Bakım Haritaları (Multidisipliner Aksiyon Planları)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bakım Haritaları (Multidisipliner Aksiyon Planları)"

Transkript

1

2 Bakım Haritaları (Multidisipliner Aksiyon Planları) Belli bir tanı konmuş olan veya belli bir semptomla gelen her hasta için gereken minimal bakım standartlarının bir grup multidisipliner ekip tarafından ortaklaşa olarak tarif edilmesidir.

3 Kritik yol, Bakım haritalarının hastanın hastanede yattığı süre içinde bakım ve tedavi aldığı her safhadaki kritik olayları tarif eden bir plan olduğunu belirler.

4 Klinik Bakım Haritalarının Amacı; Klinik Bakım Haritaları; Klinik süreçlerin kalitesini geliştirmek, Standardizasyonunu sağlamak, Girişimlerin etkinliğini denetlemek amacıyla uygulanan araçlardır.

5 Bakım Haritalarının Önemi Multidisipliner bir bakım anlayışını, Tüm disiplinlerin bakıma katılımını, Hasta kabulünden taburculuğa kadar verilen bakımın standart olmasını, Kayıt altında tutulmasını sağlar.

6 Standart GLD.11.2(2014) Departman/servis liderleri, klinik bakımı yönlendirmek üzere klinik uygulama kılavuzları ve ilgili klinik bakım haritaları ve/veya klinik protokoller uygulamalıdır.

7 GLD.11.2'nin İçeriği(2014) Hastanenin hedefleri; klinik bakım süreçlerinin standardize edilmesi; bakım süreçleriyle, özellikle de kritik karar adımlarıyla ilgili risklerin azaltılması; klinik bakımın, mevcut kaynaklar verimli bir şekilde kullanılarak zamanında ve etkin bir şekilde sunulması kanıta dayalı uygulamalar kullanılarak kaliteli bakımın istikrarlı olarak verilmesi olmalıdır.

8 GLD.11.2'nin İçeriği(2014) Hastanenin hasta popülasyonu ve misyonuyla ilgili klinik uygulama kılavuzları ve tüm ilgili klinik bakım haritaları ve klinik protokoller: a) hastanenin hizmet ve hastaları için uygun olanlar arasından seçilmelidir (varsa, bu sürece uygulanması zorunlu ulusal kılavuzlar da dahil edilmelidir); b) belirlenmiş hasta popülasyonlarıyla ilişkileri yönünden değerlendirilmelidir; c) gerektiğinde hastane tarafından kullanılan teknoloji, ilaç ve diğer kaynaklara veya kabul görmüş ulusal mesleki normlara uyarlanmalıdır;

9 GLD.11.2'nin İçeriği(2014) d) bilimsel kanıt ve onay için yetkili bir kaynak tarafından değerlendirilmelidir; e) hastane tarafından resmî olarak onaylanmalı veya benimsenmelidir; f) tutarlı kullanım ve etkinlik yönünden iyileştirilmeli ve ölçülmelidir; g) kılavuz veya bakım haritalarını uygulamak üzere eğitilmiş personel tarafından desteklenmelidir; ve h) kanıtlar, süreçler ve çıktılardaki değişikliklere göre düzenli olarak güncellenmelidir.

10 Bakım Haritaları Ne zaman? Niçin Ortaya Çıktı? 1980'lerde, sağlık bakım maliyetlerinin hızla arttığı açıkça görülmüş ve dikkatli bir yönetim gerekliliğine karar verilmiştir. Bakım Haritaları ilk kez 1980 li yılların sonuna doğru Boston'da New England Medical Center'da Karen Zander ve Katleen Bower tarafından vaka yönetiminin bir parçası olarak uygulamada denenmiştir. Bu uygulamanın sonunda aracın başarılı ve çok amaçlı olarak kullanılabileceği gösterilmiştir (Burges 1997, Olds 1997 Pearson ve ark. 1995).

11 Hastanelerde ilk bakım haritalarının çoğu hemşireler tarafından yalnızca hemşirelik bakımını yansıtacak şekilde geliştirilmiştir. Ancak daha sonra bakım protokolü/bakım haritaları, hasta bakımının tüm yönlerini kapsayacak şekilde multidisipliner bir ekip tarafından oluşturulmaya başlanmıştır

12 Ekip? Bakım haritası profesyonel bir ekip Lideri genellikle hemşire sağlık personelleri hastane yöneticisi hastane kalite yönetimi aile hekimi (Conrad ve Tokarsky 1995). Pearson ve arkadaşları (1995), uzman bir hekimin liderliğinde oluşturulan bakım haritalarına hekimlerin daha fazla güvendiğini belirtmektedir, Uzman hekimlerin bu ekibe aktif olarak katılmamalarını, bakım haritasındaki başarısızlıkların önemli bir nedeni olarak açıklamaktadırlar.

13 Bakım Haritalarının Özellikleri-1 Bakım haritası multidisipliner bir araçtır.bu nedenle ekip işbirliğini geliştirir (Molyneux ve Malenga 1998, Pearson ve ark 1995 ). Bakım haritasında ilgili tüm personelin aktiviteleri belli bir zaman çizelgesi üzerinde gösterilir. Kullanılan zaman dilimi bakım haritasının kullanılacağı hasta popülasyonu ya da kuruma göre değişebilir (Bower 1997, Burges 1997,Weiland 1997).

14 Bakım Haritalarının Özellikleri-2 Belli bir hastalığın sonunda sonuçların, çıktıların ne olması gerektiğini ve bu sonuçları elde etmek için neler yapılması gerektiğini şematize eder. Bakım haritalarında yer alan bakımın ana unsurları kurumlara ve tıbbi tanıya göre değişmektedir. Bunlar; değerlendirme ve konsültasyonlar, testler, bakım uygulamaları, ilaç tedavisi, diyet, aktivite- çevre güvenliği, eğitim ve taburculuk planıdır (Gorrie ve ark. 1998,Phillips 1995).

15 Bakım Haritalarının Özellikleri-3 Bakım Haritaları Hastanın medikal dosyasına iliştirilen tek ya da daha fazla sayfalık bir checklist halinde hazırlanabilir. Hastaların gereksinimlerine göre değişiklik yapmaya da olanak sağlayabilir.

16 Hazırlık-1 Bir Bakım haritası, kanıta dayalı tıp uygulaması temeline göre, multidisipliner takım anlayışı içinde hazırlanır, sonuçlara dayalı bakım ve tedavi yönetimi yapmaya olanak sağlar.

17 Hazırlık-2 Bir hastaya emeği geçecek olan tüm tıbbi personel sağlık hizmetinin her aşamasında elde edilmesi istenen çıktıları veya sonuçları belirler. Bu çıktıları elde etmek için; Hangi ara önlemlerin alınması, Hangi tetkiklerin yapılması, Hangi tedavinin uygulanması, Nelerin monitörize edilmesi gerektiğini önceden planlar.

18 Örneğin, Açık kalp ameliyatı yapılması planlanan hastalara ameliyattan önce; Hangi laboratuar tetkiklerinin yapılacağı, Hangi tanı yöntemlerinin uygulanacağı bu takım tarafından belirlenir.

19 Hazırlık-3 Eldeki kaynakların neler olduğu, Söz konusu hastalığın tanı ve tedavisinde hangi kaynakların kullanılacağı, Tanı ve tedaviye yönelik girişimlerin zamanlamasının nasıl olacağı, Bütün bu hizmetin sonunda hastanın hangi sonuçla hastaneden taburcu edileceği gibi konularda takımı oluşturan üyelerin arasında tam bir mutabakat sağlanmış olmalıdır. Rehber, tüm sağlık çalışanları tarafından ulaşılabilir olmalıdır.

20 s_-_chacpw_ppt.pdf

21 Bakım Haritası Oluşturma Aşamaları Bakım Haritası Oluşturma Aşamaları Hoffman (1993) tarafından şu şekilde tanımlanmıştır: 1.Literatür taraması 2.İzleme (steering) grubu: Uygulamaları izlemek için bir komite 3.Hedef stratejisi belirleme: Tanılara karar verme 4. Evrak tasarımı: Bakım haritaları için form ve prosedür oluşturulması. 5. Görüş birliğine varılması 6. Pilot uygulama: Sınırlı bir alanda uygulama yapma. 7. Ön bulgular- Erken verilerin toplanması ve gözden geçirilmesi. 8. Programı geliştirmek: ölçüm, uyumlaştırma ve programı revize etme. 9.Tam uygulama: Daha fazla alanda bakım haritalarının uygulanması. Değişkenlik göstermekle beraber uygulanma süresi iki yıl veya daha uzun sürebilir.

22 Bakım Haritası Oluşturma Aşamaları Gary Pehrson (1994) a göre; Bakım haritası geliştirmek zor iştir! 1.Multidisipliner ekip oluşturun 2.Liderlik edin 3.Diplomatik olun,engelleri ortadan kaldırın 4.Pazar odaklı olun 5.Hekim öncülüğünde ekipler görevlendirin 6.Ölçün ve değerlendirin 7.Sabırlı olun, kritik yollarda kalite iyileştirme hiç bitmeyen bir süreçtir.

23 Zander in (1993) bakım haritası için önerileri; Düşünün; yatış süresi içinde gerçekçi olan yaklaşımlar nedir ve taburculuk planına dahil edilmesi gerekenler nelerdir; Bir hastane yatışı boyunca hastanın nasıl bir süreç takip edeceğini tartışın. Tanıyla ilişkili ara sonuçları da içeren hasta problem ve sonuçlarına karar verin, Beklenen yatış süresi içerisinde karşılaşılan günlük hedefleri tartışın. Girişimler ve sonuçları belirlemede hangi zaman dilimlerinin (saat, gün, hafta) kullanıldığına karar verin. Zander'e göre bakım haritası bir puzzledır. Girişim ve sonuçların, birlikte uyumlu olana kadar gözden geçirilmesinin bir gereksinim olduğunu belirtmiştir.

24 Konu Seçimi-1 Bakım haritaları; Tipik olarak sık görülen, Sağlık bakım maliyeti yüksek olan ve Bakım sürecinde hasta bireye göre değişen uygulama farklılıklarının az olduğu düşünülen tıbbi durumlar için geliştirilmiştir.

25 Konu Seçimi-2 Örneğin, koroner arter by-pass greft cerrahisi, eklem replasmanı gibi cerrahi işlemler bakım protokolü geliştirmek için uygun vakalar olarak düşünülmüştür. Son zamanlarda aynı nedenlerden dolayı normal vajinal doğum ve sezeryan gibi obstetrik işlemlere yönelik de bakım haritaları geliştirilmektedir

26 Konu Seçimi-3 Bakım Haritaları sağlık uygulamalarında giderek yaygınlaşmaktadır. Literatür incelendiğinde bakım haritalarının; Kraniotomi, Serebrovasküler kazalar, Geçici iskemik ataklar, Nöbetler, Pulmoner emboli, Pnömoni, Anjin, Astım, Kalp kapak değişimi, Miyokard enfarktüsü, Kalp kateterizasyonu, Konjestif kalp yetmezliği, Senkop, Eklem replasmanı, vb.tanılarda uygulandığı görülmüştür.

27 Bakım Haritası Hazırlama Formülü PROBLEM SONUÇLAR ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Bakım Haritası Matriksi ZAMAN 1.GÜN 2.GÜN YER SERVİS YB KONSÜLTASYON TETKİK TEDAVİ BAKIM İLAÇLAR BESLENME AKTİVİTE Hasta/ Yakınları EĞİTİMİ

28 Bakım haritaları; Bakım haritaları hekim orderı yerine geçmez. Önceden yazılmış, hasta odaklı progres notu ve hemşire gözlem notlarına da gerek kalmaz. Hasta gelişmesinin izlendiği bir multidisipliner manzaradır. Sağlık kuruluşları bakım haritalarını bir kalite geliştirme aracı olarak kullanabilirler.

29 Bakım haritaları; Her hastanenin bakım haritaları hastaneye özgü olmalıdır. Başka bir hastanenin bakım haritasını kullanmak gerçekçi bir yaklaşım değildir. Aksi taktirde başarısızlıktan dolayı hemşire bankolarında bulunan onlarca kullanılmayan formdan biri haline gelmesine neden olmaktadır. Ancak diğer kuruluşların haritalarına bakıp fikir alınabilir, uygulamalar zenginleştirilebilir.

30 Sağladığı Yararlar-1 Maliyetlerin düşürülmesi Servisler arası kopukluğun azaltılması Hasta ve yakınlarının memnuniyetinin arttırılması Hasta bakımında devamlı kalite geliştirilmesi Disiplinlerarası işbirliğinin geliştirilmesi Hastane çalışanlarının bilgi düzeyinin arttırılması Eğitim hastanelerinde öğrenci eğitimi için bir araç olması Bazı durumlarda hastanede kalış süresinin kısaltılması

31 Sağladığı Yararlar-2 Hasta / aile katılımını arttırması ve eğitimini geliştirmesi Her kademede yapılan işlerden kimin sorumlu olacağının belirlenmesi Haritada belirlendiği şekilde ilerleme kaydetmeyen hastanın zamanında fark edilip müdahale edilmesi Tıbbi dokümantasyon otomasyonunun sağlanması İnsan gücü planlaması yapılması Klinik uygulamalarda sürekli denetimin sağlanması. Bakım haritaları ile daha fazla yasal koruma sağlanması

32 Maryland, Jones ve Mullikin (1994) Easton Memorial Hastanesi'ndeki deneyimlerine göre bakım haritalarının olumlu sonuçları; Departmanlar ve disiplinler arasında iletişim Standart bakım Çalışan memnuniyeti ve profesyonel gelişim Erken taburcu planlaması Bakımın daha az parçalanarak sunulması Günlük koordinasyon ve hasta bakım faaliyetlerinin değerlendirilmesi Hasta / yakını eğitimleri katkısıyla hasta memnuniyetinin artırılmasıdır.

33 ÖRNEKLER

34 HASTA BARKODU TOPLUMDA GELİŞEN PNÖMONİ KLİNİK BAKIM HARİTASI TARİH..... YER SERVİS SERVİS SERVİS SERVİS SERVİS ZAMAN 1. GÜN 2.GÜN 3.GÜN 4.GÜN 5.GÜN HEKİM DEĞERLENDİRME VE İZLEM KONSÜLTASYON TETKİTLER Hekim ilk değerlendirmesi Hekim izlemi(olgunun genel durumu ve vital fonksiyonlarının değerlendirilmesi, genel durum kötüleşmesi ve/veya komplikasyon varsa önlem alınması, değişiklik yoksa tedavi ve bakımının devamı) Hekim izlemi(olgunun genel durumu ve vital fonksiyonlarının değerlendirilmesi, genel durum kötüleşmesi ve/veya komplikasyon varsa önlem alınması, değişiklik yoksa tedavi ve bakımının devamı) Hekim izlemi(olgunun genel durumu ve vital fonksiyonlarının değerlendirilmesi, genel durum kötüleşmesi ve/veya komplikasyon varsa önlem alınması, değişiklik yoksa tedavi ve bakımının devamı) Hekim istemi Hekim istemi Hekim istemi Hekim istemi Hekim istemi Ek hastalığı varsa ilgili birimlerden konsültasyon Hemogram Hemogram Gerekli durumda hemogram Gerekli durumda Hemogram Crp Crp Gerekli durumda Crp Gerekli durumda Crp Oksijen satürasyonu Oksijen satürasyonu Oksijen satürasyonu Oksijen satürasyonu Gerekirse kan gazı Biyokimya (kan elektrolitleri, üre, kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri) Gerekli durumlarda Biyokimya (kan elektrolitleri, üre, kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri) Gerekli durumlarda Biyokimya (kan elektrolitleri, üre, kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri) Gerekli durumlarda Biyokimya (kan elektrolitleri, üre, kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri) Hekim izlemi(olgunun genel durumu ve vital fonksiyonlarının değerlendirilmesi, genel durum kötüleşmesi ve/veya komplikasyon varsa önlem alınması, değişiklik yoksa tedavi ve bakımının devamı) Evde kullanılacak ilaçların reçete edilmesi Epikriz yazılması Gerekli durumda hemogram Gerekli durumda crp Oksijen satürasyonu Gerekli durumda biyokimya (kan elektrolitleri, üre, kan sekeri, karaciğer fonksiyon testleri) P/A akciğer grafisi Gerekli durumda P/A akciğer P/A akciğer grafisi grafisi Kan kültürü(38 c ve üstü timpanik Gerekli durumda kan kültürü ateş) Gerekli durumda kan kültürü Gerekli durumda kan kültürü Gerekli durumda kan kültürü Gerekli durumda balgam kültürü(gram boya ve kültürü) Eşlik eden hastalığı varsa bu hastalıklara yönelik tetkikler ayrıca değerlendirilir. Gerekli durumda balgam kültürü(gram boya ve kültürü) Eşlik eden hastalığı varsa bu hastalıklara yönelik tetkikler ayrıca değerlendirilir. PNOMONİ KLİNİK BAKIM HARİTASI Genel Süreçler: Muayene/ Konsültasyon Tetkik/Hastayı Değerlendirme /Tanılama Takip Tedavi Bakım Beslenme/Diyet Aktivite Eğitim/İletişim Taburculuk Planı İLAÇLAR Ulusal rehberlerin belirlediği antibiyotik protokollüne uygun parenteral antimikrobiyal Tedavinin devamı Tedavinin ardışık tedavi kurallarına uygun olarak devamı ya da değiştirilmesi Tedavinin devamı Tedavinin devamı Form Numarası

35 BARKOD SECTİO KLİNİK BAKIM HARİTASI Disiplin Uygulama Primer Hekim İstemleri DOK. KODU: Adı-Soyadı: Cinsiyeti:.. Panel 2 YAYIN TARİHİ: Yatış Tarihi:... 0.Gün 1.Gün 2.Gün Laboratuvar Tahlilleri Diğer LİBALAKS: Ameliyattan önce doktor istemine göre 2 tüp rektal uygulanır REVİZYON NO: 0 Hasta Numarası:.. Doktor Adı: Tam Kan Sayımı Diğer... Dikloron ampul Eucarbon tablet Minoset tb REVİZYON TARİHİ: - SAYFA SAYISI: 02 Doğum Tarihi:... Servis:. Laboratuvar Tahlilleri Minoset tablet Hastanın taburculuk reçetesinin düzenlenmesi Taburculuk değerlendirmesi ve kararının verilmesi Order Düzenleme Konsültasyonlar Ameliyattan çıkış saat: 2000cc mai %5 DRL/İsolayt/İzotonik solüsyonu PCA ile ağrı kontrolü / tedavisi 10 ünite synpitan ampul (ilk mayi içine) Gliserin suppozituvar Libalax Diğer... Epikrizin düzenlenmesi Diğer Volteren ampul 2x1 (L.H) Konsültasyonlar 1 gr.sefalosporin İ.V 3x1 Anestezi Değerlendirmesi Diğer Lüzum halinde... Konsültasyonu Lüzum halinde. Konsültasyonu Lüzum halinde.... Konsültasyonu Diyet En az 8 saatlik açlık Post-op 6 saatte çay bisküvi komposto saat:.. ilk oral alımdan 2 saat sonra R1 Rejim 2 gazsız 3x1 Rejim 3 gazsız 2x1 Fizyoterapi ve Aktivite MOBİL Post-op 7. saatte mobilizasyon Saat:.. Oda/Bölüm oryantasyonu Pre-op hasta ve aile eğitimi 2 saat ara ile Mobilizasyon Bebeğin banyosu eğitimi Bebeğin alt bakımı eğitimi Serbest Mobilizasyon Lahusalık ve bebek bakımı Taburculuk eğitimi Eğitim ve Taburculuk Değerlendirmesi Bebek güvenliği eğitimi Aile eğitimi Aktivite eğitimi Kolostrum eğitimi Bebeğin göbek bakımı eğitimi Post op eğitim Emzirme Eğitimi Meme bakımı eğitimi Emzirme eğitimi Bebeğin anne odasında kalmasının önemi Disiplin Uygulama Hasta Güvenliği Düşme Risk Analizi 0.Gün Bası Yarası Risk Analizi Hasta Güvenliği Prosedürü Uygulamaları Hasta Eşyalarının Güvenliği (Diş, protez ve değerli eşya) 1.Gün Hasta Transfer Prosedürüne göre hasta teslimi Hasta Güvenliği Prosedürü Uygulamaları 2.Gün Hasta Transfer Prosedürüne göre hasta teslimi Hasta Güvenliği Prosedürü Uygulamaları Hasta Taburculuk Prosedürüne göre hastanın güvenli taburculuğu Beklenen Çıktılar Traşın sağlanması Eğitimin Hasta ve Ailesi tarafından anlaşılmış olması Güvenli olarak ameliyathaneye teslim Komplikasyonsuz ameliyatın tamamlanması Güvenli olarak servise teslim edilmesi Etkim emzirmenin sağlanması Kanamanın normal olması İlk mobilizasyonun sağlanmış olması Diyetini tolere etmesi Laktasyonun sağlanmış olması Vital Bulgu takibi Bilgilendirme onam formu kontrolü Post-op eğitimini algılamış olması Bebeğin bakımlarının eğitimini almış olması Gaz çıkışının sağlanmış olması Rahat çıkışının sağlanmış olması Etkin Ağrı Tedavisinin Sağlanması Kanamanın normal olması AÇT takibi Hemşirelik bakım planlaması ve uygulanması Taburculuk eğitiminin hasta ve ailesi tarafından anlaşılmış olması Komplikasyonların önlenmiş olması Etkin Ağrı Tedavisinin Sağlanması Yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmış olması İlaç tarif listesi almış olması Taburculuk yönergesini almış olması Epikrizini almış olması Kontrol randevusunun planlanmış olması Doğum raporunu almış olması Vital bulgu takibi 6x1 Hemşirelik bakım planlaması ve uygulanması Değerlendirme ve Tanımlama Hemşirelik Bakım planlaması ve uygulaması İnsizyon yeri pansumanı IV kateterinin çıkarılması İnsizyon yeri pansumanı Taburculuk sürecinin başlatılması Pre-op hasta hazırlığı Pubik traş Vücut bakımı ve duş Vital bulgu takibi 6x1

36 Date Expected Outcomes HEART FAILURE CLINICAL PATHWAY Day Admission Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 and Discharge Pt. starting to diurese Improved lung sounds O2 sat > 90% Weight / edema down Labs within acceptable range Diuresing continues Resp.status improves Weight / edema down Labs within acceptable range Tolerating increased activity Resp.status improves Weight / edema down Labs within acceptable range Tolerating increased activity Resp.status improves Nutrition Gm Na+ diet Previous home restrictions Gm Na+ diet Previous home restrictions Gm Na+ diet Previous home restrictions Gm Na+ diet Previous home restrictions Test / Treatments Foley needed? BMP BNP CBC Dig level if on Dig HgA1C if diabetes Lipid Profile TSH PT if on Coumadin CXR EKG ECHO % date Accurate I&O documented May d/c foley if present and diuresing decreased BMP ECHO % Accurate I&O documented and weights recorded BMP Accurate I&O documented and weights recorded BMP If ECHO not documented this admission why not? Accurate I&O documented and weights recorded Medications Saline lock ACE Inhibitor / ARB (if not, why not?) Aldactone Anticoagulant Heparin / Lovenox Beta Blocker (if not, why not?) Bowel protocol Digoxin po / IV Lasix IV KCl Reconcile home medications with physician Reconcile discharge medications with physician Discharged on ACE / ARB? If not, why not? Discharged on Beta Blocker? Coreg / Toprol Activity Physicial Assessment As per physician order: Bedrest Up with assistance BRP Up ad lib Wt Ht Nursing assessments Dig level (if drawn) K+ BUN/CR Hgb BNP Pulse ox Telemetry Progress activity as tolerated Wt Nursing assessments K+ BUN/CR Hgb BMP Pulse ox Telemetry Patient tolerating increased activity? Order PT/OT if needed. Wt Nursing assessments K+ BUN/CR Hgb Pulse ox Telemetry Wt Nursing assessments K+ BUN/CR Hgb Pulse ox arrange home O2 if needed Telemetry

37

38

39

40

41 Bakım Haritalarının Değerlendirilmesi

42 Varyans Analizi Varyans analizi, hasta bakımının, bakım haritasına uygun sağlanıp sağlanmadığı ile ilgili sürekli bilgi verir. Plandan herhangi bir sapma değişken(varyans) olarak ifade edilir ve Varyans Bilgi Formu / Varyans Analiz Raporu na kaydedilir. 6 aylık periyotlarda varyans sonuçları analiz edilerek raporlanır. Sistemle ilgili varyans sonuçlarının çözümü için Kök Neden Analizi yapılır ve iyileştirme çalışmaları için (PUKÖ) aksiyon alınır.

43 Varyans Değerlendirmesi, Tıbbi süreçlerin belli zaman aralıklarında yeniden gözden geçirilmesini, Hastanın ve kurumun özelliklerine göre değiştirilmesini sağlar. Bakım Haritalarında ortaya çıkacak değişkenler, hizmet sunumunda ya da bakım haritalarında düzeltmeler yapmamız gerektiğini gösterir. (Olds 1997 Phillips 1996, Türkmen 1997). Bu özelliği ile bakım haritaları sürekli kalite iyileştirme aracı olarak da kullanılabilmektedir. (Pearson ve ark Weiland 1997).

44 İzlenen tıbbi süreçler belli aralıklarla elden geçirilir, planlanan süreçlere uymayan olgularda ve olaylarda görülen değişkenlik (varyans) kaydedilir. Varyans değerlendirmesi, tıbbi süreçlerin belli zaman aralıklarında yeniden gözden geçirilmesini, hastanın ve kurumun özelliklerine göre değiştirilmesini sağlar.

45

46 Varyans Analizi Varyans pozitif ve negatif olabilir. Hastanın beklenen zamandan daha önce yoğun bakımdan çıkması pozitif, Beklenen zamanda taburcu olamaması ise negatif varyansa örnektir

47 Varyans Nedenleri-1 Sapmalar, Hasta / aile, bakım verici, hastane, toplum veya uygulanamaz olay gibi farklı kategorilerde kodlanmış olabilir. Varyans nedenleri kategorilerle tespit edilebilir ve izlenebilir. Örneğin; yatak/ randevu uygunluğu, bilgi/veri uygunluğu, malzeme/ekipman uygunluğu, hafta sonu, departman yoğunluğu/kapalılığı, diğer hastane nedenleri.

48 Varyans Nedenleri-1 Bakım protokolünde meydana gelen varyansa dört temel faktör neden olmaktadır; (Gorrie ve ark. 1998, Phillips 1996). 1. Hasta ya da ailesi ile ilgili faktörler 2. Sağlık personeli ile ilgili faktörler 3. Sağlık kurumu ya da sistemle ilgili faktörler 4. Toplumla ilgili faktörler (Burges 1997, Türkmen 1997).

49 Varyans Örnekleri-1 Hasta istemediği için herhangi bir işlemin zamanında yapılamaması hastadan kaynaklanan varyansa bir örnektir. Sağlık personeli ile ilgili faktörler hasta bakımında görev alan kişilere ilişkin sorunlarla bağlantılıdır. Örneğin malzeme olmasına karşın hastanın pansumanının yapılmaması personelden kaynaklanan bir varyans nedenidir.

50 Varyans Örnekleri-2 Sağlık kurumu ya da sistemle ilgili faktörler ise çoğunlukla hastanenin işleyişindeki eksikliklerden kaynaklanır. Bunların çözümlenmesi için yönetsel kararlar gerekir. Örneğin hastanın alması gereken ilacın hastanenin eczanesinde olmadığı için verilememesi sistemle ilgili bir varyans nedenidir (Türkmen 1997). Toplumla ilgili faktörler arasında, ulaşım imkanlarının yetersizliği ve ev bakımı gibi alternatif bakım yöntemlerinin olmaması sayılabilir (Burges 1997).

51 Çalışma; Akciğer Kanseri Hastalarında Bakım Haritasının Etkililiği: Meta Analiz Çalışmasında, Bakım Haritalarının; 1- Hasta yatış süresi, 2- Hastane maliyetleri 3- Preop dönem 4- Postop komplikasyonlar 5- Hasta memnuniyeti üzerine etkileri analiz edilmiştir. Cui Q, Tian J,Song X, Yang K Zhang P. Effektiveness of Clinical Pathway in Breast Cancer: A Meta- Analysis.Global J Oncologist 2014;2:15-21.

52 Bu çalışma sonuçlarında ; Bakım haritası kullanılan gruplarda hastane kalış sürelerinde önemli oranda kısalma olduğu gösterilmiş (p<0,00001). Preoperatif dönemde bakım haritaları normal bakım planı kullanılan hastalarla karşılaştırıldığında preoperatif hastane yatışlarında önemli oranda kısalma olduğu gösterilmiştir. Postop komplikasyonlar ve Hasta memnuniyeti üzerinde ise bakım haritaları normal bakım planları kullanımıyla kıyaslandığında önemli bir farklılık olmadığı görülmüştür. Cui Q, Tian J,Song X, Yang K Zhang P. Effektiveness of Clinical Pathway in Breast Cancer: A Meta- Analysis.Global J Oncologist 2014;2:15-21.

53 Bakım Protokolü/Haritaları; Literatürde bakım ya da uygulama protokolü ile aynı anlamı ifade eden farklı terimler bulunmaktadır. Klinik yol (clinical pathway), Kritik yol (critical pathway /paths), Bakım yolu (care path), Bakım haritaları (care maps) ve Beklenen iyileşme haritaları(anticipated recovery maps) vb. (Conrad and Tokarsky 1995, Gorrie ve ark. 1998, Pearson ve ark. 1995)

54 Bakım haritaları ve Klinik Rehberler-1 Bakım Haritaları Kalite ve maliyet-etkinlik üzerinde odaklanır Multidisiplinerdir, Kuruluşa özgündür Dokümantasyon amacıyla kullanılabilir Bir zaman çizgisini izler Süreçlerdeki değişkenliğin izlenmesi amacıyla kullanılır, Zaman-görev matriksini izler Klinik Rehberler/Kılavuzlar Sağlık bakımının uygunluğu üzerinde odaklanır Medikal esaslardır Ulusal/ uluslararası standartlardır. Bu konuda bir etkinliği yoktur Böyle bir özelliği yoktur. Böyle bir amacı yoktur. Yazım/algoritma formatını kullanır

55 Bakım Haritaları ve Klinik Rehberler-2 Bakım haritaları ve klinik kılavuzlar etkileşim içinde kullanıldığında, yani biri diğerinden yararlanabildiğinde, sağlık bakımının "en mükemmel algoritmaları" yaratılmış olur. Bu araçların kullanılmasıyla klinik uygulamalar standardize edilerek sağlık bakımının kalitesi arttırılır.

56 Sonuç Olarak-1; Bakım haritaları maliyeti düşük ve kaliteli bir sağlık bakım hizmeti sunmak amacıyla özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakım haritaları multidisipliner birer araçtır. Aynı zamanda kalite geliştirme potansiyeline de sahiptir.

57 Sonuç Olarak-2 Yapılan çalışmalar ; Bakım haritalarının bakımın kalitesini artırdığını, maliyeti düşürdüğünü, Hasta memnuniyeti ve sağlık personelinin iş doyumunu artırdığını, Hasta kabulünden taburculuğa kadar verilen bakımın standart olmasını ve kayıt altında tutulmasını sağladığını, Klinik uygulamalarda da standardizasyonu sağladığını desteklemektedir.

58 Sonuç Olarak-3 Bu açıdan bakıldığında; bakım haritalarının, ülkemizde de sınırlı olan kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasında ve bakım kalitesinin yükseltilmesinde etkili olabileceği düşünülebilir.

59

60

VAKA YÖNETİMİ ve BAKIM PROTOKOLÜ *

VAKA YÖNETİMİ ve BAKIM PROTOKOLÜ * C. Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 1999, 3 (2) VAKA YÖNETİMİ ve BAKIM PROTOKOLÜ * Zehra DAŞ ** ÖZET Son yıllarda bilim ve teknolojideki ilerlemelere paralel olarak sağlık hizmetlerinde de önemli gelişmeler

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR Son yıllarda dünyada meydana gelen hızlı gelişme ve değişmeler her alanda olduğu gibi sağlık bakım sistemi üzerinde de etkisini göstermektedir. Toplum, nüfus özellikleri, ekonomi,

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET : Kalp ve Damar Cerrahisi AD, her yaş grubundaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: ACİL SERVİS HEMŞİRESİ Oryantasyıon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Bu prosedürün amacı ameliyathanemizde uygulanan tüm işlemlerle ilgili esasları belirlemek, ameliyathanenin işleyişini doğru ve etkin bir şekilde planlamak ve uygulamak için standart

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS

TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS SAĞLIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS B Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Tedavi planları,esas olarak mühendislik alanında geliştirilen ve kullanılan bir yöntemdir. * Sağlık hizmetlerinde

Detaylı

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yatan tüm hastaların aynı kalitede bakım hizmeti almasını tanı-tedavi hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesini ve kayıt altına alınmasını amaçlamaktadır. 2. Kapsam:

Detaylı

VAKA YÖNETİM MODELİ Klinik Vaka Yönetimi

VAKA YÖNETİM MODELİ Klinik Vaka Yönetimi VAKA YÖNETİM MODELİ Klinik Vaka Yönetimi Uzman Hemşire AYŞİN KAYIŞ Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Onkoloji Vaka Yönetici Hemşiresi akayis@asg.com.tr 2010 VAKA YÖNETİMİ Sağlık kuruluşlarının en az maliyetle

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 14.03.2016 Hastane Logosu değişikliği yapıldı 02 Yatan Hasta Hemşirelik Hizmetlerinden Sorumlu Başhemşire ifadesi

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ 2015 2016 DEĞERLENDİRME REHBERİ Sevgili öğrencimiz, Klinik Uygulama Dersi nde, lisans eğitimi süresince kazandığınız bilgi ve becerilerinizi birey, aile ve toplumun sağlık bakımı gereksinimlerini karşılamada

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Sütçü İmam

Detaylı

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi Hematopoetik kök hücre transplantasyonu hematoloji-onkoloji alanında özel bir daldır

Detaylı

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastanesi Göz Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılamasını sağlamak. 2.KAPSAM: Kahramanmaraş

Detaylı

GENEL ORYANTASYON EĞİ

GENEL ORYANTASYON EĞİ GENEL ORYANTASYON EĞİ ĞİTİMİ JCI (Joint Commission International) Hastane Akreditasyon Süreci Kalite Koordinatörlüğü Akreditasyon Nedir? Sağlık kurumunun önceden belirlenmiş ve yayınlanmış standartlara

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, 0-17 yaş arasındaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 17.10.2011 Madde 5.10 a Hasta Hizmetlisi ifadesi 01 eklendi. 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. Madde 5.10 daki 02 İfade Hasta Hizmetlisi / Bakıcı

Detaylı

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. : Göğüs Hastalıkları ve Tb Anabilim Dalı, 12 yaşın üzerindeki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-E BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/6 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36 YÖN-TL- 1. AMAÇ: Hastanemizin birimlerinde ya da acil servisinde hizmet alan hastaların: Hastanemizde verilemeyen bir hizmete veya uzman konsültasyonuna gereksinim duyulması ve hastanede hastanın bakımımın

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP)

Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP) Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP) Bir sağlık kuruluşunun temel hedefi hasta bakımıdır. Hastaların benzersiz ihtiyaçlarını destekleyen ve bunlara cevap veren bir ortamda en uygun bakımın

Detaylı

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI Doç. Dr. Nurullah OKUMUŞ Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağ. Ve Hast. Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği ANKARA HASTANEMİZDE EVDE SAĞLIK HİZMETİ Hastanemizde,

Detaylı

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS ÖNCE ZARAR VERME HATA İNSANA ÖZGÜDÜR!! Hasta düşmeleri, tüm Dünya da sağlık bakım kurumlarında önemli bir hasta güvenliği

Detaylı

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ KALİTE YÖNETİMİ 1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ Aydın ve çevresindeki hizmet verdiğimiz bireylere dünya standartları seviyesinde çağın gerektirdiği güvenilir ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetini

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

663 Sayılı KHK Madde 34

663 Sayılı KHK Madde 34 1 663 Sayılı KHK Madde 34 Hastaneler; tıbbî ve malî kriterler ile kalite, hastaçalışan güvenliği ve eğitim kriterleri çerçevesinde Kurumca belirlenecek usûl ve esaslara göre altı aylık veya bir yıllık

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

Yayın Tarihi: HEMODĠYALĠZ HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS15 REVĠZYON DURUMU

Yayın Tarihi: HEMODĠYALĠZ HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS15 REVĠZYON DURUMU REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 14.03.2016 Ayaktan Hastan Sorumlu Başhemşire yerine 02 Hemşirelik Hizmetleri Yöneticisi (Başhemşire) İfadesi

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: KSÜ Sağlık Uygulama

Detaylı

USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER

USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER A. VERİ AKIŞ SAYILARI: 1. Veri Akış Sayıları 2. Veri Akış Sayıları TSIM 3. SağlıkNet Online TSIM Veri Gönderimi Karşılaştırma Ulusal Sağlık Sistemi (Sağlık.Net Online)

Detaylı

İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HİZMET ENVANTERİ

İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HİZMET ENVANTERİ SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI KODU ADI TANIMI DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI HİZMETDEN YARARLANANLAR MERKEZİ İDARE TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE DİĞER (ÖZEL SEKTÖR VB.) BAŞVURUDA İSTENEN

Detaylı

İSTANBUL MEMORIAL HASTANESİ KALP CERRAHİSİNDE EVDE BAKIM

İSTANBUL MEMORIAL HASTANESİ KALP CERRAHİSİNDE EVDE BAKIM İSTANBUL MEMORIAL HASTANESİ KALP CERRAHİSİ DEPARTMANI KALP CERRAHİSİNDE EVDE BAKIM Op.Dr.Yusuf Kenan Yalçınbaş 2000 li yıllardaki gelişmeler Bilgi ve tecrübede ilerlemeler Teknolojik yenilikler Erişkin

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-D BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/5 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

UÜ-SK GÜNÜBİRLİK MEDİKAL, CERRAHİ, İNVAZİV GİRİŞİM VE İŞLEM PROSEDÜRÜ

UÜ-SK GÜNÜBİRLİK MEDİKAL, CERRAHİ, İNVAZİV GİRİŞİM VE İŞLEM PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: UÜ-SK bünyesinde günübirlik girişim hizmeti sunan birimlerde (poliklinik, klinik, ve ameliyathane) hasta yatış, çıkış, bakım, ücretlendirme ve HYBS işlemlerinin standart ve etkin şekilde

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 3.3 revize edildi. 01

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 3.3 revize edildi. 01 REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 08.03.2016 HEM-GYS20 (Doğumhane Servis Hemşiresi) ve 02 HEM_GYS21(Yeni Doğan Servis Hemşiresi) Görev Yetki ve

Detaylı

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Bir Evde Sağlık Hizmeti Örneği Olarak: SAMSUN Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr.Erdinç Yavuz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sunum Planı q Samsun da evde sağlık hizmetleri

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Hastanemize başvuran hastaların iyileşmesi, tedavi edilmesi, kişisel, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik haline kavuşmasını sağlamak, hasta bakım sürecinin her aşamasında

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Genel Pediatri Servisinde bakım ünitesindeki her hastanın bakım ve tedavilerinin en iyi düzeyde yapılmasını amaçlar.

Detaylı

TIBBİ ONKOLOJİ SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

TIBBİ ONKOLOJİ SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi onkoloji Servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri Bildiri Adı Kodu 6 Sağlıkla İlişkili Enfeksiyonlar ve El Hijyeni Konusunda Geçerliliği

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU: KLN.PR.04 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1.AMAÇ:

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ

SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ Nihal KAFALI ÜNLÜTÜRK MPHG Kalite Grup Müdürü 9. Uluslararası Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Hasta

Detaylı

ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI)

ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI) ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI) No: Dersin Adı: DEĞERLENDIRME KRITERLERI Klinikler ı. PROFESYONEL DAVRANıŞLARıN 1 GELIŞTIRILMESI

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER TABLOSU 1.0 AMAÇ:... 2 2.0 KAPSAM:... 2 3.0 SORUMLULAR:... 2 4.0 TANIMLAR... 2 5.0.UYGULAMA:... 2 5.1 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ BİRİMLERDE YAPILIR?... 2 5.2 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. Madde 2 de teknik 01 açıdan Ameliyathane Sorumlu Hekimi ne bağlı olduğu belirtildi. 12.03.2016 Yatan Hastadan Sorumlu

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GÖZ HASTALIKLARI SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Özel Çevre Hastanesi teşhis ve tedavi görecek, yatışına karar verilen hastaların

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 29.03.2012 Madde 2 ye Ayaktan Hastadan Sorumlu Başhemşire 01 eklendi. Madde 2.1 e Hasta Hizmetli Personeli eklendi. 13.09.2012 Çalışma saati 16.30-08.30

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ 2016 KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ Hazırlayanlar: Klinik Uygulama Komisyon Üyeleri Prof. Dr. Nursen NAHCİVAN Prof. Dr. Gülbeyaz CAN Prof. Dr. Nevin ŞAHİN Doç. Dr. Hülya KAYA(Başkan) Doç.

Detaylı

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Acil Tıp Anabilim Dalı acil servisine 18 yaşın üzerindeki tüm hastalar ve 18 yaş altı travma ve yanık hastaları kabul edilir ve UÜ-SK Acil

Detaylı

SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ Oryantasyon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ Hemşireler için Tıbbi Kayıtlar Hazırlayan: Cihan Arabacı 2013 Tıbbi Kayıtlardaki Sorumluluklarımız ** TIBBİ KAYITLARI TUTMAK ** - Yasal, - Mesleki, - Kurumsal, -

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-B BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/6 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER***

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji AD*, Biyokimya AD**, Kalp Damar Cerrahi

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta ve Yakınlarının Eğitimi Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/10 1. AMAÇ

Detaylı

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVĐ KURUMLARI DAĐRESĐ YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI Kadro Adı : Yüksek Hemşire Hizmet Sınıfı: Paramedikal Hizmetleri Sınıfı Derecesi : III (Đlk Atanma Yeri) Kadro Sayısı : 120 Maaş :

Detaylı

Türkiye Klinik Kalite Programı

Türkiye Klinik Kalite Programı Türkiye Klinik Kalite Programı 3 Mayıs 2013 Dr. Hüseyin ÖZBAY Amaç: Türkiye de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalite ölçme ve değerlendirme

Detaylı

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1 - AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma hastanesi fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde

Detaylı

TIBBİ DOKÜMANTASYON. Ders 4- Tıbbi Dokümanların Genel Özellikleri ve Kapsamı. Öğr. Gör. Hüseyin ARI T.C. İstanbul Arel Üniversitesi

TIBBİ DOKÜMANTASYON. Ders 4- Tıbbi Dokümanların Genel Özellikleri ve Kapsamı. Öğr. Gör. Hüseyin ARI T.C. İstanbul Arel Üniversitesi TIBBİ DOKÜMANTASYON Ders 4- Tıbbi Dokümanların Genel Özellikleri ve Kapsamı 1 Tıbbi Dokümantasyon Tıbbi kayıtların tutulma zorunluluğunun bulunduğu daha önce belirtilmişti. Bu kişinin hasta olarak sağlık

Detaylı

YATAN HASTA PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Özel Çevre Hastanesi'nde tedavi olmak üzere başvuran hastaların hastane ortamına en kısa sürede uyumunun

Detaylı

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA Giriş Önce zarar vermeyeceksin Primum non nocere Hippocrates of Kos Giriş Hatalar sıklıkla özensiz ya da dikkatsiz çalışmalar

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ HEMOTOLOJİ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM:

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

BENGÜ AKSOY benguaksoy@yahoo.com LOGO

BENGÜ AKSOY benguaksoy@yahoo.com LOGO BENGÜ AKSOY benguaksoy@yahoo.com LOGO İÇERİK 1.Hemşirelik Rollerini Etkileyen Eğilimler 2. Hemşirelik Felsefesi Dahilinde Uygulama 3. Yeni Nesil Bilgi Ağları ve Sağlık Kayıtları 4.Hemşirelikte Yeterlilik

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

Türkiye de Klinik Kalite Çalışmaları

Türkiye de Klinik Kalite Çalışmaları Türkiye de Klinik Kalite Çalışmaları Dr.Hasan GÜLER Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Araştırmaları Merkezi(UHGSfam) Kalite ve Akreditasyon Sempozyumu 1 Aralık 2017, İstanbul İçerik Sağlıkta

Detaylı

HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR

HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR GİRİŞ Hasta eğitimi, sağlığı koruyan ve bireylerde davranış değişikliği geliştirmeye yardım eden öğrenim deneyimlerinin

Detaylı

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 Nütrisyon Nütrisyon: İnsanların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışarıdan sağlamaları

Detaylı

BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dijitalleşme Süreçleri. Arzu Çelik

BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dijitalleşme Süreçleri. Arzu Çelik BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Dijitalleşme Süreçleri Arzu Çelik Batı Karadeniz Bölgesinde Ormanları ve gölleri ünlü Doğanın ocağı, İstanbul ve Ankara arasında Kısaca Tabiatın Kalbi Bolu Bolu AİBÜ İzzet Baysal

Detaylı

KLĠNĠK UYGULAMA HEMġĠRELĠK SÜRECĠ DEĞERLENDĠRME FORMU

KLĠNĠK UYGULAMA HEMġĠRELĠK SÜRECĠ DEĞERLENDĠRME FORMU HEMġĠRELĠK SÜRECĠ DEĞERLENDĠRME FORMU A-Veri Toplama (25 puan) Bütüncül yaklaşım doğrultusunda gereksinimlere yönelik yeterli ve doğru veri toplama Verileri nedenleriyle birlikte yazma ve doğru yorumlama

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı : Yüksek Hemşire Kadro Sayısı : 180 I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU (1) İdari yönden Başhekime, teknik yönden amirlerine karşı sorumlu

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 208 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ BÖLÜM UYUM REHBERİ Doküman Kodu Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

HASTA KABUL TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

HASTA KABUL TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Bakıma Erişim ve Bakımın Adem Aköl Sinan Özyavaş Sürekliliği Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/7

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı