1. DÖNEM KONU DAĞILIMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. DÖNEM KONU DAĞILIMLARI"

Transkript

1 OCAK 2016 ARALIK 2015 KASIM 2015 EKİM 2015 EYLÜL Ocak Ocak Ocak Aralık Ocak Aralık Aralık Aralık Kasım Aralık Kasım Kasım Kasım Kasım Ekim Ekim Ekim Ekim Eylül Ekim DÖNEM DAĞILIMLARI Sesin Özellikleri ve Kullanım Tekniği Sesi Etkili Kullanma İstiklâl Marşı Koro ve Çalgı Topluluğu Yönetimi Hız, Gürlük ve Anlatım Terimleri İstiklâl Marşı Aralıklar İstiklâl Marşı Ölçü Kavramı (Bileşik Ölçüler) Atatürk ün Sevdiği Şarkı ve Türküler Ölçü Kavramı (Basit Ölçüler) Tonalite Ezgilerde Atatürk Ölçü Kavramı Atatürk ve Müzik Majör ve Minör Akorlar Marşlarımız Türk Halk Müziği Şarkı ve Türkülerde Atatürk Aralıklar Geleneksel Türk Müziği Akor ve Kadans Ozanlarımız ve Halk Müziğimiz Müzik Tarihi Geleneksel Türk Müziği Güncel ve Popüler Müzikler Ülkemiz Müzik Türleri Ezgi Tamamlama Geleneksel Türk Müziği Yarıyıl Tatili (25 Ocak 2016 Pt - 5 Şubat 2016 C)

2 HAZİRAN 2016 MIS 2016 NİSAN 2016 MART 2016 ŞUBAT Haziran Haziran Mayıs Haziran Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Nisan Nisan Nisan Nisan Mart Nisan Mart Mart Mart Şubat Mart Şubat Şubat Şubat DÖNEM DAĞILIMLARI Anahtar Kavramı Aralıklar Müzik Tarihi Marşlarımız Aralıklar Tonalite Tonalite Ölçü Kavramı (Aksak Ölçüler) Cumhuriyet Dönemi Besteci ve Yorumcuları Müzikte Çok Seslilik ve Form Bilgisi Müzikte Çok Seslilik Farklı Sanat Dallarında Müzik Türk ve Dünya Çalgıları Deşifre Müzik Tarihi Geleneksel Türk Müziği Türk Halk Müziği Marşlarımız Gençlik Konulu Şarkılar Çok Sesli Eserler Çalgı Yapımı Müzik Formları Sergileme Dünya Müzikleri Müzik Formları

3 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 EYLÜL 2015 EKİM Eylül - 2 Ekim Ekim Sesin Özellikleri ve Kullanım Teknikleri Hız, Gürlük ve Anlatım Terimleri A1. Sesi tekniğine uygun olarak kullanır. B1. Sesin Temel Özelliklerini kullanır. A2. Eserleri hız, gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak seslendirir. B2. Dinlediği eserlerde hız, gürlük ve anlatım terimlerini fark eder. tahta tahta Gösterme- Yaptırma Anlatım Ses materyalleri Gösterme- Yaptırma Anlatım A1. Öğrencilere; nefes, vücut yumuşaklığı rahatlığı, dil-konuşma ana ögeleri hakkında bilgi verilir. Bu bilgiler staccato ve legato tekniklerle s konsonu kullanarak nefes çalışmaları, sa, se, si, so, su, ya, ye, yi, yo, yu vb. hecelerle yapılan ses açma çalışmalarıyla ve vücut yumuşaklığı için yapılabilecek hareketlerle desteklenir. Sesin kullanımı, konuşmada ve şarkı söylemede farklılık gösterdiğinden sesin doğru teknikle kullanımını vurgulayan çalışmalar yapılır. Ses açma çalışmalarında ses türüne göre ses sınırlarının aşılmamasına dikkat edilmeli ve ses açma çalışmalarında klavyeli bir çalgıdan yararlanılmalıdır. B1. Öğretmen sesin temel özelliklerini (sesin yüksekliği, gürlüğü, niteliği ve süresi) içeren bilgileri açıklar. İnsan sesi ve farklı çalgı seslerinin özelliklerini yansıtan ses kayıtlarını dinletir. Öğrencilerin sesin temel özelliklerine dikkatleri çekilerek yorum yapmaları istenir. A2. Hazırlanmış eser, öğrenciler tarafından terimlere uymadan seslendirilir. Eser ikinci kez öğretmen tarafından seslendirilir. Öğrenciler, öğretmenin yaptığı seslendirme sırasında kullanılan terimleri işaretler. Öğretmen, bu seslendirmeler arasında farka dikkat çekerek öğrencilerden eseri, terimlere uygun olarak seslendirmelerini ister. Öğrencilerin tanımadığı terim ve işaretler hakkında bilgiler verilmelidir. B2. Öğrencilerden seçilen eseri ya da eserleri, öğrendikleri hız, gürlük ve anlatım terimlerine dikkat ederek dinlemeleri istenir. Dinletinin sonunda terimleri ayırt etmeleri sağlanır.

4 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 EKİM Kasım Ekim 2015 İstiklâl Marşı Ölçü Kavramı (Basit Ölçüler) A3. İstiklal Marşı nı nefes yerlerine dikkat ederek söyler. C2. Basit ölçüleri kavrar. E3.Dağarcığındaki basit ölçülerde yazılmış eserlere uygun ritim eşliği oluşturur. tahta tahta Derste kullanılabilecek ritim çalgıları Anlatım Gösterme- Yaptırma Yaratma-üretme yolu ile müzik öğretimi İstiklal Marşı nın ilk iki kıtasının sözleri tahtaya yazılır. Sözler üzerinde nefes yerleri belirtilir. Öğrencilerden, diyafram nefesi kullanarak ve nefes yerlerine dikkat ederek İstiklal Marşı nı söylemeleri istenir. Öğretmenin elinde İstiklal Marşı nın ses kaydı ve/veya piyano eşliği bulunmalıdır. C2. 2/4 lük, 3/4 lük ve 4/4 lük ölçülerden oluşan tartım çalışmaları yaptırılır. Bu ölçülerde yazılmış çalışma yaprakları hazırlanarak eksik bırakılan ölçü sayısının, nota değerlerinin ve ölçü çizgilerinin öğrenciler tarafından tamamlanması istenir. 2/4 lük, 3/4 lük ve 4/4 lük ölçülerin vuruşları yaptırılmalıdır. E3. Tartım kalıpları hatırlatılarak, öğrendiği eserlere uygun ritim eşliği yazma-uygulama etkinlikleri düzenlenir. Yazılacak ritim kalıpları öğrenilmiş süre değerlerinden oluşmalıdır. Öğrencilerle yazdıkları ritimleri çalmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. KASIM Kasım 2015 Atatürk ve Müzik D7. Atatürk ün güzel sanatlara ve güzel sanatlar içinde müziğe verdiği öneme sözlerinden örnekler sunar. D8. Atatürk ün müzik görüşleri doğrultusunda yapılan çalışmaları ve sağlanan gelişmeleri tanır. tahta Kaynak materyaller Soru-Cevap Tartışma Öğrencilerden, Atatürk ün müzikle ilgili sözleri ve güzel sanatlara verdiği önemi araştırarak sunum yapmaları istenir. Atatürk ün müzikle diğer güzel sanatlar arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirdiği vurgulanır. [!] Atatürk ün müzik ve sanat hakkında söylediği sözler yazılarak önemli günlerde ve haftalarda okul panolarında sergilenmesi sağlanmalıdır. Öğrencilerden, Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar müzik alanında yapılan çalışmaları ve gelişmeleri araştırarak bu alanda ulaşabilecekleri resim, fotoğraf, belge, ses ve görüntü kayıtlarından yararlanarak sunum yapmaları istenir.

5 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 ARALIK Kasım-11 Aralık Aralık 2015 Marşlarımız Geleneksel Türk Müziği D6. Millî bilinç kazandıran marşları tanır. A10. Türk müziğine ait makamsal eserleri seslendirir. C6. Türk müziği ses sistemini tanır. C7. Türk müziği usullerinin vuruşlarını tanır. D2. Türk müziği tarihi hazırlık döneminin genel özelliklerine örnek verir. D5. Türk sanat müziği biçimlerini (form) tanır. Yurt sevgisi, millî birlik, bayrak sevgisi, Atatürk sevgisi, Kurtuluş Savaşı ve hürriyet konularını içeren marşlar seçilir. Bu marşların notaları ve sözlerinin yazılı olduğu çalışma yaprakları hazırlanarak öğrencilere dağıtılır. Önemli gün ve haftalarda öğrenilen marşlar söylenir. Öğrenilen marşlar sesin kullanım tekniği, hız, gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak söyletilmelidir. Belirli, günlerde ve haftalarda bu marşlar seslendirilmelidir. A10. Öğretmen tarafından seçilen buselik, rast, kürdi makamlarında bestelenmiş örnek eserler dinletilir. Dinletilen eserlerin seslendirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. Buselik, rast, kürdi makam dizilerinin özellikleri verilmelidir. C6. Türk müziğinde kullanılan ses değiştirici işaretler gösterilir. Türk müziği ses sistemini ve işaret tablosunu tanımaya yönelik çalışmalar yapılır. Öğretmen koma nın tanımını vermelidir. C7. ya iki çizgi çizilir. Usul vuruşlarında üstteki çizginin sağ elle, alttaki çizginin sol elle vurulacağı, kuvvetli zamanın sağ elde düm hecesiyle, zayıf zamanın sol elde tek hecesiyle söyleneceği vurgulanır. Örnek eser/eserler seçilerek öğrencilerden seslendirme çalışmaları yaparken vuruşları uygulamaları istenir. Öğretmen, Türk müziğinde kullanılan 2/4 lük nim sofyan, 3/4 lük semai, 4/4 lük sofyan usullerini vermelidir. Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyine göre 5/8 lik Türk aksağı, 6/8 lik yürük semai, 7/8 lik devri turan ve devrihindi, 8/8 lik müsemmen ve düyek, 9/8 lik raks aksağı ve 10/8 lik curcuna usulleri de verebilir. D2. Öğrencilerden, Türklerin tarih öncesi çağlardan 18.yy. a kadar gelen müzik yaşantılarıyla ilgili araştırma yaparak elde ettikleri bilgilerle sunum yapmaları istenir. D5. Türk sanat müziğinin sözlü (şarkı, beste, mehter, semai vb.), sözsüz-saz (taksim, peşrev, saz semai, oyun havası vb.) eserlerinin açıklamalarının olduğu çalışma yaprakları öğrencilere dağıtılır. Bu biçimlerde (formlarda) yazılmış eserlerin kayıtlarından yararlanılarak tanımaya yönelik açıklamalı dinleti etkinliği düzenlenir. Öğretmen örnek eserler ile ilgili ses kayıtlarını hazır bulundurmalıdır.

6 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 Konu ile ilgili görseller OCAK Aralık Ocak Ocak 2016 Müzik Tarihi Ülkemiz Müzik Türleri B3. Uluslararası sanat müziği tür-biçimlerini dinlemeye istekli olur. D1. Müzikte İlk Çağ, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinin genel özelliklerini açıklar. A8. Ülkemiz müzik türlerinden örnekler seslendirir. D3. Ülkemizdeki müzikleri türlerine göre sınıflandırır. Araştırma - İnceleme Araştırma - İnceleme B3. Uluslararası sanat müziğinin seçkin örneklerinden oluşan açıklamalı dinleti etkinliği düzenlenir. D1. Öğrencilerden, İlk Çağ, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerindeki müziğin gelişimi hakkında; Toplumsal gelişim ve değişimleri, Bilim ve sanattaki genel yaklaşımları, Sanat kollarının ve müzik sanatının gelişim ve etkileşimini, araştırmaları ve elde ettiği bulguları arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. Bu dönemlerin önemli bestecileri tanıtılarak eserlerinden örnekler dinletilir. A8. Öğrencilerden ülkemizde var olan müzik türlerinden birer örnek vermelerini ve bu türler arasındaki farkları söylemeleri istenir. Daha sonra hazırlanan halk türküleri, makamsal şarkılar, popüler şarkılar vb. eserlerden oluşan notalar öğrencilere dağıtılır. Eserlerin deşifresi yapılarak türüne uygun seslendirme etkinlikleri düzenlenir. D3. Öğretmen, öğrencilere dinledikleri müzik türlerini sorarak gelen dönütleri tahtaya yazar. nın bir bölümüne müzik türlerini sınıflandırarak (Türk halk müziği, Türk sanat müziği, uluslararası sanat müziği, popüler müzik vb.) şemalandırır. Bu türler hakkında kısa bilgi verilerek öğrencilerden dinledikleri müziklerin hangi türe ait olduğunu belirlemeleri istenir. Öğretmen ülkemizdeki müzik türlerinden oluşan (Türk halk müziği, Türk sanat müziği, uluslararası sanat müziği, popüler müzik vb.) ses kayıtları bulundurarak örnek dinleti yapmalıdır Ders Yılı 1.Döneminin Sona Ermesi Yarıyıl Tatili 25 Ocak 2016 Pazartesi - 05 Şubat 2016 Cuma Ders Yılı 2.Döneminin Başlaması 08 Şubat 2016 Pazartesi

7 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 MART 2016 ŞUBAT - MART 2016 ŞUBAT Mart Şubat - 4 Mart Şubat 2016 Anahtar Kavramı Aralıklar Tonalite C1. Müzikte kullanılan anahtarları tanır. C3. İkili ve üçlü yatay aralığı tanır. C4. İkili ve üçlü dikey aralığı tanır. E1. Yatay aralıklardan ezgi oluşturur. A7. Majör-minör tonalitelerden oluşan eserler seslendirir. C5. İki diyezli ve iki bemollü majör-minör tonaliteleri tanır. Yaratma-üretme yolu ile müzik öğretimi Gösterme - Yaptırma Öğretmen, müzikte kullanılan anahtarlara neden ihtiyaç duyulduğunu ve bu anahtarların hangi amaçla kullanıldığını açıklayarak bilgi verir. ya anahtarların şekilleri çizilerek tanıtılır. Notaların, farklı anahtarlar kullanarak farklı isimler aldıkları belirtilerek öğrencilerin dizek üzerinde anahtarları tanımalarına yönelik çalışmalar yapılır. Sol, fa ve do anahtarları verilmelidir. C3. İki sesin art arda tınlamasından oluşan aralığın yatay (melodik) aralık olduğu belirtilir. Öğrencilere, seslerin yüksekliklerini ayırt etmelerine yönelik uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerden verilen seslerin üzerine büyük ikili (B 2 li), küçük ikili (K 2 li), büyük üçlü (B 3 lü) ve küçük üçlü (K 3 lü) aralıkları yazmaları istenir. Öğretmen, öğrencilere aralıkların özelliklerini (büyük aralık, küçük aralık, artık aralık) açıklamalıdır. Öğretmen, seslerin yüksekliklerini duyurmak üzere piyano/elektronik org vb. klavyeli çalgılardan yararlanabilir. C4. İki sesin aynı anda tınlamasından oluşan aralığın dikey (armonik) aralık olduğu belirtilir. Öğretmenin vereceği sesler üzerine, öğrencilerin istenen aralıkları (B 3 lüye kadar) yazmaları istenir. Klavyeli bir çalgıyla çalınacak aralıkları duyma çalışmaları yapılır. E1. Bildiği yatay aralıklar ve ritim kalıplarını kullanarak ezgi oluşturmaları istenir. Oluşturulan ezgileri seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. A7. Öğretmen, majör-minör tonalitelerde (iki diyezli ve iki bemollü) yazılmış eserlerden oluşan çalışma yapraklarını öğrencilere dağıtır. Eserin tonalitesini duyurmak/hissettirmek için dizisi ve arpeji seslendirilir. Eser öğretmen tarafından çalınır ve deşifresi yaptırılarak seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. C5. Öğretmen tahtaya re ve si dizisi yazarak öğrencilerden değiştirici işaretleri kullanıp majör-minör dizileri oluşturmalarını ister. İki diyez alan (fa#, do#) dizinin re majör, ilgili minörünün si minör olduğu, iki bemol alan (si, mi ) dizinin sib majör, ilgili minörünün sol minör olduğu açıklanır. Bu diziler çıkıcı, inici ve arpej olarak seslendirilir. Öğretmen, armonik ve melodik minör dizilerinin özelliklerini de açıklamalıdır.

8 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 9 MART 2016 NİSAN Mart - 1 Nisan Nisan 2016 Müzikte Çok Seslilik ve Form Bilgisi Deşifre A4. Kanon seslendirmeye istekli olur. A6. İki sesli eserleri seslendirir. C8. İki ve üç bölümlü biçimleri ayırt eder. Nota Örnekleri Gösterme Yaptırma A5. Müzikte deşifre yapar. A4. Öğrencilere Daha önce seslendirdiğiniz kanon var mı? Örnekleyebilir misiniz?, Adlarını hatırlıyor musunuz? şeklinde sorular sorarak konuya dikkat çekilir. Hatırladıkları kanonlardan örnekler sunmaları istenir. Öğretilecek kanon önce unison daha sonra da iki gruba ayrılarak seslendirme çalışmaları yapılır. İki sesli kanonlar seçilmelidir. A6. Öğrencilerin seviyelerine uygun iki sesli eserler seçilir. Sınıf ikiye ayrılarak iki sesli eserleri seslendirme çalışmaları yapılır. Öğretmen, yatay ve dikey çok seslilik hakkında bilgi vermelidir. C8. İki ve üç bölümlü (AB ve ABA) biçimlerden oluşan eser/eserler dinletilir. Öğrencilerden hazırlanan çalışma yaprağındaki eser/ eserler üzerinde AB ve ABA biçimlerindeki A ve B bölümlerini farklı renklerle işaretlemeleri istenir. Müzik eserlerinin yapısal özellikleri (motif, cümle, dönem) hakkında bilgi verilmelidir. W. A. MOZART ın Küçük Bir Gece Müziği 3. bölüm (menuet) dinletilebilir. Öğrencilerden deşifre sözcüğünün ne anlama geldiğini araştırmaları istenir. Dönütlere uygun olarak müzikteki deşifreye dikkat çekilir. Deşifrenin bir eserin ilk kez seslendirmeden önce daha az hatayla gereksiz zaman kaybını önlemek için yapılan bir çalışma olduğu açıklanır. Öğrencilerin seviyelerine uygun örnek eser üzerinde deşifre çalışmaları yapılır. Deşifre yapılacak eserler 9. sınıf öğrencilerinin hazır bulunuşluk düzeyine uygun olmalıdır. Öğretmen, deşifre yaptırırken ölçü sayısı, ritmik yapılanma, ses değiştirici işaretler, hız, gürlük, anlatım terimleri ve aralıkların önemini vurgulamalıdır. NİSAN - MIS Nisan-6 Mayıs Türk Halk Müziği D4. Türk halk müziğinin genel özelliklerini açıklar. E4. Türk halk müziğinin yaşanmış öykülerini canlandırır. Türkü Hikayesi Tartışma Drama Rol Yapma D4. Öğrencilerden, Türk halk müziğinin kaynakları, işlediği konular, yapısı (uzun hava, kırık hava) ve çalgıları ile ilgili araştırma yapmaları, elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. Koşulların uygun olması durumunda mahalli sanatçılardan yararlanılabilir. E4. Halk türkülerinin öyküleri hakkında araştırma yapmaları ve elde edilen bulguları gruplar hâlinde canlandırarak sunmaları istenir. Etkinliğin sergileneceği ortam ve koşullar hazırlanmalıdır.

9 DERS YILI 9.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * MIS 2016 HAZİRAN Mayıs Mayıs - 17 Haziran Çalgı Yapımı Dünya Müzikleri E2. Ritim-ezgi çalgısı yapar. Çalgı yapımında kullanılabilecek çeşitli materyaller B4. Dünyanın farklı bölgelerindeki müzikleri tanır. A9. Dünyanın farklı bölgelerindeki müzik eserlerinden örnekler seslendirir. 9 Etnik müzik örnekleri içeren ses dosyaları Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi Tartışma Soru-Cevap Öğrencilerden çevrelerinde bulunan materyalleri derse getirmeleri istenir (plastik kap, kaşık, kâğıt, bardak, metal plaka, plastik, metal borular vb.). Derse getirdikleri materyallerin kullanım amaçları hakkında görüş bildirmeleri ve bu materyallerden üretebildikleri sesleri keşfetmeleri istenir. Bu yönlendirmeden sonra öğrencilerin derse getirdiği malzemelerle keşfettikleri seslerden yararlanarak çalgılarına şekil vermeleri istenir. Öğrencilerin, ürettikleri çalgılarıyla seslendirdikleri eserlere eşlik etmeleri sağlanır. Öğretmen derse gelirken makas, yapıştırıcı vb. gereçleri hazır bulundurmalıdır. Öğretmen, dünya üzerinde kullanılan farklı çalgıların görselleriyle öğrencilerin ufkunu açıcı örnekler sergilemelidir. B4. Öğrencilerden, dünyanın farklı bölgelerindeki (Uzak Doğu, Afrika, Amerika, Akdeniz vb.) müzikleri araştırarak elde ettikleri bulgularla (ses ve görüntü kayıtları, poster, resim, çalgılar vb.) açıklamalı dinleti etkinlikleri düzenlemeleri istenir. A9. Dünyanın farklı bölgelerindeki (Uzak Doğu, Afrika, Amerika, Akdeniz ülkeleri vb.) müziklere ait eserlerden değişik örnekleri içeren bir çalışma yaprağı hazırlanıp dağıtılır. Öğrenciler içlerinden seçtikleri örnek eseri/eserleri seslendirir. * Bu yıllık plan TTKB nin tarih ve 240 sayılı Ortaöğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programı, TTKB nin tarih ve 6 sayılı Ortaöğretim Kurumları Ders Çizelgeleri ile MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü nün tarih sayılı 2015/16 genelgesinde belirtilen Eğitim-Öğretim yılı çalışma takvimine göre (düzeltme: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, tarih sayılı Çalışma Takvimi Değişikliği yazısı) hazırlanmıştır. Yıllık plandaki işleniş sırası programda yer alan kazanımların açıklamalar kısmında ifade edilen, kazanımların öncelik ve sonralık sırasına uygun olarak düzenlenmiştir.

10 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * --- EYLÜL 2015 EKİM Eylül - 2 Ekim Ekim Sesi Etkili Kullanma İstiklâl Marşı A1. Kullanım tekniğine uygun olarak sesini geliştirir. A2. İstiklal Marşı nı süre değerlerine uygun söyler. 10 Gösterme- Yaptırma Gösterme Yaptırma Nefes, vücut yumuşaklığı-rahatlığı ve dil-konuşma gibi ana ögeler hatırlatılır. a, ı, o, u, e, i, ö, ü vokalleriyle, kromatik sesler, kromatik arpejler, nefes ve sesi belli kuvvetlerde (piyano, mezzoforte, forte) kullanma vb. kriterlerle sesin kullanım tekniklerini destekleyen çalışmalar yapılır. Öğrencilerden, sesin kullanım tekniklerini göz önünde bulundurarak seviyelerine uygun eserleri söylemeleri istenir. [!] Oluşumları sırasında, ses geçidinde belirli hiçbir takıntıya uğramayan, bir engelle karşılaşmayan seslerin vokal olduğu açıklanmalıdır. Vokallerin değişik durumları da (dilin önde, geride, dudakların düz ve yayvan vb.) örneklenmelidir. İstiklal Marşı nın bona ve solfeji yapılarak, tek ve çift çoğaltma noktası olan süre değerlerine dikkat çekilir. Prozodi kuralları hatırlatılır. İstiklal Marşı nın sözlü ve sözsüz ses kaydı dinletilip doğru teknikle söyleme çalışmaları yapılır. EKİM - KASIM Ekim - 6 Kasım Ölçü Kavramı C1. Bileşik ölçüleri tanır. E2. Bileşik ölçülerden ritim eşliği düzenler. E3. Bileşik ölçülerden ezgi oluşturur. Ritim Çalgıları Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi C1. Bileşik ölçülerin yapılanmaları gösterilir. Bileşik ölçülerden oluşan eserler seçilip, eserlerin vuruşları yapılarak tanımaya yönelik seslendirme çalışmaları yapılır. Öğretmen bileşik ölçülerde birim vuruşun noktalı nota olduğunu belirterek bileşik ölçülerde kullanılan ritmik kalıpların en bilinen kullanımlarını göstermelidir. E2. Ritim kalıplarını kullanarak dağarcıklarındaki eserlere uygun ritim eşliği yazma etkinlikleri düzenlenir. Yazılacak ritim kalıpları öğrenilmiş süre değerlerinden oluşmalıdır. [!] Seçilen eserler bileşik ölçülerde yazılmış olmalıdır. E3. Bileşik ölçülerde, değişik ritim kalıplarını kullanarak ezgi yazma etkinlikleri düzenlenir. Oluşturulan ezgiler sınıfta seslendirilir.

11 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * KASIM 2015 ARALIK Kasım Kasım - 25 Aralık Ezgilerde Atatürk Türk Halk Müziği B7. Atatürk ün sevdiği şarkılardan ve türkülerden dağarcık oluşturur. A9. Atatürk ü konu alan örnek eserler seslendirir. A6. Türk halk müziği eserlerini söylemekten zevk alır. B3. Türk halk müziği eserlerini dinlemekten zevk alır. C4. Türk halk müziğinde ayakları tanır. D6. Derleyicilerin Türk halk müziğine sağladıkları katkının önemini fark eder. D7. Farklı yörelere ait Türk halk müziğinden örnekler sunar. 10 Şarkı Notaları Türkü Notaları Anlatım B7. Atatürk ün sevdiği şarkıları ve türküleri içeren ses kayıtları dinletilir. Öğrencilerin bu şarkıları ve türküleri dağarcığına eklemeleri için çalışmalar yapılır. Atatürk ü Anma Haftası nda, belirli günlerde ve haftalarda seslendirilmelidir. Atatürk ü konu alan şarkılar ve marşlardan oluşan örnek eserler hazırlanarak seslendirme çalışmaları yapılır. [!] Atatürk Haftası anma programında seslendirilmelidir. A6. Öğrencilerle, seçilen türküleri söylemeye yönelik çalışmalar yapılır. Öğretmen çalgısıyla öğrencilere eşlik eder. Öğrencilerden sevdikleri türküleri listeleyerek seslendirmeleri istenir. B3. Öğrencilerden Türk halk müziğinin seçkin örneklerinden oluşan ses ve görüntü kayıtlarını sınıfa getirerek izlemeye ve dinlemeye yönelik etkinlikler düzenlemeleri istenir. [!] Yaşadığı çevrede yapılan konserlere yönlendirme yapılabilir. [!] Yerel yönetimlerin oluşturduğu ses ve çalgı topluluklarından yararlanılabilir. C4. Öğrencilerden, Türk halk müziği dizileri/ayakları ile ilgili eserleri araştırıp kayıtlarını hazırlayarak dinleti etkinliği düzenlemeleri istenir. Öğretmen örnek eserler seçerek söyleme/dinleme çalışmaları yapar. [!] Öğretmen Türk halk müziği ayakları (müstezat, kerem, misket, garip, kalenderi, bozlak vb.) ile ilgili açıklama yapmalıdır. D6. Derlemenin önemine değinilir. Türk halk müziğinin önemli derleyicilerini ve bu derleyicilerin Türk halk müziği için yaptıkları bilgilenme, yaratma ve yaşatılması çalışmalarının önemi vurgulanır. Örnek derleyiciler eserleri ve fotoğraflarıyla tanıtılır. [!] Muzaffer SARISÖZEN, Nida TÜFEKÇİ, Özay GÖNLÜM, Arif SAĞ, Ali Ekber ÇİÇEK, Ümit TOKCAN, Neşet ERTAŞ, Musa EROĞLU vb. derleyiciler tanıtılmalıdır. D7. Sınıf yedi gruba ayrılarak yöreler belirlenir. Her grup yöresel özellikleri dikkate alarak Türk halk müziğinden örnekler hazırlayıp sunum yaparlar. [!] Her yörenin özelliklerine uygun örnek türküler öğretilmelidir.

12 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * ARALIK OCAK 2016 OCAK Aralık Ocak Ocak 2016 Geleneksel Türk Müziği Ezgi Tamamlama D5. Türk müziği tarihi Klasik Dönem hakkında yaptığı araştırma sonuçlarını paylaşır. A7. Türk müziği makamlarından oluşmuş eserleri söylemeye istekli olur. B4. Türk müziği makamlarından oluşmuş eserleri dinlemekten zevk alır. E1. Yarım bırakılan ezginin devamını kendi oluşturduğu ezgi ile tamamlar. 10 Ses Kayıtları Yarım karar bırakılmış ezgi örnekleri Tartışma Soru - Cevap Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi D5. Öğrencilerden, Türk müziği tarihi Klasik Dönem hakkında bilgi edinmeleri ve müzik eğitimi alanında yapılan gelişmeleri araştırarak (enderun, mehter, Mevlevihaneler vb.) elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. [!] Öğretmen Türk müziği tarihi Klasik Dönemi ile uluslararası sanat müziği tarihi Klasik Dönemini karşılaştırmalıdır. [!] Fotoğraflar, resimler, ses ve görüntü kayıtları hazır bulundurulmalıdır. A7. Öğretmen, uşşak, hicaz ve hüseyni makamlarının seçkin örneklerinden oluşan nota ve sözlerinin olduğu çalışma yapraklarını dağıtır. Eserlerin deşifresi yapılarak söyleme çalışmaları düzenlenir. Öğrencilerle, dağarcıklarında olan Türk müziği makamlarına (buselik, rast, kürdi, uşşak, hicaz, hüseyni) ait örnek eserleri söyleme çalışmaları yapılır. [!] Öğretmen, uşşak, hicaz ve hüseyni makamlarının özelliklerini açıklamalıdır. B4. Sınıf üç gruba ayrılır. Bir grup uşşak, bir grup hicaz, bir grup da hüseyni makamlarında yazılmış eserlerin kayıtlarını hazırlar. Gruplar arkadaşlarına hazırladıkları kayıtları dinleterek eserler hakkında bilgi verirler (makamı, bestecisi, söz yazarı vb.). Öğrencilerden bu eserleri dinlerken eşlik etmeleri istenir. [!] Uşşak, hicaz, hüseyni, buselik, kürdi ve rast makamında bestelenmiş eserler örnek olarak alınabilir. Öğretmen yarısı yazılmış bir ezginin bulunduğu çalışma yaprağını öğrencilere dağıtır ve çalar. Ezginin bundan sonrası ne olmalı? Siz olsanız nasıl tamamlardınız? vb. sorular sorularak düşünmeleri sağlanır. Öğrencilerden gelen görüşler doğrultusunda ezgiyi tamamlamalarına yönelik çalışmalar düzenlenir. [!] Yazılacak ritim kalıpları öğrenilmiş süre değerlerinden oluşmalıdır Ders Yılı 1.Döneminin Sona Ermesi Yarıyıl Tatili 25 Ocak 2016 Pazartesi - 05 Şubat 2016 Cuma Ders Yılı 2.Döneminin Başlaması 08 Şubat 2016 Pazartesi

13 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * ŞUBAT 2016 MART Şubat Şubat - 16 Mart Aralıklar Tonalite C2. Yatay ve dikey aralıklardan tam dörtlü ve tam beşli aralıkları tanır. C3. Üç diyezli ve üç bemollü majör-minör tonaliteleri tanır. 10 Tam dörtlü (T4 lü) ve tam beşli (T5 li) aralıkların yapıları gösterilir ve seslendirilir. T4 lü ve T5 li aralıklar farklı sesler üzerine yatay ve dikey olarak yazdırılır. T5 li aralığa kadar olan ses sınırlarında dikte çalışması yapılır. [!] B3 lü aralığa kadar olan aralıklar hatırlatılmalıdır. Üç diyez ve üç bemol alan majör-minör tonalitelerdeki diziler üzerinde ses değiştirici işaretler kullanılarak majör-minör kalıplar uygulanır. Bulunan diziler çıkıcı, inici ve arpej olarak seslendirilir. [!] Bu tonaliteleri içeren örnek eserlerle seslendirme çalışmaları yapılmalıdır. MART - NİSAN Mart - 8 Nisan Müzikte Çokseslilik A3. İki sesli eserleri seslendirmekten zevk alır. A4. Üç sesli kanon seslendirir. A3. Hazırlanmış iki sesli örnek eser, solfeji yaptırılarak öğrencilere çalıştırılır. Sınıf iki gruba ayrılır. Çalışılan partiler birleştirilerek uyum içinde seslendirmeleri sağlanır. A4. Öğrenilen tonalitelerde hazırlanmış üç sesli kanon örnekleri dağıtılarak deşifresi yapılır. Öğrencilerden, hız, gürlük ve öğrendikleri anlatım terimlerine ve öğretmenin işaretlerine uyarak kanonu seslendirmeleri istenir. Üç sesli kanon farklı çalgılarla da çalınabilir.

14 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * NİSAN Nisan Müzik Tarihi D1. Barok Dönemin genel özelliklerini açıklar. B1. Dinlediği eserler arasından Barok Döneme ait olanları ayırt eder. D2. Klasik Dönemin genel özelliklerini açıklar. B2. Dinlediği eserler arasından Klasik Döneme ait olanları ayırt eder. D3. Barok ve Klasik dönem bestecilerine örnekler verir. D4. Barok ve Klasik dönem çalgılarına örnekler verir. A8. Uluslararası sanat müziği türlerine ait eserleri seslendirir. 10 Anlatım Sunu D1. Öğrencilerden, müzik tarihi Barok Dönemine ait bilgi edinmeleri ve elde ettikleri bilgilerle sunum yapmaları istenir. [!] Dönemlerle ilgili ses ve görüntü kayıtlarından yararlanılabilir. Dönemin sosyokültürel yapısına da değinilmelidir. B1. Öğrencilerden, Barok Dönem bestecilerinin eserleri ile ilgili araştırma yaparak dinleti etkinlikleri düzenlemeleri istenir. Dinleti sırasında kullanılan çalgılar, seslendirme teknikleri vb. dönem özelliklerine dikkat çekilir. Barok, Rönesans ve Rönesans öncesi dönem müzikleri dinletilerek öğrencilerin bu müzik eserleri arasından Barok Döneme ait olanları ayırt etmeleri sağlanır. D2. Öğrencilerden, müzik tarihi Klasik Dönemine ait bilgi edinmeleri ve elde ettikleri bilgilerle sunum yapmaları istenir. [!] Dönemlerle ilgili ses ve görüntü kayıtları izletilebilir. Dönemin sosyokültürel yapısına da değinilmelidir. Barok ve Klasik dönem arasındaki benzerlikler ve farklılıklar vurgulanmalıdır. B2. Öğrencilerden, Klasik Dönem bestecilerinin eserleri ile ilgili araştırma yaparak dinleti etkinlikleri düzenlemeleri istenir. Dinleti sırasında kullanılan çalgılar, seslendirme teknikleri vb. dönem özelliklerine dikkat çekilir. Klasik, Barok, Rönesans ve Rönesans öncesi dönem müzikleri dinletilerek öğrencilerin bu müzik eserleri arasından Klasik Döneme ait olanları ayırt etmeleri sağlanır. D3. Öğrencilerden, Barok ve Klasik dönem bestecilerinin (J. S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Händel, W. A. Mozart, L. V. Beethoven, F. J. Hadyn vb.) seçkin eserlerinden oluşan dinletiler düzenleyerek bu dönem bestecilerini tanıtıcı, fotoğraf/resim gibi materyaller hazırlayıp sunum yapmaları istenir. [!] Bestecilerin hayatları ile ilgili görüntü kayıtları izletilebilir. D4. Öğrencilerden Barok ve Klasik dönem çalgılarını araştırmaları istenir. Barok Dönem çalgı/çalgı grupları ve Klasik Dönem çalgı/çalgı grupları arasında benzerlik ve farklılıkları belirtmek üzere (trio, quartet, oda orkestrası, senfoni orkestrası) her iki döneme ait örnek eserler dinletilerek çalgıların tınılarını hissetmeleri ve tarihsel süreç içindeki gelişimlerini algılamaları sağlanır. [!] Çalgılarla ilgili fotoğraflar, resimler, ses ve görüntü kayıtları hazır bulundurulmalıdır. A8. Barok ve Klasik döneme ait eser/eserler öğrencilere dağıtılarak seslendirme çalışmaları yapılır. [!] Seçilen eserler öğrenilen tonalitelerde olmalıdır.

15 DERS YILI 10.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 10 MIS 2016 MIS - HAZİRAN Mayıs Mayıs - 17 Haziran Marşlarımız Müzik Formları A5. Marşlarımızdan dağarcık oluşturur. C5. Rondo biçimini tanır. B5. Rondo biçiminde yazılmış eserleri ayırt eder. B6. Tema ve çeşitleme (varyasyon) biçiminde yazılmış eserleri ayırt eder. Nota Örnekleri Çeşitli Vurmalı Çalgılar Yolu ile Müzik Öğretimi Atatürk sevgisi, yurt sevgisi, hürriyet, Kurtuluş Savaşı vb. konularda öğrenci seviyelerine uygun bestelenmiş marşlarımızı söyleyerek ve çalarak dağarcık oluşturulması için çalışmalar yapılır. C5. Sınıf üç gruba ayrılarak her grupla ayrı bir tema oluşturulur. Temalara bitki, hayvan, insan vb. isimler verilir (bitki isimlerinden oluşan temaya A, hayvan isimlerinden oluşan temaya B, insan isimlerinden oluşan temaya C vb.). Seçtikleri temaya sekiz ölçülük ritim yazdırılır. A, B ve C şeklinde adlandırılan bölümler seslendirilir. ABACA (rondo) biçimi açıklanarak öğrencilerden hazırladıkları ritimleri ABACA ya göre yorumlamaları istenir. Seçilmiş rondo bölümleri farklı renklerle işaretlenerek öğrencilerin tanımalarına yönelik çalışmalar yapılır. [!] Eser analizi yaparak rondo biçimi tanıtılmalıdır. B5. Öğrencilerden, rondo biçiminde yazılmış eserleri araştırarak dinleti etkinliği düzenlemeleri ve dinledikleri eserlerdeki tekrar eden yerleri ayırt etmeleri istenir. A, B, ve C bölümlerini farklı bedensel hareketlerle (el kaldırma, çömelme, eğilme vb.) göstermeleri sağlanır. B6. Çeşitlemenin bir temaya bağlı olarak her birinde küçük, ezgisel, ritmik ya da armonik değişikliklere uğratılarak tekrar tekrar sunulmasıyla elde edildiği açıklanır. Seçilen örnek eserler dinletilerek öğrencilerden bu özellikleri ayırt etmeleri istenir. [!] L.V. Beethoven Diabelli çeşitlemeleri, W. A. Mozart Do Majör Tema Üzerine 12 Varyasyon (çeşitleme) dinletilebilir. * Bu yıllık plan TTKB nin tarih ve 240 sayılı Ortaöğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programı, TTKB nin tarih ve 6 sayılı Ortaöğretim Kurumları Ders Çizelgeleri ile MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü nün tarih sayılı 2015/16 genelgesinde belirtilen Eğitim-Öğretim yılı çalışma takvimine göre (düzeltme: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, tarih sayılı Çalışma Takvimi Değişikliği yazısı) hazırlanmıştır. Yıllık plandaki işleniş sırası programda yer alan kazanımların açıklamalar kısmında ifade edilen, kazanımların öncelik ve sonralık sırasına uygun olarak düzenlenmiştir.

16 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * EYLÜL 2015 EYLÜL - EKİM Eylül - 9 Ekim 2015 İstiklâl Marşı A1. İstiklal Marşı nı çalgısıyla çalar. 11 Blokflüt Gösterme Yaptırma Öğrencilere İstiklal Marşı nın sol minör tonalitesinde yazılmış notaları verilir. Si, mi ², fa#, do#¹, do#² değiştirici işaretleri ile fa² ve sol² notalarının çalacağı çalgıda nasıl gösterildiği vurgulanır. Süre değerleri de (triole, çift nokta, noktalı sekizlik-on altılık) dikkate alınarak İstiklal Marşı nı çalmaya yönelik etkinlikler düzenlenir. [!] İstiklal Marşı nı seslendirme çalışmasına derslerde zaman zaman yer verilmelidir. EKİM Ekim Aralıklar C1. Yatay ve dikey artık dörtlü eksik beşli aralıkları tanır. C2. Yatay ve dikey altılı-yedili aralıkları tanır. C1. T4 lü aralığın K2 li artırıldığında oluşan aralığa artık dörtlü, T5 li aralığın K2 li eksiltildiğinde oluşan aralığa eksik beşli aralığı olduğu dizek üzerinde gösterilir. Öğrencilerden değişik sesler üzerine artık dörtlü ve eksik beşli aralıkları yazmaları istenir. Öğretmen, klavyeli bir çalgıyla artık dörtlü ve eksik beşli aralıkları (yatay ve dikey) duymaya yönelik çalışma yapar. C2. Öğrencilere yatay ve dikey aralıklar hatırlatarak küçük altılı (K6 lı), büyük altılı (B6 lı), küçük yedili (K7 li) ve büyük yedili (B7 li) aralıklarının oluşumları gösterilir. Bu aralıkları kapsayan müziksel okuma ve yazma çalışmaları yapılır.

17 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * KASIM 2015 KASIM Kasım Kasım 2015 Tonalite Majör ve Minör Akorlar C4. Diyez ve bemol sırasına göre şarkının tonalitesini belirler. C5. Eserin tonalitesini belirlenen tonaliteye aktarır. C3. Temel durumdaki majör-minör akorları oluşturur. A6. Temel durumdaki majör-minör akorları seslendirir. B1. Majör-minör akorları ayırt eder. A3. Üç sesli eserleri seslendirir. 11 Nota kâğıtları Gösterme Yaptırma C4. ya diyez (fa,do,sol,re,la,mi,si) ve bemol (si,mi,la,re,sol,do,fa) sırası yazılır. Diyez ve bemol sırasına göre tonalitelerin nasıl bulunacağı gösterilir. Öğretmen hazırladığı çalışma yaprağındaki şarkıların tonalitelerini bulmaya yönelik etkinlikler düzenler. [!] Seçilen şarkılar üç diyezli ve üç bemollü majör-minör tonalitelerle sınırlandırılmalıdır. C5. Öğretmen, seçilen bir eseri öğrencilerin ses sınırını aşan bir tonaliteden çalarak seslendirmelerini ister. Bu eseri ses sınırlarına uygun seslendirebilmeleri için neler yapabileceklerini açıklayarak izleyecekleri yolları aşağıdaki gibi sıralar: 1. Çaldığı eserin tonalitesini söyler. 2. Tonalitenin aldığı ses değiştirici işaretler belirlenir. 3. Öğrencilerin ses sınırlarına uygun tonalitede çalarak seslendirme çalışmaları yapılır. 4. Aktarım (transpoze) yapılacak tonalite belirlenir. 5. Belirlenen tonalitenin ses değiştirici işaretleri ve karar sesi belirlenir. 6. Eserin yapısı bozulmadan belirlenen tonalitede yazılır ve seslendirilir. [!] Öğretmen aktarımı (transpoze) açıklamalıdır. C3. Öğretmen dizi üzerinde 1, 3 ve 5. dereceleri üst üste yazar. Majör akorların (M) ve minör akorların (m) oluşumlarını gösterir. Yazılan akorları klavyeli bir çalgıyla çalarak majör ve minör temel durumdaki akorların tınılarını duymaya yönelik çalışma yapar. Majör-minör tını verildikten sonra, öğretmen değişik sesler üzerine kurulmuş temel majör-minör akorları çalar. Temel majör-minör akorların kuruluş kurallarını uygulayarak (Majör: B3 + K3, minör: K3 + B3) farklı sesler üzerine akor oluşturma çalışmaları düzenlenir. (1,4,5,8.dereceler:Majör, 2,3,6.dereceler: minör ve 7.derece:eksik) A6. Akorların yapısı açıklanır. Sınıf üçe bölünerek öğrenilen tonalitelerde akor seslendirilir. Öğrencilerin akoru seslendirirken birbirlerini dinleyerek çok sesliliği hissetmeleri sağlanır. Öğrenilen tonalitelerdeki akor sesleri çalgılarla çalınır. [!] Üç sesli akorlar verilmelidir. B1. Klavyeli bir çalgıyla temel durumdaki majör-minör akorlar çalınır. Öğrencilerin iki farklı tınıyı ayırt etmelerine yönelik duyma çalışmaları yapılır. [!] Majör ve minör tonalitelerin etkileri açıklanmalıdır. A3. Öğrenciler ses sınırlarına ve/veya çalgı gruplarına göre üç gruba ayrılır. Üç sesli eserlerden oluşan çalışma yaprakları gruplara dağıtılır. Gruplar kendi partilerini çalıştıktan sonra diğer gruplarla birlikte seslendirme çalışmaları yapılır.

18 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * ARALIK 2015 ARALIK OCAK Kasım - 18 Aralık Aralık Ocak Şarkı ve Türkülerde Atatürk Ozanlarımız ve Halk Müziğimiz A5. Atatürk ile ilgili marşlar/ şarkılardan örnekler seslendirir. D9. Atatürk ün müzik görüşleri doğrultusunda yurt dışına gönderilen sanatçılara ve bu sanatçıların eserlerine örnekler verir. E3. Millî bilinç kazanmaya yönelik ezgi oluşturur. B5. Dinlediği Türk halk müziği ozanlarının ve âşıklarının eserlerini tanır. D7. Türk halk müziği eserlerinden dağarcık oluşturur. D8. Ozanların ve âşıkların Türk halk müziğine katkılarını açıklar. E4. Millî kültür ögelerimizi yansıtan, bu ögelerle ilgili müzikal unsurlar içeren törenleri tanımaya ve kutlamalara katılmaya istekli olur. 11 Ozanlarımız ile ilgili görsel ve videolar ile ses kayıtları Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi Grup Çalışması Soru-Cevap Grup Çalışması Tartışma Halk Müziği Çalgıları tanıtımı Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi A5. Atatürk ü konu alan marşlar/şarkılar seçilerek bu eserleri seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. [!] Atatürk ü Anma Haftası nda, belirli günlerde ve haftalarda seslendirilmelidir. D9. Öğrencilerden, yurt dışına gönderilen sanatçıların (A.Adnan SGUN, C.Reşit REY, U.Cemal ERKİN, H.Ferit ALNAR, N.Kazım AKSES) biyografisini araştırarak elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. Sanatçıların eserlerinden oluşan dinleti etkinlikleri düzenlenir. E3. Öğrencilerden, millî birlik ve beraberlik konulu şiirler bulmaları istenir. Bulunan şiirler üzerinde ezgi oluşturmaları ve oluşturdukları ezgilerini herhangi bir ses kayıt cihazına kaydederek sınıf ortamına getirmeleri istenir. Öğretmen, gelen ezgileri sınıfta dinletir ve en beğenilen ilk üç ezgiyi seçer. Bu ezgilerin seslendirmelerine yönelik etkinlikler düzenler. [!] Öğretmen marşlardaki ritmik ve melodik yapılanmalar hakkında bilgi vermelidir. [!] Seçilen ezgiler öğretmen tarafından notaya alınıp sınıf panosunda sergilenebilir. [!] Öğretmen seçilen ezgilerin belirli günlerde ve haftalarda sunulmasına yönelik etkinlikler düzenlemelidir. B5. Türk halk müziği ozanlarının ve âşıklarının eserleri öğrencilere dinletilir. Bu eserlerin özellikleri (yöresellik, hangi ayak/makamda olduğu, hikâyesi vb.) vurgulanır. Öğrencilerden dinledikleri ezgilerin hangi ozanlara ve âşıklara ait ezgiler olduğunu söylemeleri istenir. D7. Türk halk müziğinin örnek eserleri, yöre özellikleri vurgulanarak dinletilir. Öğrencilerden dinledikleri türkülerden dağarcık oluşturmaları istenir. D8. Öğrencilerden, ozanlık, âşıklık geleneğinin kültürümüze ve sanatımıza etkileri ve Türk halk müziğine katkılarını araştırarak sunum yapmaları istenir. Oğuzlar döneminden, Dede Korkut, 16.yy. da âşık Kerem, Köroğlu vb., 17.yy. da Karacaoğlan, Gevheri, âşık Ömer vb., 19.yy. da âşık Dertli, Erzurumlu Emrah, Seyrani, Dadaloğlu, Sümmani vb., yakın tarihimiz ve günümüzde âşık Veysel, âşık Daimi, Dursun Ceylani vb., ayrıca saz şairi olmadığı hâlde şiirleri halk müziğine konu olan Yunus Emre, Pir Sultan Abdal vb. ozanların ve âşıkların eserlerinden örnekler verilerek tanıtılır. E4. Öğrencilerden, millî kültürümüzü yansıtan törenleri ve kutlamaları (kurtuluş günleri vb.) araştırmaları istenir. Bu araştırmayı sunmaya yönelik etkinlikler düzenlenir. Canlandırmayla ilgili ortam ve koşullar hazır bulundurulmalıdır. Canlandırma yaparken ilgili yöreye ait halk türkülerinden yararlanılır.

19 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * OCAK Ocak 2016 Geleneksel Türk Müziği A4. Türk müziği makamlarından örnekler seslendirir. D6. Türk müziği tarihi klasik sonrası dönem hakkında araştırma yaparak dönem bestecileri ve eserlerinden örnekler sunar. B7. Dinlediği Türk müziği makamlarını tanır. 11 Ses Kayıtları Anlatım Ders Yılı 1.Döneminin Sona Ermesi Yarıyıl Tatili 25 Ocak 2016 Pazartesi - 05 Şubat 2016 Cuma Ders Yılı 2.Döneminin Başlaması 08 Şubat 2016 Pazartesi A4. Türk müziği makamlarında bestelenmiş, öğrencilerin seviyelerine ve ses sınırlarına uygun seçkin örnekler hazırlanarak seslendirme çalışmaları yapılır. D6. Öğrencilerden, Hamamizade İsmail Dede Efendi den sonra başlayıp Sadettin Arel e kadar geçen dönemi (Türk müziği tarihi klasik sonrası dönem) araştırmaları, dönem bestecileri ve eserlerinin yer aldığı resim, fotoğraf ve ses kayıtlarından oluşan materyallerle sunum yapmaları istenir. Bu dönemin eserlerinin seçkin örneklerinden hazırlanmış ses kayıtlarından yararlanılarak dinleme etkinlikleri düzenlenir. [!] Hacı Arif Bey, Şevki Bey, Tamburi Cemil Bey, Sadettin AREL, Sadettin KNAK, Münir Nurettin SELÇUK araştırılmalıdır. B7. Öğretmen, Türk müziği makamlarının çeşitliliği hakkında bilgi verir. Örnek makamlarda hazırlanmış eserlerin kayıtlarıyla dinleti etkinlikleri düzenleyerek dinletilen makamları tanımaları sağlanır. [!] Nihavent, mahur ve kürdilihicazkâr makamlarının özellikleri açıklanmalıdır.

20 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * ŞUBAT - MART Şubat - 4 Mart Müzik Tarihi D1. Romantik Dönemin genel özelliklerini açıklar. B2. Romantik Dönem bestecilerinin eserlerini dinlemeye istekli olur. D2. Barok, Klasik ve Romantik dönemi genel özellikleri açısından karşılaştırır. D3. Çağdaş Dönemin genel özelliklerini açıklar. B3. Dinlediği müzik eserleri arasından Çağdaş Dönem bestecilerine ait olanları ayırt eder. D4. Tarihsel süreç içinde kültürel, sanatsal ve toplumsal gelişmelerin Çağdaş Dönem müziğine etkilerini değerlendirir. 11 Görsel ve İşitsel Materyaller Tartışma Soru-Cevap Grup Çalışması D1. Öğretmen, Romantik Dönemle ilgili görsel ve işitsel kayıtları sınıfta izleterek çalgıların gelişimi (bakır-tahta üflemelilerin, piyanonun gelişimi vb.), orkestraların büyümesi, besteci ve eserleri hakkında bilgi verir. Kültürel ve sanatsal değişimin dönem müziğine etkisi vurgulanır. [!] Öğretmen, fotoğraflar ve posterler gibi materyallerle de konuyu desteklemelidir. B2. Öğrencilerden Romantik Dönem bestecileri ile ilgili araştırma yaparak elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. Bestecilerin eserlerinden oluşan dinleti etkinlikleri düzenlenir. DVD, VCD, poster, fotoğraf vb. materyaller hazır bulundurulmalıdır. D2. Sınıf üç gruba ayrılır: A. Dersten bir hafta önce konular gruplara dağıtılır. B. Her gruptan dönem özellikleri, besteciler ve eseri ile ilgili ses-görüntü kayıtları, fotoğraflar vb. materyallerden yararlanarak sunum yapmaları istenir. C. Grup sözcüleri benzer-farklı yönleriyle dönemlerle ilgili çıkarımlarda bulunarak arkadaşlarıyla paylaşırlar. D3. Öğrencilerden Çağdaş Dönem müziğindeki değişimler (tartım, ezgi, armoni ve doku) ve akımlar (son romantikler, empresyonizm, ekspresyonizm, jazz ve halk müziğinin etkileri vb.), bu akımların sembolleri olan besteci ve eserlerini araştırarak elde ettiği bulgularla sunum yapmaları istenir. Görsel ve işitsel materyallerden yararlanılmalıdır. B3. Öğrencilerin Çağdaş Dönem bestecilerinin (Debussy, Ravel, Schönberg, Orff, Stravinsky, Hindemith, Gershwin vb.) eserlerinden seçkin örnekler dinletilerek Çağdaş Dönem müziği tanıtılır. Öğretmen, diğer dönem bestecilerinin eserleri ile Çağdaş Dönem bestecilerinin eserlerini birlikte dinletir. Öğrencilerden bu eserlerin içerisinden Çağdaş Dönem bestecilerine ait olan eserleri ayırt etmeleri istenir. DVD, VCD, poster, fotoğraf vb. materyaller hazır bulundurulmalıdır. D4. Öğrencilerden, sanayileşmenin getirdiği bunalımlar, toplumsal yaşam düzeni, savaşın yol açtığı yoksulluklar, tehlikeler vb. değişimlerin Çağdaş Dönem müziği ve bestecilerine etkilerini araştırarak elde ettikleri bilgilerle sunum yapmaları istenir. [B3]

21 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * MART 2016 MART - NİSAN Mart Mart - 29 Nisan Ölçü Kavramı Farklı Sanat Dallarında Müzik C6. Aksak ölçüleri tanır. E1. Oluşturduğu ezgiye uygun ritim eşliği düzenler. E2. Müziği diğer sanat dalları içinde kullanır. 11 Çeşitli Ritim Çalgıları Windows Movie Maker ya da aynı işlevi görecek bir program ile Müzik Öğretimi Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi Grup Çalışması Yaratma- Üretme yolu ile müzik öğretimi C6. Aksak ölçüler tanıtılır. 5/8 lik (2+3, 3+2), 7/8 lik (2+2+3, 2+3+2, 3+2+2) ve 9/8 lik ( , , , ) aksak ölçülerin yapılanmaları tahtaya yazılır. Bu ölçülerin vuruşları gösterilir. Öğrenciler 5/8 lik, 7/8 lik ve 9/8 lik eserleri seslendirirken vuruşlarını yaparlar. E1. Öğrencilerden bildikleri ölçü sayıları ve nota değerlerini kullanarak ezgi oluşturmaları ve seslendirmeleri istenir. Öğretmen, öğrencilere Ezgilerinizin nasıl bir ritim eşliği olmalı?, Hangi ritim çalgıları kullanılmalı?, Neden? gibi sorular yönelterek bu doğrultuda ritim eşliği yazma ve uygulama çalışmaları yaptırır. Yazılacak ritim kalıpları öğrenilmiş süre değerlerinden oluşmalıdır. Müziğin sanat dalları içindeki yeri ve önemi vurgulanır. Öğrencilerden, sanat etkinliklerinde (resim sergisi, şiir dinletisi, tiyatro ve dans gösterisi vb.) kullanılmak üzere uygun müzik türleri hazırlamaları istenir. Kazanımın özelliği dikkate alınarak öğrenciler gruplara ayrılırlar. Seçtikleri bir şarkıya uygun bir senaryo hazırlayıp bunu canlandırırlar. Kayıt ettikleri görüntüleri görüntü işleme programında birleştirerek bir klip oluştururlar. MIS Mayıs Gençlik Konulu Şarkılar A2. Gençlik konulu marş/şarkı dağarcığını geliştirmeye istekli olur. Nota Kâğıtları Öğretmen, öğrencilere insan sevgisi, yurt sevgisi, kardeşlik duygusu ve yaşama sevincini içeren konularda duygu ve düşüncelerini söyleme ortamı hazırlar. Bu konulardaki marşlar/şarkıların notaları ve sözlerinin yazılı olduğu çalışma yapraklarını hazırlayarak dağıtır. Dağarcıklarına eklemek üzere bu marş ve şarkılarla seslendirme çalışmaları düzenlenir. [!] Bu marşlar önemli günlerde ve haftalarda da seslendirilmelidir.

22 DERS YILI 11.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 11 MIS - HAZİRAN Mayıs - 17 Haziran Müzik Formları B6. Dinlediği sonat, konçerto, senfoni biçimlerini tanır. D5. Uluslararası sanat müziği tür-biçimlerini ayırt eder. Ses Kayıtları Anlatım B6. Öğretmen, müzik biçimlerinden sonatı tanıtır (Exposition=sergi, Development=gelişme, Re-exposition=serginin tekrarı). Konçerto ve senfoni biçimlerinin içeriği hakkında bilgi verir. Seçkin örneklerden dinletiler düzenlenerek pekiştirici çalışmalar yapılır. [D5] [!] L. V. BEETHOVEN ın Ay Işığı Sonatı ve İlkbahar Sonatı, A. DVORAK ın Yeni Dünya Senfonisi, P. I. TCHAIKOVSKY nin Sib Minör Konçertosu dinletilebilir. [!] Dinletilen eserlerin somutlaştırılabilmesi için mutlaka görsel materyallerden (grafik, şema vb.) de faydalanılmalıdır. D5. Öğrencilerden, uluslararası sanat müziği tür- biçimlerinin sınıflandırılmasını (süit, opera, sonat, rondo, konçerto, senfoni vb.) araştırarak bu türlere ait örnek dinletilerle uluslararası sanat müziği tür-biçimlerini ayırt etmelerine yönelik sunum yapmaları istenir. [B6] [!] Öğretmen, tür-biçimlerin yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler vermelidir. * Bu yıllık plan TTKB nin tarih ve 240 sayılı Ortaöğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programı, TTKB nin tarih ve 6 sayılı Ortaöğretim Kurumları Ders Çizelgeleri ile MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü nün tarih sayılı 2015/16 genelgesinde belirtilen Eğitim-Öğretim yılı çalışma takvimine göre (düzeltme: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, tarih sayılı Çalışma Takvimi Değişikliği yazısı) hazırlanmıştır. Yıllık plandaki işleniş sırası programda yer alan kazanımların açıklamalar kısmında ifade edilen, kazanımların öncelik ve sonralık sırasına uygun olarak düzenlenmiştir.

23 DERS YILI 12.SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI * 12 EYLÜL - EKİM Eylül - 16 Ekim Koro ve Çalgı Topluluğu Yönetimi A1.İstiklal Marşı nı yönetir. E3.Bir müzik türüne göre çalgı topluluğu ya da koro yönetir. D7. Dünyaca ünlü orkestra şefleri ve çalışmaları ile ilgili örnekler sergiler. Gösterme Yaptırma (A1) 4/4 lük vuruş yaptırılır. İstiklal Marşı nın eksik ölçüyle başladığı vurgulanır. Öğrencilerden önce toplu olarak daha sonra tek tek İstiklal Marşı nı yönetmeleri istenir. (E3) Öğretmen, hazırladığı görüntü kayıtlarından yararlanarak öğrencilerin şef hareketlerini izlemelerini sağlar. Öğrenciler, hazırladıkları ya da dağarcıklarındaki bir eseri arkadaşlarına söyleterek/ çaldırarak grubu yönetme çalışmaları yaparlar. Bilişim teknolojilerinden yararlanılmalıdır. Yönetme çalışmaları sınıftaki seslendirmelerle sınırlandırılmalıdır. (D7) Öğrencilerden dünyaca tanınmış Türk ve yabancı orkestra şeflerinin (Gürer KAL, Hikmet ŞİMŞEK, Rengim GÖKMEN, Yekta KARA, Cem MANSUR, Herbert Von KARAJAN, Leonard BERNS- TEIN, Zubin MEHTA vb.) biyografilerini araştırmaları ve bu orkestra şeflerinin yönettiği orkestraların görüntü ve ses kayıtları ile sunum yapmaları istenir. Konser, fotoğraf, ses, görüntü kayıtlarından ve posterlerden, yararlanılmalıdır. EKİM - KASIM Ekim - 6 Kasım Şarkı ve Türkülerde Atatürk A6. Atatürk ün sevdiği şarkıları ve türküleri seslendirir. A6. Öğrenciler, Atatürk ün sevdiği şarkıları ve türküleri araştırıp (ses ve görüntü kayıtları) dinleti etkinlikleri düzenler. Bu eserlerden öğrencilerin ses sınırlarına uygun olanları seçilerek seslendirme çalışmaları yapılır. [!] Atatürk ü Anma Haftası, belirli günlerde ve haftalarda seslendirilmelidir.

-İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Blokflüt -Bilgisayar. -Kaynak kitaplar. -Dönemlere örnek eserler. -Bilgisayar. -Müzik Tarih Şeridi.

-İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Blokflüt -Bilgisayar. -Kaynak kitaplar. -Dönemlere örnek eserler. -Bilgisayar. -Müzik Tarih Şeridi. EYLÜL 2. 23-27 EYLÜL D-Müzik Kültürü EYLÜL 1. 16-20 EYLÜL A.3. İstiklal Marşı nı nefes yerlerine dikkat ederek söyler. -Yaparak, Yaşayarak. -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları. -Blokflüt İstiklal

Detaylı

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar EYLÜL 2. 26-30 EYLÜL EYLÜL 1. 19-23 EYLÜL A. Söyleme Çalma A.1. İstiklal Marşı nı çalgısıyla çalar. -Blokflüt, Org, -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları Öğrencilere İstiklal Marşı nın sol minör tonalitesinde

Detaylı

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar EYLÜL 2. 23-27 EYLÜL D-Müzik Kültürü EYLÜL 1. 16-20 EYLÜL A. Söyleme Çalma A.1. İstiklal Marşı nı çalgısıyla çalar. -Blokflüt, Org, -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları Öğrencilere İstiklal Marşı nın

Detaylı

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2012 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 6. SINIF YILLIK PLANI. Drama, tartışma, sorucevap,

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2012 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 6. SINIF YILLIK PLANI. Drama, tartışma, sorucevap, AY HAFTA SÜRE 2.Hafta EYLÜL EYLÜL 1.Hafta AY HAFTA SÜRE KAZANIM A.1. İstiklal Marşı nı anlamına uygun söyler. KONU BAŞLIĞI Ne Mutlu Bana! gürü m ÖĞRENME ALANI ARAÇ-GEREÇ MATERYALLER İstiklal marşımıza

Detaylı

Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları -Kaynak kitaplar

Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları -Kaynak kitaplar EYLÜL 2. 23-27 EYLÜL EYLÜL 1. 16-20 EYLÜL A.1. İstiklal Marşı nı yönetir. Blokflüt, Org, -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları kitaplar 4/4 lük vuruş yaptırılır. İstiklal Marşı nın eksik ölçüyle başladığı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM 7-2 EKİM (5. Hafta) EKİM 0-4 EKİM (4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ EKİM 03-07 EKİM (3.Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA EYLÜL 26-30 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 9-23 EYLÜL (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI MIZI DOĞRU

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 6-20 Ekim 207 ( 5. Hafta) EKİM 09-3 Ekim 207 ( 4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ 02-06 Ekim 207 ( 3. Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA 25-29 Eylül 207 ( 2. Hafta) EYLÜL 8-22 Eylül 207 (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I Türk Müziği Nazariyatı I-II (2+0) Kredi: 2 Genel müzik bilgileri. Türk ve Batı Müziği

Detaylı

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : PİYANO ÇALMA TEKNİKLERİ ÜNİTE :.BASAMAK GAM VE MAKAMSAL DİZİ ÇALIŞMALARI EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Do-sol-re-lami minör gamları.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10-14 EKİM 3-7 EKİM 26-30 EYLÜL 19-23 EYLÜL - 3. SINIF DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 1 Hayvanları Koruma Günü İSTİKLAL MARŞI MIZ A.5. İstiklal Marşını anlamına uygun dinler İstiklâl Marşı CD si

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 3,4 (3-15 Ekim 2016) 2 saat UZUN HECE - KISA HECE EYLÜL- EKİM 1,2, (19-30 Eylül 2016) 2 saat İSTİKLAL MARŞI MIZA SAYGI A.6. İstiklal Marşı nı anlamına uygun dinler. A.6. Kazanımı ile İlgili Açıklamalar:

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI EKİM 2.Hafta 120 Dakika İstiklal Marşını anlamına uygun söyler. TEMALI MİLLİ MŞIMIZ. Dinleme söyleme İstiklal Marşı nın yer aldığı CD MP3 çalar Bilgisayarvs. Drama Çalma söyleme ETKİNLİKLER AÇIKLAMAL BELİRLİ

Detaylı

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL 2. ( 26 EYLÜL - 30 EYLÜL) 1. ( 19 EYLÜL - 23 EYLÜL) 2011-2012 ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ALANI: DİNLEME-SÖYLEME-ÇALMA YÖNTEM VE A.1.İstiklal Marşını anlamına

Detaylı

YARIMBAĞ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI

YARIMBAĞ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI EKİM 19-0 EKİM 015 4.-5. HAFTA EKİM EYLÜL 8 EYLÜL / 16 EKİM 015 1... HAFTA AY TARİH HAFTA SAAT YARIMBAĞ İLKOKULU 015 016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR

Detaylı

1. DÖNEM KONU DAĞILIMLARI

1. DÖNEM KONU DAĞILIMLARI OCAK 2016 ARALIK 2015 KASIM 2015 EKİM 2015 EYLÜL 2015 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 18-22 Ocak 2016 11-15 Ocak 2016 4-8 Ocak 2016 28 Aralık 2015 1 Ocak 2016 21-25 Aralık 2015 14-18 Aralık 2015

Detaylı

Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini

Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini almak amacıyla hazırlanmıştır. Başka bir amaçla kullanılamaz.

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2. (24 EYLÜL-28 EYLÜL) EYLÜL 1. (17 EYLÜL-21 EYLÜL) ALANI: DİNLEME-SÖYLEME-ÇALMA YÖNTEM VE AÇIKLAMALR A.1.İstiklal Marşını anlamına uygun söylemeye özen gösterir. A.2.Birlikte söyleme ve çalma kurallarına

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF IV. YARIYIL MZ202A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma IV (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI AY 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : Piyano Çalma Teknikleri ÜNİTE :.Basamak. Konumda Temel Davranışlar EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Oturuş ve Duruş Kuralları. Parmak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 3. SINIF YILLIK PLANI

KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 3. SINIF YILLIK PLANI 2. EYLÜL DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA. KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 203 204 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK 3. SINIF YILLIK PLANI Birlikte şarkı söylerken çok bağırmama, uygun pozisyon alma ve şarkı

Detaylı

GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ

GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ Okul Şarkılarının Öğretilmesinde Gitarın Yeri ve Önemi GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ Giriş Gökhan YALÇIN 1

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 1. SINIF II. YARIYIL MZ102A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma II (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI: Piyano çalma teknikleri. Basamak. Konumda Temel Davranışlar DİĞER DEĞERLEN EYLÜL 3. -Doğru oturuş biçimini fark eder. * Doğru

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 3.SINIF V. YARIYIL MZ301A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma V (2-0-2) Akts Kredisi:

Detaylı

ÇALGI EĞİTİMİ VİYOLA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar

ÇALGI EĞİTİMİ VİYOLA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ VİYOLA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara, 2015 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 VİYOLA DERSİ

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI

2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ www.tmdk.edu.tr 2 İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI Sevgili Aday Öğrencilerimiz;

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 3.SINIF VI. YARIYIL MZ302A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma VI (2-0-2) Akts Kredisi:

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 30 EKİM 10 KASIM 09-27 EKİM 18 EYLÜL - EKİM İstiklâl Marşı Mü.1.A.2. İstiklâl Marşı nı saygıyla dinler. Mü.1.D.1. İstiklâl Marşı na saygı gösterir. İstiklâl Marşı CD si Mü.1.A.2. Kazanımı ile İlgili Açıklama:

Detaylı

MÜZİK 2. SINIF YILLIK PLAN

MÜZİK 2. SINIF YILLIK PLAN EYLÜL EYLÜL 9 EYLÜL - 23 EYLÜL (. 26 EYLÜL 30 EYLÜL (2. DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA A.. Ses ve nefes çalışmaları yapar. A.2. Vücudunu ritim çalgısı gibi kullanır. Öğretmen tarafından anlatılacak bir öykünün

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ FLÜT DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ FLÜT DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ FLÜT DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 FLÜT DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 204 205 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKUL. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI (0 Aralık 204 / 2 Haziran 205) Hazırlayan: E. Gülsemin ÇAĞIRAN MÜZİK. SINIF YILLIK PLAN ÖĞRENM E AÇIKLAMALAR ÖLÇME

Detaylı

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU Sınava Başvuru Koşulları 1. I pek U niversitesi Konservatuvarı Müzik Bo lümünün Özel Yetenek Sınavlarına, 2016

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 4.SINIF VII. YARIYIL MZ401A - Piyano VII* (1-0-1) Paralel üçlü, altılı, onlu diziler

Detaylı

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır?

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır? A A 1 Doğal minör moddaki bir dizinin 7. Derecesi üzerine kurulacak bir uygu (akor) hangi nitelikte olur? 33954 A ) Majör B ) Minör C ) Artık D ) Eksik E ) Dominant 4 Geleneksel Türk Sanat Müziği'nde fasıl

Detaylı

1. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETİM PROGRAMLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ AMAÇLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ PERSPEKTİFİ.

1. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETİM PROGRAMLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ AMAÇLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ PERSPEKTİFİ. 1 İÇİNDEKİLER 1. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETİM PROGRAMLARI. 4 1.1. ÖĞRETİM PROGRAMLARININ AMAÇLARI. 4 1.2. ÖĞRETİM PROGRAMLARININ PERSPEKTİFİ. 5 1.2.1. Değerlerimiz. 5 1.2.2. Yetkinlikler 6 1.3. ÖĞRETİM

Detaylı

ÖZEL ANTAKYA ATA KOLEJĠ 3.SINIFLAR EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI MÜZĠK DERSĠ YILLIK PLANI

ÖZEL ANTAKYA ATA KOLEJĠ 3.SINIFLAR EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI MÜZĠK DERSĠ YILLIK PLANI 6. 10 EKĠM- 8 EKĠM 5. 4. BĠRLĠKTE MÜZĠK YAPARKEN. DĠNLEME ÇALMA - SÖYLEME 19 EYLÜL- 7 EKĠM. ĠSTĠKLAL MARġI MIZ 1. ÖZEL ANTAKYA ATA KOLEJĠ.SINIFLAR 016-017 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI MÜZĠK DERSĠ YILLIK PLANI YÖNTEM

Detaylı

KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 2. SINIF YILLIK PLANI

KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK 2. SINIF YILLIK PLANI 2. EYLÜL DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA. KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 203 204 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK 2. SINIF YILLIK PLANI A.. Ses ve nefes çalışmaları yapar. Öğretmen tarafından anlatılacak

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN: GÜZEL SANATLAR LİSELERİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YÖNELİK BİR İNCELEME Doç. Dr. Damla Bulut Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSEB, Müzik Eğitimi ABD dbulut@ohu.edu.tr Yasemin Gülsoy

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No. ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI 1.KURUMUN ADI 2.KURUMUN ADRESİ 3.KURUCU TEMSİLCİSİ ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA :ARTI ÖZEL

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

HAMZAFAKIHLI İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERS İŞLEME YOL HARİTASI

HAMZAFAKIHLI İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERS İŞLEME YOL HARİTASI HAMZAFAKIHLI İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERS İŞLEME YOL HARİTASI. Bölüm: Tanımlayıcı Bilgiler Dersin Adı : MÜZİK Dersin Kredisi : saat Öğretmenin Adı ve Soyadı :SEMA NUR TETİK Dersin İşleneceği Sınıf : 2.

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI TOPLULUKLARI (BATI MÜZİĞİ) ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar

GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI TOPLULUKLARI (BATI MÜZİĞİ) ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI TOPLULUKLARI (BATI MÜZİĞİ) ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 ÇALGI TOPLULUKLARI

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Ekim 0 EKİM -9 Ekim 0 08- Ekim 0 0-0 Ekim 0-8 Eylül 0 EYLÜL 7- Eylül 0 ve ve ve ve ve ve B.. Atatürk ve B.. Düzenli B.. Düzenli B.. Atatürk ve 0-0 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU. SINIFLAR

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ GİTAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ GİTAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ GİTAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 201 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 GİTAR DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU 3.SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU 3.SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI A.5. İstiklal Marşını anlamına uygun dinler. SAAT AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLER Bayrak törenlerinde, İstiklal Marşı nı dinlerken sergilenmesi gereken davranışlar vurgulanıp örneklerle

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ

KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını sorgulama, yaratıcılığımızı geliştirme ve yaratıcılığımızdan zevk duyma yolları,

Detaylı

1. GİRİŞ ÖĞRENME-ÖĞRETME YAKLAŞIMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI YETERLİLİK VE BECERİLER DEĞER EĞİTİMİ...

1. GİRİŞ ÖĞRENME-ÖĞRETME YAKLAŞIMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI YETERLİLİK VE BECERİLER DEĞER EĞİTİMİ... 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...3 1.1. ÖĞRENME-ÖĞRETME YAKLAŞIMI...4 1.2. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI...6 1.3. YETERLİLİK VE BECERİLER...9 1.4. DEĞER EĞİTİMİ...12 2. ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI...16

Detaylı

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKOKULU 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKOKULU 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2. ( 24 EYLÜL - 28 EYLÜL) EYLÜL 1. ( 17 EYLÜL - 21 EYLÜL) 2013-2014 ÖĞRETİM YILI 2. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ALANI: A.DİNLEME-SÖYLEME-ÇALMA A.1.. İstiklal Marşı nı anlamına

Detaylı

MÜZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar)

MÜZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü MÜZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Ankara - 2017 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel

Detaylı

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 2A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 2.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: OKULUMUZDA HAT / EVİMİZDE HAT AÇIKLAMALAR Okulda iletişim

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I.YARIYIL/GÜZ DÖNEMİ 1803151 Şan I (2+0) AKTS: 4 1803152 Kulak

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar

GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ TÜRK HALK MÜZİĞİ TEORİ VE UYGULAMASI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 TÜRK HALK

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMAN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMAN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMAN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 201 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 KEMAN DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI 2016 TEPGP Yöneticisi/Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Pehlivan Proje Danışmanları Prof.Dr. Müfit Kömleksiz Prof.Dr. Buket Akkoyunlu

Detaylı

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl 1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl prensipler doğrultusunda değerlendirilir, sınav notu dersin öğretim elemanı tarafından gösterdiği dikkat, çalışması, İkinci Vize - 11. Hafta Üçüncü Vize - 14. Hafta

Detaylı

ÇALGI EĞİTİMİ KAVAL DERSİ

ÇALGI EĞİTİMİ KAVAL DERSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KAVAL DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 KAVAL DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ

TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ MÜZİK EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI YARIMBAĞ ĠLKOKULU 2/A SINIFI MÜZĠK DERSĠ ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI YARIMBAĞ ĠLKOKULU 2/A SINIFI MÜZĠK DERSĠ ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI KASIM. 5. EKĠM EKĠM EYLÜL 05-06EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI YARIMBAĞ ĠLKOKULU /A SINIFI MÜZĠK DERSĠ ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI VE LAR ĠSTĠKLAL MARġI MIZA SGI A.6. Ġstiklal MarĢı nı anlamına uygun dinler. ĠstiklâlMarĢıCD

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI NIN GENEL

Detaylı

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2. ( 26 EYLÜL - 30 EYLÜL) EYLÜL 1. ( 19 EYLÜL - 23 EYLÜL) 2011-2012 ÖĞRETİM YILI 5. SINIFLAR MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ALANI: DİNLEME-SÖYLEME-ÇALMA KAZANIMLA R ÖLÇME VE DEĞERLE N-

Detaylı

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK,

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PİYANO II Ders No : 0310330076 Teorik : 1 Pratik : 0 Kredi : 1 ECTS : Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Gösterip yaptırma, yaparak-yaşayarak.

Gösterip yaptırma, yaparak-yaşayarak. t Etkinlik No 9 Dersin Adı Müzik Sınıf 4.Sınıf Tarih /.../2013 Etkinlik Adı Beste Yapıyorum Önerilen Süre 40' Öğrenci Kazanımları Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri Kullanılan Eğitim Teknolojileri-Araç,

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Aşağıdakilerden hangisi bir opera eseri değildir? A ) Figaro'nun Düğünü. C ) Fındıkkıran D ) Carmen E ) Idomeneo

Yarışma Sınavı. 5 Aşağıdakilerden hangisi bir opera eseri değildir? A ) Figaro'nun Düğünü. C ) Fındıkkıran D ) Carmen E ) Idomeneo MÜZİK (SHNE SNTLRI) ÖĞRETMENİ 1 "Manon Lescavt" operasının bestecisi aşağıdakilerden hangisidir? G.Bizot G.Verdi W: Mozart G.Puccini Lv.Beethoven 5 şağıdakilerden hangisi bir opera eseri değildir? Figaro'nun

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3 ( Bu mektup 10 Şubat 2014-11 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacak çalışmaları belirtmektedir.) HAYAT BİLGİSİ 2.TEMAMIZ :BENİM EŞSİZ

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EGİTİM FAKÜLTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EGİTİM FAKÜLTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ SAYFA:1/9 I. YARIYIL DERSLERİ MUZ1001 PİYANO 1 (1 0 1) AKTS:3 Piyanoda temel davranışlar hakkında bilgi ve beceriler, temel piyano tekniklerinden biri olan legatoyu geliştiren çalışmalar. Zıt yönde ve

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ- GEREÇLER GEZİ- GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 1.-2.-3.-4

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

Ders/Ünite: MATEMATİK GEOMETRİ Uzun Dönemli Amaçlar: 1. Geometrik şekiller arasındaki ilişkiyi kavrar

Ders/Ünite: MATEMATİK GEOMETRİ Uzun Dönemli Amaçlar: 1. Geometrik şekiller arasındaki ilişkiyi kavrar Adı Soyadı: Sınıfı: HAFİF ZİHİNSEL 4/... No: Ders/Ünite:MATEMATİK ÖLÇÜLER Uzun Dönemli Amaçlar 1. Ölçüleri kavrar Ders/Ünite: MATEMATİK GEOMETRİ 1. Geometrik şekiller arasındaki ilişkiyi kavrar Öğretim

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM.Hafta EYLÜL 5.Hafta ÇEVREMİZDEKİ SESLER EYLÜL 206-207 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI.Çevresindeki ses kaynaklarını ayırt eder. 2. Çevresinde duyduğu

Detaylı

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Müzik, yetersizliği olan çocukların eğitimlerinde kullanılan ve tüm gelişim alanlarını da destekleyen bir disiplin

Detaylı

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi.

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Necdet Yaşar Müzik Yaşamı Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Müziğe bağlama çalarak başladı. Mesut Cemil'in tambur çalışını dinledikten sonra, 20 yaşında tanbura

Detaylı

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI DEÜ. DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI FARK DERSLERİ MÜFREDATLARI Konservatuvarlar arası geçiş sınavı için öğrenciler sadece

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. Dersin amacı:

MÜZİK EĞİTİMİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. Dersin amacı: MÜZİK EĞİTİMİ haftalık 1, yıllık toplam 37 ders saati GİRİŞ Müzik insan hayatının sürekli gereksinim ve kültürel gelişiminin bir parçası ve de ihtiyacıdır. O, insanoğlu kimliği ve etkisi ile doğrudan ve

Detaylı

TED. KDZ. EREĞLİ KOLEJİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI 2. SINIF GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1

TED. KDZ. EREĞLİ KOLEJİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI 2. SINIF GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 EYLÜL 5. EYLÜL 4. EYLÜL 3. TED. KDZ. EREĞLİ KOLEJİ 203-204 ÖĞRETİM YILI 2. SINIF GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI: Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) KAZANIMLAR ETKİNLİK

Detaylı

TÜRK SANAT MÜZİĞİ TEORİ VE UYGULAMASI DERSİ

TÜRK SANAT MÜZİĞİ TEORİ VE UYGULAMASI DERSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ TÜRK SANAT MÜZİĞİ TEORİ VE UYGULAMASI DERSİ 9.SINIF İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 9.1. Perde, Aralık, Dörtlü ve Beşliler 9.1.1. Perde

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ HAZIRLIK SINIFI 1803108 Şan H (1 + 1) Kredi: 1,5 Bu dersin amacı,

Detaylı

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI Cavanşir GULIYEV KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI ARMONILEŞTIRME ÖZELLIKLERI Prof.Dr. Cavanşir GULIYEV - KKTC Yakın Doğu Üniversitesinin Sahne Sanatları Fakültesinin öğretim üyesi. Türkünün armonileştirmesi

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI 1.SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2015-2016 ÖĞRETİM YILI 1.SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 EYLÜL 1.Hafta 8 EYLÜL -0 EKİM İSTİKLAL MARŞI NA SGI D.1. İstiklal Marşı na saygı gösterir. İstiklal Marşı CD si Bilgisayar D.1. Kazanımı ile İlgili Açıkalama : Teması: Türk bayrağını ve İstiklal Marşı

Detaylı

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 11 30027 1 / 31 Kelimelerin anlam oluşturmada birbirleriyle ilişkilerini belirler. 2 12 30027 Kelimelerin

Detaylı

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap 5 MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun AYLIK PLAN eğiten kitap 11 Eylül 2013 i MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI...OKULU AYLIK EĞİTİM PLANI Tarih :... Yaş Grubu :... Öğretmen Adı :... AYLAR KAZANIM VE GÖSTERGELER

Detaylı

Scuolaslow. Bilge Kağan İlkokulu. Florya Asfaltı No:2 34153. Florya/İstanbul (212) 663 29 71 73. www.istek.k12.tr

Scuolaslow. Bilge Kağan İlkokulu. Florya Asfaltı No:2 34153. Florya/İstanbul (212) 663 29 71 73. www.istek.k12.tr Scuolaslow Bilge Kağan İlkokulu Florya Asfaltı No:2 34153 Florya/İstanbul (212) 663 29 71 73 www.istek.k12.tr 1. HAYAT BİLGİSİ 2.MATEMATİK 3.TÜRKÇE 4.OKULDA HAYAT 5.İNGİLİZCE 6.GÖRSEL SANATLAR 7.SOSYAL

Detaylı

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine (1786-1854) Fransız besteci, eğitimci, piyanist, editördür. Eğitimci olarak tanınmış bestecinin çok sayıda piyano pedagojik repertuvarından sonatları,

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I.YARIYIL/GÜZ DÖNEMİ 1803151 Şan I (2+0) AKTS: 4 Ses eğitiminin

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK OKUL ÖNCESİ YILLIK PLANI

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MÜZİK OKUL ÖNCESİ YILLIK PLANI . EYLÜL DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA. ÖĞRENM E ALANI TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU 03 04 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK OKUL ÖNCESİ YILLIK A.. Çevresindeki ses kaynaklarını ayırt eder. Öğrencilere,

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ Öğrencinin Adı Soyadı :... Doğum Tarihi,Yeri :... Anne / Baba Adı :... Ev Adresi :... Engel Durumu : Otizm R.A.M Kaynaşt. Dosya No :... Rapor No :...

Detaylı

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Temel Tasarım I (4-4-6) Sanat eserini düzenleyen elemanlar (çizgi, doku, form, şekil, mekan) ve ilkeler (ritim, hareket, denge, vurgu, kontrast,

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ YILLIK PLANI 2015 2016 ÖĞRETİM YILI 3. SINIF TÜRKÇE

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ YILLIK PLANI 2015 2016 ÖĞRETİM YILI 3. SINIF TÜRKÇE 2015-2016 ÖĞRETİM YILI 3. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ YILLIK PLANI 2015 2016 ÖĞRETİM YILI 3. SINIF TÜRKÇE ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2015-2016 ÖĞRETİM YILI 3. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ TÜRKÇE

Detaylı

TURKCEDERSĠMĠZ.COM 2014-215EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI TÜRKÇE DERSĠ 5. SINIF ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI KAZANIMLAR METİNLER ÖLÇME DEĞ.

TURKCEDERSĠMĠZ.COM 2014-215EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI TÜRKÇE DERSĠ 5. SINIF ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI KAZANIMLAR METİNLER ÖLÇME DEĞ. BİREY VE TOPLUM 15 26 EYLÜL (12 SAAT) PARA CÜZDANI (ÖYKÜLEYİCİ METİN) OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ 11. Kurallarını Uygulama 1. k için hazırlık 2. amacını belirler. 3. amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

4.SINIF KASIM ARALIK BÜLTENİ MÜZİK İNGİLİZCE ALMANCA OVFE SOSYAL BİLGİLER REHBERLİK GÖRSEL SANATLAR

4.SINIF KASIM ARALIK BÜLTENİ MÜZİK İNGİLİZCE ALMANCA OVFE SOSYAL BİLGİLER REHBERLİK GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF KASIM ARALIK BÜLTENİ SOSYAL BİLGİLER GÖRSEL SANATLAR MÜZİK İNGİLİZCE ALMANCA OVFE REHBERLİK TÜRKÇE İŞLEDİĞİMİZ METİNLER Güzel Sanatlar ve Atatürk (Bilgilendirici Metin) İnsan ve Atatürk (Dinleme

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI KUDÜM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI KUDÜM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI KUDÜM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı