Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi ve Kur'an Kursu Öðreticilerinin Bu Sisteme Bakýþý

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi ve Kur'an Kursu Öðreticilerinin Bu Sisteme Bakýþý"

Transkript

1 AÜÝFD XLIX (2008), sayý I, s Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi ve Kur'an Kursu Öðreticilerinin Bu Sisteme Bakýþý DAVUT IÞIKDOÐAN DR., DÝCLE Ü. ÝLAHÝYAT FAKÜLTESÝ ADEM KORUKCU DR., HÝTÝT Ü. ÝLAHÝYAT FAKÜLTESÝ abstract Course System in Summer Qur'an Courses. Qur'an Courses are one of the most impotant institutions of mass religious education. The begining of that institution goes back to the Prophet Mohammad. In this institution, curriculum renewal studies was made according to time and requirements, such as in every education-instruction institution. Finally, the curriculum of that institution connecting summer Qur'an Courses has been renewed by applying "course system". This article studies to detect this system and points of view of Qur'an Course instructors to that. In conclusion this system is accpeted beneficial by instructors with condition to be corrected its some absent points. key words Qur'an, course, Qur'an course, summer Qur'an course, curriculum, course system, religion, education, learning. GÝRÝÞ Eðitim süreçlerinin bileþenleri için yenilik ve geliþme vazgeçilmez olgulardýr. Ülkemizde, genel öðretimde olduðu gibi, örgün din öðretimi çalýþmalarýnda program yenileme çalýþmalarý günün gerek ve koþullarý doðrultusunda gerçekleþtirilmektedir. 1 Din eðitim-öðretiminin yaygýn eðitimdeki en 1 Ýlköðretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öðretim programý (4, 5, 6, 7 ve 8. sýnýflar için) Milli Eðitim Bakanlýðý Talim Terbiye Kurulu nun tarih ve 410 sayýlý kararý ile deðiþtirilip yenilenmiþtir. T. C. Milli Eðitim Bakanlýðý Din Öðretimi Genel Müdürlüðü, Ýlköðretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4, 5, 6, 7 ve 8. sýnýflar) Öðretim Programý ve Kýlavuzu, Meb Yayýnlarý, Ankara 2007, s. I.

2 202 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I önemli kurumlarý olan Kur an kurslarý programýnýn bu geliþtirme çalýþmalarýnýn dýþýnda kalmasýný düþünmek olanaksýzdýr. Bu baðlamda Bu baðlamda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü 2005 yýlý yaz döneminden itibaren uygulamaya konulmak üzere bir yeni program geliþtirmiþtir. Bu çalýþmada kur sistemi nin ilk ortaya konulduðu dönemde din görevlileri tarafýndan nasýl algýlandýðý ve nasýl bir bakýþ açýsýyla bu sistemin uygulamaya geçirildiði incelenmeye çalýþýlmýþtýr. Verilen cevaplar ve araþtýrmanýn istatistiksel sonuçlarýnýn Çorum Müftülüðü Yaz Kur an Kurslarý hazýrlýk ve bilgilendirme seminerine katýlan Kur an Kursu öðreticilerinin hazýrlýk semineri esnasýnda, seminerden elde edinmiþ olduklarý izlenim ve bilgilenmeleri doðrultusunda oluþtuðu göz ardý edilmemelidir. Araþtýrmamýzýn amacý, uzun yýllardan bu yana süregelen geleneksel anlayýþlar çerçevesinde çocuklarýmýza Kur an ve Temel Dini Bilgileri öðretmeyi amaçlayan Kur an Kursu öðreticilerimizin bakýþ açýlarýný ve öðrenciyi temel alan Kur Sistemi ni nasýl deðerlendirdiklerini tespit etmeye çalýþmaktýr. Program geliþtirme çalýþmalarý genel eðitim için son derece önemli bir iþleve sahiptir. Bu durum, din gibi oldukça hassas bir konunun eðitim-öðretimi söz konusu olduðunda, daha da önemli hale gelmektedir. Eðitim programý, eðitim öðretimle ilgili bütün faaliyetleri kýlavuzlayan bir niteliðe sahiptir. Zira program, kime, ne, niçin, nasýl öðretilecek/kazandýrýlacak ve ne kadar öðretildi/kazandýrýldý, sorularýnýn cevaplarýný bünyesinde barýndýran bir bütündür. Bu nedenle, din hakkýnda doðru, yeterli ve faydalý bir bilgilenmenin saðlanmasý için örgün ve yaygýn din öðretiminde yenilik çalýþmalarýnýn yapýlmasý kaçýnýlmazdýr. 2 Yaz Kur an kurslarý yaygýn din eðitimi uygulamalarýnýn en yaygýn kurumudur. Oldukça önemli bir büyüklüðe sahip olan bu din eðitimi-öðretimi kurumlarýmýzýn fonksiyonel olarak, günün koþullarýna göre kendini yapýlandýrmasý bir gereklilik olarak kabul edilmiþtir. 3 Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü 2005 yýlý yaz döneminden itibaren uygulamaya konulmak üzere bir yeni program ve onun içinde yeni bir sistem geliþtirmiþtir. Bu sistemin adý kur sistemi dir. Yaz Kur an Kursu programýnda deðiþikliðe gidilmesinin nedenleri arasýnda; öncelikle bilim ve teknolojide elde edilen geliþmeler, eðitim ortamlarýnýn ve öðreticilerin bu ortamlardaki rollerinin 2 T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, Yaz Kur an Kurslarý Öðretim Programlarý, Türkiye Diyanet Vakfý Yayýn Matbaacýlýk, Ankara 2005, s M. Faruk Bayraktar, Kur an Kurslarýnýn Sorunlarý ve Geleceði ile Ýlgili Bazý Düþünceler, Yaygýn Din Eðitiminin Sorunlarý Sempozyumu, Ýbav Yayýnlarý, Kayseri 1996, s. 211.

3 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi 203 deðiþmesi ve çeþitlenmesi, insanýn din konusundaki ilgi ve ihtiyaçlarýnýn çeþitlenmesi, öðrencilerin saðlýklý din bilgilerini edinebilecekleri yetkin kaynak arayýþlarýna cevap bulma ihtiyacý gelmektedir. Ayrýca Yaz Kur an Kurslarýnýn, þimdiye kadar yarý informal düzeyde gerçekleþtirilen din eðitimi etkinliklerinin hayat boyu öðrenme ve öðrenmeyi öðrenme gibi evrensel yaklaþýmlar doðrultusunda çaðdaþ program geliþtirme yaklaþýmlarýyla güncellenmesi gereksinimi, bu programýn yeniden yapýlandýrýlmasýnda önemli bir etkendir. Diðer yandan, Yaz Kur an Kurslarýnýn düzenleme zaman ve yerleri; kurslara devam eden öðrencilerin bilgi düzeylerinin farklý oluþu ve bu kurslardan beklentileri; öðreticilerin yetiþtirilmesi ve denetimi; öðrencilerin devamý ve takibi; öðretim programýnýn mahalli ihtiyaçlara göre esnek-çerçeve bir öðretim programý olmasýnýn gerekliliði gibi konular, kurslarýn yeniden ele alýnmasýna neden olan temel etkenler arasýnda yer almaktadýr. 4 Söz konusu kurslarda yenileme çalýþmalarýnýn, eðitim bilimi, halk eðitimi, iletiþim bilimi ve yaygýn din eðitimi bilimindeki geliþme ve yaklaþýmlar ýþýðýnda gerçekleþtirildiði belirtilmektedir. Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü yapýlan inceleme ve deðerlendirmeler sonucunda, yaz kurslarýnda en üst verimin kur sitemi ile alýnabileceði kararýna varmýþtýr Kur an Kurslarýnýn Oluþumu Kur an okuma, Müslümanlarýn vazgeçemeyecekleri bir ibadet ve Ýslam dinini anlamanýn ilk adýmýný oluþturmaktadýr. Bu nedenle Cebrail in Peygamberimize ilahi mesajlarý okumasýyla baþlayan bu uygulama, O nun da ashabýna okumasýyla geniþlemiþ ve yetiþtirilen hafýzlar ve Kur an öðreticileriyle günümüze kadar yayýlarak gelmiþtir. Þüphesiz bunda, peygamberimizin Kur an ýn öðrenilmesi, öðretilmesi, okunmasý, anlaþýlmasý ve içeriðine uygun yaþanmasý yönündeki emir ve tavsiyelerinin önemli katký saðladýðý bir gerçektir. 6 Bir bakýma Kur an ýn okunmasý, Ýslam eðitim-öðretim etkinliklerinin en temel hareket noktasýný oluþturmaktadýr. Bu baðlamda Kur an eðitim-öðretimi Ýslam din eðitim-öðretiminin ilk örneði olarak karþýmýza çýkmaktadýr. 7 4 T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, age, s T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, age, s M. Faruk Bayraktar, Kur an Kurslarýndaki Eðitim-Öðretim Üzerine Bazý Tesbit ve Teklifler, Din Öðretimi Dergisi, Eylül-Ekim 1992, Sayý: 36, s Adnan Adýgüzel, Ýslamiyet in Ýlk Dönemlerinde Eðitim Öðretim, Diyanet Ýlmi Dergi, Cilt: 37, Sayý: 2; Nisan-Haziran 2001, s. 44.

4 204 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I Ýslamiyetin ilk dönemlerinde Kur an ve dini bilgilerin eðitim ve öðretimi, Mekke de Erkam ýn evi 8, Medine de ise Mescid-i Nebî nin bitiþiðinde kurulan Suffa da gerçekleþtirilmekteydi. 9 Peygamberimiz Suffa da bizzat kendisi görev aldýðý gibi, görevlendirdiði sahabeler de eðitim-öðretim hizmetlerinde bulunmuþlardýr. Bu sahabeler hiçbir ücret almadýklarý gibi, öðrencilerden de herhangi bir ücret talep edilmemekteydi. 10 Bu yapýlanmanýn sevk ve idaresi bizzat peygamberimiz tarafýndan gerçekleþtirilmekteydi. 11 Bu dönemde ortaya konulan insan, eðitim ve öðretim anlayýþý ile bunlara göre gerçekleþtirilen eðitim uygulamalarýnýn sonraki eðitim faaliyetleri için daima bir model olma özelliðini koruduðu unutulmamalýdýr. 12 Müslümanlar tarih içinde, Kur an tilavetini yeni nesillere aktarmak ve ilgiyi canlý tutmak amacýyla Kur an okullarý açmýþlardýr. Bunlarýn ilki, Medine de açýlan Mahremetü bnü Nevfel Dâru l-kurrâ sýdýr. Küttâplar ve cami eðitimi yanýnda açýlan bu ilk ihtisas okulunda, Kur an tilaveti ve Hz. Peygamberin çeþitli lehçelerde okuduðu kýraatýn usulleri öðretilmiþtir. Bu ev, cami dýþýnda din öðretiminin gerçekleþtirildiði ilk örnek ortam olarak deðerlendirilmektedir. 13 Bu kurum Eyyûbiler devrinde Dâru l-kur an, Selçuklular devrinde Dâru l-huffâz ve Osmanlýlar devrinde Dâru l-kurrâ adýyla faaliyet göstermiþ, günümüz Türkiye sinde de yapý ve program deðiþiklikleriyle birlikte Kur an Kursu adýyla hizmet vermeye devam etmektedir. 14 Kur an Kurslarý, vatandaþlarýn anayasal haklarýndan biri olan din eðitimi ihtiyacýný karþýlamak üzere ilk kez 1925 yýlýnda Devlet eliyle açýlmýþ kurumlardýr. 15 Bu kurumlar, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý nýn taþra teþkilatýnda, en önemli yaygýn din eðitimi 16 kuruluþlarýdýr. Ýlk açýldýðý yýl hafýz yetiþ- 8 Dile getirilen ev ve diðer Sahabelerin evleri Ýslam dininin ve Kur an ýn öðretildiði iilk eðitim yerleridir. Hatta Mekke döneminin yegâne eðitim yeri bu evlerdir denilebilir. Abbas Çelik, Din Eðitimimize Tarihsel Yaklaþým, Ekev Yayýnlarý, Erzurum 2001, s Suat Cebeci, Bilal Ünsal, Hafýzlýk Eðitimi ve Sorunlarý, Deðerler Eðitimi Dergisi, Cilt: 4, Sayý: 11, s M. Mahfuz Söylemez, Ýslam ýn Erken Döneminde Eðitim ve Öðretim Faaliyetleri, Dini Araþtýrmalar Dergisi, Cilt: 5, Sayý: 13, Mayýs-Aðustos 2002, s Muhammed Hamidullah, Ýslam a Giriþ, Nur Yayýnlarý, Ýkinci Baský, Ankara 1965, s Selâhattin Parladýr, Hz. Peygamber Devrindeki Eðitim Anlayýþ ve Ýþleyiþi, Dokuz Eylül Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayý: 1, Ýzmir 1983, s Cahit Baltacý, Cumhuriyet Döneminde Kur an Kurslarý, Din Eðitimi Araþtýrmalarý Dergisi, Yýl: 1999, Sayý: 6, s. 181, Parladýr, agm, s Baltacý, agm, s Bayraktar, agm, s Yaygýn din eðitimi: Örgün din eðitimi sistemine hiç girmemiþ veya herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden birinden ayrýlmýþ olan bireylere, dini öðretmek ve dinin gerektirdiði hayat tarzýný benimsetmek üzer ömür boyu yapýlan eðitim, öðretim, rehberlik ve uygulama etkinliklerinin tümüdür., Ahmet Koç, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Yaygýn Din Eðitimi, Din Eðitimi Araþtýrmalarý Dergisi, Yýl: 2001, Sayý: 8, s. 149.

5 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi 205 tirmek üzere Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýna 10 adet Kur an muallimi kadrosu verilmiþ ve ayný yýl ilk kez 9 adet Kur an kursu açýlmýþtýr. Bu kurslar daha sonraki yýllarda ihtiyaçlar doðrultusunda açýlmaya devam edilmiþtir. 17 Ayrýca Kur an Kurslarý, 1925 ten günümüze varlýðýný sürdüren ve hiç kapanmayan din eðitimi kurumlarýdýr. 18 Toplumumuzu din konusunda aydýnlatmakla ve din hizmetlerini yürütmekle yükümlü olan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, din eðitimi faaliyetlerini öncelikle camiler ve Kur an kurslarý aracýlýðýyla yürütmektedir. Bu yönüyle Kur- an kurslarý, yaygýn din eðitimi kurumlarýdýr. Kur an kurslarýnda görev yapan öðreticilerin atanmasýnda geçmiþ dönemlerde tümüyle Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý yetkili iken, 19 günümüzde kamu personeli seçme sýnavý ve Baþkanlýkça verilen yeterlilik sertifikalarý bu kurslarda görev alacak görevlilerin seçiminde devreye konulan kriterlerdir yýlýnda yürürlüðe giren Kur an Kurslarý yönetmeliðine göre Bu kurslarýn amaçlarý þu þekilde belirlenmiþtir: a) Kur an-ý Kerim i usulüne uygun olarak, yüzünden okumayý öðretmek, b) Kur an-ý Kerim i doðru bir þekilde okumayý saðlayýcý bilgileri (tecvîd, tashih-i hurûf ve talim) uygulamalý olarak öðretmek, c) Ýbadetler için gerekli sûre, âyet ve duâlarý doðru olarak ezberletmek ve bunlarýn meallerini öðretmek, d) Hafýzlýk yaptýrmak, e) Ýslâm Dininin inanç, ibadet ve ahlâk esaslarý ile Peygamberimizin hayatý ve örnek ahlâký (sîreti) hakkýnda bilgiler vermektir. 20 Kur an kurslarý açýlýþ amaçlarý, hizmet verdikleri insan kitlesi ve özellikleri ve düzenlendikleri ortamlara göre çeþitlilik göstermektedir. Bu baðlamda, baþlýca dört tür Kur an kursundan bahsetmek mümkündür: 1. Ýlköðretim tahsilini bitiren öðrencilere, aðýrlýklý olarak yüzünden Kur an okuma usullerinin öðretildiði, bunun yaný sýra temel dini bilgilerin de verildiði Kur an kurslarý, 2. Birinci tür Kur an kursunu baþarýyla tamamlayan ve Kur an ý baþtan sona ezberlemek isteyen öðrencilere hafýzlýk eðitimi veren Kur an kurslarý, 3. Ýlköðretim 5. sýnýfý tamamlayan öðrencilere tatil döneminde Kur an okumayý öðreten ve temel dini bilgileri veren yaz Kur an kurslarý Fahri Kayadibi, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý nýn Yaygýn Din Eðitimindeki Yeri ve Fonksiyonu, Din Eðitimi Araþtýrmalarý Dergisi, Yýl: 2001, Sayý: 8, s Bayraktar, agm, s Ýbrahim Ural, Kur an Kurslarý ve Din Eðitimi, Din Öðretimi Dergisi, Eylül-Ekim 1992, Sayý: 36, s Alpaslan Durmuþ, Hatice Iþýlak, Neriman Gökçegöz Karatekin, Yaz Kur an Kurslarý Öðretici Kýlavuzu, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Yayýnlarý, Ankara 2006, s. 10.

6 206 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I 4. Kur an kursu bulunmayan veya ihtiyaca cevap vermeyen yerlerde ilgili müftülerin teklifi ve mülki amirin onayý ile camilerde Kur an eðitimi gerçekleþtiren kurslar Yaz Kur an Kurslarý Yaz Kur an Kurslarý, okullarýn tatil olduðu zamanlarda ilköðretimin 5. sýnýfýný bitiren öðrencilerden Kur an-ý Kerim i ve mealini öðrenmek, bilgilerini geliþtirmek isteyenler için açýlan kurslardýr. 23 Yaz Kur an Kurslarý vasýtasýyla, örgün eðitim kurumlarýnda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile genel dini bilgileri kazanan öðrenciler, kendi dinleri olan Ýslam la ilgili birtakým bilgi, beceri ve davranýþlarý kazanmaktadýrlar. 24 Yaz Kur an kurslarýnýn düzenlenmesi, 03 Mart 2000 tarihli ve sayýlý Resmi Gazete de yayýmlanarak yürürlüðe giren Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur an Kurslarý Ýle Öðrenci Yurt ve Pansiyonlarý Yönetmeliði ne dayanýlarak hazýrlanan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur an Kurslarý Yönergesi çerçevesinde gerçekleþtirilmektedir. 25 Bu kurslar okullarýn tatil olduðu zamanlarda, öðrenciler için velilerinin talebine baðlý olarak Kur an-ý Kerim i ve mealini öðrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliþtirebilmeleri amacýyla Milli Eðitim Bakanlýðýnýn denetim ve gözetiminde açýlýr. Kurslarýn süresi iki ayý ve haftada beþ günü aþmayacak þekilde düzenlenir. Kurs binalarý, camiler ve müftülüklerce uygun görülecek diðer yerler, müftülükçe açýlacak bu kurslara tahsis edilebilir. Ayrýca, halk eðitimi hizmeti binalarýndan ve taþýmalý eðitim uygulamasý nedeniyle atýl durumdaki ilköðretim okulu binalarýndan Yaz Kur- an Kursu amaçlý olarak valilik onayý ile bedelsiz olarak yararlanýlabilir. 26 Yaz Kur an Kurslarýnda 11/10/2005 tarihli ve 63 sayýlý onayla yapýlan deðiþiklik çerçevesinde, Baþkanlýkça hazýrlanan Yaz Kur an Kurslarý Öðretim Programý uygulanýr. 27 Düzenlenen Yaz Kur an kurslarý yoluyla aþaðýdaki amaçlara ulaþýlmasý ve faydalarýn saðlanmasý hedeflenmektedir: 22 Kayadibi, agm, s. 50. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý nýn yapmýþ olduðu diðer bir tasnife göre yaz kurslarýnýn dýþýndaki Kur an kurslarýnýn türleri þunlardýr: Erkek yatýlý, erkek gündüzlü, kýz yatýlý, kýz gündüzlü, karma gündüzlü. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý 2003 Yýlý Ýstatistikleri, Özel Basým, Ankara 2004, s Kayadibi, agm, s Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur an Kurslarý Yönergesi, 26 Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur an Kurslarý Yönergesi, 27 Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur an Kurslarý Yönergesi,

7 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi Öðrencilerin hayatlarýný anlamlandýrma süreçlerinde karþýlaþtýklarý sorunlarýn çözümünde kendilerine destek saðlayacak bilgi, duygu ve hareket ve ruh çerçevesindeki davranýþlarý kazanmalarýna yardýmcý olmak. 2. Kazanýmlar ve etkinlikler yoluyla öðrencilerin dini öðrenme, anlama ve yaþama davranýþlarýný geliþtirmelerine destek olmak. 3. Din eðitimi çevresinin önemli bileþenlerinden olan cami ile yetiþmekte olan neslin iliþkisine katký saðlamak. 4. Öðrencilerin dînî ve ahlakî deðerlere önem vermelerine ve bu deðerlerle ilgili duygu ve düþüncelerini güçlendirmelerine, sonuçta erdemli kiþilikler oluþturabilmelerine rehberlik etmek. 5. Öðrencilerde birlik ve beraberliði perçinleyen sevgi, saygý, kardeþlik ve dostluk baðlarýný güçlendirmek. 6. Öðrencilere bir arada yaþama ve sorumluluk bilincini geliþtiren bir perspektif kazandýrmak. 7. Öðrencilerin saðlýklý dînî bilgiler edinmelerine ortam hazýrlamak. 8. Öðrencilerin evrensel deðerlere, kendi dini bilgi ve bilinçleriyle katýlmalarýný desteklemek Kur Sistemi Kur kavramý eðitimde kullanýldýðýnda þu anlama gelmektedir: Belirlenmiþ amaçlara ulaþmak üzere, kendi içerisinde belli bir bütünlüðü olan, fakat ulaþýlmak istenilen ana hedeften de ayrý düþünülmesi söz konusu olmayan öðrenme birimlerinden oluþan yapýya kur adý verilir. 29 Kur sisteminin temelinde, öðrenci merkezlilik yer almaktadýr. Bu da öðreticinin insiyatif kullanmasýný kaçýnýlmaz kýlan bir durumdur. Dolayýsýyla öðretici, öðrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarýna göre eðitim içeriðinin sýnýrlarýný belirleyebilir; gerekli gördüðü kimi konularý öðretime dâhil edebilir, kimi konularý öne alabilir veya ileriki haftalara tehir edebilir. 30 Öðrenci merkezliliðin merkeze alýndýðý bu sistemin özellikle öðrencilerin, öðrenme alanlarýndaki bilgi ve beceri düzeyleri dikkate alýnarak yapýlandýrýlmasý esastýr. Böylelikle, öðrencilerin daha önce elde ettikleri bilgi ve becerileri tekrarlamalarýnýn önüne geçilerek zaman kaybý önlenmiþ olur. 31 Kur sisteminin, 3 kur halinde düzenlenmesi ve yürütülmesi amaçlanmýþtýr. Her kurun eðitim süresi 3 haftadan oluþmaktadýr. Bu kurlarda Kur- 28 Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, age, s M. Þevki Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, Diyanet Aylýk Dergi, Mart 2007, s T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, age, s. 8.

8 208 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I an ý yüzünden okuma becerisini kazandýrma ile temel Ýslam bilgileri ni öðretmek hedeflenmektedir. Sözü edilen yeni programda hedef-öðrenci-konu üçlüsünü birlikte deðerlendiren bir eðitim anlayýþý esas alýnmaktadýr. Yukarýda zikredilen iki ana konu baþlýðý altýnda, Kur an-ý Kerîm, itikat, ibadet, ahlak ve siyer öðrenme alanlarý ile ilgili belli düzeyde bilgi ve beceri öðrencilere kazandýrýlmaya çalýþýlmaktadýr. Her bir kurun öðrenme alanlarý belirlenmiþ olmakla birlikte, yukarýda da belirtildiði gibi, öðreticiler gerekli gördükleri konularý öðretime dâhil edebilecekleri gibi, öncelikle iþlenmesi gereken konularý öne alabilecek veya ileriki haftalara býrakabileceklerdir. 32 Yaz Kur an Kursu Programýnýn kur sistemine göre biçimlendirilmesinin, birçok eðitsel gerekçeleri bulunmaktadýr. Her þeyden önce kur esasýna dayalý program, yaz kurslarýný daha düzenli hale getirebilecek nitelikleri bünyesinde barýndýrmaktadýr. Þöyle ki, daha önce yaz kursuna baþlayan bir öðrenci, bir iki hafta sonra, ailesinin izne ayrýlmasý gibi, bazý sebeplerle kursu býrakýp gitmekteydi. 33 Kimileri ise ertesi yýl yine ayný noktadan baþlayýp bir süre sonra çeþitli sebeplerle kurstan yine ayrýlabiliyordu. Öðrencilerin her yýl gitme imkâný olmadýðýndan dolayý, onlarýn yaz kursundan faydalanmasý bundan ibaret oluyordu. Sonuç itibariyle genelde, kursa kýsa bir süre devam edip terk eden ya da kesintilerle devam eden öðrencilerden söz etmek söz konusu idi. Bu durumda çocuðu/öðrenciyi belli belirsiz, parçalý bir takým ilk dini bilgi kýrýntýlarýyla üstün körü yüzleþtirmekten öteye geçemeden yaz kursu etkinliði sona erebiliyordu. Sonuçta Kur an Kursu öðreticilerinin kazandýrmayý tasarladýðý bilgi bütününe öðrencinin ulaþmasý, onu kazanmasý imkâný ortadan kalkýyordu. 34 Kur sitemi bu durumun önüne geçebilme imkâný vermektedir. Yeter ki bu sistem Öðreticiler tarafýndan iyi kavranýp uygulanabilsin. Bu programýn saðlýklý uygulayabilmesi için, yaz kursunun baþlamasýna doðru önceden, üç dönemin her birinin baþlama ve bitiþ tarihlerinin ve her üç kurun içeriklerinin ilan edilmesi gerekmektedir. Böylelikle dönemlerin takvimi ve kurlar hakkýnda veliler bilgilendirilmektedir. Bu yolla veliler kendileri için uygun zaman diliminde uygun kura çocuklarýný gönderme fýrsatý bulabilecekler hatta izinlerini de ona göre kullanacaklardýr. Kur sisteminde öðrencilerin istedikleri zaman, fýrsat bulduklarýnda, olabildiðince rahat ulaþabilecekleri yerlerde kurslara kayýt yaptýrýp istedikleri, ihtiyaç duyduklarý programa katýlmalarý mümkün olacaktýr T.C. Baþbakanlýk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Eðitimi Daire Baþkanlýðý Program Geliþtirme Müdürlüðü, age, s Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, s Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, s Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, s. 22.

9 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi 209 Yaz kursunun süresini üç döneme ayrýlmasý, insanýmýzýn þartlarýnýn elverdiðinde kursa katýlmasýný kolaylaþtýrýlmasý, öðretime konu edilen muhtevanýn etkin ve verimli biçimde öðrenciye kazandýrýlmasýnýn önünü açmaktadýr. Önceki uygulamalarda, genelde öðretimi öngörülen muhtevanýn ancak þurasýndan burasýndan bir takým bilgi kýrýntýlarýnýn aktarýmý saðlanabilirken, yeni yapýlanma ile bunun önüne geçilebilecektir. Artýk öðrenci, yaz kursunda öðretimi tasarlanan bir dini bilgi ve beceri bütününün tamamýný belli bir düzen içinde ve gereksiz tekrarla zaman kaybetmeden kademe kademe kazanabilme imkâný yakalayabilmektedir. 36 Yaz Kur an kurslarýndaki bu yapýlandýrma, her öðrencinin hazýr bulunuþluk düzeyine uygun düþecek kura katýlmasýný saðlamak suretiyle kursta zaman kaybetmesinin önüne geçme, öðrenme sürecinde zaman kaybýný önleme imkâný sunmaktadýr. Her kura katýlanlarýn, olabildiðince mütecanis/türdeþ gurup oluþturmalarý saðlanabildiðinden, geçmiþ dönemlerdeki uygulamalarýn aksine toplu öðretimde baþarý imkâný artýrýlmaktadýr. Çünkü bu durum, öðretimin bireyselleþtirilmesine, her bireyin ihtiyaçlarýný karþýlayacak þekilde öðretimin düzenlenmesine büyük katký saðlamaktadýr. Diðer yandan kur sitemi, farklý imkân ve ihtiyaç sahibi öðrencileri tek seçeneðe mahkûm etmekten kurtararak, farklý seçenekleri onlarýn tercihine sunmaktadýr. Böylelikle isteðe baðlý din eðitim taleplerini karþýlama baðlamýnda göreceli de olsa bir kurstan yararlanma esnekliði, kolaylýðý ve mobilite saðlanmýþ olmaktadýr. 37 Esnek bir yapýya sahip olan bu program öðrenciyi merkeze almasýndan dolayý, öðrenciler için oldukça ilgi çekici bir hal alacaktýr. Çocuklarýn/öðrencilerin hatta tüm insanlarýn genel bir tutumu söz konusudur. Bu da ilgilerini çeken ihtiyaçlarýný karþýlayan ve beklentilerine cevap veren olay ve olgulara karþý ilgi duymalarý onunla ilgilenmeleridir. Aksi durum ve olgulara karþý ilgisiz kalma, iltifat etmeme gibi tutumlarý geliþtirmek de insani bir tutumdur. Bu durum dini alanda din eðitim-öðretiminde de ayný iþleyiþe sahiptir. Kur an kursu öðreticileri dini bilgiyi ne denli ilgi çekici, ihtiyaçlarý karþýlayýcý, beklentilere cevap verici tarzda öðrencilere sunarlarsa ve kurs ortamýný tüm bileþenleriyle birlikte gerekleriyle birlikte düzenlerlerse, öðrencilerin kurslara olan ilgisi artacak ve beklenen anlamlý öðrenme ve baþarý saðlanmýþ olacaktýr. 38 Diyanet iþleri baþkanlýðý Kur an Kursu öðreticilerinin yeni program ve sisteme uyum saðlayabilmeleri için onlara yönelik Yaz Kur an Kurslarý 36 Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, s Aydýn, Kur an Kursu ve Kur Sistemi, s Aydýn, Kur an Kursundaki Din Eðitiminin Hayatiliði, Diyanet Aylýk Dergi, Aðustos 2007, s. 32.

10 210 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I Öðretici Kýlavuzu adlý kitabý hazýrlatmýþtýr. 39 Diðer yandan öðrencilerin kur sistemi ile ilgili öðrenme sürecinde kaynak ihtiyaçlarýný giderme amaçlý olarak da yaz Kur an kurslarýnda kullanýlmak üzere Dinimizi Öðreniyoruz adlý bir kitap hazýrlamýþtýr. Yaz Kur an Kurslarý programýna ait beþ öðrenme alanýný þu içeriklerden oluþturulmuþtur: a. Kur an-ý Kerim Öðrenme Alaný Bu öðrenme alanýyla öðrenciler, genel olarak Kur an ýn Ýslam daki yeri, önemi, Kur an la ilgili bazý temel kavramlar ve Kur an ýn temel konularý ile tanýþacaklardýr. Bu öðrenme alanýnda Kur an dan kaynaklanan doðru bilgi, doðru inanç ve doðru davranýþ a ulaþmanýn gerekliliðinin kavranmasý ve onu okuyup anlama bilincine ulaþýlmasý amaçlanmýþtýr. Bu öðrenme alanýnda öðrenciler için Kur an ý ve mesajýný doðru anlama ve Allah kelamýna yönelme becerisini geliþtirecek etkinliklerin de iþe koþulmasý hedeflenmektedir. 40 b. Ýtikat Öðrenme Alaný Bu öðrenme alaný, öðrencilerde kesin bilgiye dayalý, temellendirilmiþ ve gönülden benimsenmiþ bir insan-din iliþkisini oluþturmayý hedefleyen bir içeriðe sahiptir. Ýnsan-din iliþkisi, tek tanrý inancý, insanýn günlük hayatýnda ve davranýþlarýnda inancýn etkisi ve hayatýný anlamlandýran ahiret inacý gibi insanýn bütün hayatýný ilgilendiren süreçleri içermesi dolayýsýyla bu öðrenme alaný, diðer öðrenme alanlarý için merkezi bir öneme sahiptir. Bu öðrenme alanýyla öðrencilerin, doðru inanma, Allah la saðlýklý iletiþim kurma, hayatý anlamlandýrma, aklýný kullanma, sorumlu davranma becerilerini geliþtirme gibi etkinliklerle desteklenmesi amaçlanmaktadýr. 41 c. Ýbadet Öðrenme Alaný Ýbadet öðrenme alaný genel anlamýyla, Ýslam da ibadetler ve ibadetlerin faydalarý ile ilgili konularý içermektedir. Bu alanla, ibadet duygusunun saðlýklý bir þekilde doyurulmasý ve ibadetlere katýlma alýþkanlýðýnýn kazandýrýlmasý amaçlanmaktadýr. Öðretim sürecinde öðrencilerin, temizlik bilinci, ibadet bilinci, güzel davranýþ edinme ve ibadethanelere saygýlý davranma becerilerini geliþtirecek etkinliklerle desteklenmesi amaçlanmaktadýr Bu kaynak çalýþma oldukça büyük öneme sahiptir. Yeni sistemin öðretme süreçlerinin Kur an Kursu öðreticilerimiz tarafýndan rahat bir biçimde anlaþýlabilmesi ve öðrenme hedeflerinin gerçekleþtirilebilmesi için kýlavuz kitabýn hazýrlanmýþ olmasý büyük bir kazanýmdýr. 40 Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s. 15.

11 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi 211 d. Siyer Öðrenme Alaný Siyer öðrenme alaný, Peygamberimizin hayatý, kiþiliði ve örnekliði ile ondan davranýþ örnekleri konularýný içermektedir. Bu öðrenme alanýnda öðrencilerin, Hz. Peygamber in misyonunu öðrenme, örnekliðini kavrama, onu doðru anlama ve modelleme bilinci kazanmalarý amaç olarak belirlenmiþtir. Bu öðrenme alanýnda öðrencilerin, kronolojik bir siyer aktarýmý ile karþý karþýya býrakýlmamalý, eðitim-öðretim içeriði, yaþama yakýnlýk ilkesi baþta olmak üzere, eðitim ilkelerinde aktarýlan prensiplerle paralel olarak, Tablo 1: Kurlar baðlamýnda öðrenme alanlarýnýn içerikleri. Öðrenme Alaný 1. KUR ÜNÝTELER 2. KUR 3. KUR Kur'an - Kur'an-ý Kerim-i Tanýyalým - Kur'an-ý Kerim Okumaya Giriþ - Sure ve Dua Ezberliyoruz - Kur'an-ý Kerimi Doðru ve Güzel Okuyoruz - Sure ve Dua Ezberliyoruz - Kur'an-ý Kerimi Doðru ve Güzel Okuyoruz - Kur'an-ý Kerim'den Bölümler Ezberliyoruz Ýtikad Ýbadet - Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Þehadet Öðreniyoruz - Ýslam ve Ýslam'ýn 5 Ana Esasý - Ýman ve Ýmanýn Altý Esasý - Ýbadetlerimiz - Temizlik Ýmandan Gelir - Namaz Kýlýyoruz - Allah vardýr ve birdir- Allah Peygamberler Göndermiþtir: Peygamberlere Ýman - Ahiret Vardýr: Ahirete Ýman - Namaz Kýlýyoruz - Ey Ýnananlar! Oruç Size Farz Kýlýndý - Meleklere Ýnanýrýz: Meleklere Ýman - Kitaplara Ýman Ýmanýn Esaslarýndandýr: Kitaplara Ýman - Kaza ve Kaderi Öðreniyoruz: Kaza ve Kadere Ýman - Kabe ve Arafat Diyarýnda Yolculuk: Hac - Paylaþma ve Yardýmlaþma Ýbadeti Olarak Kurban - Paylaþma ve Yardýmlaþma Ýbadeti Olarak Kurban - Yardýmlaþma ve Dayanýþma Ýbadeti Olarak Zekat ve Sadaka - Allah'a Yakarýþ: Dua ve Tevbe Siyer - Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Hayatýný Öðreniyoruz I: Peygamberlik Öncesi Hz. Peygamber - Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Hayatýný Öðreniyoruz I: Mekke Dönemi - Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Hayatýný Öðreniyoruz I: Medine Dönemi - Hz. Peygamberin Kiþiliði ve Örnekliði - Hz. Peygamberden Davranýþ Örnekleri Ahlak - Güzel Söz ve Davranýþlarda Bulunalým - Güzel Söz ve Davranýþlarda Bulunalým - Güzel Söz ve Davranýþlarda Bulunalým

12 212 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I Hz. Peygamber i ve O nun teblið ettiði mesajý doðru anlama becerisini geliþtirmeye yarayan etkinliklerle desteklenmesi hedeflenmektedir. 43 e. Ahlak Öðrenme Alaný Bu öðrenme alaný, öðrencilerin iyilik, doðruluk, baðýþlayýcýlýk, cömertlik, adalet gibi fazilet ve deðerleri öðrenmelerini, sevmelerini ve davranýþa dönüþtürmelerini hedeflemektedir. Bu öðrenme alanýnda öðrencilerin, deðerleri içselleþtirmelerini saðlayýcý etkinliklerle desteklenmesi amaçlanmaktadýr Problem Müslüman toplumlarda Kur ân eðitim ve öðretimine her zaman büyük önem verilmiþtir. Bunda Kur ân ýn öðrenilmesi, öðretilmesi, anlaþýlmasý, okunmasý ve mesajýnýn iyi kavranarak hayata geçirilmesi yönündeki Hz. Peygamber in tavsiyeleri rol oynadýðý gibi, bizzat Kur ân ýn sahip olduðu özellikler ve eldeki temel kaynaklarýn Müslümanlarý bu eðitime yönlendirmesi, hatta bu eðitimin kaçýnýlmazlýðý konusundaki tavsiyeleri de rol oynamýþtýr. Kur ân Kurslarý, günümüzde bu eðitimin yapýldýðý resmi kuruluþlardýr. Ayrýca araþtýrmamýzý oluþturan yaz kurslarý da Kur ân öðretiminin yapýldýðý diðer resmi kuruluþlardan birisidir. Diyanet iþleri Baþkanlýðý tarihli ve 63 sayýlý onayla yapýlan deðiþiklik çerçevesinde Baþkanlýkça hazýrlanan Yaz Kuran Kurslarý Öðretim Programý ný uygulamaya koymuþtur 45 Bu uygulamada daha önce kurslarda uygulanan klasik yöntem yerine, programda belirtilen konu ve derslerin kurlara ayrýlarak verilmesi öngörülmüþtür. Kur sistemi þeklinde yeniden yapýlandýrýlarak uygulamaya konan Kuran Kursu Programý, kurs öðreticileri, cami imamlarý ve müftülük personelleri tarafýndan yürütülmektedir. Bu sistemin yürürlüðe konmasýndaki amaç Kuran kurslarýnda verimliliði arttýrmak ve gelen öðrenciye en üst düzeyde fayda saðlamaktýr. Uygulayýcý konumundaki öðreticilerin bu yeni sisteme iliþkin alt yapýlarý ve görüþleri iþlerliði arttýrma ve sistemi geliþtirme noktasýnda bize yol gösterici olacaktýr. Bu anlamda Kuran Kurslarýnda uygulanan kur sistemi nedir ve öðreticilerin bakýþ açýsý nasýldýr? sorusu araþtýrmamýzýn problemini ifade etmektedir. 43 Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s Durmuþ, Iþýlak, Karatekin, age, s Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuran Kurslarý Yönergesi,

13 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi Sýnýrlýlýklar: Araþtýrma; 1. Çorum ili merkezinde yaz Kur an kurslarýnda görevli öðreticilerle, yaz dönemi hizmet içi eðitim seminerlerine katýlan öðreticilerle, öðretici ile sýnýrlý tutulmuþtur. 6. Evren ve Örneklem: Çorum ilinde yaz aylarýnda Diyanet bünyesindeki yaz Kur an kurslarýnda görev yapan öðreticilerin tamamý evreni teþkil etmektedir. Araþtýrmada evrenin tamamýna ulaþýlmasý hedeflenmiþtir. Çalýþma örneklem olarak seçilen 2006 yaz dönemi hizmet içi eðitim seminerine katýlan 249 öðreticiye uygulanmýþtýr. 7. Veri Toplama Aracý ve Verilerin Analizi Araþtýrma Çorum Ýli Müftülüðüne baðlý merkez ve merkez köylerinde görev yapan Kur an Kursu öðreticileri ve Yaz Kur an Kursu düzenleyen cami görevlileri ile gerçekleþtirilmiþtir. Araþtýrmanýn uygulama kýsmý, makalede konu edilen Yaz Kur an Kurslarýnda Kur Sistemi nin öne çýkartýldýðý bir bilgilendirme ve hazýrlýk semineri esnasýnda katýlýmcýlara yazýlý olarak sunulan anket sorularýndan oluþmaktadýr. Seminer esnasýnda, öðretim yöntem ve teknikleri, kur sisteminin karakteristik özellikleri, yönetim ve teftiþ konularý hakkýnda katýlýmcýlara bilgiler sunulmuþtur. Anket sorularý kur sistemi ilgili panelist tarafýndan tanýtýldýktan sonra katýlýmcýlara verilmiþ ve cevaplamalarý istenilmiþtir. Seminerde araþtýrmacýlar tarafýndan katýlýmcýlara kur sistemi hakkýnda herhangi bir þekilde yönlendirmede bulunulmamýþtýr. Veriler, öðreticilerin kiþisel bilgilerini ve Yaz Kur an Kurslarýnda uygulanan kur sistemine iliþkin görüþlerini ortaya çýkaracak þekilde tarafýmýzdan hazýrlanmýþtýr. Katýlýmcýlarýn her soruya verdiði cevaplarýn frekans (N) ve yüzdeleri(%) bulunmuþ ve bu sonuçlar üzerinden deðerlendirmeler yapýlmýþtýr. Ölçme aracýna eklenen 3 adet soruyla da katýlýmcýlarýn kiþisel görüþleri alýnmýþtýr. Ölçme aracýndan elde edilen verilerin deðerlendirilmesinde SPSS paket programý kullanýlmýþtýr. Katýlýmcýlarýn kur sistemine iliþkin fikirleri kendi görüþlerine dayalý olarak toplanmýþtýr. Ortaya konan düþüncelere yüzde ve frekanslar esas alýnarak deðerlendirilmiþtir. 8. Bulgular ve Yorum Bu baþlýk altýnda katýlýmcýlarýn kiþisel bilgileri ve konuya iliþkin görüþleri deðerlendirilecektir.

14 214 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I 8.1. Araþtýrmaya katýlanlarýn cinsiyeti Cinsiyet N % Kadýn 30 12,0 Erkek ,0 Katýlýmcýlarýn %12 si (30) kadýn %88 i (219) erkek öðreticilerden oluþmaktadýr Araþtýrmaya katýlanlarýn yaþ aralýðý Yaþ N % , , , ,6 41 ve üzeri 78 31,3 Katýlýmcýlarýn % 1,2 si (3) yaþ aralýðýnda, % 4,8 i (12) yaþ aralýðýnda, %16,1 i (40) yaþ aralýðýnda, %46,6 sý (116) yaþ aralýðýnda, %31,3 ü (78) ise 41 ve üzeri yaþa sahiptirler Araþtýrmaya katýlanlarýn eðitim durumu Eðitim Durumu N % Ýlköðretim 3 1,2 Lise 95 38,2 Yüksekokul ,0 Lisans 45 18,1 Yüksek Lisans 4 1,6 Katýlýmcýlarýn % 1,2 si (3) ilköðretim, % 38,2 si (95) lise, % 41,0 (102) yüksekokul, %18, i (45) lisans, % 1,6 sý (4) ise yüksek lisans mezunudur Araþtýrmaya katýlanlarýn bitirdiði lise türü Lise Türü N % Düz Lise 3 1,2 Açýk Lise 5 2,0 Ýmam Hatip Lisesi ,8 Katýlýmcýlarýn %1,2 si (3) düz lise, % 2 si (5) açýk lise, % 96,8 i (241) Ýmam Hatip Lisesi mezunudur Araþtýrmaya katýlanlarýn kýdem durumu Kýdem N % ,1

15 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi , ,1 16 ve üzeri ,2 Katýlýmcýlarýn %18,1 i (45) 0-5 yýl arasý, %9,6 sý (24) 6-10 yýl arasý, %32,1 i (80) yýl arasý, %40,2 si 16 ve üzeri kýdeme sahiptirler Katýlýmcýlarýn Kur an kursu düzenleme Tecrübesi Kurs Süresi N % , , ,1 16 ve üzeri 78 31,3 Katýlýmcýlarýn %25 3 ü (63) 0-5 yýl arasý, %13,3 ü (33) 6-10 yýl arasý, %30,1 i (75) yýl arasý, %31,3 ü 16 ve üzeri yýllýk kurs düzenleme deneyimine sahiptirler Araþtýrmaya katýlanlarýn unvan durumu Unvan N % Ýmam Hatip ,1 Kur an Kursu Yöneticiliði 40 15,3 Müftülük Personeli 4 1,6 Katýlýmcýlarýn %83,1 i (207) imam hatip, %15,3 ü (40) Kur an kursu yöneticisi, %4 ü müftülük personelidir Araþtýrmaya katýlanlarýn görev yeri Görev Yeri N % Köy ,0 Kasaba 6 2,4 Ýlçe 7 2,8 Ýl ,8 Katýlýmcýlarýn %51 i (127) köylerde, %2,4 ü (6) kasabada, %2,8 i (7) ilçede %43,8 i (109) il merkezinde görev yapmaktadýr Kendinizi nasýl bir öðretici olarak deðerlendiriyorsunuz? N % Kötü 2,8

16 216 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I Normal 49 19,7 Ýyi ,2 Çok Ýyi 43 17,3 Katýlýmcýlara kendilerini nasýl birer öðretici olarak deðerlendirdiklerini sorduðumuzda %0,8 i (2) kendilerini kötü, %19,7 si (49) normal, %62,2 si (155) iyi, %17,3 ü (43) çok iyi olarak deðerlendirmiþtir. Araþtýrmaya katýlan öðreticiler özellikle kur sisteminin yeni olmasý dolayýsýyla uygulama konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaçlarý olduðunu ve bu çerçevede eðitici programlarýn uygulanmasýný istemektedirler Yaz Kurslarýný hangi ortamlarda düzenlemektesiniz? N % Kur an Kursunda 52 21,9 Camide ,9 Cami Derneðinde 3 1,2 Katýlýmcýlarýn %21,9 u (52) kurslarýný Kur an kursunda, %77,9 u (194) camide, %1,2 si (3) cami derneðinde düzenlemektedir. Kur an kursu ortamýnda kurs veren öðreticiler nispeten daha memnun iken, camilerde kurs verenler öðrencilerin 3 saat boyunca diz çökerek oturmalarýnýn zor olduðunu ve þekilde öðrenciyi kursta uzun süre tutmanýn mümkün olmadýðýný belirtmektedirler. Ortamlarýn eðitim öðretime uygun hale getirilmesinin verimi daha da arttýracaðýný ifade etmektedirler Yaz kurslarýnda öðreticilere sunulan imkânlar sizce yeterli mi? N % Yetersiz ,1 Normal 50 20,1 Yeterli 25 10,0 Çok Ýyi 2,8 Katýlýmcýlara öðreticilere sunulan imkânlarýn yeterli olup olmadýðý sorulduðunda %69,1 i yetersiz, %20,1 i normal, %10 u yeterli, %0,8 i yetersiz olduðunu belirtmiþlerdir. Kurslarda verimliliðin arttýrýlmasý için Diyanet in daha fazla kitap ve teknik destek vermesi gerektiðini, ders ücreti sisteminin ayrým yapýlmadan bütün öðreticilere uygulanmasýný istemektedirler. Mevcut durumda öðrenci sayýsý 15 in altýnda ise öðreticiye ders ücreti ödenmemektedir. 46 Bulgularýn yorum kýsmýnda dile getirilen beklentiler ve öneriler seminere katýlan Kur an kursu öðreticilerinin sorulan açýk uçlu sorulara verdikleri cevaplardan alýnmýþtýr.

17 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi Sizden tek þýkký iþaretlemeniz istense, Kur an Kursuna gelenlerden eðitim sonrasý hangi sonucu beklerdiniz? N % Kur an okumalarýný 49 19,7 Güzel ahlak sahibi olmalarýný ,7 Düzenli ibadet etmelerini 31 12,4 Ýlmihal bilgilerini bilmelerini 8 3,2 Eðitim sonrasý elde edilmesi gereken sonuç için katýlýmcýlarýn %19,7 si (49) kursiyerlerin Kur an okumalarýný, %64,7 si güzel ahlak sahibi olmalarýný, %12,4 ü (31) düzenli ibadet etmelerini, %3,2 si (8) ilmihal bilgilerini bilmelerini iþaretlemiþlerdir Öðrencilerinizle ilgili aþaðýdaki þýklardan hangisi size uygun düþer? N % Onlarý simalarýyla tanýrým. 23 9,2 Öðrencilerin bazýlarýnýn isimlerini bilirim ,0 Öðrencilerin tümünün isimlerini bilirim ,3 Öðrencilerin ailelerini de tanýrým ,4 Öðrencileri tanýmalarý konusunda yöneltilen soruya katýlýmcýlarýn %9,2 si (23) onlarý simalarýyla tanýrým, % 12 si (30) öðrencilerin bazýlarýný bilirim, % 33,3 ü (83) öðrencilerimin tümünün isimlerini bilirim, % 45,4 ü (113) öðrencilerin ailelerini de tanýrým cevabýný vermiþlerdir. Öðreticiler, öðrenci velileri ve aileleriyle iletiþimin mutlaka kurulmasý gerektiðini ve ailelerin bu kurslarýn içeriði konusunda bilgilendirilmelerini istemektedirler. Aile ile iletiþim halinde bulunulan öðrencilerin kurslarda daha baþarý ve aktif hale geldikleri ifade edilmektedir Kur sisteminin içeriðini biliyor musunuz? N % Bilmiyorum 15 6,0 Az biliyorum ,2 Ýyi biliyorum ,9 Çok iyi biliyorum 17 6,8 Katýlýmcýlarýn % 6 sý (15) kur sisteminin içeriði konusunda bilgi sahibi olmadýðýný, %50,2 si (125) az bildiðini, %36,9 u iyi bildiðini, %6,8 i (17) çok iyi bildiðini ifade etmiþtir. Öðreticilerin kur sistemiyle ilgili en büyük sýkýntýlarý kurun iþleyiþ biçimine hâkim olamamalarýdýr. Bu sýkýntýnýn giderilmesi amacýyla hizmet içi eðitim seminerlerinin ve eðitici çalýþmalarýn

18 218 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I yapýlmasýný talep etmektedirler. Özellikle burada yapýlan seminere vurgu yapýlarak bu tür eðitici seminerlerin kendilerine katkýlarýnýn oldukça fazla olduðunu belirtmektedirler Sizce kur sistemi yaz kurslarý için yararlý bir yapýlandýrma mýdýr? N % Yararlý deðil 31 12,4 Fena deðil 99 39,8 Ýyi ,6 Çok iyi 18 7,2 Katýlýmcýlara kur sisteminin yararlýlýðý sorulduðunda %12,4 ü (31) yaralý olmadýðýný, %39,8 i (99) fena olmadýðýný, %40,6 sý (101) iyi olduðunu, %7,2 si (18) çok iyi olduðunu ifade etmiþtir. Öðreticiler bu konuda zamanla neticenin ortaya çýkacaðýný belirterek, daha önceki uygulamaya göre biraz daha fedakarlýk yapýlmasý gerektiðini ifade etmiþlerdir. Bu sistemin yararlýlýðýnýn öðreticinin özverisiyle paralel olacaðýný ve bu anlamda amirlerinin teþvik ve moral motivasyonuna ihtiyaç duyduklarýný belirtmiþlerdir Kur sistemi hangi tür öðretime daha uygundur? N % Kur an öðretimi ,1 Din Kültürü 22 12,8 Ýlmihal bilgisi 30 12,1 Katýlýmcýlarýn %75,1 i (187) kur sisteminin Kur an öðretimine daha uygun olduðunu, %10,8 i din kültürü ve ahlak öðretimine uygun olduðunu, %12,1 i ilmihal bilgisi öðretimine uygun olduðunu ifade etmiþlerdir. Öðreticiler programda bulunan derslere ek olarak siyer, hadis, Kur an ezberi ve dua ezberlemenin de olmasýný istemektedirler Kur sistemi için yer ve personel imkânýnýn durumu sizce nasýldýr? N % Yetersiz 31 12,4 Normal 50 20,1 Ýyi ,9 Çok iyi 4 1,6

19 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi 219 Katýlýmcýlarýn %65,9 u (31) kur sistemi için yer ve personel imkânýnýn yetersiz olduðunu, %20,1 i (50) normal olduðunu, %12,4 ü (164) iyi olduðunu, %1,6 sý çok iyi olduðunu ifade etmiþlerdir. Dikkat edildiðinde, öðreticilerin yer ve personel durumundan büyük oranda memnun olmadýðý görülmektedir. Kur an kurslarýnda ders veren öðreticiler camilerde verenlerden daha avantajlý olduklarýný ifade etmektedirler. Fakat sistem 3 kurdan oluþtuðu için farklý kurlardaki öðrencilerin ayný ortamda olmalarýnýn sýkýntýya yol açtýðý belirtilmektedir. Bu çerçevede yakýn kurslarýn ortak hareket ederek kurslarý beraber düzenlemelerini ve farklý öðreticilerin farklý kurlarda öðretim yapmalarý talep edilmektedir Sizce kur sistemi baþarýlý olabilir mi? N % Hayýr 48 19,3 Muhtemeldir ,9 Evet 27 10,8 Kur sisteminin baþarýlý olup olmayacaðýna dair soruya %19,3 ü (48) hayýr, % 69,9 u (174) muhtemeldir, % 10,8 i (27) ise evet cevabýný vermiþlerdir. Verilen cevaplar sistemin düzenli denetim, öðretici çabasý ve yerel idarecilerin teþvik ve desteðiyle oturacaðý ve baþarýlý olacaðýný ortaya koymaktadýr. 9. Tartýþma Çorum ilinde görev yapan Kur an kursu öðreticilerine uygulanan bu araþtýrma kur sistemine bakýþý ortaya koymak amacýný gütmektedir. Yukarýda verilen bulgulara ek olarak öðreticilere 3 tane açýk uçlu görüþ ve önerileri almaya yönelik soru daha yöneltilmiþtir. Kur an Kurslarýndaki eðitim ve öðretimin verimliliðini artýrmak maksadý ile Yaz Kur an Kurslarý Öðretim Programý (Kurlu sistemin uygulanýþý) öðreticiler tarafýndan verilen cevaplar ýþýðýnda olumlu-olumsuz yönleri ve problemlere yönelik çözüm önerileri aþaðýda deðerlendirilmiþtir: 9.1. Olumlu Yön 1. Esnek çerçeve Programý ile öðreticilere çeþitli kaynaklardan hazýrlanma imkânýnýn sunulmasý, 2. Eðitim ve öðretimin baþýboþluktan kurtarýlarak ciddiyetin hâkim olmasý, 3. Kurslara baþlangýç esnasýnda seviye tespitinin yapýlmasý,

20 220 AÜÝFD XLVIII (2008), sayý I 4. Kur sistemine geçilmesiyle, öðrencilerin eðitim ve öðretime ilgilerinin artmasý, 5. Öðrencilere Dinimi Öðreniyorum, Peygamberimizi Öðreniyorum ve Kitabýmý Öðreniyorum adlý kitaplarýn ücretsiz daðýtýlmasý, 6. Yaz Kur an kurslarýnda görev alan öðreticilere ek ders ücreti verilmesi, 7. Zamanýn ekonomik kullanýlmasý ve gereksiz tekrarýn önüne geçilmesi kur sisteminin olumlu yönleri olarak deðerlendirilmektedir Olumsuz Yön 1. Eðitim mekânlarýnýn fiziksel yetersizliði, 2. Öðrenci sayýsýnýn fazlalýðýna raðmen öðretici sayýsýnýn yetersiz olmasý, 3. Yaz Kur an kurslarý baþlamadan evvel gerekli bilgilendirmenin yurt genelinde tam olarak yapýlamamasý, 4. Tek sýnýflý Kur an kurslarýnda ve camilerde 3 kur un ayný anda uygulanmasýnýn zor olmasý, 5. 3 Saat içerisinde 3 kur a tek sýnýfta ders vermenin zor olmasý, 6. Yaþ farklýlýklarýnýn olmasý, 7. Görsel ve iþitsel materyallerin yetersizliði kur sistemindeki aksaklýk ve olumsuz yönler olarak görülmektedir. 10. Öneriler 1. Kurlarýn farklý sýnýf ve mekânlarda 3 er saatlik vakit içerisinde uygulanmasý, 2. Görevlendirilecek öðreticilerin pedagojik formasyondan geçirilmesi, 3. Yaz Kur an kurslarýnýn baþlamadan evvel halka duyurulmasý, 4. Yaz Kur an kurslarýný özendirmek maksadýyla kur bitimlerinde halka yönelik yarýþmalarýn düzenlenmesi, 5. Programý yönlendirecek öðreticide sevgi yaklaþýmýnýn ön plânda olmasý, 6. Yaz Kur an kurslarýndan beklenilen verimin alýnabilmesi için öðrenci velileriyle baðlantýnýn sýcak tutulmasý, 7. Yaz Kur an kurslarýnýn cazibesini artýrmak maksadýyla eðitim ve öðretim materyallerinin renkli ve çekiciliðinin olmasý, 8. Yaz Kur an kurslarýnýn denetiminin sýklýkla yapýlmasý, 9. Yaz kurslarýndaki eðitim ve öðretim daha düzeyli yürüyebilmesi için ders defterlerinin kullanýlmasý, 10. Yaz Kur an kurslarýna katýlan öðrencilerden ilköðretimin 5 nci sýnýfýný bitirme þartýnýn kaldýrýlmasý,

21 Yaz Kur'an Kurslarýnda Kur Sistemi Yaz Kur an kurslarýnda öðrenci velileriyle gerekli irtibatýn saðlanmasý, 12. Temmuz-Aðustos Diyanet Çocuk Dergilerinin Yaz Kur an Kursu çocuklarýna yönelik oluþturulmasý, 13. Kur sonunda sosyal faaliyetler ve gezilerin düzenlenmesi, 14. Kurlardan gerektiði kadar verim alýnabilmesi için, kur saatlerinde artýrýlmaya gidilmesi. (Mesela; her kurun 3 saat olmasý gibi) 15. Ýtikat, Ýbadet, Siyer gibi derslerin öðretiminde mümkün olduðunca görsel-iþitsel öðretim teknolojilerinden yararlanýlmasý. 16. Ýdari amirlerin yaz Kur an kurslarý Öðretim Programý ve kur sistemi hakkýnda bilgilendirilmesi, 17. Kur an kursu öðreticilerinin kur bitiminde görüþ alýþveriþinde bulunmak için deðerlendirme toplantýlarýnýn yapýlmasý, 18. Camilerin inþasýnda Yaz kurslarýna yönelik sýnýf sistemi oluþturulmasý. Sonuç olarak; öðretme ve öðrenme alanlarýnda meydana gelen deðiþimlere paralel olarak programý oluþturulan ve yaz Kur an kurslarýnda uygulamaya konan kur sistemi, uygulayýcýlar tarafýndan, bazý eksik yönlerinin giderilmesi yönündeki önerileriyle birlikte, genel anlamda olumlu karþýlanmýþtýr. Sistemin tam anlamýyla ve amacýna uygun iþlemesi için, uygulayýcýlarý tarafýndan ortaya konan olumlu-olumsuz yönlerinin ve önerilerin dikkate alýnmasý gerekmektedir. Ayrýca, bu program ve sitemin daha etkili ve verimli bir biçimde iþleyebilmesi için hizmet içi hazýrlýk seminerlerinin, alanýn uzmanlarýnca sýklýkla tekrarlanmasý gerekmektedir. Son olarak, bu program ve sistemin uygulanmasýnda birinci derecede yetki ve sorumluluðu olan Kur an kursu öðreticilerinin fikir ve önerilerinin tespiti açýsýndan, daha geniþ örneklemli alan araþtýrmalarýnýn hazýrlanmasý öðrenme hedeflerinin gerçekleþtirilmesi ve programýn/sistemin baþarýsý açýsýndan önemli görünmektedir.

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI HANGÝ OKULDA OKUMAK ÝSTEDÝÐÝNE KARAR VERDÝN MÝ? Genel Liseler Fen Liseleri Sosyal Bilimler Anadolu Spor Güzel Sanatlar Askeri

Detaylı

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 12 1 KOBÝ'lere AB kapýsý Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 2 3 Projenin amacý nedir Yurt dýþýna açýlmak isteyen yerli KOBÝ'lerin, Lüksemburg firmalarý

Detaylı

MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ

MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ KILAVUZ U Þubat 2008 MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ ÖZEL EÐÝTÝM VE REHBERLÝK HÝZMETLERÝ KILAVUZU Ankara

Detaylı

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ

ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Hasan Hüseyin AKSU * ÖZET Bu araþtýrma,

Detaylı

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMUR PERSONEL ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI Memur Personel Þube Müdürlüðü, belediyemiz bünyesinde görev yapan memur personelin özlük iþlemlerinin saðlýklý bir

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 6 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 26989 YÖNETMELÝK Millî Eðitim Bakanlýðýndan: OKUL ÖNCESÝ

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

Iletisim ve Lisan Enstitusu

Iletisim ve Lisan Enstitusu . Iletisim ve Lisan Enstitusu..... Biz Kimiz? Institute of Communication and Languages (ICL), önceki adýyla Ýki Toplumlu Mesleki Ýngilizce Destek Programý, nitelikli Ýngilizce, kültürlerarasý iletiþim

Detaylı

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý NOT : Bu bölüm önümüzdeki günlerde Prof.Dr. Hüner Þencan ýn incelemesinden sonra daha da geliþtirilerek son halini alacaktýr. Zaman kaybý olmamasý için büyük ölçüde- tamamlanmýþ olan bu bölüm web e konmuþtur.

Detaylı

Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU 13 OCAK 2011 Bu program, Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti tarafýndan finanse edilmektedir. YENÝLÝKÇÝ YÖNTEMLERLE KAYITLI ÝSTÝHDAMIN

Detaylı

Yaz Kur an Uygulama EK YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI. 27 Haziran 2018 günü Diyanet Prof. Dr. Ali Yaz Kur an.

Yaz Kur an Uygulama EK YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI. 27 Haziran 2018 günü Diyanet Prof. Dr. Ali Yaz Kur an. 2018 YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI DÖNEMLER KAYIT DÖNEM 1. DÖNEM 1 Haziran 2018-02 Temmuz 2018 25 Haziran 2018-20 Temmuz 2018 2. DÖNEM 16 Temmuz 2018-30 Temmuz 2018 23 Temmuz 2018-17 2018

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý 16 Haziran ve 23 Haziran 2002 tarihlerinde yapýlan Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) ve Yabancý Dil Sýnavý (YDS) sonuçlarýna aðýrlýklý

Detaylı

DENÝZ LÝSESÝ KOMUTANLIÐI Denizcilik tarihin en eski ve en köklü mesleðidir. Bu köklü ve þerefli mesleðin insanlarýnýn eðitimi için ilk adým atacaklarý Deniz Lisesi, bu güne kadar Türk ve dünya denizcilik

Detaylı

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Proje Yönetimi ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23 Araç 1: Araþtýrma sorularý Araç 2: Belirsiz talimatlar Araç 3: Robotlar 28 Örnek

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr.

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr. MALÝYE DERGÝSÝ Temmuz - Aralýk 2011 Sayý 161 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Yayýn Kurulu Baþkan Füsun SAVAÞER Üye Ali Mercan AYDIN Üye Nural KARACA

Detaylı

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::.

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::. Membership TÜM ÇEVÝRÝ ÝÞLETMELERÝ DERNEÐÝ YÖNETÝM KURULU BAÞKANLIÐINA ANTALYA Derneðinizin Tüzüðünü okudum; Derneðin kuruluþ felsefesi ve amacýna sadýk kalacaðýmý, Tüzükte belirtilen ilke ve kurallara

Detaylı

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi 1 Özet Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi Mehmet Ali MALAS, Osman SULAK, Bahadýr ÜNGÖR, Esra ÇETÝN, Soner ALBAY Süleyman Demirel

Detaylı

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden ünite 1 OKUL HEYECANIM TEST 1 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yanlýþtýr? Hayat Bilgisi Vatan ve ulus sevgisinin öðrenildiði yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr?

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði Türkiye Biliþim Derneði, biliþim sektöründe çalýþan üst ve orta düzey yöneticilerin mesleki geliþimi ve dayanýþmalarýný geliþtirmek amacýyla her yýl düzenlediði

Detaylı

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr?

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? REC Hakkýnda ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 21 Araç 1: Kaynaþma Tanýþma Etkinliði 23 Araç 2: Uzun Sözcükler 25 Araç

Detaylı

SENDÝKAMIZDAN HABERLER

SENDÝKAMIZDAN HABERLER SENDÝKAMIZDAN HABERLER Sendikamýza Üye Ýþyerlerinde Çalýþanlardan Yýlýn Verimli Ýþçisi Ve Ýþvereni Seçilenlere Törenle Plaketleri Verildi 1988 yýlýndan bu yana Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) nce gerçekleþtirilen

Detaylı

Görüþler / Opinion Papers

Görüþler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliði 21, 2 (2007) 218-229 Görüþler / Opinion Papers Üniversitelerde Belge Yönetimi ve Arþivler* Fahrettin Özdemirci** Öz Bu çalýþmada, üniversitelerde yazýþma, dosyalama, arþiv, vb. iþlemlerinin,

Detaylı

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler 2008-75 SSK Affý Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit - 2008/75 Sirküler Sosyal Güvenlik Kurumu'na Olan Prim Borçlarýnýn Ödeme Kolaylýðýndan Yararlanmamýþ Olanlara, Tekrar Baþvuru Ýmkâný Ge

Detaylı

Araþtýrma Hazýrlayan: Ebru Kocamanlar Araþtýrma Uzman Yardýmcýsý Gýda Ürünlerinde Ambalajýn Satýn Alma Davranýþýna Etkisi Dünya Ambalaj Örgütü nün açýklamalarýna göre dünyada ambalaj kullanýmýnýn %30 unu

Detaylı

Ýnternet teknoloji ve iletiþim

Ýnternet teknoloji ve iletiþim citation Vardi, Recep. Authenticity of the information at the Internet regarding to religion Journal of Faculty of Theology of Bozok University. 3,3 (2013/3), pp. 79-87. İnternette yer alan dini içerikli

Detaylı

Yeni zirvelere doðru, mükemmellikle... ÝNÞAAT, TAAHHÜT VE MÜHENDÝSLÝK GÜÇLÜ BAÞLADI GÜCÜNE GÜÇ KATARAK DEVAM EDÝYOR! Deðerlerimiz Vizyonumuz Mevcut kültür, iþ ahlaký ve deðerlerini muhafaza ederken, tüm

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 3 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý ve Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý 2010 içindekiler Orta Karadeniz Kalkýnma Ajansý Kalkýnma Ajanslarýnýn Kuruluþ Amaçlarý Vizyonumuz Misyonumuz Orta Karadeniz

Detaylı

MedYa KÝt / 26 Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetimi konusunda Türkiye nin ilk dergisi HR DergÝ Human Resources Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetim Dergisi olarak amacýmýz, kurulduðumuz günden bu yana deðiþmedi: Türkiye'de

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK TOPLAM KALÝTE YÖNETÝMÝ VE ISO 9001:2000 KALÝTE YÖNETÝM SÝSTEMÝ UYGULAMASI KONULU TOPLANTI YAPILDI GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK YÝBÝTAÞ - LAFARGE GRUBUNDA KONYA ÇÝMENTO SANAYÝÝ A.Þ.

Detaylı

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 tarihinde Türk Tabipleri Birliði GMK Bulvarý Þehit Daniþ Tunalýgil sok. No: 2 / 17-23 Maltepe-Ankara adresinde Kol Toplantýmýzý gerçekleþtiriyoruz. Türkiye saðlýk

Detaylı

MALÝ HÝZMETLER DAÝRE BAÞKANLIÐI

MALÝ HÝZMETLER DAÝRE BAÞKANLIÐI MALÝ HÝZMETLER DAÝRE BAÞKANLIÐI BÜTÇE ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI 5216 Büyükþehir Belediye Kanunu ile 5393 sayýlý Belediye Kanununun, Ýçiþleri Bakanlýðý'nca yayýnlanan Mahalli Ýdareler Bütçe ve Muhasebe

Detaylı

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

Bu yayýn, Türkiye Yerel Gündem 21 Programý nýn þemsiyesi altýnda yürütülen Kent Konseyleri nin güçlendirilmesi ve yerel demokratik yönetiþim mekanizmalarý olarak iþlev görmelerine yönelik eðitim ve kapasite

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý

Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý Aysun ÇOLAK *, Yýldýz UZUNER ** Özet Bu araþtýrmanýn amacý, Eskiþehir ilindeki eðitilebilir

Detaylı

SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI

SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 2, Yýl: 8, Aralýk 2008 SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI Türkan

Detaylı

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Yargýtay Kararlarý T.C Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Davalý þirketin ayný il veya diðer illerde baþka iþyerinin

Detaylı

YAZI ÝÞLERÝ KARARLAR VE TUTANAKLAR DAÝRE BAÞKANLIÐI

YAZI ÝÞLERÝ KARARLAR VE TUTANAKLAR DAÝRE BAÞKANLIÐI YAZI ÝÞLERÝ KARARLAR VE TUTANAKLAR DAÝRE BAÞKANLIÐI ENCÜMEN VE KARARLAR ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ 5393 Sayýlý Belediye Kanununun 35. maddesi gereði Baþkanlýk Makamýnca Encümen Gündemine girmek üzere havale edilen

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI Yarýþmanýn Amacý 1. ÝTHÝB 1.ÝTHÝB Teknik Tekstiller Proje Yarýþmasý, Ýstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ýhracatçýlarý Birliði'nin Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin katkýlarýyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ)

ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ) ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ) ÖZ The Opinions and Suggestions of Primary Teachers on the Applications of

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

ÖZEL ABC LİSESİ. ABC EĞİTİM KURUMLARI bugün 278 Çalışanıyla Eğitim Dünyasının Liderleri arasında gösteriliyor.

ÖZEL ABC LİSESİ. ABC EĞİTİM KURUMLARI bugün 278 Çalışanıyla Eğitim Dünyasının Liderleri arasında gösteriliyor. GENEL TANITIM ABC EĞİTİM KURUMLARI, 2006 yılında Eryaman da Ankara nın en güzide dershanelerinden ABC DERSHANESİ ni eğitim-öğretim dünyasına kazandırdı. 2006 yılında üniversite giriş sınav sisteminin değişmesine

Detaylı

Özay Çelen (*), Turgut Karaalp (*), Sýdýka Kaya (**), Cesim Demir (*), Abdulkadir Teke (*), Ali Akdeniz (*)

Özay Çelen (*), Turgut Karaalp (*), Sýdýka Kaya (**), Cesim Demir (*), Abdulkadir Teke (*), Ali Akdeniz (*) Gülhane Týp Dergisi 2007; 49: 25-31 Gülhane Askeri Týp Akademisi 2007 ARAÞTIRMA Gülhane Askeri Týp Fakültesi Eðitim Hastanesi Yoðun Bakým Ünitelerinde görev yapan hemþirelerin uygulanan hizmet içi eðitim

Detaylı

Türkiye de Din Görevlisi Yetiþtirme Problemi ve Çözüm Önerileri

Türkiye de Din Görevlisi Yetiþtirme Problemi ve Çözüm Önerileri AÜÝFD 47 (2006), sayý 2, s. 99-126. Türkiye de Din Görevlisi Yetiþtirme Problemi ve Çözüm Önerileri RAMAZAN BUYRUKÇU SÜLEYMAN DEMÝREL Ü. ÝLAHÝYAT FAKÜLTESÝ e-mail: buyrukcu@sdu.edu.tr abstract Problem

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623 MALÝYE DERGÝSÝ ISSN 1300-3623 Temmuz - Aralýk 2007, Sayý 153 YAZI DANIÞMA KURULU Prof. Dr. Güneri AKALIN Prof. Dr. Abdurrahman AKDOÐAN Prof. Dr. Figen ALTUÐ Prof. Dr. Engin ATAÇ Prof. Dr. Ömer Faruk BATIREL

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 MALÝYE DERGÝSÝ Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Doç.Dr. Ahmet KESÝK Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Doç.Dr. Ahmet KESÝK MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER Yayýn

Detaylı

MESLEKÝ VE TEKNÝK EÐÝTÝMDE ORTA VE DEVAMLILIÐININ SAÐLANMASI BÝLGÝ KILAVUZU ANKARA-2002

MESLEKÝ VE TEKNÝK EÐÝTÝMDE ORTA VE DEVAMLILIÐININ SAÐLANMASI BÝLGÝ KILAVUZU ANKARA-2002 T.C. MÝLLÝ EÐÝTÝM BAKANLIÐI T.C. YÜKSEKÖÐRETÝM KURULU MESLEKÝ VE TEKNÝK EÐÝTÝMDE ORTA VE YÜKSEKÖÐRETÝM KURUMLARI ARASINDA PROGRAM BÜTÜNLÜÐÜNÜN VE DEVAMLILIÐININ SAÐLANMASI (SINAVSIZ GEÇÝÞ) BÝLGÝ KILAVUZU

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ

ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Raþit ÖZEN * ÖZET Bu çalýþmanýn amacý

Detaylı

AVRUPA BÝRLÝÐÝ EÐÝTÝM VE GENÇLÝK PROGRAMLARI MERKEZÝ BAÞKANLIÐI GRUNDTVIG PROGRAMI. Programý 2007-2013. Grundtvig (Yetiþkin Eðitimi) Eðitim ve Öðretim

AVRUPA BÝRLÝÐÝ EÐÝTÝM VE GENÇLÝK PROGRAMLARI MERKEZÝ BAÞKANLIÐI GRUNDTVIG PROGRAMI. Programý 2007-2013. Grundtvig (Yetiþkin Eðitimi) Eðitim ve Öðretim AVRUPA BÝRLÝÐÝ EÐÝTÝM VE GENÇLÝK PROGRAMLARI MERKEZÝ BAÞKANLIÐI Comenius Erasmus l Leonardo da Vinci l Grundtvig l Grundtvig (Yetiþkin Eðitimi) Programý 2007-2013 GRUNDTVIG PROGRAMI Eðitim ve Öðretim Grundtvig

Detaylı

Sýnav gerçeðiyle ve gerçeðine uygun sýnavlarla ne kadar sýk yüzleþirseniz onu o kadar iyi tanýrsýnýz. Sýnavý tüm ayrýntýlarýyla tanýmak, onu kolay aþm

Sýnav gerçeðiyle ve gerçeðine uygun sýnavlarla ne kadar sýk yüzleþirseniz onu o kadar iyi tanýrsýnýz. Sýnavý tüm ayrýntýlarýyla tanýmak, onu kolay aþm yeni Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Sistemi DERSHANELERÝ Sýnav gerçeðiyle ve gerçeðine uygun sýnavlarla ne kadar sýk yüzleþirseniz onu o kadar iyi tanýrsýnýz. Sýnavý tüm ayrýntýlarýyla tanýmak, onu kolay

Detaylı

A Ç I K L A M A L A R

A Ç I K L A M A L A R A Ç I K L A M A L A R 2006-ÖSS'ye giren adaylara iki bölümden oluþan bir sýnav uygulanmýþtýr. Birinci bölümde ortak derslerle ilgili Matematik-1 Testi (Mat-1), Fen Bilimleri-1 Testi (Fen-1), Türkçe Testi

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 1 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA DÜZENLENEN EĞİTİM FAALİYETLERİNDE UYGULANACAK DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR (*)

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA DÜZENLENEN EĞİTİM FAALİYETLERİNDE UYGULANACAK DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR (*) DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA DÜZENLENEN EĞİTİM FAALİYETLERİNDE UYGULANACAK DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Karar Tarihi: 14/07/2009 Karar Sayısı:

Detaylı

Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü. Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi. Politikalar ve Araþtýrmalar. Avrupa Komisyonu

Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü. Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi. Politikalar ve Araþtýrmalar. Avrupa Komisyonu Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi Politikalar ve Araþtýrmalar Avrupa Komisyonu Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi Politikalar ve Araştırmalar Eurydice Avrupa'daki

Detaylı

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen.

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen. Gesundheitsamt Freie Hansestadt Bremen Sozialmedizinischer Dienst für Erwachsene Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung Yardýma ve bakýma muhtaç duruma

Detaylı

A. GÝRÝÞ. AÜÝFD XLIX (2008), sayý II, s NURULLAH ALTAÞ DOÇ. DR., ANKARA Ü. ÝLAHÝYAT FAKÜLTESÝ e-posta:

A. GÝRÝÞ. AÜÝFD XLIX (2008), sayý II, s NURULLAH ALTAÞ DOÇ. DR., ANKARA Ü. ÝLAHÝYAT FAKÜLTESÝ e-posta: AÜÝFD XLIX (2008), sayý II, s. 103-120 Ýlköðretim Öðrencilerinin Din Öðretimi Sürecinde Ýlgi Duyduklarý Konular (Ankara Ýli Örneðinde 6, 7 ve 8. Sýnýf Öðrencileri Üzerinde Karþýlaþtýrmalý Bir Analiz) NURULLAH

Detaylı

4691 sayýlý Teknoloji Geliþtirme Bölgeleri Kanunu kapsamýnda kurulan ULUTEK TEKNOLOJÝ GELÝÞTÝRME BÖLGESÝ, Uludað Üniversitesi Görükle Kampüsü içerisinde 471.000 m2 alanda hizmet vermektedir. 2006 yýlýnda

Detaylı

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 Taþpýnar Muhasebe MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 MALÝ TATÝL NEDENÝ ÝLE BEYAN VE ÖDEME TARÝHLERÝ UZAYAN BEYANNAME VE BÝLDÝRÝMLER BEYANNAME/BÝLDÝRÝM

Detaylı

Birinci Basamakta Sürekli Eðitimin Geliþtirilmesi: Deneyim Paylaþýmý

Birinci Basamakta Sürekli Eðitimin Geliþtirilmesi: Deneyim Paylaþýmý Birinci Basamakta Sürekli Eðitimin Geliþtirilmesi: Deneyim Paylaþýmý Dr. Sema Akalýn* Sürekli týp eðitimi genel pratisyenlerin bilgi, beceri ve tutumlarýný ve en sonunda da pratiklerini artýrma amaçlý,

Detaylı

D O S YA S I M A N Ý S A Ý Þ Y E R Ý U Y G U L A M A E Ð Ý T Ý M Ý Ý Þ L E T M E F A K Ü L T E S Ý ADI :... :... SOYADI :... BÖLÜMÜ / SINIFI :...

D O S YA S I M A N Ý S A Ý Þ Y E R Ý U Y G U L A M A E Ð Ý T Ý M Ý Ý Þ L E T M E F A K Ü L T E S Ý ADI :... :... SOYADI :... BÖLÜMÜ / SINIFI :... M A N Ý S A Ý Þ L E T M E F A K Ü L T E S Ý Ý Þ Y E R Ý U Y G U L A M A E Ð Ý T Ý M Ý D O S YA S I ADI SOYADI BÖLÜMÜ / SINIFI ÖÐRENCÝ NO :... :... :... :... ÖÐRENCÝLER ÝÇÝN ÝÞ YERÝ UYGULAMA EÐÝTÝMÝ SÜRECÝ

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

2 Eðitim, bütün insanlarýn en temel haklarýndan bir tanesidir. Herkesin okuyup yazabilme, yeteneklerini geliþtirebilme, kendisine ve topluma yararlý bilgileri edinebilmesi için eðitim süreçlerinden geçebilmesi

Detaylı

Dr. Meltem Çiçeklioðlu*, Dr. Esin Ceber Ege**, Dr. Meral Türk Soyer*, Hem. Sündüz Çýmat***

Dr. Meltem Çiçeklioðlu*, Dr. Esin Ceber Ege**, Dr. Meral Türk Soyer*, Hem. Sündüz Çýmat*** Birinci Basamaktaki Hemþire/Ebelerin Eðitiminde Akran Eðiticilerin Kullanýlmasý; Meme Kanseri Erken Tanýsý Eðitim Programý Geliþtirme Deneyimi Use of Peer-Educators in the Education of Nurses/Midwifes

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ

ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ Süleyman

Detaylı

TTB-GPE Eðitim Becerileri Modülü Kurs Öyküsü

TTB-GPE Eðitim Becerileri Modülü Kurs Öyküsü TTB-GPE Eðitim Becerileri Modülü Kurs Öyküsü GPE Eðitim Becerileri Ekibi* TTB-GPE Eðitim Becerileri Kursu; Türk Tabipleri Birliði (TTB) Genel Pratisyenlik Enstitüsü (GPE) Eðitici Eðitimi Programý nda görev

Detaylı

Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý. Erol KARACA

Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý. Erol KARACA Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý * Erol KARACA Özet: Küreselleþme, yaþam boyu eðitime artan gereksinim, iletiþim teknolojilerindeki hýzlý ve yoðun geliþmeler,

Detaylı

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ EÐÝTÝM SEMÝNERÝ RESÝMLERÝ Çimento Ýþveren Dergisi Özel Eki Mart 2003, Cilt 17, Sayý 2 çimento iþveren dergisinin ekidir Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði Projesi Sendikamýz

Detaylı

Mart 2010 Otel Piyasasý Antalya Ýstanbul Gayrimenkul Deðerleme ve Danýþmanlýk A.Þ. Büyükdere Cad. Kervan Geçmez Sok. No:5 K:2 Mecidiyeköy Ýstanbul - Türkiye Tel: +90.212.273.15.16 Faks: +90.212.355.07.28

Detaylı

Hac Organizasyonumuz; Turizm Bakanlýðý, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Türsab Denetim ve Kontrolü Altýndadýr! KUTSAL YOLCULUK HAC...

Hac Organizasyonumuz; Turizm Bakanlýðý, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Türsab Denetim ve Kontrolü Altýndadýr! KUTSAL YOLCULUK HAC... 2013 Organizasyonu KUTSAL YOLCULUK HAC... Dilleri, renkleri ve kültürleri farklý milyonlarca inananýn birlikte hareket ettiði hac, Allah katýnda siyahýn beyazdan, Arab'ýn Acem'den, Türk'ün Kürt'ten üstünlüðü

Detaylı

Email: mergün@aku.edu.tr. Email: ehalat@aku.edu.tr. Adres:

Email: mergün@aku.edu.tr. Email: ehalat@aku.edu.tr. Adres: ORTAÖÐRETÝM FEN VE MATEMATÝK ALANLAR EÐÝTÝMÝ BÖLÜMÜ ÖÐRETÝM PROGRAMI (MATEMATÝK, BÝYOLOJÝ, FÝZÝK-KÝMYA) DEKAN (EÐÝTÝM FAKÜLTESÝ) Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Telefon: +90 272 228 14 18/300 Email: mergün@aku.edu.tr

Detaylı

TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER

TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER AÇIKLAMALAR: Bu tabloda daha az yerde daha fazla bilgi verebilmek için bazý kýsaltmalar yapýlmýþtýr. Testlere verilecek aðýrlýklar gösterilirken

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri Barodan Haberler Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Baromuzca Akþehir Ýlçesinde Türk Medeni Kanunu'nda Edinilmiþ Mallar ve Tasfiyesi ile Aile Konutu konulu konferans gerçekleþtirildi. Meslektaþlarýmýzýn

Detaylı

Organizatör Firma Cebeci Cad. No:54 Akatlar 34335 Ýstanbul Tel:0212 351 68 48 (pbx) Faks:0212 351 59 33 E-Posta: tculha@grem.com.tr BAHÇEÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ BEÞÝKTAÞ KAMPÜSÜ 11-12 Haziran 2008 SUNUM DOSYASI

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Taþpýnar Muhasebe Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi

Detaylı

Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet

Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet Damla YILDIRIM, Selin METÝN Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Özet Literatürde öðrenciler üzerinde yapýlan çalýþmalar cinsiyete göre ileriye dönük mesleki algýlarý

Detaylı

TTB-GPE Ýletiþim Becerileri Eðitim Programý

TTB-GPE Ýletiþim Becerileri Eðitim Programý TTB-GPE Ýletiþim Becerileri Eðitim Programý Tuðrul Erbaydar*, Özen Aþut*, Hüseyin Demirdizen*, Adile Öniz*, Hakan Þen*, Derya Karakaya*, Nevruz Gürceðiz*, Nilgün Arpacý*, Birgün Uz*, Perihan Etiz*, Sürel

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

ÖÐRENCÝNÝN ÖZGEÇMÝÞ FORMU

ÖÐRENCÝNÝN ÖZGEÇMÝÞ FORMU T.C. SAKARYA ÜNÝVERSÝTESÝ... MESLEK YÜKSEKOKULU ÖÐRENCÝNÝN ÖZGEÇMÝÞ FORMU Adý Soyadý : Öðrencinin No : Doðum Yeri ve i : Öðr.Kaldýðý Yerin Ýkametgah Adr. : Öðr. Kaldýðý Yerin Tel. : Öðrenci GSM Telefonu

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Deðerlendirme Anketi

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Deðerlendirme Anketi Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Deðerlendirme Anketi Deðerli Öðrencilerimiz, Bu anket, Isparta Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda eðitim-öðretim kalitesini yükseltmeyi

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi Sunuþ Bu kitap Uluslararasý Çalýþma Örgütü nün Barefoot Research adlý yayýnýnýn Türkçe çevirisidir. Çýplak ayak kavramý Türkçe de sýk kullanýlmadýðý için okuyucuya yabancý gelebilir. Çýplak Ayaklý Araþtýrma

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar 2017 Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Görüþler / Opinion Papers

Görüþler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliði 21, 1(2007) 55-61 Endonezya da Kütüphanecilik ve Endonezya Milli Kütüphanesi * Hüseyin Odabaþ ** ve Coþkun Polat *** Öz Endonezya da kütüphaneciliðin kurumsallaþma süreci geçtiðimiz

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı