Astrosismoloji. Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Astrosismoloji. Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V"

Transkript

1 Astrosismoloji Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V

2 Kırmızı Dev Yıldızlarda Güneş Benzeri Salınımlar CoRoT/Kepler Öncesi (ing. Pre-CoRoT/Kepler Era) Konvektif zarfa sahip bütün yıldızlarda güneş benzeri, stokastik salınımlar bekleriz. Miralar ve SR yıldızları gibi çok genişlemiş atmosfere sahip, ısı enerjisiyle sürülen (κmekanizması) yüksek genlikli değişimin gözlendiği yıldızlarda bu tür salınımları gözlemek zor olsa da kırmızı dev yıldızlarda bu mümkündür. Her ne kadar daha önce bu tür yıldızlarda Güneş-benzeri salınımların gözlendiğine dair iddialar olmuşsa da (α Boo: Smith vd. (1987), Innis vd. (1988), Merline vd. (1999), β Oph: Hatzes & Cochran (1994), Edmonds & Gilliland (1996), α UMa (Buzasi vd. 2000) ilk genel kabul gören, açık gözlem sonucu Frandsen vd. (2002) tarafından ξ Hya yıldızı için verilmiştir. Daha sonra Kallinger vd. (2005) GSC yıldızının Hubble verisinde, Setiawan vd. (2006) HD32887 (K4 III) ve HD81797 (K3 II-III) yıldızlarında Güneş benzeri salınımların varlığını ortaya koymuştur. Gough & Houdek (2002) çekirdekle genişlemiş zarf arasındaki dramatik yoğunluk farkının radyal olmayan modları çok daha fazla sönümleyeceği (ing. damping) öngörüsünde bulundular. Bu öngörü bu tür yıldızlarda sadece radyal modların gözlenebilir genliklere ulaşan fotometrik değişimler yaratabileceği anlamına gelebilir! Buna karşın Hekker vd. (2006) dört zonklayan dev yıldızın dikine hız gözlemleri üzerinde gerçekleştirdikleri çapraz korelasyon analizinde, bu yıldızlardaki değişimin ancak radyal olmayan salınımların varlığıyla açıklanabileceğini öne sürmüştür.

3 Kırmızı Dev Yıldızlarda Güneş Benzeri Salınımlar CoRoT/Kepler Devri Yerden yakın zamanlı yapılan tayfsal gözlemler (Aerts vd. 2008) ve CoRoT gözlemleri (Michel vd. 2008) Kırmızı Dev Yıldızlar'ın da düşük frekanslarda, düşük genlikli salınımlarının olduğunu, ancak mümkünse daha uzun süreli, kesintisiz gözlemlere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu. Bedding vd. (2010) Kepler Q1 verilerine dayanarak Kepler Kataloğunda (KIC, Latham vd. 2005) kırmızı dev olarak kodlanmış 1500 yıldızın astrosismolojik analizini gerçekleştirdiler. İnceledikleri yıldızların %20'sinde > %1'in üzerinde genliklerde M-türü dev salınımları (Mira ve SR) gözledikleri için bunları elediler. Kalan yıldızlardan 1000 kadarında düşük frekanslarda salınım frekansları, 700 kadarında büyük ayrışmayı (ing. large separation) hesaplayacak kadar yüksek genlikli frekansları tespit ettiler. Bedding vd. (2010) çalışmalarında bu yıldızlardan kırmızı devler kolunun (RGB) dibinde yer alan düşük ışınım güçlü Kırmızı Devlere (νmax > 100 μhz) odaklanmayı tercih ettiler. Bu yıldızlar için sismolojik parametreleri hesapladılar (νmax, Δν, δν).

4 ν nl Güneş'in SOHO üzerindeki GOLF cihazıyla elde edilen Güç Spektrumu ( Golf Science Team). Frekans Ayrışması: Farklı üst tonlardan (radyal düğümlerin sayısı, n) iki salınım modu arasındaki frekans farkını tanımlamak için kullanılır. Büyük Ayrışma (Large Separation, Δν): Aralarında bir üst ton (n-1,n) fark bulunan (birbirini takip eden) aynı dereceden (l) iki farklı salınım modu arasındaki frekans farkıdır (Güneş için 135 μhz). Anakol yıldızları için iyi bir yaklaşıklıkla ortalama yoğunluğun karekökü ile orantılıdır (Ulrich 1986) Küçük Ayrışma (Small Separation, δν): Aralarında bir üst ton (n-1,n) ve iki derece (l-2,l) fark olan iki farklı salınım modu arasındaki frekans farkıdır (Güneş için 9 μhz). Bu parametre çekirdeğin yapısı ve yıldızın yaşına duyarlıdır. Yüksek radyal basamak (n) ve düşük dereceden (l) akustik mod (p-modu) frekanslar (Güneş-benzeri salınım frekansları) için asimptotik ilişki (Vandakurov 1967, Tassoul 1980, Gough 1986) şeklinde ifade edilir. Burada ε birimsiz bir sabittir.

5 Echélle diyagramları Frekans spektrumunun Δν0 = < νn l - νn-1 l>nl şeklinde tanımlanan ortalama büyük ayrışma genişliğinde segmentlere ayrılıp üstüste yapıştırılmasıyla oluşturulur. Öncelikle frekans ekseni için uygun bir referans frekans seçilir (ν0). Daha sonra her bir νnl frekansı Δν0 ortalama büyük ayrışmasının cinsinden ifade edilir. νnl = ν0 + kδν0 + ŭnl Daha sonra ŭnl (0 ile Δν0 arasında değişir) x-eksenine, ν0 + kδν0 ise y-eksenine alınır. Δν0 frekans ölçeği (frequency modulo) olarak adlandırılır ve diyagramla birlikte verilir. Her bir derece (l) için bir simge kullanılır ve her bir frekansın genliğini göstermek üzere onun genliğiyle orantılı büyüklükte o dereceye ait bir sembol kulllanılır. Yandaki echélle diyagramında ν0 = 830 μhz, Δν0 = 135 μhz (sayı bir yerden tanıdık geldi mi?)'dir. Simgeler farklı dereceleri (l) göstermektedir. Eğer asimptotik ilişki zonklayan bir yıldız için tam olarak doğru olsa, bu diyagram yanda olduğu gibi aralarında δνl = νnl νn-1 l+2 küçük ayrışması kadar fark olan dik doğrulardan oluşur. Her bir derece için üst üste iki simge arasında ise hep Δν0 ortalama büyük ayrışma frekansı kadar fark olur. Oysa gözlenen durum böyle değildir.

6 Güneş zonklamaları için BiSON verilerine dayalı olarak oluşturulan echélle diyagramı. Burada ν0 = 830 μhz, Δν0 = 135 μhz 'dir. Bu durum yüzey yakınında değişen koşullardan (sıcaklık-basınç, kimyasal kompozisyon, iyonizasyon bölgeleri, konvektif katmanın sınırları, dolayısı ile dalga hızı) kaynaklanmaktadır. Asimptotik ilişkiden bu sapmalara bakarak, Güneş'in iç katmanları konusunda bilgi sahibi olmak mümkün olmuştur.

7 Bir altdev yıldız (1 MGüneş, Z, Gyr) için Echélle diyagramı. Daireler l = 0, üçgenler l = 1, kareler l = 2 modlarını, kırmızı dik doğru radyal modlara (l = 0) yapılan uyumlamayı (fit), kırmızı yatay kesikli doğru maksimum genliğin frekansı (νmax), noktalı mavi doğrular maksimum genliğin olduğu frekans pikinin FWHM değerlerini (0.25 νmax) göstermektedir. l = 0 moduna yapılan fit, asimptotik ilişki gereği Δν ve ε'u verir zira δν0l l = 0 ile l = l arasındaki frekans farkıdır. Örneğin δν 02, l=0 ve l=2 modları arasındaki frekans farkıdır. Diyagramdan da kolayca görülebileceği gibi bu frekans farkı sabit değildir ve artan frekansla azalır (kırmızı oklar). Asimptotik ilişki geçerli olsaydı var olmayacak bu azalışın Elsworth vd. (1990) tarafından yapılan çalışmaya lineer olduğu saptanmıştır.

8 Karma Mod (ing. Mixed Modes) Mod Çarpışması (ing. Mode Bumping) Kaçınılan Örtüşme (ing. Avoided Crossings) Konvektif zarfı olan yıldızlar evrimleştikçe zarf genişler ve akustik modların (p-modları) frekansı azalır. Aynı zamanda çekim modlarının (g-modları) frekansları artar, çünkü çekirdek giderek sıkışık hale gelir. Sonunda bazı pve g-modlarının frekansları birbirine çok yaklaşır ve bu yaklaşma çekirdek civarında g-, zarfta p-modu karakteristiklerine sahip karma modlar (f-modları) oluşturur. Bu özellikleri karma modların çekirdeğin yapısının çalışılması için kullanılmalarını sağlar. Bu modlar her ne kadar frekansça birbirine çok yaklaşsa da birbirlerini kesmez ve örtüşmezler. Bu kavram kaçınılan örtüşme (ing. avoided crossing) olarak adlandırılır ve özünde bir kuantum mekanik kavramıdır (Neuman & Wigner 1929). Asimptotik ilişkiden uzaklaşıldığı için bu modların frekansları Echélle Diyagramları'nda önemli ölçüde kaymış olarak görülür. Akustik (p) ve çekim (g) modlarının bu şekilde etkileşmesi mod çarpışması (ing. mode bumping) terimiyle kavramlaştırılmıştır (Christensen-Dalsgaard vd. 1995). Mod çarpışması sadece radyal olmayan modları (l = 1 ve l = 2) etkiler; bu nedenle de küçük ayrışma (δν) değerlerinin hesaplanmsında zorlukla karşılaşılır.

9 p- g- ve f-modlarının frekanslarının mod derecesine (l) göre değişimi

10 Ölçeklendirme Bağıntıları (ing. Scaling Relations) Maksimum genliğin olduğu frekans Büyük ayrışma Konvektif zarf bölgesi Konvektif çekirdek bölgesi ZAMS Klasik kararsızlık kuşağının soğuk taraftaki limitinden daha sıcak modeller (Z = 0.017) gri, ZAMS noktalı kırmızı eğri ile gösterilmiştir. Ayrıca evrim yolları üzerindeki keskin dönüşler işaretlenmiştir. (White vd. 2011)

11 Ölçeklendirme Bağıntıları (ing. Scaling Relations) White vd Sıcaklık ve metal bolluğunun ölçeklendirme bağıntılarına etkisi

12 C-D Diyagramı - I White vd : CoRoT yıldızları o: Kepler yıldızları : Yer gözlemleri o: Kepler devleri İzokronlar 0 Gyr 6 Gyr 12 Gyr Evrim yolları (sağ üstten sol alta doğru)

13 C-D Diyagramı - I White vd. 2011

14 C-D Diyagramı - II White vd Z = Z = Z = 0.028

15 C-D Diyagramının Özellikleri CD-II'nin üzerinde izokronların yatay olması Δν büyük ayrışmasının iyi bir yaş belirteci olduğunu göstermektedir. δν02 yerine başka bir küçük ayrışma (örn. δν01) da kullanılabilir. Ancak dev yıldızlarda δν01 kaçınılan örtüşmeler (ing. avoided crossings) nedeniyle asimptotik ilişkiden önemli ölçüde sapar. C-D diyagramı özellikle M < 1.5 MGüneş yıldızlar için faydalıdır, zira düşük kütlelerde evrim yolları birbirlerinden önemli ölçüde ayrılırlar. Altdev ve devlerde evrim yolları birbirlerine oldukça yaklaşmıştır. Bu tür yıldızların C-D diyagramındaki yerleri yaş ve kütlelerinin iyi bir belirteci olmaz. Anakol yıldızları için kütle belirleme hassasiyeti %1-5 düzeyindedir. Yaş özellikle dev yıldızlar için daha da problemlidir. Metal bolluğunun açık etkisi, söz konusu yıldızlar için metal bolluğunun spektroskopik yöntemlerle belirlenmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.

16 ε Diyagramı : CoRoT yıldızları o: Kepler yıldızları : Yer gözlemleri o: Kepler devleri White vd. 2011

17 ε Diyagramı White vd. 2011

18 Evrimleşmiş Büyük Kütleli (M > 9 MGüneş) Yıldızlarda Zonklamalar Büyük kütleli yıldızlar çekirdekleri dejenere olmadan demire kadar bütün elementleri yakarlar. ZAMS'ten ayrılmalarından itibaren (TAMS, RGB ve tekrar ZAMS yönünde geri giderken) ciddi miktardaki kütle kaybederler. Ancak ışınım güçleri neredeyse sabit kalır. L / M oranı bu nedenle sürekli artar. Bu artış yıldızın Eddington limitine (hidrostatik dengede bir yıldızın kütlesine göre sahip olabileceği en büyük ışınım gücü) yaklaşmasına neden olur. Bu limite yakın bir yıldızın kararlı kalması mümkün değildir. Yüksek dönme hızı kaynaklı karışma (ing. mixing) ve meridyonel hareketler, konveksiyon etkinliği, konvektif overshooting ve yüksek kütle kaybının henüz sismik modellerde yerini almamış olmasından dolayı bu yıldızlar hakkındaki bilgi sınırlı kalmaktadır. Büyük kütleli yıldızlar hakkında daha geniş bilgi için bkz. Heydari-Malayeri vd. (2004), Humphreys & Stanek (2005), Ignace & Gayley (2005),Saio vd. (2006), Godart vd. (2008), Bresolin vd. (2008)

19 Dönemli Değişen B ve A Süperdevleri (PVSG) A Süperdevleri (α Cygni Yıldızları) Bulundukları kümeler için çok iyi birer yaş ve uzaklık belirtecidirler (ing. standard candle). 10gün < P0 < 100gün, 0m.01 < ΔV < 0m.1 Salınım Kaynağı (Driver): He-III ve daha ağır elementlerin kısmi iyonizasyon bölgeleri kaynaklı κmekanizması tuhaf modlar (ing. strange modes) B Süperdevleri L > 5 Lgüneş, M > 20 MGüneş SPB karakteristiğinde gücünde SPB'lerde zonklamalar gözlenen (bu ışınım g-modlarının gözlenmesi beklenmez) 1gün < P0 < 25gün Salınım Kaynağı (Driver): He-III ve daha ağır elementlerin kısmi iyonizasyon bölgeleri kaynaklı κmekanizması Bu yıldızlarda yıldız rüzgarlarıyla kütle kaybının da sismik modellere dahil edilmesi gerekmektedir.

20 B2 / B3-Ib/II yıldızı HD 98419'un ışık değişimi (Perryman 1997)

21 Çok Parlak B Süperdevleri (LBVs: Luminous Blue Variables) LBVs Birkaç yüzyıl ya da bin yıl dönemli devasa patlamalar nedeniyle değişimler (ΔV > 2m). Yıldız bu sırada Eddington limitini aşabilir (η Carinae 1841, P Cygni 1600). 10gğn < Perupt < 40gün dönemli daha küçük patlamalar nedeniyle değişimler (ΔV ~ 1-2m) (S Dor, AG Car, R127) Düşük şiddetli düzensiz patlamalar nedeniyle değişimler (ΔV ~ 0m.5). PVSG tipi p-modu salınımları ve düşük frekanslı g-modu salınımları (Lamers vd. 1998) Salınım Kaynağı (Driver): He-III ve daha ağır elementlerin kısmi iyonizasyon bölgeleri kaynaklı pulses). κ-mekanizması (ing. thermal

22 LBV yıldızı AG Car'ın ışık değişimi (Sterken 1995)

23 WR123 yıldızının MOST verisi (Lefevre vd. 2005)

24 Altcüce Yıldızlar (ing. Subdwarfs, sd) Aynı tayf türünden bir anakol yıldızına göre 1m.5 2m daha sönük olan yıldızlardır. Gerard Kuiper tarafından 1939'da daha önce geçiş beyaz cüceleri (ing. intermediate white dwarfs) olarak adlandırılan, tayflarında anakol yıldızları için normal olmayan yapılar gösteren yıldızlara altcüce yıldızlar adı verilmiştir. Esasen yıldız evriminde bir aşamayı temsil etmezler! Soğuk altcüceler (ing. cool subdwarfs) enerjilerini çekirdekte Hidrojen yakarak üreten G-M tayf türünden yıldızlardır. Görece düşük parlaklıklarının nedeni Helyum'dan daha ağır elementlerle zenginleştirilmemiş, düşük metal bolluklu kimyasal kompozisyonlarıdır. Düşük metal bolluğu, donukluğu düşürür ve bu da bu tür yıldızlarda ışınım basıncını azaltır ve zarf genişlemez. Daha kompakt, daha sıcak ve ışınım gücü aynı tayf türünden bir yıldıza göre bu nedenle daha düşük olan bir yıldız olur. Bu yapıları morötede daha fazla ışınım yapmalarına (ing. ultraviolet excess) neden olur. Sıcak altcüce (ing. hot subdwarf) terimi çekirdekleri Helyum yakmaya başlamadan önce dış Hidrojen katmanlarını kaybeden, evrimleşmiş O-B tayf türü yıldızları anlatmak için kullanılır. Bu yıldızlar bulundukları yer itibarı ile ileri yatay kol yıldızları (ing. extreme horizontal branch) olarak da adlandırılırlar. Dış katmanlarını neden kaybettikleri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Çift sistem üyesi olmaları, yıldız atlı bir yoldaşla etkileşmeleri, beyaz cüce çarpışmalarıyla oluşmuş olmaları gibi öneriler getirilmiştir.

25 P-modu Değişen Altcüce B Yıldızları (p-mode Variable Subdwarf B Stars, sdbv) 1997'de Güney Afrika'da yapılan gözlemlerde bir sdb yıldızında 114 s. dönemli değişimlerin olduğunun anlaşılmasıyla farkedilmişlerdir. Genişlemiş Balmer ve zayıf Helyum çizgileri gözlenen bu yıldızlar K sıcaklık, log g ~5-6 aralığında yüzey çekim ivmelerine sahip olup M < 0.5 MGüneş kütlelidirler. Kırmızı dev kolunun tepesinde üst Hidrojen katmanlarını kaybettikleri için kabukta Hidrojen yakamazlar ve yatay p-modu kola oturmak yerine ileri yatay kol denen bölgeye doğrudan gelir ve hidrostatik dengede Helyum yakarlar. Helyumca ve silikon gibi elementlerce fakir olmaları yaşlı, küçük kütleli Pop-I yıldızları olarak değerlendirmelerini desteklemektedir. Küçük kütleli beyaz cücelerin atalarıdırlar yılı itibarı ile bilinen 300 civarında sdb yıldızından 30 civarındakiler saniye arası çoklu dönemlerle 0m.001 0m.3 arası genliklerde değişimler göstermektedirler. Salınım Kaynağı (Driver): Atomik difüzyon süreçleriyle zarfta yükselen demirin salınımın üretildiği bir iyonizasyon katmanında Z = 0.04'e ulaşınca neden olduğu donukluk kaynaklı κ-mekanizmasıyla salınırlar (Charpinet vd. 1997).

26 Kısa dönemli sdbv değişenlerinin prototipi EC14026'nın ışık eğrisi 1 mma = 1 mmag * 2.5 loge = mmag Kilkenny vd. (1997) EC14026'nın frekans spektrumu Kilkenny vd. (1997) 4 prototip p-modu sdbv yıldızının LAPOUNE (CFHT'de bağlı 3 kanallı fotometre) ve FUSE (Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer) Işık Eğrileri Gilles Fontaine

27 G-modu Değişen Altcüce B Yıldızları (g-mode Variable Subdwarf B Stars, sdbv) (PG Betsy Yıldızları) Dönemleri p-modu sdbv'lere göre daha uzun dönemlerle yüksek basamaktan g-modlarında görece daha düşük genliklerle salınırlar. p-modu sdbv'ler ile aralarındaki ilişki γ Dor δ Sct, β Cep SPB ilişkisine benzer. Henüz az sayıda bulunmuş olsa da çalışmalar sürmektedir (Ostensen (2006), Huber vd. (2008)). Salınım Kaynağı (Driver): Demirin iyonizasyon bölgesinde p-modu metal bolluğunun yeterli olması durumunda (Fontaine vd. 2003) l = 1, l = 2 radyal olmayan modları uyartılabilir. g-p modu sdbv karşılaştırması (Fontaine vd. 2003)

28 Kompakt Zonklayıcılar (ing. Compact Oscillators) Prototip 5 kompakt cismin CFHT teleskobuna bağlı LAPOUNE ışık eğrileri ( Gilles Fontaine)

29 Beyaz Cüceler (ing. White Dwarfs, WD) K K aralığına yayılmış pek çok farklı türden (zonklayan - zonklamayan, gezegenimsi bulutsu içinde olan olmayan) WD yıldızı bulunmaktadır (McCook & Sion 1999). DO Yıldızları K K sıcaklık aralığında, He-II'nin güçlü çizgilerini barındıran tayflara sahip bu nedenle Helyum atmosferli beyaz cüceler olarak bilinen yıldızlardır. O harfi O tayf türünden gelmekle birlikte O tayf türüne göre daha sıcak yıldızlardır. DB Boşluğu (ing. DB Gap) K K sıcaklık aralığında fazla Helyum atmosferli beyaz cüce bulunamamıştır (Liebert 1986, Eisenstein vd. 2006). Yüksek kütle çekimi nedeniyle ağır elementler çökerken hidrojenin yükselmesiyle katmanlaşan atmosfere sahip yıldızlar DB boşluğunun mavi tarafını (~45000 K), He-I / He-II iyonizasyon bölgesi ile üst atmosferin arayüzünde oluşan konvektif katmanın katkısıyla helyumu yukarı çıkarıp, hidrojeni batıran bir mekanizmaya sahi yıldızlar DB boşluğunun kırmızı tarafını oluştururlar. Alternatif bir açıklama için bkz. Shibahashi (2005). DB Yıldızları K K sıcaklık aralığında, tayflarında He-I'in güçlü çizglerini barındıran ancak H ve Z çizgilerini varsa dahi az miktarda içeren yıldızlardır. Yine Helyum atmsoferlidirler, anakol B yıldızlarına göre farklı sıcaklıklarda olabilmekle birlikte onlar gibi nötral He (He-I) çizgileri baskındır. DA Yıldızları 7400 K K sıcaklık aralığında olsalar da 4500 K ya da K gibi uç sıcaklık değerlerine sahip nadir örnekleri de bulunmaktadır. Tayf türü adlandırması yine tayfsal benzerlik kriteri nedeniyle yapılmaktadır. Galakside çok fazla sayıda bulunan bu yıldızlar M > 9 MGüneş yıldızların kalıntılarıdır ve sönük olmaları nedeniyle keşfedilmiş olanların sayısı azdır (~10000, %80 DA, %8 DB, SDSS Kataloğu, Eisenstein vd. 2006).

30 Beyaz Cüce Zonklayıcılar DOV Zonklayıcıları (GW Vir Yıldızları): Gezegenimsi bulutsu içinde bulunanları PNNV olarak bilinen DO beyaz cüceleridir. 7dk < P < 30dk dönemlerle Ca ve O'nin kısmi bölgeleri kaynaklı κ-mekanizması iyonizasyon (Starrfield vd. 1984) nedeniyle salınırlar. DBV Zonklayanları (V777 Her YIldızları) Aynı mekanizmayla, bu katmanların (Ca ve O kısmi iyonizasyon DOV bölgeleri) daha derinde olması nedeniyle düşük frekanslı g-modlarında olarak salınan beyaz cücelerdir. Pek çok modda birden salındıkları için ışık eğrileri ve frekans analizlerinde mod çiftleşmesi (ing. mode coupling), vuru (ing. beat) gibi olgulara sıkça rastlanır. DAV DB Boşluğu Zonklayanları (ZZ Ceti Yıldızları) Konveksiyon tarafından sürülen, saniye ZZ Ceti Yıldızları arası dönemli çoklu modda zonklamalara sahiptirler (Brickhill 1991a, Goldreich & Wu 1999, Wu & Goldreich 1999). Genlikleri ile dönemleri arasında bir ilişki bulunmaktadır (Clemens 1994).

31 DOV Yıldızı PG 'nin WET ışık eğrisi (Kawaler vd. 2004) DBV Yıldızı PG 'ün WET ışık eğrisi DAV Yıldızı G29-38 'in WET ışık eğrisi

32 Çift Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsations in Binaries) Yıldızların etkileşmediği durumlarda çift sistem doğasının zonklayan yıldızın parametrelerini hassas belirlemeye yardımcı olması dışında bir etkisi olmaz! (α Cen A, α Cen B, WR86, oea yıldızları) Bu avantaj zaman zaman ortaya çıkmakla birlikte hiç gözlenmediği Güneş-benzeri salınımlar, roap, γ Dor, RR Lyr, Klasik Sefeidler, birkaç tanesinin gözlendiği B-tayf türünden zonklamalar ve kompakt zonklayıcılara, birkaç on tanesinin gözlendiği δ Scuti, Mira ve yarı düzenli değişenlere uzanan bir yelpazede değişiklik gösterir (Pigulski 2006, Lampens 2006). Yıldızların etkileştiği durumlarda (kütle transferi) kütle transferi-zonklama ilişkisi ilgi çekici hale gelir. Ayrıca disk varlığında (X-ışını ve Be çiftleri), diskin gösterdiği salınımlar da ilgi çekicidir. Tedirginlik etkilerinin zonklamalar üzerine yapıtığı etkiler de aktif bir çalışma alanı olmuş durumdadır (Claret vd. 2005, Smeyers & Denis (1971), Saio (1981), Reyniers & Smeyers (2003a,b), Willems & Claret (2005)). Bu etkilerin maksimum olduğu elipsoidal değişen içeren çift sistemler hakkında bir değerlendirme için bkz. Aerts (2007). Tedirginlik etkilerinin var olan zonklamaları etkilemesinin yanı sıra zonklamaları tetikleyebildikleri de uzun zamandır bilinmektedir (Cowling 1941, Kato (1974), Zahn (1975), Savonije & Papaloizou (1984), Kosovichev & Novikov (1992), Diener vd. (1995), Witte & Savonije (1999ab;2001), Savonije & Witte (2002), Willems vd. (2003), Rathore vd. (2005)). Bu şekilde tetiklenen zonklamaların rezonansları, salınım modlarının yanı sıra yörünge dış merkezliliği, yörünge dönemi, bileşen kütle ve büyüklüklerine de bağlıdır.

33 PG 1336'nın VLT ULTRACAM cihazı ile elde edilen ışık eğrisi üzerinde tutulma kaynaklı ışık değişimlerinin yanı sıra, elipsoidal etkiler ve zonklamalar açıkça görülmektedir. Vuckovic vd. (2007)

34 Kaynaklar Bedding, T. vd., 2010, Solar-like Oscillation in Low Luminosity Red Giants First Results from Kepler, ApJ, 713, L176 Baudin, F. vd., 2011, Amplitudes and Lifetimes of Solar-like Oscillatons Observed by CoRoT, A&A, 529, A84 Bedding, T. vd. 2011, Replicated Echelle Diagrams in Asteroseismology A Tool for Studying Mixed Modes and Avoided Crossings, arxiv preprint Christensen-Dalsgaard, J., 2011, Asteroseismology of Red Giants, arxiv preprint Mosser, B., 2011, Red Giants Unveiled, SF2A White, T.R. vd., 2011, Asteroseismic Diagrams from a Survey of Solar-like Oscillations with Kepler, ApJ, 742, L3 White, T.R. vd., 2011, Calculting Asteroseismic Diagrams for Solar-like Oscillations, ApJ, 743, 161 Hekker, S. vd., 2012, Solar-like Oscillation in Red Giants Observed with Kepler, A&A, 544, A90 Miglio, A. vd., 2012, Solar-like Pulsating Stars as Distance Indicators G and K Giants in the CoRoT and Kepler Fields, EPJ Web of Conferences, 19, 5012 Mosser, B. vd., 2012, Characterization of the Power Excess of Solar-like Oscillation in Red Giants with Kepler, A&A, 537, A30 Samadi, R.. vd., 2012, Amplitudes of Solar-like Oscillations in Red Giant Stars, A&A, 543, A120 Mosser, B., 2013, Red Giant Seismology Observations, EPJ Web of Conferences, 43, 3 Mosser, B. vd, 2013, Asymptotic and Measured Large Frequence Separations, A&A, 550, A126 Hekker, S. vd., 2013, CoRoT and Kepler Results on Solar-like Oscillators, Adv. Sp. Res., 1581

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar 801.526 Astrosismoloji Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Yeni doğan yıldızlar kütlelerine bağlı olarak

Detaylı

801.526 Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III

801.526 Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III 801.526 Astrosismoloji Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III Anakol Civarı B-Tayf Türü Bölgesinde Değişen Yıldızlar Anakol civarındaki B-tayf türünden yıldızlarda κ-mekanizmasıyla zonklamaların

Detaylı

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Dr. Cenk KAYHAN Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri İSTEK Belde Okulları Bilim Merkezi 6 Eylül 2018 İçerik Gezegen Keşifleri Titreşim gösteren yıldızlar

Detaylı

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ DANIŞMAN Prof. Dr. Zeki EKER İzokronlar ile Yaş Tayini

Detaylı

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim Yıldızların Yapısı ve Evrimi Anakol Sonrası Evrim Anakol Evriminin Sonu Anakolda yıldız hidrostatik dengede ve çekirdekte hidrojenini yakıp helyuma çevirecek yeterli sıcaklığa sahip. Şimdi yıldız kimyasal

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Pazartesi Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Salı Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2.1 Alt devler kolu (ing. Subgiant branch - SGB) 2.2.2 Kırmızı devler kolu (ing. Red giant branch - RGB) 2.2.3 Yatay kol (ing. Horizontal branch

Detaylı

2.3 Asimptotik Devler Kolu

2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3.1 Erken Asimptotik dev kolu 2.3.2 Termal pulsasyon yapan Asimptotik dev kolu 2.3.3 Üçüncü karışım ve Karbon yıldızları 2.3.4 s-süreci nükleosentezi 2.3.5 Kütle kaybı ve AGB

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 10 1. KONU: YILDIZ EVRİMİ 2. İÇERİK Yıldız Oluşumu Virial Teoremi, Jeans Kütlesi Zaman

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

801.526 Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II

801.526 Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II 801.526 Astrosismoloji Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II SX Phe Yıldızları Pop II (yaşlı, metalce fakir yıldızlardır) F2-A5 tayf türü aralığında yer alırlar Yüksek genlikli δ Sct

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim 2.1 HR Diyagramı ve Anakol 2.2 Alt devler kolu, Kırmızı devler kolu, Yatay kol 2.3 Asimptotik devler kolu 2.4 Gezegenimsi bulutsular 2.1 H-R Diyagramı ve Anakol: Giriş Bir

Detaylı

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi İbrahim Aköz, Kadri Yakut Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 20. Ulusal Astronomi Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum 5-9

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR jhfdssjf Yıldızlar, yıldızlar arası gaz ve toz bulutlarından gruplar halinde oluşurlar. Bu gruplardaki yıldızlar bazen çift veya çoklu olarak meydana gelirler.

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme 801.526 Asterosismoloji Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme Zonklama Modlarının Belirlenmesi (ing. Mode Identification) Asterosismolojinin temel verisi zonklama frekanslarıdır. Frekansların gerek parametrik

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 08 1. KONU: TAYFSAL GÖZLEM 1 2. İÇERİK Doppler Etkisi Kirchhoff Yasaları Karacisim Işınımı

Detaylı

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II ÇĐFT YILDIZLAR Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 ÇĐFT YILDIZLARIN BULUNUŞU Çift yıldız terimi ilk defa Claudius Ptolemy tarafından υ1 ve υ2 Sagittarii yıldızları için kullanılmıştır. Açısal ayrıklığı

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Evrende Var Olan Yıldız Türleri

Evrende Var Olan Yıldız Türleri Evrende Var Olan Yıldız Türleri Yıldızlar da, evrende var olan her şey, hatta canlı varlıklar gibi türlere ayrılırlar. Yıldız türleri, doğum anındaki kütlesinden tutun da, ömür sürecindeki değişimlere

Detaylı

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama Hazırlayan: Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU Dikkat: Bu ders notu dersin tamamını içermez! 8.3 Boltzmann ve Saha Kanunları 8.3.1 Boltzmann Kanunu Boltzmann kanunu bir

Detaylı

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Öte-Gezegenli Yıldızlar Bulunan yaklaşık 2000. Beklenen milyonlarca! Hubble Science Briefing

Detaylı

AST404 Gözlemsel Astronomi. Ders 10 : Yıldız Evrimi

AST404 Gözlemsel Astronomi. Ders 10 : Yıldız Evrimi AST404 Gözlemsel Astronomi Ders 10 : Yıldız Evrimi Anakol Öncesi Evrim Yıldızlar yıldızlararası ortamdaki moleküler gaz bulutlarında (yıldız oluşum bölgelerinde) oluşurlar Bir yıldızın evrimi onu oluşturan

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri 43 Yıldızlardan Yıldızsılara Test in Çözüleri. Tabloda verilen bilgilerin taaı doğrudur. Ancak bu sınava giren öğrenci III ve V nuaralı doğru bilgileri yanlış işaretleiştir. Bu nedenle sınavdan 60 puan

Detaylı

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Mehmet TANRIVER Erciyes Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mtanriver@erciyes.edu.tr

Detaylı

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZLARIN EVRĐMĐ Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZ OLUŞUMU Kara Cisim Işıması Işıma şiddeti Hertzsprung-Russell diyagramı. (HR Diyagramı) Ne işe yarar?

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale ÇELİK ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

Bölüm 4 Yıldızların Dejenere Kalıntıları. 4.1 Beyaz Cüceler 4.2 Nötron Yıldızları Pulsarlar Magnetarlar 4.

Bölüm 4 Yıldızların Dejenere Kalıntıları. 4.1 Beyaz Cüceler 4.2 Nötron Yıldızları Pulsarlar Magnetarlar 4. Bölüm 4 Yıldızların Dejenere Kalıntıları 4.1 Beyaz Cüceler 4.2 Nötron Yıldızları 4.2.1 Pulsarlar 4.2.2 Magnetarlar 4.3 Karadelikler Beyaz cüceler, küçük ve orta kütleli (

Detaylı

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER KLER BEYAZ CÜCELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER, EVRİMLERİNİN SON SAFHALARINDA OLAN YILDIZLARDIR. BİR YILDIZ ANAKOLDAKİ EVRİMİ BOYUNCA, ÇEKİRDEĞİNDEKİ

Detaylı

TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri

TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri Hasan H. Esenoğlu 1, Almaz Galeev 2, 3, Niyaz Nuryev 3 1 İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi

Detaylı

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4.1 Giriş Modern kuantum kuramı gelişmeden önce, tayfların açıklanması ancak temel düzeyin altında gelişti. Güneş benzeri yıldızların tayflarında görülen çoğu çizgilerin kimyasal

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER İzleyen sayfalarda gözlem programlarında yer alan bazı değişken yıldızların uzun zamanlı ışık eğrilerinden örnekler yer almaktadır. Bu kadar uzun zaman aralığını

Detaylı

Asterosismoloji. Ders 5 Uygulama: DIAMONDS

Asterosismoloji. Ders 5 Uygulama: DIAMONDS 801.526 Asterosismoloji Ders 5 Uygulama: DIAMONDS Global Sismik Parametrelerin Elde Edilmesi Güneş-benzeri salınımların alamet-i farikası güç spektrumunda birbirinden düzenli aralıklarla ayrılan piklerin

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

Astrosismoloji ye Giriş

Astrosismoloji ye Giriş Astrosismoloji ye Giriş Yrd. Doç. Dr. Özgür BAŞTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bu Derste Ne Göreceğiz? Tarihçe Astrosismoloji (Asteroseismology)

Detaylı

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Algol tipi sistemler (klasik algol) *Örten çift yıldız sistemi

Detaylı

Leyla Yıldırım Bölüm BÖLÜM 2

Leyla Yıldırım Bölüm BÖLÜM 2 BÖLÜM 2 PERİYODİK HAREKETLERİN ÜSTÜSTE GELMESİ Birçok fiziksel durum, aynı sistemde iki veya daha fazla harmonik titreşimin aynı anda uygulanmasını gerektirir. Burada aşağıdaki temel kabule bağlı olarak

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

Dışmerkezlik ( e Şekil 6.10.

Dışmerkezlik ( e Şekil 6.10. Dışmerkezlik (e) Eğer çift yıldız sisteminin yörüngesi dairesel ise bu durumda bileşen yıldızlar yörüngeleri üzerinde sabit hızlarda hareket ederler. Birinci ile ikinci minimumlar arasındaki zaman farkı

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler Çoklu Sistemlerin Dinamiği Birinci birbirini gezegen gezegen Yaklaşım (Kepleryan yörünge yaklaşımı): Gezegenler görmüyor ve her bir gezegenin

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

20. Ulusal Astronomi Kongresi

20. Ulusal Astronomi Kongresi 20. Ulusal Astronomi Kongresi SV Cam Sisteminin Homojen Olmayan Yüzey Parlaklık Dağılımının İncelenmesi İbrahim ÖZAVCI, Hakan Volkan ŞENAVCI, Engin BAHAR, Onur YÖRÜKOĞLU, Didem Dilan İZCİ ve Selim Osman

Detaylı

GÜNEġ VE SALINIMLAR. Halil KIRBIYIK

GÜNEġ VE SALINIMLAR. Halil KIRBIYIK GÜNEġ VE SALINIMLAR Halil KIRBIYIK Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, 06531 Ankara kirbiyik@newton.physics.metu.edu.tr Özet: Bu çalışmada Güneş teki salınımlar konusu

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? Astronomların en büyük hayallerinden biri Dünya mıza benzer bir gezegen keşfetmektir. SETI Projesi 1971 yılında SETI

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL Kimyasal Tuhaf (Peküler) Yıldızlar Sıradışı metal bollukları Genellikle sıcak, anakol yıldızlarıdır.

Detaylı

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu ve Gökadalar Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimialtında milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde

Detaylı

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yıldızımız GÜNEŞ Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-konferans: 13 Nisan 2016 Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilime Yolculuk Projesi Amaterasu, Japon Güneş Tanrıçası Arinna,

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 3. Atmosferin tabakaları Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Yıldızların Evrimi. Zeki Aslan

Yıldızların Evrimi. Zeki Aslan Yıldızların Evrimi Zeki Aslan Yıldız oluşumu Yıldızların anakol yaşamı Enerjilerini nasıl karşılar Anakol sonrası evrim Yıldız ölümleri Yıldız nedir? Bu soruyu insanlık yüz binlerce belki de milyonlarda

Detaylı

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU,

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, Umut A.Yıldız Ewine van Dishoeck, Lars Kristensen Universiteit Leiden Leiden Gözlemevi Türkiye'de IR Astronomisi ve Doğu Anadolu Gözlemevi Erzurum, Türkiye, Nisan 2, 2011

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde SU Lise Yaz Okulu Karanlık Madde Gökadamızın kütle dağılımı Diskteki yıldızlar merkez etra0nda Kepler yörüngelerinde dolaş9kları için gökada diskinin Kütlesi yıldızların hareke< incelenerek bulunabilir.

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi 9. Ulusal Astronomi Kongresi, 5-7 Eylül 1994. ODTÜ-Fizik Bölümü, ANKARA (POSTER) Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi Selim SELAM ve Osman DEMİRCAN A.Ü. Gözlemevi, Fen Fakültesi, 06100,

Detaylı

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK DALGA NEDİR? Bir deprem veya patlama sonucunda meydana gelen enerjinin yerkabuğu içerisinde farklı nitelik ve hızlarda yayılmasını ifade eder. Çok yüksek

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi.

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. IŞINIMLA ISI TRANSFERİ 1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. 2. TEORİ ÖZETİ Elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar vasıtasıyla

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1. DENEY GENLİK MODÜLASYONUNUN İNCELENMESİ-1 Arş. Gör. Osman

Detaylı

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri Erkan, N; Slee, O B; Budding, E; Johnston Hollitt, M Özet Bu çalışmada kapsamında AB Dor manyetik aktif çoklu yıldız dizgesi, Kasım 2006 ve Ocak 2007 tarihlerinde Avustralya

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi A. Erdem, E. Budding, M.D. Rhodes, Ç. Püsküllü, F. Soydugan, E. Soydugan, M. Tüysüz, O. Demircan WinFitter yazılımı, ILOT (ya da diğer adıyla CURVEFIT)

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 09 1. KONU: Tayfsal Analiz II 2. İÇERİK Kirchhoff Kanunları Çizgi Analizi ile Element Tespiti

Detaylı

Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Meteoroloji Meteoroloji, içinde yaşadığımız atmosfer tabakasının

Detaylı

KLASİK FRAKTALLAR FRAKTAL ÖZELLİKLERİ VE BOYUT

KLASİK FRAKTALLAR FRAKTAL ÖZELLİKLERİ VE BOYUT KLASİK FRAKTALLAR FRAKTAL ÖZELLİKLERİ VE BOYUT.. KENDİNE BENZERLİK VE AFİNİTE Fraktal özelliklerinden bir diğeri de kendine benzerlikdir. Geometrik açıdan, aynı şekle sahip olan geometrik şekiller birbirine

Detaylı

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ Mert ACAR Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEVLEN Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Hasan Ali DAL, Esin SĠPAHĠ Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi

Detaylı

Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi

Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi KAYNY İçeren Sistem Nötron Yıldızı İçeren X-ışını Çifti Eş Yıldız Nötron Yıldızı UAK 2015-ÇB-S.Ç.İnam

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI ELASTİK DALGA YAYINIMI (016-10. Ders) Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA Geçtiğimiz ders; Cisim dalgaları (P ve S) Tabakalı ortamda yayılan sismik dalgalar Snell kanunu Bu derste; Yüzey dalgaları (Rayleigh ve Love)

Detaylı

ASTROFİZİĞE GİRİŞ. Şekil 1. Elektromanyetik tayf türleri

ASTROFİZİĞE GİRİŞ. Şekil 1. Elektromanyetik tayf türleri ASTROFİZİĞE GİRİŞ 1. Elektromanyetik Tayf Elektromanyetik dalgalar birbirlerine dik ve eş güdümlü hareket elektrik ve manyetik alanlardan oluşur. Elektromanyetik dalgalara verilebilecek en iyi örnek gözümüzün

Detaylı

Otomatik Kontrol (Doğrusal sistemlerde Kararlılık Kriterleri) - Ders sorumlusu: Doç.Dr.HilmiKuşçu

Otomatik Kontrol (Doğrusal sistemlerde Kararlılık Kriterleri) - Ders sorumlusu: Doç.Dr.HilmiKuşçu ROOT-LOCUS TEKNİĞİ Lineer kontrol sistemlerinde en önemli kontrollerden biri belirli bir sistem parametresi değişirken karakteristik denklem köklerinin nasıl bir yörünge izlediğinin araştırılmasıdır. Kapalı

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler 15 Mayıs 2002 Problem 11.1 Tek yarıkta kırınım. (Giancoli 36-9.) (a) Bir tek yarığın genişliğini iki katına çıkarırsanız, elektrik

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Türbülanslı Akış Mühendislik uygulamalarında akışların çoğu türbülanslıdır ve bu yüzden türbülansın

Detaylı

KATAKLİZMİK DEĞİŞEN YILDIZLAR

KATAKLİZMİK DEĞİŞEN YILDIZLAR T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ BÖLÜMÜ A448 ÖZEL KONU KATAKLİZMİK DEĞİŞEN YILDIZLAR Hazırlayan: Mesut Yılmaz 97055005 Danışman: Prof. Dr. Semanur Engin Ankara 2001 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği ANTENLER Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Ders içeriği BÖLÜM 1: Antenler BÖLÜM 2: Antenlerin Temel Parametreleri BÖLÜM 3: Lineer Tel Antenler BÖLÜM 4: Halka Antenler

Detaylı

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II YILDIZLARARASI ORTAM Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu gibi bir gökadadaki yıldızlar arasında ortalama 2-3 parsek uzaklık vardır. Yıldızlar arasındaki uzay yayılmış madde ile doludur.

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi 1 Isınan cisimlerin genleşmesi, onları meydana getiren atom ve moleküller arası uzaklıkların sıcaklık artışı ile artmasındandır. Bu olayı anlayabilmek için, Şekildeki

Detaylı

Galaksi Grupları ve Kümeleri

Galaksi Grupları ve Kümeleri Galaksi Grupları ve Kümeleri 1- Yerel Galaksi Grupları 2- Galaksi Kümeleri 3- Kütle Tahminleri 4- Ölçeklendirme İlişkileri 5- X-Işın Radyasyonu 6- Maddenin Geniş Ölçekli Dağılımı 7- Kümelerin Oluşumu ve

Detaylı

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması ŞENAY AVDAN 1,2, Hasan AVDAN 1,2, Aysun AKYÜZ 1,2, Nazım AKSAKER 2,3, Alexander VINOKUROV 4, Sergei FABRIKA 4 1 Çukurova

Detaylı

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Haluk YÜCEL 101516 DERS RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ DEDEKTÖRLERİN TEMEL PERFORMANS ÖZELLİKLERİ -Enerji Ayırım Gücü -Uzaysal Ayırma

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

KABLOSUZ İLETİŞİM

KABLOSUZ İLETİŞİM KABLOSUZ İLETİŞİM 805540 MODÜLASYON TEKNİKLERİ SAYISAL MODÜLASYON İçerik 3 Sayısal modülasyon Sayısal modülasyon çeşitleri Sayısal modülasyon başarımı Sayısal Modülasyon 4 Analog yerine sayısal modülasyon

Detaylı