LOGO SPESİFİK MİGRASYON. Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi. Ekim 2014 ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LOGO SPESİFİK MİGRASYON. Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi. Ekim 2014 ANKARA"

Transkript

1 LOGO SPESİFİK MİGRASYON Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi Ekim 2014 ANKARA

2 İçerik 1. Eğitimle ilgili genel bilgi 2. Fitalatların analizi 3. Spesifik Migrasyonun Tarama Metodu ile Yarıkantitatif Hesaplanması 4. Primer Aromatik Aminlerin ekstraksiyonu 5. UV ile PAAs analizi 6. Primer Aromatik Aminlerin LC/MS/MS doğrulama analizi 7. Epoksi türevlerinin analizi

3 1.GENEL BİLGİ Eğitim yeri: Atina/YUNANİSTAN Eğitimi veren kurum: Ekonomi ve Finans Bakanlığı, Genel Kimya Devlet Laboratuvarı, D-Bölümü: Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Laboratuvarı Yıllık yaklaşık 200 numune çalışan, 1 şef ve 4 doktoralı personelden Yunanistan ın referans laboratuvarıdır. Eğitim süresi: 1 ay ( )

4 Genel Kimya Devlet Laboratuvarının İlgilendiği Konular Food Products Plastics Fuels Drinks (alcoholic or not) Detergents Lubricants Potable water Paper Pigments Surface water Leather Environmental pollution Wastewater Metals and alloys Drugs Chemical substances Fertilizers - Textiles Industrial raw materials

5 Migrasyon Gıda üretiminde kullanılan makinalar ve borular dahil gıda ile temas eden her türlü malzemeden gıda maddesine düşük molekül ağırlıklı bileşikler göç edebilir. Bu göç miktarının tespiti amacıyla yapılan Migrasyon analizleri EN 1186/1-15 göre gerçekleştirilmektedir. Ambalaj malzemelerinden kaynaklanan potansiyel migrantlar, üretimlerinde kullanılan 1.Monomerler, başlangıç maddeleri 2.Katalizörler 3.Solventler 4.Katkı kimyasalları (antioxidantlar, antistatikler, antifogginler, plastifiye ediciler, boyalar, pigmentler vs) kullanılabilir.

6 Göç eden bu malzemelerden bazıları endokrin bozucu veya karsinojenik etki göstererek insan hayatını olumsuz etkileyebilir a)toplam migrasyon limiti (TML) (OML- Overall Migration Limit): Madde veya malzemeden gıda benzerine geçen uçucu olmayan maddelerin izin verilen maksimum miktarı c) Spesifik migrasyon limiti (SML) (SML- Specific Migration Limit): Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bir maddenin izin verilen maksimum miktarı SML her bir maddenin kendi toksikolojik değerlendirmesi yapılarak belirlenir. Bir maddenin tolere ediebilir günlük alımı (TDI) mg/kg vücut ağırlığı üzerinden hesaplanarak spesifik migrasyon limiti tespit edilir. Bu sistem 60 kg olan bir kişi tarafından 1 kg gıda tüketildiğini varsayar.

7 2. Fitalatların Analizi Determination of the concentration of (DEHA) and (DEHP) into PVC plastics with: a.low concentration of plasticizer Range:0-2% w/w, b.high concentration of plasticizer Range:2-25% w/w Bu metod ağırlıkça % 0-2 veya % 2-25 aralığında plastikleştirici içeren PVC malzemelere uygulanır. PVC malzemedeki ; di-(2-ethylhexyl)adipate (DEHA) ve di-(2-ethylhexyl)phthalate (DEHP) konsantrasyonlarının belirlenmesi

8 Fitalat 1,2-benzendikarboksilik asit esterleri, genellikle fitalatlar olarak bilinirler. PVC gibi plastiklerin üretiminde plastikleştirici olarak kullanılırlar. Yapıştırıcılar, boyalar, filmler, kozmetik ftalatların diğer kullanım alanlarındandır. Suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksek ve uçuculukları düşüktür. En çok kullanılan fitalatlar DEHP, DIDP ve DINP dir. Fitalatlar çözeltide kararlı ve yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Güneş ışığında bozunurlar. İnsanlar fitalatlara gıda, hava, su ve kozmetikler gibi diğer kaynaklar nedeniyle maruz kalırlar. R,R : C n H 2n+1

9 DEHA ve DEHP, PVC den THF ile ekstraksiyon sonrasında FI dedektörlü gaz kromatografi ile analiz edilir. PVC filmler her biri 20 cm 2 olacak şekilde 2 parça (S 1, S 2 ) kesilerek örnekten alınır. Her biri tartılarak kaydedilir (m 1, m 2 ). Diğer PVC malzemelerden 2 parça herbiri mg olacak şekilde tartılarak alınır ve kaydedilir.

10 DEHA (μg/ml) DEHP (μg/ml) BBP (μg/ml) Film örnek kodları Ağırlıklar (gr) DEHA konsantrasyonu (mg/20 cm 2 ) A 0,0183 0,77 0,82 B 0,0225 1,01 0,88 C 0,0176 0,73 0,81 Ağırlık düzeltmesi sonrası DEHA konsantrasyonu (mg/20 cm 2 ) Buradan ortalama konsantrasyon= 0,83 (mg/20 cm 2 )olarak hesaplanır. Konsantrasyon [mg/dm 2 ]= 0,83 *5 = 4,16 mg/dm 2 Konsantrasyon [mg/kg]= 4,16*6= 24,98 mg/kg olarak bulunmuştur. COMMISSION REGULATION (EU) No 10/2011 e göre SML: 18 mg/kg dır. Bulunan konsantrasyon SML yi aştığından örnek GC-MS e verilir.

11 3. Spesifik Migrasyonun Tarama Metodu ile Yarıkantitatif Hesaplanması Tarama analizleri Semiquantitative estimation of the specific migration of chemical substances from plastics başlıklı yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemle plastik malzemeler ve sentetik kaplama yüzeyleri analiz edilebilir. Gıda ile temas eden malzeme bilinen miktarlarda C12-alkan, C20-alkan ve C24-alkan internal standartları içeren uçucu solventle ekstrakte edilir. Ekstrakt direk gaz kromatografi analizine alınır. En uygun ekstraksiyon solventi dietileterdir. Gaz kromatografiden elde edilen pikler alıkonma süresine göre tanımlanır. Eğer spesifik migrasyon limiti aşarsa doğrulama için örnek GC-MS te analiz edilir.

12 Herbir internal standartın konsantrasyonu 30 mg/kg dır. Kromatogramdan bağıl alıkonma süresi belirlenir. Internal standartların ortalama pik alanları hesaplanır. (λ) oranı hesaplanır. (λ) oranına göre; a. λ<1, doğrulama işlemine gerek yoktur. b. 1<λ<2, bu spesifik maddenin migrayonu düşüktür. c. 2<λ<3, bu spesifik maddenin migrayonu uygundur. d. λ>3, bu spesifik maddenin migrayonu yüksektir. b, c durumlarında GC-MSD ile madde doğrulanır.

13 Bu kapsamda yapılan laboratuvar çalışmasında öncelikle internal standart hazırlandı. Internal standartın dietil eterdeki çözeltisi hazırlandı. 3 adet örnek vardı. Bunlar PE film örneği, masterbatch şişirilmemiş PET şişe ve Yunanistan adalarına içme suyu taşıyan teknelerin su tanklarının kaplama malzemeleridir. Boş viale 0,3 gr plastik örneklerden tartılıp hazırlandı. Internal standartın dietil eterdeki çözeltisinden 2 ml alarak viallere konuldu. Referans hazırlamak amacıyla örnek bulunmayan viale de Internal standartın dietil eterdeki çözeltisinden konuldu. İçeriği bilinen PE film örneklerinden alınarak QC örnekleri hazırlandı. Daha sonra bunlar üzerine Internal standartın dietil eterde hazırlanan çözeltisinden 2 ml ilave edilerek 10 dk lık periyodlarla toplam 30 dk ultrasonic banyoda bekletildi. Viallere alınarak GC-FID cihazına verildi. PET şişe örneğinin GC-FID cihazında analizi sonrası bulunan en büyük pik için (λ) oranı hesaplanmıştır. Bu orana göre λ<1 olduğu için örnek uygun kabul edilmiştir.

14 4. Primer Aromatik Aminlerin Ekstraksiyonu Primer aromatik aminler FCM laboratuarında spektrofotometrik olarak analiz edilip doğrulama gerektiği durumlarda LC/MS/MS ile doğrulaması yapılmaktadır. Primer aromatik aminlerin analizi için örneğe uygulanacak migrasyon işlemi için eğer örnek set halinde ise 3 set örnek veya tek ise 3 adet örnek gereklidir.

15 Şekil Tekrarlı kullanım numuneler için migrasyon işlemi

16 Şekil Tekrarlı kullanım set halinde olan numuneler için migrasyon işlemi

17 5. UV ile PAAs analizi Bu kapsamda laboratuvarda PA kepçe numunesi analiz edilmek üzere Migrasyon işlemi kaynama sıcaklığında 2 saat olacak şekilde etüvde gerçekleştirilmiştir. Bu analizde kullanılan örnekler migrasyon sonucu elde edilen çözeltilerdir. Tablo Migrasyon çözeltilerinin UV spektrofotometrede 550 nm deki absorbansları Örnek Adı 5 ppb STD 0, ppb STD 0, ppb STD 0, ppb STD 0,119 PA kepçe numunesi ilk migrasyon 0, nm de absorbans Analizler UV de 550 nm dalga boyunda gerçekleştirilmiştir. Daha sonra kalibrasyon eğrisinden sonuç ppb olarak hesaplanmıştır.

18 6. Primer Aromatik Aminlerin LC/MS/MS ile Doğrulama Analizi Tablo. Aromatik aminler

19 Standart eklenerek cihaza verilen migrasyon çözeltilerinin LC/MS/MS çıktıları Şekil. 2,4-DAT standartı için LC/MS/MS çıktısı

20 Şekil. 4,4 -MDA standartı için LC/MS/MS çıktısı

21 Şekil. Anilin standartı için LC/MS/MS çıktısı

22 Şekil. o-toluen standartı için LC/MS/MS çıktısı

23 7. Epoksi türevi Determination of monomers BADGE, BADGE(OΗ) 2, BADGE(Cl)(ΟΗ), BFDGE, BFDGE(OΗ) 2 and BFDGE(Cl)(ΟΗ) in aqueous and fatty food stimulants Bu yöntemle aşağıdaki maddelerin spesifik migrasyonunun belirlenmesi sulu ve yağlı gıdalar için gerçekleştirilmektedir. BADGE: 2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propane bis(2,3-epoxypropyl) ether, BADGE(ΟΗ) 2 :2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propane bis(2,3-dihydroxypropyl) ether, BADGE(Cl)(ΟΗ): 2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propane bis(3-chloro-,2-hydroxy-propyl) ether, BFDGE: bis(hydroxyphenyl)methane bis(2,3-epoxypropyl)ether BFDGE(ΟΗ) 2 : bis(hydroxyphenyl)methane bis(2,3-dihydroxypropyl)ether BFDGE(Cl)(ΟΗ): bis(hydroxyphenyl)methane bis(3-chloro-,2-hydroxy-propyl)ether Bu yöntemle polimerik kaplamalarda ve malzemelerde yukarda bahsedilen bileşiklerin gıda benzerlerine spesifik migrasyonu belirlenir.

24 TÜRK GIDA KODEKSİ BELİRLİ EPOKSİ TÜREVLERİNİN GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERDE KULLANIMININ KISITLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ 1) BADGE + BADGE.H2O + BADGE.2H2O 9 mg/kg 2) BADGE.HCl + BADGE.2HCl + BADGE.H2O.HCl 1 mg/kg BFDGE (=bis(hidroksifenil)metan bis(2,3-epoksipropil)eterler); 3) BFDGE.H 2 O + BFDGE.HCl;+ BFDGE.2HCl;+ BFDGE.H 2 O.HCl 1 mg/kg

25 Yağlı gıda benzerleri: 20 ml viale 10 g ± 0.01 g migrasyondan elde edilen çözeltiden tartılır. Üzerine THF ve asetonitril eklenir ve 1 dk çalkalanır. Viale alınması aşamasında standartlar için bahsedilen prosedür takip edilir. Sulu gıda benzerleri viallere uygun miktarda gıda benzerinden alınarak konulur. Örnek Laboratuvar Çalışması: Laboratuvarda standart çalışma çözeltileri yukarıda bahsedildiği gibi hazırlanarak FLD-HPLC ile kalibrasyon eğrileri çizilmiştir.

26 y = 676,89x + 9,8607 R² = 0,9999 BADGE 0 0,5 1 1,5 2 2,5 FLD Doğrusal (FLD)

27 y = 563,39x - 0,259 R² = 0,9997 BADGE.H2O FLD Doğrusal (FLD) ,5 1 1,5 2 2,5

28 y = 502,79x - 8,3101 R² = 0,9994 BADGE.H2O.HCl FLD Doğrusal (FLD) ,5 1 1,5 2 2,5

29 y = 489,27x + 24,172 R² = 0,9991 BADGE.2H2O FLD Doğrusal (FLD) ,5 1 1,5 2 2,5

30 y = 519,96x - 4,808 R² = 0,9999 BADGE.HCl FLD Doğrusal (FLD) ,5 1 1,5 2 2,5

31 Birimimizde mevcut durum Laboratuvarımızda Toplam migrasyon analizleri gerçekleştirilmektedir. Bisfenol A endokrin bozucu etksiyle bilinmektedir. Östrojenik etkis 1930larda farmakolojik kullanımından beri bilinmektedir. Buna rağmen 1950lerde polikarbonatlar ve içecek kutularında kullanılan epoksi reçineler için monomer olarak kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda özellikle bebek ürünlerinde kullanımı tartışılmaya başlandıktan sonra Kanada BPA yı bebek ürünleride ilk yasaklayan ülkedir. Bugün BPA nın en yaygın kullanımı CD ve DVD lerdedir.(senjen and Azoulay 2008). Bebek ürünlerinde yasak olması ve diğer ürünlerde de sınırlandırılmış olması sebebiyle birimimizde spesifik migrasyon kapsamında BPA analizleri HPLC cihazıyla gerçekleştirilmektedir. Cihaz imkanımız oldukça diğer spesifik migrasyon alanlarında da çalışmalar yapılacaktır.

32 LOGO TEŞEKKÜRLER

GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi

GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri M036 GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer ÖZKAN Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Ambalajda fitalat kalıntısının

Detaylı

HÜGAM POLİKARBONAT DAMACANA AMBALAJLARDA SATIŞA SUNULAN DOĞAL KAYNAK SULARI VE DOĞAL MİNERALLİ SULARDA BİSFENOL-A MİGRASYONU

HÜGAM POLİKARBONAT DAMACANA AMBALAJLARDA SATIŞA SUNULAN DOĞAL KAYNAK SULARI VE DOĞAL MİNERALLİ SULARDA BİSFENOL-A MİGRASYONU POLİKARBONAT DAMACANA AMBALAJLARDA SATIŞA SUNULAN DOĞAL KAYNAK SULARI VE DOĞAL MİNERALLİ SULARDA BİSFENOL-A MİGRASYONU Prof. Dr. Yaşar Kemal ERDEM Prof. Dr. Vural GÖKMEN, Gıda Müh. Furkan ACAR HÜGAM Bisfenol

Detaylı

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/Taslak)

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/Taslak) Tebliğ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/Taslak) MADDE 1-17/7/2013

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini

UYGULAMA NOTU. LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M026 LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kim. Murat ONUL Ant

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Dok. No: DDOK.003 Sayfa: 1 / 10 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi /No: ----/00 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yasaklı Kimyasallar için Test Metodlarına Göre Materyal Tipleri Materyal Tipi a Sentetik

Detaylı

Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla

Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla Zeytinyağı ve Bitkisel Yağ Analizlerinde Gaz Kromatografisi Tekniğinin Önemi Yüksek Kimya Müh. Hacer Kaptanoğlu Ankara Bölge Aplikasyon Şefi Ant Teknik Cihazlar Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla ilgili yasal

Detaylı

Migrasyon Testleri ve Đlgili Yönetmelikler. Dr. Canan DOĞAN Uzman Araştırmacı 3 Mayıs 2010 Đstanbul

Migrasyon Testleri ve Đlgili Yönetmelikler. Dr. Canan DOĞAN Uzman Araştırmacı 3 Mayıs 2010 Đstanbul Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler, Migrasyon Testleri ve Đlgili Yönetmelikler Dr. Canan DOĞAN Uzman Araştırmacı 3 Mayıs 2010 Đstanbul Gıda ambalajında gereksinimler Ambalaj Güvenliği??? Ambalajın

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan kahveci mah.çankaya cad.simay iş merkezi No:5-B kat:1 No:34 Beylikdüzü 34528 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 02129091418 Faks : 20129091430

Detaylı

2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER. Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar

2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER. Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar 2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER Ürün/ Ürün Grubu No Kullanım Amacı Test Test Edilmesi Gereken Eşyalar Test Edilmesi Gereken Materyaller Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar Limit

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız.

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız. UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L005 HPLC ile Balda Sülfo Grubu Antibiyotik Analizi HAZIRLAYAN Kim. Mahmut Arıkan Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: HPLC ile balda sülfo grubu antibiyotik

Detaylı

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L019 HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi HAZIRLAYANLAR Kim. Akın Osanmaz ve Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Elma suyu numunelerinde,

Detaylı

MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 )

MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 ) MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 ) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, madde ve malzemelerden gıda maddelerine

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: Taslak/2018)

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: Taslak/2018) TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: Taslak/2018) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda ile temas etmekte olan, gıda ile temas etmesi beklenen veya gıda

Detaylı

ve Atık Suda VOC Analizi

ve Atık Suda VOC Analizi GC/MS ve Purge&Trap ile İçme Suyu ve Atık Suda VOC Analizi İ çme suyu ve atık sulardaki VOC bileşiklerin tespit edilmesi ve miktarlarının belirlenmesidir. Son yıllarda artan çevre bilinci kimyasal maddelerin;

Detaylı

DAMACANA SULARINDA BPA YA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

DAMACANA SULARINDA BPA YA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DAMACANA SULARINDA BPA YA ETKİ EDEN FAKTÖRLER Dr. Mehmet BİNGÖL Gıda Mühendisi 10. Gıda Mühendisliği Kongresi 9-11 Kasım 2017-Antalya Su ve Sağlık Su hayatın temelini oluşturmakta ve hayatın sürdürülebilirliği

Detaylı

PCBler 209 ayrı bileşikten oluşurlar Bifenil üzerinde artan klor miktarı ile Suda çözünürlük azalır Buhar basıncı düşer Toprak ve/veya sedimanda birikme eğilimi artar 3 ortho meta 2 2 3 4 4 para 5 6 6

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Kahveci Mah. Çankaya Cad. Simay İş Merkezi No:5-B Kat:1 No:34 Beylikdüzü 34528 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 02129091418 Faks : 20129091430

Detaylı

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVARI EĞİTİM NOTU ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA Hazırlayan: Dr.Özge ÇETİNKAYA AÇAR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

Detaylı

TGK-GIDA MADDELERĐ ĐLE TEMASTA BULUNAN SERAMĐK MALZEMELER TEBLĐĞĐ (Tebliğ No 2001/ 38 ) (Yayımlandığı R.G. 04.12.2001 / 24603 )

TGK-GIDA MADDELERĐ ĐLE TEMASTA BULUNAN SERAMĐK MALZEMELER TEBLĐĞĐ (Tebliğ No 2001/ 38 ) (Yayımlandığı R.G. 04.12.2001 / 24603 ) TGK-GIDA MADDELERĐ ĐLE TEMASTA BULUNAN SERAMĐK MALZEMELER TEBLĐĞĐ (Tebliğ No 2001/ 38 ) (Yayımlandığı R.G. 04.12.2001 / 24603 ) Değişiklik : Yayımlandığı R.Gazete: 15.06.2007-26553 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

TEBLİĞ. b) 84/500/EEC sayılı Gıda ile Temas Eden Seramik Malzemeler Hakkında Konsey Direktifine paralel olarak,

TEBLİĞ. b) 84/500/EEC sayılı Gıda ile Temas Eden Seramik Malzemeler Hakkında Konsey Direktifine paralel olarak, 19 Nisan 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28269 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSĠ GIDA ĠLE TEMAS EDEN SERAMĠK MALZEMELER TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2012/30) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2013/34)

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2013/34) 17 Temmuz 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28710 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2013/34) Amaç MADDE

Detaylı

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım:

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: İşlem görmüş gıda matrislerinde LC-MS/MS ve GC-MS ile Yüksek dozda toksik madde kalıntısı teşhis ve miktarlandırma analizleri için geliştirilmiş

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE TEST REPORT

Detaylı

Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin Kullanımı

Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin Kullanımı S+S Separation and Sorting Technology GmbH Metal Separatörleri Renk Separatörleri Ayrıştırma Sistemleri Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin

Detaylı

Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri

Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri PAGEV KONGRESİ AMBALAJ MEVZUATI VE STANDARDLARI Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri İSTANBUL / 24 Ekim 2017 Ambalaj Ambalaj(TS EN 14182), hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, üreticiden kullanıcı veya tüketiciye

Detaylı

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M014 LC-MSMS ile Sularda (İçme / Kullanma ve Doğal Mineralli Sular) Bromat İyonu Tayini HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi:

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M031 LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2 HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek mamasında multitoksinlerin

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş.

SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş. TEST RAPORU Sayfa 1 / 21 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ : NUMUNE TANIMI : MÜŞTERĐ : TURA110103794 SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş. Birlik San. Sit. 4. Cad. No: 28 Beylikdüzü / Đstanbul Faks No : 0212

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

PLASTİK FİLM AMBALAJ MALZEME BİLEŞENLERİNİN MİGRASYONU

PLASTİK FİLM AMBALAJ MALZEME BİLEŞENLERİNİN MİGRASYONU PLASTİK FİLM AMBALAJ MALZEME BİLEŞENLERİNİN MİGRASYONU MIGRATION OF THE PLASTIC FILM PACKAGE COMPONENTS Pelin HAYTA 1 * Semiha YENİDOĞAN 2 Cem AYDEMİR 2 Begüm MUTLU 3 ABSTRACT Nowadays plastics are preferred

Detaylı

GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi

GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri M006 GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer Tanacı Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Meyve ve sebzelerde pestisit

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M030 LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1 HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek mamasında multitoksinlerin

Detaylı

Araştırmanın bedeli, fiyat teklifi Q /2 de belirtildiği gibi EUR 5195 tir (KDV hariç).

Araştırmanın bedeli, fiyat teklifi Q /2 de belirtildiği gibi EUR 5195 tir (KDV hariç). TNO triskelion bv Analitik Araştırma Utrechtseweg 48 P.O. Box 844 3700 AV Zeist Hollanda www.triskelion.nl Konu: Analitik Rapor E-mail: Elly.Spies@Tno.triskelion.nl Tarih: Direkt Hat: +31 0888 661 541

Detaylı

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Umut ŞAHAR Ege Üniversitesi EgeMikal Çevre Sağlığı Birimi 19.03.2014 Ulusal Biyosidal Kongresi

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ DENEYİN AMACI Gazlarda söz konusu olmayan yüzey gerilimi sıvı

Detaylı

Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık bir başarı hikayesi. İlk merdane 1878 yılında üretildi Grafik endüstrisinde 130 yılı aşkın bir tecrübe

Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık bir başarı hikayesi. İlk merdane 1878 yılında üretildi Grafik endüstrisinde 130 yılı aşkın bir tecrübe İçerik 1. Böttcher tanıtımı 2. Merdane üretimi 3. Ürünler 4. Sektörler 5. Müşteriler 6. Böttcher Türkiye 7. Neden karton ambalaj? 8. Migrasyon 9. Böttcher çözümleri Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık

Detaylı

*120002110 120002110* TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA120002110. Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 16

*120002110 120002110* TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA120002110. Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 16 TEST RAPORU Sayfa 1 / 16 RAPOR NUMARASI : TURA120002110 MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. Đltaş Binası Ömerliköyü Hadımköy Büyükçekmece Đstanbul

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M016 LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: İnsanlar ve hayvanlar için yüksek toksisiteye

Detaylı

PVC UYGULAMALARINDA PLASTİKLEŞTİRİCİLERİN GÖÇ DAVRANIŞI

PVC UYGULAMALARINDA PLASTİKLEŞTİRİCİLERİN GÖÇ DAVRANIŞI PVC UYGULAMALARINDA PLASTİKLEŞTİRİCİLERİN GÖÇ DAVRANIŞI Pınar TÜZÜM DEMİR, Sevgi ULUTAN Ege Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova-İzmir pinar.demir@ege.edu.tr, sevgi.ulutan@ege.edu.tr

Detaylı

PLASTİKLEŞTİRİLMİŞ PVC FİLMLERİNİN SU BUHARI TAŞINIM ÖZELLİKLERİ

PLASTİKLEŞTİRİLMİŞ PVC FİLMLERİNİN SU BUHARI TAŞINIM ÖZELLİKLERİ PLASTİKLEŞTİRİLMİŞ PVC FİLMLERİNİN SU BUHARI TAŞINIM ÖZELLİKLERİ Göksenin KURT ÇÖMLEKÇİ, Sevgi ULUTAN Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği, Bornova, İzmir, 35100 goksenin.kurt@ege.edu.tr,

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ 1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ E-Posta: ibrahim@uzmanakreditasyon.com Web: http: // www.uzmanakreditasyon.com Konusunda

Detaylı

SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ*

SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ* SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ* D. ÖZMEN, S. ÇEHRELİ, U. DRAMUR İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 343 Avcılar, İstanbul ÖZET Sıvı-sıvı

Detaylı

FENOLİK BİLEŞİKLER 4

FENOLİK BİLEŞİKLER 4 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada Giresun/Şebinkarahisar yöresinde üretilen dut ve karadut pekmezlerinde insan sağlığı açısından gerekli olan toplam fenolik içeriği ile olumsuz işleme, taşıma ve depolama koşullarından

Detaylı

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32)

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) 15 Ağustos 2011 PAZARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 28026 Amaç

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 20.10.2017 00-1-6 KYS.19 TA 17 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, kaşar peyniri üretiminin standart kalitede sürekliliği sağlamak için eriyebilme özelliğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu talimat kaşar

Detaylı

min

min UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi G001 GC-FID Baca Gazında VOC (Uçucu Organik Karbon) Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer Kaptanoğlu Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Baca gazında uçucu organik karbon

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling)

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİKLERİN GERİ KAZANIMI * Plastikler atık olarak doğaya atıldıklarında, bozunma sıcaklıklarının yüksek olması, ultroviyole

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M033 LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek devam formülü

Detaylı

Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA HARMOL, HARMALOL, HARMİN VE HARMALİN ALKALOİTLERİNİN YBSK YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA HARMOL, HARMALOL, HARMİN VE HARMALİN ALKALOİTLERİNİN YBSK YÖNTEMİ İLE ANALİZİ 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, 29-31 Mayıs 2002, Eskişehir, Eds. K.H.C.Başer ve N.Kırımer Web de yayın tarihi: Haziran 2004 ISBN 975-94077-2-8 Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE TEST REORT

Detaylı

TEST RAPORU Sayfa 1 / 16. TEST Numune 1 Numune 2 OYUNCAK GÜVENLİĞİ BÖLÜM 1 MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER

TEST RAPORU Sayfa 1 / 16. TEST Numune 1 Numune 2 OYUNCAK GÜVENLİĞİ BÖLÜM 1 MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER TEST RAPORU Sayfa 1 / 16 RAPOR NUMARASI : TURT120045028-DÜZELTME RAPORU 01 BAŞVURAN FİRMA ADRES ALICI FİRMA NUMUNE TANIMI : Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. İltaş

Detaylı

KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015

KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015 KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015 BİYOSİDAL ÜRÜN Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Resmi Gazete 25 Nisan 1998 - Sayı: 23323 Tarım ve Köyişleri

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI. GENEL AMAÇ:Öğrenci, bu modül ile gerekli ortam sağlandığında, ASTM, DIN 53242 uygun olarak bağlayıcı analizleri yapabilecektir.

MODÜL BİLGİ SAYFASI. GENEL AMAÇ:Öğrenci, bu modül ile gerekli ortam sağlandığında, ASTM, DIN 53242 uygun olarak bağlayıcı analizleri yapabilecektir. MODÜL BİLGİ SAYFASI ALAN : Kimya ve İşleme MESLEK/DAL: Boya Üretimi ve Uygulama DERS : Boya Teknolojisi MODÜL : Bağlayıcılar 2 KODU : SÜRE : 40/32 ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : GENEL AMAÇ:Öğrenci, bu modül ile

Detaylı

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/5. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862.

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/5. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862. Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ Tebliğ No:İEG-2005/5 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, gümüş nitrat tanı ve tayini, kepek

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜN BİLEŞİMLERİNİN KONTROLÜ İÇİN GEREKLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ NO:İEG-2005/5

KOZMETİK ÜRÜN BİLEŞİMLERİNİN KONTROLÜ İÇİN GEREKLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ NO:İEG-2005/5 Bakanlık Adı : Sağlık Bakanlığından: Tebliğin Adı : Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:İEG-2005/5) Tebliğ No : İEG-2005/5 R. Gazete Tarihi :

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Protokol PD LM00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 W www.bmlabosis.com İnternal

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-7/01 Gen.f136-7/01 EKOTEKS TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar Ġstanbul/

Detaylı

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir:

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir: Araçlar: Deney Hücresi Deney Çözeltileri o Soğutma Kulesinden Alınan Numuneler o Laboratuvarda Hazırlanan Çözeltiler Deney Numunesi (Numune Çıkarma sı, 30mm * 50mm * 2mm) Su devirdaim Havuzu (40 C) GRANDER

Detaylı

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER: Kromotografi ve Spektrofotometri

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER: Kromotografi ve Spektrofotometri 17.12.2014/Çarşamba Laboratuvar 10 KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER: Kromotografi ve Spektrofotometri AMAÇ: Moleküler biyolojide kullanılan temel tekniklerler olan kromotografi ve spektrofotometrinin

Detaylı

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Müh. Böl. Öğretim üyesi

Detaylı

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ASTM D 4490 Practice for Measuring the Concentration of Toxic Gases or Vapors Using Detector Tubes-Renk Karşılaştırma

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ S.ÇEHRELİ, B. TATLI, H. KUK* İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 343 Avcılar,İstanbul *Bio-Sel İlaç ve

Detaylı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı TAKLİT; bir maddeyi şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA TÜBİTAK -BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği- Biyomühendislik Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Esasını makromoleküllü organik maddelerin oluşturduğu yapay veya doğal maddelerin kimyasal yoldan dönüştürülmesiyle elde edilirler. Organik

Detaylı

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI 6.ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU (HKK2015) 7-9 Ekim 2015, İzmir ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI Özlem ÖZDEN ÜZMEZ, Akif

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

TEKNİK ÖZELLİKLER ML61W FİLM YAPISI. Ara tabaka Korona tabakası UYGULAMA ALANI VE ÖZELLİKLER

TEKNİK ÖZELLİKLER ML61W FİLM YAPISI. Ara tabaka Korona tabakası UYGULAMA ALANI VE ÖZELLİKLER TEKNİK ML61W FİLM YAPISI Ara tabaka Korona tabakası Yapışma tabakası UYGULAMA ALANI VE PET, OPP, PVC, Metallize PET, Metalize OPP, Al, OPA veya kağıt laminasyonu için uygundur. Mükeel ısıl yapışma kuvveti.

Detaylı

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) 1 Kromatografi nedir? Kromatografi, karışımlardaki çeşitli maddeleri birbirinden ayırmaya ve böylece kalitatif

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w)

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w) ÇÖZELTİ HAZIRLAMA İki veya daha çok maddenin çıplak gözle veya optik araçlarla yan yana fark edilememesi ve mekanik yollarla ayrılamaması sonucu oluşturdukları karışıma çözelti adı verilir. Anorganik kimyada,

Detaylı

BİSFENOL A (BPA ) NIN YENİDOĞAN VE BEBEKLERİDE İÇEREN İNSAN POPÜLASYONU. SAĞLIĞINA ETKİSİ RAPORLARI ve GÖRÜŞ

BİSFENOL A (BPA ) NIN YENİDOĞAN VE BEBEKLERİDE İÇEREN İNSAN POPÜLASYONU. SAĞLIĞINA ETKİSİ RAPORLARI ve GÖRÜŞ BİSFENOL A (BPA ) NIN YENİDOĞAN VE BEBEKLERİDE İÇEREN İNSAN POPÜLASYONU SAĞLIĞINA ETKİSİ RAPORLARI ve GÖRÜŞ ( 2006 2011 YILLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA SONUÇLARINI İÇERMEKTEDİR ) Çeviren ve Derleyen: Kim. Müh.

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 01.07.2005 Resmi Gazete Sayısı:25862

Resmi Gazete Tarihi: 01.07.2005 Resmi Gazete Sayısı:25862 Resmi Gazete Tarihi: 01.07.2005 Resmi Gazete Sayısı:25862 Bakanlık Adı : Sağlık Bakanlığından: Tebliğin Adı : Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ (Tebliğ

Detaylı

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü TEST RAPORU Sayfa 1 of 6 RAPOR NUMARASI : TURA140124587 MÜŞTERİ İSMİ NUMUNE TANIMI : MÜŞTERİ : Ak-Sel Kırtasiye İth. Tic. ve San. Ltd. Şti. Köroğlu Caddesi Keban Sokak No:3 A-B Kartal / İSTANBUL FAX NO

Detaylı

TEST RAPORU Sayfa 1 / 5

TEST RAPORU Sayfa 1 / 5 TEST RAORU Sayfa 1 / 5 RAOR NUMARASI : MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ NUMUNE TANIMI : TURR120002045 Betek Boya ve Kimya San. A.Ş. Tembelova Alanı 3200 Sok No : 3206 Gebze /KOCAELI Faks :0262 678 33 63 Đlgili Kişi

Detaylı

DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı Sitotoksisite Testi Sonuç Raporu

DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı Sitotoksisite Testi Sonuç Raporu DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı Sitotoksisite Testi Sonuç Raporu ANTİMİKROBİYAL MADDELERİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE TEST LABORATUAR HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ. Karadeniz Teknik

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon 3. Deney Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon Sentezlerde istenen ürünü yan ürünlerden, fazla miktardaki veya tepkimeye girmemiş başlangıç bileşiklerinden, safsızlıklardan ve çözeltiden ayırmak

Detaylı

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L001 HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Ozan HALİSÇELİK Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Gübre Numunelerinde

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD)

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD) Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD) A. METODUN KAYNAĞI: Standard Methods, 1989, 5220 D. B. METODUN ÖZETİ-UYGULANABİLİRLİĞİ VE GENEL BİLGİLER Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) sudaki

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr ÜÇLÜ POLİ(VİNİL KLORÜR) KARIŞIMLARININ TERMOMEKANİK ÖZELLİKLERİNE MALEİK ANHİDRİT İÇEREN TERPOLİMERLERİN ETKİSİ SATILMIŞ BASAN, ÖZLEM AYDIN, FATMA ŞAHİN Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda ile temas eden

Detaylı

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/6. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862.

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/6. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862. Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ Tebliğ No:İEG-2005/6 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, benzoik asit, 4-hidroksibenzoik asit,

Detaylı

YAĞLI TOHUMDAN KATI-SIVI EKSTRAKSİYONU İLE YAĞ ELDESİ DENEYİ

YAĞLI TOHUMDAN KATI-SIVI EKSTRAKSİYONU İLE YAĞ ELDESİ DENEYİ YAĞLI TOHUMDAN KATI-SIVI EKSTRAKSİYONU İLE YAĞ ELDESİ DENEYİ Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Katı sıvı ekstraksiyon mekanizmasını, katı sıvı ekstraksiyonu prosesinin

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 1. Genel Bilgiler 100 g örnekte bulunan serbest asitleri nötrleştirmek için harcanan ayarlı baz (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) çözeltisinin hacminin bulunmasıdır. 2. Asitlik Cinsi Örneklerin

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı