İç Denetim Birimi Kurulumu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İç Denetim Birimi Kurulumu"

Transkript

1 İç Denetim Birimi Kurulumu Şirket içerisindeki gözünüz: İç Denetim Şirket operasyonlarınızdaki risklerin iyi yönetildiğinden ve bunun tüm şirket genelinde uygulandığından emin olmazsanız, şirkete önemli olumsuz etkisi olabilecek riskler için harekete geçmekte çok geç kalabilirsiniz. İhtiyacınız Şirketiniz kısa sürede çok hızlı büyüdü ve süreçlerinizdeki kontroller ikinci plana bırakıldıysa veya artan bir şekilde farklı alanlara girmeye veya yeni coğrafyalarda iş yapmaya başladıysanız, işler üzerindeki kontrolü sağlamak giderek zorlaşıyor demektir. Bu hızlı büyümeyi sürdürülebilir bir hale getirmek için iş süreçlerinin sizin istediğiniz gibi yürüdüğünden emin olmanız gerekir. Aynı şekilde birden fazla ve özellikle merkezden uzak lokasyonlarda faaliyet gösteriyorsanız, bu noktalarda işlerin belirlenen standartlarda yürüdüğü konusunda şüpheleriniz olmamasını istiyor olabilirsiniz. Bu durumda faaliyetleriniz konusunda gözünüz kulağınız olacak ve mevcut durumda işlerin nasıl yürüdüğü konusunda size güvence verecek ve bilgi birikimi ile size gerekli zamanlarda danışmanlık yapabilecek ve şirketinizi çok iyi bilen bir ekibe iç denetime ihtiyacınız olabilir.

2 PwC size nasıl yardımcı olabilir? İç denetim alanında tecrübeli, CIA, CCSA gibi iç denetim mesleki sertifikalarına sahip PwC iç denetim uzmanları ile iç denetim biriminizi kurduğunuzda size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: Paydaşların beklentileri doğrultusunda, iç biriminin organizasyonel yapıdaki yerinin belirlenmesi, Denetim komitesinin oluşturulması ve iç denetim biriminin üst yönetim ile raporlama ilişkisinin kurulması, İç denetim metodolojisinin ve kullanılacak standart dokümanların (çalışma kağıtları, rapor, vb hazırlanması, İç denetim ekibine alım yapılacaksa işe alınacak kişilerin seçiminde destek olunması, İç denetim risk değerlendirmesi ve denetim planının oluşturulması, Pilot denetimlerin gerçekleştirilmesi ile ekibe iş başında eğitimin verilmesi, Uzun vadeli ilişki sayesinde sonraki dönemlerde ihtiyacınız olduğunda, şirketinizi bilen danışmanlarınızın olması. İhtiyacınız olduğunda, şirketinizi bilen danışmanlarınızın olması. İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) Hem şirket yönetimi hem de iç denetim ekibine eğitimlerin verilmesi, 2015 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

3 İç Denetim Faaliyeti için Dış Kaynak Kullanımı Şirket içerisinde bir iç denetim ekibi kurmak zorunda değilsiniz - İç denetim faaliyetinin tamamen dış kaynak ile yürütülmesi giderek yaygınlaşan bir uygulama haline geliyor Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) gibi kurumsal yönetimi vurgulayan kanun ve düzenlemeler ile iç denetimin gerekliliği giderek artıyor. Birçok şirket için iç denetim sürecinin tamamının devredilmesi, yüksek performans gösteren bir iç denetim faaliyeti ortaya çıkarma konusunda çok etkili bir yaklaşımdır. İhtiyacınız Şirketinizde iç denetim biriminin bulunmaması, operasyonlarınız üzerindeki kontrolden vazgeçeceğiniz anlamına gelmiyor. Mevcut denetim sürecinizde artan maliyet baskısını hissediyor, bu maliyetlerin yeterli katma değeri sağlaması noktasında yeterli spesifik uzmanlıklara sahip olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Eğer uzmanlara, küresel iç denetim kaynaklarına ve uygulamalarına, güncel teknolojiye ulaşmakta sıkıntı yaşıyorsanız dış kaynak kullanımını şirkete değer katan bir alternatif olarak düşünebilirsiniz.

4 PwC size nasıl yardımcı olabilir? İç denetim sürecinin tamamen devredilmesi ve uzmanlarımızın tüm iş süreçlerinizde sizler için çalışması ile; Artan değer Azalan maliyet Uzmanlara erişim Küresel iç denetim kaynaklarına erişim En güncel teknolojiye erişim İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) Şirket kaynaklarının daha stratejik alanlara yönlendirilmesi gibi konuları kolayca sağlayabilirsiniz. Amacımız iç denetimin tüm aşamalarında - denetim planlamasından denetimin yürütülmesine, raporlamadan takibe kadar - geniş deneyimimizi ve sektörel uzmanlıklarımızı sizlere değer olarak sunmaktadır. Sizlerin, tüm denetim faaliyetlerinizi yürüterek birinci sınıf iç denetim kaynaklarının ve yetkinliklerinin elinizin altında bulunmasını garanti altına almaktayız PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

5 İç Denetim Faaliyeti için Eş Kaynak Kullanımı İç denetim biriminiz var ancak yetkinliğinin artmasını ve uzmanlardan bilgi transfer etmek istiyorsanız, şirket dışından uzmanları ekibinizin parçası haline getirebilirsiniz. İç denetim faaliyetinin güncel uygulamalar ve yenilikleri takip edememesine göz yuman ve bilgi teknolojileri gibi uzmanlık gerektiren alanları denetimleri dışında tutan iç denetim birimleri, şirkete değer katmaktan çok uzak kalıyor ve giderek kredibilitesini azaltıyor. İhtiyacınız Şirket içerisinde bir iç denetim ekibiniz mevcut ancak ekip üyelerinizde belirli uzmanlıklar bulunmuyor veya ekibinizin büyüklüğü denetimlerinizi zamanında gerçekleştirmenize fırsat vermiyor olmayabilir. Günümüz iş dünyasında, bilgi teknolojileri ve kurumsal kaynak planlaması (ERP) programları giderek daha karmaşık bir hal almakta ve bilgi sistemleri ile üretilen bilgiler daha yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. İç denetim sürecinde güvence alınmasına ilişkin özellikle veri analizi, bilgi teknolojileri ve ERP sistemleri gibi özellikli alanlar, daha fazla bilgi, beceri ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu yetkinliklerin mevcut ekibinizde olmadığı ya da eksik olduğu durumlarda fayda ve maliyeti değerlendirerek ekip içerisinde bu kişilerin bulunmasını tercih etmediğiniz durumlarda, eş kaynak kullanımını bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

6 PwC size nasıl yardımcı olabilir? diğer uzmanlık gerektiren alanlarda, sertifikalar (CIA, CISA, CGAP, CCSA vb.) ile ispatlanmış yetkinliklere ve profesyonel kaynak ağına erişimi bulunan bir iç denetim kadrosu ile PwC den eş kaynak kullanımı konusunda destek alabilirsiniz. PwC uzmanları eş kaynak kullanımı metodu ile; denetim planlaması, risk değerlendirmesi ve uygulamasının tüm aşamalarında destek sağlamak amacıyla doğrudan şirketinizin iç denetim ekibiyle birlikte çalışır. İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) Amacımız ortak bir çatı altında uzmanlığımızı, sizlerin denetim ekipleri ile birlikte çalışarak sizlere aktarabilmektir. Yetkinlik ve uzmanlığımızın aktarılması ile, sizler iş süreçlerinizden güvence alabilecek, iç denetim ekibiniz ise iş başı eğitim, dolayısıyla yetkinlik artışı imkanı bulacaktır PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

7 Mevcut İç Denetim Biriminin Etkinliğinin Artırılması Şirketinize en üst seviyede katkı sağlamak amacıyla iç denetim fonksiyonundan en iyi performansın alınması artık işletmeler için bir gerekliliktir. İç denetim fonksiyonunun, organizasyon içerisinde yönetimin öncelikli ve dinamik bir iş ortağı olarak pozisyonunu güçlendirmesi için uluslararası iyi uygulamalar ve şirketin ihtiyaçlarına göre iyileştirmeye açık hususların objektif şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. İhtiyacınız İç denetim biriminizin stratejik hedeflerinden biri, orta vadede iç denetim faaliyetlerinizin Uluslararası İç Denetim Standartları na uygun olarak yapıldığının teyidini almak olabilir. Bu hedefe giden yolun ilk adımı olarak, iç denetim biriminizin istediğiniz kalitede ve iyi uygulamalara göre faaliyet göstermesi için eksikleri tamamlamaya başlamanız gerekir. Mevcut iç denetim biriminizin etkinliğinin değerlendirilmesi kapsamında yapılacak bir ön kalite güvence incelemesi ile, şirket yönetimine sunulacak Uluslararası İç Denetim Standartları na uygundur görüşünün bağımsız ve yetkin bir taraftan alınması için en önemli adımı atmış olacaksınız. Böylece iç denetim fonksiyonunuzun iyileştirmeye açık noktalarını belirleyerek bu hususları iyi uygulamalar çerçevesinde çözümleyebilir ve organizasyonunuza yönelik profesyonel sorumluluğunuzu en iyi şekilde yerine getirebilirsiniz.

8 PwC size nasıl yardımcı olabilir? Birçok sektör ve ölçekte faaliyet gösteren organizasyonlarda iç denetim kalite güvence çalışmaları gerçekleştirmiş uzmanlarımız, iç denetim fonksiyonunuzun; Standartları İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) çerçevesinde değerlendirilmesine yönelik ön kalite güvence incelemesi çalışmalarında sizlere profesyonel hizmet sağlayacaktır. Tumin Gültekin +90 (212) İç denetim fonksiyonunuzun bağımsız kalite güvencesi Standartları na uygundur görüşünü alması için iyileştirilmesi gereken alanlar ile birlikte güçlü yanlarınızı da kapsayan bir yol haritası hazırlanacaktır. PwC olarak, siz bu yol haritası üzerinde ilerlerken ihtiyacınız olan noktalarda size destek olacak ve sonuca ulaşmanızda yol arkadaşınız olacağız PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

9 İç Denetim Kalite Güvence Dış Değerlendirmesi (QAR) Etkin ve uluslararası standartlar ve iyi uygulamalara göre faaliyet gösteren bir iç denetim fonksiyonuna sahip misiniz? Uluslararası İç Denetim Standartları nda ( Standartlar ) belirtildiği üzere, iç denetim faaliyetlerinin tümünü kapsayan ve etkin şekilde izlenmesini sağlayan bir Kalite Güvence ve Geliştirme Programı oluşturulması, denetim performansının sürekli gelişimi için organizasyona ve departmana yönelik bir fırsat olarak ortaya çıkıyor. İhtiyacınız İç denetim biriminizin gerçekten işi hakkıyla ve kuralına göre yaptığından emin olmak istemez misiniz? Günümüzde artık pek çok şirket, iç denetim fonksiyonunun paydaşlarına verdiği güvencenin kalitesini beyan etmek, özellikle çok ortaklı şirketlerdeki tüm paydaşlara yapılan iç denetim işinin kaliteli olduğunu göstermek ve daha da önemlisi şirketinizin değerini ve dışarıdan algısını arttırmak için iç denetim biriminin faaliyetleri konusunda bağımsız bir teyit alma ihtiyacını duyuyor. Standartlar a göre her 5 senede bir bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken iç denetim kalite güvence dış değerlendirmesinin öncelikli amacı, iç denetim fonksiyonun Standartlar a uygunluğunun değerlendirilmesidir. Buna ek olarak profesyonel bir dış değerlendirme ile Denetim Komiteleri ve üst yönetim gibi denetim paydaşları organizasyonun kurumsal yönetim olgunluğunun geliştirilmesine yönelik birçok fırsatı değerlendirme imkanı bulacaklardır. Bu sayede iç denetim faaliyetlerinize ilişkin pek çok kafanızdaki soru cevabını bulacaktır.

10 PwC size nasıl yardımcı olabilir? Birçok sektör ve ölçekte faaliyet gösteren organizasyonlarda iç denetim kalite güvence değerlendirmeleri gerçekleştirmiş uzmanlarımız, küresel PwC ve diğer iç denetim kıyaslama veri tabanlarıyla yapılan iş birliğimiz sayesinde iç denetim fonksiyonunuzun dünyada, Türkiye de ve sektörünüzdeki diğer denetim fonksiyonlarına göre ve sistematik değerlendirmeler yapacaktır. Buna ek olarak şirket yönetiminin beklentileri ve Standartlar a göre faaliyetlerinizin ne durumda olduğunu değerlendirecek ve sonunda size iç denetim faaliyetinize ilişkin uluslararası geçerliliği olan bir görüş bildirecektir. Bu kapsamda incelenecek alanlardan bazıları şöyledir: organizasyon içerisinde etkin şekilde konumlandırılması, doğru risklere odaklanması ve denetim planı, iletişimi İletişim Ras.Proposal@tr.pwc.com Işıl Kırdı +90 (212) isil.kirdi@tr.pwc.com Oktay Aktolun +90 (212) oktay.aktolun@tr.pwc.com Tumin Gültekin +90 (212) tumin.gultekin@tr.pwc.com ihtiyaçları karşılayacak yetkinlik ve yeterliği, 2015 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

11 İç Denetim Kalite Güvence İç Değerlendirmesi Programının Tasarımı İç denetim fonksiyonunuzun şirketin değişen ihtiyaç ve beklentilerine göre faaliyet gösterdiğinden emin olmak için dış değerlendirmeyi beklemeden işi üstlenebilirsiniz. Gelişen organizasyonlarda iç denetim yöneticisi iç denetim faaliyetinin çeşitli katmanlarıyla danışma hâlinde olan resmî bir iç kalite güvence ve geliştirme programı hazırlamalı ve 5 senede bir olan bağımsız dış değerlendirmelere ek olarak dönemsel değerlendirmeler yapmalıdır. İhtiyacınız Uluslar arası İç Denetim Standartları na ( Standartlar ) göre mevcut iç denetim faaliyetiniz için en az 5 senede bir bağımsız kalite güvence dış değerlendirme yaptırıyorsunuz. Peki bu 5 senelik dönemde değişen beklentiler ve uygulamalara göre iç denetimizin ne durumda olduğunu nasıl takip ediyorsunuz? İyi uygulamalara göre faaliyet gösteren gelişmiş iç denetim birimleri, faaliyetlerinin; İç denetim standartlarına ve etik kurallara uygunluğu, Yönetmelik, amaç, hedef ve politika prosedürlerinin yeterliliği,denetim Komitesi yapısının oluşturulması, Şirketin kurumsal yönetim, risk yönetimi ve kontrol süreçlerine sağladığı katkı, Şirketin faaliyetlerine ne ölçüde değer kattığı gibi değerlendirilmeleri en az yılda bir kez olmak üzere içsel olarak değerlendirmeli ve üst yönetime iç kalite güvence değerlendirmesi programı çalışmalarını ve sonuçlarını rapor etmelidir. Sizin şirketinizin de iç denetim faaliyeti bu olgunluğa sahip olmak için kalite güvence iç değerlendirmelerini gerçekleştirerek kaliteyi standart bir hale getirebilir.

12 PwC size nasıl yardımcı olabilir? Sektörünüzde deneyimli ve Standartlar konusunda uzman PwC iç denetim ekibi ile iç denetim kalite güvence iç değerlendirme yapısının kurulumu ile iç denetim fonksiyonunuzun; Dönemsel çalışmalar neticesinde belirlenecek aksiyonların hayata geçirilmesi ve iç denetim fonksiyonunun olgunluğunun ve etkinliğinin geliştirilmesi aşamasında uzmanlarımız her zaman sizlere destek olacaktır. Standartları, İletişim kıyasla değerlendirilmesini sağlayabilir ve bu yapının dönemsel olarak yürümesi için mekanizmayı kurabilirsiniz. Bu mekanizma için gerekli olan paylaşımı, değerlendirme ilişkisinin kurulması, Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) paylaşılması gibi adımlar oluşturulacaktır PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

13 Kalite Denetimleri Ana merkezinizden uzak faaliyet birimlerinizin aynı hizmet kalitesini sürdürdüğünden nasıl emin oluyorsunuz? İşletme şubelerinizi, bayilerinizi, mağazalarınızı, otel ve tatil köylerinizi hizmet kalitesine, politika ve prosedürlere uygunluğuna, yönetim etkinliğine ve verimliliğine yönelik olarak bağımsız bir inceleme ile değerlendirerek, gelişim alanlarını sizler için sunuyoruz. İhtiyacınız Şirketiniz geniş bir coğrafyaya yayılmış ve farklı lokasyonlarda operasyonları, şubeleri, mağazaları, vb. olabilir. Belirlemiş olduğunuz hizmet kalitesinin şirketin genelinde uygulandığını bilmeden, müşteri memnuniyetinizin her yerde istediğiniz seviyede olacağından emin olamazsanız. Ana merkezinizden uzak faaliyet birimlerinizin gözetimini istediğiniz sıklıkta ve kapsamda gerçekleştiremediğinizi düşünüyorsanız, müşterilerinize standart bir şekilde katma değer ve standart bir hizmet anlayışı sunabildiğinizden emin değilseniz, prosedürlerinizin en uzak biriminizde uygulanıp uygulanmadığını değerlendiremiyorsanız, kalite denetimlerine ihtiyacınız var demektir.

14 PwC size nasıl yardımcı olabilir? Amacımız merkezi yönetim çerçevesinde sıklıkla gözetimini yapamadığınızı düşündüğünüz alanları, dünyada ve Türkiye deki geniş kadromuzla sizler adına değerlendirip, sonuçlarını ve sonuçlara dair yorumlarımızı sizlere sunabilmektedir. Kalite denetimlerinizin PwC ekipleri tarafından gerçekleştirilmesi ile sizler için: mağazalarınızı, otellerinizi, vb. yapılarınızı gizli müşteriler olarak değerlendirip hizmet kalitenizi ve hizmet kalitenizin standart uygulanıp uygulanmadığını, faaliyetlerinizi inceleyerek, merkezi politika ve prosedürlerin uygulanıp uygulanmadığını, yönetilip yönetilmediğini, yatırım geri dönüş oranınızı yakalamak adına bütçelediğiniz müşteri sayılarına/ciroya, vb. ulaşıp ulaşamadığınızı değerlendirebiliriz. İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) sizin belirlediğiniz kriterler doğrultusunda etkin ve verimli 2015 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

15 İç Denetim Kaynak ve Eğitim Planlaması Şirkete katacağınız değere giden yol, iç denetim ekibinizin yeterli büyüklüğe ve yetkinliğe sahip olmasından geçiyor. Artan rekabet ve değişen sektörel yeniliklerin yanı sıra iç denetim mesleğindeki yeni uygulamaları ve gelişmeleri takip etmeyen bir iç denetim birimi, orta vadede bilgisine ihtiyaç duyulmayan bir hale gelecektir. İhtiyacınız Şirketinizin operasyonları giderek büyüyor ancak siz mevcut iç denetim ekibinizin büyüklüğünün bu büyümeye yetişemeyeceğini hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda büyümeyle paralel olarak iç denetimizin Uluslararası İç Denetim Standartları nda ( Standartlar ) da belirtildiği gibi yeterli büyüklüğe ve yetkinliğe sahip olması ve bunu ilerleyen dönemlerde de sürdürebilmesi için bir planlama yapmanız gerekiyor demektir. İlerleyen dönemlerde maliyetlerinizi optimum seviyede tutarak iç denetim ekibinizin kaç kişiden oluşması gerekeceğini ve bu ekibin hangi alanlarda uzmanlığının olması gerektiğini belirleme ihtiyacınız olacaktır. Aynı şekilde mevcut iç denetim ekibinizin gelecek dönemlerde hangi mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerini alması gerektiğine karar veremiyor ve bunun için bir yol haritası belirlemek istiyorsanız, PwC uzmanları ile birlikte çalışarak hem Standartlar a uyumlu hem de sizin yapınıza ve ekibinize en uygun kaynak ve eğitim planlaması konusunda destek alabilirsiniz.

16 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC nin iç denetim alanında farklı sektörlerde pek çok tecrübeye sahip, iç denetim eğitimleri verme konusunda çok tecrübeli, Standartlar konusunda uzman ve mesleki pek çok sertifika (CIA, CISA, CGAP, CCSA vb.) ile ispatlanmış yetkinliklere sahip iç denetim uzmanları ile şirketinizin iç denetim kaynak ve eğitim planlaması konusunda size yardımcı olabiliriz. Bu kapsamda size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: Şirketinizin yapısına ve benzer şirketlerdeki iyi uygulamalara göre en uygun iç denetim ekip büyüklüğünün kısa, orta ve uzun vadeli olarak belirlenmesi, Kaynak planlamasının en optimum seviyede tutulması için dış-eş kaynak kullanma veya işe alım konusunda tavsiyeler verilmesi, Yönetiminizin iç denetimden beklentileri ve iyi uygulamalara uyumlu olarak iç denetim ekibinizin farklı seviyelerdeki elemanlarının alması gereken mesleki (bilgi teknolojileri denetimi, vb.) ve kişisel gelişim eğitimlerinin (etkin iletişim becerileri, vb.) belirlenmesi, Mesleki gelişim adımlarının iç denetim ekibinizin kariyer planlaması ile bağlantısının kurulması. İletişim Işıl Kırdı +90 (212) Oktay Aktolun +90 (212) Tumin Gültekin +90 (212) PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

17 İç Denetim Araç Seçim Desteği Denetim süresince edindiğiniz verileri sonuca dönüştürüp, bir sonraki denetimlere yol gösterecek şekilde saklamak için ortak bir platformdan faydalanabilirsiniz. Günümüzde büyüyen iç denetim birimlerinin denetim sürecini yürüttüğü ve dokümantasyonu sakladığı denetim otomasyon araçları ve büyük denetim verilerinin analizi için kullanılan araçlar iç denetimin vazgeçilmez parçaları haline geliyor. İhtiyacınız Teknolojinin giderek her alanda hayatımıza girmesiyle özellikle iç denetim sürecinin standartlaşması ve daha büyük verilerin analiz edilmesi ile daha doğru sonuçlara ulaşılması için çeşitli iç denetim otomasyonlarının kullanımı da yaygınlaşmaya başladı. Mevcut iç denetim biriminizin yaptığı denetimlerin sayısı, ekibinizin büyüklüğü giderek artıyor ve denetim dosyalarınızın saklanması ve takibi artık zor bir hale geliyorsa, bir iç denetim otomasyonu işinizi kolaylaştırabilir. Aynı şekilde tüm denetimlerinizde planlamadan raporlamaya kadar standart adımları uyguladığınızdan emin olmak için bu tip otomasyonların kullanımı iyi uygulamalarda da karşımıza çıkıyor. Bunun dışında denetim testlerinizde örneklem yönteminden ziyade büyük verileri analiz etmeniz gerekiyorsa bu konuda bilgisayar destekli denetim tekniklerine (BDDT) ihtiyacınız var demektir.

18 PwC size nasıl yardımcı olabilir? Amacımız denetim sürecinde elde ettiğiniz verileri katma değerli sonuçlara çevirebilecek iç denetim teknolojisini denetim sürecinize entegre etmektir. Yarattığınız katma değerli sonuçları çalışma kağıtları standartlarına uygun biçimde saklayabilmenizi sağlayacak teknoloji ile sizleri tanıştırmak ve sizleri o teknolojiden en fazla faydayı ve verimi sağlayabilecek noktaya getirebilmektir. Teknolojiyi günlük denetim faaliyetlerimizde içinde kullanmış olmamızın sağladığı bilgi birikimi ile PwC olarak size şu konularda fayda sağlayabiliriz: PwC nin iş ortağı Teammate başta olmak üzere tüm iç denetim döngünüzü boyunca kullanabileceğiniz diğer iç denetim otomasyon araçları ile sizi bir araya getirmek, Büyük verilerin analizi için kullanabileceğiniz BDDT araçları ile sizi tanıştırmak, sizi bir araya getirmek, Sizin adınıza bu araçlar arasında ön değerlendirme yapmak ve sizinle birlikte seçim sürecinize destek olmak. İletişim Ras.Proposal@tr.pwc.com Işıl Kırdı +90 (212) isil.kirdi@tr.pwc.com Oktay Aktolun +90 (212) oktay.aktolun@tr.pwc.com Tumin Gültekin +90 (212) tumin.gultekin@tr.pwc.com 2015 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi

Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi İç kontrol ortamınız şirketinizin karşı karşıya kaldığı sektörel, yasal ve diğer değişikliklere uyum sağlayabilecek kadar dinamik mi? Süreçlerin ve kontrollerinin

Detaylı

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim kurulu, görev ve yetkilerinin şirket genelinde hayata geçirilme etkinliğini ne şekilde değerlendiriyor? Yönetim kurulunun, şirketi yönlendirme ve gözetim rolünü

Detaylı

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Ancak etkin kullanılabilen bir proje ve portföy yönetim aracı proje ve program yönetimi sürecini destekleyebilir Proje ve program yönetimi,

Detaylı

Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı

Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı PwC Bankanıza özgü süreç iyileştirmeleri ve tasarımları ile sizi diğerlerinden farklılaştırmayı öneriyor... İhtiyacınız Değişen sektörel gereklilikler, yeni hizmet

Detaylı

Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi

Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi Şirket stratejilerinin hayata geçmesinde risklerin etkin yönetildiği konusunda pay sahiplerinin büyük beklentileri vardır. Etkin bir kurumsal risk yönetimi

Detaylı

Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi

Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi Suistimal sadece oluştuğunda üzerinde durulacak bir konu olmamalı - suistimal risklerini belirlemek ve söz konusu riskleri kontrollerle minimize

Detaylı

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Kapsamlı bir yazılım seçim metodolojisi, kurumsal hedeflerin belirlenmesiyle başlayan çok yönlü bir değerlendirme sürecini kapsar. İş süreçlerine, ihtiyaçlarına

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Faaliyetlerinizdeki bir kesinti nedeniyle katlandığınız maliyet, itibarınıza olan etkisiyle karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir. Birçok şirket bilgi teknolojileri

Detaylı

ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme

ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme ERP standartlarını uygulama baskısı, verimli, pratik, güvenli ve uygulanabilir süreçlerin tasarımına engel olabilir. Birçok uygulama projesinde, iş süreçlerindeki verimlilik,

Detaylı

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16)

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Müşterilerinize onların beklentilerini karşıladığınızı gösterebiliyor musunuz? Süreçlerinize ve kontrollerinize dair ilgili taraflara güvence verin!

Detaylı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri Danışmanlığı bölümünde çalışan profesyonellerimiz, birçok yerel ve uluslararası şirkette, organizasyon çapında risk ve kurumsal yönetim konularında yardımcı olmak ve

Detaylı

Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi

Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.com.tr Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi Performans Güvence Hizmetleri Hizmet kuruluşlarının denetimlerinde kullanılan ISAE3402 standardı, Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından GDS3402

Detaylı

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri ntracts in the Red Zone could have significant value leakage Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri Küresel ısınma ve iklim değişikliği sizi nasıl etkileyecek? Faaliyetlerinizin sürdürülebilir,

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri konusunda stratejiden uygulamaya kadar farklı aşamalarda ve risk, kontrol, süreç, organizasyon, yönetişim yapısı ve teknoloji gibi farklı

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

Tedarikçi risklerini yönetebilmek

Tedarikçi risklerini yönetebilmek www.pwc.com.tr Tedarikçi risklerini yönetebilmek. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu İçerik 1. Tedarikçi risklerini yönetme ihtiyacı 2. Tedarikçi risk yönetimi bileşenleri 3. Yasal gelişmeler 2 Tedarikçi risklerini

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012 İçerik 1. Kurumsal yönetim odağıyla risk yönetimi ve iç denetim 2. Düzenlemeler sizden ne bekliyor? 3.

Detaylı

COBIT 5 Ne kadar hazırsınız?

COBIT 5 Ne kadar hazırsınız? www.pwc.com.tr/ras Ne kadar hazırsınız? Kurumsal Bilgi Teknolojileri Yönetişim Çerçevesi Neden PwC? geliştirme sürecinde PwC öncülüğü Geliştirme Ekibi ISACA Merkez Birim Gönüllü Uzmanlar ISACA Yönetimi

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar

İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar www.ttkrehberi.com İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar GSG Hukuk un katkılarıyla Yeni Türk Ticaret Kanunu Yeni Türk Ticaret Kanunu ( Yeni TTK ) yürürlüğe girdi. 1 İkincil Mevzuatlar

Detaylı

X. Çözüm Ortaklığı Platformu

X. Çözüm Ortaklığı Platformu www.pwc.com/tr Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş İçerik 1. Yeni Türk Ticaret Kanunu na Genel Bakış 2. Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş Yol Haritası 3. Finansal Raporlama Süreci ve Teknik Altyapı

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri www.pwc.com.tr/ras Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri BT Yönetişimi Hizmetleri BT Denetimi ve Uyum Hizmetleri BT Değerleme Hizmetleri Proje Yönetimi ve Güvence Hizmetleri

Detaylı

Öğleden sonraki ana oturuma hoş geldiniz! Zeki Gündüz 10 Aralık 2012

Öğleden sonraki ana oturuma hoş geldiniz! Zeki Gündüz 10 Aralık 2012 Öğleden sonraki ana oturuma hoş geldiniz! Zeki Gündüz Desteğiniz için teşekkürler Türkiye olarak, bugüne kadar sizlerin desteği ve TEGV kanalıyla 2,100 ün üzerinde çocuğumuzun eğitimine katkıda bulunmaktan

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

IX. Çözüm Ortaklığı Platformu. Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz

IX. Çözüm Ortaklığı Platformu. Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz www.pwc.com/tr IX. Çözüm Ortaklığı Platformu Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz 7 Aralık 2010 Ajanda Türkiye de halka arza yönelik gelişmeler Halka Arz Sürecinde Evreler Değerlendirme ve Halka

Detaylı

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle hazırlanan işbu Kalite Güvence Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından

Detaylı

İş Hukuku Check-Up Hizmeti

İş Hukuku Check-Up Hizmeti www.pwc.com.tr İş Hukuku Check-Up Hizmeti Danışmanlık Hizmetleri İş Hukuku Check-Up Hizmetiyle işletmelere sağladığımız katma değer İş hukukunda günden güne değişen ve gelişen yasal düzenlemelerle birlikte

Detaylı

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi www.pwc.com.tr Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu 9 Aralık 2013 İçerik 1. İnovasyon riskinin yönetimi neden önemli? 2. İnovasyonda neye odaklanmalıyız?

Detaylı

IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu. Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010

IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu. Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010 IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010 Gündem Krizde sürdürülebilirlik Araştırmalara göre risk yönetimine bakışaçısı Risk yönetimi & iç denetim

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Borç Yapılandırma Hizmetleri

Borç Yapılandırma Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Yapılandırma Hizmetleri Hedeflerinize uygun olarak, stratejiden uygulamaya kadar tamamen entegre borç yapılandırma hizmetleri Hüsnü Dinçsoy Danışmanlık Hizmetleri Lideri PwC Turkey

Detaylı

Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler

Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler www.okul.pwc.com.tr Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler GSG Hukuk un katkılarıyla Business School Vergi ve Gümrük İncelemeleri Eğitimleri Vergi ve gümrük incelemelerine yönelik eğitimlerimiz

Detaylı

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler www.ttkrehberi.com Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler GSG Hukuk un katkılarıyla Business School Sermaye Piyasası Eğitimleri Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler Yeni Sermaye

Detaylı

w w w. t e o l u p u s. c o m

w w w. t e o l u p u s. c o m D E N E T İ M V E Y Ö N E T I M D A N I Ş M A N L I Ğ I $ w w w. t e o l u p u s. c o m HAKKIMIZDA Şirketimiz, uluslararası nitelikteki kadrosuyla üstün seviyede hizmet verme amacıyla iç denetim, iç kontrol,

Detaylı

Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması

Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması www.pwc.com.tr Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması 4 Risk Raporlaması Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması 2007 yılında başlayan finansal kriz;

Detaylı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Kurumsallaşma Koçluğu Programı ile Türk aile şirketlerinde sürdürülebilirliği nesiller boyunca sağlamayı hedefliyoruz. 3 aşamadan oluşan Kurumsallaşma

Detaylı

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması Kasım 2013 İstanbul Gündem I Neden risk esaslı iç denetim II Gelişen Yeni Risk Konuları Genel Örnekler III Risk esaslı iç denetim planlaması IV Risk esaslı

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO KİMDİR? 01 Müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanır, uzun vadeli güvene dayalı ilişkiler kurarız. Müşterilerimiz için değer katacak ve işlerini kolaylaştıracak çözümler

Detaylı

GT Türkiye İşletme Risk Yönetimi Hizmetleri. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk Yönetimi, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey.

GT Türkiye İşletme Risk Yönetimi Hizmetleri. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk Yönetimi, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey. GT Türkiye İşletme Risk Hizmetleri Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey.com İşletme Risk Hakkında Risk, iş yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır ve kaçınılmazdır.

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri

Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Basel II ve III ile Uyum Başvuru Süreci Derecelendirme Model Kurulumu İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci (İSEDES)

Detaylı

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı İncelemeleri Günümüzün iş dünyasında başarı, sadece Şirketinizin performansına değil, doğrudan ve dolaylı iş ilişkileri kurduğu

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

İstihdam Seminerleri. GSG Hukuk un katkılarıyla. İstihdam Seminerleri

İstihdam Seminerleri. GSG Hukuk un katkılarıyla. İstihdam Seminerleri İstihdam Seminerleri GSG Hukuk un katkılarıyla İstihdam Seminerleri İK dünyasının güncel uygulamaları ve yasal düzenlemelerinden ne kadar haberdarsınız? İnsan kaynakları dünyasına temas eden mevzuat sıkça

Detaylı

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 13. maddesinde düzenlenen ve 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlükte

Detaylı

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü Evren Sezer, Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı İstanbul, 11 Kasım 2013 Gündem Giriş İç Denetim Anlayışı ve Değer Katmak İç Denetimin Yarattığı Katma Değer ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Biz Kimiz? 4 Ne Yapıyoruz? 5 Uluslararası 9

İÇİNDEKİLER. Biz Kimiz? 4 Ne Yapıyoruz? 5 Uluslararası 9 2 www.bilgener.com İÇİNDEKİLER Biz Kimiz? 4 Ne Yapıyoruz? 5 Uluslararası 9 3 Biz Kimiz? Geleneksel iş yöntemlerini en yenilikçi çözümlerle birleştiren, sağlam etik temeller üzerine inşa edilmiş takım odaklı

Detaylı

1000.D1 - Danışmanlık hizmetlerinin niteliği, iç denetim yönergesinde belirtilmek zorundadır.

1000.D1 - Danışmanlık hizmetlerinin niteliği, iç denetim yönergesinde belirtilmek zorundadır. NİTELİK STANDARTLARI 1000- Amaç, Yetki ve Sorumluluklar İç denetim faaliyetinin amaç, yetki ve sorumlulukları, İç Denetimin Tanımına, Meslek Ahlak Kurallarına ve Kamu İç Denetim Standartlarına (Standartlar)

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

KURUMSAL. İlkelerine dayanmaktadır.

KURUMSAL. İlkelerine dayanmaktadır. KURUMSAL ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti., on altı yılı aşkın bir süredir Hesap Uzmanlığı ve Baş Hesap Uzmanlığı görevlerinin yanı sıra Maliye Bakanlığında Daire Başkanlığı görevlerinde

Detaylı

İşletmelerde Suistimal Risklerinin Yönetilmesi Anket sonuçları

İşletmelerde Suistimal Risklerinin Yönetilmesi Anket sonuçları www.pwc.com.tr İşletmelerde Suistimal Risklerinin Yönetilmesi Anket sonuçları Bekir Özdemir ikmet Mısırlıoğlu 13. Çözüm Ortaklığı Platformu 8 Aralık 2014 Merhaba, 08 Aralık 2014 tarihinde 13. PwC Çözüm

Detaylı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Bu program Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Kadın İşletmelerine Finansman

Detaylı

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 KURUL KARARLARI Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 Kamu idarelerinde yürütülmekte olan iç denetim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması

Detaylı

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Şirketimiz; Sermaye Piyasası Kurulu nun II.17-1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği uyarınca Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum çalışmaları

Detaylı

Ölçülemeyen Şirket Yönetilemez

Ölçülemeyen Şirket Yönetilemez Ölçülemeyen Şirket Yönetilemez ADGEBS TURKIYE 0212 6762600-0532 5893426 bilgi@adgebs.com ADGEBS Kurumsal Yönetim Danışmanlığı Eğitim Hizmetleri www.adgebs.com GELECEKTE DE VAR OLABİLMEK İÇİN; Kurumunuza

Detaylı

İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü

İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü www.pwc.com.tr/ras İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü 20 Ekim 2014 Ajanda Gelişen Teknolojiler, Yeni Riskler ve İç Denetim Bulut Bilişim Sosyal Medya Mobil Teknolojiler Siber Güvenlik Sorularınız

Detaylı

NELER YAPIYORUZ? LEPA Anonim Şirketi Tanıtım Dergisi

NELER YAPIYORUZ? LEPA Anonim Şirketi Tanıtım Dergisi NELER YAPIYORUZ? LEPA Anonim Şirketi Tanıtım Dergisi HAKKIMIZDA 2 3 LEPA yenilikçi, vizyonlu, genç ve çalışkan ekibiyle organizasyon, prodüksiyon ve ajans hizmetlerinde bulunmaktadır. LEPA bir kurumun

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

UFRS Bülten Güncel Raporlama Konularına Kısa Bir Bakış Şubat 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

UFRS Bülten Güncel Raporlama Konularına Kısa Bir Bakış Şubat 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni www.pwc.com.tr UFRS Bülten Güncel Raporlama Konularına Kısa Bir Bakış Şubat 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni Yürürlük tarihi: Yeni standart 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayan

Detaylı

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından tüm dünyada Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı olarak ilan edilmiştir.

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Rekabetin giderek arttığı günümüzde, Ar-Ge ve inovasyon altında yapılan yatırımların ülke ekonomilerinin

Detaylı

Bulut TUNCA Maliye Uzmanı İÇ DENETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ

Bulut TUNCA Maliye Uzmanı İÇ DENETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ Bulut TUNCA Maliye Uzmanı İÇ DENETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 6 Mayıs 2016 Kalite Güvence ve Geliştirme Programı Önceki Kalite Güvence ve Geliştirme Programı Kapsamında Gerçekleştirilen Faaliyetler

Detaylı

Borç Danışmanlığı Hizmetleri

Borç Danışmanlığı Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Danışmanlığı İletişim Hüsnü Dinçsoy Şirket Ortağı +90 (212) 376 5302 ofis numurası husnu.dincsoy@tr.pwc.com e-mail Mevlüt Akbaş Direktör +90 (212) 355 2354 ofis numurası mevlut.akbas@tr.pwc.com

Detaylı

DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ

DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ EK-G T.C. MALİYE BAKANLIĞI İÇ DENETİM KOORDİNASYON KURULU DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ [TARİH] İÇİNDEKİLER I II III IV YÖNETİCİ ÖZETİ 1. Giriş 2. Amaç ve Kapsam 3. Uygulanan Metodoloji 4. Bulguların

Detaylı

Hastane Yönetim Danışmanlığı. OMPHealthcare Yaklaşımı ile hastane yönetim süreçleri ve sistematiği sunumu

Hastane Yönetim Danışmanlığı. OMPHealthcare Yaklaşımı ile hastane yönetim süreçleri ve sistematiği sunumu Hastane Yönetim Danışmanlığı OMPHealthcare Yaklaşımı ile hastane yönetim süreçleri ve sistematiği sunumu Giriş Hastanelerimizin temel sorunu yüksek ciro performansları göstermelerine rağmen gerekli verimliliği

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Rekabetin giderek arttığı günümüzde, Ar-Ge ve inovasyon altında yapılan yatırımların ülke

Detaylı

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile birlikte Türk vergi sistemine getirilen yeniliklerden biri olan Peşin Fiyatlandırma Anlaşması

Detaylı

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık Tesis yönetim hizmetleri, ülkemizin gelecek dönemde daha da önem vereceği bir dışarıdan temin kalemi olacaktır. Sektörde olan bizler, deneyimimizle bu sektöre değer katmaya devam edeceğiz. HAKKIMIZDA Tüm

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Dijitalleşen İç Denetim

Dijitalleşen İç Denetim www.pwc.com.tr Dijitalleşen İç Denetim Dijital, veri ve mobil cihazlar dünyasında analitik yöntemlerin kullanılması Dijital, Veri ve Mobil Dünyası Son beş yılda, teknoloji devrimi iş dünyasında değişimlere

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun İçerik 1. Veri ve Bilgi ilişkisi 2. Veri Kalitesi 3. Veri Yönetimi 4. Veri Kalitesine etki eden faktörler 5. Kapanış

Detaylı

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International Dr. Bertan Kaya, CIA Control Solutions International 1. Bölüm: İç Denetimin Yönetim Performansına Etkisi, Rol ve Sorumlulukları ile Kullandığı Araçlar İç Denetim İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini

Detaylı

TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu. Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi

TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu. Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi www.pwc.com.tr TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi Tamer Emre, MSc.,MA PwC Elektrik Piyasa Hizmetleri

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri kpmg.com.tr

Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri kpmg.com.tr KPMG TÜRKİYE Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri kpmg.com.tr KPMG Türkiye dünya standartlarında yönetim danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır. KPMG Türkiye Yönetim Danışmanlığı ekibimiz şirketlerin Yönetim Kurulu

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2016 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 80 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası www.pwc.com.tr Ocak 2018 SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve yayımı tarihinde

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Şirin Soysal KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı 1 Kurumsal Raporlama Yolculuğu Şirin Soysal, Şirket Ortağı, KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Hakan Aytekin,

Detaylı