1. DARBE MODÜLASYONLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. DARBE MODÜLASYONLARI"

Transkript

1 1. DARBE MODÜLASYONLARI 1.1 Amaçlar Darbe modülasyonunun temel kavramlarını tanıtmak. Örnekleme teorisini açıklamak. Bilgi iletiminde kullanılan birkaç farklı modülasyon tekniği vardır. Bunlardan bazıları genlik, frekans ve tek yan bant modülasyonlarıdır. Şekil 1.1 de, analog bir işaretin sayısal işarete çevrilmesinde kullanılan genel bir blok diyagram gösterilmektedir. s(t) analog işareti, örnekleme periyodu T nin katı olan anlarda örneklenir ve s(t) nin belli bir τ zaman aralığındaki kısmı alınır. İkinci kısım ise elde edilen örnek değerlerinin belirlenmiş değerlere kuantalanmasıdır. Bir sonraki katta çeşitli seviyelere kuantalanmış örnekler sayısal işaretlere çevrilmektedir. Şekil1.1: s(t) işaretinin analog-sayısal çevrimi Örnekleyici çıkışındaki s(nt) işareti, bir s(t) işaretinin darbe süresi τ olan bir taşıyıcı darbe dizisinin genliğini modüle etmesi gibi düşünülebilir. Ayrıca s N sayısal işareti de, taşıyıcı darbenin kodlanmış bir işaret tarafından modüle edilmesi gibi düşünülebilir. Örnekleme Teorisi: Sürekli bir s(t) işaretinin örneklenmesi, işaretin belirli anlardaki değerlerinin kaydedilmesidir. Sembolik olarak örnekleme işlemi, örneklenecek işareti giriş olarak alan ideal bir anahtar olarak düşünülebilir. Anahtar τ aralıklarında kapalı, diğer durumlarda açık kalır. Buna göre, çıkıştaki s(nt) örneklenmiş işareti τ anlarında s(t) işaretinin değerine eşit, diğer anlarda sıfırdır. Örnekleme işlemi eşit zaman aralıklarında periyodik olarak yapılır. T örnekleme periyodu, F = 1/T örnekleme frekansı olarak adlandırılır. s(nt) örneklenmiş işaretindeki bilgi miktarı τ ile doğru, T ile ters orantılıdır. Eğer gerekli şartlar göz önüne alınırsa s(t) işareti, alınan örnek değerleri kullanılarak aynen elde edilebilir. Farklı uygulamalar için bu sonuç çok önemlidir. İşaretin tümü yerine örnekleri iletilebilir. 2. PAM MODÜLATÖRÜ 2.1 Amaçlar Doğal ve düz-tepeli örneklemeyi incelemek. Örnekle-ve-tut devresinin fonksiyonunu incelemek. İşaretlerin dalga şekillerini ve örnekleme darbeleri ile PAM işaretleri arasındaki ilişkiyi incelemek. Bir PAM işareti, genliği analog işaretin genliği ile orantılı darbe katarından oluşmaktadır. Örnekleme, doğal ya da düz tepeli olarak yapılır. Doğal örneklemede

2 örneklenmiş işaret, analog işaretle aynı şekli gösterir. Düz-tepeli örneklemede ise örneklenmiş işaret darbelerinin genliği, analog işaretin örnekleme anındaki genlik değerine eşittir. 2.2 Ön Hazırlık 1. Örnekle-ve-tut devresi ne amaçla kullanılmaktadır? Çalışmasını anlatınız. 2. Şekil 1.1 de kodlayıcı bloğunun fonksiyonu nedir? Kısaca açıklayınız. 3. Örneklenmiş bir işaretin bozulmadan geri oluşturulması için gerekli şart nedir? Kısaca açıklayınız. 2.3 Deneyler (T20A) Deney 1: Doğal Örneklemeli PAM Modülatörü 1. Modülatör doğal örnekleme konumunda olacak şekilde (J3:natural), modülatör girişine 1 khz lik sinüs işareti uygulayın (TP13-TP3). Set üzerinde aşağıdaki ayarları yapın. TIMING: 8 khz konumunda PULSE GENERATOR: Darbe genişliği maksimum konumda. 2. Osiloskopu, analog işaret girişine (TP13) ve PAM modülatör çıkışına (TP12) bağlayın ve görülen işaretleri inceleyin. 3. TP13 deki probu TP11 e bağlayın. Örnekleme darbeleriyle PAM işaretini karşılaştırın. 4. Örnekleme darbelerinin genişliğini değiştirin. Bu değişimle birlikte PAM işaretinin nasıl değiştiğini inceleyin Deney 2: Düz-tepeli PAM Modülatörü 1. İlk bölümdeki ayarlar aynı kalacak şekilde örnekleme tipini düz-tepeli konuma getirin (J3:flat). Analog işaret girişindeki (TP13), örnekle-ve-tut çıkışındaki işareti (TP5) ve örnekle-ve-tut örnekleme darbelerini (TP4) inceleyin. 2. PAM modülatörü için örnekleme darbelerini (TP11) ve PAM işaretini (TP12) inceleyin. 3. Örnekleme darbelerinin genişliğini değiştirin. Bu değişimle birlikte PAM işaretinin nasıl değiştiğini inceleyin. 3. ANALOG İŞARETİN YENİDEN OLUŞTURULMASI 3.1 Amaçlar Filtreleme yöntemiyle analog bir işaretin yeniden oluşturulmasını göstermek. Örnekleme frekansı, DGM darbe süresi ve yeniden oluşturma için kullanılan alçak-geçiren filtrenin (AGF) seçimine bağlı olarak yeniden oluşturulan dalganın üzerindeki etkisini göstermek.

3 3.2 Ön Hazırlık: 1. Örtüşme (aliasing) nedir? Araştırıp, bir örtüşme durumunu gösterin. 2. Zamanda sınırlı olan bir işaretin bant genişliği sınırsız olur. Bu durumda frekans uzayında örtüşme olmaması için örnekleme nasıl gerçekleştirilmelidir? 3. İdeal bir AGF nin faz ve genlik cevabını çiziniz. Ayrıca ideal olmayan filtreler ile ilgili bilgi veriniz. 3.3 Ön Bilgi: Şekil 3.1 de görüldüğü gibi bir AGF kullanarak, örneklenmiş bir işaretten tekrar bir analog işaret elde edilir. Örneklemede kullanılan örnekleme frekansı (F), 2B alındığında F/2 geçiş bandına sahip bir ideal AGF kullanarak yeniden oluşturulması istenilen orijinal analog işaretin frekans spektrumu elde edilir. Şekil 3.2 de görüldüğü gibi örnekleme işlemi F = 2B den büyük olacak şekilde gerçekleştirildiğinde AGF ideal olmasa bile orijinal analog işaret yeniden elde edilir. Şekil 3.1 a) s(t) işaretinin frekans spektrumu. b) F = 2B ile örneklenmiş s(t) nin frekans spektrumu. c) İdeal bir AGF nin genlik cevabı. d) Yeniden oluşturulan işaretin frekans spektrumu. 3.4 Deneyler Şekil 3.2 a) s(t) işaretinin frekans spektrumu. b) F = 3B ile zaman uzayında örneklenmiş s(t) nin frekans spektrumu. c) İdeal olmayan bir AGF nin genlik cevabı. d) Yeniden oluşturulan işaretin frekans spektrumu Deney 1: Filtreleme ile İşaretin Yeniden Oluşturulması 1. 1 khz lik sinüs üreticinin çıkışını (TP13) S&H in girişine (TP3) bağlayarak düz örneklemeli (J3:flat ) PAM işareti (TP12) üretin. 2. J8 i çıkarın ve TP12 ile TP14 ü bağlayarak modülatör çıkışı ile 3.4 khz lik AGF nin girişine verin. Filtre çıkışındaki (TP26) işareti yorumlayın. 3. TP12 ile TP25 ü bağladıktan sonra 5 khz AGF ile 3.4 khz AGF artarda bağlayın (TP27 ile TP24 bağlanır ). TP27 de yeniden oluşturulan dalga şeklini inceleyip, TP26 ile karşılaştırın.

4 4. ÖRTÜŞME 4. Pulse Width ile PAM darbelerinin genişliğini değiştirerek yeniden oluşturulan işaretteki değişikleri gözleyip yorumlayın Deney 2: Örnekleme Frekansının Etkisi 1. J1 i 12 khz ye getirin. 3.4 khz AGF ile 5 khz AGF arasındaki bağlantıyı kaldırıp TP26 da yeniden oluşturulan dalga şeklini inceleyin. Bu dalga şekli F = 8 khz ile yeniden oluşturulan dalga şekline göre neden daha pürüzsüzdür? Açıklayın. 2. J1 i 4 khz ye getirin, çıkış işaretini yorumlayın. 4.1 Amaçlar Yetersiz örnekleme ( F < 2B ) durumunda örneklenmiş işaretin yeniden oluşturulmasında meydana gelecek problemleri görmek. 4.2 Ön Hazırlık Birim genlikli bir dikdörtgen darbenin süresi 10 ms olsun. 1. Bu işaret 0,22 khz ile örneklenirse. Güvenlik bandı kaç khz olur? Örneklenen bu işareti yeniden oluşturan ideal olmayan AGF yi kabaca çiziniz. 2. Bu işaret 0.2 khz ile örneklenirse örtüşme meydan gelmemesi için AGF nasıl olmalıdır? 3. Örtüşme önleyici (Anti-aliasing) filtreler hakkında bilgi verin. 4.3 Ön Bilgi Teorik değerden küçük bir örnekleme frekansı ile örneklenen işaretler için spektrumda örtüşmeler meydana gelmektedir. Frekans spektrumundaki örtüşme, uygun olmayan bir AGF kullanıldığı zaman da oluşabilir. Bir başka sorun ise örneklenecek analog işaretten yeterli derecede örnek alınmamasıdır. Eğer hızlı değişen işaretler için örnek sayısı düşük alınırsa örtüşme meydana gelecektir. 4.4 Deneyler Deney 1: Örtüşme Etkisi 1. Düz örneklemeli bir PAM işareti üretin. TP14-TP3 bağlantısını yapın. 2. TP3 teki analog işareti, TP11 de örnekleme darbelerini ve TP12 deki PAM işaretini inceleyin. 3. J8 i çıkarın ve 5 khz AGF ile 3.4 khz AGF yi artarda bağlayın ve modülatör çıkışını 5 khz AGF nin girişine bağlayın ( TP12 ile TP25). 4. TP26 daki dalga şeklini inceleyin ve yorumlayın. 5. Yeniden üretilen işaretin frekansı ile orijinal analog işaretin frekansını karşılaştırın. 6. TP14 ile TP1 i bağlayıp ve TP26 daki işaretteki örtüşme etkisini inceleyin. 7. Örnekleme frekansını 12 khz yapın ve TP14 ile TP3 ü birbirine bağlayarak 5 khz lik AGF çıkışındaki (TP27) işaret ile orijinal analog işareti karşılaştırın.

5 5. PAM ALICISI 5.1 Amaçlar PAM alıcısının nasıl çalıştığını görmek. Demodülatör kısmını incelemek. 5.2 Ön Hazırlık 1. TDM (Time Division Multiplex) nedir? Açıklayın. PAM işareti TDM sistemlerinde kullanılabilir mi? 2. Sınırlayıcı ( Limiter ) devresi nedir? PAM demodülatörde kullanılmasının önemi nedir? 3. PLL (Phase Locked Loop) nedir? Kısaca açıklayın. 5.3 Ön Bilgi Bir PAM işaretin demodülasyonu için bir AGF yeterlidir. Fakat bu çözüm, TDM sistemlerinde kullanılmaya elverişli değildir. Bundan dolayı PAM alıcısı Şekil 5.1 de gösterildiği gibi olmalıdır. Vericiden gelen PAM darbeleri alıcıda tekrar oluşturulan örnekleme işaretiyle örneklenir. Burada örnekle-ve-tut örneklemesi yapılmaktadır. Sonra tekrar örneklenmiş işaret uygun bir AGF den geçirilerek analog işaret yeniden oluşturulur. Şekil 5.1 PAM alıcısı 5.4 Deneyler Deney 1: Örnekleme Darbe Üreticisi 1. Verici kısmında düz-örneklemeli bir PAM işareti üretin (TP13-TP3 ve J3 FLAT konumunda). Alıcı kısmını ise J6:8 khz ve J8:PAM konumunda olacak şekilde (gürültü min.) ayarlayın. Verici çıkışı (TP12) ile hat girişini (TP15) bağlayın ve hat çıkışını (TP16) alıcının girişine (TP17) bağlayın. Hat zayıflamasını (gürültü) minimum olacak şekilde ayarlayın ve hattın bant sınırını belirleyen atlatma kablosunu çıkarın. Kuvvetlendirici girişindeki (TP17) ve çıkışındaki (TP18) dalga şekillerini inceleyin. 2. Sınırlayıcının çıkışındaki (TP19) işareti inceleyin. 3. BGF nin çıkışındaki (TP20) dalga şeklini inceleyin. Frekansı PAM işaretiyle aynı mıdır? 4. PLL nin çıkışındaki (TP21) işareti inceleyin. PLL örnekleme frekansına kilitlendi mi? 5. Kuvvetlendiricinin çıkışındaki işaret (TP18) ile TP22 deki işareti karşılaştırın ve faz ayarlayıcıyı kullanarak darbenin genliğini maksimum yapacak şekilde ayarlayıp işareti yorumlayın.

6 5.4.2 Deney 2: Demodülatör ve Karşılayıcı Filtre 1. Bir önceki ayarları koruyun ve TP18 ve TP24 deki işaretleri birlikte inceleyerek yorumlayın. 2. Faz ayarlayıcıyı değiştirerek TP24 deki değişimi inceleyip yorumlayın. 3. Oluşturulan işareti (TP26) ve orijinal (TP13) işareti karşılaştırıp yorumlayın. 6. Gürültülü Kanaldaki PAM Haberleşme Sistemi 6.1 Amaçlar Gürültü ve kanalın bağlantı kanalına etkisi. Ses haberleşmesinin gerçekleştirilmesi. 6.2 Ön Bilgi PAM işaretiyle taşınan bilgi, PAM darbelerinin genliğinde bulunmaktadır. Darbelere eklenen gürültü, orijinal darbenin genliğini değiştirmektedir. Bu şekliyle elde edilen demodülatör çıkışındaki PAM işareti başlangıçta gönderilen orijinal işarete oranla bozulmaya uğramış olmaktadır. Gürültüye ilave olarak, bant-geçiren haberleşme kanalı da alınan işaretin kalitesini etkiler. İletilen işaretten daha küçük bir bantgenişliğine sahip bir kanaldan iletilen işaretin alıcısında alınan işarette bozulmalar meydana gelebilir. 6.3 Deneyler Deney 1: Demodüle Edilmiş İşaretteki Gürültü Etkisi 1. Önceki ayarları aynen koruyun. (1 khz lik sinüs işaretini S&H devresinin çıkışına bağlayarak J3 ü FLAT konumuna getirin. Hat girişi olan TP15 i verici çıkışı olan TP12 ye bağlayın ve hat çıkışı olan TP16 yı alıcı girişi olan TP17 ye bağlayın. Hat zayıflamasını minimuma ayarlayın ve hattın bant genişliğini belirleyen atlatma kablosunu kaldırın.) 2. Gürültü miktarını yavaş yavaş arttırın ve hat girişi (TP15) ve çıkışındaki (TP16) dalga şekillerini yorumlayın. 3. Demodülatör çıkışındaki (TP24) dalga şeklini yorumlayın Deney 2: Haberleşme kanalının bant verimliliği 4. Deney 1 deki deney düzeneğini aynen koruyarak TP15 ve TP16 daki PAM işaretini inceleyin. Hattaki bant-geçiren filtrenin değerini değiştirin. Bantgeçiren filtrenin değerinin azaltılmasıyla, darbe bozulmasındaki artışa ve işaretlerin genliklerindeki azalmaya dikkat edin. 5. Demodülatörü (TP24) ve alınan filtre çıkışını (TP26) inceleyin.

7 6.3.3 Deney 3: Ses iletimi 6. Deney 1 deki deney düzeneğini aynen koruyarak modüle eden işaret olarak ses işaretini kullanın (TP2) ve toprak arasına mikrofonu bağlayın) ve 3.4 khz lik AGF çıkışına (TP26) hoparlörü bağlayın. 7. Aşağıdaki durumları değiştirerek alınan sesi dinleyin: Alınan örnekleme darbesi fazı (Fazı ayarlamak) Gürültü Bant-geçiren filtre ve hat zayıflaması Örnekleme frekansı. 7. PWM/PPM MODÜLATÖRÜ 7.1 Amaçlar PWM modülatör işleminin ve işaret dalga şekillerinin gözlenmesi. PWM işaretinden PPM işaretinin nasıl üretildiğinin gösterilmesi ve işaret dalga şekillerinin analiz edilmesi. 7.2 Ön Hazırlık 1. PWM, PPM nedir? Açıklayın. Nerelerde kullanılır? 2. PWM ile PPM i karşılaştırın. 3. Bir sinüs işaretinden PWM ve PPM işaretlerini üretin ve kabaca çizin. 7.3 Ön Bilgi PWM Modülatörü PWM modülatörünün özelliği, ilgili genliği karşılaştıran karşılaştırıcı katının olmasıdır. Bu genlikler, giriş analog işaretini örnekleyerek elde edilmiş PAM işareti ve örneklemeli darbe senkronizasyonlu rampa işareti şeklindedirler. PAM işaretinin genliği rampa işaretinin genliğini aştığında karşılaştırıcı çıkış verir. Böylece elde edilen işaret, darbe süresi girişteki analog işaretin genliğine göre değişen darbe işareti olur. Köşeyi izleyen PWM darbesi örnekleme darbelerine karşılık gelir. PPM Modülatörü PPM işareti PWM işaretinden elde edilir. Yani, PWM işaretinin yükselen köşelerine karşılık gelen sabit süreli darbelerin üretilmesiyle PPM işareti elde edilmiş olur. Böylece konumu girişteki analog işarete bağlı olarak değişen bir darbe dizisi elde edilmiş olur.

8 7.4 Deneyler Deney 1: PWM Modülatörü 1. 1 khz lik işareti 3.4 khz lik AGF den geçirerek (TP13 TP1) S&H devresine ve bu devrenin çıkışını da PWM modülatörüne bağlayın. T20A seti üzerinde aşağıdaki ayarları yapın. TIMING: 8 khz SAWTOOTH GENERATOR: 8 khz 2. Girişteki analog işareti (TP1) ve örnekleyici çıkışını (TP5) inceleyin. 3. SAWTOOTH GENERATOR ile üretilen işareti (TP6) inceleyin. 4. PWM modülator çıkışını (TP8) inceleyin. TP5 deki PAM işaretiyle osiloskobu senkronize edin ve aşağıdakilerin doğruluğunu kontrol edin. a. Darbelerin birbirini izleyen köşeleri örnekleme darbelerine karşılık gelir. b. PWM darbelerinin süresi PAM işaretinin darbelerine göre değişir ve PAM ın rampa işaretini aştığı ana karşılık gelir. 5. Modülasyonlu analog işaretin genliğini değiştirin ve PWM işaretini gözlemleyin Deney 2: PPM Modülatörü 1. Yukarıdaki devreyi bozmadan aşağıdaki değişiklikleri yapın. TIMING: 8 khz SAWTOOTH GENERATOR: 8 khz PPM MODULATOR: Pulse Width maksimum konumda 2. PWM modülatörle ilgili dalga şekillerini (TP1, TP5, TP6, TP8) inceleyin. 3. PWM işaretini (TP8) ve PPM modülatör çıkışını (TP9) yorumlayın. PWM işaretinin (TP8) birbirini izleyen köşelerini osiloskopla senkronize edin. TP9 daki PPM işaretinin, PWM darbelerinin yükselen köşelerine karşılık gelen darbeleri üreten bir zincir tarafından meydana getirildiğini gözlemleyin. Ayrıca PPM darbelerinin sabit süreli olduğuna ve konumlarının değiştiğine dikkat edin. Konum değişimi modülasyonlu analog işarete bağlı olarak değişir. 4. Modülasyonlu analog işaretin genliğini değiştirin ve PPM işaretini gözlemleyin. 8. PWM/PPM ALICISI 8.1 Amaçlar PPM ve PWM alıcılarının nasıl çalıştığını incelemek. Demodülatörü meydana getiren bloklardaki işlemlerin incelenmesi. İşaret dalga şekillerinin incelenmesi. 8.2 Ön Bilgi PAM işareti gibi PWM ve PPM işaretleri de aşağıdaki şekilde gösterilen bir alçak geçiren bir filtre ile demodüle edilebilir. Gerçekte ortalama PWM darbesinin genişliği ve PPM darbelerinin ortalama konumları modüleli analog işaretin genliğiyle orantılıdır. AGF, PPM/PWM işaretlerindeki bu bileşenleri elde eder ve orijinal

9 modüleli işarete karşılık gelen demodüle edilmiş işaretin ortaya çıkmasını sağlar. Bu doğrudan modülasyon metodu PPM ve PWM için de kullanılabilir. PPM durumunda, modüle edilmiş işaret çok düşük genlik değerlerine sahiptir. PPM darbeleri oldukça dar ve çok düzenlidir. Daha etkili PPM modülasyonu, PPM işaretinin PWM işaretine dönüştürülmesiyle gerçekleştirilir. 8.3 Deneyler Deney 1: PWM Demodülasyonu 1. 1 khz lik işareti 3.4 khz lik AGF den geçirerek S&H devresine ve bu devrenin çıkışını da PWM modülatörüne bağlayın. TP3 de yaklaşık olarak 0.5 Vpp elde etmek için girişteki işaretin genliğini ayarlayın. PWM işareti elde etmek için J4 atlatma kablosunu PWM konumuna alın. 2. Hat girişine (TP15) vericinin çıkışını (TP10) ve hat çıkışını (TP16) alıcının girişine (TP17) bağlayın. Hat zayıflamasını minimuma getirin ve hat bant geçiren filtresinin atlatma kablosunu çıkarın. 3. J8:PWM konumuna alın. 4. TP26 da yeniden elde edilen işaretin dalga şeklini inceleyin. Bu dalga şeklinin PWM işaretindeki farklı frekanslar yüzünden az bir bozulmaya sahip olduğunu kontrol edin khz lik AGF ile 3.4 khz lik AGF yi artarda bağlayın (TP26 ile TP25). 6. TP27 de yeniden oluşan işaretin dalga şeklini gözleyin ve yorumlayın. 7. Hat zayıflamasını değiştirin ve yeniden oluşan işaretin genliğinin nasıl değiştiğini gözleyip yorumlayın.

1. DARBE MODÜLASYONLARI

1. DARBE MODÜLASYONLARI 1. DARBE MODÜLASYONLARI 1.1 Amaçlar Darbe modülasyonunun temel kavramlarını tanıtmak. Örnekleme teorisini açıklamak. Bilgi iletiminde kullanılan birkaç farklı modülasyon tekniği vardır. Bunlardan bazıları

Detaylı

Bölüm 11 PWM Modülatörleri

Bölüm 11 PWM Modülatörleri Bölüm PWM Modülatörleri. AMAÇ. µa7 kullanarak bir darbe genişlik modülatörünün gerçekleştirilmesi.. LM555 in karakteristiklerinin ve temel devrelerinin incelenmesi. 3. LM555 kullanarak bir darbe genişlik

Detaylı

DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM)

DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM) DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM) AMAÇ: Darbe Kod (Pulse Code) ve Delta Modülasyonlarının temel işleyişlerinin MATLAB ortamında incelenmesi. ÖN HAZIRLIK 1) Bit, Bps, BER, Kanal, Kanal

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri Bölüm 12 Demodülatörleri 12.1 AMAÇ 1. Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. 2. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi. 12.2 TEMEL KAVRAMLARIN

Detaylı

Bölüm 17 Manchester CVSD

Bölüm 17 Manchester CVSD Bölüm 17 Manchester CVSD 17.1 AMAÇ 1. Bit senkronizasyonunda Manchester datasının görevinin incelenmesi. 2. Manchester kodlayıcısı ve dekodlayıcısının çalışma prensiplerinin incelenmesi. 3. Manchester

Detaylı

ANALOG HABERLEŞME. Taşıyıcı işaretin genliği bilgi işaretine göre değiştirilirse genlik modülasyonu elde edilir.

ANALOG HABERLEŞME. Taşıyıcı işaretin genliği bilgi işaretine göre değiştirilirse genlik modülasyonu elde edilir. BÖLÜM 3 GENLİK MODÜLASYONU 3.1 Çift Yan Bant Genlik Modülasyonu Tanımı Taşıyıı işaretin genliği bilgi işaretine göre değiştirilirse genlik modülasyonu elde edilir. 3.1.1 Çift Yan Bant Genlik Modülasyonu

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri 5.1 AMAÇ 1. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan band modüleli işaretlerin nasıl üretildiğinin öğrenilmesi. 2. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemciler Laboratuarı MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1) GİRİŞ Analog işaretler analog donanım kullanılarak işlenebilir. Bunun yanında analog

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#9 Alan Etkili Transistörlü Kuvvetlendiriciler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2016

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre 6.C. KOD ÇÖZÜCÜLER (DECODER) İkilik sayı sisteminde kodlanmış bilgileri, anlaşılması ve değerlendirilmesi daha kolay bilgilere dönüştüren devrelere Kod Çözücü denir. Kod Çözücüler (Decoder), Kodlayıcıların

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III. DENEY 1b.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III. DENEY 1b. GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III DENEY 1b. SICAKLIK KONTROLÜ Denevin Amacı Kontrol teorisini sıcaklık kontrol sistemine

Detaylı

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

Işık hızının ölçümü 2.1.01-01

Işık hızının ölçümü 2.1.01-01 Geometrik Optik Optik -01 Neler öğreneceksiniz? Kırınım indisi Dalga boyu Frekans Faz Modülasyon Elektrik alanı sabiti Manyetik alan sabiti Prensip: Işığın yoğunluğu bir yüksek frekans ile değiştirilir

Detaylı

I. HSBS KURUM AYARLARI

I. HSBS KURUM AYARLARI HALK SAĞLIĞI BİLGİ SİSTEMİ(HSBS) I. HSBS KURUM AYARLARI HSBS sistemine giriş yapıldıktan sonra kurum ayarlarına tıklanarak kuruma ait gerekli bilgiler kurum sorumlusu tarafından bir defaya mahsus olarak

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA A. DENEYİN AMACI : Protoboard kullanımını öğrenmek ve protoboard üzerinde basit direnç devreleri kurmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. DC güç kaynağı, 2. Multimetre, 3. Protoboard, 4. Değişik

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ Öğrencilerin tasdikname ve öğrenim belgelerinin sol alt köşesinde e-okul logosu var ise bu durumdaki öğrencilerin girişleri e-okul sisteminden alınmalıdır. tasdikname ve öğrenim

Detaylı

ÜÇGEN,TESTERE işaret ÜRETEÇLERi VE veo

ÜÇGEN,TESTERE işaret ÜRETEÇLERi VE veo Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Lab. 2 ÜÇGEN,TESTERE işaret ÜRETEÇLERi VE veo. Ön Bilgiler. Üçgen Dalga işaret Üreteci Üçgen dalga işareti kare dalga işaretinin

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELLERİNİ HESAP TABLOLARI (SPREADSHEETS) İLE ÇÖZME Hesap tablosu programlarının (Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 ve Borland's

Detaylı

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Yalıtkanlık ve Önemi KONULAR 2. Yalıtkanlık Direncinin Ölçülmesi 16.1.Yalıtkanlık ve Önemi 16.1.1.Toprak ve Yalıtkanlık Direnci Ölçen Aletler Büyük yalıtkanlık

Detaylı

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz.

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz. Bölge (Zone) Bölge nesnesi kullanılarak tapınak çevresinde gölgeli, ürpertici bir ortam yaratılmış. Yine bölge nesnesi kullanılarak mağara ortamının karanlık olması sağlanmış. Bu da ortamının gerçekliği

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

KONTROL ORGANI VE S STEMLER :

KONTROL ORGANI VE S STEMLER : KONTROL ORGANI VE S STEMLER : Open and Closed Loop Control(Aç k ve kapal Çevrim) KONTROL STEMLER : 1) Aç k çevrim Kontrol sistemleri 2) Kapal Çevrim Kontrol Sistemleri Kontrol Sistemlerin kullan lmas ve

Detaylı

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI 4. TEMEL DİJİTAL ELEKTRONİK 1 Yarı iletkenlerin ucuzlaması, üretim tekniklerinin hızlanması sonucu günlük yaşamda ve işyerlerinde kullanılan aygıtların büyük bir bölümü dijital elektronik devreli olarak

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM 1 Amaç, Kapsam ve Tanımlar 1 Madde 1 - Amaç 1 Madde 2 - Kapsam 1 Madde 3 - Tanımlar 1 İKİNCİ BÖLÜM 2 UBAN Yapısı,

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

R-2R LADDER SWITCHES 8-BIT DAC SUCCESSIVE APPROXIMATION REGISTER 3-STATE BUFFERS

R-2R LADDER SWITCHES 8-BIT DAC SUCCESSIVE APPROXIMATION REGISTER 3-STATE BUFFERS MİKROİŞLEMCİ UYUMLU A/D VE D/A ÇEVİRİCİLER A/D ve D/A çeviricilerin pratikte sıkça kullanılan türlerinden biri de mikroişlemci uyumlu olanlarıdır. Şekil.'de ZN8 D/A çeviricinin çalışma prensip şeması verilmiştir.

Detaylı

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY NO: 1 DENEY GRUBU: C DİRENÇ ELEMANLARI, 1-KAPILI DİRENÇ DEVRELERİ VE KIRCHHOFF UN GERİLİMLER YASASI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 10 Ω direnç 1 adet 2. 100 Ω direnç 3 adet 3. 180 Ω direnç 1 adet 4.

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00 Müşteri : Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sok. No: 14 K2 Plaza Kat: 11 Kadıköy 34742 İstanbul Türkiye Konu : Seçilen Yakıt Özelliklerin Belirlenmesi için Dizel Yakıtlara İlişkin Testlerin, Doğrulanması

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

SÜPER HETERODİN (HETERODYNE) ALICI PRENSİBİ (FREKANS DEĞİŞTİRMELİ ALICI)

SÜPER HETERODİN (HETERODYNE) ALICI PRENSİBİ (FREKANS DEĞİŞTİRMELİ ALICI) SÜPER HETERODİN (HETERODYNE) ALICI PRENSİBİ (FREKANS DEĞİŞTİRMELİ ALICI) AM alııların hemen hemen tamamı süper heterodin alııdır. Yüksek kaliteli ve ekonomiktir. Süper heterodin alıı iki ana fonksiyonu

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI

BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI Giriş (kaynak) ile çıkış (yük) arasında seçilen frekansların iletilmesi ya da süzülmesi için kullanılan iki kapılı devrelere rezonans devreleri adı verilir. İdeal seri ve paralel

Detaylı

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN Vektör Uzayları Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Matematik ve mühendislikte birçok uygulamaları olan cebirsel yapılardan vektör uzayı ve alt uzay kavramlarını

Detaylı

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Konuları Giriş Genel olarak sentaks tarifi Sentaks tarifinin matematiksel yöntemleri Özellik gramerleri (Attribute Grammars) Programların anlamını

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 7 Deney Adı: Asenkron Seri İletişim Arabirimi (ASİA) Deney Tarihi: 15.11.2002 Grup:

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu

ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu ELEKTRİKSEL BAĞLANTI ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu Bağlantı yapılmayan hiçbir yere köprüleme yapmanıza gerek yok. Bağlantilarınızda Nice marka ürünleri kullanmanızda fayda vardır. SMX2 Bağlantısı

Detaylı

ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi

ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi Kullanım kılavuzu ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi Renk: 7015 Copyright H:Heinzer GmbH 1 Yağın yenilenmesi sonucu sistem temizlenmez; sadece yağın kalitesi iyileşir. Bu

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme I Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Page 1. Page 3. Not: Doğrusal ölçüde uzunlukların ölçülendirilmesi şekildeki gibidir.

Page 1. Page 3. Not: Doğrusal ölçüde uzunlukların ölçülendirilmesi şekildeki gibidir. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Ölçülendirmenin Gereği ve Önemi Parçaların üretimi için gerekli değerlerin belli kurallara göre resme (görünüşlere) yansıtılması işlemine ölçülendirme denir.

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

Sensörler Veri İletişimi. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler Veri İletişimi. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Veri İletişimi Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Veri İletişimi Veri iletişimi, sayısal olarak kodlanmış bir bilginin iki cihaz arasında aktarılmasıdır. Paralel ve Seri İletişim Bir veriyi iki nokta arasında

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ Genel: Derz sözcüğü bir sistemi oluşturan parçaların birleştirildiği, yapıştırıldığı çizgi şeklindeki bölümleri tanımlar. Derzler dar ya da geniş, yatay ya

Detaylı

1. LİNEER PCM KODLAMA

1. LİNEER PCM KODLAMA 1. LİNEER PCM KODLAMA 1.1 Amaçlar 4/12 bitlik lineer PCM kodlayıcısı ve kod çözücüsünü incelemek. Kuantalama hatasını incelemek. Kodlama kullanarak ses iletimini gerçekleştirmek. 1.2 Ön Hazırlık 1. Kuantalama

Detaylı

EEM 202 DENEY 5 SERİ RL DEVRESİ

EEM 202 DENEY 5 SERİ RL DEVRESİ SERİ RL DEVRESİ 5.1 Amaçlar i, v, v R ve v L için RMS değerlerini hesaplama Seri RL devresinde voltaj ve empedans üçgenlerini tanımlama Seri RL devresinin empdansının kazanç ve faz karakteristiklerini

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 6. Hafta Oda Akustiği Sesin Oda İçerisinde Yayınımı Akustik olarak sesin odada yayınımı için, sesin dalga boyunun hacmin boyutlarına göre oldukça küçük olması gerekmektedir.

Detaylı

DENEY 2. Şekil 1. Çalışma bölümünün şematik olarak görünümü

DENEY 2. Şekil 1. Çalışma bölümünün şematik olarak görünümü Deney-2 /5 DENEY 2 SĐLĐNDĐR ÜZERĐNE ETKĐ EDEN SÜRÜKLEME KUVVETĐNĐN BELĐRLENMESĐ AMAÇ Bu deneyin amacı, silindir üzerindeki statik basınç dağılımını, akışkan tarafından silindir üzerine uygulanan kuvveti

Detaylı

Risk Yönetimi. Gürcan Banger

Risk Yönetimi. Gürcan Banger Risk Yönetimi Gürcan Banger Risk Yönetimine giriş Bu sunumun amacı, sivil toplum alanında hizmet tedarik projelerinde, süreç boyunca ortaya çıkması muhtemel risk alanlarının tespiti ve takibi ile oluşabilecek

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ İçindekiler Tablosu... 1 KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KULLANICI KLAVUZU(OKUL)... 3 1.ETS (Evrak Takip Sistemi )Nedir?... 3

Detaylı

DD25B. VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw

DD25B. VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw DD25B VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw 360 görüş alanı En uygun şekilde yerleştirilmiş kızaklı koltuk, açılı silindir yatakları ve eğimli motor kaputu tasarımına sahip DD25B sektörde öncü,

Detaylı

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ FOTOGRAMETRİ II FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği Programlamaya giriş ve algoritma kavramları Basit ve karmaşık veri tipleri Program kontrol komutları (Döngü ve şart yapıları) Diziler ve karakterler Pointerler Fonksiyonlar

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM BAŞLANGIÇ REHBERİ KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM LEXPERA Yeni Nesil Hukuk Bilgi Sistemi, hukuki araştırmalarınızı

Detaylı

AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ

AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ Bayram KILIÇ Arzu ŞENCAN ŞAHİN Osman İPEK ÖZET Bu çalışmada, aynı çalışma şartlarında çalışan tek kademeli soğutma

Detaylı

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır?

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır? OE - OKEK Test -1 1. OE(16, 0, 8) kaçtır? A) ) ) ) 6 E) 8 6. OKEK( 1, 0) kaçtır? A) 10 ) 160 ) 180 ) 10 E) 0. OE(56, 10, 80) kaçtır? 7. OE, 15 5 kaçtır? A) 1 ) 0 ) ) 8 E) A) 75 ) 75 ) 5 ) 5 E) 5. OKEK(10,

Detaylı

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 2013-2014 eğitim-öğretim yılında derslerin kesimi tarihinden Temmuz ayının ilk iş gününe kadar İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında görev yapan

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması

AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması Hazırlayanlar Uzman Hakan

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

1. Toplam talep eğrisi için aşlağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Toplam talep eğrisi için aşlağıdakilerden hangisi doğrudur? SORULAR 1. Toplam talep eğrisi için aşlağıdakilerden hangisi doğrudur? A. Bir ekonominin tüm fiyat seviyelerinden talep ettiği ara malların toplam miktarıdır. B. Bir ekonominin tek fiyat seviyesinden talep

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI MALZEME KUSURLARI Deformasyonda Birinci Özelliğe Sahip Hatalar: A. Noktasal Hatalar: Kafes düzeninin çok küçük bölgelerindeki (1-2 atom boyutu) bozukluğa verilen addır. Bunlar ; 1. Boşluklar : Kafeslerde

Detaylı