varl klar yang n ve deprem risklerine karfl YTL ( : YTL) tutar nda sigortalanm flt r tarihi itibariyle, maddi duran varl klar üzerinde YTL tutar nda ipotek bulunmaktad r.

107 105 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 20 - MADD OLMAYAN VARLIKLAR Yabanc para laveler Ç k fllar Çevrim fark Transferler Maliyet Haklar Araflt rma ve gelifltirme giderleri (6.492) Di er maddi olmayan varl klar (1.367) Verilen avanslar (7.859) Birikmifl itfa pay Haklar Araflt rma ve gelifltirme giderleri Di er maddi olmayan varl klar (1.223) (1.223) Net kay tl de eri Araflt rma ve gelifltirme giderleri Grup dahilinde yap lan giderlerin aktiflefltirilmesi sonucu oluflmufl olup, makul olarak ileri dönemlerdeki kazançlardan itfa edilmesi beklenen kahverengi eflya bölümünde Dijital televizyon (DTV), Hibrid televizyon, genifl ekran plazma, TFT ekran televizyon ve kay t edici DVD projeleri için beyaz eflya bölümünde buzdolab ve split klima projelerine iliflkindir. NOT 21 - ALINAN AVANSLAR K sa vadeli al nan avanslar NOT 22 - EMEKL L K PLANLARI Grup un bilançosunda emeklilik planlar n kapsayan herhangi bir yükümlülü ü bulunmamaktad r.

108 106 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 23 - BORÇ KARfiILIKLARI K sa vadeli borç karfl l klar Kurumlar vergisi karfl l (dipnot 41) Garanti gider karfl l Royalty gider karfl l Maliyet gider karfl l Gider tahakkuklar Forward gider karfl l Uzun vadeli borç karfl l klar K dem tazminat karfl l Yürürlükteki fl Kanunu hükümleri uyar nca, çal flanlardan k dem tazminat na hak kazanacak flekilde ifl sözleflmesi sona erenlere, hak kazand klar yasal k dem tazminatlar n n ödenmesi yükümlülü ü vard r. Ayr ca, halen yürürlükte bulunan 506 say l Sosyal Sigortalar Kanununun tarih, 2422 say l ve tarih, 4447 say l yasalar ile de iflik 60 nc maddesi hükmü gere ince k dem tazminat n alarak iflten ayr lma hakk kazananlara da yasal k dem tazminatlar n ödeme yükümlülü ü bulunmaktad r. K dem tazminat ödemeleri, her hizmet y l için 30 günlük brüt maafl üzerinden hesaplanmaktad r. lgili bilanço tarihi itibariyle ödenecek k dem tazminat, tarihi itibariyle 1.857,44 YTL/y l tavan na tabidir ( : 1.727,15 YTL/y l). K dem tazminat yükümlülü ü yasal olarak herhangi bir fonlamaya tabi de ildir. K dem tazminat yükümlülü ü, fiirketin çal flanlar n emekli olmas ndan do an gelecekteki olas yükümlülü ün bugünkü de erinin tahminine göre hesaplan r. Seri XI No:25 say l Tebli, K s m 29 ( Çal flanlara Sa lanan Faydalar ), flirketin yükümlülüklerini tan mlanm fl fayda planlar kapsam nda aktüeryal de erleme yöntemleri kullan larak gelifltirilmesini öngörür. Buna uygun olarak, toplam yükümlülüklerin hesaplanmas nda kullan lan aktüeryal varsay mlar afla da belirtilmifltir: Esas varsay m, her hizmet y l için olan azami yükümlülü ün enflasyona paralel olarak artmas d r. Dolay s yla, uygulanan iskonto oran, gelecek enflasyon etkilerinin düzeltilmesinden sonraki beklenen reel oran ifade eder tarihi itibariyle, ekli mali tablolarda karfl l klar, çal flanlar n emeklili inden kaynaklanan gelece e ait olas yükümlülü ünün bugünkü de eri tahmin edilerek hesaplan r tarihi itibariyle karfl l klar y ll k %5 enflasyon oran ve %11 iskonto oran varsay m na göre, %5,7 reel iskonto oran ile hesaplanm flt r ( : %5,5 reel iskonto oran ). K dem tazminat tavan alt ayda bir revize olup, tarihinden itibaren geçerli olan tavan tutar 1.960,69 YTL dir.

109 107 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Dönem içerisindeki k dem tazminat yükümlülü ünün hareket tablosu afla daki gibidir: Dönem bafl laveler Konsolidasyon kapsam na al nan flirket Dönem içerisindeki ödemeler (3.184) (3.861) Dönem sonu itibariyle karfl l k NOT 24 - ANA ORTAKLIK DIfiI PAYLAR/ANA ORTAKLIK DIfiI KAR /(ZARAR) Dönem bafl Vestel Beyaz Eflya hisselerinin al m ve sat fl, net (42.370) -- Konsolidasyon kapsam ndaki flirketlerin sermaye art fllar Konsolidasyon kapsam na al nan flirket Yabanc para çevrim fark 725 (46) Ana ortakl k d fl paylardaki de iflim Ana ortakl k d fl paylara ait dönem kar NOT 25 - SERMAYE/KARfiILIKLI fit RAK SERMAYE DÜZELTMES (Tarihi de er esas na dayal ) Her bir hisse için Ykr 0,1 nominal de er Kay tl sermaye tavan Ç kar lm fl sermaye fiirket in bilanço tarihleri itibariyle sermaye yap s afla daki gibidir: Ortaklar Pay % Tutar Collar Holding BV. 51, Di er ortaklar (Halka aç k) 48, Kay tl sermaye 100, Sermaye düzeltmesi Toplam ödenmifl sermaye fiirket in sermayesini temsil eden imtiyazl hisse senedi bulunmamaktad r.

110 108 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 26 - SERMAYE YEDEKLER Hisse senedi ihraç primleri Halka arz giderleri (-) (5.369) -- Az nl k pay (-) (29.840) Özsermaye enflasyon düzeltmesi farklar - Sermaye Yasal yedekler Ola anüstü yedekler Finansal varl klar de er art fl fonu NOT 27 - KAR YEDEKLER Yasal yedekler, Türk Ticaret Kanunu nda ( TTK ) öngörüldü ü flekli ile birinci ve ikinci yedeklerden oluflur. TTK, birinci yasal yede in, toplam yedek fiirket in ödenmifl sermayesinin %20 sine eriflene kadar kanuni kardan %5 oran nda ayr lmas n öngörür. kinci yasal yedek ise, ödenmifl sermayenin %5 ini aflan tüm nakit kar da t mlar üzerinden %10 oran nda ayr l r. TTK hükümleri çerçevesinde yasal yedekler, sadece zararlar netlefltirmek için kullan labilmekte ve ödenmifl sermayenin %50 sini aflmad kça di er amaçlarla kullan lamamaktad r. Seri XI No:25 say l tebli uyar nca enflasyona göre düzeltilen ilk mali tablo düzenlenmesi sonucunda özsermaye kalemlerinden Sermaye, Emisyon Primi, Yasal Yedekler, Statü Yedekleri, Özel Yedekler ve Ola anüstü Yedek kalemlerine bilançoda kay tl de erleri ile yer verilir. Bu hesap kalemlerinin düzeltilmifl de erleri toplu halde özsermaye grubu içinde özsermaye enflasyon düzeltmesi farklar hesab nda yer verilir. Yasal yedekler Ola anüstü yedekler Statü yedekleri Özel fonlar Yabanc para çevrim farklar (2.017) NOT 28 - GEÇM fi YIL KARLARI/(ZARARLARI) Geçmifl y llar zararlar ( ) ( )

111 109 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 29 - YABANCI PARA POZ SYONU YTL de eri ABD Dolar EURO GBP Toplam Haz r de erler Ticari alacaklar Devam eden inflaat sözleflmelerinden alacaklar Stoklar Verilen avanslar Di er cari/dönen varl klar Yabanc para varl klar K sa vadeli finansal borçlar Uzun vadeli finansal borçlar n k sa vadeli k s mlar K sa vadeli finansal kiralama ifllemlerinden borçlar Ticari borçlar Al nan avanslar Devam eden inflaat sözleflmeleri hakedifl bedelleri Uzun vadeli finansal borçlar Uzun vadeli finansal kiralama ifllemlerinden borçlar Yabanc para yükümlülükleri Yabanc para pozisyonu, net ( ) ( ) ( )

112 110 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) YTL de eri ABD Dolar EURO GBP Toplam Haz r de erler Ticari alacaklar Devam eden inflaat sözleflmelerinden alacaklar Di er cari/dönen varl klar Stoklar Verilen avanslar Yabanc para varl klar K sa vadeli finansal borçlar Uzun vadeli finansal borçlar n k sa vadeli k s mlar K sa vadeli finansal kiralama ifllemlerinden borçlar Ticari borçlar Devam eden inflaat sözleflmeleri hakedifl bedelleri Al nan avanslar Uzun vadeli finansal borçlar Uzun vadeli finansal kiralama ifllemlerinden borçlar Yabanc para yükümlülükleri Yabanc para pozisyonu, net ( ) (43.136) ( ) NOT 30 - DEVLET TEfiV K VE YARDIMLARI fiirket in TC Hazine Müsteflarl ndan al nm fl olan Yat r m ndirimi Teflvik Belgeleri dolay s yla yap lan ilgili yat r m harcamalar üzerinden fiirket e baz teflvikler sa lanmaktad r itibariyle bu teflvik belgeleri sonucu kazan lm fl olan ve devreden yat r m indirimi bulunmamaktad r. Yat r m indirimi istisnas 5479 say l kanun ile tarihinden itibaren yürürlükten kalkm flt r. Ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden, ilgili y llarda vergiye tabi kazanç (matrah) oluflmamas nedeniyle tarihi itibariyle kullan lmay p sonraki dönemlere devreden yat r m indirimi tutarlar ile tarihi itibariyle devam eden projelerle ilgili olarak sonraki y llarda yap lacak yat r m harcamalar üzerinden hak kazan lacak yat r m indirimi tutarlar için tarihine kadar 3 y ll k geçifl dönemi tan nm flt r. NOT 31 - KARfiILIKLAR, fiarta BA LI VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER Karfl l klar Konsolide mali tablolardaki karfl l klar ile ilgili detaylar dipnot 15 ve dipnot 23 de sunulmufltur.

113 111 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) fiarta ba l varl klar Sat c ve müflterilerden al nan Teminat mektuplar Çek ve senetler potekler fiarta ba l yükümlülükler a) tarihi itibariyle Grup un resmi kurulufllarla, Eximbank a ve di er bankalara vermek üzere çeflitli finansal kurulufllardan temin etmifl oldu u teminat mektuplar n n ve di er teminatlar n tutar YTL dir ( : YTL). b) Al nm fl olan ihracat ve yat r m indirim teflvikleri dolay s yla Grup un tarihi itibariyle bin ABD dolar tutar nda ihracat gerçeklefltirme yükümlülü ü vard r ( : bin ABD dolar ). c) hraç kayd yla yap lan sat fllara iliflkin KDV önce tecil edilmekte ve bilahare ilgili formalitelerin tamamlanmas ile Vergi daresi ne terkin edilmektedir. Terkin edilme tarihine kadar Grup un KDV yükümlülü ü devam etmektedir. Ancak bu konuda geçmifl dönemlerde G herhangi bir ödeme yükümlülü üne u ramam fl olup ileri dönemlerde bir yükümlülük ile karfl laflmas beklenmemektedir itibariyle ilgili tutar YTL dir ( : YTL). d) Maddi duran varl klar üzerinde YTL tutar nda Vak flar Bankas lehine 1. derece ipotek bulunmaktad r. Bu ipotek tarihinde kald r lm flt r. e) Grup, Vak flar Bankas ile ortak kredi kullan m için 125 milyon ABD dolar tutar nda sözleflme imzalam flt r. Söz konusu kredi kullan m için grup flirketleri bu tutarlara kefil olmufltur. f) Grup un yurtd fl ndan temin etmifl oldu u bin EURO ve bin ABD dolar tutar nda kredi için Sanayi ve Ticaret A.fi. ile Vestel D fl Ticaret A.fi. krediler için kefil olmufltur. g) fiirket, Haziran 2003 tarihinde grup flirketinin temin etmifl oldu u bin EURO tutar ndaki kredi için kefil olmufltur. h) Grup taraf ndan aç lm fl ve tarihi itibariyle devam eden davalar toplam YTL dir. Ayn tarih itibariyle Grup aleyhine aç lm fl dava toplam 927 YTL dir. Yukar da bahsedilen davalardan Grup taraf ndan aç lm fl bulunan alacak davalar için toplam YTL karfl l k ayr lm fl, vergi davalar için YTL karfl l k ayr lm flt r. Ayr ca, Grup aleyhine aç lan davalar için toplam 860 YTL karfl l k ayr lm flt r. i) Grup aleyhine, elektrikli ev aletleri üreten bir flirket taraf ndan patent belgesinin hükümsüzlü ü konusunda dava aç lm flt r. fiirket patent belgesinin hükümsüzlü ü ve sicilden terkini talebiyle karfl dava açm flt r. Davalar bilirkifli incelemesinde olup devam etmektedir. j) fiirket in Rusya da kurulu %100 oran nda ifltiraki Vestel CIS Limited in, televizyon üretimini gerçeklefltirdi i fabrika binas, makine, tesis ve cihazlar ile mamul stoklar n n bir k sm, hammadde ve komponent stoklar n n tamam tarihinde meydana gelen yang n sonucu imha olmufltur. Yang n ayr ca yönetim binas nda hasara sebebiyet vermifl ve muhasebe kay tlar ve evraklarda yang nda imha olmufltur.

114 112 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Yang n sonras hasar tespit çal flmalar na bafllanm fl ve Vestel CIS Limited in ba ms z d fl denetçi raporuna göre hasar gören veya imha olan duran varl k, stok ve kar kayb na iliflkin toplam YTL tutar nda hasar belirlenmifltir. Rapor tarihi itibariyle sigorta flirketi ile Vestel CIS Limited aras nda görüflmeler henüz sonuçlanmam flt r. Vestel CIS Limited yönetiminin beyan na göre yukar da beklenen hasar tutar ile sigortadan tazmin edilecek tutar aras nda fark beklenmemekte olup mali tablolar nda bu hususta karfl l k ayr lmam flt r. Ayr ca Vestel CIS Limited in Rusya daki yerel vergi idaresi vergi indirimi kapsam nda yat r m yap lm fl ancak yang nda imha olan duran varl klara iliflkin YTL tutar ndaki KDV nin iadesini talep etmifltir. Bu konuyla ilgili davay yerel vergi idaresi kaybetmifltir. Yerel vergi idaresi taraf ndan bir üst mahkemeye baflvurulmufl olup yarg süreci devam etmektedir. Bu KDV iadesine iliflkin olarak karfl l k ayr lmam flt r. k) Grup un operasyonel kiralama ifllemlerinden dolay gelecek dönemlerde ödeyece i kira giderlerinin toplam YTL dir. l) Grup, 23 A ustos 2006 tarihinde yerli ve yabanc bankalardan 1 y l vadeli ABD Dolar tutar nda akreditif sendikasyon kredisi temin etmifltir. Söz konusu kredi sözleflmesi Sanayi ve Ticaret A.fi., Vestel Beyaz Eflya Sanayi ve Ticaret A.fi., Vestel Dijital Üretim Sanayi A.fi., Vestel Komünikasyon Sanayi ve Ticaret A.fi. ve Vestel Holland B.V. nin kat l m yla imzalanm flt r. NOT 32 - filetme B RLEfiMELER fiirket ifltiraklerinden Vestel Beyaz Eflya n n Nisan 2006 tarihleri aras nda talep toplama yoluyla de er tespitine gidilmifl ve birim hisse fiyat 3,20 YTL (tam) olarak belirlenmifltir. fiirket, Zorlu Holding A.fi. ve Zorlu Ailesi nin elinde bulunan adet Vestel Beyaz Eflya hissesini (sermayesinin %65 i) 3,20 YTL (tam) birim fiyat esas ndan tarihinde sat n alm fl ve Vestel Beyaz Eflya n n %100 üne sahip olmufltur. Ayni zamanda Vestel Beyaz Eflya n n sermayesi YTL ( hisse) art r larak YTL ye yükseltilmifl ve adet hissesi 3,20 YTL (tam) birim fiyat ndan 21 Nisan 2006 tarihinde halka arz yolu ile sat lm flt r. fiirket bilahare adet hisseyi MKB de geri alm fl böylece Vestel Beyaz Eflya n n ana ortakl k d fl pay oran %27,4 olmufltur. fiirket, tarihinde Birim Bilgi fllem in adet hissesini (sermayesinin %55 i) YTL ye sat n alm flt r. Birim Bilgi fllem in net varl klar ve al m sonucu ortaya ç kan toplam nakit ak mlar dipnot 43 te belirtilmifltir. NOT 33 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA Temel raporlama biçimi - Co rafi bölümler Grup un Türkiye deki sat fllar Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. taraf ndan, Avrupa ve di er yurtd fl sat fllar n Vestel D fl Ticaret A.fi. taraf ndan gerçekleflmektedir. Co rafi bölümler afla daki gibidir:

115 113 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) Bölüm varl klar n n tafl d toplam kay tl de er, varl klar n bulundu u co rafi konum baz nda raporland r lmaktad r. Bölüm sat fllar Türkiye Avrupa Di er Bölüm varl klar Türkiye Avrupa Asya Bölüm sabit k ymet al mlar Türkiye Avrupa Asya kincil raporlama biçimi Endüstriyel bölümler Grup, a rl kl olarak kahverengi ve beyaz eflya üretimini ve sat fl faaliyetlerini yürütmektedir. Grup un üretti i ürünler ve faaliyet gösterdi i alanlar farkl risk ve getirilere sahip olmad ndan, Endüstriyel bölüm tan mlanmam flt r. NOT 34 - B LANÇO TAR H NDEN SONRAK OLAYLAR Maddi duran varl klar üzerinde bulunan YTL tutar nda Vak flar Bankas lehine verilen ipotek tarihinde kald r lm flt r. NOT 35 - DURDURULAN FAAL YETLER Bilanço tarihi itibariyle Grup un durdurulan faaliyeti yoktur ( : Yoktur). NOT 36 - ESAS FAAL YET GEL RLER Yurtiçi sat fllar Yurtd fl sat fllar Di er sat fl gelirleri Brüt sat fllar Sat fllardan iade, iskonto ve indirimler (-) ( ) ( )

116 114 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 37 - FAAL YET G DERLER Araflt rma ve gelifltirme giderleri Sat fl ve da t m giderleri Genel yönetim giderleri Faaliyet giderleri toplam NOT 38 - D ER FAAL YETLERDEN GEL R/(G DER) VE KAR/(ZARAR) Di er faaliyetlerden gelir ve kar Kambiyo kar Banka mevduat faiz gelirleri Ertelenmifl faiz geliri Forward karlar Fiyat fark gelirleri Hurda sat fl gelirleri Hibe gelirleri Sabit k ymet sat fl karlar Komisyon gelirleri Karfl l klar n iptali Stok say m fazlal klar Finansal varl k sat fl kar Di er gelirler Di er faaliyetlerden gider ve zarar Kambiyo zarar Ertelenmifl faiz gideri Sabit k ymet sat fl zararlar Forward giderleri Stok say m noksanlar At l kapasite giderleri Karfl l k giderleri Komisyon giderleri Finansal varl k sat fl zarar Di er giderler

117 115 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 39 - F NANSMAN G DERLER Kambiyo zararlar Faiz giderleri Akreditif giderleri Kredi komisyon giderleri Faktoring giderleri Finansal kiralama faiz giderleri Di er finansman giderleri Finansman giderleri NOT 40 - NET PARASAL POZ SYON KARI/(ZARARI) Net Parasal Pozisyon kar /(zarar ), parasal olmayan bilanço kalemlerinin, öz sermayenin ve gelir tablosunun düzeltme ifllemine tabi tutulmas sonucunda aktif ve pasif kalemlerinin aras nda ortaya ç kan fark olarak hesaplanmaktad r. Ancak 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren mali tablolar n enflasyona göre düzeltmesine son verildi inden ve 2005 dönemi için parasal pozisyon kar /(zarar ) hesaplanmam flt r (dipnot 2). NOT 41 - VERG LER Türkiye de, kurumlar vergisi oran 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren % 20 dir. Ancak tarihi itibariyle devreden yat r m indirimi tutarlar n n 2006 y l kurumlar vergisi hesaplamas nda indirim konusu edilmesi halinde 2005 dönemindeki mevzuat hükümleri çerçevesinde kurumlar vergisi %30 oran ndan hesaplanacakt r. Kurumlar vergisi oran kurumlar n ticari kazanc na vergi yasalar gere ince indirim kabul edilmeyen giderlerin ilave edilmesi, vergi yasalar nda yer alan istisna ve indirimlerin indirilmesi sonucu bulunacak vergi matrah na uygulan r. Kar da t lmad takdirde baflka bir vergi ödenmemekte olup kar n tamam n n veya bir k sm n n temettü olarak; Gerçek kiflilere Gelir ve Kurumlar Vergisinden istisna veya muaf gerçek ve tüzel kiflilere, Dar mükellef gerçek ve tüzel kiflilere, da t lmas halinde %15 Gelir Vergisi Stopaj hesaplan r. Dönem kar n n sermayeye ilavesi halinde, kar da t m say lmaz ve stopaj uygulanmaz. Kurumlar üçer ayl k mali karlar üzerinden % 20 oran nda geçici vergi hesaplar ve o dönemi izleyen ikinci ay n 10 uncu gününe kadar beyan edip 17 nci günü akflam na kadar öderler. Y l içinde ödenen geçici vergi o y la ait olup izleyen y l verilecek kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisinden mahsup edilir. En az iki y l süre ile elde tutulan ifltirak hisseleri ile gayrimenkullerin sat fl ndan do an karlar n % 75 i, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda öngörüldü ü flekilde sermayeye eklenmesi flart ile vergiden istisnad r. Türk vergi mevzuat na göre beyanname üzerinde gösterilen mali zararlar 5 y l aflmamak kayd yla dönem kurum kazanc ndan indirilebilirler. Ancak, mali zararlar, geçmifl y l karlar ndan mahsup edilemez. Türkiye de kurumlar n tarihinden evvel yat r m teflvik belgelerine istinaden yapt klar yat r m harcamalar n n %100 ü, bu tarihten sonra mal ve hizmet üretimi faaliyetlerinde kullanmak üzere yapt klar amortismana tabi iktisadi k ymetlerle ilgili harcamalar n %40 l k bölümünü vergi matrahlar n n tespitinde ilgili kazançlar ndan yat r m indirimi istisnas olarak indirim konusu yapmalar mümkündür. Kurum vergi matrah ndan

118 116 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) tarihinden önceki yat r m harcamalar n indirilmesi durumunda söz konusu tutar üzerinden % 19,8 oran nda gelir vergisi stopaj yap lmakta, tarihinden sonraki yat r m harcamalar n indirilmesi durumunda söz konusu tutar üzerinden gelir vergisi stopaj yap lmamaktad r. Ancak yat r m indirimi istisnas 5479 say l kanun ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlükten kald r lm flt r. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden, ilgili y llarda vergiye tabi kazanç (matrah) oluflmamas nedeniyle tarihi itibariyle kullan lmay p sonraki dönemlere devreden yat r m indirimi tutarlar ile tarihi itibariyle devam eden projelerle ilgili olarak sonraki y llarda yap lacak yat r m harcamalar üzerinden hak kazan lacak yat r m indirimi istisna tutarlar n yine bu tarihteki mevzuat hükümleri (vergi oran na iliflkin hükümler dahil) çerçevesinde sadece 2006, 2007 ve 2008 y llar na ait kazançlar ndan indirebilirler. Türkiye de ödenecek vergiler konusunda vergi otoritesi ile mutabakat sa lamak gibi bir uygulama bulunmamaktad r. Kurumlar vergisi beyannameleri hesap döneminin kapand ay takip eden dördüncü ay n 25 inci günü akflam na kadar ba l bulunulan vergi dairesine verilir. Bununla beraber, vergi incelemesine yetkili makamlar befl y l zarf nda muhasebe kay tlar n inceleyebilir ve hatal ifllem tespit edilirse ödenecek vergi miktarlar de iflebilir. Grup un bilançosuna yans t lan vergiler afla da belirtilmifltir Kurumlar vergisi karfl l Peflin ödenen vergiler (-) (9.955) (42.669) Kurumlar vergisi karfl l net (dipnot 23) K sa vadeli ertelenmifl vergi yükümlülükleri Uzun vadeli ertelenmifl vergi yükümlülükleri Peflin ödenen vergiler (dipnot 15) (-) (12.960) (1.910) K sa vadeli ertelenmifl vergi varl klar (25.023) (47.780) Uzun vadeli ertelenmifl vergi varl klar (8.433) (13.091) Grup un konsolide gelir tablolar na yans t lm fl vergi karfl l klar afla daki gibidir: Kurumlar vergisi karfl l (17.272) (54.699) Ertelenen vergi karfl l (16.806)

119 117 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 42 - H SSE BAfiINA KAZANÇ Hissedarlara ait net kar Ç kar lm fl hisselerinin a rl kl ortalama adedi (milyon adet) Hisse bafl na kar 0,02 0,54 NOT 43 - NAK T AKIM TABLOSU a) Nakit ak m tablosu konsolide mali tablolar içerisinde ayr ca gösterilmifltir. b) ktisap edilen Birim Bilgi fllem in net varl klar ve al m sonucu ortaya ç kan toplam nakit ak mlar afla daki gibidir: Birim Bilgi fllem Haz r de erler 371 Ticari alacaklar liflkili taraflardan alacaklar - Stoklar 69 Di er dönen varl klar Maddi varl klar Maddi olmayan varl klar 34 fierefiye 330 Ertelenen vergi varl klar 703 Finansal borçlar (471) Ticari borçlar (4.450) liflkili taraflara borçlar (4.816) Di er yükümlülükler (780) K dem tazminat karfl l (788) Ertelenen vergi yükümlülü ü (83) Al nan toplam net varl klar Az nl k pay (-) (1.358) Toplam al m fiyat Birim Bilgi fllem'e ait haz r de erler (-) (371) Al m sonucu ortaya ç kan toplam nakit ak mlar 1.619

120 118 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi TAR H NDE SONA EREN YILA A T KONSOL DE MAL TABLOLARA L fik N D PNOTLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe bin Yeni Türk Liras ( YTL ) olarak ifade edilmifltir.) NOT 44 - MAL TABLOLARI ÖNEML ÖLÇÜDE ETK LEYEN YA DA MAL TABLOLARIN AÇIK, YORUMLANAB L R VE ANLAfiILAB L R OLMASI AÇISINDAN AÇIKLANMASI GEREKL OLAN D ER HUSUSLAR Grup, kur riskine karfl pozisyon riski tafl mamak amac yla çeflitli finansal kurulufllar ile vadeli döviz al m veya sat m sözleflmeleri yapmaktad r. Bilanço tarihi itibariyle gerçeklefltirilen vadeli döviz al m-sat m ifllemlerinde, ifllem tarihindeki kur ile vadedeki kur aras ndaki fark ifade eden gelir veya giderler sözleflme süresi boyunca itfa edilerek cari dönem kar/zarar tablosunda yans t lmaktad r (dipnot 38 Di er Faaliyetlerden Gelir/(Gider) ve Kar/(Zarar) ). fiirket in itibariyle yap lan vadeli ifllem sözleflmeleri tutar afla da belirtilmifltir: Sözleflme para YTL YTL Para birimi tutar Vade Forward Forward birimi (Tam) tarihi kar zarar ABD $ YTL ABD $ ABD $

121 119 VESTEL ELEKTRON K SANAY VE T CARET A.fi. YATIRIMCI B LG LER OLA AN GENEL KURUL TOPLANTISI Yönetim Kurulu nca al nan karar do rultusunda, Ola an Genel Kurul Toplant s 18 May s 2007 günü saat 09:30 da Zorlu Plaza, Ambarl Avc lar / stanbul daki flirket merkezinde yap lacakt r. Ba ms z Denetçi Engin Ba ms z Denetim ve Serbest Muhasebecilik Mali Müflavirlik A.fi. Member of Grant Thornton International Y ld z Posta Cad. Dedeman flhan No: 48, Kat: Gayrettepe- stanbul Finansal Bilgiler ve fiirket Haberleri in finansal tablolar, denetim raporlar, özel durum aç klamalar ve faaliyet raporlar na web sitesinden ulafl labilmektedir. Buna ek olarak Vestel fiirketler Grubu Yat r mc liflkileri Birimi nden telefon ve e-posta ile bilgi talep edilebilmektedir. Yat r mc liflkileri Figen Çevik Yat r mc liflkileri ve Kurumsal Finansman Direktörü Vestel fiirketler Grubu Zorlu Plaza Avc lar - stanbul Telefon (212) figen.cevik@vestel.com.tr Hisse Bilgileri Sanayi ve Ticaret A.fi. nin hisseleri 1990 y l ndan bu yana VESTL sembolü alt nda MKB Ulusal Pazar nda, 2000 y l ndan bu yana da ve Ticaret A.S. GDR -144 A (Global Depo Sertifikas ) olarak VELKYP sembolü ile Londra Borsas nda ifllem görmektedir. in 2006 Aral k ay sonu itibariyle piyasa de eri 412 milyon $ seviyesindedir. Hisselerin MKB de 2006 y l ortalama ifllem hacmi de 6.5 milyon $ olarak gerçekleflmifltir.

122 120 VESTEL fi RKETLER GRUBU ADRESLER Sanayi ve Ticaret A.fi. Organize Sanayi Bölgesi, 45030, Manisa Tel: (0236) , Faks: (0236) Vestel Beyaz Eflya Sanayi ve Ticaret A.fi. Organize Sanayi Bölgesi, 45030, Manisa Tel: (0236) , Faks: (0236) Vestel Komünikasyon A.fi. Ege Serbest Bölgesi, Akçay Cad. Ayfer Sok. No: 144/1, 35410, Gaziemir, zmir Tel: (0232) , Faks: (0232) Vestel Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. Zorlu Plaza, Kat: 16, 34310, Ambarl -Avc lar, stanbul Tel: (0212) , Faks: (0212) Vestel Dijital Üretim Sanayi A.fi. Organize Sanayi Bölgesi, 45030, Manisa Tel: (0236) , Faks: (0236) Deksar Multimedya ve Telekomünikasyon A.fi. Zorlu Plaza, Kat: 14, 34310, Ambarl -Avc lar, stanbul Tel: (0212) , Faks: (0212) Vestel D fl Ticaret A.fi. Organize Sanayi Bölgesi, 45030, Manisa Tel: (0236) , Faks: (0236) Vestel Italy Srl. Via Vetreria 1, 22070, Grandate-Como, Italy Tel: (+39) , Faks: (+39) Vestel Iberia Edificio Pionera Azul, C/ Peonias 2, Madrid, Spain Tel: (+34) , Faks: (+34) Vestel CIS Ltd. Strastnoy Blv, No: 16, Podyezd 3, Moscow, Russia Tel: (+7) , Faks: (+7) Vestel UK 94/94A Dedworth Road, Windsor, Berks SL4 5AY, UK info@vestel-uk.com Vestel France S.A Rue des Oliviers Senia, Thiais, France Tel: (+33) , Faks: (+33) Vestel Holland B.V. P.O Box GD-Rotterdam, Netherlands Tel: (+31) , Faks: (+31) Veseg Video Handelsges GMbH An der Windmühle Rehlingen Siersburg, Germany Tel: (+49) , Faks: (+49) Vestel Romania Hotel Marriot, Grand Offices Calea 13 Septembrie, Nr. 90, Cam Bucharest, Romania Tel: (+40) , Faks: (+40) Vestel Benelux B.V. Rivium Westlaan 48, 2909 LD Capalle A/D Ijssel, Netherlands Tel: (+31) , Faks: (+31) Vestel Savunma Sanayi A.fi. Çankaya Birlik Mah. 14. Sok. No: , Ankara Tel: (0312) , Faks: (0312) Ayd n Yaz l m ve Elektronik San. A.fi. Karamanl lar Cad. No: 7 Organize Sanayi Bölgesi Sincan/Ankara Tel: (0312) Faks: (0312) Cabot Communications Ltd. Verona House, Filwood Road, Bristol BS 16-3 RY, England Tel: (+44) , Faks: (+44) Cabot zmir Yaz l m ve Donan m Ticaret Sanayi A.fi. Yüksek Teknoloji Gelifltirme Bölgesi A 1 Binas YTE Kampüsü Gülbahçe Urla/ zmir Tel: (0232) , Faks: (0232) Vestel USA West Bernardo Dr. Suite 130, San Diego, CA 92127, USA Tel: (+1) , Faks: (+1) Vestek TÜ Ayaza a Kampüsü Koru Yolu Ar 2 B Blok Kat: 7 Maslak/ stanbul Tel: (0212) Faks: (0212) Birim Bilgi fllem Müflavirlik ve Ticaret Limited fiirketi Atatürk Caddesi No: 380/ Alsancak zmir Tel: Faks:

123

124

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK)

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) 2007 Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) Halkbank Genel Bak fl > 1938 y l nda kuruldu. > Türkiye'nin ilk KOB bankas > Toplam aktiflerde %7,2 (a) pazar pay ile Türkiye'nin 7. (a) büyük bankas

Detaylı

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler 2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Rakamlarla Halkbank 70 y l Kooperatif ve KOB kredilerinde 70 y ll k tecrübe ve genifl müflteri taban Halkbank n rekabette kuvvetli yönleridir.

Detaylı

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 Türkiye Ekonomisi Genel Makroekonomik Denge Ülkemizde tasarruf e ilimi düflüktür, kamu kesimi uzun y llar boyunca önemli boyutlarda tasarruf aç vermifl ve bu durum finansman

Detaylı

VESTEL BEYAZ EfiYA 2006 FAAL YET RAPORU

VESTEL BEYAZ EfiYA 2006 FAAL YET RAPORU VESTEL BEYAZ EfiYA 2006 FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1 Kurumsal Profil 3 Büyümenin Kilometre Tafllar 4 Zorlu ve Vestel Grubu Hakk nda 5 Vestel Grubu 6 Bafll ca Göstergeler 8 Vestel Beyaz Eflya'n n Stratejik

Detaylı

kat yoruz Teknolojiye hayat Hayata teknoloji

kat yoruz Teknolojiye hayat Hayata teknoloji kat yoruz Teknolojiye hayat Hayata teknoloji 2 çindekiler Kurumsal Profil Finansal Göstergeler 2007 den 2008 e Özetle Vestel Zorlu Grubu ve Vestel Grubu Hakk nda Vestel in Strateji ve Hedefleri Vestel

Detaylı

Finansal Hizmetler AKBANK

Finansal Hizmetler AKBANK sabanc holding 2006 faaliyet raporu 34 Finansal Hizmetler AKBANK Akbank, 2006 y lsonu itibariyle Türkiye'nin en de erli flirketi olmas n n yan s ra en kârl özel sektör bankas d r. Akbank, ayr ca yurt çap

Detaylı

Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA

Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA SABANCI HOLD NG FAAL YET RAPORU 2004 Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA Enerjisa Enerji Üretim A.fi., Nisan 1996 da müflterilerinin elektrik enerjisi gereksinimlerini sürekli, güvenilir ve kaliteli olarak

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif Dr. Yeflim Toduk Akifl Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif flirket birleflmeleri ve sat nalmalar, türkiye deki küçük iflletmelerden, dev flirketlere kadar her birinin gündeminde olmaya devam

Detaylı

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 14 Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 15 pazar payımız bir önceki yılın pazar payı olan %9 a göre önemli ölçüde artarak %1,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu artış sonucu, pazardaki düşüşe rağmen otomobil

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Seçilmifl sanayi maddelerinden ham petrol üretimi % 4,2 lik düflüflle 2.375 bin tondan 2.276 bin tona, tafl kömürü üretimi % 5,2 lik düflüflle 2.998 bin tondan 2.843

Detaylı

Beyaz eflyada... Televizyonda... Klimada... Türkiye nin lider. Avrupa n n 3 üncü. büyük flirketi. Türkiye pazar nda lider. Türkiye pazar nda lider

Beyaz eflyada... Televizyonda... Klimada... Türkiye nin lider. Avrupa n n 3 üncü. büyük flirketi. Türkiye pazar nda lider. Türkiye pazar nda lider FAALİYET RAPORU 2009 Beyaz eflyada... Türkiye nin lider Avrupa n n 3 üncü büyük flirketi Televizyonda... Türkiye pazar nda lider Klimada... Türkiye pazar nda lider Dayan kl Tüketim 40 41 FAALİYET RAPORU

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

YÖNET M KURULU RAPORU

YÖNET M KURULU RAPORU YÖNET M KURULU RAPORU De erli Ortaklar m z, fiirketimizin 37. Ortaklar Genel Kurulu na hofl geldiniz. Hepinizi sayg ve sevgi ile selaml yorum. Yaflad m z geliflmeler ile, ülkemiz 2004 y l nda s k s k dünyan

Detaylı

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina .. 95 Türkiye ile Kazakistan: Karfl l kl Kazan mlara Dayal Bir flbirli i Bektas Mukhamejanov * Çeviren: Dr. Almagül sina Kazakistan ba ms zl n kazand ndan itibaren, d fl politika stratejisinde çok yönlü

Detaylı

Dr. Osman DEM RC * *Özellefltirme daresi Baflkan Yard mc s

Dr. Osman DEM RC * *Özellefltirme daresi Baflkan Yard mc s Elektrik Da t m Sektörü Özellefltirmesi 125 Elektrik Da t m Sektörü Özellefltirmesi Dr. Osman DEM RC * 03.03.2001 tarihinde yay mlanan 4628 say l Elektrik Piyasas Kanunu ile elektri in yeterli, kaliteli,

Detaylı

Finansal Hizmetler AKBANK

Finansal Hizmetler AKBANK sabanc holding 2005 faaliyet raporu 36 Finansal Hizmetler AKBANK Akbank, 2005 sonu itibariyle Türkiye nin en kârl özel sektör bankas olmas n n yan s ra, toplam kredilerde Türkiye nin en büyük bankas d

Detaylı

ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR

ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR Zentiva ya bakış Merkezi Avrupa nın kalbinde bulunan Zentiva, halen 32 pazarda faaliyet göstermekte ve hizmet verdiği hedef popülasyon 800 milyona yaklaşmaktadır.

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI 33 34 1 Projenin Tan t m ve Proje Kat l mc Baflvurusu SMMMO Yönetim Kurulu nca onaylanan SMMMO Meslek Mensubu Kurumsallaflma Projesi Fizibilitesi Ve Yol Haritas

Detaylı

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU . 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1.Yönetim Kurulu 2. Denetim Kurulu 3. Sektörel Geli meler 4. Sat lar 5. Yat r mlar 6. Temel Rasyolar

Detaylı

KURUMSAL PROFİL VESTEL GLOBAL TÜKETİCİLERİN BEĞENİSİNE HİTAP EDİYOR

KURUMSAL PROFİL VESTEL GLOBAL TÜKETİCİLERİN BEĞENİSİNE HİTAP EDİYOR 2 KURUMSAL PROFİL VESTEL GLOBAL TÜKETİCİLERİN BEĞENİSİNE HİTAP EDİYOR Vestel Şirketler Grubu (Vestel), tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürün segmentlerinde, Türkiye ve uluslararası pazarların

Detaylı

Ayr nt da gizli... Faaliyet Raporu 2008

Ayr nt da gizli... Faaliyet Raporu 2008 Ayr nt da gizli... 2008 DE VESTEL... Vestel fiirketler Grubu (Vestel), tüketici elektroni i, beyaz eflya, dijital ürün segmentlerinde, Türkiye ve global pazar n güçlü oyuncular ndan biridir. 2 Kurumsal

Detaylı

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar fl Yat r m 2005 y l nda, MKB Hisse Senetleri Piyasas nda, Tahvil Bono Piyasas nda ve faaliyete yeni geçen Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas nda rakip kurulufllar

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN Yahya ARIKAN* Meslek yasam z n 20. y l n geride b rak rken,yeniliklerle dolu bir süreci yaflamaktay z. Toplumsal yaflamda ve meslek yaflam m zda sosyal

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı

2014 1. Çeyrek Sonuçları TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

2014 1. Çeyrek Sonuçları TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 1 Mayıs 2014 Güçlü İlk Çeyrek Sonuçları ile 2014 Yılına Sağlam Başladık Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama

Detaylı

10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el

10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el 10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el s k m t. 1996 y l nda ba layan ve üç y l süren görü meler sonunda ortakl k ko ullar olu turuldu. Beklentiler... Aray lar... Aç l mlar... Hedeflerimiz; - leri

Detaylı

TOFA 31.12.2013 ANAL ST SUNUMU. 05 ubat 2014

TOFA 31.12.2013 ANAL ST SUNUMU. 05 ubat 2014 TOFA 31.12.2013 ANAL ST SUNUMU 1 05 ubat 2014 GÜNDEM 2013 Öne Ç kan Konular 31.12.2013 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model Detayl

Detaylı

TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU MAYIS 2013

TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU MAYIS 2013 TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU 1 MAYIS 2013 GÜNDEM 2013 Q1 Öne Ç kan Konular 31.03.2013 Performans Özeti Üretim ve Kapasite Kullan m Oranlar Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat

Detaylı

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ?

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? Yahya ARIKAN* Günümüzde; finansal anlamda ülkeleraras s n r n ortadan kalkmas, teknolojinin geliflimi ve bilgi toplumunun s n rs z imkânlar ile zaman ve mekân

Detaylı

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar 1 Bafll ca Göstergeler 36.9 milyar YTL Toplam aktifler ilk alt ayda %7.3 artarak 36.9 milyar YTL ye ulaflm flt r.

Detaylı

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan.

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan. EVOK Güvenlik, ülkemizde büyük ihtiyaç duyulan güvenlik hizmetlerine kalite getirmek amac yla Mustafa Alikoç yönetiminde profesyonel bir ekip taraf ndan kurulmufltur. Güvenlik sektöründeki 10 y ll k bilgi,

Detaylı

VESTEL BEYAZ EfiYA FAAL YET RAPORU 2007

VESTEL BEYAZ EfiYA FAAL YET RAPORU 2007 VESTEL BEYAZ EfiYA FAAL YET RAPORU 2007 çindekiler 02 Kurumsal Profil 05 Büyümenin Kilometre Tafllar 06 Zorlu Grubu ve Vestel Grubu Hakk nda 08 Bafll ca Göstergeler 10 Vestel Beyaz Eflya n n Stratejik

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş : 27 Ekim 1989 Adres : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü Dikimevi - Ankara Tel : 363 03 26-363 03 27 ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Halkbank: Bafll ca Göstergeler Kârl l k içerisinde büyüme ana önceli imiz olmufltur. > Banka %33 ile güçlü özkaynak karl l n sürdürürken %18,1 aktif büyümesi

Detaylı

Ayr nt da gizli... Faaliyet Raporu 2008

Ayr nt da gizli... Faaliyet Raporu 2008 Ayr nt da gizli... Faaliyet Raporu 2008 2008 DE VESTEL... Vestel fiirketler Grubu (Vestel), tüketici elektroni i, beyaz eflya, dijital ürün segmentlerinde, Türkiye ve global pazar n güçlü oyuncular ndan

Detaylı

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM Ali Kamil UZUN / DRT Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 403 404 1. Salon - Paralel Oturum VII - flletmelerde ç Denetimin Kurulmas, Rolü ve Önemi/Ali Kamil UZUN

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU . 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1.Yönetim Kurulu 2. Denetim Kurulu 3. Sektörel Geli meler 4. Sat lar 5. Yat r mlar 6. Temel Rasyolar

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 nsan Kaynaklar SMMMO Kurumsallaflma çal flmalar çerçevesinde; 2008 y l nda nsan Kaynaklar Birimi oluflturulmufltur. nsan Kaynaklar Biriminin

Detaylı

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z Nisan 2010 ISBN 978-9944-60-631-8 1. Bask, 1000 Adet Nisan 2010 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No: 2010/5 Araflt rma fiubesi Meflrutiyet

Detaylı

TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU

TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU UBAT 2013 1 GÜNDEM 2012 Q4 Öne Ç kan Konular 31.12.2012 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model Detayl

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

BYazan: SEMA ERDO AN. ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi. Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha

BYazan: SEMA ERDO AN. ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi. Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi Baflkent Üniversitesi T p Fakültesi Adana Eriflkin Kemik li i Nakil ve Hücresel Tedavi Merkezi, Türkiye

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak CEYLAN Intercontinental ISTANBUL 15 Aral k 2011 Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar (GYO), konut ve ifl/al flverifl merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin

Detaylı

3 9 12 13 14 29 2 5 Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-4:

Detaylı

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 215 ROMANYA LE BULGAR STAN IN AB YE EKONOM K ENTEGRASYONU Yrd. Doç. Dr. Mesut EREN stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 1. Girifl Avrupa Birli i nin 5. ve son genifllemesi 2004 y l nda 10 Orta ve Do u

Detaylı

Enerji Sektörüne Özel Hizmetlerimiz*

Enerji Sektörüne Özel Hizmetlerimiz* Enerji Sektörüne Özel Hizmetlerimiz* *connectedthinking Dünyada ve Türkiye de Enerji Piyasas Enerji ve ekonomik geliflme aras nda kuvvetli bir iliflki oldu u bilinmektedir. Endüstrileflmifl ülkeler ekonomilerinin

Detaylı

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.)

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 1886 PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 28 De iflim %) 28 De iflim %) Toplam 311.774.444 356.845.499 %14 4.641.681 5.168.27 %11 297.867.78 335.17.279 %13 4.44.733 4.774.62 %8 Alacaklar

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45)

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) SMMMO MEVZUAT SER S 5 Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) Dr. A. Bumin DO RUSÖZ Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ö retim Üyesi stanbul, Nisan 2006 1

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi DÜNYADA VE TÜRK YEDE ENERJ VE KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, PROJEKS YONLAR VE EM SYONLAR Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi Dünya Dünya Kömür Rezervi Bölge Görünür Ç kar labilir Rezervler (Milyon

Detaylı

MKB n n faaliyete geçti i tarihten itibaren fl Bankas ve fl Yat r m birincil hisse senedi piyasas n n en aktif kat l mc lar olmufllard r.

MKB n n faaliyete geçti i tarihten itibaren fl Bankas ve fl Yat r m birincil hisse senedi piyasas n n en aktif kat l mc lar olmufllard r. imiz MKB n n faaliyete geçti i tarihten itibaren fl Bankas ve fl Yat r m birincil hisse senedi piyasas n n en aktif kat l mc lar olmufllard r. 1998 y l çal flmalar Kurumsal Finansman Ülkemizin önde gelen

Detaylı

ARÇELĐK ANONĐM ŞĐRKETĐ. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU

ARÇELĐK ANONĐM ŞĐRKETĐ. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU ARÇELĐK ANONĐM ŞĐRKETĐ 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU ĐÇĐNDEKĐLER SAYFA 1 Yönetim Kurulu... 1 2 Sektörel Gelişmeler... 1 3 Satışlar... 2 4 Üretim ve Kapasite... 2 5 Yapılan Araştırma ve

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yüksel Baykara ACAR Minhaç ÇEL K Bülent Ç ÇEKL Muharrem EKfi

YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yüksel Baykara ACAR Minhaç ÇEL K Bülent Ç ÇEKL Muharrem EKfi Yüksel Baykara ACAR YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yrd. Doç. Dr. Yüksel Baykara Acar Hacettepe Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü nde Ö retim Üyesi olarak görev

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas 1 Prof. Dr. Yunus Kishal Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi Tekdüzen Hesap Sistemi ve Çözümlü Muhasebe Problemleri 4. Bas Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Tebli leri

Detaylı

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bu formu, müflterilerinizden birinin yaflam boyu de erini hesaplamak için kullan n. Müflterinin ad : Temel formül: Yaflam boyunca müflterinin öngörülen

Detaylı

NTERNET ÇA I D NAM KLER

NTERNET ÇA I D NAM KLER Mustafa Emre C VELEK NTERNET ÇA I D NAM KLER www.internetdinamikleri.com STANBUL-2009 Yay n No : 2148 letiflim Dizisi : 55 1. Bas m - stanbul - Haziran 2009 ISBN 978-605 - 377-066 - 4 Copyright Bu kitab

Detaylı

ç kar lmas için çal flt klar n ifade eden Türk, Her geliflinizde Baflkent OSB nin sürekli de iflti ini göreceksiniz dedi.

ç kar lmas için çal flt klar n ifade eden Türk, Her geliflinizde Baflkent OSB nin sürekli de iflti ini göreceksiniz dedi. 4 Ankara- Baflkent OSB, bir ilk i daha gerçeklefltirdi. Kooperatif olarak örgütlenip, daha sonra organize sanayi bölgesine dönüflen OSB ler aras nda genel kurulunu yapan ilk kurulufl oldu. Sanayi ve Ticaret

Detaylı

TOFA ANAL ST SUNUMU. 13 May s 2014

TOFA ANAL ST SUNUMU. 13 May s 2014 TOFA 31.03.2014 ANAL ST SUNUMU 1 13 May s 2014 GÜNDEM 2014 Y Öne Ç kan Konular 31.03.2014 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

e-bülten STANBUL B LG ÜN VERS TES LET fi M FAKÜLTES REKLAMCILIK BÖLÜMÜ ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI!

e-bülten STANBUL B LG ÜN VERS TES LET fi M FAKÜLTES REKLAMCILIK BÖLÜMÜ ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI! 2007 3 ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI! stanbul Bilgi Üniversitesi Reklamc l k Bölümü 4. s n f ö rencilerinden oluflan AdWorkers reklam ajans, Türkiye nin önde gelen reklam ajanslar yla birlikte

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI Haz rlayanlar: Filiz BÜLBÜL Serbest Muhasebeci Mali Müflavir H d r ÖZDEN Serbest Muhasebeci Mali Müflavir Filiz KUMAN Serbest Muhasebeci

Detaylı

Finansal Hizmetler AKBANK

Finansal Hizmetler AKBANK sabanc holding 2007 faaliyet raporu 34 Finansal Hizmetler AKBANK Akbank, 2007 y lsonu itibariyle Türkiye'nin en de erli bankas olmas n n yan s ra en kârl bankac l k operasyonlar na sahip özel sektör bankas

Detaylı

RESMİ ÇÖZÜM ORTAĞI. Resmi Çözüm Ortağı MG GROUP İSTANBUL/ÜSKÜDAR HATAY/İSKENDERUN ADANA/SEYHAN MUĞLA/BODRUM HATAY/ANTAKYA. www.mggroupturkiye.

RESMİ ÇÖZÜM ORTAĞI. Resmi Çözüm Ortağı MG GROUP İSTANBUL/ÜSKÜDAR HATAY/İSKENDERUN ADANA/SEYHAN MUĞLA/BODRUM HATAY/ANTAKYA. www.mggroupturkiye. RESMİ ÇÖZÜM ORTAĞI Resmi Çözüm Ortağı MG GROUP İSTANBUL/ÜSKÜDAR HATAY/İSKENDERUN ADANA/SEYHAN MUĞLA/BODRUM HATAY/ANTAKYA www.mggroupturkiye.com MG GROUP KİMDİR? HAKKIMIZDA MG GROUP Olarak; Gerek iş ahlakımız

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

2009 1. Çeyrek Finansal Sonuçları

2009 1. Çeyrek Finansal Sonuçları Arçelik A.Ş. 2009 1. Çeyrek Finansal Sonuçları 2009, 1. Çeyrek... Tüm bölgelerde devam eden talep daralması Önemli bölgelerde artan pazar payı Tüketici elektroniğinde devam eden karlılık artışı Hızlı bir

Detaylı

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU İÇİNDEKİLER : VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK TARİHÇE VİZYON/MİSYON FAALİYET ALANLARI ÜRÜN KATEGORİSİ TASARIM YÖNÜ İLE VESTEL TASARIM FABRİKASI VİZYON/MİSYON VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK

Detaylı

TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE

TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE Prof. Haberal dan Yeni Bir Uluslararas At l m: TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE Dünyan n dört bir yan ndan yüzlerce biliminsan Prof. Dr. Mehmet Haberal taraf ndan kurulan Türk Dünyas Transplantasyon

Detaylı

SABANCI HOLD NG FAAL YET RAPORU 2004. Finansal Hizmetler

SABANCI HOLD NG FAAL YET RAPORU 2004. Finansal Hizmetler SABANCI HOLD NG FAAL YET RAPORU 2004 Finansal Hizmetler Akbank, 2004 y l sonu itibariyle kârl l k ve piyasa de eri aç s ndan Türkiye nin en büyük özel sektör bankas d r. Güçlü sermayesi, istikrarl mevduat

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Haziran da %11,28 lik düşerek 76.295 den kapandı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %15,41, Sanayi endeksi

Detaylı

, HAS-ER MONOPUMP. 2 www.has-ermakina.com.tr HAKKIMIZDA V ZYONUMUZ M SYONUMUZ

, HAS-ER MONOPUMP. 2 www.has-ermakina.com.tr HAKKIMIZDA V ZYONUMUZ M SYONUMUZ HAKKIMIZDA HAS-ER MAK NA geçmiflten günümüze gelen tecrübesi ve birikimleri ile 1991 y l nda, meyve sular meflrubat ve g da sanayi sektörlerinde faaliyet göstermek üzere makine ve yedek parça imalat na

Detaylı

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman Ö RETMEN ÖZ DE ERLEND RME FORMU K fi L K ÖZELL KLER flimi seviyorum. Sab rl y m. Uyumluyum. fl birli ine aç m. Güler yüzlüyüm. yi bir gözlemciyim. yi bir planlamac y m. Çocuklara, ailelere, meslektafllar

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

Yaflanabilir gelecek için yeflil teknoloji...

Yaflanabilir gelecek için yeflil teknoloji... Yaflanabilir gelecek için yeflil teknoloji... VESTEL BEYAZ EfiYA 2008 DE VESTEL BEYAZ EfiYA... 02 Kurumsal Profil 04 Büyümenin Kilometre Tafllar 06 Zorlu Grubu ve Vestel Grubu Hakk nda 09 Bafll ca Göstergeler

Detaylı

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ;

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ; FARK n zolsun Bir DPAK Prestij Torbalar DPAK File Torbalar DPAK Bantl Torbalar Etiketler Etiketli Çuvallar Rulo Etiketler Üzüm Torbalar Sebze Torbalar Koliler Tüp File ve Extrude File çeflitleri Hakk m

Detaylı

Çev. Ayfle Merve KAMACI

Çev. Ayfle Merve KAMACI 329 MAKEDONYA CUMHUR YET NDE YABANCI DO RUDAN YATIRIMLAR VE fi ORTAMI P rof. Dr. Angelova BILJANA St. Cyril and Methodius Üniversitesi, Makedonya Çev. Ayfle Merve KAMACI Küreselleflme süreci, geliflmekte

Detaylı

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI 46 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU BA IMSIZ DENET M RAPORU Türkiye

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

TOFA ANAL ST SUNUMU. 06 A ustos 2014

TOFA ANAL ST SUNUMU. 06 A ustos 2014 TOFA 30.06.2014 ANAL ST SUNUMU 1 06 A ustos 2014 GÜNDEM 2014 Y Öne Ç kan Konular 30.06.2014 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı