Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi. Denizcilik Müsteşarlığı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi. Denizcilik Müsteşarlığı"

Transkript

1 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirmesi Denizcilik Müsteşarlığı 2010

2 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi i Yayınlanma Tarihi: 2010 Bu rapor Türkiye de ki kamu kurumlarından temin edilen istatistiki bilgiler kapsamında hazırlanmıştır. Bu kurumlar; Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Türkiye tarafından tanınan Loydlardır. Çalışma sırasında bazı farklı hizmetlerin ücretlerinin veya mali karşılıklarının belirlenmesinde belirsizlikler yaşanmıştır. Bu durum hizmet değerlerinin bir çok parametreye göre farklılıklar göstermesinden kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda mali karşılık belirlenmesinde ortalama değerlerin kullanılması gibi kabuller yapılmıştır. Ayrıca, ulusal ve bölgesel toplantıların düzenlenmesindeki tecrübeler bu tip organizasyonların mali boyutlarının hesaplanmasında çok yararlı olmuştur. Bu rapor kapsamında üretilen tüm bilgiler TÜBİTAK MAM dan Proje Yöneticisi Dr. Arzu OLGUN ve Denizcilik Müsteşalığı ndan Murat KORÇAK ın kontrolünde hazırlanmıştır. Bu rapor Coşkun Çelik tarafından düzenlenmiş ve İngilizce ye çevrilmiştir.

3 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi ii İçindekiler Önsöz 1. EKONOMİK DEĞERLENDİRMENİN AMACI BİLGİ KAYNAKLARI YÖNTEM EKONOMİK HESAPLAMALAR VE KABULLER HESAPLAMA SONUÇLARI SONUÇ... 28

4 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi iii Önsöz Sucul istilacıların ekonomik etkileri çok büyük olabilmektedir. Gemilerin balast suları ile taşınarak 1980 yıllarında Kuzey Amerika dan Karadeniz e gelen bir taraklı deniz anası türü olan Mnemiopsis Leidyi dünyanın en kötü sucul istilacılarına bir örnektir yıllarında ortama tutunarak hızla çoğalmış olan bu tür en büyük biyokütleye 1995 yılında ulaşmış ve 2 kg WW/m2 miktarı ile ortamdaki zooplanktonları, balık yumurtalarını ve balık larvalarını tüketmiştir. Ticari olarak çok büyük değere sahip hamsi balığı stoklarına verdiği zarar kilo başına 1 $ varsayımı ile hesaplandığında sadece Türkiye için 1 milyar dolarlık bir zarara yol açtığı ortaya çıkmaktadır. (Kideys 2005) Sucul istilacılarının başarılı bir şekilde yönetimi biyoçeşitliliğin korunması, ekosistemin sağlığının korunması gibi uzun dönemli ekonomik ve çevresel faydalar sağlamaktadır. Alınacak koruma önlemleri ile istiladan sonra oluşacak zarar kontrolünün masrafları karşılaştırıldığında önlem almak ile büyük miktarlarda kazanç sağlanmış olacağı bilinmelidir. Balast Suları Sözleşmesi nin imzalanması, ulusal strateji ve politikanın geliştirilmesi alınacak önlemlerin başında gelmektedir. Oluşturulacak ulusal strateji gereksiz külfetler getirmeden ancak bir taraftan da Balast Suları Sözleşmesi nin gereklerini yerine getirir nitelikte olmalıdır. Balast Suları Sözleşmesinin imzalanmasından itibaren gerekliliklerini yerine getirmek amacı ile oluşacak denetimlerin yapılması, planlama ve izleme çalışmaları ve kapasite arttırımı faaliyetleri gibi iş kalemleri nedeniyle ülkelere belli bir miktarda ekonomik yükümlülük oluşturmaktadır. Balast suyu yönetiminin ekonomik değerlendirmesi, olası yönetim alternatiflerinin değerlendirilerek stratejilerin belirlenmesini destekler nitelikte bir çalışmadır. Bu raporun asıl amacı, ulusal balast suyu yönetimi stratejinin oluşturulmasını destekleyecek pratik bir değerlendirme yapmaktır. Ayrıca,bu rapor balast suyu yönetiminin mali boyutu ile istilacıların oluşturacağı zararların mali boyutunun karşılaştırılarak Balast Suları Sözleşmesinin imzalanması hakkında verilecek kararı destekleyecek bir araç olarak ta kullanılabilir. Bir ulusal balast suyu stratejinin oluşturulmasında mevcut ulusal istatistikler ile yapılacak basit bir ekonomik değerlendirme yeterli olacaktır. Bu raporda da bu nedenle basit, düz ve mevcut veriler kullanılarak bir ekonomik değerlendirme yapılmıştır. Bazı durumlarda daha detaylı ve uzman bir ekonomist tarafından yapılacak değerlendirmelere ihtiyaç duyulabilir. Ancak detaylı ekonomik değerlendirmeler bu raporun kapsamı dışındadır.

5 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 1 1 EKONOMİK DEĞERLENDİRMENİN AMACI Bu rapor, oluşturulacak bir balast suyu yönetim sisteminin Türkiye de ki mevcut denizcilik sistemine ne kadar ek yük getireceğinin değerlendirilmesi amacı ile hazırlanmıştır. Ayrıca olası bir sucul istilacının maddi zararlarının, balast suyu yönetim sisteminin mali yükümlüğü ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu ekonomik değerlendirme çalışması, ekosistemin ekonomik değerlerini ortaya koyarken deniz ortamına bir istilacı türün girmesi ile bu değerlere ne ölçüde zarar geleceğini ve balast suyu yönetim aktivitelerinin ekonomik boyutlarını değerlendirmektedir. Maliyet kalemleri belirlenirken, hangi aktivitelerin ayni katkılar ile ek bir maliyete ihtiyaç duyulmadan halledilebileceği ortaya konmuştur. Türkiye de Mevcut denizcilik aktiviteleri hali hazırda yürütülmekte olup, bir çok balast suyu yönetim aktiviteleri ekstra bir maliyet oluşturmadan bu sistemlere dahil edilebilecektir. Ayrıca, başarılı bir balast suyu yönetiminin uzun süreçte ekonomik ve çevresel faydalar sağlayacağı ve istiladan sonraki koruma faaliyetlerinden daha ucuza mal olacağının ortaya konması amaçlanmaktadır. Ekonomik değerlendirme çalışmasının ulusal balast suyu strateji belgesinde belirtilen aktivitelerin desteklenmesi için pratik bir araç olması amaçlanmaktadır. Bu raporun sonuçları Balast suları sözleşmesinin imzalanmasını desteklemektedir.

6 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 2 2 BİLGİ KAYNAKLARI Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı beş yıllık kalkınma planlarının hazırlanması için sorumlu kurumdur. Ekonomik Değerlendirme Raporunun hazırlanmasında yılları için hazırlanmış 9. Beş Yıllık Kalkınma Planı verileri kullanılmıştır. Ayrıca kalkınma planı kapsamında hazırlanmış sektör raporları sektörlerin ekonomik boyutlarının belirlenmesinde temel veri kaynakları olarak kullanılmıştır. Hazırlık çalışmaları başlığı altında yapılan hesaplamalarda Globallast Partnership projesi kapsamında Türkiye de yapılan benzer eğitim çalışmalarının maliyetleri kullanılmıştır. Hukuki, politik ve kurumsal reformlar başlığı altında yapılan hesaplamalarda ise Türkiye ulusal balast suyu yönetimi projesindeki benzer iş kalemlerinin maliyetleri kullanılmıştır. Denetim ile ilgili maliyetler hesaplanırken ise deniz ticaret odasının ve loydların benzer hizmetler için oluşturdukları tarifeler kullanılmıştır.

7 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 3 3 YÖNTEM Yapılan ekonomik çalışmada genel olarak yapılan basit hesaplamalarda aşağıdaki analiz yöntemleri esas alınmıştır. Pazar Değeri Analizi Pazar değeri analizi, alımı veya satımı yapılabilecek herhangi bir ekosistem, mal yada hizmet için kullanılabilir. Örneğin, kar da azalış, istihdam da azalış, satışı yapılabilecek mallarda azalış vs. Bu yöntem göreceli olarak ucuz bir metottur. Bir sonuca ulaşmak ve bir analiz yapabilmek için daha az veriye ihtiyaç duyar. Ayrıca, bu yöntem çok esnek bir metottur. Bu şekilde bir istilacı türün bir bölgeye yerleşerek tüketilen diğer türlere, üretilen ve satılan mallara verdiği zararlar veya kendisinin bir ekonomik değer oluşturması gibi veriler ile kullanılabilir. Bu durum, pazar değeri analizinin bir istilacı türün verdiği zararın tespitinde daha fazla veri ve raporlamaya ihtiyaç duyacak diğer teknikler yerine kullanılabileceğini göstermektedir. Ayrıca, bir çok ülkede Pazar değerleri ile ilgili hali hazırda istatistiki veriler toplanmaktadır. Bu durumda bu tekniğin kullanımını kolaylaştırmaktadır. Ancak, bu yöntemde de bazı sıkıntılar mevcuttur. Eğer malların veya hizmetlerin Pazar değeri bazı dış koşullardan etkileniyorsa, bu durum istilacı türlerin oluşturduğu ekonomik zararın tam olarak belirlenmesini zorlaştıracaktır. Ancak, bu durumun farkında olarak Pazar değerinin olması gerekenden aşağıda veya yukarıda olduğu tespit edilerek düzelme uygulanabilir. Son olarak bu metot kullanılırken bir ekosistemin değerini belirlerken sadece Pazar değeri olan ürünler ile ilgili veriler kullanılmaktadır. Ancak, pazar değeri olmayan değerlerin hesaba katılmaması bir eksiklik oluşturmaktadır.

8 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 4 Metodun kullanımı Bu metodun kullanılmasında kullanılacak ekonomik değişkenler çok net ve ulaşılması kolaydır. Analizin yapılmasında aşağıdaki adımlar takip edilmektedir. 1. Malların yada hizmetin miktarındaki değişiklikler ile ilgili verilerin toplanması 2. Malların fiyatları hakkında verilerin toplanması. Eğer fiyatlar bir vergi yada başka bir nedenle değişmişse fiyatı etkilenmemiş benzer ürünlerin fiyatları kullanılmalıdır. Ayrıca fiyatlardaki mevsimsel ve sosyal değişiklikler de hesaba katılmalıdır. 3. Fiyat ve miktardaki değişim değeri çarpılarak oluşan zararın ekonomik boyutu tespit edilir. Uygulama Örneği 1999 yılında Asya Gelişim Bankası, Marshall adaları balıkçılık değerini yaşayanların ihtiyacını karşılayan kısmının 3.8 milyon $ ve ticari kısmının 0.9 milyon $ olduğu belirlenmiştir. FAO ise balık üretim ihracatının $ olduğunu raporlamıştır. Burada yapılan hesaplar balıkların canlı ağırlığının fiyatları ile basit çarpımı sonucunda hazırlanmıştır. Yolculuk Maliyeti Metodu Yolculuk maliyeti metodu turistik ve eğlence alanlarında kullanışlıdır. Ancak, bu metot geniş istatistiki veriye ve analize ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca o bölgeyi ziyaret edenlerden bilgiler elde edilmelidir. Metodun Kullanımı 1. Ziyaretçilerin geldiği alanın boyutunu tespit et bu alanı eğlence alanlarına eşit mesafelerde parçalara böl. 2. Her bir parça için eğlence alanlarına gitme isteği, ziyaret frekansı, ve sosyoekonomik verileri analiz et 3. Ziyaret oranlarını her bir alan için çıkar, merkeze günlük ziyaret sayısını hesapla 4. İstatistiki bir regrasyon uygulayarak ziyaret oranları ile diğer değişkenler arasındaki ilişkileri tespit et. 5. Yolculuk maliyeti ile ilgili bir talep eğrisi oluştur

9 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 5 Uygulama Örneği Nunes ve Markandya 2008 yılında bu metodu Hollanda da ki ünlü bir plaja uygulayarak Roterdam limanına bir balast alım tesisi kurulmasının fayda ve zararları analiz edilmiştir. Bu analiz ile eğer bu plajın bir alg patlaması nedeniyle kapalı kalması durumunda insan başına yıllık 55 zarara yol açacağı belirlenmiştir. Ayrıca, insanların bu plajı kullanmak için yılda kişi başına 76 harcadığı hesaplandığından bu plajın kullanılamaması durumunda 326,190,000 ekonomik zarar oluşacağı ve bu zararın Hollanda yurt içi hasılasının %0,08 i mertebesinde olduğu belirlenmiştir. Bu hesaplamada olası bir alg patlamasının temizlenmesinin maliyeti yada çevresel veya sağlık zararı hesaba katılmadan yapılmıştır. Bu parametreler de hesaba katıldığında maliyetin çok artacağı değerlendirilmiştir. Ayrıca yapılan çalışma göstermiştir ki bu riski ortadan kaldırmak amacı ile kurulacak balast alım tesisinin maliyeti 100 milyon dur.

10 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 6 4 EKONOMİK HESAPLAMALAR VE KABULLER Bu bölümde balast suyu yönetimi aktivitelerinin ekonomik boyutunun belirlenmesi amacı ile yapılan hesaplamalar ve kullanılan kabuller detaylı olarak anlatılmıştır. Bu bölüm her bir aktiviteyi içeren alt başlıklardan oluşmaktadır. 4.1 HAZIRLIK ÇALIŞMALARI MALİYETLERİ Kapasite Artırımı, Koordinasyon Ve İletişim Çalışmalarının Maliyeti Bu bölümde ulusal ve uluslararası toplantıların düzenlenmesi için gerekli maliyetler hesaplanmıştır. Veri kaynağı olarak görev yolluklarına ait ulusal mevzuat kullanılmıştır. Ayrıca, Globallast Partnership projesi kapsamında düzenlenen toplantılara ilişkin veriler kullanılmıştır.

11 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 7 a) Balast suyu yönetimi ne giriş eğitimi; Katılım Süre :25 kişi :5 gün Tablo 1: Eğitim maliyet hesabı Konaklama 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim salonu Ayni Katkı Ayni Katkı Harcırah 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 120 $ $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni Katkı Öğle yemekleri 25 x 10 $ x 5 gün $ Kahve araları 25 x 5 $ x 5 gün 625 $ Akşam yemekleri 25 x 15 $ x 5 gün 1875 $ Sosyal aktiviteler 2000 $ 2000 $ TOPLAM $ b) Balast suyu sözleşmesi hukuki uygulamaları eğitimi; Katılım Süre :25 kişi :5 gün Tablo 2:Eğitim Maliyet hesabı Konaklama 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim salonu Ayni Katkı Ayni Katkı Harcırah 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 120 $ $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni Katkı Öğle yemekleri 25 x 10 $ x 5 gün $ Kahve araları 25 x 5 $ x 5 gün 625 $ Akşam yemekleri 25 x 15 $ x 5 gün 1875 $ Sosyal aktiviteler 2000 $ 2000 $ TOPLAM $

12 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 8 c) Denizcilik endüstrisine özelleştirilmiş eğitim (gemi ve liman ile ilgili konular); Katılım Süre :160 kişi :5 gün Tablo 3:Eğitim Maliyet hesabı Konaklama 160 x5 gün x 20 $ (Katılımcılar kendi masraflarını karşılayabilirler) $ Eğitim salonu Ayni katkı Ayni katkı Harcırah 160 x5 gün x 20 $ (Katılımcılar kendi masraflarını karşılayabilirler) $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 160 x 120$ (Katılımcılar kendi masraflarını karşılayabilirler) $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni katkı Öğle yemekleri 160 x 10 $ x 5 gün $ Kahve araları 160 x 5 $ x 5 gün 4000 $ Akşam yemekleri 160 x 15 $ x 5 gün 1875 $ Sosyal aktiviteler 2000 $ $ TOPLAM $ (eğer katılımcılar kendi masraflarını karşılarlarsa) $

13 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 9 d) Liman devleti kontrol uzmanları eğitimi (denetim ve ceza); Katılım Süre :25 kişi :5 gün Tablo 4:Eğitim Maliyet hesabı Konaklama 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim salonu Ayni Katkı Ayni Katkı Harcırah 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 120 $ $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni Katkı Öğle yemekleri 25 x 10 $ x 5 gün $ Kahve araları 25 x 5 $ x 5 gün 625 $ Akşam yemekleri 25 x 15 $ x 5 gün 1875 $ Sosyal aktiviteler 2000 $ 2000 $ TOPLAM $ e) Liman biyolojik tarama çalışması eğitimi Katılım Süre :25 kişi :5 gün Tablo 5:Eğitim Maliyet hesabı Konaklama 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim salonu Ayni katkı Ayni katkı Harcırah 25 x5 gün x 20 $ $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 120 $ $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni katkı Öğlen yemekleri 25 x 10 $ x 5 gün $ Kahve araları 25 x 5 $ x 5 gün 625 $ Akşam yemekleri 25 x 15 $ x 5 gün 1875 $ Sosyal aktiviteler $ 2000 $ Dalış Ekipmanları $ $ Laboratuar ekipmanları $ $ TOPLAM $

14 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Ulusal görev gücü toplantıları Katılım :25 kişi Süre :1 gün Yılda 1 kere düzenlenecek bir toplantıdır. Tablo 6:Toplantı Maliyet hesabı Konaklama 25 x1 gün x 20 $ 500 $ Eğitim salonu Ayni katkı Ayni katkı Harcırah 25 x1 gün x 20 $ 500 $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 120 $ $ Eğiticiler Ayni katkı Ayni katkı Öğlen yemekleri 25 x 10 $ x 1 gün 250 $ Kahve araları 25 x 5 $ x 1 gün 125 $ Akşam yemekleri 25 x 15 $ x 1 gün 375 $ TOPLAM $ Bölgesel görev gücü toplantıları Bölgesel görev gücü toplantıları, REMPEC veya Karadeniz Komisyonu gibi bölgesel organizasyonların projelerinin bütçeleri kapsamında oluşturulan fonlar ile yapılmaktadır. Ayrıca IMO nun teknik işbirliği programı kapsamında da bu tip organizasyonlar için fon temin edilebilmektedir. Aşağıdaki tabloda bu toplantıların maliyeti hesaplanmıştır. Katılım Süre :25 kişi :5 gün

15 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 11 Tablo 7:Toplantı Maliyet hesabı Konaklama 25 x2 gün x 100 $ $ Eğitim salonu 7000 $ $ Harcırah 25 x 2 gün x 250 $ $ Eğitim dokümanları $ $ Yolculuk giderleri 25 x 1000 $ $ Öğle yemekleri 25 x 40 $ x 2 gün $ Kahve araları 25 x 15 $ x 2 gün 750 $ Akşam yemekleri 25 x 55 $ x 2 gün $ Sosyal aktiviteler 4000 $ $ Çeviri $ $ TOPLAM $ Hukuki, Politik Ve Kurumsal Reformların Maliyeti Ulusal balast suyu durum değerlendirmesi raporu Türkiye durum değerlendirme raporunu Globallast Partnership Projesi kapsamında hazırlamıştır. Ulusal fonların kullanılması durumu için söz konusu çalışmanın maliyeti aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanmıştır. Tablo 8: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Denizcilik konusunda uzman 1 ay $ / ay = 3000$ Deniz ve kıyı çevresi konusunda uzman 3 ay $ / ay = 9000$ İstilacı türler uzmanı 2 ay $ / ay = 6000$ TOPLAM $ Balast Suyu yönetimi ekonomik değerlendirme raporu Türkiye ekonomik değerlendirme raporunu Globallast Partnership Projesi kapsamında hazırlamıştır. Ulusal fonların kullanılması durumu için söz konusu çalışmanın maliyeti aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanmıştır.

16 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 12 Tablo 9: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Denizcilik konusunda uzman 1 ay $ / ay = 3000$ Ekonomi uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ TOPLAM $ Ulusal balast suyu strateji belgesi Türkiye ulusal balast suyu stratejisini Globallast Partnership Projesi kapsamında hazırlamıştır. Ulusal fonların kullanılması durumu için söz konusu çalışmanın maliyeti aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanmıştır. Tablo 10: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Mevzuat uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ Kurumsal yapı uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ İstilacı türler uzmanı 2 ay $ / ay = 6000$ TOPLAM $ Hukuksal inceleme ve mevzuat hazırlama Türkiye mevzuat taslaklarını ulusal balast suyu yönetimi projesi kapsamında hazırlamıştır. Söz konusu çalışmanın maliyeti aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanmıştır. Tablo 11: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Mevzuat uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ Kurumsal yapı uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ İstilacı türler uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ Denizcilik uzmanı 3 ay $ / ay = 9000$ TOPLAM $

17 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Liman Biyolojik Tarama Çalışmaları (Araştırma Geliştirme) Liman biyolojik tarama çalışması (PBBS) maliyeti hesaplanmıştır. 5 riskli bölgede 2 defa yapılmak üzerine Tablo 12: Hizmet alımı maliyet hesabı Konaklama 6 x 2 gün x 100 $ $ Yolculuk giderleri $ $ Taksonomist 2 gün x3000 $ $ Dalgıç 2 gün x 2dalgıç x 3000 $ $ Dalış ekipmanı $ $ Laboratuar ekipmanı $ $ TOPLAM $ x5 x2 = $ Risk Değerlendirmesi Türkiye risk değerlendirme çalışmasını ulusal balast suyu yönetimi projesi kapsamında hazırlamıştır. Söz konusu çalışmanın maliyeti aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanmıştır. Tablo 13: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Risk değerlendirme uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ Veri tabanı uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ İstilacı türler uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ Denizcilik uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ Yazılım $ Donanım $ TOPLAM $

18 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi DENETİMLE İLGİLİ MALİYETLER Bayrak Devleti Sorumlulukları Balast suyu yönetimi sertifikası hazırlanması için gerekli faaliyetler Denizcilik Müsteşarlığı nda deniz güvenliğini arttırmak ve deniz çevresini korumak amacı ile toplam 1236 personel çalışmaktadır. Ayrıca 195 denetim elemanı ilgili bölge müdürlüklerinde ve liman başkanlıklarında görev almaktadır. Türkiye de hali hazırda bir denizcilik sistemi yürütülmektedir. Aşağıdaki hesaplamalar balast suyu yönetimi aktivitelerinin getireceği ek yükü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Gemilere balast suyu yönetimi sertifikası verilmesi amacı ile Türkiye tarafından tanınmakta olan loydlara yetki verilmesi planlanmaktadır. Bu hizmetin ücreti gemiler tarafından loydlara yapılacaktır. Tablo 14: Hizmet bedeli maliyet hesabı Sertifikasyon gerekliliklerini yerine getirmek Loydlar sertifikaları bir hizmet bedeli kapsamında verecekler $ x 1525 Türk Bayraklı Gemi $ Denizcilik endüstrisine ve IMO ya bildirim gereklilikleri Deniz ticaret odası sektörü koordine ederek iletişimi sağlayacaktır. DM IMO ya bilgilendirme yapacaktır. Maliyeti yok Hazırlanan sertifikaların kayıtlarının tutulması Loydlar sertifikaları bir hizmet bedeli kapsamında verecekler.. Maliyeti yok

19 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Gemilerin balast suyu yönetim planlarının onaylanması Gemilere balast suyu yönetimi sertifikası verilmesi amacı ile Türkiye tarafından tanınmakta olan loydlara yetki verilmesi planlanmaktadır. Bu hizmetin ücreti gemiler tarafından loydlara yapılacaktır. Tablo 15: Hizmet bedeli maliyet hesabı Personelin eğitilmesi Loydlar kendi personellerini eğitirler Maliyeti yok Balast suyu yönetim planlarının onaylanması amacı ile protokollerin oluşturulması DM bu yetkiyi Loydlara verecektir. Maliyeti yok Balast suyu arıtım sistemlerinin tip onayları Arıtım cihazlarına tip onayı verilmesi amacı ile Türkiye tarafından tanınmakta olan loydlara yetki verilmesi planlanmaktadır. Bu hizmetin ücreti gemiler tarafından loydlara yapılacaktır. Tablo 16: Hizmet bedeli maliyet hesabı Teknik raporların ve test sonuçlarının değerlendirilmesi Loydlar sertifikaları bir hizmet bedeli kapsamında verecekler $ / gemi x 1525 Türk Bayraklı gemi $ Sörveyler (İlk, yenileme, orta, yıllık ve ek) Sörveylerin yapılması için Türkiye tarafından tanınmakta olan loydlara yetki verilmesi planlanmaktadır. Bu hizmetin ücreti gemiler tarafından loydlara yapılacaktır.

20 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 16 Tablo 17: Hizmet bedeli maliyet hesabı İlk, yenileme, orta, yıllık ve ek sörveyler Loydlar sertifikaları bir hizmet bedeli kapsamında verecekler. İlk: 2500 $ Yenileme: 2500 $ Orta : 2000 $ Yıllık : 1500 $ Toplam=8500$ x 1525 Türk Bayraklı Gemi $ Muafiyet uygulamalarının onaylanması Denizcilik Müsteşarlığı muafiyet uygulamalarının onaylanması için sorumlu otoritedir. Tablo 18: Hizmet bedeli maliyet hesabı Muafiyet uygulaması DM sorumludur Maliyeti yok Gemi adamlarının eğitilmesi Tablo 19: Hizmet bedeli maliyet hesabı Eğitim maliyeti Gemi adamları gerekli eğitimi alıp sertifikasını almakta, şirketi ise eğitim masrafını karşılamaktadır. Maliyet yok Liman Devleti Uygulamaları Denetleme ve ceza aktiviteleri (CME) CME aktiviteleri altında ek bir maliyet yoktur. Tüm bu maliyetler gemilerin denetimi başlığı altında hesaplanmıştır.

21 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Gemilerin denetimi Tablo 20: Hizmet bedeli maliyet hesabı Liman devleti uygulamaları maliyeti (Gemilerin denetlenmesi) Yılda gemi Türk limanlarına gelmektedir. Bunların %10 15 civarı denetlenmektedir = 4500 gemi/yıl $ / yıl 1 denetçinin maaşı 1600 $ 7ay dır ve ayda 30 gemi denetler = 53 $ /gemi 2 deneti, bir denetleme yürütür x 53 $ /gemi x 4500 gemi/yıl = $ /yıl Numune alma 1) D 1 standardına göre numune alma Tablo 21: Ekipman bedeli maliyet hesabı Salinometre 150 $ x 70 Liman Başkanlığı $ 2) D 2 standardına göre numune alma Tablo 22: Hizmet bedeli maliyet hesabı Ekipman $ x 7 Bölge Müdürlüğü Taksonomist 3000$ / ay x $ $ Laboratuar giderleri 3000$ /ay x $ TOPLAM $

22 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Sediment alım tesisleri Atık alım hizmeti bedeli mevcut Türkiye de ki hizmet bedellerine göre hesaplanmıştır. Tablo 23: Hizmet bedeli maliyet hesabı Sediment Alımı 300 $/m 3 x 1000 ton/yıl $ IMO ya ve diğer üye ülkelere bildirim Maliyeti yoktur Balast suyu yönetimi uygulamalarının gemilere bildirimi Maliyeti yoktur Balast değişimi alternatif alanların belirlenmesi Tablo 24: Danışmanlık hizmeti maliyet hesabı Gerekli Personel Çalışma Süresi Uzmanlık Ücreti Risk değerlendirme uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ Deniz hidrodinamiği uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ İstilacı türler uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ Denizcilik uzmanı 3 ay $ /ay= 9000$ TOPLAM $

23 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi Endüstri Sorumlulukları Gemi adamlarının eğitilmesi (IMO model kursları, diğer) Tablo 25: Hizmet bedeli maliyet hesabı Personelin eğitimi 250 $ /personel x Türk gemi adamı $ Balast suyu yönetimi planı Tablo 26: Hizmet bedeli maliyet hesabı Loydların servis ücreti 2500 $ /gemi x 1525 Türk bayraklı gemi $ Balast suyu kayıt defteri Maliyeti yoktur Balast suyu yönetimi seçenekleri Balast suyu arıtımı Tablo 27: Arıtım bedeli maliyet hesabı Arıtma ekipmanları Operasyonel gider $ /gemi (ortalama değer) x 1525 Türk bayraklı gemi 0,01 $ /ton balast suyu (ortalama değer) x 23,000,000 ton balast suyu deşarjı yıllık 762,500,000 $ $

24 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 20 Balast suyu değişimi Tablo 28: Değişim bedeli maliyet hesabı Operasyonel gider 0,05 $ ton balast suyu (ortalama değer) x 23,000,000 ton balast suyu deşarjı yıllık $ 4.3. SÖZLEŞME TARAFINDAN KAPSANMAYAN KONULAR Liman Biyolojik İzleme Programları Liman biyolojik izleme programlarının ana sorunu sürdürülebilir olmaktır. Bu hizmet için bir fon bulmak işin en zor kısmıdır. Tüm paydaşlar arasında bir sinerji oluşturulması gerekmektedir. Bu işi proje bazlı bir yaklaşımla sürdürmek imkansızdır. Çünkü izleme çalışmalarının sürekli devam etmesi gerekir. Ancak, projeler bir zaman kısıtı ile sınırlandırılmış aktivitelerdir. Sürekli devam edecek bir proje tanımlanması olası değildir. Çözüm, liman biyolojik izleme çalışmalarının diğer çevre izleme çalışmaları ile birlikte yürütülmesi ve entegre edilmesidir. Bu doğasından dolayı liman biyolojik taramalarının maliyetlerinin hesaplanması oldukça zordur. Ancak bir örnek oluşturmak amacı ile aşağıdaki hesaplama yapılmıştır. Hesaplamada izleme çalışmasının her bir mevsimde bir kere olmak üzere yılda 4 kere yapılması temel alınmıştır.

25 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 21 Tablo 29: izleme çalışması maliyet hesabı Konaklama 6 x 2 gün x 100 $ x 4 mevsim $ Yolculuk giderleri $ x 4 mevsim $ Taksonomist 2 gün x3000 $ x 4 mevsim $ Dalgıçlar 2 gün x 2dalgıç x 3000 $ x 4 mevsim $ Dalış ekipmanları $ x 4 mevsim $ Laboratuar ekipmanları $ x 4 s mevsim $ TOPLAM $/ 20 liman için Liman balast suyu yönetim planları hazırlanması Tablo 29: Plan hazırlama maliyet hesabı Balast suyu uygulamaları uzmanı 3000$ /ay x 3 ay $/ 160 ana liman için 5 HESAPLAMA SONUÇLARI Bölüm 4 te yapılan hesaplamaların sonuçları bu bölümde raporlanmaktadır:

26 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 22 GSYİH nın İstilacılara Doğrudan kullanım yüzdesi olarak hassasiyet bedelleri Toplam kar/av # Çalışan veya Sektörün toplam sektörün toplam (yüksek, orta, % kayıp(en $ kayıp (en Anahtar sektörler miktarı/# balıkçı vs. ilgili değeri değeri düşük) kötü senaryo) kötü senaryo) mnemiopsis leidy olayında mnemiopsis Ton/yıl balık leidy olayında avlanmakta Kayıtlı stoklarında 1 milyar $ dan %0,7 dünya üretimi balıkçı %60 kayıp fazla kayıp Balıkçılık (2004) 1.6 milyar TL 0,4% yüksek gerçekleşmişti tespit edilmişti Ton/yıl balık Ekosistem üretimi ile dünya değişirse %80 üretiminin kişi lik bir kayıp Balık yetiştiriciliği %32 si (2004) çalışmakta 512 milyon TL 0,13% yüksek gerçekleşebilir 409 milyon $ Kıyı Turizmi Yatak kapasitesi: otelde 9000 Yatta 21 milyon turist /yıl Dünya kapasitesinin %2,5 u ile 13. Sırada (2004) 18 milyar $ 6% yüksek %30 kayıp olabilir 5,4 milyar $

27 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 23 Topluma ve endüstriye ek maliyet # Çalışan veya ilgili Sektörün toplam değeri GSYİH nın yüzdesi olarak sektörün toplam değeri İstilacılara hassasiyet (yüksek, orta, düşük) % kayıp(en kötü senaryo) $ kayıp (en kötü senaryo) Denizcilik Kayıtlı Türk denizcisi vardır yılında ton kargo elleçlenmiştir. BY Düşük BY BY Türk bayraklı gemi vardır Kıyısal Yapı 160 ana liman BY Düşük BY BY İstilacı türler Olası etkiler Toplum Sağlığı (insan sağlığına zarar verebilecekler) Olası etki yolları (gıda, su, eğlence alanı) (gıda zehirlenmesi, fiziksel zarar ) # etkilenen (en kötü senaryo) Hastane giderleri insan başına $ maliyet (en kötü senaryo) Hassas Gruplar Zehirli algler, Gıda, su Zehirleme Nüfusun %10 undan fazlası 200 $ 1,4 milyar $ 7 milyon insan Kolera gibi patojenler Su, turizm alanı Salgın hastalık

28 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 24 Maliyet Sorumluluk Bayrak/ liman/ Maliyetin türü Bayrak/ liman/ sektör sektör (para / zaman Tahmini maliyet Tahmini fon kaynağı Konu / ayni) ($) (eğer varsa) HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Kapasite arttırımı, eğitim ve iletişim Ulusal görev gücü toplantıları DM DM Eğitimler (CME, PBBS, etc) DM DM Bölgesel görev gücü toplantıları DM DM Para ve ayni $/yıl katkı Para ve ayni $ katkı Para ve ayni katkı $ / 2 yıl Politik, hukuki ve kurumsal yapılanma Balast suyu durum değerlendirme raporu DM DM Para $ Ekonomik değerlendirme raporu DM DM Para $ Ulusal balast suyu yönetimi stratejisi DM DM Para $ Mevzuat oluşturma DM DM Para $ Liman biyolojik tarama çalışmaları (Ar Ge) DM DM Para ve ayni katkı $

29 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 25 Risk Değerlendirmesi DM DM Para ve ayni katkı $ Bayrak devleti sorumlulukları DM Sektör Ayni 0 Balast suyu sertifikası hazırlama prosedürleri Gemilerin balast suyu planlarının onaylanması DM Sektör Para $ Arıtım cihazlarına tip onayı verilmesi DM Sektör Para $ Denetimler DM Sektör Para $ Muafiyetlerin onaylanması DM Sektör Para Liman devleti sorumlulukları Denetleme ve ceza DM Ekstra maliyeti yoktur Gemilerin denetlenmesi DM DM Para, zaman, ayni $ /yıl Balast suyu raporlama formunun doldurulması Sektör Ekstra maliyeti yoktur

30 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 26 Numune alma DM DM Para, zaman, $/yıl ayni Sediment alım tesisi Sektör Sektör Para $/yıl IMO ve diğer üye ülkeler ile iletişim DM DM Zaman, ayni 0 Balast suyu uygulamalarının gemilere bildirilmesi DM DM Zaman, ayni 0 Sektör sorumlulukları Gemi adamlarının eğitimi Sektör Sektör Para/zaman 9,336,750 $ Balast suyu yönetim planları Sektör Sektör Para/zaman 3,812,500 $ Balast suyu kayıt defteri Sektör Sektör Zaman 0 Balast suyu yönetim seçenekleri Balast suyu değişimi (D 1) Sektör Sektör Para/zaman 1,150,000 $ Balast suyu arıtımı (D 2) Sektör Sektör Para/zaman 762,500,000$ Liman biyolojik tarama programları DM DM Para/zaman $ Liman balast suyu yönetim planı hazırlanması Liman Liman Para/zaman $

31 Türkiye de Balast Suyu Yönetiminin Ekonomik Değerlendirilmesi 27 6 SONUÇ Hesaplama sonuçları incelendiğinde balast suyu yönetimi ile ilgili operasyonel giderlerin istilacı türlerin sebep olabileceği zararların maliyetinden çok daha ucuz olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan hesaplamalarda sadece oluşabilecek ekonomik zararların hesaplandığı ancak, kültürel, sosyolojik ve psikolojik etkilerin neler olabileceğinin hesaplanmadığı bilinmelidir. Ayrıca, bir istilacı türün o bölgen temizlenmesi için yapılacak aktivitelerin maliyetleri de bu rapor kapsamında alınmamıştır. Tablo 31: Sonuçlar İstilacıların olası ekonomik etkileri 8.16 Milyar $ Liman devletinin operasyonel maliyetleri 40.9 milyon $ Endüstrinin operasyonel faaliyetleri 781 milyon $ Balast suyu yönetimini toplam maliyeti milyon $ Eğer hesaplamalara kültürel ve sosyolojik etkilerin maliyetleri de hesaplanabilse ve eklenebilse, operasyonel giderlerin maliyetleri ile istilacıların oluşturabileceği zararların maliyetleri arasındaki fark iyice açılacaktır. Balast suyu aktivitelerinin maliyet ve kayıp değerleri karşılaştırıldığında uygulanabilir olduğu kolaylıkla söylenebilir. Tablo 32: Sonuçlar OPERASYONEL GİDERLER Maliyet % Kapasite arttırımı $ ,03 Hukuki, politik ve kurumsal yapılanma $ ,05 Bayrak devleti sorumlulukları $ ,82 Liman devleti sorumlulukları $ ,11 Sektörün sorumlulukları $ ,99 TOPLAM $ Balast suyu yönetiminin operasyonel faaliyetler maliyeti %5.01 devlet ve %94.99 oranında sektöre maliyet getirmektedir.

32 T Türkiye de Ba alast Suyu Yö önetiminin EEkonomik Deeğerlendirilm mesi 28 Kapasite arttırımı faaliyettleri; 0,03% % En ndüstrinin soru umlulukları; 94,99% Hukuki, politik ve kurumsal yapılanma; 05% 0,0 Bayrak devleti ukları; sorumlulu 4,82% % Lim man devleti soru umlulukları; 0,11% Ş Şekil 1. Oper rasyonel giderlerin yüzd deleri Ayrıca, sektörün s dee maliyet kaalemleri inceelendiğinde %97.7 lik biir oranla arıtım en büyyük kısmı kapsamaaktadır. Arıtım Balast Suyyu Sözleşmessi kapsamınd da bir zorunluluktur. Tüm m gemiler sözzleşmede belirtilen n standartlarra uygun olarrak balast su ularını arıtmaakla yükümlü üdür. T Tablo 33: So onuçlar SEKTÖR SORUMLU ULUKLARI Person nelin eğitimi Balast suyu yönetim planları Balast suyu değişim mi Balast suyu arıtımı Liman biyolojik izle eme çalışmaları. Liman balast suyu yönetim plaanı haz. TOPLAM Maliyet % 1.19 $ $ $ $ $ $ $ Tüm baalast suyu yöneyim giderlerinin %92.79 luk bir kısmının balast ssuyu arıtımıı olduğu hesaplan nmıştır. TTabl0 34: Sonuçlar SEKTÖR SORUMLU ULUKLARI Maliyet % Balast suyu arıtımı $ Diğer aaktiviteler $ $821.9 Tüm m maliyet Sonuç olarak, o yapıllan ekonom mik değerlen ndirme çalışması balasst suyu yön netimi çalışm malarının ekonomik olarak uygulanabilir nitelikte olduğunu göstermiştir. Arıtım A dışınd da kalan diiğer tüm 9 milyon $ civarındadır. Devlet ve sektör tarafın ndan paylaşılacak bu faaliyetleerin toplam maliyeti 59 maliyetin n istilacı tü ürlerin oluştturduğu teh hdit ile karrşılaştırıldığın nda uygun bir maliyett olduğu değerlen ndirilmektedir.

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Programın Amacı ve Kapsamı-1 2 Tıbbi tedavinin alınması, termal kaynakların kullanılması,

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır.

Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır. 1. Özet TAIEX Bölgesel Eğitim Programı (RTP) Rehberi Ağustos 2014 Versiyonu Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır. Bölgesel Eğitim Programı,

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi R10.02 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 18.08. 2014 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Huri EYÜBOĞLU Şub. Müd. huri.eyuboglu@csb.gov.tr İSTANBUL SUNUM İÇERİĞİ SINHA PROJESİ Türkiye Kıyılarında Kentsel Atıksu Yönetimi: Sıcak Nokta ve Hassas Alanların

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi FASIL 18 İSTATİSTİK Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması 1 Mevzuat uyum takvimi Bu öncelik altında, bu aşamada herhangi bir mevzuat uyumu çalışması öngörülmemektedir.

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ R 10.02 AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Rev.03 12-2011 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1. Akreditasyon Bedeli Bileşenleri AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Akreditasyon bedeli, temel olarak aşağıda belirtilen kalemlerden

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya Dr. Müge ŞANAL Ziraat Mühendisi 06.04.2017 Antalya 1 Ülkemiz binlerce yıllık kültürel birikimi ve doğal güzellikleri ile dünyanın önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer almaktadır. 2 Kültür ve

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Denetimi Ani, planlı, birleşik denetimler ve izlemeler yapılmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri kapsamında Hava, Su,

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ Kasım 2016 EGE İLLERİ TANITIM GÜNLERİ ETKİNLİĞİ STAND AFİŞİMİZ FAALİYETLER EGE İLLERİ TANITIM GÜNLERİ ETKİNLİĞİ ANKARA DA YAPILDI YILLIK MALİ DENETİMİMİZ

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ Tebliğ; 14 Aralık 2011 tarih ve 28142 sayılı R.G. EK 1. TESİS İÇİ MEVCUT EN İYİ TEKNİK (MET) UYGULAMALARI EK 2. TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARI

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi

Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi TÜBİTAK Mustafa AFYONLUOĞLU e-dönüşüm Birim Yöneticisi / e-devlet Danışmanı TÜBİTAK BİLGEM YTE 2 Ekim 2013 e-devlet Projelerinde Başarı Etkenleri: Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ İLLERİMİZ AVRUPA BİRLİĞİNE HAZIRLANIYOR PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 23 Şubat 2011 Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı SUNUM İÇERİĞİ

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ TÜRKİYE DE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇALIŞMALARININ AKREDİTASYONUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA ÖNERİSİ Ocak 2016 TÜRKİYE DE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ

Detaylı

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi :

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : R10.02 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 15.08. 2016 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Mustafa EROĞLU Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

BALAST SUYU İLE TAŞINAN ZARARLI SUCUL ORGANİZMALARIN KONTROLÜ VE YÖNETİMİ PROJESİ

BALAST SUYU İLE TAŞINAN ZARARLI SUCUL ORGANİZMALARIN KONTROLÜ VE YÖNETİMİ PROJESİ GEMİLERİN BALAST SULARI İLE TAŞINAN ZARARLI SUCUL ORGANİZMALAR VE PATOJENLER HAKKINDA YAPILAN ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BALAST SUYU İLE TAŞINAN ZARARLI SUCUL ORGANİZMALARIN KONTROLÜ VE YÖNETİMİ

Detaylı

Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI

Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI II. MERKEZ TEŞKİLATI LİMAN BAŞKANLIKLARI HİZMETİÇİ EĞİTİM VE

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

BÖLGESEL TURİZM GELİŞTİRME KOMİTELERİ BİLGİ NOTU

BÖLGESEL TURİZM GELİŞTİRME KOMİTELERİ BİLGİ NOTU Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi İnovasyona Dayali Turizm Stratejisi ve Eylem Planı BÖLGESEL TURİZM GELİŞTİRME KOMİTELERİ BİLGİ NOTU TRA1 / 2012 Her hakkı saklıdır. ÖNSÖZ Bu doküman, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma

Detaylı

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( )

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( ) TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ (06.04.2016) Saygıdeğer Büyükelçiler, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonunun Çok Değerli Temsilcileri, Sayın Basın Mensuplarımız

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Satın Alma, İdari İşler ve Destek Hizmetleri Birimi Birim Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Satın Alma,

Detaylı

EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ ve SONUÇ RAPORU

EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ ve SONUÇ RAPORU EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ ve SONUÇ RAPORU GİRİŞ Takım Çalışmanın kapsamı İş planı Yöntem İş Takvimi Çıktılar TAKIM EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ TAKIMI İnsan Kaynaklar Uzmanı: Zeynep Kırhan Yasatekin Eğitim İhtiyaç

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME. Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME. Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 1 Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, KALKINMA AJANSLARI Düzey 2 bölgeleri esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan, Uygulamacı değil destekleyici, koordinatör

Detaylı

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar,

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar, İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI EĞİTİMİ Rekabetçi ve etkin süreç yönetimi için öncelikli olan entellektüel sermaye olarak kabul edilen insan kaynağı yönetiminde doğru stratejiler oluşturmak günümüz başarılı

Detaylı

Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ (2 Mayıs 2007) 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Bakanlığımıza

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği Destek Sistemimizde Ticarileşme Boyutu Yetersiz %98 nin temel araştırmaya aktarıyoruz; % 2 transfere aktarıyoruz 7,5 Milyar TL (%98) * 131 milyon TL (%2)

Detaylı

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Projenin Önemi Ülkemizin dünyadaki rekabet edebilirliğinde tarım ürünlerinin önemi Hidroponik (Topraksız)

Detaylı

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Dr. Savaş KILIÇ Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Konyaaltı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Detaylı

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi (TR2011/0327.21.02-01) Ankara, 8 Nisan 2015 Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin Temel Kavramları ve Süreçleri Konusunda Eğitim Programı 7-11 Kasım 2016, Antalya

Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin Temel Kavramları ve Süreçleri Konusunda Eğitim Programı 7-11 Kasım 2016, Antalya Giriş Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin Temel Kavramları ve Süreçleri Konusunda Eğitim Programı 7-11 Kasım 2016, Antalya Türkiye de iyi çevresel durumun başarılmasını ve sürdürülebilirliğin sağlanmasını

Detaylı

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi 100 şirkette, inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması ve uluslararası

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Prof. Dr. Candeğer YILMAZ,... Ege Üniversitesi Rektörü EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ. Nispetiye Cad. Belediye Sitesi A4 Blok No:14A Etiler İstanbul Telefon: / Faks:

AVRUPA BİRLİĞİ. Nispetiye Cad. Belediye Sitesi A4 Blok No:14A Etiler İstanbul Telefon: / Faks: AVRUPA BİRLİĞİ VE KALKINMA AJANSLARI İÇİN UYGULAMALI PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ Avrupa Birliği; Türkiye de her yıl farklı katılım öncesi mali yardım programları kapsamında Türkiye de çeşitli konularda hibe

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ ORGANİZASYON ŞEMASI BÖLÜM: ŞEMA NO: İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Detaylı

2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ

2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ 2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ FAALİYET ADI 5.1. KURUMSALLAŞMA VE ORGANİZASYON FAALİYETLERİ 5.1.1. İnsan Kaynakları (Personel Alımı, Çalışma Birimlerinin Oluşturulması, İşbölümü ve Personel Dağılımı)

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

T.C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Sıra No İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE : GMKA/Yönerge/10 Revizyon No : 2 Tarih : 29/08/2013 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU 6.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Şirketler hukuku mevzuatı, şirketler ile muhasebe ve denetim konularını kapsamaktadır. Şirketler konusuna ilişkin kurallar,

Detaylı

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır.

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır. Sayın Yetkili, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işbirliği ile GTE Carbon olarak Havaalanları Sera Gazı Hesaplama ve Yönetimi Hakkında düzenlenen eğitime sizleri davet ediyoruz. 1-3 Ekim 2013 tarihlerinde

Detaylı

FAALİYET BÜLTENİ. Haziran İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ

FAALİYET BÜLTENİ. Haziran İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ FAALİYET BÜLTENİ Haziran 2017 İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ TİCARİ YATLARIN TUTULMALARININ ÖNLENMESİ FETHİYE YE ÜNİVERSİTE YAKIŞIR İMZA KAMPANYASI DİP TEMİZLİĞİ ETKİNLİĞİ YAPILDI

Detaylı

:5 ZONGULDAK-TÜRKİYE TEL: +90 372 251 11 11 FAX:

:5 ZONGULDAK-TÜRKİYE TEL: +90 372 251 11 11 FAX: ZONGULDAK TİCARET VE SANAYİ ODASI İLE ZONGULDAK ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ NCE ORTAKLAŞA HAZIRLANAN ZONGULDAK BELEDİYESİ 2016 YILI KATI ATIK BEDELLERİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞ

Detaylı

III. Büyük Şehir Ana Ulaşım Planlaması. IV. Yerleşim Alanları İmar Yönetmeliği

III. Büyük Şehir Ana Ulaşım Planlaması. IV. Yerleşim Alanları İmar Yönetmeliği I. Yerleşim Alanları Yenileme ve Dayanışma Kanunu II. Bölge Düzenleme Planları III. Büyük Şehir Ana Ulaşım Planlaması IV. Yerleşim Alanları İmar Yönetmeliği 1 I. Yerleşim Alanları Yenileme ve Dayanışma

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2017 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI ÖZETİ

T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2017 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI ÖZETİ (Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova) (01 31 ) Şekiller Listesi Şekil 2: Kurumsal Gelişim ve Yönetim Gantt Şeması... 2 Şekil 3: İletişim ve Tanıtım Gantt Şeması... 3 Şekil 4: Planlama, Programlama ve

Detaylı

İŞ TANIMI (Terms of Reference) :Çalışan Hakları, Lobicilik ve Medya İletişimi Eğitimi

İŞ TANIMI (Terms of Reference) :Çalışan Hakları, Lobicilik ve Medya İletişimi Eğitimi İŞ TANIMI (Terms of Reference) Sözleşme Numarası İhale Başlığı İhale Numarası :TRH1.3.PREII/P03/322 :Çalışan Hakları, Lobicilik ve Medya İletişimi Eğitimi :TRH1.3.PREII/P03/322/02 1. ÖN BİLGİ 1.1. Proje

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE Sayı :21558579-010.06.02 Konu :Limanlarda Doğrulanmış Brüt Ağırlık (VGM) Uygulamasına İlişkin Genelge GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme

Detaylı

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası,

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, SHY-21 DEĞİŞİKLİK TABLOSU Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, ilave tip sertifikası ve bu

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ Madde 1 Hizmetin Konusu Bu Teknik Şartnamenin konusu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) hizmeti sunan firmalardan temin edilecek

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu ahmet.balim@tubitak.gov.tr

Detaylı

1.2.3 Kamu Değeri & Politika Analizi ve Değerlendirme

1.2.3 Kamu Değeri & Politika Analizi ve Değerlendirme EĞİTİM PROGRAMI 1.2.3 Kamu Değeri & Politika Analizi ve Değerlendirme EĞİTİM TARİHİ: 7.3 27.5.2011 YER: Hazine Müsteşarlığı Eğitim Binası Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:97 Ziraat Bankası Binası 6. kat Maltepe/

Detaylı

Bölüm I: Eğitim Program Özeti

Bölüm I: Eğitim Program Özeti Bölüm I: Eğitim Program Özeti Eğitim Adı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Uyum Stratejileri: Eğitim Kapsamı Kurumsal Yönetim ilkeleri açısından değerlendirildiğinde, Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) çerçeve yasa

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI

MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI 2008-2012 MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI Stratejik Amaç 1 : Ege Üniversitesi nin Stratejik Yönetim sistemini yapılandırmak ve stratejik yönetime geçmesini sağlamak Hedef

Detaylı

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN PROJE TEKLİF FORMU 1. PROJE TANIMLAMA BİLGİLERİ Adı: Türkiye Deniz Araştırma Alt Yapısının Analizi Etüt Projesi Yeri: Seyir,

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP)

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) 1. Bölgesel Eğitim Merkezi (RTP) Bilindiği üzere; Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından uygulanan Bölgesel Eğitim

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU

ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU PROJEM ĐSTANBUL ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU Tuzla Kamil Abdüş Lagünü nün Bilgisayarda Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Çevresel Akıntı Modellemesi için Veri Toplanması ve bir Ağ Sistemi Geliştirilmesi Proje

Detaylı

UYGULAMA NOTLARI (BALIKESİR BURHANİYE) 1. PROJE TASARIM YILLARI

UYGULAMA NOTLARI (BALIKESİR BURHANİYE) 1. PROJE TASARIM YILLARI SU TEMİNİ VE KANALİZASYON SİSTEMLERİ DERSİ NÜFUS ve DEBİ UYGULAMA NOTLARI (BALIKESİR BURHANİYE) 1. PROJE TASARIM YILLARI Proje başlangıcı: 2018 Proje + inşaat süresi: 5 yıl Proje ömrü: 30 yıl Proje ilk

Detaylı

İlk Ödeme (Pre-financing)

İlk Ödeme (Pre-financing) Kaynak Aktarımı İlk Ödeme (Pre-financing) Hibe Sözleşmesi yürürlüğe girdikten 30 gün içinde veya projenin başlangıç tarihinden 10 gün önce koordinatörün hesabına gönderiliyor. Proje bütçesinin %5 i ilk

Detaylı

TÜRKİYE DE YAT TURİZMİ MEVZUATINA KEŞİFSEL BİR YAKLAŞIM

TÜRKİYE DE YAT TURİZMİ MEVZUATINA KEŞİFSEL BİR YAKLAŞIM TÜRKİYE DE YAT TURİZMİ MEVZUATINA KEŞİFSEL BİR YAKLAŞIM Murat ÖZBEK Yüksek Lisans Öğrencisi Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı Deniz Turizmi

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ

FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ Öncelik 3.1 Bu fasıl kapsamındaki müktesebata uyum sağlanabilmesi için, kurumsal kapasite ve mevzuat uyumu açısından gerekli tüm adımlarla ilgili takvimi

Detaylı

VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ

VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Finansal Analiz Daire Başkanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık kuruluşlarının

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Kapsamlı bir yazılım seçim metodolojisi, kurumsal hedeflerin belirlenmesiyle başlayan çok yönlü bir değerlendirme sürecini kapsar. İş süreçlerine, ihtiyaçlarına

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ. Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ. Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010 PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010 Proje Döngüsü Yönetimi nedir? Mantıksal çerçeve yaklaşımı temeline dayanan, proje ve programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde

Detaylı

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: 207 54 11 Faks:207 54 54 e-posta: skadioglu@cevreorman.gov.tr SUNUMUN İÇERİĞİ 1) Türkiye AB İlişkileri

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Sektörde mevcut istihdam imkanları geliştirilecektir. 1.1 Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk işgücü istihdamı teşvik edilecektir. (Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Dışişleri

Detaylı

6- REKABET POLİTİKASI

6- REKABET POLİTİKASI 6- REKABET POLİTİKASI 8 Mart 2001 tarihli Katılım Ortaklığı Belgesinin yayımlanmasından bugüne kadar yapılmış olan idari düzenlemeler Ek 6.1 de gösterilmiştir. I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 6.1 Rekabet

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

Balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması

Balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması FASIL 13 BALIKÇILIK Öncelik 13.1 Özellikle, balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması yoluyla idari yapıların güçlendirilmesi. Ayrıca, balıkçılık denetim ve kontrol hizmetlerinin

Detaylı