KİŞİSEL DOZİMETRİ HİZMETLERİ. Çiğdem YILDIZ SANAEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KİŞİSEL DOZİMETRİ HİZMETLERİ. Çiğdem YILDIZ SANAEM"

Transkript

1 KİŞİSEL DOZİMETRİ HİZMETLERİ Çiğdem YILDIZ SANAEM SAĞLIK FİZİĞİF İĞİ BİRİMİ

2 Radyasyondan Korunma Temel Amaç: -Ani radyasyon etkilerini önlemek, -Kanser ve genetik hasar oluşturma riskini sınırlamakts rlamaktır. r. Doz değerlerinin eşikli etki sınırının altında tutulması ve deterministik etkilerin önlenmesi Stokastik etkilerin ortaya çıkma olasılığının mümkün olabildiğince azaltılması

3 Radyasyondan Korunma ICRP nin görevi; radyasyon korunması ile ilgili temel ilkeleri hazırlamak ve tavsiyelerde bulunmaktır. Bu temel ilkeler ve tavsiyeler, radyasyon uygulamalarında sınırlamalara s gitmeden radyasyonun zararlı etkilerine karşı şı genel korunma sisteminin geliştirilmesine yöneliktir. y ICRP, bağıms msız z bir uzman kuruluştur. Üyeleri, milliyetlerine göre g değil, uzmanlık k konularında nda uygun bir denge sağlamak amacıyla, tıbbi t radyoloji, sağlık k fiziği, i, genetik ve diğer ilgili alanlardaki kişisel isel değerleri erleri esas alınarak seçilmektedir. ICRP nin önerileri, kuruluşundan undan bu yana radyasyon korunmasından ndan sorumlu ulusal ve uluslararası kuruluşlar lar tarafından benimsenmekte olup; son yıllarda y geliştirilen radyasyon korunmasının felsefesi üç başlıkta toplanmış ıştır.

4 Radyasyondan korunma şartları: 1-Gereklilik (justification( justification); Işınlanan kişilere ilere veya toplumlara radyasyondan kaynaklanacak hasarları dengeleyecek net bir yarar sağlamayan hiçbir ışınlamaya izin verilmemelidir. 2-Optimumlaştırma (Optimization( Optimization); Gerekliliği i onaylanmış uygulamalarda ekonomik ve sosyal faktörler göz g önünde nde bulundurularak bütün b n radyasyon ışınlamalar nlamalarında nda mümkm mkün n olan en düşük k dozun alınmas nması sağlanmal lanmalıdır r (ALARA=As Low As Reasonable Achievable). 3- Doz sınırlars rları; Kişilerin ilerin aldıklar kları doz eşdee değerleri erleri komisyon tarafından tavsiye edilen doz sınırlarını aşmamalıdır.

5 Doz SınırlarS rları Radyasyon Görevlisi G Personel Ardışık 5 yıl üzerinden ortalama alındığında yılda Tek bir yılda Göz lensi için yılda Eller, ayaklar veya deri için yılda 20 msv 50 msv 150 msv 500 msv Toplum üyesi kişiler iler Ardışık 5 yıl üzerinden ortalama alındığında yılda Tek bir yılda Göz lensi için yılda Eller, ayaklar veya deri için yılda 1 msv 5 msv 15 msv 50 msv

6 Mesleki Doz SınırlarS rları: Mesleki ışınlanmalar için etkin doz eşdeğeri; ardışık 5 yıllık ortalama alındığında yılda 20 msv i (5 yılda 100 msv), kaçınılmaz durumlarda tek bir yılda 50 msv i aşamaz. Bu değerler maksimum tolere edilebilir doz değerleri olup, radyasyonla çalışan kişiler radyasyon ışınlanmalarını, tolere edilebilir doz değerleri içinde en az doza maruz kalacak şekilde korunmalıdır.

7 Halk için i in doz sınırlars rları: Halkın doğal radyasyondan aldığı ve yaşadığı yere ve zamana göre değişen kişisel dozların ötesinde yapay radyasyon kaynaklarından alacakları dozlar için yılda 1 msv lik sınır getirilmiştir.

8 Radyasyondan korunma Zaman

9 ZAMAN Tıbbi işlemlerin radyasyon üretilebilen bir cihaz ya da radyoaktif bir kaynak kullanılarak yapıldığı ortamlarda ne kadar az zaman geçirilirse o kadar az doza maruz kalınır.

10 UZAKLIK 1 / r 2 Bir nokta radyasyon kaynağından alınan doz, kaynaktan olan uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Saçılan radyasyon da bir radyasyon kaynağıdır. Diagnostik enerjilerde kullanılan X-ışınlarının % 0.1 i hastadan saçılır. Bu yüzde kullanılan ışınlama alanına göre değişir. Grafi ve skopi çalışanlarına hastadan en az 2 m uzakta durmaları önerilir.

11 ZIRHLAMA I = I 0 e - μx Radyasyonun madde ile etkileşiminde lineer zayıflatma katsayısı (μ), radyasyonun cinsine ve enerjisine olduğu kadar malzemenin yoğunluğu ve atom numarasına da bağlıdır.

12 RADYASYON ÇEŞİTLERİNE GÖRE G ZIRHLAMA Radyasyon alanlarının inşası aşamasında duvarlarda; uygulama aşamasında ise kurşun paravan ve önlüklerle sağlanmalıdır. Kurşun önlükler diagnostik enerjideki fotonlar için iyi bir koruma sağlarken radyoterapi ve nükleer tıptaki yüksek enerjili fotonlar için yetersiz kalmaktadırlar. Beta yayınlayıcılar ise kurşun gibi yüksek atom numaralı malzemelerle etkileşimlerinde x-ışını üretirler. Bu nedenle zırhlamada düşük atom numaralı maddeler kullanılmalıdır.

13 Riskin Kabul Edilebilir Seviyelerinin Belirlenmesi Kabul Edilemez Seviye Tolere Edilebilir Seviye Doz Limitleri Optimizasyon Sonrası Kabul Edilebilir Seviye

14 KİŞİSEL DOZİMETRE ZORUNLULUĞU: U: Denetimli alanlarda çalışan kişilerin ilerin dozimetre kullanması zorunludur. KORUYUCU GİYSG YSİ VE TEÇHİZAT: Yapılan işin i in niteliğine ine uygun koruyucu giysi ve teçhizat kullanılır.

15 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN DAN KORUNMA Radyasyon şiddeti mesafenin karesi ile azalmakta, hasta ile X-ışını tüpü mesafesi artırılması halinde hastanın alacağı doz da düşük olacaktır. Hasta ile tüp fokusu arasındaki mesafe 1 m den 1.5 m ye çıkarılırsa hastanın cildi % daha az doz alacaktır.

16 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN DAN KORUNMA X-ışınları ile hasta vücudunun etkileşimi, X- ışınlarının enerji spektrumuna oldukça bağlıdır. Enerji spektrumu ise voltaj ve filtrasyondan etkilenmektedir. Yüksek voltaj ve filtrasyonda X- ışınları vücutta daha az durdurulmaktadır. 80 kv ve 2 mm Al toplam filtrasyonda yapılan bir radyografide hastanın alacağı doz, 120 kv 5 mm Al filtrasyonla yapılan çekimden alacağı dozdan % 87 fazla olacaktır.

17 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN DAN KORUNMA X-ışını cihazı ve ekipman : Uluslararası Radyasyon Korunması Komitesi (ICRP), hastanın alacağı radyasyon dozunu en düşük seviyede tutmak için X-ışını cihazlarıyla çalışmada uyulması gerekli bir takım koşulları tavsiye etmiştir.

18 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN DAN KORUNMA Sürekli toplam filtre 2.5 mm alüminyum eşdeğerinden daha az olmamalı, Şalter baskılı el veya ayak tipte olmalı, Tüp fokusu cilt mesafesi 40 cm den az olmamalı mesafe mümkün olduğu kadar uzun tutulmalıdır. Cihazın ışıklı diyaframları olmalı ve diyaframlar iyi çalışmalıdır.

19 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN KORUNMA Bir oda içerisinde aynı anda 2 hastanın radyolojik incelemesi yapılmamalı, Çocuklar ile hamile kadınların radyolojik incelemelerinde özel itina gösterilmelidir.

20 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN KORUNMA Organizasyon; Bir radyolojik tesisin, bir binada alacağı yer çok önemlidir. X-ışını odaları yeterli boyutlarda ve cihazlar uygun yerleştirilmiş olmalı, Tek tüplü odalar en az 16 m 2 Çift tüplü odalar 25 m 2 den az olmamalıdır.

21 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN KORUNMA Personelin görevi açıkça belirtilmeli, Personel hastayı acil durumlar dışında tutmamalı, hastayı tutacak personel için dikkat edilecek hususlar açıkça yazılmalı, Radyolojik incelemelerde görevli personelden başka şahıslar odada bulunmamalıdır.

22 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN KORUNMA Koruyucu Ekipman; Cihaz üzerinde bulunan kurşunlu saçaklar ve diyaframlar sağlam ve çalışır durumda olmalı, Koruyucu masa bulunmalı ve kullanılmalı, Çekim esnasında kurşun önlük giyilmelidir.

23 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN Zırhlama; KORUNMA Radyografi çekimi esnasında personel yeterli korunmayı sağlayacak özellikte kurşuna eşdeğer gözetleme camına sahip kurşunlu bir paravan veya bölme arkasında durmalıdır.

24 RADYOLOJIDE RADYASYONDAN DAN KORUNMA X-ışını odalarının duvarları, tavan ve tabanları bitişik alanlardaki kullanma durumuna göre yeterli zırhlama yapabilecek kalite ve kalınlıkta olmalıdır. Zırhlama yaparken çevrede bulunan diğer personel ve toplum üyeleri düşünülmeli, böylece personel yanında çevrenin korunması da sağlanmış olacaktır.

25 Işınlama odasına ilişkin ortak teknik özellikler: Işınlama odalarının zırhlama değerleri (duvar kalınlıkları) Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği'nin 10. maddesinde belirtilen Doz Sınırlama Sistemi esas alınarak hesaplanır. Işınlama odaları; mesken, okul, işyeri ve benzeri halkın kullandığı hacimlere bitişik olamaz. Işınlama odasına girişler radyasyon sızıntısına izin vermeyecek şekilde tasarımlanmalı, tek yerden ve kesinlikle kontrol altında olmalıdır.

26 Işınlama odasına ilişkin ortak teknik özellikler: Işınlama odasındaki kablo girişleri, havalandırma kanalları, kapı pervazları, kilit ve varsa gözetleme penceresi kenarları radyasyon zırhlamasını zayıflatmayacak şekilde yapılmış olmalıdır. Enerjisi 10 MeV üzerindeki hızlandırıcıların kullanıldığı tesislerde, cihazdan çıkabilecek nötron ışınlarına karşı da zırhlama önlemleri alınmalıdır.

27 Madde 20 Çalışma Koşullar ulları Radyasyon GüvenliG venliği i YönetmeliY netmeliği Çalışma Koşulu A: Yılda Y 6 msv ten daha fazla etkin doza veya göz g z merceği, cilt, el ve ayaklar için i in yılly llık k eşdee değer er doz sınırlars rlarının n 3/10 undan daha fazla doza maruz kalma olasılığı ığı bulunan çalışma koşuludur. Çalışma Koşulu B: Çalışma Koşulu A da A verilen değerleri erleri aşmayacak a şekilde radyasyon dozuna maruz kalma olasılığı ığı bulunan çalışma koşuludur. Madde 21 Kişisel isel Dozimetre Zorunluluğu Çalışma Koşulu A durumunda görev g yapan kişilerin, ilerin, kişisel isel dozimetre kullanması zorunludur.

28 İzlemezleme Harici Dozimetri - foton radyasyonu - beta radyasyonu - nötronlar Film TLD Elektronik PLD Cep OSL Kişisel İzleme Dahili dozimetri -α, γ ürin analizi -iç kontaminasyon ölçümleri Tüm vücut sayıcıları α, γ spektrometreleri

29 2690 sayılı TAEK Kanunu ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği hükümleri gereğince, Kişisel Doz İzleme hizmeti TAEK-SANAEM Sağlık Fiziği Birimi tarafından iki aylık periyotlarla film ve termolüminesans dozimetreler aracılığıyla verilmektedir.

30 Lisans Başvurusu Dozimetre İstek Formu ve Dekont Dozimetri Hizmeti Dozimetre İstek Formu KURULUŞ SFB RSGD İnceleme Düzeyi Doz Araş. Formu Yüksek Doz Bildirimi Lisans

31 Dozimetri Hizmetinin Başlatılması Dozimetri Hizmeti İsteği Yeni başvuru mu? HAYIR Formun Doldurulması Kuruluş Bilgileri Kullanıcı Bilgileri Cihaz, Kaynak Bilgileri EVET Dozimetre istek formu Yeni Kişiler İçin İlave Dozimetre istek formu HAYIR Bilgiler Yeterli mi? EVET Ödeme Yapılmış mı? Hizmetin Başlatılması

32 Dozimetrelerin Gönderilmesi ve Geri Dönüşü Dozimetrelerin uygun şartlarda depolanması Filmlerin numaralandırılması Dozimetreler doğru periyoda mı ait? Dozimetre No. Kullanıcı Bilgileri Kuruluş Bilgileri Dağıtım Listesi Dozimetre No. Kullanıcı İsimleri Kuruluş Bilgileri Doz Değerlendirme Dozimetrelerin Gönderilmesi HAYIR Kuruluşa Yapılan İlk Dağıtım mı? Doz Raporu Dozimetrelerin Kullanılması EVET Kullanma Talimatı Doz Limitlerini Aşan Kişiler için Form Gönderilmesi Doz Limitlerini Aşan Kişilerin RSGD ye Bildirilmesi Geri dönen formların incelenerek RSGD ye rapor edilmesi

33 Dozimetrelerin Satın Alınması Type Test (ISO 1757/IEC 61066) Enerji Kalibrasyonu (X-Işını, CS-137) ISO 4037 standardları Yeni film veya TLD satın alındığında Kalibrasyon Düzeltme Faktörleri Enerji Açı vb. Banyo Homojenite Testi Kontrol Kartları Kalibrasyon Filmleri İle Kullanılmış Filmlerin Aynı Şartlarda Banyo Edilmesi Periyodik Kalibrasyon (X-Işını, CS-137) ISO 4037 serisi Her değerlendirme periyodu Doz Algoritması

34 Kişisel isel Dozimetri Hizmetleri (Nisan 2008) Film : 3643 kuruluş kişi TLD : 550 kuruluş 5500 kişi Yüzük: 48 kuruluş 205 kişi (TLD+Yüzük) Çift Dozimetre Kullanıcısı: 21 kişi (TLD) Toplam: 4193 kuruluş kişi

35 Dozimetre Hizmeti Alan Kişilerin ilerin Meslek Gruplarına Göre G Dağılımı Radyoloji Radyoterapi Nükleer Tıp Endüstriyel Radyografi 0.8 Diş Radyolojisi 8.8 Endüstriyel Işınlama Diğer tüm Endüst. Kul. Diğer Tüm Tıbbi Kul. Eğitim ve Araş. Kul

36 Çeşitli kişisel isel dozimetreler TLD Film Elektronik Cep

37 FİLM DOZİMETRE Dozimetre filmi, iki yüzüy AgBr ihtiva eden jelatin bir emülsiyonla kaplanmış asetat bir tabandır. Film paketi içinde i inde hızlh zlı emülsiyonlu (hassas) ve yavaş emülsiyonlu (az hassas) olmak üzere iki film bulunur. Agfa-Geavert dozimetre filmleri kullanılmaktad lmaktadır.

38 FİLM DOZİMETRE 1. Film 2. Taşıyıcının ön yüzü A E B B E A 3. Taşıyıcının arka yüzü D C C D A. 0,05 mm Cu B. 0.3 mm Cu C. 1.2 mm Cu D. 0.8 mm Pb E. Açık pencere 1 2 3

39 İyonlaşma Elektronun hareketi Elektronun hassasiyet noktasında tuzaklanması Gümüş atomu oluşumu Gümüş kümelerinin oluşması Gizli görüntü

40 Gizli Görüntü Oluşumu umu Gizli görüntg ntü oluşumu, umu, üç farklı aşamada amada gerçekle ekleşir: 1. Radyasyonun Br iyonları tarafından soğurulmas urulması ile elektronlar açığa ığa çıkar. Bu elektronlar hassasiyet noktalarında nda tuzaklanır.

41 Gizli Görüntü Oluşumu umu 2. Ag iyonları negatif yükly klü elektronlar tarafından çekilir ve Ag ve Br iyonları birbirinden ayrışı ışır. Bunun sonucu olarak; metalik gümüşg oluşur. ur.

42 Gizli Görüntü Oluşumu umu 3. Metalik Ag oluşumu umu ile oluşan gizli görüntg ntü 1. banyo işlemi i sonucu gözle g görülür r hale gelir ve emülsiyon içindeki i indeki Br ve diğer Ag atomları 1. banyo aşamasında yok edilir. İkinci banyo ile bu görüntg ntü sabitlenir.

43 Densitometre Işınlanmış filmlerdeki optik kararma yoğunlu unluğu ölçen cihazdır. Optik kararma yoğunlu unluğu, u, ışığın n yolu üstünde filmsiz ve filmli olarak ölçülen ışık şiddet oranının n logaritmasıdır. r. S = log I0 I Film dozimetreleri ile doz doğrudan belirlenemediği i için i in fotografik etki ile doz arasında sayısal sal bir ilişki kurulmalıdır. r.

44 Film dozimetreler kullanılarak larak yapılan doz değerlendirme erlendirme işlemi i en temel anlamda; öncelikle bir grup filmin bilinen dozlarda ışınlanarak bu doz değerlerinde erlerinde filmlerde hangi optik yoğunluklar unlukların n meydana geldiğinin inin belirlenmesi, daha sonra hangi dozda radyasyona maruz kaldığı bilinmeyen filmlerdeki yoğunluklar okunarak doz değerinin erinin hesaplanmasıdır. ANCAK; Film Dozimetre Değerlendirme erlendirme İşlemi Filmler farklı enerjilerde fakat aynı dozlardaki radyasyona maruz kaldığı ığında yoğunluk aynı değildir. Yani, filmlerdeki kararma miktarı radyasyonun enerjisine bağlıdır!!!!! Bu nedenle filmler, içinde i inde farklı kalınl nlıkta filtrelerin bulunduğu u taşı şıyıcı içerisinde kullanılır. Böylelikle B elde edilen sonuç radyasyonun enerjisinden bağı ğımsız z hale getirilir.

45 Dozimetreler, farklı enerjilerde ancak aynı dozdaki radyasyona farklı tepki verir. Bu nedenle filmlerdeki kararma miktarı radyasyonun enerjisine ve doza bağlı olarak değişir.

46 Film Dozimetre Değerlendirme erlendirme İşlemi Fotografik hassasiyet, belirli bir net optik yoğunlu unluğu u oluşturmak için i in gerekli olan ışınlama (doz) ile ters orantılı bir niceliktir. Başka bir deyişle belli bir densitenin bu densiteyi yaratacak ışınlamaya oranı olarak tanımlan mlanır. Fotografik Hassasiyet = Optik Yoğunluk(sabit) /Doz Filmlerde fotografik hassasiyet, filmin maruz kaldığı radyasyonun cinsi ve enerjisine, ışınlaman nlamanın geometrisine ve banyo tekniklerine bağlıdır.

47 Filmin Enerjiye Göre G Hassasiyeti

48 Film Dozimetre Değerlendirme erlendirme İşlemi Fotografik etki ile doz arasında sayısal sal ilişkinin kurulabilmesi ulabilmesi içini in bir grup filmin in bilinen enerjilerde, bilinen doz serisi ile ışınlanmas nlanması ile sağlan lanır. Her enerji değeri eri için, i in, ışınlanan filmlerin (optik yoğunluk doz) eğrileri çizilir. Radyasyon kaynakları ile çalışan kişilerin ilerin kullandıklar kları dozimetre filmlerinin in optik yoğunlu unluğu ölçülerek ne kadarlık doza karşı şılık k geldiği, i, kullanılan lan radyasyon kaynağı ğının n enerjisinin nin bilinmesi durumunda bu eğrilerden e bulunur.

49 Densite-Doz Eğrisi (HD Eğrisi) 0.1 msv ten daha düşük dozlarda filmlerden okunan densite birbirine çok yakındır. Bu nedenle dozimetrelerden tespit edilen en küçük doz değeri 0.1 msv olup, bu değerden daha düşük değerler C olarak ifade edilmektedir.

50 Film Doz Değerlendirme erlendirme İşlemi Ancak enerjinin bilinmediği i durumlarda ve her değerlendirme erlendirme döneminde, d belirlenen enerjilerde ışınlama yaparak doz-yo yoğunluk eğrisi çizilmesini ortadan kaldırmak için i in dozimetre filmlerinin verdikleri cevabın n en hassas olduğu u enerji tespit edilir ir ve diğer enerjiler için i in düzeltme d faktörleri tayin edilir.

51 Filmin Enerjiye Göre G Hassasiyeti Enerjiye göre çizilen rölatif hassasiyet eğrilerinin incelenmesinden; filmin, düşük enerjilerde açık pencerede 35 kev de en hassas cevabı verdiği, yüksek enerjilerde kurşun un filtre arkasında ndaki hassasiyetin (Ra- 226, Co-60 veya Cs ) fazla olduğu görülmektedir.. Bu nedenle düşük enerjilerde referans eğri e olarak 35 kev (açık pencere) eğrisi, yüksek enerjilerde ise referans eğri e olarak gama eğrisie (kurşun un filtre arkası) kalibrasyon eğrisi olarak alınarak iki durum içinin de düzeltme faktörü tanımlan mlanır. Doz (E) Düzeltme Faktörü (DF)= [ ] yoğunluk unluk=sabit Doz (35 kev)

52 Film Dozimetre Değerlendirme erlendirme Sistemi Yeni filmler ler satın n alınd ndığında bir grup film bilinen değişik ik enerjilerde farklı dozlarda ışınlan nlandıktan sonra, her enerji için i in doz-yo yoğunluk eğrileri çizilerek düzeltme faktörleri tayin edilir. Bu işleme i temel kalibrasyon veya enerji kalibrasyonu denir. Değerlendirme erlendirme dönemlerinde (peri( periyotlarında) ise sadece filmlerin en iyi cevabı verdiği i 35 kev lik X-ışını kaynağı ve gama kaynağı (Ra-226, Co-60 veya Cs-137) ile bir seri film ışınlan nlanır. Bu işleme i periyodik kalibrasyon denir.

53

54 Filmin Enerjiye Göre G Hassasiyeti Periyodik Kalibrasyon Her film değerlendirme erlendirme dönemi için,, 35 kev X- ışını kaynağı ve gama kaynağı ile bir grup film farklı dozlarda ışınlanır (kalibrasyon flimleri). Bu filmler kuruluşlardan lardan gelen değerlendirilecek erlendirilecek filmlerle aynı banyo şartlarında banyo edilir. Her bir dozda X-ışıX ışını 35 kev de ışınlanm nlanmış filmlerin yoğunluklar unlukları açık pencere arkasından ndan, gama kaynağı ile ışınlanan filmlerin yoğunluklar unlukları ise kurşun un filtre arkasından okunarak doz-yo yoğunluk eğrisi çizilir.

55 Film Doz Değerlendirme erlendirme İşlemi Değerlendirilecek erlendirilecek bittikten sonra; filmlerin banyo işlemi i Teker teker açık a k pencere, 0.05 mm Cu, 0.3 mm Cu, 1.2 mm Cu, 0.8 mm Pb filtreler arkasından yoğunluklar unlukları okunur ur. Okunan yoğunluk değerlerine erlerine karşı şılık gelen görünür g r doz değerleri erleri referans eğrisinden okunur [Yoğunluk unluk-doz Eğrisi E (HD)] HD)].

56 Film Doz Değerlendirme erlendirme İşlemi Filtreler arkasından okunan yoğunluklara karşı şılık k gelen görünür dozlar, görünür doz oranları,, bu oranlara karşı şılık k gelen düzeltme d faktörleri tayin edilir ir [Doz Oranı-Enerji Eğrisi] risi].

57 Film Doz Değerlendirme erlendirme İşlemi Film No A.P mm Cu 0.3 mm Cu 1.2 mm Cu 0.8 mm Pb Film Yoğunluğu E A B C D Görünür Doz (1) X 1 X 2 X 3 X 4 X 5 Görünür Doz Oranı X 1 / X X 2 2 / X 3 X 3 / X 4 X 3 / X 5 Enerji (2) E E 1 2 E 3 E 4 Düzeltme Faktörü (3) C F C F 1 2 C F 3 C F 4 Extrapole Görünür Doz X 12 X 23 X Extr.Görünür Doz Farkı X 12 X 23 X 23 X 34 Gerçek Doz D 1 = C F 1 (X 12 X ) 23 D 2 = C F 2 (X 23 X ) 34 D 3 = X 34.CF 3 D ı = 3 Xı.CF 5 4 Toplam Doz 1.Halde Toplam Doz 2.Halde D T = D 1 + D 2 + D 3 D T = D 1 + D 2 + D ı 3

58 Dozimetre filmlerinin numaralandırılmas lması

59 Yarı otomatik film banyo cihazı Holder

60 Kalibrasyon SANAEM DE 60 kv-200 kv, 5 ma Endüstriyel X-ışını cihazı Kalibrasyon ışınlamaları (X-ışını, Cs-137) ÇNAEM- SSDL de yapılmaktadır.

61 Termolüminesans Dozimetre (TLD) Termolüminesans, kristale verilen enerjinin, kristal ısıtıldığı zaman optik radyasyon olarak geri yayılması olayıdır. Kristallerin TL özellik göstermelerinin ana nedeni, kristal içi yapı bozuklukları veya kristal içine yabancı atomların ilave edilmesidir.

62 Kristal Yapının n Enerji Band Gösterimi ve TL Oluşumu umu İletkenlik Bandı Yasak Enerji Bölgesi Valans Bandı Foton İletkenlik Bandı elektron tuzaklar ı İletkenlik Bandı E İletkenlik Bandı Valans Bandı hol tuzaklar ı Valans Bandı Valans Bandı ışık 1-ışınlanma 2-tuzaklanma 3-ısıtma ve iyonlaşma elektron-deşik(hol) birleşmesi ve foton ışıması

63 TLD nin ısıtılması ile, elektronlar veya holler daha alt enerji durumlarına dönerler. Bu enerji durumları arasındaki enerji farkı kadar enerjiye sahip ışık fotonu yayınlanır. Isıtmanın miktarına göre enerji seviyeleri arasındaki geçişler değişir. Yayınlanan ışık şiddetinin ölçülmesi ile katının soğurmuş olduğu radyasyon miktarı ölçülür.

64 TL Dozimetre TL özellik gösteren bir kristalin, özel filtreler ve uygun bir taşıyıcı ile çeşitli tipteki radyasyonu belirlemeye yarayan dozimetrelerdir. Işıma Eğrileri (Glow Curves) - Yayınlanan ışık şiddetinin sıcaklığa veya zamana karşı değişim grafikleridir. - Bir ışıma eğrisinin altında kalan toplam alan, kristalin maruz kaldığı radyasyon ile ve aynı zamanda kristalin ısıtılması sonucu yayınlanan toplam ışık ile orantılıdır.

65 TL Elementler İçin IşıI şıma EğrileriE LİF için, 1.pik t 1/2 =10 dk 2.pik t 1/2 =10 saat 3. pik t 1/2 =6 ay 4.pik t 1/2 = 7 yıl 5. pik t 1/2 = 80 yıl

66 Yaygın n Olarak Kullanılan lan TL kristalleri ve Karakteristik Özellikleri TL maddeleri kabaca iki ana gruba ayrılırlar 1-Düşük atom numaralı TL maddeleri: LiF, LiBO, doku eşdeğerli, personel eşdeğer doz ölçümleri 2-Yüksek atom numaralı TL maddeleri: CaSO çevre doz ölçümleri için oldukça etkili Doz aralığı, TLD çeşidine, radyasyon tipine & TLD okuyucusuna bağlıdır. LiBO 100μSv-10Sv CaSO 10μSv-500mSv Pratikte personel Kart tipi TLD ler 2 veya 4 TL elementinden oluşurlar.

67 TLD Okuyucu TLD okuyucusu: TLD içerisinde soğurulan dozu, ısı yolu ile açığa çıkaran, temelde TLD fırını, fotoçoğaltıcı tüp (PMT) ve yazıcı (ekran) dan oluşan bir sistemdir.

68 Isıtma YöntemleriY Elektriksel ısıtma (ohmic ısıtma) Sıcak N 2 (Azot) gazı ile ısıtma (UD513A Panasonic manual Reader) (Harshaw 6600 Otomatik TLD Reader) Optiksel Isıtma (infrared heating) (UD716AGL Panasonic Reader) Lazer ısıtma

69 Panasonic UD-716 AGL TLD Okuyucusu

70

71 UD-802A Personel TLD UD-802A Element 1 Element 2 Element 3 Element 4 Fosfor Li 2 B 4 O 7 : Cu Li 2 B 4 O 7 : Cu CaSO 4 : Tm CaSO 4 : Tm Badge+Ele ment Slide Açık pencere 14 mg/cm2 plastik 171 mg/cm2 plastik 171 mg/cm2 plastik & kurşun 851 mg/cm2 Taşıyıcı Toplam Filtre Özellik& Enerji Aralığı Ölçüm Aralığı naylon 4 mg/cm2 plastik 189 mg/cm2 plastik 189 mg/cm2 plastik 189 mg/cm2 18 mg/cm2 360 mg/cm2 360 mg/cm mg/cm2 Deri Dozu γ, β, n 10 mrem-1000 rem Vücut Dozu 10 kev-10 MeV γ, n 10 mrem rem Vücut Dozu 25 kev- 70 MeV γ, x Vücut Dozu 25 kev 10 MeV γ 1 mrem-50 rem 1 mrem-50 rem

72 Panasonic UD-513 Manual TLD Okuyucu Teknik özellikleri Doz ölçüm aralığı: 10-4 msv-500sv Isıtma aralığı: azot gazı Personel Monitoring: Hp(10), Hp(0.07), Hp(0.03)

73 Harshaw 6600 Otomatik TLD Okuyucu

74 Panasonic Otomatik Işınlayıcı

75 FİLM TLD GLASS OSL Optical Simulation Lüminescance Radyasyon Doz Aralığı X=0.1mSv-1Sv γ=0.1msv-0.6sv β=0.2msv-1sv n th =0.1mSv-0.5Sv γ(x)=0.1msv-1sv β=0.2msv-1sv n th =10μSv-0.5Sv n f =10μSv-0.5Sv γ(x), β, n th =10μSv-10Sv γ(x), β=10μsv-10sv Enerji Aralığı γ(x)=10kev-3mev β=0.5mev-3mev n th =0.025eV-0.6eV n f =0.5MeV-15Mev γ(x)=10kev-10mev β=0.3mev-4mev n=0.025ev-200kev γ(x)=30kev-10mev β=300kev-3mev n th =0.025eV γ(x)=10kev-6mev β=300kev-3mev H p (10) Belirleme Doğruluğu ±20% (~200keV) İyi ±10% (30keV-2MeV) ±10% (15keV-1.3MeV) Enerji Tahmini Var Var Var Var Zamanla Dozdaki Azalma Miktarı Yeniden Okunabilirlik Tekrar Kullanılabilirlik 20% 3 aylık 10% 1 aylık 2% yıllık aylık 10% 3 aylık Var Yok Var Var Yok Var Var Var Sistematiği Çok zor Var Var Var

76 TLD lerin Diğer Kişisel isel İzleme Cihazlarına GöreG Avantajları: Doz ölçme aralıklarının geniş olması Doz belirleme süresinin kısa olması Yeninden (tekrar) kullanılabilir olması Birden fazla TL element kombinasyonu ile farklı enerjideki γ, X, β ve nötronların belirlenmesi Dezavantajları: Pahalı olmaları Alınan dozun bir kez okunabilirliği Yüksek sıcaklık ve nemden etkilenmeleri

77 Film Dozimetrelerinin Diğer Kişisel isel İzleme Cihazlarına GöreG Avantajları: Değerlendirme erlendirme yapıld ldıktan sonra ihtiyaç duyulduğu u hallerde yeniden doz değerlendirmesi erlendirmesi yapılabilmesi, Maruz kalınan radyasyonun çeşidi, enerjisi ve yönünün y n tayin edilebilirliği, i, Amaç dışı kullanılıp p kullanılmad lmadığının n anlaşı şılabilmesi. Dezavantajları: Sıcaklık k ve nem gibi çevre şartlarından oldukça a fazla etkilenmesi, Daha geniş bir yerleşim alanı gerektirmesi, Daha fazla sayıda personele ihtiyaç duyulması Anında nda değerlendirme erlendirme yapılamamas lamaması

78 TLD Laboratuvarı

79 Film Dozimetri Laboratuvarı

80 Dozimetri Arşivi

81 Hizmete Yönelik Y Dokümanlar Dozimetre İstek Formu Kişisel Dozimetri Hizmeti Sonlandırma Formu Dozimetre Kullanma Talimatı Formlar: internet adresinden temin edilebilir.

82 Doz sonuçları internet adresinden T.C. kimlik numarası kullanılarak öğrenilebilir. Bu adresten sorgulama yapılabilmesi için T.C. Kimlik numarasının Ulusal Doz Kayıt Sistemimizde kayıtlı olması gerekir. T.C. Kimlik numarası ve diğer kişisel bilgilerin güncellemesi için Dozimetre İstek Formu doldurularak posta, faks veya e-posta ile Merkezimize iletilmelidir. Radyasyon ve dozimetri konularında her türlü soru, problem ve önerileriniz için iletişim adreslerinden Merkezimize ulaşılabilir. Adres: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Birimi Saray Mah. Atom Cad. No: SARAY-KAZAN ANKARA Tel: 0 (312) Fax: 0 (312) e-posta: dozimetri@taek.gov.tr

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 Kasım 2015 Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti Dr. Çiğdem YILDIZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölümü

Detaylı

Kişisel dozimetre nedir?

Kişisel dozimetre nedir? TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 Ocak 2014 KİŞİSEL DOZİMETRİ SİSTEMİ VE DOZİMETRE KULLANIMI Erinç REYHANİOĞLU

Detaylı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Doz azaltma teknikleri RADYOLOJİDE ZIRHLAMA Radyasyondan korunma parametreleri Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Süre Mesafe Zırhlama Süre Mesafe Doz = (Doz Şiddeti)x(Süre) Bir ölçüm cihazının 50 µsv/saat lik radyasyon

Detaylı

Epsilon Landauer Hakkında. OSL Nedir? Neden OSL? Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım. Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu.

Epsilon Landauer Hakkında. OSL Nedir? Neden OSL? Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım. Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu. İçindekiler Epsilon Landauer Hakkında 2 OSL Nedir? 5 Neden OSL? 7 Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım 11 Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu 12 OSL Teknolojisi 15 Dozimetre Teknolojilerinin Karşılaştırılması

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB RADYASYON GÜVENLİĞİ Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB İyonlaştırıcı radyasyonlar canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 1895 W.Conrad Roentgen X ışınını bulduktan 4 ay sonra saç dökülmesini

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a) Radyoloji cihazı odası tercihen binanın zemin/bodrum

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 1 RADYASYONDAN KORUNMA Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 2 Sunum İçeriği Radyasyon birimleri Radyasyonun biyolojik etkileri Radyasyondan Korunmada Prensipleri Doz sınırlamaları Radyoterapide

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Endüstriyel Uygulamalar Radyasyon endüstriyel alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, X ve gama ışınlarından

Detaylı

TANISAL ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİDE RADYASYONDAN KORUNMA

TANISAL ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİDE RADYASYONDAN KORUNMA www.trkd.org.tr e-posta:bilgi@trkd.org.tr Tel :0312 384 00 00 Fax:0312 217 41 11 TANISAL ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİDE RADYASYONDAN KORUNMA RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMI ve ZIRHLANMASI 1 Zırhlama Hesaplamaları

Detaylı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı 1 Adı Soyadı: No: 4 Ocak 2018 İmza: Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan 101537 Radyasyon Fiziği Final Sınavı Soru 1) 0,1 gram tabii rutheryum bir araştırma reaktöründe reaktör çekirdeği yüzeyinde

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA 1. Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi İş Sağlığı ve Güvenliğinde Temel Radyasyondan Korunma Kursu Prof. Dr. Doğan BOR Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği

Detaylı

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri İçerik Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Radyoloji AD Radyasyon ve iyonlaştırıcı radyasyon nedir? İyonlaştırıcı radyasyonun biyolojik İyonlaştırıcı

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ Radyasyon Nedir? Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde ki enerji yayımı ya da aktarımıdır.radyoaktif maddelerin

Detaylı

LÜMİNESANS MATERYALLER

LÜMİNESANS MATERYALLER LÜMİNESANS MATERYALLER Temel Prensipler, Uygulama Alanları, Işıldama Eğrisi Özellikleri Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara. Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Enerji seviyeleri Pauli

Detaylı

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI Dr. Çiğdem YILDIZ Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölüm Başkanı Proje (2011-2017) Proje Adı: Türkiye nin Radyasyondan Korunmada

Detaylı

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ 11, Ekim, 2014 Antalya Radyasyondan Korunma Uzmanlığı Eğitim programları ve Uygulamaları Prof. Dr. Doğan Bor RADYASYON Yaşamın

Detaylı

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ Ankara Üniversitesi Nükleer RADYASYON DOZU 1. Activite: Verilen bir zaman içersindeki parçalanma sayısı A. Becquerel 1 parçalanma / saniye Radyoaktif Çekirdek Saniyede bir parçalanma

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE 2006K-120470 No lu YUUP Projesi Kapsamında temin edilecek olan teknik sartname dökünanı numarası ile verilen KİŞİSEL PASİF DOZİMETRE

Detaylı

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ 1. GENEL BİLGİ Bireysel Dozimetreler Pasif Dozimetreler: Radyasyon dozunun, anlık olarak değil, daha sonra yapılan bazı işlemler

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşlarında (UÜ-SK) iyonlaştırıcı

Detaylı

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ GAZLI (İyon odası, Orantılı, G-M ded.) SİNTİLASYON YARIİLETKEN KALORİMETRİK BULUT /KABARCIK(Bubble) Kıvılcım(Spark) Odacıkları-YEF NÖTRON Dedektörleri ÇERENKOV Portal Monitörler Duman(smoke) dedektör Nükleer

Detaylı

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ VE LİNEER L HIZLANDIRICILAR Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD İÇERİK 1. TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ a) Araç-Gere Gereçler b) Ölçüm m Sistemi c) TG-51 51 de Veriler d) Ölçüm

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstride Nükleer Teknikler Radyoaktif izleyiciler Radyasyonla Ölçüm Cihazları

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

MODÜL 5 KİŞİSEL DOZİMETRE KULLANIMI

MODÜL 5 KİŞİSEL DOZİMETRE KULLANIMI MODÜL 5 KİŞİSEL DOZİMETRE KULLANIMI 1 1. KİŞİSEL İZLEME 2. AKTİF DOZİMETRELER 3. PASİF DOZİMETRELER 4. DOZİMETRELERİN KULLANIMI EĞİTİMİN İÇERİĞİ 2 1. KİŞİSEL İZLEME# DOZİMETRİ VE DOZİMETRE Dozimetri Radyasyon

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1) Radyoaktivite nedir? ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI a. Çekirdeğin enerji açığa çıkararak 2 farklı atoma bölünmesidir b. Atomun yörünge elektronlarından birinin koparılmasıdır. c. Karasız atom

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Radyasyon: Dalga veya parçacık şeklinde uzayda enerji yayılımı RADYASYON İyonlaştırıcı

Detaylı

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir.

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. RÖNTGEN FİLMLERİ Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. Tanısal radyolojide röntgen filmine radyogram, Röntgen filmi elde etmek için yapılan

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Radyasyonun Keşfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ışınlarının keşfi yapılmıştır. Radyasyonun Keşfi 1896 yılında

Detaylı

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU RADYASYON NEDİR? Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde enerji yayılımı ya da aktarımıdır. RADYASYON ÇEŞİTLERİ İYONLAŞTIRICI

Detaylı

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ Radyografide ve radyoterapide kullanılan X- ışınları, havası boşaltılmış bir tüp içinde, yüksek gerilim altında, ısıtılan katottan çıkan elektron demetinin hızlandırılarak anota

Detaylı

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları İçerik Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Prof.Dr.Nail Bulakbaşı TAEK Kanunu Radyasyon Güvenliği Tüzüğü Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği İlgili Diğer Kurumların Mevzuatları Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR. Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi)

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR. Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi) DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU

BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU Ş. KAYA, K. DURUER, B. KOZANLILAR, H.Y. GÖKSU Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye sule.kaya@ankara.edu.tr LÜMİDOZ

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Tel: +90 312 295 88 09 Fax: +90 295 89 56 İçerik Ayrıntılı

Detaylı

Tıpta Tedavi Amacıyla Kullanılan İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynaklarını İçeren Tesislere Lisans Verme Yönetmeliği

Tıpta Tedavi Amacıyla Kullanılan İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynaklarını İçeren Tesislere Lisans Verme Yönetmeliği Tıpta Tedavi Amacıyla Kullanılan İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynaklarını İçeren Tesislere Lisans Verme Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM - Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; iyonlaştırıcı

Detaylı

2-KAPSAM Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliği nde verilen tüm görüntüleme hizmetlerini kapsar.

2-KAPSAM Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliği nde verilen tüm görüntüleme hizmetlerini kapsar. 1-AMAÇ Görüntüleme hizmetleri sunumunda hasta ve çalışan güvenliği dikkate alınarak, teknik personel ve cihazlar göz önüne alınarak radyoloji ünitesinden alınan hizmetin kalitesini arttırmaktır. 2-KAPSAM

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

X-Işınları. 4. Ders: X-ışını sayaçları. Numan Akdoğan.

X-Işınları. 4. Ders: X-ışını sayaçları. Numan Akdoğan. X-Işınları 4. Ders: X-ışını sayaçları Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-ışını sayaç çeşitleri 1. Fotoğraf

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ PROGRAMI TALİMATI KOD.GÖR.TL.02 YAY.TRH. MAYIS 2010 REV.TRH. EYLÜL 2012 REV NO:1 SAYFA NO:1/8

RADYASYON GÜVENLİĞİ PROGRAMI TALİMATI KOD.GÖR.TL.02 YAY.TRH. MAYIS 2010 REV.TRH. EYLÜL 2012 REV NO:1 SAYFA NO:1/8 1. AMAÇ:Bu programın amacı radyoloji departmanında iyonlaştırıcı radyasyon ve etkilerine karşı çalışanların, hastaların ve çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamaktır. 2. KAPSAM:Radyasyon kaynakları ile

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ TALİMATI

RADYASYON GÜVENLİĞİ TALİMATI KODU: GÖR.TL.3 YAYIN TARİHİ : MART 213 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO: SAYFA NO:1/5 1. AMAÇ:Bu programın amacı radyoloji departmanında iyonlaştırıcı radyasyon ve etkilerine karşı çalışanların, hastaların

Detaylı

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir.

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-ışınlarının oluşum mekanizması fotoelektrik olaya neden olanın tam tersidir.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, A-sınıfı çalışanlarının kişisel dozlarının izlenmesi

Detaylı

GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ

GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ Dr. Hasan ALKAN Gamma-Pak Sterilizasyon Sanayi ve Tic. A.Ş. -İstanbul - GIDA IŞINLAMASII INLAMASI -Gıda ürünlerinin mikroorganizmalardan arınd ndırılması,

Detaylı

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile 5.7.2012 tarih ve 28344 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR. Sağlık Bakanlığından: KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN

Detaylı

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ 1. GENEL BİLGİ: Tarihlendirme için kullanılan materyaller doğal ortamlarında ışık veya ısı gibi uyarıcılardan

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih/Sayı: 21.07.1996/21997 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar Amaç

Detaylı

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Haluk YÜCEL 101516 DERS RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ DEDEKTÖRLERİN TEMEL PERFORMANS ÖZELLİKLERİ -Enerji Ayırım Gücü -Uzaysal Ayırma

Detaylı

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm Sağlık Fiziği 1. Bölüm Tıbbi Uygulamalar Tanı Radyasyon başta Radyoloji olmak üzere, Nükleer Tıp, Radyoterapi ve çeşitli tıp dallarında tanı amaçlı kullanılmaktadır. En yüksek oranda tanı amaçlı kullanımı

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar NSAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ İLE DOZ AŞIMINDA ALINACAK TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

27.01.2014. İçerik. Radyasyondan Korunmada RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA

27.01.2014. İçerik. Radyasyondan Korunmada RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA 7.01.01 TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ -5 OCAK 01 RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA Emine BULUR

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Y Ö N E T İ M K U R U L U K A R A R I

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Y Ö N E T İ M K U R U L U K A R A R I Toplantı Sayısı: 1 Karar Sayısı: 1 Toplantı Tarihi: 13.01.2015 Yüksek lisans tezini tamamlayarak 12.01.2015 tarihinde Enstitüye sunan ve 30.12.2014 tarihli yüksek lisans tez sınavında başarılı bulunan

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak ABSORBSİYON VE SAÇILMA X-ışınları maddeyi (hastayı) geçerken enerjileri absorbsiyon (soğurulma) ve saçılma

Detaylı

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan korunma çalışanların, halkın ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasıdır. Radyasyondan

Detaylı

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK 2 3 4 Termolüminesans (TL) Tekniği TL Tekniği ile Tarihlendirme

Detaylı

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO NEDİR? Monte Carlo Metodu, istatistiksel teknikler kullanarak bir deneyi veya olayı bilgisayar

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI TÜPÜ X-IŞINI TÜPÜ PARÇALARI 1. Metal korunak (hausing) 2. Havası alınmış cam veya metal tüp 3. Katot 4. Anot X-ışın

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI Selim AYDIN-Tuncay TUNA TAEK SANAEM-ÇNAEM 2017 ÇALIŞMANIN

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR İçerik Radyasyon Nedir? Radyasyonun Biyolojik Etkileri Radyasyondan Korunma Yapay kaynaklardan toplum ışınlanmaları Radyasyon etkilerinin

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 6 X-Işınlarının madde ile etkileşimi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI MADDE ETKİLEŞİMİ Elektromanyetik enerjiler kendi dalga boylarına yakın maddelerle etkileşime

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 12. GRUP:

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU Kalibrasyonun Önemi Radyasyon demetinin kalibrasyonu komplike ölçümlere ve pek çok dönüşüm ve düzeltme faktörünün uygulanmasına dayanmaktadır. Bu

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 4. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 4. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 4 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu Filtrasyon X ışın demeti içerisinde farklı enerjili fotonlar bulunur (farklı dalga boylu ışınlar heterojen ışın demetini ifade eder) Sadece, anatomik yapılardan

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz

Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz N. NUR, Z. YEĞĠNGĠL, T. DOĞAN LÜMĠNESANS DOZĠMETRĠ KONGRESĠ - IV Gaziantep Üniversitesi,

Detaylı

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim:

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: UBT 306 - Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: 1. (a) (5) Radyoaktivite nedir, tanımlayınız? Bir radyoizotopun aktivitesi (A), izotopun birim zamandaki

Detaylı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Stanford Tekniği Kullanılarak Uygulanan Tüm Cilt elektron Işınlamalarında Çeşitli Enerjilere Ait Doz Profillerinin Farklı Dozimetrik Teknikler Kullanılarak Karşılaştırılması Mehmet Kabadayı, Murat Köylü,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SENATO KARARI Karar Tarihi:12.03.2010 Toplantı Sayısı:05 Sayfa:1 Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Kuruluş ve Çalışma Esasları hk. 2010.005.039 - Erciyes Üniversitesi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 26/11/2013 Toplantı Sayısı : 375 Karar Sayısı : 3176 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3176- Ankara Üniversitesi Radyasyon Güvenliği Üst Kurulu ve Bağlı Komiteler Kuruluş ve Çalışma

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI & RADYASYONDAN KORUNMA

SAĞLIK KURULUŞLARINDA İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI & RADYASYONDAN KORUNMA SAĞLIK KURULUŞLARINDA İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI & RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik

Detaylı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Radyasyon Güvenliği Mevzuatı, Salih Gürdallı Ph.D 1.RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİ DERNEĞİ KONGRESİ 10-12 MAYIS 2013 Dream Hill Hotel-İSTANBUL GİRİŞ Kanun,Tüzük ve Yönetmelik İlişkisi Yürürlükte Olan Kanun,Tüzük

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı