1 Giriş. Organizasyon Sahaya Yerleşim

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 Giriş. Organizasyon Sahaya Yerleşim"

Transkript

1 1 Giriş Kritik Yol Yöntemi (KYY) inşaat işlerinin planlaması için özel olarak geliştirilmiş bir yöntemdir. Amerika Birleşik Deletleri'nde inşaat sektörünün gerçekleştirdiği işler ülkenin gayrı safi yurtiçi hâsılasının %10'undan daha fazlasını oluşturmaktadır. Bu kadar büyük bir iş hacmini neredeyse herkesi doğrudan eya dolaylı yollardan etkilemektedir. Bu nedenle ciddi biçimde inşaat işlerinin düzgün biçimde planlamasını gerçekleştirebilen, ne zaman neyin yapılması gerektiğini bildiren bir planlama yöntemine ihtiyaç duyulmaktaydı. İşlerin gerçekleştirilmesi sırasında ister büyük ölçekli olsun, ister küçük ölçekli birçok inşaat şirketinin karşılaştığı karşı konulamaz eya karşı konulması çok zor sorunlar aynıdır. Bunlar, haa e çere koşulları, sendikalar, iş kazaları e artan çere duyarlılığı sayesinde yeni proje ruhsatlarının daha zor alınıyor olması olarak gösterilebilir. İnşaat işlerinin planlanması çok eski dönemlere dayanmaktadır. Mısır e Romalıların gerçekleştirmiş oldukları eserler, suyolları e yolların planlama teknikleri kullanılmadan inşa edilmiş olması düşünülemez. Piramitler, Babil'in asma bahçeleri e birçok eserin inşasında bugün ilkel olarak nitelendirilse de planlama tekniklerinin kullanıldığı bilinmektedir. Süleymaniye e Selimiye camililerinin yapımı sırasında da Mimar Sinan'ın günlük iş programı oluşturduğu e iş çizelgeleri üzerinden yürütülmekte olan işleri denetlediği bilinmektedir. Günümüze kadar ulaşmış ilk bilimsel iş programı yöntemi 1. Dünya Saaşı sırasında Henry Gantt tarafından geliştirilen e Gantt şeması olarak adlandırılan çubuk şeklindeki diyagramlardır. Yöntem ordunun ihtiyacı olan top e benzeri saaş teçhizatının imalatını takip etme amacıyla geliştirilmiş olsa da saaş sonrası çok hızlı biçimde inşaat işlerinin takibinde kullanılmak için adapte edilmiştir. Çubuk şeması kullanılarak aktiitelerin başlangıç e bitiş zamanı e süresi uygun biçimde gösterilebilmektedir. İnşaatta çalışan işçiden kontrolöre her düzeyde personelin kolaylıkla anlayabileceği e işi tarif edebileceği basitlikte e uygun detayda bir iş programı şemasıdır. Organizasyon Sahaya Yerleşim Kazı Temel Döşeme Kaba Yapı Çatı Duarlar Çatı Olukları Dış sıa İç Sıa Taan Boya Yer karosu Mekanik Elektrik tesisatı Tefrişat Süre (Hafta)

2 Yukarıdaki şekilde Gantt şeması biçiminde tek katlı bir yapının iş programı gösterilmektedir. Bu şemada herhangi bir işin başlayabilmesi için hangi işlerin tamamlanmasının zorunlu olduğu kestirilememektedir. Benzer şekilde bir işin belirlenen sürede tamamlanamaması eya işe planlanan günde başlanamamasının iş bitiş süresine etkisinin nasıl e ne kadar olacağı kestirilememektedir. Bu nedenle Gantt şeması planlama sürecinde çok fazla tercih edilmez. Sahip olduğu tüm aantajlara rağmen Gantt şeması günümüzde planlama mühendisleri tarafından çok fazla tercih edilmemektedir. Gantt şemasının uygulamadaki en büyük dezaantajı planlama mühendislerinin iş bitiş tarihine çok fazla odaklanıp şemayı iş bitiş tarihinde bitecekmiş gibi en son iş paketini çizip son aktiiteden ilk aktiiteye doğru planlama yapmalarıdır. Bu durumda oluşan şema iş programından çok gerçekleştirilmesi umulan program olmaktadır. Planlamanın herhangi bir önyargıdan uzak biçimde yapıldığı durumda Gantt şeması Kritik Yol Yöntemi ile aynı düşünce sürecinden geçilerek oluşturulur. Gantt şemasının iş paketleri arasındaki bağımlılıkları e bağımsızlıkları gösterememektedir. Gantt şemasının oluşturan kişi dahi belirli bir süre sonra iş paketleri arasındaki ilişkileri açıklamakta zorlanabilmektedir. Organizasyon Sahaya Yerleşim Kazı Temel Döşeme Kaba Yapı Çatı Duarlar Çatı Olukları Dış sıa İç Sıa Taan Boya Yer karosu Mekanik Elektrik tesisatı Tefrişat Süre (Hafta) Oluşturulan iş programı üzerinde düzeltmelerin yapılması istenebilir. Bu durumda reize edilen plan Gantt şeması üzerinde farklı bir renkle işaretlenir. Gantt şemasında planlamada hedeflenen yapım hızı sahadaki yapım hızından farklı olabilir. Tamamlanma miktarı iş paketini gösteren çubuk diyagramın üzerine tamamlanan orana denk gelen kısmının üzerine '' işareti konularak gösterilir. Aşağıda sunulan Gantt şeması işin başlangıcından itibaren 8 hafta geçtikten sonra işin durumunu göstermektedir. Buna göre şantiye organizasyonu, sahaya yerleşim, kazı, temel, döşeme, kaba yapı, çatı, duarlar e dış sıa planlanan sürede bitirilmiştir. Çatı olukları e elektrik tesisat işleri geri kalmış durumdadır, çünkü ilerlemeyi gösteren '' işareti bugün çizgisinin gerisinde kalmıştır. Mekanik tesisatı işi planlanan duruma göre daha hızlı ilerlemektedir, çünkü '' işareti bugün çizgisinin solunda bulunmaktadır.

3 Geciken işlerin hangi iş paketlerini etkileyeceği Gantt şeması üzerinden anlaşılamaz. Bu nedenle Gantt şeması proje tabalı değil, iş paketi tabanlı bir kontrol getirir. Ayrıca Gantt şeması üzerinde gerçekleşen işlerin işaretlenebilmesi için yeteri kadar yer bulunmamakta e iş paketi sayısının fazla olduğu işlerde ciddi karışıklık oluşabilmektedir. İnşaat işlerinin doğası gereği birden fazla yüklenici ile çalışılır. İş programı işin doğası gereği ana yüklenici tarafından oluşturulur e alt yükleniciler kendi oluşturacakları iş programlarını ana yüklenicinin iş programını temel alarak oluştururlar. Ana yüklenici kendi yürüteceği işleri detaylı biçimde gösterirken alt yüklenicilerin gerçekleştireceği Mekanik e Elektrik tesisatı işlerinin detayı son derece azdır. Alt yüklenici kendisine tahsis edilen süre zarfında yapının mekanik e elektrik işlerini gerçekleştirecek şekilde kendi iş programını detaylı biçimde hazırlar. Organizasyon Sahaya Yerleşim Kazı Temel Döşeme Kaba Yapı Çatı Duarlar Çatı Olukları Dış sıa İç Sıa Taan Boya Yer karosu Mekanik Elektrik tesisatı Tefrişat Süre (Hafta) Ana yüklenici taşeronların mümkün olan en erken zamanda çalışmaya başlamalarını e olabildiğince çok personel istihdam etmelerini ister. Buna karşılık alt yükleniciler ise işe mümkün olduğu kadar geç başlayıp olabildiğince az personelle işi yürütmek isterler. İş süresince ana yüklenici alt yüklenicilerin iş takimine göre hareket etmediklerini e iş programına uymak için yeteri kadar gayret göstermediklerini düşünürler. Alt yükleniciler ise ana yüklenicinin kendilerine çalışabilmeleri için yeteri kadar geniş alan bırakmadıkları için işi hızlandıramadıklarını e bu nedenle iş takiminin gerisinde kaldıklarını düşünürler. Birçok inşaat işinde gerçek durum bu iki düşüncenin ortasında kalmaktadır. Kritik Yol Yöntemi ile yapılan iş programların bu çeşit çakışma e tartışmalar yaşanmamaktadır. Gantt şemasının bir sıkıntısı projenin başında üzerinde çok çalışıldığı halde projenin ilerleyen safhalarında çok fazla kullanılmamasıdır. İşin başında mühendis, mimar e işeren birlikte Gantt şemasını hazırlarlar ancak iş başladıktan sonra gerçekleşen işlerin plana uymaması durumunda iş programının reize edilmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen birkaç reizeden sonra Gantt şeması son derece kullanışsız bir iş programı haline gelmektedir. Bu nedenle işin ortalarına gelindiğinde Gantt şeması ile oluşturulan iş programı terk edilir e programsız biçimde iş yürütülür.

4 Gantt şemasının dezaantajları aşağıda belirtildiği şekilde özetlenebilir; Planlama e iş programının hazırlanması aynı anda gerçekleştirilir. Gantt şemasının çok basit oluşu göreceli olarak uzun süren işlerde yaşanabilecek iş programından sapmaların zamanında saptanmasını engellemektedir. Gantt şeması üzerinde iş paketleri arasındaki bağımlılık ilişkileri gösterilmez. Bu nedenle bir iş paketinde görülebilecek gecikmenin diğer iş paketleri e proje süresi üzerindeki etkisi kestirilemez. Bu nedenle süre denetiminin uygulanması çok zordur. Gantt şeması esasen emeğe dayalı grafiksel bir yöntemdir. İnşaata başlanıldıktan sonra oluşturulan programa göre sapmalar olacaktır. Meydana gelen sapmaların iş programına işlenmesi e iş programının güncellenmesi çok fazla emek gerektirmektedir. Bu nedenle büyük e karmaşık projelerde kullanılması oldukça zordur. İnşaat işlerinin S eğrisini takip ederek ilerlemesi e ilerleme hızının eya personel kullanımının planlandığı gibi olmadığı durumlarda işin hangi oranda tamamlandığını belirlemek önemli bir problemdir. Gerçekleşen Aylık adam.saat kullanımı İnşaat işlerinde ortaya çıkan iş ilerleme hızı yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi S şeklinde olur. Bu durum adam.saat kullanımının dışında malzeme kullanımı e harcanan para miktarında da benzerlik gösterir. Gantt şemasında ilerleme hızının doğrusal olduğu kabulü ile iş programı oluşturulur. Ayrıca düşük adam.saat gerektiren bir iş paketinin gecikmesi toplam adam.saat değeri üzerindeki etkisi çok az olacağı için projenin gecikmesinin fark edilmesi çok güç olacaktır. Kritik Yol Yönteminin Tarihçesi E. I. du Pont de Nemours Şirketi 1956 yılında yeni yönetim tekniklerinin uygulanması konusunda çalışmalara başladı. En çok inşaat projelerinin planlanması e iş programının hazırlanması üzerinde durdular. Şirketin enanterinde UNIVAC I bilgisayarı bulunmaktaydı e bu bilgisayarı kullanarak inşaat işlerinin iş programlarını oluşturmayı hedeflemişlerdir. İş paketlerinin sırasının bilgisayara girilmesi ile tüm inşaatın iş programının oluşturulabileceğini belirlemişlerdir. Du Pont şirketi tarafından oluşturulan yöntem UNIVAC uygulama araştırma merkezi tarafından 1957 yılının başlarında reize edilmiş e elde edilen algoritma Kritik Yol Yöntemi

5 olarak adlandırılan metot geliştirilmiştir. Aynı yıl içerisinde geliştirilen yöntem şirketin yürütmekte olduğu inşaatlarda uygulanmaya başlamıştır. Amerika Birleşik Deletleri donanması Polaris balistik füze filo programını 1957 yılında başlattı. Programın ilerlemesi ile birlikte etkin bir yönetim e planlama yöntemine ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Denedikleri yöntemlerin en büyük eksikliği Oluşturdukları mecut planların programın hedeflerini sağlama hususunun geçerliliğini ölçme Elde edilen ilerlemenin programın hedeflerine göre ölçme Program hedeflerinin sağlanabilme potansiyelini ölçme olarak ortaya konmuştur. Belirtilen eksikliklerden dolayı daha iyi bir planlama e yönetim yöntemi ararken Du Pont şirketinin geliştirmiş olduğu KYY hakkında bilgi sahip olup Du Pont şirketi ile işbirliği yapmışlardır. ABD Donanması kendi ihtiyaçları doğrultusunda KYY'ni reize etmiş e PERT (Program Ealuation and Reiew Technique) adıyla anılan yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem 250 ana yüklenici e 9000'den fazla alt yüklenicinin göre aldığı Polaris programının başarıyla yürütülmesini sağlamıştır. PERT yönteminin aantajları aşağıdaki gibi sıralanmıştır; Planlama e değerlendirmede daha iyi sıralama e tutarlılık Sistematik biçimde potansiyel sorunlu bölümlerin belirlenmesi İş programı üzerinde benzetim yaparak işletim esnekliği sağlaması Düzeltmelerin hızlı biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan entegre erinin hızlı işlenmesi e analiz edilebilmesi özelliği KYY e PERT geliştirildikten sonra özellikle 1960 e 65 yılları arasında deneme amaçlı olarak sektörde kullanılmıştır. Bu süreçte yöntemlerin doğruluğu e tutarlı sonuçlar sunduğu konusunda güen kazanılmıştır yılında Amerikalı yüklenicilere yapılan bir ankette yüklenicilerin sadece yüzde 3'ünün KYY'yi kullandıkları belirlenmiştir. Fakat KYY kullanan yükleniciler ağırlıklı olarak büyük işler yapan yükleniciler olduğu için parasal büyüklük göz önüne alındığında ABD'de yürütülen inşaat işlerinin %20'sinin iş programlarının KYY ile hazırlandığı görülmektedir. KYY giderek diğer yükleniciler arasında da yaygınlaşmış e kullanım oranı giderek artmıştır. Yükleniciler KYY'ı bilen inşaat mühendisleri aramaya başlamışlardır. Bunun üzerine lisans eğitiminde KYY e PERT yöntemleri öğretilmeye başlanmıştır. Kısa sürede çok yoğun kullanıma ulaşması sonucu KYY e PERT yöntemlerini uygulayan e iş programı oluşturan ticari yazılımlar geliştirilmiştir. Şebeke Tabanlı Proje Yönetim Yönteminin Özeti Şebeke tabanlı proje yönetimi dinamik planlama e denetim sürecidir. Planlama e denetim sürecinin akış şeması aşağıdaki akış şemasında gösterilmiştir. Proje yönetimi temel olarak 6 adımdan oluşur. 1. Proje Planlaması 2. Süre e Kaynak Tahmini 3. Temel İş Programını Oluşturma 4. Zaman-Maliyet Ödünleşimi 5. Kaynak Tahsisi 6. Proje Denetimi (Kontrolü)

6 Proje Şartnamesinin İlk Hali (1) İş planı e teknik kısıtları gösteren şebeke diyagramı (2) İş paketlerinin süre e kaynak gereksinimi tahminleri Süre, maliyet, performans, kaynak kısıtları,.. b. modifiye edilmesi (3) Temel Kritik Yol hesaplamaları Planlama dönemi (7) Üst yönetimin tekrar planlama e kaynak tahsisi yapması Hayır Projenin mecut durumu tatmin edici mi? Eet (6) Periyodik durum raporları; ilerleme durumu, harcanan kaynaklar, harcanan para d. Hayır (4) Kaynak e süre kısıtlarının çözülmesi Eet (5) Uygulanabilir Plan Kontrol dönemi Adım 1. Proje Planlaması Şekil 1. Şebeke tabanlı dinamik planlama e denetim işleyişi İnşaat projesini oluşturan iş paketleri tanımlanır e her iş paketinin yürütülebilmesi için tamamlanması gereken iş paketleri belirlenir. İş paketleri e aralarındaki bağımlılıklar şebeke diyagramı halinde gösterilir. Bu aşama Şekil 1'de (1) numaralı kutuda ifade edilmiştir. Şebekenin oluşturulması için Ok diyagramı e Kutu diyagramı olmak üzere iki adet yöntem bulunmaktadır. Şebekenin oluşturulması planlamanın en önemli e kritik aşamasıdır. Proje planlaması uygulanması ile elde edilecek yararlar e maliyet düşüşlerinin önemli bir kısmı sadece şebekenin çizilmesi ile elde edilebilmektedir. Şebeke diyagramından yararlanılarak başka yapım alternatiflerinin keşfedilmesi e incelenmesi mümkün olabilmektedir. Bu aşamanın atlanması durumunda kâğıt e kalemle yapılıp düzeltilen hata e yanlış uygulamaların şantiyede tuğla, harç e sıayla düzeltilmesi gerekecektir. Şebeke diyagramının oluşturulmasına rağmen işin yürütülmesi sırasında planlama ile ilgili sorunlar ortaya çıkıyorsa planlama aşamasında şebeke diyagramının iyi analiz edilmediği, üstünkörü hazırlandığı sonucu ortaya çıkar.

7 Adım 2. Süre e Kaynak Tahmini İş programında yer alan her iş paketinin tamamlanması için gereken süre tahmin edilir. Süre tahmininde bulunabilmek için tüm iş paketlerinin tamamlanması için yapılması gereken imalatların metrajı çıkarılır. Metraj bilgisine dayanarak ihtiyaç duyulacak iş gücü e iş makinesi ihtiyacı hesaplanır. Temin edilebilecek personel e iş makineleri göz önüne alınarak iş paketlerinin süresi e her iş paketinde göre alacak personel sayısı e kullanılacak makine sayısı belirlenir. Bu adım akış diyagramında (2) numara ile gösterilmiştir. Adım 3. Temel İş Programının Oluşturulması Temel iş programı oluşturulurken iş paketlerinin en erken e en geç ne zaman başlatılabileceği e ne zaman bitirilebileceği hesaplanır. Buna ek olarak şebekedeki en uzun yolun süresi, bir başka değişle işin tamamlanma süresi hesaplanmış olur. İş paketlerinin her birinin en erken e en geç başlayabilme süreleri arasındaki zaman farkı bolluk olarak adlandırılır. Bu adım akış diyagramında (3) numara ile gösterilmiştir. Adım 4. Zaman-Maliyet Ödünleşimi Projenin gerçekleştirilmesi için harcama yapılması gereken kalemler doğrudan e dolaylı maliyet kalemleri olarak ikiye ayrılırlar. Doğrudan maliyet iş paketinin inşası sırasında harcanan personel, iş makinesi e malzeme giderleri eya taşeronlara ödenen para olarak tanımlanabilir. Dolaylı maliyetler ise denetçi e müşaire ödenen para, işin yürütülebilmesi için borç alınmışsa faiz ödemeleri, şantiyenin ısıtma, temizlik, aydınlatma, güenlik b. giderleri, depo kiraları, projenin aktinde tamamlanmaması durumunda ödenen gecikme cezaları b. dolaylı maliyet olarak tanımlanır. Belirlenen iş bitirme süresi tatmin edici bulunuyorsa proje planlaması e iş programı oluşturmasında bir sonraki adım olan kaynak tahsisi aşamasına geçilir. Fakat, iş bitirme sürelerinin uygun olmadığı ortaya çıktığı zaman kritik yol üzerindeki e bolluk süreleri çok az olan iş paketlerinin tamamlanma sürelerinin kısaltılması için ne kadar fazla masraf yapılması gerektiği hesaplanır. İş paketlerinin inşaat maliyetlerindeki artış, projenin daha erken tamamlanması sonrası elde edilen faydadan daha az ise iş programı reize edilir e işin doğrudan e dolaylı maliyetler toplamının en düşük düzeyde olacak şekilde tamamlanması sağlanır. Adım 5. Kaynak Tahsisi Oluşturulan iş programının uygulanabilirliği inşaatın yürütülmesi için ihtiyaç duyulan personel e iş makinesi ihtiyacı ile temin edilebilen personel e iş makinesi sayısı karşılaştırılarak incelenir. Kaynak ihtiyacının temin edilebilen miktardan fazla olması durumunda iş programında düzeltmeler yapılır. Bu durum akış şemasında (3) e (4) numara arasında çift yönlü oklarla gösterilmiştir. Düzeltme işi tüm iş paketlerinin kaynak ihtiyacının karşılanabilmesine olanak eren iş programı oluşturuluncaya kadar sürdürülür. İş programının düzeltilmesi kaynak çakışması olan iş paketlerinin bolluk süreleri boyunca ertelenmesi ile kaynak çakışmalarının önlenmesini sağlar. İş paketinin ertelenmesi belirli iş paketleri ile çakışmayı önlerken daha ileri tarihlerde başlayan iş paketleri ile çakışmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle Adım 3 e Adım 4 yenilemeli biçimde yürütülür. İş paketlerinin kaydırılması kaynak çakışmasını engelleyemiyorsa üst yönetimin onayı ile daha fazla kaynak tahsisi eya projenin daha geç tamamlanması gibi önlemler istenebilir. Bu şekildeki bilgi akışı

8 e onay mekanizması (4) e (7) numaralı kutular arasındaki oklarla gösterilmiştir. İş programında kapsamlı bir reize yapılması durumunda Adım 1 e Adım 2 dahi tekrarlanabilir. Adım 6. Projenin Kontrolü (Süre e Maliyet) İş programının süre e kaynak göz önüne alınarak tatmin edici duruma gelmesiyle inşaat aşamasına geçilir. İnşaat aşamasında düzenli aralıklarda gerçekleşen iş ilerlemesi, kaynak kullanımı e maliyetler iş programı ile karşılaştırılır e aksaklıklar kısa süre içerisinde tespit edilir. İş programına göre oluşan ufak sapmalar şantiye yönetimince alınan önlemlerle giderilebilir. Düzenli aralıklarda hazırlanan ilerleme raporları (6) nolu kutu içerisinde gösterilmektedir. Maliyet, süre eya kaynak kullanımında iş programında belirtilen değerlere göre ciddi sapmaların olması durumunda üst yönetim dereye gelir e süre, bütçe e kaynaklar üzerinde değişiklik e düzeltme yapılır. İş programında kapsamlı reizyona gidilmesi (7) numaralı kutu ile gösterilmiştir. Kritik Yol Yöntemi uygulaması ile muhasebe e maliyet kontrolünün yapılması kolaylaşmaktadır. İş programının proje muhasebesinin tutulmasında kullanımı ile iş paketlerinin her birine harcama kalemleri atanarak yönetimin inşaatın ilerlemesi ile birlikte maliyet kontrolü e denetimini daha sıkı e etkin yapılmasını sağlar. Maliyet kontrolünün şebeke diyagramı üzerinden yapılması işleminin gerektirdiği teorik bilgi gereksinimi az e kolay olmasına rağmen bu işlemi yürütecek bilgisayar programlarının azlığı e oturtulmuş gider muhasebesi yöntemlerinin olmayışı nedeniyle çok yaygın uygulanmamaktadır. Maliyet kontrolünün çok yaygınlaşmama nedeni bu işi gerçekleştirecek firmaların bilgisayar yazılımlarını bu işe uyarlama zorunluluğu e delet kurumlarının bu işlemi zorunlu tutmamalarıdır. Bu nedenle sadece çok büyük e kapsamlı projeler gerçekleştiren kurumlar e firmalar sistematik maliyet kontrol yöntemlerini uygulamak zorunda oldukları için şebeke tabanlı bilgi teknolojileri destekli yönetim sistemleri geliştirme e uygulama amacı içerisindedir. Şebeke tabanlı proje yönetimi yöntemlerinin adım 1'den adım 6'ya kadar küçük boyuttaki inşaat projeleri için elle hesaplanabilmektedir. Daha detaylı kontrol e denetim elde etme eya en düşük maliyetli iş programının elde edilmesi taleplerini karşılamak için küçük projelerde dahi bilgisayar kullanımı gereklidir. Kritik Yol Yönteminin Kullanım Alanı Askeri amaçla yürütülen Polaris programında PERT'in başarısının ardından inşaat e kimya sektörlerinde kritik yol yöntemi yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Günümüzde araştırma geliştirme projelerinden, tiyatro oyunlarının sahnelenmesi, yeni ürün geliştirilmesi, karmaşık ameliyatların planlanması gibi alanlarda kritik yol yöntemi kullanılmaktadır. Kritik yol yöntemi projelerin kontrolü üzerinde önemli aantajlar sağlamaktadır. Planlama: Kritik yol yöntemi öncelikle projenin hedeflerini e gereksinimlerinin belirlenmesini zorunlu kılar. Ayrıca bu hedeflerin nasıl gerçekleştirileceğini süre e kaynak kısıtlarını da dikkate alarak gerçekçi bir temelde ortaya koyar. Projenin gerçekleştirilmesi için gereken işlem adımlarının üstün körü incelenmesinin önüne geçer e uzun döneme yayılmış karmaşık projelerin bütün yönetim kademesi ile koordineli biçimde planlamasının yapılmasını sağlamaktadır.

9 İletişim: Kritik yol yöntemi net, özet e belirsizliklerden arınmış biçimde proje planları, iş programı e süre e maliyet hedeflerinin belgeleştirilmesi e tüm kademeye iletilmesini kolaylaştırır. Psikolojik: Uygun biçimde geliştirilip uygulanması halinde kritik yol yöntemi takım hissini uyandırır. Kısa adeli iş programı hedeflerinin oluşturulmasında, işi yürüten personele iş tanımının yapılmasında e takime bağlanmış amaçların gerçekleştirilebilmesi için sorumlulukların tanımlanmasında yardımcı olur. Denetim: İnşaat işinin süresini belirleyen iş paketlerinin ayırt edilmesinde kullanılır. Ayrıca oluşabilecek süre değişimlerinin iş süresine olan etkisi kritik yol yöntemi ile hesaplanır. Gelişim: Kritik yol yöntemi e proje planlaması yeni yöneticilerin yetiştirilmesinde e kurum için eğitimlerde yaygın biçimde kullanılır.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 10 TEMEL BILGI ALANı (PMI YAKLAŞıMı) Proje Entegrasyon Yönetimi Proje Kapsam Yönetimi Proje Zaman Yönetimi Proje Maliyet Yönetimi

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri Ý.T.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ * BİNA YAPIM YÖNETİMİ PROGRAMI BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri Dr. Alaattin KANOÐLU BAHAR, 2001-02 02

Detaylı

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI İŞ PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI GENEL İŞ PROGRAMI İş Miktarı Programı Proje Programı İş Miktarı Program Revizyonu Yönetim Personel Programı Detay İş Programı İnsan Gücü Programı Lojistik Programı Ekipman Programı

Detaylı

ÜRETİMDE SONLU KAPASİTE ÇİZELGELEME VE YAZILIMIN ÖNEMİ! Üretim ve Planlama Direktörü

ÜRETİMDE SONLU KAPASİTE ÇİZELGELEME VE YAZILIMIN ÖNEMİ! Üretim ve Planlama Direktörü ÜRETİMDE SONLU KAPASİTE ÇİZELGELEME BİLAL AKAY Üretim ve Planlama Direktörü 1 Üretim planlama yazılımı denince birçoğumuzun aklına ilk gelen, MRP/ERP grubundaki yazılımlardır. Genellikle Üretim Planlama

Detaylı

İSG PROJE YÖNETİMİ ve ACİL DURUM PLÂNI

İSG PROJE YÖNETİMİ ve ACİL DURUM PLÂNI 29 İSG011 1/7 İSG PROJE YÖNETİMİ İSG PROJE YÖNETİMİ ve ACİL DURUM PLÂNI AMAÇ: İSG de Proje yönetimi ile tehlike araştırma yöntemleri hakkında bilgilendirme Slayt III BÖLÜM CPM GANT PERT YÖNTEMİLERİ VE

Detaylı

Proje Planlaması. Prof. Dr. Bayram UZUN Doç. Dr. Volkan YILDIRIM

Proje Planlaması. Prof. Dr. Bayram UZUN Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Proje Planlaması Prof. Dr. Bayram UZUN Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Basit Proje Planlama Yöntemleri İŞ AKIŞI ŞEMALARI YÖNTEMİ Bir projenin en basit gösterim biçimi iş akışı şemasıdır. İş akışı şemalarında

Detaylı

PROJE YÖNETİM TEKNİKLERİ

PROJE YÖNETİM TEKNİKLERİ PROJE YÖNETİM TEKNİKLERİ PROJE PLANLARININ HAZIRLANMASI Bir projenin başarısı; onu planlarken harcanan çaba, gösterilen özen ve yetenekler oranında gerçekleşecektir. Projeye başlarken öncelikle aşağıdaki

Detaylı

PROJEDE ZAMAN YÖNETİMİ

PROJEDE ZAMAN YÖNETİMİ 2013-2014 GÜZ YARIYILI PROJE YAPIM YÖNETİMİ DERSİ PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI PROJEDE ZAMAN YÖNETİMİ 09071056 SEDA ÇATAL Proje zaman yönetimi; projenin tamamlanması için aktivitelerin ve geçecek sürenin

Detaylı

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ GİRİŞ YAPI İŞLETMESİ NEDİR? Bir inşaat programında inşaatın proje tasarımından gerçekleştirilmesine kadar olan evrelerinde süre, maliyet ve kalite denetimi amacıyla kullanılan profesyonel yönetim (işletmecilik)

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönetmelik, Bursa Nilüfer Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE ÖĞRENCİNİN Adı - Soyadı :..............................

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI

5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI 5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI 1 1. PROJENİN PLANLANMASI? Proje planlaması yapılmadan iyi bir proje önerisi hazırlanması mümkün değildir. Bu nedenle planlama ile ilgili sorunları ortaya koymanın

Detaylı

YAPIS ANA İŞ AKIŞ ŞEMASI

YAPIS ANA İŞ AKIŞ ŞEMASI YAPIS ANA İŞ İHTİYACIN ORTAYA ÇIKMASI İHALE ÖNCESİ İŞLER TALEP Birimlerden gelen ihtiyaç talep yazılarının Rektörlüğe gelmesi Yaklaşık maliyetin belirlenmesi Eşik Değer Tespiti İş programına / stratejiye

Detaylı

Proje Yönetimi Uygulamaları Görev Tanımlama

Proje Yönetimi Uygulamaları Görev Tanımlama Girişimcilik ve İnovasyon Dersi Proje Yönetimi Uygulamaları Görev Tanımlama Yrd. Doç. Dr. Ali Nizam Prof. Dr. Fevzi YILMAZ Mühendislik Fakültesi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2015 İş Paketi -

Detaylı

Öğr. Gör. Berivan POLAT Kaynakça: Şantiye Tekniği ve Şantiyede iş güvenliği/birsen Yayınevi

Öğr. Gör. Berivan POLAT Kaynakça: Şantiye Tekniği ve Şantiyede iş güvenliği/birsen Yayınevi PROJE YÖNETİMİ Öğr. Gör. Berivan POLAT Kaynakça: Şantiye Tekniği ve Şantiyede iş güvenliği/birsen Yayınevi 12. DERS İŞ PROGRAMLARI İş Programlarının Düzenlenme Gerekçesi İş programı: Bir yatırımın ekonomik

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır.

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. İNŞAAT PROJELERİNİN YÖNETİMİNDE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI İnşaat projelerinin yönetimi ve kurallar Parkinson Kuralı İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. Peter İlkesi Bireyler

Detaylı

3. Proje ekibi ilk proje planını ve bütçesini tamamladılar. Sıradaki yapmaları gereken şey nedir?

3. Proje ekibi ilk proje planını ve bütçesini tamamladılar. Sıradaki yapmaları gereken şey nedir? 1. Hangi süreç grubunda detaylı proje bütçesi yaratılır? B. Proje yönetim süreçlerinden önce C. Planlama D. Yürütme 2. Proje başlatma belgesi hangi süreç grubunda yaratılır? A. Yürütme B. Planlama C. Kapanış

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA, Aydınlı, Metal Yapı, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği bir projedir.

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ 09. Kaynakları belirler ve belirlenen kaynakların zamanında şantiyeye ulaşmasını sağlar

YAPIM YÖNETİMİ 09. Kaynakları belirler ve belirlenen kaynakların zamanında şantiyeye ulaşmasını sağlar İNŞT PROJELERİ VE SÜRE YÖNETİMİ İnşaat projeninde süre yönetiminin yararları Yapılacak işleri organize etmemizi sağlar Kimin ne zaman nasıl ve neden bir işi yapacağını belirler Kaynakları belirler ve belirlenen

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/7 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ VE EKONOMİSİ 09. Kaynakları belirler ve belirlenen kaynakların zamanında şantiyeye ulaşmasını sağlar

YAPIM YÖNETİMİ VE EKONOMİSİ 09. Kaynakları belirler ve belirlenen kaynakların zamanında şantiyeye ulaşmasını sağlar İNŞT PROJELERİ VE SÜRE YÖNETİMİ İnşaat projeninde süre yönetiminin yararları Yapılacak işleri organize etmemizi sağlar Kimin ne zaman nasıl ve neden bir işi yapacağını belirler Kaynakları belirler ve belirlenen

Detaylı

6-PROJE MALIYET YÖNETIMI

6-PROJE MALIYET YÖNETIMI 6-PROJE MALIYET YÖNETIMI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L İÇERIK Giriş Maliyet kavramı ve maliyet türleri Maliyet tahmin türleri Maliyet tahmin sürecinde kullanılan yöntemler Bütçeleme GIRIŞ Proje

Detaylı

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı. 1. İhale İnşaat Grubu İş Akış Şeması :

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı. 1. İhale İnşaat Grubu İş Akış Şeması : Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı 1. İhale İnşaat Grubu İş Akış Şeması : Proje Grubunun Yaptığı veya Denetlediği Mimari Projenin Statik olarak denetlenmesi İnşaat grubu olarak yapılan değişikliklerin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YAPI İŞLETMESİ NEDİR? Bir

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

Planlama; neyin, ne zaman, nerede, nasıl ve kim tarafından yapılacağının önceden belirlenmesidir.

Planlama; neyin, ne zaman, nerede, nasıl ve kim tarafından yapılacağının önceden belirlenmesidir. Planlama; neyin, ne zaman, nerede, nasıl ve kim tarafından yapılacağının önceden belirlenmesidir. Planlama, yönetimin 6 değişik fonksiyonundan ilkidir. Bu fonksiyonlar sırasıyla; 1. Planlama, 2. Organizasyon,

Detaylı

Sistem Analizi ve Tasarımı

Sistem Analizi ve Tasarımı Sistem Analizi ve Tasarımı 3.Ders Göksel Biricik Ön İnceleme Fizibilite Bu Derste 1 Ön İnceleme Fizibilitenin ilk aşaması Projenin olabilirliği belirlenir Projeye(yeni sisteme) gerçekte ihtiyaç var mı?

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-4 İŞ PLANININ OLUŞTURULMASI. AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz.

ÖĞRENME FAALİYETİ-4 İŞ PLANININ OLUŞTURULMASI. AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz. 32 ÖĞRENME FAALİYETİ-4 AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Hastane temizlik hizmetleri departmanında kullanılan iş planlarını araştırınız.

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır?

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 20182. Dönem Deneme Sınavı -1-1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? A) Konutlar B) Sosyal

Detaylı

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac.

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac. GİRİŞ Mehmet Sait Andaç İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi e-posta: mandac@meliksah.edu.tr www.meliksah.edu.tr/mandac Oda No: 417 Giriş Bölüm I:Teorik Kısım (1.-6. Haftalar) (Proje, Proje Yönetimi,

Detaylı

UZUNKÖPRÜ BELEDĠYESĠ ĠÇ KONTROL EYLEM PLANI

UZUNKÖPRÜ BELEDĠYESĠ ĠÇ KONTROL EYLEM PLANI UZUNKÖPRÜ BELEDĠYESĠ ĠÇ KONTROL EYLEM PLANI 2015-2016 İÇİNDEKİLER A. ĠÇ KONTROL SĠSTEMĠNĠNĠN GENEL ESASLARI 1-Amaç 2-Kapsam 3-Dayanak 4- Ġç Kontrolün Temel Ġlkeleri 5- Ġç Kontrol Sisteminin BileĢenleri

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM 1 İçerik CAP-... 3 1. Müşteri tanımları... 3 2. Kullanıcı ve Rol Tanımları... 3 3. Müşteri Kabul Politikası... 4 4. Yıllık Denetim Planı... 4 5. Devamlı Denetim Dosyası... 4

Detaylı

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Yönetmelikler tmmob makina mühendisleri odası Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği 263 tmmob makina mühendisleri odası Yönetmelikler 21 Şubat 2008 PERŞEMBE günü resmi gazetede

Detaylı

COĞRAFİ TABANLI MÜHENDİSLİK PROJELERİNİN AŞAMALARI VE YÖNETİMİ. Ş.KUŞCU, Emekli öğr. Üyesi, senolkuscu@yahoo.com

COĞRAFİ TABANLI MÜHENDİSLİK PROJELERİNİN AŞAMALARI VE YÖNETİMİ. Ş.KUŞCU, Emekli öğr. Üyesi, senolkuscu@yahoo.com COĞRAFİ TABANLI MÜHENDİSLİK PROJELERİNİN AŞAMALARI VE YÖNETİMİ Ş.KUŞCU, Emekli öğr. Üyesi, senolkuscu@yahoo.com Özet Mühendisler meslek yaşamlarının her evresinde yöneten ve yönetilen ilişkileri içinde

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 3.Hafta Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 SÜRECİ Stratejik Planlama Stratejik planlama, özetle, bir kuruluşun aşağıdaki dört temel soruyu cevaplandırmasına yardımcı olur: Neredeyiz? Nereye

Detaylı

KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ

KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ VE KAPSAM Amaç ve Kapsam; Madde 1. Bu yönergenin amacı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ulaştırma işlemlerinde

Detaylı

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy Hafta Proje; belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. Projenin tanımlanması için; amaçları hedefleri işlemleri

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

A. YAVUZLAR MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK PROJE YÖNETİM HİZMETLERİ

A. YAVUZLAR MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK PROJE YÖNETİM HİZMETLERİ AKARYAKIT İSTASYONU PROJESi Akaryakıt istasyonu projesi,inşaatı,yenilenmesi,dönüştürülmesi ve bakımlarının yapılması projelerinde,proje yönetim ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz konular aşağıda detaylandırılmaktadır.bu

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

GANTT ÇİZELGESİ PERT DİYAGRAMI

GANTT ÇİZELGESİ PERT DİYAGRAMI GANTT ÇİZELGESİ PERT DİYAGRAMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI DERSİ YILDIZ TEKNIK ÜNIVERSITESI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ 1 Gantt Çizelgesi... 2 Giriş... 2 Faaliyetler Arası Öncelik İlişkisi... 3 Kritik Yol...

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönetmelik, Bursa Nilüfer Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları

Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları Doç. Dr. Özden ÜSTÜN Kütahya 2013 Sunuş Planı Proje Yönetimi Aşamaları Projenin Başlaması/Planlanması

Detaylı

ÇUBUK (GANTT) DİYAGRAMLAR

ÇUBUK (GANTT) DİYAGRAMLAR ÇUBUK (GANTT) DİYAGRAMLAR PROJE Belirli bir amacı gerçekleştirmek için, belirli bir sürede ve bir arada yapılması gereken, birbirine bağlı veya birbiriyle ilişkili faaliyetler grubudur. Proje beşeri ve

Detaylı

Başarılar Dilerim. SORULAR

Başarılar Dilerim. SORULAR ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Adı Soyadı : Numarası : İmzası : Bölümü : Biyomedikal Mühendisliği Ders Kodu : BMM 401 Ders İsmi : Proje Plan ve Organizasyon Ders Sorumlusu : Dr. Öğretim Üyesi Nihat

Detaylı

Health Information System

Health Information System Health Information System HAZIRLAYAN : MUSTAFA MUTLU Sağlık Bilgi Sistemleri Sağlık hizmetleri diğer alanlardan daha fazla bilgiye duyarlı bir alandır ve etkin bir yönetim için sistematik olarak bilginin

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

UYGUNSUZLUK VE DÜZELTİCİ & ÖNLEYİCİ FAALİYETLER PROSEDÜRÜ

UYGUNSUZLUK VE DÜZELTİCİ & ÖNLEYİCİ FAALİYETLER PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, uygunsuzlukların ve eksikliklerin tekrarlanmasını önlemek ve sonuç olarak "Müşteri Memnuniyeti" sağlamak için sürekli iyileştirme sistemi oluşturmaktır.

Detaylı

KOSİFLER İNŞAAT & OTEL YATIRIMLARI

KOSİFLER İNŞAAT & OTEL YATIRIMLARI KOSİFLER İNŞAAT & OTEL YATIRIMLARI KOSİFLER İNŞAAT Kosifler Grup 1945 yılında kurulmuş olup yurt içi ticaret ve ithalattan üretim ve inşaata kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir. İlk olarak

Detaylı

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir?

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir? 1. Süreç nedir? Girdileri çıktı haline getiren birbiriyle ilgili ve etkileşimli faaliyetler takımı dır. 2. Süreç nedir? Tanımlanabilirlik Tekrarlanır olması Ölçülebilirlik Bir sahibi ve sorumluları olması

Detaylı

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Bu çalışma sayfası bir projenin her aşamasını planlamanızda size yardımcı olur. Bu çalışma sayfasından projeleriniz için gerektiği kadar çoğaltın ve bütün alanların doldurulduğundan

Detaylı

İnsan. kaynakları. istihdam

İnsan. kaynakları. istihdam İnsan kaynakları ve istihdam İ ÇİN DE Kİ LER 1 Kurumsallaşmanın şirketler açısından önemi 2 Uygulamanın hedefleri 3 Uygulamanın kazandırdıkları 4 İçerik ve Yöntem 5 Akış tablosu Kurumsallaşmanın Şirketler

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1 Proje incelemesi 2 Röleve projeleri 3 Tadilat projeleri

Detaylı

İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ

İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ Ali Dinçkan, BTYÖN Danışmanlık İş sürekliliği, kurumun kritik süreçlerinin belirlenmesi, bu süreçlerin sürekliliği için gerekli çalışmaların

Detaylı

EPDAD Bütçe ve Mali İşler Yönetmeliği

EPDAD Bütçe ve Mali İşler Yönetmeliği EPDAD Bütçe ve Mali İşler Yönetmeliği EPDAD EĞİTİM FAKÜLTELERİ PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından öğretmen

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/5 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK

MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK Üretimi gerçekleştirmek için yapılan girdilerin parasal toplamıdır. Maliyet kavramı, genel olarak, belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan

Detaylı

I OCAK HAZİRAN 2011 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI

I OCAK HAZİRAN 2011 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, genel yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERS : OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ ÖĞR.ÜYESİ : Yard.Doç.Dr. MEHMET TEKTAŞ 1 ATAMA PROBLEMLERİ PROBLEM: Aşağıdaki tabloda saat olarak her öğrencinin iş eğitimi

Detaylı

emo izmir şubesi yeni hizmet ve eğitim merkezi

emo izmir şubesi yeni hizmet ve eğitim merkezi emo izmir şubesi yeni hizmet ve eğitim merkezi Elektrik, elektronik, kontrol, biyomedikal mühendislerinin meslek örgütü Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yaklaşık 700 mühendisin katılımıyla 1954 yılında

Detaylı

BTB Proje Yönetimi ve Mühendislik Ltd. Şti.

BTB Proje Yönetimi ve Mühendislik Ltd. Şti. ŞİRKET SUNUMU SUNUM PLANI Hakkımızda BTB Ekibi ve Çözüm Ortakları Kalite Anlayışımız Faaliyet Alanlarımız Hizmetlerimiz Altyapılarımız Geliştirilen Birim ve Sistem Örnekleri İletişim Hakkımızda 2013 yılında

Detaylı

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir.

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. Eğitişim Dergisi. Sayı: 16. Ağustos 2007 GİRİŞ Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. KARİYER YÖNETİMİ 1 / 13 Kariyer, bireyin iş yaşantısındaki aktivite,

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF

PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-Proje ve Proje

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

İÜ İŞLETME FAKÜLTESİ

İÜ İŞLETME FAKÜLTESİ İÜ İŞLETME FAKÜLTESİ PROJE YÖNETİMİNDE MALİYET PLANLAMA ve PERFORMANS EV- BCWP Kazanılmış Değer Analizi Prof. Dr. Erdal BALABAN 1 Proje Yaşam Eğrisi Sarfedilen emek Zaman Proje Geliştirme Başlatma ve Planlama

Detaylı

PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5. Emre Alıç, PMP

PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5. Emre Alıç, PMP PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5 Emre Alıç, PMP ZAMAN YÖNETİMİ SÜREÇLERİ 1. Zaman Yönetimini Planlama 2. Aktivitelerin Tanımlanması 3. Aktivitelerin Sıralanması 4. Aktivite Kaynaklarının Tahmin Edilmesi

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI Suç gelirlerinin aklanması

Detaylı

PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi

PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi Eğitim Takvimi Tarih Eğitim Süresi Lokasyon 26 Kasım 2018 5 Gün Bilginç IT Academy Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 5 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Herhangi bir

Detaylı

Yönetimin başlıca fonksiyonları; Planlama Örgütleme Koordinasyon Yürütme Denetleme (kontrol) şeklinde sıralanır.

Yönetimin başlıca fonksiyonları; Planlama Örgütleme Koordinasyon Yürütme Denetleme (kontrol) şeklinde sıralanır. BÜTÇE Yönetimin başlıca fonksiyonları; Planlama Örgütleme Koordinasyon Yürütme Denetleme (kontrol) şeklinde sıralanır. İşletme Bütçeleri; planlama fonksiyonunun bir parçası olup, İşletmelerin saptanmış

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA. Kritik Yol Metodu CPM

PROJE HAZIRLAMA. Kritik Yol Metodu CPM 15. hafta PROJE HAZIRLAMA Kritik Yol Metodu CPM Kritik Yol Metodu CPM CPM (Critical Path Method Kritik Yol Yöntemi) ve PERT (Program Evaluation and Review Technique Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme

Detaylı

BIM Building Information Modeling Teknolojilerine Bakış. Tarcan Kiper Şubat 2012

BIM Building Information Modeling Teknolojilerine Bakış. Tarcan Kiper Şubat 2012 BIM Building Information Modeling Teknolojilerine Bakış Tarcan Kiper Şubat 2012 İçerik infotron Özgeçmiş Giriş BIM in Tanımı BIM Süreci BIM Kriterleri BIM in Getirileri infotron Kısa Özgeçmişi Tasarım,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI Mimar MiMAR, mesleğini uygularken, çalışmalarında tasarımını çizili belgeler ile bu belgeleri

Detaylı

KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2016

KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2016 KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER I. OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI 3 A- Bütçe Giderleri 4-11 B- Bütçe Gelirleri 11 C- Finansman

Detaylı

BÜRES PROJESİ İKA ENERJİ MÜHENDİSLİK SANAYİ LTD. ŞTİ.

BÜRES PROJESİ İKA ENERJİ MÜHENDİSLİK SANAYİ LTD. ŞTİ. BÜRES PROJESİ İKA ENERJİ MÜHENDİSLİK SANAYİ LTD. ŞTİ. İKA ENERJİ KISA TANITIM İŞ SÜREÇLERİ RÜZGAR ANALİZLERİ PROJE YAKLAŞIMI LOJİSTİK YÖNETİMİ SUNUM MALİYET VE NAKİT YÖNETİMİ İSİG YÖNETİMİ RİSK YÖNETİMİ

Detaylı

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 1 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü ve Modeller Herhangi bir yazılımın, üretim aşaması ve kullanım aşaması birlikte olmak üzere geçirdiği tüm aşamalar olarak tanımlanabilir.

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

Ev Tipi Yenilenebilir Hibrit Sistem İçin Mikro-Genetik Algoritma ile Optimal Yük Planlaması

Ev Tipi Yenilenebilir Hibrit Sistem İçin Mikro-Genetik Algoritma ile Optimal Yük Planlaması Ev Tipi Yenilenebilir Hibrit Sistem İçin Mikro-Genetik Algoritma ile Optimal Yük Planlaması Özay CAN, Nedim TUTKUN Düzce Üniversitesi Elektrik/Elektronik Mühendisliği Kapsam Giriş Hibrit Sistem ve Güç

Detaylı

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ FMEA-HATA TÜRLERİ VE ETKİ ANALİZİ Tanımlama Mevcut veya olası hataları ortaya koyan, bu hataların yaratabileceği etkileri göz önünde bulunduran ve etkilerine göre hataları önceliklendirerek oluşmalarının

Detaylı

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi FMEA Hata Türleri ve Etkileri Analizi 2007 FMEA Tanımı FMEA (HTEA), bir ürün veya prosesin potansiyel hatalarını ve bunların sonucu olabilecek etkilerini tanımlama, değerlendirme, potansiyel hatanın ortaya

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu yönetmeliğin amacı Bursa Nilüfer Belediye lığı Müdürlüğü nün hukuki statüsünü, teşkilatını,

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul Proje:Belirli bir işin tamamlanabilmesi için yapılması

Detaylı

KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2017

KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2017 KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 217 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER I. OCAK-HAZİRAN 217 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI 3 A- Bütçe Giderleri 4-1 B- Bütçe Gelirleri 11 C-

Detaylı

TMS YORUM - 32 MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR - İNTERNET SİTESİ MALİYETLERİ

TMS YORUM - 32 MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR - İNTERNET SİTESİ MALİYETLERİ MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR - İNTERNET SİTESİ MALİYETLERİ GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS Yorum 32 Maddi Olmayan Duran Varlıklar - İnternet Sitesi Maliyetleri Yorumu 31/12/2005 tarihinden sonra

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

MIM 802 ŞANTİYE İ YÖNETİM İ İ M MALİYET YÖNETİMİ

MIM 802 ŞANTİYE İ YÖNETİM İ İ M MALİYET YÖNETİMİ MIM 802 ŞANTİYE YÖNETİMİ MALİYET YÖNETİMİ Maliyet Yönetimi Belirlenen bütçe sınırları içinde kalmak amacıyla, planlama, tasarım ve yapım süreçlerindeki tüm veya kısmi maliyetlerin yönetimi. Maliyet Yönetimi

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

ADI SOYADI GÖREVİ. Müdür ASTLARI

ADI SOYADI GÖREVİ. Müdür ASTLARI MÜDÜR Dr.Öğr.Üyesi Fehmi TURGUT Rektör Yardımcısı ASTLARI Yüksekokulun tüm akademik ve idari birimleri T.C. Karadeniz Teknik Üniversitesi üst yönetimi tarafından belirlenen amaç, ilke ve talimatlara uygun

Detaylı