SAYICILAR (COUNTERS) ASENKRON SAYICILAR 2 BİT ASENKRON SAYICI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAYICILAR (COUNTERS) ASENKRON SAYICILAR 2 BİT ASENKRON SAYICI"

Transkript

1 SAYIILAR (OUNTERS) Sayıcılar sayısal elektroniğin temel devreleridir. Sayıcılar istenilen aralıkta her saat darbesinde ileri veya geri doğru sayma yaparlar. Sayıcılar flip-flop kullanılarak yapılır, kullanılan flip-flop sayısı sayıcının sayma aralığını belirler. Örneğin 4 flip-flop kullanılırsa sayılacak durum sayısı 4 'tür ve sayma aralığı 'dir. Sayıcılar iki ana gruba ayrılır, eş zamansız anlamında asenkron ve eş zamanlı anlamında senkron. Asenkron sayıcılar aynı zamanda ripple (dalgacık) sayıcı olarak da adlandırılırlar. ASENKRON SAYIILAR Asenkronun kelime anlamı eş zamanda olmayan demektir. Sayıcılara bu adın verilmesinin sebebi ise, sayıcıyı oluşturan Flip-Flopların durum değiştirme anlarının birbirleri ile aynı olmayışıdır. Bu sayıcıları oluşturan Flip-Flopların saat girişleri aynı işaret ile tetiklenmez. BİT ASENKRON SAYII Şekil-3. de bit asenkron sayıcının bağlantısı verilmiştir. Saat işareti, bu işaret sayma hızını belirler, sadece FF0 ın saat girişine bağlanmıştır. FF nin saat girişine ise FF0 ın Q çıkışı bağlanmıştır. Saat işaretinin yükselen kenarında FF0 tetiklenirken FF ise FF0 ın Q çıkışında oluşan yükselen kenar ile tetiklenerek durum değiştirir. FF0 tetiklendikten belirli bir süre sonra ve sadece yükselen kenarlarda, o da ancak iki saat işaretinde bir gerçekleşir, girişe gelen saat işareti yayılma gecikmesi kadar geç çıkışa ulaştığından dolayı aynı anda tetikleme hiçbir zaman gerçekleşmez. Şekil-3. de sayıcının zamanlama diyagramı verilmiştir. Birinci saat vurusunda FF0 yükselen kenar ile tetiklenmiştir. Q çıkışı düşükten yükseğe geçerken Q çıkışında bir düşen kenar oluşmuştur. FF Q yükselen kenarı ile tetiklendiğinden durum değiştirmemiştir. İkinci sat vurusunda FF0 durum değiştirmiştir, dolayısıyla Q çıkışında bir yükselen kenar oluştuğundan FF tetiklenmiş ve durum değiştirmiştir. Üçüncü saat vurusunda FF0 yine durum değiştirir fakat Q çıkışında düşen kenar oluştuğu için FF de durum değişikliği olmaz.

2 Sayısal Tasarım 40 VURUSU Başlangıç Tablo-3. İki bit asenkron sayıcının durum değişimi. YÜKSEK FF0 FF J0 J K0 K Şekil-3. İki bit asenkron sayıcı. 3 4 Şekil-3. İki bit asenkron sayıcının zamanlama diyagramı. Dördüncü ve son saat vurusunda ise FF0 durum değiştirir, Q çıkışında oluşan yükselen kenar FF in durun değiştirmesine neden olur. Sayıcının saat vurularına göre durum değiştirmesi Tablo-3. de verilmiştir.sayıcı iki bit olduğu için çıkışların alabileceği durum sayısı dörttür, beşinci çevrimde başlangıç değerine geri dönecektir. YÜKSEK değerlikli bit ise DÜŞÜK değerlikli biti gösterir. 3 BİT ASENKRON SAYII 3 bit asenkron sayıcı bağlantısı Şekil-4.3(a) da gösterilmiştir. bit sayıcı ile aynı şekilde çalışır. Farklı olarak 8 çıkış durumu vardır, bir çevrimi 8 makine vurusunda

3 Sayısal Tasarım 4 tamamlayacaktır. Şekil-4.3(b) de gösterilmiştir. 3 bit sayıcıda 8 çıkış durumu oluşacaktır, bu durumlar saat saykılına göre Tablo-3. de gösterilmiştir. VURUSU Başlangıç Tablo-3. 3 bit asenkron sayıcının durum değişimi. Daha önce bu sayıcıların diğer bir adının ripple sayıcı olduğunu söylemiştik. Bunun nedeni Şekil-3.4 te gösterilmiştir. Birinci saat vurusunda sadece çıkışında saat işaretine göre bir gecikme olacaktır. Diğer çıkışlarda ise değişme olmadığı için gecikme olmayacaktır. İkinci saat vurusunda çıkışında bir gecikme olacak, aynı zamanda ile arasında bir gecikme oluşacaktır. Dördüncü saat vurusunda çıkışı da e göre gecikecektir. Sonuç olarak çıkışlar aynı ayda oluşmayacak her çıkış bir DÜŞÜK değerli çıkışın durum değiştirmesini bekleyecektir. Sonucun bu şekilde dalgalar halinde gerçek değerini almasından dolayı bu sayıcılara dalgacık anlamına gelen ripple adı verilmiştir. Bu gecikmeler hızlı çalışan sayısal dizgelerde sorun olabilir. YÜKSEK J0 J Q J K0 K K FF0 FF FF (a)

4 Sayısal Tasarım (b) Şekil bit asenkron sayıcı bağlantısı ve zamanlana diyagramı. 3 4 T PLH LK-Q 0 TPHL LK- TPLH - TPHL LK- TPHL - TPLH - Şekil bit asenkron sayıcının yayılma gecikmesi. ÖRNEK ŞEKİL-3.5 de 4 bit asenkron sayıcı bağlantısı verilmiştir. Her flip-flop düşen kenar tetiklidir ve yayılma gecikmesi süresi 0ns dir. Her flip-flopun Q çıkışını saat vurusuna göre değişimini gösteren zamanlama diyagramını çizin. Toplam gecikmeyi hesaplayın. Çözüm:

5 Sayısal Tasarım 43 J0 J J J3 K0 K K K3 FF0 FF FF FF3 (a) Şekil bit asenkron sayıcı (a) bağlantısı, (b) zamanlana diyagramı. Tp=ax0 ns =40ns ASENKRON ONLUK SAYII (b) İkilik sayıcılar olası tüm durumları verilen saat vurularına göre çıkışlarında oluştururlar. Bu tür sayıcılarda maksimum durum sayısı n formülü ile hesaplanabilir, burada n flip-flop adedidir. Maksimum durumundan daha az sayan sayıcı tasarlanabilir. Günlük yaşamda kullanılan sayı sistemi olan onluk saymayı yaptırmak için mod 0 sayan sayıcı tasarlanabilir. Genel mantığı, bu çıkış durumu algılandığında flip-flopların asenkron girişlerine etkin seviye uygulanarak çıkışlar ya sıfırlanır veya birlenir. Sıralı 0 kesen asenkron sayıcılara onluk sayıcı (decade counter) adı verilir. Onluk sayıcı çıkışlarında 00 durumunu algılayınca flip-flopun LR girişlerine bir sıfır seviye uygulanarak sayma işlemi başlangıç durumuna getirilir. 0 da kesme yapabilmek için ve çıkışlarının her ikisinin birden bir olduğu durum bir VED geçidi ile gözlenir. Bu durum geldiğinde VED geçidi çıkışı 0 olur ve bu sıfır Flip-Flopların LR girişlerine uygulanarak tüm Q çıkışları sıfırlanır. Sayma işlemi bir sonraki saat vurusunda tekrar başlar. Çıkışlarda 00 (on) durumu çok kısa süreli oluşur. çıkışı bu durumda sıfırdan bir seviyesine çıktığından bu çıkışta çok kısa süreli iğne dalgacık oluşur. Şekil-4.6 da onluk asenkron sayıcının bağlantısı ve zamanlama diyagramı verilmiştir.

6 Sayısal Tasarım 44 YÜKSEK J0 J J J3 K0 K K K3 LR LR LR LR FF0 FF FF FF3 (a) (b) Şekil bit asenkron sayıcı (a) bağlantısı, (b) zamanlana diyagramı. İKİLİK ASENKRON SAYII TÜMDEVRESİ Genel formülünü yazacak olursak n adet flip-flop kullanıldığında saydığı durum sayısı n saydığı en yüksek sayı ise n- 'dir. Şekil-4.'deki devrede J-K flip-floplar kullanılarak gerçekleştirilmiş 4 bit sayıcı devresi gösterilmiştir. 4 flip-flop kullanıldığına göre saydığı durum sayısı 4 =6'dır, sayma aralığı 'dir. Asenkron sayıcılarda sadece ilk flip-flop girişine saat darbesi dışarıdan uygulanır, diğerlerinin saat girişlerine bir önceki flip-flopların çıkışları uygulanır. Tüm J-K girişleri YÜKSEK seviyede tutulur. Şekil-3.7'de ikilik yukarı doğru sayan asenkron sayıcının şekli görülmektedir. İkilik sayıcılar flip-floplar kullanılarak yapılabileceği gibi bu işlemi yapan tümdevreler de vardır. Dışarıdan yapılan birkaç bağlantı ile istenilen nitelikte sayıcı bu tümdevreler kullanılarak elde edilebilir. ŞEKİL-3.8'de deney setinde kullanılan 7493 tümdevresinin bacak bağlantısı verilmiştir. Bu tümdevre içerisinde dört adet J-K flip-flop vardır, bu flip-flopların üç tanesi asenkron sayıcı olarak içeriden bağlantıları yapılmıştır. Diğer flip-flop ise tek başına kullanılabilecek şekilde diğerlerinden bağımsızdır tümdevresinin iç bağlantısı ŞEKİL-0.9'da gösterilmiştir. Şekilden de anlaşılacağı gibi bu tümdevre 3 bit veya 4 bit ikilik asenkron sayıcı olarak kullanılabilir. 3 bitlik sayıcı olarak

7 Sayısal Tasarım 45 kullanıldığında LKB girişi saat girişi olarak kullanılacaktır. 4 bitlik sayıcı olarak kullanılırken saat girişi olarak LKA kullanılacak ve LKB girişi QA çıkışına bağlanacaktır. LK B J0 J J J3 LK A RO() K0 K K K3 RO() Şekil bit yukarı doğru sayan asenkron sayıcı. LK A LK B TR DIV 6 RO() RO() Şekil asenkron sayıcının mantık simgesi. LK B J0 J J J3 LK A RO() K0 K K K3 RO() Şekil ün 3 bit sayıcı bağlantısı.

8 Sayısal Tasarım 46 Asenkron sayıcıların tasarımı kolaydır ve özel durumlar istenmediğinde dışarıdan başka eleman bağlamak gerekmez. Asenkron sayıcılarda girişten uygulanan saat işareti önce FF0'a sonra FF'e ve sonra FF'ye ulaşır. Girişten verilen saat işaretinin çıkıştan elde edilmesi için 4 saat işaretine gerek vardır. Giriş işaretinin dalgalar halinde çıkışa iletilmesinden dolayı bu tür sayıcılara Ripple sayıcılar adı da verilir. Bir öncekinin çıkışı bir sonrakinin saat girişi olduğu için giriş ile çıkış arasında propagasyon (yayılma) gecikmeleri toplanarak en son çıkışa aktarılacaktır. FF saat vuruşunun tetikleme kenarı ile durum değiştirirken FF3 tetikleme kenarında hemen durum değiştirmeyecek belirli bir gecikme sonunda durum değiştirecektir. Şekil- 3.9'da 7493 tümdevresinin 3 bit asenkron sayıcı olarak bağlantısı verilmiş ve Şekil- 3.0 da ise bu sayıcıya ait çıkış dalga şekilleri gösterilmiştir. (Gecikmeler olayın anlaşılabilmesi için biraz fazla gösterilmiştir.) LK Q A Q B Q t PLH LK'dan Q A 'ya t PHL LK'dan Q A 'ya t PLH Q A 'den Q B 'ye t PHL LK'dan Q A 'ya t PHL t PLH Q A 'den Q B 'ye Q B 'den Q 'ye Şekil bit asenkron sayıcı devresi ve çıkış dalga şekilleri ün RO(), RO() girişleri kullanılarak dışarıdan herhangi bir geçit bağlantısına gerek duymadan istenilen modda sayıcı elde edilebilir. Fakat 3 adetten veya daha fazla YÜKSEK seviye çıkışını denetlemek isterseniz bu modu gerçekleyemezsiniz. Örneğin, 3, 4 gibi. SENKRON SAYIILAR Senkron un kelime anlamı aynı anda gerçekleşen veya eş zamanlı demektir. Sayıcılarda ise tüm Flip-Floplar aynı saat vurusu ile tetiklenir ve çıkışları durumlarını aynı anda değiştiriyorlarsa senkron sayıcı adı verilir.

9 Sayısal Tasarım 47 LK A LK B TR DIV 0 RO() RO() Şekil ün onluk sayıcı olarak kullanılması. BİT SENKRON SAYII Şekil-3. de bit senkron sayıcının Flip-Floplarla bağlantısı verilmiş-tir. Asenkron sayıcıdan farkı saat girişlerinin ortak kullanılmasıdır. Ayrıca çıkışı J,K girişlerine uygulanmıştır. Başlangıç olarak her iki Flip-Flopun çıkışının sıfır durumunda olduğunu varsayalım. İlk saat vurusunda FF0 tümleyen modda çalışacak ve YÜKSEK seviyeye gelecektir. FF de çıkışlar eski durumunu koruyacaktır. Çünkü saat vurusunun yükselen kenarı geldiğinde daha J ve K girişlerine DÜŞÜK seviye uygulanıyor olacaktır. Flip-Flopların yayılma gecikmesinden dolayı çıkışlarını saat vurusu geldikten belli bir süre sonra yenilediklerini hatırlayın. Saat vurusu in sonunda = ve =0 olacaktır, bu da ikilik sayısını gösterir. Saat vurusu Flip-Floplara uygulandığında FF0 tümleyen modda çalışacak ve düşük seviyeye gelecektir. FF de ise J ve K girişleri YÜKSEK seviye olduğundan tümleyen modda çalışacak ve YÜKSEK seviyeye gelecektir. Saat vurusu nin sonunda =0 ve = olacaktır, bu da ikilik sayısını gösterir.

10 Sayısal Tasarım 48 YÜKSEK J0 J K0 K FF0 Şekil-3. de bit senkron sayıcı FF Saat vurusu 3 Flip-Floplara uygulandığında FF0 tümleyen modda çalışacak ve YÜKSEK seviyeye gelecektir. FF de ise J ve K girişleri DÜŞÜK seviye olduğundan çıkış eski durumunu korur ve YÜKSEK seviyeye kalır. Saat vurusu nin sonunda = ve = olacaktır, bu da ikilik 3 sayısını gösterir. Saat vurusu 4 Flip-Floplara uygulandığında FF0 tümleyen modda çalışacak ve düşük seviyeye gelecektir. FF de ise J ve K girişleri YÜKSEK seviye olduğundan tümleyen modda çalışacak ve DÜŞÜK seviyeye gelecektir. Saat vurusu nin sonunda =0 ve =0 olacaktır, bu da ikilik 0 sayısını gösterir. 4 saat vurusu sonunda sayıcı başlangıç konumuna geri dönecektir. Şekil-4.3 de zamanlama diyagramı verilmiştir. 3 4 Şekil-3.3 bit senkron sayıcı zamanlama diyagramı Senkron sayıcılarda yayılma gecikmesi asenkron sayıcılarda olduğu gibi YÜKSEK değerlikli bitlere doğru gidildiğinde artmayacaktır. Her çıkışın yayılma gecikmesi sabit olacaktır. 3 BİT SENKRON SAYII 3 bit senkron sayıcı bağlantısı Şekil-4.4 te zamanlama diyagramı ise Şekil-3.5 te verilmiştir. Çalışmasını anlamak için her saat vurusuna göre çıkışların değişimini incelemek gerekir. 3 bit sayıcının çıkışlarının her saat vurusuna göre değişimi Tablo- 0.3 te verilmiştir. Öncelikle a bakalım, bu çıkış başlangıç durumunda başlayarak her saat vurusunda durum değiştiriyor. Bu çıkışı elde edebilmek için FF0 ın tümleyen kipte tutulması gerekir. Bunun için de J0 ve K0 sürekli YÜKSEK seviyede

11 Sayısal Tasarım 49 tutulmalıdır. çıkışı ise ın YÜKSEK olmasını takip eden saat vurularında durum değiştirir. Durum değiştirme, 4,6,8, nolu saat vurularında gerçekleşir. Bu değişimi sağlamak için J ve K girişlerine bağlanır. = ve saat vurusunun yükselen kenarı geldiğinde FF tümleyen kipte çalışır. ye bakacak olursak bu çıkış sadece ve çıkışlarının her ikisi birden YÜKSEK olduğunda durum değiştirmiştir. J ve K girişlerine bu iki çıkışın VE lenmiş hali uygulanmalıdır. Ne zamanki ve çıkışlarının her ikisi birden YÜKSEK olursa VE geçidi çıkışı olur ve bu J ve K girişlerine uygulanarak FF nin tümleyen kipte çalışmasını sağlar. Çıkışlardan herhangi biri sıfır olduğunda J ve K girişlerine sıfır uygulandığından FF değişmez kipinde çalışacak ve durum değiştirmeyecektir. YÜKSEK J0 J J K0 K K FF0 FF FF Şekil bit senkron sayıcı Saat YÜKSEK Şekil bit senkron sayıcı zamanlama diyagramı. J 0 Q 0 J Q J Q J 3 Q 3 K 0 Q 0 K Q K Q K 3 Q 3 FF0 FF FF FF3 Şekil bit senkron sayıcı

12 Sayısal Tasarım 50 4 BİT SENKRON SAYII Şekil-4.6 da 4 bit senkron sayıcının bağlantısı, Şekil-4.7 de zamanlama diyagramı gösterilmiştir. İlk üç Flip-Flop da herhangi bir değişik bağlantı yoktur, 3 bit senkron sayıcı da olduğu gibi yapılmıştır. Dördüncü Flip-Flopta durum değişimi diğer üç Flip- Flopun çıkışları YÜKSEK olduğunda gerçekleşir. çıkışları VE lenmişti. Bu geçidin çıkışını ile VE lediğimizde J3 ve K3 için gerekli olan YÜKSEK seviye elde edilir. Saat Şekil bit senkron sayıcı zamanlama diyagramı. 74LS63A 4 BİT İKİLİK SENKRON SAYII 74LS63A ikilik senkron sayıcı olarak üretilmiş bir tümdevredir. Bu tümdevre daha önce açıklanan senkron sayıcı özelliklerine ek olarak bir çok özelliğe sahiptir. Şekil- 4.8 de mantık sembolü gösterilmiştir. Bunlardan bir tanesi sayıcı başlangıç değeri olarak sayıcının sayma aralığında herhangi bir sayıya ayarlanabilir. Bu işlem için paralel veri girişlerine istenilen sayı, LOAD girişine de bir DÜŞÜK seviye uygulanmalıdır. Bu işlem sonrası bir sonraki saat vurusunda girilen bu değer sayıcının çıkış durumu olacaktır. D0 D D D3 LR LOAD ENP ENT LK TR DIV 6 T=5 RO Şekil LS63A nın mantık gösterimi.

13 Sayısal Tasarım 5 LR LOAD D0 D D D3 ENP ENT RO SİL KUR SAYMA BEKLEMEDE Şekil LS63A nın çalışmasına bir örnek. Aktif DÜŞÜK LR girişi tüm Flip-Flopları sıfırlar. İki adet İZİN girişi, ENP ve ENT sayıcının normal sırada sayabilmesi için YÜKSEK te tutulmalıdır. Kas kat bağlama sırasında bir üst basamağa izin vermek için bu İZİN girişleri kullanılacaktır. Ripple clock output (RO) çıkışı ise sayma değeri en büyük duruma ulaştığında bir YÜKSEK seviyeli vuru üretir. Bu sayıcı için en büyük sayma durumu (), yani onluk 5 tir. YUKARI/AŞAĞI SENKRON SAYIILAR Aşağı/yukarı sayıcılar belirlenen şekilde ileri ve geri doğru sayabilirler. Bazı kaynaklarda çift yönlü (bidirectional) sayıcı adı da verilir. Aşağı/yukarı sayıcıdan beklenen sayma durumunun her hangi birinde geri doğru sayabilmesidir. Aşağıda sayıcıdan beklenen davranış onlu sayılar ile örneklenmiştir.

14 Sayısal Tasarım 5 YUKARI YUKARI,,3,4,5,4,3,,3,4,5,6,7,6,5, gibi AŞAĞI AŞAĞI Tablo-0.4 te 3 bitlik bit senkron aşağı/yukarı sayıcının tablosu verilmiştir. Oklar sayıcının bulunduğu durumdan verilen yöne göre hangi yöne doğru sayma yapacağını gösterir. çıkışı incelendiğinde her iki yönde de FF0 ın tümleyen kipte çalışması gerektiği sonucu çıkmaktadır. J0=K0= Yukarı doğru saymada durumunu = durumunu takip eden saat vurularında değiştirir. Aşağı doğru saymada ise durumunu =0 durumunu takip eden saat vurularında değiştirir. FF in J ve K girişleri aşağıdaki eşitliğe göre YÜKSEK olmalıdır. J K Saat Vurusu Yukarı Tablo-3.4 Yukarı doğru saymada durumunu = = durumunu takip eden saat vurularında değiştirir. Aşağı doğru saymada ise durumunu = =0 durumunu takip eden saat vurularında değiştirir. FF in J ve K girişleri aşağıdaki eşitliğe göre YÜKSEK olmalıdır. J K Bu eşitliklerden yola çıkarak 3 bit senkron yukarı/aşağı sayıcı devresi Şekil- 4.0 de gösterilmiştir. Yukarı/aşağı girişi DÜŞÜK olduğunda aşağı, YÜKSEK olduğunda yukarı sayma yapacaktır. J 3 K3 Q

15 Sayısal Tasarım 53 Örnek: Şekil-4. de yukarı/aşağı ve saat işaretleri verilen 4 bit senkron yukarı/aşağı sayıcının çıkış dalga şekillerini ve durum değişim tablosu çizin. Sayıcı 0000 durumundan saymaya başlar ve Flip-Floplar yükselen kenar tetiklemelidir. ÇÖZÜM: Saat Vurusu Başlangıçta Tablo-3.5 Yukarı/aşağı sayıcının sayma adımları 4 bit senkron yukarı/aşağı sayıcının çıkış dalga şekilleri Şekil-4. de çizilmiştir. Sayıcının durum değiştirme tablosu Tablo-0.5 te gösterilmiştir. YÜKSEK Q 0 Q Q YUK/AŞ J 0 J J K 0 Q 0 K Q K Q FF0 FF FF Şekil-3.0 Senkron Aşağı/Yukarı sayıcı 7490 YUKARI/AŞAĞI İKO (BD) SAYII Bizler onluk sayı düzenini kullanmaya alışkın olduğumuzdan ikilik sayı düzenini kullanan sayısal devreler bu onluk sayıları ikilik düzene dönüştürüp işlemleri yaptıktan sonra yeniden onluk düzene çevirmek zorundadır. Onluk sayıları ikilik sayılara çevirmek için sayısal devrelerin en çok kullandığı kodlardan biri İkilik

16 Sayısal Tasarım 54 Kodlanmış Onluk (İKO) [Binary oded Decimal (BD)] 'dir. Bir İKO sayıcı her saat darbesi ile İKO düzende sayma yapan bir devredir. Çıkışı İKO biçimindedir ve başka bir devre aracılığıyla sayısal formda kodlanması gerekir. YUK/AŞ Şekil-3. 4 Bit senkron yukarı/aşağı sayıcı. D0 D D D3 TEN LOAD D/U LK TR DIV 0 MA/MİN RO Şekil LS90 ın mantık gösterimi tümdevresi bir senkron yukarı/aşağı İKO (BD) sayıcıdır. A, B,, D girişler: Sayıcıya LOAD ile bu girişlerdeki İKO sayı yüklenebilir ve sayma bu değerden başlar. QA, QB, Q, QD çıkışlar: TEN (ounter ENable): Sayma değerleri bu çıkışlardan alınır. Saymaya İZİN verme girişi, aktif-düşük seviyeli

17 Sayısal Tasarım 55 RO (Ripple lock Output): Son sayma değerine ulaşıldığında DÜŞÜK seviyeye geçen bu çıkış TEN girişi ve MA/MIN çıkışı ile birlikte kaskat bağlantılar için kullanılmaktadır. Aktif-DÜŞÜK seviyelidir. MA/MIN: D/U : LK : LOAD (YÜKLE): Yukarı sayma kipinde 9 (00), aşağı sayma kipinde 0 (0000) sayma değerine ulaşıldığında bir YÜKSEK seviyeli vuru üreten çıkış. Yüksek seviyeli iken aşağı, düşük seviyeli iken yukarı sayma yaptıran denetim girişi. Saat girişi Düşük seviyeli olduğunda A-D arası girişlerdeki bilgiyi sayıcıya yükler. NOT: 7490 tümdevresinin zamanlama grafiği için veri yapraklarına bakınız. SENKRON SAYII TASARIMI SIRALI ARDIL (SEQUENTIAL) DEVRE MODELİ Sıralı ardıl devre birleşimsel mantık devresi ve bellek kısmından oluşur. Sıralı ardıl devrenin saat girişi bellek kısmına uygulanır. Bir sonraki durumda gerekli sonuçlar bellek kısmında saklanır. Saklanan bilgiler ile girişe uygulanan işaretler birleşimsel mantık devresinde uygun mantık işlemine sokulur ve sonraki durum elde edilir. Saklanan duruma şimdiki durum mantık işlemi sonrası oluşan duruma ise gelecek durum adı verilir. Şekil-3.4 te ardıl devrenin blok bağlantısı verilmiştir.

18 Sayısal Tasarım 56 GİRİŞLER BİLEŞİMSEL MANTIK DEVRESİ Qn ÇIKIŞLAR DURUM DEĞİŞK ENLERİ UYARMA HATLARI Qn BELLEK Şekil-3.4 Sıralı ardıl devre modeli. Bu model tüm ardıl devrelerde geçerlidir. Sayıcılar ise ardıl devrelerin özel bir uygulamasıdır. Durumlarını saat işaretine göre değiştirirler. Şimdi senkron sayıcı tasarlamanın adımlarını öğrenelim Yukarı Aşağı Yukarı Aşağı Tablo-3.6

19 Sayısal Tasarım 57 ADIM : DURUM DİYAGRAMININ ÇİZİMİ Şekil durum diyagramı. 0 Durum diyagramında sayıcının her saat vurusu geldiğinde ilerleyeceği durumlar sıra ile gösterilir. Şekil-3.5 te gram kodunda sayan sayıcının durum diyagramı gösterilmiştir. Bu devrenin saat vurusundan başka girişi, Flip-Flop çıkışlarından başka çıkışı yoktur. ADIM : GELEEK DURUM TABLOSUNUN ELDE EDİLMESİ Gelecek durum tablosu durum diyagramından elde edilir. Başlangıç değeri şimdiki değer olarak tablonun birinci satırına yazılır. Saat vurusu uygulandığında oluşacak durum gelecek durum olarak ikinci satıra yazılır. İkinci saat öncesi bu durum şimdiki durumdur, gelecek durum ise ikinci saat vurusu geldiğinde oluşacak durum olarak üçüncü satıra yazılır. Diğer satırlarda aynı mantığa göre düzenlenir. ŞİMDİKİ DURUM GELEEK DURUM ADIM 3: GEÇİŞ TABLOSU Tablo bit gram sayıcının gelecek durum tablosu Tablo-0.8 de J-K Flip-Flopun geçiş tablosu verilmiştir. Devrelerin çalışması incelenirken giriş değerlerine göre çıkışı belirlenir. Sayıcı tasarımında çıkış bellidir. Bu çıkışın elde edilebilmesi ve sayma işleminin istenilen sırada olması için girişe verilmesi gerekli değerler belirsizdir. Flip-Flop geçiş tabloları kullanılarak giriş değerleri bulunur. Tabloda QN şimdiki çıkış durumunu, QN+ ise gelecek çıkış

20 Sayısal Tasarım 58 durumunu gösterir. J ve K Flip-Flopun girişleri, fark etmez durumları için kullanılmıştır.tablo-0.7 ile Tablo-0.8 birleştirirsek her Flip-Flop için giriş J, K değerlerini belirleyebiliriz. Tablo-0.9 bu değerler verilmiştir. QN QN+ J K Tablo-3.8 J-K Flip-Flop geçiş tablosu ŞİMDİKİ DURUM GELEEK DURUM FF FF FF0 J K J K J0 K ADIM 4: KARNAUGH HARİTALARI Tablo-3.9 Flip-Flop girişlerinin belirlenmesi Her Flip-Flop J ve K girişlerinin en sade fonksiyonlarını Karnaugh haritası ile elde edebiliriz. Her giriş Karnaugh haritasına yerleştirildikten sonra en büyük gruplar seçilir ve en sade fonksiyonu yazılır. Şekil-4.6 da tüm Karnaugh haritaları ve gruplamalar gösterilmiştir. J J J0 Q Q Q 0 0 Q 0 Q Q

21 Sayısal Tasarım 59 K K K0 Q Q Q Q Q Q Şekil-3.6 J, K girişleri işin Karnaugh haritaları ADIM 5: EŞİTLİKLERİN ELDE EDİLMESİ Elde edilen eşitlikler yanda verilmiştir. J0 ve K0 girişleri EOR geçitleri ile yapılırsa daha az geçit kullanarak çizilebilir. Diğer giriş eşitlikleri tek geçitle elde edilebilir. J 0 Q Q Q Q Q Q, K 0 Q Q Q Q Q Q J J Q Q 0 Q Q 0,, K K Q Q 0 Q Q 0 ADIM 6: DEVRE ÇİZİMİ J0 Q 0 J Q J Q K0 Q 0 K Q K Q SAA T FF0 FF FF Şekil bit gray sayıcı SORULAR. Bir oto parkın giriş ve çıkış olmak üzere iki kapısı vardır. Giriş kapısında içeriye kaç arabanın daha girebileceğini belirten gösterge vardır. Her iki kapıda ayrı iki sensör kullanıldığını ve ters kapıdan giriş ve çıkışın mümkün olmadığını varsayarak bu işlemi yapan devreyi yanda mantık sembolü verilen 7490 tüm devresini kullanarak tasarlayınız. Oto parkın kapasitesi 78 arabadır.

22 Sayısal Tasarım 60. Her defasında (0) sayısını algıladığında bir YÜKSEK seviye üreterek bir LED göstergeyi yakan ve bu sayı 3. defa algılandıktan sonra sayıcının içeriğini sıfırlayan asenkron sayıcı devresini tasarlayarak nasıl çalıştığını kısaca açıklayın. D0 D D D3 TEN LOAD D/U LK TR DIV 0 MA/MİN RO 3. Aşağıda durum diyagramı verilen senkron sayıcıyı tasarlayın. Yukarı 3 Aşağı Durum diyagramı aşağıda verilmiş senkron sayıcıyı tasarlayın, devresini çizin Aşağıdaki şekilde sayıcının sayma sırasını belirleyiniz.

23 Sayısal Tasarım 6 D Q Q Q D D 0 LK 6. J-K flip-floplar kullanarak aşağıdaki sıraya göre sayan sayıcı devreyi tasarlayın. 00, 0, 0,, 00, J-K flip-floplar kullanarak aşağıdaki sıraya göre sayan ikili sayıcı devreyi tasarlayın. 0, 9,, 8,, 7, 3, 6, 4, 5, Aşağıdaki durum diyagramına göre sayan sayıcı devreyi tasarlayın. 0 YUKARI A Ş A Ğ I Şekilde gösterilen kaskat sayıcıların yuvarlak içinde numara ile belirtilen noktalarındaki frekans değerlerini yazınız. KHz DIV 4 DIV 8 DIV 3 00KHz DIV 0 DIV 0 DIV 0 3 DIV 4 MHz DIV 3 DIV 6 DIV 8 3 DIV 0 4 DIV ,4KHz DIV DIV 4 DIV 6 3 DIV 8 4 DIV 6 5

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL TASARIM Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 1 Sayıcılar İkili (Binary) Sayma İkili (Binary) sayma 1 ve 0 ların belirli bir düzen içerisinde sıralanması ile yapılır. Her dört sayıda

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

Deney 3: Asenkron Sayıcılar

Deney 3: Asenkron Sayıcılar Deney 3: Asenkron Sayıcılar Sayıcılar hakkında genel bilgi sahibi olunması, asenkron sayıcıların kurulması ve incelenmesi Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10

Detaylı

BÖLÜM 9 (COUNTERS) SAYICILAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 9 (COUNTERS) SAYICILAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır SYISL ELETRONİ ÖLÜM 9 (OUNTERS) SYIILR u bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Sayıcılarda Mod kavramı senkron sayıcılar senkron yukarı sayıcı (Up counter) senkron aşağı sayıcı (Down counter) senkron

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması 25. Sayıcı Devreleri Giriş darbelerine bağlı olarak belirli bir durum dizisini tekrarlayan lojik devreler, sayıcı olarak adlandırılır. Çok değişik alanlarda kullanılan sayıcı devreleri, FF lerin uygun

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ 1 8. HAFTA ARDIŞIL DEVRE TASARIMLARI SAYICILAR ASENKRON SAYICILAR SENKRON SAYICILAR 2 ARDIŞIL DEVRELER Bileşik devrelere geri

Detaylı

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol EEM122SAYISAL MANTIK BÖLÜM 6: KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Flip-flopkullanan devreler fonksiyonlarına göre iki guruba

Detaylı

SAYISAL TASARIM. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Engin Yrd. Doç. Dr. Dilşad Engin EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU İZMİR 2015

SAYISAL TASARIM. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Engin Yrd. Doç. Dr. Dilşad Engin EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU İZMİR 2015 204 SAYISAL TASARIM Yrd. Doç. Dr. Mustafa Engin Yrd. Doç. Dr. Dilşad Engin EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU İZMİR 205 EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU SAYISAL TASARIM (DERS NOTU) HAZIRLAYANLAR

Detaylı

Deney 2: Flip-Floplar

Deney 2: Flip-Floplar Deney 2: Flip-Floplar Bu deneyde, çeşitli flip-flop devreleri kurulacak ve incelenecektir. Kullanılan Elemanlar 1 x 74HC00 (NAND kapısı) 1 x 74HC73 (JK flip-flop) 1 x 74HC74 (D flip-flop) 4 x 4,7 kohm

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 6 Tutucular, Flip-Floplar ve Zamanlayıcılar Tutucular (Latches) Tutucu iki kararlı (bistable state) durumu olan en temel sayısal depolama

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12 2//2 Geçtiğimiz hafta# İL 2 Dizisel Devrelerin Tasarımı ve Yazmaçlar ve Sayaçlar (Registers and Counters)# Dizisel devreler (sequential circuits) Mandallar (latches) İkidurumlular (flip-flops) Dizisel

Detaylı

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI Deneyin Amaçları Flip-floplara aģina olmak. DeğiĢik tipte Flip-Flop devrelerin gerçekleģtirilmesi ve tetikleme biçimlerini kavramak. ArdıĢık mantık devrelerinin

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 3 FF Devreleri Yrd. Doç Dr. Ünal KURT Yrd. Doç. Dr. Hatice VURAL Arş. Gör. Ayşe AYDIN YURDUSEV

Detaylı

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Kullanılan Elemanlar xlm Entegresi, x0 kohm direnç, x00 kohm direnç, x0 µf elektrolitik kondansatör, x00 nf kondansatör, x 7HC7 (D flip-flop), x 0 ohm, x Led

Detaylı

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır erin BÖLÜM 10 KYEİCİLER (REGİSTERS) Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Kaydedicilerin(Registers) bilgi giriş çıkışına göre ve kaydırma yönüne göre sınıflandırılması. Sağa kaydırmalı kaydedici(right

Detaylı

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir.

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Sayıcılar (Counters) Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Genel olarak iki gruba ayrılır: Senkron sayıcılar Asenkron

Detaylı

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır AYIAL ELETONİ BÖLÜM 8 MANAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLA Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Mandallar(Latches),- Mandalı, Mandalı ontak sıçramasının mandallar yardımı ile engellenmesi Flip-Floplar,-

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ 1 7. HAFTA Flip-Floplar RS Flip Flop, Tetiklemeli RS Flip Flop, JK Flip Flop, D Tipi Flip Flop, T Tipi Flip Flop Tetikleme

Detaylı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL TASARIM Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 Kayar Yazaçlar 23.02.2015 Sayısal Tasarım 3 Kayar Yazacın Çalışma Şekilleri Kayar yazaç flip-flopların veri saklamak ve veri taşımak

Detaylı

Bölüm 4 Aritmetik Devreler

Bölüm 4 Aritmetik Devreler Bölüm 4 Aritmetik Devreler DENEY 4- Aritmetik Lojik Ünite Devresi DENEYİN AMACI. Aritmetik lojik birimin (ALU) işlevlerini ve uygulamalarını anlamak. 2. 748 ALU tümdevresi ile aritmetik ve lojik işlemler

Detaylı

(I) şimdiki. durum (S) belleği. saat. girşi

(I) şimdiki. durum (S) belleği. saat. girşi ers Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl evreler (Synchronous Sequential Circuits) Ardışıl (sequential)

Detaylı

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters)

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7..Yazmaçlar Paralel Yüklemeli Yazmaçlar Ötelemeli Yazmaçlar 7.2.Sayıcılar Đkili Asenkron Sayıcılar (Binary Ripple Counter) Đkili Kodlanmış Onlu Asenkron Sayıcı

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : OSİLATÖR DEVRESİ Giriş

Detaylı

ARDIŞIL DEVRELER SENKRON ARDIŞIL DEVRELER

ARDIŞIL DEVRELER SENKRON ARDIŞIL DEVRELER ARDIŞIL DEVRELER TANIM: ÇIKIŞLARIN BELİRLİ BİR ANDAKİ DEĞERİ, GİRİŞLERİN YANLIZA O ANKİ DEĞERİNE BAĞLI OLAN DEVRELER KOMBİNASYONEL DEVRELER OLARAK İSİMLENDİRİLİR. ÇIKIŞLARIN BELİRLİ BİR ANDAKİ DEĞERİ,

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ DENEY 1 Elektronik devrelerde sık sık karşımıza çıkan

Detaylı

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız.

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız. BÖLÜM. Büyüklüklerin genel özellikleri nelerdir? 2. Analog büyüklük, analog işaret, analog sistem ve analog gösterge terimlerini açıklayınız. 3. Analog sisteme etrafınızdaki veya günlük hayatta kullandığınız

Detaylı

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS)

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) 18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) Flip Flop lar iki kararlı elektriksel duruma sahip olan elektronik devrelerdir. Devrenin girişlerine uygulanan işarete göre çıkış bir kararlı durumdan diğer (ikinci) kararlı

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 TEMEL LOJİK ELEMANLAR VE UYGULAMALARI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Erdem ARSLAN Arş. Gör.

Detaylı

DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları. Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak

DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları. Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak Deneyin Yapılışı: - Deney bağlantı şemasında verilen devreleri uygun elemanlarla kurunuz. Entegrenin besleme ve GND bağlantılarını

Detaylı

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri DENEY 2-1 VEYA DEĞİL Kapı Devresi DENEYİN AMACI 1. VEYA DEĞİL kapıları ile diğer lojik kapıların nasıl gerçekleştirildiğini anlamak. 2. VEYA DEĞİL kapıları ile DEĞİL

Detaylı

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEYİN AMACI 1. Kod çözücü devrelerin çalışma prensibini anlamak. GENEL BİLGİLER Kod çözücü, belirli bir ikili sayı yada kelimenin varlığını belirlemek için kullanılan lojik

Detaylı

ARDIŞIL DEVRELER (Sequential Circuits)

ARDIŞIL DEVRELER (Sequential Circuits) ayısal evreler (Lojik evreleri) AIŞIL EVELE (equential ircuits) ersin ilk bölümünde kombinezonsal (combinational) devreleri inceledik. Bu tür devrelerde çıkışın değeri o andaki girişlerin değerlerine bağlıdır.

Detaylı

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ Adı Soyadı: No: Grup: DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ ÖN BİLGİ : Sayısal bilgiyi ( "0" veya "1" ) depolamada ve işlemede kullanılan temel devrelerden biri de F-F lardır. Genel olarak dört tipi vardır: 1-

Detaylı

Analog Sayısal Dönüşüm

Analog Sayısal Dönüşüm Analog Sayısal Dönüşüm Gerilim sinyali formundaki analog bir veriyi, iki tabanındaki sayısal bir veriye dönüştürmek için, az önce anlatılan merdiven devresiyle, bir sayıcı (counter) ve bir karşılaştırıcı

Detaylı

1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR

1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR 1 Giriş 1 Atomun Yapısı, İletkenler ve Yarı İletkenler 2 Atomun Yapısı 2 İletkenler 3 Yarı İletkenler 5 Sayısal Değerler (I/O) 8 Dalga Şekilleri 9 Kare

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ SAYICI VE KAYDEDİCİ DEVRELERİ 522EE0257 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Bu deneyde, bir 555 zamanlayıcı entegresi(ic) kullanılacak ve verilen bir frekansta saat darbelerini üretmek için gerekli bağlantılar yapılacaktır. Devre iki ek direnç

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS-8 11.05.2016 MULTİVİBRATÖR VE FLİP FLOPLAR Giriş Kare veya dikdörtgen sinyal üreten elektronik devreler Multivibratör olarak

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SYISL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ÖLÜM ileşimsel Mantık Devreleri Yarım Toplayıcı İkili toplama işleini yapan devreye yarım toplayıcı adı verilir. Yarım toplayıcı girişlerine

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Flip-Flop lar Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Latch ler bazı problemlere sahiptir: Latch i ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Latch i çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

1. LİNEER PCM KODLAMA

1. LİNEER PCM KODLAMA 1. LİNEER PCM KODLAMA 1.1 Amaçlar 4/12 bitlik lineer PCM kodlayıcısı ve kod çözücüsünü incelemek. Kuantalama hatasını incelemek. Kodlama kullanarak ses iletimini gerçekleştirmek. 1.2 Ön Hazırlık 1. Kuantalama

Detaylı

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ 9. HAFTA BLM 221 MANTIK DEVRELERİ Prof Dr Mehmet AKBABA mehmetakbaba@karabuk.edu.tr Temel Kavramlar FLIP FLOPS S-R: Set-Reset Latch (Tutucu) Tetiklemeli D Latch (Tutucu) Kenar Tetiklemeli D Flip-Flop S-R

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI SAYICILAR Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Zamanlayıcılar ve Sayıcılar Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL LOJİK KAPI DENEYLERİ 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş 1 1-2 Lojik Kapı Devreleri... 9 a. Diyot Lojiği (DL) devresi b. Direnç-Transistor Lojiği (RTL) devresi c. Diyot-Transistor Lojiği

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 Sayı Sistemleri İkilik, Onaltılık ve İKO Sayılar İkilik Sayı Sistemi 3 Çoğu dijital sistemler 8, 16, 32, ve 64 bit gibi, 2 nin çift kuvvetleri

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri DENEY 3- Yarım ve Tam Toplayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir.

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir. 4.1 Ön Çalışması Deney çalışmasında yapılacak uygulamaların benzetimlerini yaparak, sonuçlarını ön çalışma raporu olarak hazırlayınız. 4.2 Deneyin Amacı MSI lojik elemanları yardımıyla kombinasyonel lojik

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik. Flip-Flop Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik. Tutucular bazı problemlere sahiptir: Tutucuyu ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Tutucuyu çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici)

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10 µf elektrolitik kondansatör, 1x100 nf kondansatör, 2 x 74HC74 (D flip-flop),

Detaylı

Y.Doç.Dr.Tuncay UZUN 6. Ardışıl Lojik Devreler 2. Kombinezonsal devre. Bellek. Bellek nedir? Bir bellek şu üç önemli özelliği sağlamalıdır:

Y.Doç.Dr.Tuncay UZUN 6. Ardışıl Lojik Devreler 2. Kombinezonsal devre. Bellek. Bellek nedir? Bir bellek şu üç önemli özelliği sağlamalıdır: 6.ARDIŞIL LOJĐK DEVRELER 6.1.Ardışıl Lojik Devre Temelleri SR Tutucu Flip-Flop(FF) Saat, Kenar tetikleme D FF, JK FF, T FF 6.2.Ardışıl Devrelerin Analizi Moore modeli: Çıkışlar= f(şimdiki durum) Mealy

Detaylı

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları Deneyin Amacı: Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları 555 entegresi kullanım alanlarının öğrenilmesi. Uygulama yapılarak pratik kazanılması. A.ÖNBİLGİ LM 555 entegresi; osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe

Detaylı

Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar

Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları 1 Sayısal alga Şekilleri 1 2 4 3 1. Yükselme Zamanı 2. Alçalma Zamanı 3. Sinyal Genişliği 4. Genlik (Amplitude) 2 Periot (T) : Tekrar eden bir sinyalin arka arkaya

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Sayısal Elektronik Günümüz Elektroniği Analog ve Sayısal olmak üzere iki temel türde incelenebilir. Analog büyüklükler sonsuz sayıda değeri içermesine

Detaylı

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1. Lojik devre içeriği... (1) 1.1.1. Kodlama, Kod tabloları... (2) 1.1.2. Kombinezonsal Devre / Ardışıl Devre... (4) 1.1.3. Kanonik Model / Algiritmik Model... (4) 1.1.4. Tasarım

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 İÇİNDEKİLER Deney 1 OSİLATÖR DEVRESİ... 2 Deney 2 FLİP-FLOP LAR....... 6 Deney 3 FLİP-FLOP

Detaylı

Mantık Devreleri Laboratuarı

Mantık Devreleri Laboratuarı 2013 2014 Mantık Devreleri Laboratuarı Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Mehmet AKBABA Laboratuar Sorumlusu: Emrullah SONUÇ İÇİNDEKİLER Deney 1: 'DEĞİL', 'VE', 'VEYA', 'VE DEĞİL', 'VEYA DEĞİL' KAPILARI... 3 1.0.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

DENEY 4-1 Kodlayıcı Devreler

DENEY 4-1 Kodlayıcı Devreler DENEY 4-1 Kodlayıcı Devreler DENEYİN AMACI 1. Kodlayıcı devrelerin çalışma prensibini anlamak. GENEL BİLGİLER Kodlayıcı, bir ya da daha fazla girişi alıp, belirli bir çıkış kodu üreten kombinasyonel bir

Detaylı

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Malzeme listesi: Güç kaynağı: 12V dc Transistör: 2xBC237 LED: 2x5 mm standart led Direnç: 2x330 Ω, 10 K, 100 K Kondansatör: 100μF, 1000μF Şekildeki tek kararlı

Detaylı

Aşağıdaki uygulama faaliyetini yaparak asenkron yukarı sayıcıdevresini kurabileceksiniz.

Aşağıdaki uygulama faaliyetini yaparak asenkron yukarı sayıcıdevresini kurabileceksiniz. Aşağıdaki uygulama faaliyetini yaparak asenkron yukarı sayıcıdevresini kurabileceksiniz. Şekil1.17: Asenkron yukarı sayıcıdevresi 7476 entegreli asenkron yukarısayıcı Devrenin sağlıklı çalışabilmesi için

Detaylı

DENEY 3-1 Kodlayıcı Devreler

DENEY 3-1 Kodlayıcı Devreler DENEY 3-1 Kodlayıcı Devreler DENEYİN AMACI 1. Kodlayıcı devrelerin çalışma prensibini anlamak. GENEL BİLGİLER Kodlayıcı, bir ya da daha fazla girişi alıp, belirli bir çıkış kodu üreten kombinasyonel bir

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ SAYICI VE KAYDEDİCİ DEVRELERİ 522EE0257 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

MANTIK DEVRELERİ HALL, 2002) (SAYISAL TASARIM, ÇEVİRİ, LITERATUR YAYINCILIK) DIGITAL DESIGN PRICIPLES & PRACTICES (3. EDITION, PRENTICE HALL, 2001)

MANTIK DEVRELERİ HALL, 2002) (SAYISAL TASARIM, ÇEVİRİ, LITERATUR YAYINCILIK) DIGITAL DESIGN PRICIPLES & PRACTICES (3. EDITION, PRENTICE HALL, 2001) MANTIK DEVRELERİ DERSİN AMACI: SAYISAL LOJİK DEVRELERE İLİŞKİN KAPSAMLI BİLGİ SUNMAK. DERSİ ALAN ÖĞRENCİLER KOMBİNASYONEL DEVRE, ARDIŞIL DEVRE VE ALGORİTMİK DURUM MAKİNALARI TASARLAYACAK VE ÇÖZÜMLEMESİNİ

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YMT-215 LOGIC CIRCUITS

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YMT-215 LOGIC CIRCUITS TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YMT-215 LOGIC CIRCUITS 1 İÇİNDEKİLER Deney 1 SAYI SİSTEMLERİ... 2 Deney 2 LOJİK KAPILAR (VE/VEYA/DEĞİL)...... 7 Deney 3 LOJİK KAPILAR (VE DEĞİL / VEYA DEĞİL / ÖZEL VEYA / ÖZEL VEYA

Detaylı

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEYİN AMACI 1. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER Toplama devreleri, Yarım Toplayıcı (YT) ve

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR ANKARA 28 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

DENEY-6 LOJİK KAPILAR VE İKİLİ DEVRELER

DENEY-6 LOJİK KAPILAR VE İKİLİ DEVRELER DENEY-6 LOJİK KAPILAR VE İKİLİ DEVRELER DENEYİN AMACI: Bu deneyde temel lojik kapılar incelenecek; çift kararlı ve tek kararlı ikili devrelerin çalışma prensipleri gözlemlenecektir. ÖN HAZIRLIK Temel lojik

Detaylı

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü MANTIK DEVRELERİ TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ 2018 Deney 1: MANTIK KAPILARI VE

Detaylı

ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ

ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ Açıklamalar: Bu deneyde JK, RS, T ve D tipi flip-flop (FF) lar incelenecektir. Deney içerisinde

Detaylı

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEYİN AMACI 1. IC zamanlayıcı NE555 in çalışmasını öğrenmek. 2. 555 multivibratörlerinin çalışma ve yapılarını öğrenmek. 3. IC zamanlayıcı anahtar devresi yapmak. GİRİŞ

Detaylı

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir.

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir. ELEKTRONĐK YAZ PROJESĐ-2 (v1.1) Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerine; mesleği sevdirerek öğretmek amacıyla, isteğe bağlı olarak

Detaylı

ANALOGDAN-SAYISALA ÇEVİRİCİ (ADC)

ANALOGDAN-SAYISALA ÇEVİRİCİ (ADC) Sayısal Tasarım 3 ANALOGDAN-SAYISALA ÇEVİRİİ (AD) Analog-sayısal çevirici (AD yada A/S), ölçülen yada elde edilen analog büyüklüklerin ikilik kodlar biçiminde sayısal sistemlere aktarılarak işlenmesi ve

Detaylı

DENEY 1 BOOLEAN CEBİRİ TEMEL İŞLEMLERİ

DENEY 1 BOOLEAN CEBİRİ TEMEL İŞLEMLERİ Sayısal Elektronik aboratuvarı DENEY 1 BOOEAN CEBİRİ TEME İŞEMERİ Boolean cebiri, George Boole (1815-1864) tarafından mantık problemlerini çözmek amacıyla geliştirilmiştir. 1983 yılında Claude Shannon

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 MANTIK DEVRELERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Digital Electronics

Detaylı

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği Neler Var? Sayısal Kodlar BCD Kodu (Binary Coded Decimal Code) - 8421 Kodu Gray Kodu Artı 3 (Excess 3) Kodu 5 de 2 Kodu Eşitlik (Parity)

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU BMT109 SAYISAL ELEKTRONİK Öğr.Gör.Uğur YEDEKÇİOğLU Boolean İfadesinden Sayısal Devrelerin Çizilmesi Örnek : D = B+AC ifadesini lojik kapıları kullanarak çiziniz.

Detaylı

ARDIŞIL DEVRELER FLIP FLOP (İKİLİ DEVRELER)

ARDIŞIL DEVRELER FLIP FLOP (İKİLİ DEVRELER) AIŞIL EVELE TANIM: ÇIKIŞLAIN BELİLİ Bİ ANAKİ EĞEİ, GİİŞLEİN YANLIZA O ANKİ EGEİNE EĞİL, AYNI ZAMANA GİİŞLEİN ÖNEKİ EĞELEİNİN IAINA A BAĞLI OLAN EVELEE AIŞIL EVELE AI VEİLİ. GEÇMİŞ GİİŞ EĞELEİNİN IAI HAFIZA

Detaylı

Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU)

Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU) Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU) 4 bitlik bir ALU yu incelemek (74LS181) Kullanılan Elemanlar 1x74LS181 ALU Entegresi, 4 x switch, 4 x 4.7 kohm 4 x 330 ohm, 4 x Led Giriş Tipik olarak, bir

Detaylı

27.10.2011 HAFTA 1 KALICI OLMAYAN HAFIZA RAM SRAM DRAM DDRAM KALICI HAFIZA ROM PROM EPROM EEPROM FLASH HARDDISK

27.10.2011 HAFTA 1 KALICI OLMAYAN HAFIZA RAM SRAM DRAM DDRAM KALICI HAFIZA ROM PROM EPROM EEPROM FLASH HARDDISK Mikroişlemci HAFTA 1 HAFIZA BİRİMLERİ Program Kodları ve verinin saklandığı bölüm Kalıcı Hafıza ROM PROM EPROM EEPROM FLASH UÇUCU SRAM DRAM DRRAM... ALU Saklayıcılar Kod Çözücüler... GİRİŞ/ÇIKIŞ G/Ç I/O

Detaylı

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUVARI

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUVARI DENEY 4 SAYISAL ARİTMETİK Deneyin Amacı Bu deneyde işaretli ve işaretsiz sayılar için ikili sayı ( Binary ) sistemindeki toplama işleminin anlaşılması, işlem performansını artırabilmek için iki tabanındaki

Detaylı

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler DENEY 5- Kodlayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Kodlayıcı devrelerin çalışma prensibini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak kodlayıcı gerçekleştirmek GENE BİGİER

Detaylı

DENEY 2-5 Karşılaştırıcı Devre

DENEY 2-5 Karşılaştırıcı Devre DENEY 2-5 Karşılaştırıcı Devre DENEYİN AMACI 1. Dijital karşılaştırıcıların çalışma prensiplerini ve yapısını anlamak. GENEL BİLGİLER Bir karşılaştırma yapabilmek için en az iki sayı gereklidir. En basit

Detaylı

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör Multivibratörler Kare dalga veya dikdörtgen dalga meydana getiren devrelere MULTİVİBRATÖR adı verilir. Bu devreler temel olarak pozitif geri beslemeli iki yükselteç devresinden oluşur. Genelde çalışma

Detaylı

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem 3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem A + B = 2 0 2 1 (Elde) A * B = Sonuç A B = 2 0 2 1 (Borç) A / B = Sonuç 0 + 0 = 0 0 0 * 0 = 0 0 0 = 0 0 0 / 0 = 0 0 + 1 = 1 0 0 * 1 = 0 0 1 = 1 1 0 / 1 = 0 1

Detaylı

Seri Giriş, Seri Çıkış

Seri Giriş, Seri Çıkış Seri Giriş, Seri Çıkış Seri-giriş/seri-çıkış kaydıran yazmaçlar bir zaman için bir veri geciktirir. Her bir kaydırma için bir bit veri saklarlar. Bir seri-giriş/seri-çıkış kaydıran yazmacı birden 64 bite

Detaylı

Sayı sistemleri-hesaplamalar. Sakarya Üniversitesi

Sayı sistemleri-hesaplamalar. Sakarya Üniversitesi Sayı sistemleri-hesaplamalar Sakarya Üniversitesi Sayı Sistemleri - Hesaplamalar Tüm sayı sistemlerinde sayılarda işaret kullanılabilir. Yani pozitif ve negatif sayılarla hesaplama yapılabilir. Bu gerçek

Detaylı

Ders İçerik Bilgisi. Sistem Davranışlarının Analizi. Dr. Hakan TERZİOĞLU. 1. Geçici durum analizi. 2. Kalıcı durum analizi. MATLAB da örnek çözümü

Ders İçerik Bilgisi. Sistem Davranışlarının Analizi. Dr. Hakan TERZİOĞLU. 1. Geçici durum analizi. 2. Kalıcı durum analizi. MATLAB da örnek çözümü Dr. Hakan TERZİOĞLU Ders İçerik Bilgisi Sistem Davranışlarının Analizi 1. Geçici durum analizi 2. Kalıcı durum analizi MATLAB da örnek çözümü 2 Dr. Hakan TERZİOĞLU 1 3 Geçici ve Kalıcı Durum Davranışları

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı