PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BĠLGĠLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BĠLGĠLER"

Transkript

1 SAYFA NO 1/15 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu planın amacı, Turgut Özal Tıp Merkezinde üretilen atıkların sistematik bir Ģekilde yönetimini sağlamak ve gerekli kontrol sistemini oluģturmak. Atıkların; üretimi, toplanması, hastane içinde taģınması ve geçici depolanması iģ ve iģlemleri kapsar. 2. SORUMLULUKLAR Bu planın uygulanmasından Hastane Ġdaresi, Yönetim Sistemleri Kurulu, Yönetim Sistemleri Temsilcisi, Çevre Ekibi ve Çevre Görevlisi baģta olmak üzere atık üreten tüm personel ile temizlik iģçileri sorumludur. 3. PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BĠLGĠLER - ÜNĠTENĠN ADI : Turgut Özal Tıp Merkezi - ADRESĠ : Elazığ Yolu 11. Km. Ġnönü Üniversitesi Kampüsü MALATYA - TELEFON NO : FAX NO : ĠDARĠ BĠLGĠLER - ÜNĠTENĠN BAĞLI OLDUĞU KURUM : Ġnönü Üniversitesi - ÜNĠTENĠN TÜRÜ : 1. Basamak Yataklı Tedavi Kurumu - YATAK SAYISI : - TIBBĠ ATIKLAR SORUMLUSU : Adı Soyadı : Ġrtibat Telefonu : 3.3.TANIMLAR: Atık: Atık en basit tanımı ile, "ihtiyaçlarımızı karģılamak üzere kullandığımız maddelerin, o an için kullanılmayan veya kullanıldıktan sonra atılan kısmıdır". Atık Yönetimi:

2 SAYFA NO 2/15 -Atığın kaynağında toplanıģ biçimi -Atığın kaynağında azaltılması -Özelliğine göre ayrılması -Toplanması -Geçici depolanması, ara depolanması -TaĢınması -Geri kazanım -Geri kazanım tesis iģlemleri sonrası kontrolü ve benzeri iģlemleri içeren yönetim biçimidir. Atık Yönetim Planı: Atıkların oluģumlarından bertaraflarına kadar geçecek süreçte, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapılması gerekenlerin sağlanmasına yönelik esasların belirlenmesidir. Üretilen Atık ÇeĢitleri: 1-) Evsel Nitelikli Atıklar: Evsel nitelikte atıklar ikiye ayrılır; a) Genel Atıklar: Sağlıklı insanların bulunduğu kısımlar, hasta olmayanların muayene edildiği bölümler, ilk yardım alanları, idari birimler, temizlik hizmetleri, mutfaklar, ambar ve atölyelerden gelen atıklardır. b) Ambalaj Atıkları: kağıt, karton, mukavva, plastik, cam, metal v.b.gibi tekrar kullanılabilir, geri kazanılabilir atıklardır. 2-) Tıbbi Atıklar: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), bu salgılar ile bulaģmıģ tüm enfeksiyöz atık, doku ve organ parçaları(patoloji atıkları dahil), laboratuvar atıkları, diyaliz atıkları (atık su ve ekipmanlar), batma, delme sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklar. Üç çeģit tıbbi atk vardır; a)enfeksiyöz Atık: Enfeksiyon yapıcı etkenleri taģıdığı bilinen veya taģıması muhtemel baģta kan ve kan ürünleri olmak üzere her türlü vücut sıvıları ile insan dokuları, organları, anatomik parçalar, otopsi materyali, plasenta, fetus ve diğer patolojik materyali; bu tür materyal ile bulaģmıģ eldiven, örtü, çarģaf, bandaj, flaster, tamponlar, eküvyon ve benzeri atıkları; hemodiyaliz ünitesi ve karantina altındaki hastaların vücut çıkartılarını; bakteri ve virüs tutucu hava filtrelerini; enfeksiyöz ajanların laboratuvar kültürlerini ve kültür stoklarını; araģtırma amacı ile kullanılan enfekte deney

3 SAYFA NO 3/15 hayvanlarının leģleri ile enfekte hayvanlara ve çıkartılarına temas etmiģ her türlü malzemeyi, veterinerlik hizmetlerinden kaynaklanan atıkları. b) Kesici-Delici Atık: Batma, delme sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklar: ġırınga, enjektör ve diğer tüm deri altı giriģim iğneleri, lanset, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmıģ cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıkları, c) Patolojik atık: Dokular, organ ve vücut parçaları ile ameliyat, otopsi v.b. tıbbi müdahale esnasında ortaya çıkan vücut sıvıları( Ameliyathaneler, morg, otopsi, adli tıp gibi yerlerden kaynaklanan vücut parçaları, organik parçalar, plasenta, kesik uzuvlar v.b biyolojik deneylerde kullanılan kobay leģleri) 3-)Tehlikeli Atık: Fiziksel veya kimyasal özelliklerinden dolayı ya da yasal nedenler dolayısı ile özel iģleme tabi olacak atıklar; tehlikeli kimyasallar, sitotoksik ve sitostatik ilaçlar, amalgam atıkları, genotoksik ve sitotoksik atıklar, farmasötik atıklar, ağır metal içeren atıklar, basınçlı kaplar a) Farmasötik Atık: Kullanma süresi dolmuģ veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuģ, dökülmüģ ve kontamine olmuģ ilaçlar, aģılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmıģ eldivenler, hortumlar, ĢiĢeler ve kutuları, b) Genotoksik Atık: Hücre DNA sı üzerinde mutasyon yapıcı, kanserojen veya insan veya hayvanda düģüğe neden olabilen türden farmasötik ve kimyasal maddeleri, kanser tedavisinde kullanılan sitotoksik (antineoplastik) ürünleri ve radyoaktif materyali ihtiva eden atıklar ile bu tür ajanlarla tedavi gören hastaların idrar ve dıģkı gibi vücut çıkartılarını, c) Kimyasal Atık: Ünitelerde tedavi, tanı veya deneysel araģtırmalar gibi tıbbi alanlarda kullanılan ve insan ve çevre sağlığı için çeģitli etkilerle zararlı olabilen kimyasal maddelerin gaz, katı veya sıvı atıklarını, d) Ağır Metal İçeren Atıklar: Ünitelerde tedavi, tanı veya deneysel araģtırmalar gibi tıbbi alanlarda kullanılan termometre, tansiyon ölçme aleti ve radyasyondan korunma amaçlı paneller gibi alet ve ekipmanların içinde veya bünyesinde bulunan cıva, kadmiyum, kurģun içeren atıkları, 4-)Radyoaktif Atıklar: Radyoaktif madde içeren atık ( Türkiye Atom Enerjisi Kurumu mevzuatı hükümlerine göre toplanıp uzaklaģtırılır.) 5-)Atık Yağlar: Üretilen bitkisel ve endüstriyel atık yağlar geçici depolama alanlarında biriktirilir ve yetkilendirilmiģ geri kazanım tesislerine mevzuat hükümlerine uygun olarak teslim edilir.

4 SAYFA NO 4/ ATIK YÖNETĠMĠ ATIK MĠNĠMĠZASYONU a) Evsel atıkların oluģumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılacak çalıģmalar: -Evsel atıklar, genel atıklar ve ambalaj atıkları olarak sınıflandırılır. Genel atıkların oluģumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta genel atıklar ayrı bir Ģekilde toplanır, geçici atık deposundaki evsel atık bölümüne ulaģması sağlanır. -Hastanemizde oluģan evsel atıklar düzenli olarak takip edilir, siyah torbalarda toplanır, hazırlanmıģ olan evsel atık deposunda biriktirilir, Belediye Ekiplerine belirlenen saatlerde teslim edilir. -Bütün birimlere evsel atıkların kaynağında azaltılması çalıģmaları hakkında hizmet içi eğitim yapılır b) Ambalaj atıklarının oluģumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılacak çalıģmalar: -Ambalaj atıklarının oluģumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta ambalaj atıklarının ayrı bir Ģekilde toplanır, geçici atık deposunda ambalaj atık bölümüne ulaģması sağlanır, kontamine olmamaları Ģartıyla, boģalan ilaç ĢiĢeleri ile içeriği boģaltılan serum veya sıvı bulunan ĢiĢeler ambalaj atığı olarak değerlendirilir. -Ambalaj atıkları türlerine göre sınıflandırılarak geri kazanımı uygun olanlar bir araya toplanarak belediyece yetkilendirilmiģ, lisanlı geri dönüģüm firmalarına her gün teslim edilir. -Bütün birimlere ambalaj atıklarının kaynağında azaltılması ve bertaraf edilmesi çalıģmaları ile ilgili hizmet içi eğitimler düzenlenir c) Tıbbi atıkların oluģumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalıģmalar: -Hastanemizde çok gerekmedikçe tek kullanımlık malzeme yerine, yıkanarak ve steril edilerek kullanılabilen malzemeler tercih edilir, tek kullanımlık tıbbi ürünlerin ambalajları kontamine olmamaları Ģartıyla geri dönüģüm için ayrı olarak toplanır. -Enfeksiyon Kontrol Komitesi (EKK) tarafından sakıncalı bulunan hastalar dıģındaki hastaların idrar, parasentez sıvıları, nazogastrik sıvıları tıbbi atık miktarını azaltmak için yoğun bakım ünitelerinde atık için ayrılmıģ olan tuvaletlere, servislerde de hasta odalarındaki tuvaletlere boģaltıldıktan sonra kapları tıbbi atık torbasına atılır. -Yoğun Bakım Ünitelerinde, kolostomi torba içerikleri hastanede yatan hastalarda barsak florası değiģtiği ve boģaltma sırasında dirençli mikroorganizma ile kontaminasyonun önlenmesi için boģaltılmaz ve boģaltılmayan, alt ucu kapalı Ģekilde üretilen kolostomi torbaları kullanılır.

5 SAYFA NO 5/15 -Servislerde ise yine EKK tarafından sakıncalı bulunan hastalar dıģındaki hastaların kolostomi torbası içerikleri hasta odalarındaki tuvalete boģaltıldıktan sonra kapları tıbbi atık torbasına atılır. -Tıbbi atıklar; üretilen servislerde kırmızı renkli, üzerinde tıbbi atık iģareti olan poģetlerde toplanarak yine kırmızı renkli tıbbi atık konteynırlarında muhafaza edilerek geçici tıbbi atık toplama deposunda biriktirilir. SözleĢmeli tıbbi atık toplama Ģirketine belirlenen saatlerde ağızları kapalı olarak teslim edilir. -Bütün ünitelerde çalıģan personele hizmet içi eğitimler verilir ve tüm personel tıbbi atığın önemi, ayrı toplanması, bulaģma yolları ve koruyucu önlemleri hakkında bilgilendirilir d) Tehlikeli atıkların oluģumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalıģmalar: -Tehlikeli atık miktarını azaltmak amacıyla, yapılacak ihalenin Ģartnamesine, boģalan tehlikeli atık kaplarının geri alınması ile ilgili madde eklenecek, miadı dolan ilaçlar ihale sürecinde firmalara konulan Ģart gereği aynı ilaç firmasına iade edilecektir. -Tehlikeli atıkların minimizasyonu ile ilgili bölüm çalıģanlarına, bölüm sorumlularına hizmet içi eğitim verilecektir ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRI TOPLANMASI VE BĠRĠKTĠRĠLMESĠ Atık ayrıģtırması hastanemizde yapılmaktadır. Bu konuda yeterli malzeme temin edilmiģ ve atıklar ayrı toplanmaktadır a) Evsel nitelikli atıkların kaynağında ayrı toplanması, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri: - Evsel atıklar içinde yer alan genel nitelikli atıklar; sağlıklı insanların bulunduğu kısımlar, hasta olmayanların muayene edildiği bölümler, idari birimler, temizlik hizmetleri, mutfaklar, ambar ve atölyelerden gelen atıklardır. -Evsel nitelikte atıkların kaynağında ayrı olarak toplanması ve biriktirilmesi amacıyla evsel nitelikli atıklar tıbbi atıklardan, tehlikeli atıklardan, ambalaj ve kağıt atıklarından ayrı olarak siyah renkli torbalarda toplanır. Ayrıca bilgilendirmeye yönelik evsel atık kovalarının üzerinde evsel atık bilgilendirme yazıları bulunmaktadır. Birimlerde çalıģan tüm personele evsel atıklarla ilgili eğitimler düzenlenerek evsel atıkların ayrı toplanması sağlanmaktadır. -Toplanan bu atıklar bu iģ için özel olarak ayrılmıģ konteynırlarla evsel atık geçici depolama bölümüne götürülmektedir.

6 SAYFA NO 6/ b) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri: -Evsel atıklar içinde yer alan ambalaj atıkları geri dönüģümlü atıklardır. Kağıt, karton, mukavva, plastik, metal vb. atıklar kontamine olmamaları Ģartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanır. -Mavi torbalar beyaz, sert, sızdırmaz plastik kovalar içine konur. Serum ve ilaç ĢiĢeleri (kırık camlar dahil) gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları Ģartıyla mavi renkli plastik torbalarda toplanır. KullanılmıĢ serum ĢiĢeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, set ve iğne gibi hasta ile temas eden materyallerden ayrılır ve içindeki sıvılar boģaltılır. Aynı Ģekilde plastik serum poģetleri de kontamine olmamaları Ģartı ile set ve iğne gibi materyallerden ayrıldıktan sonra mavi torbalarda toplanırlar. -Ambalaj nitelikli atıklar toplanmaları sırasında tıbbi atıklar ile karıģtırılmazlar. KarıĢtırılmaları durumunda tıbbi atık olarak kabul edilirler. -Toplanan kâğıt atıklar hastane bahçesinde kağıt konteynırı içinde biriktirilmektedir c) Tıbbi atıkların (kesici-delici atıklar dahil) kaynağında ayrı toplanması, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri: -Tıbbi atıklar; enfeksiyöz atıklar, patolojik atıklar ve kesici-delici atık alt gruplarından oluģmaktadır. -Enfeksiyöz atıklar; mikrobiyolojik laboratuvar atıkları, kültür ve stoklar, enfeksiyöz vücut sıvıları, serolojik atıklar, diğer kontamine laboratuvar atıkları (lam-lamel, pipet, petri v.b) kan-kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuģ nesneler, kullanılmıģ ameliyat giysileri (kumaģ, önlük ve eldiven v.b), diyaliz atıkları (atık su ve ekipman), karantina atıkları, bakteri ve virüs içeren hava filtreleri ve enfekte deney hayvanlarının leģleri, organ parçaları, kanı ve bunlarla temas eden tüm nesnelerdir. -Patolojik atıklar; ameliyathane, morg ve otopsi salonları gibi yerlerden gelen anatomik atık dokular olan vücut parçaları, organik parçalar, plesenta, kesik uzuvlar ve tıbbi müdahale esnasında ortaya çıkan vücut sıvılarını içeren atıklardır. -Kesici-delici atıklar; batma, delme sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklar: enjektör iğnesi, iğne içeren diğer kesiciler, bistüri, lam-lamel, cam pastör pipeti, kontamine kırılmıģ cam ürünleridir (kırılmıģ ampuller v.b).

7 SAYFA NO 7/15 -Tıbbi atıkların toplanmasında çift taban kalınlığı en az 100 mikron olan ve 10 kg kaldırma kapasiteli polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikiģli, körüksüz, üzerinde DĠKKAT TIBBĠ ATIK yazısı ve uluslararası Tıbbi Atık Amblemi bulunan özel kırmızı poģetler kullanılır. -Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir Ģekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz. Tıbbi atık torbalarının içeriği hiçbir suretle sıkıģtırılmaz, torbasından çıkarılmaz, boģaltılmaz veya baģka bir kaba aktarılmaz. -Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıģtırılması mümkün olmayan, üzerinde Uluslararası Biyotehlike amblemi ile Dikkat! Kesici ve delici tıbbi atık ibaresi taģıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmıģ kutu veya konteynerler içinde toplanır. Bu biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve kırmızı plastik torbalara konur. Kesici-delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıģtırılmaz, açılmaz, boģaltılmaz ve geri kazanılmaz. -Kesici-delici atık kutuları ve tıbbi atık poģetlerinin ¾ ten fazla oranda doldurulmasını önlemek için yeni torba ve kapların kullanıma hazır olarak atığın kaynağında veya en yakınında bulundurulması sağlanır. -Hastanemiz yoğun bakım üniteleri ve servislerde kapalı sistem yoluyla toplanan ve delinmeye dayanıklı torbalarda biriktirilen trakial aspirasyon sıvıları, bu torbalar içinde tıbbi atık poģetine atılır. -Servislerde arrestler veya acil durumlarda kullanılan aspirasyon cihazların kavanozları içerisinde biriken aspirasyon sıvıları, tıbbi atık torbalarına talaģla birlikte emdirilerek atılır. Bu kavanozlara iģlem sonrası 1/10 oranında çamaģır suyu ile 20 dakika yüksek düzey dezenfeksiyon uygulanır. -Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından sakıncalı bulunan hastaların vücut sıvıları kapları ile birlikte tıbbi atık torbasına atılır. -Hastanemiz kan merkezi ve laboratuarlarından gelen enfeksiyöz atıklar otoklavda steril edildikten, sonra tıbbi atık poģetine atılır d) Tehlikeli atıkların kaynağında ayrı toplanması, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri: -Bu grupta yer alan kimyasal atıklar, toksik, korozif (ph<2 ve ph>12), yanıcı ve reaktif (su ile reaksiyon verebilen, Ģoklara hassas) özelliklerinin en az birine sahip olmaları durumunda tehlikeli

8 SAYFA NO 8/15 atık olarak kabul edilirler. Tehlikeli atıklar; tehlikeli kimyasallar, sitotoksik ve sitostatik ilaçlar (bu ilaçlarla kontamine olmuģ serum, serum seti, iğne ucu vb.), amalgam atıkları, genotoksik ve sitotoksik atıklar, farmasötik atıklar, ağır metal içeren atıklar ve basınçlı kaplar diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli, kapağı kelepçeli tehlikeli atık bidonları ile toplanır. Bu özelliklerden hiçbirine sahip olmayan tehlikesiz kimyasal atıklardan katı olanlar evsel atıklar ile toplanır, sıvı olanlar ise kanalizasyon sistemi ile uzaklaģtırılır. -Radyoloji ünitemizden kaynaklanan röntgen banyo suları Radyoloji Ünitesinde belirlenen noktada biriktirilir. Bu biriktirilen sular satın alma yoluyla ihale edilen firma tarafından düzenli olarak alınmaktadır. -Pillerin ayrı toplanması için bölümlerde ve katlarda geri dönüģüm pil atık kutuları bulunmaktadır. Bölümlerde ve katlarda atık pil kutuları dolduğunda ilgili müdür muavinine haber verilir. Ġlgili müdür muavini, sözleģmesi yapılmıģ firmaya dolmuģ pil kutusunu ve yerini bildirir. Firma görevlileri tarafından toplanır ATIKLARIN TAġINMASI, TAġIMADA KULLANILACAK EKĠPMAN VE ARAÇLAR a) Evsel atıklarının taģınması, taģıma amacıyla kullanılacak araçlar: -Evsel nitelikli atıklar tıbbi, tehlikeli ve ambalaj atıklarından ayrı olarak siyah renkli plastik torbalarda toplanmaktadır. Atık poģetlerinin 3/4 oranından daha fazla doldurulmamaktadır. -Atık toplama poģetlerinin ağzı sıkıca bağlandıktan sonra atıklar her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından evsel atık kapaklı, tekerlekli, yükleme-boģaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boģaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iģ için ayrılmıģ 240 litre hacminde PVC den yapılma yeģil renkli konteynırıyla taģınmakta ve geçici evsel atık deposuna konulmaktadır. Konteynırlar her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından taģınır. -Ekipman olarak eldiven ve çalıģma kıyafetleri kullanılmaktadır b)Ambalaj atıklarının taģınması, taģıma amacıyla kullanılacak araçlar: -Ambalaj atıkları mavi renkli torbalara ayrı olarak toplandıktan sonra, her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından atık kapaklı, tekerlekli, yükleme-boģaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boģaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iģ için ayrılmıģ 240 litre hacminde PVC den yapılma yeģil

9 SAYFA NO 9/15 renkli, konteyner ile taģınmakta ve geçici ambalaj atık deposuna konulmaktadır. Konteynırlar her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından taģınır. -Ekipman olarak eldiven ve çalıģma kıyafetleri kullanılmaktadır c)Tıbbi atıkların taģınması, taģıma amacıyla kullanılacak ekipman ve araçlar: -Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taģımaya dayanıklı; orijinal orta yoğunluklu polietilen ham maddeden sızdırmaz, çift taban dikiģli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 150 mikron olan, en az 10 kg kaldırma kapasiteli, her iki yüzeyinde Uluslararası Biyotehlike amblemi ile DĠKKAT TIBBĠ ATIK ibaresi taģıyan kırmızı renkli torbalar kullanılmaktadır. -Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulup, ağzı sıkıca kapatılmalı, içerisindeki sıvı tıbbi atıklardan dolayı sızdırma riski olan torbalar ikinci bir torbaya konularak tam sızdırmazlık sağlanmaktadır. Tıbbi atıkların sıkıģtırılmamasına ve baģka poģetlere aktarılmamasına dikkat edilmektedir. -Tıbbi atık torbaları ağzı kapaklı plastik kovalarla ünite içinde bu iģ için eğitilmiģ personel tarafından, yüklenmesi, boģaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay, paslanmaz ve sadece bu iģ için ayrılmıģ araçlar ile toplanır ve taģınırlar. -Tıbbi atıkların ünite içinde taģınmasında kullanılan araçlar turuncu renkli, üzerlerinde Uluslar arası Biyotehlike amblemi ile Dikkat! Tıbbi Atık ibaresi bulunmaktadır. -Tıbbi atık torbaları ağızları sıkıca bağlanmıģ olarak ve sıkıģtırılmadan ağzı kapaklı tıbbi atık kovaları ile atık taģıma araçlarına yüklenir, toplama ve taģıma iģlemi sırasında el veya vücut ile temastan kaçınılır. Atık torbaları asla elde taģınmazlar. Tıbbi atıklar ile evsel nitelikli atıklar aynı araca yüklenmez ve taģınmazlar. -Atık taģıma araçları her gün düzenli olarak temizlenir ve dezenfekte edilirler. Araçların içinde herhangi bir torbanın patlaması veya dökülmesi durumunda atıklar güvenli olarak boģaltılır ve taģıma aracı ivedilikle dezenfekte edilir. -Tıbbi atıkları taģımakla görevlendirilen temizlik personeli çalıģma sırasında eldiven, koruyucu gözlük, maske kullanır; çizme ve özel koruyucu turuncu renkli elbise giyer. -TaĢıma iģleminde kullanılan özel giysi ve ekipmanlar ayrı bir yerde muhafaza edilir. -Günlük tıbbi atıklarımız sözleģme yapılmıģ lisanslı firma tarafından toplanmaktadır.

10 SAYFA NO 10/ d) Tehlikeli atıkların taģınması, taģıma amacıyla kullanılacak araçlar Tehlikeli kimyasal atıklar: -Kimyasal atık bidonlarında biriktirilerek toplandıktan sonra tıbbi atık taģıma personeli tarafından tıbbi atık taģıma aracı ile geçici kimyasal atık deposuna taģınır. -Tehlikeli kimyasal atıkları taģımakla görevlendirilen tıbbi atık taģıma personeli çalıģma sırasında eldiven, koruyucu gözlük, maske kullanır; çizme ve özel koruyucu turuncu renkli elbise giyer. -Pil atıkları dolduğunda, sözleģme yapılmıģ lisanslı firmaya dolmuģ pil kutusunu ve yerini bildirir. Firma görevlileri tarafından toplanır ATIK TOPLAMA VE BĠRĠKTĠRME EKĠPMANLARININ BULUNDUĞU YERLER, TOPLAMA PROGRAMI VE TAġIMA GÜZERGAHI a) Evsel nitelikli atık biriktirme kaplarının bulunduğu yerler, toplanma saati ve atık taģıma araçlarının izleyeceği güzergah: -Evsel nitelikli atıklar her ünitenin kendi içerisinde özel belirlenmiģ noktalardaki evsel atık konteynırlarında toplanmaktadır. Toplanan konteynırlar her gün için, Sabah: 07:30 Öğle: 14:30 AkĢam: 20:30 saatlerinde her ünitenin kendi görevlileri tarafından alınarak bu iģ için ayrılmıģ sabit bir asansör kullanılarak geçici evsel atık deposuna taģınmaları sağlanmaktadır b) Ambalaj atığı biriktirme kaplarının bulunduğu yerler, toplanma saati ve atık taģıma araçlarının izleyeceği güzergâh: -Ambalaj nitelikli atıklar her ünitenin kendi içerisinde özel belirlenmiģ noktalardaki ambalaj atık konteynırlarında toplanmaktadır. Toplanan konteynırlar her gün için, Sabah: 07:30 Öğle: 14:30 AkĢam: 20:30 saatlerinde her ünitenin kendi görevlileri tarafından alınarak bu iģ için ayrılmıģ sabit bir asansör kullanılarak geçici evsel atık deposuna taģınmaları sağlanmaktadır c) Tıbbi atık biriktirme kaplarının bulunduğu yerler, toplanma saati ve atık taģıma araçlarının izleyeceği güzergâh: -Tıbbi atıklar bütün ünitelerde belirlenen özel noktalarda toplanmaktadır. Ayrıca hasta tedavi araçlarında da delici-kesici tıbbi atık malzemeleri için küçük tıbbi atık kovaları bulundurulmaktadır. Bu toplanan tıbbi atıkların taģınması her gün için, Sabah 07:30, Öğle: 14:30, AkĢam 20:30 saatlerinde özel tıbbi atık görevlileri tarafından bu iģ için ayrılmıģ sabit asansör kullanılarak geçici tıbbi atık deposuna taģınması sağlanmaktadır.

11 SAYFA NO 11/ d) Tehlikeli atık biriktirme kaplarının bulunduğu yerler, toplanma saati ve atık taģıma araçlarının izleyeceği güzergâh: -Bölümlerde biriktirilen tehlikeli kimyasal atıklar atık bidonlarının ¾ ü dolduğunda tıbbi atık görevlisine haber verilerek taģıması sağlanır. Katlardan toplanan tehlikeli kimyasal atıklar özel tıbbi atık görevlileri tarafından hastanemiz bu iģ için ayrılmıģ sabit asansör kullanılarak geçici kimyasal atık deposuna taģınması sağlanmaktadır. -Laboratuar cihazlarının tehlikeli kimyasal atıkları zemin koridorunun çok kalabalık olmadığı zamanda geçici kimyasal atık deposuna taģınması sağlanmaktadır GEÇĠCĠ DEPOLAMA SĠSTEMLERĠ a)Evsel atık geçici atık deposunun yeri ve özellikleri: -Evsel atıklar içinde yer alan genel atıklar ve ambalaj atıkları için hastanemizin zemininde ve morg tarafında hasta ve hasta yakını giriģlerinden uzakta geçici atık deposu oluģturulmuģtur. Atık Deposunun hacmi en az altı günlük atığı alabilecek boyutlardadır. -Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Belediye Temizlik ĠĢleri görevlileri tarafından haftanın her gün belirlenen saatlerde alınmaktadır b)Tıbbi atık geçici atık deposunun yeri ve özellikleri: -Tıbbi atıklar hastanemizin zemin katında, hasta ve hasta yakını giriģlerinden uzakta Geçici Tıbbi Atık Deposunda depolanır. Atık Deposunun hacmi en az altı günlük atığı alabilecek boyutlardadır. - Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Havalandırma için pervane kullanılır. Depo kapısı turuncu renge boyalı, üzerinde görülebilecek Ģekilde ve siyah renkli Uluslararası Biyotehlike amblemi ile siyah harfler ile yazılmıģ Dikkat! Tıbbi Atık ibaresi bulunur ve dıģarıya doğru açılır. -Depo kapısı kullanımları dıģında daima kapalı ve kilitli tutulur, yetkili olmayan kiģilerin girmelerine izin verilmez c)Tehlikeli Atıklar: Tehlikeli atıklar hastanemiz dıģ tarafında hasta ve hasta yakını giriģlerinden uzakta Geçici Tehlikeli Atık deposunda bulunur. Tehlikeli atıklar diğer atıklardan ayrı toplanır. Hizmet satın alım yöntemi ile anlaģılmıģ bir firma aracılığı ile Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre iģlem görür.

12 SAYFA NO 12/ d)Pil Atıkları: Atık piller diğer atıklarla karıģtırılmadan Tehlikeli Atıkların Kontrolü yönetmeliğine uygun ayrı atık toplama kapları kullanılarak biriktirilir. Atık toplama kapları dolduğunda Belediye görevlilerine teslim edilmektedir )TOPLAMA EKĠPMANLARININ TEMĠZLĠĞĠ VE DEZENFEKSĠYONU a)Evsel atık taģıma araçları ile geçici atık depolarının veya konteynerlerinin temizliği ve dezenfeksiyonu amacıyla yapılacak iģlemler: -Evsel nitelikli atıkların konulduğu bölmede kanalizasyona bağlı ızgaralı bir drenaj sistemi ve bölmenin kolaylıkla temizlenebilmesi için bir su musluğu bulunur. Depo, atıkların boģaltılmasını müteakiben temizlenir, gerekirse dezenfekte edilir ve ilaçlanır. Servislerde evsel atıkların toplanması için kullanılan konteynerlerin içi kirlendikçe su ve deterjanla temizlenir, gerektiğinde dezenfeksiyonu sağlanır b)Tıbbi atık taģıma araçları ile geçici atık depolarının veya konteynerlerinin temizliği ve dezenfeksiyonu amacıyla yapılacak iģlemler: -Tıbbı atıkların konulduğu deponun temizliği ve dezenfeksiyonu atıkların boģaltılmasından sonra kuru olarak yapılır. Deponun zeminine dökülen sıvılar önce talaģ kullanılarak emdirilir. Emilme iģlemi bittikten sonra talaģlar toplanıp kırmızı renkli tıbbı atık torbasına atılır. Sonrasında pompalı ilaç püskürtme cihazı içine 1/10 oranında hazırlanmıģ çamaģır suyu ile dezenfekte edilir. -Servislerde tıbbi atıkların toplanması için kullanılan konteynerlerin içi tıbbi atık poģetlerinin alınması sonrasında sıvı sızıntısı yönünden kontrol edilir. Sıvı sızıntısı olması durumunda bu sıvı önce talaģla emdirilir ve talaģ tıbbi atık poģetine konur. Daha sonra 1/10 oranında hazırlanmıģ çamaģır suyu ile dezenfekte edilir. Bu iģlem her günün sonunda ve gerektiğinde tekrarlanır. Tıbbi atık temizliğinde kullanılan tüm malzemeler, baģka birimlerde kullanılmamak üzere tıbbi atık temizliği için ayrılmıģ bölümde saklanır. Dezenfeksiyon amacı ile kullanılacak dezenfektanlar: 1/10 (5000 ppm) oranında ÇamaĢır Suyu (Klor Dezenfektan) kullanılır )KAZA ANINDA ALINACAK ÖNLEMLER VE YAPILACAK ĠġLEMLER a)Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taģınması ve geçici depolanması sırasında oluģabilecek yaralanmalarda alınacak önlemler ve yapılacak iģlemler:

13 SAYFA NO 13/15 -Tıbbi atıkların taģınması için görevlendirilen personele Tıbbi Atık Yönetmeliğine uygun eldiven, çizme, gözlük ve turuncu renkli kıyafetler temin edilir ve giymeleri sağlanır. Tıbbi atık personeline herhangi bir kaza anında oluģabilecek risklerle ilgili EKK tarafından hizmet içi eğitim verilir. Tıbbi Atık Sorumlusu ile iģbirliği yapılarak gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması sağlanır. Tıbbi atık taģıyan personelin kesici delici aletle yaralanması durumunda EKK ne baģvurarak takip altına alınması sağlanır. Yaralanan personel için Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu doldurulur b)Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taģınması ve geçici depolanması sırasında oluģabilecek dökülme ve yayılmalarda alınacak önlemler ve yapılacak iģlemler: -Tıbbi atık kovalarının, kolay devrilmeyeceği hasta ve çalıģanların takılıp düģmelerine neden olmayacağı yerlerde bulundurulması sağlanır. -Tıbbi atıkların herhangi bir nedenle dökülmesi durumunda o bölgeye hasta/hasta yakınları ve diğer personelin giriģinin engellenmesi sağlanır. Tıbbi atıkların toplanması sırasında tıbbi atık torbalarında herhangi bir delinme veya sızdırma söz konusu ise ikinci bir atık torbasına daha konularak sızdırmadığından emin olunduktan sonra atılır. Eğer kovanın devrilmesi söz konusu ise çöpe elle dokunulmadan yerdeki atık süpürülür, yeni bir atık poģetinin içine konulur ve atık kovasının içinde kalan atıklar da bu yeni tıbbi atık poģetinin içine konulur. -Sıvı atıklar ise talaģla yoğunlaģtırıldıktan sonra tekrar kırmızı renkli plastik torbalara konur. Tıbbi atık kovası da çamaģır suyu ile silinerek temizlenir. Yeni bir tıbbi atık poģeti geçirilir. Kovanın devrildiği zemin de 1/10 oranında sulandırılmıģ çamaģır suyu ile dezenfekte edilir. Temizlikte kullanılan diğer malzemeler de yine çamaģır suyu ile dezenfekte edilir c)Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taģınması ve geçici depolanması sırasında oluģabilecek yaralanmalar, dökülme-yayılma ve diğer kazaların bildirilmesi, kayıt altına alınması ve raporlanması: -Tıbbi yaralanmaya maruz kalan personel yaralanmayı EKK ya bildirir. Diğer dökülme ve kazalar tıbbi atık sorumlusuna bildirilir. Tıbbi atık sorumlusu olayı tutanak altına alarak bir daha tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alır. Tıbbi atık taģıyan personelin kesici delici aletle yaralanması durumunda Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu doldurulur.

14 SAYFA NO 14/ ) SORUMLU PERSONEL a)Evsel nitelikli atıklar ile ambalaj atıklarının toplanması ve taģınmasından sorumlu personel ve görev tanımları: Her birimin temizlik personeli evsel ve ambalaj atıklarının toplanması ve atılmasından sorumludur. Temizlik personeli; evsel atıkların toplanmasında yeģil renkli atık konteynerlerini kullanır. Evsel atık poģetinin ağzını bağlar, kendi vücuduna değdirmeden evsel atık konteynerine yerleģtirir. Konteynerin ağzını kapatır ve kapalı bir Ģekilde taģır. Temizlik personeli kesinlikle tıbbi atıklarla evsel atıkları aynı konteyner içerisinde taģımaz. Atıkların toplanması ve taģınması sırasında eldiven kullanır. Evsel atıkları toplarken klinik sorumlusunun gözetiminde çalıģır. Evsel atık poģetlerini geçici evsel atık deposuna koyduktan sonra deponun kapısını kilitli tutar b)Tıbbi atıkların toplanması ve taģınmasından sorumlu personel, görev tanımları ve çalıģma sırasında kullanılacak özel kıyafetler: -Hastanemizde tıbbi atıklar için 1 adet temizlik personeli görevlendirilmiģtir. Tıbbi atık görevlileri turuncu renkli özel kıyafet giyer, batmayı önleyici özel eldiven, maske, çizme ve sıvı sıçramalarına karģı da koruyucu gözlük kullanır. -Tıbbi atığın toplanması ve taģınması tıbbi atık personeli tarafından yapılır. Tıbbi atıklar tıbbi atık konteynerleri ile toplanır. Tıbbi atık personeli tıbbi atıkları toplarken kesinlikle poģetiyle birlikte alır ve sızdırma söz konusu ise baģka bir tıbbi atık poģetine daha koyar. Tıbbi atıkları toplarken klinik sorumlusunun gözetiminde çalıģır. -Ġğne ucu vb. kesici delici atıklar atılmıģ ise bunu hemen klinik sorumlusuna ve tıbbi atık sorumlusuna bildirir. Tıbbi atık poģetinin ağzını bağlar, kendi vücuduna değdirmeden tıbbi atık konteynerine yerleģtirir. Tıbbi atık konteynerinin ağzını kapatır ve kapalı bir Ģekilde taģır. Tıbbi atık poģetlerini geçici tıbbi atık deposuna koyduktan sonra deponun kapısını kilitli tutar c)Geçici atık deposunun/geçici atık depolama konteynerlerinin iģletilmesinden sorumlu personel ve görev tanımları: -Deponun sorumlusu, tıbbi atık personelidir. Bu personel; geçici atık depolarının temizliğini ve düzenini sağlar, yetkisiz kiģilerin geçici atık depolarına giriģ çıkıģını engeller. Geçici Atık Depolarının kapılarının daima kapalı tutulmasını ve havalandırma soğutma sisteminin çalıģır durumda olmasını sağlar. Belediye görevlilerince atıkların alınması sırasında gereken kolaylığı ve yardımı yapar. Meydana gelen olumsuzlukları derhal Tıbbi Atık Sorumlusuna bildirir.

15 SAYFA NO 15/ KAYIT TUTMA VE RAPORLAMA -Tıbbi atık personeli tıbbi atıkları tartar ve Tıbbi Atık Alındı Belgesi lisanslı tıbbi atık görevlisi ile karģılıklı olarak imzalanarak günlük atık miktarı kayıt altına alınır. Bu kayıtlar tıbbi atık sorumlu personeli aracılığıyla tıbbi atıklardan sorumlu hastane Ģefine bildirilir. Ayrıca aylık olarak toplam tıbbi atık miktarı ve mali tutarı, firma görevlileri tarafından hastaneye bildirilir. Günlük alınan kilo miktarları aylık toplanarak Sağlık Müdürlüğü ne yazı ile bildirilir a)Kayıt altına alma ve raporlamadan sorumlu personel: Günlük tıbbi atık miktarı ile ilgili belge tıbbi atıkları teslim etmekle görevlendirilen tıbbi atık personelinin sorumluğundadır. Bu belgelerin aylık dökümünün yapılması ve arģivlenmesi tıbbi atık sorumlusu Ģefin sorumluluğundadır. Hastane tıbbi atık sorumlusu, her ay bu iģlemleri denetler ve uygun Ģekilde kayıt altına alınmasını ve raporlanmasını sağlar. 3.ĠLGĠLĠ DOKÜMANLAR Çevre Boyutları Listesi Çevre Yönetmelikleri

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi:

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi:02.08.2011 Sayfa No:1 /6 1. AMAÇ Atıkların, Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği ne uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini

Detaylı

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI : TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ I.2. ADRESİ Türkeli/ SİNOP I.3. TELEFON NUMARASI: (0368) 671 43 00 I.4. FAKS NUMARASI : (0368) 671 38 00 II-İDARİ BİLGİLER II.1. ÜNİTENİN BAĞLI

Detaylı

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI Resmi Gazete Tarihi 22.07.2005; Sayı: 25883 TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ EK1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI a) Büyük Miktarda Atık Üreten Sağlık Kuruluşları 1)

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ Prof. Dr. Yavuz SİLİĞ Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilimdalı Sivas TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ 9 Ekim 2013 Resmî Gazete Sayı : 28790 MADDE

Detaylı

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ Fakültemizde hasta muayenesi, bilimsel çalışma ve laboratuvar çalışmaları sonucu oluşan, üretilen bazı maddeler tehlikeli ve tıbbi atık olarak nitelendirilmektedir.

Detaylı

I.1-HASTANE ADI: Adana Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi

I.1-HASTANE ADI: Adana Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKĠYE KAMU HASTANELERĠ KURUMU Adana Ġli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Adana Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi ÜNĠTE ĠÇĠ ATIK YÖNETĠM PLANI 2013 I-GENEL BĠLGĠLER

Detaylı

ATIK YÖNETİM TALİMATI

ATIK YÖNETİM TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun Atık Yönetimini sağlar. 2. KAPSAM: Bu talimat KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Atıkların;

Detaylı

PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BİLGİLER

PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BİLGİLER SAYFA NO 1/15 1. +AMAÇ VE KAPSAM Bu planın amacı, Turgut Özal Tıp Merkezinde üretilen atıkların sistematik bir şekilde yönetimini sağlamak ve gerekli kontrol sistemini oluşturmak. Atıkların; üretimi, toplanması,

Detaylı

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar Rev. No : 05 Rev.Tarihi : 27 Temmuz 2015 1 / 9 1. Amaç 2. Kapsam UÜ-SK da üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçi ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması,

Detaylı

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ. Nurhayat Kepeli Enfeksiyon Kontrol HemĢireliği

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ. Nurhayat Kepeli Enfeksiyon Kontrol HemĢireliği TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ Nurhayat Kepeli Enfeksiyon Kontrol HemĢireliği Tıbbi Atıklar Hakkında Genel Bilgiler Sağlık kuruluģlarından kaynaklanan atıklar evsel katı atıkların dıģında havada, suda ve toprakta

Detaylı

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ TÜZÜĞÜN YASAL DAYANAĞI 21/97 sayılı Çevre Yasamızın 20. maddesinin 3. fıkrası altında alınan yetki ile çıkarılmıştır. Tıbbi atıkların

Detaylı

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÖZDEMİR BORAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK UZMANI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ ŞUBE

Detaylı

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır.

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 2-KAPSAM nde ortaya çıkan tıbbi, evsel ve tehlikeli atıkları kapsar. 3- KISALTMALAR Bu prosedürde kısaltma kullanılmamıştır. 4- TANIMLAR

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ DOKÜMAN NO: TY-PR-7 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA NO: 1 / 8 1.AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak insan sağlığını

Detaylı

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Doküman No: ATK.PR.01 Yayın Tarihi:16.04.2013 Revizyon Tarihi: - Revizyon No:00 Sayfa No:1 / 7 1. AMAÇ: Hastanede bulunan tehlikeli maddelerin (kimyasallar, kemoterapötik ajanlar, radyoaktif malzeme ve

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Gülşah REİS Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü İçerik 1. Giriş (Atık Yönetimi ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği)

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ SAYFA NO: 1/10 I. GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI : Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi I.2. ADRESİ : Doğu Gazi Bulvarı Merkez Kampüs Girişi Aytepe Mevkii - AYDIN I.3. TELEFON

Detaylı

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ DokNo:ATK.PR.01 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: VitaleKadınHastalıklarıveDoğumHastanesininhizmetlerisırasındaaçığaçıkanatıklarınmevzuataveus ulüneuyguntoplanmasıveortamdanuzaklaştırılmasınıamaçlar.

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KOD:TL.100 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:20.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1/7 1. AMAÇ: Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak.

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI ve DEPOLANMASI TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI ve DEPOLANMASI TALİMATI 1 / 5 1. AMAÇ: Atıkların Çevre Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini sağlamak. 2. KAPSAM: Hastane yönetimini,

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ BĠYOKĠMYA LABORATUVARI ATIK YÖNETĠMĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ GASTROENTEROLOJĠ ENDOSKOPĠ ÜNĠTESĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 7 1. AMACI VE

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. :

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. : 01 NOLU ALACAHIRKA AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ATIK YÖNETİMİ Doküman Kod Revizyon Tarihi Yayın Tarihi Revizyon No SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. Sağlık Kuruluşunun Adı : Bursa

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠMĠ PLANI Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Atık Her atık çöp değildir. Geri dönüşüm kavramı Kağıt Karton

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine göre

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ REV.TAR./NO 01.01.2013 / 2 Sayfa - 1 - / 8 1. AMAÇ: Atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini en aza düşürecek şekilde atık yönetimini ve atıkların kaynağında en aza indirilmesi sağlamak

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR Çevre Mühendisi Behçet KAVDIR 19/09/2014 ATIK İhtiyaç duymadığımız ve uzaklaştırmak

Detaylı

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Yeni yayınlandı KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan Kıymet Çelebi Sorumlu Hemşire Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü Melek İNANÇ Hastane Müdür Yardımcısı Doç. Dr.

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUVARI ATIK Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE KAPSAMI

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ ATK.PR.01 09.01.2014 0 1/7 1.0 AMAÇ: hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin miktarının, ayrıştırılmasının, temizlenmesinin, depolanmasının tanımlanmasıdır. 2.0 KAPSAM: hastanemizin tüm birimleri ve

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PATOLOJĠ LABORATUVARI ATIK YÖNETĠM Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DOĞUMHANE ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠM PLANI Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

T.C. ANKARA VALĠLĠĞĠ ÇEVRE VE ġehġrcġlġk ĠL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ANKARA VALĠLĠĞĠ ÇEVRE VE ġehġrcġlġk ĠL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ANKARA VALĠLĠĞĠ ÇEVRE VE ġehġrcġlġk ĠL MÜDÜRLÜĞÜ 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU 2872 sayılı Çevre Kanunun Kirletme yasağı başlıklı 8. Maddesinde Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde,

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Görev, yetki ve yükümlülükler SAĞLIK KURULUŞU Tıbbi Atıkların Sağlık Kuruluşu İçinde Yönetimi Atık yönetim planını hazırlamak Atıkları kaynağında ayrı toplamak

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ TEKNĠK BAKIM ATÖLYESĠ VE BĠLGĠ ĠġLEM Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

ATIK YÖNETĠM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETĠM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/9 REVĠZYON NO TARĠH AÇIKLAMA 00 06.09.2017 İlk yayın 1. AMAÇ Toros Üniversitesinin faaliyetleri sonucu atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini en aza düşürecek şekilde atık

Detaylı

TIBBĠ ATIKLAR HAKKINDA GENEL BĠLGĠLER

TIBBĠ ATIKLAR HAKKINDA GENEL BĠLGĠLER T.C. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TIBBĠ ATIKLAR HAKKINDA GENEL BĠLGĠLER Duygu ÖZKAN Kimyager TIBBĠ ATIKLAR HAKKINDA GENEL BĠLGĠLER 1. Tıbbi Atık Kavramı 2. Tıbbi Atık Kategorileri 3. Tıbbi

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN ATIK YÖNETİMİ Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN 1 1. TIBBİ ATIK a. Enfeksiyöz atık b. Kesici-Delici atık 2. AMBALAJ ATIKLARI 3. EVSEL ATIK 4. TEHLİKELİ ATIK 2 TANIMLAR 3 1. Enfeksiyöz Atıklar: Enfeksiyon yapıcı etkenleri

Detaylı

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük i: 12.07.2012 Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.1.1, 1.3, 12.1, 2.1.4, 2.1.6.11/b, 2.1.8.1-2.1.10 KAPSAM: Tüm Birimler

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, ANKARA TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ Amaç: Atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan ve detaylı olarak ortama verilmesinin önlenmesi bertaraf

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin ayrıştırılması, miktarının azaltılması, uygun olarak toplanması, taşınması ve gerekli temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmasının sağlanması. 2.

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi Tehlikeli Atıkların Yönetimi Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi TEHLİKELİ ATIK YÖNETİMİ 2017 İçerik Tehlikeli Atık Nedir? Mevzuat Tehlikeli Atık Yönetiminden Sorumlu Taraflar Atık Üreticisinin

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ. Uz. Biyolog Filiz TAŞ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ. Uz. Biyolog Filiz TAŞ SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Uz. Biyolog Filiz TAŞ ÇEVRE MEVZUATI Kanun: 2872sayılı Çevre Kanunu Yönetmelikler: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği

Detaylı

YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI

YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

*TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren

*TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren *TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren * Hastane, * Poliklinik, muayenehane *Laboratuarlardan vb. kaynaklanan * Patolojik ve patolojik olmayan, * Enfekte, * Kimyasal ve farmasotik atıklar ile * Kesici-delici

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/11 REVİZYON TAR. NO 00 BÖLÜM NO 08 STANDART NO 04 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 1.AMAÇ: Hastanede üretilen tüm atıkların

Detaylı

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR Kullanıldıktan sonra ürün özelliğini kaybetmiş, görmesi gereken işi göremeyen maddelere atık diyoruz. Evsel Çöpler Ambalaj Atıkları

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Emine ERCAN ÇUBUKÇU Şube Müdürü Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İÇERİK Sağlık

Detaylı

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI a) Büyük Miktarda Atık Üreten Sağlık Kuruluşları 1) Üniversite hastaneleri ve klinikleri, 2) Genel maksatlı hastaneler ve klinikleri,

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLAR 1. TIBBİ ATIKLAR : Ünitelerden kaynaklanan enfeksiyöz,

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Belgin SATICI Biyolog Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

Sağlık Sektöründen Kaynaklanan Tehlikeli Atıkların Yönetimi. BEKİR TOMBUL Çevre Yük. Müh. Endüstriyel Atık Planlama Şefi

Sağlık Sektöründen Kaynaklanan Tehlikeli Atıkların Yönetimi. BEKİR TOMBUL Çevre Yük. Müh. Endüstriyel Atık Planlama Şefi Sağlık Sektöründen Kaynaklanan Tehlikeli Atıkların Yönetimi BEKİR TOMBUL Çevre Yük. Müh. Endüstriyel Atık Planlama Şefi TEHLİKELİ ATIK YÖNETİMİ 14 ARALIK 2016 İçerik Tehlikeli (Zararlı) ve Tıbbi Atık?

Detaylı

H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1. 2. 3. AMAÇ: ın; Tıbbi ın Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere tesliminin sağlanmasıdır.

Detaylı

Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık)

Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Balıkesir KHB Çevre Yönetim Birimi Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık) Mesut ÇETİN Çevre Yük. Mühendisi YÖNETMELİKLER Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının

Detaylı

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ Atıkların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınmasi, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini sağlamak. 2. KAPSAM

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ SAYFA No. Sayfa 1 / 10 1. AMAÇ: Hastanede üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde ve çevreye zarar vermeden ayrı olarak

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane kaynaklı tüm atıkların (tıbbi, evsel, cam, kağıt, tehlikeli, geri dönüşüm vb) ve

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELĠYATHANELER STERĠLĠZASYON ÜNĠTESĠ (steril destek alanları) YOĞUN BAKIMLAR DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ANJĠO ÜNĠTESĠ ĠZOLASYON ODALARI TIBBĠ

Detaylı

İspanya-Portekiz-Fas ATIK İLAÇLARIN TOPLANMASI VE İŞLENMESİ UYGULAMASI (İSPANYA ÖRNEĞİ) SIGRE VE MIMO SİSTEMİ:

İspanya-Portekiz-Fas ATIK İLAÇLARIN TOPLANMASI VE İŞLENMESİ UYGULAMASI (İSPANYA ÖRNEĞİ) SIGRE VE MIMO SİSTEMİ: 2012 İspanya-Portekiz-Fas ATIK İLAÇLARIN TOPLANMASI VE İŞLENMESİ UYGULAMASI (İSPANYA ÖRNEĞİ) SIGRE VE MIMO SİSTEMİ: José Luis Alarcón Morente ATHİSA TÜRKİYE Başkanı Özge DOLUNAY Çevre Yük.Mühendisi ATIK

Detaylı

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. GENELGE Sayı : 001-1.1466 Tarih : 30.05.2017 Konu : Tıbbi Atık Yönetim Planı DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Detaylı

Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ

Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ Hastanelerin Kurumlara Göre Dağılımı Türkiye de Oluşan Tıbbi Atık Miktarı (kg/yatak/gün) Toplam Hastane Sayısı Araştırma Yapılan Hastane Sayısı Yatak başı katı atık miktarı (kg/yatak-gün)

Detaylı

Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1.ÜNİTENİN ADI : Ankara Üniversitesi

Detaylı

TIBBİ ATIK PROSEDÜRÜ

TIBBİ ATIK PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 1.AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve İlgili birimlere teslimini sağlamak. 2.KAPSAM Hastane

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ 5. ULUSAL STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON KONGRESİ Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, ve Getirdiği Sorumluluklar Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Yardımcısı Kemal KURUSAKIZ Şube Müdürü Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 9 1. AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin; Çevre ve Orman Bakanlığının Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne uygun olarak ayrıştırılması, miktarının azaltılması, gerekli

Detaylı

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ATIK YÖNETİMİ Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi 1 SUNUM PLANI Atık Yönetim Planı Atıkların

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN TAŞINMASI, DEPOLANMASI VE KONTROLÜ TALİMATI

TEHLİKELİ MADDELERİN TAŞINMASI, DEPOLANMASI VE KONTROLÜ TALİMATI Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ: Tehlikeli maddeleri taşırken ve depolarken oluşabilecek kazaları önleyerek hastalara, çalışanlara ve çevreye verebileceği zararları önlemek, atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik

Detaylı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Güvenliği Rehberi ve Eğitim Materyalinden yararlanılmıştır.

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ TALİMATI

ATIK YÖNETİMİ TALİMATI KODU: ATK.TL.1 YAYIN TARİHİ : MART 213 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO: SAYFA NO:1/6 111/2 1. AMAÇ: Hastanede bulunan tehlikeli maddelerin (kimyasallar, kemoterapötik ajanlar, radyoaktif malzeme ve atıklar,

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI 1.GENEL BİLGİLER 1.1.HASTANE ADI: Özel Yalova Hastanesi 1.2.ADRESİ: Fevzi Çakmak Mah. Şehit Ömer Faydalı Cad. Fırın Sok no:33 Merkez/YALOVA 1.3.İLETİŞİM: Tel: 0226 811 22 44 1.4.FAX: 0 226 813 73 24 1.5.E-Mail:

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI

ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI Doç. Dr. Nihal Pişkin Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Sunum planı Tıbbi atık tanımı Tıbbi

Detaylı

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 1. AMAÇ Dezenfeksiyon ya da sterilizasyon öncesinde cerrahi aletlerin ön yıkama ve paketlenmesinde standart

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

TIBBİ ATIK TALİMATI. Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

TIBBİ ATIK TALİMATI. Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1. AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ TIBBİ ATIK SORUNU 850CK0108 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/10 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 5 AMAÇ Hastanemizde, çalışan güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için çalışan güvenliği kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, bunu tesis edecek uygun yöntem ve

Detaylı

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 22.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25883 TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, tıbbi atıkların üretiminden

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: 01.08.2010 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:1/13 1.AMAÇ: DÜZTEPE YAŞAM Hastanesinin hizmetleri sırasında açığa çıkan atıkların mevzuata ve usulüne uygun toplanması

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

Dök.No.ATK.LS.03 Yayın Tarihi:28.03.2014 Revizyon Tarihi:00 Revizyon No:00 Sayfa No:2/1

Dök.No.ATK.LS.03 Yayın Tarihi:28.03.2014 Revizyon Tarihi:00 Revizyon No:00 Sayfa No:2/1 Tetkik Tarihi: Tetkik Yapılan Firma: 1 EVSEL ATIKLAR Diğer atıklardan ayrı toplanıyor Siyah plastik torbalarda toplanıyor Sadece evsel atıkları taşımak için ayrılmış bir atık taşıma aracı var Geçici atık

Detaylı

TIBBI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELIĞI

TIBBI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELIĞI Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş: 7 Ekim 1920 22.07.2005 CUMA Sayı: 25883 TIBBI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1.

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1. T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:78

Detaylı

EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi

EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi 1. Torbanın yüzeyi düz.parlak görünümlü olmalı.pütürlü olmamalıdır.. 2. Kolay yırtılmamalı ve delinmemelidir. 3.. Sızdırmaz ve taşınmaya dayanıklı,kaynak

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR TEHLİKELİ ATIK TIBBİ ATIK Sağlık Kuruluşları AMBALAJ ATIĞI NÜKLEER ATIK EVSEL ATIK

Detaylı

22.7.2005 Resmi Gazete 25883

22.7.2005 Resmi Gazete 25883 22.7.2005 Resmi Gazete 25883 Çevre ve ġehircilik Bakanlığından: TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ (30.3.2010, 3.12.2011/28131, 05.11.2013/28812 yapılan değiģiklikler yönetmeliğe iģlenmiģtir.) (26.3.2010/27533

Detaylı

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar R. G. Sayısı: 25883 R. G. Tarihi: 22.07.2005 Çevre ve Orman Bakanlığından: TIBBĠ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, tıbbi

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İÇİNDEKİLER I. AMAÇ 2 II. KAPSAM 2 III. DAYANAK 2 IV. KISALTMALAR 2 V. TANIMLAR 2 VI. SORUMLULAR 2 VII. FAALİYET AKIŞI 2 1.ATIK YÖNETİM KOMİTESİ 2 2.ÜRETİLEN ATIK ÇEŞİTLERİ 3 3.ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILMASI

Detaylı