BADMİNTON SPORCULARININ FOREHAND VE BACKHAND VURUŞLARINDAKİ SEZİNLEME ZAMANI PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BADMİNTON SPORCULARININ FOREHAND VE BACKHAND VURUŞLARINDAKİ SEZİNLEME ZAMANI PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ"

Transkript

1 Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi BADMİNTON SPORCULARININ FOREHAND VE BACKHAND VURUŞLARINDAKİ SEZİNLEME ZAMANI PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ 1 MERYEM GÜLAÇ, 2 ERHAN DEVRİLMEZ, 3 SADETTİN KİRAZCI, 1 OĞUZHAN YÜKSEL 1 Dumlupınar Üniversitesi, Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu, Kütahya 2 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu, Karaman 3 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Beden Eğitimi Ve Spor Bölümü, Ankara

2 Amaç Badminton sporcularının forehnad ve backhand vuruşunda sezinleme zamanı bakımından fark olup olmadığını incelemektir. Badminton forehand ve backhand olmak üzere birçok vuruş tekniğinin mükemmel hale getirilmesiyle üst düzey oynanabilecek olimpik bir spor dalıdır. (Salman, 2009). Bu tür spor dallarında özellikle sürat, dayanıklılık, kuvvet, koordinasyon, reaksiyon, sezinleme, oyun becerileri ve teknik, başarının ön şartları olarak kabul edilir.(baron ve diğ., 1992).

3 Aynı zamanda badminton, çabuk karar vermeyi sağlayan, saniye içerisinde insan beyninin taktik açıdan karar mekanizmasını en iyi ve olumlu şekle sokan ender sporlardan biridir (Shaw, 1989). Spor alanında olduğu gibi badmintonda da başarılı olabilmek için fiziksel yeterliliklerin yanı sıra algısal yeterliliklere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün sporlarda becerilerin etkili ve verimli yapılabilmesi için üst düzey algısal yeteneklere ihtiyaç vardır. (Mori ve diğ., 2002)

4 Sezinleme zamanıda bunlardan bir tanesidir. Sezinleme zamanı genel olarak herhangi bir rota izleyen nesne veya objenin sonlanma noktasını ve bu noktaya ne zaman geleceğini tahmin etme yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Williams ve diğ., 2000)

5 Sezinleme zamanı 2 gruba ayırmak mümkündür. Uzamsal sezinleme (Spatial anticipation) ve Zamansal sezinleme (temporal anticipation). Uzamsal sezinleme sinyal verilmeden önce ne olacağını sezinlemektir. Çevrede ne olacağını yordamak bireyin hareketinin düzenlemesine izin vermektedir. Zamansal sezinlemede ise çevresel olayın ne zaman ortaya çıkacağını yordamaktır. Yani tepki verilecek sinyalin ne zaman ortaya çıkacağını veya olaylar dizisinin zamanını sezmektir (Schmidt & Wrisberg, 2012)

6 Sezinleme zamanı, yapılan çalışmalarda raket sporlarında oldukça ön plana çıkmaktadır. Topu buluşturabilmek, iyi bir pozisyon almak, gerekli ayak hareketlerini yerine getirmek ve gelen topu istenen doğrultuda geri vurabilmek için sporcuların, iyi bir sezinleme zamanına (SZ) sahip olmaları gerekmektedir (Akpınar ve diğ. 2012; Mori ve diğ. 2002; Magill, 2004; Schmidt ve Lee,2005).

7 Çalışmanın Önemi Sezinleme zamanı ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında sezinleme zamanının yaş, cinsiyet, spor geçmişi, takım sporu ve bireysel sporlar, uyarı hızına göre araştırmalar yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmada ise Badmintoncuların farklı iki teknikteki (forehand ve backhand) sezinleme zamanları incelenmiştir.

8 Yöntem Araştırma Grubu Bu çalışmaya yaşları 18 ile 23 arasında değişen 4 kız, 8 erkek toplam 12 badmintoncu katılmıştır. Ölçümlerden önce katılımcılara test hakkında bilgi verilmiştir. Katılımcılardan uygulanan testlerin sağlık açısından her hangi bir sakıncasının bulunmadığı dair bilgi verilerek ve asgari bilgilendirilmiş gönüllü olur formu ile onayları alınarak testlere gönüllü katılım sağlanmıştır. Testlere katılımın ön şartları sağlık açısında her hangi bir rahatsızlıklarının bulunmamasıdır. Test sonuçları ölçüm formuna kaydedilmiştir.

9 Yöntem Veri Toplama Araçı: Araştırmada veri toplama aracı olarak Bassin Anticipation Timer aleti (Lafayette Instrument Co, Model 50575) kullanılmıştır. Bassin Anticipation Timer aleti ; sezinleme zamanlayıcısı, sistematik LED ışıklar ( 49 lambalar) ile pist (2.24 m ) olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İlk lamba sarı bir uyarı ışığı vardır. Kalan 48 lamba da kırmızı hareketi ışıklar vardır. Buton veya sensör, hedef lambada ışığın gelişini tahmin etmeye yanıt vermek için kullanılmıştır. Uyarıcı ışık demetinin hızı ayarlanabilir konumdadır.

10

11 Yöntem Veri Toplama Araçı: Çalışma fazla ışık almayan odada ve tek bir katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Gönüllü katılımcı ayakta rahat bir pozisyonda badminton raketini baskın olan eline alarak sensörü kesecek şekilde hazır halde beklemiştir. Katılımcılardan ışığın hedef noktasına ulaşmasını beklemeleri ve bu anda hedef noktaya varan ışığı denk getirmek için badminton raketleri ile sensörü kesmeleri istendi.

12 Yöntem Veri Toplama Araçı: Testte kullanılan uyarı hızı 4 m/s olarak belirlenmiştir. Katılımcılar teste başlamadan önce 3 forehand ve 3 backhand vuruşu ile deneme gerçekleştirmişlerdir. Katılımcılar 20 forehand vuruşu ve 20 backhand vuruşu yaparak sensörü kesmeleri istenmiştir. Katılımcıların verileri mutlak hata (MH) ve değişken hata (DH) skorlarına dönüştürülmüştür. MH, hedef değerden ortalama puanın sapmasını ifade eder. DH, katılımcının kendi ortalama sonuçlarının standart sapmasıdır (Kırazcı,2013). Verilerin Analizi: Verilerin çözümlenmesinde Bağımsız örneklem T-testi kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.

13 Bulgular Bağımsız örneklem T-testi sonuçlarına göre, Badmintoncuların forehand vuruşları ile backhand vuruşları arasında Değişken hatada anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Forehand vuruşu yapan Badmintoncuların Değişken hatada sezinleme zamanı ortalamaları 49,39 ± 16,2 ms iken, Beckhand vuruşu yapan Badmintoncuların sezinleme zamanı ortalamaları 51,81 ± 14,63 olarak bulunmuştur. Değişken hatada Forehand vuruşu yapan Badmintoncuların sezinleme zamanı Beckhand vuruşu yapan Badmintonculardan daha iyi olduğu bulunmuştur.

14 Bulgular Grafik 1 : Değişken Hatada Forehand ve Backhand Vuruşu Yapan Badmintoncuların Ortalama ve Standart Sapma Değerleri

15 Bulgular Bağımsız örneklem T-testi sonuçlarına göre, Badmintoncuların forehand vuruşları ile backhand vuruşları arasında Mutlak hatada anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Forehand vuruşu yapan Badmintoncuların Mutlak hatada sezinleme zamanı ortalamaları 47,83 ± 14,08 ms iken, Beckhand vuruşu yapan Badmintoncuların sezinleme zamanı ortalamaları 62,31 ± 20,65 olarak bulunmuştur. Mutlak hatada Forehand vuruşu yapan Badmintoncuların sezinleme zamanı Beckhand vuruşu yapan Badmintonculardan daha iyi olduğu bulunmuştur.

16 Bulgular Grafik 2 : Mutlak Hatada Forehand ve Backhand Vuruşu Yapan Badmintoncuların Ortalama ve Standart Sapma Değerleri

17 Tartışma Badmintoncular forehand ve beckhand vuruşunda sezinleme zamanı açısından anlamlı bir fark ortaya koymuştur. Forehand vuruşu yaparken Badmintoncuların sezinleme zamanı performansları daha iyi bulunmuştur. Forehand ve beckhand vuruşları Badminton için temel vuruşlardır. Forehand vuruşu raket tutuşu ve bedenin duruşu bakımından backhand vuruşundan farklıdır (Kuei- Shu Huang, 2002). Bu farklılığın sezinleme zamanı açısından fark yarattığı düşünülmektedir.

18 Tartışma Yapılan çalışmalar incelendiğinde, badminton oyuncularının sezinleme zamanları farklı kriterlere göre incelendiği görülmektedir. Badminton sporcularının farklı branşlarla karşılaştırıldığı bir çalışmada badminton sporcularının sezinleme zamanının hentbol ve basketbol sporcularının sezinleme zamanı performanslarından daha iyi bulunmuştur (Akbulut ve ark. 2015). Uyarı hızının sezinleme zamanı bakımından etkisini inceleyen Akpınar ve ark. (2012), badminton, masa tenisi ve tenis sporcularının düşük, orta ve yüksek uyarı hızda sezinleme zamanlarını incelemişler ve badminton oyuncularının orta uyarı hızında sezinleme zamanı sonuçlarının daha iyi olduğunu bulmuşturlar.

19 Tartışma Alaeı, Foad (2015) yılında yaptığı yüksek lisans tezinde cinsiyete bağlı olarak genç badmintoncuların egzersiz şiddeti ve uyarı hızının sezinleme zamanına etkisini incelemişlerdir. Sonuç olarak erkeklerin 3 egzersiz şiddetinde (dinlenik, %70 ve %90 kalp atışı rezervinde) ve düşük uyarı hızında kızlara göre daha doğru zamansal sezinleme süresi performanslarının olduğu, ayrıca dinlenik durumda ve düşük uyarı hızında erkekler daha doğru ve tutarlı performans göstermiştir. Son olarak orta şiddetli egzersiz durumunda cinsiyet ayrımı yapmaksızın yapılan analiz sonuçlarına göre genç badminton oyuncularının düşük uyarı hızına kıyasla yüksek uyarı hızında daha doğru ve tutarlı sezinleme performanslarına sahip olduğunu ortaya koymuşlardır.

20 Tartışma A.Mark Williams(2002) ve ark. yaptığı çalışmada, yetenekli tenisçilerin daha az yetenekli tenisçilere göre rakibin gövde ve kalça bölgesinin hareketinden forehand ve backhand yönünü sezinleme yeteneğinin daha iyi olduğunu bulmuştur. Sezinleme zamanı ile yapılan başka çalışmalarda cinsiyetin, yaşın, spor geçmişinin sezinleme zamanlarına etkisinin araştırıldığı görülmektedir (Huan Xu ve arkadaşları, 2016; Ting Liu, 2017; Alder D,2014).

21 SONUÇ VE ÖNERİLER Sonuç olarak, bu çalışmada Badminton sporcularının sezinleme zamanı performansı bakımından Forehand ve Backhand vuruşlarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Badminton sporcularının Forehand vuruşu sırasında sezinleme zamanı performansları daha iyi olduğunu bu bakımdan da aynı sporcuların farklı tekniklerde sezinleme zamanı performanslarının değişebileceğini ortaya koymuştur. İleride yapılacak çalışmalarda farklı spor branşlarında uygulanan tekniklerin incelenmesi yada farklı yaş gruplarıyla çalışmalar yapılabilir.

22 Dinlediğiniz için Teşekkür Ederim

23 Kaynaklar Salman, M. N., (2009). Badminton Da Clear Vuruş Tekniğinin Öğretiminde Farklı Uygulamaların (Hava Direncini Artırmanın) Performans Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, 4. Raket Sporları Sempozyumu. Baron, R., Petschnig R., Bachl N., Raberger G., Smekal G., Kastner P.(1992) Catecholamine Excretion and Heart Rate as Factors of Psychophysical Stress in Table Tenis, Int J Sports Med, 13(7): Shaw M.,(1989). How To Play Badminton, Jorrold Colour Publicatious, Great Britain. Mori S, Ohtni Y, Imanaka K. (2002). Reaction times and anticipatory skills of karate athletes. Human Movement Science, Williams L. (2000). Coincidence timing of a soccer pass: effects of stimulus velocity and movement distance.perceptual and Motor Skills, Schmidt, R.A., Wrisberg, C.A.,(2012) Motor Öğrenme ve Performans, çeviren; Koruç, Z., Arsan, N., Kağan,S., Anı Yayıncılık, Ankara. Akpinar S, Devrilmez E, Kirazci S (2012). Coincidence anticipation timing requirements are different in racket sports. Perceptual and Motor Skills, 115(2): Mori, S., Ohtani, Y., Imanaka, K., (2002) Reaction times and anticipatory skills of karate athletes, Human Movement Science 21, Magill R. (2004). Motor learning: concepts and applications. New York: Mcgraw Hill. Schmidt R, Lee T. (2005). Motor Control and Learning: A Behavioral Emphasis. Human Kinetics. Abernethy,B. (1990). Anticipation in squash : differences in advance cue utilization between expert and novice players.j. SportsSci. 8, doi: / Kirazcı, S.(2013) Effects Of Verbal And Vısual Feedback On Antıcıpatıon Tımıng, Socıal Behavıor And Personalıty, 41(7),

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T H E EFFECT OF PILATES REFORMER EXERCISE OF TENNIS PLAYERS O N ITN T ENNIS SKILLS T E STS G A Z A N F

Detaylı

The purpose of this study was to investigate the anticipation

The purpose of this study was to investigate the anticipation Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe Journal of Sport Sciences 2015, 26 (4), 154 164 Takım Sporu ile Bireysel Spor Yapan Öğrencilerin Sezinleme Zamanlarının İncelenmesi Investigation of Anticipation Time in

Detaylı

10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERE UYGULANAN KOORDİNASYON ANTRENMANLARININ DEWİTT-DUGAN VE WALL CATCH TENİS TESTLERİNE ETKİSİ EMEL ERTEM*, MİNE GÜL.

10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERE UYGULANAN KOORDİNASYON ANTRENMANLARININ DEWİTT-DUGAN VE WALL CATCH TENİS TESTLERİNE ETKİSİ EMEL ERTEM*, MİNE GÜL. 10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERE UYGULANAN KOORDİNASYON ANTRENMANLARININ DEWİTT-DUGAN VE WALL CATCH TENİS TESTLERİNE ETKİSİ EMEL ERTEM*, MİNE GÜL.*, GAZANFER GÜL* *Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı BADMİNTON Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı MASA TENİSİ Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU Giriş Parklarda, sokak aralarında oyun oynayan çocuklar içerisinden hangi çocuklar sporcu olacak? Hangi çocuklar ay-yıldızlı formayı giyecek?

Detaylı

10-12 YAŞ ARASI ERKEK TENİS SPORCULARDA UYGULANAN FARKLI HEDEF ANTRENMANLARININ VOLE VURUŞ BECERİSİNE ETKİSİ ÖZET

10-12 YAŞ ARASI ERKEK TENİS SPORCULARDA UYGULANAN FARKLI HEDEF ANTRENMANLARININ VOLE VURUŞ BECERİSİNE ETKİSİ ÖZET 10-12 YAŞ ARASI ERKEK TENİS SPORCULARDA UYGULANAN FARKLI HEDEF ANTRENMANLARININ VOLE VURUŞ BECERİSİNE ETKİSİ MEHMET SARIOĞLU*, MİNE GÜL*, GAZANFER GÜL* *Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ HOLLANDA KADINLAR VOLEYBOL MİLLİ TAKIM SPORCULARININ MÜSABAKA ÖNCESİ VE SONRASI DURUMLUK KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Dr. Mustafa Önder ŞEKEROĞLU

Detaylı

KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ

KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ THE EFFECT OF COORDİNATİON TRAİNİNG TO SOME MOTORİC FEATURE AND TENNİS SKİLLS Gazanfer Kemal GÜL, Doğukan ÇELİK, Mine GÜL Email

Detaylı

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı TENİS Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( )

Detaylı

Türkiye de Kadın Futbolcuların Spora Başlamalarına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri.

Türkiye de Kadın Futbolcuların Spora Başlamalarına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri. Türkiye de Kadın Futbolcuların Spora Başlamalarına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri. Mustafa Atli, Ersin Arslan, Zekiye Özkan Giriş Futbol; nereye gideceği tahmin edilen, kontrol edilebilen yuvarlak

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER İÇİNDEKİLER 1. Bölüm ÖZEL EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER Giriş... 3 Türkiye de Özel Eğitim Gerektiren Bireylerle İlgili Sayısal Bilgiler...10 Özel Eğitimde İlkeler...11 Türkiye

Detaylı

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994)

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994) 1. HENTBOLDA YETENEK GELİŞTİRME 1. Geliştirme Eğitiminin Yapısı ve İçeriği Hentbolda yetenek seçimi ve geliştirme; uzun dönemli eğitim sürecinde, birbirinden ayrılmayan ve zamansal olarak birbirine paralel

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Ekim 0 EKİM -9 Ekim 0 08- Ekim 0 0-0 Ekim 0-8 Eylül 0 EYLÜL 7- Eylül 0 ve ve ve ve ve ve B.. Atatürk ve B.. Düzenli B.. Düzenli B.. Atatürk ve 0-0 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU. SINIFLAR

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

10-12 YAŞ ARASI TENİSÇİLERE UYGULANAN 8 HAFTALIK KORT İÇİ KOORDİNASYON ÇALIŞMALARIN EL ÖNÜ İLE EL ARKASI VURUŞLARA ETKİSİ.

10-12 YAŞ ARASI TENİSÇİLERE UYGULANAN 8 HAFTALIK KORT İÇİ KOORDİNASYON ÇALIŞMALARIN EL ÖNÜ İLE EL ARKASI VURUŞLARA ETKİSİ. 10-12 YAŞ ARASI TENİSÇİLERE UYGULANAN 8 HAFTALIK KORT İÇİ KOORDİNASYON ÇALIŞMALARIN EL ÖNÜ İLE EL ARKASI VURUŞLARA ETKİSİ. FATİH KESKİN*, MİNE GÜL*, GAZANFER GÜL* *Kocaeli üniversitesi Beden Eğitimi Ve

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HAFTALIK DERS PLANLARI. Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK DERSLER

HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HAFTALIK DERS PLANLARI. Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK DERSLER HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HAFTALIK DERS PLANLARI DERSLER Badminton/ANT-4810237 Badminton/ANT-4810475 Masa Tenisi/ANT-4810323 Masa Tenisi/ANT-4810477

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Fatih Dervent, Erhan Devrilmez, M. Levent İnce, Phillip Ward Alan Bilgisi Öğrencilerin öğrenmesi beklenen beceri

Detaylı

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu ÖğrenmeGenel Müdürlüğü SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir

Detaylı

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu Lisesi, GİRESUN Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ 2.YARIYIL Seçmeli I BSO110 Yüzme I 1 4 3 5 BSO112 Badminton I 1 4 3 5 BSO114 Sportif Ritmik Jimnastik I 1 4 3 5 BSO116 Güreş I 1 4 3 5 BSO118 Kayak I 1 4 3 5 BSO120

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

Bölüm II. Tanımlar. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım

Bölüm II. Tanımlar. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım Tanımlar Bölüm II Hareket Planlaması Uyarı: Bir çevredeki bir tepki uyandıran değişiklik İçsel Geri Bildirim: Uygulayıcıya algısal sistemleri tarafından hem bir performansın sırasında hem de bir performansın

Detaylı

10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERDE HEDEFLİ VE HEDEFSİZ UYGULANAN TENİS EĞİTİMİNİN VURUŞ İSABETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÖZET

10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERDE HEDEFLİ VE HEDEFSİZ UYGULANAN TENİS EĞİTİMİNİN VURUŞ İSABETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÖZET 10-12 YAŞ BAYAN TENİSÇİLERDE HEDEFLİ VE HEDEFSİZ UYGULANAN TENİS EĞİTİMİNİN VURUŞ İSABETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ FİRDEVS GEZER*, GAZANFER GÜL*, MİNE GÜL* *Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu

Detaylı

Bireysel Farklılık Kavramı. Bireysel Farklılık. Sorular... Sorular? Beceri Öğrenimi Bölüm 2: Bireysel Farklılıklar & Motor Yetenekler

Bireysel Farklılık Kavramı. Bireysel Farklılık. Sorular... Sorular? Beceri Öğrenimi Bölüm 2: Bireysel Farklılıklar & Motor Yetenekler Beceri Öğrenimi Bölüm 2: Bireysel Farklılıklar & Motor Yetenekler Bireysel Farklılık Kavramı Etkenler Örnekler Yetenekler Dayanıklılık, parmak hüneri, gövde kuvveti Tutumlar Yeni duruma açık, kapalı veya

Detaylı

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum.

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5. SPORTİF OYUNLARDA YETENEK SEÇİMİ Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5.1. Yeni bir yaklaşım Holmann

Detaylı

SPOR BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA UYGULAMASI SUNUM PROGRAMI PAZARTESİ 10:00-15:00 SAATLERİ ARASI ORMAN FAKÜLTESİ KONFERANS SALONU VE FUAYE ALANI

SPOR BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA UYGULAMASI SUNUM PROGRAMI PAZARTESİ 10:00-15:00 SAATLERİ ARASI ORMAN FAKÜLTESİ KONFERANS SALONU VE FUAYE ALANI PROGRAMI Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 4. Sınıf öğrencileri tarafından 7 Mayıs 2018 Pazartesi günü 10:00-15:00 saatleri arasında Spor Bilimlerinde Araştırma Uygulaması

Detaylı

Bölüm II. Tanımlar. Hareket Planlaması. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım. Algı: Bilgiye anlam yükleme işlevi İki yaklaşım:

Bölüm II. Tanımlar. Hareket Planlaması. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım. Algı: Bilgiye anlam yükleme işlevi İki yaklaşım: Tanımlar Bölüm II Hareket Planlaması Uyarı: Bir çevredeki bir tepki uyandıran değişiklik İçsel Geri Bildirim: Uygulayıcıya algısal sistemleri tarafından hem bir performansın sırasında hem de bir performansın

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI I.YARIYIL 1802.A101 A Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri 2 0 2 3 1802.A103 A Genel Cimnastik 1 2 2 5 1802.A105 A İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji 4 0 4 5 1802.A107 A Basketbol 2 2 3 5 1802.A109 A Yüzme *

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 1.09.01 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyonu Tarihi: 1.09.01 Eğitim Komisyon Karar No: 0 Sağlık Bilimleri Enstitüsü Enstitü Kurulu nun Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı na bağlı olarak

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl BES601 Spor Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri K:(3,0)3 ECTS:10 Spor alanında bilimsel araştırmaların dayanması gereken temelleri, araştırmaların

Detaylı

FELSEFEMİZ. Spor Hayattır

FELSEFEMİZ. Spor Hayattır FELSEFEMİZ 1999-2000 eğitim - öğretim yılında kapılarını açan, Karakter Gelişim Eğitiminin birinci hedef olduğu Hayat Kolejinde, sporu eğitimin bir parçası olarak görüyoruz. Bu hedef doğrultusunda öğrencilerimiz

Detaylı

Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Antrenörlük Eğitimi Bölümü ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ I.YARIYIL ANT101 Spor Bilimine Giriş Zorunlu 3 0 3 4 ANT103 İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji Zorunlu 4 0 3 6 ANT105 Psikomotor Gelişim Zorunlu 3 0 3

Detaylı

Özgeçmiş. : Cevdet Cengiz. Kişisel Bilgiler. : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor. Yerleşkesi, 17100 Çanakkale.

Özgeçmiş. : Cevdet Cengiz. Kişisel Bilgiler. : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor. Yerleşkesi, 17100 Çanakkale. Özgeçmiş Cevdet Cengiz Kişisel Bilgiler İsim ve Adres Ad, Soyad : Cevdet Cengiz Adres : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü,

Detaylı

BİEN SPORTS PERFORMANCE

BİEN SPORTS PERFORMANCE BİEN SPORTS PERFORMANCE www.biensporstperformance.com F U T B O L D A F İ Z İ K S E L G E L İ Ş İ M V E Ö L Ç M E D E Ğ E R L E N D İ R M E M E R K E Z İ WWW.BIENPERFORMANCE.COM FUTBOLDA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Detaylı

Bölüm I. Öğrenme. İlgili Alanlar Motor Davranış. Tanımlar. Motor Öğrenme ve Motor Kontrole Giriş

Bölüm I. Öğrenme. İlgili Alanlar Motor Davranış. Tanımlar. Motor Öğrenme ve Motor Kontrole Giriş Öğrenme Birey (Öğrenen) Bölüm I Learning Motor Öğrenme ve Motor Kontrole Giriş Çevre Görev 3 İlgili Alanlar Motor Davranış Hareketi en optimum düzeyde ortaya koyabilme yeteneğini inceleyen alanlar: Motor

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TENİS TAKIMI SPORCULARININ BİYOMOTORİK ÖZELLİKLERİNİN SEDANTERLERLE KARŞILAŞTIRILMASI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TENİS TAKIMI SPORCULARININ BİYOMOTORİK ÖZELLİKLERİNİN SEDANTERLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğrt. Kongresi 25-27 Mayıs 2011, VAN/YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi Özel Sayısı,175-181 175 YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TENİS TAKIMI SPORCULARININ BİYOMOTORİK ÖZELLİKLERİNİN SEDANTERLERLE

Detaylı

Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD)

Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD) Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD) Yazım Kuralları: Çalışmanın metni 12 punto, 1,5 satır aralığında, Times New Roman yazı karakterinde, iki yana yaslı şekilde, MS Word programında yazılmalıdır.

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING)

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) BU KONU BİZE NE KAZANDIRACAK Genç futbolculardaki Yeteneği Keşfetmek ile ilgili önemli etkenler konusundaki

Detaylı

Antrenörlük Eğitimi Bölümü Ders Programı

Antrenörlük Eğitimi Bölümü Ders Programı 2014 Ders Programı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ I.YARIYIL ANT101 Antrenörlük mesleğine giriş Zorunlu 3 0 3 4 ANT103 Anatomi ve kinesyoloji Zorunlu

Detaylı

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Lisans 2013_ECTS_uyumlu_1403 (Ana Müfredat) - Aktif

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Lisans 2013_ECTS_uyumlu_1403 (Ana Müfredat) - Aktif 21 uyumlu_1 (Ana Müfredat) - Aktif Genel Toplam Ders Adedi : 9 T : 1 U : 22 : 1 : 2 T+U : 1 1. YARIYIL No Ders Kodu Ders Adı T U L 1 111 2 Spor Bilimine Giriş 2 119 2 Türkçe I : Yazılı Anlatım 2 1111 2

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Ali Naci ARIKAN

Yard. Doç. Dr. Ali Naci ARIKAN Yard. Doç. Dr. Ali Naci ARIKAN Adı Soyadı : Ali Naci ARIKAN Doğum Tarihi : 1964 Ünvanı : Yrd.Doç.Dr Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Beden Eğitimi ve Spor Marmara 1990

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyonu Karar Tarihi : 21.05.2018 Karar Sayısı: 508 21.06.2018 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Sağlık Bilimleri Enstitüsü nün Enstitü Kurulu nun Sağlık Bilimlerinde Simülasyon Anabilim Dalı

Detaylı

AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ AOS saha içi değerlendirme prosedüründe, kursiyerlerin tenis oynama becerilerine bakılarak, aşağıdaki konu başlıklarıyla ilgili olarak değerlendirmeleri yapılacaktır. 1. Yer

Detaylı

Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi

Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi Gazanfer Kemal Gül 1, Mustafa Konyalı 2, Mine Gül 3, 1 Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, gazanfergul@gmail.com 2 Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

MİNİ TENİS AKADEMİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA

MİNİ TENİS AKADEMİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA MİNİ TENİS AKADEMİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BİZ KİMİZ? Çocuklarımızın tüm hayatı boyunca yapabileceği harika bir spor dalı olan tenis sporuna ilk adımlarını atmalarını sağlayan tenis antrenörleriyiz,

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK ( )

HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK ( ) HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK (2.0.20) Gülay Turgay, Emre Tutal 2, Siren Sezer Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diyaliz Programı

Detaylı

Kinesis Ve Thera Band Direnç Antrenmanlarının ITN Tenis Testine Etkisi

Kinesis Ve Thera Band Direnç Antrenmanlarının ITN Tenis Testine Etkisi Kinesis Ve Thera Band Direnç Antrenmanlarının ITN Tenis Testine Etkisi Ertay Seyrek 1, Ayşe Yücedağ 2, Mine Gül 3 1 Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, ertayseyrek@hotmail.com 2 Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Enstitüsü Doktora Beden Eğitimi ve Spor Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Enstitüsü Doktora Beden Eğitimi ve Spor Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Nihal DAL 2. Doğum Tarihi : 07.01.1976 3. Unvanı : Arş.Gör.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Derece

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi

GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofsport Sciences 2002, 13 (4), 22-31 GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi A1pan CINEMRE* Caner AÇiKADA Tahir HAZıR

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ

HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ SEÇMELİ TEORİK DERSLER 3010501 Antrenman Planlamasında Özel Konular 3 0 3 4 S 3010502 Sporda Performans

Detaylı

2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR

2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR 2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR Motor Testler Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik testi Portage Erken Çocukluk dönemi eğitim programı kontrol listesi Denver Gelişim Tarama testi

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması

Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması Meryem Fulya GÖRHAN Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim

Detaylı

d2 DİKKAT TESTİNİN ÇOCUK SPORCULARDA ÖLÇÜT GEÇERLİĞİNİN TEST EDİLMESİ: PİLOT ÇALIŞMA

d2 DİKKAT TESTİNİN ÇOCUK SPORCULARDA ÖLÇÜT GEÇERLİĞİNİN TEST EDİLMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi Ekim 2011, XVI(4), 19-29 d2 DİKKAT TESTİNİN ÇOCUK SPORCULARDA ÖLÇÜT GEÇERLİĞİNİN TEST EDİLMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Emine ÇAĞLAR*, Murat BİLGE*, Mustafa SÖĞÜT* ÖZET

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi 19-22 Ekim 2017 Antalya/Türkiye BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Öznur KARA

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ SPORCU BESLENMESİ SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans

Detaylı

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans.

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans. Spor Bilimleli Dergisi Hacettepe f. ofsport SCİences 2000, 11 (1-2-3-4), 56-63 KREATiN YÜKLEMENiN DÜZ VE SLALOM KOŞULARıNDA, SPRiNT PERFORMANSı ÜZERiNE ETKiSi Asaf ÖZKARA *, Rüştü GÜNER**Burak KUNDURACIOGlU*

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 1. İstasyon: Çıkış çizgisinden parkura başladıktan sonra aday

Detaylı

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEK OKULU Müdür: Doç. Dr. ġahin Ahmedov - sahmedov@neu.edu.tr Yüksek Lisans Programları Program Yürütücüsü Telefon e-mail Beden Eğitimi ve Spor Anabilim D. Doç. Dr. Cevdet Tınazcı

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Sporcularda birinci besin kaynağı hangisidir? A ) Karbonhidratlar B ) Minareller C ) Proteinler D ) Yağlar E ) Vitaminler

Yarışma Sınavı. 5 Sporcularda birinci besin kaynağı hangisidir? A ) Karbonhidratlar B ) Minareller C ) Proteinler D ) Yağlar E ) Vitaminler 1 Sinir sisteminde yaşamın ilk yıllarında hızlı tepkiler ve becerili harketler meydan gelmeden önce sinir fibrillerinin neyi tamamlanmalıdır? ) Miyelinizasyonu B ) Koordinasyonu C ) Esnekliği D )İleti

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Kasım 0 0-08 Kasım 0 EKİM-KASIM 0 Ekim-0 Kasım 0 - Ekim 0 07- Ekim Ekim 0 0 Eylül Ekim 0 EYLÜL -7 Eylül 0 6-0 Eylül 0 ve ve ve ve ve A.. Sportif B.. Düzenli B.. Atatürk ve A.. Sportif A.. Sportif B..

Detaylı

BEYTEPE YERLEŞKESİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIM OLANAKLARININ YETERLİLİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN ARAŞTIRILMASI

BEYTEPE YERLEŞKESİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIM OLANAKLARININ YETERLİLİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN ARAŞTIRILMASI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu BEYTEPE YERLEŞKESİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIM OLANAKLARININ YETERLİLİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA AYAK İLE MÜDAHALE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

Genel Bir Bakış. Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak. Bölüm Sekiz. Psikolojik Stratejiler. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler)

Genel Bir Bakış. Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak. Bölüm Sekiz. Psikolojik Stratejiler. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Genel Bir Bakış Bölüm Sekiz Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak Bütün-Parça Alıştırması Hız-Doğruluk Takası Psikolojik Stratejiler Motivasyon ve

Detaylı

BADMİNTON TEMEL BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİNDE KAVRAM HARİTALARI

BADMİNTON TEMEL BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİNDE KAVRAM HARİTALARI ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2009, Volume: 4, Number: 4, Article Number: 2B0023 SPORTS SCIENCES Received: October 2008 Accepted: Setember 2009 Series : 2A ISSN : 1308-7266 2009

Detaylı

ARAŞTIRMA (Research Report)

ARAŞTIRMA (Research Report) ARAŞTIRMA (Research Report) Aksoyak H, Süer C, Yılmaz A, Can Y FARKLI DALLARDAKİ SPORCULARIN SAKKADİK GÖZ HAREKETİ VERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI* The Comparison of Saccadic Eye Movement Parameters in Sportsmen

Detaylı

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 1. KADEME ANTRENÖR KURSU. Beceri Öğrenimi. Doç. Dr. İhsan SARI

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 1. KADEME ANTRENÖR KURSU. Beceri Öğrenimi. Doç. Dr. İhsan SARI TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 1. KADEME ANTRENÖR KURSU Beceri Öğrenimi Doç. Dr. İhsan SARI Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 1 Neden Beceri Öğrenimi? Motor becerileri öğrenirken ve uygularken

Detaylı

Doç.Dr. MEHMET ULUKAN

Doç.Dr. MEHMET ULUKAN Doç.Dr. MEHMET ULUKAN Eğitimi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1989-1994 Lisans Gazi Üniversitesi 1996-1998 Yüksek Lisans İnönü Üniversitesi Eğitimi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitimi İletişim Fakültesi

Detaylı

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler)

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Bölüm Sekiz Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Yanlışlar, Doğrular & Daha Doğrular Alıştırma mükemmel yapar. Practice makes perfect! İyi planlanan alıştırma mükemmel yapar. Good practice makes perfect!

Detaylı

2014-ÖSYS SPOR DALLARINDA ÜSTÜN BAŞARILI OLAN ADAYLAR İÇİN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI

2014-ÖSYS SPOR DALLARINDA ÜSTÜN BAŞARILI OLAN ADAYLAR İÇİN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI 2014-ÖSYS SPOR DALLARINDA ÜSTÜN BAŞARILI OLAN ADAYLAR İÇİN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI PROGRAM KODU LÜTFEN TERCİHLERİNİZİ BELİRLEMEDEN ÖNCE AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ. PROGRAM ADI KONTENJAN ABANT

Detaylı

Template. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması

Template. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması WINTER Template Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması Doç.Dr.Serhat ODLUYURT Arş.Gör. Melih ÇATTIK Anadolu Üniversitesi Engelliler

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

DERS DENKLİKLERİ TABLOSU

DERS DENKLİKLERİ TABLOSU İNG111 Dil Becerileri I 3 0 3 4 İNG117 Temel İngilizce I 2 2 3 3 İNG112 Dil Becerileri II 3 0 3 4 İNG128 Temel İngilizce II 2 2 3 3 İNG211 Akademik Yazma Becerileri I 3 0 3 5 İNG237 İngilizce III 3 0 3

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ LİSANS 2018 MÜFREDATI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ LİSANS 2018 MÜFREDATI 18 MÜFREDATI Genel Toplam Ders Adedi : 9 T : 1 U : Kredi : 16 : T+U : 16 1. YARIYIL T U L Kredi 1 AIT-11 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I ANT1 PSİKOMOTOR GELİŞİM ANT17 SPOR BİLİMİNE GİRİŞ ANT19 İNSAN

Detaylı

9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ

9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ 9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ Nevzat Demirci 1,*, Pervin D. Toptaş 2, Erdal Demirci 3, Ali Demirci 1 1 School of Physical

Detaylı

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeylerinin İncelenmesi

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeylerinin İncelenmesi International Journal of Science Culture and Sport August 2016 : 4 (Special Issue 1) ISSN : 2148-1148 Doi : 10.14486/IntJSCS541 Field : Physical Education, Sport Sociology Type : Research Article Recieved:

Detaylı

Öğretmenliği Pr. Selçuk ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Yöneticiliği (Yl)

Öğretmenliği Pr. Selçuk ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Yöneticiliği (Yl) Doç.Dr. SAVAŞ DUMAN Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1995-1999 Lisans Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Ve Niğde

Detaylı

insanlar sana bakıyorlar... gözlerini dikip sana bakıyorlar.. işaret edip senin farklı olduğunu hissettiriyorlar... BU MUHTEŞEM BİR ŞEY...

insanlar sana bakıyorlar... gözlerini dikip sana bakıyorlar.. işaret edip senin farklı olduğunu hissettiriyorlar... BU MUHTEŞEM BİR ŞEY... ÖZEL OLİMPİYATLAR insanlar sana bakıyorlar... gözlerini dikip sana bakıyorlar.. işaret edip senin farklı olduğunu hissettiriyorlar... BU MUHTEŞEM BİR ŞEY... KURULUŞ 1968 de Eunice Kennedy Shriver tarafından

Detaylı

HENTBOL ALTYAPIDA OYUN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ?

HENTBOL ALTYAPIDA OYUN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ? HENTBOL ALTYAPIDA OYUN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ? Günümüzde Hentbol Nasıl Oynanıyor? Daha hızlı oyun Daha çok hücum Daha çok savunma Daha çok işbirliği Kısa sürede doğru karar verme zorunluluğu

Detaylı

I. YARIYIL (GÜZ) D. KODU DERSİN ADI

I. YARIYIL (GÜZ) D. KODU DERSİN ADI I. YARIYIL (GÜZ) 3015101 Antrenörlük Mesleğine Giriş 3 0 3 4 Z 3015103 Spor Anatomisi 3 0 3 6 Z 3015105 Genel Jimnastik 2 2 3 6 Z Temel Bilgisayar Teknolojisi Kullanımı 2 0 2 3 Z Yabancı Dil 1 2 0 2 3

Detaylı

VOLEYBOL ALAN BİLGİSİ EĞİTİMİNİN ORTAOKUL BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ VE ÖĞRENCİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

VOLEYBOL ALAN BİLGİSİ EĞİTİMİNİN ORTAOKUL BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ VE ÖĞRENCİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ VOLEYBOL ALAN BİLGİSİ EĞİTİMİNİN ORTAOKUL BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ VE ÖĞRENCİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Investigation of The Effects of a Volleyball Content

Detaylı

MİKROÖĞRETİM YÖNTEMİNİN HENTBOLDE TEKNİK ÖĞRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLİLİĞİ

MİKROÖĞRETİM YÖNTEMİNİN HENTBOLDE TEKNİK ÖĞRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLİLİĞİ E ğ i t i m Y ö n e t i m i, Y ı l 1, S a y ı : 2, B a h a r MİKROÖĞRETİM YÖNTEMİNİN HENTBOLDE TEKNİK ÖĞRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLİLİĞİ Mehmet Ali ÇEIİKSOY* Bir ülkenin çağdaşlaşması için ön koşullardan birisi

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SPOR BRANŞLARI KILAVUZU BRANŞ

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ MÜFREDATI 1. YIL YARIYIL D.KODU DERSİN ADI ZOR/SEÇ

YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ MÜFREDATI 1. YIL YARIYIL D.KODU DERSİN ADI ZOR/SEÇ 1. YIL 1. YARIYIL BSE 111 Türkçe 1. Yazılı Anlatım Zorunlu 2 0 2 2 8010131 Yabancı Dil 1 Zorunlu 3 0 3 3 SYB 101 Spor Bilimine Giriş Zorunlu 3 0 3 4 SYB 103 Yönetim Bilimi Zorunlu 3 0 3 5 SYB 105 Genel

Detaylı