E Revizyon No: 00

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E Revizyon No: 00"

Transkript

1 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMOTİV ANA BİLİM DALI İKİ VE ÜÇ TEKERLEKLİ ARAÇLARIN TİP ONAYI TEKNİK SERVİSİ KALİTE EL KİTABI E Revizyon No: 00

2 Sayfa 2/18 İçindekiler 0.Giriş Kapsam Yönetim Sorumluluğu Üst Yönetim YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Genel Yapısı Dokümantasyon Şartları Dokümanların Kontrolü Kayıtların Kontrolü Taleplerin, Tekliflerin ve Sözleşmelerin Gözden Geçirilmesi Deneylerin ve Kalibrasyonların Taşerona Verilmesi Hizmet ve Malzemelerin Satın Alınması Teknik Şartlar Genel Personel Yerleşim ve Çevre Şartları Deney ve Kalibrasyon Metotları Ve Metodun Geçerli Kılınması Laboratuvarda Geliştirilen Metotlar Standart Olmayan Metotlar Metotların Geçerli Kılınması Ölçme Belirsizliğinin Tayini Verilerin Kontrolü Cihazlar...13 (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

3 Sayfa 3/ Ölçümlerin İzlenebilirliği Genel Özel Şartlar Referans Standartlar ve Referans Malzemeler Numune Alma Deney Numunelerinin Taşınması ve Nakli Deney Ve Kalibrasyon Sonuçlarının Kalitesinin Güvencesi Sonuçların Rapor Haline Getirilmesi Deney Raporları ve Kalibrasyon Sertifikaları Deney Raporları Kalibrasyon Sertifikaları Görüşler Ve Yorumlar Taşeronlardan Elde Edilen Deney Ve Kalibrasyon Sonuçları Sonuçların Elektronik Olarak İletilmesi Rapor Veya Sertifikaların Formatı Deney Raporlarında Ve Kalibrasyonda Yapılan Değişiklikler Ölçme, Analiz ve İyileştirme Memnuniyet ve Şikâyetlerin Değerlendirilmesi Uygunsuzlukların Kontrolü Veri Analizi İyileştirme Sürekli İyileştirme Düzeltici Faaliyet Önleyici Faaliyet...18 (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

4 Sayfa 4/ İç Denetim KYS Süreçlerinin İzlenmesi ve Ölçülmesi...18 (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

5 Sayfa 5/18 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA İlk yayın (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

6 Sayfa 6/18 0.Giriş Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı (ileriki bölümlerde YTÜ Otomotiv ABD olarak anılacaktır) tarafından yayınlanan bu el kitabı ilgili kişi ve kuruluşlara dağıtımı yapılmış ve sürekliliği garanti altına alınmıştır. Amacı, YTÜ Otomotiv ABD nin Yıldız Teknik Üniversitesi Kalite Yönetim Sistemi nin ilgili dokümanları çerçevesinde test ve raporlama faaliyetlerini yürütmektir. Yıldız Teknik Üniversitesi 1911 yılında kurulmuş ve bünyesinde Makine; Elektrik-Elektronik, İnşaat, Kimya- Metalürji, Gemi İnşaatı ve Denizcilik, Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ve Sanat Tasarım ve Fen Edebiyat Fakültelerini ve Meslek Yüksek Okulu (MYO), Milli, Saraylar MYO ve Yabancı Diller MYO, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü bulunan 100 yılı aşkın geçmişe sahip olan bir devlet üniversitesidir. Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, bilimsel bir yaklaşım ve huzur ortamı içerisinde katma değer sağlayan projeler üretmek, bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız. Bu noktadan hareketle, eğitim ve araştırmada nitelik ve nicelik olarak dünya standartlarını yakalamayı hedefleyen Üniversitemiz, nitelikli insan gücü yetiştiren ve bulunduğu ülkeye ve topluma her anlamda katkı sağlayan modern bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir. Bu yolculuğumuzda başarıya ulaşabilmek için; Bilimi referans alan, Yaşam boyu eğitim ve yenilikçi odaklı AR-GE anlayışıyla rekabet gücü olan, Ulusal ve evrensel değerlere sahip öğrenciler yetiştiren, Çalışma ortamı ve koşullarıyla personelini mutlu eden, Ürün ve süreçlerini sürekli iyileştiren, İlgili standartlar ve mevzuatı uygulayan, Toplum ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayarak toplumsal gelişime katkıda bulunan, bir kalite yönetim sistemini oluşturmak, uygulamak ve sürekliliğini sağlamak temel kalite politikamızdır. Üniversitemizin Misyonu; Evrensel değerlerle donanmış, kendisini sürekli yenileyen, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinmiş, analiz ve sentez yapabilen, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, etik değerleri özümsemiş, takım çalışmasına yatkın bireyler yetiştiren; ulusal ve uluslararası işbirliği ve dayanışma anlayışıyla toplumun kalkınmasına ve yaşam (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

7 Sayfa 7/18 kalitesinin yükseltilmesine yönelik eğitim, bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve sanat çalışmalarına öncülük eden bir üniversite oluşumu gerçekleştirmektir. Üniversitemizin Vizyonu; Eğitim, araştırma ve kültür ortamı ile tercih edilen bir dünya üniversitesi olmak. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Uzmanları; İki ve üç tekerlekli araçların tip onay Teknik Servisi olan YTÜ Otomotiv Uzmanları, 2 profesör, 1 doçent, 4 Yardımcı Doçent ve 4 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı bir kamu birimi olarak, elemanların kontrol, test, denetim ve eğitim görevlerini eksiksiz ve tarafsız olarak ve herhangi bir çıkar gözetmeden yerine getirmeleri için gereken mali olanaklar kendilerine sağlamaktadır. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Etkinlik Alanları; - Eğitim, öğretim (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) - Makine ve Otomotiv Teknolojileri YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Faaliyet Alanları; - Eğitim, öğretim (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) - İki veya üç tekerlekli motorlu araçların tip onay yönetmeliği doğrultusunda testler gerçekleştirmek - Test metodolojisi belirlenmiş olan motor performans ve emisyon testleri - Test metodolojisi belirlenmiş olan taşıt testleri ve ölçümler. - Yağ, yakıt ve ömür testleri vb. 1.Kapsam Bu el kitabı, otomotiv faaliyetleri kapsamında test ve tip onay hizmetleri veren YTÜ Otomotiv ABD nin, yeterli ve güvenilir olarak tanınması için yerine getirmesi gereken genel şartları kapsar. YTÜ Otomotiv ABD tarafından verilen test raporu ve tip onayı belgeleri yürürlükteki direktif ve regülasyonlar kapsamında hazırlanır. Bu kapsamda üreticinin komponent, sistem ve aracı test edilir, test raporu ve/veya tip onayı hazırlanır ve gerekirse imalat yeri denetlenir. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

8 Sayfa 8/18 2.Yönetim Sorumluluğu 2.1.Üst Yönetim YTÜ kalite yönetim sistemi, uluslararası ISO 9000-Kalite Yönetim Sistemleri Standartlar grubunun ortaya koyduğu felsefe benimsenerek, TS EN ISO 9001 standardının şartlarıyla bağlantılı ve uyumlu biçimde oluşturulmuş ve dokümante edilmiştir. Oluşturulan sistemin etkin bir şekilde yürütülmesi, sürekliliğinin sağlanması ve sürekli iyileştirilmesi için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. YTÜ Rektörlüğü, üniversitenin üst yönetimi olarak, kalite yönetim sisteminin geliştirilmesi, uygulanması ve etkinliğinin sürekli olarak arttırılmasını sağlamak için gereken tüm faaliyetlerin etkili bir şekilde yürütüleceğini taahhüt etmektedir. Bu taahhüdün somut kanıtı ve bir gereği olarak; a) Tüm üniversitede, öğrenci ve diğer paydaşların memnuniyetinin sağlanması ve yasal mevzuat gereklerinin karşılanması konusunda farkındalığın ve bilinç düzeyinin arttırılması için faaliyetler yürütür, b) Misyon, Vizyon, Kalite Politikası ve Stratejik Planı oluşturur, yönetimini sağlar, c) Oluşturulan KYS nin etkinliğini gözden geçirmek ve iyileştirme fırsatlarını tespit etmek için düzenli olarak yönetim gözden geçirme faaliyetlerini yürütür, d) KYS nin etkinliğinin sağlanması için gerekli kaynak ihtiyaçlarının belirlenmesini ve teminini sağlar. 2.2.YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Laboratuvar tüzel kişilik olan YTÜ Otomotiv Anabilim Dalıdır. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı YTÜ Makine Fakültesine bağlı ve KBA'nın denetiminde faaliyetlerini sürdürmektedir. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı yönetim sistemi; sabit tesislerinde, sabit tesislerinin dışında veya bağlantılı olan geçici veya gezici tesislerinde yapılan tüm çalışmaları kapsar. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı organizasyon şeması ayrı bir doküman olarak yayınlanmıştır. Departman personelinin yetki ve sorumlulukları görev tanımlarında belirtilmiştir. İlgili şema D-03 Otomotiv Anabilim Dalı Organizasyon Şeması dokümanında bulunmaktadır. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

9 Sayfa 9/18 3.YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Genel Yapısı Laboratuvar; a.ytü Otomotiv Anabilim Dalı Akademik ve teknik personeli diğer sorumluluklarına bakmaksızın, yönetim sisteminin uygulanması, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi de dahil görevlerini yerine getirmek ve yönetim sisteminden veya deney prosedürlerinden sapmaların önlemek ve/veya en aza indirilmesi için gerekli işlemleri başlatmak üzere gerekli olan yetki ve kaynaklara sahiptir. b.ytü Otomotiv Anabilim Dalı yönetimi ve personeli yapılan işin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü ticari, mali ve diğer iç ve dış baskılardan ve etkilerden uzak tutulmasını sağlayan düzenlemelere sahiptir. Bu durum anabilim dalı yönetimimiz tarafından imzalanmış ve D-04 Tip Onayı İle İlgili Gizlilik ve Tarafsızlık Beyannamesi ile taahhüt edilmiştir. c.ytü Otomotiv Anabilim Dalı müşterilerine ait gizli bilgilerin ve tescilli hakların korunmasını sağlar, sonuçları elektronik olarak muhafaza eder. Müşteriye ait her türlü bilgi ve doküman sadece müşteri veya müşterinin yetkili temsilcisi ile paylaşılır. Bu durum imzalanmış olan Gizlilik Sözleşmesi" ile teminat altına alınmıştır. d.ytü Otomotiv Anabilim Dalı yeterlilik, tarafsızlık, karar verme veya çalışmasıyla ilgili dürüstlüğüne olan güveni azaltacak herhangi bir faaliyette bulunmayı önleyecek politika ve prosedürlere sahiptir. e.teknik Servis olarak YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı yönetim yapısı D-03 Otomotiv Anabilim Dalı Organizasyon Şemasında belirtilmiştir. f.ytü Otomotiv Anabilim Dalı deney kalitesine doğrudan etkisi olan, yönetme, uygulama veya doğrulama görevini yerine getiren bütün personelin sorumluluklarını, yetkilerini ve birbirleri ile olan ilişkileri D- 05 Otomotiv A.B.D. Görev Tanımlarında belirtmiştir. g.ytü Otomotiv Anabilim Dalı bütün deney elemanlarını, metotları ve prosedürleri bilen, deney sonuçlarını değerlendirebilen uzmanlar tarafından uygun şekilde yönlendirilmelerini D-06 Test ve Tip Onay Yöntemi ile sağlar. h.ytü Otomotiv Anabilim Dalı laboratuvar işlemlerinde gerekli kaliteyi sağlamak için ihtiyaç duyulan kaynakların temininden ve teknik işlemlerden genel olarak sorumlu bir teknik yönetime sahiptir. i.ytü Otomotiv Anabilim Dalı diğer görev ve sorumluluklarından bağımsız olarak, kalite ile yönetim sisteminin uygulanmasını ve daima takip edilmesini sağlamak için YTÜ Rektörlüğü bünyesinde kurulu olan YTÜ Kalite birimi ile eş güdüm içerisinde çalışır. j.ytü Otomotiv Anabilim Dalı personelin yapılan faaliyetlerin önemi ve bunların yönetim sisteminin hedeflerinin gerçekleştirilmesine nasıl katkıda bulunacağının bilincinde olmasını sağlar. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

10 Sayfa 10/18 YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı iletişim metotlarının ve araçlarının kullanımına ilişkin düzenlemeler, KYS kapsamında tanımlanmış ve P-02 İletişim Prosedüründe dokümante edilmiştir. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı yönetim sistemi YTÜ Rektörlüğü Kalite El Kitabı, prosedürler, talimatlar, formlar ve diğer dokümanlardan oluşur P-01 Doküman Kontrolü Prosedürü ile dokümanların güncelliği ve ilgili personele dağıtımı sağlanır. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Kalite politikası YTÜ Rektörlüğü tarafından yayınlanmış ve personele duyurulmuştur. Kalite hedefleri, yönetimin gözden geçirmesi toplantısında belirlenir ve güncellenerek kalite el kitabından ayrı olarak yayınlanır. Hedeflere ulaşarak sürekli iyileşme ve kaliteyi yükseltme amaçlanmaktadır. YTÜ Rektörlüğü ve YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Üst yönetimi, memnuniyetinin ve yasal şartların karşılanmasının önemini organizasyonun tamamına bildirmiştir. 4.Dokümantasyon Şartları 4.1.Dokümanların Kontrolü YTÜ nde kalite yönetim sisteminin gerektirdiği tüm dokümanların belirli kurallar doğrultusunda oluşturulması, dağıtımı, kontrolü ve gerektiği durumlarda revize edilerek sürekliliğinin sağlanması temel esastır. Bu amaçla, KYS Dokümantasyonunun oluşturulması ve yönetimine ilişkin belirli kurallar tanımlanmıştır. Tüm birimler, faaliyetleri sırasında kullandıkları tüm dokümanların bu kurallara uygun olarak kontrol altında tutulmasını ve yönetilmesini P-01 Dokümanların Kontrolü Prosedürü ile sağlarlar Kayıtların Kontrolü YTÜ nde, faaliyetlerin ilgili KYS dokümantasyonuna ve yasal mevzuata uygun olarak yürütüldüğünün objektif kanıtı olan ve faaliyetlerle ilgili sonuçları gösteren kayıtların ilgili personel tarafından oluşturulması ve etkin bir şekilde muhafaza edilerek gereken durumlarda kullanımı temel esastır. YTÜ nde oluşturulması gereken kayıtlar ile bunlara ilişkin sorumluluklar, ilgili KYS dokümantasyonunda belirtilmiştir. Tüm personel, KYS dokümantasyonunda belirtilen kayıtların eksiksiz olarak oluşturulmasını sağlarlar. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

11 Sayfa 11/18 Gerek elektronik ortamda, gerekse kağıt ortamında oluşturulan kayıtların, saklama süreleri boyunca zarar görmeden muhafaza edilmesi ve saklama süresi bitiminde düzenli olarak imha edilmesine ilişkin kurallar P-02 Kayıtların Kontrolü Prosedüründe tanımlanmıştır. 4.3.Taleplerin, Tekliflerin ve Sözleşmelerin Gözden Geçirilmesi YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı; taleplerin, tekliflerin veya sözleşmelerin gözden geçirilmesi için P-01 Satınalma Prosedürü ve kayıtlarının saklanması için P-02 Kayıtların Kontrolü Prosedürü kapsamında işlem yapmaktadır. 4.4.Deneylerin ve Kalibrasyonların Taşerona Verilmesi YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, laboratuvar yetersizliği ve skop eksikliği duyduğu durumlarda taşeron kullanmaktadır. Taşeron seçiminde işinde yeterli olan, ilgili standardın şartlarını sağlayan firmaları kullanmaktadır. Bu işlemler P-01 Satınalma Prosedürü kapsamında yapılmaktadır. 4.5.Hizmet ve Malzemelerin Satın Alınması YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, satın alma işlemleri için P-01 Satın alma prosedürü uygulamaktadır. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı diğer müşterilerin gizliliğinin korunmasının sağlanması kaydıyla, müşterilerle veya onların temsilcileri ile müşterinin taleplerini açıklığa kavuşturma ve yapılan işle ilgili olarak laboratuvarın performansını izleme konularında işbirliği yapar. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

12 Sayfa 12/18 5.Teknik Şartlar 5.1.Genel YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, deney sonuçlarının doğruluğunu güvenilirliğini sağlamak ve sürekli kılmak için gerekli tüm tedbirleri almayı kabul ve taahhüt eder. 5.2.Personel YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, tarafından deneyleri yapan, raporları hazırlayan personelin yeterliliğini "Personel CV lerinde" belirlemiştir. Personelin niteliği görev tanımlarında belirlenmiştir. Ayrıca YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, personel niteliğini arttırmak için eğitim ihtiyaçlarını belirler ve uygun eğitimleri P-01-Hizmet İçi Eğitim Prosedürü kapsamında düzenler. 5.3.Yerleşim ve Çevre Şartları YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, mevcut laboratuvarında yapılan deneyleri sonuçlarının doğru ve güvenilirliğini sağlamak için gerekli enerji kaynakları, aydınlatma ve çevre şartları da dahil her türlü altyapıyı sağlamış ve sürekliliğini taahhüt eder. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, uzmanları, laboratuvar içinde veya dışarıda yapılan deneylerde belirlenmiş olan prosedür ve talimatlara göre davranırlar. Laboratuvar yerleşim planı D-07 Otomotiv Anabilim Dalı laboratuar yerleşim planında belirtilmiştir. 5.4.Deney ve Kalibrasyon Metotları Ve Metodun Geçerli Kılınması Genel YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, uzmanları, deneyleri yürürlükteki otomotiv direktif ve regülasyonlarında belirtilen test metotlarına göre gerçekleştirir. Ölçüm belirsizlikleri ise D-08 İki Ve Üç Tekerlekli Araçların (L Kategorisi) Tip Onay Testlerinde Ölçüm Belirsizliğinin Belirlenmesi dokümanına göre düzenlenir Laboratuvarda Geliştirilen Metotlar YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, Laboratuvarında deneyler yürürlükteki direktif ve regülasyonlarda belirtilen metotlara göre yapılır. Bu nedenle bu madde kapsam dışı bırakılmıştır Standart Olmayan Metotlar YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, laboratuvarında deneyler yürürlükteki direktif ve regülasyonlarda belirtilen metotlara göre yapılır. Bu nedenle bu madde kapsam dışı bırakılmıştır. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

13 Sayfa 13/ Metotların Geçerli Kılınması YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı laboratuvarında deneyler yürürlükteki direktif ve regülasyonlarda belirtilen metotlara göre yapılır. Bu nedenle bu madde kapsam dışı bırakılmıştır Ölçme Belirsizliğinin Tayini YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, uzmanları, ölçme belirsizliğini tayin etmek için D-08 İki Ve Üç Tekerlekli Araçların (L Kategorisi) Tip Onay Testlerinde Ölçüm Belirsizliğinin Belirlenmesi dokümanını kullanır. İstenen toleransların dışında kalan ölçüm cihazları kırmızı bir bant ile işaretlenerek kullanımı engellenir Verilerin Kontrolü Hesaplama ve verilerin aktarımının sistematik olarak kontrolü T-(01-17) İki Ve Üç Tekerlekli Araçların Teknik Servisi Olarak YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Tip Onay Testlerinde Test Uygulama talimatları yöntemi ile sağlanır. 5.5.Cihazlar YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, deneylerin doğru bir şekilde yapılması için gereken bütün numune alma imkanlarına, ölçüm ve deney cihazlarına (numune alınmasını ve malzemelerinin hazırlanmasını ve veri işleme ve analizlerinin yapılmasını da içerecek şekilde) sahiptir. YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, daimi kontrolleri dışındaki cihazları kullanma ihtiyacı olduğunda, söz konusu cihazların bu standardın şartlarını karşıladığını kontrol eder. Cihazlar (numune alma için kullanılanlar da dahil) hizmete alınmadan önce kalibrasyonu yapılır ve kontrol edilir. Cihazlar, kullanım öncesinde kontrol ve gerekiyorsa kalibrasyonu yapılmalıdır. Cihazlar personel yeterlilik listesinde yer alan uzmanlar tarafından kullanılır. Özel cihazların kullanımı için üreticinin sunduğu cihaz kullanma kılavuzları dikkate alınır. Ölçme cihazları her kullanım sonrasında gerekli temizlik ve bakım yapılarak, bir sonraki kullanıma kadar güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Hatalı kullanıma veya aşırı yüklemeye maruz kalan, şüpheli sonuçlar veren veya hatalı veya belirlenen sınırların dışında olduğu anlaşılan cihazlar kırmızı bir bant ile işaretlenerek hizmet dışı bırakılır. YTÜ nde sunulan hizmetlerinin kalitesini etkileyen izleme, ölçme, muayene, test ve deney cihazları belirlenmiştir. Bu cihazlar, sürekli uygunluklarının sağlanması amacıyla kontrol altında tutulmakta ve P-05 Kalibrasyon Prosedürü kapsamında kalibrasyona tabi tutulmaktadır. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

14 Sayfa 14/ Ölçümlerin İzlenebilirliği Genel YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, deneylerde kullanılan bütün cihazların, kullanıma alınmadan önce Kalibrasyonu yapar ve ölçüm cihazlarının Kalibrasyonu için P-05 Kalibrasyon Prosedürü oluşturmuş ve sürekliliğini sağlamaktadır Özel Şartlar Kalibrasyon YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, Laboratuarında kalibrasyon hizmeti vermediği için bu madde kapsam dışı bırakılmıştır Deney YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, laboratuvarlarında, ilgili kalibrasyon belirsizliğinin deney sonuçlarının toplam belirsizliğine olan katkısının kabul edilebilir sınırlarda tutmak için, D-08 İki Ve Üç Tekerlekli Araçların Tip Onay Testlerinde Ölçüm Belirsizliğinin Belirlenmesi dokümanından yararlanır Referans Standartlar ve Referans Malzemeler YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, kalibrasyon hizmetini akredite olmuş kalibrasyon laboratuvarlarından temin ettiği için bu madde kapsam dışı tutulmuştur. 5.7.Numune Alma YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, yapacağı deney için numune alma işlemini YTÜ Kalite Kitabından belirtilmiş olan esaslar doğrultusunda yapar. 5.8.Deney Numunelerinin Taşınması ve Nakli YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, numunelerin taşınması ve naklini YTÜ Kalite Kitabından belirtilmiş olan esaslar doğrultusunda yapar. 5.9.Deney Ve Kalibrasyon Sonuçlarının Kalitesinin Güvencesi YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, deneylerin geçerliliğinin izlenmesi ve kalite kontrolü için aynı ve farklı metotlar kullanarak deneyleri tekrarlar, sonuçları karşılaştırır ve deney geçerliliğini sürekli takip eder Sonuçların Rapor Haline Getirilmesi Genel YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, tarafından yapılan her bir deneyin sonuçları, doğru, açık, kesin ve tarafsız olarak ve deney metotlarının bütün Özel talimatlarına uygun bir şekilde rapor haline getirilir. Raporlama (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

15 Sayfa 15/18 işlemi kontrolü T-(01-17) İki Ve Üç Tekerlekli Araçların Teknik Servisi Olarak YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Tip Onay Testlerinde Test Uygulama talimatları ve D-08 İki Ve Üç Tekerlekli Araçların Tip Onay Testlerinde Ölçüm Belirsizliğinin Belirlenmesi kapsamında yapılmaktadır Deney Raporları ve Kalibrasyon Sertifikaları YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, aksini yapmak için geçerli bir sebebi olmadıkça, her deney raporu F- 02-Test Raporu kullanılarak aşağıdaki bilgileri içerir. a) Laboratuvarın adı ve adresi, deney laboratuvarın adresinden farklı bir yerde yapıldıysa yeri, b) Deney raporunun özgün bir tanımlaması (mesela seri numarası gibi) ve sayfaların deney raporunun bir kısmı olduğunun anlaşılmasını sağlamak için her sayfanın üzerine bir yanılmama işaretinin konulması ve deney raporu son kısmının açık bir şekilde tanımlanması, c) Müşterinin adı ve adresi, d) Kullanılan metodun tanıtımı, e) Deneyi yapılan malzemelerin tarifi, durumu ve açık kimliği, f) Deney sonuçlarının geçerliliği ve uygulanması ile ilgili olmaları durumunda, deneyi yapılan malzemelerin laboratuvara kabul edilme tarihi ve deneyin yapılma tarihleri, g) Deney sonuçlarının geçerliliği ve uygulanması ile ilgili olmaları durumunda, laboratuvar veya diğer kuruluşlar tarafından kullanılan numune alma ve prosedürlerine yapılan atıf, h) Deney sonuçları, uygun olduğunda ölçü birimiyle birlikte, i) Deney raporunu imzalayan elemanların adları, görevleri ve imzaları veya eş değer tanıtımları, j) Duruma göre, sonuçların sadece deneyi yapılan malzemelerle ilgili olduğunu belirten bir beyana yer verilmesi Deney Raporları YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı tarafından hazırlanan deney raporları, Madde 'de verilen şartlara ek olarak, deney sonuçlarının yorumlanması için gerektiğinde aşağıdaki bilgileri içerir: a) Deney metodundan sapmalar, ekleme veya çıkarmalar, çevre şartları gibi Özel deney şartları hakkında bilgi. b) İlgili olduğunda, şartlara ve/veya şartnamelere uygunluk/uygunsuzluk durumunun beyanı. c) Uygulanabildiğinde, tahmin edilen ölçme belirsizliği hakkında bir ifade; deney sonuçlarının geçerliliği veya uygulanması ile ilgili olduğunda veya müşterilerinin talimatı öyle gerektiriyorsa veya belirsizliğin bir spesifikasyon sınırına uygunluğu etkilemesi durumunda belirsizlik hakkında bilginin verilmesi. d) Uygun ve gerekli olduğunda, görüşler ve yorumlar. e) Özel metotların, müşterilerinin veya müşteri gruplarının talep ettiği ek bilgi. Numune alma işleminin sonuçlarını içeren deney raporları, Madde ve Madde 'de verilen şartlara ek olarak, gerekli olduğunda deney sonuçlarının yorumlanması için aşağıdaki bilgileri içerir: a) Numune alma tarihi. b) Numune alınan maddenin, malzemenin veya ürünün belirgin bir kimliğinin verilmesi (imalatçısının adı, modeli veya tipi ve seri numarası, hangisi uygunsa). (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

16 Sayfa 16/18 c) Herhangi bir şemayı, çizimi veya fotoğrafı da içeren numune alma yeri. d) Kullanılan numune alma planına ve prosedürlerine yapılan atıf. e) Numune alma sırasında deney sonuçlarının yorumlanmasını etkileyebilecek çevre şartlarının ayrıntıları.-, f) Numune alma metodu veya prosedürü ile ilgili herhangi bir standart veya diğer spesifikasyon, dikkate alınan spesifikasyondan sapmalar, ekleme ve çıkarmalar Kalibrasyon Sertifikaları YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Laboratuvarları kalibrasyon hizmeti vermediğinden bu madde kapsam dışı bırakılmıştır Görüşler Ve Yorumlar Görüşler ve yorumlar, deney raporuna dahil edildiğinde, YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı Laboratuvarları beyan ettiği görüşlerin ve yorumların dayanaklarını doküman haline getirir. Görüşler ve yorumlar, deney raporuna ait görüşler ve yorumlar olduğu belirtilerek verilir Taşeronlardan Elde Edilen Deney Ve Kalibrasyon Sonuçları Taşeron kullanılması durumunda taşeron laboratuvarın cihazlarının kalibrasyon belgeleri rapor ekinde sunulur Sonuçların Elektronik Olarak İletilmesi YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı, deney sonuçlarının telefon, teleks, faks veya diğer elektronik veya elektromanyetik araçlarla bildirilmesi durumunda, bu standardın şartlarını sağlar Rapor Veya Sertifikaların Formatı YTÜ Otomotiv Anabilim Dalı nın, standart bir test rapor formatı mevcuttur Deney Raporlarında Ve Kalibrasyonda Yapılan Değişiklikler Bir deney raporunda, yayımlandıktan sonra yapılması gereken maddi tadilat Test ve Tip Onay Prosedürüne göre yapılır. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

17 Sayfa 17/18 6.Ölçme, Analiz ve İyileştirme 6.1.Memnuniyet ve Şikâyetlerin Değerlendirilmesi Müşterilerden hem olumlu hem olumsuz olan geri besleme bilgileri R3-620-P Yıldızlı Hat Sistem Prosedürü kapsamında 7/24 Yıldızlı Hat aracılığı ile değerlendirilir. Bu bilgiler, yönetim sistemini, deney ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek için analiz edilir ve yönetimin gözden geçirme toplantısında P-04 Stratejik Yönetim ve Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü kapsamında değerlendirilir. 6.2.Uygunsuzlukların Kontrolü YTÜ nde sunulan hizmetlerde ve bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan ürün ve altyapıda ortaya çıkabilecek uygunsuzluklar ve bu uygunsuzlukların ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetler ilgili KYS dokümantasyonunda tanımlanmış ve P-03 Uygunsuzluk, Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü kapsamında uygulanmaktadır. 6.3.Veri Analizi YTÜ, kalite yönetim sisteminin uygunluğunu ve etkinliğini göstermek ve kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesinin nerede yapılabileceğini değerlendirmek için uygun veriyi belirler, toplar ve analiz eder. KYS kapsamında tanımlanmış olan formlar kullanılarak oluşturulan kayıtlar, veri kaynaklarını oluşturur. Mevzuatın zorunlu kıldığı veya YTÜ KYS için gerek görülen raporlamalar, bunların hazırlanma ve yayınlanmasına ilişkin metotlar, ilgili KYS dokümantasyonunda ve iş akış süreçlerinde belirtilmiştir. 6.4.İyileştirme Sürekli İyileştirme YTÜ nde, oluşturulan kalite yönetim sisteminin sürekli olarak iyileştirilmesi, hizmet kalitesi ve öğrenci memnuniyetinin arttırılması esastır. YTÜ; kalite politikası, kalite hedefleri, denetim sonuçları, veri analizi, düzeltici ve önleyici faaliyetler ve yönetimin gözden geçirmelerini kullanmak yoluyla kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirmektedir Düzeltici Faaliyet YTÜ, tekrarını önlemek için uygunsuzlukların nedenini ortadan kaldırmak amacıyla, a) Uygunsuzlukların gözden geçirilmesi, b) Uygunsuzlukların nedenlerinin belirlenmesi, c) Uygunsuzlukların tekrarlanmamasını sağlamak için faaliyete olan ihtiyacın değerlendirilmesi, (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

18 Sayfa 18/18 d) Gerekli faaliyetin belirlenmesi ve uygulanması, e) Başlatılan faaliyetin sonuçlarının kayıtları, f) Başlatılan düzeltici faaliyetin gözden geçirilmesi için şartları belirlemiş ve P-03 Uygunsuzluk, Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü kapsamında uygulamaktadır Önleyici Faaliyet YTÜ, oluşmasını önlemek amacıyla potansiyel uygunsuzlukların nedenlerini ortadan kaldırmak için, a) Potansiyel uygunsuzlukların ve sebeplerinin tanımlanması, b) Uygunsuzlukların olmasını önlemeye yönelik faaliyete olan ihtiyacın değerlendirilmesi, c) Gerekli faaliyetin belirlenmesi ve uygulanması, d) Başlatılan faaliyetin sonuçlarının kayıtları, e) Başlatılan önleyici faaliyetin gözden geçirilmesi, için şartları belirlemiş ve P-03 Uygunsuzluk, Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü kapsamında uygulamaktadır. 6.5.İç Denetim YTÜ, kalite yönetim sisteminin, a) İlgili standart, mevzuat ve oluşturulan kalite yönetim sistemi şartlarına uyup uymadığını, ve b) Etkin uygulanıp uygulanmadığını ve devamlılığın sağlanıp sağlanmadığını belirlemek üzere planlı aralıklarla iç denetimler yapmaktadır. Denetim programı, planlanması ve yürütülmesi, sonuçların raporlanması ve kayıtların muhafaza edilmesi ilgili KYS dokümantasyonunda P-01 KYS İç Denetim Prosedürü ile tanımlanmıştır. 6.6.KYS Süreçlerinin İzlenmesi ve Ölçülmesi YTÜ, kalite yönetim sistemi süreçlerinin izlenmesi ve uygulanabilen durumlarda ölçülmesi için uygun metotları belirlemiş ve uygulamaktadır. Süreçlerin, tanımlanmış kurallara uygun olarak çalışması, ilgili süreç sorumlusu birim yöneticileri tarafından sürekli olarak izlenir. Herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, ilgili prosedürlere göre düzeltici faaliyetler başlatılır ve gerçekleştirilir. Bununla birlikte, KYS süreçlerinin etkin çalışması durumunda ulaşılması hedeflenen iş sonuçları, stratejik planlama ve birimlere ait kalite hedefleri kapsamında belirlenmiş ve düzenli olarak ölçülmesi ve raporlanması için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. (Form No : F-01;: ; Revizyon:00)

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 02.07.2018 İlk yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Kalite Yönetim Sistemi politika, hedef ve iş akışlarındaki

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI İlk Yayın Tarihi : 2.0.201 No :.. Tarihi : Sayfa No :1 12 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: OE-BKYS-EK Madde ve TS EN ISO 91:2 Madde ve Tarihi Bölüm Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - Tarihçe - 1 1 1.

Detaylı

İç Tetkik Soru Listesi

İç Tetkik Soru Listesi Std. Mad. Soru 4.1 1 Kalite Yönetim Temsilciliği İçin Sorular Sorular E / H Bulgular Kalite Yönetim Sistemi için ihtiyaç duyulan prosesler, proseslerin sırası ve birbirleriyle etkileşimleri belirlenmiş.

Detaylı

Entepe Sağlık ve İş Güvenliği Hizmetleri Tic. Ltd. Şti

Entepe Sağlık ve İş Güvenliği Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Entepe Sağlık ve İş Güvenliği Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Seher ALTUN Onay: Genel Müdür Necati ALOĞLU : 2 / 13 BÖLÜM 2. İÇİNDEKİLER Bölüm Konu Referans Standart - KAPAK - - İÇİNDEKİLER - 1. AMAÇ, KAPSAM VE

Detaylı

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Dr. Yıldırım CESARETLİ 1 Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Mevzuat 2 Biyosidal Ürünler Yönetmeliği 31.12.2009 tarih ve 27449 sayı 4. Mükerrer Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER 1 / 5 3. 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bu el kitabı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün eğitimöğretim, analiz ve danışmanlık faaliyetlerine yönelik kalite yönetim sistemini

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili süreçleri tanımlamak, İKS nin uygunluğunu gözden geçirmek amacıyla yürütülecek

Detaylı

I S O :

I S O : H E R Ş E Y KO L AY O L M A DA N Ö N C E ZO R D U R I S O 9 0 0 1 : 2 0 0 8 FAT İ H S U LTA N M E H M E T VA K I F Ü N İ V E R S İ T E S İ K A L İ T E YÖ N E T İ M S İ S T E M İ Ç A L I Ş M A L A R I K

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Performans değerlendirme Altınbaş Üniversitesinde idari ve destek hizmetler kapsamında uygulanan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin

Detaylı

MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 9001:2000 KALİTE EL KİTABI

MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 9001:2000 KALİTE EL KİTABI KEK 00.00.08 00 1 / 10 MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 90012000 KALİTE EL KİTABI 23 SAYFADIR 00.00.2008 HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DEKAN Prof.Dr.Mehmet AKALIN REVİZYON SAYFASI MARMARA

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE:

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: İlk Yayın :26.0.2017 No : : Sayfa No :1 6 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: TS EN ISO 91:2 Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - 1 Tarihçe - 1 1. Onkoloji Enstitüsü Sistemin nin Amaç Ve Kapsamı 2. Atıf

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ndeki kalite güvence sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Fakülte içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri

Detaylı

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PR09/KYB Sayfa No: 1/7 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; kalite

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ -KALİTE EL KİTABI- 70-000-E-01 15.03.2012 Revizyon : 00 Sayfa 1/25 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 15.03.2012 İlk yayın (Form No : 70-000-F-01; : 01.03.2012;

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ Kalite Yöneticisi Dök.No KAİM.İKS.FRM.081 Sayfa No 1/ 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9.1. İZLEME, ÖLÇME, ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 9.1.1. Genel İşletme aşağıdaki konularda ne yapacağına karar verir ve uygulamaya alır: 1. Hangi konular izleme listesine

Detaylı

KALİTE TETKİKÇİLERİNE KLAVUZ AMAÇLI SORU LİSTESİ

KALİTE TETKİKÇİLERİNE KLAVUZ AMAÇLI SORU LİSTESİ Sayfa No: / 8 Yayın No: 0 4--) GENEL ŞARTLAR... 4.. 6. 7. 8. Bu standardın öngördüğü şartlara uygun olarak bir kalite yönetim sistemi oluşturulmuş, dokumante edilmiş, uygulanmış, sürekliliğini sağlanmış

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARI

İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARI KALİTE EL KİTABI İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Adres: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Köprü 1. Kat, Oda No:109-110 Telefon: +90 312 210 33 57

Detaylı

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7.

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7. BÖLÜM-01 KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO Bölüm 1 Müşteri İle İlişkili Prosesler 10/19 7.2 İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/19 7.3 Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma

Detaylı

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALİTE EL KİTABI

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALİTE EL KİTABI YD-001 01.01.2017 Revizyon No: 2 Revizyon Tarihi: 01.05.2018 Toplam Bölüm Sayfa Sayısı: 29 Manisa 2018 Sayfa 1/29 İÇİNDEKİLER Önsöz 0. Giriş 0.1 Genel Tanıtım 0.2 Kalite Yönetim Prensipleri 1. Kalite Yönetim

Detaylı

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi,

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi, Sayfa No 1/10 2.1. Yükümlülük Beyanı AVRASYA TTM Laboratuarı yürütme yetkisine sahip yönetimi, yaptığı işte ve ürettiği analiz sonuçlarının raporlanmasında tamamen bağımsızdır. Bu kapsamda Avrasya TTM

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası Akreditasyon

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Gaziantep Üniversitesi nin Kalite Yönetim Sisteminin (KYS)

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönergenin amacı; Akdeniz Üniversitesi birimlerinde; iç ve dış paydaşların gereksinim ve beklentilerini dikkate alarak hizmetlerin değerlendirilmesine,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ -KALİTE EL KİTABI- EK-001 01.11.2013 Revizyon : 03 Sayfa 1/26 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 15.03.2012 İlk yayın 01 27.04.2012 KYS Kapsamında Güncelleme

Detaylı

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REV. 4 TEMMUZ 2013 MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ HAZIRLAYANLAR : Ayfer KÖSE......TARİH: TEMMUZ 2013 EYS Şefi ONAYLAYANLAR : Dursun TEDİK..TARİH: TEMMUZ 2013 Kalite Müdürü

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 06 Yürürlük Tarihi: 08.01.2011 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, KTO Karatay Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Üniversite içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri tanımlamak, Kalite

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Ahi Evran Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, kodlanması, onaylanması, yayınlanması ve dağıtılması, güncellenmesi ve/veya

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SİVİL HAVACILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SİVİL HAVACILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sayfa No : 1/5 1 AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Sisteminin ve teknik faaliyetlerinin etkinliğinin ve iyileştirilmesinin sağlanması

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi (KYS) İç Denetimlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve raporlanması için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür;

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ INSPEGO da verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ PR18/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ PR18/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR18/KYB Sayfa No: 1/4 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı Daire Başkanlığında; müşteri taleplerine

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1. PR06/KYB Sayfa No: 1/3 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı Kalite Yönetim

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, kodlanması, onaylanması, yayınlanması ve dağıtılması,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 19.03.2013 İlk Yayın. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ eğitim öğretim hizmetlerinin tasarlanması ve geliştirilmesiyle ilgili yöntemi açıklamaktır.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010

TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD Sayfa 1/5 ICS 13.020.10 TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010 Bu ek, CEN tarafından kabul edilen EN ISO 14001: 2004/AC: 2009 eki esas alınarak TSE Çevre İhtisas Grubu nca

Detaylı

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İŞ HİJYENİ LABORATUVARLARINDA MEVZUAT İLE KALİTE SİSTEMLERİ İLİŞKİSİ KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ŞUBAT 2015 BİLGİLENİDRME TOPLANTISI

Detaylı

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren kuruluşlar için genel

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Yönetim anlayışındaki değişimler "önce insan" anlayışıyla şekillenen, müşteri odaklı, süreçlerle yönetilen,

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE EL KİTABI EK-001 15.05.2014 Revizyon:01 Sayfa 1/24 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 15.05.2014 İlk yayın 01 26.08.2016 2. KYS Kapsamından eğitim-öğretim

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir?

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? Etkili bir yönetim sisteminin, nasıl kurulabileceği, dokümante edilebileceği ve sürdürülebileceği konusunda yol göstermek, firmalar arasında güven ortamı yaratmak;

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

KALİTE TETKİKÇİLERİ İÇİN KILAVUZ AMAÇLI ISO 9001 SORU LİSTESİ

KALİTE TETKİKÇİLERİ İÇİN KILAVUZ AMAÇLI ISO 9001 SORU LİSTESİ 1 GENEL ŞARTLAR Bu standardın öngördüğü şartlara uygun olarak bir kalite yönetim sistemi oluşturulmuş, dokumante edilmiş, uygulanmış, sürekliliğini sağlanmış ve bunun etkinliğini sürekli iyileştirilmekte

Detaylı

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ DAĞITIM YERİ NO TARİHİ Güncelleyen Kişi : YN: Yönetim TK: Türkak İN: İntranet Form Güncelleme Tarihi : FORM NO: F20 İlk Yayın Tarihi :01.10.2014 Revizyon No/Tarih: / Sayfa.../... DAĞITIM YERİ NO TARİHİ

Detaylı

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU 583 DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU Şahin ÖZGÜL ÖZET Deney veya kalibrasyon laboratuarları kendi sözcük dağarcıklarını özenle

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ Sayfa no 1 1. AMAÇ Bu prosedür, GAÜN Müdürlüğünde uygulanan Kalite Yönetim Sistemlerinin doğru şekilde işletilmesi ve sistem gerekliliklerini karşılaması konusunda sürekli uygunluğunun, yeterliliğinin

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. OMEKS Sertifikasyon bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney sonuçlarına

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. CERTIFER bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 ve TS EN ISO/IEC 17065 standardları kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney

Detaylı

KURULUŞ, AMAÇ, BAĞLAM, KAPSAM

KURULUŞ, AMAÇ, BAĞLAM, KAPSAM Sayfa 1/5 Kurum Profili Daha önce 19 Mayıs Üniversitesi ne bağlı olarak kurulan Çorum 03.07.1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Gazi Üniversitesi ne bağlanmıştır. Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 18.11.1999

Detaylı

KURULUŞ AMAÇ BAĞLAM KAPSAM. A. KURUM Profili. B. Yönetim Sistemi İle İlgili İç -Dış Hususlar İç Hususlar

KURULUŞ AMAÇ BAĞLAM KAPSAM. A. KURUM Profili. B. Yönetim Sistemi İle İlgili İç -Dış Hususlar İç Hususlar Sayfa 1/5 A. KURUM Profili 11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 2809

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ 1 KALĠTE YÖNETĠMĠ Bayram ERTEM Makine Mühendisi 2 TEMEL KALĠTE KAVRAMLARI Kalite nedir? Müşteri beklentilerini karşılayabilme derecesi, Bir ürün veya hizmetin belirlenen veya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE EL KİTABI ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TANDOĞAN YERLEŞKESİ T: F:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE EL KİTABI ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TANDOĞAN YERLEŞKESİ T: F: ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TANDOĞAN YERLEŞKESİ T: 0312 212 60 40 F: 0312 222 29 74 www.ankara.edu.tr Sıra No Rev. Tarihi Rev. No 1 -------- 00 Yeni yayınlanmıştır. 2 01.08.2017

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ DSB de verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI İLETİŞİM PROSEDÜRÜ PR11/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI İLETİŞİM PROSEDÜRÜ PR11/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR11/KYB Sayfa No: 1/4 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığında iç (yatay/dikey)

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI TPLAM : 3 AY ICTSERT LIK & ABC A.Ş. FİRMASI SİSTEMİ KURULUMU LIK TPLAM HİZMET GÜNÜ: 3 AYLIK Ç İÇERİSİNDEN TPLAM 19 ADAM/GÜNLÜK HİZMET 1 ADAM/GÜN = 1 adam/ hizmet, 1 danışmanın proje için sunduğu 6 saatlik

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI YÜRÜRLÜLÜK TARİHİ : 19.09.2014 2014 ANKARA Sayfa No 1/14 İçindekiler Bakanlık Tanıtımı 3 1.Amaç, Kapsam ve Hariç Tutma 4 1.1. Amaç 4 1.2. Kapsam 4 1.3. Hariç Tutma 4 2.Referans

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR)

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR) Yayın i 04.05.2009 Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015)

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) NELER GETIRDI www.sigmacenter.com.tr www.sigmaakademi.com Kalite Yönetim Sistemi; o bütün dünyada kalitenin ortak dilidir o diğer yönetim sistemlerinin temelini oluşturur

Detaylı

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR?

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR? ISO 9001 NEDİR? ISO 9001, tüm imalat ve hizmet şirketleri için hazırlanmış olan ve Kalite Yönetim Sistemi nin gereklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Kurumun mal veya hizmet üretimindeki tüm

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR17/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında deney hizmetleri

Detaylı

C. Yönetim Sistemi İle İlgili Taraflar ve Bunların Şartları

C. Yönetim Sistemi İle İlgili Taraflar ve Bunların Şartları Sayfa 1/4 A. Kurum Profili Türkiye de Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) na bağlı üniversitelerde Uzaktan Eğitim (UE) ile önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeylerinde programların açılması ve derslerin Uzaktan

Detaylı

1-AMAÇ: Hastanemizde kalite politikasını, uygulamalarını ve ilkelerini tüm personele iletmek etkili bir kalite sistemini tanımlamak ve hayata geçirmek

1-AMAÇ: Hastanemizde kalite politikasını, uygulamalarını ve ilkelerini tüm personele iletmek etkili bir kalite sistemini tanımlamak ve hayata geçirmek KKY01-KALİTE YÖNETİM BİRİMİNİN YAPISI A- KALİTE YÖNETİM TALİMATI KALİTE YÖNETİM Sayfa No 1/8 1-AMAÇ: Hastanemizde kalite politikasını, uygulamalarını ve ilkelerini tüm personele iletmek etkili bir kalite

Detaylı

KURULUŞ AMAÇ BAĞLAM KAPSAM

KURULUŞ AMAÇ BAĞLAM KAPSAM A. Kurum Profili Enstitümüz, 17 Mart 2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi ve 2547 Sayılı YÖK Teşkilatı Kanununun Ek 66 ncı maddesi ile kurulmuştur. Hemşirelik Anabilim Dalı, Hemşirelik Yüksek

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ TANITIM KİTAPÇIĞI BİRİMİN TANITIMI Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ nün Talimatıyla 2013 Tarihinde kurulan Birimimiz 1 Yönetim Temsilcisi, 1 Koordinatör,

Detaylı

Kalite Sistemleri ve Yönetimi. Yılmaz ÖZTÜRK

Kalite Sistemleri ve Yönetimi. Yılmaz ÖZTÜRK Kalite Sistemleri ve Yönetimi Yılmaz ÖZTÜRK B TS-EN ISO 9000 Ne Değildir? Ø Kaliteyle ilgili tüm problemleri çözmez Ø Neyin yapılacağını söyler, nasıl yapılacağını değil Ø Etkin bir Kalite Yönetim Sistemi

Detaylı