TUTUMLAR VE TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TUTUMLAR VE TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ"

Transkript

1 TUTUMLAR VE TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ

2 Tutumlar bir uyarıcının duygusal, davranışsal ve bilişsel bilgiler temelinde bir değerlendirme boyutu üzerinde gruplanmasını ya da kategorilere ayrılmasını içerirler. Duygusal öğe: kişinin tutum nesnesine yönelik duygu ve heyecanlarından, özellikle de olumlu ve olumsuz değerlendirmelerinden oluşur. Davranışsal öğe: kişinin tutum nesnesine karşı belirli bir yönde (olumlu ya da olumsuz) davranma eğiliminden oluşur. Bilişsel öğe: kişinin o belirli tutum nesnesine ilişkin olgu, bilgi ve inançlarını da içeren düşüncelerinden oluşur.

3 Tutum nesnesi, bir kişi, nesne, olay, grup, ideoloji, durum ve benzerleri olabilir. Tutumların bilişsel öğeleri oldukça karmaşık olabilirken duygusal öğe genellikle yalındır. Şekil 5.1 de bir tutum nesnesinin (sigara kullanımı) bağlantılı olduğu bilişler ve bu bilişlere yönelik genel tutumun olumlu (+) ve olumsuz (-) duygusal öğeleri gösterilmiştir.

4 Akciğer kanserine yol açar - Sosyalleşmeye yardımcı olur + Cinsel iktidarsızlığa neden olur - Akademik başarıyı artırır + Sigara kullanımı Bağırsakları çalıştırır + Söz konusu bilişlerin mutlaka kanıtlanmış olgulara dayanması gerekmez. Tutumunu belirlemede kişinin bu bilişlere inanması yeterlidir. Fiyatı yüksektir - Çevredekilere zarar verebilir -

5 Bilgiden farklı olarak, tutumlar bir değerlendirme ya da duygu öğesi içerirler. Örn. Bir bilim adamı, insan hücresinde 46 kromozom bulunduğuna inanır ama kromozomlara karşı herhangi bir duygusu yoktur. BİLGİ Değişime karşı dirençli değildir. Kanıtlar bulunduğu sürece bilginin değişmesi çok daha kolaydır. TUTUM Bir kez geliştikten sonra değişime karşı daha dirençli olurlar. Daha karmaşıktırlar ve yeni bir gerçek karşısında kolayca değişmezler.

6 Davranış birçok durumda tutumu izlememektedir. ABD de beyaz bir sosyoloji profesörü olan La Piere (1934) genç bir Çinli öğrenci ve karısıyla birlikte ülkeyi dolaştı. 66 otel ve 184 lokantaya birlikte gittiler. O dönemde ABD de Çinlilere karşı güçlü önyargılar bulunmaktaydı. Bir otel dışında hizmet vermeyi reddeden olmadı. Bir süre sonra aynı kuruluşlara Çinlileri misafir olarak kabul edip etmeyeceklerini soran birer mektup gönderildi. Yanıt veren 128 inden %92 si hizmet vermeyeceklerini belirtti. Bu bulgular tutumlarla davranışlar arasında temel bir tutarsızlık bulunduğu biçiminde yorumlandı. Davranışı kestirme olasılığı en yüksek tutumlar: 1. Kararlı 2. Önemli 3. Kolayca değerlendirilebilen 4. Doğrudan deneyimler aracılığıyla gelişmiş 5. İnsanların emin oldukları 6. biliş ile duygu arasında yüksek derecede tutarlılık gösteren

7 Tutumların Gücü Yüksek tutum-davranış tutarlılığı için önemli bir koşul, tutumun güçlü ve belirgin olmasıdır. Bir tutumun gücünü artıran her şey tutum-davranış tutarlığını da artırır. Tutumların gücüne katkıda bulunan etmenler: Tutum nesnesi hakkında sahip olduğumuz bilgi miktarı. Tutumlarla alıştırma ve uygulama yapma (tutumun gücünü artırır). Bir konuda doğrudan deneyimlerimiz olması. Konuyla ilgili olarak kazanılmış haklar ya da konuya bencil ilgiler. Tutumun önemi.

8 Akılcı Davranış Kuramı (Fishbein ve Ajzen, 1975) Tutum-davranış tutarlılığını etkileyen etmenleri belirlemeye çalışır. Bilinçli niyetlerimizle uyumlu davrandığımız varsayımı üzerine kurulmuştur. Bu varsayıma göre, bilinçli niyetler de sırasında (1) davranışımızın olası etkilerine (2) başkalarının o davranış hakkında ne düşüneceklerine ilişkin bilinçli hesaplamalarımız üzerine kurulmuştur.

9 Bir kişinin davranışlarını belirleyen etmenlere ilişkin akılcı davranış kuramı Davranışın çıktılarına ilişkin değerlendirmeler X Her çıktının olasılığı Davranışa ilişkin tutumlar Davranışsal niyet Davranış Davranışın önemli başkalarınca kabulü X Başkalarının isteklerine uyma güdüsü Öznel toplumsal normlar

10 Bir kişinin davranışı davranışsal niyetlerden kestirilebilir. Örn. Eğer bir kadın gebeliği önlemek için doğum kontrol hapı kullanmaya niyetlendiğini söylerse, bunu yapma olasılığı, niyeti olmayan birisininkinden daha yüksektir. Davranışsal niyet iki ana değişkenden kestirilebilir: 1. Kişinin davranışa ilişkin tutumu (hap kendisi için olumlu bir adım mıdır?) Bu tutum beklenti-değer yaklaşımı çerçevesinde kestirilir: Gebeliği önleme aşırı derecede önemlidir ve hapın gebeliği önleme olasılığı çok yüksektir, hafif olumsuz yan etkileri olabilir fakat herkes için değil. 2. Öznel toplumsal normlar (Eşi bunu istemekte midir? Kilise onaylamakta mıdır?) Bu normlar önemli başkalarının algılanan beklentilerinden kestirilir. Eşi hapı kullanmasını istiyor olabilir ve kadın eşini mutlu etmek istemektedir, kilisesi karşı çıksa da buna aldırmayabilir.

11 Bazen niyetlendiğimiz şeyi yapmak için yeterli yetenek ve kaynağa sahip olmayabiliriz. Buradan yola çıkarak araştırmacılar kurama çıktılar üzerindeki kontrol algısının eklenmesini önerdiler. Schifter ve Ajzen (1985), kilo verme niyetleri ile davranışları arasındaki ilişkiye baktılar. Yalnızca ağırlıklarını kontrol edebileceklerine ve denerlerse zayıflayabileceklerine inananlar kilo verebilmiştir. Kilo vermenin istenirliğine ilişkin zayıflama konusunda kendisini çaresiz hissedenlerin davranışları üzerinde çok az etkisi vardı. Bununla birlikte duyarlılık, korku, dışsal kısıtlılık ve fırsatlar gibi kurama girmeyen etmenler de önemli olabilir.

12 Tutumların nasıl gelişip biçimlendiğini ve nasıl değiştirilebileceğini anlamada birçok kuram ve yaklaşım önemlidir. Bu kuram ve yaklaşımlar birbirleriyle çelişkili ya da tutarsız olmak zorunda değildir.

13 ÖĞRENME KURAMI Tutumlar, diğer davranış ve alışkanlıklar nasıl kazanılıyorsa öyle kazanılır. Tutum nesnesiyle ilişkili hem bilişler hem de duygular öğrenilir. Çağrışım yoluyla öğrenme: Tarih öğretmeniniz gamalı haçlı bir askeri gösterip de düşmanca bir sesle Nazi derse, olumsuz duygularla Nazi sözcüğü arasında bir çağrışım kurarsınız. Pekiştirme ve cezalandırma yoluyla öğrenme: Eğer bir psikoloji dersi alır da sınav notunuz A olursa, psikoloji derslerine ilişkin tutumunuz olumlu, sınavdan F alırsanız psikoloji derslerine ilişkin tutumunuz büyük olasılıkla olumsuz olacaktır. Taklit aracılığıyla öğrenme: İnsanlar başkalarını taklit ederler, özellikle de bu başkaları güçlü ve önemli kişilerse. Çocuklar anababalarının tutumlarını taklit etme eğilimindeyken, ergenlikte birçok konuda akranlarının tutumlarını taklit etmeye daha eğilimlidirler.

14 BİLİŞSEL TUTARLILIK KURAMLARI İnsanlar bilişlerinde tutarlıdırlar ve anlam arayışı içindedirler. Eğer bilişleri zaten tutarlıyken tutarsızlığa neden olabilecek yeni bir bilişle karşılaşmışlarsa, tutarsızlığı en aza indirmeye çalışırlar.

15 DENGE KURAMI (Heider, 1958) Kişinin bilişsel sistemindeki duygular arasındaki tutarlılık üzerine odaklaşır. İnsanlar tıpkı cansız varlıkları algılarken iyi biçimler ya da anlamlı bütünler oluşturmaya çalıştıkları gibi, başka insanları algılarken de iyi biçimler oluşturmaya çalışırlar. İnsanları denge arayışına iten temel güdü uyumlu, yalın, tutarlı ve anlamlı toplumsal ilişkilere duydukları gereksinimdir. Denge kuramı genellikle bir kişi (K), diğer bir kişi (Dk) ve bir tutum nesnesi (X), yani üçüncü bir öğe çerçevesinde anlatılır. Bu üç öğeyle ilgili duygular şunlardır: 1. Kişinin diğer kişiye ilişkin değerlendirmesi. 2. Kişinin tutum nesnesine ilişkin değerlendirmesi. 3. Diğer kişinin tutum nesnesine ilişkin değerlendirmesi.

16 Dengeli Durumlar Dengesiz Durumlar Michelle Öğretmen Yasal kürtaj K X Dk K Dk K Dk X X K Dk K Dk X X K Dk K Dk X X

17 Denge yönündeki baskı: Denge kuramına göre dengesiz durumlar dengelilik yönünde değişme eğilimindedir. Ancak hangi yönde değişeceği en az çaba ilkesiyle kestirilir. En az çaba ilkesi: İnsanlar dengesiz durumları dengeli olanlara doğru değiştirirken olabildiğince az sayıda duygusal ilişkiyi değiştirmek eğilimindedirler.

18 BİLİŞSEL ÇELİŞKİ KURAMI (Festinger, 1957) Bilişsel çelişki (tutarsızlık) bir kişi tutumlarıyla uyuşmayan bir davranışta bulunduğunda ortaya çıkan olumsuz ve rahatsız edici bir güdüsel durumdur. Bilişsel çelişki, birbirinin tersini gerektiren iki bilişin kişiyi içine soktuğu rahatsız edici bir durum olarak da tanımlanabilir.

19 Örn. Ben sigara içiyorum bilişi ile Sigara kanser yapar bilişi birbirinin tersini gerektiren iki biliştir. Bunlardan birinin tersi doğru olsaydı birey çelişki ya da rahatsızlık yaşamayacaktı. Örneğin, ilk biliş Ben sigara içmem ya da ikinci biliş Sigara sağlığa zararlı değildir olabilirdi. Çelişki psikolojik gerilim yaratır ve insanlar onu azaltma ya da giderme yönünde bir baskı duyarlar. Çelişkiyi azaltmanın üç yolu: 1. Tutuma ters düşen davranışı değiştirme. 2. Çelişkinin önemini azaltma. 3. Tutumu değiştirme.

20 Karar Sonrası Bilişsel Çelişki İki ya da daha fazla seçenek arasından birine karar verdiğimizde en son seçimimiz inançlarımızdan bazılarıyla çelişir. Çelişkiyi azaltma: Tercih edilen seçeneğe (daha çok sevilir) ilişkin değerlendirme yükseltilir ya da tercih edilemeyene (daha az sevilir) ilişkin değerlendirme düşürülür.

21 Brehm in (1956), deneyinde kız üni. öğrencilerine bir tost makinesi, bir kronometre ve bir radyo gibi sekiz ürün gösterilmiş ve kızlardan ürünlerden her birine ne kadar sahip olmak istediklerini belirtmeleri istenmiştir. Ardından ürünlerden ikisi gösterilerek bunlardan birisinin kendilerine verileceği söylenmiştir. Seçimlerinden sonra ürünleri tekrar değerlendirmeleri istenmiştir.

22 Yüksek çelişki koşulu Yüksek değer verilen bir ürünle ondan sonraki en iyisi arasında bir seçim yapmaları istenmiş. Düşük çelişki koşulu Yüksek değer verilen bir ürünle düşük değer verilen biri arasında seçim yapmaları istenmiş. Kontrol Seçtikleri ürün değil, yüksek değer verdikleri başka bir ürün verilmiştir. SONUÇ: Denekler, yüksek çelişki koşulunda seçtikleri ürünün değerini arttırırken, seçemedikleri ürünün değerini azaltmışlardır. Kontrol koşulunda ise seçtikleri ürünün değerini arttırmamışlardır. Burada kritik olan etmen karar dır. Değerlerde gözlenen değişiklikler, bilişsel çelişkinin bir sonucudur.

23 Kehanet Gerçekleşmediğinde (Festinger, Rieceken ve Schachter, 1956) Kıyamet kehanetçisi bir grup, belirli bir günde kıyametin kopacağına ve yalnızca inananların uzaydan gelecek gemiler tarafından kurtarılacağına inanıyordu. İlk kehanetin ardından gruptakiler malvarlıklarının büyük bir bölümünü sattılar. Dostlarıyla vedalaştılar ve kıyameti beklemeye başladılar.

24 SONRA KIYAMET KOPTU MU?

25 Ancak, kehanet gerçekleşmedi. Önce çok şaşırdılar. Yine de inançlarından vazgeçmediler. Kıyamet gününün ertelendiğine inandılar, dahası kendi çabalarının bu ertelemede rol aldığını savundular ve yeni üyeler kazanma çalışmalarını hızlandırdılar. Büyük bir olasılıkla bu yeni etkinlik ve çabaları başlangıçtaki davranışlarını haklı göstererek yaşadıkları çelişkiyi azaltmıştı.

26 Tutuma Ters Düşen Davranış Bir kişinin bir tutumu var da ona ters düşecek biçimde davranırsa, çelişki doğacaktır. Davranışın kendisini geri almak mümkün olmadığından çelişki tutumda bir değişiklik yapılarak azaltılır. Örn. Bir başkasına, çok sıkıcı olduğuna inandığı bir işin zevkli olduğunu söyleyen bir kişi bilişsel çelişki yaşar. Bu çelişkiyi işi daha olumlu bir açıdan yeniden değerlendirerek azaltabilir.

27 Yetersiz Neden Tutum değişikliği için kişiye davranışına ters düşen bir davranışta bulunmasına yetecek büyüklükte bir ödül ya da böyle bir sözün verilmesi zorunluluğu vardır. Tutuma aykırı davranışta bulunmak için alınan ödülün miktarı azaldıkça, doğacak çelişki büyüyecektir.

28 Tehditler Daha büyük tehditler daha az çelişkiye dolayısıyla daha az tutum değişikliğine yol açmaktadır.

29 Seçme Özgürlüğü Tutuma ters düşen davranış, yalnızca kişi davranışta bulunmayı özgür iradesiyle kendisi seçmişse (ya da öyle olduğuna inanıyorsa) bilişsel çelişkiye yol açar.

30 KENDİNİ ALGILAMA KURAMI (Bem, 1967) Bem e göre, gerçekte tutumlarımızın ne olduğunu bilmeyiz, onları yalnızca kendi davranışımızdan ve bu davranışın içinde geçtiği koşullardan çıkarsayabiliriz. Örn. İçinde 7 çeşit meyvenin bulunduğu bir tabaktan portakalı seçiyorsunuz, hemen arkasından biri portakal hakkında ne hissettiğinizi soruyor. Kendi kendinize, Daha şimdi yemek için portakalı seçtim. Kimse beni zorlamadı. Dolayısıyla portakalı gerçekten seviyor olmalıyım diye düşünür, soruyu soran kişiye portakalı sevdiğinizi söylersiniz.

31 Bir denek, birisine aslında sıkıcı, belirli bir işin çok zevkli olduğunu söylemeye razı edilir. Arkasından deneğe işin ne kadar zevkli olduğu sorulduğunda, kendi kendine şöyle düşünmektedir. İşin zevkli olduğunu söyledim ve öyle düşünüyor olmalıyım. Eğer işin zevkli olduğunu söylemek için 1 dolar almışsa şöyle düşünür: 1 dolar yalan söylemem için yeterli bir neden olamaz, öyleyse, işin gerçekten zevkli olduğunu düşünüyor olmalıyım. Öte yandan eğer deneğe aynı iş için 20 dolar ödenmişse bu, yalan söylemesi için yeterli bir miktardır ve işin gerçekten zevkli olduğuna inanması olasılığı düşüktür.

32 Tutumların duygu yüklü olduğunu ve inanç yönünün varolduğunu kabul edersek DEĞER Değerler (Values) (Rokeach, 1960) Bireyin spesifik tutumları üzerinde yaygın kontrolü olan yüksek düzeydeki bir kavram. Amaç değerler Araç değerler

33 İdeoloji Kavram olarak değerle kesişir. Genellikle sosyal veya politik bir referansı olan bütünleşmiş bir inanç sistemidir. İdeoloji değer İdeolojiler iki niteliğe göre değişirler: Belirli değerlere belirli öncelikler atfedebilirler. Bazı ideolojiler çoğulcu bazıları tekilcidir.

34 Sosyal temsiller (Moscovici, 1988) İnsanların inançlarının sosyal olarak nasıl inşa edildiğini açıklamak için kullanılan bir kavram. Sosyal temsiller, toplumun belirli alanlarıyla ilgili sağduyu kuramlarıdır. Örneğin, belli bir toplumdaki ırkçılık incelenirken, belirli stereotipler, belli bazı ayrımcı davranışlar gözlemlenebilir. Bütün bunların temelinde insanın ne olduğu veya nasıl bir varlık olduğu ile ilgili bir insan doğası temsili bulunmaktadır. İşsizlik veya bazı bilim dalları (örn. nükleer fizik) ile ilgili temsiller de vardır.

35 Thurstone Eşit görünen aralıklar tekniği Likert Toplamalı sıralama tekniği Guttman Scalogram Birikimli ölçekleme tekniği Osgood- Duygusal anlam/anlamsal fark ölçeği

36 Thurstone un tersine, bir kişinin tutumu her bir iteme katılma derecesini göstermesini istemek suretiyle ölçülür. Çoğunlukla tamamen katılıyorum dan hiç katılmıyorum a doğru değişen 5 li dereceleme kullanılır.

37 1. Bir tutum objesi belirlenir. 2. Tutum ölçeğine konulacak tutum ifadeleri toplanır. Bu aşamada bazı noktalara dikkat edilmelidir: 1. Tutum cümleleri basit, kolay anlaşılır ve kısa olmalıdır. 2. Her cümlede bir tek fikir bulunmalıdır. 3. İfadeler, incelenecek tutumu yansıtmalıdır. 4. Cümleler çok sıradan, ya da çok tuhaf davranış veya düşünceleri konu almamalıdır; herkesin katılacağı veya hiç kimsenin katılmayacağı görüşleri içeren cümleler gereksizdir. 5. Cümleler, incelenen sorunun değişik boyutlarını kapsayacak çeşitlilikte olmalıdır. 6. Tutum ölçeği son halini almadan önce bir gruba uygulanarak madde analizi yapılmalıdır. 3. Tutum ifadeleri hep aynı (tutum objesine taraftar veya karşı) olmamalı ve dizilişleri karışık sırada olmalıdır. Tutum ölçeği formunun şekillendirilmesinde tutum ifadeleri sol tarafa, cevap seçenekleri sağ tarafa yerleştirilir. 4. Tutum ölçeğinin uygulanması 5. Değerlendirme.

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR ve ilişkili kavramlar Tutum terimi Tutum attitude Lat. Aptus eyleme uygun ve hazır Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir

Detaylı

Prof.Dr. Hacer HARLAK - RPD208

Prof.Dr. Hacer HARLAK - RPD208 ???? TUTUMLAR sorular sorular - sorular Tutum terimi ne anlama gelir? Hayvansever için? Spor antrenörü için? Sosyal psikolog için? İnsanlar insanların tutumlarını saptamanın boşa para harcamak olduğunu

Detaylı

Doç.Dr.Hacer HARLAK-RPD208

Doç.Dr.Hacer HARLAK-RPD208 ???? TUTUMLAR sorular sorular - sorular Tutum terimi ne anlama gelir? Hayvansever için? Spor antrenörü için? Sosyal psikolog için? İnsanlar insanların tutumlarını saptamanın boşa para harcamak olduğunu

Detaylı

???? Prof.Dr.Hacer HARLAK

???? Prof.Dr.Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR ve ilişkili kavramlar Tutum terimi Tutum attitude Lat. Aptus eyleme uygun ve hazır Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir

Detaylı

PSİ353 SOSYAL PSİKOLOJİ I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

PSİ353 SOSYAL PSİKOLOJİ I- Prof.Dr. Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR sorular sorular - sorular Tutum terimi ne anlama gelir? Hayvansever için? Spor antrenörü için? Sosyal psikolog için? İnsanlar insanların tutumlarını saptamanın boşa para harcamak olduğunu

Detaylı

???? Doç.Dr. Hacer HARLAK

???? Doç.Dr. Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR sorular sorular - sorular Tutum terimi ne anlama gelir? Hayvansever için? Spor antrenörü için? Sosyal psikolog için? İnsanlar insanların tutumlarını saptamanın boşa para harcamak olduğunu

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III BÖLÜM 1 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KONUSU VE GELİŞİMİ 1.1.Sosyal Psikolojinin Konusu ve Alanı 1.2.Sosyal Psikolojinin Bilim Olarak Ortaya Çıkışı 1.3.Sosyal Psikolojinin Gelişimi BÖLÜM 2

Detaylı

Tutum ve Tutum Ölçekleri

Tutum ve Tutum Ölçekleri Tutum ve Tutum Ölçekleri tutum bireye atfedilen ve bireyin psikolojik bir obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilim Smith ( 1968 ) psikolojik obje birey için

Detaylı

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI 2014-2015 1 ) Güdülenme süreci aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? İhtiyaç - Dürtü - Davranış - Güdü Güdü - Dürtü - İhtiyaç - Davranış Davranış

Detaylı

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi?

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? İZLENİM OLUŞTURMA İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz? Yoksa somut bir örneğe

Detaylı

Toplumsal Etki ve Uyma

Toplumsal Etki ve Uyma Toplumsal Etki ve Uyma Aynı toplumda yaşayan bireyler arasında benzerlikler mi YOKSA farklılıklar mı daha fazladır? Davranışlarımızdaki benzerliklerin kaynağı nedir? UYMA İTAAT (Complianca) ÖZDEŞLEŞME

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Ön yargı Farklılık Tutumlar Korkular Kaygılar Tabular Hoşgörü Tahammül Farklılıklar Hepimiz birbirimizden farklıyız. Aşağıdakileri kabul ettiğimizde

Detaylı

a) tutum-davranış ilişkisi

a) tutum-davranış ilişkisi a) tutum-davranış ilişkisi Çok uzun yıllar çok belirli bir davranışı tahmin edebilmek içi çok genel tutumları ölçmüşlerdir (La Piere nin çalışması-çinli çift çok iyi İng. Konuşuyor, yanlarında bir ABD

Detaylı

Psikolojiye Giriş. Bağlayıcılar. Benlik ve Diğerleri. İnsanların Dünyasında Birey Olmak: Benlik ve Diğerleri Ders 16. Milgram ın çalışması

Psikolojiye Giriş. Bağlayıcılar. Benlik ve Diğerleri. İnsanların Dünyasında Birey Olmak: Benlik ve Diğerleri Ders 16. Milgram ın çalışması Okuma Raporu Psikolojiye Giriş İnsanların Dünyasında Birey Olmak: Benlik ve Diğerleri Ders 16 Birine aşıksın Ama o sana aşık değil O kişinin kalbini kazanmada yardımcı olmak üzere sosyal psikolojinin görüşlerinden

Detaylı

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Canlılar hayatta kalmak için güdülenmişlerdir İnsan hayatta kalabilmek

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

sorular - sorular - sorular

sorular - sorular - sorular sorular - sorular - sorular Birisi size ödül olarak verilen yarış bisikletiniz için 500YTL teklif ediyor, siz de uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorsunuz. Alıcı, banka hesabını kontrol ettikten sonra teklifini

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

sorular - sorular - sorular

sorular - sorular - sorular sorular - sorular - sorular Birisi size ödül olarak verilen yarış bisikletiniz için 500YTL teklif ediyor, siz de uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorsunuz. Alıcı, banka hesabını kontrol ettikten sonra teklifini

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER 224-235 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Enver CANER 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II Tutumların Yapısı Kağıtçıbaşı, Ç. (2012). Günümüzde insan ve insanlar. Evrim Yayınevi. İstanbul. A. X partisine oy verirken, kardeşi neden Y partisine

Detaylı

kavramının inşa edilmesi

kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer

Detaylı

İndeksler, Ölçekler, Tipolojiler

İndeksler, Ölçekler, Tipolojiler İndeksler, Ölçekler, Tipolojiler Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Not Bu slaytlarda yer alan bilgiler BBY 207 Sosyal

Detaylı

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Şemaları Biliş, bireyin kendi iç koşulları ve içinde yaşadığı fiziksel ve toplumsal çevreye ilişkin olarak işlediği bir bilgi, inanç ya da düşünce olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Kuramlar neden önemlidir? Psikanalitik kuram Libido: «biyolojik ve toplumsal cinsiyeti organize eden, biyolojik temelli cinsel enerji» «yaşam içgüdüsünü (eros) çalıştıran

Detaylı

Tutum: Tanımı ve özellikleri

Tutum: Tanımı ve özellikleri TUTUMLAR Tutum: Tanımı ve özellikleri Tutum tanımı Tutum Türleri (Açık Tutumlar X Örtük Tutumlar) Davranış kaynaklı tutumlar Duygulanım kaynaklı tutumlar Bilişsel kaynaklı tutumlar Tutumun öğeleri Tutum

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Kilo alma karışık mekanizmaların sonucudur. Genetik, fizyolojik, çevresel ve davranışsal öğelerin bir karışımıdır. Sanıldığının aksine, psikolojik sorunların aşırı kiloya neden olmadığı, tam tersine aşırı

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Tarihsel Süreç Kadınlar ve kadın deneyimleri toplumun yarısını oluşturmasına rağmen, tarih yazılırken bunlar dışarıda tutulmuş,

Detaylı

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER Kaygı, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir. Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SOSYAL PSİKOLOJİ Sosyal Psikoloji Nedir? Sosyal Psikolojinin Çalışma Konuları Sosyal Etki Ve Uyma Davranışı Tutumlar Sosyal Psikolojide Temel Kuramlar PSİKOLOJİ Bu üniteyi çalıştıktan

Detaylı

21.10.2009. KIŞILIK KURAMLARı. Kişilik Nedir? Kime göre?... GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ

21.10.2009. KIŞILIK KURAMLARı. Kişilik Nedir? Kime göre?... GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ KIŞILIK KURAMLARı GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ Kişilik Nedir? Psikolojide kişilik, kapsamı en geniş kavramlardan biridir. Kişilik kelimesinin bütün teorisyenlerin üzerinde anlaştığı bir tanımlaması yoktur.

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI VELİ BÜLTENİ DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, Dünya giderek çeşitli kültürlerin, ırk ve etnik kökenden insanların, farklı diller konuşarak

Detaylı

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Gülbin KIYICI Arş.Gör.Dr. Nurcan KAHRAMAN Prof.

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sosyal Psikoloji-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı

2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı

2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı 2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

Sosyal Algı. Atıflar

Sosyal Algı. Atıflar Sosyal Algı ve Atıflar Sosyal Algı Toplumun da etkisiyle kişiler yada nesneler hakkında oluşturduğumuz tutumlar sosyal algıya karşılık gelir. Başkaları hakkında veya başka nesneler hakkında kararlar verirken

Detaylı

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer öyle değilseniz siz bu farklı benlerinizi nasıl bütünleştiriyorsunuz?)

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

Nedenselliğin Doğası. Yaşar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.

Nedenselliğin Doğası. Yaşar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta. Nedenselliğin Doğası Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Not Bu slaytlarda yer alan bilgiler BBY 207 Sosyal Bilimlerde

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar MOTİVASYON Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar Güdü: Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal değişkenleri organize ederek davranışın yönünü belirlemektedir. Motivasyon(güdülenme):Okuldaki öğrenci davranışlarının

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979)

Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Araştırmalara göre gruplararası ilişkilerde etnosentrik tutumlar ve rekabet çok kolay ortaya çıkar ama çatışmayı çözmek zordur. 1. Gruplararası

Detaylı

TOPLUMSALLIK. Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi

TOPLUMSALLIK. Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi TOPLUMSALLIK Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi Toplumsallık Toplumsallık, başkalarıyla birlikte olmayı yalnız olmaya tercih etme eğilimini ifade eder. İnsanlar grup içinde birlikte yaşarlar. Bunu iyi,

Detaylı

Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği)

Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği) Presentation title Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği) Akın Aksekili Temmuz 2012 Presentation title Geoffrey James En iyi yöneticilerin işyeri, şirket ve takım dinamikleri hakkında temelde farklı

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı ve grup etkileşimi Grup türleri Grup ve lider Liderlik türleri Grup içi etkileşimin hedefleri

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ

Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ Yazarlar Prof. Dr. Dolunay Şenol Prof. Dr. Hamit Coşkun Doç.Dr.Cem Şafak Çukur Doç.Dr.Fatma Gül Cirhinlioğlu Doç.Dr.Mustafa Talas Yrd.Doç.Dr.Bahadır Köksalan

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI Çevredeki nesneleri ve olayları, tanıma, kavrama ve anlama, etiketleme ve tepki vermeye hazırlanma gibi işlemlerdir. ALGI Duyu organlarıyla gelen bilginin anlamlandırılmasıdır.

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Öğretim Yöntem Ve Tekniklerinin Genel Sınıflandırılması Öğreten Merkezli Anlatım Öğrenen merkezli Soru Yanıt Problem Çözme Gösteri Gözlem gezisi

Detaylı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UDA ile ilgili kaygılar O «hümanist» söylemler O Davranışı değiştirmek için bireyleri zorladığımızı bu nedenle de insanlık dışı yöntemler

Detaylı

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM...

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 Bölüm 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... 13 İletişim Sürecinin Ögeleri... 13 İletişim Sürecinin İşleme Süreci... 14 Kod ve Kodlama... 14 Etkili İletişimde Kodlama ve Kod Açımlama... 15

Detaylı

İletişim 1 2 Anketör Denek Soruyu Kodlama Kodu Çözme 4 3 Anketör Denek Kodu Çözme Cevabı Kodlama

İletişim 1 2 Anketör Denek Soruyu Kodlama Kodu Çözme 4 3 Anketör Denek Kodu Çözme Cevabı Kodlama İletişim 1 2 Anketör Denek Soruyu Kodlama Kodu Çözme 4 Anketör Kodu Çözme 3 Denek Cevabı Kodlama Neden? Bazen veri toplamanın en önemli tek yolu Ucuz Neleri Ölçebilir? Geçmiş davranışlar Tecrübeler Davranış

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır:

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır: Sınama Durumları Sınama durumları, öğrencide gözlemeye karar verdiğimiz istendik davranışların kazanılıp kazanılmadığı hakkında bir yargıya varma işidir. Her davranışı yoklayan bir ölçme aracı ya da test

Detaylı

GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama

GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama eğilimindedir. Gestalt kuramcıları Köhler Wertheimmer ve Koffka

Detaylı

Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU

Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU İletişim Nedir? Değişen İletişim Kavramı Yalnızlaşma ve Yabancılaşma Yüzeysel Etkileşim İlgi Eksik Etkileşim Otomatik Etkileşim İletişim Herşeydir! Değişen

Detaylı

Bana göre; öğrenemeyen öğrenci yoktur. Herkes öğrenebilir Tüm bilgiler okulda öğrenilebilir Hedeflenen başarı %70-%90 arasındadır.

Bana göre; öğrenemeyen öğrenci yoktur. Herkes öğrenebilir Tüm bilgiler okulda öğrenilebilir Hedeflenen başarı %70-%90 arasındadır. Bana göre; öğrenemeyen öğrenci yoktur. Herkes öğrenebilir Tüm bilgiler okulda öğrenilebilir Hedeflenen başarı %70-%90 arasındadır. Öğrenme bölümlere ayrılır Öğrenme gerçekleşmediyse ek süre ve ek öğrenme

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS GIRIŞ Örgüt, birey yaşantısının önemli kısmının geçtiği yerdir. Bireyler yaşamları boyunca sayısız örgütte çeşitli statülere ve buna bağlı olarak rollere sahip olur. Tiyatronun

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

1.İkna Kavramı. 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları. 3. İkna Kuramları. 4. İkna Edici İletişimde Kaynak

1.İkna Kavramı. 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları. 3. İkna Kuramları. 4. İkna Edici İletişimde Kaynak 1.İkna Kavramı 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları 3. İkna Kuramları 4. İkna Edici İletişimde Kaynak 1 5. İkna Edici İletişimde Mesaj 6. İkna Edici İletişimde Mesajın Alıcıları 7. Sözsüz

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tasarım Psikolojisi GRT 312 Bahar 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

Mehmet Teber m.teber@yahoo.com

Mehmet Teber m.teber@yahoo.com Tutarlı olmak için hepimiz bilinçli ya da bilinçsiz bir çaba gösteriyoruz. Bir davranışımızın diğer davranışımızla, bir sözümüzün diğer bir sözümüzle çelişmemesi için dikkat ediyoruz. Tutarlı olmak, biz

Detaylı

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir ilişkinin nasıl dağıldığı sorusu, neden dağıldığı sorusuyla ilişkili fakat, onunla aynı şey değildir. Duck (1984) ilişki dağılması, evresinden ve onları izleyen yeniden

Detaylı

KURAM VE ARAŞTIRMA. NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research

KURAM VE ARAŞTIRMA. NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research KURAM VE ARAŞTIRMA NEUMAN (2000), CHP-3 Theory and Research NEDEN? KURAM (TEORİ) NASIL? Hemen her araştırma bir kuram ile ilişkilidir. Kuramı nasıl kullanmalı? SOSYAL KURAM İDEOLOJİ İKİSİ DE olguları açıklar;

Detaylı

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI Beslenme yetersizlikleri ve yetersiz fiziksel aktivite çocuğun sosyal ve akademik başarısını etkileyen

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Araştırmanın Künyesi Kullanılan yöntem(ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (açıklayınız)

Detaylı

sorular sorular - sorular

sorular sorular - sorular sorular sorular - sorular Yabancı bir ülkeye gittiniz. Kendinizi gergin ve sıkıntılı hissediyorsunuz; insanlara kalacağınız otelin yerini sorduğunuzda biraz uzak davrandıklarını düşündünüz. Niçin? Neden?

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ II

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ II Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ II Ayrımcılık Bir grubun üye veya üyelerine, sadece o gruba karşı sahip olduğumuz olumsuz tutum nedeniyle olumsuz davranışlarda bulunmaktır. Bir zenciyi

Detaylı

Düşünce Özellikleri Ölçeği

Düşünce Özellikleri Ölçeği Düşünce Özellikleri Ölçeği Yönerge: Bu ankette sizin kullandığınız farklı düşünce tarzlarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu anket boyunca 10 değişik tarzda düşünce tarzı göreceksiniz. Öncelikle her düşünce

Detaylı

BÖLÜM II : ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN SOSYALVE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER... 29

BÖLÜM II : ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN SOSYALVE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER... 29 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III BÖLÜM I :YÖNETİM VE SINIF YÖNETİMİ... 11 Yönetim... 13 Sınıf Yönetimi Kavramı... 15 Sınıf Yönetimi... 16 Sınıf Yönetimi Gelişimi... 17 Sınıf Yönetiminin Önemi... 18 Sınıf Yönetimi

Detaylı

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofsport Sciences 2003, 14 (2), 67-82 ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM ÖıÇEGiNiN ADAPTASYONU ÖZET Dilara ÖZER, Abdurrahman AKTOP

Detaylı

HEDEF KİTLE DAVRANIŞINI ETKİLEYEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER

HEDEF KİTLE DAVRANIŞINI ETKİLEYEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER Ünite 5 HEDEF KİTLE DAVRANIŞINI ETKİLEYEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ Bu ünitede, reklamın önemi ve reklamın hedef kitlesi konusu işlenecektir. Hedef kitle davranışını etkileyen psikolojik

Detaylı