ÖSYM. T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi



Benzer belgeler
T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

İçindekiler 3. Türev Türev kavramı Bir fonksiyonun bir noktadaki türevi Alıştırmalar

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

ATAKÖY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI

π a) = cosa Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Haziran 2007 Matematik II Soruları ve Çözümleri

DÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

İÇİNDEKİLER TOPLAMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ ÇARPMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ FAKTÖRİYEL

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4.

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF ELEME SINAVI SORULARI

4. x, y, z ve t birbirinden farklı gerçel sayılardır. y - z = x ve x.z.t = 0 olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

SAYILAR TEORİSİ - PROBLEMLER

2004 ÖSS Soruları. 5. a, b, c pozitif tam sayılar, c asal sayı ve. olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? işleminin sonucu kaçtır?

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

MATEMATİK 1 TESTİ (Mat 1)

Çalışma Soruları(MAT-117)-Harita Mühendisliği Bölümü(2015)-Ara Sınav

Sınav : MATEMATİK (TÜRKÇE) ÖĞRETMENİ (GOÖD) Yarışma Sınavı A ) B ) C ) D ) E ) A ) B ) C ) D ) E ) 5 A ) B ) C ) A ) B ) C ) D ) E ) D ) E )

BİRİNCİ BÖLÜM SAYILAR

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI GEOMETRİ TESTİ

8. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2)

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 14 TEMMUZ 2013 PAZAR

π θ = olarak bulunur. 2 θ + θ θ θ θ θ π 3 UŞAK FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ANALİZ II VİZE SORULARI ÇÖZÜMLERİ

Sınav : MATEMATĐK (TÜRKÇE) ÖĞRETMENĐ-GOÖD-MTÖD. Yarışma Sınavı A ) B ) C ) E ) sayısının asal olmayan tamsayı bölenlerinin

... 2.Adım 3. Adım 4. Adım

YGS MATEMATİK DENEME SINAVI I

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİĞİ. (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri)

2012 LYS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ Niyazi Kurtoğlu

8. ÜNİTE TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

LYS Matemat k Deneme Sınavı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol


kpss ezberbozan serisi MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK TESTİ

LYS YE DOĞRU MATEMATİK TESTİ

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz.

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2)


MATEMATİK ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ - DENEME SINAVI DENEME. Diğer sayfaya geçiniz.


matematik sayısal akıl yürütme mantıksal akıl yürütme

ANALİTİK GEOMETRİ KARMA / TEST-1

I.BÖLÜM (Toplam 35 soru bulunmaktadır.)

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ (4 6) işleminin sonucu kaçtır? 3. Gecenin gündüzden 40 dakika daha uzun olduğu bir günde, gündüzün süresi kaç saattir?

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI

LİSE MATEMATİK ANALİZ DİFERANSİYEL DENKLEMLER

FONKSİYONLAR ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİT

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

ÖRNEK LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI - 1 GEOMETRİ TESTİ. Ad Soyad : T.C. Kimlik No:

III İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 ÜNİTE 2 ÜNİTE 3 FRAKTALLAR 2 YANSIYAN VE DÖNEN ŞEKİLLER 6 HİSTOGRAM 10 ÜSLÜ SAYILAR 14 ÜSLÜ SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ 18

BASIN KİTAPÇIĞI ÖSYM

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33

1-)Projenin Adı: Küre içinde gizemli piramit. 2-)Giriş ve Projenin Amacı : 9. Sınıf geometri dersinde üç bouytlu cisimlerin hacmini

ÖSYM. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz AYT/Matematik

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ


Türev Kavramı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

1984 ÖYS A) 875 B) 750 C) 625 D) 600 E) 500

GEOMETRİ. Tüm geometrik şekiller, elemanları noktalar olan kümeler olduğundan, biz de noktadan baģlayarak gezimize çıkacağız.

matematik Ahmet bugün 9 yaşındadır. Dört yıl sonra annesinin yaşı Ahmet'in yaşının üç katı olacaktır.

b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız

;] u Y hb* p(a/ > V aaa!a!a!a!!!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI

2013 KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖABT MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ (İLKÖĞRETİM) TESTİ DEĞERLENDİRME RAPORU, SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ

Örnek Uzay: Bir deneyin tüm olabilir sonuçlarının kümesine Örnek Uzay denir. Genellikle harfi ile gösterilir.

Ç NDEK LER I. C LT KONULAR Sayfa 1. Lineer Cebire Giri Lineer Denklem Sistemlerinin Elemanter lemlerle Çözümü

9. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı)

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ

1998 ÖYS. orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı kaçtır? 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere,

1994 ÖYS. 6. x, y, z sıfırdan büyük birer tam sayı ve 2x+3y-z=94 olduğuna göre, x in en küçük değeri kaçtır?

ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 2010 )

MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI

LYS Matemat k Deneme Sınavı

25. f: R { 4} R 28. ( ) 3 2 ( ) 26. a ve b reel sayılar olmak üzere, 27. ( ) eğrisinin dönüm noktasının ordinatı 10 olduğuna göre, m kaçtır?

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR

MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 MATEMATİK TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR.

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Tam Sayılarda Bölünebilme...3. Kongrüanslar Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler Genel Tarama Sınavı...

Volkan Karamehmetoğlu

TEMEL SORU KİTAPÇIĞI ÖSYM

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 16 HAZİRAN 2013 PAZAR

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 03

LYS MATEMATİK DENEME - 1

Transkript:

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 AĞUSTOS 2016 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Merkezimizin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

LİSE MATEMATİK Bu testte 50 soru vardır. 1. 2. A ve B sonlu iki küme olmak üzere, A kümesinin eleman sayısı B kümesinin eleman sayısından fazladır. bir örten fonksiyon ve bire bir fonksiyon olmak üzere, örtendir. Buna göre, I. fonksiyonu bire birdir. II. fonksiyonu örtendir. g fonksiyonu örtendir. ifadelerinden hangileri doğrudur? bir fonksiyonu A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III Karmaşık düzlemde, kümesi veriliyor. Buna göre, denkleminin çözümlerinden kaç tanesi A kümesindedir? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 3. 4. fonksiyonu için I. 'de sürekli değildir. II. düşey asimptotudur. eğik asimptotudur. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III fonksiyonu göre, m kaçtır? noktasında sürekli olduğuna A) B) C) 0 D) 1 E) 1

5. 7. 6. fonksiyonları için türevinin değeri kaçtır? A) 22 B) 26 C) 34 D) 42 E) 48 integralinin değeri kaçtır? A) B) C) D) E) 8. serisinin yakınsak olduğu en geniş aralık aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) Bir f fonksiyonunun n. türevi a bir gerçel sayı olmak üzere, eşitliğini sağladığına göre, a kaçtır? ile gösteriliyor. A) B) C) D) E) fonksiyonu 2

9. x ve y gerçel sayılar olmak üzere, 11. eğrisinin noktasındaki teğetinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir? 10. fonksiyonunun alabileceği en küçük değer kaçtır? A) B) A) B) C) 0 D) 1 E) 3 biçiminde tanımlanan bir f fonksiyonu bire bir ve örtendir. Buna göre, değer kaçtır? toplamının alabileceği en büyük A) 13 B) 12 C) 11 D) 10 E) 9 C) D) eşitliği sağlanmaktadır. Buna göre, değeri kaçtır? A) 0 B) 1 C) 3 D) 4 E) 5 E) 12. c pozitif bir gerçel sayı ve f sürekli bir fonksiyon olmak üzere, 3

13. 14. Dik koordinat düzleminde çemberleri arasında kalan bölge B ile adlandırılıyor. Buna göre, integralinin değeri kaçtır? A) B) C) kümesi üzerinde sıralama bağıntısı veriliyor. Buna göre, I. A kümesinin maksimum elemanı e dir. II. D) E) A kümesinin minimal elemanlarından biri a dır. b ve c elemanları kıyaslanamaz. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III 15. 16. kümesinin sırasıyla 2 ve 3 elemanlı A, B alt kümeleri için kümesinin en büyük elemanı 3 tür. Buna göre, farklı kaçtır? sıralı ikililerinin sayısı A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 10 toplamını tam bölen en büyük asal sayı kaçtır? A) 11 B) 13 C) 19 D) 23 E) 41 4

17. 18. grup homomorfizması biçiminde tanımlanıyor. Buna göre, f homomorfizmasının çekirdeği aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) tam sayılar halkasıyla ilgili I. nin sonlu ideali yoktur. II. 3 ün de ürettiği ideal dir., nin bir maksimal idealidir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 19. Elemanları gerçel sayılar olan türündeki herhangi bir tersinir A matrisiyle ilgili I. n tane farklı öz değeri vardır. 20. II. dir. türündeki bir B matrisi için, denkleminin sadece bir tane çözümü vardır. ifadelerinden hangileri her zaman doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III vektör uzayı üzerinde yardımıyla biçiminde tanımlanıyor. lineer dönüşümü, türev T dönüşümünün tabanına göre matris gösterimi aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) 5

21. 23. 22. lineer denklem sisteminin sonsuz çözümü olduğuna göre, toplamı kaçtır? A) 3 B) 1 C) 0 D) 2 E) 4, derecesi iki veya ikiden küçük olan gerçel katsayılı polinomlardan oluşan vektör uzayı olmak üzere; bu uzayın bir tabanı veriliyor. Buna göre, k değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) B) C) D) 1 E) 2 24. diferansiyel denkleminin ve koşullarını sağlayan çözümü aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) m bir gerçel sayı olmak üzere, diferansiyel denkleminin bir integral çarpanıdır. Buna göre, m kaçtır? fonksiyonu E) A) B) C) D) E) 6

25. Bir bardak çaya atılan 10 gramlık bir küp şekerin herhangi bir t (saniye) anındaki erimemiş şeker miktarı S(t) gram olmak üzere, fonksiyonu 27. 26. diferansiyel denklemi ile modellenmektedir. Bir adet küp şeker çaya atıldıktan 1 saniye sonra çaydaki erimemiş şeker miktarı 5 gramdır. Buna göre, bir adet küp şeker çaya atıldıktan 3 saniye sonra çaydaki erimemiş şeker miktarı kaç gramdır? A) B) C) D) E) Radyoaktif bozunmaya uğrayan bir radyoaktif maddenin herhangi bir t (yıl) sonundaki miktarı bozunma durumu olmak üzere, başlangıç değer problemi ile modellenmektedir. Buna göre, radyoaktif madde miktarı kaç yıl sonra yarıya iner? A) 1 B) 2 C) 3 D) E) diferansiyel denklem sisteminin karakteristik denkleminin köklerinin çarpımı kaçtır? A) 5 B) 9 C) 13 D) 17 E) 19 28. Bir kutuda 2 den 6 ya kadar rakamlarla numaralandırılmış beş kart bulunmaktadır. Ümit, aşağıdaki adımları takip ederek iki basamaklı bir sayı oluşturuyor. Adım 1: Kutudan bir kart çekiyor ve karttaki rakam tek ise bu sayıyı birler basamağına yazıyor ve kartı kutuya geri atıyor, çift ise bu sayıyı onlar basamağına yazıyor ve kartı kutuya atmıyor. Daha sonra 2. adıma geçiyor. Adım 2: Kutudan ikinci kartı çekiyor ve karttaki rakamı boş kalan basamağa yazıyor. Buna göre, Ümit in oluşturduğu sayının asal olma olasılığı kaçtır? A) B) C) D) E) 7

29. 31. X sürekli rastgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu aşağıda verilmiştir. 30. Şekilde verilen üçgenin AB kenarı üzerinde rastgele bir P noktası seçilerek [PC] doğru parçası çiziliyor. Buna göre, PC uzunluğunun 25 birimden daha büyük olma olasılığı kaçtır? A) B) C) D) E) Bir madeni para 5 kez atıldığında gelen yazıların sayısı ile gelen turaların sayısının farkının mutlak değerinin beklenen değeri kaçtır? A) B) C) D) E) 32. Buna göre, değeri kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 ABCDEF bir düzgün altıgen olduğuna göre, I. II. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III 8

33. 34. Dik koordinat düzleminde, doğrusunun doğrusuna göre simetriğinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) Dik koordinat düzleminde, vektörleri orijin etrafında saat yönünde ve radyan döndürüldüğünde sırasıyla ve vektörleri elde ediliyor. Buna göre, iç çarpımı kaçtır? A) B) C) 5 D) 9 E) 13 35. 36. Uzayda noktalarından geçen düzlem veriliyor. P(1, 1, 5) noktasının bu düzleme olan uzaklığı kaç birimdir? A) B) C) D) 3 E) 6 Dik koordinat düzleminde verilen ve vektörleri için eşitlikleri veriliyor. ve vektörleri arasındaki açı radyan olduğuna göre, değeri kaçtır? A) B) C) D) E) 9

37. a pozitif bir gerçel sayı olmak üzere, uzayda 38. Merkezi orijin olan birim küreye sırasıyla parametrik denklemleriyle verilen doğrunun xy-düzlemini kestiği noktanın orijine olan uzaklığı, yz-düzlemini kestiği noktanın orijine olan uzaklığına eşittir. Buna göre, a kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) E) noktalarında teğet olan düzlemlerin arakesiti bir doğrudur. Bu doğrunun birim doğrultman vektörleri aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) 10

39. Uzayda, 41. Aşağıda, matematik tarihinden bazı olaylar verilmiştir. I. Harezmi nin ikinci dereceden denklemlerin çözümüne yönelik çalışmaları 40. yüzeyleri tarafından sınırlanan kapalı bölgenin hacmi kaç birimküptür? A) B) C) D) E) Kutupsal koordinat sisteminde, denklemiyle verilen eğrinin dik koordinat sistemindeki denklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) II. Euler in gösterimini kullanması IV. Apollonuis un koniklerle ilgili çalışmaları Descartes ın analitik geometriyle ilgili çalışmaları Bu olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A) I, III, IV, II B) III, IV, I, II C) III, I, IV, II D) I, III, II, IV E) III, I, II, IV 42. Fatih Öğretmen, öğrencilerinden uygun bir yazılım kullanarak fonksiyonundaki sıfırdan farklı gerçel a, b ve c parametrelerinin, fonksiyonun grafiğini nasıl etkilediğini incelemelerini istemiştir. Buna göre, öğrencilerin etkinlik sonucunda I. a parametresi f fonksiyonunun değer kümesinin genişliğinde etkilidir. II. b parametresi f fonksiyonunun periyodunda etkilidir. c parametresi f fonksiyonunun periyodunda etkilidir. yargılarından hangilerine ulaşmaları beklenir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 11

43. I. II. ifadesini sadeleştiriniz. fonksiyonu için bulunuz. değerlerini sin 60, cos 60 ve tan 60 değerlerini bulunuz. 2013 yılında yayımlanan Ortaöğretim Matematik Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı na göre yukarıdaki soruların ilk kez hangi sınıf düzeyinde ele alınması uygundur? A) B) C) D) E) I II III 9 9 9 9 9 10 10 9 9 10 9 10 10 10 9 44. Aşağıda, matematik derslerinde öğrencilere kazandırılması hedeflenen bazı becerilere ilişkin ifadeler verilmiştir. I. Matematiksel kavramları, işlemleri ve durumları farklı temsil biçimlerini kullanarak ifade eder. II. Matematik öğrenirken genellemeler ve çıkarımlar yapar. Farklı temsil biçimleri arasında dönüşüm yapar. Bu ifadelerle doğrudan ilişkili olan beceriler aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? I II III A) İletişim Akıl yürütme İlişkilendirme B) İlişkilendirme Akıl yürütme İletişim C) İletişim İlişkilendirme Akıl yürütme D) Akıl yürütme İletişim İlişkilendirme E) İlişkilendirme İletişim Akıl yürütme 12

45. Mehmet Öğretmen, öğrencilerinden pergel ve cetvel kullanarak aşağıda adımları verilen etkinliği yapmalarını istiyor. 46. 1. Adım: Dik koordinat düzleminde doğrusunu çiziniz. 2. Adım: Bu doğrunun x ve y eksenlerini kestiği noktaları sırasıyla A ve B olarak adlandırınız. 3. Adım: Pergeli AB doğru parçası kadar açınız. Pergelin sivri ucunu A noktasına koyarak bir çember çiziniz. 4. Adım: Çemberin pozitif x-eksenini kestiği noktayı C olarak adlandırınız. 5. Adım: C noktasının orijine olan uzaklığını bulunuz. Bu etkinlikle, Mehmet Öğretmen in öğrencilerine buldurmayı amaçladığı sayı aşağıdakilerden hangisidir? A) Euler sabiti B) Doğal logaritma tabanı C) Altın oran D) Bir çemberin çevresinin yarıçapına oranı E) Bir çemberin çevresinin çapına oranı Ali Öğretmen, f fonksiyonu ile bu fonksiyonun birinci ve ikinci türevlerinin grafiklerini şekildeki gibi tahtaya çizmiştir. Aşağıda, bazı öğrencilerin bu grafiklerden yararlanarak yaptıkları çıkarımlar yer almaktadır. I. fonksiyonlarının grafiklerine apsisli noktadan çizilen teğetlerin eğimleri eşittir. II. olmak üzere f fonksiyonuna teğetin eğimi teğetin eğiminden büyüktür. noktasından çizilen noktasından çizilen olmak üzere f fonksiyonuna noktasından çizilen teğetin eğimi pozitiftir. Buna göre, Ali Öğretmen bu çıkarımlardan hangilerini doğru kabul etmelidir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III 13

47. Aşağıda bazı maddeler verilmiştir. I. ABCD yamuğunun köşegenlerinin kesiştiği noktadan tabanlara paralel çizilen doğru, yan kenarları E ve F noktalarında kesiyor. nın uzunluğunu taban kenar uzunlukları türünden bulunuz. II. A şehrinden B şehrine hızıyla gidip B şehrinden A şehrine hızıyla geri dönen bir aracın ortalama hızını ve türünden bulunuz. Bir dik üçgende hipotenüse ait yüksekliğin uzunluğunu, bu yüksekliğin hipotenüs üzerinde ayırdığı parçaların uzunlukları türünden bulunuz. Bu maddeleri cevaplarken yararlanılan ortalama türleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? I II III A) Harmonik Geometrik Aritmetik B) Aritmetik Aritmetik Harmonik C) Aritmetik Harmonik Geometrik D) Harmonik Harmonik Geometrik E) Harmonik Aritmetik Geometrik 48. Bir öğrenci, bir madeni paranın 5 kez atılması deneyinde 3 kez tura gelme olasılığı ile 500 kez atılması deneyinde 300 kez tura gelme olasılıklarının eşit olduğunu iddia etmektedir. Buna göre, öğrencinin bu düşüncesinin hatalı olduğunu fark ettirmek için aşağıdaki karşılaştırmalardan hangisinin kullanılması en uygundur? A) Bir madeni paranın bir kez atılması deneyinde yazı gelme olasılığı ile iki kez atılması deneyinde bir kez yazı gelme olasılığının karşılaştırılması B) Bir madeni paranın iki kez atılması deneyinde bir kez yazı gelme olasılığı ile dört kez atılması deneyinde iki kez yazı gelme olasılığının karşılaştırılması C) Bir madeni paranın ikinci atılışında yazı gelme olasılığı ile dördüncü atılışında yazı gelme olasılığının karşılaştırılması D) Bir ailenin ikinci çocuğunun kız olması olasılığı ile dördüncü çocuğunun kız olması olasılığının karşılaştırılması E) Altı yüzlü bir zar atıldığında üst yüze 2 gelme olasılığı ile on iki yüzlü bir zar atıldığında üst yüze 4 gelme olasılığının karşılaştırılması 14

49. Engin Öğretmen öğrencilerine kümeler üzerinde tanımlı bazı işlemlerin dağılma özelliğine sahip olduğunu belirterek şu örneği vermiştir: 50. Nevzat Öğretmen, öğrencilerinden Bu örnekten sonra her işlemin dağılma özelliğine sahip olmadığını göstermek için öğrencilerinden eşitliğini sağlamayan A, B ve C kümeleri için örnek bulmalarını istemiştir. Öğrencilerden üçünün örnekleri şu şekildedir. I. II. Buna göre, Engin Öğretmen bu örneklerden hangilerini doğru kabul etmelidir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III eşitsizliklerini sağlayan x ve y gerçel sayıları için ifadesinin alabileceği en büyük tam sayı değerini bulmalarını istemiştir. Aşağıda, bir öğrencinin bu soruya verdiği cevap yer almaktadır. Dolayısıyla ifadesinin alabileceği en büyük tam sayı değeri 7 dir. Buna göre, Nevzat Öğretmen in bu öğrenciye aşağıdakilerden hangisini söylemesi en uygundur? A) Eşitsizlikleri taraf tarafa toplayabilir misin? B) Eşitsizliği 2 ile çarptığında doğru sonucu elde ettiğine emin misin? C) çarpımının aralığını doğru bulduğundan emin misin? D) Verilen ifadenin değerini 7 yapacak x ve y gerçel sayıları var mıdır? E) Yaptığın çözüm ve bulduğun sonuç doğrudur. 15 TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

2016 ÖABT MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 AĞUSTOS 2016 1. A 26. A 2. B 27. C 3. D 28. D 4. C 29. B 5. C 30. D 6. E 31. B 7. A 32. A 8. D 33. C 9. B 34. E 10. D 35. A 11. D 36. D 12. C 37. C 13. A 38. C 14. E 39. B 15. B 40. C 16. A 41. C 17. A 42. D 18. B 43. C 19. D 44. A 20. D 45. C 21. A 46. C 22. E 47. D 23. E 48. B 24. B 49. D 25. B 50. D

OSYM001