T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ"

Transkript

1 T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ 1

2 8. HAFTA ARDIŞIL DEVRE TASARIMLARI SAYICILAR ASENKRON SAYICILAR SENKRON SAYICILAR 2

3 ARDIŞIL DEVRELER Bileşik devrelere geri besleme ve zamanlama gibi olguların eklenmesiyle oluşan devrelere, sıralı veya ardışıl lojik devreler denir. Ardışıl devrelerde sıkça kullanılan bellek elemanları, bileşik devrelere bir geri besleme (feedback) yolu sağlayacak şekilde bağlanır. Bilgi saklama yeteneğine sahip elemanlar olan belleklerde saklanan ikili bilgiler, sıralı devrenin durumunu tanımlar., Harici girişlerden ikili bilgiler alan ardışıl devre, hariçten aldığı ikili bilgi ile, bellek elemanlarının mevcut durumlarını birleştirerek çıkışta oluşacak ikili değeri belirler. Çıkışlar Girişler Bileşik Mantık Devresi Bellek Elemanları Ardışıl Devre Blok Şeması

4 ARDIŞIL DEVRE TASARIMI Ardışıl devre, bileşiminde en az bir FF bulunduran, bunun ötesinde giriş-çıkış durumunu belirleyen bileşik devreler (lojik kapılar) içeren düzeneklerdir. Ardışıl devrelerin davranışı; girişlerine, çıkışlarına ve mevcut durum ile alabilecekleri gelecek durumlara göre belirlenir. Ardışıl bir devrenin analizi; girişlerin, çıkışların ve iş sırası tablosu veya şemasının elde edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Ardışıl devrelerin davranışını tanımlayan boolean ifadeleri yazılabilir. Ancak, bu ifadelerin doğrudan veya dolaylı olarak gerekli zaman sırasını içermesi gerekir. Genel özellikleri tanımlanan bir ardışıl devrenin analizi üç değişik yöntemle yapılabilir: i. Durum Geçiş Şeması Yöntemi, ii. iii. Durum Geçiş Tablosu Yöntemi, Durum Denklemleri Yöntemi,

5 ARDIŞIL DEVRELER 1. DURUM GEÇİŞ ŞEMASI YÖNTEMİ Durum geçiş şeması yöntemi; ardışıl devrenin sözel anlatımını en iyi yansıtan, mevcut durum-gelecek durum ilişkisini görsel biçimde sergileyen bir yöntemdir. Bu yöntemde, devrenin her durumu bir daireyle, durumlar arasındaki geçişler ise daireleri birbirine bağlayan yönlü oklar ile gösterilir. Her dairenin içindeki ikili sayı, dairenin temsil ettiği durumu tanımlar. Geçişleri gösteren oklar üzerine ise söz konusu durum geçişinin hangi girdilerle gerçekleştiği ve çıktının ne olduğu yazılır. Bu gösterim için kesme işareti (/) kullanılır ve bu kesme işaretinin soluna girdiler, sağına ise çıktılar yazılır. Bir durum değişikliği söz konusu değil ise, durum geçiş oku başladığı noktaya döner.

6 ARDIŞIL DEVRELER ÖRNEK 1. Tam Toplayıcı Ardışıl Devresi Bir toplayıcı devresinde elde terimi E, giriş değişkenleri ise A ve B, çıkış değişkenleri Q ve E sembolleriyle gösterilebilir. Kesme / işaretinin solunda, A ve B girişleri, sağındaki ise Q çıkışı gösterilir. Daire içerisindeki E toplama işlemi sonucundaki eldenin yeni değeridir. E=0 iken, A=1, B=1 olduğunda E=1 durumuna geçer ve Q=0 olur. E=1 iken, A=0, B=0 dışındaki giriş değerlerinde devrenin durumunda bir değişiklik olmaz. E=0 iken, A=0, B=1 olduğunda E=0 konumunu korurken, Q=1 değerini alır. Bu durumda geçiş oku başladığı daireye geri döner. E=1 iken; A=0, B=0 olduğunda Q=1 değerini alırken, E=0 değerini alır. Girişler Çıkışlar A B E Elde girişi ARDIŞIL TOPLAYICI Q (Toplam) E (Elde) Ardışıl Toplayıcı Blok Şeması Ardışıl Toplayıcı Durum Geçiş Şeması

7 ARDIŞIL DEVRELER ÖRNEK 2. Paralı Kutu Kola Makinası Makine girişleri 25, 50, 100 ve 250 birimlik madeni paralar olsun. Makine çıkışları ise kutu kola düşsün ve gerektiğinde para üzeri versin. Kola 150 birim değerinde ise, makinenin alacağı durumlar; boş, kasada 25 var, kasada 50 var, kasada 75 var, kasada 100 var ve kasada 125 var olarak sıralanır. Bu değerleri kasanın alacağı durumlar kabul ederek daireler içerisinde gösterelim. Makine kasada 125 birim var durumuna geldikten sonra hangi para atılırsa atılsın bir kola kutusu düşmekte, paranın üstü geri verilip makine boş durumuna dönmektedir.

8 ARDIŞIL DEVRELER ÖRNEK 2. Paralı Kutu Kola Makinası Kasada olabilecek paraları durumlar olarak tespit ettikten sonra atılabilecek para birimlerini / işaretinin solunda gösterip, / işaretinin sağında ise kolanın düşüp (1), düşmediği (0) ve ayrıca kalan para miktarı gösterilirse, aşağıdaki durum şeması elde edilir.

9 ARDIŞIL DEVRELER ÖRNEK 3. Lojik Devre Üzerinden Geçiş Şeması Oluşturma Devrenin girişi x, çıkışı y, durumlar ise; A ve B çiftidir. Bu devrenin durum şemasını oluşturalım. Devrenin incelenmesine bir başlangıç durumu A=B=0 durumundan başlayalım. AB = 00 iken, X=1 olduğunda, J A = X'.B = 0, K A = X.B' = 1 olacağından Q A = 0 J B = X.A' = 1, K B = X'.A = 0 olacağından Q B = 1 Bu girişlere sahip FF lerin bir sonraki durumu AB = 01 olarak belirlenir. Devrenin çıkışı, Y = X. A. B = = 0 olur.

10 ARDIŞIL DEVRELER ÖRNEK 3. Lojik Devre Üzerinden Geçiş Şeması Oluşturma (bu şemayı anlat) Devrenin incelenmesinden; devrenin alabileceği durumları temsil eden AB değişkenlerinin, AB=00, AB=01, AB=10 ve AB=11 kombinasyonlarını alabileceği bulunur. Bu kombinasyonlar devrenin durumları olarak alınıp devredeki durum değişkenleri incelenirse, aşağıdaki durum geçiş şeması elde edilir. Devrenin çalışmasını yorumlamaya yardımcı olan durum şemasını bu şekilde elde etmek karmaşık bir yöntemdir. Bu nedenle, bir devrenin durum şeması daha sonra anlatılacak durum tablosundan doğrudan çizilebilir. (X/Y)

11 2. DURUM GEÇİŞ TABLOLARI ARDIŞIL DEVRELER Durum geçiş tablosu, ardışıl bir devrede mevcut durum ve giriş-çıkış değişkenleri arasındaki ilişkileri sergileyen bir tablodur. Bu tablo hazırlanırken, devrenin durum değişkenleri sayısı ile girdilerin sayısı göz önüne alınır. Tabloda, flip-flopların tetikleme palsinden önceki durumunu belirten mevcut durum - Q (t), tetikleme palsi uygulandıktan sonraki durumu ifade eden sonraki durum Q (t+1) ve çıkış olmak üzere üç kısım bulunur. Hem sonraki durum, hem de çıkış bölümleri, X=0 ve X=1 için olmak üzere 2 sütundan oluşur. Tablo oluştururken, durum değişkenleri sayısı ile girdi sayısı göz önüne alınır. Buna göre devrede m tane FF varsa, m tane durum değişkeni tanımlanır ve devrede 2 m tane değişik durum söz konusu olur. Ayrıca devrenin n tane girişi varsa, 2 n tane farklı giriş değerleri birleşimi söz konusu olur.

12 2. DURUM GEÇİŞ TABLOLARI ARDIŞIL DEVRELER Tablo oluşturulurken, önce değişken bileşimlerini içeren bir sütun hazırlanır. Daha sonra, durum tablosunun oluşturulmasına varsayılan bir ilk değerle başlanır. Devrenin incelenmesine A=B=0 durumundan başlayalım. X = 0 iken, A=0 ve B=0 olduğunda, çıkışlar konum koruma özelliği gösterir. Yeni durumda FF ların çıkışları A = 0 ve B = 0 olarak elde edilir. A = 0, B = 0 iken X = 1 olduğunda, J B = 1 ve K A = 1 olur, K B = 0 ve J A = 0 olarak durumlarını korur. Tetikleme sinyali geldiğinde Q A = 0, Q B = 1 durumuna geçer.

13 2. DURUM GEÇİŞ TABLOLARI ARDIŞIL DEVRELER Aynı şekilde, diğer durumlar incelenerek sonraki durumları belirlenebilir. Bulunan değerler, girişlerin, mevcut durumun ve kullanılan FF türünün bir fonksiyonudur. Lojik devreden çıkış bölümünün değerlerini bulmak daha kolaydır. Örneğin, X=1, A=1 ve B=0 iken Y=1 olarak bulunur. Bu nedenle; mevcut durum=10 ve X=1 durumunda y=1, bu durum dışındaki bütün durumlarda çıkış sütunları '0' olarak yazılır. Ardışık bir devrenin harici çıkışları, mantık elemanlarından ve FF çıkışlarından alınabilir. Mantık kapılarından çıkış alınması halinde durum tablosunda çıkış bölümü gereklidir.

14 ARDIŞIL DEVRELER

15 ARDIŞIL DEVRELER AB X AB X

16 ARDIŞIL DEVRE TASARIMI Ardışıl devrenin tasarımı, oluşturulması istenen devrenin sözcük olarak ifade edilmesinden başlayıp, devre çözümleme işleminin aşamalarının ters sırada uygulanarak lojik devrenin çizilmesi ile sonuçlanan bir işlemler dizisidir. Her tasarım işleminde olduğu gibi, tasarlanan devrenin en düşük maliyet ile gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla devrenin en az sayıda eleman ile gerçekleştirilmesi gerekir. Devre çizimi aşamasından önce, ardışıl bir devrenin maliyetini lojik kapıların ve FF lerin belirlediği göz önünde bulundurularak, devre en basit şekline getirilir. Sözel Tanımlama FF Sayısı Tipi ve Çıkış Devrenin Çıkış Tablosu FF Durum Geçiş Tablosu Sadeleştirilmiş FF Giriş Fonksiyonları Lojik Devre Ardışıl Devre Tasarım Aşamaları

17 SAYICILAR Giriş darbelerine bağlı olarak belirli bir durum dizisini tekrarlayan lojik devreler, sayıcı olarak adlandırılır. Çok değişik alanlarda kullanılan sayıcı devreleri, FF lerin uygun şekilde bağlanmalarıyla elde edilir. Dijital ölçü, kumanda ve kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan sayıcıları, değişik referanslara göre sınıflandırmak ve adlandırmak mümkündür. Sayıcılar en genel şekli ile aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.

18 SAYICILAR A) Sayıcıların tetikleme sinyallerinin uygulama zamanına göre sınıflandırılması: Tetikleme sinyallerinin FF lere uygulanış zamanına göre sayıcılar iki gruba ayrılır: i- Asenkron (farklı zamanlı) sayıcılar, ii- Senkron (eş zamanlı) sayıcılar. Asenkron sayıcılarda, sayma işlemi için kullanılan tetikleme sinyali ilk FF ye uygulanır. İlk FF nin Q veya Q çıkışından alınan sinyal ile daha sonra gelen FF tetiklenir. Diğer bir deyişle; FF ler birbirini tetiklerler. Senkron sayıcılarda, tetikleme sinyalleri sayıcıyı oluşturan bütün FF lere tek bir hattan aynı anda uygulanır. Bu durumda devrede bulunan tüm FF ler birlikte tetiklenir.

19 SAYICILAR B) Sayıcıların sayma yönüne göre sınıflandırılması: Sayıcılar sayma yönüne göre üç grupta incelenebilir: i. Yukarı / İleri sayıcılar (Up counters): Sayıcı 0 dan başlayıp yukarı doğru sayma işlemi gerçekleştiriyorsa, yukarı sayıcı denir. ii. Aşağı / Geri sayıcılar (Down counters): Sayıcı belirli bir sayıdan başlayıp 0 a doğru sayma işlemi yapıyorsa, aşağı sayıcı olarak adlandırılır. iii. Yukarı-Aşağı sayıcılar (Up-Down Counters): Sayıcı her iki yönde sayma işlemini gerçekleştirebiliyorsa, yukarı-aşağı sayıcı olarak isimlendirilir.

20 SAYICILAR C) Sayıcıların sayma kodlanmasına göre sınıflandırılması: Sayıcılar, sayıcının takip edeceği sayma dizisi referans alınarak gruplandırılabilir. Sayıcılar girişlerine uygulanan darbe miktarına bağlı olarak 2 n değişik durum alabilir. Diğer bir deyişle; n sayıdaki FF ile, 2 n sayıda sayma işlemi yapılır. Üç adet FF kullanan sayıcı 8 kademe, dört adet FF kullanan sayıcı 16 kademe sayma gerçekleştirir. Sayıcılar, sayabileceği maksimum değeri sayabileceği gibi, belirli bir değere kadar sayma yapabilir. Sayıcılar, sayılan dizinin kodlanmasına göre: İkili sayıcı, BCD sayıcı, Mod sayıcı vb. gruplara ayrılabilir. Yapılan gruplandırmalarda; grubun birisi incelenirken, diğer grupların elemanlarının özellikleri ile karşılaşılabilir.

21 ASENKRON SAYICILAR Bir FF nin çıkışının onu takip eden FF nin girişini tetiklemek için kullanıldığı sayıcılar, asenkron sayıcılar olarak adlandırılır. Bu tip sayıcılarda FF ler toggle modunda çalışırlar. Asenkron sayıcıların önemli eksikliklerinden birisi, FF çıkışlarının aynı anda elde edilememesidir. Buna yayılım gecikmesi de denir. Bu durum çalışma hızını etkiler. Örneğin; 5 adet seri bağlı FF nin kullanıldığı bir sayıcıda her bir FF nin yayılım gecikmesi 10ns ise, devrede bulunan 5.FF nin konum değiştirmesi için "5x10ns=50ns"lik bir zamanın geçmesi gerekir. Asenkron sayıcıları, yukarı ve aşağı asenkron sayıcılar olarak sınıflandırmak mümkündür.

22 ASENKRON SAYICILAR ASENKRON YUKARI SAYICI Asenkron yukarı sayıcı, devredeki ilk FF den başlayarak, FF çıkışının bir sonraki FF nin tetikleme girişine dizi şeklinde bağlanmasıyla elde edilir. Girişlerinde J=K=1 sinyali bulunan FF ler tetikleme sinyali ile durumu 1 den 0 a veya 0 dan 1 e değişir. İlk tetikleme sinyalini alan FF en düşük değerlikli olanıdır. Bu durumda A FF si, gelen tetikleme sinyalinin düşen kenarı ile durum değiştirir ve Q A çıkışı '1' olur. İkinci gelen tetikleme sinyali, A FF sinin durumunu 1 den 0 a değiştirir. Bu anda A FF sinin Q A çıkışının bağlı olduğu B FF si tetiklenir ve Q B çıkışı '1' değerini alır. CLOCK Q B Q A BAŞLANGIÇ

23 ASENKRON YUKARI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Tetikleme sinyalleri ile FF lerde oluşan çıkış değerleri tablo olarak gösterilirse, ikili sayma dizisinin oluştuğu görülür. Bu nedenle devre, ikili sayıcı olarak adlandırılır. Tabloda da görüldüğü üzere iki adet FF kullanıldığı için 2 n ifadesinden 4 farklı çıkış durumu izlenir. 4. tetikleme palsinden sonra sayma değeri 11 den 00 a döndüğü ve sayma işlemine tekrar başlanacağı grafikten görülmektedir. Sayma işlemi düşen kenarda gerçekleşir. FF lar düşen kenar tetiklemeli olduğu için yukarı sayıcı da FF ların Q çıkışlarını bir sonraki FF un tetikleme girişine bağlanır.

24 4 BİT ASENKRON YUKARI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Sayma işleminde ne kadar farklı durum elde edilecekse ona göre FF sayısı belirlenir. 4 bit asenkron sayıcı devresinde 2 4 = 16 durum gözlenir. Asenkron sayıcı devresinde sadece sıralı sayma işlemi gerçekleştirilir. Devrede Q A en düşük değerlikli, Q D en yüksek değerlikli çıkış bitini temsil eder.

25 4 BİT ASENKRON YUKARI SAYICI ASENKRON SAYICILAR İlk gelen tetikleme sinyalinin düşen kenarı ile A FF si durum değiştirir ve Q A çıkışı 1 olur. İkinci gelen tetikleme sinyalinin düşen kenarı A FF sinin durumunu 1 den 0 a değiştirir. Bu anda A FF sinin çıkışının bağlı olduğu B FF si tetiklenir ve Q B çıkışı '1' değerini alır. Her tetikleme sinyali ile durum değiştiren A FF si, dördüncü sinyalin sonunda B yi tekrar tetikleyerek Q B çıkışının 1 den 0 a düşmesine neden olur. Bu değişim C FF sini tetikleyerek Q C çıkışının '1' olmasını sağlar. Benzer biçimde D FF si Q C çıkışından aldığı tetikleme sinyali ile konum değiştirir. Böylelikle, 4 bit asenkron yukarı sayıcı devresi "0000"dan başlayarak "1111" değerine kadar sayar ve tekrar başa döner.

26 4 BİT ASENKRON YUKARI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Çıkış dalga şekilleri incelendiğinde her bir FF çıkışındaki sinyalin frekansının, girişindeki sinyalin frekansının yarısı olduğu görülür. Bu durum, FF nin frekans bölücü olarak kullanılabileceğini gösterir. 4 adet FF bulunan bir sayıcıda girişten uygulanan sinyal 16 ya bölünürek son FF çıkışından elde edilir. Bu tanım ile, 40 KHz lik bir tetikleme palsı uygulanan 4 kademeli bir sayıcı devresinde; 1. FF nin çıkışında 20 KHz, 2. FF nin çıkışında 10 KHz, 3. FF nin çıkışında 5 KHz, 4.FF nin çıkışında ise 2.5 KHz lik bir sinyal elde edilir. En son FF çıkışında, tetikleme palsı 16 yabölünmüş olur. 40kHz 20kHz 10kHz 5kHz 2,5kHz SORU: Asenkron sayıcılarla giriş sinyalini 10 a bölen devre nasıl tasarlanır?

27 ASENKRON SAYICILAR SIFIRLAMA VE ÖN KURMALI ASENKRON YUKARI SAYICI Bazı durumlarda sayıcının doğrudan sıfırlanması veya istenilen bir değerden başlaması istenebilir. Bunun için flip floplarda asenkron girişlerden faydalanılır. Asenkron girişler, ön kurma (PRESET) ve sıfırlama (CLEAR), Lojik 0 aktif giriş özelliğine sahiptir. Tüm FF lerin CLEAR girişleri birleştirilerek bir sıfırlama hattı oluşturulur. Bu hatta bir direnç ve kondansatör şekildeki gibi bağlanır. Butona basıldığında, FF lerin tetikleme ve J-K girişlerine bakılmaksızın çıkış değeri doğrudan "0000" olur.

28 ASENKRON SAYICILAR SIFIRLAMA VE ÖN KURMALI ASENKRON YUKARI SAYICI İstenildiğinde sayma işlemi bir değerden başlatılabilir. Aşağıdaki devrede kurma hattına bağlı butona basıldığında Q D Q C Q B Q A çıkışları "0101" olarak kurulur.

29 ASENKRON SAYICILAR ASENKRON AŞAĞI SAYICI Asenkron aşağı sayıcı, devresinde clock sinyali en düşük değerlikli FF un tetikleme girişine bağlanır. Diğer FF ların tetikleme girişlerinin kendinden önceki FF un Q çıkışına bağlanır. Girişlerinde J=K=1 sinyali bulunan FF ler tetikleme sinyali ile durumu 1 den 0 a veya 0 dan 1 e değişir. Bu durumda A FF si, gelen tetikleme sinyalinin düşen kenarı ile durum değiştirir ve Q A çıkışı '1' olur. Q A çıkışının 0 dan 1 e yükselmesi, Q A çıkışının 1 den 0 a düşmesi anlamına gelir. Bu durumda B FF si de tetiklenerek konum değiştirir ve Q B = 1 olur. CLOCK Q B Q A BAŞLANGIÇ

30 ASENKRON AŞAĞI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Q A clock palsinin her düşen kenarında konum değiştirirken, Q B, Q A nın her yükselen kenarında konum değiştirir. Devrenin çıkışları Q B Q A başlangıç anında 00 değerinde iken sırasıyla 11, 10, 01, 00 değerlerini alır. Tetikleme sinyalleri ile FF lerde oluşan çıkış değerleri tablo olarak gösterilirse, aşağı yönde (azalma yönünde) ikili sayma dizisinin oluştuğu görülür.

31 4 BİT ASENKRON AŞAĞI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Sadece en düşük değerlikli FF, tetikleme sinyalinin clock undüşen kenarında tetiklenir. Diğer FF ların tetikleme girişleri kendinden önceki FF un Q çıkışına bağlanır. FF ların Q çıkışlarının düşen kenarda olması, Q çıkışlarının yükselen kenarda olması anlamına gelir. Bu durum grafik üzerinde ilgili işaretlemeler ile gösterilmiştir.

32 ASENKRON YUKARI-AŞAĞI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Yukarı sayıcı ve aşağı sayıcı yapısına sahip asenkron sayıcılar, küçük bir değişiklikle hem aşağı hem de yukarı sayıcı yapısında kavuşabilir. Görülen aşağı / yukarı sayıcı devresinde; sayma modu (count mode) girişindeki sinyal 1 ise, B kapısı aktif olarak Q çıkışının bir sonraki FF nin tetikleme girişine uygulanmasını ve sayıcının aşağı doğru saymasını sağlar. Sayma modu girişine 0 uygulandığında ise, A kapısı aktif olarak Q çıkışını bir sonraki FF nin tetikleme girişine uygular ve yukarı doğru sayma işlemi gerçekleşir.

33 ASENKRON YUKARI-AŞAĞI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Aşağı saym a Yuka rı saym a Durum S Clk1 Q0 Q0 AÇ1 BÇ1 Q1 Sonu ç > > > > > > > > > Başlangıçta S=1, Clk1=0 ise Q0=0, Q0 =1 olur. A kapsının çıkışı AÇ1=0, B kapısının çıkışı BÇ1=1 olur. 2. FF un clock una düşen kenar gelmediği için Q1=0 dır. Sonuç Q1Q0=00, S=1, Clk1=1 ise Q0=1, Q0 =0 olur bu durumda AÇ1=0 (durumunu korur) ama BÇ1 1 den 0 a düşer ve 2. FF u tetikler böylece Q1=1 olur. Diğer durumlar yandaki tabloda gösterilmiştir.

34 ASENKRON YUKARI-AŞAĞI SAYICI ASENKRON SAYICILAR Asenkron yukarı / aşağı sayıcı devresindeki kontrol devresi yerine Özel-VEYA veya Özel-VEYADEĞİL kapısı ile sayma işleminin yönü kontrol edilebilir. Özel- VEYA kapısının girişleri farklı olduğunda çıkış Lojik 1, girişleri aynı olduğunda ise çıkış Lojik 0 olur. Devrede, kontrol girişi S=0 ise sayıcı yukarıya doğru, S=1 ise sayıcı aşağı doğru sayar. Bu durum yandaki tabloda açık bir şekilde görülmektedir. Aşağı saym a Durum S Clk1 Q0 AÇ1 Q1 Sonu ç > > > > > Yuka rı saym a > > >

35 ASENKRON SAYICILAR 4 bit ASENKRON YUKARI-AŞAĞI SAYICI Bu devrede asenkron yukarı sayıcı ve asenkron aşağı sayıcı devrelerine ilave olarak bir de Yukarı/aşağı kontrol girişi bulunur. FF ların Q çıkışları birer ÖZEL-VEYA kapısı ile birleştirildikten sonra bir sonraki FF un tetikleme girişine uygulanır.

36 MODLU ASENKRON SAYICI ASENKRON SAYICILAR Asenkron sayıcılarla, n adet flip floptan oluşan devrede 2 n değerine kadar sayma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu durumda, sayıcı devresi uygulanan tetikleme sinyaline bağlı olarak 2 n değişik durum alabilir. Bir sayıcının bu şekilde tekrar yapmadan sayabildiği sayı miktarına, sayıcının modu denir. Örneğin; Mod-8 sayıcı 7 ye, Mod-10 sayıcısı 9 a kadar sayar ve tekrar 0 a döner. 2 n değeri dışında sayma isteniyorsa, sayıcı tasarımında değişiklikler yapılması gerekir. Bu şekildeki bir saymayı gerçekleştirmek için gerekli işlem; sayılması istenen en son sayıyı tespit ederek, bu sayıdan sonra devreyi başlangıç noktasına döndürmektir. Bu işlem sıfırlama olarak isimlendirilir. FF lerin aldıkları durumlar ve kapı devreleri kullanılarak, FF lerin sıfırlama girişleri yardımı ile sayıcı devresindeki sıfırlama işlemi gerçekleştirilir.

37 MOD6 ASENKRON SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR Devreye enerji uygulandığında Q C Q B Q A çıkışlarında sırasıyla aşağıdaki tabloda verilen değerler elde edilir. FF çıkışları 110 değerini gördüğü anda oluşturulan bir lojik devre ile tüm FF ların sıfırlanması sağlanmalıdır. Bu durumda 101 çıkış değerlerinden sonra tetikleme ile 110 elde edilir. Fakat asenkron girişler sayesinde bu değer gözle görülmeden nanosaniyeler süresi içerisinde sayıcı doğrudan 000 değerine döner. CLOCK Q C Q B Q A BAŞLANGIÇ Sıfırlanma anı (Geçici durum)

38 Sıfırlanma MOD6 ASENKRON SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR CLOCK Q C Q B Q A BAŞLANGIÇ Sıfırlanma anı

39 3 BİT MODLU ASENKRON SAYICILAR ASENKRON SAYICILAR SIFIRLANMA ANI MODLU SAYICI Q C Q B Q A FLIP FLOP ÇIKIŞLARI SIFIRLAMA DEVRESİ MOD 5 SAYICI MOD 6 SAYICI MOD 7 SAYICI MOD8 SAYICI adet FF ile oluşturulursa sıfırlama hattına ihtiyaç yok.

40 ASENKRON BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR 0-9 arasındaki sayıları sayarak tekrar başa dönen MOD-10 lu sayıcılar, onluk sayıcılar veya BCD sayıcılar olarak isimlendirilir. 4 adet FF a ihtiyaç duyulur. Devreye enerji uygulandığında Q D Q C Q B Q A çıkışlarında sırasıyla aşağıdaki tabloda verilen değerler elde edilir. FF çıkışları 1010 değerini gördüğü anda oluşturulan bir lojik devre ile tüm FF ların sıfırlanması sağlanmalıdır. CLOCK Q D Q C Q B Q A BAŞ Sıfırlanma anı (Geçici durum)

41 ASENKRON BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR CLOCK Q D Q C Q B Q A BAŞ

42 ASENKRON BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR CLOCK Q D Q C Q B Q A BAŞ

43 ASENKRON SAYICILAR ÖRNEK: 60Hz bir sinyalden 1Hz lik sinyal elde etmemizi sağlayacak devreyi tasarlayınız. ÇÖZÜM: Devreyi gerçekleştirebilmek için 6 bit sayıcı devresi kurulmalıdır. Bunun için 6 adet FF kullanılır. 2 6 = 64 e kadar sayma işlemi yapılabilir. Sayıcı devresi çıkışları ( 60 ) 10 = ( ) 2 değerini anlık olarak gördüğünde çıkışlar sıfırlanmalıdır. Bu durumda C-D-E-F isimli FF çıkışları bir NAND kapısı ile birleştirilerek sıfırlama hattına bağlanır.

44 TASARIM ÜZERİNE BİR PROBLEM ASENKRON SAYICILAR 60Hz bir sinyalden 1Hz lik sinyal elde etmemizi sağlayan bu devre ile çıkış sinyalinin 1 de kalma süresi ile 0 da kalma süreleri birbirine eşit olmayacaktır. Diğer bir ifadeyle çıkış sinyali tam kare dalga olmayacaktır. 32 birim zaman Lojik 1 de kalırken, 28 birim zaman Lojik 0 da kalacaktır. SORU: FF sayısını değiştirmeden 60 Hz giriş sinyali ile tam kare dalga 1Hz çıkış sinyali nasıl elde edilir?

45 MOD100 BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR MOD100 BCD sayıcı denildiğinde 0 dan başlayarak 99 a kadar sayabilen sayıcı anlaşılır. Fakat sayıcının BCD olması çıkış sinyallerinin 2 basamaklı olarak elde edilmesini gerektirir. Birler basamağında ayrı bir sayıcı, onlar basamağında ayrı bir sayıcı bulunmalıdır. Birler basamağı değeri 9 durumundayken tetikleme sinyali geldiğinde kendi basamak değerini sıfırlamalı, aynı zamanda onlar basamağındaki değeri 1 arttırmalıdır. Onlar basamağı değeri 9 durumundayken, birler basamağı değeri de 9 durumunda ise tetikleme sinyali geldiğinde her iki basamak değeri birden sıfırlanır. Onları basamağını oluşturan sayıcı devresinin ilk tetikleme sinyali birler basamağının sıfırlama hattından alınır. MOD100 BCD sayıcı için bu durum kısmen kolaydır. Fakat MOD75 BCD sayıcı gibi bir tasarımda sıfırlama işlemleri için bir lojik devre oluşturulması gerekir.

46 MOD100 BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR Q H Q G Q F Q E çıkışları onlar basamağını, Q D Q C Q B Q A çıkışları ise birler basamağını temsil eder.

47 MOD75 BCD SAYICI TASARIMI ASENKRON SAYICILAR Q H Q G Q F Q E çıkışları onlar basamağını, Q D Q C Q B Q A çıkışları ise birler basamağını temsil eder. Devrenin tasarımını yapınız.

48 SENKRON SAYICILAR Asenkron sayıcılarda temel işlem; tetikleme sinyalinin ilk FF ye uygulanması ve FF lerdeki konum değişikliğinin bir yayılım gecikmesi sonucunda takip eden FF lere sırası ile aktarılmasıdır. Bu durumda, FF lerin konum değiştirmelerinin neden olduğu gecikme (bilgi aktarımı sırasında) sebebiyle bir zaman kaybı olmakta ve sayma hızı azalmaktadır. Bilgi aktarımı sırasında oluşan zaman kaybını azaltmak ve sayma hızını artırmak amacıyla, tetikleme sinyalinin tüm FF girişlerine aynı anda uygulandığı senkron sayıcı olarak adlandırılan sayıcılar geliştirilmiştir. Senkron (eş zamanlı) kelimesi, herhangi bir devrede bulunan elemanların ve devrede oluşan olayların birbiri ile zaman ilişkisi içerisinde bulunduğunu belirtir. Senkron kelimesinin sayıcılar ile birlikte kullanılması, sayıcıda bulunan tüm FF lerin tetikleme girişlerine aynı tetikleme sinyalinin uygulanması anlamına gelir. Tüm FF lerin tek bir tetikleme sinyali ile tetiklendiği senkron sayıcılarda, FF ler kontrol girişlerinin durumlarına bağlı olarak konum değiştirirler.

49 İKİ BİT SENKRON YUKARI SAYICI SENKRON SAYICILAR Devrenin çıkışlarında elde edilmesi gereken durumlar tabloda verilmiştir. Başlangıçta Q A =0 ve Q B =0 konumundadır. İlk tetikleme sinyali ile toggle modunda (JA=KA=1) bulunan A FF si tetiklenir ve Q A =1 olur. Bu anda JB=KB=0 olan B FF si tetikleme sinyalinden etkilenmez ve Q B =1 olur. İkinci tetikleme sinyali ile, toggle modundaki A FF nun Q A çıkışı 0 olurken tetikleme anında toggle modunda (JB=KB=1 ) olan B FF u durum değiştirir ve 1 olur. Bu anda çıkış uçlarında; Q A =0 ve Q B =1 değerleri oluşur. Üçüncü tetikleme sinyali ile toggle modundaki A FF si konum değiştirirken (Q A =1), tetikle anında JB=KB=0 olan B FF si konum değiştirmez (Q B =1). Sonuçta; Q A =1 ve Q B =1. Dördüncü tetikleme sinyali ile, J=K=1 olan A ve B FF leri konum değiştirir. Her iki FF nin çıkışı 0 değerini alır ve başlangıç değerlerine dönülür. CLOCK Q B Q A BAŞ

50 ÜÇ BİT SENKRON YUKARI SAYICI SENKRON SAYICILAR Üç FF kullanılması ve tetikleme sinyalinin tüm FF lerin tetikleme girişlerine aynı anda uygulanması ile, üç bitlik senkron sayıcı elde edilir. Neden QB C nin clock una bağlanmamış? CLOCK Q C Q B Q A BAŞ

51 ÜÇ BİT SENKRON YUKARI SAYICI SENKRON SAYICILAR Zaman diyagramı incelendiğinde A FF sinin her gelen tetikleme palsı ile durum değiştirdiği görülür. Bu durumda J A =K A =1 yapılarak, FF nin toggle modunda çalışması sağlanır. B FF si; 2, 4, 6 ve 8. tetikleme sinyalleri uygulandığı anda durum değiştirir ve bu zamanların tümünde Q A =1 değerine sahiptir. Bu durumda; Q A çıkışı B FF sine ait J B ve K B girişlerine bağlanabilir. Bu bağlantı ile; Q A =1 iken, gelen tetikleme sinyallerinde B FF si konum değiştirir. Q A =1 olmadığı durumlarda ise; tetikleme palslerinin B FF sine etkisi olmaz. Yine zaman diyagramından C FF sinin durum değiştirdiği anlarda Q A =Q B =1 değerine sahip olduğu görülür. Bu durumda; Q A ve Q B çıkışlarının VE kapısı ile birleştirilerek kapı çıkışının J C -K C girişlerine bağlanması ile gerekli şartlar sağlanır. Q A =Q B =1 olduğu anlarda, J C =K C =Q A.Q B =1 olur. Bu anlarda gelen tetikleme sinyalleri ile C FF si konum değiştirirken, diğer zamanlarda uygulanan tetikleme sinyalinin bir etkisi olmaz.

52 DÖRT BİT SENKRON YUKARI SAYICI SENKRON SAYICILAR Dört FF kullanılması ve tetikleme sinyalinin tüm FF lerin tetikleme girişlerine aynı anda uygulanması ile, dört bitlik senkron sayıcı elde edilir.

53 DÖRT BİT SENKRON YUKARI SAYICI SENKRON SAYICILAR Zaman diyagramı incelendiğinde A, B, C isimli FF ların J ve K giriş değerleri üç bit senkron yukarı sayıcı devresinde olduğu gibidir. Yine zaman diyagramında görüldüğü üzere D FF si, sayma dizisi sırasında yalnızca A=1, B=1 ve C=1 olduğu durumlarda toggle moduna sahip olarak konum değiştirir. Bu şartların sağlandığı durumlar; ikili 0111 ve 1111 değerleridir. Bu durumda Q A, Q B, Q C çıkışları bir VE kapısı ile birleştirilerek J D K D girişlerine uygulanır. Gelen tetikleme sinyalleri ile çalışmaya devam eden dört bitlik sayıcı, 16. sinyal sonucunda (0000) 2 başlangıç değerini alarak sayma işlemine tekrar başlar. Sayma sonucunda oluşan doğruluk tablosunun ve sinyal şekillerinin asenkron sayıcılarda elde edilenlerden hiçbir farkı yoktur.

54 SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR Senkron sayıcılarda zaman diyagramı veya çıkış sinyallerinin durumu incelenerek devre tasarımı yapılabileceği gibi, karno haritalarından faydalanarak da devre tasarımı yapılabilir. İki durumda da elde edilen devreler aynı olacaktır. Sabit düzene sahip devre tasarımları doğrudan yapılabilirken karışık sayma işlemi yapan senkron sayıcılarda karno haritalarından faydalanmak işlemleri oldukça kolaylaştırır.

55 SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR 4 bit senkron yukarı sayıcı devresinde bulunan FF ların giriş ifadelerini elde etmek için durum geçiş tablolarından faydalanalım. CLOCK FLİP FLOP ÇIKIŞLARI FLİP FLOP ÇIKIŞ DEĞİŞİMLERİ FLİP FLOP GİRİŞLERİ MEVCUT DURUM Q (t) DURUM GEÇİŞLERİ GİRİŞLER X X 1 0 X X 0 SONRAKİ DURUM Q D Q C Q B Q A J D K D J C K C J B K B J A K A Q (t+1) BAŞ X 0 X 0 X 1 X X 0 X 1 X X X 0 X X 0 1 X X 1 X X 1 X X X 0 0 X 1 X X X 0 1 X X X X 0 X 0 1 X X X 1 X 1 X X 0 0 X 0 X 1 X X 0 0 X 1 X X X 0 0 X X 0 1 X X 0 1 X X 1 X X 0 X 0 0 X 1 X X 0 X 0 1 X X X 0 X 0 X 0 1 X X 1 X 1 X 1 X J K

56 SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR Her bir FF girişi için bulunan değerleri karno haritasına yerleştirelim. BA DC BA DC BA DC BA DC X X X X X X X X X X X X 01 X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X BA DC BA DC BA DC BA DC X X X X 00 1 X X 1 00 X 1 1 X 01 X X X X 01 1 X X 1 01 X 1 1 X 11 X X X X 11 1 X X 1 11 X 1 1 X 10 X X X X 10 1 X X 1 10 X 1 1 X

57 SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR Karno haritasında yapılan sadeleştirme sonucunda elde edilen FF giriş fonksiyonları, durum tablosu ve zaman diyagramı üzerinden elde edilen devre ile aynıdır. Dikkat edilirse doğrudan tasarımla aynı devre elde edilmiştir.

58 KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR 3 bit çıkış ifadesi onluk sistemde olarak sayan senkron sayıcı tasarlayınız. İlk olarak durum geçiş tablosundan faydalanarak, FF giriş değerleri belirlenir. DURUM GEÇİŞLERİ GİRİŞLER J K X X 1 0 X X 0 CLOCK FLİP FLOP ÇIKIŞLARI MEVCUT DURUM Q (t) FLİP FLOP ÇIKIŞ DEĞİŞİMLERİ FLİP FLOP GİRİŞLERİ SONRAKİ DURUM Q C Q B Q A J C K C J B K B J A K A Q (t+1) BAŞ X 1 X X X X 1 X X 0 1 X X X 1 X 1 X X 1 X 0 X X X 1 0 X X 0 1 X 0 X X 1 X 1 1 X

59 SENKRON SAYICILAR KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI Her bir FF girişi için bulunan değerleri karno haritasına yerleştirelim. Karno haritasında boş kalan kutucuklar X olarak kabul edilir. ÇIKIŞ DURUMU FLİP FLOP GİRİŞLERİ J C K C J B K B J A K A BA C BA C X X X X 1 0 X 1 X X X X 1 X 0 5 X 0 1 X X 0 7 X 1 X 1 X X 1 X 0 X 2 1 X X 1 0 X 4 X 0 1 X 0 X 6 X 1 X 1 1 X 1 1 X X X X BA C X X X X BA C X X X X 1 1 BA C X X 0 BA C X 0 0 X 1 0 X X 1 1 X 0 1 X

60 SENKRON SAYICILAR KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI Karno haritasında yapılan sadeleştirme sonucunda elde edilen FF giriş fonksiyonları içi gerekli bağlantılar yapıldığında aşağıdaki devre elde edilir. Devrenin çalışmaya 1 den başlayacağı düşünüldüğünde (001) 2 olarak kurulması sağlanmalıdır.

61 KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI SENKRON SAYICILAR 4 bit çıkış ifadesi onluk sistemde olarak sayan senkron sayıcı tasarlayınız. İlk olarak durum geçiş tablosundan faydalanarak, FF giriş değerleri belirlenir. DURUM GEÇİŞLERİ GİRİŞLER J K X X 1 0 X X 0 CLOCK FLİP FLOP ÇIKIŞLARI FLİP FLOP ÇIKIŞ DEĞİŞİMLERİ FLİP FLOP GİRİŞLERİ MEVCUT DURUM Q (t) SONRAKİ DURUM Q D Q C Q B Q A J D K D J C K C J B K B J A K A Q (t+1) BAŞ X 0 X 1 X X X 1 X X 0 X X X 1 X 0 X X 1 0 X X 0 0 X X 0 X X 1 1 X X 0 1 X 0 X X X 1 X 0 0 X 0 X X X 1 0 X 1 X

62 SENKRON SAYICILAR KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI Her bir FF girişi için bulunan değerleri karno haritasına yerleştirelim. Karno haritasında boş kalan kutucuklar X olarak kabul edilir. BA DC BA DC BA DC BA DC X X X X X X X X 01 X X X X X X X X BA DC BA DC BA DC BA DC X X 00 X X X X 01 0 X 01 X X 01 X X X 10 0 X 10 X 0 10 X X

63 SENKRON SAYICILAR KARMA SENKRON SAYICI TASARIMI Karno haritasında yapılan sadeleştirme sonucunda elde edilen FF giriş fonksiyonları içi gerekli bağlantılar yapıldığında aşağıdaki devre elde edilir. Devrenin çalışmaya 1 den başlayacağı düşünüldüğünde (0001) 2 olarak kurulması sağlanmalıdır.

Deney 3: Asenkron Sayıcılar

Deney 3: Asenkron Sayıcılar Deney 3: Asenkron Sayıcılar Sayıcılar hakkında genel bilgi sahibi olunması, asenkron sayıcıların kurulması ve incelenmesi Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10

Detaylı

BÖLÜM 9 (COUNTERS) SAYICILAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 9 (COUNTERS) SAYICILAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır SYISL ELETRONİ ÖLÜM 9 (OUNTERS) SYIILR u bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Sayıcılarda Mod kavramı senkron sayıcılar senkron yukarı sayıcı (Up counter) senkron aşağı sayıcı (Down counter) senkron

Detaylı

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması 25. Sayıcı Devreleri Giriş darbelerine bağlı olarak belirli bir durum dizisini tekrarlayan lojik devreler, sayıcı olarak adlandırılır. Çok değişik alanlarda kullanılan sayıcı devreleri, FF lerin uygun

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ 1 7. HAFTA Flip-Floplar RS Flip Flop, Tetiklemeli RS Flip Flop, JK Flip Flop, D Tipi Flip Flop, T Tipi Flip Flop Tetikleme

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

BÖLÜM 9 - SENKRON SIRALI / ARDIŞIL MANTIK DEVRELERİ (SYNCHRONOUS SEQUENTİAL LOGİC)

BÖLÜM 9 - SENKRON SIRALI / ARDIŞIL MANTIK DEVRELERİ (SYNCHRONOUS SEQUENTİAL LOGİC) SAYISAL TASARIM-I 12. 13. 14. HAFTA BÖLÜM 9 - SENKRON SIRALI / ARDIŞIL MANTIK DEVRELERİ (SYNCHRONOUS SEQUENTİAL LOGİC) İÇERİK: Ardışıl Devrelerin Analizi Durum Geçiş Şeması Yöntemi Durum Geçiş Tabloları

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS)

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) 18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) Flip Flop lar iki kararlı elektriksel duruma sahip olan elektronik devrelerdir. Devrenin girişlerine uygulanan işarete göre çıkış bir kararlı durumdan diğer (ikinci) kararlı

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Deney 2: Flip-Floplar

Deney 2: Flip-Floplar Deney 2: Flip-Floplar Bu deneyde, çeşitli flip-flop devreleri kurulacak ve incelenecektir. Kullanılan Elemanlar 1 x 74HC00 (NAND kapısı) 1 x 74HC73 (JK flip-flop) 1 x 74HC74 (D flip-flop) 4 x 4,7 kohm

Detaylı

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol EEM122SAYISAL MANTIK BÖLÜM 6: KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Flip-flopkullanan devreler fonksiyonlarına göre iki guruba

Detaylı

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır AYIAL ELETONİ BÖLÜM 8 MANAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLA Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Mandallar(Latches),- Mandalı, Mandalı ontak sıçramasının mandallar yardımı ile engellenmesi Flip-Floplar,-

Detaylı

(I) şimdiki. durum (S) belleği. saat. girşi

(I) şimdiki. durum (S) belleği. saat. girşi ers Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl evreler (Synchronous Sequential Circuits) Ardışıl (sequential)

Detaylı

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits) SE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates nd Logic Circuits) Sakarya Üniversitesi Lojik Kapılar - maçlar Lojik kapıları ve lojik devreleri tanıtmak Temel işlemler olarak VE,

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS-8 11.05.2016 MULTİVİBRATÖR VE FLİP FLOPLAR Giriş Kare veya dikdörtgen sinyal üreten elektronik devreler Multivibratör olarak

Detaylı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL TASARIM Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 1 Sayıcılar İkili (Binary) Sayma İkili (Binary) sayma 1 ve 0 ların belirli bir düzen içerisinde sıralanması ile yapılır. Her dört sayıda

Detaylı

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI Deneyin Amaçları Flip-floplara aģina olmak. DeğiĢik tipte Flip-Flop devrelerin gerçekleģtirilmesi ve tetikleme biçimlerini kavramak. ArdıĢık mantık devrelerinin

Detaylı

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Kullanılan Elemanlar xlm Entegresi, x0 kohm direnç, x00 kohm direnç, x0 µf elektrolitik kondansatör, x00 nf kondansatör, x 7HC7 (D flip-flop), x 0 ohm, x Led

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 5. HAFTA BİLEŞİK MANTIK DEVRELERİ (COMBINATIONAL LOGIC) Veri Seçiciler (Multiplexer)

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 3 FF Devreleri Yrd. Doç Dr. Ünal KURT Yrd. Doç. Dr. Hatice VURAL Arş. Gör. Ayşe AYDIN YURDUSEV

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUARI. Deney 5 Flip Flop Devreleri

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUARI. Deney 5 Flip Flop Devreleri TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUARI Deney 5 Flip Flop Devreleri Öğrenci Adı & Soyadı: Numarası: 1. Flip Flop Devresi ve VEYADEĞİL

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYÜ DENEY 1 Elektronik devrelerde sık sık karşımıza çıkan

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 TEMEL LOJİK ELEMANLAR VE UYGULAMALARI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Erdem ARSLAN Arş. Gör.

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : OSİLATÖR DEVRESİ Giriş

Detaylı

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ Adı Soyadı: No: Grup: DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ ÖN BİLGİ : Sayısal bilgiyi ( "0" veya "1" ) depolamada ve işlemede kullanılan temel devrelerden biri de F-F lardır. Genel olarak dört tipi vardır: 1-

Detaylı

SAYICILAR (COUNTERS) ASENKRON SAYICILAR 2 BİT ASENKRON SAYICI

SAYICILAR (COUNTERS) ASENKRON SAYICILAR 2 BİT ASENKRON SAYICI SAYIILAR (OUNTERS) Sayıcılar sayısal elektroniğin temel devreleridir. Sayıcılar istenilen aralıkta her saat darbesinde ileri veya geri doğru sayma yaparlar. Sayıcılar flip-flop kullanılarak yapılır, kullanılan

Detaylı

DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları. Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak

DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları. Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak DENEY 8- Flip Flop ve Uygulamaları Amaç: - Flip Flop çalışma mantığını kavramak Deneyin Yapılışı: - Deney bağlantı şemasında verilen devreleri uygun elemanlarla kurunuz. Entegrenin besleme ve GND bağlantılarını

Detaylı

ARDIŞIL DEVRELER SENKRON ARDIŞIL DEVRELER

ARDIŞIL DEVRELER SENKRON ARDIŞIL DEVRELER ARDIŞIL DEVRELER TANIM: ÇIKIŞLARIN BELİRLİ BİR ANDAKİ DEĞERİ, GİRİŞLERİN YANLIZA O ANKİ DEĞERİNE BAĞLI OLAN DEVRELER KOMBİNASYONEL DEVRELER OLARAK İSİMLENDİRİLİR. ÇIKIŞLARIN BELİRLİ BİR ANDAKİ DEĞERİ,

Detaylı

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır erin BÖLÜM 10 KYEİCİLER (REGİSTERS) Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Kaydedicilerin(Registers) bilgi giriş çıkışına göre ve kaydırma yönüne göre sınıflandırılması. Sağa kaydırmalı kaydedici(right

Detaylı

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12 2//2 Geçtiğimiz hafta# İL 2 Dizisel Devrelerin Tasarımı ve Yazmaçlar ve Sayaçlar (Registers and Counters)# Dizisel devreler (sequential circuits) Mandallar (latches) İkidurumlular (flip-flops) Dizisel

Detaylı

Mantık Devreleri Laboratuarı

Mantık Devreleri Laboratuarı 2013 2014 Mantık Devreleri Laboratuarı Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Mehmet AKBABA Laboratuar Sorumlusu: Emrullah SONUÇ İÇİNDEKİLER Deney 1: 'DEĞİL', 'VE', 'VEYA', 'VE DEĞİL', 'VEYA DEĞİL' KAPILARI... 3 1.0.

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 3. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Karnaugh Haritaları Karnaugh

Detaylı

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız.

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız. BÖLÜM. Büyüklüklerin genel özellikleri nelerdir? 2. Analog büyüklük, analog işaret, analog sistem ve analog gösterge terimlerini açıklayınız. 3. Analog sisteme etrafınızdaki veya günlük hayatta kullandığınız

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 6. HAFTA BİLEŞİK MANTIK DEVRELERİ (COMBINATIONAL LOGIC) Aritmetik İşlem Devreleri

Detaylı

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız:

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız: Eşzamanlı Sayaçlar Bir eşzamanlı sayacın çıktı bit'leri, eşzamansız sayacın aksine, dalgacıklanma olmadan anlık durum değiştirirler. J-K ikidurumluluardan böyle bir sayaç devresi yapmanın tek yolu bütün

Detaylı

BM217 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVAR DENEYLERİ

BM217 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM217 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVAR DENEYLERİ Yrd. Doç. Dr. Emre DANDIL İÇİNDEKİLER ŞEKİLLER TABLOSU... vi MALZEME LİSTESİ... viii ENTEGRELER...

Detaylı

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ 9. HAFTA BLM 221 MANTIK DEVRELERİ Prof Dr Mehmet AKBABA mehmetakbaba@karabuk.edu.tr Temel Kavramlar FLIP FLOPS S-R: Set-Reset Latch (Tutucu) Tetiklemeli D Latch (Tutucu) Kenar Tetiklemeli D Flip-Flop S-R

Detaylı

Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar

Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar Temel Flip-Flop ve Saklayıcı Yapıları 1 Sayısal alga Şekilleri 1 2 4 3 1. Yükselme Zamanı 2. Alçalma Zamanı 3. Sinyal Genişliği 4. Genlik (Amplitude) 2 Periot (T) : Tekrar eden bir sinyalin arka arkaya

Detaylı

SAYISAL UYGULAMALARI DEVRE. Prof. Dr. Hüseyin EKİZ Doç. Dr. Özdemir ÇETİN Arş. Gör. Ziya EKŞİ

SAYISAL UYGULAMALARI DEVRE. Prof. Dr. Hüseyin EKİZ Doç. Dr. Özdemir ÇETİN Arş. Gör. Ziya EKŞİ SAYISAL DEVRE UYGULAMALARI Prof. Dr. Hüseyin EKİZ Doç. Dr. Özdemir ÇETİN Arş. Gör. Ziya EKŞİ İÇİNDEKİLER ŞEKİLLER TABLOSU... vi MALZEME LİSTESİ... viii ENTEGRELER... ix 1. Direnç ve Diyotlarla Yapılan

Detaylı

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir.

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Sayıcılar (Counters) Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Genel olarak iki gruba ayrılır: Senkron sayıcılar Asenkron

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU BMT109 SAYISAL ELEKTRONİK Öğr.Gör.Uğur YEDEKÇİOğLU Boolean İfadesinden Sayısal Devrelerin Çizilmesi Örnek : D = B+AC ifadesini lojik kapıları kullanarak çiziniz.

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1. Lojik devre içeriği... (1) 1.1.1. Kodlama, Kod tabloları... (2) 1.1.2. Kombinezonsal Devre / Ardışıl Devre... (4) 1.1.3. Kanonik Model / Algiritmik Model... (4) 1.1.4. Tasarım

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI SAYICILAR Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ SAYICI VE KAYDEDİCİ DEVRELERİ 522EE0257 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

BÖLÜM 8 - MULTİVİBRATÖRLER VE FLİP FLOPLAR (FLİP-FLOPS) İÇERİK:

BÖLÜM 8 - MULTİVİBRATÖRLER VE FLİP FLOPLAR (FLİP-FLOPS) İÇERİK: SAYISAL TASARIM-I 10. VE 11. HAFTA BÖLÜM 8 - MULTİVİBRATÖRLER VE FLİP FLOPLAR (FLİP-FLOPS) İÇERİK: Flip-Flop lar ve Flip-Flop Çeşitleri Tetikleme Sinyali ve FF lerde Tetikleme FF lerde Asenkron Girişler

Detaylı

ArĢ. Gör. Mehmet Zeki KONYAR ArĢ. Gör. Sümeyya ĠLKĠN

ArĢ. Gör. Mehmet Zeki KONYAR ArĢ. Gör. Sümeyya ĠLKĠN Dersin Öğretim Üyesi Laboratuvar Sorumluları : Yrd. Doç. Dr. Adnan SONDAġ : ArĢ. Gör. Bahadır SALMANKURT ArĢ. Gör. Mehmet Zeki KONYAR ArĢ. Gör. Sümeyya ĠLKĠN Ġçindekiler DENEY 1: MANTIK DEVRELERİNE GİRİŞ...

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 6 Tutucular, Flip-Floplar ve Zamanlayıcılar Tutucular (Latches) Tutucu iki kararlı (bistable state) durumu olan en temel sayısal depolama

Detaylı

ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ

ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ ELK2016 SAYISAL TASARIM DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 4 DENEYİN ADI: JK, RS, T VE D TİPİ FLİP-FLOPLARIN İNCELENMESİ Açıklamalar: Bu deneyde JK, RS, T ve D tipi flip-flop (FF) lar incelenecektir. Deney içerisinde

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters)

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7..Yazmaçlar Paralel Yüklemeli Yazmaçlar Ötelemeli Yazmaçlar 7.2.Sayıcılar Đkili Asenkron Sayıcılar (Binary Ripple Counter) Đkili Kodlanmış Onlu Asenkron Sayıcı

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

DOĞRULUK TABLOLARI (TRUTH TABLE)

DOĞRULUK TABLOLARI (TRUTH TABLE) LOJİK KAPILAR DOĞRULUK TABLOLARI (TRUTH TABLE) Doğruluk tabloları sayısal devrelerin tasarımında ve analizinde kullanılan en basit ve faydalı yöntemdir. Doğruluk tablosu giriş değişkenlerini alabileceği

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Sayısal Elektronik Günümüz Elektroniği Analog ve Sayısal olmak üzere iki temel türde incelenebilir. Analog büyüklükler sonsuz sayıda değeri içermesine

Detaylı

LOJİK İFADENİN VE-DEĞİL VEYA VEYA-DEĞİL LOJİK DİYAGRAMLARINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

LOJİK İFADENİN VE-DEĞİL VEYA VEYA-DEĞİL LOJİK DİYAGRAMLARINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ LOJİK İFADENİN VE-DEĞİL VEYA VEYA-DEĞİL LOJİK DİYAGRAMLARINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Sayısal tasarımcılar tasarladıkları devrelerde çoğu zaman VE-Değil yada VEYA-Değil kapılarını, VE yada VEYA kapılarından daha

Detaylı

BOOLEAN İŞLEMLERİ Boolean matematiği sayısal sistemlerin analizinde ve anlaşılmasında kullanılan temel sistemdir.

BOOLEAN İŞLEMLERİ Boolean matematiği sayısal sistemlerin analizinde ve anlaşılmasında kullanılan temel sistemdir. BOOLEAN MATEMATİĞİ İngiliz matematikçi George Bole tarafından 1854 yılında geliştirilen BOOLEAN matematiği sayısal devrelerin tasarımında ve analizinde kullanılması 1938 yılında Claude Shanon tarafından

Detaylı

1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR

1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ELEKTRONİK KAVRAMLAR 1 Giriş 1 Atomun Yapısı, İletkenler ve Yarı İletkenler 2 Atomun Yapısı 2 İletkenler 3 Yarı İletkenler 5 Sayısal Değerler (I/O) 8 Dalga Şekilleri 9 Kare

Detaylı

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Malzeme listesi: Güç kaynağı: 12V dc Transistör: 2xBC237 LED: 2x5 mm standart led Direnç: 2x330 Ω, 10 K, 100 K Kondansatör: 100μF, 1000μF Şekildeki tek kararlı

Detaylı

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü MANTIK DEVRELERİ TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ 2018 Deney 1: MANTIK KAPILARI VE

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa H.B. UÇAR 1 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Entegre Yapıları Lojik Kapılar Lojik

Detaylı

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEYİN AMACI 1. Kod çözücü devrelerin çalışma prensibini anlamak. GENEL BİLGİLER Kod çözücü, belirli bir ikili sayı yada kelimenin varlığını belirlemek için kullanılan lojik

Detaylı

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri DENEY 3- Yarım ve Tam Toplayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR 523EO0044 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

SAYI SİSTEMLERİ ve BOOLE CEBİRİ 1+1=1 ÖĞR.GÖR. GÜNAY TEMÜR - TEKNOLOJİ F. / BİLGİSAYAR MÜH.

SAYI SİSTEMLERİ ve BOOLE CEBİRİ 1+1=1 ÖĞR.GÖR. GÜNAY TEMÜR - TEKNOLOJİ F. / BİLGİSAYAR MÜH. SAYI SİSTEMLERİ ve BOOLE CEBİRİ 1+1=1 Ders Konusu 1854 yılında George Boole tarafından özellikle lojik devrelerde kullanılmak üzere ortaya konulmuş bir matematiksel sistemdir. İkilik Sayı Sistemi Çoğu

Detaylı

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir.

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir. 4.1 Ön Çalışması Deney çalışmasında yapılacak uygulamaların benzetimlerini yaparak, sonuçlarını ön çalışma raporu olarak hazırlayınız. 4.2 Deneyin Amacı MSI lojik elemanları yardımıyla kombinasyonel lojik

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Hafta04 : 8255 ve Bellek Organizasyonu Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL LOJİK KAPI DENEYLERİ 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş 1 1-2 Lojik Kapı Devreleri... 9 a. Diyot Lojiği (DL) devresi b. Direnç-Transistor Lojiği (RTL) devresi c. Diyot-Transistor Lojiği

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Zamanlayıcılar ve Sayıcılar Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt

Detaylı

Y.Doç.Dr.Tuncay UZUN 6. Ardışıl Lojik Devreler 2. Kombinezonsal devre. Bellek. Bellek nedir? Bir bellek şu üç önemli özelliği sağlamalıdır:

Y.Doç.Dr.Tuncay UZUN 6. Ardışıl Lojik Devreler 2. Kombinezonsal devre. Bellek. Bellek nedir? Bir bellek şu üç önemli özelliği sağlamalıdır: 6.ARDIŞIL LOJĐK DEVRELER 6.1.Ardışıl Lojik Devre Temelleri SR Tutucu Flip-Flop(FF) Saat, Kenar tetikleme D FF, JK FF, T FF 6.2.Ardışıl Devrelerin Analizi Moore modeli: Çıkışlar= f(şimdiki durum) Mealy

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-206 SAYISAL ELEKTRONİK - II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 İÇİNDEKİLER Deney 1 OSİLATÖR DEVRESİ... 2 Deney 2 FLİP-FLOP LAR....... 6 Deney 3 FLİP-FLOP

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ SAYICI VE KAYDEDİCİ DEVRELERİ 522EE0257 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEYİN AMACI 1. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER Toplama devreleri, Yarım Toplayıcı (YT) ve

Detaylı

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir.

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir. ELEKTRONĐK YAZ PROJESĐ-2 (v1.1) Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerine; mesleği sevdirerek öğretmek amacıyla, isteğe bağlı olarak

Detaylı

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici)

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10 µf elektrolitik kondansatör, 1x100 nf kondansatör, 2 x 74HC74 (D flip-flop),

Detaylı

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. İkili Kodlama ve Mantık Devreleri. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. İkili Kodlama ve Mantık Devreleri. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü BİLGİSAYAR MİMARİSİ İkili Kodlama ve Mantık Devreleri Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Kodlama Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklığı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir.

Detaylı

KENAR TETİKLEMELİ D FLİP-FLOP

KENAR TETİKLEMELİ D FLİP-FLOP Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisaar Mühendisliği Bölümü Saısal Tasarım Laboratuarı KENAR TETİKLEMELİ FLİP-FLOP 1. SR Flip-Flop tan Kenar Tetiklemeli FF a Geçiş FF lar girişlere ugulanan lojik değerlere

Detaylı

KAYNAK KİTAP: 1-DIGITAL DESIGN PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES. PRENTICE HALL. Yazar: JOHN F.

KAYNAK KİTAP: 1-DIGITAL DESIGN PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES. PRENTICE HALL. Yazar: JOHN F. KAYNAK KİTAP: 1-DIGITAL DESIGN PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES PRINCIPLES & PRACTICES. PRENTICE HALL. Yazar: JOHN F. WAKERLY DERSIN TANIMI Dersin Adı: SAYISAL TASARIM-I/BM-205 Dersin Kredisi:

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SAYICILAR ANKARA 28 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları Deneyin Amacı: Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları 555 entegresi kullanım alanlarının öğrenilmesi. Uygulama yapılarak pratik kazanılması. A.ÖNBİLGİ LM 555 entegresi; osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ LOJİK UYGULAMALAR 3 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 00223 - Mantık Devreleri Tasarımı Laboratuar Föyleri Numara: Ad Soyad: Arş. Grv. Bilal ŞENOL Devre Kurma Alanı Arş. Grv. Bilal ŞENOL

Detaylı

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME Ders 13, Slayt 2 1 TMR0 SAYICISI Ram belleğin h 01 adresi TMR0 adlı özel amaçlı bir saklayıcı olarak düzenlenmiştir. Bu saklayıcı bir sayıcıdır.

Detaylı

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler DENEY 5- Kodlayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Kodlayıcı devrelerin çalışma prensibini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak kodlayıcı gerçekleştirmek GENE BİGİER

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Flip-Flop lar Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Latch ler bazı problemlere sahiptir: Latch i ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Latch i çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

Analog Sayısal Dönüşüm

Analog Sayısal Dönüşüm Analog Sayısal Dönüşüm Gerilim sinyali formundaki analog bir veriyi, iki tabanındaki sayısal bir veriye dönüştürmek için, az önce anlatılan merdiven devresiyle, bir sayıcı (counter) ve bir karşılaştırıcı

Detaylı

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUVARI

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MANTIK DEVRELERİ LABORATUVARI DENEY 4 SAYISAL ARİTMETİK Deneyin Amacı Bu deneyde işaretli ve işaretsiz sayılar için ikili sayı ( Binary ) sistemindeki toplama işleminin anlaşılması, işlem performansını artırabilmek için iki tabanındaki

Detaylı

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI AMAÇ: DTMF işaretlerin yapısının, üretim ve algılanmasının incelenmesi. MALZEMELER TP5088 ya da KS58015 M8870-01 ya da M8870-02 (diğer eşdeğer entegreler

Detaylı

KMU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRELER II LABORATUVARI DENEY 1 TOPLAYICILAR - ÇIKARICILAR

KMU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRELER II LABORATUVARI DENEY 1 TOPLAYICILAR - ÇIKARICILAR KMU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRELER II LABORATUVARI DENEY 1 TOPLAYICILAR - ÇIKARICILAR DENEY 1: TOPLAYICILAR- ÇIKARICILAR Deneyin Amaçları Kombinasyonel lojik devrelerden

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 MANTIK DEVRELERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Digital Electronics

Detaylı

Boole Cebri. (Boolean Algebra)

Boole Cebri. (Boolean Algebra) Boole Cebri (Boolean Algebra) 3 temel işlem bulunmaktadır: Boole Cebri İşlemleri İşlem: VE (AND) VEYA (OR) TÜMLEME (NOT) İfadesi: xy, x y x + y x Doğruluk tablosu: x y xy 0 0 0 x y x+y 0 0 0 x x 0 1 0

Detaylı

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LOJĠK DEVRE TASARIM DERS NOTLARI

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LOJĠK DEVRE TASARIM DERS NOTLARI SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LOJĠK DEVRE TASARIM DERS NOTLARI Konya- 2012 i KONULAR 1. Ardışıl lojik devreler, senkron ardışıl lojik devreler

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri DENEY 2-1 VEYA DEĞİL Kapı Devresi DENEYİN AMACI 1. VEYA DEĞİL kapıları ile diğer lojik kapıların nasıl gerçekleştirildiğini anlamak. 2. VEYA DEĞİL kapıları ile DEĞİL

Detaylı

ARDIŞIL DEVRELER (Sequential Circuits)

ARDIŞIL DEVRELER (Sequential Circuits) ayısal evreler (Lojik evreleri) AIŞIL EVELE (equential ircuits) ersin ilk bölümünde kombinezonsal (combinational) devreleri inceledik. Bu tür devrelerde çıkışın değeri o andaki girişlerin değerlerine bağlıdır.

Detaylı