ÇÖZÜLEBİLİR ANTİJENLERİN BELİRLENMESİ VE STREPTOKOK B, STREPTOKOK ZATÜRRE, BAKTERİYAL GRİP b, B/E.KOLI K1, NEISSERIA MENENJIT A,C,Y/W 135 İN TEŞHİSİ.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇÖZÜLEBİLİR ANTİJENLERİN BELİRLENMESİ VE STREPTOKOK B, STREPTOKOK ZATÜRRE, BAKTERİYAL GRİP b, B/E.KOLI K1, NEISSERIA MENENJIT A,C,Y/W 135 İN TEŞHİSİ."

Transkript

1 PASTOREX MENENJİT 25 Test ÇÖZÜLEBİLİR ANTİJENLERİN BELİRLENMESİ VE STREPTOKOK B, STREPTOKOK ZATÜRRE, BAKTERİYAL GRİP b, B/E.KOLI K1, NEISSERIA MENENJIT A,C,Y/W 135 İN TEŞHİSİ.

2 1-KLİNİK DEĞERİ Bakteriyal menenjit, beyin- omurilik zarı enfeksiyonudur. Neden olan başlıca organizmalar: Streptokok grup B, Haemophilus grip tip b, streptokok zatürre, Neisseria menenjit. Menenjit ciddi bir durumdur, bu nedenle uygun tedavinin başlaması için enfeksiyonun hızla teşhis edilmesi önemlidir. Kültür ile belirleme alışılagelmiş yöntemdir, teşhisin konfirmasyonu ve antibiyogram için mutlaka gereklidir. Eğer numune transfer edilecek ise, uygun olmayan koşullarda saklanmamış ise ve numune alınmadan önce antibiyotik tedavisine başlanmış ise yanlış negatif sonuçlar verebilir. İnfeksiyon esnasında serum, idrar ve CSF gibi biyolojik sıvıların içindeki neden olan organizmalar ile serbest kalan çözünür antijenlerin belirlenmesi için immünolojik yöntemdir ve teşhisin daha hızlı olmasını sağlar. Bu kitle dedekte edilebilen çözünür antijenler, kesin serogrup veya serotipler için spesifik polisakkaridlerdir: Streptokok zatürre(83 tip), Haemophilus grip tip b, Neisseria menenjit A grubu, grup B/E.koli K1, grup C, grup Y/W 135ve streptokok grup B. Meningococcus serogrup B için spesifik polisakkarid antijeni sadece çok yavaş antijeniktir ve bu antijene karşı direkt özel olan tekrar üretilebilir tavşan antikorlarını elde etmek her zaman çok zor olmuştur. Monoklonal antikor tekniği,meningococcus serogrup B polisakkarid antijeninin yeniden üretilebilirliğini tanımlayan ve özelliğini belirleyen monoclonal fare antikorlarının üretimine izin veren spesifik bakteriyal polisakkarid antijenlerinin hazırlanması için uygulandı. Meningococcus serogrup B için bu polisakkarid spesifik antijen, E.koli K1 ile bulunan polisakkarid antijeni ile benzerdir. Meningococcus B ve E. koli K1 arasındaki bu antijenik benzerlik. yenidoğanlarda yaklaşık %80 K1 türünden olan E.koli menenjitin teşhisini sağlar. E.koli ve streptokok B yenidoğan veya premature doğumlarda menenjit e neden olan en önemli bakteridir ve meningococcal infeksiyon bu yaş grubunda çok seyrek görülür. 2-PRENSİP Spesifik homolog antikorları ile kaplı lateks partikülleri kullanılarak numunenin içerdiği antijeni test eder. Homolog antijenlerin varlığında lateks partiküllerine yapışır. Antijenin yokluğunda homojen süspansiyon içinde kalır.

3 3-TANITIM 1. PASTOREX MENENJİT, 25 testlik kit- kod şunları içerir: Reaktif 1 (R1): N. menenjıt B/E. koli K1 1 şişe, 0.4 ml, N. menenjıt grup B/E. koli K1 için fare monoclonal özel antikorları ile hassaslaştırılmış kırmızı lateks. Reaktif 2 (R2): N. menenjıt B/E. koli K1 negatif kontrol 1 şişe, 0.4 ml, tetanus toxoidler için fare monoclonal özel antikorları ile hassaslaştırılmış kırmızı lateks. Reaktif 3 (R3): H. grip b 1 şişe, 0.4 ml, H. grip tip b için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış beyaz lateks. Reaktif 4 (R4): S. zatürre 1 şişe, 0.4 ml, S.zatürre için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış yeşil lateks. Reaktif 5 (R5): Steroptokop B 1 şişe, 0.4 ml, Steroptokop B için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış sarı lateks. Reaktif 6 (R6): N.Menenjit A 1 şişe, 0.4 ml, N.Menenjit A grubu için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış mavi lateks. Reaktif 7 (R7): N.Menenjit C 1 şişe, 0.4 ml, N.Menenjit C grubu için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış kırmızı lateks. Reaktif 8 (R8): N.Menenjit Y/W şişe, 0.4 ml, N.Menenjit Y/W 135 için tavşan özel antikorları ile hassaslaştırılmış pembe lateks. Reaktif 9 (R9): Polivalent negatif kontrol 1 şişe, 0.4 ml, bağışıklığı olamayan tavşan dan alınan IgG immünglobülinleri ile hassaslaştırılmış mor lateks. Reaktif 10 (R10): Polivalent pozitif kontrol Pozitif control: Dondurularak kurutulmuş antijenik madde.1 ml distile su ile çözülür. S.zatürre, storoptokok B, H. grip b, N.menenjit A,C,B,Y/W135 in polisakkarid antijenlerini içerir. Miktar 20 reaksiyon için yeterlidir. Tüm reaktifler %0.02 trimesol içerir. R1,R2,R3,R4,R5,R6,R7,R8,R9 reaktifleri %0.1 den az sodium azid içerir.

4 Tek kullanımlık aglütinasyon kartları Tek kullanımlık karıştırma çubukları 2. PASTOREX MENENJİT LATEKS TEST (her biri25 testlik): Tek lateks testi (kontrolsüz) 1. N.Menenjit A (R6) kod: N.Menenjit C (R7) kod: N.Menenjit B/E Koli K1 (R1) kod: Streptokok B(R5) kod: zatürre streptokok (R4) kod: Grip b Hemaphilius (R3) kod:61616 Pastorex Menenjit Kontrol 1. Kontrol reaktif kitleri tek lateks testi için (2x25 test) kod: şişe, 0.4 ml polyvalent negatif control (R9) 3. 2 şişe, dondurularak kurutulmuş polivalent pozitif control(r10),1 ml distile su ile çözülür şişe, 0.4 ml N.m.B./E koli K1 (R2) negatif control 5. Tek kullanımlık kart 6. Tek kullanımlık karıştırma çubuğu Pastorex Menenjit Dilüent 1 şişe, 40 ml serum için dilüent kod: DEPOLAMA Tüm reaktifler 2-8ºC de saklandığındaa ve açılan şişeler dahil mikrobiyal kontaminasyon olmadığında,son kullanma tarihine kadar stabildir. Polivalent kontrol R10, çözüldükten sonra mikrobiyal kontaminasyon yok ise 2-8ºC de 1 ay stabildir veya hemen porsiyonlanıp -20ºC de saklanır ise daha uzun süre kullanılabilir. Lateks reaktiflerini dik pozisyonda tutun LATER REAKTİFLERİ DONDURULMAMALIDIR.. 5-GEREKLİ AMA SAĞLANMAYAN MATERYALLER Serum dağıtmak için 40-50µl lik pipet. Kapiler veya Ependorf tüpler Kurutma inkübatörü veya 100ºC de su banyosu Kapiler veya ependorf tüpler için santrifüj

5 Dezenfektan banyosu Steril distile su, steril izotonik veya dilüent (kod:61717) 6-ÖNLEMLER Sonuçların kalitesi,iyi laboratuvar çalışmalarının sıkıca uygulanmasına bağlıdır. Tüm numune ve reaktifler oda ısısısnda ºC de kullanılmalıdır. Aglütünasyon kartının reaksiyon yüzeyine dokunmayınız. Test edilecek her numune için pipet veya pipet ucunu değiştirin. Kullanım öncesi latex şişesini çalkalayın. İyi kalibre edilmiş damlaları elde etmek için kit şişe damlalığının ucunu temizleyin. Kalıntı damlalar için kit şişesini yatay tutun. Her reaksiyon için test çubuğunu değiştirin. Tüm tek kullanımlık materyalleri otoklavlanabilir çöp kutularına veya infeksiyonu arındırıcı banyolara atın. Polivalent pozitif kontrolü herhangi bir kontaminasyondan sakınmak için steril distile su ile çözün. HİJYEN VE GÜVENLİK TALİMATLARI Daima,mikrobiyal tehlikelere karşı korunma ile ilgili güncel teknikleri ve önlemleri gözlemleyin. Tüm numuneleri potensiyal infekte edici gibi düşünün. 7- SERUM, İDRAR VE CSF İÇİN KULLANIM TALİMATLAR Numuneler Numuneler toplanır toplanmaz işleme alınmalıdır. Eğer bu mümkün değil ise,2-8 ºC de birkaç saat saklanabilirler veya daha uzun süreler için 20 ºC de derecede (santrifüjden sonra -20ºC de sadece üstfaz tutulabilir) saklanabilir. Tekrar çözündürüp dondurmaktan sakının. Numunenin kontaminasyonunu önlemek için öncelikli olarak bakteriyal inceleme(kültür) yapılmalıdır. Lateks kit ile test için minumum numune volümü 0.5 ml dir. A) KLİNİK NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Dikkat: Su banyosu kullanırken suyun tüpe girmemesi için su geçirmez tüpler kullanın. Eğer mümkünse kurutma inkübatörü kullanın.

6 a)csf (Omurilik sıvısı) Eğer CSF çok bulanık veya kırmızı kan hücreleri içeriyor ise 350 g de 5 dakika santriüj edin ve süpernatant ı toplayın. Numuneyi 100ºC de (kurutma inkübatörü veya su banyosu) 3 dakika ısıtın. Numunenin oda ısısına gelmesini sağlayın g de 5 dakika santrifüj edin veya 0.45 µm lik filtre kullanarak süzün. b)serum Bir volüm seruma (0.5 ml) 3 volüm (1,5 ml) dilüent (kod:61717) eklenir. 100ºC de (kurutma inkübatörü veya su banyosu) 3 dakika ısıtın g de 5 dakika santrifüj edin. Dikkat: Plazma numunesi kullanmayın. Albumin, lipit, hemoglobin ve bilirubin fazlalığından oluşan etkileşim test edilmedi. En iyi sonuçlar taze serum kullanılarak elde edildi. c)idrar Testten önce antijen konsantrasyonunu artırmak için Amikon B15 tipi memran üzerinde 25 kat a kadar numune konsantre edilebilir. 100ºC de (kurutma inkübatörü veya su banyosu) 3 dakika ısıtın g de 5 dakika santrifüj edin veya 0.45 µm lik filtre kullanarak süzün. B)TEST İŞLEMİ Aglütinsyon kartının her bir dairesine ön işlem yapılan numunenin süpernatantı bir damla (40 50 µl) koyulur. Lateks reaktif şişesini iyice çalkalayın. Şişeyi dik pozisyonda tutunuz, Dispozıbl kart ın üzerine her bir lateks reaktifinden bir damla koyunuz. Aşağıdaki belirtilen dağıtım şeklini uygulayın. Beyaz daire içinde R9, R6,R7,R1,R2 ve siyah daire içinde R8, R3,R4,R5. Çubuk kullanarak numuneleri ve lateks reaktiflerini karıştırın ve her bir lateks için çubuğu değiştirin. Kartı 10 dakika 120 RPM de döndürün. 10 dakika içinde çıplak gözle görülebilir herhangi bir aglütünasyon oluşumunu izleyin (120 RPM hız da orbital tipli agitatör kullanılabilir.) 8 KAN KÜLTÜRÜ İŞLEMİ: Olası oryantasyon için gram boyası ve şekilleri kontrol edin. Pozitif kan kültüründen 1-2 ml alın g de 5 dakika santrifüj edin.

7 Dispozıbl kartların her bir dairesine süpernatant ın bir damlasınını (40-50 µl) koyun.gram boyasına göre ilgili lateks reaktileri test edilmelidir. Test için seçilen lateks reaktif şişeleri iyice çalkalanmalıdır. Şişeyi dik pozisyonda tutunuz, süpernatant damlalarının dış yüzeyine her bir seçili lateks reaktifinin bir damlası koyulur. Çubuk kullanarak numuneleri ve lateks reaktiflerini karıştırın ve her bir lateks için çubuğu değiştirin. Kartı 5 dakika 120 RPM de döndürün. 5 dakika içinde aglütünasyon oluşumunu kontrol edin. Bazı kan kültürleri spesifik reaksiyon vermeyebilir veya yorumu problemli olabilir. Negatif kontrol olarak steril kan ile aşılı kan kültürü kullanın veya Pastorex Menenjit ile dedekte edilenden farklı bir organizma kullanın. 9-SONUÇLARIN YORUMLANMASI POSİTİF REAKSİYON Positif reaksiyon iyi aglütünasyon ile belirlenir, çıplak gözle görülebilir, negatif kontrol ile karşılaştırılır. Aglütünasyonun şiddeti ve görünme zamanı test edilen numunedeki antijen konsantrasyonuna bağlıdır. Pozitif antijen testi ile negatif kültür arasındaki fark, kültür yapılan numunedeki uygun bakterinin yokluğu ile açıklanabilir (Numune, antibiotik tedavisi başlamadan önce alınmalıdır veya transfer koşulları narin bakterilerin hayatta kalmasına uygun olmamalıdır. Çogu zaman yeni veya pramatüre doğumda anti-n.menenit B/E koli K1 lateks ile pozitif bir reaksiyon E.koli K1 ile infeksiyon oluşturur. Eski konularda meningococcus B daha fazla olasıdır.. Numune kültürü teşhis ile konfirme edilmelidir. NEGATİF REAKSİYON Kümesiz homojen süspansiyon. YORUMLANAMAYAN SONUÇLAR Lateks negatif kontrolleri (R2 veya R9) ile numune aglütine olursa veya kitin içinde birden fazla lateks reaktifi var ise bu durumda reaksiyon yorumlanmazdır. Bu durumda test bir başka numune ile tekrarlanmalıdır ve kültür sonucu için beklenmelidir.( Çok seyrek olarak infeksiyon iki farklı bakteri türünden olabilir.)

8 10-PROSEDÜR:AGAR DA İZOLE EDİLEN BAKTERİ TÜRLERİNİN GRUBU( Taze ve saf kültürden koloniler) Lateks Y/W 135, bakteri türleri grubu için kullanılamaz. Bu grubu belirlemek için alışılagelmiş antisera kullanımı önerilir (Kit Y, W135,29E: Ref:58704,3x1 ml). Test e başlamadan önce olası oryantasyon için: Gram boyasını ve morfolojiyi kontrol edin. Gram negatif bakteri için oksidaz testi yapın (N menenjit için pozitif, E koli K1 için negatif). Gram pozitif koküs için katalaz testi yapın.(pozitif tür için katalaz test etmeyin) Sarmalanmayan S.zatürre ve hemophilis grip türleri bu teknik ile belirlenemez. a) Gruplandırma: N.menenjit (sadece A,B,C), H.grip, E.koli, S.zatürre. Steril izotonik solüsyonunun 30 µl sini dispozıbl kartaki yuvarlağın içine damlatın. Numune: Eşşarie koli, hemolipus grip ve neserrria Menenjit için: 1 µl düğümün eşdeğeri, maximum 2-3 koloni olanlar Stereptokok zatürre için düğümün 5 µl sinin eşdeğeri minumum, kolonidir. Homojen süspansiyon elde etmek için numune kolonilerini dikkatlice emilsiyon yapılmalı. Tanımlama için seçilen lateks reaktif şişesini iyice çalkalayın, şişeyi dik konumda tutun, bakteri süspansiyonunun damlasının dış kenarında bu lateksin bir damlasını yerleştirin. Bir çubuk kullanarak süspansiyonu ve lateksi karıştırın. Kartı 120 RPM de çevirin. 2 dakikadan az bir sürede temiz herhangi bir aglütünasyonun oluşması gözlenir. Alışılagelmiş biyokimyasal testler kullanılarak tür belirleme konfirme edilir. b)gruplandırma: Stereptokok B( B-hemolitik koloni) Tood Hewitt in 2 ml sinin içinde 5 koloni durdurun. 37 C su banyosund 2-3 saat inkübe edin.

9 Süpernatantın 1 damlasını (40-50 µl) dispozıbl kartın üzerindeki bir daireye yerleştirin. Lateks reaktif şişesini iyice çalkalayın, şişeyi dik pozisyonda tutun, bu lateksin bir damlasını, süpernatantın damlasının dış kenarına yerleştirin. Bir çubuk kullanarak numuneyi ve lateksi karıştırın. Kartı 120 RPM de döndürün. 1 dakikadan az bir sürede herhangi bir temiz aglütünasyonun oluşmasını gözlemleyin. Alışılagelmiş biyokimyasal testler kullanılarak tür belirleme konfirme edilir. İzole kolonilerden direkt ekstraksiyon için PASTOREX STREP kiti (kod:61721) kullanın. 11-TESTİN KALİTE KONTROLÜ Lateks reaktifi çalkalandıktan sonra tamamen homojen hale gelmelidir. Polivalent pozitif kontrol (R10), her bir lateks immuno reaktiviteyi geçerlendirebilmek için kullanılır. Kalite kontrol testini çalışmak için, dispozıbl kartın her bir dairesine pozitif kontrolün (R10) bir damlası (40 µl) yerleştirilir. Lateks reaktif şişesini iyice çalkalayın. Şişeyi dik pozisyonda tutun, dispozıbl karta her bir latek reaktifinde 1 damla yerleştirin, aşağıda belirtilen dağıtım sırasına uyun: beyaz yuvarlaklarda R9, R6, R7, R1,R2 ve siyah yuvarlaklarda R8, R3, R4, R5. Çubuk kullanarak pozitif kontrol ve lateks reaktifini kullanın ve her bir lateks için çubuğu değiştirin. Kartı 120 rpm de 10 dakika döndürün. Bu 10 dakika içinde çıplak gözle herhangi bir aglütünasyon oluşumunu kontrol edin (test lateks reaksiyonunu, negatif kontrol lateksi ile karşılaştırın). Aglütünasyon şiddeti ve oluşma hızı antijen/antikor aviditesine bağlıdır. Sonuç olarak reaksiyonlar, her bir lateks in değişkenliği ile gözlenebilir. NmB/Koli K1 lateksi diğerlerinden daha iyidir. Her bir lateksin spesifik olmayan aglütünasyonlarının yokluğunu izotonik solüsyonu veya dilüent (kod: 61717) kontrol eder. Kalite kontrol testini çalışmak için, polivalent pozitif kontrol protokolüne göre fizyolojik izotonik veya dilüent R11 (kod:61717) kullanılır.

10 Polivalent pozitif kontrol (R10) ile aglütine olmadığında, izotonik veya dilüent (kod 61717) ile spesifik olmayan aglütünasyon olmadığında lateks reaktifi kullanılmamalıdır (kitin yanlış depolanmasından veya lateks reaktifinin kontaminasyonundan kaynaklanabilir). 12-ÜRETİCİNİN KALİTE KONTROLÜ Tüm üretilen reaktifler, ham maddeden başlayarak son olarak ticari ürün haline gelene kadar bizim kalite sistemimize göre hazırlanmıştır. Her bir lot kalite kontrol e tabi tutulmuştur ve kabul edilebilir sınırlar içinde olan ürünler pazara sunulmuştur. Her bir lot için kalite kontrol kayıtları Bio-Rad da tutulmaktadır. 13- TEST PERFORMANSI HASSASİYET Kitteki her bir reaktifin hassasiyeti aşağıda belirtilen numunelerin analizi ile belirlenmiştir. Saflaştırılmış antijen izotonikde dilüe Alışılagelmiş analiz tekniği ile belgelenmiş beyin omurilik sıvısının klinik numunesi Mueller Hinton agarı, çikolatalı + PVS agarı, Kolombia %+5 koyun kanlı agar üzerindeki kültürden izole edilen çeşitler.

11 ÖZGÜLLÜK Her bir reaktifin hassasiyeti aşağıda belirtilen numunelerin analizi ile belirlenmiştir. Steril CSF (a) veya menenjitden sorumlu bakteri ile kontamine olmuş CSF ve lateks(b) ile belirlenenlerden farklı. Genuses Neisseria, Branhamella, Acinetobacter, streptokok, Klepsiella, Haemophilus, Eschericha coli non K1, Pseudomonas a ait türler lateksden başka kaynaklar ile test edildi.

12 Neisseria flavescens in 1/1 türü, Klebsiella pneumoniae nin 2/4 türü, Acinetobacter in 2/5 türü spesifik olmayan reaksiyon verir. KAN KÜLTÜRÜ Pastorex Menenjit in performansı kan kültüründe test edildi. Bu ölçümün sonuçları: Hassasiyet: %100 (4/4 S.pneumoniae nin 2çeşidini ve streptokok B nin 2 çeşidini içerir) Özgüllük: %100 (37/37). R3, R4, R5, R6, R7 ve R8 reaktifleri için. Özgüllük : %97.5 (39/40). R1 reaktifi için. Klebsiella pneumoniae ile 3 kan kültürü içinde 1 tanesi spesifik olmayan reaksiyon verir. 14.TESTİN LİMİTLERİ Pek çok vakada immunolojik lateks tekniği, organizmanın olası teşhisini sağlar. Bununla beraber numunedeki antijen konsantrasyonu lateksde belirtilen düşük limitin altında olabilir ve sonuç negatif olarak kabül edilir. Bu durumda daha sonra numunenin tekrarlanması yararlı olabilir.

13 Bu yöntem bakteri ekimi yerine koyulamaz, antimikrobial süpheli sonuçların oluşmasını sağlar. Kan kültürünün geniş çeşitliliği gözönünde bulundurularak tüm ortamlar için performans garanti edilemez.(cf. 7-D) Lateks reaktifi kullanarak serum ve idrardaki antijenin belirlenmesi ile ilgili klinik ve biyolojik bilgiler şu anda sınırlıdır. Benzer antijen alakasız bakteri işlemine bir kaç örnek rapor edildi. Her zaman çapraz reaksiyon olasılıgı göz önünde bulundurulmalıdır (1,4,5). Tüm laboratuvar teşhisleri için son teşhis, bir test sonucuna dayandırılmamalıdır, hastanın klinik verileri ve biyokimyasal, stolojik ve immunolojik sonuçları da değerlendirilmelidir. Bakteri türünün spesifik olarak belirlenmesi için kan kültüründe çözünür antijen belirlemenin yanısıra, agar da isole türlerin gruplandırılması da tamamlanmalıdır. 15-REFERANSLAR 1. BRADSHAW M.W., CHNEERSON R., PARKE J.C. Jr., ROBBINS J.B. Bacterial antigens cross-reactive with the capsular polysaccharide of Haemophilus influenzae, type b. Lancet, 1971, i (May 29), DENIS F. et MOUNIER M. Le diagnostic rapide des méningites cérébrospinales: techniques, résultats, limites et perspectives. Méd. Mal. Infect.,1984, 14, DENIS F., SAULNIER M. et CHIRON J.P. Diagnostic étiologique rapide des méningites purulentes par agglutination passive indirecte de particules de latex et par contreimmunoéléctrophorèse : expérience et perspectives. Bull. O.M.S., 1981, 59, KASPER D.L., WINKELHAKE J.L., ZOLLINGER W.D., BRANDT B.L., and ARTENSTEIN M.S. Immunochemical similarity between polysaccharide antigens of Escherichia coli 07:K1 (L) : NM and group B Neisseria meningitidis. J. Immunol., 1973, 110,

14 5. LEE P.C. and WETHERALL B.L. Cross-reaction between Streptococcus pneumoniae and group C streptococcal latex reagent. J. Clin. Microbiol., 1987, 25, LEINONEN M. and HERVA E. The latex agglutination test for the diagnosis of meningococcal and Haemophilus influenzae meningitis. Scand. J. Infect.,1977, 9, LUND E. and HENRICHSEN J. Laboratory diagnosis, serology and epidemiology of Streptococcus pneumoniae. In Methods in Microbiology, T. Bergan and J.R. Norris edit., 1978, 12, chap. XI, (Academic press, London, New-York, San Francisco) 8. TESSIER F. Dépistage et identification des streptocoques du groupe B. Intérêt en périnatologie. Extrait de LABORAMA n 14, oct. 1982, Institut Pasteur Production edit. 9. NEWMAN R.B., STEVENS R.W. and GAAFAR H.A. Latex agglutination test for the diagnosis of Haemophilus influenzae meningitis. J. Lab. Clin. Med., 1970, 76, ROBBINS J.B., Mc CRACKEN G.H. Jr., GOTSCHLICH G.C., ORSKOV F., ORSKOV I., HANSON L.A. Escherichia coli K1 capsular polysaccharide associated with neonatal meningitis. New Engl. J. Med. 1974, 290, P. GESLIN et coll., Centre National de Référence des Pneumocoques: Rapport d'activité ASUNCIÓN FENOLL, ISABEL JADO, DOLORES VICIOSO, AMALIA PÉREZ, and JULIO CASAL. Evolution of Streptococcus pneumoniae Serotypes and Antibiotic Resistance in Spain : Update (1990 to 1996). J. Clin. Microbiol.,1998, 36, Bio-Rad 3, boulevard Raymond Poincaré Marnes-la-Coquette France Tel. : +33 (0) /2008 Fax : +33 (0) code :

M47 MICROGEN STREP MICROGEN

M47 MICROGEN STREP MICROGEN M47 MICROGEN STREP MICROGEN Strep; kültür ortamından Streptococcus Lancefield gruplarının (A, B, C, D, F ve G) tespitini hızlı bir şekilde gerçekleştiren latex slide aglütasyon testidir. İnsanda enfeksiyona

Detaylı

Enzimlerinin Saptanmasında

Enzimlerinin Saptanmasında Gram Negatif Bakterilerde Karbapenemaz Enzimlerinin Saptanmasında OXA-48 K-Se T, Blue-Carba Test ve PCR Testlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Ayham Abulaila, Fatma Erdem, Zerrin Aktaş, Oral Öncül

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Spesifik tanı yöntemleri: 1. Direk (kült ltür r ve bakterinin gösterilmesi) g 2. Antikorların n gösterilmesig 1.Standart tüp aglütinasyonu 2.Rose Bengal

Detaylı

Protokolü PD S Reaksiyon

Protokolü PD S Reaksiyon Salmonella sp. Real time PCR Tespit Kiti Protokolü PD S00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 www.bmlabosis.com İnternal Pozitif

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan kan örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit izolasyon ve saflaştırması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Cevaplara bir kan damlasından ulaşabiliriz. TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME

Cevaplara bir kan damlasından ulaşabiliriz. TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME Prosedür-Genel Bakış Önemli yöntemsel notlar - Farklı kitlerden bileşenleri başka bileşenlerle değiştirmeyiniz - Kapiller venöz kan (anti-koagülanlı veya anti-koagülansız)

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

KULLANIM TALİMATLARI

KULLANIM TALİMATLARI KULLANIM TALİMATLARI n Formalin de Parasite Suspensions KULLANIM AMACI Microbiologics Parasite Suspensions, bilinen özelliklere sahip spesifik parazit popülasyonları içeren kalite kontrol karşılaştırma

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 IVD Bakteri örneklerinden genomik nükleik asit izolasyonu ve saflaştırılması için In vitro tanı amaçlı kullanım için Yalnızca

Detaylı

Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon

Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon Serap Süzük Yıldız 1, Salih Altınok 1, Banu Kaşkatepe 2, Hüsniye Şimşek 1, Selçuk Kılıç 1,3 1, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Klavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 Maya örneklerinden genomik nükleik asit izolasyonu ve saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09002050

Detaylı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ Koliform Bakteri Grubunun Tanımı Koliform grubunu oluşturan bakteriler; tamamı aerobik veya fakültatif anaerobik olan, gram negatif, spor oluşturmayan,

Detaylı

RTA DNA qpcr Probe Master Mix

RTA DNA qpcr Probe Master Mix RTA DNA qpcr Probe Master Mix Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi -- 2012-01 DNA'nın gerçek zamanlı tayini ve miktar ölçümü için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09030025 25 test 09030100 100 test 09030500

Detaylı

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II 6,7,8 HAFTA Prof. Dr. Eser ELÇİN Hücre kültüründe temel işlemler: besiyeri hazırlama, hücre ekimi, besiyeri değiştirme, alt kültüre geçiş, hücre sayımı, pasajlama, kontaminasyon

Detaylı

Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi

Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi Doç.Dr. Aynur Karadenizli Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Kocaeli Bakteri ile çalışmaya uygun laboratuar

Detaylı

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Protokol PD LM00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 W www.bmlabosis.com İnternal

Detaylı

Protokolü PD S001 01. 50 Reaksiyon

Protokolü PD S001 01. 50 Reaksiyon Salmonella sp. Real time PCR Tespit Kiti Protokolü PD S001 01 50 Reaksiyon REAKSİYON PRENSİPLERİ Reaksiyon Bileşenleri: qpcr Master Mix (PMM) Hedef probe Mix (HPM) Zenginleştirilmiş gıda ürünleri kültüründen

Detaylı

KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI

KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI AMAÇ Bu çalışmanın amacı, doğrudan klinik örneklerde hızlı ve güvenilir bir şekilde akut

Detaylı

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 Bakteri örneklerinden plazmid DNA izolasyonu ve saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09007050 50 test 09007100

Detaylı

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Literatür Tanı Rehberleri Kongre İyileştirme Ğereksinimi Uzman Klinisyen İsteği

Detaylı

attomol apo B-100 quicktype

attomol apo B-100 quicktype attomol apo B-100 quicktype İnsan apolipoprotein B-100 (apo B-3500 mutasyonu) gen inde 10708G>A geçiş tespitine yönelik kit Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 20 tespit sipariş numarası: 1015

Detaylı

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU ANTİGLOBULİN TESTLER Dr. Güçhan ALANOĞLU Tanımlar İnsan nsan globulinlerine karşı oluşan antikorlara Anti-Human Globulinler (AHG, AHG, antikorlara karşı gelişen en anti-antikor) antikor) Bu u antikorların

Detaylı

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER Doç. Dr. Gülsen YILMAZ 2009 BAŞLIKLAR 1 Tanım ve Prensip 22 Santrifüj teknikleri 33 Santrifüj tipleri 44 Santrifüj kullanım alanları Laboratuvarı ilgilendiren Süreç

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan dokusu ve parafine gömülü doku örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit

Detaylı

D-dimer. Kullanım manueli REF 5250

D-dimer. Kullanım manueli REF 5250 D-dimer Kullanım manueli REF 5250 Fibrin D-dimer için Lateks Aglütinasyon Testi. 80 tespit için reaktifler Sadece in-vitro diagnostik kullanım içindir. I. KULLANIM AMACI Helena D-dimer fibrin D-dimerin

Detaylı

REAKSİYON PRENSİPLERİ

REAKSİYON PRENSİPLERİ REAKSİYON PRENSİPLERİ Reaksiyon Bileşenleri: qpcr Master Mix (PMM) Hedef probe Mix (HPM) Zenginleştirilmiş gıda ürünleri kültüründen izole edilen DNA örneği Polimerase Chain Reaction (PCR): Son yıllarda

Detaylı

EYLÜL 2011 S0485&S0486

EYLÜL 2011 S0485&S0486 İSTANBUL İL KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2011 S0485&S0486 İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

18- Teklif veren firma üretici firmadan aldığı yetki belgesini sunmalıdır.

18- Teklif veren firma üretici firmadan aldığı yetki belgesini sunmalıdır. 1- TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTE ÖLÇÜM (TAS) KİTİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- Kitin reaktifleri ve standartları tamamen likit 2- Toplam Antioksidan Kapasite Direkt olarak ölçmelidir. 3- Kit kullanıma hazır 4- Kit

Detaylı

EYLÜL 2010 S0461&S0462

EYLÜL 2010 S0461&S0462 İSTANBUL İL KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2010 S0461&S0462 İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KALİBRATÖRLERİ 0373787

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KALİBRATÖRLERİ 0373787 0155199-E-TR November, 2014 QMS LAMOTRIGINE İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu

Detaylı

Tissue_LC_200_V7_DSP ve Tissue_HC_200_V7_DSP (QIAsymphony DSP DNA Mini Kiti için kullanıcı açısından doğrulanmıştır)

Tissue_LC_200_V7_DSP ve Tissue_HC_200_V7_DSP (QIAsymphony DSP DNA Mini Kiti için kullanıcı açısından doğrulanmıştır) Ağustos 2015 QIAsymphony SP Protokol Sayfası Tissue_LC_200_V7_DSP ve Tissue_HC_200_V7_DSP (QIAsymphony DSP DNA Mini Kiti için kullanıcı açısından doğrulanmıştır) Bu belge Kit Versiyonu 1 için Tissue_LC_200_V7_DSP

Detaylı

INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents

INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents KOD: FRI58431 80565 INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents 28698 v2 2017-04-25 p 1/6 INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents Türkçe Üretici: Fujirebio Europe N.V. Technologiepark 6 9052

Detaylı

VAN HALK SAĞLIĞI LABORATUVAR A AİT SARF MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ BİRİM DEĞERİ TALEP EDİLEN MİKTAR

VAN HALK SAĞLIĞI LABORATUVAR A AİT SARF MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ BİRİM DEĞERİ TALEP EDİLEN MİKTAR VAN HALK SAĞLIĞI LABORATUVAR A AİT SARF MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ Sıra No HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI SARF MALZEME İHTİYAÇ LİSTESİ TALEP EDİLEN MİKTAR BİRİM DEĞERİ 1 VDRL(SİFİLİZ) 3 500 ADET 2 Anti-A 8 000

Detaylı

HÜCRE DONDURMA VE ÇÖZME. Uzm. Mol. Bio. Gamze ÇAĞATAY

HÜCRE DONDURMA VE ÇÖZME. Uzm. Mol. Bio. Gamze ÇAĞATAY HÜCRE DONDURMA VE ÇÖZME Uzm. Mol. Bio. Gamze ÇAĞATAY Neden Dondurma? Hücreleri saklamak Düşük pasajlarda araştırma yapmak Hücrenin orijinal yapısını korumak Genetik stabiliteyi korumak Mikrobiyal ve çapraz

Detaylı

attomol HLA-B*27 Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 1.Giriş 2. Genel Açıklamalar

attomol HLA-B*27 Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 1.Giriş   2. Genel Açıklamalar attomol HLA-B*27 HLA-B*27 in tespitine yönelik kit (Doku tiplemesi için kullanmayın!) Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 40 tespit sipariş numarası: 1030 1.Giriş İnsan lökosit antijenleri(hla)

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikrobiyolojik tanı yöntemleri 1. Direkt tanı yöntemleri

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Aysu BESLER SUNUM PLANI Konu ve kapsam Amaç Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler http://kaymurgida.com.tr/murat_fab/isleme.html

Detaylı

(Alerjenik bileşim için ekteki uygun sertifikaya bakın)

(Alerjenik bileşim için ekteki uygun sertifikaya bakın) RIDA AlleergyScreen Item no: A2141/A2142 Item no: A2241/A2242 Item no: A2341/A2342 Item no: A2441/A2442 Panel 1 (20 farklı allerjen) Panel 2 (20 solunum allerjeni) Panel 3 (20 gıda allerjeni) Panel 4 (20

Detaylı

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği )

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği ) 1. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ankara YBÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ankara Dışkapi Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araşırma Hastanesi 4. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr.

Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr. Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr.İlker DEVRİM UHESA verilerine göre: Türkiye de Yoğun Bakım Üniteleri Tiplerine

Detaylı

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım:

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: İşlem görmüş gıda matrislerinde LC-MS/MS ve GC-MS ile Yüksek dozda toksik madde kalıntısı teşhis ve miktarlandırma analizleri için geliştirilmiş

Detaylı

Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi

Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi Prof. Dr. Pınar Zarakolu-Köşker Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı II. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

SU NUMUNESİ ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

SU NUMUNESİ ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yusuf Ertürk, Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı:

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Katılımcılara; klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında doğru, geçerli ve

Detaylı

CANINE PARVOVIRUS & DISTEMPER IgM ANTİKOR TEST KİTİ MEDICARE SAĞLIK HİZMETLERİ

CANINE PARVOVIRUS & DISTEMPER IgM ANTİKOR TEST KİTİ MEDICARE SAĞLIK HİZMETLERİ CANINE PARVOVIRUS & DISTEMPER IgM ANTİKOR TEST KİTİ MEDICARE SAĞLIK HİZMETLERİ CANINE PARVOVIRUS & DISTEMPER IgM ANTİKOR TEST KİTİ I. KULLANIM AMACI ImmunoComb Canine Parvovirus & Distemper Antikor Test

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde :

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : KULLANMA TALİMATI NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. 100 ml de, 0.300 g Netilmisin e eşdeğer 0.455 g Netilmisin sülfat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum klorür, Benzalkonyum

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 01 10.04.2012 1 / 5 KYS.19 TA 01 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan çiğ sütün ve süttozunun antibiyotik içerip içermediğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR VERİFİKASYON Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının ölçülerek dökümante

Detaylı

HEMAGLUTİNASYON (HA)

HEMAGLUTİNASYON (HA) HEMAGLUTİNASYON (HA) TANIM HA, bazı virusların süspansiyon halindeki eritrositleri birbirlerine yapıştırarak çöktürmesi olayıdır. Eritrositler Virus Hemagglutinasyon Temel prensip; - Bazı viruslarda bulunan

Detaylı

Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN. Katalog No:

Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN Katalog No: 300105 KULLANIM AMACI SAS-3 Serum Protein kiti agaroz jel elektroforezi ile serum proteinlerinin ayrılması ve miktarının belirlenmesini amaçlar. Farklı

Detaylı

MAYIS 2012 S0501&S0502

MAYIS 2012 S0501&S0502 İSTANBUL GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU MAYIS 2012 S0501&S0502 İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3 0155241-C October, 2014 QMS TOPIRAMAT İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu prospektüste

Detaylı

HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN

HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN Glukometre Nedir? Hastanenin servis katlarında sağlık çalışanlarının veya ev kullanıcılarının da kullandığı küçük cep tipi elektronik cihazlardır.

Detaylı

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0 3M PETRİFİLM ENTEROBAKTER SAYIM PLAKALARI Birçok gıda ve içecek işletmecilerinin, patojen bakterileri öldürmek için uyguladıkları en az bir basamak vardır. Yalnız ambalajlama öncesinde tekrar kontaminasyon

Detaylı

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Dr. Tolga BAŞKESEN GİRİŞ Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltmak mümkün GİRİŞ Kan

Detaylı

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0 3M PETRİFİLM SELECT E.KOLİ SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Select E.Koli Sayım Plakaları, E.koli tespiti için dizayn edilmiştir. Basit bir tek testle 24 saat içerisinde sonuçlar elinize ulaşabilmektedir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin

Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin Plazmadan yenilikler Bağışıklık eksikliğinde uzman kuruluş SADECE DOKTOR TALİMATINA GÖRE VE DOKTOR VEYA BAŞKA UZMANCA UYGULAMA

Detaylı

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR?

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR? DERS : KONU : MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU 1.) Kanın en önemli görevini yazın : 2.) Kan transfüzyonunu tanımlayın : 3.) Kanın içinde dolaştığı damar çeşitlerini yazın : 4.)

Detaylı

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Aycan Gundogdu, Ph.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

MBT Sepsityper IVD Kit

MBT Sepsityper IVD Kit 1834338 Kullanım Talimatları MBT Sepsityper IVD Kit IVD MALDI Biotyper sistemi kullanılarak pozitif işaretlenmiş kan kültürlerinden mikroorganizmaların tanımlanması için kit CARE ürünleri, dünya çapındaki

Detaylı

Riskli Ünitelerde Yatan Hastalarda Karbapenemaz Üreten Enterobacteriaceae taranması

Riskli Ünitelerde Yatan Hastalarda Karbapenemaz Üreten Enterobacteriaceae taranması Riskli Ünitelerde Yatan Hastalarda Karbapenemaz Üreten Enterobacteriaceae taranması BD MAX CRE Assay Yöntemi İle Karşılaştırmalı Bir Çalışma Ayşe Nur Sarı 1,2, Sema Alp Çavuş 1, Dokuz Eylül Enfeksiyon

Detaylı

GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI

GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI Dr. Özlem KURT AZAP 26 Kasım 2008 Genel Kurallar Tek koloniden yapılan pasaj seçici olmayan besiyerinde (kanlı agar...) bir gece inkübe edilir Benzer morfolojideki

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 7 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

KÜLTÜR STANDART ÇALIŞMA PROSEDÖRÜ

KÜLTÜR STANDART ÇALIŞMA PROSEDÖRÜ Sayfa No 1 / 6 1. AMAÇ Laboratuvarımıza gelen Tüberküloz şüpheli olgulardan alınan klinik örneklerde Löwenstein Jensen(LJ) katı besiyeri ve otomatize kültür cihazı (MGIT 320) kullanılarak mikrobakterilerin

Detaylı

Cebemyxine Göz Damlası

Cebemyxine Göz Damlası KULLANMA TALİMATI CEBEMYXINE göz damlası Göze damlatılır. Etkin Madde: 5 ml. damla; etkin madde olarak 17.000 IU neomisin sülfat, 50.000 IU polimiksin B sülfat içermektedir. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05

RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05 RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05 IVD In vitro tanı amaçlı insan plazma ve serum örneklerinden viral nükleik asit izolasyon ve saflaştırılması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Avian Flu Screening&Typing H5, H7

Avian Flu Screening&Typing H5, H7 REF V-34-50R VER 04.03.08 Avian Flu Screening&Typing H5, H7 Kullanılan Semboller REF Liste Numarası 2-8 C/ -20 C de saklayın RUO Sadece Araştırma Kullanımı için Dikkat! LOT Lot Numarası VER Versiyon Son

Detaylı

HIZLI TEST ŞİMDİ MÜMKÜN

HIZLI TEST ŞİMDİ MÜMKÜN HIZLI TEST ŞİMDİ MÜMKÜN ScheBo * Biotech ScheBo * Pancreas Elastase 1 Quick TM. / Canine Canine Ekzokrin Pankreatik Yetmezliği nin (EPI) tanısı ve dışlanması. Sonuçlar, test kasetine dışkı örneği konulduktan

Detaylı

ZEDELENMĐŞ NĐŞASTA AACC Metodu (76-31)

ZEDELENMĐŞ NĐŞASTA AACC Metodu (76-31) GĐRĐŞ Buğdayın öğütülmesi prosesinde nişasta granülleri fiziksel olarak zarar görmekte olup zarar gören nişasta granülleri zedelenmiş nişasta olarak tanımlanmaktadır. Zedelenmiş nişasta miktarı unun su

Detaylı

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler Hazırlayan: Prof. Dr. Birol GÜVENÇ Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Bölge Kan Merkezi Sunan: Dr. S. Haldun BAL UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ HEMAGLÜTİNASYON TESTİ Dersten Sorumlu Öğretim Üyeleri -Prof. Dr. Yılmaz AKÇA -Prof. Dr. Feray ALKAN -Prof. Dr. Seval Bilge DAĞALP -Prof. Dr. Aykut ÖZKUL -Prof. Dr. M. Taner KARAOĞLU -Prof. Dr. T. Çiğdem

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 02 14.02.2018 1 / 7 KYS.19 TA 01 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan çiğ sütün ve süttozunun antibiyotik içerip içermediğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 4 MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM 1. ASEPTĠK TEKNĠKLER Mikroorganizmalar, teneffüs

Detaylı

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 14 STANDART: 05 DOKÜMAN:

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Sunum Planı Kan kültürlerinin önemi Kan kültürlerinin değerlendirilmesi

Detaylı

Gereç ve yöntem. Şişli Hamidiye Etfal EAH- 700-yataklı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi -29 yataklı Bir izolasyon odası Üç farklı bölüm

Gereç ve yöntem. Şişli Hamidiye Etfal EAH- 700-yataklı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi -29 yataklı Bir izolasyon odası Üç farklı bölüm Amaç Şişli Hamidiye Etfal EAH yenidoğan yoğun bakım ünitesinde üç haftalık süreçte üç hastanın idrar örneğinden karbapenem dirençli Klebsiella oxytoca üremesi üzerine yapılan salgın incelemesi Gereç ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEXOS %0.1 steril oftalmik solüsyon, 5 ml. Göze damlatılarak uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. HEXOS %0.1 steril oftalmik solüsyon, 5 ml. Göze damlatılarak uygulanır. KULLANMA TALİMATI HEXOS %0.1 steril oftalmik solüsyon, 5 ml Göze damlatılarak uygulanır. Etkin madde: 1 mg/ml olopatadin Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür, disodyum fosfat anhidr, sodyum klorür veya

Detaylı

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU KATILIMCI: GÖREV YERİ: 1. Transfüzyon tarihindeki önemli buluşu (ABO antijenleri tanımı) ile Nobel ödülü alan bilim adamı kimdir? a. Robert Cook b. Anthony Van Löwenhook

Detaylı

Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler. Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler. Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Maya ve Maya Benzeri Mantarlar Ascomycota Hemiascomycetes

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alkali Fosfataz Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5057-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan, kemik iliği veya doku numunelerinde

Detaylı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5 Şimdi KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Yaşlılık Düşük bağışıklık Hırıltılı öksürük Kirli ortam Pasif içicilik Zamanı Tekrarlayan

Detaylı

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU Diyalizin ilk yıllarında: akut diyaliz kavramı vardı Şehir suyu kullanılırdı. MEVZUAT Su Arıtma Sistemi Yönergesi Bakanlığımız 28.10.2011 tarih ve 44047

Detaylı

Tüberküloz laboratuvarında kalite kontrol

Tüberküloz laboratuvarında kalite kontrol Tüberküloz laboratuvarında kalite kontrol Prof. Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Sunum planı Kalite gereklilikleri Yöntem geçerli kılma İç Kalite Kontrol

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

Cebemyxine Göz Damlası

Cebemyxine Göz Damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI CEBEMYXINE göz damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 5 ml. damla; etkin madde olarak 17.000 IU neomisin sülfat, 50.000 IU polimiksin B sülfat

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

Laboratuar ortamındaki kullanımı

Laboratuar ortamındaki kullanımı Laboratuar ortamındaki kullanımı İçindekiler Velcorin Laboratuar ortamındaki kullanımı Sayfa 3 5 Giriş Sayfa 3 Güvenlik tedbirleri Sayfa 3 Çalışma metodu (sensorik) Sayfa 4 Çalışma metodu (mikrobiyolojik)

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

VOGES PROSKAUER TESTİ

VOGES PROSKAUER TESTİ VOGES PROSKAUER TESTİ HAZIRLAYANLAR Gamze ÖZLÜ (040559023) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Bu test, bazı mikroorganizmaların glukozu fermente ederek, nötral bir ürün olan acetylmethylcarbinol'u

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. Etkin madde: Sulandırılmadan önce; her 100 gram toz, 787 mg trimebutin içerir. Sulandırıldıktan sonra; her

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı