YOĞUNLUK-KENT BÜYÜKLÜĞÜ- KENT BİÇİMİ İLİŞKİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YOĞUNLUK-KENT BÜYÜKLÜĞÜ- KENT BİÇİMİ İLİŞKİLERİ"

Transkript

1 YOĞUNLUK-KENT BÜYÜKLÜĞÜ- KENT BİÇİMİ İLİŞKİLERİ Öncelikle kentsel alanın fiziksel yapısına bağımlı olan kent biçimleri, değişik toplumsal ekonomik ve teknolojik düzeylere göre farklılaşmalar göstermektedir. Bu biçimler ya da yoğunlaşmalar daha önce sözünü ettiğimiz toplama, yığılma, dağılma gibi ekolojik süreçlere de bağlıdır. Üç tip kentsel yoğunluktan-kent biçiminden söz etmek olanaklıdır (24). (Şekil: 1.4) Yatay-yaygın biçimleme, yatay kentsel yoğunluklar, Düşey-sıkışık biçimleme, düşey kentsel yoğunluklar, Band-doğrusal biçimleme. Bu genel ayırımın yanında kent mekanında 5 değişik türdeki yoğunluk dağılımından da söz edilebilir. Merkezsel nüfus dağılım kalıpları Tek merkezli, Krater tipi merkezli, Çok merkezli. Doğrusal nüfis dağılım kalıpları Bir kutuplu, İki kutuplu. R. Magnan ın yaptığı bir çalışmada kent fizik mekanındaki nüfus yoğunluğu dağılımı karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır (25). (Şekil: 1.5). Şekil 1.4- Kentsel Yoğunluk Bölgelerinin Biçimlerine Göre Ayırımı Kaynak : Orhan Göçer, Şehirsel Yoğunluk Bölgeleri ve Sınırlandırma Kriterleri, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, Şehirsel Bölgeler ve Ulaşım Kürsüsü Yayınları-3, İstanbul, 1975, s.15.

2 Bu çalışmanın varsayımları daha sonraki başlıklarda ayrıntılı bir biçimde incelenecek olan merkezden dış kesimlere doğru nüfus yoğunluğunun düşeceği ilkesine dayandırılmaktadır. Her iki dağılım tipinde de merkez olarak belirlenen yerlerden uzaklaştıkca nüfus yoğunluğu düşmektedir. Kentbilim ve planlama yazınında çok zamandır tartışılan konuların başında gelen yatay ya da düşey yoğunlaşmanın birbirlerine göre üstünlükleri çeşitli görüşleri ortaya çıkarmıştır (26). R.Auzelle e göre en uygun yoğunluğu 4-5 katlı yapıların oluşturduğu mekanlar vermekte, ancak aynı yoğunluk gökdelenler grubu ile de elde edilebilmektedir (27). Ülkemizde yapılan bir araştırmada (28) aynı büyüklükte bir yerleşme alanında, konut tiplerini ve kat adetlerini değiştirerek katkılı (brüt) konut alanları yoğunluğu ve nüfus aynı kalmak koşulu ile konut yerleşmesi elde edilebileceğini göstermektedir.

3 Şekil 1.5- Kentsel Alanlarda Kent Biçimine Bağlı Yoğunluk Dağılım TiplerKaynak : Rané Magnan, Equipements et Deplacements Urbans, CRU- Centre de Recherche d Urbanisme, Paris, 1969, k

4 A B D C C Şekil 1.6- Manhattan ve Şikago nun Grid Ada Düzeni Üzerinde Değişik Gelişme Modellerinin Karş ılaştır ılmas ı. ( Manhattan 2002 Hava Fotografi - Sikago 2002 Hava Fotografi) Gelişme alanı boyunca kamu binalarının ve yeşil alanın etkin bir şekilde düzenlenmesi. Üç aşamalı gelişme, 1. aşamada ortası yeşil avlulu, 4-6 katlı 1850 li yılların kentlerinin gelişme modeli, diğer iki aşama ise bulunduğumuz yüzyıldaki çok yoğun gelişme modeli. Çok yoğun gelişme modeli. Grid ada düzeni ölçeğinde değişme, Le Corbusier in 3 milyonluk bir kent önerisindeki konut alanının Manhattan, grid ada düzenine uyarlanması, yapı biçimlerined sözü edilen yeni olanaklar. Kaynak : Leslie Martin The Grid as Generator, Leslie Martin and Lionel March, Urban Space and Structures, Cambridge University Press, London, 1972, s.12,13-16,17. Şekil 1.1, 1.2, 1.3, 1.4. Bu tartışma ve görüşler bahçe şiherlerden günümüzdeki ütopyalara kadar uzanmaktadır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Kentbilim ve planlama yazınında benzer tartışma ve görüşler, Ebenezer Howard ın Bahçeli Kent inden La Conbusier in tek blokta topladığı ilkokul yerleşme ünitesine ve Kenzo Tange nin Tokyo kenti için önerdiği ütopyalara kadar çeşitleme göstermektedir (Şekil 1.6).

5 Kentlerin yoğunluk dağılım modellerinin ya da biçimlerinin yanısıra büyüklüklerinin saptanmasında yoğunluk ölçütlerine dayalı çalışmalar, öneriler görülmektedir (29). A.B.D. kentleri için 1960 yılı nüfus sayımına temellendirilmiş bir yerleşme büyüklüğü-yoğunluk çizelgesi aşağıda örnek olarak verilmektedir. Ülkemizdeki eğilimiler açısından oldukça düşük değerler göstermektedir. Nüfus Yoğunluğu Nüfus Büyüklüğü Kişi/mil 2 Kişi/heklar Kaynak : A.B.D. Nüfus sayımları bürosunun 1960 yılınüfus sayımlarına temellendirilmiştir. Vol 1, pat A, Number of inhabitants Introduction, table E, S.xiii. (anan.) R.E. Murphy, The American City An urban Geography, Mc Graw Hill Book Company, 1966, s Bütün bu tartışma, görüş ve akımlara karşın temel soru insanla insan ya da insanla fiziki çevre, mekan arasındaki ilişkilerde ya da biyolojik, ekonomik, toplumsal, politik, kültürel estetik, psikolojik v.b. gibi sorunlarda, hangi düzeydeki yoğunlukların insani çin doyurucu olduğunun tam olarak bilinmesidir (30). Başka bir anlatımla somutlaştırılmış belirli yoğunluk kalıpları ya da kent modelleri yerine insanın mutluluğunu, refahını, toplumsal güvencesini, ruh sağlığını kısacası sağlıklı yaşanabilir çevresini sağlayan oluşumlara olanak tanıyan her yaklaşım en doğru yol olarak görünmektedir. YOĞUNLUK FİZİK MEKAN VE BİRLEŞENLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Toprak kullanmanın bir denetim ölçütü olan nüfus yoğunluğu ile belli bir alanda saptanın yaşayacak nüfusun eylemlerini sürdürebileceği çoklu düzlemlere yani yapılara gereksinmesi vardır. Özellikle konut alanlarında sağlıklı bir yaşam çevresi oluşturulabilmesi, bu çoklu düzlemlerin aşağıda belirlediğimiz öğelerinin birbirleri ile ilişkilerine bağlıdır. Aslında konuya tersinden baktığımızda nüfus yoğunluğu ölçütünün saptanabilmesinin bu öğelerin verdiği olanaklarla sınırlı olduğunu görmekteyiz. Yoğunluk mekan ilişkisini anlayabilmek, sorunu tüm kent mekanı ya da mekan parçalarından tek yapı ölçeğine imdirgemekle olanaklı olacaktır. Tek yapı temelde mekanda 3 bileşen ile yer almaktadır. Bina (eylem türlerine bağlı) Binanın yer aldığı toprak parçası-parsel Yol Kentlinin eylemlerini sürdüreceği bu 3 bileşenden oluşan birim mekan biçimleri eylem türünün ya da türlerinin (ki burada barınma eylemi yani konut alanlarından söz edilecektir) gereksinme duyduğu donatım alanları bu oluşumun dışında bırakıldığında yan yana gelerek kent fizik mekan örüntüsünü ortaya çıkaracaktır. Seçilmiş konut tipolojileri ne olursa olsun konut yaşam çevresinde yaşanabilir ortamın sağlanabelmesi konut, çevre, kiracı ya da oturanlar ve yönetim alt dizgelerinin etkileşiminin belirlediği dizgenin oturulabilirlik yaşanabilirlik (habitability) ölçütüne bağlıdır (30).

6 Oturulabilirlik Yaşanabilirlik (Habitability) Oturulabilirlik ya da yaşanabilirlik ölçütü için A.G. Onibokun tarafından verilen dizge ve alt dizgeler çizelgesinde ana başlıklarla şu bileşenler yer almaktadır. Konu Alt Dizgesi Değişenleri Yapı (Structure) Konstrüksiyon tipi bina boyutları, düzenleri ve yoğunluklar, girişler, farlı iç mekanların yer seçimi v.b. Bileşenler (Components) Yaşama-oturma odaları, yatak odaları, mutfak, depo, banyo, helalar, garaj, garaj, çalışma mekanı v.b. Kolaylıklar (Facilitics) Teknik Donanım Sıhhi tesisat, su temini, ısıtma sistemi, pişirme kolaylıkları, asansör ve aydınlatma v.b. Estetik Değerler Binanın tasarımı bileşenlerin tasarımı iç mekan dağılımı, renk boyama, binanın temizliği v.b. Nitelik (Quality) Yalıtımlar dış koşullardan korunma, pencere ve kapıların niteliği. Ve diğerleri Çevre Alt Dizgesi Değişkenleri Fiziksel Nitelik (Physical Quality) Konutun dış görünüşü, tasarımı, komşuluk yerleşme biriminin fiziksel koşulları ve görünümü, binaların birbirleri ile mekan ilişkilerindeki fiziksel koşullar, alandaki gürültü, komşuluk tipi, düşük ya da yüksek gelirli, v.b. Toplumsal ve Psikolojik Nitelikler Konutun yer seçimi ile çalışma alanlarından uzaklığına bağlı ilişkiler, arkadaş ve akrabalardan uzaklık, komşuluk yerleşme biriminde yaşayan insanların tipi, insanların çevresindeki gizlilik (mahremiyet), konutun komşuluk yerleşim birimindeki izlenimi, v.b. Bir Arada Olma Kalıpları (Bağımlılık) (Pattern of Association) Formel ve informel gruplar, karışım ve ayırım, etkinliklere katılma, konut, komşuluk yerleşme birimi etkileşimi, ayrılma (segregation) kalıpları v.b. Ortak Kolaylıklar Kentsel Donatım Yerseçimi, Nitelik (Quality) Nicelik (Quantıly) ve Ulaşabilirlik (Accessibility) Okulların nitelikleri ve yerleri, bakkal dükkanlarının yer seçimi, diğer alışveriş olanakları, servisler ve kamu ulaşımı kolaylıkları, otopark kolaylıkları, ailenin kullanabileceğiz özel dış mekanlar, çöplerin toplanması, rekreasyon, sağlık güvenlik v.b. kolaylıklar. Ve Diğerleri Yönetim Alt Dizgesi Değişkenleri

7 Politikalar Kira (yapısı ve toplanması), hane halkının soba, soğutucu vb. donatılarının sağlanması, çöplerin toplanması, oturanların ya da kiracıların etkinliklerine yol gösteren kurallar ve yönetmelikler, genel denetim, kiracı seçimi ve çıkarılması v.b. Hizmetlilerin Davranışları Gerekli onarımlarla ilgilenme, konutun bakım, onarım, harcamaları ve sürdürülmesi, kuralların uygulanması, kiracılara ya da oturanlara bilgi akışının sağlanması v.b. Ve Diğerleri Kiracı Ya da Oturanlar Kullanıcılar Alt Dizgesi Değişkenleri Oturulabilirlik yaşanabilirlik kavramsal modelinin odağını oluşturan kullanıcılar (kiracı v.b.) tüm dizgelerden glen geri beslemelerin (feedback) alıcısı durumundadır. Oturulabilirlik yaşanabilirlik ölçütü, konut yaşam çevresindeki kullanıcıların toplumsal ekonomik özellikleri yaşama biçimleri (life style), ekonomik statüleri davranış kalıpları (behaviorel patterns) v.b. nin farklı olması nedeni ile göreli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır (31). Yaşanabilirlik oturulabilirlik kavramının göreli olma özelliğine karşın tüm, farklı toplumsal yapıların ortaklaşa yer alacakları fizik mekanın koşulları daha evrensel nitelikte bazı ölçülebilir ve denetlenebilir bileşenleri içermektedir. Bu nedenle burada, diğer bileşenlerin önemini unutmaksızın, bu denetlenebilir fiziki bileşenlerin yoğunluk ilişkileri üzerinde durulacaktır.

1 GİRİŞ 6 1 BÖLÜM 11

1 GİRİŞ 6 1 BÖLÜM 11 1 GİRİŞ 6 1 BÖLÜM 11 KAVRAMSAL VE KURAMSAL ÇERÇEVE 1.1 YOĞUNLUK KAVRAMININ ÖNEMİ VE TANMLANMASI 11 1.2 YOĞUNLUK KADEMELENMESİ VE TÜRLERİ 13 1.3 YOĞUNLUK, ZAMAN İÇİNDE KENTSEL DEVİNİM-MEKAN İLİŞKİSİ 18

Detaylı

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER İNSAN VE KULLANICI GEREKSİNMELERİ İnsan gereksinmeleri: insanların fizyolojik, toplumsal ve psikolojik açılardan rahatsızlık duymadan yaşamlarını sürdürebilmelerine

Detaylı

Çalışma alanları. 19 kasım 2012

Çalışma alanları. 19 kasım 2012 Çalışma alanları 19 kasım 2012 Çalışma alanları Hizmet alanları Sanayi alanları Tarım tarımsal üretim tarım+ticaret kenti Sanayi imalat sanayi atölyeden hafif sanayi fabrikaya ağır sanayi seri üretim (fordizm)

Detaylı

Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları

Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan MMR 446 Seçmeli 2 0 0 2 3

Detaylı

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Dr. Cenap SANCAR Arş. Gör. Ebru SİNAN Arş. Gör. Sanem ÖZEN TURAN Karadeniz

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

Kentsel Donatı Alanları

Kentsel Donatı Alanları Kentsel Donatı Alanları Açık yeşil alanların konumlanma politikaları Rekreasyon planlamasında, kentte bir sistem içinde ele alınmayan yeşil alanların yapı gruplan arasında parçalı, dağınık ve düşük nitelikli

Detaylı

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ İyi günler, ismim... ARİMA Araştırma dan geliyorum. TÜBİTAK 113K799 Nolu Türkiye de Konut Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Kullanıcı Davranışlarının

Detaylı

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bina Maliyetinin Oluşumu MALİYET YOK ETME MALİYETİ KULLANIM MALİYETİ BİNA MAL. İLK YATIRIM MALİYETİ GERÇEKLEŞTİRME KULLANIM YOK ETME Alınan Kararların Maliyeti Etkileme Düzeyi

Detaylı

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI TÜM BÖLÜMLER İÇİN ORTAK DERS PLANI İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI (MİMARLIK, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ, İLETİŞİM TASARIMI, İLETİŞİM SANATLARI,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölüm - 1 GARDEN CITY (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü BAHÇE ŞEHİR Ebenezer Howard Tomorrow: A peaceful path to reform

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri I MMR 103 Güz 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları

Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Salon Yapıları MMR 315 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

mahalle ?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları yansımaları aidiyet ve kimlik hemşerilik ölçek yoğunluk ulaşım erişilebilirlik yaya

mahalle ?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları yansımaları aidiyet ve kimlik hemşerilik ölçek yoğunluk ulaşım erişilebilirlik yaya mahalle Şehir Planlama ve İmar Hukuku Dersi Ar Gör Dr. Erhan KURTARIR Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Mimarlık Fakültesi YTÜ 19 11 2012 1?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları aidiyet ve kimlik hemşerilik

Detaylı

İngiltere de yapılan bir araştırmaya göre konut tiplerine bağlı yoğunluk değerleri aşağıdaki çizelge : 1.4 de verilmiştir (59).

İngiltere de yapılan bir araştırmaya göre konut tiplerine bağlı yoğunluk değerleri aşağıdaki çizelge : 1.4 de verilmiştir (59). YOĞUNLUK KONUT TİPİ İLİŞKİLERİ Kentsel alanlarda temel barınma işlevinin oluşturduğu konut alanlarında yaşayanlar günümüze dek kendi bulundukları toplumun yaşam düzeylerine, toplumsal değerlerine, aile

Detaylı

MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu

MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu (Teorik + Uygulama) Kredi : (2+2)3 - AKTS : 3 Ders Koordinatörü : Yrd.Doç.Dr. Tülay Karadayı Ön Şartlı Dersler : yok Ders Dili : tr Dersi Verenler: - Dersin Yardımcıları:

Detaylı

Zamanımızdan 9-10 bin yol önceleri 8-10 bin nüfuslu tarim yerleşmelerinin varlığı çeşitli arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Zamanımızdan 9-10 bin yol önceleri 8-10 bin nüfuslu tarim yerleşmelerinin varlığı çeşitli arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. GİRİŞ İnsanoğlunun yeryüzünde varoluşu ile başlayan doğa-insan ilişkileri, başka bir deyimle, doğanın insan gereksinmeleri, çıkarları doğrultusunda kullanılmaya, denetlenmeye çalışılması, başlangıçta avcı-toplayıcı

Detaylı

BİRİM MEKAN BİÇİMLERİ VE BİLEŞENLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE YOĞUNLUK İLİŞKİLERİ

BİRİM MEKAN BİÇİMLERİ VE BİLEŞENLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE YOĞUNLUK İLİŞKİLERİ BİRİM MEKAN BİÇİMLERİ VE BİLEŞENLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE YOĞUNLUK İLİŞKİLERİ Bu bileşenler, daha önce tanımladığımız birim mekanın bir araa gelmesinden oluşacak konut aşam çevresindeki bina bina

Detaylı

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Enerji Etkin Yapı Tasarımı I MMR 371 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?

Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Alvin Toffler in endüstrinin gelişmesi yaklaşımı Pazarlama nedir? Kullanımı neden önemlidir? Pazarlama olanaklarının kullanımı, eğitim ve geliştirme

Detaylı

SULTANBEYLİ NİN YENİ CAZİBE MERKEZİYLE TANIŞMAYA, HAYATINIZI DAHA KONFORLU YAPMAYA, HAYALLERİNİZİ YAŞAMAYA HAZIR MISINIZ?

SULTANBEYLİ NİN YENİ CAZİBE MERKEZİYLE TANIŞMAYA, HAYATINIZI DAHA KONFORLU YAPMAYA, HAYALLERİNİZİ YAŞAMAYA HAZIR MISINIZ? SULTANBEYLİ NİN YENİ CAZİBE MERKEZİYLE TANIŞMAYA, HAYATINIZI DAHA KONFORLU YAPMAYA, HAYALLERİNİZİ YAŞAMAYA HAZIR MISINIZ? TÜM BEKLENTİLERİNİZE EN İYİ YANITLARI BULACAĞINIZ PROJE, SULTANBEYLİ EMLAK KONUTLARI;

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI Günümüz kütüphaneleri, toplumun hemen her yaştan bütün kesimlerine hitap ederek;

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehircilik Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 313 2

Detaylı

MİMARİ RAPOR

MİMARİ RAPOR 5 3 7 2 6 MİMARİ RAPOR MAHALLE Mahalle, kendisini oluşturan özel mekan, kamusal mekan ve yarı kamusal mekan dağılımlarının kesin sınırlarla ayrışmadığı, mekanlar arası sosyal etkileşimin her alanda var

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri II MMR 104 Bahar 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları

Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çağdaş Yapı Malzemeleri MMR 353 Seçmeli 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe

Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe Beylerbeyi'nin eşsiz tarihi dokusu modern yaşamla buluşması Boğaza karşı, her yere yakın Yaşama hazır, hemen teslim Kaliteli yaşam Mahalle kültürü Her aileye göre

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MİMARLIK KAVRAMLARI Ders No : 0010120005 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

doğa kendi başına çok güzel

doğa kendi başına çok güzel doğa kendi başına çok güzel İnsan (ölçülü dozda) ile daha anlamlı doğa da insan da doğal (rasyonel) sürecler içinde binaların biraraya geliş modelleri : -küme -halka -dizi Göçebe toplum iz bırakmayan düzenleme

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YAPI BİLGİSİNE GİRİŞ Ders No : 0010120012 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI)

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI) KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI) Otel yapıları; Türkiye gibi turizm potansiyeli çok olan bir ülkede

Detaylı

BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ

BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ İçindekiler SİSTEM DİNAMİKLERİ ALTERNATİF DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ... 2 Aile Yapısı... 2 Çocuk ve Gençlerle ilgili Faaliyetler... 2 Eğitim Kültür...

Detaylı

Modern Çizgiler. Doğa. Biz Sizi Oscar a Layık Gördük. Güvenlik. Modern Çizgile. Konforlu Yaş OSCAR CITY

Modern Çizgiler. Doğa. Biz Sizi Oscar a Layık Gördük. Güvenlik. Modern Çizgile. Konforlu Yaş OSCAR CITY OSCAR CITY Modern Çizgile Konf Biz Sizi Oscar a Layık Gördük Doğa Güvenlik Do Gü Konforlu Yaş Modern Çizgiler D OSCAR CITY r DoğaDoğa ğa venlik am oğa Konforlu Yaşam Güvenlik orlu Yaşam Modern Çizgiler

Detaylı

GREEN PARK AYDIN GREEN PARK AYDIN

GREEN PARK AYDIN GREEN PARK AYDIN GREEN PARK AYDIN GREEN PARK AYDIN 0 532 608 64 08 0 532 317 12 49 AYDIN IN YEPYENİ YAŞAM PROJESİ: GREEN PARK AYDIN 1 2 ZEYKO İNŞAAT ZEYKO İNŞAAT GÜVENCESİYLE ZEYKO İNŞAAT TAN AYDIN A ARTI DEĞER KAZANDIRACAK

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI TOPLAM ( Eski Kod) Dersini Başarmış Olmak

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI TOPLAM ( Eski Kod) Dersini Başarmış Olmak 1. YARIYIL T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 20182019 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 3501151 Stüdyo I (A+B+C) [G1, G2] 4+2+0 5 _ 8 3501152 Mimari Anlatım Teknikleri (A+B+C) 2+2+0 3 4 3501153 Temel

Detaylı

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 ENDÜSTRİYEL YAPININ YENİLİKÇİ VE BİLGİ ODAKLI DÖNÜŞÜMÜNÜN BURSA ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ PROJE RAPORU İÇİNDEKİLER

Detaylı

İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ HALİL KAYA GEDİK ÖĞRENCİ YARIŞMASI JÜRİ TOPLANTI TUTANAĞI

İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ HALİL KAYA GEDİK ÖĞRENCİ YARIŞMASI JÜRİ TOPLANTI TUTANAĞI İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ HALİL KAYA GEDİK ÖĞRENCİ YARIŞMASI JÜRİ TOPLANTI TUTANAĞI Jüri Toplantı Tutanağı 18 Haziran 2018 Pazartesi İstanbul Gedik Üniversitesi Halil Kaya Gedik Öğrenci Yarışması için

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

DUVAR BOŞLUKLARI 4/13/2015

DUVAR BOŞLUKLARI 4/13/2015 Prof.Dr.Nilay COŞGUN Arş.Gör. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör.Ayşegül ENGİN Arş.Gör. Selin ÖZTÜRK 1. Yapım ilkeleri Lento (Üst başlık) Denizlik (Alt Başlık) Söve 2. Boşluğun duvardaki

Detaylı

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 401/ALM 401/FRA 401 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 409/ALM 409/FRA 409 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T+U / T+A KREDİ / CREDITS Z / C Introduction touniversity Life TOPLAM / TOTAL YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T+U / T+A KREDİ / CREDITS Z / C Introduction touniversity Life TOPLAM / TOTAL YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

KONUT (ASAL İŞLEVLER - KISMİ ASAL İŞLEVLER)

KONUT (ASAL İŞLEVLER - KISMİ ASAL İŞLEVLER) KONUT (ASAL İŞLEVLER - KISMİ ASAL İŞLEVLER) 1. KONUTTA YER ALAN EYLEMLER - EYLEM ANALİZİ İnsanlar doğal ve yapay çevre içindeki yaşamlarını sürdürebilmek için çeşitli gereksinimleri karşılamak zorundadırlar.

Detaylı

veri araştırma sunar: ÜÇ TÜRKİYE metropoller kentler kasabalar

veri araştırma sunar: ÜÇ TÜRKİYE metropoller kentler kasabalar veri araştırma sunar: ÜÇ TÜRKİYE metropoller kentler kasabalar 2000 den 2007 ye Gelir ve Statü Farklılaşmaları ya da KENTLERİN ÜÇ TÜRKİYESİ metropoller / kentler / kasabalar VERİ-SGT STATÜ GELİR TÜKETİM

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI Ege Bölgesi RAPOR

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI Ege Bölgesi RAPOR 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI Ege Bölgesi RAPOR Giriş Hızlı nüfus artışı, işsizlik ve yaşam standartlarındaki farklılaşmanın artması sebebiyle kırsaldan kente

Detaylı

YAŞAM ALANINIZ SİZE ÖZELDİR

YAŞAM ALANINIZ SİZE ÖZELDİR Konutta Altın Çağı YAŞAM ALANINIZ SİZE ÖZELDİR Çağıl İnşaat / Altınbaşak Konutları Çağıl İnşaat 1994 yılında kurulan; çok katlı yapıların tasarımı ve yapımı, yol, sanat yapıları ve köprü yapımında uzmanlaşmış

Detaylı

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz.

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Estetik değerlere bağlı ve kullanımı kolay mekanları yaratırken

Detaylı

MODERN OFİS BİNASI CHECK-UP RAPORU XXX. için hazırlanmıştır.

MODERN OFİS BİNASI CHECK-UP RAPORU XXX. için hazırlanmıştır. MODERN OFİS BİNASI CHECK-UP RAPORU (.) XXX için hazırlanmıştır. DegerliYorum nedir? Türkiye nin lider gayrimenkul şirketi Kuzeybatı nın Danışmanlık Departmanının resmi web sitesi DeğerliYorum hizmete açıldı.

Detaylı

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti 1. Galata Kulesi nin Konumu. Kent İçerisinde Galata Kulesi. Silüette Galata Kulesi. Kulenin Yakın Çevresi 2. Tarih Boyunca Galata Kulesi nin Kullanımı 3. Kule Aydınlatmasının

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE Tarih: 24.02.2011 Sayı: 2011/0244 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE Konu: 24.01.2011 tarihinde askıya çıkarılan EYÜP İlçesi, Rekreasyon Alanı

Detaylı

Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir.

Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir. Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir. PROJE HAKKINDA Mutlu ve huzurlu bir kent 1 milyon 260 m 2 alan Uluslararası Standartlarda 9 Delikli

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi JournalofTekirdagAgriculturalFaculty AnInternationalJournalofallSubjectsofAgriculture Cilt/Volume:10Sayı/Number:2Yıl/Year:2013 Sahibi/Owner

Detaylı

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU:

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, Bursa İli, Gemlik İlçesi, Kayhan Mahallesi, 877 ada, 182 nolu parsel ile Hamidiye Mahallesi, 112 ada,

Detaylı

Nasıl Bir Ev Đstiyoruz? - Printable Report

Nasıl Bir Ev Đstiyoruz? - Printable Report Page 1 of 42 Aşağıdaki semtlerden hangilerinde ev almayı düşünürsünüz? Page 2 of 42 Nasıl bir yaşam stili istersiniz? Page 3 of 42 Eviniz ne büyüklükte olsun? Page 4 of 42 Evinizdeki mekanların büyüklükleri

Detaylı

Ön Koşul Dersleri Mimari Projeye Giriş ve Anlatım Teknikleri 1

Ön Koşul Dersleri Mimari Projeye Giriş ve Anlatım Teknikleri 1 Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MİMARİ PROJEYE GİRİŞ II & İLERİ ANLATIM TEKNİKLERİ Ders No : 0010120009 Teorik : 4 Pratik : 8 Kredi : 8 ECTS : 11 Ders Bilgileri

Detaylı

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin adı: Residence Tower Müellifi:

Detaylı

T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI

T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI Proje Konusu: Edirne Karma Fonksiyonlu Yaşam Alanı Tasarımı Ofis Çarşı Konut

Detaylı

KENTLERİN YENİLENMESİNDE TÜRKİYE DENEYİMİ GYODER GAYRİMENKUL ZİRVESİ 2010

KENTLERİN YENİLENMESİNDE TÜRKİYE DENEYİMİ GYODER GAYRİMENKUL ZİRVESİ 2010 KENTLERİN YENİLENMESİNDE TÜRKİYE DENEYİMİ GYODER GAYRİMENKUL ZİRVESİ 2010 YASAL SÜREÇ 5366 sayılı Yenileme Yasası ve Yönetmeliği uyarınca; 9 Ada Beyoğlu Belediyesi tarafından Yenileme Alanı ilan edilmiştir,

Detaylı

www

www HUZURLU BİR HAYAT EVİNİZDEN BAŞLAR 2 1 7.400 m² alan üzerine ayrık nizam 3 blok toplamda 60 daire şeklinde inşa edilecek olan Hanedan Konakları şehrin gürültüsünden uzak, manzara ve doğayı karşısına alan

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU EVKA 1 2005 Onur ACAR 2003516001 PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

1. SINIF BAHAR DÖNEMİ

1. SINIF BAHAR DÖNEMİ MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2017-2018 LİSANS ÖĞRETİM PROGRAMI 1. SINIF BAHAR DÖNEMİ Zorunlu Dersler DERSİN KODU DERSİN ÖN KOŞULU DERSİN ADI

Detaylı

PLN 201 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ ARAZİ KULLANIŞ RAPORU EVKA

PLN 201 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ ARAZİ KULLANIŞ RAPORU EVKA PLN 21 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ ARAZİ KULLANIŞ RAPORU 24 1-46 Cem AYIK 3-1 Onur ACAR 3-12 Yeşim ÇİÇEK 3-3 İncinur ÖZYILMAZ 3-37 Senem TEZCAN PLN 21 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ I ARAZİ KULLANIŞ RAPORU toplu konut

Detaylı

Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır?

Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır? B i r l i k t e Ö ğ r e n e l i m Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır? Mahmut S. YARDIM 1 Yoksulluğun çok boyutlu bir olgu olması, tanımlanmasında ve ölçülmesinde farklı yaklaşımların kullanılmasına yol

Detaylı

TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI

TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ ŞEHİR YENİLEME KORUMA DERSİ Doç. Dr. İclal Dinçer TARİHİ KENT DOKUSUNUN DÖNÜŞÜM BASKISI

Detaylı

1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı. Tarih:10.03.2008 Yer:PLN 302 Şehir Planlama Stüdyosu Saat: 13.15

1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı. Tarih:10.03.2008 Yer:PLN 302 Şehir Planlama Stüdyosu Saat: 13.15 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Tarih:10.03.2008 Yer:PLN 302 Şehir Planlama Stüdyosu Saat: 13.15 Tanım Onaylı halihazır haritalar üzerine Kadastral durumu işlenmiş olan Nazım İmar Planına uygun olarak

Detaylı

KAĞITHANE VİZYON PLANLARI

KAĞITHANE VİZYON PLANLARI KAĞITHANE VİZYON PLANLARI www.kentselvizyon.org Kurucu Ortaklar:Erden TİMUR, A. Faruk GÖKSU Program Koordinatörleri: Sıla AKALP, Gökçe AKSOYLAR Bu çalışma 39 Kent 1 İstanbul programı kapsamında Ömer SARI,

Detaylı

Farklı Sistemlerde Kentleşme

Farklı Sistemlerde Kentleşme Farklı Sistemlerde Kentleşme Farklı Sistemlerde Kentleşme Kentleşme ve kent planları farklı ekonomik sistemlere göre değişebilir. Kapitalist ve sosyalist ülkelerin kentleşme biçimleri, (keskin olmamakla

Detaylı

KENT ÖLÇEĞİNDE KORUMA ve YENİLEME KAVRAMLARI

KENT ÖLÇEĞİNDE KORUMA ve YENİLEME KAVRAMLARI KENT ÖLÇEĞİNDE KORUMA ve YENİLEME KAVRAMLARI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ ŞEHİR YENİLEME KORUMA DERSİ Doç. Dr. İclal Dinçer KENT ÖLÇEĞİNDE KORUMA ve YENİLEME

Detaylı

MAHALLE. Osmanlı dan günümüze

MAHALLE. Osmanlı dan günümüze MAHALLE Osmanlı dan günümüze MAHALLE DEKĠ ORTAKLAġA YAġAM Mahalle, birbirlerini tanıyan, sosyal dayanışma içinde olan, bir ölçüde birbirlerinin davranışlarından sorumlu kişilerden oluşmuş bir topluluğun

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Antre 6,73 m 2 Salon + Mutfak 17,64 m 2 Banyo 4,40 m 2 BANYO. Yatak Odası 12,90 m 2 Banyo 4,88 m 2 Net 34,39 m 2

Antre 6,73 m 2 Salon + Mutfak 17,64 m 2 Banyo 4,40 m 2 BANYO. Yatak Odası 12,90 m 2 Banyo 4,88 m 2 Net 34,39 m 2 KAT PLANLARI studıo Salon + Mutfak 21,94 m 2 Balkon 8,05 m 2 Antre 6,73 m 2 Salon + Mutfak 17,64 m 2 Banyo 4,40 m 2 Yatak Odası 12,90 m 2 Banyo 4,88 m 2 Net 34,39 m 2 Balkon 13,90 m 2 Daire Brüt 40,53

Detaylı

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:...

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:... YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 0000 Tarih:- - 00 Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:......YERLEŞĐM (VAZĐYET)PLANINDA ARANACAK HUSUSLAR NO KONTROL EDĐLMESĐ GEREKLĐ KONU EVET

Detaylı

Mimari Akustik Uygulamaları II (MMR 376) Ders Detayları

Mimari Akustik Uygulamaları II (MMR 376) Ders Detayları Mimari Akustik Uygulamaları II (MMR 376) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Mimari Akustik Uygulamaları II MMR 376 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul

Detaylı

Anket. Sosyal konut için BAŞVURU. Fragebogen

Anket. Sosyal konut için BAŞVURU. Fragebogen Bilgi notu: Lütfen bütün alanları eksizsiz ve doğru doldurun. Tarih girdişlerinde GG.AA.YYYY formatını kullanın. Formu internet üzerinden indirirseniz, doğrudan ekranda doldurup yazıcıdan çıkartabilirsiniz.

Detaylı

CASALARA BIANCA

CASALARA BIANCA 2017-2018 CASALARA BIANCA Doğa ve konforlu yaşama yapacağınız yolculuk başlıyor.. 6 7 VAZİYET PLANI İzmir konut sektörünün tartışmasız en değerli bölgesi olan Narlıdere nin Limanreis mahallesinde Residence

Detaylı

1. Nüfus değişimi ve göç

1. Nüfus değişimi ve göç Sulamanın Çevresel Etkileri Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sağlık Etkileri 1.Nüfus değişimi ve göç 2.Gelir düzeyi ve işgücü 3.Yeniden yerleşim 4.Kültürel

Detaylı

yeni türkiye yeni esenler Esenler, Emlak Konut la yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Kentsel dönüşümün en güzel örneklerinden biri; Esenler Emlak

yeni türkiye yeni esenler Esenler, Emlak Konut la yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Kentsel dönüşümün en güzel örneklerinden biri; Esenler Emlak yeni türkiye yeni esenler Esenler, Emlak Konut la yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Kentsel dönüşümün en güzel örneklerinden biri; Esenler Emlak Konutları hayata geçiyor. Çağdaş ve konforlu bir yaşamın tüm

Detaylı

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I.SINIF BÖLÜM YARIYIL ANABİLİM DALI DERS SIRASI M İ M O O O (0) GENEL (1) BİNA BİLGİSİ (2)

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

Ev Alma Kılavuzu EV ALMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN!

Ev Alma Kılavuzu EV ALMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN! Ev Alma Kılavuzu EV ALMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN! www.evalmakilavuzu.com Eviniz, hayatınızdır. Evinizi seçerken, yaşayacağınız hayata ve geleceğinize de karar verirsiniz. Bu kadar önemli bir kararı verirken,

Detaylı

BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti.

BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti. BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti. Bahçelievler Basın Sitesi İSTANBUL - 27.10.2013 Sunum Mühendis / Yüklenici İş Güvenliği Uzmanı Şirket Tanıtımı Kuruluş Kurucumuz 1972 Besim SADIKER Çevre ve Şehircilik

Detaylı

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 3. RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME D ESASLARI: (Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Gruplandırılması,

Detaylı

Çankaya/Alacaatlı da Konut Yapısı Ada 1 Parsel ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Çankaya/Alacaatlı da Konut Yapısı Ada 1 Parsel ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU Çankaya Belediyesi 64451 Ada 1 parsel için hazırlanan 57490.82 m 2 inşaat alanına sahip konut projesi, Projenin Adı : 64451 / 1 de Konut Yapısı Yeri : Çankaya / Alacaatlı Parsel Alanı : 18190 m 2 Emsal

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Ders Dili: DersTürkçe İsmi: YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ English BİNA BİLGİSİ I Ders İngilizce İsmi: BUILDING SCIENCE I Dersi Verecek: Dersin Türü: ZORUNLU Yıl 1 Semester 2

Detaylı

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Terrace Fulya projesi, odağına Nişantaşı'nı ve ona uygun mimari kaliteyi koyuyor.

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Terrace Fulya projesi, odağına Nişantaşı'nı ve ona uygun mimari kaliteyi koyuyor. MAYIS 2011 - XXI 72 yapı - konut - İstanbul YENİ NİŞANTAŞI İÇİN Adnan Kazmaoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Terrace Fulya projesi, odağına Nişantaşı'nı ve ona uygun mimari kaliteyi koyuyor. Adnan Kazmaoğlu

Detaylı

BİR SOSYAL OLGU OLARAK TÜRKİYE'DE KENTLERDE KONUT SORUNU

BİR SOSYAL OLGU OLARAK TÜRKİYE'DE KENTLERDE KONUT SORUNU BİR SOSYAL OLGU OLARAK TÜRKİYE'DE KENTLERDE KONUT SORUNU Prof. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi Köylerden kentlere göçler, özellikle büyük kentlerde, aşırı kentleşme, sanayileşme ile desteklenmeyen kentleşme,

Detaylı

ANTALYA KENT MERKEZİ KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ

ANTALYA KENT MERKEZİ KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ İLKE PLANLAMA ANTALYA KENT MERKEZİ KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ ANTALYA İLİ MURATPAŞA İLÇESİ BALBEY KENTSEL SİT VE ETKİLEME GEÇİŞ ALANI I. ETAP 1/5000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI NAZIM İMAR PLANI

Detaylı

ayat, tüm doğallığıyla sizi çağırıyor...

ayat, tüm doğallığıyla sizi çağırıyor... H ayat, tüm doğallığıyla sizi çağırıyor... PROJE ORTAKLIĞI B ir yudum değil, doya doya mutluluk... İnsan ilişkilerinin sıcaklığını özlüyoruz hepimiz Küçük, kendi halinde mahallelerde, sıcak komşuluk ilişkileri

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Konutların Zemin ve İkinci Katlarında Oluşan Tesisat Gürültüsü Üzerine Bir Araştırma

Konutların Zemin ve İkinci Katlarında Oluşan Tesisat Gürültüsü Üzerine Bir Araştırma Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt: 9 Sayı: 2 s. 141-145, 2006 Vol: 9 No: 2 pp. 141-145, 2006 Konutların Zemin ve İkinci larında Oluşan Tesisat sü Üzerine Bir Araştırma Füsun DEMİREL Gazi Üniversitesi

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL

1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL 1. SINIFLAR İÇİN 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL MİM 101 MİMARİ PR.I * 4 6 11 MİM 201 MİMARİ PROJE II * 4 6 11 MİM 102 TEMEL TASARIM EĞİTİMİ * 2 2 5 MİM 206 YAPIM

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [04 Haziran 2018]

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [04 Haziran 2018] ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [ Haziran 1] 1. YIL. YIL. YIL 1.YARIYIL.YARIYIL MIM 11 MIM 1 MIM 1 MAT 17 YDI 11 Temel Tasar Mimari Anlatım Teknikleri I Mimarlık

Detaylı

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar Sosyoloji Konular ve Sorunlar Ontoloji (Varlık) Felsefe Aksiyoloji (Değer) Epistemoloji (Bilgi) 2 Felsefe Aksiyoloji (Değer) Etik Estetik Hukuk Felsefesi 3 Bilim (Olgular) Deney Gözlem Felsefe Düşünme

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI PROJE RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI PROJE RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI PROJE RAPORU GİRİŞ Kurt Lewin(1951) e göre insanlar karşılaştıkları durumlar sonucunda gerçekleştirdikleri etkinlikleri yaşam alanı

Detaylı

Ev deyince... Yaşayınca... Sevince...

Ev deyince... Yaşayınca... Sevince... Ev deyince... Yaşayınca... Sevince... 2 Kaliteli ve konforlu bir eve sahip olmak. Komşuluk ilişkileriyle çoğalmak, geleneksel ve yaşamsal değerlerin sorunsuz paylaşılması ile var olmak isteniyor ev deyince...

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI 1.Dönem (Güz) 25 saat 2.Dönem (Bahar) 26 saat INAR 110 İç Mimarlıkta Temel İç Mimarlıkta

Detaylı

1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ. Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü

1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ. Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü 1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yüksek Mimar Orhan Ersan tarafından tasarlanmış olan Balıkesir

Detaylı