RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ"

Transkript

1 EKEV AKADEMİ DERGİSİ Yıl: 21 Sayı: 71 (Yaz 2017) 347 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ Yüksel PİRGON (*) Öz Avrupa Müziği Ortaçağdan bu yana geçirmiş olduğu gelişim, değişim ve şekillenme sürecinde döneminin sosyal olaylarından ve diğer sanat dallarında oluşan bir takım yönelimler ve akımlardan etkilenmiştir. Avrupa müziğinde bu akımların birçoğu stil, üslup ve sosyal olarak birbirinden farklılık gösteren dönemler arasında köprü vazifesi görmüş ve müziği kendisinden sonra gelecek olan döneme hazırlamıştır. Bu bağlamda 18. Yüzyılın başlarında Avrupa Müziğini Klasik Dönem e hazırlayan en önemli akımların başında, adını Alman Edebiyatçı Klinger in Sturm und Drang romanından alan Sturm und Drang akımıdır. Bu çalışmada, Sturm und Drang akımı ve onun başlıca temsilcilerinden Carl Philipp Emanuel Bach ın klavyeli çalgılar için yazmış olduğu sonatları üslup açısından irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Carl Philipp Emanuel Bach, Müzik, Sturm und Drang, Klavyeli Çalgılar, Sonatlar. Transition from Rationalism to Intuitivism; an Overwıev to Sturm und Drang Stream and Carl Philipp Emanuel Bach s Keyboard Sonatas Abstract The process the European music is which of development, change and shape that has been spent since medieval times that influenced by the social events of the actual period and a number of other branches of art direction and stream. Many of the streams in the European music style, stylistic and socially bridge between periods that differ from each other and that prepared the music that the period to come after itself. In this context, 18. in the early part of the century, one of the most important streams that prepared the European Music to the Classical Period which the stream name of the German author Writer Klinger's "Sturm und Drang" based on the novel by Sturm und Drang. In this study, the Sturm und Drang stream and its principal representative of Carl Philipp Emanuel Bach's sonatas, which has been written for keyboard instruments are discussed in terms of style. Keywords: Carl Philipp Emanuel Bach, Music, Sturm und Drang, Keyboard İnstruments, Sonatas. *) Yrd. Doç. Dr., Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü (e-posta: ypirgon@hotmail.com). ORCID ID:

2 348 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Giriş Her dönemin sosyo-ekonomik, kültürel ve hatta bilimsel yönelimleri/yapısı sanatta ifade biçimlerini de bir şekilde etkilemektedir. Etkilenen sanat dallarının çerçevesi içerisinde ortaya çıkmaya çalışan yeni ifade biçimi diğer sanat dallarında da yankı bulmaktadır (Pirgon, 2013). 18. yüzyılın sonunda yaşanan gelişmeler Fransa başta olmak üzere Avrupa'da yeni toplumsal koşulların yarattığı bir devrimler dalgasını doğurdu. Eric Hobsbawm'ın "Devrimler Çağı" olarak nitelendirdiği çağ aynı zamanda yeni bir toplum ve kültürün doğuşuna işaret ediyordu (Bilen, 2015). Bu yeni toplum ve kültür dizaynı kendisini tüm sanat dallarında da göstermekteydi. Müziğin tarihsel gelişim ve değişim süreçleri incelendiğinde, bu süreci tetikleyen dinamiklerin temelinde benzer etkenlerin yattığı görülür. Müzik sanatı, kendisini meydana getiren öğeleri oluştururken var olduğu toplumun içerisinde cereyan eden sosyolojik, siyasal ve felsefi olaylardan beslenir ve şekillenir. Süreç içerisinde sosyolojik, siyasal ve felsefi oluşumların değişmesi müziğe de yansır. Sesin renk, tını ve yüksekliği gibi özellikleri, kullanıldığı formların çeşitliliği, anlatımı değişir, boyut kazanır, müziği oluşturan öğeler basitten karmaşığa doğru ilerler. Melodi, ritim, armoni ile bunların bileşimleri olan yapısı, yani formları karmaşık hale gelir (Barbur, 2008). Fransız Devrimi nin etkisi ile kültürel alanlarda dâhil neredeyse tüm ilişki ve alanlarda burjuva sınıfının etki gücü büyüdükçe ve kapitalist sistem güçlendikçe eski işleyişlerin yapısal değişime uğraması söz konusudur. Sanat, kapitalist ilişkilerin değer belirlediği sürecin bir metası, yani bir alım satım ürünü; onu üreten birey ise ücret karşılığı meta üreten bir araç olarak görülür. Müzik, kapitalizmin ilerleyen sürecinde büyük senfonik çalışmalardan arya ve liedlere kadar küçülerek metalaşmadan nasibini almaya başlar (Erol, 2008, s ). Devrimin, eski düzen ve topluma dair ezberleri bozması Avrupa'da muhafazakâr bir tepkinin yükselmesine neden olmuştu. Waterloo'ya gelindiğinde, Avrupa yalnızca Napoleon'a değil, Napoleon'u olanaklı kılan Aydınlanmaya da sert bir tepki gösteriyordu. Aydınlanmaya karşı tepki "Romantik Akım" biçiminde ortaya çıktı. Romantik yazar ve sanatçılar inanç, duygu, gelenek ve Akıl Çağının itelediği daha başka değerler adına 18. yüzyılın aklına itiraz ediyorlardı. Akla karşı Romantik protesto 1840'larda gücünün doruğuna ulaştı. Romantik protestonun en rahat biçimde izlendiği alan edebiyattı. 1770'lerde Alman edebiyatına Sturm und Drang denen bir akım egemen oldu. 1800'lerin başlarında Avrupa'nın her yerinde Romantik yazarlar, Sturm und Drang havasına girmişler ve klasik ruha başkaldırmışlardır. Kutsal Kitap'ın ve Shakespeare'in renkliliğini, canlılığını övüyor; ısrarla yeni bir edebi Rönesans istiyorlardı (Bilen, 2015, s ).

3 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 349 Müzik sanatında da benzer yaklaşımları gözlemlemek mümkündür. Dönemin müzisyenleri müzikte o ana kadar süre gelen üslubun dışında yeni bir ifade biçimi arayışına girmişlerdir. Her müzik döneminin sonu ve ardından gelen yeni döneme geçiş sürecinde, kırılma noktasında bulunan ve bu süreci sonlandırmada ateşleyici bir güç olarak varlık gösteren besteciler bulunmaktadır (Pirgon, 2013). Barok dönemden Klasik döneme geçişi sağlayan bu önemli ara akımın en önemli temsilcileri Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn, Johann Stamitz ve Christian Cannabich dir. Bu çalışmada, Alman sanat tarihinde yılları arasında ortaya çıkmış, 1770 yıllarında doruğa yükselerek klasik döneme yön veren Sturm und Drang akımı düşünsel ve müzik sanatına yansıması bağlamında incelenmiş ve bu akımın müzikteki en önemli temsilcilerinden, Klasik döneme geçiş sürecinde de oldukça önemli bir yeri olan Carl Philipp Emanuel Bach ın klavyeli çalgılar için yazmış olduğu sonatları üslup bakımından genel bir çerçevede analiz edilmiştir. 1. Sturm und Drang Akımının Düşünsel Yapısı Bu hareket özünde, Jean-Jacques Rousseau nun fikirlerinin etkilerini taşıyordu ve Herder, Lessing gibi 18. yüzyıl Alman filozof ve yazarlarının etkisiyle de gelişim gösterdi. Sturm und Drang akımında, yazarlar birey üzerine yoğunlaşarak, insanın yani bireyin toplum içindeki rahatsızlığını konu alan eserler yazdılar. Sturm und Drang akımı, kabul edilmiş olağan değerlere başkaldıran ve toplum içindeki yalnızlığından dolayı acı çeken asi deha olgusunu geliştirmiş, 18. yüzyılın Neoklasik değerlerini reddeden bir düşünce benimsemişti (Boran ve Şenürkmez, 2007, s ). 18. Yüzyılda başlayan ve Fransız Devrimi yıllarına kadar süren bu harekete edebiyat tarihinde Sturm und Drang ya da Deha Devri (Genieperiode) denilmektedir. Bu yaklaşımda ürünler veren sanatçılar mantığı ve eski dünyaya bağlılığı reddedip, deha yaratıcılığına değer verirler. İdeolojik olarak Rousseau'nun fikirleri benimsenir. Rousseau sanat ve bilimin ilerlemesinin ahlakta iyileşme getirmediğini, uygarlığın gelişmesi ile birlikte toplumda zengin ve yoksul, efendi ve köle gibi tabakaların oluştuğunu, insanın doğal insanlığa yabancılaştığını savunuyor, oysa insanın, ilkel insan, yani "doğa insanı" olduğu zamanlarda daha mutlu bir yaşam sürdürdüğünü iddia ediyordu. Duygu ve sezgilerine göre hareket eden insan tipi makbuldür artık. İnsanoğlunu kumanda eden iç merkez akıl değil kalptir. Çünkü akıl düzen demektir, yasa ve kural koyar. (Salihoğlu, 1988, s.200). Yasa ve kural ise duygu ve sezgileri sınırlar ve baskılar. Duyguları ve sezgileri baskılanan, başka bir güç tarafından şekillendirilme sürecine giren insan bir nevi köledir.

4 350 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Bu kölelik mekanizmasından kurtulmanın ve özgürleşmenin tek yolunun Aydınlanma Çağı'ndaki aklın egemenliğine son verilmesi olduğu düşünülür. Çünkü Aydınlanmadaki akılcılık insanı tek yanlı olarak biçimlendirmekteydi, insan yapay bir akıl mekanizması olmuştu; çok yönlü doğa insanından tek yönlü meslek insanı oluşmuştu. O kalıba giren bir insanın yaşamında duygulara ve doğal tepilere yer yoktu. Oysa yaşamın özünü yasa ve kural tanımayan bireysellik oluşturmalıydı. Akıl düzen demek ise, yaşam da devrim demekti. Aklın egemenliği yerine yaşamın egemenliği geçmeliydi. Bu görüş kuşkusuz ki geçerli olan alışılagelmiş tüm değerlerin değişmesi anlamına gelir ve bir devrim niteliğini taşır. Sturm und Drang hareketinde, mutlak egemen olan aklı insan doğasının protesto edilişi "akıldışılığın" akılcılığa, duygu ve isteğin akla, kalbin kafaya başkaldırışı vardır (Salihoğlu, 1988, s ). 2. Sturm und Drang Akımının Müzik Sanatına Yansıması Bu akımın müzikteki yansıması kendisini, saf, duru, işlenmemiş; öznel, duygusal ve lirik bir şekilde gösterir. Müziğin öğelerini, katı kurallar örgüsü içerisinde gelişen form ve ifade anlayışının yerine daha doğal bir akışın belirlemesine müsaade edilir çünkü arzu edilen budur. Herder halk şiirini "doğa şiiri" olarak anlar. Halk türküleri ise "doğa liriği" demektir. Doğa liriğinde, yani halk türkülerinde ilkel, bozulmamış yaşamın, gelişmemiş, eğitilmemiş beynin anlatımının bulunduğunu söyler. Çünkü doğada iyi ve kötü, güzel ve çirkin yan yana bulunmaktadır. Sanatın ödevi ise bunları yansıtmaktır. Bu nedenle "karakteristik sanatın" kapsamına yabanıl olanlar, hantal ve orantısız şeyler de girer. "Sturm und Drang" hareketi için sanat, kültür değil, doğadır (Salihoğlu, 1988, s ). Kişisel dışavurumun en çok arzu edilen yansıması melankolinin kibar gözyaşları şeklinde ifade edilerek öncelikli amacı içtenlik ve duyarlılıktır (Stevenson, 2001). Sturm und Drang ruhunun müzik alanında anlatımı olan empfindsam stili galant stilin özel bir şekli olarak görülebilir. Empfindsam stilinde, galant stil özelliklerinin yoğunlaştırıldığı ve abartıldığı görülür. Galant ile sıkı ilişkisine rağmen empfindsam stili, kendine özgü farklı bir karaktere sahiptir (Bucak, 1995, s.5). Sturm und Drang akımının üslubu olan empfindsam stilinde eser veren müzisyenler, Fransız Rokoko akımının üslubu olan Galant stilinin ifade biçimini aşırı süslü, derin duygulardan yoksun ve yüzeysel bulmaktadırlar. Onlara göre müzik, derin duyguları ifade etmeli, kalbe ve ruha dokunmalıdır. Bu nedenle Sturm und Drang akımı Barok Dönemi nin mantıksal ve akılcıl müzikal unsurlarının yanı sıra, bir nevi Rokoko akımına

5 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 351 da başkaldırıştır. Müzikteki gerçek ve doğal duyguların aktarımını benimseyen bu yeni duyarlı yaklaşım aynı zamanda, bundan seneler sonra 19. yüzyılda cereyan edecek olan Romantik Dönem in de ilk kıvılcımları olarak kabul edilir. Sturm und Drang akımı 1770 lerin derin duyarlılığını simgeler. Ön romantizm olarak da nitelendirilen bu duyarlı stil (empfinsdsam stil) sezgi ve duyguyu her şeyin temeli olarak görür. Almanlar her bir müzik cümlesinin yoğun duygularla ağırlaştığı bir anlatım gözetirler. Bu anlatımcı dil, orta sınıfın sanatıdır. Süslü değil, yalın hatta kabadır. Sturm und Drang akımının bestecisi, Barok duyarlılığını korumuş, karşıtlık ilkesini her öğeye abartarak uyarlamıştır. Tempolarda, ses dinamiğinde, armonilerde, modülasyonlarda, kromatizmi kullanışta ve temalarda hep zıtlıklardan yararlanmıştır. Zamanın en gözde çalgısı klavikorddur. Bu çalgıda yorumcu, tuş üstünde parmağını titretmesi oranında duyarlılık ölçüsünü gösterir (İlyasoğlu, 1999, s.49). Amaç dinleyiciyi bulunduğu yerde türlü heyecanlara, duygulara, şaşkınlıklara, acıya, arzulara sevk etmekti (Boran ve Şenürkmez, 2007). Empfindsam stil in duygusallık niteliği 1760 ve 1770 yıllarında doruğa ulaşmıştır. Stilin özellikleri arasında, kısa noktalı figürler, üçlemeler, 13 lü ve 5 li asimetrik notaların akışı müziğe değişkenlik ve coşku katmaktadır (Grout ve Palisca, 1988). Melodik çizgi empfindsam stilinde galant stiline göre daha fazla parçalanmış etkisi yaratır ve bunu daha fazla sayıdaki suslara, ritim değişikliklerine ve işlevsel süslemelere borçludur. Sürpriz tonalite ve nüans değişimleri görülür. Reçitatif pasajlarda veya tempo değişikliklerinde fantezi niteliği görülür (Bucak, 1995). Vokal müzik özelliğindeki melodik üslup yaklaşımı arioso tarzında bir ifade biçimini desteklemektedir. Akor dizilimlerinde zaman zaman karşılaşılan kural dışı yaklaşımlar, farklı ritmik yapılar ve geniş nüans spektrumu, müzikal ifadeye şaşırtıcı ve heyecan verici bir üslup katmaktadır. Müzik cümlelerinin yoğun duygularla ağırlaştığı, süslülükten çok yalın ifadelerin kullanımını üslubun belirleyici özellikleri arasında sayılabilir. Genel olarak, Barok un duyarlı anlatımı korunmuş ve karşıtlık öğesi sık sık kullanılmaya başlanmıştır. Ritimlerde, armonilerde, modülasyonlarda, kromatizm kullanımında, nüanslarda, tematik anlatım ve sesin yorumunda zıtlık ilkesi her zaman ön plandaydı. Amaç, dinleyiciyi bulunduğu yerde türlü heyecanlara, duygulara, şaşkınlıklara, acıya, arzulara, sevk etmekti. (Boran ve Şenürkmez, 2007, s.147). Akımın bestecileri arasında Haydn, Christian Cannabich ( ), Johann Stamitz ( ) ve Carl Philipp Emanuel Bach ( ) isimleri ön sıralarda yer almıştır. Akımı destekleyen bestecilerin yapıtlarında doğallık ve özgünlük temel olarak alınmıştır (Çelik, 2012).

6 352 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ 3. Carl Philipp Emanuel Bach ın Klavyeli Çalgılar Müziğine Genel Bir Yaklaşım C. P. E. Bach, kaleme aldığı bir yazısında müzisyenin en önemli amacını kalbe dokunması ve duyguları harekete geçirmesi olarak açıklamış ve bunu yapmak için de müzisyenin ruhuyla çalması ve üretmesi gerekliliğini belirtmiştir. Kuzey Almanya daki yeni müzik anlayışının yol açtığı başlıca farklılık, o ana kadar çok fazla kullanılan süslemelerden kaçınma eğilimiydi. Bu doğrultuda hem Bach hem de Quantz aşırı süslemelere karşı uyarıda bulunmuştur. Alman müzik eleştirmeni, teoristi ve kompozitörü Marpurg, Berlin okulunu onaylayan yazısında dönemin yeni müzik anlayışını şöyle ifade etmektedir; Quantz ın, Bach ın Graun un ve diğerlerinin çalışmaları, süslemelerin bir araya toplanması olarak asla tanımlanamaz. Bu çalışmalar, güzel söz söyleme sanatına sahip, etkileyici ve farklı şeylerin kaliteli bir şekilde kombine olup bir dinamik oluşturmasından kaynaklanır. Bu çalışmalar hem çok karmaşıklık yaratmaz hem de kalbe doğrudan işler (Stevenson, 2001, s ). Bu tespitler çerçevesinde, C. P. E. Bach ve çağdaşlarının çoğunun Barok Dönem in müzikal öğelerinin dışında eserler verdiği ve artık farklı bir müzikal stil arayışının içerisine girdikleri görülmektedir. Üretken bir besteci olan C. P. E. Bach bir çok çalgı için enstrümantal müzik ve dini müzik yazmıştır. Enstrümantal eserlerinin çoğunu klavyeli çalgılar için yazmıştır. Klavyeli çalgılar için çoğu sonat olmak üzere 400 ün üzerinde eseri vardır. C. P. E. Bach, Galant stili ile Haydn ve Mozart ın klasisizmi arasında bir köprüdür. C. P. E. Bach ın eserleri üzerine yapılan geniş çaplı araştırmalarda açıkça görülmüştür ki, o yalnızca yeni stili tüm içtenliği ile benimsememiş aynı zamanda sonatlarını bir anlamda yeni müzik anlayışını ortaya koymak için deneysel bir araç olarak kullanmıştır. Sonatlarında yeni müzik anlayışını, bölümler arasındaki veya içerisindeki tempo değişiklikleri, alışılagelmişin dışında reçitatif benzeri yapılar ve kadanslar şeklinde birçok öğeyi kullanarak ifade etmiştir (Gordon, 1996, s.86). C. P. E. Bach, müziğin temelinde öznel duyguların tasvir edildiği ifadeler olması gerektiğini savunur. Bu nedenle sonatlarında biçimden çok öz ön plandadır. Anlatmak istediklerini kuralların ve sınırlılıkların içerisine hapsetmek istemez. C. P. E. Bach ın müzikte öznel ve duygusal ifadelere önem verdiği, en favori enstrüman seçimine de yansır. Yoğun ifade gücü dolayısıyla tercih ettiği düşünülen bu enstrüman, Bebung Klavikorddur. Bu enstrümanda, tuş üzerine istenilen oranda basınç uygulanarak vibrato elde etme olanağı vardır. Fakat son dönem sonatlarının çoğunlukla piyano-

7 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 353 forte üzerine yazıldığı görülmektedir. Bu nedenle son dönem sonatlarında müziksel İfade stili piyano çalgısına doğru evrilmiş ve bu durum kendinden sonraki birçok piyano müziği bestecisi için hareket noktası olmuştur (Gordon, 1996, s.86). C. P. E. Bach ın klavyeli çalgılar müziği günümüzde J. S. Bach, W. A. Mozart ve J. Haydn ınkiler gibi çok popüler olmamasına rağmen, kendinden sonra gelen besteciler için etkisinin oldukça fazla olduğu tartışmasız bir gerçektir. Son zamanlarda günümüz piyanistleri arasında da onun eserlerine karşı ilginin arttığı görülmektedir. 4. Carl Philipp Emanuel Bach ın Klavyeli Çalgılar için Sonatları 4.1. Klavyeli Çalgılar için Sonatlarının Listesi Sei Sonate, che all augusta maesta di Federico II re di Prussia (Nuremberg, 1742) No:1 F DUR 1740 No:2 B-flat DUR 1740 No:3 E DUR 1741 No:4 c moll 1741 No:5 C DUR 1741 No:6 A DUR 1742 Sei Sonate, dedicate all altessa serenissima di Carlo Eugenio duca di Wirtemberg (Nuremberg, 1744) No:1 a moll 1742 No:2 A-flat DUR 1742 No:3 e moll 1743 No:4 B-flat DUR 1742 No:5 E-flat DUR 1743 No:6 b moll 1744 Sechs Sonaten, mit veranterten Reprisen (Berlin, 1760) No:1 F DUR 1759 No:2 G DUR 1759 No:3 a moll 1759 No:4 d moll 1759 No:5 B-flat DUR 1758 No:6 C DUR 1759

8 354 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Fortzetzung von Sechs Sonaten (Berlin, 1761) No:1 C DUR 1760 No:2 B-flat DUR 1760 No:3 c moll 1758 No:4 d moll 1758 No:5 F DUR 1759 No:6 G DUR 1750 Zweyte Fortzetzung von Sechs Sonaten (Berlin, 1763) No:1 E-flat DUR 1747 No:2 d moll 1759 No:3 g moll 1761 No:4 f-sharp moll 1744 No:5 E DUR 1762 No:6 e moll 1758 Sechs liechte Clavier-Sonaten (Leipzig, 1766) No:1 c moll 1762 No:2 B-flat DUR 1764 No:3 a moll 1764 No:4 b moll 1764 No:5 c moll 1762 No:6 F DUR 1764 Six Sonates, a l usage des dames (Amsterdam, 1770) No:1 F DUR 1766 No:2 C DUR 1766 No:3 d moll 1765 No:4 B-flat DUR 1766 No:5 c moll 1765 No:6 A DUR 1766

9 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 355 Sechs Clavier-Sonaten für Kenner und Liebhaber vol.1 (Leipzig, 1779) No:1 C DUR 1773 No:2 F DUR 1758 No:3 b moll 1774 No:4 A DUR 1765 No:5 F DUR 1772 No:6 G DUR 1765 Clavier-Sonaten nebst einigen Rondos, für Kenner und Liebhaber, vol.2 (Leipzig, 1780) No:1 G DUR 1774 No:2 F DUR 1780 No:3 A DUR 1780 Clavier-Sonaten nebst einigen Rondos, für Kenner und Liebhaber, vol.3 (Leipzig, 1781) No:1 a moll 1774 No:2 d moll 1766 No:3 f moll 1763 Clavier-Sonaten un freye Fantasien nebst einigen Rondos, für Kenner und Liebhaber, vol.4 (Leipzig, 1783) No:1 G DUR 1781 No:2 m moll 1765 Clavier-Sonaten un freye Fantasien nebst einigen Rondos, für Kenner und Liebhaber, vol.5 (Leipzig, 1785): No:1 m moll 1784 No:2 B-flat DUR 1784 Clavier-Sonaten un freye Fantasien nebst einigen Rondos, für Kenner und Liebhaber, vol.6 (Leipzig, 1787) No:1 D DUR 1785 No:2 G DUR 1785

10 356 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ 4.2. Klavyeli Çalgılar için Sonatlarının Genel Müzikal Analizi Sonat formunu uygulayan ve böylece büyük senfonik eserler için temel kuralı ortaya koyan C. P. E. Bach, Manheim lı Stamitz in yeni orkestra dilini bulması, Viyanalı bestecilerin katı form kurallarına folklorik unsurları katması, iki bölümlü Fransız uvertürü stili ve tek bölümlü İtalyan uvertürü olan sinfonianın gelişerek sonunda Haydn da çiçek açacak senfoni stilinin doğmasına neden olan müzikçilerin başında gelir. Tam da Barok çağdan Klasik çağa geçiş döneminde olan C. P. E. Bach, katı kontrpuan kurallarından özgür, duygulu, melodik unsurlara yönelmiş; melodiyi tematik olarak işleyerek Haydn ve Mozart ı etkilemiştir (Aktüze, 2004, s.64). Sonatlarından çoğu o çağda yeni sayılan piyano edebiyatında özel bir yere sahiptir (Hürel, 2008). Sonatlarının, müzik tarihinde Viyana Ekolü olarak adlandırılan süreçte son halini alan sonat formunun şekillenmesine ve dolayısıyla Viyana Klasiklerinin oluşmasına etkisi oldukça büyüktür. C. P. E. Bach ın sonatları genelde dans bölümünün yer almadığı 3 bölümlü formdaydı. Sonata temel olan ilk bölüm (sonat allegrosu), sergi, gelişme, yeniden sergi bölümlerinden oluşuyordu (Say, 2005). O zamana kadar hâkim olan anlayış çerçevesinde kural dışı olarak kabul edilen ton değişikliklerini sonatlarının sergi bölümünün birinci ve ikinci temaları arasında ilişkiyi sağlaması açısından çekinmeden kullanmış olduğu görülmektedir. Sonatlarında öznel duyguların en yoğun olarak ifade ettiği bölümleri genellikle yavaş-orta bölümlerdir. C. P. E. Bach ın sonatlarında dinamik işaretlerinin spektrumu ve kullanım periyodu Barok Dönem müziğine oranla oldukça fazladır (Gordon, 1996, s.86). Eserlerindeki ani ve hazırlıksız armoni/ton ve ritmik yapı değişiklikleri bestecinin arzuladığı üzere dinleyiciye muğlak bir etki bırakmaktadır (Snedeker, 1985). C. P. E. Bach ın klavyeli çalgılar için yazmış olduğu sonatlarında, Barok döneme has kontrpuan ve soluksuz yapıyı aşama aşama terk ettiği ve Klasik dönemin yalınlığına doğru evrildiği görülür (Helm, 1983). C. P. E. Bach ın bazı sonatlarında, Galant stilinin yoğunlaştırıldığı ve abartıldığı, hatta bazen eksantrik uç noktalara götürüldüğü izlenir (Bucak, 1995). C. P. E. Bach ın yapıtlarında tondaki tatlılık, üsluptaki zarafet, Fransız klavsencilerin Galant stili ile benzerlik gösterse de; Fransızların yüzeysel anlatımından daha derin ve ciddi boyutlara sahip, süslemelerin melodiye ek bir unsur olmaktan çıkıp, anlatımcılığın bir öğesi olarak melodinin bir parçası haline geldiği yapısıyla Galant üsluptan büyük farklılık gösterir (Tuğrul, 2015, s.30). Erken dönem sonatlarında homofonik bir yapı ile sürekli bas kullanımının kombinasyonuna net bir melodik yapı eşlik eder. Aşama aşama reçitatif stilin öğeleri eklenir. Her

11 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 357 iki elde de armonik, yapısal ve ritmik farklılaşma öğelerini eserlerinde sıkça kullandığı görülür. Daha sonraki dönem sonatlarında ise kişisel stili ağır basar. Eserlerinde form yapısından ziyade duygusal ifadeyi temel alır. C. P. E. Bach ın stilistik gelişimi öyle aşamalıdır ki, tek bir eserinde bu gelişim ve değişim sürecini gözlemlemek zordur yılında yazmış olduğu Prussian ve Wirtemberg derin ifadeli biçiminin yerini, 1750 li yıllarda daha ihtiyatlı, muhafazakâr ve didaktik bir stil alır yılının ikinci yarısında ise eserlerinde ciddi bir anlatım görülür (Schulunberg, 1984, s.6-7) Klavyeli Çalgılar için Sonatlarının Müzikal Öğeleri Serbest Zaman Öğesi C. P. E. Bach serbest zaman öğelerini yazmış olduğu fantasia formundaki eserlerinde yoğun bir şekilde kullanmıştır. Bu öğe ile sonatlarında da karşılaşmak mümkündür. Şekil 1. Für kenner und liebhaber, sonate no:6 /II, (intro) Für Kenner und Liebhaber sonat albümünün 1.cildinde bulunan 6 No lu sonatın 2. bölümünün girişinde kadans benzeri bir yapı ile karşılaşılmaktadır. Sturm und Drang akımının müziğinin öğelerinden biri olan lirik yapı kendisini, sonatın 1. bölümünün tonunun Sol Majör olmasına rağmen, 2. bölümünde sol minör tonunun kullanılması ve melodik unsurlarındaki romantizm ile ortaya koymaktadır (Gordon,1996, s.87). Ayrıca Şekil.1 de görüldüğü gibi, mantıksallığa ve Barok dönem müziğinin dakik ölçülülüğüne başkaldıran bu akımın en önemli isimlerinden C. P. E. Bach, serbest zaman öğelerini ön plana çıkarmıştır Sürekli Bas Öğesi C. P. E. Bach ın sürekli bas öğesi Barok Dönem müziğine göre melodik unsuru oldukça kuvvetli, sade ve basit bir anlatıma bürünmüştür.

12 358 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Şekil 2. Sonata per il organo solo di, wq 70/6, (mm.46-57) Şekil 3. Für kenner und liebhaber, sonate no:1/ii, (mm.1-12) Şekil 2. de tek bölümlü org sonatında ve Şekil 3. de sonat No 1 in II. bölümünde görüldüğü gibi, bestecinin müzikal stilinin kalbinde sürekli bas kompozisyonu yatar. Bu melodik bas yürüyüşleri eserlerdeki armonik yön ve akışkanlığın temelini oluşturur. C. P. E. Bach ın sürekli baslarının melodik ve aktif yapısı onu döneminin diğer bestecilerden ayıran tipik bir özelliğidir. Çoğunlukla figürlü bas stilinden kaçınması, Sturm und Drag akımının sade ve ilerici yönünü yansıtır (Snedeker, 1985, s.72).

13 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ Kromatik Bas Öğesi Kromatik bas yürüyüşleri Sturm und Drag akımının en yoğun kullanılan müzikal öğelerinden biridir. Şekil 4. Für kenner und liebhaber, sonate no:3/iii, (mm.1-17) Şekil 5. Für kenner und liebhaber, sonate no:2/ii, (mm.26-38) Şekil 4. ve Şekil 5. de görüldüğü gibi, C. P. E. Bach ın Für Kenner und Liebhaber albümünün No:3/III. ve No:2/II. Sonat bölümlerinde bulunan sol el temelli armonik hareket, kromatik bas motifleri ile hareketlendirilir ve müzikal ifadenin sonuna doğru bir akışkanlık elde edilmesini sağlar. Bu kısımdaki kromatik bas yürüyüşleri C. P. E. Bach ın döneminde en popüler temel bas kullanımlarından birisidir ve özellikle chaconne larda yaygın olarak kullanılır (Snedeker, 1985, s.75).

14 360 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Harmonic Disruption Öğesi Harmonic disruption olarak tanımlanan, müzikteki ani, hazırlıksız armonik farklılaşmalar Sturm und Drag akımının ön plana çıkarmaya çalıştığı öznel ve duygusal dalgalanmaların tasviri için sıkça kullanılan bir müzikal öğedir. C. P. E. Bach ın eserlerinde de sıklıkla görülen armonik örgüde kısa sürede meydana gelen farklılaşma/değişiklik, bestecinin H 281 No 1 sonatının III. bölümünde görülebilir. Şekil 6. Für kenner und liebhaber, sonate no:1/iii, (mm.16-26) Şekil 6. da görüldüğü gibi, eserin 16. ölçüsünde kuvvetli bir Mi Majör kadansı hemen arkasından ise Fa Majör akoru gelmektedir. Bu şaşırtıcı değişiklik daha sonra eser içerisinde çarpıcı etkileri olan sol minör, re minör, mi minör, fa diyez minör şeklinde akorların Mi Majör 7 li akora uzanmasına kadar devam eder. 27. ölçüdeki Majör 7 li akor sub-dominant olan La Majör tonuna geçiş için, dominant 7 pozisyonunda kullanılır (Snedeker, 1985, s.118).

15 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 361 Şekil 7. Für kenner und liebhaber, sonate no:1/i, (mm.31-34) Başka bir harmonic disruption örneği ise Şekil 7. de, No:1/I sonat bölümünde gözlenebilir. La Majör tonalitesindeki bölümün 31. ölçüsünden itibaren dönemin alışılagelmiş armonik kurallarından farklı olarak Fa diyez Majör 7 li-si Majör 7 li-sol diyez diminue- La Majör 7 li-fa diyez diminue -Mi Majör-Si Majör 7 li- do diyez minör 7 li şeklinde ve devamında ise Si Majör 7 li-la Majör 9 lu-mi Majör-Si Majör şeklinde bir armonik zincir ile karşılaşılır Homophonic/Chordal Öğesi Şekil 8. Für kenner und liebhaber, sonate no:6/iii, (mm.1-24)

16 362 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ Şekil 8. de, No:6/III. sonat bölümü, C. P. E. Bach ın eserlerinde sıkça kullanmış olduğu homophonic/chordal olarak tanımlanan, akor seslerinin homofonik bir şekilde duyurulması stilinin açıklanması açısından iyi bir örnektir (Snedeker, 1985). 10. ölçünün 2. vuruşundan, 13. ölçünün sonuna kadar bu yapıyı görmek mümkündür. Bu yapı, Sol Majör-Do Majör-la minör 6 lı-si minör-sol Majör 6 lı-la minör 6 lı-re Majör 7 li-sol Majör zinciri şeklinde sonlanır. Şekil 9. Für kenner und liebhaber, sonate no:4/i, (mm.55-60) Başka bir homophonic/chordal örneği ise Şekil 9. da, No:4/I sonat bölümünde gözlemlenebilir. La Majör tonundaki bölümün 55 ve 60. ölçüleri arasındaki bu yapıda, Sol diyez Majör-Sol diyez Majör 7 li-do diyez minör-sol diyez Majör 7 li- La Majör 7 li-do diyez minör-sol diminüe-do diyez minör-la Majör 7 li-sol diminüe, şeklinde bir armonik zincir görmek mümkündür.

17 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ Reçitatif Öğesi Şekil 10. Zweyte fortzetzung von sechs sonate no:3/ii, (mm.1-10) Şekil 11. Für kenner und liebhaber, sonate no:5/i, (mm.4-8) Şekil 10. ve Şekil 11. de görüldüğü gibi, No:3/2 ve No:5/1 sonat bölümünde, Sturm und Drang akımının stil özelliklerinden biri olan reçitatif stili ile karşılaşmak mümkündür. Bolca tekrarlanan notalar, sürprizli ritmik bir yapı ve kuvvetli bir ezgi unsuru göze çarpmaktadır. Sağ el partisyonundaki reçitatif stil ile birleşen kışkırtıcı ve akışkan bir eşlik stili arioso tarzında bir ifadenin doğmasına sebep olmaktadır (Snedeker, 1985). Sonuç 18. Yüzyılda Alman Edebiyatında filizlenmeye başlayan Sturm und Drang ya da Deha Devri (Genieperiode) olarak adlandırılan bu dönemde sanatçılar, eski dünya yaratımları-

18 364 / Yrd. Doç. Dr. Yüksel PİRGON EKEV AKADEMİ DERGİSİ nın temelinde olan mantığı, somut yaklaşımları ve kuralcılığı reddedip; öznel duyguların çerçevesinde şekillenen, duygu ve sezgilerin önemsendiği ve yüceltildiği bir yaklaşımı tercih etmişlerdir. Aydınlanma Çağı nın akıl egemenliğine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan bu akım sosyolojik açıdan aydınlanmanın getirdiği avantajları reddetmek istemez aksine toplumda daha köklü biçimde gelişmesini ve yaygınlaşmasını ister. Başkaldırışa temel olan düşünce, sanat ve bilimin ilerlemesinin, uygarlığın gelişmesinin etik anlamda topluma getirisinin olmadığıdır. Bilim ve teknoloji geliştikçe insanın doğadan koptuğu ve dolayısıyla yaşadığı dünyaya ve kendine yabancılaşmaya başladığı savunulmuş; oysa insanın duygu ve sezgilerine göre hareket eden "doğa insanı" olduğu zamanlarda daha mutlu bir yaşam sürdürdüğü iddia edilmiştir. Alt yapısını bu düşüncelerden alan Sturm und Drang akımının müzikteki en önemli temsilcisi C. P. E. Bach tır. Bach, müziğin ve müzisyenin en temel işlevinin insan ruhunun derinliklerine inmek, kalbe ve ruha dokunmak olduğunu ifade etmiştir. Fransızların Rokoko stilini ise fazla yapay ve yüzeysel bulmuş, yenidünyanın müziğinin temeline duygusal öğelerin yerleştirilmesi gerekliliği doğrultusunda bir anlayışı benimsemiştir. Sonat formunu uygulayan ve böylece büyük senfonik eserler için temel kuralı ortaya koyan C. P. E. Bach, sonat formunu geliştirerek, bir nevi senfoni formunun da alt yapısının oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu alt yapı, J. Haydn ı oldukça etkilemiş ve bestecinin senfoni formunu olgunlaştırmasında en önemli etken olmuştur. Barok Dönem den Klasik Dönem e geçiş sürecinde olan C. P. E. Bach, eserlerinde katı kontrpuan kurallarından sıyrılmış; öznel ve melodik unsurları kuvvetli bir yapı benimsemiştir. C. P. E. Bach ın sonatlarının genel anlamda stil elementlerinin temelinde; serbest zaman öğesi, sürekli bas öğesi, kromatik bas öğesi, harmonic disruption öğesi, homophonic/chordal öğesi ve reçitatif öğesi oluşturur. Kaynakça Aktüze, İ. (2004). Müziği okumak. İstanbul: Pan Yayıncılık. Barbur, S. (2008). İzlenimcilik akımının müziğe yansıması ve bu akımdan etkilenmiş bestecilerin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mersin: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Boran, İ. ve Şenürmez, K.Y. (2007). Kültürel tarih ışığında çoksesli batı müziği. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Bucak, S. (1995). Haydn piyano sonatları. Yayımlanmamış sanatta yeterlilik tezi, İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Çelik, A. (2012). Klasik dönem bestecisi W.A. Mozart ın yaşamı, müzik anlayışı ve klarnet eserleri. Akademik Bakış Dergisi. 31., Erol, L. (2008). Müziğin sırrı dinleyenler için notlar. Ankara: Yurtrenkleri Yayınevi. Gordon, S. (1996). A history of keyboard literatüre. New York: Thomson Learning Inc.

19 RASYONALİZMDEN SEZGİSELLİĞE GEÇİŞ; STURM UND DRANG AKIMI VE CARL PHİLİPP EMANUEL BACH IN KLAVYELİ ÇALGILAR SONATLARINA GENEL BİR BAKIŞ 365 Grout, D.J. ve Palisca, V. C. (1988). A history of western music. (Fourth Edition). New York: W. W. Norton & Company. Helm, E. E. (1983). New grove dictionary of music and musicians. I. (851). London: Macmillan. Hürel, F. (2008). Klasik müzik rehberi. İstanbul: Say Yayınları. Işıktaş, B. (2015). Avrupa'da devrimler çağında toplumsal değişim, kültür ve müzik yaşamına dair notlar. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8. (2), İlyasoğlu, E. (1999). Zaman içinde müzik başlangıcından günümüze örneklerle batı müziğinin evrimi. (Beşinci baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Pirgon, Y. (2013). Claude Debussy nin müziğine genel bir bakış. Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi. 2. (4), Salihoğlu, H. (1988). Alman edebiyatında fırtına ve tepki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, Say, A. (2005). Müzik ansiklopedisi. I. (141). Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları. Schulunberg, D. (1984). The ınstrumental music of Carl Philipp Emanuel Bach. Michigan: UMI Research Press. Snedeker, J. L. (1985). Empfindsamer stil and the music of Carl Philipp Emanuel Bach: an examination of the solo keyboard sonata. Unpublished master s thesis. America: Ohio University. Stevenson, R. (2001). The new growe dictionary of music and musician. (8). ( ). London: Macmillan. Tuğrul, E. G. (2015). W.A.Mozart ın piyano sonatları. Yayımlanmamış sanatta yeterlik tezi, İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

20

KLASİK DÖNEM MÜZİĞİ. Kazım ÇAPACI

KLASİK DÖNEM MÜZİĞİ. Kazım ÇAPACI Kazım ÇAPACI KLASİK DÖNEM MÜZİĞİ 1750-1827 Klasik dönemin evreleri Müzikte klasisizm, XVIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIX. yüzyılın başlarını kapsayan dönem müziğini karakterize eden estetik eğilimi

Detaylı

Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi

Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 1 (2002) 149-163 Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi Analysis of Motific Structure Related to the First

Detaylı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı 3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı İçerik Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı Rönesans Döneminde Başlıca Müzik Türleri

Detaylı

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine (1786-1854) Fransız besteci, eğitimci, piyanist, editördür. Eğitimci olarak tanınmış bestecinin çok sayıda piyano pedagojik repertuvarından sonatları,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Üniversitesi

Detaylı

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi. Teori Kompozisyon Ana Sanat Dalı TONAL ARMONİDE İŞLEVSEL PEDAL TONU

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi. Teori Kompozisyon Ana Sanat Dalı TONAL ARMONİDE İŞLEVSEL PEDAL TONU BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Teori Kompozisyon Ana Sanat Dalı TONAL ARMONİDE İŞLEVSEL PEDAL TONU Öğ. Gör. Gökçe ALTAY 2 03.10.2011 İlgilinin dikkatine, Bilkent Üniversitesi,

Detaylı

Yüksek Lisans Programları: Başvuru Koşulları, Giriş Sınavları, Genel Başarı Değerlendirmesi (2013-2014/Bahar)

Yüksek Lisans Programları: Başvuru Koşulları, Giriş Sınavları, Genel Başarı Değerlendirmesi (2013-2014/Bahar) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ Yüksek Lisans Programları: Başvuru Koşulları, Giriş Sınavları, (2013-2014/Bahar) 1 İçindekiler Sayfa Nr. Bale Anasanat Dalı Koreoloji Yüksek Lisans Programı

Detaylı

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 MUS 144 Piyano J.Haydn (1732-1809) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 opera vs. yapıtları vardır. Uzun bir ömür yaşamış olan

Detaylı

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK,

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PİYANO II Ders No : 0310330076 Teorik : 1 Pratik : 0 Kredi : 1 ECTS : Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Antik Devir de eğitim, genel olarak müzik ve beden eğitimine önem verilmiştir.

Detaylı

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır?

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır? A A 1 Doğal minör moddaki bir dizinin 7. Derecesi üzerine kurulacak bir uygu (akor) hangi nitelikte olur? 33954 A ) Majör B ) Minör C ) Artık D ) Eksik E ) Dominant 4 Geleneksel Türk Sanat Müziği'nde fasıl

Detaylı

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ TURKISH FOLKLORIC MUSIC IN ADNAN SAYGUN'S VIOLIN AND PIANO SUITES ТУРЕЦКАЯ НАРОДНАЯ МУЗЫКА В СЮИТЕ ДЛЯ СКРИПКИ И ПИАНИНО АДНАНА САЙГУНА Samir GÜLAHMEDOV

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

Detaylı

T.C. ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL YCA101 Enstrüman I [A] [B] [C] [D] 4 7 Öğrencinin var olan müzikal ve teknik

Detaylı

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl 1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl prensipler doğrultusunda değerlendirilir, sınav notu dersin öğretim elemanı tarafından gösterdiği dikkat, çalışması, İkinci Vize - 11. Hafta Üçüncü Vize - 14. Hafta

Detaylı

W. A. MOZART IN MÜZİĞİNİ ŞEKİLLENDİREN ETKİLER: ÇAĞDAŞI BESTECİLER, MÜZİK STİL VE AKIMLARI, TOPLUMSAL KOŞULLAR 1

W. A. MOZART IN MÜZİĞİNİ ŞEKİLLENDİREN ETKİLER: ÇAĞDAŞI BESTECİLER, MÜZİK STİL VE AKIMLARI, TOPLUMSAL KOŞULLAR 1 DOI: 10.7816/idil-06-35-12 idil, 2017, Cilt 6, Sayı 35, Volume 6, Issue 35 W. A. MOZART IN MÜZİĞİNİ ŞEKİLLENDİREN ETKİLER: ÇAĞDAŞI BESTECİLER, MÜZİK STİL VE AKIMLARI, TOPLUMSAL KOŞULLAR 1 Elif Gökçe TUĞRUL

Detaylı

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU Sınava Başvuru Koşulları 1. I pek U niversitesi Konservatuvarı Müzik Bo lümünün Özel Yetenek Sınavlarına, 2016

Detaylı

JOHANNES BRAHMS IN OP. 38 Mİ MİNÖR VİYOLONSEL - PİYANO SONATI BİRİNCİ BÖLÜMÜNÜN MÜZİKAL ANALİZİ *

JOHANNES BRAHMS IN OP. 38 Mİ MİNÖR VİYOLONSEL - PİYANO SONATI BİRİNCİ BÖLÜMÜNÜN MÜZİKAL ANALİZİ * İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM DERGİSİ Inonu University Journal of Art and Design ISSN: 1309-9876 E-ISSN: 1309-9884 Cilt/Vol.1 Sayı/No.3 (2011): 307-324 Yıllık Özel Sayı/ Annual Special Issue JOHANNES

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN 978-605-364-103-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2010, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir.

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir. 12. Yürüyüşler 1 Tonal müziğin en önemli araçlarından biri olan yürüyüş 2, melodik ya da armonik bir modelin farklı bir perde üzerinde tekrar edilmesine verilen isimdir. Tekrar edilen bu model kısa bir

Detaylı

Edebi metin, dilin estetik amaçla kullanıldığı metindir. Bir Metnin Edebi Oluşunu Şu Şekilde özetleyebiliriz:

Edebi metin, dilin estetik amaçla kullanıldığı metindir. Bir Metnin Edebi Oluşunu Şu Şekilde özetleyebiliriz: METİN ÇÖZÜMLEME METİN NEDİR? Bir olayın, bir duygunun bir düşüncenin yazıya dökülmüş haldir. Metin öncelikle yazı demektir. Metin kavramı aynı zamanda organik bir bütünlük demektir Metin kavramı öncelikle

Detaylı

W.A.MOZART IN KV 498 TRİO SUNUN TARİHÇESİ VE ANALİZİ

W.A.MOZART IN KV 498 TRİO SUNUN TARİHÇESİ VE ANALİZİ DOI: 10.7816/idil-03-13-03 İDİL, 2014, Cilt 3, Sayı 13, Volume 3, Issue 13 W.A.MOZART IN KV 498 TRİO SUNUN TARİHÇESİ VE ANALİZİ Anıl ÇELİK 1 ÖZET Bu makalede, klasik dönem bestecisi olan W.A.Mozart ın

Detaylı

Flüt eğitimine yönelik bir etüd analiz modeli. An Etude Analysis Model Related to Flute Education

Flüt eğitimine yönelik bir etüd analiz modeli. An Etude Analysis Model Related to Flute Education GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 27, Sayı 1(2007) 227-235 Flüt eğitimine yönelik bir etüd analiz modeli An Etude Analysis Model Related to Flute Education Gülten CÜCEOĞLU Gazi Üniversitesi Eğitim

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I.YARIYIL/GÜZ DÖNEMİ 1803151 Şan I (2+0) AKTS: 4 1803152 Kulak

Detaylı

9. İkinci Çevrim Beşli Akorlar ( 6 4 lı Akorlar)

9. İkinci Çevrim Beşli Akorlar ( 6 4 lı Akorlar) 9. İkinci Çevrim Beşli Akorlar ( 6 4 lı Akorlar) Beşli akorların ikinci çevriminde, akorun kök sesi yerine 5 lisi basta yer alır: İkinci çevrim beşli akorların şifresi 6 4 tür; bu nedenle bu akorlar dört

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI YÜKSEK LİSANS GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ

DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI YÜKSEK LİSANS GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI YÜKSEK LİSANS GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ PİYANO A. F. Chopin: Etüdler Aşağıda belirtilen etüdlerden bir tanesi: Op. 10 no: 1, 2, 4, 7,

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN: GÜZEL SANATLAR LİSELERİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YÖNELİK BİR İNCELEME Doç. Dr. Damla Bulut Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSEB, Müzik Eğitimi ABD dbulut@ohu.edu.tr Yasemin Gülsoy

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Mete Sungurtekin. Yrd.Doç.Nesrin Öz Yrd.Doç.Nejdet Kalender. E-posta: Tel: Görükle, Bursa 16059

Yrd.Doç.Dr. Mete Sungurtekin. Yrd.Doç.Nesrin Öz Yrd.Doç.Nejdet Kalender. E-posta: Tel: Görükle, Bursa 16059 ANADAL EĞİTİMİ ve ÖĞRETİMİ 1 Ders Adi: ANADAL EĞİTİMİ ve ÖĞRETİMİ 2 Ders Kodu: MUZ5102 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 1 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 2 7 Dersin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ ŞAN ANASANAT DALI OPE 362 PİYANO DERS NOTLARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ ŞAN ANASANAT DALI OPE 362 PİYANO DERS NOTLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ ŞAN ANASANAT DALI OPE 362 PİYANO DERS NOTLARI Evrensel müzik eğitimi açısından piyano dersi, öğrencinin çoksesliliği kavrayabilmesi bağlamında

Detaylı

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI DEÜ. DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI FARK DERSLERİ MÜFREDATLARI Konservatuvarlar arası geçiş sınavı için öğrenciler sadece

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 4.SINIF VII. YARIYIL MZ401A - Piyano VII* (1-0-1) Paralel üçlü, altılı, onlu diziler

Detaylı

CENAN AKIN IN VARYASYON SİLSİLESİ*

CENAN AKIN IN VARYASYON SİLSİLESİ* CENAN AKIN IN VARYASYON SİLSİLESİ* CENAN AKIN S CHAIN OF VARIATION Özlem DOĞAN a, Doç. Afak CAFEROVA b a ozlemdogan38@hotmail.com b Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü, caferovaafak@rambler.ru

Detaylı

TME Hafta Ders Notları

TME Hafta Ders Notları TME 110 6. Hafta Ders Notları Akorlar Şimdiye kadar müziğin yatay yapılarıyla (melodi, gam) ilgilendik. Bu bölümde müziğin dikey yapısını, yani armoniyi inceleyeceğiz. Bir eseri icra ederken, kimi zaman

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : PİYANO ÇALMA TEKNİKLERİ ÜNİTE :.BASAMAK GAM VE MAKAMSAL DİZİ ÇALIŞMALARI EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Do-sol-re-lami minör gamları.

Detaylı

KLASİK DÖNEM BESTECİSİ W.A. MOZART IN YAŞAMI, MÜZİK ANLAYIŞI VE KLARNET ESERLERİ

KLASİK DÖNEM BESTECİSİ W.A. MOZART IN YAŞAMI, MÜZİK ANLAYIŞI VE KLARNET ESERLERİ KLASİK DÖNEM BESTECİSİ W.A. MOZART IN YAŞAMI, MÜZİK ANLAYIŞI VE KLARNET ESERLERİ ANIL ÇELİK Öz Bu makalede; klasik dönemin tarihsel gelişimi, müzik biçimleri ve dönemi hazırlayan akımların müziğe olan

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ

BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ İÇERİK Müzikoloji nedir? Müzik tarihinin Müzikoloji içindeki yeri Müzik tarihinin temel kavramları Etimoloji (Müzik kelimesinin kökeni) Kültürel evrim

Detaylı

CAZ MÜZİĞİNDE DOĞAÇLAMA EĞİTİMİNE YÖNELİK METOTLARININ İNCELENMESİ RESEARCH OF IMPROVISATION METHOD BOOKS FOR JAZZ MUSIC

CAZ MÜZİĞİNDE DOĞAÇLAMA EĞİTİMİNE YÖNELİK METOTLARININ İNCELENMESİ RESEARCH OF IMPROVISATION METHOD BOOKS FOR JAZZ MUSIC CAZ MÜZİĞİNDE DOĞAÇLAMA EĞİTİMİNE YÖNELİK METOTLARININ İNCELENMESİ Öğr.Gör.Dr. M. Devrim Babacan N.E.Ü. A.K.E.F. G.S.E.B. Müzik Öğretmenliği A.B.D. B3-426 Meram KONYA devrimbabacan@gmail.com Özet Bu araştırmada

Detaylı

11. Modülasyon Tonalite ve modalite. 2. Modülasyon ve ton değişimi

11. Modülasyon Tonalite ve modalite. 2. Modülasyon ve ton değişimi 11. Modülasyon 1 Modülasyon konusuna başlamadan önce sıklıkla kullanılan birkaç kavrama açıklık getirmemiz yararlı olacaktır. 1. Tonalite ve modalite Kapsamı ve derinliği başlı başına bir çalışmanın konusu

Detaylı

Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal,

Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal, SANATıN FELSEFİ AÇıDAN SINIFLANDIRILMASI Mutlu ERRAv- Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal, düşünsel, bireysel

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

KLASİK BATI MÜZİĞİNDE ROMANTİK DÖNEME AİT ARMONİK BULUŞLAR VE TONAL DESENİN TESPİTİ

KLASİK BATI MÜZİĞİNDE ROMANTİK DÖNEME AİT ARMONİK BULUŞLAR VE TONAL DESENİN TESPİTİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ, KLASİK BATI MÜZİĞİNDE ROMANTİK DÖNEME AİT ARMONİK BULUŞLAR VE TONAL

Detaylı

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar KALEIDOSCOPES N.1 Solo Piano Mehmet Okonşar Kaleidoscopes, bir temel ses dizisi üzerine kurulmuş ve bunların dönüşümlerini işleyen bir dizi yapıttan oluşmaktadır. Kullanılan bu temel ses dizisi, Alban

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PİYANO VE ÖĞRETİMİ Ders No : 0310330317 Teorik : 1 Pratik : 0 Kredi : 1 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Çokseslendirmede Akorların Harflerle İfade Edilmesi. Expressing The Chords By Letters in Harmonizing

Çokseslendirmede Akorların Harflerle İfade Edilmesi. Expressing The Chords By Letters in Harmonizing G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 1 (2001) 165-172 Çokseslendirmede Akorların Harflerle İfade Edilmesi Expressing The Chords By Letters in Harmonizing Ülkü ÖZGÜR G.Ü. Gazi Eğit. Fak., Güzel

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI A PROGRAM ADI : Felsefe İngilizce Lisans Programı...SINIF /...YARIYIL* ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ Dersin ön koşulu var mı? ***** İntibak Dersi mi? **** ** Kredisi ** YDF 0 YDA 0 Foreign Language

Detaylı

JOHANN SEBASTIAN BACH IN KLAVSEN ESERLERİNDE ANLATIM ÜSLUBU

JOHANN SEBASTIAN BACH IN KLAVSEN ESERLERİNDE ANLATIM ÜSLUBU ISSN: 1309-9876 E-ISSN: 1309-9884 Cilt/Vol. 6 Sayı/No.13 (2016): 211-233 JOHANN SEBASTIAN BACH IN KLAVSEN ESERLERİNDE ANLATIM ÜSLUBU Banu Mustan Dönmez 1*, Akiset Atan 1 1 : İnönü Üniversitesi, Güzel Sanatlar

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Karar Sayısı: 410 11.01.2018 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Güzel Sanatlar Enstitüsü Enstitü Kurulu nun Piyano ve Arp Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik Programları Yönergesi'nin güncellenmesi hakkındaki

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM 7-2 EKİM (5. Hafta) EKİM 0-4 EKİM (4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ EKİM 03-07 EKİM (3.Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA EYLÜL 26-30 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 9-23 EYLÜL (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI MIZI DOĞRU

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI MÜZİK AMAÇ Piyano, yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar ve şan ana sanat dallarından oluşan Müzik Programı orkestra enstrümanlarının hemen hemen bütün dallarında eğitim öğretim vermektedir. Batı

Detaylı

Hızlı İstatistikler Anket 'İstanbul Kültür Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Program Çıktıları Anketi' Sonuçlar.

Hızlı İstatistikler Anket 'İstanbul Kültür Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Program Çıktıları Anketi' Sonuçlar. Sonuçlar Anket 634425 Bu sorgudaki kayıt sayısı: 39 Anketteki toplam kayıt: 39 Toplama göre yüzde: 100.00% sayfa 1 / 31 Q1 için alan özeti Edebiyat tarihinin farklı dönemlerinden çok sayıda yazar, akım

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 67, Mart 2018, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 67, Mart 2018, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 67, Mart 2018, s. 321-332 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 09.02.2018 30.03.2018 Dr. Deniz SEVER Girne

Detaylı

SANAT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ

SANAT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ SANAT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ Prof. Dr. Mahmut TEZCAN Ankara Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Genişletilmiş 3. Baskı Ankara 2018 SANAT SOSYOLOJİSİ GİRİŞ Prof. Dr. Mahmut TEZCAN Tüm Hakları Saklıdır. Bu kitabın

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE)

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) 1 DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) Ders Bilgileri Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori Uygulama Laboratuar Yerel AKTS (Saat/Hafta) (Saat/hafta) Kredi Sanat Tarihi EÜT Güz 2 0-2 2 141 Önkoşul(lar)-var ise - Dersin

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I.YARIYIL/GÜZ DÖNEMİ 1803151 Şan I (2+0) AKTS: 4 Ses eğitiminin

Detaylı

HAZIRLIK 1. SINIF. * BEYER No: 78,80, 81, 82, 90, 91, 93, 94 ve sonrasından 1 parça

HAZIRLIK 1. SINIF. * BEYER No: 78,80, 81, 82, 90, 91, 93, 94 ve sonrasından 1 parça PİYANO PROGRAMI DERS MÜFREDATI HAZIRLIK 1. SINIF * BEYER No: 78,80, 81, 82, 90, 91, 93, 94 ve sonrasından 1 parça *CZERNY Op. 599 No 18 e kadar 1 Etüd *Serbest bir Parça *GAM Do, Sol, Re, La, Mi, Fa Majör

Detaylı

Sanat Tarihi (EÜT 141) Ders Detayları

Sanat Tarihi (EÜT 141) Ders Detayları Sanat Tarihi (EÜT 141) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sanat Tarihi EÜT 141 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ ADIM ADIM UYGULAMALI MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ Başlangıçtan İleri Düzeye Doç. Dr. Serhat YENER Varol ÇİÇEK Editör: Yrd. Doç. Dr. Köksal Apaydınlı Yazarlar: Doç. Dr. Serhat Yener Müzik Öğretmeni Varol Çiçek

Detaylı

GSM 175-ARJANTİN TANGO TARİHİ. Dr. Hilal Türkoğlu Şaşmazel

GSM 175-ARJANTİN TANGO TARİHİ. Dr. Hilal Türkoğlu Şaşmazel GSM 175-ARJANTİN TANGO TARİHİ Dr. Hilal Türkoğlu Şaşmazel Arjantin Tango çeşitleri Tango, Arjantin - Buenos Aires kaynaklı bir danstır. Dansla ilgili tüm müzik tarzları da bu adla anılmaktadır. Tango,

Detaylı

Ezgisel Kurallar. Olağanüstü güzellikteki ritmik dengesiyle aşağıdaki Palestrina melodisi 2 buna tipik bir örnektir:

Ezgisel Kurallar. Olağanüstü güzellikteki ritmik dengesiyle aşağıdaki Palestrina melodisi 2 buna tipik bir örnektir: 8. Beşinci Tür 1 Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar, türler öğretisinin Rönesans müziğine en yakın ve bu nedenle de en önemli aşaması olan beşinci tür için hazırlık niteliği taşımaktadır. Burada artık

Detaylı

DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI SANATTA YETERLİK GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ

DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI SANATTA YETERLİK GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ DEÜ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI SANATTA YETERLİK GİRİŞ SINAVLARI İÇİN İSTENEN ESERLER LİSTESİ PİYANO A. F. Chopin: Etüdler Aşağıda belirtilen etüdlerden 1 tanesi: Op.l0 no: 1,2, 4, 7,

Detaylı

Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay YILDIZ

Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay YILDIZ MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM MÜZİĞİNDE ÇOKSESLİ EŞLİKLEMEYE YAKLAŞIMLARI VE EŞLİKTE HARF ŞİFRE YÖNTEMİNİ KULLANMA DURUMLARI Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay

Detaylı

ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ. Bu değerlendirme sonucu belirli bir baraj puanı alan öğrenciler eğitime alınacak.

ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ. Bu değerlendirme sonucu belirli bir baraj puanı alan öğrenciler eğitime alınacak. ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ A. Öğrenci seçimi: İstekli öğrencilerden liste oluşturulup öğrencilerin müziksel işitme alanlarını değerlendirerek öğrencilerin seçimi yapılacak. Öğrenci seçiminde uygulanan

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi Dersin Adı Mimarlık Tarihi 1 DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

Batı Müziği Yazısında Süslemeler. Ornaments in western music notation

Batı Müziği Yazısında Süslemeler. Ornaments in western music notation G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 3 (2002) 77-91 Batı Müziği Yazısında Süslemeler Ornaments in western music notation Sadık ÖZÇELİK G.Ü., Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü, Müzik

Detaylı

İktisat Tarihi I. 6-7 Ekim

İktisat Tarihi I. 6-7 Ekim İktisat Tarihi I 6-7 Ekim Giriş İnsanoğlu dünyada var olduğundan bugüne değin hayatını devam ettirebilmek için üretim ve tüketim faaliyeti içinde olmuştur. İktisat tarihi üzerindeki önemli bir problemli

Detaylı

PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ

PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XIV, Sayı: 1, 2001 PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ Ülkü ÖZGÜR * ÖZET Pentatonik dizi ilk kez Çin de, bir ses üzerine tam beşliler çıkılarak

Detaylı

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da YANLIŞ ALGILANAN FİKİR HAREKETİ: FEMİNİZM Feminizm kelimesi, insanlarda farklı algıların oluşmasına sebep olmuştur. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen, merak edip araştırmayan günümüzün insanları,

Detaylı

ÇALGI (VİYOLONSEL) DERSİ 3. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI

ÇALGI (VİYOLONSEL) DERSİ 3. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI ÇALGI (VİYOLONSEL) DERSİ 3. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI ÖZEL AMAÇLAR 1. Konçerto formu bilgisi. 2. Konçerto formundaki bir eseri viyolonsel ile çalabilme. 3. Konçerto formunun müzik dönemleriyle olan ilişkisini

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU NUN Karar Tarihi : Toplantı Sayısı : 501 Karar Sayısı : 4319

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU NUN Karar Tarihi : Toplantı Sayısı : 501 Karar Sayısı : 4319 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU NUN Karar Tarihi : 20.07.2018 Toplantı Sayısı : 501 Karar Sayısı : 4319 Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Giriş Özel Yetenek

Detaylı

DÜZENLEME Ders Notu - 1

DÜZENLEME Ders Notu - 1 DÜZENLEME Ders Notu - 1 Doç. Server ACİM Aralık 2011 - MALATYA İçindekiler 1 Giriş 2 2 Gerekli Temel Bilgiler 2 3 Yaylı Çalgılar Ailesi 2 3.1 Keman........................................ 2 3.1.1 Viyola.....................................

Detaylı

DALCROZE METODU. Hazırlayan Kadir Özal kadirozal@gmail.com

DALCROZE METODU. Hazırlayan Kadir Özal kadirozal@gmail.com DALCROZE METODU Hazırlayan Kadir Özal kadirozal@gmail.com OMU Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Samsun - 2007 www.muzikegitimcileri.net (Lütfen kaynak göstermeksizin

Detaylı

DOMENICO SCARLATTI YE AİT ORTA DÜZEYDEKİ SONATLARIN PİYANO EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ

DOMENICO SCARLATTI YE AİT ORTA DÜZEYDEKİ SONATLARIN PİYANO EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss3415 Number: 45, p. 173-188, Spring III 2016 Yayın Süreci Yayın Geliş Tarihi

Detaylı

Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : 0310330201 Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

AŞKIN BULMACA BAROK KENT

AŞKIN BULMACA BAROK KENT AŞKIN BULMACA 18.yy'da Aydınlanma filozoflarıyla tariflenen modernlik, nesnel bilimi, evrensel ahlak ve yasayı, oluşturduğu strüktür çerçevesinde geliştirme sürecinden oluşur. Bu adım aynı zamanda, tüm

Detaylı

Yrd. Doç. Server ACİM İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. Bir Besteci'nin Gözünden Özgür Yazılım ve Özgür Yaşam

Yrd. Doç. Server ACİM İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. Bir Besteci'nin Gözünden Özgür Yazılım ve Özgür Yaşam Yrd. Doç. Server ACİM İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bir Besteci'nin Gözünden Özgür Yazılım ve Özgür Yaşam NOTA YAZISI Müziğin Kodları Kendine özgü bir kod sistemi olan, her işaretin bir anlamı

Detaylı

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır.

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır. BEŞ HECECİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler, milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Şiire I. Dünya Savaşı Milli Mücadele yıllarında başlayıp Mütareke yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur.

Detaylı

KLASİK GİTAR İÇİN KONSER PROGRAMI OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR MODEL GELİŞTİRME Alper SOYBİLGEN Yüksek Lisans Tezi

KLASİK GİTAR İÇİN KONSER PROGRAMI OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR MODEL GELİŞTİRME Alper SOYBİLGEN Yüksek Lisans Tezi KLASİK GİTAR İÇİN KONSER PROGRAMI OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR MODEL GELİŞTİRME Alper SOYBİLGEN Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Natık RZAZADE Nisan 2010 Afyonkarahisar T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Eğitim müziği dağarı oluşturulurken dikkat edilecek önemli noktalar. 1. Şarkı Seviyesi Belirleme

Eğitim müziği dağarı oluşturulurken dikkat edilecek önemli noktalar. 1. Şarkı Seviyesi Belirleme Müzik Eğitiminin Temel Amacı: Bireylerde müzik yoluyla istendik davranış değişikliği meydana getirmektir. Eğitim müziği dağarının temel amacı da bireyleri müzik yolu ile özellikle müzik eserlerinin sözlerini

Detaylı

ORGANİZASYONLARDA ÇEVREYE UYUM ve DEĞİŞİMLE İLGİLİ YAKLAŞIMLAR

ORGANİZASYONLARDA ÇEVREYE UYUM ve DEĞİŞİMLE İLGİLİ YAKLAŞIMLAR ORGANİZASYONLARDA ÇEVREYE UYUM ve DEĞİŞİMLE İLGİLİ YAKLAŞIMLAR Yönetim düşünce ve yaklaşımlarını üç genel gruplama ve bakış açısı içinde incelemek mümkündür: -Postmodernizm bakış açısının gelişmesi -Yönetim

Detaylı

PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet

Detaylı

Bahçe sanatındaki akım dönemleri Rönesans İtalyası ndan 17. yüzyılda Fransız Büyük Stil e, 18. yüzyılda ise Natüralizm ekolü ile İngiltere ye

Bahçe sanatındaki akım dönemleri Rönesans İtalyası ndan 17. yüzyılda Fransız Büyük Stil e, 18. yüzyılda ise Natüralizm ekolü ile İngiltere ye İngiliz Bahçeleri Bahçe sanatındaki akım dönemleri Rönesans İtalyası ndan 17. yüzyılda Fransız Büyük Stil e, 18. yüzyılda ise Natüralizm ekolü ile İngiltere ye geçmiştir. Natüralizm, doğa anlayışının ilke

Detaylı

T.Pappas'ın "Yaşayan Matematik" isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: "Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer.

T.Pappas'ın Yaşayan Matematik isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer. Matematik ve Müzik T.Pappas'ın "Yaşayan Matematik" isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: "Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer. Çocuksu bir hayranlık ve şaşkınlık

Detaylı

Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks

Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks Şarkı Ritim Parçalar mobil Müzisyen App Apple ios App Store'dan alınabilir kaliteli ritmik destek Hayatta Davul Örgütü en uygun form içinde, dünyaya

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ

KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ Doç. Dr. O. Can ÜNVER 15 Nisan 2017 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ KAMU DİPLOMASİSİ SERTİFİKA PROGRAMI İletişim Nedir? İletişim, bireyler, insan grupları,

Detaylı

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi.

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Çağdaş Dünya Sanatı 1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Bu genç ressamlar, şekilciliği reddedip doğadan

Detaylı

MÜZĠK ÖĞRETMENĠ YETĠġTĠREN KURUMLARDAKĠ PĠYANO DERSLERĠNĠN ĠÇERĠĞĠNE VE PĠYANO EĞĠTĠMĠNE ĠLĠġKĠN GENEL BĠR DEĞERLENDĠRME

MÜZĠK ÖĞRETMENĠ YETĠġTĠREN KURUMLARDAKĠ PĠYANO DERSLERĠNĠN ĠÇERĠĞĠNE VE PĠYANO EĞĠTĠMĠNE ĠLĠġKĠN GENEL BĠR DEĞERLENDĠRME 1667 MÜZĠK ÖĞRETMENĠ YETĠġTĠREN KURUMLARDAKĠ PĠYANO DERSLERĠNĠN ĠÇERĠĞĠNE VE PĠYANO EĞĠTĠMĠNE ĠLĠġKĠN GENEL BĠR DEĞERLENDĠRME ÖZET GĠRĠġ Yard. Doç. Dr. Feyza SÖNMEZÖZ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi,

Detaylı

SINAV HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN AŞAĞIDA YER ALAN KAYIT KABUL YÖNERGESİNİ OKUYUNUZ

SINAV HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN AŞAĞIDA YER ALAN KAYIT KABUL YÖNERGESİNİ OKUYUNUZ SINAV HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN AŞAĞIDA YER ALAN KAYIT KABUL YÖNERGESİNİ OKUYUNUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS KAYIT KABUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

ULS344 - Milliyetçilik ve Azınlıklar. İlkçi Yaklaşımlar - Primordializm

ULS344 - Milliyetçilik ve Azınlıklar. İlkçi Yaklaşımlar - Primordializm ULS344 - Milliyetçilik ve Azınlıklar İlkçi Yaklaşımlar - Primordializm İlkçi ve Eskilci Yaklaşım Milliyetçilikten önce milletler İlkçilik (Primordialism) bir milliyetçilik kuram olmaktan ziyade milletlerin

Detaylı

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Temel Tasarım I (4-4-6) Sanat eserini düzenleyen elemanlar (çizgi, doku, form, şekil, mekan) ve ilkeler (ritim, hareket, denge, vurgu, kontrast,

Detaylı

Eğitim Bilgileri. Lisans Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı. Opera-Koro Bölümü. Koro Anasanat Dalı. Yurtdışı Lisans

Eğitim Bilgileri. Lisans Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı. Opera-Koro Bölümü. Koro Anasanat Dalı. Yurtdışı Lisans Eğitim Bilgileri Lisans 2006-2011 Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Koro Bölümü Koro Anasanat Dalı Yurtdışı Lisans 2008-2009 Joseph Haydn Konservatorium Şan Anasanat Dalı (Eisenstadt-Avusturya

Detaylı