DERSİN KODU: STI 224 DERSİN ADI : BARDA SERVİS DERSİN KREDİSİ: 4.5 DERSİN AKTS: 6 DERS SORUMLUSU: ÖGR.GÖR. ADNAN ÇETİNKAYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERSİN KODU: STI 224 DERSİN ADI : BARDA SERVİS DERSİN KREDİSİ: 4.5 DERSİN AKTS: 6 DERS SORUMLUSU: ÖGR.GÖR. ADNAN ÇETİNKAYA"

Transkript

1

2 DERSİN KODU: STI 224 DERSİN ADI : BARDA SERVİS DERSİN KREDİSİ: 4.5 DERSİN AKTS: 6 DERS SORUMLUSU: ÖGR.GÖR. ADNAN ÇETİNKAYA

3 BARDA SERVİS DERSİN AMACI: 1.BARLARIN TANITIMI 2..Bar ölçü birimlerini kavramak; 3.Kokteyl hazırlamak; 4.Bar açılış ve kapanışı ile ilgili bilgilerini kavramak.

4 BARDA SERVİS DERS İÇERİĞİ 1. BARLARIN TANIMI 2. İÇKİLER 3.KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR

5 BARDA SERVİS ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİLİKLER 1. Bar Ölçü Birimleri modülü ile bar ölçü birimlerini kullanarak içecek hazırlar. 2. Garnitür ve Bardak Süsleme modülü ile garnisaj hazırlar ve bardak süsler. 3 Kokteyl Hazırlama Teknikleri ile kokteyl hazırlar ve teknikleri uygular. 4) Barda Animasyon modülü ile barda animasyon faaliyetleri yapar. 5)Barda Açılış Ve Kapanış İşlemlerini yapar.

6 BARDA SERVİS DERS KİTABI VE KAYNAKLAR 1. 1.Sökmen, Alptekin. ''Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi'' Detay Yayıncılık, Ankara, Aktaş, Ahmet; Özdemir, Bahattin. ' İçki Teknolojisi'' Detay Yayıncılık, Ankara, Baki, Özgür. ''Bar ve Kokteyller'' İM Yayıncılık, Antalya, Yılmaz, Yaşar. ''Servis Tekniği ve Yönetimi'' Detay Yayıncılık, Ankara, GÜLAL, Mihrinur. «Bar Yönetimi ve Restoran Operasyonları», Aydın,1996.

7

8 BARDA SERVİS Bu ders kapsamında servis edilebilecek alkollü ve alkolsüz,sıcak-soğuk içecekleri ve bu içeceklerle yapılan kokteyllerden örnekler anlatılacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, sadece bu dersteki bilgilerle İYİ BİR BARMEN YA DA BARMAID OLUNAMAYACAĞI KESİNDİR. İYİ BİR BARMEN YA DA BARMAID OLABİLMENİN YOLU İSE SOSYAL İLİŞKİLERDEN, İNSAN PSİKOLOJİSİNDEN, GÖRGÜDEN VE BİLGİDEN GEÇER.

9 BARDA SERVİS N. Lyon'un dediği gibi: Bar,... yüz değişik sahneli... tiyatrodur. Barmen ya da barmayed bu oyunda rolünü senaryoya göre en iyi ve en güzel şekilde oynayabilmelidir. Bu ders, bar oyununda senaryonun bir parçasıdır. Bu ders,alkollü içkilerin kullanımını teşvik eden ya da alkolizmi çekici hale getiren bir araç olarak görülmemesi dileğiyle...

10 BARDA SERVİS. İÇECEK VE İÇKİ KAVRAMLARI İçecek denildiğinde akla ilk su gelmekle beraber çay, kahve, meyve sulan, meşrubatlar, şarap, rakı, viski vb. sıvılar da içecek olarak adlandırılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere içecek oldukça geniş bir kavramdır. İnsan sağlığı için gerekli olan, besleyici özelliği bulunan ve içilebilen sıvılara içecek denilmektedir. Başka bir ifade ile alkol içersin ya da içermesin, sıcak ya da soğuk, insanlar tarafından içilebilen tüm sıvılar genel isimleriyle "içecek" olarak adlandırılmaktadır. Burada şu noktanın vurgulanması gerekmektedir; içecek ve içki sözcükleri birbirlerinin yerine kullanılabilecek kavramlar değildirler.

11 BARDA SERVİS. İçecek kavramı, içkileri de içine alabilmektedir. Yani içkiler de birer içecektir. Ancak içki dendiğinde bu kavramın içerisine meşrubat, meyve suyu, cay, kahve gibi içecekleri dahil etmek doğru olmaz. İçki alkol içeren içeceklerin genel adıdır. Rakı, şarap, bira, viski, cin, votka gibi içeceklere genel anlamda içki denilmektedir. Alkol içermeyen içecekler ise içki olarak adlandırılmaz ve genel adlarıyla içecek olarak isimlendirilirler.

12 BARDA SERVİS İçecekler, insan sağlığı için gereklidir. İnsanların su ihtiyacını karşılayarak susuzluklarını giderir. İçeceklerin besleyici özellikleri de vardır. Özellikle alkolsüz içecekler insan vücudunun ihtivacı olan vitaminleri ve mineralleri sağlarlar. Su tüketimiyle mineral ihtiyacının bir kısmı; süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin vücuda alınmasıyla da vitamin ihtiyacının bir bölümü karşılanabilir. İçeceklerin bir kısmında vücudun enerji ihtiyacını karşılayan karbonhidratlar bulunurken, bazı içeceklerde de vücudun büyümesi, gelişmesi ve yaraların iyileşmesi için gerekli olan proteinler bulunabilmektedir.

13 BARDA SERVİS OTEL İŞLETMELERİ İÇİN İÇECEKLERİN ÖNEMİ Bir otel işletmesinde içeceklerin önemi iki açıdan ele alınabilir. Bunlardan biri otel işletmesinde konaklayan misafirler yönünden diğeri de otel işletmesinin kendi yönünden, içeceklerin arz ettiği önemdir. İçecekler bir otelde konaklayan misafirlerin beslenme ve sağlığıyla yakından ilgilidir. Otel işletmelerinde sunulan içecekler ile misafirler hem su ihtiyaçlarını gidermekte hem de beslenme için gerekli olan vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein gibi besin öğelerinin bir kısmını bu içeceklerden alabilmektedirler

14 BARDA SERVİS Beslenme gerekleri dışında özellikle alkollü içecekler eğlenme amacıyla da tüketilebilmektedir. Otelde konaklayan misafirler yemek sırasında, yemekten önce veya sonra mideyi yemeğe hazırlamak, iştah açmak, hazmı kolaylaştırmak, yemeğin lezzetini tamamlamak ve attırmak amacıyla alkolü ya da alkolsüz çeşitli içecekleri tercih edebilmektedirler. İçeceklerin bir çoğu bu içecekleri tüketen kişiyi rahatlatmaktadır. Bu nedenle bir çok otel misafiri eğlence ortamlarında içecek (özellikle içki) tüketmeyi tercih etmektedir.

15 BARDA SERVİS Otel işletmesi açısından bakılınca içecekler işletme için bir gelir ve gider kalemi olması bakımından önem kazanabilmektedir. Tablo 1.1'de sunulan bir otel işletmesine ait gelir kalemlerine ilişkin veriler incelendiğinde içeceklerin toplam otel gelirleri içerisinde % 16.2 düzeylerinde bir oranla önemli bir gelir kaynağı olduğu görülmektedir. İçecek geliri, içeceklerin bir otelde tüketilme miktarı ile yakın ilişki içerisindedir. Yapılan bir araştırmaya göre, bütün yıl açık ve % 50 ortalama doluluk oranı ile çalışan 5 yıldızlı bir otelde içecek tüketim miktarları Tablo 1.2'de verilmiştir.

16 BARDA SERVİS Tablo 1.1. Bir otelin gelirlerinin dağılımı Gelir türü Yüzde Oda gelirleri 48,2 Yiyecek gelirleri 30,6 İçecek gelirleri 16,2 Diğer Geirler 5,0 Kaynak: Olalı ve Korzay (l W3: 137}

17 BARDA SERVİS Tablo yıldızlı ve 300 odalı bir otelde içecek tüketimi İçecek türü Tüketilme miktarı (Adet) Şişe suyu Bira Şarap Rakı Votka Kaynak: Resort Dergisi 2002 Sayı: 2

18 BARDA SERVİS Otel işletmelerinin belirtilen oranlarda içecek geliri elde edebilmeleri için de belirli bir oranda içecek giderine katlanmaları gerekmektedir. İçecek gideri, içeceklerin satın alınması için katlanılan maliyet olarak düşünüldüğünde, bir otelin gider kalemleri arasında içecekler de önemli bir yer tutmaktadır. Tablo 1.3'te bir otelin giderlerine ilişkin verilere yer verilmiştir. Bu tablodaki verilere göre bir otelde yiyecek ve içeceklere ilişkin giderlerin oranı toplam giderlerin % 25'i düzeyindedir. Bununla birlikte yapılan bir araştırmaya göre otellerde yiyecek ve içeceklere yapılan harcamaların % 6.25'ini alkollü içecekler ve % 6.20'sini de alkolsüz içecekler oluşturmaktadır (Tablo 1.4.).

19 BARDA SERVİS Tablo 1.3. Bir otelin giderlerinin dağılımı Gider türü Yüzde Yiyecek ve içecek 25 Ücret ve maaşlar 42 Diğer işçilik giderleri 13 Bölüm karları 12.5 Kaynak: Aktaş (2002: 22)

20 BARDA SERVİS Tablo 1.4. Otellerde yiyecek-içecek harcamalarının oranı Harcama Türü Yüzde Alkollü içecek 6.25 Alkolsüz içecek 6.20 Yiyecekler (et, sebze, meyve, süt, un, yumurta, yağ vb.) Kaynak: Resort Dergisi 2002 Sayı : 2

21 BARDA SERVİS Sonuç olarak, belirtmek gerekirse bir otel işletmesinin misafirlerine içecek sunmaması düşünülemez. Zira otel işletmesinde konaklayan misafirler gerek beslenme ve sağlık gerekse de eğlence amacıyla içecek talebinde bulunacak, otel işletmesi de hem müşterilerinin ihtiyacını karşılamak hem de bu yolla belirli bir satış geliri elde etmek amacıyla içecek sunumu yapmak durumunda kalacaktır

22 BARDA SERVİS İÇECEKLERİN SINIFLANDIRILMASI Öncelikle içeceklerin bir çok ölçüt dikkate alınarak sınıflandırılması mümkün olabilmektedir. Ancak çok genel bir sınıflandırma yapmak istendiğinde içeceklerin alkol dereceleri göz önünde bulundurulabilir. Buna göre içecekler iki ana gruba ayrılırlar. Bunlar: a. Alkolsüz içecekler ve b. Alkollü içecekler şeklinde belirtilebilir.

23 BARDA SERVİS Bu genel ayrımın ardından her bir sınıfta yer alan içecekleri de bir takım ölçütlere göre daha ayrıntılı olarak incelemek olanaklıdır. Örneğin alkolsüz içecekler, hiç alkol içermezler ve bu tür içecekler de kendi aralarında iki ana gruba ayrılırlar. Bunlar: a. Sıcak alkolsüz içecekler ve b. Soğuk alkolsüz içeceklerdir. Sıcak alkolsüz içecekler sıcak olarak hazırlanırlar ve sıcak olarak içilirler. Bu tür içeceklere çay, kahve, çeşitli otlardan yapılan çaylar, kakao, salep, süt, örnek verilebilir. Bu içecekler sıcak su ya da süt ile hazırlanmaktadırlar.

24 BARDA SERVİS Soğuk alkolsüz içecekler de soğuk olarak içilen içecek türüdürler. Çoğunlukla buz yardımıyla ya da soğuk dolaplarda tutularak soğurulurlar. Servis ısıları genelde 8-10 derece arasındadır. Bunlar ayran, meyve suları, meşrubatlar, sodalı içecekler vb. şeklinde örneklendirilebilir. Alkollü içecekler ise belirli oranlarda etil alkol içerirler ve daha önce de açıklandığı gibi bunlara genel adı ile içki denilmektedir. Alkollü içecekler de bazı ölçütler dikkate alınarak kendi içerisinde sınıflandırılabilir. Bu durumda aşağıdaki gruplar ortaya çıkmaktadır;

25 BARDA SERVİS a. ÜRETİM YÖNTEMLERİNE GÖRE ALKOLLÜ İÇECEKLER Mayalandırma yoluyla üretilenler Damıtma yoluyla üretilenler b. SERVİS ISILARINA GÖRE ALKOLLÜ İÇECEKLER Soğuk servis edilen ve içilenler (bira, rakı, beyaz şarap, şampanya vb.) Sıcak servis edilen ve içilenler (kırmızı şarap, konyak, bazı kokteyller - grog, egg-nog vb.)

26 BARDA SERVİS c. İÇİLME ZAMANLARINA GÖRE ALKOLLÜ İÇECEKLER Yemekten önce içilen içkiler (aperatifler) : Yemek öncesinde iştah açmak amacıyla içilen içkilerdir. Vermut, rakı, bazı kokteyller bu tür içkilere örnek olarak verilebilir. Yemekle birlikte içilen içkiler (vokal) : Yemekle birlikte alınan, yemeğin lezzetini güçlendirmek ve yiyeceklerin çiğnenmesini kolaylaştırmak amacıyla içilen içkilerdir.-beyaz, kırmızı ve rose şaraplar ile özellikle ülkemizde rakı bu tür içkilerdendir. Yemek sonrası içilen içkiler (dijestif) : Yemekten sonra içilen ve hazmı kolaylaştıran içkilerdir. Likör, konyak gibi içkiler bu gruba girer.

27 BARDA SERVİS d. İÇERDİKLERİ ALKOL ORANLARINA GÖRE İÇKİLER Hafif alkollü içkiler : Alkol oranlan çoğunlukla % 25'in altında olan bira, şarap, şampanya, likör şaraplar ve bazı likörler bu gruba girer. Bu tür içkiler genelde mayalandırma yoluyla üretilirler. Yüksek alkollü içkiler : Bu tür içkilerin alkol oranları % 25'in üzerinde olmakla birlikte genelde % 40 düzeylerinde alkol içeren viski, votka, rakı, cin, tekila, rom gibi içkiler bu grupta yer alırlar. Yüksek alkol oranı damıtma yoluyla ya da içkiye alkol ilavesi ile elde edilebilir. Şekil 1.1'de içeceklerin sınıflandırılmasına ilişkin yukarıda yapılan açıklamalar bir şema yardımı ile özetlenmeye çalışılmıştır.

28

29 BARDA SERVİS BARLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Uygarlıkların gelişimine koşut üretim ve ticaret, mal ve hizmet sektörlerini de geliştirmiştir. İçecek üretim ve ticareti, ticaret kervanları ve taşımacılık, han türü konaklama yerleri ve bu yerlerde yiyecek ve içecek hizmetlerini de beraberinde getirmiştir.

30 BARDA SERVİS İlk meyhanelerin varlığı Babil dönemine kadar uzanmaktadır. Hammurabi Yasaları'nda: Biraya su katarak hile yapan meyhaneciler için ölüm cezası isteniyordu. Eski Yunan'da; leskai ve phatneter. Eski Roma'da: lunaparlar daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde; bilbulalar ve taberna meritorialar günümüzdeki meyhane, restaurant ya da barların temelini oluştururlar. Roma İmparatorluğu döneminde: Britanya'da kadınların işlettiği barlar, kapılarına asılan süpürgelerle ayrıldığı da bilinmektedir..

31 BARDA SERVİS ABD'de ilk barların Hollandalı göçmenlerce açıldığı sanılmaktadır. Boston'un ilk barı Cole'ün Yeri, 1634'te açılmıştır. NewYork (o dönemde New Amsterdam)'un ilk barı dönemin valisi Kieft tarafından açılmıştır. Osmanlılarda ise; İslamda şarap haram sayıldığından Müslümanlar meyhanecilik yapmıyorlardı ve yasaktı. Müslüman olmayanlar, genellikle Ermeniler ve Rumlar ancak, hükümet izni ile meyhanecilik yapabiliyordu

32 BARDA SERVİS İçki yasaklan ilk kez Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlamış ve bazı dönemlerde yasak esnek tutulmuştur. 4. Murad'ın meyhaneleri yıktırarak içkiyi yasaklamasından önce. İstanbul'da çoğu limana yakın yerde bini aşkın meyhane olduğu sanılmaktadır. Daha sonraları yeniçeri ağası, bostancı başı ve yeniçeri ocağının ileri gelenlerine ödenen rüşvetlerle, meyhanecilik tekrar başladı. Haziran 1826'da Vaka-i Hayriye sonucu yeniçeri ocağı kaldırıldıktan sonra, meyhaneciler Devlet'e.Nizam-ı Meyhaneciyan adı altında harç Ödemeye başladılar

33 BARDA SERVİS Şimdi olduğu gibi eski dönemlerde de herkes kendi sosyal ya da sınıfsal konumuna uygun meyhanelere giderdi. Sözgelimi: eşraf ve erkan başka meyhanelere, kayıkçılar, hamallar, kabadayılar başka meyhanelere giderdi. Meyhane anlam olarak, şarapevi ya da şarap satışı ve servisinin yapıldığı yer olarak düşünülse de işleyişte geçmişten bu yana birahane v.b.leri de meyhane kapsamında görülmektedir. Aynca meyhane adıyla işletilen yerlerde rakı ve benzeri içkilerde sunulmuştur ve sunulmaktadır.

34 BARDA SERVİS Günümüzde restoranların çoğu meyhanelerin gelişmiş bir türevi olarak değerlendirilebilir. Meyhanelerde günümüz barlarına oranla (barın türüne göre) meze ve yiyecek yoğundur. Bar adı ile işletilen bazı yerlerde yakın döneme kadar işletme yönetimi kararı gereği; rakı ve şarap servisi yapılmamıştır. Ancak, sonraları müşteri talepleri doğrultusunda bu anlayış aşılmıştır.

35 BARDA SERVİS BAR:Bar, sosyal amaç ile bir araya gelme yeri ve iş temaslarının oluşturulduğu resmi olmayan bir yerdir. Çoğunlukla kokteyllerin sunulmasından dolayı onları kokteyl barları olarak adlandırabiliriz. Günümüzde bar, alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunulduğu her yeri, örneğin; diskoları, gece kulüplerini, pubları, kulüpleri ve restoranları içermektedir. Bar; her türlü alkollü, alkolsüz ve değişik yöntemlerle çeşitli içkilerin karıştırılması sonucu elde edilen cocktaillerin alındığı, danslı ve müzikli olduğu gibi hafif yemeklerinde bulunduğu mekanlardır Şeklinde tanımlanabilir.

36 BARDA SERVİS Bar, Fransızca "Barriere" kelimesinden gelmektedir. Kelime olarak anlamı "Barikat" Engel" anlamındadır. Bugünkü anlamda bar, Amerika kıtasından dünyaya yayılmıştır. Özellikle kovboyların rağbet ettiği yerlere zamanla yerli halk da gelmeye başlamış ve 1850'lerden sonra barriere kelimesi halk dilinde bar olarak kullanılmaya başlanmıştır. O dönemlerde barda; dans, müzik, içki ve yemeğin yanında kumar da oynana biliniyordu. Zamanla barlar Amerika'dan sonra İngiltere ve Fransa'ya, özellikle de ikinci Dünya Savaşından sonra tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

37 BARDA SERVİS Bar bir işletmenin ek ünitesi olarak faaliyet gösterebileceği gibi başlı başına bar olarak çalışan bağımsız bir işletmede olabilir. Veya, farklı nitelikli birkaç bar { konaklama işletmelerinde olduğu gibi) aynı işletmenin bünyesinde faaliyetini sürdürebilir. Bu tür işletmelerde bir Amerikan bar ile bir snac barın veya bir aperatif barın işlevleri farklı farklıdır ve genellikle birbirlerini tamamlayacak şekilde organize edilirler

38 BARDA SERVİS Tekbaşına bar olarak faaliyet gösteren işletmeler; tüm içki çeşitlerinin, cockteyllerin bulunduğu, müzikli ve danslı yerler olarak dikkati çekmektedir. Bununla birlikte ülkemizde pek yaygın olmakla birlikte gençlere yönelik olarak faaliyet gösteren sadece meşrubat türü içecek ve aperatif yiyeceklerin sunulduğu barlarda mevcuttur

39 BARDA SERVİS Otellerin büyüklük ve ihtiyaçlarına göre bir ya da birden fazla bar bulunabilir. Birden fazla barın olduğu işletmelerde barın büyük olanına SERVİS BAR (ANABAR) denir. Servis bar, işletmede bulunan diğer barların ihtiyacı olan içkiyi temin eder. Ayrıca otelde verilecek kokteyl ve ziyafetler için de gerekli olan içkiyi temin eder. Otellerde ana bara bağlı bir çok küçük barlar vardır. Bunlar gece kulübü içindeki bar, roof bar, lobby bar, restaurant bar, aperatif bar, amerikan bar, banquet bar, sinema bar,vitamin bar vb. dir. Bu barların çalışma saatleri özelliklerine göre sınırlıdır. Örneğin; Gece kulübü barı saat 21 de açılır.

40 BARDA SERVİS İşletme Müdürü Genel Depo Mutfak Barlar Bölümü Lokanta ve Banketler Bölümü Satın Alma Şef Barmen- Barmen- Barboy

41 BARDA SERVİS Barların en çok ilişkide olduğu birim mutfaktır. Zira barda zaman zaman hafif yiyecekler servis edilebilir. Burada servis edilen yiyecekler hiçbir zaman karın doyurucu nitelikte değildir. Sadece açlığı giderici ve içkinin boş mideye vereceği zararı önleyicidir. Bu nedenle barlarda içki ile birlikte küçük sandöviçlerin ve soğuk ordövrlerinde bulunmasında yarar vardır.

42 BAR ÇEŞİTLERİ Amerikan Bar Çeşitli temel içkilerin ve kokteyllerin servis yapıldığı bir bar türüdür. Amerikan barda İçkiler genellikle konuk önünde barmen tarafından hazırlanır ve servis yapılır, bu nedenle de burada çalışan barmenlerin çok titiz ve işini bilen olması gerekir. Bankonun önünde müşterilerin oturması için yüksek tabureler bulunur. Bu tür barlarda müşteriler barmenle sohbet eder ve onun maharetli çalışmalarını izleme olanağı bulurlar. Müşterilerle konuşma ve çeşitli kokteylleri yapma durumunda olması barmenin profesyonel ve kültürlü olmasını gerektirir.

43 BAR ÇEŞİTLERİ

44 BAR ÇEŞİTLERİ Snack Bar Çay, kahve, hafif alkollü ve alkolsüz içeceklerin servisi yanında aperatif türü yiyeceklerinde verildiği yerlerdir. Bu tür barlarda bar deksi bulunmakla beraber esas kabul yeri, deksin önünde düzenlenen alçak bar masalarıdır. Bu tür barlar zamanı sınırlı müşterilere yeme ve içme olanağı tanır. Konaklama tesislerinde ise, genelde saatleri arasında faaliyet gösterirler. Bu bar diğer barların ve restoranın kapalı olduğu zamanlarda müşterilerin içki yemek ihtiyaçlarını karşılarken müşterilerini kabul edip ikramlarda bulunmalarına imkan tanır.

45 BAR ÇEŞİTLERİ

46 Süt Bar BAR ÇEŞİTLERİ Bu tür barlar ülkemizde henüz yaygın değildir. Orta ve yüksek tahsil öğrencilerine yönelik olarak faaliyet gösterirler. Bu tür barlarda sür ve sütten yapılan yiyecek ve içeceklerin servis yapılır, ayrıca sandviç gibi hafif ve pratik yiyeceklerde bulunur

47

48 BAR ÇEŞİTLERİ Restorant Bar Bir anlamda aperatif bardır. Genellikle restoranın açık olduğu saatlerde faaliyet gösterirler. Adından da anlaşılacağı gibi yemek öncesi müşterilerin aperatif alma arzularına, misafirlerini bekleme isteklerine veya restoranın dolu olduğu zamanlarda masa boşalıncaya kadar beklemelerine imkan tanıyan bir bar türüdür. Burada sert içkilerin ziyade aperatif olarak alınabilecek içkiler ve kokteyller daha ağırlıklıdır. Özellikle son yıllarda bu tür balıkların çoğaldığı görülmektedir.

49

50 BAR ÇEŞİTLERİ Dans Bar Daha çok genç müşterilerin rağbet gösterdiği dans barlar dans pisti ve orkestrası bulunan lokal türündedir. Bazı durumlarda orkestra yerine müzik seti de kullanılmaktadır. Müşteri kapasiteleri yönünden diğer barlardan daha büyüktür ve amaca uygun olarak dekore edilirler, alkollü, alkolsüz veya kokteyl türü içki çeşitleri bulunduğu gibi hafif yiyeceklerde bulunur.

51

52 BAR ÇEŞİTLERİ Disco Bar Bazı otellerin içinde ya da bağımsız olarak kurulmuş olan barlardır. Bu barların amacı konukların eğlence ihtiyaçlarını karşılamaktır. Konuklar bu barlarda içki ve hafif yiyecekler alarak müzik dinleyip dans ederler. Vitamin Bar Plaj, hamam, havuz, sauna gibi yerlerde kurulan bir bar türüdür. Buralarda süt ve sütten yapılan yiyecekler, meyve ve meyve suları, sıcak içecekler ve az alkollü kokteyller sunulur.

53

54 BAR ÇEŞİTLERİ

55 BAR ÇEŞİTLERİ Kokteyl Bar : Kokteyl barları ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği için tanımlama yapmak çok zor ancak şunu söylemeliyiz ki bütün kokteyl barlar çok çeşitli kokteyl ve karıştırılmış içecek sunarlar. Buralarda masa servisinide içine alan kaliteli bir servis ve çok değişik markalarda içecek vardır. Bazıları bira olarak fıçı bira sunarlar, bazılarında sıcak alkol içermeyen çay ve kahve gibi içecekler vardır. Personel bar yöneticisinin veya şef barmenin yönetimi altında çalışır. Bar kendisi taşınmaz bardır ve taşınmaz bar makineleri olabilir, dekorasyon ve montaj yüksek standartlardadır. Bu tür barda normal olarak fiyatların biraz yüksek olması gerekir.

56 BAR ÇEŞİTLERİ Servis Bar : Bu tür bar temel fonksiyonu müşteriye servisi garson aracılığıyla yapmasıdır. Bu tür barların çoğunluğunda çok içecek yelpazesi vardır ve şarap şişe ile servis yapılır. Fonksiyonu bir restoran işletmeciliği gibidir. Bar sabitleştirilmiş olmalı ve bar tezgahı kokteyl barınki gibi olmalı. Gözlerden uzak bir yerde olduğu için aşırı kaliteli bir dekorasyon gerektirmez. Servis için ayrıca ödeme alınmaz ve sipariş takibiyle iş yapılır.

57 BAR ÇEŞİTLERİ Şarap Barı : Şarap barı normalinde sadece şarap ve şaraplı ürünler sunar, yinede bazı barlar birada sunmaktadır. Alkol, likör ve kokteyl yoktur. Bu tür barlar genelde restoran, hafif yiyecek ve bar olarak işletilirler. Peynir çeşitleri mevcuttur, sıcak ve soğuk yiyecek yelpazesi geniştir. Bazen içki servisi restorandan daha basit olan yiyecek servisine bağlıdır. Bu tür müesseselerde sabit makinalar ve yüksek tezgah içeren bar vardır.

58 BAR ÇEŞİTLERİ Havuz Bar : Yüzme havuzlarında içeride veya dışarıda bulunurlar, bazen havuzun içinde bulunur. Yüzücülerin sudan çıkmadan oturarak yada durarak içebilmeleri içindir. Büyük bir ihtimalle bu tür barlarda cam bardak kullanılmaz. Çünkü, kırık parça büyük bir tehlike oluşturacaktır. İçecekler plastik bardaklarda servis edilirler. Bazı havuz barlar hafif yemekte sunarlar, içecek sayısı sınırlıdır. Bunun ana sebebi müşteriler az alkollü ve rahatlatıcı içecek almayı tercih ederler. Açık olduğu saatler havanın durumuna bağlıdır. Genellikle hava karardıktan sonra kapanırlar.

59 BAR ÇEŞİTLERİ

60 BAR ÇEŞİTLERİ Banquet Bar: Çeşitli amaçlar için yapılan toplantılarda açılan barlardır. Sinema Bar: Bazı otellerin bahçelerinde açık hava sinemaları vardır. Buraya gelen konukların yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için açılmış barlardır.

61 BAR PERSONELİ Servis personelinde aranan genel özellikler ( düzgün bir fiziki yapı, temizlik...vb.) bar personelinde de aranır. Bununla birlikte personelin görevinin hassasiyeti nedeniyle ayrıca şu özellikleri taşması istenir. İyi bir genel kültüre sahip olmalıdır. Günümüzde birçok insan yoğun çalışma temposunun yarattığı günlük streslerden kurtulmak için bara gitmektir. Müşteri bar deskine oturduğunda, yalnızsa, sohbet edebileceği kendine en yakın kişi olarak barmeni görmektedir. Dolayısı ile barmen veya diğer bar personeli iyi bir genel kültüre sahip olmalı ve o müşteriye eşlik edebilmeli. Diğer bir ifade ile aynı dilden konuşabilmeli özellikle güncel olayları sıkı sıkı takip etmelidir.

62 BAR PERSONELİ Alkollü içkiye karşı zaafı olmamalıdır. Her insanın zaafları vardır, bununla birlikte insan kendisinin zaaflarını bilirse o tür ortamdan kendisini uzaklaştırarak zaaflarını bastırabilir, içkiye zaafı olan personelin barmen olamayacağı muhakkaktır. Tabii ki barmenin de yaptığı bir kokteyli denemesi gerekebilir veya ikram edilen bir içkiyi reddedemeyeceği bir ortamda bulunabilir. Ancak bunun sınırını iyi bilmesi ve kendini ona göre ayarlaması gerekir.

63 BAR PERSONELİ Güzel konuşma yeteneğinin yanında iyi bir dinleyici olabilmelidir. Buralarda çok çeşitli insan tipleriyle karşılaşmak mümkündür. Özellikle deşarj olmak isteyen müşteriler konuşmak isterler. Onlara en iyi yardım, kendilerini dinlemekle yapılabilir. İyi konuşmak, çok güzel bir meziyet olmakla birlikte iyi bir dinleyici olmak daha da güzel bir meziyettir, ama daha zordur. Bu zoru başarmak barmenin görevinin bir parçasıdır. Bunların dışında; nazik, terbiyeli, konuşmalarında daima sınırlı, gerektiğinde sabırlı olmalı ve sır saklamasını bilmelidir.

64 BAR PERSONELİ - Bar Personelinin Kişisel Özellikleri, Bilgisi ve Görevleri Bar Şefi a) Şahsi Özellikleri > Psikolojik iç güdü > Kuvvetli bir hafıza > Planlama ve kontrol yeteneği > Otorite sahibi b) Bilgisi > İyi bir genel kültür ve eğitim > Müşteri isteklerine karşı tecrübe > içkileri tanıma ve içki karışımları hakkında yeterli bilgi > İş kanunları ve polis kaideleri hakkında bilgi > Temel lisanları iyi konuşabilme c) Görevleri > Barların düzenli çalışmasını sağlamak. > Kısmındaki personelin yönetimini ve denetimini yapmak. > Bar misen plasının gerektiği gibi yapılıp yapılmadığın! kontrol etmek. > Bar sayımlarına ve ambardan mal çekmeye nezaret etmek > Barlar arası koordinasyonu sağlamak

65 BAR PERSONELİ Bar Kaptanı a) Şahsi Özellikleri > Planlama ve kontrol yeteneği > Kuvvetli bir hafıza > İkna kabiliyeti > Özel durumlarda idare yeteneği b) Bilgisi > İyi bir genel eğitim > Müşteri ilişkilerinde tecrübe > İçki karışımları ve yapılışları hakkında yeterli bilgi > Temel lisansları konuşabilme c) Görevleri > Bar şefine yardımcı olmak. > Maliyetindeki personelin yönetim ve denetimini yapmak. > Bar misen plasına nezaret etmek. > Gerektiğinde barmene yardımcı olmak.

66 BAR PERSONELİ - Barmen: Barın idaresi barmenin görevidir. Özellikle Şef barmen olmadığı zaman barın sevk ve idaresi barmene aittir. Gerçek anlamda uluslararası düzeyde bir barmen iyi bir psikolog ve tam bir diplomattır. Alkollü içkileri, alkolsüz sıcak ve soğuk içecekleri ve bunlarla birlikte sunulan hafif yiyecekleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde hazırlama ve müşteriye sunma bilgi, becerisine sahip nitelikli kişidir. Erkek olanlara Barmen bayanlara ise Barmaid denir.

67 BAR PERSONELİ Barmenlikte ilk şart ; iyi bir meslek eğitimidir. İkinci şart; otel ve restaurantlarda deneyimli olmasıdır. Bunların dışında: yabancı dil bilgisi, çeşitli milletlerin yaşayış tarzı, gelenekleri, kültürleri, fiziki olarak gösterişli olması, sağlam karakter vb. sahip olmalıdır. a) Şahsi Özellikleri > Pratik > Dikkatli > Becerikli > Samimi > Kuvvetli bir hafıza > Özel durumlarda idare yeteneği

68 BAR PERSONELİ b) Bilgisi > İyi bir genel eğitim > Müşteri isteklerine karşı tecrübe > İçkileri tanıma ve karışımları hakkında yeterli bilgi > Hijyen ve güvenli standartları hakkında bilgi > Bar teçhizatını kullanma yeteneğini > En az iki temel lisanı iyi derecede konuşabilme.

69 BAR PERSONELİ Barmen, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak, aşağıdaki görev ve işlemleri yerine getirir. GÖREVLER İŞLEMLER A- İş Organizasyonu Yapmak A01- Günlük memorandumları, notları vb. incelemek A02- İş programı yapmak A03- Malzeme ihtiyacını belirlemek

70 BAR PERSONELİ A04- Malzeme talep etmek A05- Yardımcı elemanlara iş dağılımı yapmak A06- Yangın ve güvenlik sistemlerini kontrol etmek A07- Makine ve ekipmanların bakımını sağlamak A08- Bar menüsünü hazırlamak A09- İçki ve katkı maddelerini seçmek A10- Maliyet hesabı yapmak

71 BAR PERSONELİ B- Servise Hazırlık Yapmak B01- Çalışma alanını temizlemek B02- Malzemeleri temin etmek B03- İçki şişelerini hazırlamak B04- Bardakları yıkamak B05- Bardakları servise hazırlamak B06- Makine ve ekipmanı servise hazırlamak B07- Meşrubat ve bira dolaplarını doldurmak B08- Salonu düzenlemek B09- Masaları hazırlamak B10- Sıkma meyva suyu hazırlamak B11- Garnitür hazırlamak B12- Meze/çerez hazırlamak B13- Puro kutusunu hazırlamak B14- Müzik sistemini, ışık düzenini, salon ısısını ayarlamak

72 BAR PERSONELİ C- Servis Yapmak C01- Siparişi almak C02- Adisyon açmak C03- Damıtık içki servisi yapmak C04- Mayalı içki servisi yapmak C05- Birleştirilmiş içki servisi yapmak C06- Koktely servisi yapmak C07- Alkolsüz içecek servisi yapmak C08- Sıcak içecek servisi yapmak C09- Kül tablasını değiştirmek C10- Boşları toplamak C11- Siparişi takip etmek C12- Adisyonu takip etmek C13- Hesap almak

73 BAR PERSONELİ D- Konuklarla İletişimi Sağlamak D01- Konukları karşılamak D02- Konukların bara uygunluğuna karar vermek D03- Konukları yönlendirmek D04- Konuklara içkiler hakkında bilgi vermek D05- Konuklarla sohbet etmek D06- Sigara/puro yakmak D07- Konuklara yapılacak ikrama karar vermek D08- Konuk şikayetleriyle ilgilenmek D09- Konukları uğurlamak

74 BAR PERSONELİ E- Bar Servisini Kapatmak E01- İçki ve diğer malzemeleri toplamak E02- Bar makine ve ekipmanını temizlemek E03- Tezgahı temizlemek E04- Zayiatları rapor etmek E05- Envanteri çıkartmak E06- Kasayı kapatmak E07- Satış raporu hazırlamak E08- Servis malzemelerini dezenfekte etmek E09- Çöpleri atmak

75 BAR PERSONELİ F-Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek F01- Yardımcı elemanlara eğitim vermek F02- Meslekle ilgili toplantı, seminer vb. faaliyetlere katılmak F03- Meslekle ilgili yayınları, teknolojik gelişmeleri izlemek F04-Meslekle ilgili hizmet içi eğitim, işbaşı eğitim vb. faaliyetlere katılmak

76 BAR PERSONELİ - Barboy ( Bar Komisi) a) Şahsi Özellikleri: > Güzel görünüm > Öğrenmeye açık > Sakin tabiatlı > Dikkatli b) Bilgisi > Birkaç cümle de olsa da mesleki lisan > Teorik de olsa mesleki bilgi > Temizlik hakkında bilgi c) Görevleri > Bardakları yıkamak ve silmek > Bar misen plasına yardım etmek. > Servis bitiminde gerekli temizlik işlerini yapmak. > Müşteri masalarındaki kül tablalarını temizlemek > Amirlerin vereceği diğer görevleri yapmak.

77 BAR PERSONELİ Bar Garsonu ( Büyük barlarda bar deksinin dışındaki masalara servis yapan eleman) a) Şahsi Özellikleri > Güzel görünüm > Sempatik > Dikkatli > Özel durumlarda idare yeteneği b) Bilgisi: > İyi bir temel eğitim > İçkiler ve karışımları hakkında bilgi > Temizlik teknikleri hakkında bilgi > İki yabancı lisanı iyi derecede konuşabilme c) Görevleri > Müşterilerin siparişini almak. > Bar misen plasına yardımcı olmak. > Siparişleri masalara servis yapmak. > Müşterileri karşılamak.

78 Bar araçları nedir? Nerede bulunması gerekir? Bar araçlarını barmenin çalışacağı tezgahın çevresinde yer alır. Tezgah yerleştirmede kesin kurallar yoktur. Bu daha çok barmenin tecrübelerinden ve barın çalışma yoğunluğuna göre her barmenin kendisi için en rahat çalışma planlaması yapması ve kendine göre bir düzen kurması ile ilgilidir. Bu rağmen, genel olarak barmenin çalışacağı boş alanın sol tarafında; buz küvetleri vardır. Birinde talaş diğerinde küp buz bulunur. Küvetin banko duvarına yakın tarafında en çok kullanılan içkiler ve hemen sağ taraflarında kokteyl şurupları sıralanır. Şurupların ön tarafında buz küvetlerinin sağ önünde shaker, mixing glass, ölçü kapları yer alır. Bunların sağ taraflarında en çok kullanılan bardaklar dizilir.

79 Bar araçları nedir? Nerede bulunması gerekir Barmenin önüne gelen orta kısımda; bar tahtası ve kesim bıçağı, strainer kokteyl süzgeci, bar kaşığı, karıştırma kaşıkları vb. bar tahtasının üzerinde olabildiği gibi sol ilerisine uygun bir şekilde konabilir. Kesim tahtasının arka tarafına banko duvarına önüne taze meyveler, taze nane vb. sebzeler, arpacık soğanı ve kokteyl kirazı kavanozları konur. Tezgahın sağ tarafında; şeker, tuz, Hindistan cevizi rendesi, toz kakao, krema, çikolata rendesi gibi maddelerin bulunduğu kaplar konur. Bunların üst tarafına kokteyl süsleri (plastik kürdanlar, şemsiyeler vb.), içki karıştırıcıları-swizzle stick, pipetler vb yer alır.

80 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Barda bulunması gereken araç ve gereçlerin çeşidi ve miktarı barın niteliği ve hizmet anlayışına göre değişebilir. Barın iyi randıman verebilmesi için barmenlerin çalışacağı bar arkası çalışma sahası oldukça rahat olmalıdır. Özellikle içki hazırlamada gerekli olan materyal el altında olmalı yada kolayca alınabilecek şekilde yakına yerleştirilmelidir. Öndeki banko ne çok alçak ne de çok yüksek olmalıdır. Her iki durumda da hem duruş bozuklukları ortaya çıkacak hem de barmen çabuk yorulacaktır.

81 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Barmenin başarılı olabilmesi için bar materyali tam olarak barda bulundurulmalıdır. Bar materyali iki grupta incelenir. A- Sabit araç ve gereçler B- içki hazırlamada gerekli olan içkiler ve malzemeler

82 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Bardaki en önemli araçlardan biri de bar bankosudur. Bar bankosu hem misafirlerimizin hem de bar personelinin kullanacağı bir araçtır. Banko, misafirlerimizin ayakta durduğunda rahatsız olmadan dayanabileceği ve içkisini içebileceği yükseklikte olmalıdır. Genellikle bar bankosunun (bar counter) yüksekliği cm ve tezgah genişliği ise cm olmalıdır. Daha yüksek veya alçak bar bankosunda misafirler rahatsız olabilir. Ayrıca tezgah üstünün genişliği, servisi aksatacağı gibi dar olması da ihtiyaca cevap vermeyecektir.

83 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Misafirler otururken hem ayaklarını koyarlar hem de bar bankosu üzerinden içkilerini rahatça alabilecek konumda oturmuş olurlar. Özellikle Amerikan barlarda, misafir memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için, bankonun üst kenar bölümüne monte edilen yumuşak ve yuvarlak dirseklik yerleştirilir. Yine Amerikan bar bankosunun üst kenar bölümünde yer alan dirsekliğin, alt bölümüne misafirlerin el çantalarını veya benzeri küçük eşyalarını koyabilecekleri özel bir bölüm yapılır. Bu amaçla, dekoratif küçük askılar da monte edilebilir. Banko, sudan zarar görmeyen bir malzemeden yapılır yada sudan koruyucu şekilde kaplanır veya boyanır.

84 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Bankonun üstü, ayak kısmına göre biraz daha öne doğru çıkıntılı olmalıdır. Misafirler bar taburelerine oturduklarında ayakları bu çıkıntı altına girer. Bankonun alt kısmında da misafirlerin rahatça basabileceği, yaklaşık 15 cm yüksekliğinde, sarı pirinçten veya ahşaptan ayaklık yapılır.

85 BAR BANKOSU

86 BAR BANKOSU

87 Bar bankosunun arkasında barmenin çalışma tezgahı bulunur. Bu bölümün barmenin rahat ve hızlı çalışabilmesi için uygun şekilde olması gerekir. Bar bankosunun iç kısmı (bar çalışma tezgahı) paslanmaz çelikten olmalıdır. Çalışma tezgahı bar bankosundan cm aşağıya yerleştirilmelidir. Barmenler, tüm çalışmalarını bu tezgah üzerinde yaparlar. Bunun için de çalışma tezgahının, barmenin çalışırken çok eğilmesini gerektirmeyecek bir yüksekliği olmalıdır. Ayrıca tezgahın, barmenin, araç ve gereçlerini rahatça kullanabileceği genişliğe ve uzunluğa sahip olması gerekir. Genellikle çalışma tezgahlarının boyu cm., genişliği cm. ve yüksekliği ise cm. olmalıdır. Bu tezgaha 20 x 25 cm. ebadında tekparça iki küvet yerleştirilir. Küvetlerin derinliği cm. olur. Bunlardan biri küp buz diğeri kırık yada talaş buz için kullanılır.

88

89 BAR BANKOSU

90 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER A) Sabit Araç ve Gereçler Gümüş veya madeni içki karıştırıcı (shaker) SHAKER (Kokteyl Çalkalayıcısı) Kokteyl çalkalayıcıları iki temel gruptadır. Boston shaker bazen Amerikan çalkalayıcı olarak anılır. Standart shaker (çalkalayıcı) yada üç parçalı çalkalayıcıdır.

91 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Boston SHAKER : Boston çalkalayıcı koni şeklinde iki parçadan oluşur, bazen her iki parçada metal iken bazen bir parça metal diğer parça camdır. Bir çok barmen tarafından bu çalkalayıcı tercih edilir. Çünkü karışımın atlayışı daha uzun olduğundan karışımın soğuması ve parçaların karışımı hızlıdır. Bu karıştırıcıda erimiş buz kullanıldı ise süzgeç kullanılması gereklidir

92 Standart SHAKER : Standart çalkalayıcılar neredeyse her zaman metaldir. Orta parçası süzgeç şeklinde yapılmış üç parçadan oluşmaktadır. Eğer bu şekilde süzgeç bulunduran bir çalkalayıcı kullanıyorsanız çok yavaş bir şekilde boşaltmanız gerekir bunun için bir çok barmen boşaltmadan önce koninin üstündeki parçayı süzgeçle birlikte çıkarır, koniyi süzgeçlemi yoksa süzgeci çıkarıp kullanmak zaman kazandırıp kazandırmadığı şüphelidir ve daha çok barmenin kişisel seçimidir. Karıştırıcılar meyve suyu veya günlük ürün içeren ve kuvvetli çalkalama gerektiren içecekleri hazırlamak için kullanılırlar

93 BARDA KULLANILAN ARAÇ Buz Kırıcı VE GEREÇLER Buz Kırıcı (Ice Crushers) : Buz parçalayıcılar çok farklıdır az miktarda buz için el parçalayıcıları yada geniş bir model elle kolu çevrilen parçalayıcılar ve buz makinesinin yaptığı değişik şekil ve ebattaki buzları parçalamak için elektrikli parçalayıcılar vardır. Parçalanması gereken buzun hacmine bağlı olarak ihtiyaç duyulan araç değişmektedir.

94 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

95 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Elektrikli Blender : Bu araç mutfaklarda kullanılan blendere benzer ama bıçakları buzla başa çıkabilmesi için çeliktir. Yinede kullanılan buzun küp şeklinde değil parçalanmış olması tavsiye edilir. Parçalanmış buz kullanmak bu araçla hazırlanması gereken içeceklerde daha iyi sonuç verecektir.

96 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Blenderin temeli güçlü bir elektrikli motor ve açma kapama düğmesinden oluşur ve genellikle hız ayarlayıcı düğme vardır. Blenderin konisi camdan plastikten ve parlak çelikten olabilir. Elektrikli blender shaker yerini tutamaz ama meyve ezmesi gerektiren veya şerbet türü içeceklerin hazırlanmasında kullanılır.

97 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Elektrikli Karıştırıcı (Mixer) : Bu araç bir çok barda bulunmamaktadır. Bu araç daha çok sütlü ve buna benzer içeceklerde kullanılır. Bazı barmenler yinede shaker yerine bunu kullanırlar ama bu araçla içeceklerin hazırlanmasında küp veya parçalanmış buz hangisi olursa olsun kullanılırsa araca zarar verecektir.

98 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

99 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Bar Kaşığı / Bar Spoon : Uzun burma saplı ve yaklaşık olarak 2 cl ölçüsünde bir bar kaşığıdır. Bar bardaklarıyla birlik stir için kullanılır. 28 cm uzunluğundadır. Karıştırma sürahisindeki parçaları karıştırmak veya hazırlanmış içecekteki parçaları karıştırmak için kullanılır. Tutacak yerinin baş kısmında yassı bir tabaka vardır ve bu kısım bazı içeceklerin yapımında kullanılan nane ve şekeri ezmek içindir

100 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

101 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Süzgeç (Strainer) : Süzgeç hem kokteyl çalkalayıcı hem de karıştırma sürahisi ile kullanılır. Süzgeç buzu kapta tutar ve buzun sadece erimiş kısmının bardağa girmesini sağlar. Sıkça kullanılan süzgeç yassı, delikli bir disk ve tutacağı olan şeklidir. Diskin etrafı yayla çevrilidir yayın amacı süzgeci değişik ebattaki shaker ve karıştırma sürahileriyle kullanabilirlik sağlamak. Süzgecin dizaynında son zamanlarda yapılan bir ekleme kulaktır, bu da süzgecin kabın ağzına iyi bir şekildeoturması içindir. Kabın içine yerleştirilmiş veya yerleştirilmemiş süzgecin kullanım tekniği ayrıdır.

102 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

103 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Karıştırma Sürahisi (Mixing Glass) : Karıştırma sürahisi bir çok şekil ve ebattadır. Barmenler tarafından en çok kullanılanlar ise düz ve boşaltma ağzı olan veya alt kısmı dar ve yine boşaltma ağzı olan sürahiler. Bu tür sürahilerde süzgeç kullanmak önemlidir. Diğer karıştırma sürahileri ise geniş bir brandy bardağı veya geniş bir testi gibidirler her ikisininde boşaltma ağzı ve buz tutucu ağzı vardır. Bu tür kaplar bar kullanımı için çok zordur. Karıştırma sürahileri meyve suyu veya günlük ürün içermeyen ve karışımı kolay olan içecekleri hazırlarken kullanılır. Eğer yoksa shaker in alt parçası mixing glass yerine kullanılabilir.

104 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

105 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Dash (damlalık) Damla anlamındadır. Çeşitli içeceklerin hazırlanmasında az miktarda kullanılan maddelerin bulunduğu küçük yuvarlak şişeye Dash Buttle denir. Bu şişe ağzı ortasından küçük ve ince bir metal boru bulunan mantarla kapatılır. Bu şişede (damlalık) angostura bitter, orangenbitten gibi maddeler bulundurulur. Şişe alınıp baş aşağı çevrilir ve yeterli kadar silkelenmek suretiyle içindeki sıvı istenen kaba aktarılır. Damlalıktan bir silkeleyişte akan sıvı miktarına dash denilmektedir.

106 Düz Shut BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Bu shut da şişe ağzına takılır ve 2 ile 4 cl olanları vardır. İçerisinde üç boru vardır. Biri hava borusu diğeri akış borusu üçüncüsü ölçü kabına bağlantı borusudur. Şişe sağ tarafa yatırılır ve shut ın içine içki dolar. Sola yatırıldığında ise içindeki içki bardağına akar.

107 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Ölçü Kapları: İçki miktarını ölçmek için kullanılır. Barlarda en çok kullanılan çeşitleri şunlardır Ölçek (Jigger) : Jigger küçük içki bardağı veya bu bardağın aldığı içki miktarı anlamına gelmektedir. Amerikan ölçü kabı olarak kullanılmaktadır. 1 jigger 4.2 cl gelmektedir. Türkiye de barlarda yaygın olarak jigger ölçü kabı kullanılır. Bu ölçü kabı Avrupa da ve Türkiye de birbirine yapışık bir tarafı 2 cl diğer tarafı 4 cl gelen çift taraflı bir metal kap olarak kullanılmaktadır.

108 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

109 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Bazı ülkelerde likör hazırlanırken ölçek kullanılması kanuni gereksinimdir. Kullanılan değişik türleri vardır ve bunlar değişik maddeden yapılırlar, genelde metal veya camdırlar. Birçok ölçek tipinde tutacak ağız ağıza konmuş şişe şeklinde optik ölçekler vardır. Ölçeklerin ebatları her ülkenin kendi yasalarına bağlı olarak değişir. Bazı ülkelerde ülke genelinde standart ölçek kullanılırken bazı ülkelerde mahalli idareler her bar türüne göre değişik ölçek kullanılmasını belirlerler.

110

111 BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Pony (Onz): İngiliz ölçü birimidir. 1 onz (onuce) 28,349 gramdır. Barlarda ölçü birimi olarak kullanılan onz ise 2,8 cl dir. Pony bir bardak olup bir onz sıvı alır. Onz esasına göre yapılan çift taraflı ölçü kabı da vardır. Buna da jigger denilmektedir. Bunun bir tarafı 2,8 cl diğer tarafı ise 5,6 cl sıvı alır. Shut: Kelime olarak kapatan, ilişkiyi kesen, birbirinden ayıran anlamına gelir. Barda kullanılan shut lar da belirli hacimdeki (2 cl. veya 4 cl.) boşluklara sahip kapaklardır. Cup: 8 onz sıvı alabilen bir kapdır. İngiliz ölçü birimidir. Kupa, fincan ve içki bardağı anlamında da kullanılır.

112 Mezür BARDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER Üzerinde cl. yada cc. lere göre ayrılmış çizgiler bulunan silindir şeklinde bir kaptır, camdan yapılmıştır. Bu çizgiler, kabın içinde bulunan sıvıları cl. veya cc. olarak gösterir Cl (1 santilitre=1/100 litre), cc.(kübik santilitre, 1 santilitre küp=1/1000 litre).

113 Limon sıkacağı--paslanmaz meyve bıçakları Buz maşası -- Buz küreği Buz traşlayıcısı --Meyve kesme tahtası Damlalık şişesi --Huni Buz makinesi --Tel süzgeç Rende--Şekerlik Şamdan--Buz parçalayıcısı Tribişon(şişe açacağı)

114 Buz kovaları--çeşitli boylarda kaşıklar Tuzluk. Biberlik --Sürahiler ve karaflar Hindistan cevizi rendesi --Kamış (pipet) kabı Tahta havan ve tokmaklar --Tepsi(birkaç boy) Çerez tabakları--kavanozlar EI havluları--kağıt peçeteler Kürdanlık--Sigara tablaları Çiçek vazoları

115 Bardaklar--Küçük ve büyük boy kokteyl bardakları Likör bardakları --Flep bardakları Koblır(cobbler) bardakları --Konyak bardakları Bira bardakları --Kırmızı ve beyaz şarap bardakları Şampanya bardakları--rakı bardakları Whisky bardakları--çeşitli boyda ayaksız bardaklar(meşrubatlar için) Martini bardakları--sharry bardakları

116 B) İÇKİ HAZIRLAMADA GEREKLİ OLAN İÇKİ VE MALZEMELER IÇKİLER Martina (Dry, Bianco, Red) Sharry Dry------Campari Whisky(J&B, Johnnie Walker Red Label, Black Label, Cutty Sark, chivas Reral, Ballantine's, Teacher's, Dimple vs.) Kanyaklar ve konyaklar (Tabi Kanyak, Truva Kanyak, Courvoisier Hennessy, Martell, Armagnac ve Bisguet vs.) Yerli ve Yabancı Likörler---Rakı(Yeni Rakı, Klüp Rakı, Altınbaş Rakı) Vodka (Yerli Vodka, Binboğa Vodka, Absould Vodka. Samover) Gin (Yerli Gin, Gordon Gin vs.) Bira (Tuborg, Efes Pilsen, Löwenbrau vs.) Şaraplar(Çok çeşitli şaraplar) Köpüklü Şaraplar Şampanyalar Rom Vermut

117 İÇKİ HAZIRLAMADA GEREKLİ OLAN İÇKİ VE MALZEMELER ŞURUPLAR Ahududu şurubu Ananas şurubu Karanfil şurubu Çilek şurubu Nar şurubu Çam sakızı şurubu Misket Limonu şurubu Böğürtlen Şurubu Şeker Şurupları

118 İÇKİ HAZIRLAMADA GEREKLİ OLAN İÇKİ VE MALZEMELER BAHARATLAR Kesme şeker, toz şeker, pudra şekeri, vanilya şekeri Yumurta Karabiber, kırmızı biber, tuz Tarçın, karanfil, misket cevizi Çekilmiş kahve ve kakao

119 İÇKİ HAZIRLAMADA GEREKLİ OLAN İÇKİ VE MALZEMELER MEYVELER Limon, portakal, misket limonu(lime), greyfut Konserve meyveler Çilek, ahududu, kiraz, vişne Yeşil ve siyah zeytinler Kiwi, muz

120 İÇKİ HAZIRLAMADA GEREKLİ OLAN İÇKİ VE MALZEMELER ECZALAR Kereviz tuzu Jöleler Bal Taze yaprak nane Zeytinyağı Portakal reçeli Karanfil ruhu Hardal Sirke Ketçap, worcestershire (bloody mary) genellikle vorçester sosu diye anılan efsane sos. birkaç sirke çeşidi, tuz, türlü baharat, sarmısak, pekmez, şeker, ançuvez, demirhindi, soğan, soya sosu ve çeşitli tatlandırıcılardan oluşan gizli ingiliz formülü bu sosu özgün kılar. etler için tavsiye edilen bu sos sezar salatasına da gereklidir. ancak pek bilinmez ama gerçek bir bloody mary kokteyli (ve daha iyi versiyonu olan bloody caesar kokteyli de) bu sos olmadan yapılamaz, Acıso gibi soslar Taze krema ve süt Tabasco

121 SUMALAR Ekşi elma suması (Calvados) ---Şarap suması--kiraz kumas\ (maraschino) Hububat suması --Şeker kamışı suması BİTTERLER Angostra bitter--orange bitter--campari bitter--lva bitter Peach bitter--bernina bitter MEYVE SULARI Portakal suyu Greyfurt suyu Vişne suyu Mandalina suyu Domates suyu

122 IÇKILER Sıcak ve soğuk olarak içilen içkiler, elde edilişlerine göre alkollü ve alkolsüz olmak üzere ikiye ayrılırlar. İçkiler az alındığında iştah açıcı, keyif verici, hatta besin değerinin yüksek olması bakımından besleyici olma özelliği vardır. Ancak, kontrolsüz ve fazlaca alınan içki hem vücut için hem de çevre için zararlı olmaktadır. Alındıktan hemen sonra kana karışır. Midenin boş olması içkinin kana karışmasını hızlandırır. Bu nedenle içkinin açken içilmesi tavsiye edilmez. Alkollü içkiler sade, veya karışık olarak servis edilir. Genellikle alkol derecesi düşük olan bira ve şaraplar sade olarak, alkol derecesi yüksek olan whisky, rakı ve vodka gibi içkiler su, soda ve meyve suları ile karıştırılarak içilir. Ayrıca birkaç içki meyve suyu, soda ve gazoz karıştırılarak kokteyl yapılabilir.

123 Alkolün Vücuttaki Etkileri A-Sindirim Sistemine Etkisi: Az miktarda alınan içki mide özsularını harekete geçirerek iştah açar ve sindirimi hızlandırır. Alkol miktarı arttıkça midenin boşalma hızı azalır, sindirim güçleşir, mide tahriş olur, mide ağrıları ve kusmalar görülür.

124 B-Sinir Sistemine Etkileri: Kandaki alkol oranı %005 gram iken beyinde etkisi görülmeye başlar. İlk zamanlarda neşelenme ve hareketlilik görülür. Miktarı yükseldikçe kontrol kalkar, görme, duyu ve solunum sistemi bozulur. Daha sonra da koma olayı ortaya çıkar.

125 C- Karaciğere Etkisi: Alkolün enerjiye dönüşmesi karaciğerde olduğu için çok miktarda alınması bu organda oldukça önemli durumlar ortaya çıkarır. Karaciğerde bozulma ve hastalık artışı hızlanır.

126 D-Dolaşım Sistemine Etkisi; Alkolün alınmasıyla kalp atışı ve damardaki kanın akışı hızlanır. Yüzeydeki damarlarda genişleme, iç kısımdaki damarlarda büzülme görülür. Bunun sonunda kalpte yorgunluk, zayıflama ve yetersizlik ortaya çıkar. Aynı zamanda alkolün fazla alınması durumunda thiamin ihtiyacı artar ve kalp hastalıklarında artmalar görülür. Aşağıdaki durumlarda alkollü içki almamak gerekir Mide hastalıklarında, (ülser, gastrit vs) Kalp ve damar hastalıklarında Şeker hastalıklarında Böbrek ve karaciğer hastalıklarında Direksiyon kullananlar Emzikli ve hamile anneler Dikkati gerektiren ve hassas makina kullananlar

127 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR Birçok veya birkaç içkinin belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Kokteyl hazırlamak oldukça kolay ve çabuk olduğu için barlarda ve günümüzdeki toplantıların birçoğunda tercih sebebidir. Bilhassa 18:30 ve saatlerinde yapılan toplantılarda kokteyl ikram edilmektedir. Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi kokteyl hazırlama da ayrı bir,özen ister. Zira, unutulmamalıdır ki, iyi hazırlanan bir kokteyl kişilere neşe, sağlık canlılık verir. Buna karşılık bilgisizce hazırlanan kokteyller, yorgunluk kaynağı olacak ve beğenilmeyecektir. O halde kokteyl hazırlamadan önce üzerinde durulması gereken konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

128 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 1. İçkiler hakkında bilgi edinmek; Kokteyl yapımında içkileri, ana içkiler ve yardımcı içkiler olarak grupta düşünmek gerekir. Ana içkilerl Whisky, Brendy(konyak), Armanyak, Gin, Şarap, Şampanya, Rum, Vodka, vb. Yardımcı içkiler; Soda, Vermut,, Likör, Maden suları vb. dir. Kokteyl reçetelerindeki içkinin yan kısmında içkinin sertlik durumu sek(sert), dömisek(yarı sert) ya da tatlı olarak belirtilmiştir. Hazırlama esnasında bu hususa dikkat edilmesi içkinin lezzeti bakımından yerinde olur.

129 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 2. Kokteyl yapımında kullanılan yan malzemeleri tanımak içkilerin dışında kokteyle lezzet veren ve içimini zevkli hale getiren bir çok malzeme vardır. Bu malzemeleri seçerken kaliteli olmasına ve bar muhafazasına özen gösterilmelidir. Zira, bu malzemeler, yanlarında bulunan diğer malzemelerin kokularını bünyelerine çekerek hoşa gitmeyen tad ve koku meydana getirebilirler. Kokteyl yapımında kullanılan yan maddeler şunlardır; Buz, meyve suları ve bitterler(içkiye koku ve tad veren maddeler)

130 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR Buz: Kokteylin en önemli maddesidir. İyı sudan hazırlanmalıdır. Hazırlanırken, kalıpların, buzluğun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde belirttiğimiz gibi çevresinde bulunan malzemelerin kokularını bünyesine çekerek kokteylin tadını ve kokusunu bozar. Genellikle kokteyl yapımında kar buz ve parça buz kullanılmaktadır. Buzları parçalama işlemi kokteyl hazırlanırken yapılmalıdır. Buzlar bardak ve shaker içine el ile değil buz küreği ile konmalıdır.

131 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR Meyve Suları: Kokteylerde kullanılan meyve suları taze olmalıdır. Zaman zaman konserve meyve suları da kullanılabilir. Ancak hiç bir zaman taze meyve suyunun yerini tutmaz. Meyve suları kullanılmadan önce iyice süzülmesi ve servis edileceği zaman içkiye katılması yerinde olur. Bekletildiğinde bardağın dibinde tortu yapacağı için içkinin görünümünü bozar. Bitterler: Bitterler içkiye lezzet ve koku veren maddelerdir. Tazeliğine dikkat etmek gerekir.

132 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 3. Kokteyl hazırlamada karıştırma işleminin yapılması: Kokteylin lezzetli olması için reçetede belirtilen şekilde hazırlanmalıdır. Reçete karıştırılmasını istiyorsa karıştırılmalı, çalkalanmasını istiyorsa çalkalanmalıdır. Karıştırma işlemini reçetedeki isteğe göre yapmak gerekir.

133 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR A-Shaker'la karıştırarak hazırlama: Shaker, barın en önemli araçlarındandır. Temel kap, süzgeç ve kapak kısmı bulunmaktadır. Shaker'a reçetede belirtilen ölçüde içki ve buz konarak kapağı kapatılır. işaret parmağı ile üst kapak bastırılır. Diğer parmaklarda Shaker kabı kavranır. Göğüs hizasında dik olarak tutulur. Göğüs hizasına kadar kaldırılarak çalkalama işlemi yapılır. Bu işlem kısa zamanda yapılmalı, hareketler zarif olmalı, baş ve yüz hatları çalkalama işlemine iştirak etmemelidir. Çalkalama bittikten sonra içkiler süzülerek bardaklara alınır. Özelliğine göre süslenerek servis edilir. B-Servis yapılacak bardakta karıştırarak hazırlama

134 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 4- Kokteyl Ölçeğinin kullanılması: Reçetede belirtilen ölçülere aynen uymak iyi bir kokteyl hazırlamak için gereklidir. Bu nedenle kokteyl için özel kokteyl ölçeği kullanılır. Bu ölçek kadeh şeklinde dereceli özel bir bardaktır. Kokteyl reçetelerinde «şat» sözü geçiyorsa bir ölçü anlamını taşıyor demektir. (iki şat gin gibi) Özel kokteyl ölçeğinin bulunmadığı durumlarda vermut yada likör kadehi de ölçek olarak kullanılabilir.

135 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 5- Garnisaj (İçkilerin Süslenmesi) İçkiler içkinin özelliği dikkate alınarak süslenir. Süsleme barmenin sanatını gösterir. Dilimlenmiş ve çeşitli şekillerde kesilmiş mevsim meyveleri veya konserve meyvelerle süslenen içkiler renk uyumu ve dekoratif yönden müşterinin ilgisini çekecek şekilde olmalıdır.

136 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 6. Kokteyl bardaklarının seçimi İçki bardaklarının kullanışı ve şekli içki reçetelerinde belirtilmiştir. İçki bardakları çok temiz ve parlatılmış olmalıdır. Üzerinde kesinlikle parmak izi, dudak izi ve kurulamada kullanılan bezin ipçikleri bulunmamalıdır. Kokteyl bardakları içkinin özelliğine göre soğutulmuş yada ısıtılmış olarak kullanılır. Özellikle soğuk içkilerin sunulmasında içkinin el sıcaklığıyla ısınmasını önlemek için ayaklı bardaklar kullanılmalıdır. Bir barda her tür içecek için ayrı ayrı bardak bulundurulmalıdır.

137 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR İçki reçetelerinde hangi tip bardağın kullanıldığı belirtilmiştir. Buna rağmen günümüzde çok amaçlı bardakların kullanılmasına doğru bir eğilim vardır. Bundan amaç ortalıkta bulunan bardak sayısını azaltmaktır. Hangi bardak seçilirse seçilsin, aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir. 1. Bardakların temiz, parlak ve lekesiz olmasına özen gösterilmelidir. 2. Her zaman kurulanması ve parlatılması için el altında bir kurulama bezi bulundurulmalıdır. 3. Ozellikle buzsuz servis edilecek kokteyller için soğutulmuş bardak kullanılır 4. içki servisinde bardakların altına kokteyl peçeteleri konulmalıdır. Eğer peçete konulmazsa mobilyalar bozulur

138 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR Bardakların Servise Hazırlanması Bardakların servise hazırlanması üç şekilde yapılır. 1. Özellikle bira ve kokteyl bardakları suya batırılıp buzlukta 30 dakika bekletilerek soğutulur. Daha fazla bekletildiğinde karlanma şekli görülür. Bu şekilde soğutma bilhassa bira bardaklarında yapılır. 2. Margarita gibi içkiler yapılacaksa önceden hafif soğutulmuş bardağın ağız kısmı limonla ovularak yada bir içki ile nemlendirilerek tuz veya şekere batırılıp hazırlanır.

139 KOKTEYL HAZIRLAMADA TEMEL ESASLAR 3. Soğuk servis edilen içkilerin bardakları en az bir saat önceden buzdolabında soğutulmalıdır. Eğer yer müsait değilse içki konmadan önce bardakların içi kar buz yada kırılmış buzla doldurulur. Kullanılacağı zaman buz boşaltılır. Temizlenerek içki servis edilir. 4. Sıcak içkilerin servisinde bardakların içine sıcak su doldurularak bardaklar ısıtılır. Daha sonra içkiler ilave edilir. Bar gerisinde bulunması gereken önemli materyaller İlk yardım dolabı---günlük gazeteler---- Şehrin haritası Yeteri kadar kibrit----tren, uçak ve otobüs tarifeleri Boş kağıt ve kalem---taksi duraklarının telefon numaraları İçki reçeteleri kitabı---bir kutu karbonat Aspirin ve benzeri ağrı kesici ilaç(prospektüsü okunur, içki ile alınması yasak olanlar bulundurulmaz.)

140 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI Konumuzun burasına kadar barmenin özelliklerini, görevlerini iyi bir barın niteliklerini ve barda bulunması gereken araç ve gereçleri inceledik. Bundan sonraki kısım ise artık bilgi ve becerileri ortaya koymaya geliyor. Çünkü artık müşteri ile karşı karşıyayız. Ona iyi bir içki sunmak zorundayız O halde ne yapmalıyız? Şimdi size hiç unutmamanız gereken bazı sırlar vereceğim. Bunları iyi öğrenirseniz başarılı bir barmen olabilirsiniz

141 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 1-Kokteyl hazırlarken içki miktarını tahmin etmeyin ve kesinlikle ölçün. Bilhassa denememiş reçeteler kullanılıyorsa doğru bir şekilde ölçerseniz hata yapmanız mümkün değildir. 2-İçkinin köpüklü olması istenirse shaker içine bir yumurta akı ilave ederek çalkalayın. 3- Çok buz kullanın. Buzdan cimrilik etmeyin, taze buz kullanın. Bayat buz içkinin tadını bozar. 4- Shaker için küp buz, bardakta hazırlanan içkiler için kar buz kullanın. 5- Şeker, meyve suyu, buz, bardağa önce konur. Ana içki sonradan ilave edilir. 6- Karbonatlı(sodalı) içkileri, içkinin üzerine ilave edin.

142 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 6-iyi, kaliteli soda kulanın. 7-İçkiyi bardağa koymadan önce şişeyi müşteriye mutlaka gösterin. 8- Kokteylleri hızla karıştırın fakat uzun süre karıştırmayın. Buzun eriyerek içkiyi sulandırmasına izin vermeyin. Karıştırma işlemini içki soğuyana kadar yapın. 9- Shaker içinden içkiyi alırken mutlaka süzün. 10- Her zaman malzemeyi birkaç damla az koymaktansa, birkaç damla fazla koyun. 11-Bir içkiyi hazırlamanın en iyi yolunun müşterinin isteğine göre olduğunu her zaman hatırınızda tutun.( istediği içkinin hazırlanması sizi yoracak olsa bile.)

143 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 12-Dökülen ya da beğenilmeyen içkileri soru sormadan değiştirin 13- Limon şurubu 3 ölçü taze limon suyu, l ölçü şeker şurubu ile karıştırılarak önceden hazırlanmalıdır. 25 ölçülük limon şurubuna bir taze yumurta akı karıştırılması şurubun lezzetini arttırır. 14- İçki, bardağa konmadan önce bardakta çatlak, kırık ve lekelerin olup olmadığını kontrol ediniz. Kırık ve çatlak bardaklar barda bulundurulmamalıdır 15-İçki servisi yaparken şişeyi ortasından, etiketi müşteriye bakacak şekilde tutun. 16-Müşterinin istediği markadaki içkiyi ona mutlaka verin. Eğer istediği içki bulunmuyorsa onun yerine başkasını vermeden müşterinin izni alınmalıdır.

144 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 17- Barda amaç iyi kaliteli içki hazırlamak olmalı. Kar amacıyla düşük kaliteli ve az içki kullanılmamalı. Unutulmamalıdır ki, iyi kaliteli içkilerden iyi kokteyller hazırlanır. Barmen, konuklarının kaliteli içkiden anladıklarını aklından çıkarmamalıdır. 18- Shaker içinden bardaklara içki doldururken bardaklar tezgahın üzerine kenarları birbirine değecek şekilde sıralanmalı shaker bardaklar üzerinde ileri geri hareket ettirilerek doldurulmalıdır. 19- Her içki için uygun bardak kullanılmalıdır

145 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 20- Buzlu içkiler için bardakları soğutun. Bardakları soğutmak için içlerine parçalanmış buz doldurun veya buza gömün, ya da buzdolabının buzluğunda 20 dakika bekletilmelidir. 21- Sıcak içkiler için bardak ve fincanları ısıtın. Bardakları ısıtmak için içini sıcak su ile doldurun, bir iki dakika bekletip boşaltın. 22- Zaman kazanmak için basit şurubu(şeker şurubu) önceden hazırlayarak kapalı şişelerde saklayın. Bu şurubun hazırlanışı iki şekilde yapılır. a) Sıcak Yöntemle: Bir ölçü toz şeker, bir ölçü su, şeker eriylnceye kadar ateş üzerinde karıştırılır. 1-2 taşım kaynadıktan sonra alınır ve soğutulur. Kapaklı şişelerde muhafaza edilir. Günlük olarak hazırlanmalıdır. b) Soğuk Yöntemle: Bir ölçü şeker, bir ölçü su ile şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kullanılan su önceden kaynatılmış soğutulmuş olmalıdır.

146 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 23- Hanımlara yanlarındaki arkadaşlarından önce servis yapılmalıdır. Tek müşteriye ister kadın, ister erkek olsun gruplardan önce servis yapılır. 24-Boşalan şişeleri kasalara geri koyarsanız, gün boyunca elinizdeki içki stokunu kontrol etmeniz kolaylaşır. Bu sistem hangi marka içkiden ne kadar kullanıldığını size gösterir. 25- Barda bulunan saatin doğru olmasına dikkat edin. Müşteriler durumlarını bu saate göre ayarlarlar. Eğer bu nedenle geç kalacak olurlarsa sizi sorumlu tutarlar

147 İÇKİ HAZIRLAMADA BARMENİN SIRLARI 26- Bardakları kullandıkça yıkayın. Sabun, ince mat bir tabaka bırakır. Bu nedenle yalnız sıcak su yada bardaklar için özel hazırlanmış deterjan kullanın. Her zaman elinizin altında iki temiz havlu bulundurun. Birincisi kurulamak, diğerini de parlatmak için kullanın. Bardağı parlatırken ışığa tutmak iyi olur. Bu hem iyi bir kontrolü sağlar, hem de müşteri üzerinde titiz olduğunuz izlenimi bırakır. 27- Dışarıdan telefon eden birisine hiçbir zaman müşterinin barda olduğunu söylemeyiniz. Müşteri telefonu kabul edip edemeyeceğine kendisi karar versın.

148 KOKTEYLİN TARİHÇESİ Türkçede kokteyl: Türlü içkilerden yapılan karışım ya da içkili partidir. Bu karışıma neden kokteyl dendiği sorusuna kesin ve inandırıcı bir yanıt verilememektedir. İngilizceden direkt çevrildiğinde (cook, horoz, tail kuyruk) cocktail, horoz kuyruğu anlamına gelmektedir. Oysa, kokteyl kelimesinden önce alkollü içecekler ve alkollü karışımlar için: Ab-ı hayat, aqua vitae, strong water, bitter sling ve mixed drink dendiği bilinmektedir.

149 KOKTEYLİN TARİHÇESİ Kokteyl kelimesi ilk kez, 13 Mayıs 1806 talihli "The Balance adlı Amerikan dergisinde, derginin açılışıyla ilgili haberde geçmiştir. Werbster's New Collegiate Dictionary'ye göre kokteyl: "Bahiste, kazandırılması istenilen, cins olmayan vasat bir yarış atıdır; ayrıca buzlu, rum, viski, şarap temelli, aromalı meyve sularıyla renklendirilmiş, yumurtalı, acılı, şekerli içkilerin bardakta ya da çalkalama kabında karıştırılması ile elde edilen içecektir.

150 KOKTEYLİN TARİHÇESİ 1925'te Dr. Tardieu, New York Tıp Akademisi'nde yaptığı resmi açıklamada, kokteylin, Kanada göçınenlerinin Kanada'da içtikleri bir fıçı içkisi olduğunu söylemiştir. Betty FLANAGHAN'ın yazılarında şöyle açıklanır: Betty'nin New Talk'ta tavernası vardır yılları arası yaşanan savaşlar sırasında, Fransız ve Amerikan askerleri, yanlarında getirdikleri bir kaç horozu, Betty'nin mutfağında pişirtirler. Betty nin hazırladığı karışık içkilerle kafayı bulan Fransızlardan biri, kadehini kaldırarak "viva la cocktail" (}yaşasın kokteyl) diye bağırır. Artık Betty'nin yaptığı bu tür içkilerin adı kokteyl olacaktır.

151 KOKTEYLİN TARİHÇESİ Kokteyl kelimesi ile ılgili bir de Aztek efsanesi ya da rivayeti vardır. Güzel ve fakir olan Xoctil, Aztek Kralı XV. Axoloth'a testisinde içki götürdüğünde Kral'ın yanındaki ağır misafirlere de ikram eder. Misafir içkiyi çok beğenir, kıza adını sorar ve içkiye onun adını verir (Xoctil: kokteyl olarak okunacaktır)

152 KOKTEYLİN TARİHÇESİ Amerika'da dövüş için hazırlanan horozlara, ekmek bira/alkol karışımı yiyecekler (lokma) verilir ve bu yiyeceklere cook-bread-ale denirmiş; sonraları Amerikan aksanının da yardımıyla lockbread-ale, kokteyle dönüşmüş.

153 KOKTEYLİN TARİHÇESİ Bir başka rivayet ise şöyledir: Fransız eczacı Antoine Amedee Peychaud, New Orleans/Royal Sokak'ta eczacılık çalışmalarını yürütür ve diğer eczacılar gibi o da sindirimi kolaylaştıran ve bitter diye adlandırılan içkileri hazırlayıp, konyakla karıştırarak dostlarına porselen coquetierlerde (Fransızca:. Fincan, yumurtalık) sunarnıış. Eğer doğru ise, Coquetlerin de kokteyle dönüşmesinde Amerikan aksanının yardım olmuştur

154 BARDAKLAR VE HACİMLERİ Fülüt bardak 10cl-20cl

155 BARDAKLAR VE HACİMLERİ

156 BARDAKLAR VE HACİMLERİ Martini 10cl-20cl

BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ :

BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ : BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ : Her türlü alkollü ve alkolsüz içkilerin bulunduğu ve de bu karışımlardan elde edilen içkilerin sunulduğu bir (bölümdür) yerdir. Mini Bar Pool Bar Beach Bar Veranda

Detaylı

ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ. Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi. Diğer alkollü içkileri servis etmek.

ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ. Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi. Diğer alkollü içkileri servis etmek. ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ Dersin Modülleri Şaraplar ve Servisi Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi Kazandırılan Yeterlikler Şarapların servisini yapmak Diğer alkollü içkileri servis

Detaylı

RESTAURANT HAZIRLIĞI

RESTAURANT HAZIRLIĞI MISE EN PLACE Yemek salonu servise açılmadan önce yapılan bütün hazırlıkları kapsar. Mise en place, bir outlette servis operasyonunun tam ve kusursuz bir şekilde yürümesi için yapılan, en önemli kontrol

Detaylı

No KRİTERLER EVET HAYIR EVET HAYIR 1

No KRİTERLER EVET HAYIR EVET HAYIR 1 SERVİS GÖREVLİSİ SEVİYE 3 SINAV ALANI / HİZMET TEDARİKÇİSİ SEÇME VE DEĞERLENDİRME FORMU Sınav Alanı/Hizmet Tedarikçi Adı: Tarih: İş Tanımı: Faaliyet Alanı: İletişim Bilgileri: SINAV ALANI TEDARİKÇİSİ Tarafından

Detaylı

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir.

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Servis Tabakları Düz tabak; 16-19-21-24-28-30 cm çapında, beyaz renkli, sert şeffaf porselenden

Detaylı

BARMEN PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE

BARMEN PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE BARMEN PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK : BARMEN MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Barmen/Barmaid, barda ön hazırlıkları, içecek hazırlama ve servisi,

Detaylı

SERVİS YÖNTEMLERİ Servis yöntemleri, mutfakta hazırlanan yiyeceklerin konuklara servis edilmesinde uygulanan ana sistemleri ifade eder.

SERVİS YÖNTEMLERİ Servis yöntemleri, mutfakta hazırlanan yiyeceklerin konuklara servis edilmesinde uygulanan ana sistemleri ifade eder. SERVİS YÖNTEMLERİ Servis yöntemleri, mutfakta hazırlanan yiyeceklerin konuklara servis edilmesinde uygulanan ana sistemleri ifade eder. Hangi servis yönteminin uygulanacağı; işletmenin yönetimine, personelin

Detaylı

SERVĠS ELEMANLIĞI KONUK MASASINDA SERVĠS DERSĠ ÇALIġMA SORULARI

SERVĠS ELEMANLIĞI KONUK MASASINDA SERVĠS DERSĠ ÇALIġMA SORULARI SERVĠS ELEMANLIĞI KONUK MASASINDA SERVĠS DERSĠ ÇALIġMA SORULARI 1. Flambe yapmaya yetkili personel aģağıdakilerden hangisidir? a. Commis de suite b. Sommelier c. Demi chef d. Captain 2. AĢağıdakilerden

Detaylı

WORLD ORGANİZASYON. www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT

WORLD ORGANİZASYON. www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT WORLD ORGANİZASYON www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT Açılır-kapanır sandalye 800 10 TL 15 gün öncesinden haber verildiği

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME YÖNETİMİ 1. İşletme İle İlgili Temel Kavramlar... 2 1.1. İhtiyaç... 2 1.2. Ürün... 3 1.3. Üretim ve Üretim

Detaylı

ALKOLLÜ İÇKİ SERVİSİ DERSİ

ALKOLLÜ İÇKİ SERVİSİ DERSİ ALKOLLÜ İÇKİ SERVİSİ DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ APERİTİF İÇKİ SERVİSİ 40/16 BİRA SERVİSİ 40/24 ŞARAP SERVİSİ 40/32 İÇKİ PORSİYONLAMA 40/16 YÜKSEK ALKOLLÜ İÇKİLERİN SERVİSİ 40/32 RAKI SERVİSİ 40/16 LİKÖRLERİN

Detaylı

BAR EĞİTİMİ (30 SAAT )

BAR EĞİTİMİ (30 SAAT ) BAR EĞİTİMİ (30 SAAT ) Eğitim Günü ve konulara ayrılan süreler Konu: Bar İçerik Eğitim Çıktıları / Öğrenim sonuçları Notlar 1. Gün Bar Temel Kavramları Barın tanımı Alkollü ve Alkolsüz içecekler tanımlanması

Detaylı

BAR SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ : BAR SERVİS ELEMANI MESLEK SEVİYESİ : 3. SEVİYE

BAR SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ : BAR SERVİS ELEMANI MESLEK SEVİYESİ : 3. SEVİYE BAR SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK : BAR SERVİS ELEMANI MESLEK SEVİYESİ :. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Bar Servis Elemanı, barlarda salonu servise

Detaylı

Menüde sosluklar getirilmelidir. Yemekten sonra çay veya kahve servisi yemeğe dâhil olan içecektir.

Menüde sosluklar getirilmelidir. Yemekten sonra çay veya kahve servisi yemeğe dâhil olan içecektir. TÜRK SERVİS USULÜ 1-Türk servisinin özellikleri: Türk gelenek ve göreneklerini yansıtan servis usulüdür. Yemekler hazır porsiyonlar seklinde servis edilir. Tekerlekli geridonda servis yapılır. Alışıla

Detaylı

Seyahat Dışarda yeme. Dışarda yeme - Girişte. Dışarda yeme - Yemek siparişi verme

Seyahat Dışarda yeme. Dışarda yeme - Girişte. Dışarda yeme - Yemek siparişi verme - Girişte _[zaman]_de _[kişi sayısı]_ için masa ayırtmak istiyorum. Rezervasyon yapma _[kişi sayısı]_ için bir masa lütfen. Masa sorma Kredi kartı kabul ediyor musunuz? Kredi kartıyla ödeyip ödeyemeyeceğini

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler

Detaylı

Seyahat Dışarda yeme. Dışarda yeme - Girişte. Dışarda yeme - Yemek siparişi verme

Seyahat Dışarda yeme. Dışarda yeme - Girişte. Dışarda yeme - Yemek siparişi verme - Girişte _[zaman]_de _[kişi sayısı]_ için masa ayırtmak istiyorum. Rezervasyon yapma _[kişi sayısı]_ için bir masa lütfen. Masa sorma Kredi kartı kabul ediyor musunuz? Kredi kartıyla ödeyip ödeyemeyeceğini

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör.

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör. YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör. Reha KILIÇHAN SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER Restoran işletmelerinde

Detaylı

SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ

SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ SERVİS DEPARTMANINDA KULLANILAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ MASA ÖRTÜSÜ : Genellikle keten veya keten-pamuklu karışımlardan hazırlanırlar ve masanın her kenarından 20 30 cm. sarkmalıdır. Bu duruma göre, masa örtüsünün

Detaylı

BAR VE SERVİS EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

BAR VE SERVİS EĞİTİMİ KURS PROGRAMI BAR VE SERVİS EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI Bar ve Servis Eğitimi 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 625 sayılı

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ 22.01 Sular (tabii ve suni mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş); buz ve kar: 2201.10 - Mineral sular ve gazlı sular : -

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi KUVER ÇEŞİTLERİ Kuver Açma Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek

Detaylı

Cihangir Sosyal Tesisi

Cihangir Sosyal Tesisi Cihangir Sosyal Tesisi İstanbul un Prestij Mekanları Arnavutköy Avcılar Avcılar Deniz Köşk Beykoz Koru Beykoz Sahil Büyükçekmece Cihangir Çamlıca Dragos Fethipaşa Florya Gözdağı Haliç İstinye Kasımpaşa

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 2/30 İçerik Menünün Tanımı Menünün Tarihçesi Menün İşlevleri 3/30 Menünün Tanımı Latincede küçük-az anlamına gelen Minutus sözcüğünden türeyerek Fransızcaya geçmiştir. Yemek

Detaylı

Detox Beslenme Programı

Detox Beslenme Programı Sağlıklı ve Mutlu Yaşam Kliniği Detox Beslenme Programı Yağ Yakıcı ve Vücut Şekillendirici 7 Günlük Özel Program Merhaba İç hastalıkları uzmanı doktorumuz Dr. Nafiz Karagözoğlu önderliğinde; Klinik Diyetisyen

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012

FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012 FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012 HOSTES Servis Hostesi Fuar alanında standınıza gelen misafilerinize karşılama ve ikram servisinde bulunmanızda sizlere destek veren hostes ekiplerimizi oluşturmaktadır.

Detaylı

IKEA dan, özenle hazırlanan Ramazan sofralarına öneriler.

IKEA dan, özenle hazırlanan Ramazan sofralarına öneriler. 09 Haziran 2016 IKEA dan, özenle hazırlanan Ramazan sofralarına öneriler. IKEA, mutfakta bolca zaman geçirilen Ramazan ayında, servis aksesuvarlarından yemek takımlarına, fonksiyonel saklama kaplarından

Detaylı

Mutluluğa ilk adımı burada atın..

Mutluluğa ilk adımı burada atın.. Mutluluğa ilk adımı burada atın.. İstanbul un kalbinin attığı noktada hizmete açılan beş yıldızlı Clarion Hotel İSTANBUL MAHMUTBEY, göz kamaştırıcı dekorasyonu, her biri 300 kişilik, 463 m² kullanım alanına

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

MUTFAKLARDA AKDENİZ LEZZETLERİ 34, 16, 90 TL 90 TL. Modunuza göre kahve. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel

MUTFAKLARDA AKDENİZ LEZZETLERİ 34, 16, 90 TL 90 TL. Modunuza göre kahve. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel 2 Eylül de www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda Black & White Öğütülmüş Kahve 19,90 TL 16, 90 TL 2x250g 4 Kutu Kapsül Kahve 39,90 TL 34, 90 TL Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: MUTFAKLARDA

Detaylı

h e r ş e y z a m a n ı n d a

h e r ş e y z a m a n ı n d a h e r ş e y z a m a n ı n d a ÖNSÖZ; 2005 Yılında bir damla olarak çıktığımız lezzet yolculuğunda ; çalışanlarımızın emekleri, tedarikçilerimizin destekleri ve müşterilerimizin memnuniyeti sayesinde zamanla

Detaylı

TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN. Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci)

TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN. Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) OTEL MOTEL TATİL KÖYLERİ Tesisleriniz yeterince

Detaylı

FRANCHISE TANITIMI. Mangal keyfini masada yaşatan Kolay, karlı ve eğlenceli Benzersiz restoran konsepti

FRANCHISE TANITIMI. Mangal keyfini masada yaşatan Kolay, karlı ve eğlenceli Benzersiz restoran konsepti FRANCHISE TANITIMI Mangal keyfini masada yaşatan Kolay, karlı ve eğlenceli Benzersiz restoran konsepti İŞ FİKRİ Alman şef Paul Hammelehle Almanya dışında Doğu ülkelerinde de çalıştı Ocakbaşı keyfini tanıdı,

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7 Deva Hikayesi Menekşe Bahçesi...6 Bir Başlangıç...9 Tam Olarak Aşina Olma...9 Bitkileri

Detaylı

- 1 9 8 1 - www.abantcelik.com 1981 yılından günümüze paslanmaz çelik mutfak gereçleri üretmekte olan Abant Mutfak Eşyaları, 36 yılı aşkın deneyimiyle mutfak eşyaları imalatı ve ihracatını kaliteli çizgisini

Detaylı

FACT SHEET - KONSEPT

FACT SHEET - KONSEPT FACT SHEET - KONSEPT GENEL BİLGİLER Kategori :3* Toplam Alan :3.000 m2 Plaj Uzunluğu :30 m. Kapasite :86 ODA Kat Sayısı :5 kat Kredi Kartı :Visa - Mastercard Hizmet dönemi :6 AY Konsept :Herşey Dahil Adres

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

1.Yiyecek İçecek Sektörü. 2.Yiyecek İçecek Bölümünde Planlama. 3.Yiyecek İçecek Bölümünde Örgütlenme. 4.Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci

1.Yiyecek İçecek Sektörü. 2.Yiyecek İçecek Bölümünde Planlama. 3.Yiyecek İçecek Bölümünde Örgütlenme. 4.Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci 1.Yiyecek İçecek Sektörü 2.Yiyecek İçecek Bölümünde Planlama 3.Yiyecek İçecek Bölümünde Örgütlenme 4.Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci 5.Yiyecek İçecek Bölümünde Maliyet Kontrolü 6.Menü Planlama 1

Detaylı

Otel Bilgisi. Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort

Otel Bilgisi. Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort Otel Bilgisi Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort Palmiye ağaçları ile çevrili olan Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort deniz kenarında muhteşem bir konuma sahiptir. Otele adım attığınız ilk andan itibaren

Detaylı

Otel Bilgisi. Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort

Otel Bilgisi. Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort Otel Bilgisi Limak Atlantis De Luxe Otel & Resort Palmiye ağaçları ile çevrili olan Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort deniz kenarında muhteşem bir konuma sahiptir. Otele adım attığınız ilk andan itibaren

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Culture and Local Meals

Culture and Local Meals Culture and Local Meals Comenius Project 2007-2009 Bolu Atatürk Anadolu Lisesi - Bolu TARHANA yaz mevsiminde,her şey bol ve ucuzken,türk kadınları domatesi,maydonozu,naneyi,nohutu ve biberi birlikte pişirirler,daha

Detaylı

Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye

Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye ÖZBİR Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret Kollekt if Şirket i www.ozbirmadeniesya.com 2018 KATALOG FİYAT LİSTESİ ÖZBİR MADENİ EŞYA SANAYİ VE TİCARET

Detaylı

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 2/30 İçerik MENÜNÜN YAPISI Klasik Menü Klasikten Günümüz Modern Menüsüne Değişmeler Günümüz Modern Menüsü MENÜNÜN İÇERİĞİ Menünün Yapısı Bilinen en eski düzenli menü 1800 lü

Detaylı

ORKA SUNLIFE RESORT & SPA 2013 Yaz Sezonu Otel Bilgileri

ORKA SUNLIFE RESORT & SPA 2013 Yaz Sezonu Otel Bilgileri ~ 1 ~ ORKA SUNLIFE RESORT & SPA 2013 Yaz Sezonu Otel Bilgileri İçindekiler Sayfa Otel Bilgileri 1 Odalar 2 Aktiviteler & Hizmetler 3 Ultra Herşey Dahil 4 Toplantı Salonları 5 OTEL BİLGİLERİ Açılış Tarihi

Detaylı

Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye

Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye Kalitede simge, üretimde güvence, Özbir sizlerle daima kaliteye ÖZBİR Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret Kollekt if Şirket i www.ozbirmadeniesya.com KATALOG FİYAT LİSTESİ 2018-2 EURO ÖZBİR MADENİ EŞYA SANAYİ

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

2018 FACT SHEET 20 Nisan Ekim 2018

2018 FACT SHEET 20 Nisan Ekim 2018 2018 FACT SHEET 20 Nisan 2018 30 Ekim 2018 KONUM Muğla Dalaman Ölüdeniz Kuruluş Tarihi 1995 Renovasyon Tarihi 2014 Toplam Arazi 11652 m² Adres Belceğiz Mah. 226 Sk. No:10 48340 Ölüdeniz-Fethiye/Türkiye

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

MADDENİN ÖZELLİKLERİ

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz, kokladığımız birden çok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler, kalemimiz ve hatta bizde birer maddeyiz. Peki, çevremizde

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

www.higebzeist.com HOLIDAY INN Gebze Istanbul Asia

www.higebzeist.com HOLIDAY INN Gebze Istanbul Asia www.higebzeist.com HOLIDAY INN Gebze Istanbul Asia Holiday Inn Gebze - İstanbul Asia ya Hoşgeldiniz Dünyada 4500 ün üzerinde, en fazla otel sayısına sahip, IHG Intercontinental Hotels Grubu üyesi olan

Detaylı

Ultimate Ultra Herşey Dahil Konsept

Ultimate Ultra Herşey Dahil Konsept Ultimate Ultra Herşey Dahil Konsept 2018 +++++ Ultimate Ultra Herşey Dahil Konsept 2018 Hotel Bilgileri İsim : Sea Shell Resort & Spa Sınıf : 5 ve 5 ( Çevreye duyarlı otel sertifikası ) Açılış : 01.06.2013

Detaylı

SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : SERVİS ELEMANI (GARSON) MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : SERVİS ELEMANI (GARSON) MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS ELEMANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK : SERVİS ELEMANI (GARSON) MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Servis Elemanı (Garson), yiyecek ve içecek

Detaylı

FACT SHEET SUMMER 2018

FACT SHEET SUMMER 2018 FACT SHEET SUMMER 2018 GENEL BAKIŞ Güneşin Gülümsediği Yer Kahya Resort Aqua & Spa, Alanya nın şirin beldesi Payallar da, 36.000 m² lik bir alan üzerinde kurulmuş olup, toplamda 447 oda ve 1200 yatak kapasitesine

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın!

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! 1983 yılında Almanya da geliştirilen Prenet ürünleri, en son teknoloji ile üretilir. Konsept, içerisinde kişiye özel olarak uygulanan vücut analizini de barındıran,

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI

OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI 08.01.2018/21-1 OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI ÖZET : Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3

Detaylı

KURUMSAL. Misyonumuz. Vizyonumuz

KURUMSAL. Misyonumuz. Vizyonumuz 1 2 3 HAKKIMIZDA 4 KURUMSAL Misyonumuz Sağlıklı çalışma koşullarında, kalitesine güvenilen malzemeleri, bilinçli ve kusursuz işçilik ile işleyerek, sağlıklı ve lezzetli beslenme ilkesi ile sürekli müşteri

Detaylı

Kahve nin yeni tanımı...

Kahve nin yeni tanımı... Kahve nin yeni tanımı... Bir çekirdekle başladı bizim öykümüz... Kahveye olan tutkumuz; işimizi seçmemizde bizlere yol gösterdi. Bu AŞK ile çok kısa bir sürede yeni ailemizi oluşturarak 2015 yılında modern

Detaylı

Otel Bilgisi. Limak Arcadia Golf Resort Otel

Otel Bilgisi. Limak Arcadia Golf Resort Otel Otel Bilgisi Limak Arcadia Golf Resort Otel Etkileyici bir Akdeniz manzarasına karşı, plajın hemen yanında yer alan Limak Arcadia Golf Resort, etkileyici mimarisi ile palmiye ağaçları arasında görkemli

Detaylı

İki dilim baklavaya yarım litre su

İki dilim baklavaya yarım litre su İki dilim baklavaya yarım litre su Bayramların vazgeçilmez ikramı şerbetli tatlılar, Ramazan ayı boyunca susuz kalan bünyelere ilk günden aşırı yükleme yapılmasına neden olmamak için, iki dilim baklavaya

Detaylı

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin.

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. KLASİK KAHVELER Irish Coffee 50 ml espresso 1 çay kaşığı esmer şeker 20 ml viski 20 ml krema Bardak 3 dk Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. Karışımı bir bardağa alın ve

Detaylı

İngiltere: 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu cock ale (horoz birası) içkisi verilmekteydi. Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun

İngiltere: 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu cock ale (horoz birası) içkisi verilmekteydi. Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun KOKTEYL Alkollü Ve Alkolsüz İçeceklerin Çeşitli Renk Koku Ve Tat Verebilecek Maddelerin Belirli Bir Düzen Ve Standartla Karıştırılmasıyla Elde Edilen İçeceklerdir. İnternasyonel kokteyllerin standartları

Detaylı

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın!

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! 1983 yılında Almanya da geliştirilen Prenet ürünleri, en son teknoloji ile üretilir. Konsept, içerisinde kişiye özel olarak uygulanan vücut analizini de barındıran,

Detaylı

TESIS BILGILERI VE KONSEPT Otel Adı

TESIS BILGILERI VE KONSEPT Otel Adı TESIS BILGILERI VE KONSEPT Otel Adı GRAND KAPTAN HOTEL Kategori 5 Yıldız (5*) Adres Tosmur Mevkii 07400 Alanya Telefon +90 242 514 01 01 Fax +90 242 514 00 92 Mail adresi sales@kaptanhotels.com Web adresi

Detaylı

LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix

LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix KOKTEYL COCKTAIL LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix CUBA LIBRE Rom, kola, yeşil limon Rum, coke,

Detaylı

30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR

30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR 30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR MADDE 1- (1) Bu Karar 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim si Kanununun 12 nci maddesi uyarınca, bazı malların özel tüketim vergisi

Detaylı

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN NEDİR? Önemli fizyolojik etkileri olan alkoloid grubunun azotlu organik bir bileşiğidir. Kimyasal ismi trimethylxanthine dir ve formülü

Detaylı

EKİM 2015 ÜRÜN LİSTESİ

EKİM 2015 ÜRÜN LİSTESİ EKİM 2015 ÜRÜN LİSTESİ ADETLERİ YAZ OTOMATİK TOPLASIN ÜRÜNLER Birim Fiyat Özel Not ADET / KG ZEYTİNYAĞLARI ZEYTİNYAĞI MENGENE 3 LT PET ŞİŞE 48,00 TL YENİ ÜRÜN ZEYTİNYAĞI MENGENE 5 LT PET ŞİŞE 80,00 TL

Detaylı

Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com

Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi ARMADA SALON İstanbul usulü yaşam tarzını yeniden yaşatan etkinlik, davet ve eğlenceler; ve yüzlerce çiftin dünya evine attığı ilk adımın kayda geçtiği düğünler İşte

Detaylı

Mutfağın Bölümleri ve Mutfak Personeli

Mutfağın Bölümleri ve Mutfak Personeli Mutfağın Bölümleri ve Mutfak Personeli Mutfağın Ana Bölümleri Otel işletmelerinde örgüt yapısı oluşturulurken şunlara dikkat edilmelidir: İşletmenin büyüklüğü ve türü, İşletmenin örgütsel yapısı, Mutfağın

Detaylı

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino Salep Hot Chocolate Gold Cappuccino Klasik 3 u 1 Arada gercekkahve Fiero Toz İçecekler Salep, Sıcak Çikolata, Cappuccino, 3 ü 1 Arada Fiero Kahve Espresso, Filtre Kahve, Aromalı Kahveler, Dünya Kahveleri

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

STANDART ODA. 32 LED TV-Ulusal ve Uluslararası TV kanalları

STANDART ODA. 32 LED TV-Ulusal ve Uluslararası TV kanalları LOKASYO N İstanbul un tekstil bölgesindeki otel; Kale Outlet Center ve Meydan Alışveriş Merkezi, Güngören tramvay istasyonuna yürüyüş mesafesinde olup, CNR Fuar Merkezi, Atatürk Havalimanı ve Tüyap Fuar

Detaylı

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister...

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister... Hakkımızda; Catering son yıllarda gelişen yeni bir sektör; yiyecek tedarik etme, yemeklerin hazırlanması ve bu hizmetin üstlenilip sunulması anlamında kullanılıyor. Yani toplu yemek tüketilecek olan bir

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

Çocuklarınızı Ketçap ve Mayonez Canavarına Yem Etmeyin! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Çocuklarınızı Ketçap ve Mayonez Canavarına Yem Etmeyin! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Hemen hemen herkesin sıkça kullandığı, mutfaklardan eksik etmediği ketçap ve mayonez yapımında kullanılan kimyasallar çocuklar başta olmak üzere yetişkin sağlığını da tehdit ediyor. Aşırı derecede kiloya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BAR ÖLÇÜ BİRİMLERİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ

HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ Kahve Çeşitleri Espresso Single Shot Espresso Double Shot Espresso Espresso Ristretto, Lungo, Αmericano Espresso Macchiato Espresso Affogato (vanilya dondurmalı kahve) Freddo Espresso

Detaylı

: CARETTA RELAX OTEL

: CARETTA RELAX OTEL CARETTA RELA OTEL 2017 YAZ - OTEL TANITIM METNİ GENEL BİLGİLER Otel Adı : CARETTA RELA OTEL Kategori : 4 YILDIZLI OTEL Adres : Konaklı Mah. Nergiz Sok.No:1 07490 Alanya / ANTALYA Telefon : 00 90 242 565

Detaylı

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Değerli Müşterimiz, Hedefimiz, modern tesislerimizde, dikkatli bir şekilde üretilen, özel olarak test edilen, beklentilerinizin de ötesinde kaliteli ürünler üretmektir. Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak

Detaylı

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Nişasta (Buğday) (gr) (mg) (ml) Çay Kaşığı = 2,3 gr = 2.300 mg = 0,81 oz = 30 ml = 3,0 cl = 1,01 oz Tatlı Kaşığı = 7,0 gr = 7.000 mg = 2,47 oz = 65 ml = 6,5 cl = 2,20

Detaylı

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal Su Numunesi Alınması NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal analizler, nitelik ve miktar olarak insan sağlığını bozabilen, suyu içilmez bir hale getiren veya kirlenmenin ikinci derecede etkilerini

Detaylı

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur.

Detaylı

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino Salep Hot Chocolate Gold Cappuccino Klasik 3 u 1 Arada gercekkahve Fiero Toz İçecekler Salep, Sıcak Çikolata, Cappuccino, 3 ü 1 Arada Milkshake, Frappe Fiero Kahve Espresso, Türk Kahvesi, Filtre Kahve,

Detaylı