1. Şekildeki kesik koninin üst yarıçapı r 1 = 6 B) 0,5 C) 2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. Şekildeki kesik koninin üst yarıçapı r 1 = 6 B) 0,5 C) 2"

Transkript

1 XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI BİİNCİ AŞAMA SINAVI 004 r r L K. Şekideki kesik kninin üst yarıçapı r 6 5 cm, at yarıçapı r 5 cm, KL uzunuğu 5 cm dir. K nktasından ya başayan bir böcek kesik kni etrafında tam bir tur atıp L nktasında ycuuğunu bitirmektedir. Böceğin hızı 0,6 km/saat ise böcek bu ycuuğu en kısa kaç saniyede yapabiir? A) B) 0,5 C) D) E) 0,5+ 6 π v 0 g β. Yataya β5 açı yapan bir eğik düzemin s at köşesinden ik hızı m/s ve atıma açısı (ik hız vektörünün yataya yaptığı açı). an bir cismin, eğik düzem üzerinde sürtünmesiz arak hareket ederek, atıma nktasından 0,5 m ve eğik düzemin sağ at köşesindeki bir hedefi vurabimesi için açısı kaç derece maıdır? A) 5 B) 0 C) 7 D) 45 E) 5 H y g x. Eğim açıarı an iki eğik düzem birbiriye en at nktada temas etmektedir. İki düzemin temas nktasında xy krdinat sistemin başangıç nktası yereştirimektedir. Bir tp eğik düzemin beiri bir nktasından H yüksekiğinden ve y ekseninden uzakta acak şekide serbest arak bırakımaktadır. Tpun yüzeyere tüm çarpışmaar esnektir. Tpun periydik bir hareket yapması için yüzeyerin eğim açısı, ne maıdır? A) arctan H B) 4artan H C) 4 arcsin H D) arccs H E) arcsin H + 4. A arabasının kütesi m, hızı v, B arabasının ise kütesi m, hızı v dir. Aynı sabit kuvvet her iki arabaya da durana kadar uyguanmaktadır. A arabası t kadar sürede ve yunu aarak durmakta ise, B arabası ne kadar sürede ne kadar y aarak durur? A) t; B) t; 6 C) 6t; 8 D) 9t; 9 E) 8t; 4 5. Masa üzerindeki 8 kg ık bir cisim, masanın bir kenarından aşağı sarkan ve kütesi kg an bş bir kvaya, sürtünmesiz makaradan geçirien ipe bağanmıştır. Masa ie cisim arasında statik sürtünme katsayısı f s 0,45, kinetik sürtünme katsayısı ise f k 0, dir. Cisim masa üzerinde harekete başayana kadar kvaya yavaş yavaş kum ddurumaktadır. Kvaya knan kum kaç kigramdır, sistemin ivmesi kaç m/s ve ipteki gerime kuvveti T kaç N dur? m kum a T A) 8,6 0,5 05 B) 8,6 0,5 5 C),6 0,5 5 D),6 0,9 5 E),6 0,9 05 F 4 (N) 4 5 t(s) 6. Kütesi kg an bir cisim durgun haden başayarak ivmeenmektedir. Yandaki grafik, cisme etki eden net kuvvetin zamana değişimini göstermektedir. Burada kuvvet Newtn, zaman saniye cinsinden verimiştir. Dördüncü saniyede cismin hızı yakaşık arak kaç m/s dir? A), B),5 C) 5 D) 7 E)

2 g m h m h 7. Küteeri m ve m an iki basit sarkaç yan yana durmaktadır. m cismi h h yüksekiğine kadırııp serbest arak bırakıınca en at nktada durmakta an m cismine çarpmakta ve snra m/s hıza sa 4h dğru gitmektedir. Çarpışmadan snra m kütei cisim ise h 9 yüksekiğine çıkmaktadır. m cisminin çarpışmadan hemen önceki hızı kaç m/s dir? A) 4 B) 6 C) 8 D) 0 E) 8. Sabit bir hıza hareket etmekte an K cismi, yan yüzünde yay buunan ve durmakta an L cismine yakaşıp çarpmaktadır. Cisimerin küteeri m K,5 kg ve m L,0 kg dır. İki cisim arasındaki uzakık minimum değerine uaştığı anda aşağıdakierden hangisi dğrudur? Nt: Tüm sistemi sürtünmesiz kabu ediniz. A) L cismi haa hareketsizdir. B) K cismi durmuştur. C) Sistemin kinetik enerjisi minimumdur. D) Her iki cismin mmentumarı eşittir. E) Her iki cismin kinetik enerjieri eşittir. F r cisim S r 9. Bir hidrik presin siindir şekindeki pistnarın yarıçaparı r ve r 0 cm dir. Küçük siindire bir menteşe sayesinde uzunuğu an bir kadıraç bağanmıştır. Kadıracın tam rtasından bir destek presin küçük pistnuna tutturumuştur. Büyük siindir üzerine knuan cismin taban aanı S4 cm dir. Kadıracın ucuna F00 N uk bir kuvvet uyguandığında cisme uyguanan basınç kaç N/ m ur? A) 7,6.0 7 B),9.0 7 C), D) 7,6.0 6 E),5.0 6 h h ρ ρ 0. Sivri ucu yukarı dğru geecek şekide yereştirimiş bir kni yarı yüksekiğine kadar ρ ρ özkütei sıvıya, kaanı da ρ ρ özkütei sıvıya ddurumuştur. Bu sıvıar birbiriye karışmamaktadır. Bu durumda tabandaki basınç P dir. Daha snra, bu kni sivri ucu yeri gösterecek şekide ters çevridiğinde sivri uçtaki basıncın P ye ranı nedir? A) 7 B) C) D) 4 7 E) Kütesi,7 kg an bir tahta parçası su üzerinde yüzmektedir. Bu tahtanın atına yüksekiği cm an siindir şekinde bir meta parçası ipe asıdığında tahta batmaktadır. Bu siindirin çapı minimum kaç cm dir? Tahtanın öz kütesi 0,5 g/cm, metain özkütesi 0 g/cm arak verimektedir. A) 0 B) 5 C) 0 D) 0 E) 60. Dış yarıçapı r0, m an kurşundan yapımış bir banun içine hava basımış up içi su du an bir tanka batırımıştır. Bu banun tamamının suyun atında maması için, kurşun tabakanın et kaınığı maksimum kaç miimetre maıdır? Kurşunun özkütesi,.0 kg/m arak verimektedir. A),0 B),0 C),5 D),5 E),0. Eski mde bir saatin sarkacı pirinçten yapımış up 7 C sıcakıkta saat tam hassasiyete çaışmaktadır. Eğer bu saat bir yı byunca 5 C de çaışırsa ne kadar ieri gider ya da geri kaır? Pirincin sıcakıka byca geneşme katsayısı ( C) - arak verimektedir. A) 40 dakika geri kaır. B) 40 dakika ieri gider. C) 0 dakika geri kaır. D) 0 dakika ieri gider. E) Zaman öçümü değişmez.

3 K L r L K 4. Bir sıcakık kntr edici cihaz uçarı birbirerine perçinenmiş iki farkı meta şeritten yapımıştır. Her iki meta şerit de δ mm kaınığındadır. 0 C de byarı 0 cm up düz bir dğru şekindedirer. Bu cihazın 00 C deki eğriik yarıçapı r kaç metredir? K ve L metaerinin byca uzama katsayıarı sırası ie λ K.0-6 (C ) - ve λ L (C ) - arak verimektedir. δ δ A),8 B),0 C), D),6 E) 7, K T V 0 T V 0 L 5. Şekideki kaptaki gazar arasında sürtünmesiz ama kütei bir pistn buunmaktadır ve sistem gösterien durumdayken dengededir. Sistem K tarafı üste geecek şekide çevridiği zaman pistnun üstünde kaan hacmin attaki hacme ranı ise; L tarafı yukarı geecek şekide çevridiğinde pistnun atında kaan hacmin V 0 a ranı nedir? A) 6 + B) 6 C) 5 7 D) E) 6. Kenar uzunuğu 0 cm an ısı sığası ihma ediebiecek bir metaden yapımış küp şekindeki bir kabın içinde yüksekiği 5 cm ve sıcakığı 0 C an sıvı buunmaktadır. Kap çevreden ısıca yaıtımıştır. Bir fırın içinde 400 C ye kadar ısıtımış kenar uzunuğu cm an küp şekindeki bir cisim bu kabın içine atııyr. Isısa denge uştuğunda sıvının sıcakığı kaç C derecedir? Sıvının ve cismin özküte ve özısı değereri ρ s 0,8 g/cm, ρ c 0 g/cm, c c 0,c s arak veriiyr. A) 4,6 B),6 C) 7,4 D) 8,8 E) c sıvı verimediği için buunamaz. E 7. Şekide görüen düzenekte parae evhaar arasında düzgün bir E eektrik aanı buunmaktadır. At evhada ufak bir deikten geçen eektrnar 90 saptırıarak at evhadaki başka bir deikten dışarı çıkmaktadır. İki deik arasındaki uzakık cm ve eektrnarın ik kinetik enerjisi Κ.0-7 J arak verimektedir. Bu durumda eektrik aanı kaç V/m dir? A) 7500 B) 7500 C) 7500 D) 7500 E) Yarıçaparı aynı an K, L, M küreeri sırasıya 5q, 8q, ve 8q yükerine sahiptirer. L küresi önce K küresine, snra ndan ayrııp M küresine değdirimektedir ve bu işem süreki tekraranmaktadır. Bu işem kaç kere tekrarandıktan snra L küresindeki yük 7,0565 q ur? A) B) C) D) 4 E) 5 y Q 9. Snsuz sayıda eşdeğer nktasa q eektrik yükeri x- ekseni byunca şekide görüdüğü gibi araarındaki uzakık a ve krdinatarı x±na acak şekide yereştirimiştir. Buradan n eksi snsuzdan artı snsuza kadar değerer aan bir tam sayıdır ve a0, arak verimiştir. y-ekseni üzerine merkezden kadar uzağa knuan Q eektrikse yüküne etki eden kuvvetin büyüküğü nedir? q q q q q q q q a a a a a a a a x 0 qq A) 4π 0 (00 + n ) 0 qq B) 4π0 (00 + n ).0 qq C) 4π0 (00 + n ) 0 qq D) 4π0 ( + n ) 0 qq E) 4π0 ( + n )

4 4 a g f b e d - + c Şekide verien devrede a, b, c, d, e, f, ve g uçarı arasındaki eektrik ptansiye farkarı U ba V, U cb,5 V, U cd V ve U df -0,5 V arak öçümüştür. U gf, U ag ve U ca ptansiye farkarı kaç V tur? U gf U ag U ca A) 0 4-5,5 B) -4 0 C) 0-5,5 4 D) 0-4 5,5 E) 0 4 5, İç direnci önemsenmeyen e.m.k. sı an bir dğru akım kaynağına, direnci an beş özdeş rezistans şekideki gibi bağıdır. Devrede akan akımar nedir? A) 0,, B) 0,, C),,, E) 0, D) 0,, 4. Bir içbükey aynada kendi yüzünüze bakmak istiyrsunuz. Aşağıdakierden hangisi dğrudur? A) Aynanın dak nktası ie merkezi arasında durursanız yüzünüzü göremezsiniz. B) Nerede durursanız durun gerçek bir görüntü uşur. C) Görüntünüz daima terstir. D) Görüntünüz daima daha küçüktür. E) Yukarıdakierden hiçbiri dğru değidir. C A cam su B. İçinde su buunan akvaryum içine dik açıı üçgen bir cam prizma şekideki gibi knumuştur. Dışarıdan, beyaz bir ışık demeti prizmanın AC yüzüne dik arak gönderimektedir. A) Işık hem CB hem de AB yüzünden çeşiti renkerde çıkabiir. B) Işık sadece AB yüzünden ve beyaz arak çıkar. C) Işık sadece AB yüzünden ve çeşiti renkerde çıkar. D) Işık CB yüzünden çeşiti renkerde ve AB yüzünden de beyaz arak çıkar. E) Işık sadece CB yüzünden ve çeşiti renkerde çıkar. 4. Bir ıraksak mercekten cm uzağa knuan cismin görüntüsü mercekten 66 cm uzakta uşmaktadır. Iraksak mercek yerine düzem ayna knuursa ede ediecek görüntü ıraksak merceğin verdiği görüntüden kaç cm kadar uzakta ur? A) 0 B) 98 C) 44 D) 66 E) 5. İnce bir mercek byca uzama katsayısı λ an bir maddeden yapımış up bu maddenin kırıcıık indisi sıcakıka değişmemektedir. Merceğin sıcakığı T kadar artırıdığı zaman dak uzakığı f nin artma miktarının f ye ranı nedir? A) λ T B) λ T C) (λ T) D) (λ T) E) λ T

5 L π r 5 XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI BİİNCİ AŞAMA SINAVI ÇÖZÜMLEİ Kesik kni açıırsa at tabanın uzunuğu πr cm üst tabanın uzunuğu πr cm x π r K ur. Şekide görüdüğü gibi 0 5 x,5 cm Böceğin K nktasından L nktasına kadar uaştıran en kısa y KL ( x ) + (πr + x) ur. Böceğin hızı 0, v 0 cm/s 600 ve minimum hareket süresi KL 8, 66 t s v 0 ( 5,5 ) + (5 +,5) 5 cm. Eğik düzemin at tarafı byunca ve eğik düzeme parae an krdinat sisteme göre cismin ik hızın bieşeneri v 0x v 0 cs v 0y v 0 sin cismin ivmesi a y gsinβ0.0,88 m/s cismin menzii ur. Buradan menzii için H v0 v 0 0,5 sin a y xv 0x t yazabiiriz. Buradan aranan açı 4 arcsin H sin ; sin0,5; 0 ; 5 8 g. Cismin eğik düzeme çarpma hızı v 0 gh ur. Çarpma esnek duğu için cisim nrmae göre hangi açı ie geirse aynı açı ie yansımaktadır. Bu durumda cismin ik hızın yatay ve dikey bieşeneri v 0x v 0 sin; v 0y v 0 cs ur. Cismin hareket süresi için v 0 y v0 cs t g g v0 sin cs 0 sin 4 Hsin4 g g v

6 6 4. Cisim a m F t v ivme ie hareket edip at Ft m y amaktadır. İkinci durumda etki eden kuvvet ifadesinden hareket süresi ve aınan y a F m a' t' v 6mv ; t 6t F t' Ft 8 8 m K 5. Sistemin harekete geçmesi için m m gf s m g maıdır. Buradan f m f s m 0,45.8,6 kg Kumun kütesi g m kum m -m c,6-,6 kg m Sistem harekete geçtikten snra hareket ivmesi m g-f k m g(m +m )a (fs fk )g (0,45 0,).0 a 0,9 m/s + fs + 0,45 İpteki gerime kuvveti fs( + fk )mg 0,45( + 0,).8.0 m g-tm a; T 5 N + fs + 0,45 6. Grafikten 0-4 s arasındaki aan yakaşık arak 0 birim ve aranan hız Ft 0 v 5 m/s m 7. Çarpışmada mmentum ve enerji krunumu yasaarı geçeridir. Buradan m v -m v +m v ; v m v m v mv + gh ; v v v v-v v ; v ; vv 6 m/s 4h v g 9 8. İki cisim arasındaki uzakık minimum değerine uaştığı anda sistemin kinetik enerjisi minimumdur, çünkü yay maksimum sıkıştığından dayı ptansiye enerji maksimumdur. Cevap C şıkkı 9. Küçük pistna erki eden kuvvet F.F ; F F N ur. İetien basınçar eşittir. Buradan büyük pistna etki eden kuvvet F F r F ; F 5000 N πr πr r 4 Cisme etki eden basınç F P 5000, Pa S 4 4.0

7 0. Kninin hacmi, üst ve at kninin hacimeri π H π (r).h 8πr h π r h V 7V V ; V ü ; Va V-V ü 8 8 sıvıarın basıncı Pρgh+ρghρgh arak yazıabiir. Kap ters çevriirse ikinci sıvının hacmi için rh' π r' π h' h' h V a π r h' h yazabiiriz. Buradan ikinci durumda ikinci sıvının yüksekiği 7 πr h π r h' 8 h Yeni basınç aranan ran 8 ; h 7 h P ρgh +ρg(h-h )ρgh(+ 7 ) P ' + P 7. Tahta parçasının hacmi m V ρ cm 0, 5 Denge durumunda ρ gπr h+mgρ s (V +πr h)g yazabiiriz. Buradan aranan çap (ρ -ρ s )πr hρ s V-m (0-).r ; r0 m; Dr0 cm 7 r δ. Bana etki eden kadırma kuvvet ie ağırık kuvveti için denge durumunda πr ρ s gρ k.4πr δg yazabiiriz. Buradan aranan et kaınık ρsr.0 δ 0, cm mm ρk., 4. Sarkacın ik periydu ve sıcakık arttıktan snraki periyt ( + λ t ) Tπ ; T π T g g Bir periyt içindeki değişim Tλ t TT -T ur. Bir yı içinde titreşim sayısı N T Bir yı içinde saatin zaman farkı λ t tn T Saat 40 dak geri kaır. + λ t T λ t (5 7) 40 dak

8 8 r L K 4. Dış şeridin yarıçapı r L r+ δ iç şeridin yarıçapı r K r- δ arak yazıabiir. Şeriterin uzunukarı K λ K t 0 (+λ K t ); t C L λ L t 0 (+λ L t ) ur. Bu uzunukar ve yarıçapar için K L + λk t ; r K r L δ r yazabiiriz. Buradan aranan yarıçap + λl t δ r + [ + ( λ K + λl ) t ] δ [ + ( + 9).0.80]..0 r ( λ 6 L λk ) t (9 ) ,6 m 5. İzterma prseser için PVsabit ur. İk durum için P 0 P 0 V 0 P.V 0, P P 0.V 0 P V 0, P P 0 ; P P + S Mg yazabiiriz. Burada P 0 gazarın ik basıncı, M ise pistnun kütesidir. Buradan Mg P 0 S İkinci durum için P V P 0 V 0 P. V, P 0 0 V P0 V0 Mg P 0.V 0 P (V 0 - V); P ; P P + V V S yazabiiriz. Buradan V 0 V V0 + ; V0 V x x + V ; x ; x 5 7-5x+0; x V0 6. Sıvının kütesi m s ρ s V s 0, gr cismin kütesi m c ρ c V c gr Isı aış-veriş denkeminden m s c s (t -t s )m c c c )(t c -t ) 400.c s (t -0 )80.0,c s (400-t ); t 7,4 C 7. Eektrnun menzii sin a arak yazıabiir. Burada qe a m v 0 0 eektrnun ivmesidir. 45 ise aan içinde eektrnun yaptığı eğik atışın ik hızının açısı arak kabu ediebiir. Buradan 7 mv0 sin.45 Κ Κ..0 ; E 7500 V/m qe qe q 9,6.0.0

9 9 8. Birinci işemde L küresi ik arak K ya dkunduruursa L kürenin bu temastan snraki yükü qk + ql 5q + 8q q LK q KL 6,5q ur. Snra L ve M küresi dkunduruursa L kürenin bu ikinci temastan snraki yükü qlk qm q LM q ML + 6,5q + 8q 7,5q İkinci işemde L küresi ik arak K ya dkunduruursa L kürenin bu temastan snraki yükü qlm + qkl 7,5q + 6,5q q LK q KL 6,875q ur. Snra L ve M küresi dkunduruursa L kürenin bu ikinci temastan snraki yükü qlk qml q LM q ML + 6,875q + 7,5q 7,065q Üçüncü işemde L küresi ik arak K ya dkunduruursa L kürenin bu temastan snraki yükü qlm + qkl 7,065q + 6,875q q LK q KL 6,96875q ur. Snra L ve M küresi dkunduruursa L kürenin bu ikinci temastan snraki yükü qlk qml q LM q ML + 6,96875q + 7,065q 7,0565q Yani işem gerekidir. y Q 9. Merkezi nktanın iki tarafında buunan ve simetrik an n. ci yükerin uşturdukarı bieşke eektrik aan y ekseni üzeridir. Bu yükerden Q yüküne kadar an uzakık n + (na) n q -na na q x bieşke eektrik aanın y ekseni ie yaptığı açı cs n 0 + (na) 00 + n Buradan etki eden kuvvet için qq F cs 4π 0 n n 0 qq 4π0 (00 + n ) 0. g ve f nktaar arası te duğu için U gf 0 ur. Diğer ptansiye farkar U ag -(-0,5)-+,5+0; U ag -4 V U ca,5+5,5 V Ι Ι Ι Ι Ι Ι 5. Verien devre için Kirchff yasaarını yazabiiriz. Ι +Ι 5 Ι Ι +Ι 4 Ι +Ι 4 Ι 5 ΙΙ +Ι Ι +Ι 5 Ι +Ι 4 -Ι 0 Ι -Ι 5 -Ι 4 0 Buradan Ι Ι Ι Ι 5 ; Ι4 0; Ι. Aynanın dak nktası ie merkezi arasında durursanız yüzünüzü göremezsiniz. Yani A şıkkı. Dispersiyn snucu ışık hem CB hem de AB yüzünden çeşiti renkerde çıkabiir. Yani A şıkkı 4. Aranan uzakık cm

10 5. Birinci durumda merceğin dak uzakığı için (n ) f r yazabiiriz. Sıcakık arttığında merceğin yüzeyerin eğriik yarıçaparı r r(+λ t ) ur. Buradan merceğin yeni dak uzakığı f f(+λ t ) ve dak uzakığı bağı artış f' f λ t f 0

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2004 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2004 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI 004 / BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 1 TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU XII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-004 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 8 Mayıs 004, 10:00-1:0

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 11 Seçme Sınavı 1. Dikey yönde atılan bir taş hareketin son saniyesinde tüm yolun yarısını geçmektedir. Buna göre taşın uçuş süresinin en fazla olması için taşın zeminden ne

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin 4 = cos 4 = 0,7 Rakam Ön Takı Simge sin 7 = cos = 0,6 sin = cos 7 = 0,8 10 9 giga G tan 7 = 0,7 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo

Detaylı

ITAP_Exam_2.Seviye_DinmaikII_ (Prof.R.Dimitrov)

ITAP_Exam_2.Seviye_DinmaikII_ (Prof.R.Dimitrov) .Seviye ITAP 17 Kasım_11 Sınavı 1.Şekildeki verilen makara sisteminde makaraların dinillerinde ve yüzeyler arasında kuru sürtünme yok, ip ve makaralar hafif kütleli ve ip mükemmeldir. Kütlesi olan cismin

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014, 10.00-12.30 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu sınavda

Detaylı

04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı

04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı 04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı 1.R yarıçaplı bir diske iki ip takılmıştır ve ipler teğettir. İki ipin doğrultuları arasındaki açı α=60 iken disk w açısal hızı ile dönüyor. Bu anda kütle merkezinin hızı

Detaylı

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir.

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. BÖLÜM POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. Mesela Şekil.1 de görülen

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR 1. BÖLÜM ENERJİ

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR 1. BÖLÜM ENERJİ FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR 1. BÖLÜM ENERJİ 1) M=5 kg kütleli bir cisim A nktasından serbest bırakılıyr. Cismin B ve C nktalarındaki süratini 2) Şekildeki kayakçının kütlesi M=60 kg, A nktasındaki sürati ise

Detaylı

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Fizik 101: Ders 6 Ajanda Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Özet Dinamik. Newton un 3. yasası Serbest cisim diyagramları Problem çözmek için sahip olduğumuz gereçler:

Detaylı

12-A. Fizik Bilimine Giriş TEST. 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir

12-A. Fizik Bilimine Giriş TEST. 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir -A TEST izik Bilimine Giriş AZANIM AVRAMA TEST. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür? 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki temel bir büyüklüktür? A) Işık şiddeti

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

Video Mekanik Enerji

Video Mekanik Enerji Video 06 05.Mekanik Enerji Sürtünmenin olmadığı bir sistemde toplam enerji kinetik ve potansiyel toplamıdır. Herhangibir anda sistemin toplam enerjisi sabittir. Örnek: 2 Kg lık bir kütleye sahip bir cismin

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ

DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ Öğrencinin ; Adı : Özgür Soyadı : ATİK Numarası : 387 Sınıfı : 10F/J Ders Öğretmeninin ; Adı : Fahrettin Soyadı : KALE Ödevin

Detaylı

- 1 - v v + D) A) 0,9 B) 0,3 C) 45 D) 1,25 E) 0,75

- 1 - v v + D) A) 0,9 B) 0,3 C) 45 D) 1,25 E) 0,75 - - XVII. ULUSL FİZİK OLİMPİYTI BİİNCİ ŞM SINVI-9. Mtru bir kayık, sabit ıza akan bir neirde tru sabit güç tüketecek şekide areket etektedir. Kayık akıntı ızı ie aynı yönde areket ederse yere göre ızı

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Soru 1. Şekildeki makara sistemi hafif kütleli makaralardan, mükemmel ipten ve kütleleri şekilde işaretlenen cisimlerden oluşmaktadır. Sürtünmeyi ihmal ederek O noktasindaki makara ekseninin ivmesini bulunuz.

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

Fizik 101: Ders 21 Gündem

Fizik 101: Ders 21 Gündem Fizik 101: Ders 21 Gündem Yer çekimi nedeninden dolayı tork Rotasyon (özet) Statik Bayırda bir araba Statik denge denklemleri Örnekler Asılı tahterevalli Asılı lamba Merdiven Ders 21, Soru 1 Rotasyon Kütleleri

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir?

1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir? 1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir? A) -1/6 B) 1 C) 1/2 D) 1/5 E) 3 2) Durgun halden harekete geçen bir cismin konum-zaman grafiği şekildeki

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Newton nun İkinci Yasasının Düzgün Dairesel Harekete Uygulanması Sabit hızla

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 2. FİZİK OLİMPİYATI 23 MAYIS 2015,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 2. FİZİK OLİMPİYATI 23 MAYIS 2015, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ. FİZİK OLİMPİYATI MAYIS 015, 10.00 1.00 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu sınavda toplam

Detaylı

4. Yeryüzünden v 1 hızı 53 açı ile v 2 hızı 37 açı ile aynı anda iki cisim atılıyor. İki cisim atıldıkları noktadan yatay yönde x 1 ve x 2

4. Yeryüzünden v 1 hızı 53 açı ile v 2 hızı 37 açı ile aynı anda iki cisim atılıyor. İki cisim atıldıkları noktadan yatay yönde x 1 ve x 2 A β u B. A e B şeirerarasındaki uzakık oup bir uçak iki şeir arasında ızı ie idip eektedir. İki şeri bireştiren doğrutuya öre β açı e u ızı ie rüzar esektedir. Rotadan iç sapaa şartı ie uçağın idiş-eiş

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Ünite 7. Konu (İtme ve Çizgisel Momentum) A nın Çözümleri. Eğik

Detaylı

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış Doğrusal Hareket - 3 BÖÜ 03 Test 03 1. Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış küp yere dik paralel ışık ile aydınlatılmaktadır. üpün noktasında bulunan karınca şekildeki - - - N

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 3. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 30 NİSAN 2016,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 3. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 30 NİSAN 2016, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 3. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 30 NİSAN 2016, 09.30-12.30 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu 1. Kütlesi 7 kg olan motorsuz oyuncak bir araba, sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde 4 m/s ilk hız ile gitmektedir. Araba daha sonra ilk hızı ile

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2002 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2002 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI 2002 / BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 1 TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2002 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 4 Mayıs 2002, 10:00-13:30

Detaylı

11. SINIF. Kuvvet ve Hareket 1 TEST. 4. Eşit kare bölmeli düzlemdeki K vektörü ile K- L vektörü şekilde gösterilmiştir.

11. SINIF. Kuvvet ve Hareket 1 TEST. 4. Eşit kare bölmeli düzlemdeki K vektörü ile K- L vektörü şekilde gösterilmiştir. . SINI uvvet ve Hareket. Eşit kare bölmeli düzlemdeki A, B, C ve D için; I. A = B II. A = B III. C = A IV. D = B yargılarından hangileri dğrudur? A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I ve IV E) I, III

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir.

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. ÖDEV SETİ 4 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. 2) a) 3 kg lık b) 7 kg lık blok iki ip ile şekildeki gibi bağlanıyor, iplerdeki gerilme

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

- 1 - m 2. m 1. azot hidrojen. oranı nedir? (7) M. M H ise

- 1 - m 2. m 1. azot hidrojen. oranı nedir? (7) M. M H ise - - m k m k. Isıca yaıtımış bir kabın içinde bir yay ve yayın ucunda kütesi m =4 k oan demir bir cisim buunuyor. Cisim yayı iç ermeyecek durumda bir mıknatıs sayesinde tutumaktadır. Cisim serbest bırakııyor.

Detaylı

Fizik 101: Ders 7 Ajanda

Fizik 101: Ders 7 Ajanda Fizik 101: Ders 7 Ajanda Sürtünme edir? asıl nitelendirebiliriz? Sürtünme modeli Statik & Kinetik sürtünme Sürtünmeli problemler Sürtünme ne yapar? Yeni Konu: Sürtünme Rölatif harekete karşıdır. Öğrendiklerimiz

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

2.Seviye ITAP 13 Kasım_2011 Sınavı

2.Seviye ITAP 13 Kasım_2011 Sınavı .Seviye ITAP 3 Kası_ Sınavı.Yüksekiği h6 oan bir çatıdan kütesi 45k oan bir ağırık bir kanata indirieidir. Kanatın taşıyabieceği aksiu erii T a 4N oduğuna öre yük yere nası bir şekide indirieidir? Yük

Detaylı

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir KUVVET SORULARI (I)- L nin kütlesi K nın kütlesinden büyüktür. Çünkü hareket yönü aşağıya doğrudur. (II)- Sürtünme olup olmadığı kesin değildir. (III)- L nin ağırlığı, ipte oluşan T gerilme kuvvetinden

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı ITAP Fizik Olipiyat Okulu Seçe Sınavı. Akış hızı u=.5/s olan bir nehrin kıyısının O noktasından kıyıya dik yönde nehre bir taş atılıyor. Sudaki yüzey gerili dalgalarının yayıla hızı c=/s olduğuna göre

Detaylı

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar ... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014 Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen düzeneklerden hangisi ya da hangilerinde

Detaylı

3.Seviye Deneme Sınavı ITAP_12_14_2011 Titreşim

3.Seviye Deneme Sınavı ITAP_12_14_2011 Titreşim 3.Seviye Deneme Sınavı TAP_1_14_011 Titreşim 1. Notasa bir cisim şeidei çemberin A notasından sıfır i hızı ie AB doğrutuda yer çeim aaında hareet etmetedir. Çemberin çapı BC= ye eşit oduğuna öre cisim

Detaylı

Ulusal FİZİK Olimpiyatı 1. Aşama Soru ve Çözümleri

Ulusal FİZİK Olimpiyatı 1. Aşama Soru ve Çözümleri 007 5. Ulusal İZİK Olimpiyatı. Aşama Soru ve Çözümleri İlköğretim Ortaöğretim. Bir mısır tanesinin içinde bulunan su buharının V hacmi ile P basıncı arasında PV sabit şeklinde bir bağlantı vardır. Bu mısır

Detaylı

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R - - ŞUBT KMPI SINVI--I. Grup. İçi dolu omojen yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında açısal ızı ile döndürülüyor e topun en alt noktası zeminden yükseklikte iken serbest bırakılıyor. Top zeminden

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

2 = t V A = t

2 = t V A = t İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi 20 Mart 2008 Statik ve Mukavemet Dersi Yarıyıl İçi Sınavı 1.) P r c W b a Yarıçapı r = 30 cm, ağırlığı W = 4 t olan bir silindir şekilde gösterildiği

Detaylı

KATI CİSİMLER DİK PRİZMALARIN ALAN VE HACİMLERİ 1. DİKDÖRTGENLER PRİZMASI. Uyarı PRİZMA. Üst taban. Ana doğru. Yanal. Yanal Alan. yüz. Yanal.

KATI CİSİMLER DİK PRİZMALARIN ALAN VE HACİMLERİ 1. DİKDÖRTGENLER PRİZMASI. Uyarı PRİZMA. Üst taban. Ana doğru. Yanal. Yanal Alan. yüz. Yanal. TI İSİM İZM İZM irbirine paralel iki düzlem içinde yer alan iki eş çokgensel bölgenin tüm noktalarının karşılıklı olarak birleştirilmesiyle elde edilen cisme İZM denir. İ İZMIN N V HİMİ Tüm dik rizmalarda

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821 FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: FAHRETTİN KALE ÖĞRENCİNİN: ADI SOYADI: ESMA GÖKSAL SINIFI NUMARASI: 9/A 821 1. Çiftliğinde 4000 tane koyun barındıran bir çiftçi, koyunların 8 günlük

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

Düzgün olmayan dairesel hareket

Düzgün olmayan dairesel hareket Düzgün olmayan dairesel hareket Dairesel harekette cisim üzerine etki eden net kuvvet merkeze doğru yönelmişse cismin hızı sabit kalır. Eğer net kuvvet merkeze doğru yönelmemişse, kuvvet teğetsel ve radyal

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 4. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 29 NİSAN 2017,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 4. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 29 NİSAN 2017, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 4. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 9 NİSAN 017, 09.30-1.30 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu sınavda

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 1.Bir cisim, sabit hızla gideceği yolun 1/3 ünü 40km/h hızla 1/2. sini 50km/h hızla, geri kalan yolu ise 100km/h hızla gidiyor. Bu cismin ortalama hızı kaç km/h tır? A)40 B)45 C)50

Detaylı

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu ENERJİ Konu Başlıkları İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu İş Bir cisme uygulanan kuvvet o cismin konumunu değiştirebiliyorsa, kuvvet iş yapmış denir. İş yapan bir kuvvet cismin

Detaylı

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum DOĞRUSAL ve BAĞIL HAREKET Hareket Maddelerin zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Fakat cisimlerin nereye göre yer değiştirdiği ve nereye göre hareket ettiği belirtilmelidir. Örneğin at üstünde giden

Detaylı

Kinetik Problemleri için Çözüm yöntemleri i.) Newton un 2. yasası F = m a. ii.) İş-Enerji Yöntemi. iii.) İmpuls-momentum yöntemi

Kinetik Problemleri için Çözüm yöntemleri i.) Newton un 2. yasası F = m a. ii.) İş-Enerji Yöntemi. iii.) İmpuls-momentum yöntemi Giriş Kinetik: Parçacığın hareketi ve parçacığın hareketini yaratan kuvvetler arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Kabaca bir formül ile ifade edilir. F = m a 1 Kinetik Problemleri için Çözüm yöntemleri

Detaylı

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2)

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 1 Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 2 Kütlesi 20 kg olan bir cisim 10 m/s hızla hareket ederken kinetik

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN KÜTLE: Yeryüzünde hacim kaplayan cisimlerin değişmez madde miktarıdır. ( sıcaklığa, basınca, çekim ivmesine bağlı olarak değişmez. ) Terazi ile ölçülür. Kütle birimi SI birim sisteminde Kg dır. Herhangi

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

1.Seviye ITAP 17 Aralık_2012 Sınavı Dinamik VIII-Dönme_Sorular

1.Seviye ITAP 17 Aralık_2012 Sınavı Dinamik VIII-Dönme_Sorular 1.Seviye ITAP 17 Aralık_01 Sınavı Dinamik VIII-Dönme_Sorular 3.1.Dünyanın kendi dönme eksenine göre eylemsiz momentini ve açısal momentumunu bulunuz. 37 33 A) I = 9.7 10 kg m ; L = 7 10 kg m / s 35 31

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Soru 1. Cisim dengede ise F¹ ve F² nedir? F¹ = 50.cos 53 = 30N F² = 50.sin 53 = 40N. Soru 2. P² = 8+16 = 24N P³ = 12-6 = 6N

Soru 1. Cisim dengede ise F¹ ve F² nedir? F¹ = 50.cos 53 = 30N F² = 50.sin 53 = 40N. Soru 2. P² = 8+16 = 24N P³ = 12-6 = 6N DENGE VE DENGE ŞARTLARI Bir cisim duruyorsa veya düzgün hızla bir doğru boyunca hareket ediyorsa ya da sabir hızla bir eksen etrafında dönüyorsa ``cisim dengededir`` denir. Cisim olduğu yerde duruyorsa,

Detaylı

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 /01/201.. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU XIII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2005 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU XIII. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2005 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI XIII. ULUSL FİZİK OLİMPİYTI / İRİNİ ŞM SINVI 1 TÜRKİYE İLİMSEL VE TEKNİK RŞTIRM KURUMU İLİM DMI YETİŞTİRME GRUU XIII. ULUSL FİZİK OLİMPİYTI- İRİNİ ŞM SINVI 7 Mayıs, 1:-17: SINVIN YPILDIĞI İL:... ÖĞRENİNİN

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

XV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2007 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

XV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2007 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI XV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI 007 / BİRİNCİ AŞAMA SINAVI TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI XV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-007 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 8 Nisan

Detaylı

BASİT HARMONİK HAREKET

BASİT HARMONİK HAREKET BASİT HARMONİK HAREKET Bir doğru üzerinde bulunan iki nokta arasında periyodik olarak yer değiştirme ve ivmesi değişen hareketlere basit harmonik hareket denir. Sarmal yayın ucuna bağlanmış bir cismin

Detaylı

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir.

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. D şıkkında 3N - 1N = 2N dir. E şıkkında kök 10 dur. 3 ün karesi artı

Detaylı

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F ISI VE SICAKLIK Isı;Tüm maddeler atom ya da molekül dediğimiz taneciklerden oluşmuştur. Bu taneciklerin bazı hareketleri vardır. En katı, en sert maddelerin bile tanecikleri hareketlidir. Bu hareketi katı

Detaylı

1.Seviye ITAP 09 Aralık_2011 Sınavı Dinamik III

1.Seviye ITAP 09 Aralık_2011 Sınavı Dinamik III .Seviye ITAP 9 Aralık_ Sınavı Dinamik III.Kütlesi m=.kg olan bir taş, yüksekliği h=5m olan bir kaleden yatay yönde v =5m/s hızı ile atılıyor. Cismin kinetik ve potansiyel enerjisini zamanın fonksiyonu

Detaylı

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I 1. Sınav süresi 10 dakikadır.. Bu sınavda eşit puanlı 0 adet soru vardır.. Elinizdeki soru kitapçığı K türü soru kitapçığıdır.. Yanıtlarınızı Yanıt Kağıdı

Detaylı

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde KPSS 207 önce biz sorduk 50 Soruda 32 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMÜ ÇIKMIŞ SORUAR 203-204-205-206 Eğitimde 30. yıl Komisyon ÖABT FİZİK ÇIKMIŞ SORUAR ISBN 978-605-38-780-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız.

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız. FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 51) SI birim sisteminde momentumun birimi nedir? 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini 53) Şekildeki kayakçının

Detaylı

Video 01. Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır.

Video 01. Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır. Video 01 01.İŞ GÜÇ ENERJİ A) İŞİN TANIMI Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır. Bir başka deyişle kuvvetin X yolu boyunca

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 17 Ocak 2013 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:40 Toplam Süre: 100 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 SORUAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma ızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 2. cismi v ızı ile ukarı atılıp, ise serbets bırakılıyor.

Detaylı

Titreşim_1 ITAP FOO: 04 Mart 2014 Olimpiyat Konu Sınavı

Titreşim_1 ITAP FOO: 04 Mart 2014 Olimpiyat Konu Sınavı Titreşi_ ITAP FOO: art Oipiyat Konu Sınavı. Şeidei esne, hafif ütei tahtanın ucunda buunan sporcu ağırına tahtanın ucunun yerine aşağı doğru h.5 adar değiştiriyor. Tahtanın dene onuuna öre titreşi periyotunu

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı