GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR"

Transkript

1 GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR

2 KÖK KÖKÜN DIŞ MORFOLOJİSİ

3 Kara hayatına uymuş olan bitkilerde kök, genel olarak pozitif geotropizma göstererek toprak içerisine doğru büyüyen bir organdır. Kökün esas görevleri, bitkiyi toprağa bağlamak, toprakta bulunan su ve suyla birlikte suda erimiş anorganik maddeleri emerek gövdeye iletmektir. Kökün bu esas görevlerinden başka bir önemli görevi de yapraklardan gelen assimileme maddelerini depo etmektir. Kökte depo işini gören dokular bilhassa korteks, floem ve ksilemdir. Kök, her ne kadar toprak içerisinde bulunan bir organ ise de, bazı bitkilerin kökleri hava veya su içerisinde gelişebilirler. Havada gelişen köklere Hava Kökleri, suda gelişen köklere ise Su Kökleri denir.

4 Kökler morfolojik yapılarına göre ; A) Saçak kök (Monokotiller) B) Kazık Kök (Abies, Pinus, Quercus) C) Yürek Kök (Alnus, Betula, Fagus, Acer, Ulmus) D) Yayvan Kök (Picea, Populus) olmak üzere dört kısma ayrılırlar.

5 Gelişmesini tamamlamış kökte şu kısımlar bulunur Koruyucu Zon (Kaliptra) Büyüme Zonu (5-10 milimetrelik kısım) Emici Zon (Emici tüylerin bulunduğu kısım) Taşıyıcı Zon (Kök boğazına kadar uzanan kısım)

6 Kök zonlarının şematik görünüşü

7 Kökün Primer Yapısı Kökün genç bölgesinden alınan enine kesitte, dıştan içe doğru koruyucu doku (Epidermis veya Eksodermis), korteks (Kabuk) ve merkezi silindir bulunmaktadır

8 Epidermis Eksodermis Korteks Paranşimi Smilax (Saparna) kökünde eksodermis

9 Endodermis hücresinin diyagramı ve enine kesitte görünüşü k)kaspari şeridi

10 Kasparian Şeriti

11 Kökte sekonder büyümenin safhalarını gösterir diyagram

12 Sekonder kalınlaşmış Pyrus kökünden enine kesit

13 Sekonder yapıdaki A) Gövde ile B) Kökün enine kesitlerinin diyagramı p) Peridermis pk) Primer korteks sk) Sekonder korteks k) Kambiyum pö) Primer özışınları sö) Sekonder özışınları sks) Sekonder ksilem pks) Primer ksilem ö) Öz

14 Perisikl dan gelişen Lateral Kökler

15 Enine Kesitte Dicot Kök

16 Enine kesitte Monokod Kök

17 Kök Metamorfozları Kökler de diğer organlar gibi temel görevlerinden başka görevleri üslenmek üzere metamorfoza uğrayabilirler.

18 1- Tutunma Kökleri : Bazı bitkilerin gövdesinde meydana gelen ve bitkinin diğer bir bitki veya herhangi bir yerde tutunma ve tırmanmasına yardım eden köklerdir. Örnek : Hedera helix (Duvar Sarmaşığı)

19 Hedera helix (Duvar Sarmaşığı) de tutunma kökleri

20 Hedera helix (Duvar Sarmaşığı) de tutunma kökleri

21 2- Destek Kökleri : Genellikle tropikal ülkelerin bataklık bölgelerinde yaşayan bitkilerin gövdelerinde meydana gelen ve bitkiyi yumuşak zeminde tutmaya yarayan adventif köklerdir. Örnek : Monstera deliciosa (Deve Tabanı). Zea mays (Mısır) ın gövdesinin toprağa yakın bir veya birkaç nodundan meydana gelen kalın adventif kökler uzun olan bitki gövdesinin dik durmasına yardımcı olurlar

22 Monstera deliciosa (Deve Tabanı) da destek kökleri

23 Destek kökleri: Bataklık bitkilerinde bulunan ayak şeklinde kökler (Ficus religiosa)

24 Destek Kökler: Radikula Dışı yapılardan Gelişir.

25 3- Sömürme Kökleri (Haustoryum veya Emeç) : Parazit veya yarı parazit bitkilerin, üzerinde yaşadıkları konak bitkinin dokusu içine bağlanmasına ve o bitkinin besin maddelerini emmesine yarayan organlara Haustoryum (Emeç) veya sömürme kökleri denir. Örnek : Viscum album (Ökse Otu), Cuscuta (Cin Saçı)

26 Viscum album (Ökse Otu) da Sömürme kökü

27 Sömürme kökleri: Parazit bitkilerin besinlerini almaya yarayan kökleri (Viscum album ve Cuscuta sp.)

28 Parazit Angiosperm lerin kökleri: Haustoryum Viscum album, bazı Santalaceae, Orobanchaceae ve Scrophulariaceae türleri sayılabilir. Haustoryumlar konakçı bitkiden parazit bitkiye besinleri geçiren modifiye olmuş köklerdir. Bunlar primer veya sekonder olarak adlandırılabilir. Primer haustoryumlar parazit bitkinin primer kökünün ucundan direk dışarıya doğru büyür. Sekonder haustoryumlar lateral bir organdır ve gövde ya da köklerin dışa doğru büyümesinden gelişebilir. Haustoryumlar farklı parazitlerde değişik formlar gösterirler. Genellikle konukçu bitkinin ksilemine kadar ulaşırlar ve konuk bitki ve parazit arasında devamlı bir ksilem köprüsü oluştururlar. Cuscuta sp (Çin saçı)

29 4- Depo (Yumru) Kökler : Besin maddelerini depo etmek üzere şişkinleşmiş olan köklerdir. Örnek : Daucus carota (Havuç)

30 Daucus carota (Havuç) da depo kök

31 Depo kökleri Besin maddesi depo eden kökler (Daucus carrota)

32 5- Solunma Kökleri : Oksijeni az toprak ve sularda yaşayan bitkilerin, negatif geotropizma sayesinde su veya toprağın üzerine çıkardıkları köklerdir. Örnek : Jussieua, Sonneratia, Ludwigia

33 Jussieua da solunma kökleri

34 Solunum kökleri: bataklık bitkilerinde bulunan toprak ve suyun yüzüne çıkan solunum yapan kökler (Jussiena)

35 6- Assimileme Kökleri : Bazı sıcak ülkelerin bitkileri başka bitkiler üzerine konuçlanarak yaşarlar. Epifit denilen bu bitkilerin hava kökleri klorofil meydana getirerek assimileme yaparlar. Örnek : Taeniophyllum, Oncidium

36 Oncidium da assimileme kökleri

37 Assimilasyon kökleri: Epifit bitkilerin hava kökleri. Bu tip kökler havanın rutubetini emen velamenlere sahiptirler (Tropik Orkidler).

38 7- Kontraktil (Çekme) Kökleri : Bazı bitkilerin kökleri kısalarak gövdenin toprak altında daha derine inmesini sağlarlar. Örnek : Lilium martagon (Kırmızı Zambak), Crocus (Safran), Arum maculatum (Yılan Yastığı)

39 Arum maculatum (Yılan Yastığı) da kontraktil kökler

40 8- Diken Kökler : Bazı bitkilerin kökleri savunma görevini görmek için diken halini alırlar. Örnek : Bazı Palmae (Hurmagiller) bitkileri, Acanthorriza, Phoenix

41 Phoenix (Hurma) de diken kökler

42 9- Üretken Kökler : Bazı bitkilerin kökleri gövde verici tomurcuklar meydana getirirler. Bu tomurcuklardan süren yavru bitkinin ana bitkiden ayrılmasıyla eşeysiz üreme sağlanmış olur. Örnek : Convolvulus arvensis (Tarla Sarmaşığı), Coronilla varia (Renkli Burçak)

43 Coronilla varia (Renkli Burçak) da üretken kökler

44 GENERATİF ORGANLAR

45 Eşeyli üreme gösteren bitkilerin üremesinde rol oynayan organlara Generatif Organlar (Üreme Organları) adı verilir. Yüksek bitkilerde üreme organları Çiçek denilen yapıda bulunur.

46 ÇİÇEK Çiçek, generatif organları ve bu organları muhafaza eden Periant (Çiçek Örtüsü) yapraklarını meydana getirmek üzere metamorfoze olmuş yaprakları taşıyan sürgün veya sürgün parçalarından ibarettir. Çiçek taşıyan bitkilere Antophyta (Çiçekli Bitkiler) veya Spermatophyta (Tohumlu Bitkiler) denir.

47 ÇİÇEĞİN DIŞ MORFOLOJİSİ Spermatophyta (Tohumlu Bitkiler) iki alt bölüme ayrılırlar : A- Gymnospermae (Açık Tohumlu Bitkiler) : Tamamı odunsu olan çok yıllık bitkilerdir. Tohum taslakları, makrosporofil (Karpel) üzerinde açıkta bulunurlar. Polen tanesi doğrudan doğruya mikropil e ulaşır. Çiçekler genellikle diklin dir. Çok ender olarak monoklin (Hermafrodit) olanlara da rastlanır. Çiçek örtüsü ya yoktur ya da az gelişmiştir. Çiçekler sporofillerin bir eksen etrafında spiral olarak dizilmesiyle meydana gelmiş kozalaklar halindedir. B- Angiospermae (Kapalı Tohumlu Bitkiler) : Çoğunlukla otsu ve odunsu bitkilerdir.tohum taslakları karpel tarafından meydana getirilen ve ovaryum (Yumurtalık) adı verilen kapalı bir yapı içinde bulunur. Polen tanesi, dişi organın stigması üzerine gelerek polen tüpünü oluşturur. Daha sonra karpeller, ovaryum ve bazen de çiçeğin diğer kısımları bir arada gelişerek meyveyi meydana getirir.

48 Angiosperm çiçeği şu kısımlardan meydana gelir : Pedinkul (Çiçek Sapı) Reseptakulum (Çiçek Tablası) Periant (Çiçek Örtüsü) Üreme Organları (Generatif Organlar)

49

50 Bazı bitkilerin çiçeklerinde periant yoktur veya çok az gelişmiştir, sadece üreme organları bulunur. Böyle çiçeklere Apetal yani çiçek örtüsü olmayan çiçekler denir.

51 Üreme Organları : a) Andrekeum (Erkek Organlar) b) Ginekeum (Dişi Organlar)

52 Andrekeum (Erkek Organlar) : Çiçekte Stamen (Erkek Organ) lerin toplamına Andrekeum denir. Stamenler periantın iç kısmında ya bir, genellikle iki veya daha fazla sayıda halka ya da spiral oluşturacak şekilde sıralanmışlardır. Stamen, Anter (Başçık) ve Filament (Sapçık) olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Anter, iki tekadan ibarettir ve iki tekayı birbirine bağlayan kısma da Konnektif adı verilir. Her bir teka içinde polenlerin teşekkül ettiği iki Mikrosporangiyum (Polen Kesesi) bulunur. Böylece bir stamen dört mikrosporangiyumlu bir mikrosporofile tekabül eder.

53 Ginekeum (Dişi Organlar) : Çiçekte Karpel (Makrosporofil) lerden meydana gelen Pistil (Dişi Organ) lerin toplamına Ginekeum denir. Angiosperm lerin Gymnosperm lerden başlıca farkı, tohum taslaklarının makrosporofil üzerinde açık durumda bulunmayıp, karpel tarafından meydana getirilen ve ovaryum (Yumurtalık) adını alan bir yapı içinde bulunmasıdır. Angiosperm lerde makrosporofillere genellikle Karpel (Meyve Yaprağı) denir. Pistil, Stigma (Tepecik), Stilus (Boyuncuk) ve Ovaryum (Yumurtalık) denilen üç kısımdan meydana gelmiştir. Pistil ya bir ya da birden fazla karpelden oluşmuştur.

54 İnfloresens (Çiçek Durumları) Bazı bitkilerde bir çiçek sapı üzerinde bir tek çiçek bulunduğu halde, bazılarında birden fazla çiçek bir çiçek sapı üzerinde topluluklar (kümeler) meydana getirecek şekilde toplu olarak bulunurlar. Böyle bir araya toplanmış çiçek kümelerine İnfloresens (Çiçek Durumu) denir.

55 Bir çiçek sapı üzerinde tek olarak bulunan çiçekler iki şekilde bulunabilirler : A- Terminal (Uçta) : Sürgünün uç kısmında bulunabilirler. Örnek : Tulipa (Lale), Papaver (Gelincik), Iris (Süsen). B- Lateral (Yanda) : Koltuk sürgünü halinde bir braktenin koltuğunda bulunabilirler. Örnek : Viola (Menekşe).

56 Çiçek durumları ise başlıca iki grupta toplanabilirler : A- Rasemoz Çiçek Durumları B- Kimoz Çiçek Durumları

57 A- Rasemoz Çiçek Durumları : Ana eksen uç kısmındaki meristem sayesinde sürekli büyümesine devam eder ve ana eksen yan dallara oranla hakim durumdadır. Monopodial dallanma gerçekleştiren bitkilerde görülen bu çiçek durumunda en yaşlı çiçek ana eksenin en alt kısmında bulunur. Yan eksenleri dallanmayan rasemoz çiçek durumları Basit Rasemoz Çiçek Durumları, yan eksenleri dallananlar da Bileşik Rasemoz Çiçek Durumları olarak adlandırılırlar.

58 Basit Rasemoz Çiçek Durumları : 1- Rasemus (Salkım) : Birinci derecedeki dallar saplı çiçekler halindedirler. Örnek : Oleaceae (Zeytingiller), Cruciferae (Turpgiller), Hyacinthus (Sümbül)

59 2- Spika (Başak) : Rasemus tipinden farkı çiçeklerin sapsız oluşudur. Örnek : Piper nigrum (Karabiber)

60 3- Spadiks (Çomak) : Ana ekseni kalınlaşmış ve etlenmiş bir spikadır. Örnek : Zea mays (Mısır)

61 4- Amentum (Tırtıl veya kedicik) : Ana ekseni ekseriya eğilme yeteneğinde olduğundan sarkık spika durumuna benzer. Örnek : Juglans (Ceviz), Corylus (Fındık), Salix (Söğüt), Populus (Kavak)

62 5- Umbella (Şemsiye) : Çiçek taşıyan yan dallar ana eksenin bir noktasında bulunan involukrum meydana getiren braktelerin koltuğundan çıkarlar. Örnek : Allium cepa (Soğan), Hedera helix (Duvar Sarmaşığı)

63 6- Korimbus (Yalancı Şemsiye) : Alttaki çiçeklerin sapları ana eksen seviyesine kadar uzamış bir rasemus çiçek durumuna benzer. Örnek : Ornithogalum umbellatum (Tükrük Otu)

64 7- Kapitulum (Tepecik) : Ana eksen şişkinleşmiştir ve üzerinde çok sayıda sapsız çiçekler bulunur. Örnek : Compositae (Bileşikgiller), Dipsacaceae (Uyuzotugiller)

65 Bileşik Rasemoz Çiçek Durumları : 1- Panikula (Bileşik Salkım) : Yan eksenleri dallanmış bir rasemusdur. Örnek : Vitis (Asma), Syringa (Leylak), Isatis (Çivitotu)

66 2- Bileşik Spika (Bileşik Başak) : Ana eksen üzerindeki dallar spikula denilen küçük spikalar taşırlar. Örnek : Gramineae (Buğdaygiller)

67 3- Bileşik Umbella (Bileşik Şemsiye) : Umbella tipindeki her dal ucunda çiçek yerine küçük umbellalar bulunur. Örnek : Umbelliferae (Maydanozgiller)

68 4- Bileşik Korimbus (Bileşik Yalancı Şemsiye) : Yan eksenleri dallanmış bir korimbustur. Örnek : Achillea (Civan Perçemi), Sambucus (Mürver)

69 B-Kimoz Çiçek Durumları : Ana eksenin büyümesi durur, yan dallar büyümeye devam ederek ana eksenin yerini alır. Simpodial dallanma gerçekleştiren bitkilerde görülen kimoz çiçek durumlarında yan dallar ana eksene oranla hakim durumdadır ve en yaşlı çiçek ana eksenin uç kısmında bulunur. Ana eksenin yerini bir yan dal alıyorsa bu tip kimoz çiçek durumuna Monokazyum, karşılıklı iki yan dal alıyorsa Dikazyum, ikiden fazla yan dal alıyorsa Pleiokazyum denir.

70 A B C Kimoz çiçek durumları A) Monokazyum B) Dikazyum C) Pleiokazyum

71 MEYVE Döllenmeden sonra tohum taslağından tohum gelişirken, ovaryumu meydana getiren karpeller de değişikliğe uğrar. Böylece döllenme sonunda farklılaşmış ovaryum ile ihtiva ettiği tohumların oluşturduğu organa Meyve adı verilir.

72 MEYVENİN DIŞ MORFOLOJİSİ Döllenmeden sonra ovaryum büyüyüp gelişerek meyveyi oluştururken, karpel (Meyve Yaprağı) de gelişerek Perikarp (Meyve Örtüsü, Meyve Çeperi, Meyve Kabuğu) ı meydana getirir. Yalnız karpelin gelişmesiyle meydana gelen meyvelere Gerçek Meyve denir. Bazı hallerde meyvenin yapısına çiçek ekseni, brakte veya periant gibi çiçek veya çiçek durumlarının diğer kısımları da katılabilir. Böyle meyvelere de Yalancı Meyve adı verilir. Kaide olarak döllenme ve tohum meydana gelmeden meyve gelişmezse de bazı hallerde tohum taşımayan meyvelere rastlamak da mümkündür. Döllenme meydana gelmeden meyve oluşumuna Partenokarpi, böyle meyvelere de Partenokarp Meyve adı verilir.

73 Meyveler A- Basit veya Sade Meyveler B- Agregat Meyveler C- Bileşik (Mürekkep) Meyveler diye üç kısma ayrılırlar.

74 A- Basit veya Sade Meyveler : Bir çiçeğe ait bir tek ovaryumun gelişmesiyle meydana gelirler. Bu ovaryum bir karpelden veya birden fazla karpelden yapılmış olabilir. Basit Meyveler ; a) Sulu Meyveler incelenirler. b) Kuru Meyveler olmak üzere iki kısımda a) Sulu Meyveler ; 1- Çekirdekli Sulu Meyveler (Drupa) 2- Üzümsü Meyveler (Bakka) olmak üzere ikiye ayrılırlar.

75 1- Çekirdekli Sulu Meyveler (Drupa) : Perikarpın en dış kısmı yani ekzokarp parlak, ince bir zar halinde, mezokarp etlenmiş-sulu, endokarp ise odunlaşmıştır. Örnek : Prunus avium (Kiraz), Prunus cerasus (Vişne), Prunus domestica (Erik), Laurocerasus officinalis (Karayemiş), Juglans (Ceviz) Kiraz da çekirdekli sulu meyve

76 2- Üzümsü Meyveler (Bakka) : Ekzokarp yine ince, mezokarp ve endokarp ise yumuşak ve suludur. Bu gibi meyvelerin içindeki sert taneler tohumlarıdır. Örnek : Vitis (Üzüm), Laurus (Defne), Citrus sinensis (Portakal), Cucimus melo (Kavun), Citrullus vulgaris (Karpuz), Lycopersicum esculentum (Domates) Üzüm de üzümsü meyve

77 b) Kuru Meyveler : I- Perikarpları Açılmayan Kuru Meyveler II- Perikarpları Açılan Kuru Meyveler olmak üzere iki kısma ayrılırlar.

78 I- Perikarpları Açılmayan Kuru Meyveler : 1- Nuks (Fındıksı Meyve) : Perikarpları sert ve odunlaşmıştır. Kaide olarak bir tohum taşırlar. Örnek : Corylus (Fındık), Castanea (Kestane), Quercus (Meşe), Fagus (Kayın), Tilia (Ihlamur) Fındık ta nuks meyve

79 2- Aken (Kapçıklı Meyve) : Alt durumlu ovaryumdan meydana gelmiş olan bir tohumlu akende perikarp sıkıca tohumu sarsa da perikarp testadan ayrılabilir. Örnek : Compositae (Bileşikgiller), Taraxacum (Karahindiba), Helianthus annuus (Ayçiçeği, Günebakan) Karahindiba da aken meyve

80 3- Karyopsis (Buğdaysı Meyve) : Perikarp tohumla kaynaşmıştır. Böyle meyvelere Tane adı verilir. Örnek : Triticum (Buğday), Hordeum (Arpa), Avena (Yulaf) Buğday da karyopsis meyve

81 4- Skizokarp (Yarılan Meyve) : Çok tohumlu kapalı meyvelerdir. Fakat çoğunlukla bir tohumlu parçalara ayrılır ve her bir parça bir karpelden ibarettir. Örnek : Acer (Akçaağaç) Akçaağaç ta skizokarp meyve

82 5- Segmental Meyve (Kırılan Meyve) : Bu meyve de aslında çok tohumlu kapalı meyvedir. Fakat olgunlaşınca bir tohumlu parçalara ayrılır. Her bir parçada tohumdan başka tam bir karpel değil, karpel parçaları bulunur. Örnek : Raphanus (Turp) Turp ta segmental meyve

83 II- Perikarpları Açılan Kuru Meyveler : Açılan kuru meyveler karpel sayısına göre : a) Bir karpelli, bir ovaryumlu açılan kuru meyveler (Apokarp) b) İki veya ikiden fazla karpelli açılan kuru meyveler (Sinkarp) diye iki kısımda incelenirler.

84 a) Bir karpelli, bir ovaryumlu açılan kuru meyveler : 1- Folikül : Her bir bağımsız pistilden meydana gelen meyveye Folikül denir. Olgun meyve, karpellerin birleşme yerinden yarıkla açılır. Örnek : Magnolia (Manolya), Delphinium (Hezaren), Paeonia (Şakayık) Hezaren de folikül meyve

85 2- Legümen (Bakla) : Bir karpelden meydana gelmiş olup, olgunlaştığı zaman karpelin hem birleşme yerinden, hem de sırt kısmından olmak üzere iki yarıkla açılan meyvelerdir. Örnek : Phaseolus (Fasulye), Robinia pseudoacacia (Yalancı Akasya), Leguminosae (Baklagiller) Bezelye de legümen meyve

86 b) İki veya ikiden fazla karpelli açılan kuru meyveler : 1- Septisid Kapsül : Açılma, karpellerin birleştikleri yerde olur. Örnek : Colchicum (Çiğdem), Hypericum (Binbirdelik otu), Digitalis (Yüksük otu) Çiğdem de septisid kapsül meyve

87 2- Lokulusid Kapsül : Kapsül karpellerin sırt tarafından yarılarak açılır. Örnek : Salix (Söğüt), Populus (Kavak), Rhododendron (Orman Gülü) Menekşe de lokulusid kapsül meyve

88 3- Dentisid Kapsül : Kapsül tepe kısmında bulunan kısa diş halindeki yarıklarla açılır. Örnek : Saponaria (Sabun Otu), Dianthus (Karanfil), Cerastium (Boynuz otu) Boynuz Otu nda dentisid kapsül meyve

89 4- Porisid Kapsül : Kapsül delikler vasıtasıyla açılır. Örnek : Papaver somniferum (Haşhaş), Antirrhinum majus (Aslanağzı) Haşhaş ta porisid kapsül meyve

90 5- Piksid Kapsül : Kapsül bir kapakla açılır. Örnek : Anagallis (Fare Kulağı), Hyocyamus (Ban Otu) Fare Kulağı nda piksid kapsül meyve

91 6- Septifragal Kapsül : Lokulusid olan meyvede birleşmiş olan karpellerin iç kısmı bir sütun halinde kalırken, karpellerin tabanında tohum taşıyan dış kısımları birbirinden ayrılarak yukarı kalkar ve böylece tohum dışarı atılmış olur. Örnek : Geranium (Turna Gagası) Turna Gagası nda septifragal kapsül meyve

92 7- Silikuva ve Silika : İki karpelden yapılmış parakarp ovaryum sekonder bir bölme ile iki odaya ayrılmıştır. Olgunlaştığı zaman iki karpel kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan sekonder bölmeden ayrılır. Cruciferae (Turpgiller) için karakteristik olan bu tip meyvede, meyvenin boyu eninin üç katından fazla ise Silikuva, değilse Silika adını alır. Silikuva ya örnek : Diplotaxis (Yabani Roka), Silika ya örnek : Capsella bursa pastoris (Çoban Çantası) B A A) Yabani Roka da silikuva B) B) Çoban çantası nda silika meyve

93 B- Agregat Meyveler : Çiçek çok karpellidir. Her karpel ayrı ayrı kapanır. Fakat her karpelin kendine ait bir çiçek çevresi yoktur. Bütün karpellere ait olmak üzere bir tek çiçek çevresi vardır. Örnek : Fragaria (Çilek), Rubus fruticosus (Böğürtlen) A Agregat meyve A) Fragaria (Çilek) B) Rubus (Böğürtlen) B

94 C- Bileşik (Mürekkep) Meyveler : Bazı bitkilerde meyveler sürgünlerde teker teker yer aldığı halde, bazılarında aynı çiçeklerde olduğu gibi bir çoğu bir araya gelerek bir meyve kurulu oluştururlar. Bu gibi meyvelere Bileşik (Mürekkep) Meyve denir. Mürekkep meyvenin agregat meyveden farkı, bunlarda her bir karpelin çevresinde ayrı bir çiçek çevresinin bulunmasıdır. Bunlarda da yine çiçek tablası çoğu kez şişmiş, etlenmiş ve meyvenin oluşumuna katılmıştır. Hatta burada meyve oluşumuna çiçek çevresi de katılır. Örnek : Morus (Dut), Platanus (Çınar), Ficus carica (İncir) İncir de Bileşik (Mürekkep) meyve

95 Yalancı Meyveler : Meyve yapısına karpellerden başka çiçek ekseni, brakte, periant gibi kısımlar da katılırsa böyle meyvelere Yalancı Meyve denir. Yalancı meyveler, basit, agregat veya bileşik meyve olabilirler. Yalancı meyvelerin bir çoğunda çiçek tablası konik bir şekil almıştır Örnek : Çilek, Böğürtlen, Ahududu. Yenen kısım etlenmiş çiçek tablasıdır ve ayrı ayrı kapanan karpeller onun üzerine yerleşmiştir

96 MEYVENİN İÇ MORFOLOJİSİ Genel olarak meyve, döllenmeden sonra büyüyüp ve gelişmiş karpellerden ve bazı durumlarda karpellerle birlikte çiçeğin diğer kısımlarından meydana gelir. Çiçekte esas itibariyle epidermis, paranşim ve iletim dokusundan yapılmış olan karpel, meyve gelişirken büyük değişikliğe uğrayarak Perikarp (Meyve çeperi, Meyve Örtüsü, Meyve Kabuğu) yapısını meydana getirir.

97 Perikarp şu kısımlardan oluşur: a- Ekzokarp (Epikarp) : Perikarpın dış kısmı, genellikle bir tabakalı. b- Mezokarp (Meyve Ortası, Orta Kabuk) : Perikarpın ekzokarp ile endokarp arasında kalan kısmı. c- Endokarp (Meyve İçi, İç Kabuk) : Perikarpın iç kısmı, genellikle bir tabakalı.

98 TOHUM TOHUMUN DIŞ MORFOLOJİSİ

99 Tohumlu bitkiler (Spermatophyta) in çoğalmasında rol oynayan tohum, döllenmeden sonra olgunlaşıp gelişmiş ovulum ve içerisinde meydana gelmiş embriyodan ibarettir. Tohumda dıştan içe doğru Testa (Tohum Kabuğu), Besi Dokular (Perisperma, Endosperma) ve Embriyo bulunur.

100 Çimlenmeden sonra embriyo genç bitkiyi verir. Çoğunlukla bir tohumda bir embriyo bulunursa da çok embriyolu tohumların meydana geldiği de bilinmektedir.

101 Embriyoda esas olarak aşağıdaki kısımlar bulunur : 1- Kotiledon veya Çenek (Yapraksı yapı) 2- Plumula (Gövdeyi verecek olan meristem bölgesi) 3- Radikula (Kökü verecek olan meristem bölgesi) 4- Hipokotil (Kotiledonların alt tarafındaki kısa eksen) 5- Epikotil (Kotiledon ile plumula arasındaki kısa eksen )

102 Dikotil (İki çenekli ) bir bitkinin tohumundan boyuna kesit

103 Kapalı tohumlular (Angiospermae) kotiledonlarının sayısına göre Monokotil (Bir Çenekli), Dikotil (İki Çenekli) olabilirler. Bununla birlikte Polikotil (Çok Çenekli) bitkilere de rastlamak mümkündür. Tohumdaki embriyonun uygun şartlarda gelişerek, ana bitkiye benzer bitki vermek üzere tohumdan çıkıp, serbest hale geçmesine Çimlenme denir. Tohumlar çimlenirken embriyonun gelişmesi bitkiden bitkiye farklılık gösterir. Her bitkide embriyonun aynı kısımları gelişmez. Çimlenme sırasında su oranı çok düşük olan tohumun önce su alarak şişmesi gerekir. Daha sonra embriyo hücreleri sürekli bölünürler ve hacımlarını arttırarak testayı çatlatırlar. Testanın bu çatlayan kısmından önce kökü meydana getirecek olan radikula ve daha sonra da embriyonun diğer kısımları çıkar.

104 Önce tohumdaki besin maddeleriyle beslenen embriyo, testayı terkettikten sonra (ışıkta) yeşil yapraklarında fotosentez gerçekleştirerek kendi besinini sağlar. Böylece yeni bir fidan oluşmuş olur. Tohumdaki kotiledonların çimlenmedeki durumlarına göre, çimlenme iki tipe ayrılır : 1- Epigeik Çimlenme 2- Hipogeik Çimlenme

105 1- Epigeik Çimlenme : Bu tip çimlenmede kotiledonlar hipokotilin uzamasıyla toprak yüzeyine çıkarak kısa bir süre yaprak gibi fotosentez yaparlar. Örnek : Phaseolus vulgaris (Fasulye), Cucurbita (Kabak), Ricinus (Hintyağı), Helianthus annuus (Ayçiçeği, Günebakan)

106 Helianthus annuus (Ayçiçeği) da epigeik çimlenme

107 2- Hipogeik Çimlenme : Bu tip çimlenmede kotiledonlar toprak altında testa içerisinde kalarak, plumula gelişip yapraklı gövdeyi verirken çürürler. Böyle tohumlarda hipokotil uzamaz veya hiç bulunmaz. Örnek : Pisum (Bezelye), Vicia (Bakla), Gramineae (Buğdaygiller)

108 Vicia faba (Bakla) da hipogeik çimlenme

Bitki Morfolojisi Dersi

Bitki Morfolojisi Dersi Bitki Morfolojisi Dersi 12.12.2017 MEYVA Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı Meyve sınıflandırması Agregat ve Bileşik Meyve tanımı Basit meyve sınıflandırması Kuru meyve sınıflandırması Açılamayan kuru meyve

Detaylı

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı ve meyve sınıflandırması, Kuru meyvelerin sınıflandırılması ve tanımları, Etli meyve, bakka ve druppa tanımı, Agregat meyve tanımı, Bileşik

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 BİTKİLERDE ÜREME Üreme Canlılar, şekil ve fonksiyon bakımından kendilerine benzer bireyler meydana getirerek nesillerini devam ettirirler ki bu

Detaylı

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir.

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir. ÇİÇEK, MEYVE, TOHUM ÇİÇEK Çiçek,kısa bir sürgün olup tohumlu bitkilerin üreme organıdır.başka bir deyişle çiçek,büyümesi sınırlanmış ve üzerinde dört ayrı tipte yüksek yaprak bulunan bir organdır. Çiçek

Detaylı

BİTKİLER ALEMİ. Magnoliatae. Liliatae. Bryophyta. Bacteriophyta. Pteridophyta. Cyanophyta. Spermatophyta. Phycophyta. Gymnospermae.

BİTKİLER ALEMİ. Magnoliatae. Liliatae. Bryophyta. Bacteriophyta. Pteridophyta. Cyanophyta. Spermatophyta. Phycophyta. Gymnospermae. BİTKİLER ALEMİ THALLOPHYTA CORMOPHYTA Bacteriophyta Bryophyta Cyanophyta Pteridophyta Phycophyta Spermatophyta Mycophyta Angiospermae Gymnospermae Magnoliatae Liliatae Milyon yıl önce Başlıca Bitki Gruplarının

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde GÖVDE Bazı istisnalar sayılmazsa, kormofitlerde kök ile yapraklar arasında kalan kısma gövde denir. Gövde üzerinde yandal veya çiçek tomurcukları bulunur. Tomurcuk taşımak, gövdeyi kökten ayıran en önemli

Detaylı

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek)

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) KONU 10. ÜREME VE GELİŞME I. Bitki Hücrelerinde Üreme ve Gelişme: Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) Yöntem: Rosa sp. ve Lilium sp. tam çiçeğinden alınan enine

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

Prof. Dr. N. Münevver Pınar

Prof. Dr. N. Münevver Pınar Prof. Dr. N. Münevver Pınar Polen nedir? Ne gibi fonksiyonları vardır? Polenler, tohumlu bitkilerde (Spermatophyta) vejetatif ve generatif olmak üzere iki nukleusa sahip n kromozomlu mikrosporlardır. TOHUMLU

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

Cormusun Histoloji ve Morfolojisi

Cormusun Histoloji ve Morfolojisi GENEL BOTANİK Cormusun Histoloji ve Morfolojisi Organografik açıdan bitkiler Thallophyt ve Cormophyt ler olarak iki gruba ayrılır. Thallophyt ler Thallus denilen kök, gövde ve yaprak halinde farklılaşmamış

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ Bitkilerde çoğalma tohumla (seksüel) ya da vegetatif organlarla (aseksüel) gerçekleşmektedir. Seksüel çoğalmada, üreme hücreleri adı verilen

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 ORGANOGRAFİ (Organ Bilimi) Organların dış ve iç yapısını, değişik organlar arasındaki ilişkiyi ve organlarda meydana gelen değişiklikleri yani metamorfozları

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar.

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. çiçek kısımları ve görevleri : Çanak yaprak :tomurcuk açılana kadar koruma. Taç yaprak : böcekleri

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

Prof. Dr. Bedri SERDAR

Prof. Dr. Bedri SERDAR Prof. Dr. Bedri SERDAR VİZE : % 100 test sınavı FİNAL: % 60 - test sınavı % 40 örnek tanıma(barajlı) Bitkiler Alemi 1. Kütük : Thallophyta (Talli Bitkiler) Bacteriophyta (Bakteriler) Mycophyta (Mantarlar)

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖZEL BAĞCILIK DERSİ ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ Dersin sorumluları: Prof. Dr.Birhan Kunter Araş.Gör. Hande Tahmaz Hazırlayanlar:

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak YAPRAK Yapraklar bitkinin fotosentez ve terleme (transpirasyon) organıdır. Gövdeden köken alırlar. Gövde üzerinde düğüm (nod) adı verilen bölgelerden çıkarlar. Kök ve gövdeye göre, ömürleri daha kısadır.

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ

BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ BAHÇE BİTKİLERİNİN BİYOLOJİSİ Generatif gelişmeyi düzenleyen çiçek, meyve ve tohumların morfolojik, biyolojik, sitolojik ve fizyolojik özelliklerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır.

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Ekmeklik Buğdayda Başak

Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak SARIPAS SARIPAS SARIPAS Çavdar ve Bezelye Ekili Tarla Buğday tarlası Yulafta Salkım Serin İklim

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast KÖK, GÖVDE, YAPRAK KÖK Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak,

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit ÇİÇEK Çiçek, Angiospermlerin eşeysel üreme organıdır. Tam bir çiçek, dıştan içe doğru, 4 halkalardan oluşur: 1.Kaliks Çiçek örtüsü (Periant)

Detaylı

Farmasötik Botanik Uygulama III Fructus=Meyve Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Meyvanın Kısımları

Detaylı

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek doku (Skleranşim ve taş hücreleri) Destek doku (Kollenşim hücreleri) İletim Dokusu 1. Ksilem: Köklerden alınan suyun yapraklara

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Md Rashedul Islam TÜBİTAK PhD Fellow Biyoteknoloji Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Çukurova Üniversitesi NAR DÖLLENME BİYOLOJİSİ 2 NARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Tarım ve tohumlu bitkiler

MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Tarım ve tohumlu bitkiler MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Tarım ve tohumlu bitkiler Tarım Asya, Avrupa ve Amerika da yaklaşık olarak aynı zamanda 10.000 yıl önce başlamıştır. Tohumlu bitkiler

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY Arş.Gör.Uzm.Tuğba GÜNBATAN Farmasötik Botanik Uygulama II Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Arş.Gör.Dr.Nilüfer

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal ALTUNOĞLU

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal ALTUNOĞLU Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal ALTUNOĞLU Şekil 6.1 Angiospermlerin çoğunda görülen olgun bir embriyo kesesi diyagramı. Kalın çizgi hücre çeperinin varlığını göstermekte (VVillemse ve van VVent, 1984). BÖLÜM

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 Gövde Metamorfozları Kendi ödevinden başka ödevleri görmek üzere bazı bitkilerin gövdeleri o kadar değişikliğe uğrarlar ki bu organların gövde olduğunu

Detaylı

Tohumların saklanması sırasındaki rutubet içerikleri %5-14 arasında değişmekle birlikte, genel olarak %8-10 civarına düşmektedir.

Tohumların saklanması sırasındaki rutubet içerikleri %5-14 arasında değişmekle birlikte, genel olarak %8-10 civarına düşmektedir. Kısa ömürlü tohumlar sınıfında yer alan yumuşak kabuklu Göknar ve Sedir tohumları, %7-12 rutubet içeriği ve -15ºC de 3-5 yıl kadar çimlenme kabiliyetine zarar vermeden saklanabilmektedir. Tohumların saklanması

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli 0/0/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: - 2 ARPA MTS 0.70.5 0.888 8,403,77.00 KG 7,462,885.58 633 ARPA TTS 0.84.9 0.934,845,430.00 KG,723,733.67 46 ARPA YEMLİK ı: 9,86,69.25 679 ARPA ı 9,86,69.25 679

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI İKTİSADÎ ARAŞTIRMALAR VAKFI ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI SEMİNER İSTANBUL, 1998 DOÇ.DR. NASİP DEMİRKUŞ: Sayın Vali'm, Sayın İktisadi Araştırmalar Vakfı Yetkilileri, Saygıdeğer Misafirler, Değerli

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : TEMMUZ 0 BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,0 0,9 0, 76.98 KG 8.,06 HMS BUĞDAY 0,49 0,68 0,7.49.70 KG.94.06,8 HTS BUĞDAY 0,7 0,7 0,7 0.6 KG.07, KOOP.A BUĞDAY

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR 2017 HİSTOLOJİ (DOKU BİLİMİ) Çok hücrelilerde bölünen hücreler, bir arada kalırlar ve gerekli bazı farklılaşmaları gerçekleştirerek Doku ları oluştururlar.

Detaylı

BİTKİLERİN GENEL YAPISI

BİTKİLERİN GENEL YAPISI BİTKİLERİN GENEL YAPISI Bitkiler Organik Maddeleri sentezler, inorganik maddeleri ise hazır olarak dışarıdan alır. Bitkilerin sınıflandırılması şu şekildedir. A.MERİSTEM DOKU (Bölünür Doku) Belirli bir

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME ve ÇİMLENME 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.3. Bitkilerde Eşeyli Üreme Anahtar Kavramlar çiçek, çimlenme, dormansi, döllenme, meyve, tohum, tozlaşma, üreme hücreleri

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

Bitkiler Alemi. Doç. Dr. Hüseyin ÖNEN. benzeri ökaryotik organizmaları (bir veya birden fazla

Bitkiler Alemi. Doç. Dr. Hüseyin ÖNEN. benzeri ökaryotik organizmaları (bir veya birden fazla Bitkiler Alemi Doç. Dr. Hüseyin ÖNEN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, 60240 Tokat Bitkiler âlemi, çevremizde gördüğümüz ağaçlar, çiçekler, otlar, eğreltiotları, yosunlar

Detaylı

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Yapı ve Organların Gelişmesi 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Gelişme başlangıcı Derim Tüketim Dışı Yaprak, çiçek, ham meyve (1) gelişme, fiziksel (2) Yaşlanma Kök,

Detaylı

Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur.

Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur. Gövdenin Görevleri Yaprak ve çiçekleri üzerinde taşır, yenilerini oluşturur Negatif jeotropizma göstererek yaprakların ışıktan daha fazla faydalanmasını sağlar Besin maddelerinin iletimini sağlar Vejetatif

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Diğer Autovejetatif Üretme Yöntemleri Stolonlarla Üretme : Tepe tomurcuğundan oluşan ince hava sürgünleri stolon olarak isimlendirilir.

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝

Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝 Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝 Yen 瀝 B 瀝 yoloj 瀝 Eylül 9, 2017 >> MUTLAKA OKUYUN: B 㟀 yoloj 㟀 Nasıl Çalışılır? Tohumlu b 㟀 tk 㟀 lerde bulunan üreme organı ç 㟀 çek d 㟀 r. B 㟀 tk 㟀

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde.

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde. MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök Gövde Yaprak 1 Anatomik olarak bu organlar monokotil ve dikotiledonlarda farklılık gösterir.

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asma polenleri 25-15 µm boyutlarında Çiçek tozu verimi: ort. 3500 adet/anter Birhan KUNTER Birhan KUNTER Çiçeklenme Sürme ile

Detaylı

ÇİÇEKLİ BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.1. Bitkilerin Yapısı Anahtar Kavramlar fotoperiyodizm, nasti, oksin, tropizma, uç meristem, yanal meristem, yaş halkaları

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1-10 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.67 0.88 0.7807 7,450.00 KG 5,816.23 83 ARPA BİRALIK ı: 5,816.23 83 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.68 0.68 0.6786 2,560.00 KG 1,737.22 1 ARPA YEMLİK ı: 1,737.22

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı