Sütten Kesme Öncesinde Buzağı Beslemesi ve Yönetimi.. GANS Inc.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sütten Kesme Öncesinde Buzağı Beslemesi ve Yönetimi.. GANS Inc."

Transkript

1 Sütten Kesme Öncesinde Buzağı Beslemesi ve Yönetimi

2 Buzağı Yönetiminde Öncelikler Doğumda stresi minimize etmek Pasif bağışıklığı maksimize etmek Yem ve işçilik maliyetlerini azaltmak Buzağının besin ihtiyaçlarını karşılamak Rumen gelişimini optimize etmek Hayvanın sağlığını korumak Besleme?

3 Buzağı Yönetiminde Öncelikler Doğum stresini minimize etmek Pasif bağışıklığı maksimize etmek Yem ve işçilik maliyetlerini azaltmak Buzağının besin ihtiyaçlarını karşılamak Rumen gelişimini optimize etmek Hayvanın sağlığını korumak

4 Buzağılamadaki hedef: Sorunsuz bir doğum sürecinin ardından sağlıklı, normal cüsse ve ağırlıkta, doğumdan 1 saat sonra ayakta durabilen ve iki saat içinde gerekirse biberon veya boru yardımıyla anasının ağız sütünden (kolostrum) 3 litre içebilen bir buzağı elde etmek. Plasenta 1-6 saat arasında dışarı atılmalı (normali 2 saat), anne inek travma veya metabolik rahatsızlık yaşamamalıdır. 24 aylık olduğunda ilk buzağısını doğuran ve ilk laktasyonda 9000 litrenin üzerinde yağa göre düzeltilmiş süt veren bir düvenin oluşumuna zemin hazırlamak. Bütün bunlar hayvana nezaret edilmesi, sürekli başında bulunulması ve dikkatle çalışılmasını gerektiren emek yoğun bir meşgaledir.

5 Normal bir buzağı: Kalp atışı - Solunum - Hareketlilik - Ayağa kalkma - Süt emme - Vücut sıcaklığı - Kalp atışı dakikada arasında olmalıdır. Buzağı, doğar doğmaz kendiliğinden nefes almaya başlamalıdır. Buzağı aktif bir şekilde hareket edip dolaşabiliyor olmalıdır. Doğumdan sonra başını doğrultmaya çalıştığı görülmelidir. Doğumdan sonraki 15 dakika içinde oturma konumuna geçebilmelidir. Doğumdan sonraki bir saat içinde ayaklanmalıdır. İlk iki saat içinde annesinden süt emmeye başlamalı veya biberondan beslenebilmelidir. Doğum anında buzağının vücut sıcaklığı, anne ineğinkinin yaklaşık 1 o C üzerindedir. Doğumu takip eden dakika içinde bu sıcaklık 38.3 to 38.8 o C seviyelerine düşer ve bu derecede muhafaza edilmelidir.

6 Buzağı Ölümleri Buzağı ölümleri hakkında pek fazla güvenilir istatistik yoktur. AB ülkelerinde tahminler %2 48 arasında değişmektedir. ABD deki büyük çiftliklerde genel buzağı ölüm oranı son 20 yılda %13 ten %20 nin üzerine çıkmıştır. Ölü doğum ortalaması %9 dur (% aralığında) İlk 48 saatteki ölüm ortalaması, çoğunluğu distosi kaynaklı olmak üzere %7 dir. Pasif bağışıklık ve distosi sonucu 2. günden sütten kesilmeye kadar geçen süre içinde gerçekleşen ölüm oranı yaklaşık %4 tür Doğumda ağır strese maruz kalan buzağıların %40 ı üç hafta içinde ölür. Ölüm oranlarındaki değişkenlik çok yüksektir: Ölüm oranları %1-70 arasında değişir. Dolayısıyla, doğru müdahale stratejileri kullanılarak ölüm oranlarının azaltılması mümkün görünmektedir. Distosi modern süt ineği sürülerinde çok önemli bir ekonomik faktördür.

7 Buzağı ölümlerinin maliyeti Buzağının doğrudan maliyeti: %20 lik bir buzağı ölüm oranı, net çiftlik karının üçte birinden fazlasının kaybına yol açar ve karlılık büyümesini de eksiltir. Dolaylı maliyetler (genetik evrim) de hesaba katılmalıdır: Sürü renovasyonu potansiyeli daralır. Gönüllü kesim şansı azalır. Genetik kazanımlar yavaşlayabilir. Kar amaçlı olarak kıymetli hayvan satışı potansiyeli azalır.

8 Distosi? Üstten görünüm

9 Distosi? Arkadan görünüm

10 Distosi: Anormal veya zor doğum süreci Distosi olarak adlandırılır. Distosiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan olaylar genellikle distosiye sebep olan faktörlerle karıştırılır. Kısa ve uzun vadeli yansımaları vardır. Gerçek ekonomik maliyetini tahmin etmek zordur.

11 Distosinin Sebepleri: (Yönetim, yetiştirme, genetik ve besleme) Yönetim: Yetiştirme/Genetik: Besleme: - Düvenin gelişimindeki kusurlar - Aşırı şişman anne inek - Normalden kısa veya uzun gebelik - Ters fetus (vakaların yaklaşık %4 ü bu sebeptendir) - Hastalıklar süt humması gibi - Genetik, buzağının doğum ağırlığı nedeniyle rol oynar (ana-fetus uyumsuzluğu) - Buzağı veya anada malformasyon (oluşum bozukluğu) - Besin yetmezlikleri (kas tonusunun azalmasına yol açan Ca, Vitamin eksiklikleri) - Aşırı kondisyon enerji fazlası

12 Distosinin Etkileri: (Vakanın şiddeti ve etkileri orantısaldır) 1. Buzağı ölümlerinde artış (travma, hastalık veya hayata adapte olamama yüzünden) 2. Anne inek ölümlerinde ve kesime gönderme oranlarında artış (travma, üretim veya döl verimsizliği nedeniyle) 3. Açıktaki gün sayısında artış (döl veriminin azalması) 4. Süt veriminde azalma (özellikle de ilk 30 günde) 5. Gelecekte de buzağılama problemi yaşanması ihtimalinde artış Ekonomik kayıplar şunlardan kaynaklanır: - Buzağı kayıpları - Tedavi masrafları - Sürüde hastalık oranının artması - Üreme performansında bozulma (Ekstrem durumlarda doğrudan buzağı kaybı maliyetlerinin 450$ gibi rakamlara ulaştığı tahmin edilmektedir.)

13 Doğum Kolaylığı Puanı Doğum kolaylığı 1-5 aralığında puanlanır 1 - Müdahale gerektirmeyen doğum 2 - Hafif çekme (genellikle tek kişi tarafından çekme) 3 - Kuvvetli çekme (genellikle iki kişi tarafından çekme) 4 - Mekanik çekme (buzağı krikosu kullanarak) 5 - Sezaryen Bu puanlamada distosinin nedenleri dikkate alınmaz. Damızlık yetiştiricilik hedeflerinin tutturulmasına yardımcı olmak üzere doğum kolaylığı puanlaması kayıtları tutulmalıdır.

14 Distosinin 305 günlük süt verimi kaybına etkileri (kg olarak) Süt Verimi Kaybı (kg) Doğum 1 Doğum 2 Doğum 3+ Tümü Doğum Kolaylığı Puanı

15 Distosinin açıktaki gün sayısının artışına etkileri Açıktaki Gün Sayısı Artışı Doğum 1 Doğum 2 Doğum 3+ Tümü Doğum Kolaylığı Puanı

16 Distosinin diğer doğum sorunlarıyla ilişkisi: Plasenta retensiyonu: Müdahaleli doğumlarda risk artar. Metrit: Risk iki - üç kat artar. Sola abomasum deplasmanı: Risk artar. Süt humması ve distosi birbiriyle ilişkilidir.

17 Distosi ile süt humması insidansı (görülme sıklığı) arasındaki ilişki Doğum 1 Doğum 2 Doğum 3+ Süt Humması (%) Normal Doğum Hafif Problemli Doğum Çok Zor Doğum

18 Doğum Kolaylığı Puanı - Maliyet ($) İlişkisi 400 Maliyet ($) Doğum 1 Doğum 2 Doğum 3+ Tümü Doğum Kolaylığı Puanı

19 Distosi problemlerinin kaynakları: Embriyo/fetus etkileri Anne inek etkileri Baba boğa etkileri Irk etkileri Çevresel etkiler Yönetime ilişkin etkiler

20 PM ihtimali (%) Buzağı / İnek ağırlığı (kg) oranının peri-natal ölüm oranı (PM) üzerindeki lineer ve karesel etkileri. Ortalama buzağı / inek ağırlığı oranı %6.9 olup std. sapma %1.2 dir. Minimum peri-natal ölüm riski %7.2 buzağı / inek ağırlığı oranında görülmüştür. PM ihtimali (%) Buzağı ağırlığının (kg) peri-natal ölüm oranı (PM) üzerindeki lineer ve karesel etkileri. Ortalama buzağı ağırlığı 40.3 kg olup std. sapma %5.7 dir. En yüksek perinatal ölüm riski 42 kg ın üzerindeki buzağı ağırlıklarında görülmüştür. (Quigley, 2004)

21 PM ihtimali (%) Gebelik süresinin peri-natal ölüm (PM) ihtimali üzerindeki etkisi. Ortalama gebelik süresi gün olup standart sapma 5.6 gündür. Minimum PM riski 282 gün de görülmüştür. (Quigley, 2004)

22 Tavsiyeler: Özellikle de düvelerde, kolay doğum sağlayan boğaları kullanma yoluna gidilmelidir. İneğin doğum yapacağı mekana alışması için zaman tanınmalıdır: Bu alışma süresinin uzunluğu, ineğin huyuna ve doğum tecrübesine bağlıdır. Beklenen bütün doğumlar izlenmeli ve buzağının pozisyonu, doğum sürecinin erken aşamalarında saptanmalıdır. Anada veya fetusta gözle görünür sıkıntı emareleri yoksa kesinlikle doğuma müdahale edilmemelidir.

23 Buzağı Yönetiminde Öncelikler Doğum stresini minimize etmek Pasif bağışıklığı maksimize etmek Yem ve işçilik maliyetlerini azaltmak Buzağının besin ihtiyaçlarını karşılamak Rumen gelişimini optimize etmek Hayvanın sağlığını korumak

24 Doğumdan Sonraki Buzağı Ölümlerinin Sebepleri Ölüm Sebepleri %10-13 ölüm oranı vardır Başlıca ölüm sebebi ishaldir %61 Solunum sistemi problemleri 25% İshal Solunum Eklem Problemleri Muhtelif Bilinmeyen

25 Neonatal Bağışıklık: Çiftlik hayvanlarında plasenta yoluyla immunoglobulin transferi yoktur: Yeni doğan buzağının kanında hemen hemen hiç IgG bulunmaz. Doğum sonrasında ağız sütü (kolostrum) vasıtasıyla IgG edinilir. İnsan plasentası anneden fetusa IgG transferi sağlar: Bebekler, yetişkin değerlerin yaklaşık %89 u kadar IgG ile doğarlar.

26 Anne inek aşılaması (muhtemel) (Tercihe bağlı ilave aşılamalar da mümkün olabilir veterinerinize danışınız) Hayvan Yaş Patojen 1. Düve Doğumdan 8 hafta önce E. coli, mastitis, clostridium Doğumdan 6 hafta önce E. coli, mastitis, Clostridium type C Rotavirus, Coronavirus 2. Doğumdan 3 hafta önce (repeat) E. coli, mastitis, Clostridium type C Rotavirus, Coronavirus 3. İnek Doğumdan 2 hafta sonra BVD, BRSV, IBR, PI-3 Leptospirosis-5 ways 4. Kuruda Kuruya çıkarmadan E. coli, mastitis 2 hafta önce E. coli, mastitis, clostridium 5. İkinci veya daha ileri laktasyonlarda yukarıdaki 2) ve 3) maddeleri uygulanır.

27 Kolostrum ve müteakip sağımlardaki sütün kompozisyonu (Holstein ırkı için) Sağım Sırası SÜT Katı madde (%) Protein (%) IgG (mg/ml) Yağ (%) Laktoz (%) Mineraller (%) A Vit. (mg/l)

28 Maksimum serum IgG seviyesi (g/l) Buzağının antikorları absorbe edebilme kapasitesi İlk besleme (doğumdan sonraki saat)

29 Maruziyet dozu ve hastalık seviyesi arasındaki ilişki Kolostrum verilmeyen buzağı Ölümcül Kolostrumla beslenen buzağı Ağır Hastalık Seviyesi Hafif Subklinik Düşük Orta Yüksek Maruziyet Dozu

30 Kolostrum (Ağız Sütü) beslemesi: Doğumu takip eden 30 dakika içinde buzağıya yaklaşık 3 litre of kolostrum içirilmelidir (Şayet buzağı emme hareketini yapmıyorsa boruyla cebri besleme yapılmalıdır). Buzağı doğumdan sonraki 2 saat içinde bu 3 litrenin tamamını içmemişse, kalan miktar, iki saatlik süreyi geçirmeksizin boruyla cebren verilmelidir. Buzağı 6-12 saatlik oluncaya kadar kolostrum vermeye devam edilmelidir. Bu ikinci kademede de verilmesi gereken miktar 2-3 litredir. Bütün buzağılar doğumdan sonraki 12 saat içinde minimum 4 litre kolostrum almış olmalıdır. Buzağı kolostrumu ne kadar erken alırsa o kadar iyi olur. İlk besleme en geç iki saat içinde mutlaka yapılmalıdır. Kolostrum Besleme Zaman Çizelgesi: 3 l 3 l - Doğum - 30 dk. - 2 saat saat

31 Kolostrum Beslemesine İlişkin Tavsiyeler Buzağıların kafi miktarda kolostrum aldığından emin olmak için elle besleme yapılmalıdır. Biberon veya boruyla besleme Emilen toplam immünoglobulin miktarı çeşitli faktörlere bağlıdır: Alınan kolostrum miktarı Kolostrumun yoğunluğu Doğum ile ilk besleme arasında geçen süre

32 Buzağılarda yaygın görülen diyare patojenleri Enfeksiyöz Diyarenin Bulaşma Yorumlar Ajan görülme yolu yaşı E. Coli < 3 gün Fekal/oral ETEC (enterotoksijen E. coli en yaygın diyare sebebidir: - Sıvı desteği şarttır (rehidratasyon) - Kolostrum - Kuru ineklerde aşılama (hijyen) Salmonella spp. 1-6 hafta Fekal/oral Dışkıda kan ve intestinal döküntü görülebilir: - Antibiyotik tedavisi / hijyen Clostridium perfringens 5 15 gün Fekal/oral İnce bağırsakta karakteristik hemorajiler: - Hijyen (antibiyotik tedavisi) Coccidiosis > 2 hafta Fekal/Oral Amprolium, decocquinate, (Eimeria spp.) monensin, lasalocid Cryptosporidium 5 35 gün Fekal/Oral Çok yaygındır: Parvum Hijyen. Antibiyotiklerin etkisi sınırlıdır

33 Buzağılarda mikroorganizma enfeksiyonlarının yaygın olarak görüldüğü yaşlar Kriptosporidium Coccidia Coronavirus Rotavirus E. coli Salmonella Yaş (Hafta)

34 Dehidrasyon (Su Kaybı) Sorunları Dehidrasyonşiddetlendikçe yol açtığı sorunlar da büyür: Daha hasta buzağılar Daha fazla asidoz (kanın yoğunlaşması yüzünden ) İyileşmenin gecikmesi Bağışıklık sisteminin zayıflaması Su kaybından kaçınılmalıdır: Tedavi ihtiyacı azalır Buzağıların yemden kesilmesi önlenir Buzağı ölümleri önlenir

35 Boruyla beslemede borunun trakeye değil özofagusa girmesine çok dikkat edilmeli ve resimdeki pozisyona uyulmalıdır.

36 Oral Rehidrasyon Stratejileri DOĞUMDAN İTİBAREN TEMİZ SU VERİN Sağlıklı buzağılar bile sıcak havalarda dehidrate olur. Süt içirmeye devam edin: Buzağıların protein ve enerjiye ihtiyacı vardır. Elektrolitleri sütten en az 15 dakika sonra verin: Solüsyonda bikarbonat yoksa bu kural çok önemli sayılmaz Sodyum sitrat yerine sodyum bikarbonat Süt de veriliyorsa, elektrolitler gram/litreden fazla glikoz içermemelidir.

37 Rehidrasyon Çözeltisinin Elektrolit Bileşimi Madde Miktar (meq/l) Na Cl K Alkalileştirici madde MgO; NaHCO Markaya göre değişen konsantre: Dekstroz (enerji kaynağı, Na taşıyıcı) Glisin (Na taşıyıcı) Glutamat (besin taşıyıcı) Propionat/Butirate/Sitrat

38 Pratik buzağı besleme programları

39 Enerji Alımı 1 kg buzağı maması (4 litre/gün): 20:20 buzağı maması = 4.75 Mcal ME/kg KM Holstein sütü (25:30) = 4.90 Mcal ME/kg KM 125 g (1 L) buzağı maması = 0.60 Mcal enerji 1 kg buzağı başlangıç yemi Mcal/kg enerji sağlar

40 ME ve Yem İhtiyaçları (Mcal / gün) Canlı Ağırlık (kg) Ort. Günlük Ağ. Kazancı (g) ME yaşam payı (Mcal/gün) ME kazanç (Mcal/gün) ME toplam (Mcal/gün) Süt İhtiyacı (L) ME Süt İhtiyacı Toplam Başlangıç Yemi İhtiyacı (kgkm/gün) (NRC, 2001; Quigley, 2001)

41 Enerji ihtiyacını etkileyen faktörler: Buzağıların yaşam payı enerji ihtiyacı termonötr bir ortamda vücut ağırlığının kilosu başına yaklaşık 50 kcal dir. 10 C ın altına düşen her bir santigrat için ihtiyaçlar %1 artar: Yüksek vücut yüzeyi : vücut kütlesi oranı -5 C sıcaklıkta ihtiyaçlar 450 kcal artar (toplam 2800 kcal/gün) Küçük ve iri buzağılar arasında fark vardır. Yağsız doku birikimi arttıkça ihtiyaçlar da yükselir: Protein sentezi, enerji sarfiyatı yüksek bir süreçtir: Her bir peptit bağı için yaklaşık 5 ATP gerekir

42 Protein ihtiyacını etkileyen faktörler: Ağırlık kazancı hızı ihtiyaç duyulan protein miktarını belirler: Tesis şartları, genetik, buzağının menşei ve yönetimi hızlı ağırlık kazancına imkan tanıyorsa diyette yüksek protein ve enerji seviyelerine ihtiyaç duyulur. Tesis şartları, genetik, buzağının menşei ve yönetimi ağırlık kazancını sınırlıyorsa, protein ve enerji de aynı paralelde kısılmalıdır. Hayvanın cüssesi, bütün yem alım seviyelerinde protein ihtiyacını etkiler: Ufak cüsseli hayvanların yaşam payı enerji ihtiyacı daha az olduğundan büyüme için daha fazla enerji bulurlar: Dolayısıyla, yağsız doku gelişimini desteklemek için daha fazla proteine ihtiyaç vardır. Yemleme sıklığı sindirim verimliliğini etkiler: Doğal emme sıklığı, elle besleme sistemlerinin çoğundan daha fazla besin alımına imkan tanır. İhtiyaç duyulan protein:enerji oranı da buna bağlı olarak değişir.

43 Rumen gelişimi için gerekli faktörler: Bakterilerin yerleşmesi Su bazlı ortam Kas gelişimi Dokunun absorbsiyon yeteneği (rumen papilaları) Substrat mevcudiyeti

44 6 haftalık buzağı rumenleri Süt ve tahılla beslenen Süt, tahıl, kuru otla beslenen Sadece sütle beslenen

45 Başlangıç diyetinin etkileri Kesif yemler Propriyonat ve butirat: Buzağı için enerji rumen papilalarının büyümesi ve gelişimi Kaba yemler Nişasta faktörü: Papilaların işlevi Rumende tamponlama Kas gelişimi Buzağılar bir kaba yem kaynağı MUTLAKA BULUR! Doğru denge nasıl olmalıdır?

46 Yemde dokunun (tekstür) önemi : Tekstürlü Tekstürlü ticari başlangıç yemi: HP - %23.58 ADF - %6.39 Öğütülmüş HP - %25.44 ADF - % 6.44

47 Kaba yemin rolü Hammadde karması + %7.5 kuru ot Homojen partikül boyutlu kuru ot HP - %23.08 ADF - %6.47 Hammadde karması + %15 kuru ot Homojen partikül boyutlu kuru ot HP - %22.60 ADF - %7.43

48 Buzağı Başlangıç Yeminin Temel Özellikleri Tekstürlü buzağı başlangıç yemi Yem alımını artırır. Ağırlık kazancını artırır. Yemden yararlanma oranını artırır. %7.5 kıyılmış kuru ot + buzağı başlangıç yemi Vücut ağırlığını artırır. Yem alımını artırır (özellikle de sütten kesildikten sonra!!!). Yemden yararlanma oranını artırır. Rumenin VFA üretim profilini değiştirir. Asetat : Propiyonat oranını yükseltir. Daha stabil bir rumen ortamı oluşturur. 25 kg lık bir torba başlangıç yemine 2 kg kıyılmış kuru ot kullanılır.

49 Bir İnekten Beklenenler: 24 aylıkken ilk buzağısını vermesi; Problemsiz şekilde her yıl bir buzağı vermesi; Problemsiz şekilde laktasyona girmesi (süt humması, ketozis, plasenta retensiyonu, vs. olmaması). KM alımını hızla azamiye çıkararak negatif enerji dengesini minimumda tutması; Pik üretime hızla ulaşması ve kalıcı bir pik yapması; Buzağılamadan gün sonra başarılı şekilde tohumlanması; günlük bir kuru dönemle tutarlı üretimi sağlayabilmesi.

50 Bu vasıflara sahip bir ineğe sahip olabilmek için: sağlıklı bir buzağı doğurtmak ve bu buzağıyı sağlıklı, iyi gelişmiş bir düve olacak şekilde yetiştirmek şarttır.

51 Buzağı Yetiştirmek Hakkında: İlk dört haftada buzağılar anne sütünün tamamını içmelidir. Çünkü, buzağının çok ufak hacimde gıda alabildiği bu dönemde, anne sütünün ihtiva ettiği besinleri ikame edecek aynı besin değerinde ve aynı kolaylıkla sindirilebilen başka bir gıda mevcut değildir. İlk dört haftadan sonra KM itibarıyla en yakın besin değerini ihtiva eden bir yemi mümkün mertebe bol miktarda vererek süt ikamesi yapılabilir. ABD Tarım Bakanlığı,, 1847

52 İdeal Sıvı Besleme Programı Nasıl Olmalıdır? Hiç şüphesiz, ideal besleme programı her müstakil hayvan ya da en azından her yönetim planı için özel durumları gözetilerek hazırlanmalıdır: Protein:Yağ oranını yaşa, büyüme hedeflerine ve belki yönetim yoğunluğuna göre ayarlayarak; - Yemleme sıklığını yaşa göre ayarlayarak; Yem alımını yaş ve yönetim yoğunluğuna göre ayarlayarak. Farklı programların ardında yatan biyolojik ve ekonomik olguları anlayın, hayvanlarınızı doğru değerlendirin (kaynak, pasif bağışıklık, ahır ortamı, vs.) ve bunlara dayanarak kendi şartlarınıza özel bir program oluşturun. Bazen hayvanlarınızın size ne söylediğine kulak vermek uzmanları dinlemekten daha iyidir

53 Sıvı Besleme Tavsiyeleri güne kadar 25:15 ila 28:20 lik buzağı mamasından vücut ağırlığının %2 sine kadar içirin (gönüllü alım için). Cebri beslemede %1 i aşmayın. Başlangıç yemi alımını teşvik etmek için buzağı mamasını vücut ağırlığının %1 ine çekin: Zamanlama hayvanın sağlık durumuna bağlıdır. Değişim ani mi yoksa tedrici mi olmalı? Yemleme programlarının ekonomik yönleri değerlendirilmeli. Bir kişinin perspektifinden en iyi tahmin yoluyla program yapılmalı

54 Gerçek erken sütten kesme sistemleri Doğru uygulandıkları takdirde işe yararlar. Sağlıklı buzağıların beş haftalık olmadan önce sütten kesilmesine imkan tanırlar. Maliyetleri düşürürler. Buzağı ölüm oranı yine %10 un üzerindedir. Mükemmel yönetim şarttır. Dikkat: Birçok üretici, erken sütten kesme programları uygulamamaktadır (araştırmalar, üreticilerin dişi buzağıları ortalama 8 haftadan önce sütten kesmediklerini göstermektedir).

55 Sürüye katılmak üzere yetiştirilen buzağılar için erken sütten kesme programları: Süt ve Başlangıç Yemi DÖNEM 1) 0 3. gün 2) 3. günden 4+ haftaya kadar YEM Kolostrum / Süt Buzağı Maması + MİKTAR En kısa sürede Ad Libitum 1 lt / 10 kg Canlı Ağırlık (125g/litre) Günde 2 defada; maks. 6 lt/gün Başlangıç Yemi + Su + Kuru Ot (İyi Kalite) Ad Libitum Ad Libitum 1 kg/günden fazla başlangıç yemi tüketmeye başladıktan sonra Sütten kesmeninşartları: - 4 haftalık olmak - Günde 500 gramdan fazla başlangıç yemi tüketmek 3) Sütten kesmeden 3 aylık oluncaya kadar Başlangıç Yemi Kuru Ot + Su Ad Libitum Ad Libitum

56 Sürüye katılmak üzere yetiştirilen buzağılarda mama kullanımı hakkında yaygın olarak uygulanan prensipler: Tipik olarak vücut ağırlığının %8-10 u kadar verilir (bu miktar ad libitum besleme miktarlarının çok altındadır). Analarından süt emen inekler genellikle günde 6 10 öğün süt içerler. İki haftalık olduklarında vücut ağırlıklarının %16 24 kadarını süt olarak alabilirler. Araştırmalar, elle beslemede de ad libitum alım miktarının vücut ağırlığının %18 ini aştığını göstermektedir. Yeni Zellanda dan bir araştırma: Ortalama Günlük Ağırlık Kazancı (2 6. haftalar ) (ad libitum) Tam Süt Alım Miktarı (% Canlı Ağırlık)

57 Bazı gözlem ve notlar: Daha yüksek süt veya buzağı maması besleme miktarlarında, başlangıç yemi tüketimi azalır. Başlangıç yemi alımının az olması, rumenin gelişim hızını yavaşlatır. Erken sütten kesme sistemlerinde bile, kuru yem alımını teşvik etmenin en geçerli yolu diyetin sıvı kısmını kesmektir (yem alımı daha ilk günden neredeyse ikiye katlanır). Rumende olgun ve işlevsel bir mikroorganizma popülasyonunun oluşturulması 6. ila 8. haftalar arasında tedricen gerçekleşir. Ağırlıklı olarak sıvı yemle beslenen buzağıların sütten kesilmesinde görülebilen büyüme yavaşlaması, aynı hızla büyümelerini sağlayacak kadar kuru yemi hemen tüketip sindirememelerinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, geliştirilmiş erken besleme (hızlı büyütme) prensipleri şu iki unsur arasında bir denge kurmak zorundadır: - Erken büyümeyi sağlamak için yüksek sıvı alımı; - Sütten kesmede büyüme yavaşlaması yaşanmasından kaçınmak için başlangıç yemi alımının teşviki.

58 Hızlı Büyütme Hızlı büyütme, sütçü buzağıların Normal Biyolojik Büyümesi dir. (Hızlı büyütme programları, buzağıların ilk haftalardaki beslenme durumunu iyileştirerek normal biyolojik büyümenin sağlanmasını hedeflemektedir bundan kasıt, ana sütü emen etçi buzağılarda görülen buzağılarınkine benzer bir büyümedir). Normal Biyolojik Büyüme şu maksatlarla istenir: İlk buzağılama yaşını öne almak, Hastalık ve ölüm oranlarını azaltmak, Bu buzağıların süt üretim potansiyelini artırmak. (Erken sütten kesme programları ile hızlı büyütme programlarının ekonomik karşılaştırmasını tam olarak yapabilmek için söz konusu hayvanların sonraki süt üretim ve üretken hayat verilerinin toplanmasına ihtiyaç vardır.)

59 Hızlı Büyütme için Buzağı Maması Besleme Dönemi: YENİ Standart Besleme Planı: Birinci Hafta: - Her gün, buzağının vücut ağırlığının %1.5 i kadar (toz olarak) buzağı maması verin. Milk replacer feeding period Accelerated growth. The NEW standard feeding practice : first week: o feed 1.5% of the calf s weight daily in milk replacer powder. o The dilution rate of powder in warm water is 15%. o Assuming twice a day feeding, the calf would get 350 g of powder in 2.5 liter of water each feeding. From the second week to week 5 or 6 o 2.0% of its body weight in milk replacer powder. o The dilution rate is still 15%. o Assuming twice a day feeding, the calf would get 500 g of powder in 3.75 liters of water each feeding. - Tozun ılık suda seyreltme oranı %15 tir. - Günde iki öğün besleme yapıldığı kabul edilirse, buzağı her öğünde 2.5 litre su içinde 350 gram toz mama almış olur. İkinci haftadan 5-6. haftaya kadar: - Her gün, buzağının vücut ağırlığının %2 si kadar (toz olarak) buzağı maması verin. - Tozun ılık suda seyreltme oranı yine %15 tir. - Günde iki öğün besleme yapıldığı kabul edilirse, buzağı her öğünde 3.75 litre su içinde 500 gram toz mama almış olur. Hayvanın önünde daima içme suyu bulunmalıdır.

60 AB15 Ülkelerinde Buzağı Büyütme Sistemlerinin Ekonomik Karşılaştırması DEĞİŞKEN ORTALAMA ERKEN SÜTTEN KESME HIZLI BÜYÜTME Doğum Ağırlığı (kg) Sütten Kesme Yaşı (gün) Ort. Günlük Ağırlık Kazancı (kg) Haftada Ağırlık (kg) Buzağı Maması Alımı (kg) Başlangıç Yemi Alımı (kg) Kazanç:Yem Oranı Mama Maliyeti ( ) Başlangıç Yemi Maliyeti ( ) Toplam Yem Maliyeti ( ) Yem / kg Ağırlık Kazancı Mama Maliyeti 1.25, Başlangıç Yemi Maliyeti 0.44 /kg olarak alınmıştır.

61 Varılan Sonuçlar: 1. Ekonomik / karlı süt üretimi, iyi bir buzağının üretilmesiyle başlar. 2. Başarılı bir buzağı yetiştiriciliği doğumun öncesinde başlar. 3. Buzağıyı yetiştirmek, şu hususların ince ayarlamaya tabi tutulmasını gerektiren karmaşık bir iştir: Sağlam fizyolojik prensiplere dayalı besleme; Sıhhi Bakım; Yönetim. 4. Sürüye sokulabilecek bir buzağının yetiştirilmesinde ulaşılması gereken kesin büyüme ve sağlık hedefleri mevcuttur. 5. Hızlı büyütme programı, 24. ayda ilk doğumun yapılmasını fizibil olarak sağlayabilir. Ancak bu programla yetiştirilen hayvanlara daha yoğun ilgi ve özen gösterilmesi gerekmektedir. J. van Eys Tercüme: Nadir Fayazoff

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Buzağılama döneminde kalsiyum metabolizması Hipokalsemi riski yaş ilerledikçe büyür Klinik hipokalsemi: İlk laktasyon:

Detaylı

Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler

Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler J. van Eys k k Dönem 3 Yeni Dönem 4 Pik Süt Dönem 5 Pik KM alımı Kuru Madde Alımı Dönem 6 Bitiş Dönem 2 Yakın 1 o d d d o SÜT ÜRETİMİ VÜCUT AĞIRLIĞI

Detaylı

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesim sürecinin yönetimi 1 2 3 4 Sütten kesmenin temel kuralları Sütten kesme

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi Kuru dönemde amaç; Uzun süre süt üreten ve yıpranan meme dokunun yenilenmesi ve gelecek laktasyona hazırlanması, Kolostrum (ağız sütü) üretiminin sağlıklı ve yeterli olmasının sağlanması, Gebelik sonunda

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK 3.12.2016 ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK Babadan kalma yöntemler. Tarımsal yayım(bilgi üniversiteden Halka indirilemiyor) Yüksek girdi ucuz ürünler. Satış tabanlı bilgi Doğru Bilginin yayımı önemli 1 BUZAĞI ESLEME

Detaylı

BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı

BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı 1 2 BU GÜNÜN DİŞİ BUZAĞISI YARININ SÜT İNEĞİDİR 3 BUZAĞI BARINAKLARI Buzağıların

Detaylı

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME Dönemsel Besleme Sağmal ineklerin besin madde ihtiyaçları; laktasyon safhası, süt verimi, büyüme oranı ve gebelik durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu açıdan

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis)

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) Fazla süt veren yaşlı ineklerde, buzağılamadan sonraki ilk üç gün içinde yani ilk 6-48.saat içinde oluşur. Kan kalsiyum düzeyinin düşmesi (Hypocalcemia), adale

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Süt İneklerinde Rumen Korumalı (Bypass) Besin Kullanımının Sebepleri ve Dayandığı Mantık

Süt İneklerinde Rumen Korumalı (Bypass) Besin Kullanımının Sebepleri ve Dayandığı Mantık Süt İneklerinde Rumen Korumalı (Bypass) Besin Kullanımının Sebepleri ve Dayandığı Mantık J. van Eys Süt Üretiminin Bugünü, Yarını ve Genetik Potansiyel 15000? Genetik Potansiyel ABD 8500 Hayvan başına

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININ BESİN MADDE İHTİYAÇLARI

SÜT SIĞIRLARININ BESİN MADDE İHTİYAÇLARI Sayı : 2003 / Rm 02c Sayfa : 25-30 SÜT SIĞIRLARININ BESİN MADDE İHTİYAÇLARI KONU : 2001 NRC- SÜT SIĞIRLARI İLGİ : RUMİNANT BESLEME KELİMELER : Gebelik Enerji Gereksinimleri Geçişteki Düveler Vücut Doku

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm I: Buzağıların Beslenmesi

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm I: Buzağıların Beslenmesi Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm I: Buzağıların Beslenmesi KONU İLGİ Buzağıların beslenmesi Buzağılara uygulanan farklı besleme yöntemlerinin buzağı performansına etkisi TERCÜME VE DERLEME Teknik Ürün Müdürü

Detaylı

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir Ketozis Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve aseton) Laktasyon başlangıcında yüksektir Tip 1: Postpartum Tip 2: Prepartum Tip 3: Bütirik ketozis Tipi bilinmez

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

Prof.Dr. Selahattin Kumlu

Prof.Dr. Selahattin Kumlu Döl Verimi Sürü Yönetim Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Amaç; Sürü Yönetim Programı Asgari kayıpla üretim Koruma yoluyla tedavi ihtiyacını

Detaylı

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011)

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011) World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011). Sütçü Çiftliği: Bu çiftlik, oldukça yeni idi ve çiftlikte az sayıda inek

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi. Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210

Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi. Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210 Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210 KONU İLGİ Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi Besleme TERCÜME VE DERLEME Ürün Müdürü Esra ÇINAR

Detaylı

Keçi sütünün Beslenmede Yeri

Keçi sütünün Beslenmede Yeri Keçi Sütü Dr. Akın Pala Yrd. Doç. akin@comu.edu.tr Zootekni, COMU Kuru madde Protein Kazein Laktoz Yağ Mineraller Kalsiyum Fosfor Keçi ile inek ve insan sütlerinin karşılaştırılması http://akin.houseofpala.com

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Abalım bir markasıdır

Abalım bir markasıdır KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Abalım bir markasıdır İyi kalite, yüksek verim Ülkemizin önde gelen sanayi topluluğu Abalıoğlu bünyesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Tarımsal Üretim A.Ş., 1969 yılında ülkemizin ilk özel

Detaylı

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ!

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ! CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI %24 PROTEİN, %21 YAĞ PROBİYOTİK KATKILIDIR. YUMURTA IGG KATKILIDIR OREGANO (ANTİKRİPTO) ÖZEL AMİNOASİT DESTEĞİ YÜKSEK KALİTELİ SÜT PROTEİNİ ÖZEL YAĞ PROFİLİ ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II BEBEK MAMASI ÜRETİMİ Doğumdan sonraki dönemde, bebekler, belirli esansiyel besin elementlerine fazlaca gereksinim duymakla birlikte, organların çoğu işlevlerini henüz yeterince

Detaylı

İshallerin En Yaygın 6 Nedeni

İshallerin En Yaygın 6 Nedeni 21 Günden Küçük ük Buzağılarda ğ Meydana Gelen İshallerin En Yaygın 6 Nedeni Enterotoksijenik E. coli (< 4 gün), Rotavirus (4-21 gün), Coronavirus (4-21 gün), Cryptosporidium parvum (5-28 gün) Salmonella

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Blanc blue Prof. Dr. Adnan ŞEHU Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Buzağı ölmemeli Sağlıklı ğ gelişmeliş V i b l k d Verim vermeye başlayana kadar

Detaylı

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI Prof. Dr. Selahattin KUMLU Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya Döl veriminde 4 ana hedef 1. Gebeliğin süt verimine ve yemden

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Ziraat Fakültesi 01330 Adana Bu dönem, hemen doğumdan sonra uterusun dinlenmesi ve yeni

Detaylı

SÜT İNEKLERİNDE GEÇİŞ DÖNEMİ YAĞLI KARACİĞER SENDROMU VE KETOZİS

SÜT İNEKLERİNDE GEÇİŞ DÖNEMİ YAĞLI KARACİĞER SENDROMU VE KETOZİS SÜT İNEKLERİNDE GEÇİŞ DÖNEMİ YAĞLI KARACİĞER SENDROMU VE KETOZİS PROF. DR. NURETTİN GÜLŞEN S.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI ANABİLİM DALI SÜT İNEKLERİNDE GEÇİŞ DÖNEMİ Kuru

Detaylı

Ruminantların Güncellenmiş Mineral, İz Element ve Vitamin İhtiyaçları

Ruminantların Güncellenmiş Mineral, İz Element ve Vitamin İhtiyaçları Katkı Servis Rm-43 Syf 250-260 ların Güncellenmiş Mineral, İz Element ve Vitamin İhtiyaçları KONU İLGİ Trouw Nutrition Mineraller, İz Elementler ve 2013 Vitamin Tavsiyeleri ların Güncellenmiş Mineral,

Detaylı

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012 Danışmanlık Raporu WWS Teknik Danışmanı Lindell Whitelock un Türkiye nin Çeşitli Bölgelerinde Ziyaret Ettiği Sütçü Sığır Çiftliklerinde Tespit Ettiği Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri 14 19 Mayıs 2012

Detaylı

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10 Ruminantlar için Hidrolize Maya Daha hızlı rumen gelişimi Gelişmiş rumen fermentasyonu Daha çok mikroorganizma ve UYA = protein ve enerji Bağışıklık sisteminin uyarılması Kuru Dönemdeki İnekler İçin Faydaları

Detaylı

YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ. Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ. Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı TANIM Buzağılarda doğumu izleyen dönemde görülen ishal durumudur. Amerika

Detaylı

Düve Besleme ve Yönetiminin Bazı Temel Yönleri

Düve Besleme ve Yönetiminin Bazı Temel Yönleri Düve Besleme ve Yönetiminin Bazı Temel Yönleri A. F. Kertz, Ph. D., Dipl. ACAN ANDHIL LLC St. Louis, Missouri ABD www.andhil.com Tercüme: Nadir Fayazoff ASA İzmir Mayıs 2008 İlk Doğumunu Yapacak Düveler

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

Ruminant GEÇİŞ DÖNEMİ SÜT SIĞIRLARINDA KULLANILAN FARKLI ENERJİ KAYNAKLARI

Ruminant GEÇİŞ DÖNEMİ SÜT SIĞIRLARINDA KULLANILAN FARKLI ENERJİ KAYNAKLARI GEÇİŞ DÖNEMİ SÜT SIĞIRLARINDA KULLANILAN FARKLI ENERJİ KAYNAKLARI KONU Geçiş dönemi süt sığırlarında kullanılan farklı enerji kaynakları İLGİ TERCÜME VE DERLEME KAYNAKÇA Kazım Bilgeçli - Ürün Müdürü Arnold

Detaylı

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ TANIMI Sağmal bir inekte gebeliğin son iki ayında ya da başka bir değişle laktasyon dönemi sonunda sağımın durdurulması ve meme de süt salgısının durmasına bağlı olarak

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

Aspergillus oryzae nin Süt İneklerindeki Rolü. Dr. Howard Jensen

Aspergillus oryzae nin Süt İneklerindeki Rolü. Dr. Howard Jensen Aspergillus oryzae nin Süt İneklerindeki Rolü Dr. Howard Jensen Katkı maddelerini değerlendirirken, bunları doğru bir şekilde konumlandırabilmek için aşağıdaki altı hususun göz önünde tutulması gerekir:

Detaylı

TABURCU SONRASI MAMALAR

TABURCU SONRASI MAMALAR TABURCU SONRASI MAMALAR Taburcu olduktan sonra mamayla beslenecek prematüreler için tasarlanmıştır. Besin ve enerji içeriği standart Biberon mamaları ve prematüre Mamalarının içeriklerinin arasındadır

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta verimi Kabuk kalitesi Civciv kalitesi Döllülük Çıkım oranı Karaciğer sağlığı Bağırsak sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA

Detaylı

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler!

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! VETERİNER TEŞHİS HİZMETLERİ Hassas ölçümler... Sağlıklı sonuçlar... Akılcı öneriler! 2011 yılında hayata geçirdiğimiz Veteriner

Detaylı

AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ

AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ Dr. Ali Murat TATAR tatar@agri.ankara.edu.tr 1 İşletmede her yıl ineklerin yaklaşık %25 i sürüden çıkarılır Düve yetiştirmede esas amaç, sürünün

Detaylı

XV.BÖLÜM 15. OĞLAKLARIN BESLENMESİ

XV.BÖLÜM 15. OĞLAKLARIN BESLENMESİ XV.BÖLÜM 15. OĞLAKLARIN BESLENMESİ 15.1. Sütten Kesim Öncesi Yeni doğan oğlağın kolostrum tüketimi oğlak kayıplarının sınırlanması için en önemli faktördür. Yağ içeriği yüksek olan kolostrum iyi bir enerji

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D.

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. Anavatanı Hindistan ve Güney Asya olan manda, boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait olup, genellikle

Detaylı

düve yedüvtistirmee yetistirm

düve yedüvtistirmee yetistirm üve düve yetistirme 2 Düve Yetistirme ve Besleme Prof. Dr. Murat Görgülü Süt sığırcılığı işletmelerinde düveler, sürü yenileme materyali olması ve damızlık satışları ile karlılıktaki belirleyici rolleri

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR Damızlık İnek Seçimi Zir. Müh. Zooteknist Tarım Danışmanı Fatma EMİR Süt sığırcılığını iyi seviyelere çıkarmak için seleksiyon ve çevre şartları önemlidir. Seleksiyon? Her yılın farklı dönemlerinde çeşitli

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ Prof Dr. Orhan ALPAN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni AnabilimDalı Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Rıza AKSOY Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3.

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3. Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları 1.- ığır r ve Dana Eti 2.-Koyun ve Keçi i Eti 3.-Kuru Yem 4.-Süt t ve Süt Ürünleri 5.Kanatlı Eti ve Yumurta Dr.Mustafa ALTUNTAŞ

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ Zerrin KUMLU Salahattin KUMLU DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 Hollanda Örneği 2 CRV CRV, merkezi Hollanda da olan sığır ıslahı amaçlı bir kooperatiftir.

Detaylı

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 Yard. Doç.Dr. Hıdır GENÇOĞLU tarafından Yem Magazin dergisinde yayınlanan bir makaleden özetlenmiştir. YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Detaylı

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ Hayvan ve yemlerin yapısında bulunan ve hayvan organizmasında çeşitli fizyolojik fonksiyonlara katılan organik ve inorganik

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA LVS 2 III. 3 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

İSHAL AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI. Akut İshal. 14 günden kısa sürer. Dehidratasyona yol açar (ölüm nedenidir) Malnütrisyonu kolaylaştırır.

İSHAL AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI. Akut İshal. 14 günden kısa sürer. Dehidratasyona yol açar (ölüm nedenidir) Malnütrisyonu kolaylaştırır. AKUT İSHALDE İSHAL Dışkının normalden daha fazla su içermesi SULU DIŞKILAMA 24 saatte 3 ya da daha fazla sayıda sulu dışkılama 20.04.2016 2 Akut İshal İshal gelişmekte olan ülkelerde önemli bir morbidite

Detaylı

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ

Detaylı

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Mamaları Annesütünün ikamesidir. Annesütü alamayan bebekler için Annesütü yetersizliğinde Annesütü ve inek sütünde enerji ve ana besin maddeleri Anne Sütü (100ml)

Detaylı

Onları ne kadar. iyi beslersek. onlar da bizi o kadar. iyi besler...

Onları ne kadar. iyi beslersek. onlar da bizi o kadar. iyi besler... Onları ne kadar iyi beslersek onlar da bizi o kadar iyi besler... alibeyyem.com.tr /alibeyyem DEĞERLERİMİZ Paylaşımcılık Şeffaflık Bağlılık İnovasyon Güven Saygı Ekip Ruhu Doğayla iç içeyiz, huzur içindeyiz.

Detaylı

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI Araş. Gör. Koray KIRIKÇI Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR koray.kirikci@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE KULA...

DÜNDEN BUGÜNE KULA... DÜNDEN BUGÜNE KULA... Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret A.Ş. Cumhuriyet in ilk yıllarında yaşanan kalkınma hamlesine kadar uzanan geçmişi ve ticari hayatıyla Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türk ekonomisine

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Gebe düve seçiminde sağlık koşulları

Gebe düve seçiminde sağlık koşulları Bir hayvan işletmesinde bulunan hayvanların yüsek verimli olmalarının-ki buda işletmenin döndürelebilmesini ve kar etmesini etkileyen bir faktördür,damızlık tutulan hayvanın verimine uygun özelliklere

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Prof. Dr. Gültekin YILDIZ. Buzağı Düve- Boğa Besleme.

Prof. Dr. Gültekin YILDIZ. Buzağı Düve- Boğa Besleme. Prof. Dr. Gültekin YILDIZ Buzağı Düve- Boğa Besleme http://veterinary.ankara.edu.tr/~yildiz BUZAĞI BESLEME Yeni doğan bir buzağı enfeksiyonlara karşı hassas olup çeşitli bakım ve beslenme sorunları ile

Detaylı

BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ

BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ ÇİFTÇİ BROŞÜRÜ No: 87 BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ Dr. Sencer TÜMER Buzağıların bakım ve beslenmesi öncelikle gebe ineklerin bakım ve beslenmesi ile başlar. Buzağı ana karnındaki gelişiminin üçte ikisini

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah 1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Etin kimyasal içeriği Yaşa, cinsiyete, beslemeye bakılmadan kimyasal yapı da ortalama: %70 su, %18 protein,

Detaylı

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Süt sığırı işletmelerindeki en önemli sorunlarda birtanesi periparturient

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-2 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

KOYUNLARIN BESLENMESİ

KOYUNLARIN BESLENMESİ KOYUNLARIN BESLENMESİ Dr. Ahmet Hamdi AKTAŞ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, KONYA Buğday ile koyun gerisi oyun Mera ile koyun gerisi oyun Biz de koyunlarımızı böyle kaliteli meralarda

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ "Bu bilgi kaynağının amacı; yetiştiricilere sürü sağlığı ve üreme yönetimi programlarının hazırlanması ve uygulanması konularında gerekli temel

Detaylı

ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU

ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU Veteriner Hekim Koray PAMUK Afyonkarahisar Ġli Damızlık Sığır YetiĢtiricileri Birliği Sorumlu Müdürü 2014 AYDIN ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORUNUN ĠġLETMEYE OLAN YARARI NEDĠR? SÜRÜMÜZÜN

Detaylı

Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi.

Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi. Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Stres hayvanın vücut sistemlerini normal

Detaylı

Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler. Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler. Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Buzağıların beslenmesi Buzağı kayıplarının önlenmesi Buzağı yetiştirmede Üç hedef vardır İşkembe

Detaylı