ÇOCUK ve ERGENLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN PSİKOLOJİK ve NÖROPSİKOLOJİK TESTLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUK ve ERGENLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN PSİKOLOJİK ve NÖROPSİKOLOJİK TESTLER"

Transkript

1 ÇOCUK ve ERGENLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN PSİKOLOJİK ve NÖROPSİKOLOJİK TESTLER Nöropsikoloji Ders 5-8 Yrd. Doç. Şaziye Senem Başgül Klnik Psikolog Elif Mutlu Lisans 3. Sınıf HKU 2015, 2. Dönem

2 Psikolojik Değerlendirme Çeşitli psikolojik yöntemler kullanarak bireylerin yeteneklerini, davranışlarını, bireysel özelliklerini değerlendirme sürecidir.

3 Psikolojik Testler Psikolojik test, davranış örneklerinin standart ve nesnel ölçümüdür. İlgilenilen, zihinsel, duygusal ya da davranışsal boyutlarla ilgili ölçüm yapmak için kullanılır.

4 Nesnellik: Bir testin verilmesi, puanlanması ve değerlendirilmesi testi uygulayanın öznel fikirlerinden bağımsız olduğu oranda nesneldir. Testi uygulayan herkesin, bireye verilen testi aynı şekilde vermesi, aynı puanı elde etmesi ve aynı değerlendirmeyi yapması gerekir.

5 Standardisazyon ve Normlar: Standardize edilmiş test; verilişi, kullanılan materyali ve puanlandırılması önceden saptanmış olandır. Böylece aynı test değişik yerlerde ve zamanlarda aynı şekilde verilebilir. Testlerin değerlendirmesini yapmamız için normların olması gereklidir.

6 Güvenilirlik Farklı zamanlarda ya da testin farklı normlarıyla veya diğer değişken test koşulları altında tekrar test edilen kişilerin aldıkları puanların tutarlık derecesi bir psikolojik testin güvenirliğini gösterir.

7 Geçerlik: Bir testin ölçmek istediği özelliği ölçebilme derecesine o testin geçerliği denir. Geçerlik, testin yapılma amacını sağlayıp sağlayamadığını gösterir.

8 GELİŞİM TESTLERİ 1.DENVER 2 GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ 2.AGTE ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ 3.GEÇDA GAZİ ERKEN ÇOCUKLUK DEĞERLENDİRME ARACI 4.GESELL GELİŞİM FİGÜRLERİ TESTİ 5. BRUNET-LEZİNE GELİŞİM TESTİ 6.PEABODY RESİM-KELİME TESTİ

9 ZEKA TESTLERİ 1.WESCHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ (WISC-R) 2. STANFORD-BINET ZEKA TESTİ 3.GOOD-ENOUGH HARRIS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ 4. CATTELL ZEKA TESTİ 5. PORTEUS LABİRENTLER TESTİ 6.ALEXANDER PRATİK YETENEK TESTİ

10 PROJEKTİF TESTLER Kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan Projektif teknikler açık-seçik olmayan uyarıcılara karşı bireylerin gösterdiği kişisel ve subjektif tepkilere dayanan yöntemlerdir. Projektif: Yansıtma anlamına gelir. Projektif testlerde uyarıcı olarak, resimlerden, mürekkep lekelerinden, tamamlanmamış cümlelerden yararlanılmaktadır. Yansıtma bir kavram olarak psikoanalitik yaklaşımın getirdiği Yansıtma Hipotezi ne dayanmaktadır.

11 Projektif testlerin dayandığı yansıtma hipotezine göre, bireyler açık-seçik olmayan uyarıcıları anlama, açıklamak ve yorumlamak istedikleri zaman, gerçekte belirsin olan bu uyarıcılara tepki gösterirken kendi kişisel ihtiyaçlarını, duygularını, yaşantılarını, önceki şartlanmalarını, korkularını, algılarını ve düşüncelerini ifade ederler, kendilerini dışa yansıtırlar.

12 PROJEKTİF TESTLER PROJEKTİF TESTLER; 1. RORSCHACH MÜREKKEP LEKESİ TESTİ 2. TEMATİK ALGILAMA TESTİ (TAT) 3. ÇOCUKLAR ALGILAMA TESTİ (CAT) 4. BİR İNSAN ÇİZ TESTİ 5. AİLE ÇİZ TESTİ 6. LUISA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ 7. GAZİ-BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ 8. ROTTER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ (CTT)

13 NÖROPSİKOLOJİK TESTLER 1.WISCONSIN KART EŞLEME TESTİ (Wisconsin Card Sorting Test) (WCST) 2.STROOP TESTİ TBAG FORMU (Stroop Test) 3.SAYI DİZİSİ ÖĞRENME TESTİ (Serial Digit Learning Test) (SDÖT) 4.ÇİZGİ YÖNÜNÜ BELİRLEME TESTİ (Judgement of Line Orientation) (ÇYBT) 5.İŞARETLEME TESTİ (Verbal and Nonverbal Cancellation Tests) (İT) 6.RAVEN STANDART PROGRESİF MATRİSLER TESTİ (Raven Standard Progressive Matrices Test) (RSPM)

14 GELİŞİM TESTLERİ 1.DENVER 2 GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ 2.AGTE ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ 3.GEÇDA GAZİ ERKEN ÇOCUKLUK DEĞERLENDİRME ARACI 4.GESSELL GELİŞİM FİGÜRLERİ TESTİ 5. BRUNET-LEZİNE GELİŞİM TESTİ 6.PEABODY RESİM-KELİME TESTİ

15 1. DENVER 2 GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiştir. Denver II, 1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılmıştır.

16 0-6 yaş arasındaki, görünürde sağlıklı olan çocuklara uygulanmak üzere düzenlenmiştir. Çocuğun yaşına uygun bir takım becerilerini değerlendiren bu test asemptomik çocukları gelişimsel problemler açısından taramada, kuşkulu durumları objektif bir ölçütle doğrulamada ve gelişimsel açıdan risk altındaki çocukları izlemede değerli bir testtir.

17 116 madde ve 4 alt bölümden oluşan bir tarama testidir. Anne-baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır. Anne-babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Testin verilişinde standart yönergeye uyulması gerekmektedir.

18 Test Materyali: Kırmızı yün ponpon Siyah kuru üzümler İnce saplı bir çıngırak Sekiz tane renkli tahta küp (2 şer kırmızı, mavi, sarı, yeşil) Küçük bir zil Tenis topu Kırmızı kalem Küçük bir plastik bebek Saplı plastik bir fincan Boş kağıt

19 Üç temel alanda değerlidir: a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması, b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi, c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

20 KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.

21 2.AGTE ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ Işık Savaşır, Nilhan Sezgin ve Neşe Erol tarafından 0-6 yaş arası çocukları değerlendirmek için 1993 yılında geliştirilmiştir. 154 maddeden oluşmaktadır. Ebeveyn ya da bakım verenle görüşülerek çocuk hakkında bilgi alınır. Evet/hayır/bilmiyorum şeklinde cevaplanmaktadır.

22 4 beceri alanı ve genel gelişim değerlendirilir: -Genel Gelişim: 154 maddelik genel gelişim toplam puanı tüm alt testleri kapsar. Genel gelişimin düzeyini yansıtır. Dil-bilişsel: 65 maddeden oluşan bu alt test basit ses ve sözel davranışlar ile karmaşık dil ifadeleri, dili anlama ve açık olarak ifade edebilme, basit problemleri çözme, sayı- zaman kavramı gibi becerileri kapsar. İnce motor: 26 maddeden oluşan bu alt test basit el-göz koordinasyonundan karmaşık ince motor davranışlara kadar uzanan görsel motor becerileri kapsar. Kaba motor: 24 maddeden oluşan bu alt test, hareket ve hareketle ilişkili kuvvet, denge ve koordinasyonu içerir. Sosyal beceri-özbakım: 39 maddeden oluşan bu alt test yeme, içme, tuvalet temizliği ve giyinme gibi özbakım alışkanlıkları ile özerklik, sosyal etkileşim ve insiyatif gibi özelliklerin genel bir ölçümüdür.

23 3.GEÇDA GAZİ ERKEN ÇOCUKLUK DEĞERLENDİRME ARACI GEÇDA, 0 72 ay Türk çocuklarının gelişimlerini ayrıntılı olarak değerlendirebilecek, eğitim yaşantılarının düzenlenmesinde ve çocuklardaki gelişimsel geriliklerin erken tanılanmasında kullanılabilecek bir gelişim değerlendirme aracıdır.

24 GEÇDA, Psikomotor (73 madde), Bilişsel (60 madde), Dil (60 madde), Sosyal-Duygusal Gelişim (56 madde) olmak üzere dört alt test ve 249 maddeden oluşmaktadır. Özbakım becerilerine ilişkin maddeler ise sosyalduygusal gelişim alt testinde yer almaktadır.

25 Araç ilk on beş gününü doldurmuş olan bebeklerden başlayarak yetmiş ikinci ayın sonuna kadar olan tüm çocuklara uygulanmaktadır. Özel gereksinimli çocukları daha ileri değerlendirmelere sevk etmek için de kullanılabilir.

26 4.GESELL GELİŞİM FİGÜRLERİ TESTİ Görsel algı gelişimi ölçmek için kullanılan performans testidir. Grup olarak da kullanılır. Bu testte zaman sınırlaması yoktur. 9 geometrik şekil bulunur.

27 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 9 şekilden ibarettir. İtemler her yaşın seviyesine göre düzenlenmiştir. Çocuğun silgi kullanmasına izin verilmemektedir. Başarabildiği item çocuğun zihin yaşını verir. Bu test sonucuna dayanarak çocukta ortalama zekâ bölümü hesaplanır.

28 Figürler kolayda zora doğru giden bir gelişim testidir. Çocuktan şekilleri kopya etmesi istenir. Birinci sınıfta gamalı haç ve eşkenar dörtgeni, 9 yaşından sonra köşegenleri birleştirme ve silindiri çizebilirler. Hatalar; şekli bozma, birleştirememe bütünleştirememe, çizgilerin aralarını açık bırakma, döndürmedir. Çocuğun figürleri çizerken zorlanması; görsel algı, ayrımlaştırma, bütünleştirme alanlarında sorunları olduğunu, ince motor becerilerinde sorun olduğunu gösterir.

29

30 5. BRUNET-LEZİNE GELİŞİM TESTİ Brunet-Lézine testi çocuklarda özellikle patolojinin erken tanımlanmasında, gelişim geriliği veya yaygın gelişimsel bozukluklara erken tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesinde önemli bir gelişim ölçeğidir ay arası çocuklara uygulanmaktadır.

31 Brunet Lézine, çocukların 2-30 ay arasındaki ruhsal ve devinsel gelişimini ölçen bir testtir. Bu testin Türkiye standardizasyonu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Anabilim Dalı nda yapılmıştır. Her biri gelişimin bir boyutunu tarayan Duruş (Posture-P), Eşgüdüm (Coordination-C), Dil (Language-L) ve Toplumsallık (Socialization-S) alt ölçeklerinden oluşmaktadır.

32 Çocuk, başarılı sayıldığı her item için belirli bir puan alır. Bu puanlar toplanarak çocuğun her bir alt ölçekte aldığı puan belirlenir ve bu puanlara denk düşen gelişim yaşı takvim yaşına bölünerek Gelişim Bölümü saptanır.

33 Uygulamalarda yurtdışından sağlanan özgün test malzemesi kullanılmıştır. Malzeme bebeklerin ilgisini çekecek biçimde hazırlanmış olup, büyük bir çanta içinde yer alan 10 küp, zil, fincan, peçete, çıngırak, halka, şekerler ve şişe, kaşık, ayna, üç delikli şekil tahtası, renkli kalem, resimli kitap, bebek, iskemle, 10 küçük nesne ve resimli kartlardan oluşmaktadır. Ayrıca aylara göre düzenlenmiş 150 itemden oluşan ve üzerinde puanlamanın yapıldığı test protokol kâğıdı, test gözlem formu ve test yönergesi de malzeme içerisinde yer almaktadır.

34 6.PEABODY RESİM-KELİME TESTİ Testin tümü resimlerden oluşmaktadır. Resimlerle kelime hazinesi ölçülmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde Peabody Öğretmen Kolejinde Dunn (1959) tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra 1965 ve 1981 yıllarında revizyondan geçirilmiştir. Türkçe uyarlaması Katz, Önen, Demir ve Perihan (1974) tarafından Ankara RAM nde yapılmıştır.

35 Testin kapsadığı alan 2 ile 12 yaş arasıdır. Bazen yetişkinlere de uygulanabilmektedir. Test alan kişi sadece evet ya da hayır şeklinde cevap vermektedir. Peabody Resim- Kelime Testi özellikle beden ve konuşma özürlüler için kullanılmaktadır. Test alan kişinin verilen sözel açıklamayı anlaması gerektiğinden işitme özürlüler için kullanılmamaktadır.

36 Test sözel zeka ölçüsü olarak kullanılmakta 20 dakika gibi bir sürede uygulanabilmektedir. Okur-yazar olmayanlar da testten yararlanabilir. Her resmin üzerinde numara verilmiş 4 resim bulunmaktadır. Test alan kişiden testi uygulayan kişinin söyleyeceği kelimeye en uygun olan resmi söylemesi istenmektedir.

37 Bu test; Alıcı dil becerilerini, kelime bilgisinin gelişimini saptamada kullanılır. Resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlanmıştır. Performans testidir. Bireysel olarak uygulanır yaş arası çocuklara uygulanır Uygulama süresi: Zaman sınırlaması yok dakikada yanıtlanabilir.

38 Peabody Resim Kelime Testinin uygulamasının kolay oluşu, özürlü gruplara uygulanabilirliği yararlı görülmektedir. Peabody Resim Kelime Testinden elde edilen zeka bölümü diğer testlere göre biraz daha düşük çıkmaktadır.

39 ZEKA TESTLERİ 1.WESCHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ (WISC-R) 2. STANFORD-BINET ZEKA TESTİ 3.GOOD-ENOUGH HARRIS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ 4. CATTELL ZEKA TESTİ 5. PORTEUS LABİRENTLER TESTİ 6.ALEXANDER PRATİK YETENEK TESTİ

40 1.WESCHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ (WISC-R) WISC-R Zekâ Testi, 6-16 yaş arası çocuklarda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Maddeler, yönergeler bu yaş çocuklarının anlayacağı ve ilgi duyacağı şekilde seçilmiştir. Ayrıca norm tabloları da bu yaşlar için geliştirilmiştir. 12 alt testin uygulanması yaklaşık bir, bir buçuk saat sürmektedir. Çocuktan çocuğa ve uygulayıcıya göre bu süre değişebilir. Rahat bir test odası, ehliyetli bir test veren, test verenle çocuk arasında iyi bir ilişkinin kurulması ve test materyalinin iyi düzenlenmesi WISC-R nin uygulanmasında önemlidir.

41 Materyali: Özel çantası içinde: Yönerge, sorular ve normları içeren test elkitabı. Soru ve yanıt formları. Çeşitli resim kartları. Küp blokları. Yönergesi: Her alt test için ayrı bir açıklama vardır. Testin geçerli olması için yönergelere kesinlikle uyulması gerekir. Sözel, performans ve toplam zeka bölümlerinin bulunmasında tablolar kullanılır. WISC-R Zekâ Testi, sözel ve performans olmak üzere iki ana bölümden ve her bölümde 6 olmak üzere toplam 12 alt testten oluşmaktadır.

42 Alt-testler aşağıda gösterildiği sırada uygulanmalıdır; 1.Genel Bilgi 2.Resim Tamamlama 3. Benzerlikler 4.Resim Düzenleme 5.Aritmetik 6. Küplerle Desen 7.Sözcük Dağarcığı 8.Parça Birleştirme 9.Yargılama 10.Şifre 11.Sayı Dizisi 12.Labirentler

43 SÖZEL ALT-TESTLER Genel Bilgi; Çocuğun doğal çevre, okul çevresi ve kültürel ortamından ne kadar bilgi aldığıyla ilgili ve bilgi düzeyini gösteren bir alt testtir. Benzerlikler; Çocuğun iki şey arasında benzerlik kurarken soyutlama ve genelleme yapıp yapamadığını, ayrıca bunu doğru ifade edip edemediğini gösteren bir alt testtir. Aritmetik; Dikkati bir probleme yönlendirebilme ve öğrenme yeteneğini gösteren, zaman sınırlaması olan bir alt testtir. Sözcük Dağarcığı; Çocuğun bildiği sözcük sayısını ve ifade becerisini gösteren bir alt testtir. Yargılama; Muhakeme, akıl yürütme, duygusal ve mantıksal olgunluk düzeyini gösteren bir alt testtir. Sayı Dizisi; Çocuğun işitsel uyaranları anımsama gücünü gösteren bir alt testtir.

44 PERFORMANS ALT-TESTLERİ: Resim Tamamlama; Dikkati görsel uyaranlara yoğunlaştırabilmeyle ilgili bir alt testtir. Çocuktan resimde eksik olan detayları ayırt etmesi istenir. Resim Düzenleme; Olaylar dizisini algılama, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, muhakeme gücüyle ilgili bir alt testtir. Küplerle Desen; Görsel hareketsel mekânsal koordinasyonla, parçalar arası ilişkide bütüne giderken ön tahmin yeteneğiyle ilgili bir alt testtir. Parça Birleştirme; Görsel-hareketsel koordinasyonla, parçabütün ilişkisini kavramayla ilgilidir. Şifre; Çalışma hızı, görsel hareketsel koordinasyon, sıraya koyma, psikomotor hız, görsel uyaranları anımsama ve konsantrasyon yeteneği ile ilgili bir alt testtir. Labirentler; El-göz koordinasyonu, figür-zemin algısıyla ilgili bir alt testtir.

45 2. STANFORD-BINET ZEKA TESTİ 2 ile 18 yaş arasındaki bireylere sözel ve performans testi, bireysel olarak uygulanır. Zaman sınırlaması yoktur. Sözel ve performans maddelerinden oluşan alt testler bulunur. Küçük yaşlarda performans maddeleri daha çoktur. Yaşla birlikte sözel maddelerin sayısı artar. 2 ile 5 yaş arasında alt testler 6şar ay aralığıyla; 5 ile 14 yaş arası alt testler yıllık aralıklarla; geri kalan alt testler normal yetişkin ve üstün yetişkin I, II ve III şeklinde düzenlenmiş olup her yaş seviyesindeki alt testte (normal yetişkin hariç) 6 madde bulunur. Normal yetişkin seviyesinde 8 madde vardır. Ayrıca her alt testte bir yedek madde bulunur.

46 Materyali: Özel test çantası içinde; soru ve yanıt formları, çeşitli resim ve şekil kartları, küp bloklar, boncuklar vs. Uygulanışı: Uygulama kuralları karmaşıktır. Özel eğitim almış kişilerce uygulanmalıdır. Yönergesi: Her alt test için ayrı bir açıklama vardır. Testin geçerli olması için yönergelere katı bir şekilde uyulması gerekir. Yanıtlanması: Yönergeler doğrultusunda uygulamacının soruları sözel ya da edimsel olarak yanıtlanır. Uygulamacı test formuna bu yanıtları kaydeder. Yorumlanması: Testin puanlama kural ve ölçütleri vardır. Test el kitabında sözel maddelerin değerlendirilmesi için örnekler verilmiştir. Örneklere uymayan yanıtlar uygulayıcının kararıyla değerlendirilir. Her alt test düzeyinde zihin yaşı (Mental age) hesaplanır. Yüzde yüz başarılı olduğu alt test bireyin taban zeka yaşını; yüzde yüz başarısız olduğu alt test tavan zeka yaşını gösterir. Taban ve tavan yaşının arasında kalan alt testlerdeki zihin yaşları toplanarak, toplam zihin yaşı elde edilir.

47 3.GOODENOUGH-HARRİS ADAM ÇİZME TESTİ Bireylerin zihin gelişimlerini ölçmeyi amaçlamıştır. Zihin ölçüsü olarak resim çizme yaklaşımı kavram geliştirme sürecine dayanmaktadır. Adam çizme testi bireylerin bir şeyler üretmesi, yapması temeline dayanan projektif tekniklerdendir. Bu yöntemi ilk olarak Goodenough 1926 a geliştirmiştir. Goodenough bu testi adam çizme testi olarak geliştirmiş, daha sonra öğrencisi Harris (1963) bir tek adam çizme yanında bir paralel takım olarak ikinci bir resim, birde kadın çizme testini ilave etmiş, testi daha da zenginleştirmiştir.

48 Testin uygulamasında, denekten önce bir adam resmi çizmesi istenmekte ve her şeyinin tamam olması vurgulanmaktadır. Adam resmi bittikten sonra bir başka kağıt verilerek aynı şekilde bir de kadın resmi çizmesi istenmektedir. Test bireyin gözlemlerindeki hassasiyeti, bütünü görme yeteneğini, kavram geliştirme düzeyini ölçmekte, resimdeki sanat ve artistik boyutlarına önem verilmektedir.

49 Puanlama, resimde bulunması gerekli noktaların var ya da yok oluşuna, elbisenin detaylarına, parçaların bütüne göre oranına vb. gibi yönlerden yapılmaktadır. Bu noktalarla ilgili olarak erkek ölçeğinde 73 ve kadın ölçeğinde ise 71 puanlanabilir nokta saptanmıştır. Goodenuogh Harris Adam Çizme Testi uyarıcı olarak bir genel yetenek testidir. Test 4-14 yaşlar arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Bireyin puan ortalaması 100 ve standart sapması 15 olan bir standart puana çevrilmektedir. Puanlayıcılar arası güvenirlik katsayısı 0.90, aynı kişinin tekrar puanlaması arası korelasyon ise 0.94 bulunmuştur. Ülkemizde yapılan bir benzer ölçekler geçerliliği çalışmasında Özgüven(1988,s.342) Goodenough-Harris puanları ile Stanfort-Binet puanları arasında 0.70 e yakın bir korelasyon bulunmuştur.

50 CATTELL ZEKA TESTİ Kültürel etkinliklerden arınık, uluslararası düzeyde kullanılabilecek bir test olarak Cattell tarafından geliştirilmiş ve Türkçe uyarlaması Beğlan Toğrol tarafından yapılmıştır. Bir kâğıt-kalem testidir. Cattell testi üç ölçek olarak hazırlanmıştır. Ölçek:1 (4-8) yaşlar ve zihin özürlü yetişkinler, Ölçek:2 (8-13) yaşlar ve zihin seviyesi orta olan yetişkinler, Ölçek:3 ise onuncu ve daha yukarı sınıflarda okuyanlarla, üstün yetişkinler için düzenlenmiştir. Her ölçeğin A ve B olmak üzere paralel formları bulunmaktadır. Takım-1 içinde bulunan sekiz testin bazıları bireysel olarak uygulanmaktadır.

51 Ölçek 2 ve 3 soruların niteliği bakımından birbirinin aynıdır. Ancak soruların güçlük düzeyleri farklıdır. Her iki ölçeğin içinde 4 test bulunmaktadır. Cattell Uluslararası Zeka Ölçeklerinden ikincisi ülkemize adapte edilmiştir. Ölçek içindeki dört testten birincisi şekil dizisi nin devamı olan şekli bulma, ikincisi, beş şekilden diğerlerine benzemeyeni bulma, üçüncüsü, üç şekli tamamlayan şekli, diğer beş şekil içinden bulma, dördüncü ise, koşullara uyan şekli bulmayı gerektirmektedir. Ölçekten elde edile puanlar ortalaması 100 ve standart sapması 16 olan bir standart puana çevrilerek zeka bölümü elde edilmektedir.

52 5. PORTEUS LABİRENTLER TESTİ Çocuklar, gençler ve yetişkinlerde zeka kapasitesini değerlendirmek ve öngörü oluşturmak için tasarlanmış bir zeka testidir. Sözsüz uygulanan bir performans testidir. Psikoloji profesörü Stanley Porteus tarafından geliştirilmiş, ülkemize uyarlaması ise Beğlan Toğrol tarafından yapılmıştır. Porteus labirentleri testi dakika arasında uygulanabilen ve çeşitli zorluk derecesindeki labirentlerden oluşur. Test uygulamasında kalemle çizilen çizgi ile çıkmaz yollara girilmemesi ve çizgilerin geçilmemesi gibi kurallara uyarak labirentin çıkış noktasına ulaşılması beklenir.

53 WISC-R zeka testinin labirentler alt testindeki uygulama ile bazı farkları olmakla beraber yapı olarak benzerlik gösterir. Porteus testi 7 yaş 6 ay ile 14 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanan bir zeka testidir. Porteus Labirent Testi, zekâ ölçümünde kullanılan bir testtir. Temkinli davranmak, ileriyi görmek, çeşitli engellerden kendini korumak gibi özel zeka alanları ölçülür. Bu test özellikle insanın günlük yaşamındaki davranışlarda gösterdiği beceriyi ölçer.

54 Porteus labirentleri zeka testi uygulaması ve yönergesi Porteus labirentleri testi standart yönergelerden oluşur. Bireye: Her bir porteus labirentindeki ok işareti gösterilip buradan çizmeye başla, düz çizgi çizerek başladığın noktaya dön, hadi başla şeklinde standart bir yönerge verilir. Uygulama esnasında kurşun kalem ve labirentlerin yer aldığı kağıtlar kullanılır. Her bir porteus labirentine yaş labirentleri denir. Uygulamaya 3 yaş labirentinden başlanır ve 14 yaş labirentine kadar uygulama sürdürülebilir. Uygulamanın kesilmesi ve puanlaması test esnasında yapılan hatalarla belirlenir.

55 Yanlış yola girmek, çizgiyi geçmek o yaş labirentinden puan kesilmesine veya hiç puan alınamamasına neden olacağı gibi üst üste iki yaş labirentinden sıfır puan alınması zeka testinin kesilmesine ve oraya kadar alınan puanlarla IQ hesaplanmasına neden olur. 11. yaş labirentine kadar 2 denemeye yani hataya izin verilir. 12 yaş labirentinden itibaren ise 4 denemeye izin verilir.

56 Porteus zeka testinin güvenirliği Porteus testi yapılan çeşitli kontrollü çalışmalarda, test tekrar test yöntemi ile yapılan analizlerde ve WISC-R, Binet- Simon gibi diğer test sonuçları ile karşılaştırıldığında doğru ölçüm yaptığı belirtilmiştir. Dil sorunu ve kültürel farklılık sorunu yaşanmadan basit materyallerle uygulanabilen bir testtir ve zeka düzeyini genel IQ puanı olarak vermektedir. Puanlanması: 12 yaşına kadar olan labirentlerde, 1. denemede bulunan doğru yanıta 1, 2. denemede bulunan doğru yanıta ½ ; 12 yaşından sonraki labirentlerde ise 1. denemede bulunan doğru yanıta 2, 2. denemede bulunan doğru yanıta 1 ½; 3. denemede bulunan doğru yanıta 1, 4. denemede bulunan doğru yanıta ½ puan verilir. Puanların Yorumlanması: Elde edilen puanlar norm tablolarına göre değerlendirilir.

57

58 6.ALEXANDER PRATİK YETENEK TESTİ 7-19 yaş arası bireylere uygulanan pratik zekâyı ölçen bir testtir. Bu test ile ilköğretim düzeyindeki çocukların teknik kabiliyetlerini ölçmek ve onların daha ileri sınıflara eğilimlerini görebilmek de amaçlanmıştır. Test aynı zamanda özel sınıflarda okutulması gereken çocukların tespitinde büyük rol oynamaktadır. Eğitimsiz ya da ilkokul mezunu yetişkin hastalara da uygulanır. Testte tahta kutulardan, boyalı küplerden çeşitli problemler çözülmesi istenir.

59 PROJEKTİF TESTLER Kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan Projektif teknikler açık-seçik olmayan uyarıcılara karşı bireylerin gösterdiği kişisel ve subjektif tepkilere dayanan yöntemlerdir. Projektif kelimesi Yansıtma anlamına gelmektedir. Projektif testlerde uyarıcı olarak, resimlerden, mürekkep lekelerinden, tamamlanmamış cümlelerden yararlanılmaktadır. Yansıtma bir kavram olarak psikoanalitik yaklaşımın getirdiği Yansıtma Hipotezi ne dayanmaktadır.

60 YANSITMA HİPOTEZİ Projektif testlerin dayandığı yansıtma hipotezine göre, bireyler açıkseçik olmayan uyarıcıları anlama, açıklamak ve yorumlamak istedikleri zaman, gerçekte belirsin olan bu uyarıcılara tepki gösterirken kendi kişisel ihtiyaçlarını, duygularını, yaşantılarını, önceki şartlanmalarını, korkularını, algılarını ve düşüncelerini ifade ederler, kendilerini dışa yansıtırlar. Açık bir anlamı olmayan bir uyarıcıya anlam verirken, gerçekte kişi kendisini anlatmaktadır. Projektif tekniklerin altındaki yansıtma hipotezindeki temel anlayış budur. Kişiliğin ölçülmesi ile yansıtma kavramı arasında bir ilişki kuran TAT testinin yaratıcısı Murray (1938) olmuş ve Projektif Test terimini kullanmıştır. Projektif yaklaşımlara ilk olarak Projektif Teknikler adını veren ve bu tekniklerin önemini ve niteliklerini ve kişiliği bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi gerektiğini vurgulayan ise Frank (1939) olmuştur.

61 PROJEKTİF TESTLER PROJEKTİF TESTLER; 1. RORSCHACH MÜREKKEP LEKESİ TESTİ 2. TEMATİK ALGILAMA TESTİ (TAT) 3. ÇOCUKLAR ALGILAMA TESTİ (CAT) 4. BİR İNSAN ÇİZ TESTİ 5. AİLE ÇİZ TESTİ 6. LUISA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ 7. GAZİ-BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ 8. ROTTER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ (CTT)

62 3. ÇOCUKLAR ALGILAMA TESTİ (CHILDREN S APPERCEPTIOM TEST) (CAT) CAT, Leopold Bellak (1975) tarafından geliştirilmiştir. Çocukların kendilerini hayvanlar vasıtasıyla daha iyi anlattıkları düşüncesi ile hayvan resimlerinden yararlanılmıştır. Bu test TAT nın çocuk formu gibidir yaşları arasındaki kız ve erkek çocuklara uygulanabilen CAT çocukların iç dünyalarındaki önemli olayları yansıtan 10 resimden oluşur. Bireyin resimlere gösterdiği tepkiler harfi harfine aynen yazılır.

63 Resimlerde canlandırılan sahneler çocukların kolayca özdeşim kuracakları tarzda düzenlenmiştir. Hayvan resimleri kullanılarak sosyo-kültürel etkenler ortadan kaldırılmıştır. Kullanılan hayvan figürlerinin dişi mi erkek mi olduğu tam belli değildir.

64 CAT, çocuklar için önemli figürlerin, dürtülerinin ve nesne ilişkilerinin anlamlandırılmasında bir araç olarak geliştirilmiştir. Değerlendirme sonuçları CAT için özel olarak hazırlanmış bir analiz kağıdına geçirilerek çeşitli yorumlar yapılır. CAT testi çocuğun grup içindeki, okuldaki, evdeki tepkilerini etkileyen faktörlerin saptanmasında çok kullanışlı olmakla birlikte oyun tekniği uygulanan terapilerde de kullanılır.

65 CAT uygulanırken, bir çocuğa test yapmanın genel problemleri göz önüne alınmalıdır. Öncelikle test ortamında çocukla kurulan ilişki önemlidir, bu ilişkiyi kurmak yetişkin hastalara göre küçük çocuklarla daha güçtür. Çocuğa CAT, bir testten çok bir oyun gibi sunulmalıdır.

66 Ancak bunu çocuğun kabullenip kabullenmeyeceği, yarışma ya da bir gösteri tarzında karşı çıkabileceği göz önüne alınarak, dikkatle kısa ve çocuğun anlayabileceği şekilde açıklamalar yapılmalıdır. Testi yapanın çocuğu olumlu bir tutum içine sokması önemlidir.

67 Testte çocuk gördüğü resimlerde neler olduğunu, hayvanların neler yaptıklarını anlatmaktadır. Önemli noktalarda çocuğa hikayede daha önce neler olduğu ve daha sonra neler olacağı sorulabilir. Mümkün olduğunca akış kesilmemelidir.

68 CAT KARTLARININ YORUMLANMASI 1.KART

69 Oralitenin sırasıyla ilgili olarak anne imgesiyle olan ilişkiye gönderme yapar. Yanıtlar, kardeşler arası rekabete dayanan oral doyumla ya da oral hayal kırıklığı ile ilgilidir. Kimin daha fazla aldığı, kimin terbiyeli davranıp davranmadığı gibi kardeş rekabetini belirten konular ortaya atılmakta, yiyeceğin ödül ya da ceza olarak görülmesi problemleri verilmektedir. Örneğin; tatmin olma ya da istediğini elde edememenin verdiği rahatsızlık, beslenme problemleri gibi.

70 2. KART

71 İpin bir ucunda bir ayı, diğer ucunda bir başka ayı, yavru bir ayıyla birlikte ipi çekmektedir. Libidinal veya saldırgan bir çerçevede anne baba çocuk ilişkisine gönderme yapar. Bu kart çocuğu bir yandan büyük-küçük, güçlüzayıf dialektiğinde önce kimlik kurup sonra da özdeşim kurmaya davet ederken diğer yandan da anne ve baba arasındaki libidinal veya çatışmalı ilişkide yer almaya davet eder.

72 Yavrunun beraber çalıştığı figür baba mı, yoksa anne mi olarak kabul edildiği üzerine odaklanır. Bu, saldırganlık korkusu ile beraber ciddi bir kavga, çocuğun kendi saldırganlığı veya kendini yöneltme isteklerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili görülebilir. Bazen ipin kendisi de ilgiyi üzerine toplayarak mastürbasyonu ya da kastrasyonu temsil eder.

73 3. KART

74 Bir sandalyede oturan bastonlu ve pipolu bir aslan ile sağ alt köşedeki bir delikten gözüken fare bulunmaktadır. Fallik güç imgesiyle olan ilişkinin değerlendirildiği bu kartta övülen ya da yerilen güçlü bir baba imgesi vardır. Çocuğun genel olarak özdeşleştiği figür olan fare ise güçsüzü ya da kurnazı oynar.

75 Her ne kadar erkeğe özgü yırtıcı özellikler, baston ve pipo türü semboller, güçlülük- tüm güçlülük baba imgesine gönderme yapsa da Rorschach'daki IV. planı gibi anne imgesine ya da farklılaşmamış korkutucu bir karışıma gönderme yapabilir. Baston ya saldırganlık, ya da baba figürünü kendisinden korkmaya gerek olmayan yaşlı ve yardıma muhtaç bir kişi olarak da göstermektedir.

76 Aslan kuvvetli bir imge olarak değerlendirildiğinde bu imgenin şefkatli mi yoksa tehlikeli bir kuvvet mi olduğunu kaydetmek önemlidir. Çocukların büyük bir çoğunluğu farenin farkına varır ve çoğu defa kendilerini aslanın yerine değil farenin yerine koyarlar. Böyle bir durumda (aldatmacalarla) fare ya daha kuvvetli bir figür haline getirilir ya da tamamıyla aslanın hakimiyeti altında da olabilir.

77 Bazı çocuklar aslan ile özdeşim kurarlar. Bazıları da rollerle ilgili karışıklık yaşarlar, otoriteye uymak ile bağımsızlaşma arasında bocalayarak bazen fare bazen de aslan ile özdeşim kurarlar.

78 4. KART

79 Kardeşler arası rekabette anne imgesiyle olan ilişkiye gönderme yapar. Diğer temalar ise annenin karnının içinde neler olup bittiği ve bebeklerin dünyaya gelişi hakkındadır. Her iki durumda da iki yavrunun anne ile olan ilişkisi önemlidir. Bazen büyük kardeş durumunda olan çocuk anneye yakın olmak için gerileme arzusu göstererek kendini torbadaki küçük kardeşin yerine koyar.

80 Ailede küçük durumunda olan bir çocuk kendini büyük kanguru yavrusu yerine koyabilir. Bu durum onda bağımsızlık ve kendi kendinin efendisi olma arzusunun önemli olduğuna işaret eder. Ayrışma/bireyselleşme süreçleri arasında yer alan derin çatışmalar bu kartta görülebilir. Sepet beslenme konularını ortaya çıkarabilir.

81 5. KART

82 Burada çocuk, anne ve baba arasında yatakta neler geçtiği, birincil sahne düşlemleri ile ilgilenebilir. Hikâyeler ebeveynlerinin cinselliği karşısındaki uyarı kalkanlarının nasıl olduğunu ortaya koyar.

83

84 Bu kart 5. Karta ek olarak kullanılmaktadır. Uygulamalardan elde edilen deneyimlerde, bundan önceki resimde kardeşe duyulan fakat açığa vurulmayan tepkilerin 6. resimde daha geniş olarak ortaya koyulduğu görülmüştür. Bu resimde kıskançlık zaman zaman yansımaktadır. Yatma zamanındaki mastürbasyon problemleri 5. ve 6. resme karşı gösterilen tepkilerle ortaya çıkmaktadır.

85 7. KART

86 Saldırganlık yüklü bir ilişkiye gönderme yapar. 3. Karttaki gibi iki hayvanin arasındaki ilişki simetrik değildir ve aktif/pasif bir zıtlık içindedir. Harekete geçirilen ve maruz kalınan saldırganlık korkuları ve onlarla başa çıkma şekilleri ortaya çıkmaktadır. Duyulan kaygı ve korku yoğun ise çocuk kartı reddedebilir veya savunmaları öyle güçlüdür ki hikâyeyi zararsız şekle dönüştürür ( gerçekçi olmayan). Maymun kaplandan daha kurnaz da çıkabilir. Hayvanların kuyrukları kolaylıkla kastrasyonun veya korkular ortaya çıkmasına sebep olabilir.

87 8. KART

88 Merakla ilgili suçluluğa ve ebeveynler arasındaki nesiller arası geçişe gönderme yapar. Birinci plandaki büyük maymun imgesel ebeveyni (annesel veya babasal) temsil ederken bu imgenin şefkatli ya da ikaz eden ve engelleyen bir imge olarak algılanması önemlidir. Çocuk aile içinde yer almaya davet edilir ve çocuğun aile içinde üzerine aldığı rol görülebilir. Çay fincanları genelde oral temaları ortaya çıkarabilir.

89 9. KART

90 Yalnız bırakılma ve/veya terk edilme ile ilgilidir. 9. Kart bireyin tek olarak sunulduğu tek karttır. Yalnız olabilme kapasitesine ve bununla nasıl başa çıkıldığına gönderme yapar. Depresif pozisyonun değerlendirilmesi esas olarak harekete geçirilir. Çocuğun yaşı, olgunluk seviyesi ve Ödipal yapıya göre de kimlikle ilgili esaslara gönderme yapabilir. Depresif öğeler anne- baba çiftinden ayrı kalmaya bağlıdır.

91 10. KART

92 Anal bir bağlamda ebeveyn çocuk arasındaki saldırganlık yüklü ilişkiye gönderme yaparken ahlâk, üst benlik ve nesiller arası hatalar ile suç ya da ceza hikâyelerini ortaya çıkarmaktadır.

93 4. BİR İNSAN ÇİZ TESTİ Çocukların kişiliğini ve duygusal durumunu anlamada kullanılan testlerden biri Karen Machover (1949) tarafından geliştirilen Machover Bir İnsan Çiz Testi dir. Önünde kağıt, kurşun kalem ve silgi olan çocuğa bir insan çiz yönergesi verilir. İlk resmin çizimi bittikten sonra, çocuktan ilk çizdiği resmin cinsiyetinin tersi cinsiyette olan bir insan çizmesi istenir. Çizim sırasında, çocuğun insan uzuvlarını çiziş sırası, çizerken yaptığı tanımlamalar, silgiyi kullanma sıklığı testör tarafından kayıt edilir. Çizimlerin bitiminde, çocuğa çizdiği insanın yaşı, beden algısı, olumlu-olumsuz yönleri, işi, ailesi, sosyal ilişkileri hakkında sorular sorulur. Testin yorumunda, resmin sayfadaki konumu, çizim şekli, uzuvların özellikleri göz önünde bulundurulur.

94 Çizimin sayfadaki konumu ile ilgili olarak yapılan yorumda 4 temel unsura dikkat edilir: Dikey çizilen insan resimleri sayfanın sol tarafında yer alıyorsa, regresif, bağımlı bir yapı söz konusu olmaktadır. Bu durum daha çok annesine bağımlı olan çocuklarda gözlenmektedir. Sayfanın sağ tarafında yer alan çizimler, geleceğe yönelik yatırımlar, bireyselleşme, gelecekle ilgili kendine hedef belirleme ile ilişkilidirler. Sayfanın üst kısmındaki çizimler, gerçekleri değerlendirmede problem yaşama, içgörü eksikliği, olaylar karşısında yaşına uygun olmayan, çocuksu, aşırı iyimser tepkilere işaret etmektedir. Sayfanın alt kısmına kaydırılmış çizimler ise, depresif özellikler, içe dönük yapılanmayla ilintilidir.

95 Çizim şekline bakıldığında, silik ve kesintili çizgiler, hassas, kırılgan kişilik özelliklerine işaret ederken, çok bastırarak, kalın çizilen çizgiler ise saldırgan dürtülerin varlığını gösterebilmektedir. İlle çizilen resmin cinsiyeti, cinsel yönelimi ve özdeşim nesnesi konusunda bilgi- verir. Buna göre, "bir insan çiz yönergesinden sonra çocukların kendiyle aynı cinsiyette olan insan resmi çizmeleri beklenmektedir. İlk resmin karşı cinsiyetten olması durumunda, söz konusu olan erkek çocuk ise, babanın oğluna olan yakınlığı ve baba-oğul paylaşımının konuşulması gerekliliği düşünülmelidir. Benzer durum, kız çocuk ve annesi için de geçerlidir.

96 AİLE ÇİZ TESTİ Bir İnsan Çiz Testi çocuğun kişilik özellikleri ve duygusal gelişimi konusunda fikir verirken, yine çocuk tarafından çizilen aile resmi, çocuğun ebeveyni ve aile içinde yer alan diğer bireylerle olan ilişkisinin yanında, çocuğun bakış açısından aile işlevlerini değerlendirme konusunda önemli bilgiler sunar. Aile Çiz Testi konusunda literatürde detaylı bilgiye rastlanmamakla birlikte, Maurice Parot tarafından Bir İnsan Çiz Testi temel alınarak geliştirilmiştir.

97 Testin temel amacı, çocuğun aile içi ilişkileri nasıl değerlendirdiğini, aile içinde yer alan bireylerle olan ilişkilerini anlamaktır. Aile içindeki ilişkileri değerlendirmek amacıyla oluşturulan bir başka test de Hareketli Aile Çizimleri (Kinetik Family Drawings) testidir. Bu testin Aile Çiz testinden farkı, çocuğun ailesini bir eylem yaparken çizmesidir.

98 Testin yorumu, resmin çizim şekli, çizimde yer alan kişilerin görünüşleri (irilik, ufaklık, bazı uzuvların aşırı büyük veya küçük olması), birbiriyle olan etkileşimleri ve çizimde yer alan öğeler (lamba, ateş, top, yatak, uçurtma) göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Önünde A4 kağıdı ( yatay bir şekilde), renkli boya kalemleri, silgi ve kurşun kalem yer alan çocuğa ailenin resmini çiz yönergesi verilir. Bazı çocuklar ama onlara benzetemem, onların aynısını çizemem şeklinde yanıtlar verebilir. Bu aşamada çocuğa çiziminin güzel olmasının önemli olmadığı söylenebilir. Özellikle performans kaygısı taşıyan, ailesi tarafından akademik başarı beklentisi olan çocuklarda bu durum ile karşılaşılmakta olup, çocuk performansının değerlendirilmeyeceğini anladığında, rahatlayıp, ailesini çizmeye başlamaktadır.

99 AİLE BİREYLERİNİN ÇİZİLİŞ SIRASI Testin yorumunda, öncelikle aile bireylerinin çiziliş sırası ve sayfa içindeki konumları önemli olmaktadır. Buna göre, çocuk tarafından sayfanın en soluna, birinci olarak çizilen kişi, aile içinde kendisinin en fazla değer verdiği, özdeşim sağladığı kişi olabileceği gibi, bazen de aile içinde en fazla çatışma yaşadığı, yakınlaşmakta problem yaşadığı kişi de olabilmektedir. Bu bağlamda, testin sonuçlarının ele alındığı aile görüşmesi önemli olmaktadır. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, testin yorumu sonucunda elde edilen bilgiler, mutlak, kesin bilgiler olmayıp, aileyle birlikte ele alınması, yordanması gereken konulara ışık tutmasının amaçlandığı göz ardı edilmemesidir.

100 ÖRNEKLER; VAKA -2 GB

101

102

103

104

105

106

107 NÖROPSİKOLOJİK TESTLER 1.WISCONSIN KART EŞLEME TESTİ (Wisconsin Card Sorting Test) (WCST) 2.STROOP TESTİ TBAG FORMU (Stroop Test) 3.SAYI DİZİSİ ÖĞRENME TESTİ (Serial Digit Learning Test) (SDÖT) 4.ÇİZGİ YÖNÜNÜ BELİRLEME TESTİ (Judgement of Line Orientation) (ÇYBT) 5.İŞARETLEME TESTİ (Verbal and Nonverbal Cancellation Tests) (İT) 6.RAVEN STANDART PROGRESİF MATRİSLER TESTİ (Raven Standard Progressive Matrices Test) (RSPM)

108 1.WISCONSIN KART EŞLEME TESTİ (Wisconsin Card Sorting Test:WCST) ilk şekli Berg tarafından 1948 yılında geliştirilmiş, teste son şeklini Heaton (1981) vermiştir. Heaton ve arkadaşları tarafından, 1993 te, WCST nin geliştirilmiş ve genişletilmiş yeni El Kitabı hazırlanmıştır. WSCT Türk Formu dikkat, özellik belirleme, perseverasyon, çalışma belleği, yönetici işlevler, kavramsallaştırma ve soyut düşünme gibi özelliklerle ilişkilendirilmektedir. Bir frontal lob testi olarak kullanılan WCST, sağ frontal lobda dorsolateral prefrontal korteksi içeren bir yayılıma sahiptir.

109 Test Malzemesi Dört adet Uyarıcı Kartı, 64'er adet Tepki Kartından oluşan 2 kart destesi, Kayıt Formu; test uygulayıcısı tarafından kullanılacak olan kalem ve silgi. 7.0 cm X 7.0 cm boyutlarındaki WCST kartlarının her birinde, değişik renk ve miktarda şekiller bulunmaktadır. Kullanılan şekiller artı, daire, yıldız ve üçgen; şekillerin miktarı bir, iki, üç ve dört; şekillerin renkleri ise kırmızı, yeşil, mavi ve sarıdır. Uyarıcı ve Tepki Kartlarının deste içindeki standart sırası vardır. Bu dizilişte, aynı rengi, şekli veya miktarı içeren iki kart hiçbir zaman arka arkaya gelmemektedir.

110

111 2. STROOP TESTİ TBAG FORMU: Stroop Test İlk olarak Stroop (1935) tarafından geliştirilmiş, daha sonra testin çeşitli formaları düzenlenmiştir. Stroop değişen talepler doğrultusunda ve bir bozucu etki altında değiştirebilme becerisini; alışılmış bir davranış örüntüsünü bastırabilme ve olağan olmayan bir davranışı yapabilme yeteneğini; odaklanmış dikkati ölçer. Özellikle sol frontal lob ve özellikle orbitofrontal korteks hasarına duyarlıdır.

112 Test Malzemesi Dört adet uyarıcı kartı, kayıt formu; test uygulayıcısı tarafından kullanılacak olan kurşun kalem, silgi ve kronometre.

113 Stroop Testi TBAG Formu: 14.0 cm X 21.5 cm boyutlarında dört adet beyaz karttan oluşur. Her kartın üzerinde seçkisiz olarak sıralanmış 4'er maddeden oluşan 6 satır bulunur. Bu kartlar testin "uyarıcı" maddelerini içermektedir.

114 Birinci kartın üzerinde siyah olarak basılmış renk isimleri (mavi, yeşil, kırmızı ve sarı kelimeleri) bulunmaktadır. İkinci kartta mavi, yeşil, kırmızı ve sarı renklerde basılmış renk isimleri (mavi, yeşil, kırmızı ve sarı kelimeleri) bulunmaktadır. Bu kartta, her kelimenin basımında kullanılan renk, kelimenin ifade ettiği renkten farklıdır. Üçüncü kartta mavi, yeşil, kırmızı ve sarı renklerde basılmış 0.4 cm çapında daireler bulunmaktadır. Dördüncü kartta ise mavi, yeşil, kırmızı ve sarı olarak basılmış renk ismi olmayan nötr kelimeler (kadar, zayıf, ise ve orta) bulunmaktadır.

115 1. kart

116 2. kart

117 3. kart

118 4. kart kadar zayıf ise orta orta kadar zayıf ise orta ise kadar zayıf ise orta zayıf kadar zayıf ise orta kadar ise kadar zayıf orta

119 Uygulama Yönergesi ve Diğer İşlemler Uygulama, dikkati dağıtabilecek etkenlerin mümkün olduğunca azaltıldığı, sesiz bir odada bireysel olarak gerçekleştirilmelidir. Odada uygulama için uygun bir masa, biri kendiniz, diğeri çocuk için olmak üzere iki sandalye bulunmalıdır. Test malzemeleri masanın üzerine uygun bir düzende yerleştirilmeli ve Kayıt Formu çocuğun göremeyeceği bir biçimde tutulmalıdır.

120 Uygulama beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ve ilgili kartlar uygulama sıralarına göre şöyledir: Renk isimlerine ilişkin, siyah olarak basılmış kelimeleri okuma (1. Kart); renk isimlerine ilişkin, renkli olarak basılmış kelimeleri okuma (2 Kart); şekillerin rengini söyleme (3. Kart); renkli olarak basılmış renk ismi olmayan kelimelerin rengini söyleme (4. Kart); renkli olarak basılmış, renk isimlerine ilişkin kelimelerin rengini söyleme (2. Kart). SÜRE:10 DAK.

121 SAYI DİZİSİ ÖĞRENME TESTİ: Serial Digit Learning Test (SDÖT) Sayı Dizisi Öğrenme Testi (SDÖT; Serial Digit Learning Test), Zangwill tarafından 1943'te geliştirilmiştir. SDÖT bellek ve öğrenme yeteneğini ölçmektedir. Test mezial temporal alan, hippokampus ve diğer limbik sistem yapılarının hasarına duyarlıdır.

122 Test Malzemesi 8 sayılık dizilerden oluşan SDÖT8 Formu, 9 sayılık dizilerden oluşan SDÖT9 Formu, kayıt formu; uygulayıcı tarafından kullanılacak olan kalem ve silgi. SDÖT8 ve SDÖT9 da 3 er adet sayı dizisi yer almaktadır. Diziler 1 den 9 a kadar olan sayılardan oluşmakta, bir sayı belli dizide sadece bir kere geçmektedir. Sayının dizideki yeri seçkisiz olarak belirlenmiştir.

123 Uygulama SDÖT uygulamalarında, 6-12 yaş grubundaki çocuklara SDÖT8; yaş aralığındaki erin ve erginlere SDÖT9 uygulanır.

124 SDÖT9 FORMU İÇİN SEÇENEK DİZİLER: SDÖT8 FORMU İÇİN SEÇENEK DİZİLER:

125 Testin Puanlanması Dizideki tüm sayıların doğru olarak tekrarlandığı denemeler 2 puan. Sadece 1 sayının yanlış olarak tekrarlandığı denemeler 1 puan. Bunun dışındaki bütün durumlar için 0 puan verin. Yan yana iki sayı yer değiştirdiğinde iki yanlış yapılmış sayılır ve bu gibi durumlar için 0 puan verilir. Yapılan hatanın türünü (sayının atlanması, yerine başka sayının konması, yan yana sayıların yer değiştirmesi vb. ) belirtin.

126 SDÖT ün uygulamasında, çocuk diziyi 2 kere üst üste doğru olarak tekrarladığında, teste son verilmektedir. SÜRE: 15 DAK

127 4. ÇİZGİ YÖNÜNÜ BELİRLEME TESTİ : Judgement of Line Orientation (ÇYBT) Benton, Varney ve Hamsher tarafından 1978'de geliştirilmiştir. ÇYBT görsel-mekansal algılama ve yönelim özelliklerini ölçmektedir. Test sağ serebral hemisfer ve özellikle sağ parietal lob hasarlarına duyarlıdır. Test Malzemesi Test kitapçığı, kayıt formu; uygulayıcı tarafından kullanılacak olan kalem, silgi ve kronometre.

128 ÇYBT, 5 alıştırma maddesi ve 30 test maddesinden oluşmaktadır. Alıştırma ve test maddeleri için farklı yönergeler kullanılır. Test kitapçığı spiral ciltli olup üst yarısında uyarıcı maddeler, alt yarısında her madde için aynı olan cevap seçenekleri vardır. SÜRE:20 DAK

129 Test kitapçığının alt yarısında bulunan cevap seçenekleri, her biri 3.8 cm uzunluğunda, 1 den 11 e kadar numaralanmış ve merkez esas alınarak 18 derece aralarla çizilmiş çizgiler demetinden oluşmaktadır. Beş alıştırma maddesinden her biri, cevap seçeneklerindeki çizgilerden bir çiftinin aynı uzunluktaki kopyasıdır. Bunları izleyen 30 test maddesinde her biri, cevap seçeneklerine göre yarı uzunluktaki bir çift çizgiden oluşmaktadır.

130 ÖRNEK

131

132 5. İŞARETLEME TESTİ: Verbal and Nonverbal Cancellation Tests (İT) İşaretleme Testi, Weintraub ve Mesulam tarafından 1985 te geliştirilmiştir. İT Görselmekansal algılama ve taramayı, dikkat, ataklık ve tepki hızını ölçmektedir. Görsel alanla ilgili ihmal sendromunun değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan İT, sağ serebral hemisfer ve özellikle parietal lob hasarlarına duyarlıdır.

133 Test Malzemesi Düzenli harfler, düzenli şekiller, düzensiz harfler ve düzensiz şekillerden oluşan 4 adet test formu, bunlarla ilgili 4 adet kayıt formu ve 4 adet cevap anahtarı, hedef harf ve hedef şeklin bulunduğu 2 adet örnek kart; çocuklar tarafından kullanılacak olan en az 6 farklı renkte boya kalemi ve silgi; uygulayıcı tarafından kullanılacak olan kalem, silgi, yapışkan bant ve kronometre.

134 Her bir İT formunda 60 tane hedef uyarıcı bulunmaktadır. Harf işaretleme ile ilgili formlarda (düzenli ve düzensiz harfler) 60 ar tane hedef harf (A) bulunmaktadır. Şekil işaretleme ile ilgili formlarda da (düzenli ve düzensiz şekiller) 60 ar tane hedef şekil ( ) bulunmaktadır.

135 İşaretleme Testi Düzenli Harfler Formu A

136 İşaretleme Testi Düzenli Şekiller Formu

137 İşaretleme Testi Düzensiz Şekiller Formu

138 6. RAVEN STANDART PROGRESİF MATRİSLER TESTİ: Raven Standard Progressive Matrices Test(RSPM) Raven Standart Progresif Matrisler Testi; Raven, Court ve Raven tarafından ilk olarak 1938'de kullanıma sunulmuş, 1947 ve 1956 yıllarında testte bazı ufak değişiklikler yapılmıştır.

139 RSPM görsel-mekansal algılama, görselleştirme, kategori değiştirebilme, çalışma belleği, irdeleme ve genel yeteneği ölçmektedir. Bir görsel-mekansal algılama testi olarak RSPM, sağ serebral hemisfer ve parietal lobun hasarlarına duyarlıdır. Ancak bir genel yetenek testi olarak RSPM performansı, beyne yaygın alanların işlevselliğini gerektirmektedir.

140 RSPM, her biri kendi içinde giderek artan zorlukta maddeleri içeren beş setten oluşur. Her sette, çocuğun anlamsız şekilleri kavraması, verilen ilişkiler sistemini tamamlayacak şeklin özelliklerini belirlemesi ve sistematik bir irdeleme yaklaşımı geliştirmesi gerekmektedir.

141 Her sette maddelerin birbirine dayalı olarak giderek zorlaşması; çocuğa çalışma yaklaşımı bakımından, standart bir alıştırma sağlamaktadır. Beş farklı setin kullanılması yoluyla; çocuğun geçerli ilkeyi ve ilgili yöntemi kavrama yeteneği, beş farklı görevle değerlendirilmektedir.

142 Bütün bunlara göre, genelde zihinsel faaliyetleri ölçen RSPM, çocuğun yeni düşünme biçimlerini oluşturmasını ve yeni çalışma yaklaşımlarını benimseyebilmesini gerektirmektedir. Düzenli düşünme ve irdeleme yeteneğini ölçmede kullanılan RSPM, zihinsel beceri veya zihinsel faaliyet hızını da ortaya koymada kullanılmaktadır. Test, uygulayıcı tarafından çocuklara bireysel olarak veya grup halinde uygulanabildiği gibi, çocuk tarafından kendi kendine de uygulanabilir.

143 Test Malzemesi RSPM Test Kitapçığı, Doğru Cevap Anahtarı, Kayıt Formu, çocuk tarafından kullanılacak olan kurşunkalem ve silgi, uygulayıcı tarafından kullanılacak olan kalem ve saniye göstergeli saat. SÜRE:50 DAK

144 KAYNAKLAR Akkapulu, F. Aile Yapılanmasını Anlamada Aile Çiz Testinin Kullanılması. Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi, Sayı 1-2, Bekçi, B. İşaretleme Testi (Verbal and Nonverbal Cancellation Tests). Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü Deneysel Psikoloji Uzmanlık Alanı:2011. Erden, G., Dikmeer Altınoğlu İlkiz. Bebeklerde ve Çocuklarda Gelişimsel Değerlendirme. Türk Psikologlar Derneği:2011. Erden, G., Dikmeer Altınoğlu İlkiz. Cümle Tamamlama Testi. Türk Psikologlar Derneği:2011. Erden, G., Dikmeer Altınoğlu İlkiz. Peabody Resim Kelime Testi. Türk Psikologlar Derneği: Karakaş, S., Doğutepe Dinçer, E. Nöropsikolojik Testlerin Çocuklar İçin Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları: Bilnot-Çocuk: cilt 1-2, Nobel Tıp Kitapevleri, Birinci Baskı, Kayaalp, L., Ayoğlu, F., Alsancak B., Düzen E., Doğangün., B. The norms, reliability and validity of the Brunet-Lezine test in Turkish children/ Brunet-Lezine gelişim ölçegi Türkiye uyarlaması normlar, geçerlik ve güvenirlik. Özgüven, E. İ. Psikolojik Testler. Yeni doğuş matbaası, Ankara:1994. Öztürk, O., Uluşahin, A. Ruh sağlığı ve Bozuklukları. Yenilenmiş 11.Baskı, Ankara, Savaşır, I., Şahin N. Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R). Türk Psikologlar Derneği:1995. Saydam Bahçıvan, R. Çocuk Çizimlerinin Klinik Değerlendirmedeki Yeri. Seber, G., Akarsu, Ö., Aydın, A. Vaka Formülasyonu Psikolojik-Psikometrik Değerlendirme. Yaygın Olarak Kullanılan Psikolojik Testler. Sönmez Alsancak, B., Karakay Günüç, S. Cat (Children s Apperception Test) Testi ve Testin Bellak a Göre Yorumlanması.

145 RSPM Test Kitapçığında toplam 60 madde vardır. Test maddeleri, anlamsız şekillerden oluşmaktadır. RSPM her biri 12'şer maddeden oluşan 5 set halinde düzenlenmiştir. Her maddede, bir kısmı eksik olan bir problem şekil ve bir tanesi bu eksik kısmı tamamlayan seçenek şekiller vardır. İlk iki set olan A ve B Setlerinde seçenek şekiller 6'şar tane, daha sonraki C, D ve E Setlerinde ise seçenek şekiller 8'er tanedir.

146

147

148

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Psikolojik test kişinin davranışını standart koşullar altında gözlemek, değerlendirmek ve tanımlamak

Detaylı

Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler

Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri kimi zaman yaşıtlarına göre farklılıklar gösterir. Bu farklılara ulaşmak, çocukların zihinsel, duygusal, sosyal,

Detaylı

14-15 EKİM EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE

14-15 EKİM EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE Eğitimin Tanımı: 14-15 EKİM 21-22 EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE Çocuk testleri eğitimi içerisinde çocuk değerlendirmede sık kullanılan birçok test eğitimi bulunmaktadır. Çocuk alanında çalışan uzmanların

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME Değerlendirmenin temel ilkeleri Geçerlik (ölçmeye çalıştığı konuyu gerçekten ölçebiliyor olması) Güvenirlik (testin aynı kişiye farklı zamanlarda ve farklı kişiler

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DOÇ. DR. CEVRİYE ERGÜL Değerlendirme Değerlendirme öğrenciye ilişkin fikir oluşturma ve karar almada kullanılacak

Detaylı

PSİKOLOJİK TESTLER EĞİTİMİ

PSİKOLOJİK TESTLER EĞİTİMİ Objektif Değerlendirmede Kullanılan PSİKOLOJİK TESTLER EĞİTİMİ Bilgilendirme Kataloğu Apamer Aktüel Psikolojik Araştırmalar Merkezi Objektif Değerlendirmede Kullanılan APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar

Detaylı

Psikolojik Testler. Eğitimi 7-8 Haziran 2014. Uygulayıcı Yetiştirme Kursu. 7-8 Haziran 2014

Psikolojik Testler. Eğitimi 7-8 Haziran 2014. Uygulayıcı Yetiştirme Kursu. 7-8 Haziran 2014 Psikolojik Testler 7-8 Haziran 2014 Eğitimi 7-8 Haziran 2014 Uygulayıcı Yetiştirme Kursu APAMER AKTÜEL PSİKOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ 2014 MAYIS - İSTANBUL Psikolojik Testler Eğitimi 7-8 Haziran 2014

Detaylı

ULTRA MEGA KAMPANYA TANITIM KATALOĞU. Kampanya Sadece 48 Saat içindeki alımlar için geçerlidir KAMPANYA BİTİŞ SAATİ. 11 Ocak 2017 SAAT: 23:59

ULTRA MEGA KAMPANYA TANITIM KATALOĞU. Kampanya Sadece 48 Saat içindeki alımlar için geçerlidir KAMPANYA BİTİŞ SAATİ. 11 Ocak 2017 SAAT: 23:59 ULTRA MEGA KAMPANYA TANITIM KATALOĞU Kampanya Sadece 48 Saat içindeki alımlar için geçerlidir KAMPANYA BİTİŞ SAATİ 11 Ocak 2017 SAAT: 23:59 Paket kapsamındaki ürünlerin satışı sadece Psikolojik hizmetler

Detaylı

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ UYGULAYICI YETİŞTİRME EĞİTİMİ

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ UYGULAYICI YETİŞTİRME EĞİTİMİ STANFORD BİNET ZEKA TESTİ UYGULAYICI YETİŞTİRME EĞİTİMİ EĞİTİMİN AMACI Fransız okul sistemi için Sorbonne Üniversitesi psikoloji bölümü yöneticisi olan Alfred Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon tarafından

Detaylı

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Gülsen Erden

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Gülsen Erden BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Gülsen Erden Bebeklik ve Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Değerlendirmenin Önemi Risk altında olan çocukların belirlenmesini sağlama, Gelişimsel

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ

OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ ŞUBAT 2015 Bu teklif Özel Nun İlkokulu için 2015-2106 Eğitim- Öğretim Yılı nda okula başvuran okul öncesi

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

2.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ

2.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ 2.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Formal Değerlendirme Standartlaştırılmış Testler Eğitsel ölçümlemenin temel odak noktası; okulda öğretilen pek çok ders alanının yanı sıra

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Test Standart koşullar altında yapılan gözlem Sistematik bir yaklaşım Farklı maddeleri türleri kullanılabilir. Ancak yaygın olarak «çoktan seçmeli» ya da «dereceli» «çoktan seçmeli

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler

Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler Çocuk ve Ergenlere Uygulanan Psikolojik Testler Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri kimi zaman yaşıtlarına göre farklılıklar gösterir. Bu farklılara ulaşmak, çocukların zihinsel, duygusal, sosyal,

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

Nöropsikoloji Eğitimi IV

Nöropsikoloji Eğitimi IV Nöropsikoloji Eğitimi IV Nöropsikoloji Derneği tarafından düzenlenecek olan ve 3 kurdan oluşan Nöropsikoloji Eğitimi IV seminerlerinin detayları aşağıda yer almaktadır. 1. Kur: Temel Nöropsikoloji Eğitimi

Detaylı

Dikkat Değerlendirme Bataryası

Dikkat Değerlendirme Bataryası Dikkat Değerlendirme Bataryası Adı: Soyadı Uygulama Tarihi: Uygulayıcı: www.cocukpsikiyatri.org Genel Değerlendirme Puanlaması Vaka Profili Standart Puan Aralığı >75 25-74 9-24 2-8

Detaylı

Testin Uygulanma Tarihi: 2017

Testin Uygulanma Tarihi: 2017 Adı Soyadı:... Doğum Tarihi: Testin Uygulanma Tarihi: 217 Yaşı: Yaş Ay Uygulanan Test: WISC IV Yetkili Psikolog: Elif Yüce Rapor Başvuru Nedeni Ailesi tarafından dikkat eksikliğinin giderilmesi için Açık

Detaylı

NÖROPSİKOLOJİ ve NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME

NÖROPSİKOLOJİ ve NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME NÖROPSİKOLOJİ ve NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME RAVEN PROGRESİF MATRİSLER TESTİ İŞİTSEL SÖZEL ÖĞRENME TESTİ REY KARMAŞIK FİGÜR TESTİ SAYI DİZİSİ ÖĞRENME TESTİ (SDÖT) GÖRSEL İŞİTSEL SAYI DİZİLERİ TESTİ B

Detaylı

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı:

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

Okul Öncesi Eğitim Seti

Okul Öncesi Eğitim Seti Okul Öncesi Eğitim Seti Degerli Egitimciler Okul öncesi eğitim; çocukların gelişim düzeylerine ve bireysel özelliklerine uygun, zengin uyarıcı çevre olanakları sağlayan; onların bedensel, zihinsel, duygusal

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK Zihinsel yetersizlik için kullanılan terimler Tutumlarda ve uygulamalardaki değişiklikler, kullanılan terimleri de değiştirme çabalarına neden

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İçİndekİler Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakış 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Test ve Değerleme 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Psikolojik Değerleme Araçları 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

Bir çocuk değişir, dünya değişir

Bir çocuk değişir, dünya değişir Bir çocuk değişir, dünya değişir Toplumu oluşturan bireylerin; Yaklaşık %95 i normal zeka Yaklaşık %3 ü alt zeka Yaklaşık %2 si üstün yetenek grubuna girmektedir. Toplumu Oluşturan Bireyler normal zeka

Detaylı

ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN MESLEĞE HAZIRLAYAN SERTİFİKA EĞİTİMLERİ

ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN MESLEĞE HAZIRLAYAN SERTİFİKA EĞİTİMLERİ ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN MESLEĞE HAZIRLAYAN SERTİFİKA EĞİTİMLERİ Koordinatörler: Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Gültekin Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül Üniversitelerin en önemli başarı göstergelerinden bir

Detaylı

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren ilk işaretler olmuştur. Aile, bir çocuk

Detaylı

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. "Çocuğun gelişimini takip edin."

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. Çocuğun gelişimini takip edin. KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxxxx Doğum Tarihi 30.4.2009 Cinsiyet Kız Okul xxxxxxx Sınıf xxxxxxx İl İstanbul İlçe Kadıköy I. Uygulama Tarihi

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

İÇİNDEKİLER REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM

İÇİNDEKİLER REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIMI... 3 Ölçme Araçlarının Kullanılmasında Gözetilecek Hususlar... 4 KARAR STRATEJİLERİ

Detaylı

www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu

www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu ZEKA OYUNLARI www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu PEDAGOJİK FAYDALARI İnsanların zihinsel potansiyelini açığa çıkartmaya yardımcı olur. Zeka gelişimine katkı sağlar. Azim ve sabır gidi değerlerin

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

Sayı Kavramı ve Sayma

Sayı Kavramı ve Sayma Sayı Kavramı ve Sayma Örnek Olay Üzerinde 20 adet kare şeklinde halı resimleri olan bir tahta hazırladık. Henüz 25 aylık olan Spencer Mavi! diye bağırdı. Tahtanın yanına gidip her defasında mavi diyerek

Detaylı

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması Üstün Zekalı Çocukların Tanılanması Tanılama belirli özellikleri taşıyan ya da belirli bir sınıfa giren kişileri belirleme süreci olarak tanımlanabilir. Üstün zekalı öğrencileri tanılama zeka yaratıcılık

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ Öğrencinin Adı Soyadı:. Doğum Tarihi,Yeri. Anne / Baba Adı :. Ev Adresi :. Engel Durumu: Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik R.A.M Kaynaştırma Dosya

Detaylı

BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ Bilgiyi çeşitli amaçlar için toplayabiliriz: Tanıtmak amacıyla, Betimlemek amacıyla, Açıklamak amacıyla, Bağıntı kurmak amacıyla, Yorumlamak amacıyla, Eğitim amacıyla (başlangıç

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) "Çocuğun gelişimini takip edin."

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) Çocuğun gelişimini takip edin. GELİŞİM MR (60-72 AY) Hareket Gelişimi Sosyal-Duygusal Gelişim Dil Gelişimi Bilişsel Gelişim Özbakım Becerileri Gelişimi KOD xxxxx xxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxx Doğum Tarihi

Detaylı

EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Gönderme Süreci Gönderme süreci, gönderme öncesi süreçte özel gereksinimli olarak belirlenen bireylere yönelik uygulanan

Detaylı

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken nokta olmuştur. Aile, bir çocuk ve ergen psikiyatristine

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU Formun Amacı: Bu form çocuğun sağlık durumu, psikomotor gelişimi, özbakım gelişimi, sosyal duygusal gelişimi ve davranışsal özelliklerine ilişkin bireysel gereksinimleri

Detaylı

Doğuş Üniversitesi, KLİNİK PSİKOLOJİ İstanbul 2011 2015 ( % 100 Burslu)

Doğuş Üniversitesi, KLİNİK PSİKOLOJİ İstanbul 2011 2015 ( % 100 Burslu) 1 UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ŞEBNEM YÜKSEL 2007 yılında çalışma hayatıma başladım ve yetişkin, aile, çift, çocuk ve ergenlerle klinik psikolog olarak çalışmaktayım. Bilişsel-Davranışçı Terapi ve Virginia Satir

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül

Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Üniversitesi 2016 www.gunescocuk.com NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR

Detaylı

Gelişim Psikolojisi Ders Notları

Gelişim Psikolojisi Ders Notları Gelişim Psikolojisi Ders Notları Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL www.gunescocuk.com Tanımlar Büyüme: Organizmada meydana gelen sayısal (hacimsel) değişiklikler Olgunlaşma: Potansiyel olarak var olan işlevin

Detaylı

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd.

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd. 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ Yetenek -g RAPOR YAPISI Standart Rapor katılımcının sonuçlarını aşağıdaki bölümler çerçevesinde sunar: 1. Bu raporu kullanma rehberi

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN KISA ÖZ GEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Çocuk ve Ergen Psikolojisi alanında danışan takip etmektedir. Aktüel Psikoloji Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri UZM.

Detaylı

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşımlar Bireyin algılama, hatırlama ve düşünme gibi bilişsel süreçlerine ağırlık veren bir bakış açısı. Bilişsel öğrenme: Doğrudan gözlenemeyen zihinsel

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ İŞLEM KAVRAMI SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ SAYILAR VE SAYMA KONU ÖZETİ SAYI KAVRAMI VE SAYMA Sayı ve sayma kavramı öncesinde öğrenilmiş olması gereken alt düzey temel beceriler: Karşılaştırma Sınıflandırma

Detaylı

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur.

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Gençlerde DEHB nin Öğrenim Hayatı Üzerine Etkileri Dr Aytül Karabekiroğlu Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir?

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Tanrı Tasavvuru Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Peker e göre: Kişinin bebekliğinden itibaren, zeka gelişimine, edinmiş olduğu bilgi ve yaşantısına göre, Tanrı yı zihninde canlandırması, biçimlendirmesi

Detaylı

Matematiksel Beceriler

Matematiksel Beceriler Matematiksel Beceriler Küçük Prens ten. Büyükler sayılardan hoşlanır. Onlara yeni bir dostunuzdan söz açtınız mı, hiçbir zaman size önemli şeyler sormazlar. Size Sesi nasıl? Hangi oyunları sever? Kelebek

Detaylı

RORSCHAH MÜREKKEP LEKELERİ TESTİ Projektif Testler

RORSCHAH MÜREKKEP LEKELERİ TESTİ Projektif Testler RORSCHAH MÜREKKEP LEKELERİ TESTİ Projektif Testler Projektif testler belirsiz bir uyaran vermek ve bunun yorumlanmasını istemek yoluyla, deneğin duygu ve gereksinimlerini yansıtmasına olanak sağlayan tekniklerdir.

Detaylı

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir.

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir. GÖRSEL TASARIM UNSURLARI Görsel Unsurlar Sözel Unsurlar Çekicilik Katan Unsurlar Gerçekçi Yazı Tipi Dikkat Çekici Şematik Stil Sayısı Dokunulabilir Benzeşik Büyük Harf Etkileşimli Dr. Sakıp KAHRAMAN Bayburt

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

Üniversite Senatosunun 263 Sayılı Toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir.

Üniversite Senatosunun 263 Sayılı Toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir. Üniversite Senatosunun 263 Sayılı Toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir. Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki bütün programlarda okutulan

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İÇİNDEKİLER Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakı ş 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 TEST VE DEĞERLEME 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 PSİKOLOJİK DEĞERLEME ARAÇLARI 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf 4.Sınıf Tarih / /2013 Etkinlik Adı Duygusal Renklerim Önerilen Süre 40'+40 1. Renklerin ışığa göre değiştiğini fark eder. Öğrenci Kazanımları 2. Renklerin

Detaylı

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER İÇİNDEKİLER 1. Bölüm ÖZEL EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER Giriş... 3 Türkiye de Özel Eğitim Gerektiren Bireylerle İlgili Sayısal Bilgiler...10 Özel Eğitimde İlkeler...11 Türkiye

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS)

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TEDÜ-İYS ileri düzey bir İngilizce sınavı olup, üniversitemizde lisans eğitimi almak için başvuran öğrencilerin ilgili fakültelerdeki bölümlerinde

Detaylı

TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM. Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA IT02-KA201-01

TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM. Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA IT02-KA201-01 TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA2 2015-1-IT02-KA201-01 ÖZEL EĞİTİMİN TÜRKİYEDEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ 1889 işitme görme engelliler için ilk

Detaylı

DERS PLANI. EDT5104 Eğitimde Çoklu Ortam Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yavuz SAMUR

DERS PLANI. EDT5104 Eğitimde Çoklu Ortam Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yavuz SAMUR DERS PLANI EDT5104 Eğitimde Çoklu Ortam Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yavuz SAMUR Eğitim Teknolojisi - 1611375 Aylin DİZMAN 2017 ASSURE ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ NE GÖRE HAZIRLANMIŞ DERS PLANI Dersin Adı Bilgi

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

Tablo: Grid tekniğinin genel yapısı

Tablo: Grid tekniğinin genel yapısı EK 1 YAPILANDIRILMIŞ GRİD TEKNİĞİ Yapılandırılmış grid; alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden biridir. Bu teknik uygulanırken; yaşa ve seviyeye bağlı olarak dokuz ya da on iki kutucuktan oluşan

Detaylı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR 07.09.2017 YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR Mevcut Durum Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES), ilk defa 1997 yılında Lisansüstü

Detaylı

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA 1.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Ölçme Değerlendirme Eğitsel Değerlendirme Tıbbi Tanılama ve Eğitsel Tanılama Modelleri Eğitsel Tanılama Süreci Arş.Gör.Dr.Canan SOLA DERSİN İLK ETKİNLİĞİ

Detaylı

PSİKOZ İÇİN RİSK GRUBUNDA OLAN HASTALARDA OBSESİF KOMPULSİF VE DEPRESİF BELİRTİLERİN KLİNİK DEĞİŞKENLER VE BİLİŞSEL İŞLEVLERLE İLİŞKİSİ

PSİKOZ İÇİN RİSK GRUBUNDA OLAN HASTALARDA OBSESİF KOMPULSİF VE DEPRESİF BELİRTİLERİN KLİNİK DEĞİŞKENLER VE BİLİŞSEL İŞLEVLERLE İLİŞKİSİ PSİKOZ İÇİN RİSK GRUBUNDA OLAN HASTALARDA OBSESİF KOMPULSİF VE DEPRESİF BELİRTİLERİN KLİNİK DEĞİŞKENLER VE BİLİŞSEL İŞLEVLERLE İLİŞKİSİ Ahmet Zihni SOYATA Selin AKIŞIK Damla İNHANLI Alp ÜÇOK İ.T.F. Psikiyatri

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Prof. Dr. Gülsen Erden,

Prof. Dr. Gülsen Erden, Prof. Dr. Gülsen Erden, PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME NEDİR? DEĞERLENDİRMEYİ ETKİLEYEN ETKENLER PSİKOLOĞA BAĞLI ETKENLER DEĞERLENDİRİLEN KİŞİYE BAĞLI ETKENLER UYGULANAN TEST VE GÖRÜŞME YÖNTEMİNE BAĞLI ETKENLER

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25%

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% TEDU İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI İÇERİK ŞEMASI VE TABLOLAR TEDU EPE 1. Oturum 10.00-12.00 2. Oturum 14.00-16.00 A. Dinleme 25% B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% D. Okuma 25% Dinlerken Cevaplama Kompozisyon

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK TASARIMI & BİTİRME PROJESİ DERSLERİ UYGULAMA YÖNERGESİ Fakülte Kurulu nun 01.07.2015 gün ve 40 Sayılı Toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir.

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ EKİM AYI KELEBEK GRUBU BÜLTENİ TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ Kule nedir? Kule resimlerini inceleme

Detaylı

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır.

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE TEST KULLANIMI İşgücünde yüksek

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

Çocuğunuz ne kadar zeki?

Çocuğunuz ne kadar zeki? On5yirmi5.com Çocuğunuz ne kadar zeki? Psikolojik Danışman Yusuf Menki ile zeka testi konusunu konuştuk. Yayın Tarihi : 20 Aralık 2012 Perşembe (oluşturma : 1/4/2016) Gizem Gül'ün röportajı Hepimiz zeki

Detaylı

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI REYHAN SAĞLAM ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ BILIŞ NE DEMEKTIR? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar?

Detaylı

0-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM TAKİPLERİ PROGRAMI

0-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM TAKİPLERİ PROGRAMI 11-1 Mayıs 1, H.Ü. Kültür Merkezi, Ankara 12 Mayıs 1, Salı, Sözel Bildiriler XIV, 11-1 Yeşil Mayıs Salon, 1, Saat: Poster 17. - Bildiri 18.1 PS7 SS - YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM TAKİPLERİ PROGRAMI Rabia

Detaylı

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları)

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay C. C. 17 Ağustos 2005 doğumlu bir erkek çocuğudur. Eylül 2008 yılında Londra da bir anaokuluna başlamıştır. Annesi, yaşıtlarıyla kıyasladığında aynı iletişim becerilerini gösteremediğini düşündüğünden

Detaylı

ZEKA OYUNLARI. www.psikolojikim.com PSİKOLOJİ MARKETİ

ZEKA OYUNLARI. www.psikolojikim.com PSİKOLOJİ MARKETİ ZEKA OYUNLARI www.psikolojikim.com PSİKOLOJİ MARKETİ PEDAGOJİK FAYDALARI İNSANLARIN ZİHİNSEL POTANSİYELİNİ AÇIĞA ÇIKARTMAYA YARDIMCI OLUR. ZEKA GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR. AZİM VE SABIR GİDİ DEĞERLERİN KAZANILMASINDA

Detaylı