HıĢıltı, alt havayollarında çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilen daralma ile ortaya çıkan, özellikle ekspirium esnasında kulak ile de

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HıĢıltı, alt havayollarında çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilen daralma ile ortaya çıkan, özellikle ekspirium esnasında kulak ile de"

Transkript

1 Dr SUNA ASİLSOY

2 HıĢıltı, alt havayollarında çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilen daralma ile ortaya çıkan, özellikle ekspirium esnasında kulak ile de duyulabilen, geniş bronşial duvarın hızlı vibrasyonu ile meydana gelen yüksek titreşimli müzikal sestir.

3 Hışıltılı solunum yalnızca küçük çocuklarda rastlanan bir bulgu değildir. Sütçocukları ve küçük çocukların anatomik ve fizyolojik özellikleri nedeni ile bu yaş grubunda solunum yollarında obstrüksiyon kolaylıkla gelişebilir.

4 Sütçocukluğu döneminde hışıltılı solunumun sıklığı çeşitli yayınlarda %4 ile %32 arasında değişmektedir. Hışıltının, bu yaş grubunda sık görülmesinin nedeni, havayollarının özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Asher MIet al. EurRespir J 1998;12:

5 SÜTÇOCUKLUĞUNDA HıġıLTıYA EĞILIM YARATAN ÖZELLIKLER Periferik havayolu direncinin yüksek olması Akciğerin elastikiyet basıncının yetersiz oluşu Bronş kıkırdağının yumuşak, bu nedenle havayolunun içinde oluşan negatif basınçla kolaylıkla kollabe olması Süt çocuğu akciğerinde kohn delikleri ve kanallar olmaması

6 YAŞAMıN İLK 6 YıLıNDA ASTıM VE HıŞıLTı TUCSON ÇOCUKLARı SOLUNUM ÇALıŞMASı Hiç Wheezing yok %51 Geçici %20 Persistan %14 Geç %15 GEÇİCİ: Hışıltı<3 yaş Hışıltı yok: 6 yaş PERSİSTAN: Hışıltı <3 yaş Hışıltı var: 6 yaş GEÇ BAŞLANGIÇLI: Hışıltı yok<3 yaş Hışıltı var: 6 yaş Hiç Hışıltı yok 6 yaşta (Total n=826) Martinez et al. N Engl J Med 332:133-8,1995.

7 HıġıLTı FENOTIPLERI 1. Geçici erken hıģıltı (Transient erken baģlangıçlı vizing) 2. Non-atopik hıģıltı 3. Atopik hıģıltı/astım (Ig-E aracılı) Martinez FD et al. Tucson Children s respiratory study:1980 to present. J Allergy Clin Immunol 2003;111:661-75

8 GEÇICI ERKEN HıġıLTı ERKEN BAġLANGıÇLı VIZING) (TRANSIENT Genellikle 3 yaş civarında tamamen düzelir. İlk bir yaşa kadar tekrarlayan hışıltısı olan hastaların %80 i, ikinci yaşa kadar%60 ı, üçüncü yaşa kadar %30-40 ı bu gruba dahildir.

9 GEÇICI ERKEN HıġıLTı ERKEN BAġLANGıÇLı VIZING) (TRANSIENT Konjenital küçük havayolları nedeni ile viral respiratuvar infeksiyonlar sırasında vizinge yatkındırlar Ailede astım veya atopi öyküsü yoktur Bu hastaların 11 yaşında tekrarlanan bronş provakasyon testlerinde de patolojik bulguya rastlanmamıştır

10 GEÇICI ERKEN HıġıLTı (TRANSIENT ERKEN BAġLANGıÇLı VIZING) Prematurite İkiz eşi olma Kreş bakımı Annenin gebelik boyunca sigara tüketimi Postnatal erken dönemde sigara maruziyeti geçici erken hışıltı gelişimi ile ilişkili en önemli risk faktörleridir. Martinez FD et al. J Allergy Clin Immunol 2003;111:661-75

11 NON-ATOPIK HıŞıLTı İlk üç yaşta geçirilmiş alt solunum yolu enfeksiyonları ile persistan hışıltı gelişimi arasında önemli ilişki mevcuttur. Bu grubun geçici erken hışıltıdan farkı, solunum yolu enfeksiyonları geçirildikten sonra akciğer fonksiyonlarında bozulmanın ortaya çıkmasıdır.

12 NON-ATOPIK HıŞıLTı Bu grupta ortaya çıkan hışıltı epizotları, en sık viral etkenler özellikle de(%50) RSV neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar, üç yaşından önce geçirilen RSV enfeksiyonlarının hayatın ilk 10 yılında tekrarlayan hışıltı olasılığını artırdığını ve akciğer fonksiyonlarında azalmaya neden olduğunu, ancak 13 yaş civarında bu riskin ortadan kalktığını göstermektedir. Lancet 1999;354: 541-5

13 RSV nin neden olduğu alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve üç yaş sonrasında da hışıltısı devam eden çocuklarda atopinin daha sık görüldüğü görüşünün doğru olmadığı son yıllardaki yayınlarda gösterilmiştir. Martinez FD et al. J Allergy Clin Immunol 2003;111: Shen X et al. J Appl Physiol 1996;81:

14 ATOPIK HıġıLTı/ASTıM (IG-E ARACıLı) Persistan astım, %50 vakada üç yaşından önce, %80 vakada ise altı yaşından önce başlamaktadır. Bu hastalarda erken allerjik duyarlanma vardır Ailede sıklıkla atopik hastalık ve astım hikayesi mevcuttur. Ig E düzeyleri yüksek, eozinofili mevcut Bu çocuklarda başta atopik dermatit olmak üzere diğer allerjik hastalıklar sık

15 HıŞıLTı FENOTIPLERININ ORTAYA ÇıKıŞ ZAMANLARı Thorax 1997; 52:

16 Persistan veya rekürren hışılıtısı olan infantlarda ( 4 hafta veya 6 ay içinde üç defadan fazla hışıltı epizotu) Detaylı bir öykü İyi bir fizik muayene Doğru laboratuvar testleri ile Etiyolojiyi aydınlatmak mümkün olabilmektedir.

17 DETAYLI ÖYKÜ Hastanın öyküsü öğrenilirken, hışıltıya neden olabilecek önemli risk faktörleri üzerine odaklanılmalıdır.

18 SIGARAYA PRENATAL DÖNEMDE MARUZIYET Gebelik boyunca ve neonatal dönemde annenin sigara içmesi akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve tekrarlayan vizinge neden olabilir. 15,712 çocuğun katıldığı prospektif bir çalışmada, sigara içen annelerin çocuklarında ilk beş yaşta hışıltının sık olarak geliştiği gösterilmiştir. Stick SM et al. Lancet 1996;348: Lewis S et al. Eur Respir J 1995;8: Sheikh S et al. Chest 1999;116:52 58.

19 PERINATAL ÖZELLIKLER Annenin gebelik döneminde sigara tüketimi yanısıra, annenin yaşının 20 den küçük olması, maternal hipertansiyon varlığı, düşük doğum ağırlığı (<2,5 kg), ve prematurite öyküsü (<33 gestasyonel hafta) infantil hışıltı oluşumunu kolaylaştıran önemli faktörler arasındadır.

20 BESLENME ÖYKÜSÜ Ayrıntılı bir beslenme öyküsü yardımı ile infantil hışıltıya neden olan çeşitli hastalıklar açısından ipuçları elde edilebilir. Örneğin, beslenme sırasında boğulma, öksürme, morarması olan bir çocukta trakeaözefagial fistül veya aspirasyon, beslenme sonrası kusmaları olan infantta GÖR veya formula intoleransı düşünülebilir.

21 Anne sütü ile beslenmenin viral enfeksiyonların neden olduğu hışıltı epizotlarını azalttığı bilinmektedir, ancak atopik hastalıkların oluşmasında koruyucu özelliği hala tartışmalıdır. Martinez ve ark. ları, anne sütü ile beslenmiş olan infantlarda 6 yaşın sonunda persistan hışıltı sıklığının anlamlı olarak azaldığını iddia etmişlerdir. Martinez FD et al. Arch Pediatr Adolesc Med1995;149:

22 Marini ve ark. larının çalışmasında, doğumdan itibaren 3 yıl izlenen 359 infanttan, anne sütü veya hipoallerjik formula ile beslenen, ek gıdalara daha geç başlayan ve çevre ile ilgili önlemler hakkında bilgi verilen ailelerin çocuklarında, rekürren hışıltı ve atopik dermatitin çok daha az görüldüğü gösterilmiş. Marini A, Agosti M, Motta G, Mosca F. Clin Immunol 1998;102:

23 ÇEVRESEL FAKTÖRLER Hava kirliliği Ev tozu akarlarına yoğun maruziyet Nemlendiricilerin kullanımı Viral alt solunum yolu enfeksiyonları tekrarlayan hışıltı ataklarına yol açan önemli tetikleyicilerdir.

24 VIRAL SOLUNUM YOLU ENFEKSIYONLARı Rekürren hışıltı nedenleri arasında viral alt solunum yolu enfeksiyonları önemli bir yer tutar. 2 yaşından küçük çocuklarda RSV, daha büyük çocuklarda rinovirus enfeksiyonları hışıltının en sık nedenleri arasındadır.

25 İlk bir yaşta Diğer çocuklar (Örn birden fazla kardeşi olma, kreşe gitme) Ev hayvanları Çiftlik hayvanları ile yoğun temas persistan hıģıltı ve astım geliģme sıklığını önemli bir oranda azaltır. Ernst P et al. Am J Resp Crit Care Med 2000;161: Nilsson L et al. Allergy 1999;54: Martinez F et al. N Engl J Med 2000;343:538-43

26 AILE ÖYKÜSÜ Ailede havayolu hastalıklarının varlığı (Allerjik rinit, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı) çocukta ortaya çıkabilecek hışıltı olasılığını artırır.

27 Çocuğun kendisinde allerjik hastalıklar özellikle atopik dermatit tespit edilmesinin de, tekrarlayan hışıltı (Atopik hışıltı/astım) ortaya çıkma olasılığını anlamlı bir biçimde artırdığı birçok çalışmada bildirilmiştir.

28 FIZIK MUAYENE Kulak, burun, boğaz, gözlerin muayenesi dikkatli yapılmalı, atopiye ilişkin işaretler ve vizinge neden olacak diğer hastalıkların bulguları açısından ipuçları aranmalıdır. Ekspiriumda duyulan vizing, distal havayollarındaki bir obstrüksiyonu gösterirken, inspriumda duyulan vizing ekstratorasik obstrüksiyonu, bifazik vizing santral büyük havayollarında obstrüksiyonu düşündürmelidir (Örn. İntrensek veya ekstrensek trakeal, bronşial bası)

29

30 HIġILTILI ÇOCUKTA AYIRICI TANI

31 ĠNFANTLARDA TEKRARLAYAN HıġıLTıNıN NEDENLERI Konjenital nedenler Kistik fibroz Trakeaözagial fistül Primer silier diskinezi İmmun yetmezlikler Diafragma hernisi Bronkopulmoner displazi α -1 antitripsin eksikliği

32 Konjenital kalp hastalıkları Aberran sol koroner arter Kalp yetmezliği Üst havayolu kaynaklı nedenler Yabancı cisim Laringotrakeomalazi Vokal kord disfonksiyonu Laringeal halka Subglottik veya trakeal stenoz

33 Alt havayolu kaynaklı nedenler Bronşiyal stenoz Yabancı cisim Astım Bronkomalazi

34 İNFEKSIYÖZ/POSTINFEKSIYÖZ NEDENLER Epiglottit Krup Trakeit Bronşiolit Difteri Klamidya Pnömosistis karini Histoplazmozis Retrofaringeal apse

35 Kompresyon sendromları Tüberküloz Lenfodenopati Vasküler ring Mediastinel kitleler Konjenital guatr Tiroglossal kist Aspirasyon sendromları Gastroözafagial reflü

36

37 HıġıLTıLı INFANTıN ÖYKÜSÜNDE AYıRıCı TANıYA YÖNELIK IPUÇLARı Epizodik hastalık Tetikleyici çevre Egzama, Astım ürtiker, allerjik rinit varlığı Aile öyküsü Bronkodilatör/steroide iyi yanıt

38 Epizodik hastalık, İlk epizot kış aylarında ÜSYE bulguları + Bronşiyolit (Respiratuvar sinsityal virus Adenovirus Parainfluenza virus enfeksiyonları)

39 Beslenme ile ilişkili, irritabilite regürjitasyon kusma Gastroözefagial reflü (Sandifer sendromu) tortikolis

40 Polihidramnioz Beslenmeden sonra alınan gıdanın ağızdan burundan gelmesi Öksürük, siyanoz Tekrarlayan pnömoni Trakeaözefagial fistül

41 Sağlıklı çocukta ani öksürük, siyanoz Yabancı cisim Unilateral bulgular

42 Entübasyon öyküsü Prematürite Bronkopulmoner displazi Uzamış oksijen tedavisi

43 Siyanoz Beslenme Konjenital kalp hastalıkları problemleri Üfürüm Kardiyomegali

44 Anne baba akrabalığı Kardeş ölümü Tekrarlayan akciğer enfeksiyonu Büyüme gelişme geriliği Steatore Kistik fibroz

45 Hayatın ilk haftalarında + Pozisyona bağlı değişiklikler Beslenme problemleri, disfaji Stridor, persistan hışıltı Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları Vasküler anomaliler

46 Tekrarlayan ağır enfeksiyonlar İmmun yetmezlik

47 SONUÇ OLARAK Hışıltı = Astım

48 Hangi hışıltılı çocuğun astım olma riski daha fazla?

49 ASTıM GELIġME RISKINI BELIRLEYEN INDEKS Major kriterler Astım (Anne veya babada) Atopik dermatit (Çocukta) Minor kriterler Allerjik rinit Soğuk algınlığı dışında hışıltı Eozinofili KLINIK Castro-Rodrigez JA et al. Am J Resp Crit Care Med 2000;162:1403-6

50 Loose indeks: erken hışıltı (3 yaşından önce bir kez bile olsa hışıltı) + 2 major kriterden 1 i veya 3 minor kriterden ikisi Stringent indeks: erken dönemde sık hışıltı atakları + 2 major kriterden 1 i veya 3 minor kriterden ikisi Castro-Rodrigez JA et al. Am J Resp Crit Care Med 2000;162:1403-6

51 Loose indeks: Spesifite %80 Sensitivite %39-57 Stringent indeks: Spesifite %97 Sensitivite %15-28 Castro-Rodrigez JA et al. Am J Resp Crit Care Med 2000;162:1403-6

52 HIġILTILI ÇOCUKTA LABORATUVAR TESTLERĠ

53 HıġıLTıNıN NEDENI OLARAK DÜġÜNÜLEN HASTALıĞıN TANıSıNA YÖNELIK GEREKLI TETKIKLER ISTENMELIDIR. ġüphelenilen tanı Seçilecek tanısal testler Kistik fibrozis Ġmmün yetmezlikler Konjenital kalp hast. Yabancı cisim asp. GÖR Trakeobronkomalazi Astma Ter testi Kalitatif Ig ler, lenfosit paneli Tele,EKG,EKO,MRI Akciğer grf., floroskopi, tomografi,bronkoskopi PH monitörizasyon, endoskopi, sintigrafi Floroskopi, endoskopi İnfantil SFT, Bronkodilatöre yanıt, Deri testleri, Spesifik Ig E

54 GASTROÖZEFAGIAL REFLÜ AÇıSıNDAN DEĞERLENDIRME Beslenme problemleri, kusma, irritabilite, hematemez ve bronkodilatör tedaviye yanıt vermeyen hışıltısı olan hastalar mutlaka GÖR açısından tetkik edilmelidir. Tekrarlayan hışıltı epizotları olan 3-48 ay arasındaki infantların değerlendirildiği bir çalışmada, reflü sıklığı %21,1 olarak bulunmuştur.*** ***Karaman O et al. Indian J Pediatr 1999 May-Jun;66(3):351-5

55 24 saatlik intraözefagial PH monitörizasyonu reflü tanısında en spesifik ve sensitif testtir, ancak sintigrafi ve baryumlu özefagus grafisi de tanıda kullanılabilir. Reflünün indüklediği hışıltısı olan hastalar, H2 blokerleri ve prokinetik ajanlar ile tedavi edilirler.

56 Sheikh ve ark. yaptığı bir çalışmada, 84 persistan hışıltısı olup, GÖR varlığı tespit edilen infantın %65 inde antireflü tedavi başlanmasından sonraki 3 ay içinde steroid tedavisinin kesildiği, reflü saptanmayan hastaların hiçbirinde bu süre zarfında tedavinin kesilemediği bildirilmiş. Sheikh S et al. Pediatr Pulmonol 1999;28:

57 ALLERJIK DEĞERLENDIRME *Rekürren vizingi olan infantların %25 inde ev tozlarına veya hayvan tüylerine karşı deri testi pozitifliği bildirilmiştir. * *3 yaş altında, infantil astım olduğu düşünülen 196 çocuğun %45 inde iç ortam allerjenlerinin en az birine karşı deri testi pozitifliği saptanmıştır. *Delacourt C et al. Sensitization to inhalant allergens in wheezy infants is predictive of the development of infantile asthma. Allergy 1994;49: * *Wilson NM et al. Cocroachand other ınhalant allergies in infantile asthma. Ann Allergy Asthma Immunol 1999; 83: 27-30

58 Ailede atopi öyküsü olan, egzama ve riniti olan, çeşitli allerjenlere karşı duyarlılığı gözlenen veya medikal tedavi ile yanıt alınamamış şikayetleri olan hastalarda mutlaka allerji açısından tetkikler istenmeli, deri testi yapılmalı ve spesifik Ig E düzeyleri tespit edilmelidir.

59 RAST Yumurta akı, inhalan allerjenler ve buğdaya karşı oluşan spesifik IgE düzeyinin 0.35 ku/l nin üzerinde saptanması ileride gelişebilecek astım açısından uyarıcı olmalıdır. RAST testi pozitif olan hastalarda, okul çağında allerjik rinit ve deri testi pozitifliği saptanma olasılığı da yüksektir.

60

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM 1. PUADER KONGRESİ ANTALYA 2012 Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara ipektur@gmail.com STRİDOR? VİZİNG? BRONŞİOLİT %80 ÜSYE %20 BRONŞİOLİT BRONŞİOLİT

Detaylı

Çocuktan Erişkine Astımın Doğal Seyri

Çocuktan Erişkine Astımın Doğal Seyri Çocuktan Erişkine Astımın Doğal Seyri Prof. Dr. İpek Türktaş Gazi Tıp Fakültesi, Ankara 6 Yaşı şına gelene kadar ~ %50 sinde en az 1 vizing atağı olacaktır Tekrarlıyan Bronşiolitler (Hışıltılı Bebekler)

Detaylı

Hışıltılı Çocuk. Ne zaman astım diyelim?

Hışıltılı Çocuk. Ne zaman astım diyelim? Pediatrik Astım Hışıltılı Çocuk Ne zaman astım diyelim? Prof. Dr. Hasan YÜKSEL 2. Puader Kongresi 2013, Antalya Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi hyukselefe@hotmail.com

Detaylı

Hışıltılı çocuğa yaklaşım. Doç Dr Zeynep Tamay İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Göğüs Hastalıkları Bilimdalı

Hışıltılı çocuğa yaklaşım. Doç Dr Zeynep Tamay İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Göğüs Hastalıkları Bilimdalı Hışıltılı çocuğa yaklaşım Doç Dr Zeynep Tamay İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Göğüs Hastalıkları Bilimdalı Hışıltı Tanımlama Fizyopatoloji Etyoloji Hışıltı-bronşiolit Hışıltılı çocuk Tipik-atipik

Detaylı

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu Bölüm 21 Astımla Karışan Hastalıklar Dr. Alpaslan TANOĞLU ve Dr. Mustafa DİNÇ Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu hastalığıdır. Hastalığın en

Detaylı

Kronik inflamasyonun neden olduğu bronş hiperreaktivitesidir.

Kronik inflamasyonun neden olduğu bronş hiperreaktivitesidir. Bronşial astım ve tedavisi Dr. Müsemma Karabel Sunu Planı Pediatrik astımın özellikleri Klinik Bulgular Tanı basamakları Öykü GINA önerisi anket:2008 FM LAB Pediatrik astımın tedavisi Atak tedavisi Pediatrik

Detaylı

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI)

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi K.İnci 1: Bebek K, 2 günlük kız hasta Meme emememe, morarma yakınması

Detaylı

Hışıltılı Bebeğin Tedavisi. Dr Suna Asilsoy

Hışıltılı Bebeğin Tedavisi. Dr Suna Asilsoy Hışıltılı Bebeğin Tedavisi Dr Suna Asilsoy Astıma bağlı vizingi olanlar Diğer nedenlere bağlı vizing geliştirenler Hışıltı fenotiplerinin ortaya çıkış zamanları Thorax 1997; 52: 946 952. Persistan vizing

Detaylı

Bu terim daha çok küçük çocuklarda görülen, acil departmanlarýnda

Bu terim daha çok küçük çocuklarda görülen, acil departmanlarýnda Klinik Pediatri, 2002;1(2):73-78. Hýþýltýlý Bebek (Wheezy Infant) Doç. Dr. Derya Ufuk ALTINTAÞ* Bu terim daha çok küçük çocuklarda görülen, acil departmanlarýnda ve hastanelerde kullanýlan klinik bir terminolojidir.

Detaylı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Kronik Öksürük Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Epidemiyoloji Polikliniklerde en sık 5. şikayet %88-100 neden saptanıyor Spesifik tedavi

Detaylı

%5 Her iki ebeveyn atopik

%5 Her iki ebeveyn atopik ALLERJİ TESTLERİ Dr.ALEV ÖKTEM Düzen Laboratuvarlar Grubu Allerji Allerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı, ki bunlara allerjen denir, aşırı

Detaylı

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet Sunum planı Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet En sık hekime başvuru nedeni Okul çağındaki çocuklarda %35-40 viral enfeksiyonlar sonrası 10 gün %10 çocukta 25 günü geçer. Neye öksürük

Detaylı

Hangisi Astım, Hangisi Değil?

Hangisi Astım, Hangisi Değil? Hışıltılı Çocuk Hangisi Astım, Hangisi Değil? Dr.Bülent E.Şekerel Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Niçin astım tanısını koymaya ihtiyacımız var ki BESekerel Doğru Hasta Yaklaşımı Doğru ilacın Doğru

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI ASTIMINDA TEDAVİ. Dr. Arif KUT

ÇOCUKLUK ÇAĞI ASTIMINDA TEDAVİ. Dr. Arif KUT ÇOCUKLUK ÇAĞI ASTIMINDA TEDAVİ Dr. Arif KUT ASTIM Kronik enflamatuvar bir hastalıktır Çok sayıda hücre ve mediatör rol alır Solunum yollarında aşırı duyarlılık vardır Tekrarlayıcı öksürük ve hırıltı ile

Detaylı

TÜM DÜNYADA KİŞİNİN ASTIM HASTASI OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR

TÜM DÜNYADA KİŞİNİN ASTIM HASTASI OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR Pediatrik Astım TÜM DÜNYADA 300.000 KİŞİNİN ASTIM HASTASI OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR Pediatrik astımın özellikleri Klinik Bulgular Tanı basamakları Öykü: GINA önerisi anket:2008 FM LAB Pediatrik astımın

Detaylı

Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım

Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım Derleme Review Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi Turkish Journal of Pediatric Disease Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım Management of Wheezy Infant Pınar UYSAL, Özkan KARAMAN Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum Bölüm 28 Çocuğum Astımlı mı Kalacak? Dr. S. Tolga YAVUZ Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum yollarında ortaya çıkan ve şiddeti zaman içinde değişmekle

Detaylı

Dr Mahir İğde. Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Alerji Ünitesi /Samsun

Dr Mahir İğde. Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Alerji Ünitesi /Samsun Dr Mahir İğde Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Alerji Ünitesi /Samsun Kronik Öksürük Yakınmalı Bir Hasta: BK, 6y, Kız, Samsun Şik: Öksürük Hikayesi: 3 aylıktan bu yana zaman

Detaylı

Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010

Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010 Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010 2007 den beri yayınlanmış 4 büyük kılavuz derlenmiş NAEPP in EPR-3 2008 EAACI nin PRACTALL Consensus report, 2008 ERS task force 2008 GINA

Detaylı

Akut alt solunum yolu enfeksiyonlarý geliþmekte olan ülkelerde

Akut alt solunum yolu enfeksiyonlarý geliþmekte olan ülkelerde Klinik Pediatri, 2005;4(1):11-16. Çocuklardaki Tekrarlayan Pnömonilerin Altta Yatan Nedenleri Uz. Dr. Koray HARMANCI* Akut alt solunum yolu enfeksiyonlarý geliþmekte olan ülkelerde mortalite ve morbidite

Detaylı

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD Astım-Yeni biyolojik tedaviler Omalizumab (Anti-IgE) Mepolizumab

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 İmmün sistemin gelişimini, fonksiyonlarını veya her ikisini de etkileyen 130 farklı bozukluğu tanımlamaktadır. o Notarangelo L et al, J Allergy Clin Immunol 2010 Primer immün yetmezlik sıklığı o Genel

Detaylı

Hışıltılı Çocuklarda Etyoloji ve Demografik Özelliklerin Değerlendirilmesi

Hışıltılı Çocuklarda Etyoloji ve Demografik Özelliklerin Değerlendirilmesi Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201410403 Hışıltılı Çocuklarda Etyoloji ve Demografik Özelliklerin Değerlendirilmesi Korhan Birgül, Nazan Altınel, Lida Bülbül, Mustafa Şahin, Sadık Sami Hatipoğlu

Detaylı

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN BURUN ANATOMİSİ BURUN FİZYOLOJİSİ Burun fonksiyonları Nefes alma Normal nefes alma yolu nazal solunum Yenidoğanlar mutlak burun solunumu yapar (bilateral koanal atrezi

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA

ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Allerjik Hastalıklar Bilim Dalı Allerjik ı Hastalıklar Bilim Dal Plan Tanım Primer korunma

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK

Detaylı

OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI

OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Prof Dr Fazilet Karakoç 3 yaşında erkek hasta term olarak doğmuş

Detaylı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı 2018-2019 Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof. Dr. Mesut A. ÜNSAL Doç. Dr. Eyüp Burak SANCAK Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım

Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım 1 Çocuk Sağlığında Eşitsizlikler (DSÖ verileri 1999) Yılda 10 milyon çocuk 5. yaşlarını kutlayamadan ölmektedir 2020 e kadar aynı Geri kalmış-gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

ÇOCUKLARDA TEKRARLAYAN ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSĠYONLARINA YAKLAġIM. Doç.Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA TEKRARLAYAN ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSĠYONLARINA YAKLAġIM. Doç.Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ÇOCUKLARDA TEKRARLAYAN ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSĠYONLARINA YAKLAġIM Doç.Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Tanım: Persistan Pnömoni: Semptomların ve radyolojik anomalilerin

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Metin Gürkan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi Olgu Sunumu

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

Okul öncesi dönemde ağır hışıltı atağı ile ilişkili risk faktörleri

Okul öncesi dönemde ağır hışıltı atağı ile ilişkili risk faktörleri doi: 10.5505/abantmedj.2015.80775 Abant Medical Journal Orijinal Makale / Original Article Volume Cilt 4 Issue Sayı 1Year Yıl 2015 Okul öncesi dönemde ağır hışıltı atağı ile ilişkili risk faktörleri The

Detaylı

Hışıltılı infantlarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Hışıltılı infantlarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi JCEI / Karabel ve ark. Hışıltılı infantlarda risk faktörleri 2013; 4 (3): 347-351 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.03.0299 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / RESEARCH ARTICLE

Detaylı

Anafilaksi İle Başvuran Olgu

Anafilaksi İle Başvuran Olgu Anafilaksi İle Başvuran Olgu Dr Ebru ARIK YILMAZ Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji & İmmünoloji Bilim Dalı ebruarik@yahoo.com A.Ç 14 yaş erkek Daha önceden bilinen hastalığı yok Evde aniden

Detaylı

Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler

Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler Dr.Ersoy Civelek Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji SUAM ersoycivelek@gmail.com Çocuklar

Detaylı

HIŞILTILI ÇOCUKLARDA ETİYOLOJİ: DÖRT YILLIK VERİLERİMİZ THE ETIOLOGY IN WHEEZY INFANTS: DATA OF OUR PATIENTS IN A FOUR YEAR PERIOD

HIŞILTILI ÇOCUKLARDA ETİYOLOJİ: DÖRT YILLIK VERİLERİMİZ THE ETIOLOGY IN WHEEZY INFANTS: DATA OF OUR PATIENTS IN A FOUR YEAR PERIOD 24 ORJİNAL MAKALE / ORIGINAL ARTICLES Geliş Tarihi / Received: 6.1.28 Kabul Tarihi / Accepted: 18.11.28 Türkiye Çocuk Hast Derg 29;3(1):24-3 Turkhis J Pediatr Dis 29;3(1):24-3 HIŞILTILI ÇOCUKLARDA ETİYOLOJİ:

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ T.C SAĞLIK BAKANLIĞI ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ (Tez Danışmanı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi Uzm. Dr.Müferet ERGÜVEN) TEKRARLAYAN HIŞILTI İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARDA

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Solunum yolu allerjisinde (astma ve allerjik rinit) yeni görüşler: ipac özeti ve gelecek yaklaşımlar

Solunum yolu allerjisinde (astma ve allerjik rinit) yeni görüşler: ipac özeti ve gelecek yaklaşımlar Solunum yolu allerjisinde (astma ve allerjik rinit) yeni görüşler: ipac özeti ve gelecek yaklaşımlar Pediatr Allergy Immunol 2008: 19 (Suppl. 19): 51-59 Giriş Astma ve allerjik rinit en sık görülen allerjik

Detaylı

ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları

ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Yabancı cisim aspirasyonu (YCA) Epidemiyoloji YCA çocukluk yaş grubunun önemli morbidite ve mortalite

Detaylı

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Sevcan A. Bakkaloğlu, Yeşim Özdemir, İpek Işık Gönül, Figen Doğu, Fatih Özaltın, Sevgi Mir OLGU 9 yaş erkek İshal,

Detaylı

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Acilleri

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Acilleri Çocuklarda Solunum Yolu Acillerine Yaklaşım (Kurs 2008) Çocuklarda Üst Solunum Yolu Acilleri Doç. Dr. Hasan YÜKSEL hyukselefe@hotmail.com Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji Bilim

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

AĞIR ASTIMDA TEDAVİ YANITINI ÖNGÖRMEK MÜMKÜN MÜ? BİYO-BELİRTEÇLER

AĞIR ASTIMDA TEDAVİ YANITINI ÖNGÖRMEK MÜMKÜN MÜ? BİYO-BELİRTEÇLER AĞIR ASTIMDA TEDAVİ YANITINI ÖNGÖRMEK MÜMKÜN MÜ? BİYO-BELİRTEÇLER Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ABD Allerji ve İmmünoloji BD 9 Haziran 2018 Koç Üniversitesi, İstanbul ık Plan

Detaylı

Hışıltılı Çocuklarda Predispozan Faktörlerin İncelenmesi

Hışıltılı Çocuklarda Predispozan Faktörlerin İncelenmesi Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 14: 87-92/ Mayıs 2012 ÖZGÜN ARAŞTIRMA Hışıltılı Çocuklarda Predispozan Faktörlerin İncelenmesi Evaluating Predisposing Factors among Wheezy Infants Meltem

Detaylı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5 Şimdi KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Yaşlılık Düşük bağışıklık Hırıltılı öksürük Kirli ortam Pasif içicilik Zamanı Tekrarlayan

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

Birinci Basamakta Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım

Birinci Basamakta Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım Birinci Basamakta Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım Ayşenur Alper Gürz 1, Füsun Ayşin Artıran İğde 2, Mustafa Fevzi Dikici 2, Füsun Yarış 3 1 Araş.Gör., 2 Doç.Dr., 3 Prof.Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

ÇOCUKLARDA SİGARAYA MARUZİYETİN ETKİLERİ. Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA SİGARAYA MARUZİYETİN ETKİLERİ. Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ÇOCUKLARDA SİGARAYA MARUZİYETİN ETKİLERİ Dr.Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı PASİF SİGARAYA MARUZİYET Çocuklar zamanlarının %60-80 kadarını iç ortamlarda Türkiye

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

Sık enfeksiyonun immün yetmezlik dışı sebepleri

Sık enfeksiyonun immün yetmezlik dışı sebepleri b Sık enfeksiyonun immün yetmezlik dışı sebepleri Dr. Alişan Yıldıran Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dr. Yıldıran 1 Sunum Planı Sık enfeksiyonun tanımı Çocuklardaki sebepleri Erişkinlerdeki sebepleri Sık

Detaylı

VUR de VCUG Ne Zaman, Kime?

VUR de VCUG Ne Zaman, Kime? VUR de VCUG Ne Zaman, Kime? Doç. Dr. Selçuk Yücel Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Antalya Tarihsel Dogma VUR İYE Skar gelişimi Kronik Böbrek Yetmezliği

Detaylı

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Renal arter stenozu Anatomik bir tanı Asemptomatik Renovasküler hipertansiyon

Detaylı

WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları

WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları Allerji ile ilgili kavramların isimlendirilmesi çeşitlilik göstermektedir. Bu önemli konuya açıklık getirmek ve sağlıkla ilgilenenler arasında en iyi iletişimi sağlamak

Detaylı

ATS 16-20 mayıs 2015-Denver. Dr. Zühal Karakurt

ATS 16-20 mayıs 2015-Denver. Dr. Zühal Karakurt ATS 16-20 mayıs 2015-Denver Dr. Zühal Karakurt 1 17 mayıs 2015-Denver Oturum: Pulmonary critical care and sleep medicine: finding value in medicine in the era of modern medicine Bu oturumda hasta bakımı,

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 BİRİNCİ BASAMAKTA LER İmmün sistemin farklı komponentlerinin gelişimi ve/veya fonksiyonlarını etkileyen genetik ve klinik olarak heterojen bir grup hastalıktır LERİN SINIFLANDIRMASI 1. Kombine T ve B

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir.

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. * *Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. *Bu hipotez, memelilerin evrimsel geçmişlerinin bir parçası

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 11 Ekim 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 11 Ekim 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 11 Ekim 2016 Salı Ar. Gör. Dr. Sefa Kazancı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk

Detaylı

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Çocuklarda: %8.6-15.4 Erişkinde: %20 AKINTI KAŞINTI Allerjik Selam Allerjik Rinit Bulguları AKSIRMA ATAKLARI

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

Doç Dr Ömür AYDIN. Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD

Doç Dr Ömür AYDIN. Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD Doç Dr Ömür AYDIN Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD Mesleksel astım tedavisinde temel prensipler Mesleksel astımda prognoz Maruziyetin kesilmesi/azaltılmasının sonuçları Mesleksel

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ Kazalar hiçbir zaman planlı değildir Dr Afşın İPEKCİ Okmeydanı EAH Acil Tıp Kliniği İSTANBUL ANAFİLAKSİ Anafilaksi de İlk olarak 1902yılında Portierve Richettarafından tariflenmiştir. EPİDEMİYOLOJİ Gerçek

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI TARİHLER 05/09/2011 24/10/2011 01/11/2011 14/11/2011 02/01/2012 09/01/2012 16/01/2012 30/01/2012 19/03/2012

Detaylı

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV infeksiyonlu hastalarda tüberküloz sıklığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 212 HIV infeksiyonlu hasta - 8 Akciğer tüberkülozu - 4

Detaylı

Türk Toraks Derneği. Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi. www.toraks.org.tr

Türk Toraks Derneği. Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi. www.toraks.org.tr Türk Toraks Derneği Türk Toraks Derneği Cep Kitapları Serisi Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı www.toraks.org.tr Editörler HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Münevver Erdinç Ege Üniversitesi

Detaylı

The Fetal Medicine Foundation

The Fetal Medicine Foundation Erken Term Dönemde İntrauterin Büyüme Geriliği Olan Fetuslarda Neonatal Asidozu Öngörmede Orta Serebral Arter Tepe Akım Hızı ve Serebroplasental Oranın Kullanımı Rauf Melekoğlu Ayşe Gülçin Baştemur Sevil

Detaylı

ÇOCUKLUK YAŞ GRUBUNDA ASTIM

ÇOCUKLUK YAŞ GRUBUNDA ASTIM ÇOCUKLUK YAŞ GRUBUNDA ASTIM Dr. İpek Türktaş Gazi Tıp Fakültesi, Ankara HASTALIK İNSİDANSLARI Asthma Bach, 2002 Vizing? Stridor? Ruttle? BEBEKLER küçültülmüş çocuklar değildir! 6 Yaşına gelene kadar

Detaylı

Dr. Nalan Ogan. Ufuk Ü.T.F. Göğüs Hastalıkları A.D.

Dr. Nalan Ogan. Ufuk Ü.T.F. Göğüs Hastalıkları A.D. Dr. Nalan Ogan Ufuk Ü.T.F. Göğüs Hastalıkları A.D. Giriş Astım ve KOAH, en sık görülen kronik akciğer hastalıkları Her ikisi de havayolu obstruksiyonu ve kronik havayolu inflamasyonu ile karakterize Sigara

Detaylı

Tekrarlayan Hışıltılı Çocuklarda Etiyolojik Değerlendirme

Tekrarlayan Hışıltılı Çocuklarda Etiyolojik Değerlendirme Özgün Araştırma Original Article Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi Turkish Journal of Pediatric Disease Tekrarlayan Hışıltılı Çocuklarda Etiyolojik Değerlendirme Etiological Evaluation of Recurrent Wheezing

Detaylı

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri TÜTÜN VE ASTIM Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri Kısa Dersimizin Hedefleri KISA DERSİMİZİN AMACI: Öğrencileri tütünün astım üzerindeki zararlı etkileri ile astım hastalarına ve ebeveynlerine

Detaylı

AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI

AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI, Prof. Dr. Muzaffer METİNTAŞ,, Doç. Dr. Akın KAYA 1. Baskı 2011 ISBN : 978-605-88844-6-5 2011 Sentez Matbaacılık ve Yayıncılık Ltd. Şti. Büyük Sanayi 1. Cadde Çavuşoğlu

Detaylı

KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ

KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ ÖĞRENİM HEDEFLERİ KOAH tanımını söyleyebilmeli, KOAH risk faktörlerini sayabilmeli, KOAH patofizyolojisinin

Detaylı

6. GÜN Tiroiditler ve endemik guatr B. S. EKLİOĞLU Diyabet ketoasidoz B. S. EKLİOĞLU PRATİK

6. GÜN Tiroiditler ve endemik guatr B. S. EKLİOĞLU Diyabet ketoasidoz B. S. EKLİOĞLU PRATİK ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme D. ODABAŞ 09.15-10.00 Boy kısalığı M.E.ATABEK 10.15-11.00 Turner sendromu M.E.ATABEK Rikets M.E.ATABEK 13.15-14.00

Detaylı

TEKRARLAYAN HIRILTILI SOLUNUMU OLAN ÇOCUKLARDA ATOPİ SIKLIĞI ATOPY FREQUENCY IN CHILDREN WITH RECURRENT WHEEZING ORJİNAL MAKALE / ORIGINAL ARTICLES

TEKRARLAYAN HIRILTILI SOLUNUMU OLAN ÇOCUKLARDA ATOPİ SIKLIĞI ATOPY FREQUENCY IN CHILDREN WITH RECURRENT WHEEZING ORJİNAL MAKALE / ORIGINAL ARTICLES 10 ORJİNAL MAKALE / ORIGINAL ARTICLES Geliş Tarihi / Received: 14.01.09 Kabul Tarihi / Accepted: 15.04.09 Türkiye Çocuk Hast Derg 09;3(4):10-15 Turkhis J Pediatr Dis 09;3(4):10-15 TEKRARLAYAN HIRILTILI

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı 27.03.2018 Prof.

Detaylı

İşeme Eğitimi Olmayan Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonu ve VUR

İşeme Eğitimi Olmayan Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonu ve VUR İşeme Eğitimi Olmayan Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonu ve VUR Dr. Selçuk Yücel Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı İstanbul Tarihsel Dogma VUR İYE Skar gelişimi

Detaylı

GAZİANTEP İL MERKEZİNDE ANAOKULU ÇOCUKLARINDA ASTIM BRONŞİALE VE ALLERJİK HASTALIKLAR PREVALANSI İLE RİSK FAKTÖRLERİ ARAŞTIRILMASI

GAZİANTEP İL MERKEZİNDE ANAOKULU ÇOCUKLARINDA ASTIM BRONŞİALE VE ALLERJİK HASTALIKLAR PREVALANSI İLE RİSK FAKTÖRLERİ ARAŞTIRILMASI T.C. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI GAZİANTEP İL MERKEZİNDE ANAOKULU ÇOCUKLARINDA ASTIM BRONŞİALE VE ALLERJİK HASTALIKLAR PREVALANSI İLE RİSK FAKTÖRLERİ

Detaylı

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/2018-18/01/2019) Saat 12/11/2018 08: 30 10: 20 Pediatri Stajının İşleyişi 13/11/2018 14/11/2018 15/11/2018 16/11/2018 Poliklinik ve servis Poliklinik

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı