Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi Dersin Türü Dersin İçeriği Dersin Amacı Dersten Elde Edilecek Kazanımlar: Dersin Süresi:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi Dersin Türü Dersin İçeriği Dersin Amacı Dersten Elde Edilecek Kazanımlar: Dersin Süresi:"

Transkript

1 Dersin Kodu ve İsmi: BES 315 Diyetetik Uygulamaları İlke ve Sorunlar Dersin Sorumlusu:, Dersin Düzeyi: Lisans Dersin Türü: Seçmeli Dersin İçeriği: Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları Dersin Amacı: Beslenme ve Diyet bölümü öğrencilerini diyetisyenlik mesleğine hazırlama, klinikte çalışma düzeyini öğretme. Dersten Elde Edilecek Kazanımlar: Bu dersin sonucunda öğrenciler, çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamaları yapma becerilerini arttıracaklardır. Dersin Süresi: 1 Sömestr (haftada toplam 1 saat teorik, 2 saat pratik) Eğitim Dili: Türkçe Ön Koşul: Yok Temel Öğretme Yöntemi: Anlatım, Olgu Sunumu, Proje sunumu Değerlendirme Yöntemi: Proje değerlendirme ( %50), 1 pratik final sınavı (%50) Önerilen Kaynaklar: Prof Dr. Gülden Köksal, Uz. Dyt Hülya Gökmen. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi AKTS kredisi: 2

2 HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1 Derse giriş, dersin amacı, proje ve olguların belirlenmesi 2 İshalde (akut ve kronik) diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri 3 Malnütrisyonda diyet ilkelerine göre olgu çözüm yöntemleri Öğrenci proje sunumu (akut ve kronik ishal) 4 Malabsorpsiyonlarda diyet ilkelerine göre olgu çözüm yöntemleri Öğrenci proje sunumu (malnütrisyon) 5 Enteral beslenme ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (karbonhidrat, protein, yağ malabsorpsiyonları) 6 Parenteral beslenme ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (enteral beslenme) 7 Kalıtsal protein metabolizması hastalıkları diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (parenteral beslenme) 8 Kalıtsal karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalıkları diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (kalıtsal protein metabolizması hastalıkları) 9 Böbrek hastalıkları diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (kalıtsal karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalıkları) 10 Onkolojik hastalıklar diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (böbrek hastalıkları) 11 Tip 1 DM ve GDM diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (onkolojik hastalıklar) 12 Enfeksiyon hastalıkları diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (Tip 1 DM ve GDM) 13 Nörolojik hastalıklar diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (enfeksiyon hastalıkları) 14 Yeme davranış bozuklukları (şişmanlık, anoreksiya, blumia) diyet ilkelerine göre olgu çözümü yöntemleri Öğrenci proje sunumu (nörolojik hastalıklar) 15 Tartışma, genel değerlendirme Öğrenci proje sunumu (yeme davranış bozuklukları)

3 1. DERSİNİN ÜNİTE PLANI DERSE GİRİŞ, DERSİN AMACI, PROJE VE OLGULARIN BELİRLENMESİ ÜNİTENİN AMACI Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını görmek, öğrencileri diyetisyenlik mesleğine hazırlamak amacıyla klinikte çalışma sistemini öğretmek, klinikte karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamaları yapma becerilerini arttırmak Çocuk hastalıklarına yönelik proje ve olguların konularının belirlenmesi Proje ve olgu sunumunda izlenecek yolların belirlenmesi Hastalık hakkında genel bilgi Olgunun enerji ve besin öğeleri gereksinmesinin hesaplanması Olgunun beslenme tedavisi içeriğinin belirlenmesi Olgunun beslenme tedavisinin izlenmesinde kullanılacak yöntemler Olgunun ve/veya ailesini eğitimi için broşür geliştirilmesi Olgunun ailesine eğitim verilmesi (role-play) ÜNİTENİN ÖZETİ Klinikte yatan hastanın beslenme izlemi tedavici diyetisyen olarak çalışan tüm diyetisyenler için çok önemlidir. Hastalık durumlarında diyet hastaya özel biyokimyasal bulguları ve kişisel bilgileri içeren bir sistem içinde hazırlanmalıdır. Klinik beslenme, hastaya uygulanan ilaç ve cerrahi tedavinin etkinliğini arttırır, klinikte yetersiz besin tüketimi sonucu gelişen malnütrisyonu önler, enfeksiyonlara karşı vücut direncini geliştirir ve korur, hastalığa ait komplikasyonları azaltır, ailelere fazla maddi yük getirmemek için hastanede kalış süresini kısaltır, ekonomik destek sağlar, hastanede uzun kalmakla çocukta oluşabilecek ruhsal bozukluklarda veya endişe hallerinde beslenme desteği (sevdiği besinlerin verilmesi) sağlar, iyi planlanmış bir beslenme ve diyet uygulaması yaşam süresini ve kalitesini arttırır. Beslenme ve beslenme tedavisi her türlü hastalığı kapsamaktadır. Tüm bu hastaların besin tüketimleri (günlük enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral) klinik diyetisyenlerce izlendiğinde malnütrisyon, anemi ve diğer tüm hastalıklarda iyileşmenin hızlandığı, büyüme geriliğinin önlendiği ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı saptanmıştır.

4 2. DERSİNİN ÜNİTE PLANI İSHALDE (AKUT ve KRONİK) DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜMÜ YÖNTEMLERİ ÜNİTENİN AMACI İshali olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, ishali olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, ishalli olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ İshaller ve beslenme tedavisi hakkında özet genel bilgi vermek İshalli olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, İshalli olgunun enerji ve besin öğeleri gereksinmesinin hesaplamak İshalli olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek İshalli olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek İshalli olgunun beslenme tedavisinin izlenmesinde kullanılacak yöntemleri tartışmak ÜNİTENİN ÖZETİ İshal barsakta peristaltik hareketlerin artması, emilimin ve sekresyonun azalması dışkı miktarının fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sıvı bir görünüm alması olarak tanımlanmaktadır. Çocuğun ishal sırasında uygun ve dengeli şekilde beslenmesi komplikasyonları azaltacaktır. İshalli çocuk istediği kadar besin alsa bile büyümesi bir miktar etkilenmektedir. Ayrıca ishalli hastaların çoğunda anoreksi, bulantı, kusma olduğundan yeterli besin alamazlar. Bu nedenlerden dolayı ishal sırasında ve sonrasında beslenmeye önem verilmelidir. Aşırı kusma, bilinç kaybı tablosu yoksa hasta mutlaka ağızdan beslenmelidir. Genelde ishal sırasında çocuğun beslenme alışkanlığı bozulmamalı, bol sıvı verilmelidir.

5 3. DERSİNİN ÜNİTE PLANI MALNÜTRİSYONDA DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (AKUT VE KRONİK İSHAL) ÜNİTENİN AMACI Malnütrisyonlu olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, malnütrisyonlu bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, malnütrisyonlu olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Malnütrisyon ve beslenme tedavisi hakkında özet genel bilgi vermek Malnütrisyonlu olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Malnütrisyonlu olgunun enerji ve besin öğeleri Malnütrisyonlu olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Malnütrisyonlu olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Malnütrisyonlu olgunun beslenme tedavisinin izlenmesinde kullanılacak yöntemleri tartışmak Öğrenci proje sunumunun tartışılması (akut ve kronik ishalli olgunun beslenme tedavisinin) İshalli olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) İshalli olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Malnütrisyon, büyüme ve gelişme için gerekli olan bir ya da daha fazla besin öğesinin vücut dengesini bozacak şekilde yetersiz veya dengesiz alınması durumunda ortaya çıkan klinik ve izlenmesi gereken bir tablodur. Malnütrisyon tedavisinin temelini eksik olan besin öğelerini yerine koymayı amaçlayan beslenme tedavisi oluşturur. Bunun yanı sıra eşlik eden komplikasyonların değerlendirilmesi, metabolik işlevlerin düzenlenmesi, vücut depolarının doldurulması, büyümeyi yakalamanın (catch-up growth) sağlanması ve büyümenin devamlılığı için de beslenme tedavisi önemlidir.

6 4. DERSİNİN ÜNİTE PLANI MALABSORPSİYONLARDA (KARBONHİDRAT, PROTEİN, YAĞ) DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (MALNÜTRİSYON) ÜNİTENİN AMACI Malabsorpsiyonlu olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, malabsorpsiyonlu bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, malabsorpsiyonlu olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Malabsorpsiyon ve beslenme tedavisi hakkında özet genel bilgi vermek Malabsorpsiyonlu olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Malabsorpsiyonlu olgunun enerji ve besin öğeleri Malabsorpsiyonlu olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Malabsorpsiyonlu olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Malabsorpsiyonlu olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (malnütrisyonlu olgunun beslenme tedavisinin) Malnütrisyonlu olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Malnütrisyonlu olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Besin öğelerinin emilimi büyük oranda sindirim olayına bağlıdır ve daha çok ince barsakta gerçekleşir. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimleri için çeşitli etmenlere gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle emilim bozukluğu çeşitli etmenlerin etkileriyle belirli aşamaları gerektiren bir süreçtir. Hastalıkların çoğu genellikle ince barsak sorunları ile ilgilidir. Malabsorpsiyon sendromuna neden olan hastalıklar çok çeşitli olduğu için genelde tedavi, bulgulara ve hastalığın oluşumuna göre düzenlenir. Ancak tedavinin esası beslenme durumunun düzeltilmesi olmalıdır.

7 5. DERSİNİN ÜNİTE PLANI ENTERAL BESLENME İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (MALABSORPSİYONLAR) ÜNİTENİN AMACI Enteral beslenecek olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, enteral beslenecek bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, enteral beslenecek olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Enteral beslenme hakkında özet genel bilgi vermek Enteral beslenecek olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Enteral beslenecek olgunun enerji ve besin öğeleri Enteral beslenecek olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Enteral beslenecek olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Enteral beslenecek olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (malabsorpsiyonlu olgunun beslenme tedavisinin) Malabsorpsiyonlu olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Malabsorpsiyonlu olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Hasta bir çocukta önemli konulardan biri beslenme desteğinin çocuğun normal gelişimini devam ettirecek şekilde sağlanmasıdır. Normal büyüme ve gelişme için ağız yoluyla veya gastrointestinal yol kullanarak besin öğelerini dengeli ve yeterli bir şekilde verilmesine enteral beslenme denir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda cerrahi hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, bazı kronik hastalıklar nedeniyle hastanede yatan hastalarda protein enerji malnütrisyonu oluştuğu ve bu hastalarda iyileşmenin yavaş olduğu ve hastanede kalma sürelerinin uzadığı, morbidite ve mortalitenin yüksek olduğu bilinmektedir. Çocuklarda malnütrisyon, enfeksiyon hastalıkları, ameliyat öncesi ve sonrası besin desteği gibi beslenmenin çok önemli olduğu durumlarda ilk tercih edilecek yol ağız yoluyla beslenmedir.

8 6. DERSİNİN ÜNİTE PLANI PARENTERAL BESLENME İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (ENTERAL BESLENME) ÜNİTENİN AMACI Parenteral beslenecek olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, parenteral beslenecek bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, parenteral beslenecek olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Parenteral beslenme hakkında özet genel bilgi vermek Parenteral beslenecek olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Parenteral beslenecek olgunun enerji ve besin öğeleri Parenteral beslenecek olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Parenteral beslenecek olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Parenteral beslenecek olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (enteral beslenecek olgunun) Enteral beslencek olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Enteral beslenecek olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Total parenteral beslenme (TPN) büyüme, gelişme ve organ işlevlerinde gerekli temel besin öğelerinin vücudun gereksinim duyduğu miktarda intravenöz olarak verilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Gastrointestinal sistem hastalıkları, büyük ameliyatlar, yanık, travma, prematürelik gibi birçok nedenle organizmanın gereksinimi olan besin maddeleri, sıvı ve elektrolitler genellikle dolaşım sisteminin santralına konulan bir katater yardımıyla verilmesine Total Parenteral Beslenme denir. Enteral beslenmenin uygulanamadığı hastalar için gerekli tüm besin maddelerinin damar yoluyla verilmesi gereksinmelerin karşılanması açısından çok önemli olmakla birlikte, beslenme tedavisi esnasında bazı komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Çocuğun yaşı, ağırlığı, o andaki hastalık durumu, günlük besin tüketim durumu ve besinlere toleransı dikkate alınarak kişiye uygun enerji, protein, yağ, vitamin, mineral ve sıvı verilmesi parenteral beslenmede temel çıkış noktasıdır.

9 7. DERSİNİN ÜNİTE PLANI KALITSAL PROTEİN METABOLİZMASI HASTALIKLARINDA DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (PARENTERAL BESLENME) ÜNİTENİN AMACI Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kalıtsal protein metabolizması hastalıkları hakkında özet genel bilgi vermek Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Kalıtsal protein metabolizması hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin izlenmesinde kullanılacak yöntemleri tartışmak Öğrenci proje sunumunun tartışılması (parenteral beslenecek olgunun) Parenteral beslencek olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Parenteral beslenecek olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Proteinlerin organizmada kullanılması enzimlerin katalize ettikleri karmaşık olaylar serisidir. Gen defekti nedeniyle enzim eksikliği veya yokluğunda gelişen hastalıklardan bazıları metabolize olmayan besin öğelerinin diyetten çıkarılması, ya da miktarının kısıtlanması ile tedavi edilebilir. Protein metabolizması hastalıklarda tedavi toksik besin öğesinin diyetten çıkarılması veya miktarının azaltılması esasına dayanır. Diyet, hastalığın kötü gidişini durdurmalıdır. Aksi halde gereksiz ve pahalı bir tedavi uygulanmış olur. Diyet, büyüme ve gelişmeyi kötü yönde etkilememelidir. Beslenme tedavisi, biyokimyasal parametrelerin yardımıyla DİYETİSYEN + DOKTOR + AİLE iş birliği ile yapılırsa iyi bir eğitimle başarılı bir uygulama gerçekleşebilir ve hastalık kontrol altına alınabilir.

10 8. DERSİNİN ÜNİTE PLANI KARBONHİDRAT ve YAĞ METABOLİZMASI HASTALIKLARINDA DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (PROTEİN METABOLİZMASI HASTALIKLARI) ÜNİTENİN AMACI Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalıkları hakkında özet genel bilgi vermek Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin izlenmesinde kullanılacak yöntemleri tartışmak Öğrenci proje sunumunun tartışılması (protein metabolizması hastalığı olan olgunun) Protein metabolizması hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Protein metabolizması hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Karbonhidrat ve yağların organizmada kullanılması enzimlerin katalize ettikleri karmaşık olaylar serisidir. Gen defekti nedeniyle enzim eksikliği veya yokluğunda gelişen hastalıklardan bazıları metabolize olmayan besin öğelerinin diyetten çıkarılması, ya da miktarının kısıtlanması ile tedavi edilebilir. Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalıklarda tedavi toksik besin öğesinin diyetten çıkarılması veya miktarının azaltılması esasına dayanır. Diyet, hastalığın kötü gidişini durdurmalıdır. Aksi halde gereksiz ve pahalı bir tedavi uygulanmış olur. Diyet, büyüme ve gelişmeyi kötü yönde etkilememelidir.

11 9. DERSİNİN ÜNİTE PLANI BÖBREK HASTALIKLARINDA DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (KARBONHİDRAT VE YAĞ METABOLİZMASI HASTALIKLARI) ÜNİTENİN AMACI Böbrek hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, böbrek hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, böbrek hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Böbrek hastalıkları hakkında özet genel bilgi vermek Böbrek hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Böbrek hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Böbrek hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Böbrek hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Böbrek hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun) Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Karbonhidrat ve yağ metabolizması hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Böbrekler insanlarda süzme işlevi yapan, karın boşluğunun arka duvarında peritonun arkasında, alt toraks ve üst lumbar vertebralar düzeyinde yaklaşık g ağırlığında organlardır. Böbrek işlevindeki değişiklik veya yetersizlik klinik olarak bazı sorunlar yaratabilir. Bu durumda böbrek ve beslenme arasında sıkı bir ilişki vardır ve bu nedenle böbrek hastalarına beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Böbrek hastalıklarında beslenme tedavisinin amaçları, hasta çocukta normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak, böbrek işlevlerinin ve biyokimyasal bulguların düzenlenmesi için gerekli besin öğeleri örüntüsünü kişiye özgü düzenlemek, katabolizmanın artmasına bağlı komplikasyonları önlemek ve böbrek işlevlerinin daha fazla bozulmasını önlemek ve üremik semptomları düzeltmektir.

12 10. DERSİNİN ÜNİTE PLANI ONKOLOJİK HASTALIKLARDA DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (BÖBREK HASTALIKLARI) ÜNİTENİN AMACI Onkolojik hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, onkolojik hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, onkolojik hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Onkolojik hastalıklar hakkında özet genel bilgi vermek Onkolojik hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Onkolojik hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Onkolojik hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Onkolojik hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Onkolojik hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (böbrek hastalığı olan olgunun) Böbrek hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Böbrek hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Gelişmiş ülkelerde neoplastik hastalıklar 1-4 yaş grubunda ölüm nedeni olarak üçüncü, 5-14 yaş gurubunda ise ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde neoplastik hastalıklar çocuk ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almamaktadır, çünkü ülkemizde henüz malnütrisyon, enfeksiyon gibi hastalıklar tam olarak önlenememiştir. Kanser oluşum mekanizması tam olarak bilinmese de kanserin kalıtımsal etmenler yanında çevresel etkenlerden de oluştuğu söylenebilir. Beslenme kanserli hastaların tanılarından itibaren bakımlarında ve tedavilerinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bu hastalarda beslenme desteğinin amacı, mümkün olduğunca en iyi beslenme düzeyinin yakalanması olmalıdır. Yeterli beslenmenin sağlanması hastalık sürecinde kanserin klinik, biyokimyasal ve fizyolojik durumuna önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca beslenme desteği tedavinin istenmeyen yan etkilerinin insidansını ve şiddetini düşürmede önemlidir.

13 11. DERSİNİN ÜNİTE PLANI TİP 1 DM ve GDM DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (ONKOLOJİK HASTALIKLAR) ÜNİTENİN AMACI Tip 1 DM ve GDM li olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, tip 1 DM ve GDM li bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, tip 1 DM ve GDM li olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Tip 1 DM ve GDM hakkında özet genel bilgi vermek Tip 1 DM ve GDM olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Tip 1 DM ve GDM olan olgunun enerji ve besin öğeleri Tip 1 DM ve GDM olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Tip 1 DM ve GDM olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Tip 1 DM ve GDM olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (onkolojik hastalığı olan olgunun) Onkolojik hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Onkolojik hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Diabetes mellitus endojen olarak insülin salgılanmasının tam veya kısmi eksikliği veya değişik derecede insülin direnci ile ortaya çıkan, hiperglisemi karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında bozukluklar sonucu kapiller membran değişiklikleri ve hızlanmış arteriosklerosiz ile seyreden kronik seyirli endokrin ve metabolik bir hastalıktır. Diyabet tedavisinin amacı diyabetin denetimi, belirtilerin ortadan kaldırılması veya hafifletilmesi, komplikasyonların önlenmesi veya geciktirilmesidir. Diyabet tedavisinde en önemli görev hastaya düşmektedir. Çünkü diyabet hastanın yemek yeme alışkanlıklarında değişiklik yapmasını, günlük yiyecek değişimlerini öğrenmesini, hastalığın belirtilerini ve bunlara bağlı olarak acil önlemler almasını gerektirir.

14 12. DERSİNİN ÜNİTE PLANI ENFEKSİYON HASTALIKLARI DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (TİP 1 DM ve GDM) ÜNİTENİN AMACI Enfeksiyon hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, enfeksiyon hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, enfeksiyon hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Enfeksiyon hastalıkları hakkında özet genel bilgi vermek Enfeksiyon hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Enfeksiyon hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Enfeksiyon hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Enfeksiyon hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Enfeksiyon hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (tip 1 DM ve GDM li olgunun) Tip 1 DM ve GDM li olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Tip 1 DM ve GDM li olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Enfeksiyon, spesifik ve patojen mikroorganizmaların herhangi bir yoldan insan vücuduna girerek, genel ve lokal yerleşmesi sonucunda kendi cisimleri ve toksinleri ile oluşturdukları belirtilerle tanımlanan, insandan insana veya hayvandan insana geçebilen hastalık grubudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, gastroenteritler başta olmak üzere enfeksiyon hastalıkları en sık görülen hastalıklardır. Hastalığın kökeninde beslenme bozukluğu, bağışıklık yetmezliği ve malnütrisyon gibi nedenler vardır. Bağışıklık işlevlerinin oluşması ve dokuların onarılması için hastaya uygulanan beslenme desteğinin ve verilen besinlerin bazı besin öğeleri ile zenginleştirilmesi gerekmektedir. Bu desteğe İmmünonütrisyon, bağışıklık işlevlerinin devamını uyaran ve destekleyen besin öğelerine de Bağışıklık Uyarıcı Besin Öğeleri denilmektedir. Arjinin, glutamin, n-3 yağ asitleri, nükleotidler, çinko, A, C ve E vitaminleri bağışıklık sistemini uyarıcı besin öğeleri arasında önemli olanlarıdır.

15 13. DERSİNİN ÜNİTE PLANI NÖROLOJİK HASTALIKLAR DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (ENFEKSİYON HASTALIKLARI) ÜNİTENİN AMACI Nörolojik hastalığı olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, nörolojik hastalığı olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, nörolojik hastalığı olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Nörolojik hastalıklar hakkında özet genel bilgi vermek Nörolojik hastalığı olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Nörolojik hastalığı olan olgunun enerji ve besin öğeleri Nörolojik hastalığı olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Nörolojik hastalığı olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Nörolojik hastalığı olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (enfeksiyon hastalığı olan olgunun) Enfeksiyon hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Enfeksiyon hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Nöromotor gelişme sinir ve kas denetiminin kazanılması demektir. Nöromotor gelişmenin normal olabilmesi için sinir ve kas iletiminin sağlam olması gereklidir. Kas kontrolünün kazanılmasında öğrenme yeteneğinde rolü olduğundan nöromotor gelişme zekâ derecesi ile yakın ilişki gösterir. Sinir ve kas hastalığı olan bu bebeklerde en önemli etkenlerden biri de sağlıklı bir beslenme alışkanlığının kazandırılması ve yaşamı boyunca bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.

16 14. DERSİNİN ÜNİTE PLANI YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI DİYET İLKELERİNE GÖRE OLGU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (NÖROLOJİK HASTALIKLAR) ÜNİTENİN AMACI Yeme davranış bozukluğu olan olgulara yaklaşım yöntemini öğretmek, yeme davranış bozukluğu olan bir olguda karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak, yeme davranış bozukluğu olan olgularda uygulanması gereken beslenme ve diyet uygulamalarını göstermek, konu ile ilgili örnek olgu çözmek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Yeme davranış bozuklukları hakkında özet genel bilgi vermek Yeme davranış bozukluğu olan olgunun yaşına göre ideal ağırlık ve boy ölçülerinin hesaplamak, standartlarla kıyaslamak, Yeme davranış bozukluğu olan olgunun enerji ve besin öğeleri Yeme davranış bozukluğu olan olgunun klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirmek Yeme davranış bozukluğu olan olgunun beslenme tedavisi içeriğine ve yöntemine karar vermek Yeme davranış bozukluğu olan olgunun beslenme tedavisinin Öğrenci proje sunumunun tartışılması (nörolojik hastalığı olan olgunun) Nörolojik hastalığı olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Nörolojik hastalığı olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Enerji tüketiminin artmasıyla fazla tüketilen bu enerji yağ olarak vücutta depolanır ve aşırı kilo alımı ile kendini gösterir. Şişmanlık bir sağlık sorunudur ve yaşam boyu sürebilir. Hızlı kilo kaybı ve çok düşük enerjili diyetler çocuklar için uygun değildir. Önemli olan çocuğun sağlıklı olması ve zaman içinde kilo vermesidir. Çocuk kilo verirken bir yandan doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalı ve bunu yaşantısına geçirmelidir.

17 15. DERSİNİN ÜNİTE PLANI TARTIŞMA, GENEL DEĞERLENDİRME ÖĞRENCİ PROJE SUNUMU (YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI) ÜNİTENİN AMACI Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamalarında diğer ünitelerde işlenen konularla ilgili genel değerlendirme yapmak, klinikte karşılaşılacak diğer bazı hastalıkların beslenme tedavisi yöntemlerini tartışmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ Çocuk hastalıklarında beslenme ve diyet uygulamaları yapma becerilerini arttırmak Öğrenci projelerinde tespit edilen eksiklerin tartışılması ve düzeltilmesi (öğrenci tarafından) Tartışılan hastalıklar hakkında soruların yanıtlanması Tartışılan hastalıklar dışındaki diğer bazı hastalıkların beslenme tedavisi yöntemlerini öğretmek Öğrenci proje sunumunun tartışılması (yeme davranış bozukluğu olan olgunun) Yeme davranış bozukluğu olan olgunun ve/veya ailesinin eğitimi için broşür geliştirilmesi (öğrenci tarafından) Yeme davranış bozukluğu olan olgunun ailesine eğitim verilmesi (öğrenci tarafından) ÜNİTENİN ÖZETİ Hastanın beslenme yetersizliğini ve değişen tedavi yöntemini saptamak, beslenmeyi engelleyen tüm sorunları çözmek, beslenmesi bozulmuş hastayı ve beslenme yetersizliğini saptamak, güvenli, etkin ve kabul edilebilir beslenme desteği sağlamak, klinikte çalışan diyetisyenin görevlerindendir. Klinik diyetisyen beslenme planı, seçimi yapar, beslenme desteği ve sorunlarını çözen ekibin vazgeçilmez bir elemanıdır.

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) KLİNİK BESLENME ÇOCUK. BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) KLİNİK BESLENME ÇOCUK. BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar KLİNİK BESLENME ÇOCUK UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar KLİNİK BESLENME ÇOCUK BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme

Detaylı

BES 221- BESLENME BİYOKİMYASI

BES 221- BESLENME BİYOKİMYASI BES 221- BESLENME BİYOKİMYASI Dersin Kodu ve İsmi: BES 221 - Beslenme Biyokimyası Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. Meral, Prof. Dr. Tanju Dersin Düzeyi: Lisans Dersin Türü: Zorunlu Dersin İçeriği: Beslenme

Detaylı

BESLENME BİYOKİMYASI BES 222

BESLENME BİYOKİMYASI BES 222 BESLENME BİYOKİMYASI BES 222 Dersin Kodu ve İsmi: BES 222- Beslenme Biyokimyası Dersin Sorumlusu:, Prof. Dr. Tanju Dersin Düzeyi: Lisans Dersin Türü: Zorunlu Dersin İçeriği: Vitaminlerin özellikleri ve

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ. BES435 7.Güz Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ. BES435 7.Güz Önkoşullar BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ BES435 7.Güz 2 0 0 5 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Anlatım,

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES304 6. Bahar 3 2 0 5

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES304 6. Bahar 3 2 0 5 Dersin Adı Kodu Yarıyıl HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ II Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin içeriği

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ I. BES303 5. 3 2 0 5 Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ I. BES303 5. 3 2 0 5 Önkoşullar Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ I BES303 5. 3 2 0 5 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Anlatım öğretme teknikleri Tartışma,Beyin

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES235 GÜZ 2 0 0 4

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES235 GÜZ 2 0 0 4 ADÖLESAN BESLENMESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl ADÖLESAN BESLENMESİ Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin

Detaylı

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMINA GİRİŞ KOŞULLARI Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu Programlarında Lisans eğitimi alarak Hemşirelik veya herhangi bir programda yüksek lisans yapmış olmak.

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Beslenme Bozuklukları II. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Prof. Dr.

Beslenme Bozuklukları II. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Prof. Dr. Beslenme Bozuklukları II İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Prof. Dr. Gülden Gökçay Amaç Beslenme durumunun değerlendirilmesi Antropometri Hafif orta

Detaylı

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ)

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BESLENME VE DİYETETİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I Vücut fonksiyonları

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ BES 334 6. Bahar 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Anlatım Dersin öğrenme

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ BES208 4. Bahar 2 2 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme Anlatım,

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

BESLENME BİYOKİMYASI II Dersin Adı Kodu Yarıyıl. Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS 2. BAHAR

BESLENME BİYOKİMYASI II Dersin Adı Kodu Yarıyıl. Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS 2. BAHAR BESLENME BİYOKİMYASI II Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME BİYOKİMYASI II BES110 2. BAHAR Teori Laboratuar AKTS 3 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5 ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5 BESLENME Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı Dersin Adı: ANNE-ÇOCUK BESLENMESİ DERSİ Sorumlu Öğretim Üyesi: Ait Olduğu Programın Adı: ÇOCUK GELİŞİMİ Yarıyılı: 4 Kodu: CGE 202 Dersin

Detaylı

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI Beslenme yetersizlikleri ve yetersiz fiziksel aktivite çocuğun sosyal ve akademik başarısını etkileyen

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS TEMEL BESLENME Ön Koşul Dersler

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS TEMEL BESLENME Ön Koşul Dersler HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS TEMEL BESLENME 2801206 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER Sağlık

Detaylı

TABURCU SONRASI MAMALAR

TABURCU SONRASI MAMALAR TABURCU SONRASI MAMALAR Taburcu olduktan sonra mamayla beslenecek prematüreler için tasarlanmıştır. Besin ve enerji içeriği standart Biberon mamaları ve prematüre Mamalarının içeriklerinin arasındadır

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Fiziksel Uygunluk Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( x ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem II Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN : Doç.

Detaylı

Teori (saat/hafta) Anlatım, Soru-Yanıt, Uygulama - Alıştırma

Teori (saat/hafta) Anlatım, Soru-Yanıt, Uygulama - Alıştırma ENTERAL,PARENTARAL BESLENME Dersin Adı Kodu Yarıyıl ENTERAL,PARENTARAL BESLENME Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

İSHAL AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI. Akut İshal. 14 günden kısa sürer. Dehidratasyona yol açar (ölüm nedenidir) Malnütrisyonu kolaylaştırır.

İSHAL AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI. Akut İshal. 14 günden kısa sürer. Dehidratasyona yol açar (ölüm nedenidir) Malnütrisyonu kolaylaştırır. AKUT İSHALDE İSHAL Dışkının normalden daha fazla su içermesi SULU DIŞKILAMA 24 saatte 3 ya da daha fazla sayıda sulu dışkılama 20.04.2016 2 Akut İshal İshal gelişmekte olan ülkelerde önemli bir morbidite

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra KANSERDE BESLENME Önce-esnasında-sonra İYİ BESLENMENİN YARARLARI Kanser hastalığı ile savaşanlarda doğru beslenme çok önemlidir.çünkü hastalığın kendisi ve tedavi şekli iştahı çok olumsuz etkiler.kanser

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 Dönem III - 5. Ders Kurulu Gastrointestinal Sistem Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Doç.Dr.Erkan

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU KLK-HAB-BES İlk yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Revizyon No : 04 Revizyon Tarihi : 03 Ağustos 2012 İçindekiler A) Malnütrisyon

Detaylı

HASTANIN ÖNCELİKLİ OLARAK NUTRİSYON DURUMUNU BELİRLEMEK GEREKLİDİR:

HASTANIN ÖNCELİKLİ OLARAK NUTRİSYON DURUMUNU BELİRLEMEK GEREKLİDİR: NÜTRİSYONEL VE METABOLİK DESTEK: Malnütrisyon: Gıda tüketiminin metabolik hızı karşılamayamaması durumunda endojen enerji kaynaklarının yıkımı ile ortaya çıkan bir klinik durumdur ve iki şekilde olabilir.

Detaylı

Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Teori (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI II Önkoşullar

Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Teori (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI II Önkoşullar Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI II Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES 201 3.GÜZ 2 2 3 5

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES 201 3.GÜZ 2 2 3 5 BESLENME İLKELERİ I Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME İLKELERİ I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS BİYOKİMYA Ön Koşul Dersler

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS BİYOKİMYA Ön Koşul Dersler HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS BİYOKİMYA 2801104 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı

Detaylı

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE EKİP Aile Hekimi Aile Sağlığı Elemanı Sözleşmeli Hemşire-Ebe BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE HİZMETLER Kayıtlı

Detaylı

Gebelikte Beslenme Vitaminler

Gebelikte Beslenme Vitaminler Gebelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık veya Hemşirelik Yüksekokulları, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu ve Ebelik Programları mezunu

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010 IV. Kurul Gastrointestinal Sistem ve Metabolizma IV. Kurul Süresi: 5 hafta IV. Kurul Başlangıç Tarihi: 17 Şubat 2010 IV. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 22 23 Mart 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA!

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! Portal : www.takvim.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 09.03.2017 Adres : http://www.takvim.com.tr/yasam/2017/03/09/karacigerini-koru-sigortayi-attirma Karaciğerini koru

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor.

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Sağlıklı çocuk izlemi: Çocuğun yaşına uygun ruhsal, fiziksel

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME BİYOKİMYASI I. BES111 1.Güz Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME BİYOKİMYASI I. BES111 1.Güz Önkoşullar BESLENME BİYOKİMYASI I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME BİYOKİMYASI I BES111 1.Güz 3 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Anlatım,

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 Nütrisyon Nütrisyon: İnsanların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışarıdan sağlamaları

Detaylı

BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I

BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I BES203 Teori Laboratuar 3.GÜZ 3 0 2 5 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Anlatım,

Detaylı

Travma Hastalarında Beslenme

Travma Hastalarında Beslenme Doç. Dr. Onur POLAT Travma Hastalarında Beslenme Normal ve sağlıklı organizma travma veya strese maruz kaldığında kendisini korumaya yönelik bazı fizyolojik mekanizmaları harekete geçirir. Genel amaç organ

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

BES 347- BESLENME EĞİTİMİ

BES 347- BESLENME EĞİTİMİ BES 347- BESLENME EĞİTİMİ Dersin Kodu ve Adı: BES 347- Beslenme Eğitimi Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, Prof. Dr. Gülden Köksal Dersin Düzeyi: Lisans Dersin Türü: Zorunlu Dersin İçeriği:

Detaylı

YOĞUN BAKIM EKİBİNDE HEMŞİRE VE HASTA BAKIMI BURCU AYDINOĞLU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

YOĞUN BAKIM EKİBİNDE HEMŞİRE VE HASTA BAKIMI BURCU AYDINOĞLU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YOĞUN BAKIM EKİBİNDE HEMŞİRE VE HASTA BAKIMI BURCU AYDINOĞLU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2007 Yoğun Bakım Üniteleri Hasta bakımının en karmaşık Masraflı Teknoloji ile içiçe Birden fazla organı ilgilendiren

Detaylı

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Sporcunun Kişisel Bilgileri Aileye ait bilgi Siklet Sporları *Diğer Sporlar Tıbbi Öykü Sigara Alkol? ( Vitamin C? ) Kullanılan farmakolojik

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8 DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın?

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Dr. Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı & Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC DİYABETES MELLİTUS Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC İ NORMAL FİZYOLOJİ İnsan vücudu enerji olarak GLUKOZ kullanır Alınan her besin vücudumuzda glukoza parçalanır ve kana verilir Kandaki glukozun enerji kaynağı olarak

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

2015 YILI BÖLÜM İÇİ EĞİTİM PLANI

2015 YILI BÖLÜM İÇİ EĞİTİM PLANI ACİL HASTA,HASTA YAKINI VE ÇALIŞANI İLİŞKİSİ-İLETİŞİM-HASTA MEMNUNİYETİ HASTA GÜVENLİĞİ ŞUBAT CPR (ŞOK VE ARREST YÖNETİMİ) MART HBTC KULLANIMI MAYIS TRİYAJ HAZİRAN ATIK AYRIŞTIRMASI EYLÜL YANIKLAR EKİM

Detaylı

Amino Asit Metabolizması Bozuklukları. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD

Amino Asit Metabolizması Bozuklukları. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD Amino Asit Metabolizması Bozuklukları Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD Amino Asit Metabolizması Bozuklukları Genelde hepsi kalıtsal ve otozomal resesifir

Detaylı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI ANKARA 2007 GİRİŞ

Detaylı

Kanserli Hastalarda Beslenme

Kanserli Hastalarda Beslenme ÜNİTE 5 Kanserli Hastalarda Beslenme Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Beslenme, besin ve kanser arasındaki ilişkiyi, Kanseli hastaların beslenmelerini öğrenmiş olacaksınız. İçindekiler Beslenmenin

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

Serbest Çalışma

Serbest Çalışma TARİH SAAT KONU Dönem 2, Kurul 3 DERS 8 Ocak 18 Pazartesi 11.00-11.50 Ağız Boşluğu E. TUNÇ ANATOMİ 12.00-12.50 Tükrük Bezleri, Dişler E. TUNÇ ANATOMİ 09.Oca.18 09.00-09.50 Sindirim Fizyolojisine Giriş,

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır.

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. DERS İÇERİKLERİ Birinci Dönem ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I ( 2+0 ) 2 (ECTS:2) Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. TUR101 Türk Dili

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji 1 1 4 4 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Diyabet Nedir? Diyabetin iki tipi vardır:

Diyabet Nedir? Diyabetin iki tipi vardır: Diyabet Nedir? Kan şekeri, glukoz vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar. İhtiyaçtan fazla şeker, gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğer ve yağ hücrelerinde depolanır. Şekerin vücutta enerji olarak

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi Programı Dersin Adı: HASTANE VE ÇOCUK Sorumlu Öğretim Üyesi: Ait Olduğu Programın Adı: ÇOCUK GELİŞİMİ Yarıyılı: 5. Kodu:CGE 0 Dersin Türü (

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU (AİLE HEKİMİ, AİLE SAĞLIĞI ELEMANI, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ HEKİMİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIK PERSONELİ) Prof.

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME EKOLOJİSİ BES BAHAR Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME EKOLOJİSİ BES BAHAR Önkoşullar BESLENME EKOLOJİSİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME EKOLOJİSİ BES 200 4. BAHAR 2 0 0 2 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Anlatım,

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

Teori (saat/ha fta) BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar

Teori (saat/ha fta) BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar BESLENME İLKELERİ II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/ha fta) (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) AKTS BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme

Detaylı