YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-I: (DETERMİNİSTİK MODELLER)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-I: (DETERMİNİSTİK MODELLER)"

Transkript

1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-I: (DETERMİNİSTİK MODELLER) DOĞUŞU VE TARİHİ GELİŞİMİ Yöneylem Araştırması nın, organizasyonların ve kuruluşların yönetiminde bilimsel bir metot olarak ortaya çıkışı II. Dünya Savaşı yıllarına dayanmaktadır. II. Dünya savaşı sırasında İngiliz askeri yetkilileri bilim-adamları ve mühendislerden bazı askeri problemleri analiz etmelerini istediler. Bu problemlerin başlıcaları radarların geliştirilmesi, konvoy, bombalama, anti-denizaltı harekâtlarının yönetimi, vb idi. Burada amaç, kıt kaynakların çeşitli askeri operasyonlara ve bunların çeşitli faaliyetlerine en etkin bir şekilde atanmasıydı. Böylece o zamanlar askeri harekâtlara matematik ve bilimsel metotların uygulanması Yöneylem Araştırması olarak adlandırılmıştı. Sonraki yıllarda askeri yöneylem araştırması ekiplerinde yer alanlar, endüstrideki problemlerin de aynı yöntemler ile çözülebileceğini görmüşlerdir. Bu konuda bilim adamları teşvik edilmiş ve desteklenmiş, bunun sonucu önemli gelişmeler sağlanmıştır. İlk gelişmeyi 1947 yılında George Dantzig isimli bilim adamı, doğrusal programlama problemlerinin çözümü için kullanılan Simpleks Metodu nu geliştirmek suretiyle başlatmıştır yılından itibaren ilk önce İngiltere de sonra da Amerika Birleşik Devletleri nde yöneylem araştırmasının çeşitli endüstriyel kuruluşlarda uygulanmasına başlanmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Ardından tüm dünyada uygulanmış ve uygulanmaya da devam etmektedir. Günümüzde Yöneylem Araştırması ifadesi genellikle Yönetim Biliminde yer alır ve karar verme sürecine bilimsel bir yaklaşım olarak bilinir. Bu yaklaşımda, kıt kaynakları ihtiyaçlara göre tahsis ederek sistemin çalışabileceği en iyi şartların belirlenmesine çalışılır. TANIMI Yöneylem Araştırmasını çeşitli şekillerde tanımlamak mümkündür. Genel bir ifade olarak kıt kaynakları ihtiyaçlara göre tahsis ederek sistemin çalışabileceği en iyi (optimum) şartların belirlenmesine Yöneylem Araştırması denmektedir.

2 İngiliz Yöneylem Araştırması Derneğinin (British Operational Research Society) yaptığı tanıma göre: Yöneylem Araştırması, insan, makine, para, ve malzemeden oluşan, endüstri, ticari, resmi ve askeri sistemlerin yönetiminde karşılaşılan problemlere modern bilimin uygulanmasıdır. Kısaca ve öz olarak belirtmek gerekirse Yöneylem Araştırmasını daha iyinin bilimi şeklinde ifade etmek mümkündür. O halde Yöneylem Araştırması, daha iyi karar vermeye yardımcı olmak için ileri analitik yöntemlerin uygulanması disiplinidir. İngilizce Operations Research olarak ifade edilen Yöneylem Araştırması ilk önceleri dilimize Harekat Araştırması olarak geçmiş, daha sonraları Yöneylem Araştırması olarak kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce ifadesindeki Operations ile kastedilen organizasyonlarda ve kurumlardaki her türlü operasyonlarda ve faaliyetlerde karşılaşılan problemlerdir. Research ile de bu problemlerin çözümün araştırılması, matematiksel ve bilimsel metotların uygulanmasıdır. METODOLOJİSİ Yöneylem Araştırması (YA) bir organizasyondaki veya sistemdeki problemin çözümünde kullanıldığı zaman şu 7 adım izlenir: Adım 1: Problemi açıkça tanımlamak YA analizi yapan bir kimse öncelikle sistemin problemini belirlemeli ve bunun çözümünü yönetimin amaçlarına göre gerçekleştirmelidir. Örnek bir problem olarak; bir banka yöneticisinin müşteri hizmetleri aksamadan veznedarların maaşlarından ortaya çıkan masrafların düşürülmesinin bir YA yöntemi ile gerçekleştirilmesini istemektedir. Yöneticilerden alınan bilgiye göre, bankanın hedefleri neler olabilir? Burada 3 mümkün durum ortaya çıkar: 1. Banka yönetimi, müşteri ortalama bekleme süresi en fazla 3 dakika olmak üzere haftalık veznedar ücretinin minimize edilmesini (en küçüklenmesini) isteyebilir. 2. Banka yönetimi, bütün müşterilerin yalnız % 5 inin bir veznedarı 3 dakikadan fazla beklemesini sağlamak üzere, haftalık ücretin minimize edilmesini isteyebilir.

3 3. Banka yönetimi, veznedarların haftalık ücretlerinin 1000 nin üzerinde olmasını ve bir müşterinin bir veznedarı ortalama bekleme süresinin minimum olmasını arzu edebilir. YA analisti aynı zamanda bankanın hedeflerinin başarılmasında etkili olacak işlemler konusunda bankanın görüşlerini de belirlemelidir. Bunlara örnek olarak, ortalama süre açısından; Bankaya saatte gelen müşteri sayısı kaçtır? Daha fazla müşteri uygun servis için daha fazla veznedar gerektirecektir. Bir veznedar saatte kaç müşteriye hizmet verebilir? Banka hedeflerinin başarılmasını etkileme açısından birkaç vezne yerine tek veznenin tercih edilmesi durumunda bekleyen kaç müşteri vardır? Her bir veznedarın bir hattı varsa, müşteriler daima en kısa olan hatta mı geçeceklerdir? Eğer hatlardan birisi veya diğeri çok uzun ise, müşteriler hatlar arasında geçiş yapacaklar mıdır? Analist sistemin problemini etkileyen parametrelerine ait tahmini değerleri gözlemleyerek toplar. Adım 2: Sistemi Gözlemlemek ve Analiz Etmek Banka örneğimize göre toplanması gereken sistem parametrelerine ait tahmini değerler şunlar olacaktır: Ortalama açısından, saatte gelen müşteri sayısı kaçtır? Müşterilerin geliş oranı (hızı) günün zamanına bağlı mıdır? Ortalama olarak, saatte bir vezneden servis alabilen müşteri sayısı kaçtır? Bir vezneden servis alan müşterilerin geliş hızı bekleme hattındaki müşterilerin sayısına bağlı mıdır? Müşteriler daima en kısa hatta mı geçerler? Uzun bekleme hattı oluştuğunda, müşteriler genellikle en kısa hatta geçer mi? Adım 3: Problemin Matematik Modelini Oluşturmak Bu adımda analist problemin bir matematik modelini geliştirir. Banka örneğimizde aşağıdaki değerlerin tahmin edilmesiyle bir matematik model geliştirilmelidir:

4 Wq= Müşterinin hatta ortalama bekleme süresi. P= bir müşterinin bekleme hattında en az 3 dk. geçirme olasılığı. Bu değerler aşağıdaki şu parametrelerin bilinmesine dayanır: λ: Bankaya saatte gelen ortalama müşteri sayısı. μ: Bir veznedarın saatte hizmet verdiği müşteri sayısı. s : Bankadaki veznedar sayısı. Bu değer ve 4 parametreye bağlı olarak kurulan matematik model aşağıdaki gibi elde edilir. Bu model, bekleme hattı probleminin analitik modelidir. Wq= λ / [μ-( μ- λ)] Buradaki model yardımıyla Wq ortalama müşteri bekleme süresi kontrol edilmeye çalışılacaktır. Bazı durumlarda parametre ve değerlerin belirlenmesi ve tahmini karmaşık olabilmektedir. Örneğin; eğer müşteriler hatlar arasında geçiş yapıyorlarsa bir benzetim modeli geliştirilmelidir ki bu model fiili sistemin davranışına bir bilgisayar yardımıyla yaklaşılarak elde edilebilir. Adım 4: Modeli Doğrulamak ve Değer Tahmininde Kullanmak Adım 3 te geliştirilmiş olan matematik model çeşitli durumlarla ilgili değerlerin elde edilmesinde kullanılarak, bu değerlerin gerçek-fiili değerlere ne kadar yakın olduğu test edilmelidir. Banka örneğimizde Wq formülünün ne kadar geçerli olduğunu hesaplanan değerlerle geliştirilen matematik model test edilmelidir. Eğer Wq ve P ye ait bulunan değerler gerçek değerlere beklenen yakınlıkta değilse yeni bir model gereklidir. Bu durumda adım 2 veya adım 3 e dönülerek fiili değerlere daha yakın değerler verebilecek yeni model geliştirilir. Adım 5: Uygun Bir Alternatif Seçmek Verilen bir model ve bununla ilgili alternatiflerden, sistemin hedeflerini en çok bir araya getiren bir seçenek seçilmelidir. Örnek olarak, banka örneğimizde, Ortalama Müşteri beklemelerini en fazla 3 dk. olmasını sağlayacak haftalık ücretleri minimize edecek (en aza indirecek) çalışma politikası belirlenmelidir.

5 Bazen mevcut seçenekler kümesi bazı kısıtlara (sınırlamalara) bağlıdır. Kabul edelim ki, banka tüm süre ve belirli sürelerde çalışan veznedarlar olsun. Ve varsayalım ki belirli süre çalışanlardan daha düşük maliyetli olsunlar. Fakat tam süre çalışanlardan daha yavaş çalışıyor olsunlar. Aşağıdaki sınırlamalara (kısıtlara) göre müşterinin ortalama bekleme süresi minimize edilmek isteniyor: 1. Haftalık veznedar ücretleri en çok 2000 TL olabilir. 2. Belirli süre çalışan veznedarlar en fazla haftalık toplam çalışma saatinin 1/4 ü kadar çalışabilirler. Çoğu durumlarda en iyi seçeneğin sağlanması mümkün olmayabilir veya çok maliyetli olabilir. Örneğin, mikro bilgisayar satın almayı düşünen bir firma aşağıdaki ölçütleri en iyi sağlayan bir bilgisayar satın almak isteyebilir: 1. En ekonomik bilgisayar 2. Kullanım Kolaylığı 3. En çok kullanılan yazılım imkânı 4. İşletim hızı Fakat bu ölçütlerin tamamını aynı anda sağlayan bir bilgisayar da yoktur. Bu duruma göre incelemeye aldığımız 3 bilgisayar olduğunu kabul edelim. Bunlardan; A Bilgisayarı, 2 ve 4 ölçütlerine göre 1 ve 3 ölçütlerini daha iyi sağlayabilmektedir. B Bilgisayarı, diğerlerinde biraz iyi iken 2 ve 4 ölçütlerinde çok daha iyi olabilmektedir. C Bilgisayarı bütün ölçütlerde en iyi ikinci özellikleri taşıyabilmektedir. Buna göre Hangi bilgisayar firma hedeflerinin tamamını en iyi bir araya getirecektir? Bu ancak çok ölçütlü Karar Verme Teorisi yardımıyla cevaplanabilen zor bir sorudur. Adım 6: Çalışma sonuçlarını yönetime sunmak Bazı durumlarda birkaç seçenek bulunmalı ve organizasyon bunlardan en iyilerini bir araya getiren durumu seçmelidir.

6 Adım 7: Uygulamak ve önerileri değerlendirmek Eğer organizasyon çalışmayı kabul ederse tavsiyeleri de kabul edecektir. Sistem, hedefleri bir araya toplayan tavsiyeleri belirginleştirmelidir. Banka örneğimize göre; müşterilerin en çok % 5 inin 3 dakikadan fazla beklemesi hedef olarak alınabilir. Analistin tekliflerinin tamamlanmasından sonra, müşterilerin % 80 i bekleme hattında 3 dakikadan fazla beklerler. Bankanın hedefi açık bir şekilde yerine getirilememiştir ve analistsin Adım 1, 2, 3 e geri dönmelidir. Adım1. Problemi açıkça tanımlamak Adım2. Sistemi gözlemlemek ve analiz etmek Adım3. Problemin matematiksel modelini oluşturmak Adım4. Modeli doğrulamak ve değer tahmininde kullanmak Adım5. Uygun bir alternatif seçmek Adım6. Çalışma sonuçlarını yönetime sunmak Adım7. Uygulamak ve önerileri değerlendirmek Şekil-1: Yöneylem araştırması metodolojisinin adımları ve aralarındaki ilişki.

7 TEMEL KARAKTERİSTİKLERİ 1. Geniş bir uygulama alanına sahiptir 2. Bilimsel bir yaklaşım ortaya koyar 3. Geniş bir bakış açısına sahiptir 4. Optimal çözüme odaklanmıştır 5. Disiplinler arası çalışma ve ekip işidir YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINDA KARAR VERME VE MODELLEME Karar Modelleri: YA, karar problemlerinin analizi ve modelinin kurulmasını bir Matematik Model kullanılarak birleştirir. Burada matematik modellerin çözümü, model kurmaya göre daha çok yer tutar. Böyle modellere Karar Modelleri adı verilir. Karar Modellerinin Elemanları: Karar Modeli; problemin bütün karar alternatiflerini sistematik olarak belirleyen ve değerlendirilmesini sağlayacak olan karar problemini özetleyen bir araçtır. Karar; elde mevcut seçenekler arasından en iyi alternatifi seçerek ulaşılan hükümdür. Karar Verme Sürecinin Temel Elemanları: Karar Alternatifleri (olabilir mümkün durumlar) Problem Kısıtları (sınırlayıcı şartlar) Hedef Kriterleri / Amaç Fonksiyonu Örnek Bir Karar Problemi: Bir iş adamının 5 haftalık bir periyotta çeşitli zamanlarda alacağı uçak bilet fiyatları değişmektedir. İş adamı bu dönemde her hafta oturduğu Ankara dan İstanbul a Pazartesi uçakla gidip Çarşamba günü geri dönecektir.

8 Çarşamba günü alınan gidiş-dönüş bileti Pazartesi alınan gidiş-dönüş biletinden %20 indirimli olmaktadır. Yalnız bir kere gidiş veya dönüş bileti Normal gidiş-dönüş bilet fiyatının %75 idir. Normal gidiş-dönüş bileti fiyatı 900 TL dır. Buna göre bu iş adamı 5 hafta boyunca yol masrafını en düşük maliyete indirebilmesi için hangi günlerde hangi bileti almalıdır? Alternatif maliyetleri inceleyelim. Problemin Karar Alternatifleri: Alternatif 1: Her hafta Pazartesi Ankara-İstanbul-Ankara Normal Gidiş-Dönüş bileti alabilir. Burada indirim yoktur. Alternatif 2: 1. Hafta Pazartesi Ankara-İstanbul Gidiş, ilk 4 hafta Çarşamba İstanbul- Ankara- İstanbul Gidiş-Dönüş, 5. Hafta Çarşamba İstanbul-Ankara Dönüş bileti alabilir. Alternatif 3: 1. Haftadan önceki hafta Çarşamba dan 1. Hafta Pazartesi için Ankara- İstanbul Gidiş (tek bilet) ve 5. Hafta Çarşamba için İstanbul-Ankara Dönüş (tek bilet), ilk 4 hafta Çarşamba için İstanbul-Ankara-İstanbul Gidiş-Dönüş şeklinde 4 bilet alabilir. Dolayısıyla 5 Gidiş-Dönüş biletini Çarşamba günü alarak tüm biletlerden en fazla=max indirimden yararlanacaktır. Problem kısıtlarını sağlayan 3 alternatifin her biri çözüm olabilir. Böyle kabul edilebilir alternatiflere Mümkün (olurlu) Çözümler (feasible solutions) adı verilir. Bunların dışındaki alternatifler Mümkün Olmayan (olursuz) Çözümler (infeasible solutions) olarak adlandırılır. Şimdi mümkün çözümleri ele alırsak; 1. alternatifin maliyeti = 5 * 900 = 4500 TL 2. alternatifin maliyeti = 0.75 * * (0.8 * 900) * 900 = 4230 TL 3. alternatifin maliyeti = 5 * (0.8 * 900) = 3600 TL sonuçlarını elde ederiz. Bu değerlendirmeye göre 3. Alternatif en düşük maliyetli çözümdür. Böyle en iyi şartı (şartları) sağlayan çözüme Optimum Çözüm denir.

9 Çözüm olabilecek diğer olurlu (mümkün) çözümler-(alternatifler) ise Alt Optimal Çözümler (suboptimal solution) olarak ifade edilir. MODELLEME SANATI: Model, bir problemin karar değişkenleri veya bağımsız değişkenleri ile ifade edilen kısıtlar ve amaç fonksiyonunun bütünü olarak tanımlanır. Değişken ve Kısıtlar gerçek sistemi ancak belirli bir oranda temsil ederler. Model kurulması amacıyla gerçek sistemin basitleştirilmesi baskın durumdaki değişken ve kısıtların belirlenmesiyle gerçekleşebilir. Gerçek sistemin davranışını kontrol eden baskın faktörlerin yani değişen, kısıt ve parametrelerin belirlenmesiyle gerçek durumdan ortaya çıkarılan sistem Varsayılan Gerçek Sistemdir. YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI MODELLERİNİN TİPLERİ: YA da modellerin etkin çözümü için tiplerinin bilinmesi uygulanacak yöntem açısından kolaylık sağlayacaktır. Böylece YA modellerinin özel sınıflarının çözümü için kullanılan algoritmalar Doğrusal, Tamsayılı, Dinamik, Stokastik ve Doğrusal Olmayan Programlama olarak sayılabilir. YA uygulamalarının çoğunda kabul edilmiştir ki; modelin amaç ve kısıtları karar değişkenlerinin fonksiyonu olarak matematik bir ifadeyle gösterilebilir. Böyle ifadelere Matematik Modeller adı verilir. Modelleme sistemlerine farklı bir yaklaşım ise simülasyonun veya benzetimin kullanımıdır. Bu yöntemle girdi ile çıktı arasında açık bir şekilde ifade edilemeyen ilişkileri kuran modeller Simülasyon veya Benzetim Modelleri olarak bilinir.

10 Bu modeller, daha çok IF / THEN şeklindeki, iyi tanımlanan (mantıksal) ilişkiler arasında bağ kuran modellerdir. Her iki model karşılaştırıldığında; karmaşık ve belirlenemeyen ilişkilerin bulunduğu durumlarda Simülasyon Modelleri, açıkça belirlenebilen ilişkilerin bulunduğu sistemlerde ise Matematik Modeller in kullanışlı olduğu görülmüştür. Modellerin temsil ettiği veriler kesin olarak bilinemeyebilir. Böyle durumlarda veriler Olasılık Dağılımları yardımıyla tahmin edilir. Bu şekilde, modellerin sahip olduğu değerler açısından incelendiğinde; Olasılık (ihtimali) değerlere dayanan modellere Probabilistik veya Stokastik Modeller, açıkça belirlenen değerlere dayanan modellere ise Deterministik Modeller adı verilir. YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINDA HESAPLAMA İŞLEMLERİ: YA da belirgin 2 tip hesaplama vardır: Bunlar Simülasyon (Benzetim) ve Matematik Modeller ile ilgilidir. Simülasyonda arzu edilen güvenli sonuçlara ulaşmak için yeterli derecede bilgisayar zamanı gereklidir. Önceleri bu konuda zorluklarla karşılaşılırken, sonraları bunu bilgisayarlar yardımıyla kolaylıkla sağlandığı görülmüştür. Matematik Modellerle ilgili hesaplamalar yapısı gereği iterativ (adım adım) yaklaşım ile gerçekleştirilir. Böylece adım-adım yaklaşılarak optimum (en iyi) çözüme ulaşılabilir. Ancak Matematik Modellere uygulanacak mevcut çözüm algoritmaları ile her zaman optimum (en iyi) çözüme yaklaşılamayabilir. Bunun 2 nedeni vardır: Teorik olarak optimuma yaklaşımı ispatlanmış olan algoritma gerçekte bunu sağlamayabilir. Eğer iterasyonlar, optimum çözüme ulaşmadan durmuşsa doğru optimumu elde etme her zaman mümkün olmayabilir. Matematik Modelin karmaşıklığı bir çözüm algoritması tasarlamaya imkân vermeyebilir. Bu durumda, model böylesi bir algoritma ile çözülmeyebilir. Bu gibi durumdaki problemlerin çözümünde optimallik garanti değildir. Böyle belirsizlik durumlarında probleme iyi bir çözüm bulabilmek için kullanılan yöntemler Sezgisel (Heuristics) Yöntemler adı ile bilinir. Sezgisel Yöntemin avantajı diğer tüm algoritmalarla karşılaştırıldığında daha az hesap yapılmasıdır. Fakat buna karşılık, Sezgisel Yöntem le ulaşılan çözümün optimal çözümden uzakta kalma ihtimalinin yüksek olduğu da gözden uzak tutulmamalıdır.

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

Ders içeriği (10. Hafta)

Ders içeriği (10. Hafta) Ders içeriği (10. Hafta) 10. Makro ekonomik kavramlar 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı 10.2. Makro Ekonominin İlgilendiği Konular 10.3. Ekonomik Süreç 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS KOMPLEKS ANALİZ FM-311 3 / 1.YY 2 2+0+0 3 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA YÖNTEMLER VE DİĞER BİLİM DALLARI AÇISINDAN BİR BAKIŞ

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA YÖNTEMLER VE DİĞER BİLİM DALLARI AÇISINDAN BİR BAKIŞ YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA YÖNTEMLER VE DİĞER BİLİM DALLARI AÇISINDAN BİR BAKIŞ YÖNEYLEM ARAŞTIRMASININ SINIFLANDIRILMASI Yöneylem Araştırması (YA) iki ana yönde dallanmıştır: 1- Uygulama Alanlarına Göre:

Detaylı

NUTRICIA ANNE BEBEK BESLENMESİ

NUTRICIA ANNE BEBEK BESLENMESİ P-B-HRF-011 11.03.2013 0 1 4 NUTRICIA ANNE BEBEK BESLENMESİ PROSEDÜR : YÜRÜRLÜK TARİHİ : 11.03.2013 SAYFA SAYISI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : 3 + 1 kapak : İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜ : GENEL MÜDÜR Not: Şirket

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ )

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ ) AMAÇ: Bu sınav şartnamesi, Turizm, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Sektöründeki yetki kapsamımızdaki yeterliliklerin gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlikleri ölçmek ve değerlendirmek için yapılan sınavların

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI 1. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisine ne denir?

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 VS 1321-1. Maliyet gideri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? MLiYET MUHSEBESi 3. işletmede, (Y) Cinsi malzeme ile ilgili ayına ilişkin bilgiler şöyledir: ) işletmenin sahip olduğu

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI Kamu İhale Kurumu KİK Genel Tebliğinin

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

PAS oyununda, kırmızı (birinci oyuncu) ve beyaz (ikinci oyuncu) şeklinde adlandırılan 2 oyuncu vardır. Oyun şu şekilde oynanır:

PAS oyununda, kırmızı (birinci oyuncu) ve beyaz (ikinci oyuncu) şeklinde adlandırılan 2 oyuncu vardır. Oyun şu şekilde oynanır: PAS (PArola Serisi) Kişi Sayısı: 2 Yaş grubu: 10 yaş ve üstü Oyun Türü: Şifreleme PAS oyununda, kırmızı (birinci oyuncu) ve beyaz (ikinci oyuncu) şeklinde adlandırılan 2 oyuncu vardır. Oyun şu şekilde

Detaylı

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Birsen Özdemir - Müdür / Audit Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Amaç (a) Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılma

Detaylı

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sağlık Hakkı Sağlık, kaliteli yaşamın en temel yapı taşıdır. İnsan

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ

UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ Bu anketin amacı, Alım satıma aracılık ve halka arza aracılık faaliyetleri kapsamında size sunulacak ürün veya hizmetin risklerini anlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olup

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN Vektör Uzayları Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Matematik ve mühendislikte birçok uygulamaları olan cebirsel yapılardan vektör uzayı ve alt uzay kavramlarını

Detaylı

SLCM - Modül (Ders) Yaratılması

SLCM - Modül (Ders) Yaratılması SAP sisteminde Modül (Ders) Yaratılması işlemleri için PIQ_ACSTRUC Bölüm Kataloğu komutu kullanılır. Bu ekranda gerçekleştirilecek tüm işlemlerde geçerlilik tarihinin doğru belirlenmesi önemlidir. Geçerlilik

Detaylı

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 22 Aralık 214 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 214 eğitim yılında doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu. Öğrencilerin staj yaptıkları firmaların doldurduğu

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

MS PROJECT 2003 ĠLE PLANLAMA VE PROJE YÖNETĠMĠ EĞĠTĠMĠ

MS PROJECT 2003 ĠLE PLANLAMA VE PROJE YÖNETĠMĠ EĞĠTĠMĠ MS PROJECT 2003 ĠLE PLANLAMA VE PROJE YÖNETĠMĠ EĞĠTĠMĠ Eğitimin Ücreti: Danışınız veya linke tıklayınız Eğitimin Süresi: 20 saat Eğitim Günleri: Hafta içi veya Hafta sonu Eğitim Saatleri: Hafta içi 19.00

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 5: Başarılı Bir Yöneticide Bulunan Özellikler ve Bunları Kazanma Yolları P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları

Detaylı

USDJPY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM

USDJPY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM 12 Ocak 2015 USDJPY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM Resesyonda olan Japonya, hükümetin yeni bütçe planıyla birlikte ülke ekonomisini desteklemeye çalışırken resesyondan çıkmasında yollarını arıyor. Japonya

Detaylı

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ Arş.Gör. EMRE ÖZEL 2015 İş Etüdü Nedir? İş Etüdü, işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını sağlamak (gelişme olanağı yaratabilmek) amacıyla, üretim

Detaylı

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları Aracın elektrik sistemine yapılan bütün elektrik bağlantıları merkezi elektrik ünitesinde ve üst yapı konsolunun içine yapılmalıdır. Üstyapı konsolu kabinin içindeki yolcu tarafının üzerindeki panelin

Detaylı

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI 360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI Say2000i kapsamına bu yıl dahil olan idare muhasebe birimlerinden intikal eden sorunlardan, 360 hesabının gelir

Detaylı

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 2013-2014 eğitim-öğretim yılında derslerin kesimi tarihinden Temmuz ayının ilk iş gününe kadar İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında görev yapan

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje 4.01.01.02.028

ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje 4.01.01.02.028 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje.01.01.0.08 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi - Etkileşimli

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi :22.02.2011 Karar No :2011/DK-10/91 Gündem Konusu :İnternetin Güvenli Kullanımı. KARAR : 5809 sayılı Kanunun 4 üncü 6 ncı ve 50 inci maddeleri

Detaylı

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul. «MERHABA DÜNYA» Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.com PROGRAMLAMA NEDİR? Yeni bir dünya için hazırlanın!

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları 1 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi Sayfa 1 / 5 Bu belgede MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi'nin ("Teklif"), hem Microsoft Corporation ( Microsoft ) hem de katılımcı müşteri ( Müşteri ) için uygunluk gereksinimleri

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın BDDK Başkanım, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Borsamız

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Bölüm 11. Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ. (Mergers)

Bölüm 11. Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ. (Mergers) Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ (Mergers) İki veya daha fazla sayıda bağımsız işletmenin, eski kimlik ve tüzel kişiliklerini sona erdirerek, sahip

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Çılgın Yıldızlar. Soru:

Çılgın Yıldızlar. Soru: Çılgın Yıldızlar Ayşe'nin dört adet plastik yıldızı vardır. Her yıldızın büyüklüğü, rengi, kenar kalınlığı ve köşe sayısı farklıdır. Ayşe, yıldızlarını bu özelliklerine göre sıralamayı seviyor. Örneğin,

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak,

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI 1.0 HEDEF Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, 2.0 UYGULAMA ALANI OGYE, KGE İyileştirme ekipleri,

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Mühendisliği SE 346 Bahar 2 2 0 3 6.0 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: RESMÎ GAZETE 29 Temmuz 2015 Sayı : 29429 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: DÜZENLEMEYE DAYALI ERTELEME HESAPLARINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 14) HAKKINDA

Detaylı

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY GENEL AMAÇLAR SAKARYA TB olarak proje desteği ile

Detaylı

6- ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ

6- ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 6- ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 23. Dönem Çalışma Programı nda, Odamız merkez ve şubelerin büro işleyişinde etkinliğini arttırıcı teknik alt yapının güçlendirilerek oda çalışma hedeflerine ulaşılmasına hizmet

Detaylı

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ Öğrencilerin tasdikname ve öğrenim belgelerinin sol alt köşesinde e-okul logosu var ise bu durumdaki öğrencilerin girişleri e-okul sisteminden alınmalıdır. tasdikname ve öğrenim

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre 6.C. KOD ÇÖZÜCÜLER (DECODER) İkilik sayı sisteminde kodlanmış bilgileri, anlaşılması ve değerlendirilmesi daha kolay bilgilere dönüştüren devrelere Kod Çözücü denir. Kod Çözücüler (Decoder), Kodlayıcıların

Detaylı

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir.

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir. SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ DERS 3: YÖNETİM SÜREÇLERİ P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten

Detaylı

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk musikisinde makam tanımları günümüzde çoğunlukla Çargâh makamı temelinde 24 perdeli Arel Ezgi Uzdilek () sistemine

Detaylı

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA A. DENEYİN AMACI : Protoboard kullanımını öğrenmek ve protoboard üzerinde basit direnç devreleri kurmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. DC güç kaynağı, 2. Multimetre, 3. Protoboard, 4. Değişik

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

HAREKET PROBLEMLERİ Test -1

HAREKET PROBLEMLERİ Test -1 HREKET PROLEMLERİ Test -. ir araç saatte 60 km hızla saatte kaç km yol alabilir? ) 560 ) 80 ) 0 60 00 5. ir araç şehrinden şehrine saatte 60 km hızla 0 dakikada gidiyor. una göre, ile şehirleri arasındaki

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS BİLGİSAYAR MİMARİSİ BG-222 2/2 2+1+0 2+1 4 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN Taslak Yönetmelik Hakkındaki Görüşleri Taslağın geneli üzerindeki görüş ve Teklif Yönetmelik Başlığında ; test, kontrol ve kalibrasyon ifadeleri kullanılmıştır.

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -7 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

Biresin CR120 Kompozit reçine sistemi

Biresin CR120 Kompozit reçine sistemi Ürün Bilgi Formu Versiyon 07 / 2010 Biresin CR120 Kompozit reçine sistemi Tooling & Composites Kullanma yerleri Vakum infüzyon ve enjeksiyon için Özellikle yüksek sıcaklık dayanımı gerektiren uygulamalarda

Detaylı

Transfer Fiyatland rmas Uygulamas

Transfer Fiyatland rmas Uygulamas Transfer Fiyatland rmas Uygulamas Transfer Fiyatland rmas ile lgili Gündemdeki S cak Konular 10 Nisan 2008 Dokümantasyon le lgili Süreler Uzayacak M? Dokümantasyona tabi olanlar n kapsam n n geni belirlenmi

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k Matematik Kaygısının Belirlenmesinde Belirtisiz İstatistiğin Kullanılması Doç. Dr. Necla Turanlı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı turanli@hacettepe.edu.tr

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T 50.01 DÖKÜMAN NO TARİH 14.03.2007 04.01.2016-25 REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T 50.01 DÖKÜMAN NO TARİH 14.03.2007 04.01.2016-25 REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 20 13.01.2014 2014 yılı ücretlerinde çimento, uçucukül ve beton belgelendirme fiyatlarına analiz ücretlerinin artışından dolayı %8 lik artış yansıtılmıştır. 21 18.06.2014

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı