BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI"

Transkript

1 BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI

2 Sağlık: Sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hâlidir. Toplumun sağlıklı yaşam biçimini benimsemesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi (eğitimi) de sağlıklı olmak açısından önemlidir. Hastalık: Herhangi bir nedenle kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyiliğini yitirmesidir. Diğer bir tanım doku ve hücrelerde yapısal ve işlevsel yönden normal olmayan değişikliklerin yarattığı durumdur.

3 Bulaşıcı hastalık (communicable disease, contagious disease, Enfeksiyon hastalıkları, intaniye): Herhangi bir yolla insana geçme özelliğindeki hastalık yapıcı mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle ortaya çıkan hastalıklardır. Özel bir bulaşıcı etkenin ya da onun toksik ürünlerinin, bir kaynaktan, duyarlı bir kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak geçmesiyle oluşan hastalıktır. Bir hastalığın, insandan insana ya da hayvandan insana herhangi bir yolla bulaşma niteliği taşımasıdır.

4 İnsan vücudu üzerinde milyonlarca mikroorganizma yaşar, ancak sadece vücuda zarar verdikleri zaman hastalık durumu ortaya çıkar. Enfeksiyon: İnsan vücuduna giren mikroorganizmaların üreyip, çoğalarak vücutta istenmeyen etki ve belirtiler (hastalık) oluşturmasıdır. Enfeksiyon, bir etmenin konakçının üzerine gelip yerleşmesi ve orada çoğalmasıdır.

5 MİKROORGANİZMALAR Virüs Mantar Parazit Bakteri

6 Bakteri Serbest Yaşayanlar Saprofitler (ayrıştırıcı) Patojen Parazit

7 Bakteri Kaynakları ve Bulaşma Yolları Kaynak Giriş Yolu Böcekler Hayvanlar Isırma Sokma

8 Bakteri Kaynakları ve Bulaşma Yolları Kaynak Giriş Yolu Toprak Deri lezyonları

9 Bakteri Kaynakları ve Bulaşma Yolları Kaynak Giriş Yolu Diğer hasta kişiler Solunum sistemi Cinsel temas

10 Bakteri Kaynakları ve Bulaşma Yolları Kaynak Giriş Yolu Besin maddeleri Sindirim Sistemi

11 Besinlerle Bulaşan Hastalıklar PARAZİT Askariazis, Teniazis, Giardiazis, Hidatidozis, Amipli Dizanteri VİRÜS Hepatit A, Hepatit E, Çocuk Yaz İshali BAKTERİ Tifo, Basilli Dizanteri, Besin Zehirlenmesi, Tüberküloz, Brusella

12 Bulaşıcı Hastalıkların Önemi Bulaşıcı hastalıklar, sık ve yaygın görüldüğü, ölümlere, başka hastalıklara ya da sakatlıklara yol açtığı, iş gücü ve maddi kayıplara sebep olduğu için son derece önemlidir. 1- Toplum düzeninin bozulması 2- Sağlık hizmetlerinin sunumunda bozulma 3- Ölüm ve sakatlıkların olması 4- Ekonomik yapının etkilenmesi 5- Hastalıkların dünya çapında yayılabilmesi

13 BULAŞICI HASTALIKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ-1 Kolay yayıldıkları için çok sayıda kişiyi etkiler. Gelişmekte olan ülkelerde bakteri ve parazit hastalıklar, gelişmiş ülkelerde ise viral hastalıklar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar sık görülür. Uluslararası ulaşım ve seyahatlerin artması sonucu bulaşıcı hastalıklar bir yöreden diğerine kolaylıkla taşınmaktadır.

14 BULAŞICI HASTALIKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ-2 Genellikle çocukluk döneminde görüldüğü ve ölümlere yol açtığından toplumun yaş dağılımını etkiler. Bazı hastalıklar kalıcı hasarlara sebep olur: Trahom körlüğe, kızamık ensefalite yol açar. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, çevre faktörlerinin düzeltilmesine bağlıdır. Bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik uygulamaların sürekli, kapsamlı ve pahalı olması. Endüstride, işte ve okullarda devamsızlığa neden olması. İş gücü ve ekonomik kayıp ülkenin ekonomik durumunu olumsuz etkileyebilir.

15 Hastalığa yakalanma olasılığı fazla olanlar: Bulaşıcı hastalıkların salgın olduğu yerlere gidenler, Üç aylıktan daha küçük bebekler, Ailesinde bulaşıcı hastalık taşıyan kişi bulunanlar, Yaşlı ve yatalak olanlar, Kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığı olanlar, Bağışıklığı bastırıcı ilaçları kullananlar.

16 BULAŞMA YOLLARI Doğrudan bulaşma (temas) Öpme, Cinsel ilişki, Gebelik, Doğum Kan nakli Dolaylı bulaşma (temas): a) Nesneler b) Vektörler (taşıyıcı) c) Hava yolu - damlacık

17 Etkenin hastalık meydana getirebilmesi için konağa uygun yoldan girmesi gerekir. Bir bulaşıcı etken, doğrudan veya dolaylı olarak hasta bir insandan sağlıklı bir insana, hasta bir hayvandan insana, hasta insandan eklembacaklılara geçer.

18 1. Hava yoluyla bulaşma (Solunum Yolu İle Bulaşma): Uzun süre açıkta canlı kalabilen mikroorganizmaların hava, toz veya damlacıkla duyarlı kişiye bulaşmasıdır. Doğrudan temas yada damlacık yoluyla olur. Damlacıkla yayılma; tükürük, balgam, burun, gözyaşı sıvılarının damlacıklar halinde yayılmasıdır. Aksırırken, öksürürken, konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından solunması verem, boğmaca ve çeşitli solunum yolu hastalıkları

19 Hava yolu ile bulaşan hastalıkların genel özellikleri şöyledir: Genel bulaşma yolları havadır. Hemen tümü salgıların ağız yoluyla alınmasıyla da geçebilir. Havada damlacık içinde bulunur ya da yere çökerek tozlara karışır, sonra sağlam kişinin solunum yoluna girerler.

20 Bu gruba giren hastalık etkenlerinin çoğunluğunu virüsler oluşturur. Meningokoklar, Zatürre, Şarbon, Veba, grip, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, difteri, çiçek, streptekok enfeksiyonları, suçiçeği, menenjit, kabakulak bu yolla bulaşır. Konut koşullarının yetersizliği, vücut direncinin düşük olması bu yolla bulaşmayı kolaylaştıracaktır. Mevsimsel özellikler gösterirler. Kış aylarında daha yüksek oranda görülürler.

21 İnsanda direncin düştüğü durumlarda daha kolay hastalığa neden olurlar. Tüm enfeksiyonlar için geçerli olan bu kural özellikle solunum yolu enfeksiyonlarında belirgindir. Kalabalık ve sıkışık yaşam tarzı solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasında önemlidir. Kentlerde daha sık görülürler. Oda başına düşen kişi sayısı arttıkça görülme oranları yükselir. Sinema, otobüs gibi topluca bulunulan ve hava akımının az olduğu yerlerde yayılım kolaylaşır. Okul, kışla gibi yerlerde salgınlar yaparlar.

22 2. Sindirim Yolu İle Bulaşma: Yiyecek, içecek, mikrop bulaşmış el ve tırnaklar aracılığıyla bulaşma olur. Çiğ yenilen sebzeler, su ve içeceklerle bulaşan hastalıklar: Kolera, tifo, paratifo, basilli dizanteri, çocuk felci, gıda zehirlenmesi. Hayvansal gıdalar ile bulaşan hastalıklar: Tüberküloz, şarbon, gıda zehirlenmesi, brusella.

23 2.a. Süt İle Bulaşma: Hasta veya görünürde sağlam hayvandan, sütle uğraşan insanların ellerinden veya kaplardan ya da süt kaplarını temizlemek için kullanılan sulardan süt ile bulaşma ortaya çıkabilir. En sık bulaşan hastalıklar: tüberküloz (verem), tifo, paratifo, brusella, dizanteri, çocuk felci, stafilokok vs dir.

24 Sindirim yoluyla bulaşmayı kolaylaştıran etkenler: 1-Yetersiz kişisel hijyen 2-Olumsuz çevre koşulları (atık kontrolü, suların kirliliği, karasinekler, gıda kontrollerinin yapılmaması) 3-Yetersiz bağışıklanma

25 2.b. Su ile bulaşma: Bulaşmış (enfekte olmuş) suların içilmesiyle veya meyve-sebzelerin sulanması ya da yıkanması ile hastalık insana bulaşır. enfekte su ile sulanmış marul, temiz su ile yıkanmadan yenirse hastalık bulaşır. Pis su ile yıkanan süt kapları ile tifo, yüzme havuzlarında iyi temizleme yapılmamışsa konjuktivit bulaşabilir. Su ile en sık bulaşan hastalıklar; kolera, amipli dizanteri, basilli dizanteri (shigella), tifo vb dir.

26 Suyun temizliğinden emin değilseniz kaynatın; 10 dakika kaynatıldığında çoğu mikrop ölür. Suyu temizlemek üzere klorlama da yapılabilir. Bunun için klor veya klor verici maddeler kullanılır. Suyun dezenfeksiyonu için çeşitli kimyasallardan yararlanabiliriz: 1- Kireç kaymağından toz veya sıvı oluşuna göre, aşağıda belirtildiği şekilde ANA ÇÖZELTİ (%1 lik ) hazırlanır: 1 lt su + 15 gr TOZ kireç kaymağı 1 lt su + 40 gr SIVI kireç kaymağı 2- Ev işlerinde kullanılan klorlu su maddelerinden ( klorak vb ): 1 lt su ml klor içeren sıvı % 1 lik bu ana çözeltiden : 1 lt suya 3-5 damla konur, 20 dakika bekletilir, Bu sular içilebilecek kadar dezenfekte edilmiştir. 3-İyot da dezenfektan olarak kullanılabilir. Bunun için: İyotun sudaki %2 lik çözeltisinden 2 damla, 1 lt suya damlatılır. Eczanelerde satılan klor içeren tabletlerin kullanımı daha pratiktir.

27 Bağırsak hastalıkları salgınlarında (kolera, tifo vb) sebzelerin yıkanması için, içme suyun dezenfeksiyonu için kullanılan miktarların 10 misli klorlama yapılır. Ancak sebzeler bu ön yıkamanın ardından klorlanmış içme suyu ile durulandıktan sonra yenmeli ya da pişirilmelidir.

28 3. Temas Yolu İle Bulaşma: Doğrudan temas sonucu deri ve mukoza yoluyla patojen etkenler vücuda girer. Derideki travmalar, temizlik kurallarına uymama, girişi kolaylaştırır. Sağlam deriyle bulaşan hastalıklar: Çiçek, uyuz, lepra (cüzzam), mantar, bitlenme. Yaralı deriyle bulaşan hastalıklar: Stafilokok, streptokok yaraları, tetanoz, kuduz, şarbon Genital mukoza ile bulaşan hastalıklar: Sifiliz, gonore, AIDS. Göz mukozası ile bulaşan hastalıklar: Trahom, konjuktivit.

29 4. Vektörler Aracılığı İle Bulaşma: Bazı mikroorganizmalar bazı hayvanlarda gelişimlerini tamamlayarak olgunlaşırlar ve insanda hastalık oluştururlar Örnek; sıtma mikrobu, sivrisineğin sokması sonucu insana geçerek hastalık oluşturmaktadır. Veba (fare), kuduz (kedi-köpek-fare), akciğer kisti (iyi pişmemiş hayvan etleri) 5. Araçlarla bulaşma: Enfeksiyonla bulaşmış nesnelerle meydana gelen bulaşımdır. Örneğin; Hepatit A, enfekte yiyeceklerle; tetanoz, paslı çivi ve toprakla, çarşaf, giysiler gibi.

30 Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında veya doğum esnasında bebeğe hastalık bulaşmasıyla (Frengi, kızamıkçık, gonore konjonktiviti, yani bel soğukluğu mikrobunun yaptığı göz iltihabı bu yolla bulaşabilir.).

31 ENFEKSİYON ZİNCİRİ: Mikroorganizmanın enfeksiyon oluşturabilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekir, bu aşamalar zincirine denir Etken (enfeksiyon ajanı) Kaynağa giriş yolları Kaynak Kaynaktan çıkış yolları Etkenin yeni konakçıya taşınması (bulaşma yolları) Etkenin yeni konakçıya giriş yoları Yeni konakçının hassasiyeti, direnci

32

33 1. Etken Enfeksiyon hastalığının meydana gelmesi için, patojen etkenin ortamda bulunması gerekir. Etkenin Özellikleri (Etkenin Kendisine Ait Özellikleri): Etkenin morfolojisi, büyüklüğü, şekli, yapısı, tipi Etkenin insan vücudu dışında sıcaklık, kuruluk, asidik, alkali ortam gibi koşullara direnci.

34 Bulaşıcı Hastalık Etkenleri (Enfeksiyon ajanları) Mikroorganizma: Doğal olarak her yerde bulunabilen tek hücreli, karmaşık enzim yapısına sahip mini canlılardır. Her zaman hastalık yapmazlar hatta bazen yaşamsal öneme sahiptirler. Patojen mikroorganizmalar: İnsan (veya hayvan, bitki) vücudunda hastalık yapan mikroorganizmalardır. Bunlar virüs, mantar, bakteri, parazit olarak adlandırılırlar. Mikrop: Bulaşıcı hastalık meydana getiren, gözle görülmeyen; ancak mikroskop ile görülebilen canlılardır.

35 Taşıyıcı: Klinik olarak hastalık belirtileri göstermeyen enfekte kişiler. İnsan, hayvan, vücudunda infeksiyon etkenini taşımasına rağmen hastalık belirti ve bulguları olmayabilir. Bunlara 'taşıyıcı' denir. Normal flora: İnsan vücudunda bulunan ve yer değiştirmedikçe hastalık yapmayan mikroorganizmalar topluluğuna denir. Bakteriler: Normal mikroskopla görülebilen, çoğunlukla antibiyotiklerle öldürülebilen, virüslere göre daha büyük olan canlılardır.

36 Virüsler: Normal mikroskopla görülmeyecek kadar küçük, antibiyotik ile öldürülemeyen, sadece hücre içinde üreyebilen canlılardır. Parazitler: Mikrop kadar küçük tek hücreli canlılar olabildiği gibi (sıtma etkeni), bağırsak solucanı, kıl kurdu ve tenya gibi gözle de görülebilen canlılardır.

37 Bulaşıcı Hastalık Etkenlerinin Genel Özellikleri-1 Uygun ısı, nem ve besin ortamı gibi koşulların varlığında çoğalarak sayıları hızla artar. Bir kısmı insanlarda, bir kısmı ise hem insan hem de hayvanlarda hastalık oluşturabilir. Bazı patojenlerin kendisi hastalık oluştururken (kolera, grip virüsü, amip vb.) bazıları da salgıladıkları zehirli maddeler ile hastalık (tetanos, botilinum vb.) oluşturabilir. Bazı patojenler, giriş yerinde yerel (lokal) enfeksiyon oluştururken bazıları genel hastalık oluşturabilir.

38 Bulaşıcı Hastalık Etkenlerinin Genel Özellikleri-2 Bazıları vücuda girdikten sonra bazı organ ve dokuları tercih ederek hastalık oluşturur (hepatit virüsleri, karaciğere; menenjit yapan mikroplar, beyin zarlarına yerleşirler). Patojenlerin bazıları insandan insana bulaşırken (hepatit virüsleri, grip virüsleri vb.) bazıları bulaşmaz (tetanoz, brusella vb.). Bazı patojenler, salgın oluşturabilirken (kolera, tifo, grip, bulaşıcı menenjit, hepatit A vb.) bazıları oluşturmaz (tetanoz vb.).

39 2. Enfeksiyon Kaynağı, Enfeksiyon etkeninin üzerinde yaşadığı, ürediği, yaşamını sürdürebilmek için bağımlı olduğu, duyarlı bir konakçıya geçebilecek şekilde çoğaldığı insan, hayvan, bitki ya da toprak gibi varlıkların tümüne denir. Bir enfeksiyon etmeninin doğal yerleşim yeri. Etkili bir kontrol için enfeksiyon kaynağının özellikleri bilinmelidir. Örn. Veba için kemiriciler

40 Kaynağı sadece insan olan hastalıklar; tifo, çocuk felci, çiçek, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, hepatit, lepra, sifiliz. Kaynağı hayvan olan hastalıklar; tetanoz, kuduz, şarbon, brusella, salmonella, tenya. Kaynağı eklembacaklılar olan hastalıklar; sıtma. Kaynağı toprak ve cansız araç olan hastalıklar; tetanoz, gazlı gangren.

41 Giris Yolu: Deri, Mukoza, Solunum yolu, Sindirim yolu, Kan yolu KONAĞIN DİRENCİ Deri: ph asit niteliğindedir. Travmatize olmuş deride koruyuculuk azalmıştır.yaşla değişir. Çocukluklar deri mantar enfeksiyonlarına duyarlıdır. Ergenlikten sonra yağ bezlerinin salgıları sayesinde direnç artar. Mukus tabakası: Herhangi bir mikroorganizma mukus tabakasından geçtikten sonra fagositler tarafından alınır ve lenf nodüllerine taşınır. Lenf sistemi bakterilerin yayılmasını önler. Retiküloendotel sistem: Kan, lenf dokusu, karaciğer, dalak, kemik iliği bu sistemi oluşturur. Mikroorganizmaları süzen filtre görevi yapan bir sistemdir.

42 İltihabi cevap: 1-Ateş: Hipotalamustaki termoregülatör merkezide mekanik veya kimyasal bir uyarı ateşe sebep olur. Virüs, bakteri gibi çeşitli tetikleyiciler makrofaj, monositleri uyarır. Ateş yükseltici kimyasallar salgılanır, merkez uyarılır ve vücut ısısı yükselir. 2-Konakçının yaşı, cinsiyeti, mesleği, eğitim düzeyi hastalık riskini artırır yada azaltabilir. 3-Konakçının bağışıklık durumu: Doğal bağışıklık; konakçının bir hastalığa karşı doğuştan dirençli olmasıdır. Kazanılmış aktif bağışıklık; hastalığa yakalanan konakçı aktif bağışıklık kazanmış olur. Pasif bağışıklık; antikor içeren maddelerin sağlam kişiye verilmesiyle oluşur.

43 Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili genel belirtiler, hastalığın türüne göre değişmekle birlikte genel olarak; Ateş, hâlsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, deri döküntüsü, vücutta ağrı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, idrar yaparken yanma hissi, öksürük, balgam çıkarma, cinsel organlarda akıntı, burun akıntısı, üşüme, titreme, sarılık, nabız sayısında artma, kasık ve koltukaltı lenf bezlerinde büyüme, karaciğer-dalak büyümesi, solunum sayısının artması, ense sertliği, boğazda kızarıklık-iltihap, ağrı vb. belirtiler görülür.

44 Yüksek ateş, özellikle çocuklarda havale nöbetlerine yol açtığı için tehlikeli olabilir. Bu durumda ateşin düşürülmesi gerekir.

45 Etkenin Yerleşeceği Hastalık ile İlgili Özellikleri: Enfektivite: Etkenin kişiyi enfekte etmesi, üreme ve yayılma özelliğidir. Etkenin konakçıya ulaşabilme ve dokulara yerleşip üreyebilme özelliğidir. Virulans: Etkenin meydana getirdiği hastalığın derecesini gösterir. Patojen organizmanın hastalık oluşturabilme yeteneğidir.

46 Patojenite: Klinik hastalık şiddetidir. Bazı etkenler enfekte etmelerine rağmen klinik belirti göstermeyebilir. Kuduz: enfektivite:düşük, patojenite:yüksek, virulans:yüksek Çocuk felci: enfektivite: yüksek, patojenite: düşük, virulans: orta düzeyde

47 Antijenite: Etkene karşı kişinin vücudunda antikor üretmesidir. Toksijenite: Bazı etkenlerin kendileri değil; taşıdıkları, salgıladıkları toksinler konakta patojenik değişiklik yapar. Sporadi: enfeksiyon hastalığının tek tük görülmesidir.

48 Epidemi (salgın): bir bölgede ya da toplumda hastalık olgularının o bölge için normal beklenenden daha yüksek görülmesidir. Bir bulaşıcı hastalığın, belirli zaman ve normal ölçüler içinde beklenenden daha çok sayıda görülmesi ya da o toplumda daha önce hiç görülmeyen bir hastalığın tek bir vaka bile olsa ortaya çıkmasıdır. Pandemi: bir enfeksiyon hastalığının ülke sınırlarını aşarak ülkelerarası yayılımıdır. AIDS, Kolera pandemisi

49 Epideminin incelenmesi ve Kontrolü Epidemi varlığının saptanması Tanının kesinleştirilmesi Hastaların Yer-Kişi-Zaman özelliklerinin saptanması Verilerin analizi Kontrol önlemlerinin uygulanması Bulguların yayınlanması İleri araştırmalar

50 BULAŞICI HASTALIKLARIN DOĞAL SEYRİ Ön patogenez: Bu dönemde etken henüz konakçı vücuduna girmemiştir. Etkileşim içindedir. Patogonez: Etkenin konakçıya girmesiyle başlar. Hastalığın belirtilerinin çıktığı ana kadar geçen süreye kuluçka süresi denir. Bu dönem kişiden kişiye, etkenin özelliğine, kişinin bağışıklığı ve direncine göre değişir. Her hastalığın kuluçka süresi farklıdır. Bunu bilmenin yararları; Hastalığın ilk kaynağının araştırılması ve bulunması, Yayılımı önlemek için izolasyon, önlem sürelerinin belirlenmesi, Hastalarla temas edenlerin ne kadar süre izleneceğine karar verilmesine yardımcı olur.

51 BULAŞICI HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNDE UYGULANACAK GENEL ÖNLEMLER Sağlık eğitimi Kişisel temizlik kurallarına uyma Yeterli ve dengeli beslenme Sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesi Stresin azaltılması Suların arıtılması, besin kontrolü Gıda sektöründe çalışanların sağlık kontrolleri Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi

52 SPESİFİK KONTROL ÖNLEMLERİ Hastalık kaynağına yönelik önlemler: Kesin tanı, erken tedavi, hastalığın bildirimi, ilk kaynağın bulunması, taşıyıcıların aranması, izolasyon, atıkların dezenfeksiyonu. Bulaşma yollarına yönelik önlemler: Suların arıtılması, çöp kontrolü, dezenfeksiyon, vektör kontrolü, sağlıklı tuvalet.

53 Sağlam kişiye yönelik önlemler: Bağışıklama:Bir hastalık etkenine karşı duyarlı olan kişileri dirençli hale getirme işlemidir. Aktif bağışıklık uzun sürelidir. Kişi hastalığı geçirerek bağışıklık kazanır yada aşı sonucu oluşur. Pasif bağışıklık kısa sürelidir. Antikor içeren madde sağlam, duyarlı kişilere verilerek hastalığa karşı geçici süre için bağışıklık oluşturur. Acil durumlarda kullanılır. Yaralanan kişiye tetanoz antitoksini verilmesi gibi.

54 BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI Gerekli önlemlerin alınması ve aşılama yapılması ile bulaşıcı hastalıkların çoğundan korunmak mümkündür. Suni olarak meydana getirilen bağışıklıkta, kişiye zayıflatılmış, ölü mikroplar veya mikrop maddeleri verilir. Bunlara karşı hastalık belirtileri olmaksızın antikor oluşur. Böylece kişinin hastalığa karşı korunması sağlanır. Aşılar her bulaşıcı hastalıkta tesirli olmayıp, belli sayıda hastalıkta tesirlidir. Her doğan çocuğa, zamanı geldiğinde aşı yaptırmalıdır. Okula ya da kreşe gidecek tüm çocukların aşı programının tamamlanmış olması gerekir. Çünkü çocuklar kalabalık bir ortamda hastalığı birbirlerine daha rahat bulaştırabiliyor.

55 Bulaşıcı hastalık salgını olan yerlere mecburen gitmek gerekiyorsa, alınacak tedbirler ve yapılacak aşılar konusunda bilgi sahibi olunmalıdır Temizlenmemiş kirli yiyecekler yememeli, Bilinçli beslenmelidir. Vücut temizliğine özen gösterilmelidir. Özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra eller yıkanmalı. Tırnaklar kısa kesilmeli, tırnak yeme engellenmeli Dışardan geldikten sonra giysiler değiştirilmeli. Düzenli bir şekilde sağlık kontrolleri de olunmalı.

56 Öksürüp-aksırırken ağzın elle kapatılması ve karşıda bulunan kişilerin yüzüne doğru hapşırılmaması hava yoluyla yayılmayı önler. El yıkama ile hastalıkların bulaşması önlenebilir. Toplu yerlerde mümkünse sıvı sabun kullanılmalı veya sabunluklar süzgeçli olmalı. sulu bir ortamda bekleyen yumuşamış bir sabun temizleyici özelliğini kaybettiği gibi mikrop yuvası olur. Toplu yerlerdeki sabunla iki kere sabunlamakta yarar vardır, sabunu sabunluğa koymadan önce suyun altına tutarak köpüğü akıtın. Başkalarının kan, tükürük, idrar, dışkı gibi atıkları ile doğrudan temas etmemeye özen gösterilmelidir. Bu gibi durumlarda eldiven giyilmelidir.

57 Kişilerin kullandığı malzemeler, öncelikle kirleri temizlendikten sonra sabunlu su (veya deterjan) ile iyice yıkanmalıdır. Hasta ise durulama sonrası dezenfektan içinde önerildiği şekilde bekletilmelidir. Başkaları ile özel eşyalar paylaşılmamalıdır; tarak, jilet, diş fırçası, şapka, iç çamaşırı, yatak takımları vb. İzolasyon (karantina, ayırma) uygulanabilir Eğer solunum yolu ile bulaşan bir hastalık varsa hasta kişiye maske takılır, idrar veya dışkı ile bulaşma söz konusu ise, mümkünse hastalık iyileşene kadar hastanın kullanacağı tuvalet ayrılır Tuvalet tek ise, o zaman hastanın tuvaleti her kullanımından sonra dezenfektanla temizlenmeli.

58 Kuru Ve Temiz Yerde Mikrop Asla Barınamaz O nedenle hiçbir zaman ortamı kirli ve ıslak (nemli) bırakmayın. Temizlik ve bulaşık bezlerini kapalı yerde ıslak ve sıkılı halde bırakmayın, daima havalı bir yere açarak asın ve kuru muhafaza edin. Bulaşıcı hastalıkların tedavisi çok çeşitli olup, hastalık yapıcı mikrobun cinsine göre değişir. Penisilin ve benzeri antibiyotikler bakterilere karşı tesirlidir. Sıtma gibi mikroplarla meydana gelen hastalıklar çeşitli kimyasal maddelerden oluşan ilaçlarla iyileştirilir. Virüs hastalıkları ise antibiyotiklerden etkilenmezler.

59 BİLDİRİM SİSTEMİ Bildirim sistemleri, ülkelerin; hastalıklar hakkında sistematik bir şekilde veri toplayarak ortaya çıkış sıklıklarını ve davranış modellerini görmek, planlama yapmak, kaynak ayırmak ve aktarmak, salgınları önceden tahmin etmek, koruma ve kontrol programlarını geliştirmek ve uygulamak için önemlidir. ASM-Hastane- Özel hekim-sağlık Müdürlüğü- Sağlık Bakanlığı-Dünya Sağlık Örgütü

60 BULAŞICI HASTALIKLARIN BİLDİRİMİ Enfeksiyon kaynaklarının belirlenmesi, hastalığın yaygınlık boyutunun saptanması, alınacak kontrol önlemleri için önemlidir. Uluslararası bildirimi zorunlu hastalıklar: Veba, kolera, sarı humma, çiçek, AIDS, tifüs, çocuk felci. Ülke içi bildirimi zorunlu hastalıklar: Dizanteri, boğmaca, hepatit A, lepra, difteri, frengi, kızamık, kızıl, kuduz, sıtma, tifo, şarbon, menenjit, tüberküloz, tetanos, trahom.

61 Bu bildirimleri kolaylaştırmak için hastalıklar gruplara ayrılmıştır. GRUP A HASTALIKLAR Tüm Sağlık Kuruluşlarından Bildirimi Zorunlu Hastalıklar Birinci basamaktan itibaren sağlık sisteminde yer alan tüm kurumlardan bilgi toplanmasını gerektiren hastalıklardır. Sağlık kuruluşu tanı koyup tedaviye başlarken aynı zamanda hastaya ait bilgileri, hastanın yaşadığı yerin sağlık sorumlularına en kısa sürede iletmekle hükümlüdür. Amaç; hasta ile aynı çevrede yaşayanlar arasında benzer vakalar olup olmadığı ve hastalığın kaynağının araştırılabilmesini sağlamaktır

62 AIDS... A02 Akut Kanlı İshal... A03 Boğmaca... A04 Bruselloz... A05 Difteri... A06 Gonore... A07 Hıv Enfeksiyonu... A08 Kabakulak... A09 Kızamık... A10 Kızamıkçık... A11 Kolera... A12 Kuduz Ve Kuduz Riskli Temas... A13 Meningokokkal Hastalık...

63 A14 Neonatal Tetanoz... A15 Poliyomyelit... A16 Sıtma... A17 Sifiliz... A18 Şarbon... A19 Şark Çıbanı [Kutanöz Leishmaniazis]... A20 Tetanoz... A21 Tifo... A22 Tüberküloz... A23 Viral Hepatitler [Akut]...

64 GRUP B HASTALIKLAR Uluslararası İhbarı Zorunlu Hastalıklar DSÖ ne ihbarı zorunlu hastalıklar. Bu hastalıklardan olası bir vaka ile karşılaşan hangi basamak sağlık kurumu olursa olsun doğrudan ve en hızlı araçla Sağlık Bakanlığı na bildirmekle hükümlüdür. Çiçek... B02 Epidemik Tifüs... B03 Sarı Humma... B04 Veba

65 GRUP C HASTALIKLAR C Grubundaki Hastalıklar: Bu hastalıkların bir kısmı ikinci basamaktan itibaren yada daha üst uzman kurum veya laboratuarca tanımlanabilirler. Bu kurumlardan bildirim alınması yeterli kabul edilir.

66 Akut Hemorajik Ateş Sendromu... C02 Creutzfeldt Jakob Hastalığı [Nvcjd]... C03 Ekinokokkoz... C04 Haemophılus Influenza Tip B [Hib] Menenjiti. C05 İnfluenza [Grip]... C06 Kala-Azar [Vısceral Leıshmanıasıs]... C07 Konjenital Rubella... C08 Lejyoner Hastalığı...

67 C09 Lepra... C10 Leptospıroz... C11 Subakut Sklerozan Panensefalit (Sspe) C12 Şistozomiyaz Üriner]... C13 Toksoplazmoz... C14 Trahom... C15 Tularemi...

68 GRUP D Laboratuvardan Bildirimi Zorunlu Enfeksiyon Etkenleri/Hastalıklar Campylobacter Jejunı/Colı... D02 Chlamydıa Trachomatıs [Cybe Etkeni Olarak]... D03 Cryptosporıdıum Sp... D04 Entamoeba Hıstolytıca [Amipli Dizanteri Etkeni Olarak] D05 Enterohemorajik E.Colı [Ehec]... D06 Gıardıa Intestınalıs... D07 Lısterıa Monocytogenes... D08 Salmonella Sp. [Non-Typhoidal Salmonelloz Etkeni Olarak]. D09 Shıgella Sp....

69 D Grubu hastalıklar: Bu grup diğer gruplardan farklıdır ki burada enfeksiyon etkenleri bildirilir. Bu bildirim sistemi: Bildirime esas bulaşıcı hastalıklar listesinin güncellenmesi, Standart vaka tanımlarının getirilmesi, Hastalıkların bildiriminde bazı özelliklere göre gruplandırmalara, Bazı enfeksiyon etkenlerinin de bildirim listesine dahil edilmesini sağlamıştır.

70 BULAŞICI HASTALIĞI BİLDİRMEKLE GÖREVLİ OLANLAR Hekimler, diş hekimi, eczacılar Başhekim ve hastane müdürleri Hemşire, ebe, sağlık memuru Laboratuvar sorumluları Hasta kişiler Ölü yıkayanlar Fabrika ve okul müdürleri

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK AHE 206 Enfeksiyon Hastalıkları Hemşireliği SUNU PLANI Enfeksiyon, enfeksiyon hastalığı kavramı Epidemiyoloji ve kullanılan kavramlar Sürveyans

Detaylı

Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi. Araş. Gör. Dr. S. Utku UZUN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi. Araş. Gör. Dr. S. Utku UZUN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi Araş. Gör. Dr. S. Utku UZUN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 1 Sunum Planı Tanımlar Bulaşıcı hastalıkların önemi Enfeksiyon etkeninin

Detaylı

Salgın Analizi. Prof.Dr.IŞIL MARAL. Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Salgın Analizi. Prof.Dr.IŞIL MARAL. Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Salgın Analizi Prof.Dr.IŞIL MARAL Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Amaç Bu oturum sonunda katılımcılar salgın incelemesi konusunda

Detaylı

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Dolaşım Sistemi Belirtileri Solunum Sistemi Belirtileri Sindirim

Detaylı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI ANKARA 2007 GİRİŞ

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ. Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK

ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ. Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK ENFEKSİYON ETKENLERİ Bakteriler Virüsler Mantarlar Protozoonlar Helmintler Enfeksiyon Etkeninin Özellikleri Enfektivite: Etkenin

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiolojisi ve Kontrolü. Yrd.Doç.Dr. Yılmaz Palanci

Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiolojisi ve Kontrolü. Yrd.Doç.Dr. Yılmaz Palanci Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiolojisi ve Kontrolü Yrd.Doç.Dr. Yılmaz Palanci Bulaşıcı Hastalıkların Önemi 1 - Nüfus büyümesi - Çarpık kentleşme - Kötü yaşam ve çevre koşulları - Alt yapı eksiklikleri - Küresel

Detaylı

ÇEVRE KORUMA OKUL SAĞLIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA OKUL SAĞLIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA OKUL SAĞLIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Okul Sağlığı Okul sağlığı, öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının

Detaylı

Bulaşıcı Hastalık Tanısında Laboratuvar Hizmetleri

Bulaşıcı Hastalık Tanısında Laboratuvar Hizmetleri Bulaşıcı Hastalık Tanısında Laboratuvar Hizmetleri Doç Dr Yavuz Uyar Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanı Bulaşıcı Meslek Hastalıkları Tanımlar

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

KORUMA. Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD.

KORUMA. Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. SALGINDA KONTROL VE KORUMA Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. Salgın inceleme basamakları 1. Saha çalışması için hazırlık yapılması 2. Bir salgının varlığının ğ gösterilmesi

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLARLA İLGİLİ TEMEL İLKELER

BULAŞICI HASTALIKLARLA İLGİLİ TEMEL İLKELER 6. ÜNİTE BULAŞICI HASTALIKLARLA İLGİLİ TEMEL İLKELER 1. Hastalık Sebepleri Hastalıkların temel nedenleri, bedensel ve çevresel nedenler olarak iki grupta incelenebilir. a. Bedensel sebepler Kalıtsal, hormonal

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL)

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) TANIMI Shigella türü bakterilerde meydana gelen;karekteristik belirti ve bulguları olan,ilium ve kolonun akut enfeksiyonudur.basilli ve amipli dizanteri olmak

Detaylı

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Willy Brandt Sokak No: 9 Çankaya/ANKARA Tel : 0.312.409 81 00 Fax : 0.312.409 81 32 e-mail: eczakademi@teb.org.tr Web Adresi: www.recete.org www.eczak3demi.org

Detaylı

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır.

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. HİJYEN HİJYEN Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. Aynı zamanda birey ve toplum olarak insan sağlığının korunması ve geliştirilmesini hedefler. Yaşamın verimli, sağlıklı düzeyde uzun süre

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI Dok No: ENF.TL.15 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:Sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları tehlikeler ve meslek risklerine karşı korumak. 2.0 KAPSAM:Hastanede

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

ENFEKSİYONDAN KORUNMA DERSİ MODÜL ADI

ENFEKSİYONDAN KORUNMA DERSİ MODÜL ADI ENFEKSİYONDAN KORUNMA DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ ENFEKSİYON ETMENLERİ 40/16 ENFEKSİYON HASTALIKLARI BAĞIŞIKLAMA DEKONTAMİNASYON 40/32 40/16 40/16 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK \ DAL DERSİN OKUTULACAĞI

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-5

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-5 Yrd. Doç. Dr. Barış KINACI baris.kinaci@istanbul.edu.tr KAZA VE MESLEK HASTALIKLARINA SEBEP OLABİLECEK RİSK FAKTÖRLERİ 1. FİZİKSEL RİSK FAKTÖRLERİ 2. KİMYASAL RİSK FAKTÖRLERİ

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI

BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI 1 HASTALIKLARIN BULAŞMA YOLLARI: 1. Doğrudan bulaşma, 2. Dolaylı bulaşma, 2 HASTALIKLARIN BULAŞMA YOLLARI: 1-Su ve besinlerle; (oral-fekal yolla) 2-Hava Yoluyla

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi)

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini

Detaylı

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir?

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir? GIDA KAYNAKLI İNTOKSİKASYON VE ENFEKSİYONLAR Gıda zehirlenmesi nedir? 1 2 İNTOKSİKASYON TİPİ GIDA ZEHİRLENMESİ Bazı bakteriler gıda üzerinde gelişerek toksin üretirler ve toksin içeren gıdanın tüketilmesi

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLAR KONUSUNDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

BULAŞICI HASTALIKLAR KONUSUNDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR BULAŞICI HASTALIKLAR KONUSUNDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Dr. Ahmet ÖZLÜ Daire Başkanı BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS EĞİTİMİ Acquired Immune Deficiency Syndrome Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor. Tanzanya da AIDS yetimleri AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Canlının en küçük birimi Hücre 1665 yılında ilk olarak İngiliz bilim adamı Robert Hooke şişe mantarından kesit alıp mikroskopta

Detaylı

ÇEVRE KORUMA BULAŞICI HASTALIKLAR. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA BULAŞICI HASTALIKLAR. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA BULAŞICI HASTALIKLAR Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Tecrit (izolasyon) Bulaşıcı hastalığı olan bir kimsenin bulaştırıcılığı geçinceye kadar sağlam insanlarla temas etmesinin önlenmesine izolasyon (tecrit-ayırma)

Detaylı

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Hastalığı Nedir? Ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulașan ve bazı tipleri ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Șarbon Hastalığı Nasıl Bulașır? Șarbon

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Bulaşıcı Hastalıklarda İlk Yardım

Bulaşıcı Hastalıklarda İlk Yardım Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Bulaşıcı hastalığı olan hastalara genel yaklaşım ilkeleri, yapılan müdahaleler sırasında bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunabileceği ve hastaya yapılan müdahale sırasında

Detaylı

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP NEDİR? Influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

Detaylı

07.11.2014. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler

07.11.2014. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 4.Hafta ( 08 10 / 10 / 2014 ) 1.) HASTALIKLARIN OLUŞMASINDA ROL OYNAYAN FAKTÖRLER 2.) ENFEKSİYON HASTALIKLARININ GENEL BELİRTİLERİ 3.) ENFEKSİYON HASTALIKLARINDA GÖRÜLEN

Detaylı

Sonradan Kazandırılan Bağışıklık

Sonradan Kazandırılan Bağışıklık Sonradan Kazandırılan Bağışıklık 1 Çocukların Ölüm Nedenleri Arasında Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar İlk Sırada Bulunur Boğmaca 11% Tetanoz 8% Diğerleri 1% Pnömokok 28% Hib 15% Rotavirus 16% Kızamık 21%

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE ARAŞTIRMA VE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER

SAĞLIK HİZMETLERİNDE ARAŞTIRMA VE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Bulaşıcı Hastalıkların Epidemiyolojisi Ünite 5 Sağlık Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı SAĞLIK HİZMETLERİNDE ARAŞTIRMA VE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Prof. Dr. Ahmet Tevfik SÜNTER 1 Ünite 5 BULAŞICI HASTALIKLARIN

Detaylı

Vet. Hekim Ahmet SAFRAN

Vet. Hekim Ahmet SAFRAN T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanlığı Riketsiyal ve Viral Zoonotik Hastalıklar Şube Müdürlüğü Tel: 0312 585 13 90,

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

LENF DOLAŞIMI LENF SİSTEMİ

LENF DOLAŞIMI LENF SİSTEMİ LENF DOLAŞIMI Hücreler için gerekli olan besin ve oksijen temiz kan sayesinde atardamarlardan kılcal damarlara geçer ve kılcal damarlar sayesinde dokulardaki hücrelerin arasını dolduran ara maddeye (doku

Detaylı

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz?

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? İzmir İl Sağlık Müdürü Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Bediha TÜRKYILMAZ Toplum Kökenli Enfeksiyonlar Toplum kökenli enfeksiyon; önemli

Detaylı

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ www.vggm.nl KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ Yıllardır Hollanda da yaşıyorsunuz, fakat kendi ülkenize döneceksiniz. Vücudunuz Hollanda nın koşullarına alışmış. Eskiden normal olarak yaptıklarınız,

Detaylı

Biyolojik Silahlar 1/ 51

Biyolojik Silahlar 1/ 51 Biyolojik Silahlar 1/ 51 Takdim Planı Tanımlar Tarih Mikroorganizmaların Özellikleri BHM Tespiti Savunma 2/ 52 Evdeki biyolojik terörden haberiniz var mı? 3/ 51 4/ 51 5/ 51 2 KİLOGRAM? 6/ 51 2 KİLOGRAM

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi (16.12.2001) İçindekiler... 1 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?... 1 Gıdalara Nasıl Bulaşma Olur?... 2 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?... 3 Bazı Yaygın Gıda Zehirleyen Bakteriler... 3 Salmonella... 3 Bacillus...

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK AŞI ve SERUMLAR Dr. Sibel AK Bugün; Ak#f İmmünizasyon Bakteriyel Aşılar Viral Aşılar Aşı Takvimi Pasif İmmünizasyon Aşı Etkileşimleri Tanımlar İmmünite (Bağışıklık): Konağın, kendisinden farklı yapıya

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI Gıdaların mikrobiyal floralarını gıda üzerinde doğal olarak bulunan m.o larla; depolama, taşıma ve işleme faaliyetleri sırasında dışarıdan / çevreden bulaşan m.o lar oluşturur.

Detaylı

Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Komisyonu 2013

Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Komisyonu 2013 Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Komisyonu 2013 SAĞLIK HİJYENDEN, HİJYEN TEMİZLİKTEN, TEMİZLİK İMANDAN GELİR Hijyen; sağlıklı ortamın korunarak her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır.

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir 12.Hafta:Enterik Bakteriler ENTERİK BAKTERİLER Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir Barsakta yaşayan enterik bakterilerin en klasiği E- coli dir ve non-patojendir.yine barsakta yaşayan

Detaylı

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT selimbuyukkurt@gmail.com WHO CDC ACOG Up To Date MedScape EKMUD KLİMİK KLİMUD Kaynaklar Ülke için kaynak oluştururken

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur.

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Konu 1: Enfeksiyon Hastalıkları Giriş ve Tanımlar Enfeksiyon Hastalıklarına Yaklaşım Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Enfeksiyon hastalığı; mikroorganizmaların insan organizmasına

Detaylı

Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları

Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları Dr. Serap Şimşek-Yavuz İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN Mitolojide Eskülap: Tıbbın babası Hygiea: Eskülap ın kızı Sağlığı koruyan ve insanların sağlığının bozulmasını

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

MESLEĞİM OKULLARI DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI. MSL315 Bulaşıcı Hastalıklar ve Bakımı

MESLEĞİM OKULLARI DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI. MSL315 Bulaşıcı Hastalıklar ve Bakımı MESLEĞİM OKULLARI DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI MSL315 Bulaşıcı Hastalıklar ve Bakımı Mesleğim Okulları na Hoşgeldiniz... İnsanlık tarihi boyunca ihtiyaçlar ekseninde mükemmeli aramak bizlerin

Detaylı

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Hastanelerde Su Kullanımı M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Bir Çin atasözü der ki; Suyu içmeden önce, kaynağını öğren Hastanelerde infeksiyon kaynaklarını

Detaylı

DERS X Küresel Sağlık Sorunları

DERS X Küresel Sağlık Sorunları DERS X Küresel Sağlık Sorunları Dünyada gerçekleşen ölümlerin yaklaşık % 23 ü çevresel etkilerle gerçekleşmektedir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde çevresel hastalıklar daha fazla görülmektedir. Erkekler,

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT H1N1 A (DOMUZ GRİBİ) TÜM DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR Hastalık ilk kez

Detaylı

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Erişkin İmmunizasyonu Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Günümüzde erişkinler halen aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölebilmekte : Aşılamanın çocuklardaki gibi erişkin bakımının bir parçası olarak algılanmıyor

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

a.) İnsan b.) Gıdalar c.) Kontamine eşyalar d.) Hayvan e.) Riketsiyalar 4.) Riketsiya prowazeki, aşağıdaki hastalıklardan hangisinin etkenidir?

a.) İnsan b.) Gıdalar c.) Kontamine eşyalar d.) Hayvan e.) Riketsiyalar 4.) Riketsiya prowazeki, aşağıdaki hastalıklardan hangisinin etkenidir? DERS : KONU : ENFEKSİYONDAN KORUNMA BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR 1.) Aşağıdakilerden hangisi, sifilizin tipik belirtisidir? Diyare Kollaps c.) Şok d.) Vezikül e.) Semer burun ve şankr 2.) Aşağıdakilerden

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nedir? Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte EN FAZLA Temmuz ayında ortaya çıkmaktadır. 120 100 80 60 ıs y 'S k a V 40 20 0 Mart Nisan

Detaylı

DOMUZ GRİBİ ve Kuş Gribi

DOMUZ GRİBİ ve Kuş Gribi DOMUZ GRİBİ ve Kuş Gribi Domuz Gribi Nedir? Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Meksika gribi, domuz merkezli grip, Kuzey Amerika gribi

Detaylı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016)

KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016) KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016) BEKLENTİLER! AMAÇ Bu dersin sonunda tüm katılımcılar sağlık ilgili kavramları açıklayabileceklerdir. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Dersin

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI

ENFEKSİYON HASTALIKLARI ENFEKSİYON HASTALIKLARI dr aydoğan lermi, Enfeksiyon, enfeksiyon hastalıkları, enfeksiyon uzmanı Enfeksiyon, infectious, enfeksiyon hastalıkları, enfeksiyon uzmanı, Enfeksiyonlu Yara, Nörolojik Hastalıklar,

Detaylı

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır.

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Bu kavramlar ; vektör ve konak dır. VEKTÖR NEDİR? Herhangi bir bulaşıcı

Detaylı

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış Forum: Sorun: Yazar: GK5 Sağlık Komitesi Yoksul Ülkelerde Salgın Hastalıklardan Kaynaklanan Çocuk Ölümleri Sevim Özkan Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yoksul ülkeler yiyecek, içecek, barınma

Detaylı

ŞARBON. Antrax; Şarbon insana nasıl bulaşır? Şarbon Kimlerde Görülür. Şarbonun Belirtileri Nelerdir?

ŞARBON. Antrax; Şarbon insana nasıl bulaşır? Şarbon Kimlerde Görülür. Şarbonun Belirtileri Nelerdir? ŞARBON Antrax; Şarbon inek, keçi, koyun, manda gibi otçul hayvanların hastalığıdır. Hastalık hayvanlardan insanlara temas ve hayvan ürünleri ile bulaşır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen

Detaylı

HİJYEN EĞİTİMİ SLYMNYLMZ.COM

HİJYEN EĞİTİMİ SLYMNYLMZ.COM HİJYEN EĞİTİMİ SLYMNYLMZ.COM 2014 YALNIZCA HASTALIK VE SAKATLIĞIN OLMAYIŞI DEĞİL BEDENEN,RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK VE DENGE HALİDİR. SAĞLIK NEDİR? Kelime olarak sağlam, sağlıklı anlamına gelir.

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi MSc.N. Duygu Gürsoy Muşovi İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi 1 2 Riskli Vücut Sıvıları-1 Kan Gözle görülür

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama Doç.Dr. Yalçın Önem 02.11.2018 1 Tanım Aşılama(bağışıklama) patojenlerden veya tümörden elde edilen immünolojik materyalin verilmesiyle kişide yeterli bir immünolojik

Detaylı