Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L."

Transkript

1 Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller 4. Galega officinalis L. 5. Matricaria chamomilla L. 6. Mentha piperita L. 7. Melissa officinalis L. 8. Papaver rhoeas L. 9. Pimpinella anisum L. 10. Polygala vulgaris L. 11. Rosa canina L. 12. Rosmarinus officinalis L. 13. Rubus discolor Weihe & Nees 14. Trigonella foenum-graecum L. 15. Urtica dioica L. 16. Verbena officinalis L. 17. Viscum album L. subsp. album 18. Vitex agnus-castus L.

2 Familya: APIACEAE Anethum graveolens L. 60 cm yükselebilen tüysüz, dik, belirgin boyuna çizgili, yoğun kokulu, 1 yıllık otsu. Taban yaprakları 3 köşeli, cm, 3-5 pinnat parçalı, parçalar ipliksi mm. Gövde yaprakları tabandakilere göre küçük, petioller eksene göre kısa ve geniş kınla çevrili. Işın sayısı (15-30) (50) birbirine eşit ya da değil. Işınların boyu 60 mm. Braktede de brakteol taşımaz. Pediseller 2-10 mm. Çiçekler her umbellada çiçek var. Meyve elips şeklinde mm 2-3 mm. Koyu kahverengi boyuna çizgili yanlarda lateral kanatlı, çıplak, stilus aşağı eğili. Yol kenarlarında yetişir. Çiçeklenme Zamanı: Haziran Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Marmara, Batı ve Kuzey Anadolu da yaygın Şekil 1: Anethum graveolens L. Türkçe İsmi: Dere otu Yöresel İsimleri: Dorak otu, Darak otu, Börek otu, Sakal otu, Tarhana otu, Doru otu, Hezertere Kullanılan kısmı: meyveleri

3 Familya: APIACEAE Carum carvi L. Dik dallanmış çıplak çok yıllık bitkiler. Gövde köşeli, çizgili cm. Taban yaprakları dar, üçgenimsiden oblonga değişen şekillerde. 20 x 5 cm kadar boyda. Uçtaki segment ovat, derin loblu 11 x 6 mm ye kadar, veya linear. Yaprak sapı eksenden daha kısa üstteki yapraklar daha küçük geniş okrealı ve petiolü. Işınlar 5-10 adet, eşit değil mm. Brakte yok veya nadiren ±4 tane. Brakteol yok; çiçekler beyaz veya pembemsi beyaz. Her küçük umbellada 6-18 çiçek. Meyve oblongdan ± ovaite değişen şekillerde, boyut 2 x 1,5-4 x 25 mm çıplak stilus yaklaşık 1 mm. Çiçeklenme Zamanı: Mayıs Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Kuzey Doğu, Doğu ve Güney Anadolu Türkçe İsmi: Kimyon Yöresel İsimleri: Frenk kimyonu, Karaman kimyonu, Keraviye, Nemse kimyonu, Yabani kimyon Kullanılan Kısmı: Meyveleri Kullanılışı: Meyveleri dahilen infüzyon halinde karminatif, galaktagog, midevi, baharat, spazmolitik ve antibakteriyel olarak kullanılır (Whichtl 1994).

4 Familya: Fabaceae Galega officinalis L cm boyunda 7-10 cm uzunluğundaki çiçek durumu çiçekli, çiçekler beyaz, lila veya mor. Kaliks dişleri 3 mm, korolla mm 2-10 tohumlu. Dik, çıplaktan seyrekçe kısa yumuşak tüylü, çok yıllık, cm boyunda bitkiler, folioller 4-10 çift, x 4-15 mm, eliptikten lanseolata değişen şekillerde, stipulalar oksu. Çiçek durumu 7-10 cm uzunluğundaki çiçek durumu çiçekli, çiçekler beyazdan lilaya veya mor. Kaliks dişleri 3 mm korolla mm. Legümen silindirik, x 2-3 mm gagalı, 2-10 tohumlu. Şekil 2: Galega officinalis L. Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Eylül Türkiye deki Yayılışı: Akdeniz, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz Bölgesi Dünyadaki Yayılışı: Orta Güney Avrupa, Kafkasya, Orta Güney Rusya, Batı Pakistan (Özdemir 2005) Türkçe İsmi: Keçi sedef otu Yöresel İsimleri: Keçi sedef otu, Unkutotu Kullanılan Kısmı: Toprak üstü kısımları Kullanılışı: Dahilen infüzyon çay olarak. Çiçekli dallar süt arttırıcı ve şeker hastalığına karşı kullanılır.

5 Familya: COMPOSITAE Matricaria chamomilla L. Gövdeler cm uzunluğunda, çıplak. Alt yapraklar 5-7 cm, çıplak, dıştan oblong, primer segmentler çift. Kapitulumlar çoğunlukla tek, bazen az çok korimbus halinde. İnvolukrum önce 5-6 mm, sonra 8 mm ye kadar genişlikte; brakteler oblanseolat, obtus veya akut, 2,5-3,5 mm. Dilsi çiçekleri adet, dilsi çiçeklerin korollası 4-8 mm, önce yayık, sonra geri kıvrık hale gelir. Şekil 3: Matricaria chamomilla. Tüpsü çiçekler 1,25-1,5 mm, akenler kahverengi, 0,75 mm. Yalnız ışınsal akenler koronalı Çiçeklenme Zamanı: Mart - Nisan Türkiye deki Yayılışı: Türkiye genelinde yaygın olarak yetişir. Türkçe İsmi: Papatya Yöresel İsimleri: Mayıs papatyası, Adi papatya, Babunç, Tıbbi papatya Kullanılan Kısmı: Gölgede kurutulmuş çiçek durumları Kullanılışı: Yöresel olarak infüzyonu halinde dahilen idrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz ve safra söktürücü etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Haricen yara iyi edici etkisinden dolayı pansuman yapımında, anal ve genital sistemin iltihaplı hastalıklarında kullanılır. Kamazulenden dolayı antiflojistik, antibakteriyel etkiye sahiptir.

6 Familya: LABIATAE Mentha x piperita L. Tüylü, keskin kokulu çok yıllık bitkiler. Yaprakları mm uzunlukta ve çoğunlukla 12 mm den daha az genişlikte, çoğunlukla undulat kenarlı ve altı çok sayıda dallanmış tüylü, sapsız veya nadiren kısa saplı, oblong-ovattan lanseolata kadar değişen şekillerde, çoğunlukla en geniş kısmı ortanın altındaki bölümde, tepede obdus serrat. Korolla beyaz, pembe veya leylak renkli. Merikarplar kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen renklerde, ağımsı. Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Ekim Türkiye deki Yayılışı: Kuzey Batı ve Batı Anadolu Türkçe İsmi: Nane Şekil 4: Mentha x piperita L. Yöresel İsimleri: Bahçe nanesi, Biberi nane, Fülfili nane Kullanılan Kısmı: Yaprakları Kullanılışı: Bilhassa sinirsel kökenli mide bulantılarını kesici, gaz söktürücü ve koku verici olarak kullanılır (Gürgen ve ark.1946). Taşıdığı uçucu yağdaki mentolden dolayı antibakteriyel, spazmolitik, karminatif etkilidir. Ayrıca soğuk algınlığında üst solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır. Mentol allerjisi olanlar kullanmamalıdır. Galaktagog etkisi yok, ancak preparat içinde bulantı giderici, soğuk algınlığına karşı olan özelliklerinden dolayı kullanılmıştır.

7 Familya: LABIATAE Melissa officinalis L. Çok yıllık bitkiler. Gövde cm veya daha uzun, dik, dallanmış, sık veya seyrek glandular puberulent, uzun yayvan villoz veya değil veya az çok çıplak. Yapraklar genişçe ovat, romboidal veya eliptik, 18-95x13-75 mm, basık villoz, seyrek pubesent veya hemen hemen çıplak, tepede akut veya obtus, tabanda kuneattan kordata kadar değişen şekillerde, kenarlar taban dışında derince krenat. Floral yapraklar benzer özellikte alttakilerin tabanı kordattan kuneata kadar şekillerde, krenat-serrat kenarlı. Vertisillastrumlar 4-12 çiçekli. Brakteoller yapraksı, darca veya genişçe ovat, 3- Şekil 5: Melissa officinalis L. 10x1.2-7 mm. Kaliks 6-10 mm kısa glandular ve uzun eglandular türlü; üst dudak dişsiz veya 2-3 dişli çoğunlukla belirsiz (kısa bir uç halinde indirgenmiş); alt dudağın dişleri darca üçgenimsi-lanseolat. Korolla soluk sarı, daha sonra beyaz, bazen soluk leylak renkli; (8-) 9-14 (-16) mm. Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Eylül Türkiye deki Yayılışı: Marmara, Ege, Akdeniz Bölgesi Dünyadaki Yayılışı: Vatanı Doğu Akdeniz Bölgesi ve Batı Asya. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa da kültürü yapılmaktadır. Türkçe İsmi: Melisa, Oğulotu Yöresel İsimleri: Melisa, Oğlanotu, Arı çiçeği, Arı otu, Beyaz oğulotu, Kovan otu, Limon nanesi Kullanılan Kısmı: Yaprakları Kullanılışı: İnfüzyonu halinde dahilen sedatif, spazmolitik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, midevi ve karminatif etkilidir. Uçuk tedavisinde, sinirsel kaynaklı gastrointestinal hastalıklarda, uyku problemleri ve migrende kullanılır. Psikosomatik kardiyak rahatsızlıklarda tonik olarak yararlanılır. Homeopatik olarak menstrual düzensizliklerde kullanılır.

8 Yöresel olarak; Yapraklar balla karıştırılıp nefes darlığında. Çiçekli dallardan hazırlanan infüzyon kalp hastalıklarında kullanılır. Rosmarinus officinalis L. Familya: LABIATAE Rosmarinus officinalis L. Dallar yükseltici veya dik, 50 cm ye kadar uzunlukta. Yapraklar x 1-(-4) mm üstte koyu yeşil, rugoloz ve piloz, altta beyaz tomentoz. Kaliks mm, yarısına kadar parçalı, beyaz-tomentoz, meyve halindeyken büyür, damarlı ve çıplak hale gelir. Korolla soluk-mavi, 8-12 mm. Merikarplar kahverengi. Çiçeklenme Zamanı: Şubat - Mayıs Türkiye deki Yayılışı: Akdeniz de doğal olarak, Ege ve Akdeniz de park ve bahçelerde çok yaygındır. Türkçe İsmi: Biberiye Yöresel İsimleri: Deli gül, Diken başı, Göz kıvıştıran, Gül burnu, Gül dikeni, Drot, Ak pürün, Beyaz püren Kullanılan Kısmı: Yaprakları, yapraklarından elde edilen uçucu yağı Kullanılışı: Dahilen infüzyon halinde kabız, hazım sistemi uyarıcısı, safra arttırıcı ve idrar söktürücü olarak, haricen ise cerahatli yaraların tedavisinde kullanılır. Yöresel olarak gaz

9 söktürücü, iştah açıcı, süt arttırıcı (Demirezeröz 2007), bazı içkilerim yapımında (Baytop T 1999). Bilimsel olarak karminatif, ekspektoran, antitüssif (Wien 1989, PDR 2007), antimikrobiyal, antifungal, antispazmodik, sekretolitik. Familya: ROSACEAE Rubus discolor Weihe & Nees 1-2 m uzunluğunda çalılar. Dallar köşeli oluklu değil, kahverengi veya morumsu-kahverengi, çoğunlukla buğulu değil, hemen hemen çıplak, çoğunlukla parlak dikenleri kuvvetli; üstte piloz, yapraklar 5 foliküllü veya 3 parçalı, her iki yüzde farklı renkte, 1-2 dentat, tepede akuminat, çıplak veya seyrekçe kenarlı, çiçekli sürgünler tüylü panikula daima gevşek çiçekli beyaz stiluslardan uzun; anterler çıplak, polen steril. Karperler piloz drupa yaklaşık 4 mm ve çok sulu. Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi Dünyadaki Yayılışı: Güney Batı ve Orta Avrupa Türkçe İsmi: Böğürtlen Yöresel İsimleri: Böğürtlen, Börtlen, Karamuk, Kuş üzümü, Bük üzümü Kullanılan Kısmı: Yaprakları, meyveleri Yöresel Kullanılışı: Olgun meyveleri çocukların kemiklerinin güçlenmesinde kullanılır. Ham meyvelerden reçel ve marmelat yapılır. Yaprağı çiğnenir kan durdurucu olarak yaraya bastırılır. Dikenleri çıbanları patlatmak, iltihabı akıtmak için kullanılır (Sami 2007). Kökünden hazırlanan dekoksiyon dahilen kusmalara karşı ve hemoroid tedavisinde, meyveleri kansızlığa karşı ve kuvvet verici olarak, meyve suyu ishal kesici olarak, yaprağı haricen yara iyi edici olarak kullanılır.

10 Familya: LEGUMINOSAE Trigonella foenum-graecum L. Gövde dik, cm, stipulalar üçgenimsi lanseolat, tepede akuminat. Yapraklar x 5-15 mm, obovattan lanseolata değişen şekillerde, kenarlar dişli, pedunkul yok. Çiçekler tek veya ikişer adet, kaliks tüpsü, 7-8 mm; dişler lanseolat-lineer tüp uzunluğunda. Korolla sarımsı beyaz, bazen lila çizgili meyve lineer, düz veya kıvrık 5-11 x cm genellikle tüysüz, gaga cm. Tohumlar oblong, 3-4 x 2-3 mm. Çiçeklenme Zamanı: Mart - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Trakya, Orta Güney ve Doğu Anadolu Türkçe İsmi: Çemen otu Yöresel İsimleri: Buy otu, Bay otu, Çemen otu, Poy, Poy otu Kullanılan Kısmı: Toprak üstü kısımları, meyveleri Kullanılışı: Yöresel olarak yağlı ve müsilajlı tohumları Kayseri pastırması yapımında çemene girer. Kokulu ve iştah açıcıdır, baharat olarak. Tohumları iştah açıcı ve süt arttırıcı olarak.

11 Familya: PAPAVERACEAE 1.1. Papaver rhoeas L. Gövdeler dik 90 cm ye kadar uzunlukta. Yapraklar değişken çoğunlukta pennatif veya pennatisekt, segmentler dişli, terminal segment lanseolat, yan segmentlerden çok daha uzun. Pedunkullar yayık-hispit, nadiren basık setoz. Petaller kırmızı, nadiren beyaz, tabanda lekeli veya lekesiz, boyutları çok değişken. Kapsula çıplak, küresel veya az çok küresel, tabanda yuvarlak, yaklaşık genişliğinin iki katı uzunlukta. Disk düz yapılı ve 18 adete kadar stigmalı. Çiçeklenme Zamanı: Mart - Ağustos Türkiye deki Yayılışı: Marmara ve Ege Bölgelerinde yaygın Türkçe İsmi: Gelin gülü, Gelin eli, Gelin çiçeği, Gelincikleme otu Yöresel İsimleri: Gelincik otu Kullanılan Kısmı: Çiçekleri Şekil 6: Papaver rhoeas L.

12 Kullanılışı: İnfüzyonu çay olarak dahilen öksürük kesici, çocukların gece işemelerinde. Kadınlarda menstruasyon düzenleyici. Antispazmodik ve antiaritmik. İshale karşı (Alpaslan 2003). Çiçeklerinden hazırlanan dekoksiyon dahilen ağız içi yaralarında. Yapraklarından hazırlanan yemek kuvvet verici.immün sistemi güçlendirici,süt arttırıcı.(kültür 2007). Çiçek tomurcukları veya petallerinden su ve şeker katılarak hazırlanan şurup kuvvet verici. Yapraklarından kavrularak hazırlanan yemek sarılık tedavisinde kullanılır (Koçyiğit 2005, Eryaşar 1998). Familya: APIACEAE Pimpinella anisum L. Güçlü aromatik, dallanmış tek yıllık bitkiler gövde 70cm kadar, taban yaprakları basit 2-5 cm petiolat böbrek şeklinde veya ovat, dişli, alt yapraklar 2-3 pennat loblar linear-lanseolat, umbella 7-15 ışınlı, brakte yok veya 1, brakteol yok veya çok az. Çiçekler beyaz, küçük umbellalarda yaklaşık 10 adet çiçek. Meyve 3-5 mm uzunlukta ovaid. Çiçeklenme Zamanı: Şubat Türkiye deki Yayılışı: Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi nde kültürü yapılmaktadır.

13 Dünyadaki Yayılışı: Kültürü yapılmaktadır. Türkçe İsmi: Anason Yöresel İsimleri: Anason, Mesirotu, Enisen, Ezanteri, Ezeltere, Ezentere (Baytop 1994) Kullanılan Kısmı: Meyveleri Kullanılışı: Dahilen dekoksiyonu halinde, karminatif ekspektoran, laktagog, afrodizyak, spazmolitik etkili (Whictl & Greinger 1994). Yöresel olarak gaz söktürücü, iştah açıcı, süt arttırıcı ve uyku verici olarak kullanılır (Demirezeröz 2007). Bazı içkilerin (rakı) yapımında kullanılır (Baytop 1999). Familya: POLYGALACEAE Polygala vulgaris L. Çok yıllık, gövde yükselici, kısa yumuşak tüylü, alt yapraklar; ovattan opovata değişen şekillerde, üst yapraklar eliptikten lineara, rasem genellikle uçta; gevşek 6-20 çiçekli, brakteler pediselden daha kısa, üst sepal kamburlu, iç sepaller oblong-opovat, korolla iç sepallere eşit veya çok az kısa, anterler kısa saplı, kapsula sapsız obkordat. (Fl. of Tur. 1: 535, 1965) Çiçeklenme Zamanı: Nisan - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Trakya ve Kuzey Anadolu Bölgeleri Türkçe İsmi: Süt otu Yöresel İsimleri: -

14 Kullanılan Kısmı: Toprak üstü kısımları Kullanılışı: Dekoksiyonu halinde hazırlanan çay balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, süt arttırıcı, terletici ve kuvvet verici etkilere sahiptir (Baytop 1999). Familya: ROSACEAE 1.2. Rosa canina L. (0.5-) (-7) m uzunluğunda, dik, bazen tırmanıcı çalılar. Dikenler oldukça kaba yapılı az çok kıvrık, basık genişlemiş tabanlı az çok birbirine benzer şekilde, bazen dikenler yok. Yapraklar yeşil; folioller 5-7 adet dar eliptikten genişçe ovata kadar değişen şekillerde, x cm obtus veya akut, tabanlar rotundattan kuneata kadar değişen şekillerde, çıplak veya pubesent, altta damarlar üzerinde bazen glandlı, tek veya çift serrat, bazen glandlı çift serrat, dişler belirgin, çoğunlukla uzun ve sivri, her kenarında adet dişli; stipulalar dar veya geniş, çoğunlukla uzun, düz kulaklıkçı. Çiçekler tek veya 2-15 adet çiçek birlikte; brakteler çoğunlukla geniş. Pediseller (-4.5) cm, düz veya glandlı-hispid. Sepaller ovat çoğunlukla oldukça kısa, genişlemiş tepeli, dış sepaller Şekil 7: Rosa canina L. pennatifit, darca veya genişçe lanseolat tam veya glandlı-dişli loblu, çıplak pubesent veya bazen altta glandlı, çoğunlukla geri kıvrık ve çiçek açtıktan sonra düşücü. Petaller 3 cm ye kadar uzunlukta, beyaz veya soluk pembe nadiren koyu pembe. Stilus çoğunlukla uzun, dışarı taşmış, çoğunlukla çıplak veya seyrek tüylü, bazen villoz, stigma başı az çok gevşek, küresel veya konik. Disk geniş, konik, ağzı dar. Hipantiyum ovoitten küresele kadar değişen şekillerde, (-3) cm sarımsı kırmızı veya kırmızı, geç olgunlaşır. (Fl. of Tur. 4: 124)

15 Çiçeklenme Zamanı: Mayıs - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Afyon, Ağrı, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kastamonu, Çorum, Ordu, Trabzon Türkçe İsmi: Yabani gül, Kuşburnu Yöresel İsimleri: Deli gül, Diken başı, Göz kıvıştıran, Gül burnu, Gül dikeni, Drot Kullanılan Kısmı: Meyveleri Kullanılışı: Soğuk algınlığında kullanılan diğer bitkilerle beraber, ayrıca reçel yapımında kullanılır (Özdemir 2005). Kabız ve kuvvet verici etkilere sahiptir. C vitamini bakımından zengindir. Yöresel olarak meyvelerinden hazırlanan dekoksiyon dahilen hemoroitlere karşı, mide rahatsızlıkları tedavisinde, kabızlığa karşı (Aslan 2005). Dekoksiyonu hazırlanıp 5-15 gün boyunca günde 2 defa 1 fincan çayı içilerek, meyveleri soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astıma karşı; yaprakları soğuk algınlığı, öksürük, kaşıntı ve ekzamaya karşı; kurutulmuş meyva ve yaprakları safra kesesi hastalıkları ve nefrite karşı kullanılır (Kültür 2007).

OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong,

OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong, OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong, 5-8x0,9-1 cm, krenat kenarlı, eglandular-pilos tüylü; petiol

Detaylı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı LATHYRUS L. TEŞHİS ANAHTARI 1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı 2-) Yaprakçıklar pinnat ve retikulat damarlanma veya stipullar sagittat

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

Verbenaceae Familyası

Verbenaceae Familyası Verbenaceae Familyası Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen otlar, çalılar veya ağaçlar, Dallar 4 köşeli veya yuvarlak, Yapraklar karşılıklı veya vertisillat, çoğunlukla basit, bazen palmat veya pennat,

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller)

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) 1 Bir veya çok yıllık, otsu, tırmanıcı, çalı veya ağaç şeklinde bitkileri içerir, Daha çok Avustralya, Orta ve Güney Amerika'da yayılış gösterir. Yapraklar boyut ve

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra Türkçe isim Sinameki Rezene Isırgan Limon otu Limon otu Şahtere Melisa Anason Stevya Zencefil Gül Papatya Sinameki Kişniş Meyan Kantaron Şerbetçi otu Çörek otu Yasemin Lavanta Latince isim Cassia acutifolia

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s.

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitabın Kaynak Gösterimi ile İlgili Örnekler: Kitap Geneli İçin Atıf Örneği: Akkemik, Ü. (Editör). 2014. Türkiye nin -Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitap

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Acinos alpinus (L.) Moench Dağ nanesi

Acinos alpinus (L.) Moench Dağ nanesi Acinos alpinus (L.) Moench Dağ nanesi Yatık nadiren yükselici çok yıllık otsu bitkiler. Gövdeler 5-20 cm. Yapraklar eliptikten ovat-yuvarlağa doğru, 5-15 x 4-9 mm, tam veya uç kısma doğru testere dişil,

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi

Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi 40-100 cm boylu çok yıllık otlar. Gövdeler silindirik, sağlam, uzunlamasına çizgili, kısa yumuşak tüylü. Yapraklar kısa yumuşak tüylü ve salgılı-bezeli; orta

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

Farmasötik Botanik 10. Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik 10. Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 FARMASÖTİK BOTANİK 10. Hafta: Dicotyledonae Dialypetalae; Umbelliferae Sympetalae; Ericaeae, Oleaceae, Apocynaceae, Solanaceae Doç. Dr. Nilüfer ORHAN Farmakognozi Anabilim Dalı, Oda No:304 nsendogdu@gazi.edu.tr

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 29 Eylül, 06, 13 Ekim 2015 Prof. Dr. Emine Akalın 20 Ekim 2015 Yard.Doç.Dr. Gülay Ecevit Genç 27 Ekim 2015 03-16 Kasım Vize

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) FAMİLYASI

ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) FAMİLYASI ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) (Compositae) FAMİLYASI Familyası Takım : Campanulales Familya: Asteraceae (Compositae) Çoğu otsu, az kısmı çalı veya ağaçlardır. Yapraklar alternan (almaşık) veya karşılıklı

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 16.03.2015

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

Farmasötik Botanik Son Ders Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik Son Ders Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 Asteraceae (Compositae) Familyası Takım : Campanulales Familya: Asteraceae (Compositae) Çoğu otsu, az kısmı çalı veya ağaçlardır. Yapraklar alternan (almaşık) veya karşılıklı dizilmiş veya hepsi tabandadır.

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

İzmir ve Çevresinde Buğday Alanlarında Görülen Bazı Trifolium Türlerinin Teşhisi

İzmir ve Çevresinde Buğday Alanlarında Görülen Bazı Trifolium Türlerinin Teşhisi Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(2): 85-93 Geliş Tarihi: 24.10.2003 İzmir ve Çevresinde Buğday Alanlarında Görülen Bazı Trifolium Türlerinin

Detaylı

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU ANKARA 2015 Editör: Prof.

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

-HeracleumplatytaeniumBoiss.

-HeracleumplatytaeniumBoiss. -HeracleumplatytaeniumBoiss. Local name: Tavşancıkotu 1-2 metre boyunda, aromatik çok yıllık otsular. Gövde derin oluklu, hemen hemen hirsut veya villoz. Alt yapraklar derin üç parçalı, ternat veya pinnat

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Farmasötik Botanik 11 Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik 11 Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 Akdeniz havzasında yaygın olan bitkiler Otsu bitki veya çalı formunda Lamiaceae (Labiatae) Familyası Salgı tüyleri taşır ve uçucu yağ içerir. Familya için karakteristik özellik; gövde 4 köşeli, Gövde 4

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

Şekil 1: C.scolymus un Doğadaki Görünümü 19 2.1.2. Cynara L. Cinsi C. scolymus L., Sp. Pl. 827(1723) Syn: C. cardunculus L. var. sativa Moris, Fl. Sard. 2:460 (1840-3). Ic: reichb., Ic.Fl. Germ. 15:t.

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr.

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr. TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI Ali Kaya (Orman Mühendisi) Barbaros Yaman (Bartın Ü. Orman Fak.) Bilge Tunçkol (Bartın Ü. Meslek Y.okulu) Dilek Oral (İstanbul Ü.Orman Fakültesi) Emrah Yüksel

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ Sema LEBLEBİCİ 1*, Sema Demet BAHTİYAR 2, M. Sabri ÖZYURT 1 1 Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

Arbutus unedo : Adi Kocayemiş,

Arbutus unedo : Adi Kocayemiş, ÇALILAR Arbutus unedo : Adi Kocayemiş, Arbutus unedo Adi Kocayemiş 7 8 m boy, çalı veya küçük bir ağaç Kırmızımsı kahverengi kabuk yaşlı bireylerde çatlaklıdır Herdem yeşil, eliptik yaprak, 5 10 cm, sivri,

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı ve meyve sınıflandırması, Kuru meyvelerin sınıflandırılması ve tanımları, Etli meyve, bakka ve druppa tanımı, Agregat meyve tanımı, Bileşik

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Balmumu Tarihçesi Yapısı ve Kimyasal içerikleri Genel kullanım alanları Eczacılıktaki önemi Arıların en çok ziyaret ettiği kır çiçekleri:

Detaylı

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY Arş.Gör.Uzm.Tuğba GÜNBATAN Farmasötik Botanik Uygulama II Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Arş.Gör.Dr.Nilüfer

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Acı elma yağı Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır.

Acı elma yağı Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır. On5yirmi5.com Şifalı Bitkiler Hangi bitkiler şifalı? Herkes nasıl kendisinin doktoru olur? Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar (oluşturma : 2/10/2016) Acı bakla Şeker hastalığına karşı kullanılır. Acı

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖZEL BAĞCILIK DERSİ ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ Dersin sorumluları: Prof. Dr.Birhan Kunter Araş.Gör. Hande Tahmaz Hazırlayanlar:

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç. Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç. Dr. Mine Koçyiğit Deli Bal Ericaceae Gymnospermae Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç. Dr. Mine Koçyiğit Deli Balı Çoğu Rhododendron türünün yaprak ve özellikle çiçeklerinde grayanotoksinler denen zehirli maddeler

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR Prof. Dr. GÜLÇİN SALTAN İŞCAN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Soğuk algınlığı Virüslerin neden olduğu rinit,

Detaylı

BAHARAT BİTKİLERİ. Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

BAHARAT BİTKİLERİ. Prof.Dr. Fatmagül GEVEN BAHARAT BİTKİLERİ Prof.Dr. Fatmagül GEVEN III- BAHARAT BİTKİLERİ Besin maddesinden ziyade lezzet verici olarak yemeklere ve içkilere ilave edilen bitkisel ürünlere baharat denir. Kullanılışı ve kültivasyonu

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi

Bitki Morfolojisi Dersi Bitki Morfolojisi Dersi 12.12.2017 MEYVA Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı Meyve sınıflandırması Agregat ve Bileşik Meyve tanımı Basit meyve sınıflandırması Kuru meyve sınıflandırması Açılamayan kuru meyve

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU ANKARA 2015 Editör: Prof.

Detaylı

Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae

Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae Doç. Dr. Nilüfer ORHAN Farmakognozi Anabilim Dalı Oda:316 E-posta:nsendogdu@gazi.edu.tr Dicotyledonae, Apetalae Salicaceae, Juglandaceae, Fagaceae, Cannabinaceae,

Detaylı

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU ANKARA 2015 Editör: Prof.

Detaylı

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır.

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır. Hamilelikte bitki çayları ve şifalı otlar Bitki çayları son zamanlarda giderek popülerite kazanan içecekleridir. Eskiden sadece aktarlarda satılan bitkiler ve bunlardan elde edilen çaylar günümüzde hemen

Detaylı

HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii

HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii kaktüs benzeri, dikenli, sukkulent, 75 cm e kadar uzayan, konvansiyonel yaprakları olmayan bir bitkidir çiçekleri 10 cm çapa ulaşabilir,

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında Ağız içi Yaralarda Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında Egzama ve Sedef Rahatsızlıklarında Diş Ağrılarını Gidermeye Yardımcıdır Safra Kesesi Ağrılarında

Detaylı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı nazangörmüşer/akbal/biyoloji Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı 1-Vücudu komplex, yassılaşmış salataya benzer oluşuyor ve dallarının kenarları dalgalı ya da komplex, dallarının solucana benzer saplarının

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi

Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi CİHANNUR CİHANALP a, FERAY KESKİN a, RECEPKÜLCÜ a, DENIZ YILMAZ a a Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri

Detaylı

Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı)

Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı) Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı) Genel yayılış alanı Akdeniz havzası olup Akdeniz in kuzey ve güney taraflarında doğal olarak bulunur. Ülkemizde Çanakkale, İstanbul, Kocaeli,

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit ÇİÇEK Çiçek, Angiospermlerin eşeysel üreme organıdır. Tam bir çiçek, dıştan içe doğru, 4 halkalardan oluşur: 1.Kaliks Çiçek örtüsü (Periant)

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Nigella sativa (Çörekotu)

Nigella sativa (Çörekotu) Nigella sativa (Çörekotu) Orta ve Batı Anadolu' da kültürü yapılan, çiçekleri açık mavi renkli ve aktinomorf olan tek yıllık bir türdür. Stiluslar foliküllerin tepesinde, kalıcıdır. Tohumlar çok sayıda,

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Farmasötik Botanik Programı YÜKSEK LİSANS TEZİ Ecz. Mustafa KARADEMİR İZMİR

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:7-Sayı/No: 2 : 443-450 (2006) ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE ESKİŞEHİR DE YETİŞEN BAZI

Detaylı

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Ağrılı Adet Ezan Çiçeği Kullanımı: Tohum yağı genç kızlara 4 gr günde yetişkinlere

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı zehiri Arılarda zehir torbasına bir kanal ile bağlanan asit ve alkali salgı bezlerinde üretilerek zehir torbasında depolanır. Bir batırmada

Detaylı

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir.

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Sağlıklı bitki çayları Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Bir bitki çayından tıbbi fayda sağlamak istiyorsanız onu doğru yerden satın almanız ve doğru

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ 2 Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ Bu katalogdaki ürünler canlı bitki örneklerinden suluboya tekniği ile el yapımı

Detaylı

Hazırlayan: Osman ÇAVUŞOĞLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yasin Emre KİTİŞ. A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 2016

Hazırlayan: Osman ÇAVUŞOĞLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yasin Emre KİTİŞ. A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 2016 Hazırlayan: Osman ÇAVUŞOĞLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yasin Emre KİTİŞ A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 2016 Kapalı Tohumlu Bitkiler 1- Otsu Bitkiler 3- Odunsu Bitkiler 2- Çalımsı Bitkiler 2.a.

Detaylı