Radyasyondan Korunma. Radyofizik Uzm.Dr.Öznur Şenkesen

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Radyasyondan Korunma. Radyofizik Uzm.Dr.Öznur Şenkesen"

Transkript

1 Radyasyondan Korunma Radyofizik Uzm.Dr.Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi

2 İçerik Radyasyonun biyolojik etkileri Radyasyon dozu birimleri Radyasyondan korunmada temel prensipler ve doz sınırlamaları

3 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ

4 Biyolojik etkinin ortaya çıkması Radyasyonun absorblanmasından sonra biyolojik etkinin ortaya çıkması dört evrede gerçekleşir. Fiziksel evre,10-13 sn Fiziko-kimyasal evre, sn Kimyasal evre,10-6 sn Biyolojik evre, 1 sn ile 40 sene içinde olur.

5 RADYASYONUN HÜCRE İLE ETKİLEŞMESİ İyonlayıcı radyasyonun bir canlıda biyolojik bir hasar yaratabilmesi için radyasyon enerjisinin hücre tarafından soğurulması gerekir. Bu soğurma sonucu hedef moleküllerde iyonlaşma ve uyarılmalar meydana gelir.

6 RADYASYONUN HÜCRE İLE ETKİLEŞMESİ Daha sonra ortaya çıkabilecek biyolojik hasarların başlatıcı olayları olan bu iyonlaşmalar, hücrenin genetik bilgilerini taşıyan DNA zincirlerinde kırılmalara ve hücre içerisinde kimyasal toksinlerin üremesine neden olabilir.

7 RADYASYONUN HÜCRE İLE ETKİLEŞMESİ Kırılmaların hemen ardından bir onarım faaliyeti başlar. Hasar çok büyük değilse DNA da meydana gelen zararlar aala onarılabilir. Ancak bu onarımlar esnasında da hatalar oluşabilir ve yanlış şifre bilgileri içeren kromozomlar meydana gelebilir.

8 Biyolojik Evre (1 sn ile 40 sene) Hücrede biyolojik etkiler Radyasyonun dozuna, Dozun verilme hızına, Radyasyonun türüne ü Radyasyonun enerjisine, Dozun dokularda dağılımına Dokuların ışımaya karşı duyarlılığına bağlı olarak ortaya çıkar.

9 Radyasyon sonrası oluşabilecek iki tür hasar vardır. Letal hasar; onarılamayacak kadar büyük olup, hücreyi hemen ölüme götürür. Subletal hasar; bir sonraki bölünmede ya da olumsuz ortam koşullarının devamı halinde gelişebilir ve uygun koşullarda onarılması mümkündür.

10 BiYOLOJİK ETKİLER SOMATİK (BEDENSEL) ETKİLER KALITIMSAL ETKİLER ERKEN ETKİLER (Akut Işınlanma Etkileri) GECİKMİŞ ETKİLER (Kronik Işınlanma Etkileri) AKUT RADYASYON SENDROMLARI (ARS) BÖLGESEL RADYASYON HASARLARI (BRH) Deterministik etkiler Stokastik etkiler

11 Radyasyonun Kromozoma Verdiği Hasarların Sonuçları: Işınlama dozunun vücudun herhangi h bir doku veya organında fonksiyon kaybına neden olacak sayıda hücrenin ölümü ve üremesinin durması sonucunda ortaya çıkan etkiler DETERMİNİSTİK ETKİLERDİR

12 Radyasyonun Kromozoma Verdiği Hasarların Sonuçları: Hücrede meydana gelen sabit değişikliklerin hücre bölünmesi ile yeni hücrelere geçmesi sonucunda kişinin ş kendisinde veya bu olayın üreme hücrelerinde meydana gelmesi halinde gelecek kuşaklarda ortaya çıkması olası STOKASTİK (RASLANTISAL) ETKİLER olarak sınıflandırılmaktadır.

13 Biyolojik Etkiler Deterministik Etkiler Stokastik (Rastlantısal) Etkiler ölüm, cilt yanıkları Kanser kt katarakt, ktkısırlık k Genetik etkiler

14 Radyasyondan Korunmada; Ana Fikir, Tolere edilebilen (tahammül edilebilen ) dozları bilmek ve radyasyon çalışanları ile çevre halkının bunun üstünde doz almasını önlemektir. Amaç, Doku hasarına sebep olan deterministik etkileri önlemek, Stokastik etkilerin meydana gelme olasılıklarını kabul edilebilir düzeyde sınırlamaktır.

15 HÜCRELERİN RADYASYONA KARŞI DUYARLILIK SIRASI Bölünen hücreler radyasyona karşı daha duyarlıdır. Beyaz kan hücreleri (Lenfositler) Kırmızı kan hücreleri (Eritrositler) itl Sindirim sistemi hücreleri Üreme organı hücreleri Cilt hücreleri Kan damarları Doku hücreleri (Kemik ve Sinir Sistemi)

16 BİYOLOJİK ETKİLERİN SINIFLANDIRILMASI Somatik (Bedensel) Etkiler: Işınlamaya doğrudan maruz kalmış kişinin kendi bedeninde meydana gelecek etkilerdir. Kalıtımsal Etkiler: Işınlamaya doğrudan maruz kalmış kişinin kendi bedeninde değil de gelecek nesillerde meydana gelecek etkilerdir

17 Erken Etkiler: Vücudun belli bir bölgesi, tamamı kısa bir süre içerisinde ve bir defada yüksek dozlara maruz kalınması sonucunda kısa bir zaman aralığı içerisinde ortaya çıkabilecek etkileridir. Akut Işınlanma Etkileri olarak da adlandırılırlar.

18 Gecikmiş Etkiler: Uzunca bir süre, aralıklı olarak düşük dozlara maruz kalınması sonucu ortaya çıkar. Kronik Işınlanma Etkileri olarak ta adlandırılırlar.

19 EŞİK DOZ Sağlıklı bir kişide bazı doku ve organlar için birkaç yüz bazen de binlerce msv (milisievert) doza kadar herhangi bir etki görülme olasılığı ğ sıfırdır. Ancak, doku ve organların yapısına bağlı olarak bu etkinin ortaya çıkmasının kesin olduğu bir değer vardır ki bu klinik etkilerin görülmesinin kaçınılmaz (%100) olduğu EŞİK değerdir.

20 Radyasyona Karşı Doku ve Organ Duyarlılığı Karaciğer, böbrek, kas, kemik, kıkırdak ve bağ dokuları yetişkin canlılarda farklılaşmış ve bölünmediği için radyasyona karşı dirençlidirler. Kemik iliği, ovaryum ve testislerin (üreme organları) bölünen hücreleri, mide-bağırsak ve derideki epitel hücreler ise duyarlıdırlar.

21 Gonadlar, göz merceği ve kemik iliği daha yüksek hassasiyete sahiptir.

22 GONADLAR İÇİN: İ ERKEKLERDE : 1 defada 0.15 Gy doz geçici kısırlığa uzun sürede 0.4 Gy/yıl doz hızı geçici kısırlığağ 1 defada 5-6 Gy doz sürekli kısırlığa KADINLARDA: 1 defada Gy doz sürekli kısırlığa Uzun sürede 0.2 Gy/yıl doz hızı sürekli kısırlığa yol açmaktadır.

23 GÖZ MERCEĞİ: 1 defada 2-10 Gy saydamlığın yitirilmesine Uzun süreli ışınlamalarda 0.15 Gy/yıl saydamlığın ğ yitirilmesine neden olur.

24 KAN YAPICI ORGANLAR : 1 defada tüm kemik iliğinin 0.5 Gy alması kanda değişikliğe Uzun süreli ışınlamalarda 0.4 Gy/yıl doz hızı kanda değişikliğe ğ ğ neden olur.

25 Tüm Vücut Birkaç gün veya daha az bir süre içerisinde 8 Sv i aşan bir radyasyon dozuna maruz kalmışsa: Kan hücreleri üreten kemik ilikleri hasar görür,yeterli hücre üretemez duruma gelir ve büyük ihtimalle birkaç hafta içerisinde ölüm olayı meydana gelecektir.

26 Bölgesel l Radyasyon Hasarları (BRH): Vücudun belli bir bölgesinin, genellikle bir kaza sonucu kısa bir sürede ve bir defada yüksek dozlara maruz kalması sonucu görülen etkilerdir.

27 Maruz kalınan doza bağlı olarak Bölgesel Radyasyon as Hasarlarının n klinik belirtileri ve başlangıç zamanları Safha/Belirti Doz Aralığı (Gy) Belirginleşme Zamanı (gün) Eritem Epilasyon > Kuru deri dökülmesi Yaş deri dökülmesi Su kabarcığı oluşumu Ülser (açık yaralar) > Nekroz (doku ölümü) >25 >21

28 Radyasyonun zararlı etkisine karşı oluşan duyarlık, bazı insanlarda faklıdır. Bireysel duyarlığı içeren bu faktörler: YAŞ: Genelde çocuklar, yetişkinlere göre daha büyük risk altındadır. Kadınlarda 20 yaşın ş altında radyasyona y maruz kalındığında daha fazla kanser oluşum riski vardır. Yine çocuklar tiroit kanserinde, büyüklere nazaran daha fazla risk altındadır. CİNS: Kadınlarda radyasyon nedeni ile göğüs ve yumurtalık kanseri oluşma riski büyüktür, ama erkeklerde aynı risk göğüs ve prostat için ortaya konulamamıştır. Erkeklerde de kadınlara göre daha fazla tiroit kanseri olma riski vardır.

29 Radyasyonun zararlı etkisine karşı oluşan duyarlık, bazı insanlarda faklıdır. Bireysel duyarlığı içeren bu faktörler: DİĞER IŞIMALAR: Yeraltında çalışan madencilerde radondan dolayı akciğer kanseri olma riski artmaktadır ve bunlar sigara da içiyorsa risk çok daha büyük olmaktadır. Güneşten gelen UV ve X ışının kullanımı nedeni ile deri kanserleri olmaktadır. GENETİK FAKTORLER: Özellikle radyoterapi sırasında, bireysel genetik hastalığı ğ olanlarda l radyasyona karşı duyarlık artmaktadır. örneğin, çocuklarda retina kanserinin radyasyonla tedavisi sırasında ve sonrasında kemik iliği ğ kanseri olma riski artmaktadır.

30 RADYASYONDAN KORUNMA (Maksimum Müsaade Edilen Doz) Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP) tarafından Maksimum Müsaade Edilen Doz (MMED), bir insanda ömür boyunca hiçbir önemli vücut arazı ve bir genetik etki meydana getirmesi beklenmeyen iyonlayıcı radyasyon dozu olarak tarif edilir. Radyasyona karşı korunmada amaç, MMED değerlerini bilmek ve radyasyon çalışanları ile cevre halkının bu değerin ğ üzerinde doz almasını önlemektir. ICRP göre; radyasyon çalışanları için müsaade edilen maksimum doz sınırı, birbirini takip eden beş yılın ortalaması 20 msv (yılda en fazla 50 msv), toplum(halk)için aynı şartlardaki bu sınır 1 msv in altında tutulmaktadır.

31 KORUNMA STANDARTLARI Uluslararası Radyolojik Korunma Komisyonu (ICRP) tarafından önerilen temel radyasyon korunma standartları: Mesleği gereği radyasyonla çalışanlar için bütün vücudun ışınlanma doz limitleri: 50 msv/yıl 1 msv/hafta 0,2 msv/gün Halk icin bütün vücudun ışınlanma doz limitleri: 5 msv/yıl

32 TAEK Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği 9.Madde (Resmi Gazete Tarih/Sayı: / 23999) a) Kayıt Düzeyi: Radyasyon korunmasını sağlamak ğ amacı ile, eşdeğer doz, etkin doz veya vücuda alınma miktarlarının kayıtları tutulmalı ve saklanmalıdır. yıllık doz sınırlarının aylık dönemlerde radyasyon görevlileri için 0.2 msv, halk için ise 0.01 msv'i aşması durumlarında kayıtlar tutulmaya başlanır. b) İnceleme Düzeyi: Üzerinde daha fazla inceleme yapılmasını gerektiren eşdeğer doz, etkin doz veya vücuda alınma miktarlarıdır. Bu düzey, bir ay için yıllık eşdeğer doz sınırının 1/10'udur udur. c) Müdahale Düzeyi: Olağan dışı durumlar için Kurum tarafından önceden belirlenen ve aşılması durumunda müdahaleyi gerektiren eşdeğer doz, etkin doz veya vücuda alınma miktarlarını gösteren değerler olup, yıllık eşdeğer doz sınırının bir defada alınması ve aynı yıl süresince bu değerin aşılması halidir.

33 Işınlama(mSv) Sağlığımıza etkisi Süre Kanda kimyasal değişim saatlerce 500 Mide bulantısı 550 Bitkinlik 700 Kusma 750 Saç dökülmesi 2-3 hafta 900 Diare 1000 Kanamalar 4000 Ölümcül doz (ÖLÜM) 2 ay içinde Bağırsak ğ çeperinde hasar İç kanamalar ÖLÜM 1-2 haftada MSS nin hasarlanması Dakikalar Bilinç kaybı İçinde ÖLÜM Ölüm

34 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ 185 GBq lik (5 Ci) Ir-192 kaynağını iş önlüğünün cebinde 2 saat taşımış bir işçide 11 gün sonra oluşmuş kızarıklıklar.

35 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ Eritemin olaydan 21 gün sonraki görüntüsü.

36 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ

37 RADYASYONUN BİYOLOJİK İ İ ETKİLERİİ İ Gy arasında doz alan bir işçinin ellerinde gün sonra meydana gelen eritem (yanık) ve su kabarcıkları.

38 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ

39 Radyasyon dozu birimleri

40 Radyasyon dozu birimleri İyonlaştırıcı radyasyonlarla yapılan çalışmalarda ş sonuca ulaşabilmek ş ve zararlı biyolojik etkileri belirleyebilmek için radyasyon dozunun bilinmesi gerekir. Bu amaçla geliştirilecek ölçüm yöntemleri için radyasyon dozunu ölçecek bir takım birimlerin tanımlarının yapılması zorunludur

41 Internationational System of Unit (SI) Eski birimler yerini yeni SI birimlerine bırakmış ş olsa da hala pek çok yayında y eski birimlerin de aynı zamanda kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle halen kullanılmakta olan yeni birimlerin yansıra daha önce kullanılmış olan eski birimlerin de tanımı yapılacaktır.

42 Eski Birim SI Birim Aktivite Curie (Ci) Becquerel (Bq) Işınlama Dozu Röntgen ( R ) Absorbe be Doz Rad (rad) Doz Eşdeğeriş ğ Rem (rem) Coulomb / Kilogram (C )/ Kg Gray (Gy) Sievert (Sv) Efektif Doz Rem(rem) Sievert (Sv)

43 Aktivite Curie: Saniyede bozunma meydana getiren herhangi bir radyoaktif isotopun miktarıdır. 1Ci= bozunma/sn Bequerel: Saniyede 1 bozunma meydana getiren herhangi bir radyoaktif isotopun miktarıdır. 1Ci= Bq 1Bq= Ci =27 pci

44 Işınlama Dozu ( Exposure),X Işınlama dozu, radyasyonun havada iyonizasyon yapma yeteneğine dayanan iyonizan elektromanyetik radyasyonun dozimetrik bir niceliğidir. Yalnız havada iyonizasyona neden olan elektromanyetik radyasyon (X ve gamma ışınları) için tanımlanmıştır. ş Canlı dokusunda yaratılacak herhangi bir radyasyon etkisi, bu etkiyle orantılıdır.

45 Işınlama Dozu ( Exposure),X Işınlama Dozu SI birimi Coulomb/ kilogram [Ckg -1 ] Eski birim; i Röntgen [R]

46 Işınlama Dozu ( Exposure),X X veya Gamma ışınlarının, normal hava koşullarında ( 0 C, 760 mmhg), 1Kg.havada oluşturduğu ğ iyon miktarıdır. Birimi: Coulomb/ kg Röntgen, normal hava koşullarında ( 0 C, 760 mmhg), 1kg. havada 2,58 x 10-4 coulomb luk iyon oluşturan X veya Gamma ışınlarının miktarı olduğuna göre; 1 R = 2,58 x 10-4 Coulomb/kg dır. 1 C/Kg=3876 R

47 Işınlama dozundan -Absorbe doza Röntgen hem makineden ve radyoaktif kaynaktan çıkan radyasyonun miktarının hem de hasta tarafından absorbe olan enerjinin ölçüsü olarak kullanıldı. Ancak yüksek enerjili X ve gama ışınları ve partiküler şekildeki radyasyonun ölçüsünde kullanımı uygun değildi. Bu nedenle radyasyon cinsinden, enerjisinden ve absorblayan ortamın özelliğinden bağımsız yeni bir birime gerek duyulmuştur (1953).

48 Absorblanmış bl Doz, D Radyasyonun enerjisi hastanın vücudunda, oluşan iyonizasyon nedeniyle depolanır. Radyasyon ışınlamasına bağlı olarak bu enerji depolanmasına radyasyon absorbsiyon dozu adı verilir. Eski Birimi rad dır. (radiation absorbed dose) Işınlanan maddenin 1 kg ına 0 01 Joule lük Işınlanan maddenin 1 kg ına 0,01 Joule lük enerji veren radyasyon miktarıdır.

49 Absorblanmış Doz, D Birim kütlede absorblanmış enerjidir. Tüm iyonize radyasyonlar y için geçerlidir. Gray: Dokunun 1 kg tarafından absorbe edilen 1 joule luk enerjidir. 1Gy =1 J/kg 1 Gy = 100 rad 1 rad = 10-2 Gy dir. 1 rad = 1cGy

50 DOZ HIZI Exposure Rate Radyasyon kaynağından çıkan belli bir zaman dilimi için bildirilen radyasyon dozudur. Doz hızı birimi: doz/zaman ( R/saat, Gy /dak ) Aynı dozun 1dakikada verilmesi ile 1 gün de verilmesi i farklı biyolojik etkiye sebep olur.

51 Eşdeğer Doz, H Radyasyonun farklı tip ve enerjileri farklı kimyasal ve biyolojik sonuçlara neden olur. Eşdeğer Doz, absorblanmış doz ile radyasyon ağırlık faktörünün çarpımıdır H=D.W R HEşdeğer H,Eşdeğer Doz D,Absorbe Doz W R, Radyasyonun ağırlık Faktör Eşdeğer dozun birimi: Sievert (Sv)

52 Radyasyon Ağırlık Faktörü Işın Tipi W R X-ışınları 1 Gama ışınları Elektronlar Pozitronlar Nötron 5-10 Proton Alfa 20

53 Eşdeğer Doz, H Eşdeğer (Personel) Doz birimi Sievert (Sv) = J/kg dır, Sievert biyolojik bir maddenin 1 kg. ına 1 Joul lük enerji veren radyasyon miktarıdır. Eski birim ise Rem (rem) dir. Rem (Rontgen Equivalent Man) ise biyolojik bir maddenin 1 kg ına 0,01 Joul lük enerji veren radyasyon miktarıdır.

54 Eşdeğer Doz, H Eski ve yeni değerler ile aralarındaki dönüşüm Sievert (Sv) = Joule / kg ) 1 Rem (rem) = 0,01 joule / kg 1 Rem (rem) = 0,01 Sievert (Sv) 1 Sievert (Sv) = 100 Rem (rem)

55 Eşdeğer Doz, H Tanı ve tedavide kullanılan x- gama ve elektron için ağırlık faktörünün bire eşit olması nedeni ile Absorblanmış doz, Eşdeğer Doza eşittir.

56 Absorbe dozdan Eşdeğer doza 1Gy =1Joul/Kg 1Sv=1joul/kg H=D.W R X ışınları, gama ve elektronlar için, W R =1 H=D 1Gy=1Sv1S Absorblanan doz Gy ile Eşdeğer doz Sv ile ifade edilir

57 Efektif Doz, E Vücuttaki farklı organ ve dokuların radyasyona y maruz kalması, farklı şiddetlerde ve farklı olasılıklarda hasara neden olmaktadır. E=Σ W T. H T E=Efektif doz W T =T doku ve organ için ağırlık fakt. H T =T doku ve organ için eşdeğer doz.

58 Efektif Doz, E Vücudun tüm doku ve organlarındaki eşdeğer dozun neden olduğu stokastik etkilerin sonucunda oluşan hasarı göstermek amacıyla, her bir organ ve dokudaki eşdeğer doz, doku ağırlık faktörü, W T ile çarpılır ve bu veriler tüm vücut üzerinden toplanarak efektif doz elde edilir.

59 Doku ve organlar için ağırlık ğ faktörleri Doku ve Organ W T Testis ve Overler 0,20 Kemik İliği 0,12 Kolon 0,12 Mide 0,12 Akciğer 0,12 Meme 0,05 Mesane 0,05 Tiroid 0,05 Karaciğer 0,05

60 Efektif Doz, E Bir hastaya Akc e 100mSv,Krc e 70mSv,kemik yüzeyine 300mSv tanısal amaçla doz verildiğinde etkin doz Efektif Doz E=100x0,12+70x0, x0,12=21,5mSv

61 Terim Birim Dönüşüm Eski Yeni Aktivite Curie,Ci Becquerel,Bq 1 Ci=3.7x10 10 Bq 1 Ci=37GBq Işınlama Röntgen,R Coulomb/kilogra Dozu m, C/kg 1 C/kg=3876 R 1 R=2.58x10-4 Soğurulmuğ radiation Gray,GyG 1 Gy= 100 rad ş Doz absorbed 1 rad= 0.01 Gy dose,rad Eşdeğer Doz röntgen equivalent man, rem Sievert,Sv 1 Sv=100 rem Efektif Doz röntgen Sievert,Sv 1 Sv=100 rem equivalent man, rem

62 Radyasyondan y Korunmada Temel Prensipler

63 Radyasyondan Korunmada Temel Prensipler Doğal radyasyonlardan tamamen korunmak olanaksız olup, alınacak önlemlerle yapay radyasyonlardan büyük oranda korunmak mümkündür.

64 IŞINLAMA ÇEŞİTLERİ Tıbbi Işınlama ş ; Tanı veya tedavinin bir parçası olarak kişilerin ışınlanması Mesleki ışınlanma ; Radyasyon çalışanlarının, işlerinin bir parçası olarak maruz kaldıkları kl ışınlanmal Halk ışınlanması ; Tıbbi ve mesleki a ş a as ; bb e es e ışınlanmalar dışındaki ışınlanmalar

65 Radyasyondan y Korunmada Temel Prensipler Radyasyon korunmada ICRP nin 60 numaralı raporunda ve IAEA nın Temel Güvenlik Standartları ismi altında yayımladığı y ğ BSS-115 numaralı yayınında radyasyon korunması ile ilgili üç temel ilke önerilmiştir.

66 Radyasyondan Korunmada Temel Prensipler Gereklilik (Justification) Uygulamanın zararlı etkileri göz önünde bulundurularak net bir fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izini verilmemelidir. Optimizasyon (ALARA = As Low As Reasonable Achievable) Gerekliliği onaylanmış uygulamalarda ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak l bütünü radyasyon ışınlamalarındal l d mümkün olan en düşük dozun alınması sağlanmalıdır Doz sınırları Kişilerin aldıkları doz eşdeğerleri komisyon tarafından tavsiye edilen doz sınırlarını aşmamalıdır.

67 Gereklilik (Justification) Uygulamanın zararlı etkileri göz önünde bulundurularak net bir fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Uygulamanın Kabul Gerekçelendirilmesi: Radyasyonun zararlı etkileri göz önünde bulundurularak, radyasyon ışınlanmasını gerektiren uygulamanın yapılmasının gerçekten kabul edilir olup olmadığı,kullanım amacına karşılık radyasyonun ortaya çıkabilecek olumsuz etkisi önemli bir bedel olarak görülmelidir ve bu uygulama sonunda elde edilecek fayda ile kıyaslanmalıdır. a a Aynı amaca radyasyon içermeyen diğer teknikler kullanılarak ulaşılabiliyorsa fayda-bedel analizi bu teknikler için de yapılmalıdır.

68 Gereklilik (Justification) Uygulamanın zararlı etkileri göz önünde bulundurularak net bir fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Radyasyonun tıp alanında kullanılmasında dozların yüksek k olmasına karşılık k sağladığı ğ faydalar şüphe ü h götürmezdir. Bununla beraber, herhangi bir tıbbi işlemin kabul edilebilirliği ayrıca değerlendirilmelidir. Kanser tedavisinde uygulanan X-ışınları ş daha fazla kanser oluşumuna sebep olabilir ve bu riskin tedavinin getirisinden yüksek olduğu durumlarda bu kabul edilemez. Ayrıca hamilelerin tıbbi amaçlı ışınlanmaları kararı çok dikkatli verilmeli ve hassas teknikler kullanılmalıdır.

69 Uygulamanın Gerekçesi Öncelikle, iyonizan radyasyon uygulamasındaki doz ne kadar düşük olursa olsun alternatif tüm uygulamaların yararları ve riskleri tartışılmalıdır Bir uygulamanın haklılığı ğ için ihtiyaç duyulan değerlendirmelerin çoğu, deneyime, mesleki karara ve sağduyuya ğ y dayanır.

70 Optimizasyon Ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak, gerekli amaca ulaşabilecek şekilde, dozun mümkün olduğu kadar düşük tutulması (ALARA ( = As Low As Reasonable Achievable)

71 Bedel-Fayda Analizi Radyasyon uygulamalarının kullanılıp kullanılmayacağı kararı verilirken uygun yaklaşım bedel-fayda analizi yöntemidir.

72 Optimizasyon i Görevi gereği radyasyonla çalışanlar için çalışma ş şartlarına bağlı ğ olarak bu kişilerin aldıkları dozlar değişmekle birlikte, ortalama doz sınırlarının çok altında tutulmaya çalışılmaktadır.

73 Optimizasyon (ALARA = As Low As Reasonable Achievable) Gerekliliği onaylanmış uygulamalarda ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak l bütün ü radyasyon ışınlamalarında l l d mümkün olan en düşük dozun alınması sağlanmalıdır Hasta dozunun azaltılması, Personel dozunun azaltılması Halkın alacağı dozun azaltılması

74 Doz Sınırları Kişilerin ve gelecek nesillerin kabul edilemeyecek bir risk altına girmesini engelleyecek olan yaptırımdır. Bu bir kişinin alabileceği etkin eşdeğer dozun kesin bir şekilde sınırlandırılmasını lmas n gerektirir. ekti i Bu sınırlar, optimizasyon ilkesini yerine getirmek koşuluyla zorunlu yaptırımlar olup, maliyet gözetmeksizin uygulanacak değerlerdir. Doz kısıtlamaları, kanser ve kalıtsal hasarlar gibi olasılığa bağlı etkilerin ortaya çıkışını kontrol altına almak için belirlenmiştir.

75 Doz Sınırları Radyasyon Görevlileri İçin : Etkin doz yılda 50 msv (tüm vücut) Etkin doz, birbirini takip eden beş yılın ortalaması 20 msv (tüm vücut) Eşdeğer doz, göz merceği için yılda 150 msv Eşdeğer doz, eller, ayaklar ve cild için ş ğ,, y ç yılda 500 msv

76 Doz Sınırları Toplum Üyesi Kişiler İçin : Etkin doz yılda 1 msv (tüm vücut) Etkin doz birbirini takip eden 5 yılın ortalaması 1 msv değerini ğ geçmemek koşulu ş ile özel durumlarda yılda 5 msv (tüm vücut) Eşdeğer doz, göz merceği için yılda 15 msv Eşdeğer doz eller ayaklar ve cilt için yılda Eşdeğer doz, eller, ayaklar ve cilt için yılda 50 msv

77 Korunmanın Etkinliği Radyasyon korunması sisteminin etkinliğini değerlendirmenin bir yolu da; ölümcül kansere yakalanmanın ortalama yıllık riskinin, diğer mesleklerdeki ölümcül kazaların ortalama yıllık riski ile karşılaştırılmasıdır.

78 Korunmanın Etkinliği İş Alanı Ölüm Riski Yılda Derin su avlanması 400 de 1 Kömür madeni 4000 de 1 İnşaat 5000 de 1 Metal üretimi 7000 de 1 Ahşap, döşeme v.b de 1 Diğer iş alanları de 1 Radyasyonla çalışma ortalama yılda 4 msv de 1 Yiyecek, içecek ve tütün ü de 1 Tekstil de 1 Giyim i ve ayakkabı de 1

79 Korunmanın Etkinliği Bazı belirgin nedenlerden yıllık ortalama ölüm riski Neden Ölüm Riski Yılda Günde 20 sigara 200 de 1 40 yaş doğal neden 500 de 1 Yol kazaları 5000 de 1 Ev kazaları de 1 İş kazaları de 1 Radyasyona maruz kalmak yılda de 1 msv

80 Doz Sınırları Eğitim amaçlı olmak koşulu ile yaş arasındaki stajyer ve öğrenciler için: Etkin doz herhangi bir yılda 6 msv ( tüm vücut) Eşdeğer doz, göz merceği için 50 msv Eşdeğer doz, eller, ayaklar ve cilt için yıllık 150 msv değerlerinden ğ fazla olamaz 18 yaşından küçükler radyasyon görevlisi olarak çalıştırılamazlar.

81 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Radyasyondan as korunmada en etkili 3 yöntem; en kısa zaman en uzak mesafe en kalın zırhlamadır

82 Radyasyondan yo da Korunmada Temel Yöntemler: Zaman Radyoaktif kaynağın veya radyasyon kaynağının yakınında ne kadar az zaman geçirilirse ili o kadar az doza maruz kalınır. Doz= (Doz Şiddeti) x (Zaman) Böylece, bir ölçüm cihazının 50 msv/saat lik radyasyon dozunu gösterdiği bir bölgede kalınması halinde maruz kalınacak doz; 1 saatte 50 msv, 2 saatte 100 msv, 3 saatte 150 msv, vs. dir.

83 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zaman Radyasyon kaynağı ile geçirilen zaman alınan dozla doğru orantılıdır. Ne kadar kısa süre radyasyona maruz kalınırsa o kadar az doz alınır.

84 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Radyasyon kaynağından uzaklaşarak, ş maruz kalınabilecek doz miktarı azaltılabilir. Radyasyon kaynağından uzaklaştıkça radyasyonun şiddeti azalır Doz hızı mesafenin karesi Doz hızı mesafenin karesi ile ters orantılı olarak azalır Mesafe

85 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Mesafe D r = D 0.(r 0 /r) 2 D 2 = 50.(1/2) 2 = r ,5 r 0 = Kaynaktan 1 m mesafe D 0 = Kaynaktan 1 m mesafede okunan doz değeri (50mSv ise) D r = Kaynaktan r metre uzaktaki doz değeri (r=2m için hesaplanan 12,5mSv ) r = Kaynakla arada bulunulan metre cinsinden mesafe ( r=2m)

86 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zaman ve Mesafe Şekilde görülen kişilerin hepsinin radyasyon riski aynıdır. Ancak, aynı dozu alabilmeleri için gerekli süreler soldan itibaren, 5, 25, 45, 135 dakikadır. Radyasyon kaynağından uzaklaştıkça radyasyon şiddeti i hızla düşmektedir

87 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Radyasyon y kaynağının ğ şiddetini zayıflatmak için önüne konan veya onu çevreleyen engele zırh denir. Zırhlama, radyasyon kaynağı ile kişi arasına konulan uygun bir koruyucu engeldir. Yüksek yoğunluklu maddelerden yapılmış malzemeler özellikle X ve gama ışınlarına karşı etkili bir korunma sağlarlar. Zırhlamada kullanılan maddenin yoğunluğu arttıkça, gereksinilen kalınlık azalmaktadır.

88 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Zırh kalınlığı Gelen radyasyon Sızan radyasyon Radyoterapi uygulamalarında personelin korunması kalın duvar kalınlıklarını gerektirir. İnşaat sırasında uygun kalınlıklarda zırhlama yapmak daha kolay,daha sonra yapılacak zırhlama tonlarca ağırlıkta kurşun gerektirir.

89 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Radyasyonun d şiddetini i yarıya indiren kalınlığa yarı değer kalınlığı (half value layer - HVL), Onda bire indiren kalınlığa ğ onuncu değer veya onda bir değer kalınlığı (tenth value layer -TVL) denir.

90 Yarı Değer ğ Kalınlığı l ğ (Half Value Layer- HVL) Gelen Foton ilk HVL ikinci HVL üçüncü HVL

91 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Zırhlamada kullanılan bazı malzemelerin yaklaşık yarıdeğer tabaka kalınlıklarının karşılaştırılması.

92 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Kurşun (Pb) ve Betonun Yarı Değer ve Onda Bir Değer Kalınlıkları Zırh malzemesi Radyoaktif kaynak Co-60 Ir-192 Cs-137 YDK ODK YDK ODK YDK ODK Kurşun (cm) Beton (cm)

93 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Malzemelerin radyasyon kaynağına göre onda bir değer kalınlıkları Onda bir değer kalınlığı (TVL), mm Malzeme Cinsi Beton 100 kv kv kV 100 Kurşun

94 Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zırhlama Radyasyon alanlarının zırhlanması dışında radyasyona maruz kalacak personelin korunması için Radyoloji bölümlerinde, farklı kalınlıklarda kurşundan yapılmış önlükler, tiroid koruma önlüğü, kurşun eldiven, kurşun camlı gözlükler Nükleer tıp bölümlerinde, atıklar için kurşun kova, radyoaktif maddelerin bulunduğu kurşun şişeler, kurşun enjektör gibi malzemeler Kurşun camlı paravan radyasyon dozunu azaltmada sıklıkla kullanılır.

95 Eksternal Radyoterapide Radyasyondan Korunma Radyoloji bölümlerinde kullanılan kurşun ş önlük, kurşun camlı gözlük gibi personel dozu azaltma gereçleri kullanılmaz. Radyoterapi bölümlerinde, radyasyon yayan yüksek enerjili tedavi cihazlarının konulacağı ğ odaların proje sırasında cihaza uygun şekilde kld zırhlanması personel dozunun düşürülmesini sağlar.

96 Eksternal Radyoterapide Radyasyondan Korunma Cihazların bölüme kurulması kararı alındıktan sonra, cihazın oda içinde konacağı konuma göre zırhlama kalınlıkları belirlenir. Bütün duvarların aynı kalınlıkta olması gerekmez. Primer ışın yönü, maksimum alanın açıklığı ve duvara olan mesafe göz önüne alınır. Çevre odaların konumu ve kullanılırlığı dikkate alınarak duvar kalınlıkları hesaplanır. Proje TAEK tarafından onaylandıktan sonra tedavi odası inşaatı tamamlanır. Sızıntı radyasyonun ölçümü yine TAEK tarafından ölçülerek onay verildiği takdirde bölümün hasta kabul etmesine izin verilir.

97 Radyoterapi Bölümü Cihaz Odaları ve Diğer Radyoterapi Bölümü Cihaz Odaları ve Diğer Odaların Yerleşimi

98 Radyoterapi Odası

99 Lineer Akseleratör odası

100 Eksternal Radyoterapide Radyasyondan Korunma Radyoaktif kaynaklı eksternal tedavi cihazlarının maksimum kaynak aktivitesine göre zırhlama yapılır. Kapı kalınlığı ve materyali kapının konumuna radyasyon kaynağına uzaklığına ve kullanılan maksimum enerjiye göre belirlenir. l i Kurallara uygun olarak çalışıldığı takdirde radyoterapi bölümlerinde personel dozu oldukça düşük sevilerdedir.

101 Brakiterapide Radyasyondan y Korunma

102 Brakiterapi uygulamalarında Radyasyondan korunmada, hasta ve personel güvenliği için eksternal radyoterapide söz edilen tüm kurallar (uygun zırhlama, cihazların düzgün çalışması, periyodik kontrollerinin yapılması vb. ) geçerlidir. Brakiterapide radyasyondan korunmada iki potansiyel tehlike durumu göz önüne alınmalıdır. Radyasyona maruz kalınması, Radyoaktif kaynakların kaybolması.

103 Yüksek Doz Hızlı İridyum-192 y Brakiterapi cihazı

104 Brakiterapi Uygulamaları Brakiterapide son yıllarda uzaktan kumandalı sonradan yüklemeli sistemler personel dozunun azaltılmasında oldukça katkı sağlamışlardır. Yüksek doz hızlı sistemlerle tedavi süresi kısa (maksimum ½ saat ) olması nedeni ile hastanın yanına tedavi boyunca kimsenin girmesi gerekmemektedir. Hasta tedavisini zırhlanmış odada alırken, personel dışarıdan d kamera ve sesli sistemle hastayı izler.

105 Brakiterapi Uygulamalarında Brakiterapi cihazı zırhlı odada bulunur. Cihazın bulunduğu oda kullanılmadığı zamanlar mutlaka kilitli tutulmalıdır. Her 4 ayda bir değiştirilen kaynağın aktivitesi özel ölçüm sistemleri ile kontrol edilmeli aktivite bilgileri doğru ğ olarak tedavi planlama için kullanılmalıdır. Brakiterapi oda girişinde mutlaka alan dozimetresi bulunmalı ayrıca oda içinde farklı bölgelerde doz seviyesinin ölçümü için her zaman taşınabilir ş ölçüm cihazı kullanıma hazır şekilde bulundurulmalıdır

106 Brakiterapi Uygulamalarında Tedavi odasının girişinde bulunan radyasyon ölçen alan dozimetresi, hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra radyoaktif kaynağın ğ muhafazasına geri döndüğünün d ğ doğrulanmasını sağlar. Tedavisi tamamlanan hasta için odaya girilirken mutlaka bu gösterge kontrol edilmelidir. Brakiterapi uygulamaları bu konuda eğitimli hekim, radyofizik uzmanı, hemşire ve tekniker olmak üzere ekip çalışması gerektirir. Tedavi tamamlandıktan sonra tedavi odasına radyofizik uzmanı izin verdikten sonra girilmelidir.

107 Düşük Doz Hızlı Brakiterapi Brakiterapi düşük doz hızına sahip kaynaklar ( Tel şeklinde iridyum-192 kaynakları) kullanılması, hem elle hazırlanıp, elle hastaya yerleştirilmesi sebebi ile uygulama yapan personelin, hem de hastanın tedavisinin 2-2,5 2 gün sürmesi nedeni ile yatağında bakımına yardımcı olan personelin ışınlanmasına neden olur. İnce tel şeklinde olan radyoaktif kaynaklar a a parmaklardan a a uzakta olması için uzun pensetler yardımı ile göğüs bariyeri kullanılarak hazırlanır ve hastaya uygulanır. Hiçbir radyoaktif kaynak çıplak elle tutulmaz. Kaynakları vücuttan ve ellerden uzak tutmak için mutlaka pensetler kullanılmalıdır.

108 Düşük Doz Hızlı Brakiterapi Uygulama sonrası zırhlanmış odaya götürülürken mümkün olan en az kullanılan alandan süratle taşınır. Tedavi sırasında hastanın yanına yakınlarının girmesine izin verilmez. Hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra hastanın vücudundan kaynaklar geri çıkarılır. Bazen dil gibi hastanın yürümesine engel olamayan uygulamalarda, hastanın hastane içinde gezmesine izin verilmemelidir. Çocuklar ve hamile kadınların radyaktif kaynak yüklü hastalardan uzak tutulması gereklidir. Hasta taburcu olduktan sonra odasının radyasyon yönünden taranması yapılmalıdır.

109 Düşük Doz Hızlı Brakiterapi Bütün uygulama kayıt altına alınır. Radyoaktif kaynaklar uygun koşullarda muhafaza edilir. Kilit altında tutulur. Sadece görevli personel tarafından taşınması, saklanması ve kullanılmasına izin verilir. Tüm depoda olan kaynakların listesinin işlendiği, ş ğ kaynak envanterinin tutulduğu bir deftere kullanılan ve geri çıkarılan kaynaklar kayıt edilmelidir. Uygulamalarda personel dozunu azaltmak için kaynaklardan her zaman mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, yapılacak iş en kısa sürede bitirilmelidir. Radyoaktif kaynakların manuel olarak yüklendiği bu tip brakiterapi uygulamaları eski yıllara oranla azalmaktadır.

110 Kalıcı Prostat İyot-125 Uygulaması Prostata ameliyathane koşullarında genel anestezi altında yüklenen kaynaklar tekrar geri çıkarılmaz. Radyoaktivitesi tamamen bitse de hasta ömrünün geri kalanını kaynaklarla geçirir. Düşük aktiviteli kaynaklar kullanıldığı için personel dozu düşüktür. Hasta odasında ilave zırhlamaya gerek duyulmaz. Ancak prostata yerleştirildiği için kaynağın bazen mesane ye düşmesi ve idrarla atılması olasılığı vardır. Taburcu olduktan sonra hasta odasındaki radyasyon düzeyi ölçülerek kaynağın bir şekilde oda içinde kalmış olması ihtimali kontrol edilir. Uygulama sonrası uygulanan ve artan kaynaklar hesaplanır, kayıp ihtimaline karşı ölçüm yapılarak kontrol edilir.

111 Kalıcı Prostat İyot-125 Uygulaması

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 1 RADYASYONDAN KORUNMA Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 2 Sunum İçeriği Radyasyon birimleri Radyasyonun biyolojik etkileri Radyasyondan Korunmada Prensipleri Doz sınırlamaları Radyoterapide

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB RADYASYON GÜVENLİĞİ Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB İyonlaştırıcı radyasyonlar canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 1895 W.Conrad Roentgen X ışınını bulduktan 4 ay sonra saç dökülmesini

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Radyasyonun Keşfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ışınlarının keşfi yapılmıştır. Radyasyonun Keşfi 1896 yılında

Detaylı

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm Sağlık Fiziği 1. Bölüm Tıbbi Uygulamalar Tanı Radyasyon başta Radyoloji olmak üzere, Nükleer Tıp, Radyoterapi ve çeşitli tıp dallarında tanı amaçlı kullanılmaktadır. En yüksek oranda tanı amaçlı kullanımı

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ Radyasyon Nedir? Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde ki enerji yayımı ya da aktarımıdır.radyoaktif maddelerin

Detaylı

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER Maddede Radyasyon Tahribatı Radyasyon Birimleri Radyasyonun Zararları Maddede Radyasyon Tahribatı Madde tarafından absorbe

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstride Nükleer Teknikler Radyoaktif izleyiciler Radyasyonla Ölçüm Cihazları

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri İçerik Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Radyoloji AD Radyasyon ve iyonlaştırıcı radyasyon nedir? İyonlaştırıcı radyasyonun biyolojik İyonlaştırıcı

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Endüstriyel Uygulamalar Radyasyon endüstriyel alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, X ve gama ışınlarından

Detaylı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Doz azaltma teknikleri RADYOLOJİDE ZIRHLAMA Radyasyondan korunma parametreleri Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Süre Mesafe Zırhlama Süre Mesafe Doz = (Doz Şiddeti)x(Süre) Bir ölçüm cihazının 50 µsv/saat lik radyasyon

Detaylı

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR İçerik Radyasyon Nedir? Radyasyonun Biyolojik Etkileri Radyasyondan Korunma Yapay kaynaklardan toplum ışınlanmaları Radyasyon etkilerinin

Detaylı

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyon nedir? «Yüksek hızlı partiküller ya da dalgalar şeklinde yayılan enerji» Radyasyon kaynakları 1- Doğal kaynaklar 2- Yapay kaynaklar

Detaylı

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1) Radyoaktivite nedir? ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI a. Çekirdeğin enerji açığa çıkararak 2 farklı atoma bölünmesidir b. Atomun yörünge elektronlarından birinin koparılmasıdır. c. Karasız atom

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA 1. Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi İş Sağlığı ve Güvenliğinde Temel Radyasyondan Korunma Kursu Prof. Dr. Doğan BOR Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU RADYASYON NEDİR? Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde enerji yayılımı ya da aktarımıdır. RADYASYON ÇEŞİTLERİ İYONLAŞTIRICI

Detaylı

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Radyasyon: Dalga veya parçacık şeklinde uzayda enerji yayılımı RADYASYON İyonlaştırıcı

Detaylı

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ 11, Ekim, 2014 Antalya Radyasyondan Korunma Uzmanlığı Eğitim programları ve Uygulamaları Prof. Dr. Doğan Bor RADYASYON Yaşamın

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-4 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-4 Işınlar İyonizan olmayan ışınlar İyonizan ışınlar Eşik değerler 1 Işınlar

Detaylı

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM SEMİNERLERİ 26.03.2014 Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com NÜKLEER SPEKTROSKOPİ Radyasyon ve Radyoaktivite Radyasyon

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 Kasım 2015 Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti Dr. Çiğdem YILDIZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölümü

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

Radyasyon ve Tipleri

Radyasyon ve Tipleri Radyasyon ve Tipleri RADYASYON İYONLAŞTIRICI RADYASYON PARÇACIK TİPİ Hızlı elektronlar Alfa parçacıkları Beta parçacıkları Dolaylı iyonlaştırıcı Nötron parçacıkları DALGA TİPİ X-Işınları Gama ışınları

Detaylı

RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA SABRİ HIZARCI Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi RADYASYON NEDİR? ENERJİDİR Yaşamımızın doğal bir parçasıdır. Radyasyon Türleri

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Proton (pozitiv yük) Nötron (yüksüz) Elektron (negativ yük) Prof. Dr. Niyazi MERİÇ 2 Prof. Dr. Niyazi MERİÇ ÇEKİRDEKTE

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA

RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ADANA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ADANA ŞEHİR HASTANESİ RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA Öğr. Gör. Heybet ASLANOĞLU TÜMRAD-DER Başkanı W.C. RÖNTGEN ESAD FEYZİ BEY RADYASYON TANIMI VE KAVRAMLAR

Detaylı

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile 5.7.2012 tarih ve 28344 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR. Sağlık Bakanlığından: KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ "RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ "RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönerge, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

HIZLANDIRICILARDA RADYASYON GÜVENL

HIZLANDIRICILARDA RADYASYON GÜVENL HIZLANDIRICILARDA RADYASYON GÜVENLİĞİ Doç. Dr. Yeşim ÖKTEM İstanbul Üniversitesi İÇERİK Radyasyondan korunma ve radyasyon güvenliği Radyasyon dozimetrisinde i i d nicelikler ve birimler Hızlandırıcılarda

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

27.01.2014. İçerik. Temel Atom ve Çekirdek Yapısı RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR. Çekirdek. Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-1)

27.01.2014. İçerik. Temel Atom ve Çekirdek Yapısı RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR. Çekirdek. Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-1) TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 OCAK 2014 RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR Dr. Aydın PARMAKSIZ Türkiye Atom

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşlarında (UÜ-SK) iyonlaştırıcı

Detaylı

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan korunma çalışanların, halkın ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasıdır. Radyasyondan

Detaylı

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a) Radyoloji cihazı odası tercihen binanın zemin/bodrum

Detaylı

Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi

Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi İyonize Radyasyonun Tipleri Radyasyon Kaynağı Alfa Partikülü Kağıt Beta Partikülü Plastik, Deri Gamma Işını Kurşun veya beton 2 / 19 Radyoaktif Materyal ÖLÇÜM FİZİKİ

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

GİRİŞ. Sayın Tıbbi cihaz sektör çalışanları ve Yöneticileri

GİRİŞ. Sayın Tıbbi cihaz sektör çalışanları ve Yöneticileri TCESİS GİRİŞ Sayın Tıbbi cihaz sektör çalışanları ve Yöneticileri Sağlık sektöründeki yöneticiler ve çalışanlar, çalıştıkları ortamlarda zaman zaman radyoaktif risklerle karşı karşıya kalabilirler. Sağlık

Detaylı

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ Dr. Ragıp Özkan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD REZONANS Sinyal intensitesini belirleyen faktörler Proton yoğunluğu TR T1 TE T2

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar NSAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ İLE DOZ AŞIMINDA ALINACAK TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYASYON GÜVENLİK KOMİTESİ TEMEL RADYASYON BİLGİSİ TESTİ

DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYASYON GÜVENLİK KOMİTESİ TEMEL RADYASYON BİLGİSİ TESTİ DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYASYON GÜVENLİK KOMİTESİ TEMEL RADYASYON BİLGİSİ TESTİ 1. Elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimine... denir. A) Bileşik B) Molekül

Detaylı

G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.)

G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) Alev SAKARYA İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.) Mayıs 2015,

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 5. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 5. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 5 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu X ışını atenuasyonu X ışını, madde içerisinden geçerken başlıca fotoelektrik absorbsiyon ve compton saçılma ile şiddetini kaybeder Işın demetinin absorbsiyonu

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

UYGULAMA 3 ÖRNEK PROBLEMLER

UYGULAMA 3 ÖRNEK PROBLEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Gerekli Bilgiler ÖN EK ÇARPAN ÇARPAN T (tera) 1.000.000.000.000 10 12 G (giga) 1.000.000.000 10 9 M (mega) 1.000.000 10 6 K (kilo) 1.000 10 3 m (mili) 0.001 10-3 μ (mikro) 0.000001 10-6

Detaylı

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır.

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 1 m l si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq/ml sodyum florür

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı

Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.09.2012 Madde 5.5.3; 5.6 ve 5.7 de radyasyon çukuru ve 01 çukurun radyoaktivitesinin ölçümü ile ilgili tarifleme yapıldı. 11.09.2012 Radyoaktif Bekletme

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

RADYASYON GÜVENLĠĞĠ VE KORUNMA

RADYASYON GÜVENLĠĞĠ VE KORUNMA RADYASYON GÜVENLĠĞĠ VE KORUNMA Radyasyonun KeĢfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ıĢınlarının keģfi (ilk klinik görüntü), Radyasyonun KeĢfi 1896 yılında H.Becquerel tarafından radyoaktivitenin

Detaylı

Radyasyon Güvenliğinde Mesleki Olarak Bilmemiz Gerekenler Need To Knows About Radiation Safety Vocationally

Radyasyon Güvenliğinde Mesleki Olarak Bilmemiz Gerekenler Need To Knows About Radiation Safety Vocationally SDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 7 / Sayı 2 / 2016 BİLİMLERİ SAĞLIK ENSTİTÜSÜ DERLEME Radyasyon Güvenliğinde Mesleki Olarak Bilmemiz Gerekenler Need To Knows About Radiation Safety Vocationally

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 12. GRUP:

Detaylı

27.01.2014. İçerik. Radyasyondan Korunmada RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA

27.01.2014. İçerik. Radyasyondan Korunmada RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA 7.01.01 TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ -5 OCAK 01 RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ VE BT ZIRHLAMA Emine BULUR

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı RADYASYON GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Ufuk CENGİZ ( Radyoloji Teknikeri ) Hastanemizde Kullanılan

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Radyasyon Güvenliği Mevzuatı, Salih Gürdallı Ph.D 1.RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİ DERNEĞİ KONGRESİ 10-12 MAYIS 2013 Dream Hill Hotel-İSTANBUL GİRİŞ Kanun,Tüzük ve Yönetmelik İlişkisi Yürürlükte Olan Kanun,Tüzük

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MON.TALYUM-201 berrak ve renksiz bir çözeltidir. 1 ml enjeksiyonluk çözelti içinde 37 MBq Talyum-201 ( 201 Tl) radyonüklidi içerir.

KULLANMA TALİMATI. MON.TALYUM-201 berrak ve renksiz bir çözeltidir. 1 ml enjeksiyonluk çözelti içinde 37 MBq Talyum-201 ( 201 Tl) radyonüklidi içerir. KULLANMA TALİMATI MON.TALYUM-201 I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Her bir flakondaki talyum klorür ( 201 Tl) aktivitesi kalibrasyon tarih ve saatinde 37 MBq/mL dir. Damar içine uygulanır. Etkin

Detaylı

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih/Sayı: 21.07.1996/21997 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar Amaç

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları İçerik Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Prof.Dr.Nail Bulakbaşı TAEK Kanunu Radyasyon Güvenliği Tüzüğü Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği İlgili Diğer Kurumların Mevzuatları Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

Radyasyon ve İnsan Sağlığı

Radyasyon ve İnsan Sağlığı Gökhan Özyiğit Gözde Yazıcı Radyasyon ve İnsan Sağlığı Bazı atomların çekirdekleri doğal veya yapay olarak stabil olmadığı için, fazla enerjilerini iyonlaştırıcı radyasyon şeklinde yayarak stabil hale

Detaylı

ATOM ve İZOTOPLAR. Prof. Dr. Arif Altıntaş.

ATOM ve İZOTOPLAR. Prof. Dr. Arif Altıntaş. ATOM ve İZOTOPLAR RADYOAKTİVİTE TE ve RADYASYON Prof. Dr. Arif Altıntaş altintas@veterinary.ankara.edu.tr Atom nedir? Atomlar tüm maddeler için yapıyı oluşturan çok küçük partiküllerdir. Atom; bir elementin

Detaylı

Radyasyon Sağlığı ve Korunma

Radyasyon Sağlığı ve Korunma Radyasyon Sağlığı ve Korunma Arş.Gör. Yusuf ŞİMŞEK Öğr.Gör. Hacı DOĞAN Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yusuf Şimşek (G.Ü. SHMYO) Radyasyon sağlığı 1 / 61 1 Radyasyon? 2 Radyasyon

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Tel: +90 312 295 88 09 Fax: +90 295 89 56 İçerik Ayrıntılı

Detaylı

RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ

RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ İYONİZE RADYASYON ALANINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ Fizikçi Okan ŞAR A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Radyasyon Güvenliği Uzmanı İSG DE BAZI TANIMLAR VE

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ EL KİTABI

RADYASYON GÜVENLİĞİ EL KİTABI Özel Çevre Hastanesi RADYASYON GÜVENLİĞİ EL KİTABI Hazırlayan:Uzm.Dr.Erdem ÖZGÜLEN 2018 Dokuman No: GÖR.RHB.03 Yayın Tarihi:01.11.2009 Rev.01 Rev.Tarihi:04.06.2018 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I Amaç İçerik Radyasyon

Detaylı

RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ

RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ RSGD-KLV-002 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU İÇİNDEKİLER 1. KILAVUZUN AMACI... 1 2. RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLER...

Detaylı

ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON. Prof. Dr. Arif Altıntaş

ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON. Prof. Dr. Arif Altıntaş ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON Prof. Dr. Arif Altıntaş Atom nedir? Atomlar tüm maddeler için yapıyı oluşturan çok küçük partiküllerdir. Atom; bir elementin kimyasal özelliklerini gösteren

Detaylı

Geçen Süre/Yarı ömür. İlk madde miktarı. Kalan madde miktarı

Geçen Süre/Yarı ömür. İlk madde miktarı. Kalan madde miktarı 27.10.2017 1 27.10.2017 2 27.10.2017 3 Geçen Süre/Yarı ömür Kalan madde miktarı İlk madde miktarı 27.10.2017 4 Soru 1: Yarı ömrü 18 gün olan radyoaktif bir elementin, 72 gün sonunda % kaçı bozunmadan kalır?

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. %0.9 NaCI, hacim tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. %0.9 NaCI, hacim tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. KULLANMA TALİMATI MON.NaF ( 18 F) 250 MBq /ml i.v. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. Çözeltinin 1ml si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq (20,3 mci) /ml Sodyum florür ( 18 F)

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME TIBBİ RADYOFİZİK UZMAN HALİL KÜÇÜCÜK Acıbadem Kozyatağı Hastanesi IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) Gelişmiş

Detaylı

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Janset GÜNEY Su Hazal ÇALLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. RADYASYON

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

Radyasyon Zırhlama. Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü. 15. Medikal Fizik Kongresi

Radyasyon Zırhlama. Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü. 15. Medikal Fizik Kongresi Radyasyon Zırhlama Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü 15. Medikal Fizik Kongresi Neden Radyasyon Zırhlama Kanser tedavisinde kullanılan radyolojik

Detaylı

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir.

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. Çalışanların sağlığı ve güvenliğin bozulması

Detaylı

Gammacell 3000 Elan KAN IŞINLAMA CİHAZLARI GAMMACELL 3000 ELAN CİHAZININ ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ KLAVYE Barkod okunmadığı durumlarda klavyeden giriş yapma özelliği vardır. DİJİTAL GÖSTERGE BARKOD OKUYUCU Barkod

Detaylı

RADYASYONUN ETKİLEŞME MEKANİZMALARI

RADYASYONUN ETKİLEŞME MEKANİZMALARI GİRİŞ İYONLAŞTIRICI RADYASYONLARIN BİYOLOJİK ETKİLEŞME MEKANİZMALARI Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ( acant@taek.gov.tr ) İyonlaştırıcı radyasyonların biyolojik

Detaylı

Radyolojinin Büyümesi. Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon 18/11/2015

Radyolojinin Büyümesi. Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon 18/11/2015 Radyolojinin Büyümesi Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon Prof. Dr. Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Radyoloji AD 1 X-ışını 1895 yılında bir takım tesadüfler sonucu Wilhelm Conrad

Detaylı

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ Radyografide ve radyoterapide kullanılan X- ışınları, havası boşaltılmış bir tüp içinde, yüksek gerilim altında, ısıtılan katottan çıkan elektron demetinin hızlandırılarak anota

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonunda Radyasyon Güvenliği. Dr. Emin Evren Özcan Şifa Üniversitesi-İzmir

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonunda Radyasyon Güvenliği. Dr. Emin Evren Özcan Şifa Üniversitesi-İzmir Atriyal Fibrilasyon Ablasyonunda Radyasyon Güvenliği Dr. Emin Evren Özcan Şifa Üniversitesi-İzmir AF: giderek artan problem 1995 2030 arasında 2 kat artış Go et al; JAMA 2001;285:2370-2375 150 PA AC grafisi

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

Morötesi ışınlar (ultraviole ışınlar); güneş ışını içerisinde bulunduğu gibi yapay olarak da meydana getirilir ve x-ışınlarına göre dalga boyları

Morötesi ışınlar (ultraviole ışınlar); güneş ışını içerisinde bulunduğu gibi yapay olarak da meydana getirilir ve x-ışınlarına göre dalga boyları RADYASYON 1.Radyasyonun tanımı, türleri, kaynakları: Radyasyon Latince bir kelime olup dilimizde ışıma olarak kullanılır. Atomlardan, Güneş ten ve diğer yıldızlardan yayılan enerjiye, radyasyon enerji

Detaylı

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Size IMRT yapalım mı? Ben bilbem...beyim bilir... 1-Hangi hastalar için meme IMRT sine ihtiyaç var? 2- Bu olgular için IMRT-dışı teknikler var

Detaylı

Kişisel dozimetre nedir?

Kişisel dozimetre nedir? TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 Ocak 2014 KİŞİSEL DOZİMETRİ SİSTEMİ VE DOZİMETRE KULLANIMI Erinç REYHANİOĞLU

Detaylı