Eğitim ve kadın sağlığı, Medya ve kadın sağlığı, çalıģma yaģamı ve kadın sağlığı, kadının sosyal hakları Küresel sağlığı geliģtirmede ebe ve

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğitim ve kadın sağlığı, Medya ve kadın sağlığı, çalıģma yaģamı ve kadın sağlığı, kadının sosyal hakları Küresel sağlığı geliģtirmede ebe ve"

Transkript

1 KÜRESELLEŞME VE KADIN SAĞLIĞINA INA ETKĠLERĠ

2 ĠÇĠNDEKĠLER KüreselleĢme nedir? KüreselleĢmenin toplum üzerine etkileri KüreselleĢme ve sağlık iliģkisi KüreselleĢme ve kadın sağlığı Kadın sağlığının önemi Sağlığı geliģtirmede eğitim ÇalıĢma hayatında güncel verilerle yoksulluğun kadınlaģması

3 Eğitim ve kadın sağlığı, Medya ve kadın sağlığı, çalıģma yaģamı ve kadın sağlığı, kadının sosyal hakları Küresel sağlığı geliģtirmede ebe ve hemģirenin rolü Özetle

4 KüreselleĢme Nedir? KüreselleĢme, en basit anlamda, yerkürenin farklı bölgelerinde yaģayan insan, toplum ve devletler arasındaki iletiģim ve etkileģim derecesinin karģılıklı bağımlılık kavramı çerçevesinde giderek artması olarak tanımlanabilir.

5 KüreselleĢme, yerel-evrensel spektrumunda her iki yöne doğru ilerleyen bir süreci tarif etmekte, statik bir yapıdan ziyade son derece dinamik ve değiģken bir kavrama iģaret etmektedir.

6 ÇağdaĢ küreselleģme, çok aktörlü bir yapı içerisinde geliģmektedir. Bu bağlamda, dört temel aktörden bahsedilebilir: Ulus-devlet, uluslararası kuruluģlar ve devletler-üstü kurumlar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluģları. KüreselleĢme süreci, bu aktörlerin karģılıklı iletiģimi ve etkileģimi sonucunda Ģekillenmektedir.

7 KüreselleĢme Sürecinde Türkiye Türkiye nin küreselleģmeden etkilenmesinin temel bir nedeni, Türkiye nin jeo-stratejik konumundan kaynaklanmaktadır.

8 Türkiye, Batı yla Doğu nun, Kuzey le Güney in buluģtuğu bir noktada, Avrasya nın merkezinde yer almakta olup, küreselleģmenin etkilerine geniģ oranda açık durumdadır.

9 Türkiye nin küreselleģme sürecinden büyük ölçüde etkilenmekte olmasının diğer bir nedeni de coğrafyasında barındırdığı insan topluluğunun özelliğine iliģkindir.

10 KÜRESELLEġMENĠN TOPLUM ÜZERĠNDE ETKĠLERĠ KüreselleĢmenin Olumlu Yanları KüreselleĢmenin yarattığı bazı temel geliģmeleri baģlıklar halinde sıralamak gerekirse aģağıdaki sonuçlara ulaģılmaktadır. - Dünya çapında yüz binlerce çeģitli yeni iģ imkanları yaratılmıģtır.

11 - HaberleĢme ve iletiģim imkanları daha geniģ kitlelere ulaģtırılmıģtır. - Kredi ve yatırımlarda ciddi artıģlar görülmüģtür. - Enerji, haberleģme alt yapıları kurulmuģtur. - Eğitim verilmek suretiyle beģeri kaynaklar etkinleģtirilmiģtir.

12 - ÇalıĢma koģullarında iyileģmeler sağlanmıģtır. - ġirketler için iyi davranıģ kodları belirlenmiģtir. - Hukuka, mülkiyete, insan haklarına saygılı yönetim tarzları yaygınlaģmıģtır. - Sivil toplum kuruluģları ve bunlar arasındaki iliģkiler ve dayanıģma ruhu geliģmiģtir.

13 KüreselleĢmenin Olumsuz Yanları - Büyük ve uluslar arası çalıģan Ģirketler ön plana çıkmıģtır. - Ucuz emeği kullanan, yerel Ģartlardan yararlanan, çevreyi tahrip eden bir sömürü düzeni getirilmiģtir.

14 - Rekabet ; yoksulun sermayesi olan emeği, rekabet faktörü haline getirmiģtir. - Geri kalmıģ veya geliģmekte olan ve özellikle kalifiye olmayan iģ gücü için ücret sınırlamaları getirilerek sosyal dampinglere yol açılmıģtır.

15 - Küresel zenginleģmeye karģılık gelirler belli kesimlerde toplanmıģtır. - Son 10 yılda yoksul sayısı artarak 1.3 milyara ulaģmıģtır. - Ticaret hacmi artarken, ticarete hep batılı zengin ülkeler yön vermiģtir.

16 - Serbest sermaye hareketleri Latin Amerika, Uzak Doğu, Rusya ve en son olarak da ülkemizde krizlere neden olmuģtur. - Adetler, gelenekler, yerel ve ulusal algılamalar erozyona uğratılmıģtır. - Ulus devletin varlığı tehdit ve risklerle karģı karģıya kalmıģtır.

17 -Doğal hayatın dokunulmazlığı zarar görmüģ çevre kirliliği tehlikeli boyutlara ulaģmıģtır. - Geleneksel yapının aģınması toplumsal çöküntülere yol açmıģtır.

18 KÜRESELLEġME VE SAĞLIK ĠLĠġKĠSĠ KüreselleĢme, bir noktada meydana gelen olayların, baģka noktalardaki olayları etkilemesi ve meydana gelen bu olaylardan etkilenerek toplumsal iliģkilerin dünya ölçeğinde yoğunlaģmasıdır.

19 KüreselleĢme ve sağlık arasındaki iliģki oldukça karmaģıktır ve küreselleģmenin sağlıkla iliģkisini gösteren çeģitli modeller geliģtirilmiģtir. Ancak bu modeller bireysel ve toplumsal sağlıkta değiģimlere yol açan çeģitli nedenlerin göstergelerine odaklanmakta yetersiz kalabilmektedir.

20 Örneğin; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küreselleģmenin sağlıkla bağlantısını üçü direkt, ikisi indirekt olmak üzere toplam beģ noktaya odaklayan bir model geliģtirmiģtir. Direkt etkiler; sağlık sistemi, sağlık politikalarının etkileri ile infeksiyon hastalıkları ve sigara pazarı gibi bazı zararlı durumlara maruz kalmayı içermektedir.

21 Ġndirekt etkiler ise; sağlık sektörünün ulusal ekonomi aracılığıyla yönetimi ile beslenme, yaģam koģulları vb. faktörlere bağlı ortaya çıkan toplumsal riskleri içermektedir.

22 Sağlık hizmetleri arasında bölünemeyen ve çok geniģ bir kitleyi ilgilendiren özellikle çevre kirliliği, salgın hastalıklar ve bunlarla mücadele yöntemleri ve etkin aģılama gibi sağlıkla ilgili bazı ihtiyaçlar karlı olmadığı için özel sektör tarafından karģılanmazlar.

23 Kamu sektörü tarafından karģılanan bu hizmetlerin finansmanında kamu kaynakları ve bunlar içinde de özellikle vergiler kullanılmaktadır. Dünyada hızla yayılan küreselleģme dalgasıyla birlikte devletlerin sağlık alanında yaptıkları kamu harcamaları azaltılmak istemektedir.

24 ÖzelleĢtirmeler, sistemin önemli reform alanını oluģturmaktadır. Gerek artan nüfus ve artan sağlık ihtiyaçları ve gerekse artan küresel eğilimler, sağlık hizmetlerinin sunumunda da özelleģtirmeyi hızlandırmaktadır. Özel sağlık kuruluģlarında daha düģük maliyet ve daha fazla kar için çalıģma temel hedeftir.

25 Özel sağlık kurumlarının toplumun temel sağlık gereksinimlerini değil, küresel sağlık piyasasının gereklerini ön plana çıkarmaktadır. Özellikle özel sağlık sektöründe istihdam edilen sağlık çalıģanlarının yarı zamanlı, part time, esnek zamanlı vb. çalıģtırılması, bireylerin çalıģma gücünü bozmakta ve çalıģanlar arasındaki eģit iģe, eģit ücret ilkesini yok ederek yeni bir eģitsizliğe yol açmaktadır.

26 Sağlık hizmetinin toplumun tüm kesimlerine eģit Ģekilde sunulamaması sağlık alanındaki küreselleģmenin olumsuz yönlerinden bir diğeridir. Devletin sağlık hizmetindeki rolünün azalması, koruyucu hizmetlerin sahipsiz kalması, özel sektöre bırakılan tedavi hizmetlerinin bedelinin artması sonucu en çok yoksul kesim, kadınlar ve çocuklar etkilenmekte ve zarar görmektedir.

27 Dünya çapında sağlık hizmetlerinin sunumunun ve finansmanının sağlandığı sağlık politikalarının yayılımı küreselleģmenin bir Ģeklidir. Ulusal sağlık sistemleri bu politikaları inceleyerek kendine adapte etmektedir.

28 Böylece küreselleģmeyle birlikte sağlık alanında alınan kararlarda ilkelerin, etik değerlerin ve standartların paylaģımında artıģ ortaya çıkmaktadır. KüreselleĢmenin getirdiği elektronik iletiģimle birlikte sağlık alanındaki yeni tedavi, teknoloji ve stratejiler hakkındaki bilgiler hızla dünya geneline yayılabilmektedir.

29 Sağlık hizmetlerinde müģteri odaklı bir anlayıģın öne çıkması, özellikle sağlık hizmeti tüketicisi bireylerin davranıģ ve algılamalarını değiģtirmiģtir. Bu değiģimle birlikte sağlık alanında da toplam kalite yönetimi kavramının üzerinde durulmaya baģlanmıģtır.

30 Toplam kalite yönetimiyle birlikte Hasta memnuniyeti Sürecin hizmet yönünün iyileģtirilmesi Verilen sağlık hizmetlerinin nitelik ve nicelik açısından ölçülebilmesi Hasta bakım kalitesi Hasta hakları gibi daha önce çok bilinmeyen ya da üzerinde durulmayan konular öncelik kazanmıģtır.

31 Sonuç olarak, küreselleģmenin sağlık alanındaki etkilerinin olumlu ve olumsuz etkileri kapsayacak Ģekilde her seviyede yeniden ele alınması ve sağlık hizmetlerinin ekonomik ve politik kaygıların baskısından arındırılması, bu konuda daha akılcı çözüm önerilerine ulaģılmasına ve dünya genelindeki tartıģmaların çözümlenmesine yardımcı olacaktır.

32 Bu durum da, sağlık alanında ekonomik ve politik baskıların egemenliğinden arındırılmıģ bir toplam kalite yönetiminin kurulmasını ve standart, eģit ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunumunu beraberinde getirecektir.

33 KÜRESELLEġME VE KADIN SAĞLIĞI KüreselleĢme ile birlikte özellikle kadın ve çocuklar; savaģlar, göçler, iģsizlik ve yoksulluktan çok daha fazla etkilenmektedir, bu nedenle kadın ve çocuk sağlığı hemģirelerine oldukça fazla roller düģmektedir.

34 Sağlık sorunlarındaki bu değiģimlere önlem olarak tüm dünyada ve Türkiye de, kadın sağlığının iyileģtirilmesine ve her yaģtaki kadınların, sağlık ekibi tarafından bakım almalarına yönelik politikalar ve stratejik eylem planları oluģturulmuģtur. Kadın ve çocuk sağlığında meydana gelen değiģimler ve oluģturulan eylem planları, kadın sağlığı hemģireliği eğitiminin ve çalıģma alanlarının daha aktif olacak Ģekilde geliģtirilmesini gerektirmektedir.

35 Küresel ölçekte hızlı değiģim ve dönüģümlerin yaģandığı 21. yüzyılda, kadınların eģit haklar ve imkanlar elde etmek için on dokuzuncu yüzyılda vermeye baģladıkları mücadele yirminci yüzyılın iki büyük savaģından sonra uluslararası düzeyde bir önem ve resmiyet kazanmıģ olsa bile, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar eğitimden sağlığa, istihdamdan karar alma mekanizmalarına hemen her alanda eģitsizliklerle karģı karģıyadır.

36 BirleĢmiĢ Milletler tarafından düzenlenen ve uluslararası toplumu "toplumsal cinsiyet eģitliği, kalkınma ve barıģ" ortak hedefleri etrafında birleģtiren dört Dünya Kadın Konferansı nın birinci önemli sonucu toplumsal cinsiyet eģitsizliği konusunun küresel gündeme oturtulması ise diğeri de söz konusu konferanslarla birçok ülkede resmi mekanizma oluģturulmasının temelinin atılmıģ olmasıdır.

37 Bugün Türkiye Ģu üç kritik kategoride hem iç hem de dıģ dinamiklerin etkisiyle önemli geliģmeler kaydetmiģtir: Bunlardan birincisi toplumda kadın nüfusun güçlenmesinin vazgeçilmez koģulu olarak düģünülen eğitim, sağlık ve istihdamı içermektedir. Ġkincisi, Türkiye ye özgü tarihsel deneyim tarafından önemi açıkça kanıtlanmıģ olan, konuya devletin öncü ve fiili katkısının sağlanmasıdır.

38 Üçüncü kategoride ise kadınla karģı ayrımcılığın toplumsal-kültürel değerlerle meģrulaģtırılmasında ve yeniden üretilmesinde önemli rol oynadığı bilinen töre, gelenek ve özel alan değerlerini dönüģtürmek için etkili olacağı düģünülen uygulamalar bulunmaktadır.

39 KADIN SAĞLIĞININ ÖNEMĠ Kadın sağlığı; aile ve toplumdan kaynaklanan psiko-sosyal faktörler, eğitim, akrabalık iliģkileri, çalıģma hayatı, kadının bireysel sağlık durumu, doğurganlık davranıģı, sağlık hizmetlerinin kalitesi gibi pek çok faktörden etkilenmektedir.

40 Yapılan çalıģmalarda, kadınların sağlık ya da hastalık durumlarının erkeklerden farklı olarak cinsiyet ve eğitim gibi faktörlerden etkilendiği bildirilmektedir. Kadınlar ve erkeklerin üreme ile ilgili hastalık yükleri incelendiğinde, kadınların üreme sağlığı sorunlarını erkeklerden çok daha fazla yaģadıkları ve bu durumun özellikle üreme çağında (15-49 yaģ arası) daha da arttığı görülmektedir.

41 Sağlıksız koģullarda çalıģma ve Ģiddete maruz kalma gibi toplumda kadınların daha yüksek oranda maruz kaldıkları durumların yanı sıra sağlıksız yaģam biçimi de belirli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Kadın sağlığı biyolojik etkenlerin yanında, sosyal ve siyasal süreçlerden etkilenmekte ve toplumsal cinsiyet kavramını da içine alan yeni yaklaģımlar ortaya çıkmaktadır.

42 Kadın sağlığı denildiğinde, her ne kadar bütüncül yaklaģım kabul edilse de özellikle geliģmekte olan ülkelerde geleneksel olarak ilk önce üreme sağlığı ve aile planlaması akla gelmektedir. Kadına verilen bakımı, üreme sistemi iģlevleri ve hastalıkları, gebelik ve doğum konuları ile sınırlandırmak doğru değildir.

43 Kadının tüm yaģam evreleri boyunca sağlığını koruyucu ve geliģtirici önlemlerin alınması gerekmektedir. Çocukluk dönemlerinde kızların erkeklerle eģit statüde eğitim, öğretim, beslenme hizmetlerine ulaģmaları ve yararlanmaları önemlidir.

44 Kadınlar adölesan dönemde erken evlilik, erken dönemde cinsel deneyim, erken ve istenmeyen gebelikler, cinsel istismar, cinsel yolla bulaģan hastalıklar, yasal olmayan ve/veya abortus öyküsü yaģama, abortus öyküsüne bağlı komplikasyonlar gibi tehlikelerle karģı karģıya kalmaktadır.

45 Doğurganlık dönemi kadın sağlığı açısından yüksek riskli bir dönem olarak nitelendirilirken, kadın sağlığı hizmetlerinin intrauterin dönemden itibaren kadının bütün yaģam dönemlerini kapsayacak biçimde verilmesi oldukça önemlidir.

46 AraĢtırma sonucunda elde edilen veriler ıģığında kadın sağlığında farklı yaģam olgularına ve yaģ dönemlerine iliģkin Sağlık Bakanlığınca gerçekleģtirilen çalıģmalara katkı sağlanması beklenmektedir.

47 SAĞLIĞI GELĠġTĠRMEDE EĞĠTĠM Kadın Eğitimi ile ilgili birçok çalıģmada, bir kadını eğitmenin, bir aileyi eğitmek anlamına geldiği ve bir erkeği eğitmeye göre daha önemli olduğu vurgulanmaktadır. Kadın eğitiminin topluma olumlu katkıları bilinmesine rağmen özellikle geliģmekte olan ülkelerde kadın eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiği çok dikkate alınmamaktadır.

48 Bu bağlamda, Türkiye de Kadının Eğitimi Alanındaki EĢitsizlikler adlı bu çalıģmada, kadının eğitim durumunun tespiti yapılmıģ ve kadın eğitiminin önemi anlatılmıģtır. Sonuç olarak da, elde edilen bulgular ıģığında kadınların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi gereği ortaya konulmuģtur.

49 Kadın Sağlığını GeliĢtirmede Medyanın Kullanımı ve Etkisi Kadın sağlığı; Aile ve toplumdan kaynaklanan psiko-sosyal faktörler, Kadının bireysel sağlık durumu, Doğurganlık davranıģı, Sağlık hizmetlerinin kalitesi gibi pek çok faktörden etkilenmektedir.

50 Sağlığı etkileyen faktörler çok ve çeģitli oldukları için, sağlığı geliģtirmeye yönelik stratejiler ve eylemler de çok ve çeģitlidir. O nedenle, sağlığın geliģtirilmesi konusu, yalnızca sağlık sektörünü değil, birçok sektörü ilgilendirir. Bu sektörlerin en önemlilerinden biri de medyadır.

51 Kadınların kitle iletiģim araçlarına ne kadar ulaģabildikleri, ulaģtıklarında tercihlerinin neler olduğu ve bu tercihlerin kadın sağlığını geliģtirmede nasıl etkili kullanılabileceklerinin tartıģıldığı bu çalıģma da kadınların görsel medya dıģındakilere ulaģmakta sıkıntı yaģadıkları görülmüģtür.

52 Özellikle kırsal kesimde bu daha belirgin gözlenmektedir. Medyanın kullanımında ise kadınların yararlı bilgilere ulaģtıklarında bu bilgileri uyguladıkları ve sağlığın geliģtirilmesinde medyanın etkili olacağı sonucuna varılmıģtır.

53 ÇalıĢma yaģamı ve kadın sağlığı Kadılar çalıģma ortamında istihdam, ücretlendirme ve çalıģma statüsü açısından ayrımcılık yaģamaktadır.

54 Ayrıca yaptıkları iģ ve çalıģma ortamlarından kaynaklanan; rol çeģitliliği, taciz, fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlar yaģamaktadırlar. Bu bağlamda çalıģan kadınların sorunlarının tanımlanmasına gereksinim vardır.

55 Kadınların baģlıca sorunları olan Ġstihdam Ücretlendirme ve çalıģma statüsü kapsamındaki sorunlarından rol çeģitliliği ĠĢlerin yapısı Taciz Ayrımcılık ÇalıĢma ortamı riskleri KiĢisel koruyuculara ait problemler Üreme sağlığı ile ilgili sorunları ortaya koymaya yönelik olarak yapılmıģtır.

56 ÇalıĢmanın Kadın Sağlığı Üzerine Etkileri Biyolojik farklılıklar kadınlar için engel olarak görülmektedir. Pek çok iģkolunda kadınlar eğitimsel, fiziksel açıdan iģe uygun olmalarına rağmen erkekler tercih edilmektedir.

57 ÇalıĢmanın kadın sağlığı üzerine pek çok olumsuz etkileri vardır. Bunlar; Rol. ÇeĢitliliği Sözel DavranıĢsal Taciz Ayrımcılık ÇalıĢma Ortamı Riskleri KiĢisel Koruyuculara Ait Problemler Üreme Sağlığı ile Ġlgili Sorunlar olarak sıralanabilir.

58 1.Yoksulluğun Genel Görünümü Yoksulluk son yıllarda farklı kavramlarla tartıģılmaktadır. Bu durum yoksulluğun tanımlanmasındaki zorluklardan kaynaklanmaktadır.

59 DEVAMI Günümüz itibarıyla yoksulluk çalıģmalarında iki tanımlama biçimi karģımıza çıkmaktadır: Ġlki yoksulluğun gelir ve tüketim, ikincisi ise yaģam koģulları (sağlık, beslenme, eğitim, boģ zaman, vb) üzerinden tanımlanmasını içermektedir. Gelir üzerinden yapılan tanımlama mutlak ve göreli yoksulluk olarak kavramsallaģtırılmaktadır.

60 2. Kadın Yoksulluğunun Ayırt Edici Özellikleri Kadınlar yoksulluğu farklı biçimlerde, farklı zamanlarda ve farklı mekânlarda yaģarlar. Genel olarak toplumda, kadın ile erkek ve kadınlar arasında var olan yapısal eģitsizlikler kadının yoksulluğu deneyimleme biçimlerini ve göreli yoksulluğu farklılaģtırmaktadır

61 DEVAM Yoksulluk elbette sadece kadınları ilgilendiren bir sorun değildir. Yoksulluğun zamana ve mekana bağlı olarak göçmen olmakla, belli etnik gruplara-azınlıklara ya da belli bir sosyal sınıfa mensup olmakla da iliģkisi olabilir. Ancak bütün bu grupların içinde yoksulluk süreci kadın ve erkekleri farklı biçimlerde etkilemektedir.

62 DEVAMI 1995 te 4. Dünya Kadın Konferansı Eylem Planında yoksulluğun kadınlaģması ifadesi yer almıģtır. Kadın yoksulluğunu anlamak için genel yoksulluğa göre belirleyici özelliklerini ortaya koymak gerekir. Buvinic e göre kadın yoksulluğunun 2 belirleyici özelliği bulunmaktadır: iģgücü piyasasındaki konumu ve eğitim imkanlarından yararlanma durumu.

63 DEVAM Enformel sektörde yoğun olarak kadınlar çalıģmaktadırlar. Eğitim olanaklarından yeterince yararlanamamaları nedeniyle kadınların mesleki becerilerinin eksik olması, kadınların aile içindeki konumu iģ gücü piyasasının uysal bireyleri olmaları, örgütlenme kapasitelerindeki eksiklikler, uzun çalıģma saatlerine, sigortasız çalıģmaya ses çıkarmamaları bunun nedenleri arasındadır.

64 DEVAM Eğitim imkanlarından yararlanamamak yoksulluğu kalıcılaģtırmaktadır. Yoksul ailelerde eğitim için öncelik erkek çocuklarına verilmektedir. Özellikle kırsal kesimdeki ailelerde erkek çocuğu yaģlılıkta dayanılacak bir güç olarak görülürken kız çocukları gelecek için iyi birer yatırım olmadıklarından ikincil bir konuma itilmektedir.

65 3.Kadın Yoksulluğuyla Mücadeleye Teorik YaklaĢımlar Kadın yoksulluğuyla mücadeleye iliģkin geliģtirilen farklı teorik yaklaģımlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki ekonomik büyümenin yoksulluğu azaltacağıdır. Ġkinci görüģ cinsiyet eģitliği anlayıģının ekonomik kalkınmayla iliģkilendirilmesi ve hane içi geçim stratejilerinin bir kaynak olarak dikkate alınmasıdır.

66 Endekse baktığımızda eģitsizliklerin hangi alanlarda yoğunlaģtığını görmek mümkün olmakta ancak bu eģitsizliklerin yoksulluğu yaratma biçimleri yoksullukla iliģkisi örtük kalmaktadır. Örtük kalan bir bakım da kadının erkeğe bağımlı olma durumudur; kadınların erkek üzerinden yaģamlarını kurmaları, gelir elde etmeseler bile haneye gelen gelirden yararlanmaları gelire bakarak çıkarsamalar yapmamızı güçleģtirmektedir.

67 DEVAM Yoksulluk üzerine yapılan çalıģmalar çoğunlukla göstergeler oluģturularak durumun tespit edilmesi, istatistiksel verilerin toplanması, yoksulluk içinde yaģayan nüfusun tespit edilmesi vb niceliksel yöntemleri içermektedir. Ġstatistiklerde hane ve hane halkı geliri baz alınmaktadır.

68 DEVAM Oysa kadın yoksulluğunu anlamak için hanenin içine girmek, hane içindeki iliģkilere(güç iliģkilerine) bakmak gerekmektedir. Kadınların yoksulluğu deneyimlemelerindeki farklılıklar kaynağını hane içindeki konumlarından almaktadır.

69 DEVAM Bu noktada sorulması gereken temel sorular Ģunlardır: Aile içindeki bireyler hane gelirini ve kaynaklarını eģit bir biçimde mi paylaģırlar? Hane geliri üzerindeki kontrol, denetim ve yönetim eģit bir biçimde mi gerçekleģir?

70 Hane gelirinin artması ya da azalması gelirin kontrolünü ve yönetimini nasıl etkiler ya da her gelir düzeyinde erkek mi hane gelirini yönetir? Hane içinde emeğin yeniden üretimi için gerekli olan iģler eģit bir biçimde mi yapılır?

71 Kadın yoksulluğunu anlamak için Üretken kaynaklara ulaģmaya Hane geliri ve harcamaları üzerindeki kontrole Tüketimde cinsler arası yaģanan farklılaģmaya (beslenme önceliğinin erkeğe ve erkek çocuklarına verilmesi), Kaynakların kullanımına vb biri dizi faktöre bakmak gerekir.

72 DEVAM Bu noktada Ģunu belirtmekte yarar var: Ailenin geliri artıkça erkeğin geliri daha fazla kontrol ettiği, yönettiği ancak gelirin azalması durumunda bu kontrolün ve yönetimin, özellikle temel ihtiyaçları karģılama yönündeki sorumluluğun kadına devredildiği görülmektedir. Özcesi zenginlik erkeğin, yoksulluk kadının idaresine bırakılmaktadır.

73 4. Ġstihdam ve Yoksulluk Kadınların iģgücüne katılımının düģük olduğu ve bunun da kadın yoksulluğunu artırdığı en fazla dile getirilen argümanlardandır. Yapılan çalıģmalar, yoksul kategorisinin dıģında yer almak için öngörülen gelir ile çalıģma sonucunda elde edilen gelirin karģılaģtırmasının kimi durumlarda çalıģmanın kendisinin yoksul kategorisinden çıkmak için yeterli olmadığını göstermektedir.

74 ÇalıĢan yoksullar olarak kavramsallaģtırılan bu durum hem iģlerin düzensiz olması hem de düzenli olsa bile ücretlerin düģüklüğü nedeniyle çalıģanların da kalıcı yoksulluk içinde kaldığını göstermektedir.

75 DEVAM 2004 yılında 550 milyon çalıģan günlük 1 doların altında yaģamını sürdürmekteydi ve bu çalıģanların %60 ını kadınlar oluģturmaktaydı (ILO 2004).

76 5. Türkiye de Kadın Yoksulluğu Son dönemlerde yoksullukla birlikte kullanılan alt sınıf, dıģlanma, marjinalleģme çalıģan yoksullar vb. kavramlar farklılaģan yoksulluğu betimleme sürecinin yansılarıdır.

77 Pek çok araģtırmacı tarafından yapılan hane-kadın görüģmeleri-yoksulluk çalıģmaları Türkiye de kadınların yoksulluğu nasıl yaģadıklarını anlatmaktadır. Bu anlatıların ortak özellikleri: Ev içi yükün artması Çocuk bakımının beslenme giydirme kadını hapsetmesi Gelir elde etmek için yoğun bir çaba sarf edilmesi Eve kapanma dıģarıyla bağlantıyı kesme biçiminde özetlenebilir.

78 Türkiye de kadın istihdamının genel özellikleri: Kadınların iģgücüne katılımı düģük düzeyde gerçekleģmekte Göçle Ģehre gelen kadınlar istihdam dıģında kalmakta Eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadıkları için genel ücret düzeyinin düģük olduğu sektörlerde istihdam edilmekte

79 Kırda istihdam edilen kadınlar büyük ölçüde ücretsiz aile iģçisi olarak Kentte kayıt dıģı sektörde asgari ücretin altında ve Evde düzensiz-sigortasız fason iģlerde çalıģmaktadır.

80 DEVAMI 2007 yılında; * Türkiye de kadınların iģgücüne katılım oranı %24,8, * Kadın istihdam oranı ise %22,2 dir. * Avrupa Birliği ülkeleriyle karģılaģtırıldığında bu oranın son derece düģük olduğu görülmektedir.

81 DEVAMI 2008 yılında * Kadınların %34,4 ü ücretsiz aile iģçisi olarak çalıģmaktadır. * Ancak ücretsiz aile iģçiliği kent ile kır arasında büyük farklılıklar barındırmaktadır. * Tarımda çalıģan kadınların %75 i ücretsiz aile iģçisi iken, kentte istihdama katılanların sadece %0,05 i ücretsiz aile iģçisidir.

82 DEVAMI 2000 yılında kayıt dıģı istihdam kırsal kesimlerde yüzde 73,8 (kadınlarda yüzde 91,4; erkeklerde yüzde 64), Kentsel yerlerde yüzde 28,8 (kadınlarda yüzde 30; erkeklerde yüzde 28,5) iken, 2007 yılında kayıt dıģı istihdam kırsalda yüzde 66,6 (kadınlarda yüzde 89,1; erkeklerde yüzde 55,3) kentsel yerlerde yüzde 33,4 (kadınlarda yüzde 36,6; erkeklerde yüzde 32,5) dür (KSGM, 2009).

83 DEVAMI 2008 Aralık verilerine göre ise, toplam kadın istihdamının yüzde 58 i kayıt dıģı çalıģmaktadır. Erkeklerde bu oran yüzde 38'dir (KEĠG, 2009).

84 6.Yoksullukla Mücadelede Kadın (GeliĢtirilebilecek Politikalar) Yoksul ailelerde çocuk bakımı, beslenmesi, çocukların giydirilmesi, yaģlı bakımı, elde edilen az gelirle temel ihtiyaçların karģılanması ve aileyi rahatlatacak sosyal yardımlara eriģim çabaları çoğunlukla kadınlar tarafından yerine getirilmektedir. Sosyal yardımlara kadınlar erkeklere göre daha fazla baģvurmaktadırlar (Bora, 2002; Buğra ve Keyder, Tarihsiz).

85 DEVAMI Kadınlar yoksulluk nedeniyle ev iģlerinin çok ağırlaģması, aileyi besleyememek nedeniyle ezilirken erkekler evi geçindiremedikleri için ezilmektedirler (Bora, 2002). Sosyal yardımlaģma ve dayanıģma vakfı yetkilileri yardımların geçici olması, insanları tembelliğe alıģtırmaması, balık tutmanın öğretilmesi vb argümanlarla yardımlara yükledikleri anlamı açığa vurmaktadırlar.

86 DEVAM Sosyal yardımların önemli bir ayağını eğitim yardımları oluģturmaktadır. Kadın yoksulluğunu ağırlaģtıran noktalardan biri çocuğu kadının sorumluluğunda olması, beslenmesinden, okula gönderilmesinden, giydirilmesinden kadınların sorumlu olmasıdır. Yoksul kadınlarla yapılan görüģmeler çocuğun beslenmesinin, okula gönderilmesinin kadın üzerinde yarattığı yükü çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır.

87 DEVAMI Çocukların eğitim olanağından yaralanması için sadece kitapların değil tüm okul masraflarının ücretsiz olarak karģılanması, beslenmelerinin sağlanması için öğle yemeğinin ücretsiz olarak verilmesi gerçekleģtirilmelidir. Böylelikle evde doğru dürüst beslenmeyen çocukların bu sorunları bir nebze çözülmüģ olacaktır.

88 KÜRESEL SAĞLIĞI GELĠġTĠRMEDE EBE VE HEMġĠRENĠN ROLÜ Yirminci yüzyılın sonlarına doğru dünya politik, teknolojik, ekonomik, sosyal alanda ve sağlık alanında karmaģık bir sürece girdi. Sıklıkla küreselleģme olarak tanımlanan bu süreçte sağlıkla ilgili küresel yayılımı içeren birçok sorun yaģandı ve halen yaģanmaktadır.

89 Bu durum, özellikle sağlık bakımı sunan gruplar içinde büyük bir grubu oluģturan hemģire ve ebelerin küreselleģmenin getirdiği sağlık sorunlarının farkında olarak çözüm üretmelerini ve sağlığa küresel bir bakıģ kazanmalarını zorunlu kılmaktadır. HemĢire ve ebelerin bu niteliği kazanmaları,küresel sağlıkta mücadele edilmesi gereken kritik öğelerin hemģirelik ve ebelik eğitimi ile bütünleģmesini kaçınılmaz kılmaktadır.

90 DEVAMI Sağlığı geliģtirme; sağlık eğitimini de içine alacak Ģekilde, risk altındaki bireylerin ya da grupların kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerinin artırılmasını olanaklı hale getirme sürecidir. Bu aynı zamanda örgütsel, çevresel ve ekonomik destekleri içerir.

91 DEVAMI Sağlık hizmetlerinde, kaynakları kullanmada yeni düzenlemeleri ve sağlığı koruma uygulamalarını ve çevrenin düzenlenmesini hedefler. Sağlığı geliģtirme, spesifik hastalıklardaki risk faktörlerine odaklanmaktan ziyade, doğrudan toplumun günlük yaģamına ve sağlığın belirleyicileri üzerinde etkili olan eylemlere yönelir.

92 DEVAMI Sağlığı geliģtirme kapsamında istenen hedeflere ulaģılması belirlenen müdahale alanlarında özel stratejilerin uygulanmasıyla elde edilmektedir.

93 Bu stratejiler ; Kısa dönemde Sağlıkla ilgili risk faktörlerinin azalmasına Orta dönemde Özellikle koruyucu sağlık hizmetlerine olan talebin artması Olumlu sağlık davranıģlarının geliģtirilmesi YaĢam biçimlerinin düzenlenmesi Bireylerin kendi sağlıklarına sahip çıkma konusunda kendilerine olan güvenin artması ve Sağlıklı çevre değiģikliklerine neden olur.

94 Uzun dönemde ise Hastalıkların azalması YaĢamın uzaması YaĢam kalitesinin artması ve Sonuçta daha sağlıklı bir toplum u hedefler.

95 Herkes İçin Sağlık 2000 dokümanında, bunlarla uyumlu bir Ģekilde; HĠS hedeflerine ulaģmak için; Toplum odaklı olmak Sağlığın sosyal ve çevresel belirleyicilerine odaklanmak ĠletiĢim Eğitim Yasal düzenleme ve toplumu geliģtirmeyi kapsayan Tamamlayıcı farklı yöntemlerin kullanılması Toplum katılımı ve birinci basamakta sağlık personelinin anahtar rolü üzerinde durulmuģtur.

96 DEVAMI DSÖ, 21. yüzyılda sağlığı geliģtirme konusunda 5 temel önceliğin olduğunu belirtilmiģtir. Bunlar: 1. Sağlık için sosyal sorumluluğun geliģtirilmesi 2. Sağlığın geliģmesi için yatırımların artırılması 3. Sağlık için sektörler arası iģbirliğinin sağlanması ve artırılması

97 4. Toplumun kapasitesinin artırılması ve bireylerin güçlendirilmesi 5. Sağlığı geliģtirme için altyapının sağlanmasıdır.

98 DSÖ, Sağlıklı ġehirler, Sağlıklı Köyler, Belediyeler ve Sağlıklı Adalar, Sağlığı GeliĢtiren Okullar, Sağlığı GeliĢtiren Hastaneler, Sağlığı GeliĢtiren ĠĢyerleri gibi projeleri yanında, alkol, tütün, hareketli yaģam ve sağlıklı yaģlanma konularında sağlığı geliģtirme ile ilgili farklı ülkelerin katıldığı birçok program ve projeyi uygulamaya koymuģtur.

99 DEVAMI Sonuç olarak bu konuda belirtilmesi gerekenler Ģunlardır: yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayıģı değil, fiziksel, sosyal sağlık, kiģilerin sosyal ve ekonomik açıdan üretken bir yaģam sürebilmesi için gerekli ve ruhsal yönden tam bir iyilik hali olan olan bir durum ve bu nedenle de bir haktır.

100 DEVAMI Sağlığı sadece bireysel bir sorumluluk alanı olarak görmek, sağlığın sosyal ve çevresel belirleyicilerini görmezden gelmek, insanları sadece kendi sağlıkları için sorumluluk almaları konusunda ikna etmek etik bir yaklaģım değildir. Sağlığın geliģtirilmesi konusunda ilerleme, ancak sağlıkta eşitsizlikleri gidermekle sağlanabilir.

101 SONUÇ VE ÖNERĠLER Dünyada yaģam süresinin uzaması giderek yaģlanan nüfusun çoğalması, ortaya çıkan hastalıklar gibi pek çok durum hemģirelerin görevleri, rolleri ve sorumluluklarında, bakım vermek durumunda oldukları gruplar ve çalıģma alanlarında değiģiklikleri gerektirmektedir.

102 Toplumlarda değiģen bakım gereksinimlerine yanıt vermek üzere hemģirelerin gerontoloji, evde bakım, okul sağlığı, iģ sağlığı hemģireliği, adli hemģirelik, alternatif terapiler, genom, kök hücre gibi özel dallarda eğitim almaları ve bu rollere hazırlanmaları için mevcut programların gözden geçirilmesi ve geliģtirilmesi gerekli görünmektedir

103 DEVAMI Bu açıdan baktığımızda ülkemiz koģullarında Kadın sağlığı hemģireliği kapsamında ürojinekoloji, infertilite, perinatoloji, jinekoloji ve jinekolojik onkoloji, cinsel sağlık, menopoz gibi özel alanlarda çalıģacak hemģireler için eğitim ihtiyacı gündeme gelmektedir.

104 Bu nedenle diğer alanlarda olduğu gibi kadın sağlığı hemģireliğinde de lisansüstü eğitimin daha yaygın hale getirilmesi, uzman hemģirelerin rol ve sorumluluklarının Kadın Sağlığı Hemşirelerinin Rol Yetki ve Sorumluluklarının Uluslararası Düzeyde İrdelenmesi geliģtirilmesi ve bunların yasal düzenleme kapsamında desteklenmesi gerekmektedir.

105 Özellikle lisansüstü eğitimle özel alanlarda daha yetkin hale gelen hemģirelerin bilgi ve deneyimlerini uygulamaya aktarabilmeleri, bakımın da kalitesini yükseltecektir.

106 Hazırlayanlar Merve SĠNAN B > Küreselleşme Nedir? > Toplum Üzerindeki Etkileri Gülseren DĠNLER B >Küreselleşme ve Sağlık Ġlişkisi >Küreselleşme ve Kadın Sağlığı Kübra YUCAK B >Sağlığı Geliştirmede Eğitim Seda KARA B > Sağlığı Geliştirmede Ebe ve Hemşirenin Rolleri

107 KAYNAK SAĞLIĞIN KORUNMASI VE GELĠġTĠRĠLMESĠNE YÖNELĠK EVRENSEL SAĞLIK BĠLDĠRGELERĠNE TOPLU BĠR BAKIġ CoĢkun Can Aktan & A. Kadir IĢık 16.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi 2013 ANTALYA Sağliği GeliĢtirmede Tarihsel Süreç Ve Kavramsal Çerçeve Prof. Dr. ġevkat Bahar-ÖzvarıĢ

108 HALK SAĞLIĞI ĠLE ĠLGĠLĠ GÜNCEL SORUNLAR VE YAKLAġIMLAR Yayına Hazırlayan Doç. Dr. Dilek ASLAN Ankara Tabip Odası MART 2009 F.N. Hem. Derg (2013) Cilt 21 - Sayı 1: Kadın Sağlığı HemĢirelerinin Rol Yetki ve Sorumluluklarının Uluslararası Düzeyde Ġrdelenmesi Ġlkay GÜNGÖR*, Gülay RATHFĠSCH*, Nezihe Kızılkaya BEJĠ**

109 Cilt:7 Sayı:1 Yıl:2010 Küresel sağlığı geliģtirmede hemģirelik eğitimi1 Hülya Kaya* AKIN, AyĢe, Sarp ÜNER Kadının Statüsü ve Sağlığı ile Ġlgili Gerçekler, T.C. BaĢbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara, 2008.

110 YILDIZ Hicran, TURAN Mustafa KüreselleĢme ve Sağlık (Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi) ARSLAN ÖZKAN Hediye, ÖZBEK ġefika, BURSA AyĢegül, KüreselleĢen Sağlık ve Kadın Sağlığı HemĢireliği ÇUBUKCU Nimet, Türkiyede Kadın Hakları

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ 1. Sosyal yardımlar hak temelli ve önceden belirlenen objektif kriterlere dayalı olarak sunulacaktır. 1.1 Sosyal Yardımların hak temelli yapılmasına yönelik, Avrupa Birliği ve geliģmiģ OECD ülkelerindeki

Detaylı

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETĠN ĠLK ÜNĠTESĠ SĠZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERĠLMĠġTĠR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNĠTELERĠ ĠÇĠNDEKĠLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBĠLĠRSĠNĠZ. ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM

Detaylı

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY GİRİŞ ÇalıĢmak yaģamın bir parçasıdır. YaĢamak nasıl bir insan hakkı

Detaylı

SAĞLIKTA DÖNÜġÜMÜN TIP EĞĠTĠMĠNE ETKĠSĠ

SAĞLIKTA DÖNÜġÜMÜN TIP EĞĠTĠMĠNE ETKĠSĠ SAĞLIKTA DÖNÜġÜMÜN TIP EĞĠTĠMĠNE ETKĠSĠ Sağlıkta yapılan dönüģümü değerlendirirken sadece sağlık alanının kendi dinamikleriyle değil aynı zamanda toplumsal süreçler, ideolojik konumlandırılmalar, sınıflararası

Detaylı

NEDEN KADIN SAĞLIĞI ve SORUNLARI?? KADIN SAĞLIĞI VE SORUNLARI: TÜRKĠYE DE KADINLARIN DURUMUNA GENEL BAKIġ. Tıp Bilimi;

NEDEN KADIN SAĞLIĞI ve SORUNLARI?? KADIN SAĞLIĞI VE SORUNLARI: TÜRKĠYE DE KADINLARIN DURUMUNA GENEL BAKIġ. Tıp Bilimi; KADIN SAĞLIĞI VE SORUNLARI: TÜRKĠYE DE KADINLARIN DURUMUNA GENEL BAKIġ Tıp Bilimi; Hastalığın ortadan kaldırılması Hastaların tedavi edilmesi Doç.Dr.Züleyha ALPER Aile Hekimliği ABD Hastalığa yüklenen

Detaylı

Kadınların Eğitim Düzeyi Arttıkça, İşgücüne Katılım İmkanları da Artmaktadır

Kadınların Eğitim Düzeyi Arttıkça, İşgücüne Katılım İmkanları da Artmaktadır Kadınların Eğitim Düzeyi Arttıkça, İşgücüne Katılım İmkanları da Artmaktadır Nimet ÇUBUKÇU Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Toprak İşveren: Ülkemizde, kadının çalıģma yaģamındaki sorununu değerlendirir

Detaylı

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ Doç. Dr. Yücel GELĠġLĠ G.Ü.MEF. EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Öğretimde Liderlik 1 Liderlik kavramı Liderlik kavramı yöneticiyle eģ tutulan kavram olmakla beraber aralarında ciddi fark

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU DENETİM GÖZETİM SORUMLUSU Ġdris YEKELER (1078) İÇ DENETÇİLER YaĢar ÖKTEM (1056) Sedat ERGENÇ (1028)

Detaylı

ĠZMĠR KENT KONSEYĠ GENÇLĠK MECLĠSĠ BĠLĠġĠM ÇALIġMA GRUBU ETKĠNLĠK VE EĞĠTĠMLERĠ. Simge SavaĢan & Baran Güntan

ĠZMĠR KENT KONSEYĠ GENÇLĠK MECLĠSĠ BĠLĠġĠM ÇALIġMA GRUBU ETKĠNLĠK VE EĞĠTĠMLERĠ. Simge SavaĢan & Baran Güntan ĠZMĠR KENT KONSEYĠ GENÇLĠK MECLĠSĠ BĠLĠġĠM ÇALIġMA GRUBU ETKĠNLĠK VE EĞĠTĠMLERĠ Simge SavaĢan & Baran Güntan AJANDA Kent Konseyi Nedir? Gençlik Meclisi Nedir? Ġzmir Gençlik Meclisi BiliĢim ÇalıĢma Grubu

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenim de MTÖ Öğretmen Sendikalarının Rolü. ETUI-ETUCE Semineri Vilnius Litvanya Mart 2011

Yaşam Boyu Öğrenim de MTÖ Öğretmen Sendikalarının Rolü. ETUI-ETUCE Semineri Vilnius Litvanya Mart 2011 Yaşam Boyu Öğrenim de MTÖ Öğretmen Sendikalarının Rolü ETUI-ETUCE Semineri Vilnius Litvanya 29-31 Mart 2011 Sendikamızı temsilen yönetim kurulu üyelerimiz Fikret Civisilli ve Deniz Özalp ETUCE konferansına

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com Türkiye de PDR Eğitimi ve İstihdamında Yeni Eğilimler Prof. Dr. Binnur YEŞİLYAPRAK Türk PDR-DER Başkanı 16 Kasım 2007 Adana Türkiye de Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Başlangıcından günümüze

Detaylı

KIRSAL ALANDA. KADIN GĠRĠġĠMCĠLĠĞĠNĠN ARKA YÜZÜ

KIRSAL ALANDA. KADIN GĠRĠġĠMCĠLĠĞĠNĠN ARKA YÜZÜ KIRSAL ALANDA KADIN GĠRĠġĠMCĠLĠĞĠNĠN ARKA YÜZÜ Prof.Dr. Bülent GÜLÇUBUK (Ankara Üniversitesi AKÇAM) Atılım Üniversitesi, 3.Kasım.2010 NEDEN KIRSAL ALAN? NEDEN KIRSALDA KADIN GĠRĠġĠMCĠLĠĞĠ? Kırsalda kadın;

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010

SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 S A Ğ L I K L I K E N T L E R B Ġ R L Ġ Ğ Ġ B A ġ K A N L I Ğ I SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 ÖDÜLÜN AMACI Bugün Avrupa da ve dünyada birçok

Detaylı

MESLEKİ EMEKLİLİK PROGRAMLARININ TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ

MESLEKİ EMEKLİLİK PROGRAMLARININ TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ MESLEKİ EMEKLİLİK PROGRAMLARININ TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ ġenay GÖKBAYRAK Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi senay.gokbayrak@politics.ankara.edu.tr Refah Devletinin Krizi ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

Örgütler bu karmaģada artık daha esnek bir hiyerarģiye sahiptir.

Örgütler bu karmaģada artık daha esnek bir hiyerarģiye sahiptir. Durumsallık YaklaĢımı (KoĢulbağımlılık Kuramı) Durumsallık (KoĢulbağımlılık) Kuramının DoğuĢu KoĢul bağımlılık bir Ģeyin diğerine bağımlı olmasıdır. Eğer örgütün etkili olması isteniyorsa, örgütün yapısı

Detaylı

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi (KADES) Kadın Emeği Konferansı Kadın istihdamı 3 Mayıs 2011 Ankara

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi (KADES) Kadın Emeği Konferansı Kadın istihdamı 3 Mayıs 2011 Ankara Kadın Emeği Konferansı Kadın istihdamı 3 Mayıs 2011 Ankara TEPAV Binası, 3.Kat Konferans Salonu (TEPAV Binası, TOBB Üniversitesi Kampüsü,Söğütözü Cad.No:43 Söğütözü/ANKARA) Kadın Emeği Konferansı Kavramsal

Detaylı

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları Lisans düzeyindeki bir iletiģim programının değerlendirilmesi için baģvuruda bulunan yükseköğretim kurumu, söz konusu programının bu belgede yer alan ĠLETĠġĠM

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR İlknur M. Gönenç Erkek diģi sorulmaz, muhabbetin dilinde, Hak kın yarattığı her Ģey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, Noksanlıkla eksiklik, senin

Detaylı

KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR

KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR Suyun insan hayatındaki önemi herkesçe bilinen bir konudur. Ġnsan yaģamı açısından oksijenden

Detaylı

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ Türk Akreditasyon Kurumu Personel Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon Uzmanı 1 Ülkemizde ve dünyada tüm bireylerin iģgücüne katılması ve iģgücü piyasalarında istihdam edilebilmeleri için; bilgiye dayalı

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5746 Kabul Tarihi : 28/2/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 12/3/2008 Sayı : 26814 Yayımlandığı Düstur : Tertip :

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU 2012 ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye

Detaylı

T.C. Sağlıklı Kentler Birliği. 2008 Faaliyet Raporu

T.C. Sağlıklı Kentler Birliği. 2008 Faaliyet Raporu T.C. Sağlıklı Kentler Birliği 2008 Faaliyet Raporu SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ FAALİYETLERİ MECLĠS TOPLANTILARI EĞĠTĠM ÇALIġMALARI KONFERANSLAR DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA SAĞLIKLI ġehġrler ULUSAL AĞLARI ÇALIġMALARI

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat EKONOMĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat EKONOMĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ Erdem ALPTEKĠN Türk finans sistemi incelendiğinde en büyük payı bankaların, daha sonra ise sırasıyla menkul kıymet yatırım fonları, sigorta

Detaylı

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011 9. GENEL SONUÇLAR... 1 9.1. GĠRĠġ... 1 9.2. DEĞERLENDĠRME... 1 9.2.1. Ġlin Genel Ġçeriği... 1 9.2.2. Proje Bölgesinin Kapasiteleri... 1 9.2.3. Köylülerin ve Üreticilerin Kapasiteleri... 2 9.2.4. Kurumsal

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014)

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) 1.Kadınların işgücüne katılım oranı ve istihdamı artırılacaktır. TEDBĠR SORUMLU KURUM/ ĠġBĠRLĠĞĠ YAPILACAK KURUM/ SÜRE AÇIKLAMA 1.1 Kadınlar üzerindeki bakım yükümlülüklerini azaltmaya yönelik tedbirler

Detaylı

Günümüz Hemşireliğindeki Gelişmelere İstanbul'un Katkısı Duygu AK ÖZCAN

Günümüz Hemşireliğindeki Gelişmelere İstanbul'un Katkısı Duygu AK ÖZCAN Günümüz Hemşireliğindeki Gelişmelere İstanbul'un Katkısı Duygu AK ÖZCAN ĠSTANBUL, Kırım SavaĢı sırasında F.Nightingale in Üsküdar Selimiye KıĢlasında verdiği hizmetlerle, hemģirelik mesleğinin doğuģuna

Detaylı

KENTSEL POLİTİKALAR II. Bölüm

KENTSEL POLİTİKALAR II. Bölüm MSGSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 703 KENTSEL POLİTİKALAR II. Bölüm 2014-2015 GÜZ YARIYILI Prof.Dr. Fatma ÜNSAL unsal.fatma@gmail.com TÜRKİYE NİN KENTLEŞME DİNAMİKLERİ Cumhuriyet öncesi Cumhuriyet

Detaylı

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü Kadına Şiddet Raporu 1 MİRBAD KENT TOPLUM BİLİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KADINA ŞİDDET RAPORU BASIN BİLDİRİSİ KADIN SORUNU TÜM TOPLUMUN

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Amaç ve Ġçerik Projenin temel amacı hastanede tedavi gören çocuklar ve bu dersi seçen öğrenciler

Detaylı

MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ

MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ HAZĠRAN 2011 ĠÇĠNDEKĠLER VĠZYONUMUZ, MĠSYONUMUZ, MÜġTERĠ MEMNUNĠYETĠ POLĠTĠKAMIZ.2 MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ... 3 GERĠ BĠLDĠRĠM SÜRECĠ HAKKINDA MÜġTERĠLERĠMĠZĠN

Detaylı

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 Dezavantajlı gruplar; işe giriş veya çalışma hayatına devam etmede zorluklarla

Detaylı

YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU

YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU ĠÇĠNDEKĠLER I. GENEL BĠLGĠLER A.Misyon ve Vizyon B.Yetki, Görev ve Sorumluluklar C.Ġdareye ĠliĢkin Bilgiler 1. Fiziksel Yapı 2. Örgüt Yapısı 3. Bilgi ve Teknolojik

Detaylı

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Lütfi ĠNCĠROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı GiriĢ Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde, kadınların işgücü piyasasına

Detaylı

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF ANAYASAMIZIN 59 MADDESİ; Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

SAĞLIK HĠZMETLERĠNDE TOPLUMSAL CĠNSĠYET TEMELLĠ YAKLAġIM Dr. Sare MIHÇIOKUR* Dr. Nihal BĠLGĠLĠ AYKUT* GĠRĠġ Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) anayasasında

SAĞLIK HĠZMETLERĠNDE TOPLUMSAL CĠNSĠYET TEMELLĠ YAKLAġIM Dr. Sare MIHÇIOKUR* Dr. Nihal BĠLGĠLĠ AYKUT* GĠRĠġ Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) anayasasında SAĞLIK HĠZMETLERĠNDE TOPLUMSAL CĠNSĠYET TEMELLĠ YAKLAġIM Dr. Sare MIHÇIOKUR* Dr. Nihal BĠLGĠLĠ AYKUT* GĠRĠġ Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) anayasasında Sağlık yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmayıģı değil,

Detaylı

IV.ULUSLARARASI POLİMERİK KOMPOZİTLER SEMPOZYUMU SERGİ VE PROJE PAZARI SONUÇ BİLDİRGESİ 7-9 MAYIS 2015

IV.ULUSLARARASI POLİMERİK KOMPOZİTLER SEMPOZYUMU SERGİ VE PROJE PAZARI SONUÇ BİLDİRGESİ 7-9 MAYIS 2015 IV.ULUSLARARASI POLİMERİK KOMPOZİTLER SEMPOZYUMU SERGİ VE PROJE PAZARI SONUÇ BİLDİRGESİ 7-9 MAYIS 2015 TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge ġubesi Koordinatörlüğünde IV. Uluslararası PolimerikKompozitler

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ Sadık URANLI Mayıs 2011 SUNUM PLANI I. TTGV HAKKINDA II. DESTEKLER 1. AR-GE PROJE DESTEKLERĠ TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME PROJELERĠ

Detaylı

HAFTA 3 YÖNETĠM VE ORGANĠZASYON. MODERN VE POSTMODERN YÖNETĠM YAKLAġIMLARI. HEDEFLER Bu üniteyi çalıģtıktan sonra;

HAFTA 3 YÖNETĠM VE ORGANĠZASYON. MODERN VE POSTMODERN YÖNETĠM YAKLAġIMLARI. HEDEFLER Bu üniteyi çalıģtıktan sonra; MODERN VE POSTMODERN YÖNETĠM YAKLAġIMLARI YÖNETĠM VE ORGANĠZASYON HEDEFLER Bu üniteyi çalıģtıktan sonra; Modern yönetim teorilerini bilecek Post modern yönetim yaklaģımlarını bileceksiniz. ĠÇĠNDEKĠLER

Detaylı

ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI?

ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI? ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI? Erzurum, COĞRAFİ VE İDARİ KÜÇÜLMEYİ EKONOMİK BÜYÜMEYE dönüştürebilir mi? TARTIŞMA ÖNERİSİNİN GEREKÇESİ Kamu hizmetlerinin ülke seviyesinde daha verimli

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetiminin Değişen Yüzü

İnsan Kaynakları Yönetiminin Değişen Yüzü İnsan Kaynakları Yönetiminin Değişen Yüzü İnsan Kaynakları Yönetiminin Değişen Yüzü 21. yüzyılda Ģirketlerin kurumsallaģmasında, insan kaynakları yönetiminin Ģirketlerde etkin bir Ģekilde iģlemesi, giderek

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. ÖZ GEÇMĠġ... ĠĠĠ ÖN SÖZ... V

ĠÇĠNDEKĠLER. ÖZ GEÇMĠġ... ĠĠĠ ÖN SÖZ... V ĠÇĠNDEKĠLER ÖZ GEÇMĠġ... ĠĠĠ ÖN SÖZ... V 1. BÖLÜM KÜRESELLEġMEYE GENEL BĠR BAKIġ Özet... 1 GiriĢ... 1 KüreselleĢme Süreci... 3 KüreselleĢmenin Boyutları... 6 Ekonomik KüreselleĢme... 6 Siyasal KüreselleĢme...

Detaylı

İLEDAK İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları

İLEDAK İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları İLEDAK İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları Lisans düzeyindeki bir iletiģim programının değerlendirilmesi için baģvuruda bulunan yükseköğretim kurumu, söz konusu programının bu belgede yer alan

Detaylı

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU Yalçın Önder¹, Rıza Çıtıl¹, Mücahit Eğri¹,

Detaylı

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri 1 Öğrenim Hedefleri Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının, yaşam dönemlerine göre kadın sağlığına olan etkilerini açıklar, Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile kadına

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Prof. Dr. Serap NAZLI Okul psikolojik danışmanları okullarda hangi PDR etkinliklerini uygular? PDR etkinliklerinin genel amacı nedir? Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler

Detaylı

YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU

YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU Gizem ARABACI Hande UZUNOĞLU Türkiye de medya ulusal ve yerel medya tabanlı olmak üzere temel iki Ģekilde iģlemektedir. Bu iģleyiģ bazen daha kapsamlı

Detaylı

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu Doğu Avrupa, Orta Asya ve Türkiye de İnsana Yakışır İstihdamın Geliştirilmesi Alena Nesporova Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktör Yardımcısı Uluslararası Çalışma Ofisi, Cenevre Sunumun yapısı Kriz öncesi

Detaylı

ÜCRET SİSTEMLERİ VE VERİMLİLİK YURTİÇİ KARGO

ÜCRET SİSTEMLERİ VE VERİMLİLİK YURTİÇİ KARGO ÜCRET SİSTEMLERİ VE VERİMLİLİK YURTİÇİ KARGO ALĠ ARIMAN:2008463007 OSMAN KARAKILIÇ:2008463066 MELĠK CANER SEVAL: 2008463092 MEHMET TEVFĠK TUNCER:2008463098 ŞİRKET TANITIMI 1982 yılında Türkiye'nin ilk

Detaylı

EV EKSENLĠ ÇALIġMA; Kadınlar Neden Ev Eksenli ÇalıĢıyor?

EV EKSENLĠ ÇALIġMA; Kadınlar Neden Ev Eksenli ÇalıĢıyor? EV EKSENLĠ ÇALIġMA; Kadınlar Neden Ev Eksenli ÇalıĢıyor? Ev Eksenli ÇalıĢmanın Sorunları ve Olası Çözüm Yolları Gül ERDOST-Ev Eksenli ÇalıĢan Kadınlar ÇalıĢma Grubu BĠZ KĠMĠZ? Ev-eksenli çalıģanlardan

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ FELSEFESİ,TEMEL İLKELERİ,VİZYONU MEHMET NURİ KAYNAR TÜRKIYE NIN GELECEK VIZYONU TÜRKĠYE NĠN GELECEK VĠZYONU GELECEĞIN MIMARLARı ÖĞRETMENLER Öğretmen, bugünle gelecek arasında

Detaylı

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) Düzenleme Tarihi: Bingöl Üniversitesi(BÜ) Ġç Kontrol Sistemi Kurulması çalıģmaları kapsamında, Ġç Kontrol Sistemi Proje Ekibimiz

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 0-6 YAġ ÇOCUĞUN PSĠKOSOSYAL GELĠġĠMĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI (ÇPGD)

SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 0-6 YAġ ÇOCUĞUN PSĠKOSOSYAL GELĠġĠMĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI (ÇPGD) SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0-6 YAġ ÇOCUĞUN PSĠKOSOSYAL GELĠġĠMĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI (ÇPGD) Erken Dönem Beyin GeliĢimi ile ĠliĢkili Ġleri YaĢlardaki Ruhsal Sorunlar YaĢamın

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ

T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ ÖĞRENCĠNĠN ADI SOYADI: Seda AKTI DANIġMAN ADI SOYADI: Yrd. Doç. Dr. Aysun GÜROL GENEL

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

DSÖ SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ 5. FAZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI JÜLİDE ALAN SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ NİSAN 2008

DSÖ SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ 5. FAZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI JÜLİDE ALAN SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ NİSAN 2008 DSÖ SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ 5. FAZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI JÜLİDE ALAN SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ NİSAN 2008 DSÖ SAĞLIKLI ŞEHİRLER AĞI 5. Faz Ana Konuları 5. FAZ Dünya Sağlık

Detaylı

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KADıN SAĞLıĞı. Araş. Gör. Kevser Özdemir

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KADıN SAĞLıĞı. Araş. Gör. Kevser Özdemir 1 ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KADıN SAĞLıĞı Araş. Gör. Kevser Özdemir Kadın Sağlığı 2/30 Kadın sağlığı, kadının doğumdan ölümüne kadar olan süredeki tüm sağlık durumunu kapsar. Kadın sağlığı hizmetlerindeki çağdaş

Detaylı

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler.

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler. Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 09/12/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25311 ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

M2 S1. Üreme Sağlığı. Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım. Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011

M2 S1. Üreme Sağlığı. Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım. Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011 M2 S1 Üreme Sağlığı Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011 M2 S6 Üreme Sağlığına Yönelme Bükreş konferansı (1974) II. Nüfus Konferansı (1984 Meksika) Kadın ve çocuklara

Detaylı

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ Dilek OLUT Tıp biliminin ilk ve temel prensiplerinden biri Önce Zarar Verme ilkesidir. Bu doğrultuda kurgulanan sağlık

Detaylı

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay Ortalama TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi Kişinin, Genel Ekonomik Durum Göz Önünde Bulundurulduğunda, İçinde Bulunulan Dönemin, Tasarruf Etmek İçin Uygunluğuna İlişkin Düşüncesi (Türk Lirası, Döviz, Altın,

Detaylı

TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ

TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ 3 TEMEL DESTEĞĠ MEVCUTTUR 1- Ar-Ge Proje Destekleri 2- Çevre Projeleri Destekleri 3- Teknolojik Girişimcilik Destekleri Ar-Ge Proje Destekleri a) Teknoloji

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz ÖnkoĢullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz ÖnkoĢullar BESLENME VE DĠYETETĠĞE GĠRĠġ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz 1 0 0 1 ÖnkoĢullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları)

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

Küresel Kriz Sonrası Dünya Ekonomisinin Geleceği

Küresel Kriz Sonrası Dünya Ekonomisinin Geleceği 2009 TEMMUZ - EKONOMĠ Dr. Orkun ÖZBEK Küresel Kriz Sonrası Dünya Ekonomisinin Geleceği ABD de konut kredisi piyasalarında baģlayan ve kısa sürede tüm dünyayı saran küresel krizin baģlamasından bu yana

Detaylı

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı Kurulumu FĠZĠBĠLĠTE ETÜDÜ ÇALIġTAYI

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı Kurulumu FĠZĠBĠLĠTE ETÜDÜ ÇALIġTAYI Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı Kurulumu FĠZĠBĠLĠTE ETÜDÜ ÇALIġTAYI Projenin GELĠġĠMĠ: KDEP-EYLEM 47 (Kısa Dönem Eylem Planı ) 4 Aralık 2003 tarihli BaĢbakanlık Genelgesi yle e-dönüģüm Türkiye

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Emre ARSLANBAY Unvanı : Uzman Konu : Hollanda ÇalıĢma Ziyareti Görev Yeri : HOLLANDA Görev Tarihi : 05-10.03.2017 RAPOR

Detaylı

Değerli MeslektaĢlarımız,

Değerli MeslektaĢlarımız, Değerli MeslektaĢlarımız, Ġstanbul Üniversitesi Ġstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Monoblok Ameliyathaneleri, HemĢirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve Çapa HemĢireleri GeliĢtirme ve DayanıĢma Derneği

Detaylı

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde.

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Yaşadıkları toplumlardaki birbirinden çok farklı politik, ekonomik,

Detaylı

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi 4. Pazarlama AraĢtırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Örnekleme Süreci Anakütleyi Tanımlamak Örnek Çerçevesini

Detaylı

2009 YILI SAYILARIYLA SAVUNMA SANAYİİMİZ

2009 YILI SAYILARIYLA SAVUNMA SANAYİİMİZ YÜZDE 29 YILI SAYILARIYLA SAVUNMA SANAYİİMİZ M. Kaya YAZGAN SaSaD Genel Sekreteri Giriş Bilindiği gibi Savunma Sanayii Ġmalatçılar Derneği SASAD her yıl yaptığı bir anketle yurdumuzun savunma sanayiinde

Detaylı

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 09 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 09 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 09 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 1 OCAK 2010 30 EYLÜL 2010 DÖNEMĠNE AĠT FAALĠYET RAPORU 1. Rapor Dönemi, Ortaklığın unvanı, yönetim ve

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı Ġlknur M. Gönenç BİR PRENSES HAYAL EDELİM. SİZCE HANGİ MESLEK? KALIP YARGILAR Kalıpyargılar bir gruba iliģkin bilgi, inanç ve beklentilerimizi

Detaylı

ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi GİRİŞ-AMAÇ Günümüzde teknolojik gelişmeler, bilim alanındaki

Detaylı

DEMOKRATİKLEŞME VE TOPLUMSAL DAYANIŞMA AÇILIMI

DEMOKRATİKLEŞME VE TOPLUMSAL DAYANIŞMA AÇILIMI 2009 DEMOKRATİKLEŞME VE TOPLUMSAL DAYANIŞMA AÇILIMI BİLGE ADAMLAR STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ Demokratikleşme ve Toplumsal Dayanışma Açılımı BirikmiĢ sorunların demokratik çözümü için Hükümetçe baģlatılan

Detaylı

TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ

TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİ Uygulama Milli Eğitim Bakanlığı (Örgün /Yaygın eğitim) Pilot Uygulamalar (ERDEP) Sivil toplum kuruluşları (Akran eğitim

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

V. DÖNEM AĠLE DANIġMANLIĞI SERTĠFĠKA EĞĠTĠMĠ DERS ROGRAMI

V. DÖNEM AĠLE DANIġMANLIĞI SERTĠFĠKA EĞĠTĠMĠ DERS ROGRAMI V. DÖNEM AĠLE DANIġMANLIĞI SERTĠFĠKA EĞĠTĠMĠ DERS ROGRAMI ------------------------------------------------------------TEORĠK DERSLER------------------------------------------------------------ 18 Ekim,

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

SAĞLIK SERBEST BÖLGESĠ (SSB) ÇALIġMASI

SAĞLIK SERBEST BÖLGESĠ (SSB) ÇALIġMASI SAĞLIK SERBEST BÖLGESĠ (SSB) ÇALIġMASI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TURĠZMĠ DAĠRE BAġKANLIĞI 20-11-2012-ANKARA 1 SERBEST BÖLGE TANIMI Genel olarak serbest bölge; ülkenin

Detaylı

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

Ekonomik Performans Ġçin Olmazsa Olmaz KoĢul: Finansal GeliĢme

Ekonomik Performans Ġçin Olmazsa Olmaz KoĢul: Finansal GeliĢme Ekonomik Performans Ġçin Olmazsa Olmaz KoĢul: Finansal GeliĢme Erdem ALPTEKĠN Finansal geliģme ile ekonomik geliģme arasında güçlü bir bağ olduğu, ülke ekonomilerinin geliģim süreci izlendiğinde açık bir

Detaylı

Kadın Yoksulluğu. Ülker Şener Araştırmacı

Kadın Yoksulluğu. Ülker Şener Araştırmacı Kadın Yoksulluğu Ülker Şener Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Eylül 2009 1. Yoksulluğun Genel Görünümü Yoksulluk son yıllarda farklı kavramsallaştırmalarla birlikte yeniden tartışılmaktadır. Farklı

Detaylı

ÖZEL ANTALYA ANADOLU HASTANELERİ GRUBU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR.AHMET CÖMERT

ÖZEL ANTALYA ANADOLU HASTANELERİ GRUBU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR.AHMET CÖMERT ÖZEL ANTALYA ANADOLU HASTANELERİ GRUBU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR.AHMET CÖMERT 1 ĠLETĠġĠM İki ya da daha fazla kiģinin düģünce ve fikir alıģveriģidir KonuĢma, hareket yada mimikler ile gerçekleģir. Bizim

Detaylı

Yakın Dönemde Türkiye ye GerçekleĢen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Yakın Dönemde Türkiye ye GerçekleĢen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Yakın Dönemde Türkiye ye GerçekleĢen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Direct international investments recently in Turkey TaĢkın Deniz Karabük Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Karabük

Detaylı

HEMġĠRELĠKTE ÖZLÜK HAKLARI VE ÖRGÜTLENMENĠN ÖNEMĠ. AYġEN TOKTAY

HEMġĠRELĠKTE ÖZLÜK HAKLARI VE ÖRGÜTLENMENĠN ÖNEMĠ. AYġEN TOKTAY HEMġĠRELĠKTE ÖZLÜK HAKLARI VE ÖRGÜTLENMENĠN ÖNEMĠ AYġEN TOKTAY HEMġĠRELĠK Bireyin ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma, geliģtirme ve hastalık halinde iyileģtirme amacına yönelik hemģirelik

Detaylı

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUM TANILAMA SÜRECİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUMUN TANIMI A.Ü.AHE 402 Halk Sağlığı Hemşireliği Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların

Detaylı

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2011-30.06.2011 2. Ortaklığın Unvanı HektaĢ Ticaret T.A.ġ. 3. Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri Türk Ticaret Kanunu ve ilgili düzenlemeler gereğince ġirketimiz Ana

Detaylı

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus )

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) MANTAR, VĠRÜS, KÜF VE BAKTERĠLERĠ YOK EDER, SAĞLIKLI YAġAM ALANLARI OLUġTURUR. % 100 EKOLOJĠK DEZENFEKSĠYONU SAĞLIYOR ve KÖTÜ KOKUKULARA SON VERĠYORUZ

Detaylı