Clarksons verilerine göre, 2014 Yılı Ocak ayı itibariyle yaklaşık 10 milyar ton yük deniz yoluyla taşınmıştır ve dünya ticaretinin % 90 ı deniz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Clarksons verilerine göre, 2014 Yılı Ocak ayı itibariyle yaklaşık 10 milyar ton yük deniz yoluyla taşınmıştır ve dünya ticaretinin % 90 ı deniz"

Transkript

1 Denizcilik ekonomisi 2010 yılında tüm dünyada toplam deniz yoluyla taşınmış olan 8,4 milyon ton yükün yaklaşık %67 si kuru yüktür. AAPA'nin 2014 başında yayınladığı istatistiklere göre, dünyada halen serviste olan yukarıdaki gemi tipleri dahil, çeşitli boyutlarda toplam kuru yük gemisi bulunmaktadır. Bu gemilerin toplam taşıma kapasitesi 721 Milyon DWT'dir adet gemi yapım ve sipariş aşamasında olup, filoya katılacak bu gemilerin toplam tonajı 150 milyon DWT'dir..

2 Clarksons verilerine göre, 2014 Yılı Ocak ayı itibariyle yaklaşık 10 milyar ton yük deniz yoluyla taşınmıştır ve dünya ticaretinin % 90 ı deniz yoluyla gerçekleşmektedir. Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL) verilerine göre de, Ocak 2014 itibariyle dünya deniz ticaret filosu GT ve üzeri, 1,6 milyar DWT toplam kapasitesinde adet gemiden oluşmaktadır

3 Küresel Ticaretin En Önemli Üç Elemanı: 1.Ham madde,2.üretim, 3.Pazar Ham madde, ülkeler ve bölgeler arasındaki ticarette önemli bir yere sahiptir. Üretimin ve ekonominin temel kaynağını oluşturur. Dünya geneline baktığımızda hammadde alanları, üretim alanları ile pazar alanlarının bulunduğu yerler farklılık göstermektedir. Ülkelerin birbirleriyle ticaret yapmalarının temel nedeni, kendi ülkelerinde üretilmeyen ya da çok büyük maliyetler gerektiren malları daha ucuza almaktır. Dünyada hiçbir ülke kendi ihtiyaçlarını kendisi üretecek kaynak ve kapasiteye sahip değildir. Ülkeler, sahip oldukları fazla kaynakları ve ürettikleri malları başka ülkelere satarlar. Bu olay sonucunda uluslararası (küresel) ticaret ortaya çıkmıştır. Uluslararası ilişkilerde ticaret ve yatırım ağlarının etkisi gittikçe önem kazanmaktadır.

4 Buna bağlı olarak; Kurum ve kuruluşların ülke dışına yatırımları artmaktadır. Ortak pazar, gümrük birlikleri rekabeti artmaktadır. Ticaret ve taşımacılıkta siyasi sınırlar önemini kaybetmektedir. Serbest ticaret bölgeleri önem kazanmaktadır

5 Dünyadaki Önemli Üretim Alanları Nereleridir? Orman Ürünleri Üretim Alanları: 1.Tarımsal Hammadde Alanları Amazon Havzası,Kongo Havzası,Kuzey Avrupa,Kuzey Amerika,Kuzey Avrupa Toprak Üretim Alanları: ABD,Çin,Rusya,Hindistan Hayvancılık Üretim Alanları: Avrupa'nın kuzeyi,afrika'nın orta ve güney kesimi ve Avustralya Balıkçılık Üretim Alanları: Japonya ve çevresinde yoğun yapılmaktadır. Peru, Batı Kanada, ABD'nin doğusu.

6 Dünyadaki Önemli Üretim Alanları Nereleridir? 2.Madenler ve Enerji Kaynaklarının Üretim Alanları: Büyük Sahra, Amerika'nın kuzey kesimi, Güney Amerika'nın orta kesimi, Kongo Havzası, Orta Asya, Avustralya'nın orta kısmı, yani çöl bölgesi, Rusya'nın kuzey kesimi ve Orta Doğu. 3.Sanayi Üretim Alanları: Amerika'nın kuzeyi,japonya, Çin, Güneydoğu Asya, Rusya Federasyonu, Avrupa'nın batısı 4.Hizmet Üretim Alanları: ABD, Almanya, İsviçre, Japonya, Güneydoğu Asya (Gelişmiş ülkelerde hizmet sektörü önemlidir.)

7 Ülkeler arasında sermaye akışı, enerji talebi ve yeni pazar arayışları ortaya çıkmaktadır. Teknoloji ve iletişim sistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ticaretin daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Sanayinin gelişimi hammadde tüketimini hızla artırmaktadır. Ticaretin yoğunlaştığı bölgeler ülkelerin gelişmişlik seviyelerine göre değişmektedir. Ekonomideki bu gelişmeler dağıtım ve pazarlamanın önemini artırmaktadır.

8 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine istinaden; 2013 yılında Türkiye nin dış ticaret hacminin (miktar olarak); % 86.4 ü Deniz Yolu ile, % 11.4 ü Kara Yolu ile, % 0.5 i Demir Yolu ile, % 1.3 ü diğer yollar ile (postayla gönderme, sabit hatlar, kendinden hareketli araçlar) ve % 0.4 ü ise Hava Yoluyla taşınmıştır yılına nazaran 2013 yılında Deniz Yolu ile dış ticaret taşıma hacmi miktar olarak % 0.6, Kara Yolu ile taşıma % 0.7, Demir Yolu ve diğer yollar ile taşıma % 0.1 oranında azalmış; Hava Yoluyla ise oran aynı kalmıştır.

9 Dökme yük gemi klasmanları: DWT (Deadweight Tonnage): Detveyt ton (İngilizce: Deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Gemilerin ebatlarını ölçmek için en çok kullanılan birimdir. Bu birim bir geminin kendi ağırlığını değil, taşıyabileceği max. Yükü gösterir. Bunun içerisine taşınan yükün kendisi, geminin yakıtları, suyu, kumanyası, sabit malzemeleri ve hatta personelin ağırlığı da dahildir.

10 Handysize: 10,000 Dwt-39,999 Dwt: Yük yelpazesi en geniş olan tonajdır. Fazla derin olmayan sığ limanlara büyük tonajlı gemilerin aksine, düşük drafta (su çekimi-takribi 10 veya 10,5 mt) sahip oldukları için avantaj sağlamaktadırlar. Hemen hemen bu tonaj aralığındaki tüm modern gemilerde, gelişmemiş limanlarda daha çok olmak kaydı ile kendi yükünü yükleyip tahliye edebilmeleri için kendi kreynleri (vinç) mevcuttur.

11 Handysize: 10,000 Dwt-39,999 Dwt:

12 Handymax (supramax): 40,000 Dwt-59,999 Dwt: Yüksek tonajları düşük drafta taşıyabilen, kreynli ve hemen hemen en ekonomik ve karlı gemiler olarak sayılan tonajdır. Handysize gemilerin girebildiği bir çok limana girebilir ve yaklaşık iki kat fazla yük taşıyabilir. Kiracılar tarafından çok tercih edilen bu gemilerden 2000 li yıllardan sonra çok fazla sipariş edildiği için, ileride arz fazlası en fazla olabilecek tonajdır. Ayrıca daha evvel Handymax diye adlandırılan ancak gelişen teknolojiyle taşıma kapasitelerinin 60,000 Dwt civarına kadar ulaşan gemiler Supramax adı altında yeni bir segment oluşturdu.

13 Handymax (supramax): 40,000 Dwt-59,999 Dwt:

14 Panamax: 60,000 Dwt-85,000 Dwt: Panama kanalından geçebilen en büyük gemilerdir. Yeni panamax gemilerde genellikle kreyn bulunmaz.

15 Panamax: 60,000 Dwt-85,000 Dwt:

16 Panamax: 60,000 Dwt-85,000 Dwt:

17 Capesize: 85,000 Dwt-180,000 Dwt: Tersanelerin seri üretimi içerisindeki en büyük tonajlı kuru yük gemileridir. Taşıdıkları yük çeşidi çok kısıtlı olmakla birlikte genellikle demir cevheri ve kömür yüklerini belirli limanlar arasında taşırlar. Brezilya, Avustralya ve Uzakdoğu ülkeleri bu gemilerin en çok yük taşıdığı bölgelerdir. Kreynleri olmadığından ve draftları çok yüksek olduğundan genellikle gelişmiş ülkelerin limanlarına yanaşabilirler.

18 Capesize: 85,000 Dwt-180,000 Dwt:

19 VLOC (very large ore carrier) : 200,000 Dwt+ Sadece demir cevherini birkaç liman arasında taşıyabilen bu gemiler çok az sayıda ve sadece belirli tersaneler tarafından üretilmektedir. Rekabetn çok düşük, hatta monopolinin oluştuğu bir tonajdır. Kuru yük gemilerinin ekonomik ömürleri tonaj ayırmaksızın yaklaşık olarak sene olarak kabul edildiğinden yatırımcı ve armatörler bulundukları sene içerisinde mevcut gemi tiplerinin tüm dünyadaki toplmlarının ortalama ve tonajlarına ve aynı zamanda sipariş adetlerine bakarlar

20 VLOC (very large ore carrier) : 200,000 Dwt+

21 Denizcilik marketleri Dünyada gemi arz dengelerini belirleyen ve bu belirlemeyle gemilerin kazançlarını etkileye, navlunların, gemi değerlerinin artıp azalmasına etki eden 4 temel market vardır; bunlara denizcilik marketleri denir. Bunlar sırasıyla ; Navlun marketi Gemi alım satım marketi Yeni gemi inşaa marketi ve Hurda marketidir.

22 Öte yandan gemi talep dengelerini direkt olarak etkileyen ve daha genel ve global olan temel etkenler ise ; dünya ekonomisi, deniz yoluyla yapılan mal ticaretleri, denizde ortalama taşıma mesafesi (ortalama mil), politik olayalar ve taşıma masraflarıdır.

23 2.1. navlun marketi (Freight Market ) Navlun piyasası kısaca gemilerin yüklerinin bağlandığı piyasaya verilen genel isimdir. Baltic Coffee House olarak ilk adıyla 1883 yılında Londra da kurulan, şimdiki adıyla «The Baltic Exchange» eskilerde gemi kaptanları ile yük sahiplerinin buluştuğu bir kahvehaneden ibaret idi. Taşınacak yükü olan tüccarlar uygun buharlı/yelkenli gemi veya vapurları olan denizcilerle burada buluşup, görüşüp yüklerini taşımak için anlaşma yaparlardı.

24 Bir armatörün gemisini çalıştırıp para kazanacağı navlun piayasasının birden fazla şekli vardır. Bunlardan birisi sefer bazında (voyage charter) Diğeri ise zaman bazında (time charter) kiralamalardır.

25 1. sefer bazında kiralama (voyage charter): sefer bazında gemi kiralama durumunda armatör, anlaşmış olduğu kiracıya gemisinin belirli miktarda bir yükü belirli liman veya limanlar arsında belirli bir nalun karşılığında taşıyacağını taahhüt eder. Armatör bu taşıma karşılığında da kiracıdan sadece taşıyacağı ton karşılığında navlun parası alır. Seferi gerçekleştirmek için gereken ve armatör hesabına olan tüm masraflardan başlıcaları; Yakıt, liman masrafları, kanal masrafları, seferlik savaş sigortası gibi masraflar olup, bazı diğer extra masrafları da içerir.

26 Bir taşıma gerçekleşip tahliye limanında yükün tahliyesi bittiğinde sefer bitmiş olur. Limanlarda yükleme veya tahliye operasyonu mukavelede anlaşılan sürede bitmez ve bu sürenin dışına çıkılır ise, doğacak olan zaman kaybı yüzünden armatöre suristarya yani demuraj adı altında kiracı tarafından gecikme parası olarak bir para ödenecektir. Eğer tam tersi gerçekleşir ve bu yükleme/tahliye operasyonu anlaşılan süreden daha erken biter ise, kiracı armatöre kazandırdığı zaman dolayısıyla armatörden dispeç adı altında para tahsil edecektir. Dispeç tutarı genellikle demuraj tutarının yarısı olacak şekilde anlaşılır. Bu zaman kayıp ve kazançlarının hesaplanmasına ise «laytime calculations» denilir.

27 2. zaman bazında kiralama (time charter): zaman bazında kiralama durumunda kiracı armatörün gemisini belirli bir süreliğine kiralar ve kira bedelini günlük bazda olmak üzere 15 günde bir öder. Genel pratikte kira ödemeleri 15 günde bir olarak yapılsa da taraflar başka şekilde ödeme yapılması üzerine anlaşmakta serbesttir. Seferlik zaman kiralamasına trip time charter, daha uzun süreli kiralamalara ise period time charter adı verilir. Genellikle geminin time charter kiracısı gemiyi voyage charter da çalıştırıp kazanç elde etmeye çalışır. Veya başka bir kiracıya daha yüksek bir rakamdan kiraya vererek üzerinden kar elde etmeye çalışır. Kiracının gemiyi başka bir kiracıya kiralamasına SUBLET denir.

28 Bir diğer prensip ise zaman kirasında armatör geminin RUNNING COST denilen işletme masraflarını (mürettebat maaşları,tamir, bakım vd) ödemeye devam ederken sefer masraflarını ise VOYAGE CHARTER da armatörün üstlendiği gibi (yakıt,liman,ve kanal masrafları, seferlik savaş sigortası vb.) kiracı üstlenir ve öder. Zaman bazında kiralamanın armatöre sağlayabileceği anavtajlar belirli bir süre için tamah edilen gelirleri garanti altına almak ve düşen markette bile değişmeyen kira gelirine sahip olmak, yük bulma derdi olmamak, yükselebilecek yakıt, liman kanal gibi masraf kalemlerinden muaf olduğu için zarar görmeden karlılığı düşürmemek, finansman geri ödemelerinde işsiz ve gelirsiz kalma riskini önlemektir.

29 Bunun yanı sıra dezavantaj olarak kiraya verilen geminin kira bedelinin yükselen piyasda düşük kalması ve kardan zarar etmesi, gemi yükünü bulan ve taşıtan kiracı olduğu için kira bitiminde geminin açık kalacağı pozisyonu armatörün değil kiracının belirleyerek dünya üzerinde dezavantajlı (yükün olmadığı) bir pozisyonda gemiyi bırakması olabilir.

30 Nadiren uygulanan bir diğer gemi kiralama çeşidi ise (Bare Boat Charter) ÇIPLAK KİRA dır. Eğer bir şirket veya armatör bir gemiye sahip olmak istiyor, fakat bunun haricinde hiçbir operasyonel, teknik ve ticari işlemlerine (mürettebat maaşları, tamir, bakım, yakıt, su, liman masrafları, sigorta primi dahil ) karışmak istemiyorsa gemiyi satın alıp belirli bir kiracıya Bare Boat Charter olarak kiraler.

31 BIMCO BIMCO: Baltic and Internatıonal Maritime Council: denizcilik piyasasında kaliteli bilgi ve danışmanlık sağlaması yoluyla üye firmaları hem koruma ve hem de bilgilendirme amacına yönelik adil ve düzgün iş uygulamalarını teşvik ederken, ticari taşımacılık uygulamaları ve sözleşmelerinin uyum ve standardizasyonunu kolaylaştırır. BIMCO ayrıca BM organları ve birçok UA. Sivil toplum örgütü tarafından akredite edilmiş bir kuruluştur.

32 2.2. Gemi Alım satım Marketi (sale and purchase market) Gemi alım satım marketi çeşitli tonaj, yaş ve tipteki her çeşit pervanesi dönen (çalışan) ikinci el gemilerin alınıp satıldığı piyasaya verilen genel addır. Ancak kızağa konulmuş ve henüz inşası bitmemiş gemiler de resale adı altında ikinci el gibi alınıp satılabilir.

33 2.3 Yeni İnşa Marketi (New Building Market): Yeni gemi inşa piyasası ikinci el gibi piyasasına benzerdir. Farkı, alınan geminin henüz inşa edilmemiş olması ve satıcıların armatör değil tersane olamsıdır. Bir armatör gemi sipariş edip inşa ettirmek istediği zaman, tersanelere yine broker veya Trading House denilen büyük aracı firmalar vasıtasıyla başvurabilir.

34 2.4. Hurda Marketi (Demolition Market): İşleyiş olarak yine benzer şekilde armatörler gemilerinin ekonomik ömürleri sona erdiklerinde brokerler vasıtasıyla hurdacılara satılmak üzere piyasaya çıkarlar. Gemi hurad alımında en büyük alıcı ülkeler, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin ve hatta Türkiye dir. Hurda fiyatlarını yakından takip edip kar avantajı sağlamak için gemileri armatörden nakit olarak satın alıp hurdacılara belirli fakat genelde kısa bir süre içinde satan aracılarda vardır. Gemilerin hurda fiyatı ton başına hesap edilir. Burada geminin ton bazında ağırlık ölçüsü DEADWEIGHT un aksine LIGHTWEIGHT dur. Bir geminin LIGHTWEIGHT u üzerinde yük, yakıt, yolcu, su vb. olmaksızın ölçülen çıplak ağırlığıdır.

35 Gemi işletmesi 3.1 Kiralama Armatörler kendi gemilerini ve bu gemilerin özelliklerini piyasaya sunup uygun yük bulabilmek için BROKERler aracılığla kiralama yaparlar. Bu brokerleri kendi içlerinde maaş ile çalıştırıp bunun için departman kurduklarında da buna IN HOUSE BROKERING adı verilir. Eğer istenirse gemiye yük bulma veya kiralama işi tamamen şirket dışında başlı başına bu işi köklü şekilde yapan broker şirketleriyle de yapılabilinir. Bir gemi bağlanırken armatör brokeri (şirket içi veya dışı) ve kiracı brokeri koordineli olarak çalışır. Kiracılar; bir yükü olan ve bunu bir yerden başka bir yere taşımak isteyen, uygun gemi bulmakta zorlanıp bir başkasının yükünü bir armatöre taşıtmak isteyen, spekülatif olarak gemi kiraya alıp bunları spot piyasada seferlik bağlayıp kar elde etmeye çalışan şirketlerin tümüne denilir.

36 Gemilerin ticarete hazır bulunmaları için ciddi bir günlük giderleri (running cost) olduğundan, seferlerini veya kiralarını tamamladıktan sonra müteakip bağlantıyı bekleyerek kaybedecek 1 saatleri bile yoktur. Bu sebeple bir armatör her bağlantı sonrasında hiç vakit kaybetmeden bir sonraki bağlantı için hemen çalışmaya başlar. Bağlantılar yapılıp bittikten sonra o işin armatör ve kiracı arasında sağlıklı yürümesi için genelde büyük şirketlerde «POSTFIXTURE» diye tabir edilen bağlantı sonrası masası bulunur.

37 Gemi bağlantı işlerinde birde herhangi bir armatöre veya kiracıya bağlı olmaksızın bağımsız olarak çalışan brokerlik firmaları vardır. Bu firmalar bünyelerinde çalışan tüm brokerlerin maaşlarını ve diğer tüm ofis masraflarını karşılayan kendi başlarına kurulmuş şirketlerdir. Bağımsız brokerlik şirketleri kendi armatör ve kiracı portföylerini piyasa bilgi ve tecrübeleriyle birleştirerek bağlantı yapmaya çalışırlar. Bu gibi bağımsız brokerlerin bağlantı işlerine piyasad COMPETITIVE CHARTERING adı verilir.

38 3.2 Operasyon Gemi operasyon departmanı, bir geminin şirketle en güncel irtibatını sağlayan bölümdür. Geminini sefere başladığı andan itibaren bitene kadar olan sürede sürekli görevlidir. Bir bağlantı yapıldığında kiralama departmanı bu bağlantının detaylarını direkt olarak operasyonla paylaşır. Operasyon bölümü derhâl gemiye bağlantının tüm detaylarını içeren SEFER TALİMATI nı hazırlar ve gönderir. Operasyon, gemi limana varmadan evvel bir yerel ecente tayin edip, liman otoriteleriyle temasa geçip tüm hazırlıkların koordine dilmesini sağlar. Yüklenen yükün tüm evrak ve belgeleri kaptan ile koordineli olarak kontrol edilir, gerekli müdahaleler var ise zamanında yapılır. Hiç kuşkusuz ki bu bölüme atanacak şahısların çok iyi derecede İngilizce bilip, U.A. Ticaret ve faaliyetler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

39 Bunlara ilaveten geminin yakıt /yağ ikmal programında alacak olduğu yakıt yeri ve miktarıyla ilgili firmalarla temasa geçilip operasyon bölümü tarafından alımlar yapılır. Aynı zamanda eğer o seferde ihtiyaç varsa gemi adamlarının acil veya planlı değişimi ve bunların koordinasyonu da operasyon tarafından ayarlanır ve gerçekleştirilir.

40 3.3 Teknik: Teknik departman uzun ve kısa vadede gemilerin tamir, bakım ve gerekli sörveylerini KLAS KURULUŞLARI ile koordine edip tamamlar. Tüm gemiler 2,5 SENEDE 1 KEZ INTERMEDİATE SURVEY adı altında ve 5 SENEDE 1 KEZ olmak kaydıyla SPECIAL SURVEY adı altında bakım geçirirler. Bu bakımlarda gemiler havuza çıkarak baştan aşağıya bir kontrol ve tamirden geçer. Bunların haricinde mevcut olan tüm periyodik ve spesifik sörveyleri de tenik ekip gerçekleştirir. Teknik ekip aynı zamanda gemiler faal vaziyette çalışırken hangi limanda olursa olsun gerekli yedek parça veya tamir ekibini ihtiyaç durumunda gemiye sağlamakla mükelleftir.

41 3.4 Personel Personel departmanı aslen her şirkette olduğu gibi çalışan (kara ve gemi dahil) personelin işe alınıp çalışmasından özlük işlemlerine kadar her türlü işi takip eder. Ayrıca denizde çalışmanın getirdiği ağırdoğal koşullar nedeniyle özellikle gemi personeline psikolojik desteği de sunabilirler. Gemi personelinin seçimi ve eğitimi çok büyük önem arz eder. Kimi firmalar personel hizmetlerini dışarıdan sağlamakta kimileri ise tamamen kendileri yapmaktadırlar. Tüm gelişen teknolojiye rağmen gemileri yürüten varlık halen insan olduğundan kalıcı personel şarttır.

42 3.5 ISM (International Safety Management) U.A. Denizcilik Örgütü (international Maritime Organization- IMO) tarafından 2002 yılında tüm denizcilik şirketlerine mecbur kılınan International Safety Management code (ISM Code) birçok güvenlik tedbirini hem karada hem denizde sağlamak amaçlı çok yönlü bir konvansiyon (anlaşma)dur. Denizde kazayı önlemeden, karadaki efektif yönetime kadar hemen her konuyu içeren ve her şirketi düzgün ve U.A. Standarda sokmayı amaçlayan bu konvansiyonun gereklerini takip etmek ve uygulamak için şirket içerisinde bir masa kurulması azami derecede önemlidir.

43 3.6 sigorta Gemi sigortası diğer tüm sigorta şekillerinden farklıdır. Bunun asıl sebebi işin doğası ve denizde sigorta anlayışının tarihsel gelişimidir. Gemi sigortası başlıca tekne&makine sigortası ile P&I klüp sigortası olmak üzere ikiye ayrılır. Tekne &makine (hull & Machinery) sigortası geminin gövdesinin ve makinesinin ve poliçede mevcut diğer değerlerini sigorta altına almaktadır.

44 P&I (protection & Indemnity) klüp sigortası ise biraz daha farklı bir kavramdır. Bu işin temeli Londra da yıllar evvel gemi sahiplerinin bir ihtiyacı üzerine oluşturulmuş bir klüp sistemidir. Gemiler mobil vasıtalar olduğu ve değişken doğa koşulları içinde farklı yük, liman, kanal, boğaz, rıhtım gibi yerlerle muhatap oldukları için kendilerinin dışında 3. şahısların can ve mallarına karşı da tehdit oluşturmaktadır. Tekne&makine sigortası normal olarak 3. şahıslara verilecek zararı karşılamadığından, armatörlerin bu 3. şahıslara karşı olan riski kontrol altına almaları gereği hasıl olmuştur. Buna karşılık armatörler aralarında bir centilmenlik anlaşması yaparak bir klüp kurmuş ve her yıl tonajları büyüklüğündeki payı klüp aidatı şeklinde bir havuza ödeyerek biriktirmişledir. Bu klübün kasasında oluşan ve sürekli büyüyen para ihtiyaç durumunda üye olan armatörün bir olayı karşısında 3. şahıslara verdiği zararı karşılamak için kullanılmıştır.

45 Bu sigorta bir kaza anında etrafa verilebilecek çevre kirliliğinden, gemide çalışan herhangi bir gemi adamının yaralanma/ölüm tazminatını karşılayabilmeye kadar geniş kapsamlıdır, veya karşı taraftaki bir gemiye, rıhtıma zarar vermekten gemi tahliyesinde çıkabilecek yük eksikliğine kadar bir çok geniş risk konusunu kapsamaktadır.

46 3.7 finans: Her şirkette olduğu gibi bir denizcilik şirketinin de finas bölümü temelde aynı işlerle uğraşır. Günlük muhasebe işlemlerinden ödemeler, gelirlerin yönlendirilip değerlendirilmelerine kadar bütün finansal konuları kapsarlar. Daha büyük ölçekli şirketlerde ise güncel işlerin haricinde kullanılacak olan uzun ve kısa vadeli gemi kredisi ve aranjmanları yapıp takip ederler.

47 Uzun vadeli gemi finansmanı başlı başına bir olaydır. Gemiler yüksek kapital gerektirdiği için bir şekilde kaynak ihtiyacı karşılanmalıdır. Gemi yatırımı yapılırken kullanılacak olan kaynağın şekli ve ağırlığı çok önemlidir. Zira bu alanda atılacak olan doğru veya yanlış adımlar bir yatırımın kârlılığını etkileyen en temel unsurlardan bir tanesidir. Meslek olarak birçok anlamda geleneklere bağlı kaim bulunan armatörlük mesleğinde uzun vadeli gemi kredile vazgeçilmez bir finans kaynağıdır. Denizcilik sektörüne ilerlemiş olan ülkelerde halka açılarak kendisine finansman yaratmış ve buna benzer diğer başka çeşitlerde finansman bulmuş birçok şirket mevcuttur. Bu sebeple şirketler büyüdükçe finans ihtiyaçları ve bu konudaki uzman kadroları da aynı ölçüde önem kazanır.

48 3.8 Ar-ge Denizcilik sektöründe yeni yeni gelişen araştırma ve geliştirmenin önemi hemen her sektörde önemini ispat etmiştir. Denizcilik sektörü daha çok ağır sanayi ve yavaş gelişen teknolojiye bağımlı olduğundan, gemi sahipleri gelir kapıları olan gemilerin teknolojik olarak geliştirilmelerinden çok piyasa seyrine göre şirket strateji araştırması, geliştirmesi ve iç denetim yapabilirler. Yukarıdaki bölümlerde kıra gelirlerinden gemi değerlerine kadar verilen istatistiksel bilgiler birçok sektörde düzgün ve açık şekilde mevcut değildir. Bu ve daha global bilgiler bir armatörün ileriye dönük proje geliştirmesinde büyük ölçüde fayda sağlayabilir ve Ar-Ge departmanını bu tip araştırmalara yönlendirebilir

49 3.9 Hukuk Deniz hukuku aynı sigortada olduğu gibi kendine Özgü prensiplerle işlemektedir. Bir de bunun üzerine uluslararası boyut eklenince daha komplike hale gelmektedir. Deniz hukukunun kolay anlaşılabilmesi açısından ikiye ayrılabilir. Birincisi gemilerin denizlerdeki seyirleri esnasında yaşanan olayları inceleyen deniz hukuku, İkincisi ise taşınan yüklerin ve bu yüklere, taşımalara taraf olan şirketler veya şahıslar (armatörler, kiracılar, yük sahipleri, tüccarlar vs.) arasında yaşanan uyuşmazlıkları inceleyen deniz ticaret hukukudur.

50 Deniz sigortacılığının yanı sıra deniz hukukunun da kalbi olan Londra aynı zamanda en tecrübeli avukatlık firmalarının yer aldığı bir merkezdir. Boyutu ne olursa olsun uluslararası arenada haklarını kifayetli şekilde koruyabilmesi için her şirket maliyetleri elverdiği ölçüde saygın bir hukuk firmasıyla çalışmalı ve tecrübelerinden olabildiğince yararlanmalıdır. Hatta filosu belli büyüklükte olan denizcilik şirketlerinin hukuk konusunda devamlı işleri olacağından kendi bünyelerinde bir veya birden fazla deniz avukatı bulundurmaları gerekebilir

51 Kaynak: orhan deval Denizcilik ekonomisi Kuruyük Türkiye işbankası kültür yayınları

İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1 DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI... 7 1.1. Deniz Yolu Taşımacılığının Genel Özellikleri... 7 1.2. Dünya Ticaretinde Deniz Yolu Taşımacılığı ve Dünya Deniz Ticaret Hacminin

Detaylı

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping Konteyner Gemi Piyasalarında Son Yıllardaki Gelişmeler 25.02.2013, Istanbul 25 Sektör Gelişimi 6-12 Aylık Kira Ücretleri 1000 TEU Konteyner Gemisi (1997 2012) En yüksek seviye: Mart 2005 (USD 19.500 günlük)

Detaylı

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri 1 Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri 2 İçindekiler 1. KURU DÖKME YÜK PİYASASI ANALİZLER VE GELİŞMELER... 3 2. KURU DÖKME YÜK NAVLUN PİYASASI... 5 3. KURU DÖKME YÜK PİYASASI YENİ İNŞA VE

Detaylı

KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR

KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR Hammadde, Üretim ve Pazar ın Küresel Ticaretteki Yeri Kâr amacıyla mal ve hizmetlerin alım ve satım işlemlerinin tamamına ticaret adı verilmektedir.

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ

TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ Mayıs Ayı Analizi Mayıs ayında da pazardaki arz talep dengesinde önemli bir değişiklik meydana gelmediğinden ürün bazlı aşağı yukarı hareketlilik gözlenmektedir.

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU

ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ GĠRĠġ... 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU TAġIMACILIĞI... 7 1.1. Deniz Yolu Taşımacılığının Genel Özellikleri... 7 1.2. Dünya Ticaretinde Deniz Yolu Taşımacılığı ve Dünya Deniz

Detaylı

12 Mart Çeyrek GSD Grubu

12 Mart Çeyrek GSD Grubu 12 Mart 2018 2017 4.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2017 sonu itibarıyla 56.776 Bin TL Konsolide net kar 2017 sonu itibarıyla 1.602.597 Bin TL Aktif Toplamı 2 şirketi ile Borsa İstanbul da (BIST) işlem gören

Detaylı

10 Mayıs Çeyrek GSD Grubu

10 Mayıs Çeyrek GSD Grubu 10 Mayıs 2018 2018 1.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2018 İlk çeyrek sonu itibarıyla 61.025 Bin TL Konsolide net kar 2018 İlk çeyrek sonu itibarıyla 1.712.223 Bin TL Aktif Toplamı 2 şirketi ile Borsa İstanbul

Detaylı

17 Ağustos Çeyrek GSD Grubu

17 Ağustos Çeyrek GSD Grubu 17 Ağustos 2018 2018 2.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2018 İlk çeyrek sonu itibarıyla 141.484 Bin TL Konsolide net kar 2018 İkinci çeyrek sonu itibarıyla 1.880.085 Bin TL Aktif Toplamı 2 şirketi ile Borsa

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 DERS ALINAN DENİZ KAZALARI (GÖRSELLER) İLK OLARAK 11 ARALIK 1999 TARİHİNDE MALTA BAYRAKLI ERİKA TANKERİ FRANSA DUNKIRK

Detaylı

B İ L K E N T E N E R J İ P O L İ T İ K A L A R I A R A Ş T I R M A M E R K E Z İ 1 3 T E M M U Z

B İ L K E N T E N E R J İ P O L İ T İ K A L A R I A R A Ş T I R M A M E R K E Z İ 1 3 T E M M U Z O R T A D O Ğ U V E H İ N D İ S T A N D İ Z E L İ N İ N A K D E N İ Z L O J İ S T İ Ğ İ N D E M E R S İ N ' İ N F İ Z İ K İ T İ C A R E T M E R K E Z İ O L M A S I B İ L K E N T E N E R J İ P O L İ T İ

Detaylı

13 Mart Çeyrek GSD Grubu

13 Mart Çeyrek GSD Grubu 13 Mart 2017 2016 4.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2015 sonu itibarıyla 214.483 Bin TL Konsolide net kar 2 şirketi ile Borsa İstanbul da (BIST) işlem gören bir grup 2016 sonu itibarıyla 1.453.703 Bin TL

Detaylı

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir?

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir? Gemi nedir? Gemi,deniz, nehir ve göllerde yolcu veya yük taşımak amacıyla kullanılan deniz araçlarıdır. Birçok çeşidi vardır. 1.Yük gemileri Gemi tipleri nelerdir? A. KURU YÜK GEMİLERİ (GENERAL CARGO SHIP

Detaylı

ACENTECİLİK. A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri. 1.Acente nedir?

ACENTECİLİK. A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri. 1.Acente nedir? ACENTECİLİK A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri 1.Acente nedir? Armatörün veya kiracının işinin ya da görevinin armatör veya kiracı adına T.T.K nın hükümlerine göre gerçekleştirebilme

Detaylı

Baltık Kuru Yük Endeksi nin Gösterdikleri ve Göstermedikleri

Baltık Kuru Yük Endeksi nin Gösterdikleri ve Göstermedikleri Baltık Kuru Yük Endeksi nin Gösterdikleri ve Göstermedikleri Harun Mengeş Gülay Dincel mengesh@tskb.com.tr dincelg@tskb.com.tr TSKB Araştırma 12 Ocak 216 Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) BDI ın Kapsamı Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri 1 Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri 2 İçindekiler 1. KURU DÖKME YÜK PİYASASI ANALİZLER VE GELİŞMELER... 3 2. KURU DÖKME YÜK NAVLUN PİYASASI... 4 3. KURU DÖKME YÜK PİYASASI YENİ İNŞA VE SÖKÜM

Detaylı

Akmar Vapur Acenteliği Denizcilik ve Tic A.Ş

Akmar Vapur Acenteliği Denizcilik ve Tic A.Ş Akmar Vapur Acenteliği Denizcilik ve Tic A.Ş Akmar Vapur Acenteliği Denizcilik ve Tic. A.Ş. 1987 yılında kurulmuştur. Denizcilik sektörü alanında armatörlük, kiralama, gemi işletmeciliği, acentelik gibi

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI İŞ PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI GENEL İŞ PROGRAMI İş Miktarı Programı Proje Programı İş Miktarı Program Revizyonu Yönetim Personel Programı Detay İş Programı İnsan Gücü Programı Lojistik Programı Ekipman Programı

Detaylı

Pantaenius Yat Sigortası

Pantaenius Yat Sigortası Pantaenius Yat Sigortası İçindekiler Sayfa 1: Pantaenius kimdir? Sayfa 2: Merkezimiz nerededir? Sayfa 3: Pantaenius, güvenlik garantisi Sayfa 4: Tazminat Talepleri Sayfa 5: Tazminat Talebi fotoğrafları

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sermaye Piyasalarının İşlevleri Sermaye piyasalarının

Detaylı

Türk Yıldızı Projesi Haziran 2014

Türk Yıldızı Projesi Haziran 2014 Türk Yıldızı Projesi Haziran 2014 TÜRK KOSTER FİLOSUNU YENİLEME PROJESİ TÜRK YILDIZI Türk koster filosunun yenilenmesi ve modernize edilmesi projesi (Proje) Türk denizcilik camiasının pek yakından bildiği

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

Deniz Ticareti Hukuku - 2015 / 1 -

Deniz Ticareti Hukuku - 2015 / 1 - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Deniz Ticareti Hukuku - 2015 / 1 -. 16-17 / 2 / 2015 Tek, Çift ve II. Öğretim Lisans Dersleri Giriş (2/30) Beşinci Bölüm DENİZ TİCARETİ

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017 Türk Armatörler Birliği Veri Hizmetleri AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI Türk

Detaylı

HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ

HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ METİN KALKAVAN İMEAK DENİZ TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HEDEF 2023 PROJESİ HEDEFİMİZ 2023 YILINDA TÜRK DENİZ TİCARET FİLOSUNUN ÇOK DAHA VERİMLİ, YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAYAN

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Dış Ticarette Teslim Şekilleri Standart kurallardan oluşan dış ticarette teslim şekilleri uluslararası ticaretin gelişmesine çok büyük katkı sağlamaktadır. Halihazırda Dünya genelinde geçerli olan ve INCOTERMS

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

www.novarealtyusa.com

www.novarealtyusa.com www.novarealtyusa.com ABD DE EV ALMA REHBERİ Nova Realty USA emlak, finans ve gayrimenkul yönetimindeki tecrübeleri ile siz değerli müşterilerine Amerika da alacakları emlaklar için çözüm ortaklığı sunuyor.

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TİPİ GEMİLER Sovyet Dönemi Modern Tarz 4500 6200 DWT 8000 DWT - VOLGA AZOV MAX - VOLZHSKIY - VOLGO-DON - 2900-3500 DWT - VOLGO-BALT - SORMOSKIY - OMSKIY - SIBIRSKIY

Detaylı

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Denizcilik Fakültesi; 1988 yılında Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, Türkiye de deniz işletmeciliği konusunda eğitim

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü 1 Ülkeler Niçin Dış Ticaret Yapar? Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat

Detaylı

TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU

TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası İşini Ciddiye Alıyoruz Tenezzüh teknesi sahipleri, işletenleri ve operatörlerine

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

Çeyrek. 9 Kasım 2018 de yayınlanan

Çeyrek. 9 Kasım 2018 de yayınlanan 2018 3. Çeyrek 9 Kasım 2018 de yayınlanan 1986 2018 Kuruluş 1986 369,2 Konsolide Net Kar 2.200,1 Toplam Aktifler 2 Grup şirketi Borsa Istanbul da (BIST) işlem görmektedir. 2 GSD Holding Faaliyet Alanları

Detaylı

Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları

Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları 23 Kasım 2011 Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları Çetin Ali Dönmez VOB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Vadeli İşlem Sözleşmesi? Uzlaşması ya da teslimatı gelecekte yapılmak üzere alınıp satılan

Detaylı

Türk Bayrağı ve Kolay Bayrak Mukayesesi

Türk Bayrağı ve Kolay Bayrak Mukayesesi Türk Bayrağı ve Kolay Bayrak Mukayesesi Hüseyin Kocabaş Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Giriş TUGS & Kolay Bayraklar Yansı No:2 TUGS, (Türkiye Uluslararası Gemi Sicili,

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞMELERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞMELERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK DÜZENLENEMEYECEK SÖZLEŞMELER Gayrimenkul Satış Sözleşmeleri Türkiye de yerleşik kişiler; kendi aralarında akdedecekleri, konusu serbest bölgeler dahil yurt içinde

Detaylı

DENİZ TİCARETİ İSTATİSTİKLERİNİ DÜZENLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

DENİZ TİCARETİ İSTATİSTİKLERİNİ DÜZENLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar 1 Mart 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28574 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DENİZ TİCARETİ İSTATİSTİKLERİNİ DÜZENLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak,

Detaylı

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları SUNUM BAŞLIKLARI (i) Türkiye ve dünyada sigortacılık sektörü Sigorta aracıları Sigorta acenteleri Sigorta ve reasürans brokerleri SUNUM BAŞLIKLARI (ii) Türkiye de sigorta

Detaylı

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM Ticaret gemilerinin verimli bir biçimde işletilmesi ile limanların yönetimi alanında çalışan kişidir. A- GÖREVLER Deniz ulaştırma işletme mühendisi uzak yol vardiya zabiti veya uzak yol vardiya mühendisi

Detaylı

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: /34) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Hk.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: /34) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Hk. Tarih : 09.10.2018 No : 2018/ 53 Konu : Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: 2008-32/34) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Hk. 06.10.2018 tarih ve 30557

Detaylı

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE DIŞ TİCARET VE NAKLİYE Dünya ticaretindeki mal akışları bir operasyon olarak düşünüldüğünde, bu operasyonların dayandığı temel direk nakliyedir. Ticarete konu olacak ürün, olası müşterisi için üretim noktasından

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

DÖVİZ CİNSİNDEN VE DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞMELER

DÖVİZ CİNSİNDEN VE DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞMELER DÖVİZ CİNSİNDEN VE DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞMELER ÖZET; Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ de değişiklik yapılmasını içeren tebliği, 06.10.2018 tarih

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI) ADI SOYADI BÖLÜMÜ OKUL NUMARASI STAJ DEFTERİ BELGE NUMARASI

Detaylı

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi BILGILENDIRME NOTU KONU>> 04.06.2018 tarih ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (22.06.2018 Tarih ve 30456 Sayılı R.G. de yayımlanan) ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik

Detaylı

YENİ UFUKLARIN FUARI

YENİ UFUKLARIN FUARI YENİ UFUKLARIN FUARI GEMİ İNŞA VE YAN SANAYİ GEMİ BAKIM VE ONARIM GEMİ EKİPMAN VE TEKNOLOJİLERİ LOJİSTİK VE TEKNOLOJİLERİ LİMAN LETMECİLİĞİ VE TEKNOLOJİLERİ MEGA YAT EKİPMAN VE TEKNOLOJİLERİ GEMİ GERİ

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

TEKNOKOM Araç Kiralama Takip Sistemi SİSTEMİN YAPISI

TEKNOKOM Araç Kiralama Takip Sistemi SİSTEMİN YAPISI TEKNOKOM Araç Kiralama Takip Sistemi SİSTEMİN YAPISI Araç kiralama takip sistemi, aşağıda listelenen modüllerden bir araya gelmek üzere, web tabanlı uygulama olarak programlanmıştır. Web tabanlı uygulamalar,

Detaylı

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi : KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon Performans Sunum Raporu 13.05.2016

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy kinci Katılım Serbest Fon

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy kinci Katılım Serbest Fon KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy kinci Katılım Serbest Fon PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi : KT Portföy İkinci Katılım Serbest Fon Performans Sunum Raporu 25.03.2016 YATIRIM YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER

Detaylı

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MENKUL KIYMET YATIRIMLARI KISA ÖZET

Detaylı

DUYURU 429. Konu: Döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yasağına ilişkin düzenlemelerde değişiklik hk.

DUYURU 429. Konu: Döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yasağına ilişkin düzenlemelerde değişiklik hk. DUYURU 429 İstanbul, 16.11.2018 Konu: Döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yasağına ilişkin düzenlemelerde değişiklik hk. 16.11.2018 Tarih ve 30597 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Parası

Detaylı

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Katılım Serbest Fon

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Katılım Serbest Fon KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Katılım Serbest Fon PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi : KT Portföy Birinci Katılım Serbest Fon Performans Sunum Raporu 16.03.2016 YATIRIM YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER

Detaylı

Türk Hava Yolları Değerlendirme Analizi

Türk Hava Yolları Değerlendirme Analizi www.alanyatirim.com.tr Türk Hava Yolları Değerlendirme Analizi 25 Temmuz 2018 ÖZET BİLGİLER 1933 yılında kurulan Türk Hava Yolları nın ana faaliyet konusu yurt içi ve yurt dışında yolcu ve kargo hava taşımacılığı

Detaylı

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Kat!l!m Fonu

KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Kat!l!m Fonu KT Portföy Yönetimi A.. KT Portföy Birinci Kat!l!m Fonu KT Portföy Birinci Katılım Fonu Performans Sunum Raporu PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi : 10.02.2016 YATIRIM YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER Tarih 31.12.2016

Detaylı

Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları

Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları Pazarlamanın Ana Hizmetleri Pazarlama Karması Pazarlama Kanalları

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI Bankalar Merkez Bankaları Ticaret Bankaları Yatırım Bankaları Kalkınma Bankaları Katılım Bankaları Eximbank BDDK Uluslararası Bankacılık BANKALAR Finansal Aracılık

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 Fiyat Analiz Raporu PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 İşbu rapor; Sermaye Piyasası Kurulu nun VII-128.1 Pay Tebliği nin 29. Maddesi 2. Fıkrasına istinaden

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Akdeniz-Karadeniz Bölgesi nin alt-bölge taşımacılık dağılımları (1) Batı Akdeniz

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - IV Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Taşımacılığın İşlevsel Kontrolü Bir işletmede, taşımacılıktan sorumlu Lojistik, Tedarik, Pazarlama

Detaylı

Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı

Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı M. Vefa TOROSLU SMMM & Bağımsız Denetçi ROTA Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş. 18.12.2014 Tanım Sabit kıymetler; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

TURMOB [Kurs başlığı]

TURMOB [Kurs başlığı] TURMOB [Kurs başlığı] 09.10.2018/171-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ SÖZLEŞME BEDELLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 13.09.2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85

Detaylı

I. DÖVİZ CİNSİNDEN VE DÖVİZE ENDEKSLİ YAPILMASI YASAKLANAN SÖZLEŞMELER

I. DÖVİZ CİNSİNDEN VE DÖVİZE ENDEKSLİ YAPILMASI YASAKLANAN SÖZLEŞMELER TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR (SÖZLEŞMELERİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK DÜZENLENMESİ KONUSUNDA) TEBLİĞ 16.11.2018

Detaylı

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir.

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir. LEASING Leasing yatırımlara finansman sağlayan alternatif bir finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd ndığı işlemdir. Operasyonel Leasing ise genel olarak %70 finansman riski

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

Kara Yolu. KITA, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve BDT ülkeleriyle karşılık olarak çalışmaktadır.

Kara Yolu. KITA, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve BDT ülkeleriyle karşılık olarak çalışmaktadır. TANITIM Kıta Ulaştırma Hizmetleri A.Ş. 1995 te kurulmuş bir lojistik hizmet firmasıdır. Kıta, verdiği taşıma ve lojistik hizmetlerinde mükemmelliği hedef almış, kalifiye insan kaynağını en etkin şekilde

Detaylı

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Hisse Senetleri Risk Derecesi 4 Getiri Derecesi 4 Vergi %0 Stopaj Global Fırsatları Takip Ederiz Global ekonomi ve

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

KT Portföy Yönetimi A.Ş. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon

KT Portföy Yönetimi A.Ş. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon KT Portföy Yönetimi A.Ş. KT Portföy Küresel Kira Sertifikaları (Döviz) Serbest Fon 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle yatırım performans konusunda kamuya açıklanan bilgilere ilişkin rapor PORTFÖYE BAKIŞ

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Dünya Enerji Görünümü 2013 Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Günümüzde dünyanın enerji görünümü Enerji sektöründeki bazı ezberler bozuluyor. Ülkelerin

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/57 TARİH: 09/10/2018

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/57 TARİH: 09/10/2018 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/57 TARİH: 09/10/2018 KONU Bedeli Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Belirlenen Sözleşmelerin Sınırlandırılması ve Bu Sınırlama Kapsamında İstisna Tutulacak Sözleşmelere

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri Faktoring Faktoring Nedir? Faktoring, garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu tek finansal üründür. Firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurtiçi ve yurtdışı kısa vadeli

Detaylı

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR N. CEREN TÜRKMEN cturkmen@sakarya.edu.tr 1 FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomide fonları talep edenler, fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar

Detaylı

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta:

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta: GEMİ İNŞAATI 2018-2019 Güz Dönemi Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR E-posta: muratozdemir@odu.edu.tr KAPSAM: Gemilerin tanımı ve sınıflandırılması, Gemi geometrisi ve form katsayıları, Endaze,

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ çi LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY - 2014 2014 1 KURULUŞ İŞLEMLERİNDEN ÖNCE YAPILACAK İŞLEMLER 2 LOJİSTİK ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA REHBERİ 3 ŞAHIS FİRMASI KURMA PROSEDÜRÜ VE

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı