BLM210 HAFTA 2 FORMAL METHODS OF SYNTAX DESCRIPTION (SÖZDİZİM TARİFİNİN BİÇİMSEL YÖNTEMLERİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BLM210 HAFTA 2 FORMAL METHODS OF SYNTAX DESCRIPTION (SÖZDİZİM TARİFİNİN BİÇİMSEL YÖNTEMLERİ)"

Transkript

1 1 BLM210 HAFTA 2 FORMAL METHODS OF SYNTAX DESCRIPTION (SÖZDİZİM TARİFİNİN BİÇİMSEL YÖNTEMLERİ) Programming language implementors must be able to determine how the expressions, statements, and program units of a language are formed, and also their intended effect when executed. Bir programlama dilinin ifadeleri, deyimleri ve program birimlerinin nasıl oluşturulduğu ve çalıştırıldığı (koşulduğu) zaman istenen etkileri, dil gerçekleştiricilerince bilinmelidir. Language users must be able to determine how to encode software solutions by referring to a language reference manual. Dili kullananlar, dile başvuru kılavuzuna baktıklarında, yazılım çözümlerini nasıl kodlayacaklarını (nasıl program yazacaklarını) bilmelidir. SYNTAX OF A PROGRAMMING LANGUAGE >> Form of its expressions, statements and program units BİR PROGRAMLAMA DİLİNİN SÖZDİZİMİ >> Dilin ifadelerinin, deyimlerinin ve program birimlerinin biçimi SEMANTICS >> The meaning of those expressions, statements and program units ANLAM >> Bu ifadelerin, deyimlerin ve program birimlerinin anlamı Example (örnek): Syntax of a Java while statement (Java while deyiminin sözdizimi) while (boolean_expr) statement Its semantics (Anlamı) Execute statement as long as boolean_expr is true, otherwise proceed after while boolean_expr doğru olduğu sürece statement ı koş, aksi halde while dan sonra devam et. Syntax and semantics are closely related. In a well-designed language, semantics should follow directly from syntax. Sözdizimi ve anlam yakından ilişkilidir. İyi tasarlanmış bir dilde, anlam doğrudan sözdiziminden çıkarılabilmelidir. Describing syntax is easier than describing semantics. Sözdizimini tarif etmek, anlamı tarif etmekten daha kolaydır. Sentences (statements) >> Strings of a language Cümleler (deyimler) >> Bir dilin dizgileri Syntax rules of a language >> Which strings are in the language? Bir dilin sözdizimi kuralları >> Hangi dizgiler dile aittir?

2 2 Lexemes >> lowest-level syntactic units Sözcükler (sözlüksel birimler) >> en-alt düzey sözdizimsel birimler Lexemes (sözcükler) o numeric literals (sayısal kalıp deyimler = sayılar) o operators (işleçler) o special words (özel kelimeler) o others (başka şeyler) Program >> string of lexemes, not strings of characters Program >> sözcükler dizgisi, karakterler dizgisi değil Lexemes are partitioned into groups (sözcükler gruplara bölünmüştür) o The names of variables, methods, classes >> identifiers Değişken, yöntem (metot = fonksiyon), sınıf adları >> kimlik tanıtıcılar Token >> A category of lexemes Jeton (andaç) >> Sözcüklere ait bir grup (kategori) Example (örnek): LANGUAGE RECOGNIZERS and LANGUAGE GENERATORS (DİL TANIYICILAR ve DİL ÜRETEÇLERİ) L >> language (dil) >> alphabet of characters (karakterlerden oluşan alfabe) R >> a mechanism that recognizes L (L yi tanıyan bir mekanizma (araç)) o capable of reading strings of characters from dan karakter dizgileri okuyabiliyor o indicates whether a given string is in L or not in L verilen bir dizgi L de mi, L de değil mi, karar verebiliyor

3 o only accepts strings in L and rejects others sadece L deki dizgileri Kabul edip, diğerlerini reddediyor R >> a description of L (R >> L ye ait bir tanımlama = tarif ) 3 Syntax analysis part of a compiler is a recognizer for the language the compiler translates. Bir derleyicinin sözdizimi çözümleme parçası, derleyicinin çevirdiği dil için bir tanıyıcıdır. Language generators generate sentences of a language (ex: when a button is pressed). Dil üreteçleri, bir dilin cümlelerini retirler (ör: bir düğmeye basılınca). Language generators seem to be of limited usefulness. Dil üreteçleri kısıtlı yarar sağlayan araçlar gibi görünmektedir. However, they can be preferred since they are more easily read and understood. Ancak, daha kolay okunur ve anlaşılır oldukları için tercih edilebilirler. The syntax-analysis portion of a compiler may not be as useful as a language descriptor, because it can be used only in trial/error mode. Yalnız deneme/yanılma modunda kullanılabildikleri için, derleyicilerin sözdizimi çözümleme parçaları dil tanımlama için o kadar yararlı olmayabilir. It is possible to determine whether the syntax of a statement is correct by comparing it with the structure of the generator. Bir üretecin yapısıyla karşılaştırılınca, verilen bir deyimin sözdiziminin doğru olup olmadığını anlamak kolay olur. There is a close connection between RECOGNIZERS and GENERATORS. TANIYICILAR ve ÜRETEÇLER arasında yakın bir ilişki vardır. FORMAL METHODS OF SYNTAX DESCRIPTION (SÖZDİZİM TARİFİNİN BİÇİMSEL YÖNTEMLERİ) Grammar >> formal language generation mechanism Gramer >> dil üretmenin biçimsel mekanizması Chomsky s hierarchy of grammars (Chomsky nin gramer hiyerarşisi (sıradüzeni)) Type 0 (Tip 0) >> unrestricted (kısıtsız) Type 1 (Tip 1) >> context-sensitive (bağlama duyarlı) Type 2 (Tip 2) >> context-free (bağlama duyarsız) Type 3 (Tip 3) >> regular (düzenli) Tip 0 Tip 1 Tip 2 Tip 3 The forms of tokens can be described by Type 3 (regular) grammars. Jetonların (= andaç = grup = kategori) biçimleri Tip 3 (düzenli) gramerlerle tanımlanır. The syntax of programming languages can be described by Type 2 (context-free) grammars. Programlama dillerinin sözdizimleri Tip 2 (bağlama duyarsız) gramerlerle tanımlanır.

4 4 The formal method of syntax description >> Backus-Naur Form (BNF) Sözdizimi tarifinin biçimsel yöntemi >> BNF metalanguage >> a language used to describe another language Öte dil >> başka bir dili tanımlamak için kullanılan dil BNF >> a metalanguage for programming languages (programlama dilleri için öte dil) Example (Örnek): Here is the form of a Java assignment statement in BNF: Aşağıdaki satır bir Java atama deyiminin BNF biçimidir. <assign> <var> = <expression> <.> >> abstraction (soyutlama) arrow (ok) >> lefthand side of the arrow (okun sol tarafı) >> LHS righthand side of the arrow (okun sağ tarafı) >> RHS the text to the right of >> (definition of LHS) = RHS un sağ tarafındaki metin >> (LHS nin tanımı) = RHS RHS >> a mixture of tokens, lexemes and other abstractions RHS >> jetonlar, sözcükler ve başka soyutlamalardan oluşur Actually, tokens are also abstractions. Aslında, jetonlar da soyutlamalardır. The overall definition is a rule or production. Tanımın tamamı kural ya da yapım olarak adlandırılır. <assign>, <var> and <expression> are abstractions. (Bunlar soyutlamalardır) For the example rule to be useful, the abstractions <var> and <expression> must be defined. Örnekteki kuralın yararlı olması için, <var> ve <expression> soyutlamaları da tanımlanmalıdır. The abstraction <assign> is defined as an instance of the abstraction <var>, followed by the lexeme, followed by an instance of the abstraction <expression>. <assign> soyutlaması, <var> soyutlamasının bir örneğini takip eden = sözcüğü ve = sözcüğünü takip eden <expression> soyutlamasının bir örneği olarak tanımlanmıştır. An example sentence of the rule is (Kuralın örnek bir cümlesi aşağıdadır):

5 5 Abstractions in BNF descriptions (grammars) >> nonterminal symbols OR nonterminals BNF tanımlarındaki (gramerlerdeki) soyutlamalar >> dalllanma simgeleri VEYA dallanmalar Lexemes and tokens of the rules >> terminal symbols OR terminals Kuralların sözcük ve jetonları >> uç simgeler YA DA uçlar A BNF description (grammar) >> a collection of rules Bir BNF tanımı (gramer) >> bir kurallar topluluğu Rule example (Kural örneği): OR (veya) BNF can describe lists of similar constructs, the order in which different constructs must appear, and nested structures to any depth, and even imply operator precedence and operator associativity. BNF; benzer yapıların listelerini, farklı yapıların hangi sırada bulunması gerektiğini, herhangi bir derinliğe kadar iç-içe yapıları ve hatta işleç önceliği ile işleç birleşmeliliğini tanımlayabilir. Example >> describing lists (Örnek >> listeleri tanımlama) Grammars and derivations (Gramerler ve türetmeler) Grammar >> generative device for defining languages Gramer >> dilleri tanımlamak için üretici araç Start symbol >> special nonterminal of the grammar Başlangıç simgesi >> gramerin özel bir dalllanma simgesi Example (Örnek): In a grammar for a complete programming language, the start symbol represents a complete program and is usually named <program>. Tam bir programlama dilinde, genellikle <program> adı verilen başlangıç simgesi tam bir programı gösterir (ifade eder).

6 6 Derivation >> a sequence of rule applications Türetme >> art arda kuralların uygulanması Example grammar for a small language and example derivation (Küçük bir dil için örnek gramer ve örnek türetme): sentential form >> each string in the derivation (including <program>) cümlesel biçim >> türetmedeki her dizgi (<program> dahil) leftmost derivation >> always choose the nonterminal on the LHS of sentential forms en soldan türetme >> hep cümlesel biçimlerin en solundaki (LHS) dallanmayı seçin rightmost derivation >> always choose the nonterminal on the RHS of sentential forms en sağdan türetme >> hep cümlesel biçimlerin en sağındaki (RHS) dallanmayı seçin Derivation order has no effect on the language generated by a grammar. Türetme sırası, bir gramer tarafından üretilen dilde etkiye sahip değildir. (Dil aynı dildir)

7 7 Example (Örnek): # A grammar for simple assignment statements (Basit atama deyimleri için bir gramer) Derivation of A = B * (A + C) Parse trees (ayrışma ağaçları) Parse tree >> hierarchical syntactic structure of the sentences of the languages described by a grammar Ayrışma ağacı >> Bir gramer tarafından tanımlanan dile ait cümlelerin sıradüzensel sözdizim yapısı

8 8 Ambiguity (belirsizlik) Ambiguous grammar >> a grammar for which there are two or more distinct parse trees for a given sentential form Belirsiz gramer >> Verilen bir cümlesel biçim için, birden daha çok farklı ayrışma ağacı bulunan gramer Example (örnek): % Consider the following sentence (Aşağıdaki cümleyi değerlendirin): A = B + C * A Syntactic ambiguity is a problem because compilers base the semantics of the sentences on their syntactic form. Sözdizimsel belirsizlik bir sorundur, çünkü derleyiciler cümleleri anlamlandırma işini onların sözdizimsel biçimine dayalı olarak yaparlar. There is no mathematical way to determine whether an arbitrary grammar is ambiguous. Verilen herhangi bir gramerin belirsiz olduğunu belirleyebilmenin matematiksel bir yolu yoktur.

9 Simple rules to determine ambiguity of a grammar (Bir gramerin belirsizliğini anlamak için basit kurallar) 9 1. If the grammar generates a sentence with more than one leftmost derivation Eğer gramer bir cümleyi birden fazla en soldan türetmeyle oluşturabiliyorsa 2. If the grammar generates a sentence with more than one rightmost derivation Eğer gramer bir cümleyi birden fazla en sağdan türetmeyle oluşturabiliyorsa Some parsing algorithms may be based on ambiguous grammars. Bazı ayrıştırma algoritmaları belirsiz gramerler üzerine oluşturulmuş olabilir. The designer provides nongrammatical information to construct the correct parse tree, in the cases when an ambiguous construct is encountered. Ayrıştırıcı belirsiz bir yapıyla karşılaşınca, tasarımcı doğru ayrışma ağacını oluşturmak için gramere bağlı olmayan bilgi sağlar. In many cases, an ambiguous grammar can be written to be unambiguous but still generate the same language. Çoğu zaman, belirsiz bir gramer belirli bir gramere dönüştürülebilir ve bu durumda da aynı dili üretebilir. Operator precedence (işleç önceliği) An operator in an arithmetic expression is generated lower in the parse tree (and therefore must be evaluated first) can be used to indicate that it has precedence over an operator produced higher up in the tree. Bir aritmetik ifadedeki işlecin ayrışma ağacında daha aşağıda üretilmesi (yani, ilk olarak koşulup değerinin bulunması gereği), ağaçta daha yukarıda üretilen başka bir işlece göre önceliğinin bulunduğunu gösterir. Example (örnek): The first and second parse trees of Example % indicate conflicting operator precedence information. Örnek % in birinci ve ikinci ayrışma ağaçları çelişen işleç önceliğine işaret ediyor. Example (örnek): The grammar of Example # is not ambiguous but oprator precedence is not the usual one. Örnek # nin grameri belirsiz değil ama işleç önceliği olması gereken gibi değil.

10 10 Example of a grammar both unambiguous and with correct operator precedence (Hem belirli hem de doğru işleç önceliğini gözeten bir gramer örneği) & This grammar generates the same language as those with Example * and Example #, but it is both unambiguous and dictates correct operator precedence. Yukarıdaki gramer Örnek % ve Örnek # aynı dili üretmektedir. Üstelik, hem belirli bir gramerdir, hem de doğru işleç önceliğini gözetmektedir. Consider the derivation of (Aşağıdaki cümlenin türetilmesine bakalım) A = B + C * A Leftmost (en soldan) Rightmost (en sağdan) No matter how you derive a sentence using an unambiguous grammar, you obtain a unique parse tree. Belirli bir gramer kullanarak bir cümleyi nasıl türetirseniz türetin, tek bir ayrışma ağacı elde edilir.

11 Unique parse tree of Example & (Örnek & a ait tek ayrışma ağacı) 11 Associativity of operators (işleçlerin birleşmeliliği) Operators with the same precedence (aynı önceliğe sahip işleçler) Which operation must be done first? (Hangi işlem önce yapılmalı?) This property is called associativity (Bu özelliğe birleşmelilik denir.) Ex(ör): A / B * C >> Does / or * have precedence? (/ ve * hangisi öncelikli?) Example (örnek): A = B + C + A The parse tree as defined by the grammar of Example & is the following: Örnek & ın grameriyle tanımlanan ayrışma ağacı aşağıdadır:

12 12 Left recursion and Right recursion (Sol özyineleme ve Sağ özyineleme) L L R R Left recursion implies left associativity, Right recursion implies right associativity Sol özyineleme sol birleşmeliliği, Sağ özyineleme sağ birleşmeliliği gösterir. Example of a right associative exponentiation operator (Sağ birleşmeli bir üs alma işleci örneği) A ** B = A B >> üs alma (exponentiation) A ** B ** C = A ** (B ** C) >> sağ birleşmeli (right associative) 2 ** 3 ** 2 = 2 ** 9 = 512 >> (Doğru) 2 ** 3 ** 2 = 8 * 2 = 64 >> (Yanlış) The following grammar is for a right associative exponentiation operation. Aşağıdaki gramer sağ birleşmeli üs alma işlemi içindir.

13 13 An unambiguous grammar for if then-else statements (if then-else deyimleri için belirli bir gramer) Example (örnek): The problem of matching then and else clauses then ve else cümleciklerinin eşleşme problemi Two distinct parse trees (iki farklı ayrışma ağacı)

14 14 Solution with an unambiguous grammar (belirli bir gramerle bulunan çözüm): The rule for if constructs in many languages is that an else clause, when present, is matched with the nearest previous unmatched then. Birçok dildeki if yapıları şöyle işler: Varolan bir else yan tümcesi önce gelen ve eşleştirilmemiş olan en yakın then ile eşleştirilir. No unmatched if sntence (an if without an else) takes place between a matched then and else pair. Eşleştiği bilinen bir then ve else çiftinin arasına eşleşmemiş bir if cümlesi (else i bulunmayan if) giremez.

Semantik (Semantics): ifadelerin, deyimlerin, ve program birimlerinin anlamı Sentaks ve semantik bir dilin tanımı sağlar

Semantik (Semantics): ifadelerin, deyimlerin, ve program birimlerinin anlamı Sentaks ve semantik bir dilin tanımı sağlar PDP 3 1 Sentaks (Syntax): ifadelerin (statements), deyimlerin (expressions), ve program birimlerinin biçimi veya yapısı Semantik (Semantics): ifadelerin, deyimlerin, ve program birimlerinin anlamı Sentaks

Detaylı

Context-Free Grammars and Languages

Context-Free Grammars and Languages Context-Free Grammars and Languages We have seen that many languages cannot be regular. Thus we need to consider larger classes of langs, called Context- Free Languages (CFL). These langs have a natural,

Detaylı

Konular. Hafta 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

Konular. Hafta 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Alındığı kaynak: Addison-Wesley s Programming Language Concepts slaytları ve Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz ın ders notlarından faydalanarak

Detaylı

Dilbilgisi ve Diller

Dilbilgisi ve Diller Dilbilgisi ve Diller Doç.Dr.Banu Diri 1. Her biçimsel dil belirli bir alfabe üzerinde tanımlanır. 2. Alfabe sonlu sayıda simgelerden oluşan bir kümedir. 3. Alfabedeki simgelerin arka arkaya getirilmesi

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

Sentaks (Syntax): ifadelerin (statements), deyimlerin (expressions), ve program birimlerinin biçimi veya yapısı

Sentaks (Syntax): ifadelerin (statements), deyimlerin (expressions), ve program birimlerinin biçimi veya yapısı Sentaks (Syntax): ifadelerin (statements), deyimlerin (expressions), ve program birimlerinin biçimi veya yapısı PDP 3 Semantik (Semantics): ifadelerin, deyimlerin, ve program birimlerinin anlamı Sentaks

Detaylı

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) 1 BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) LECTURE 3: ASSIGNMENT OPERATOR Lecturer: Burcu Can BBS 514 - Yapısal Programlama (Structured Programming) 2 Lexical Elements (Sözcüksel Elemanlar)

Detaylı

Bölüm 4. Sözcüksel ve Sözdizimsel Analiz ISBN

Bölüm 4. Sözcüksel ve Sözdizimsel Analiz ISBN Bölüm 4 Sözcüksel ve Sözdizimsel Analiz ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 4 Konular Giriş Sözcüksel Analiz Ayrıştırma Problemi Özyineleme Kökenli Ayrıştırma Aşağıdan Yukarıya Ayrıştırma Resul Kara 2 4.1 Giriş Derleyici

Detaylı

INTRODUCTION TO JAVASCRIPT JAVASCRIPT JavaScript is used in millions of Web pages to improve the design, validate forms, detect browsers, create cookies, and much more. JavaScript is the most popular scripting

Detaylı

Syntax Analysis. 4/5/2004 Formal Diller 4.1

Syntax Analysis. 4/5/2004 Formal Diller 4.1 Syntax Analysis Her programlama dilinin yazilan bir programin syntax olarak dogru olup olmadigini belirleyen kurallari vardir. Programlama dillerinin syntactic yapisi Contex-Free Grammer / BNF (Backus-Naur

Detaylı

mikroc Dili ile Mikrodenetleyici Programlama Ders Notları

mikroc Dili ile Mikrodenetleyici Programlama Ders Notları 4. Operatörler İfade içerisindeki değişken ve diğer ifadelere uygulandığında yeni değerlerin elde edilmesini sağlayan ve kendilerine özel sembolik gösterimleri olan sözdizimleridir. mikroc derleyicisi

Detaylı

Bölüm 3. Söz Dizilimi ve Anlamı Tanımlama ISBN

Bölüm 3. Söz Dizilimi ve Anlamı Tanımlama ISBN Bölüm 3 Söz Dizilimi ve Anlamı Tanımlama ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Konular Giriş Söz Dizimi Tanımlamadaki Genel Problem Söz Dizimi Tanımlamanın Biçimsel Yöntemleri Gramerlerin özellikleri Programların

Detaylı

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI.

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI. WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS Lect. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr 2 INTERPOLATION Introduction A census of the population of the United States is taken every 10 years. The following table

Detaylı

Soru Toplam Puan Not

Soru Toplam Puan Not A grubu Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama Dilleri Dönem Sonu Sınavı Cevap Kağıdı 29.03.2017 Öğrenci Numarası : Adı Soyadı : Sınav çoktan seçmeli ve klasik olmak üzere iki kısımdan

Detaylı

YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Ders#06

YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Ders#06 YZM 3229- Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi Ders#06 İçerikten Bağımsız Diller İçerikten Bağımsız Diller (Context-Free Languages) Şu ana değin Düzenli Dilleri İfade Etmek için Kullanılabilecek Yapıları

Detaylı

Bölüm 3. Sözdizimi(Syntax) ve Anlamsal(Semantics) Tanımlama ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 3. Sözdizimi(Syntax) ve Anlamsal(Semantics) Tanımlama ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Sözdizimi(Syntax) ve Anlamsal(Semantics) Tanımlama ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Konuları Giriş Sözdizim(Syntax) tanımlamanın genel problemi Sözdizim(Syntax) tanımlamada resmi metotlar Özellik Gramerleri

Detaylı

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Konuları Giriş Genel olarak sentaks tarifi Sentaks tarifinin matematiksel yöntemleri Özellik gramerleri (Attribute Grammars) Programların anlamını

Detaylı

CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria

CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria General The project was evaluated in terms of the following criteria: Correctness (55 points) See Correctness Evaluation below. Document (15 points)

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES)

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES) BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES) Context-free dillerin üretilmesi için context-free gramer ler kullanılmaktadır. Context-free dillerin

Detaylı

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this ERROR Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this input data may have errors. There are 5 basis source of error: The Source of Error 1. Measuring Errors Data

Detaylı

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS 1/11 Sürüm Numarası Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Erman Ulusoy Açıklama İlk Sürüm IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS You can connect EXTERNAL Identity Management System (IDM) with https://selfservice.tai.com.tr/

Detaylı

BBM Discrete Structures: Final Exam Date: , Time: 15:00-17:00

BBM Discrete Structures: Final Exam Date: , Time: 15:00-17:00 BBM 205 - Discrete Structures: Final Exam Date: 12.1.2017, Time: 15:00-17:00 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Total Points: 6 16 8 8 10 9 6 8 14 5 10 100 Score:

Detaylı

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Hüseyin Demirtaş Dersimiz: o Argumentative Essay o Format o Thesis o Örnek yazı Military service Outline Many countries have a professional army yet there is compulsory

Detaylı

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense?

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense? İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! 1 Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri 2 How do we spell the Present Continuous Tense? 3 8.Sınıf İngilizce Ders Kitabı ve Çalışma Kitabı Cevapları 4 TOO

Detaylı

Regular Expression vs. Context-Free Grammars. Ambiguity. NFA to CFG. Neden RE ler kullanilir?

Regular Expression vs. Context-Free Grammars. Ambiguity. NFA to CFG. Neden RE ler kullanilir? Ambiguity Ambiguous Grammar: Bazi sentence lar icin birden fazla parse tree ureten grammarlere denir. Ambiguous Grammar ler bazi sentence lari birden fazla leftmost/rightmost derivation larla utetirler.

Detaylı

BIM 202 - Bahar 2011. Programlama Dilleri

BIM 202 - Bahar 2011. Programlama Dilleri BIM 202 - Bahar 2011 Programlama Dilleri Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz e-posta: tyilmaz@mu.edu.tr Tuğrul Yılmaz - Pamukkale Üniversitesi 1 Sözdizim (syntax) ve Anlambilim (Semantics) Her programlama dilindeki

Detaylı

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL)

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL) BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL) Dil tanıyıcı cihaz bir dile ait geçerli string leri kabul eder. Dil üreteci cihaz bir dile ait string leri oluşturur. Dil üreteci cihazlar

Detaylı

"IF CLAUSE KALIPLARI"

IF CLAUSE KALIPLARI "IF CLAUSE KALIPLARI" am / is / are doing have / has done can / have to / must / should be to do was / were did, was / were to do was / were doing had to do should do had done had been doing had had to

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

12. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. yasinortakci@karabuk.edu.tr

12. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. yasinortakci@karabuk.edu.tr 1. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi DIVIDED DIFFERENCE INTERPOLATION Forward Divided Differences

Detaylı

Present continous tense

Present continous tense Present continous tense This tense is mainly used for talking about what is happening now. In English, the verb would be changed by adding the suffix ing, and using it in conjunction with the correct form

Detaylı

BBM Discrete Structures: Midterm 2 Date: , Time: 16:00-17:30. Question: Total Points: Score:

BBM Discrete Structures: Midterm 2 Date: , Time: 16:00-17:30. Question: Total Points: Score: BBM 205 - Discrete Structures: Midterm 2 Date: 8.12.2016, Time: 16:00-17:30 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 Total Points: 12 22 10 10 15 16 15 100 Score: 1. (12 points)

Detaylı

WEEK 4 BLM323 NUMERIC ANALYSIS. Okt. Yasin ORTAKCI.

WEEK 4 BLM323 NUMERIC ANALYSIS. Okt. Yasin ORTAKCI. WEEK 4 BLM33 NUMERIC ANALYSIS Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 NONLINEAR EQUATION SYSTEM Two or more degree polinomial

Detaylı

Level Test for Beginners 2

Level Test for Beginners 2 Level Test for Beginners 2 Directions: This is a level test Basic. Follow your teacher and proceed to the test. Your teacher will give you a score after the test. The total score is 30 points. Talimatlar:

Detaylı

Formal Diller Ve Otomat Teorisi

Formal Diller Ve Otomat Teorisi Formal Diller Ve Otomat Teorisi Ismail Kadayif Canakkale Onsekiz Mart Universitesi Bilgisayar Muhendisligi 4/5/2004 Formal Diller 1.1 Strings ve Languages (Diller) alphabet (character set): Sonlu sayida

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet ÖNEMLİ BAĞLAÇLAR Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş bağlaçları içerir. 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak oluşturulmuştur. 1. although

Detaylı

Matematik Mühendisliği - Mesleki İngilizce

Matematik Mühendisliği - Mesleki İngilizce Matematik Mühendisliği - Mesleki İngilizce Tanım - Definition Tanım nasıl verilmelidir? Tanım tanımlanan ismi veya sıfatı yeterince açıklamalı, gereğinden fazla detaya girmemeli ve açık olmalıdır. Bir

Detaylı

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 4. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 NONLINEAR EQUATION SYSTEM Two or more degree polinomial

Detaylı

İZDÜŞÜM. İzdüşümün Tanımı ve Önemi İzdüşüm Metodları Temel İzdüşüm Düzlemleri Noktanın İzdüşümü Doğrunun İzdüşümü Düzlemlerin İz Düşümleri

İZDÜŞÜM. İzdüşümün Tanımı ve Önemi İzdüşüm Metodları Temel İzdüşüm Düzlemleri Noktanın İzdüşümü Doğrunun İzdüşümü Düzlemlerin İz Düşümleri ÖĞR. GÖR.ÖMER UÇTU İZDÜŞÜM İzdüşümün Tanımı ve Önemi İzdüşüm Metodları Temel İzdüşüm Düzlemleri Noktanın İzdüşümü Doğrunun İzdüşümü Düzlemlerin İz Düşümleri İzdüşümün Tanımı ve Önemi İz düşüm: Bir cismin

Detaylı

Properties of Regular Languages. Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği - TY 1

Properties of Regular Languages. Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği - TY 1 Properties of Regular Languages Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği - TY 1 Properties of Regular Languages Pumping Lemma. Every regular language satisfies the pumping lemma. If somebody

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. /) /) 0 # /) %, %, 1 2

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. /) /) 0 # /) %, %, 1 2 !"#$ %& '()*' ' +,-./) /) 0 #/) %,%, 12 $$(/3#/ " '$$(/34" '$$(//44 / 4 /4/ 4# ##4" 5-6/'$##/" 7#! a(a * b * )b regular expression ile önce bir a üretilir. Ardından iki durumdan birisine göre devam edilir.

Detaylı

FINITE AUTOMATA. Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1

FINITE AUTOMATA. Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1 FINITE AUTOMATA Mart 2006 Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1 Protocol for e-commerce using e-money Allowed events: P The customer can pay the store (=send the money- File to the store) C The

Detaylı

GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YETİŞTİRME KURSU İNGİLİZCE DERSİ 6. SINIF KURSU YILLIK PLANI

GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YETİŞTİRME KURSU İNGİLİZCE DERSİ 6. SINIF KURSU YILLIK PLANI GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YETİŞTİRME KURSU İNGİLİZCE İ 6. SINIF KURSU YILLIK PLANI HAFTA KONU KAZANIMLAR ARAÇ 1. HAFTA 14-19 KASIM 2011 Subject Pronouns, Familiy members, Am,

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu http:/// Bu kılavuz, montajı eksiksiz olarak yapılmış devrenin kontrolü ve çalıştırılması içindir. İçeriğinde montajı tamamlanmış devrede çalıştırma öncesinde

Detaylı

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION 1. Çeviri Metni - 9 Ekim 2014 A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION Why is English such an important language today? There are several reasons. Why: Neden, niçin Such: gibi Important: Önemli Language:

Detaylı

VT Sistem Gerçeklemesi. Ders Notları- #8

VT Sistem Gerçeklemesi. Ders Notları- #8 VT Sistem Gerçeklemesi Remote: Kullanıcıdan gelen JDBC isteklerini karşılar. Planner: SQL ifadesi için işleme planı oluşturur ve karşılık gelen ilşkisel cebir ifadesini oluşturur. Parse: SQL ifadesindeki

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4 1 4 The price of a book is first raised by 20 TL, and then by another 30 TL. In both cases, the rate of increment is the same. What is the final price of the book? 60 80 90 110 120 2 3 5 Tim ate four more

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : İzzet TAMER Ofis : MUH 311 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14:10 15:00, Salı:

Detaylı

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 1

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 1 FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR Hafta 1 DİL VE FORMEL DİL KAVRAMLARI Dil, insanların karmaşık iletişim sistemlerini edinme ve kullanma becerisidir. Bir dilin formel olabilmesi için bazı niteliklerinin

Detaylı

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - Necla YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Sınavında sık yapılan temel hatalar:

Sınavında sık yapılan temel hatalar: Sınavında sık yapılan temel hatalar: 1) İsim tamlamalarında hata yapılabiliyor. Aşağıda bir kaç örnekle doğru ve yanlış kullanımlar gösterilmiştir. Belirtili isim tamlaması: Hem tamlayan (1. isim) hem

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

Cases in the Turkish Language

Cases in the Turkish Language Fluentinturkish.com Cases in the Turkish Language Grammar Cases Postpositions, circumpositions and prepositions are the words or morphemes that express location to some kind of reference. They are all

Detaylı

Tokenlarin Taninmasi

Tokenlarin Taninmasi Tokenlarin Taninmasi stmt t if expr then stmt if expr then stmt else stmt expr t term relop term term term t id num if, then, else, relop, id, ve num terminal (token), stmt, expr, term nonterminal olarak

Detaylı

Bölüm 4. Sözcüksel ve sözdizimsel analiz ISBN

Bölüm 4. Sözcüksel ve sözdizimsel analiz ISBN Bölüm 4 Sözcüksel ve sözdizimsel analiz ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 4 Konular giriş Sözcüksel Analiz Ayrıştırma(parsing) problemi Özyinelemeli aşağıya iniş ayrıştırma(recursive-descent Parsing) Aşağıdan-yukarıya

Detaylı

SNU (Principles of Programming) Part I

SNU (Principles of Programming) Part I (Principles of Programming) Part I Prof. Chung-Kil Hur School of Computer Science & Engineering 1 (elements & compound) 2 (binding, delclaration, definition) 3 (recursion & higher-order functions) 4 (types

Detaylı

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the 1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the rank of ) 2. for/in/during/over/within (fidow) : last/past time olduğunda bu prepositionlar gelir. 3. Now that;

Detaylı

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 2

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 2 FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR Hafta 2 OTOMATA TEORİSİ Otomata teorisi (özdevinim kuramı ya da otomat teorisi), teorik bilgisayar biliminde soyut makineleri (ya da daha uygun bir deyimle soyut 'matematiksel'

Detaylı

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES by Didem Öztürk B.S., Geodesy and Photogrammetry Department Yildiz Technical University, 2005 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

Fıstıkçı Şahap d t c ç

Fıstıkçı Şahap d t c ç To and from We have already seen the suffıx used for expressing the location of an object whether it s in, on or at something else: de. This suffix indicates that there is no movement and that the object

Detaylı

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır:

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Her bir sınıf kontenjanı YALNIZCA aşağıdaki koşullara uyan öğrenciler

Detaylı

Soru Toplam Puan Not

Soru Toplam Puan Not A grubu Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühisliği Programlama Dilleri Ara Sınav Cevap Kağıdı 26.04.2016 Öğrenci Numarası : Adı Soyadı : Sınav çoktan seçmeli ve klasik olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

Detaylı

BLM210 HAFTA 9 STATEMENT-LEVEL CONTROL STRUCTURES (DEYİMLER DÜZEYİNDEKİ KONTROL YAPILARI)

BLM210 HAFTA 9 STATEMENT-LEVEL CONTROL STRUCTURES (DEYİMLER DÜZEYİNDEKİ KONTROL YAPILARI) 1 BLM210 HAFTA 9 STATEMENT-LEVEL CONTROL STRUCTURES (DEYİMLER DÜZEYİNDEKİ KONTROL YAPILARI) Levels of control flow (Kontrol akışı düzeyleri) Within expressions İfadelerin içinde Among program units Program

Detaylı

Theory of Dimensioning

Theory of Dimensioning Theory of Dimensioning In general, the description of shape and size together gives complete information for producing the object represented. The dimensions put on the drawing are those required for the

Detaylı

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) 1 BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) 6 LECTURE 10: STRUCTURES Lecturer: Burcu Can BBS 514 - Yapısal Programlama (Structured Programming) Structures (Yapılar) A structure is a collection

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Y.DİL III.(İNG.) DKB263 3 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Y.DİL III.(İNG.) DKB263 3 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Y.DİL III.(İNG.) DKB263 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON Test material : SIM card Tested software : UFED 3.6, XRY 6.5, SIMcon v1.2 Expected results : Proper extraction of SMS messages Date of the test : 02.04.2013 Note : The

Detaylı

Chapter 8. Komut düzeyi kontrol yapıları ISBN

Chapter 8. Komut düzeyi kontrol yapıları ISBN Chapter 8 Komut düzeyi kontrol yapıları ISBN 0-321-49362-1 8. bölüm konuları Giriş Seçme komutları Tekrarlayan komutlar Şartsız dallanma Korumalı komutlar Sonuç Tercüme edip geliştiren: Doç. Dr. Zeki Bayram,

Detaylı

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012 1 3 1 4 1 9 1 1 1 2 1 9 1 4 1 1 1 2 1 9 1 7 1 4 1 9 1 4 1 7 1 1 1 8 1 9 1 0 1 4 1 9 1 7 1 1 1 7 1 9 1 8 1 7 1 8 1 2 1 9 1 9 1 8 1 2 1 9 1 0 1 2 1 4 1 1 1 6 1 1 1 9 1 9 1 8 1 8 1 8 1 1 1 9 1 8 1 7 1 9 1

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma Recap Çoğullar ler If the final vowel is a, ı, o or u, then use lar. limonlar, çocuklar If the final vowel is e, i, ö or ü, then use ler. zeytinler, ekmekler This, That, These and Those bu this bu limon

Detaylı

AKE.ZR Yıkama Durulama Zaman Rölesi Kullanım Kılavuzu Washing and Rinse Time Relay User Manual TR EN

AKE.ZR Yıkama Durulama Zaman Rölesi Kullanım Kılavuzu Washing and Rinse Time Relay User Manual TR EN Yıkama Durulama Zaman Rölesi Kullanım Kılavuzu Washing and Rinse Time Relay User Manual YIKAMA DURULAMA ZAMAN RÖLESİ Kullanım Kılavuzu Lütfen bu kullanım kılavuzunu cihazın montajını yapmadan ve cihazı

Detaylı

BBM Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: , Time: 15:00-17:00

BBM Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: , Time: 15:00-17:00 BBM 205 - Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: 12.1.2017, Time: 15:00-17:00 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Total Points: 6 16 8 8 10 9 6 8 14 5 10

Detaylı

Derleyici Kuramı (Compiler Theory)

Derleyici Kuramı (Compiler Theory) Derleyici Kuramı (Compiler Theory) Yrd. Doç. Dr. Şadi Evren ŞEKER Bu sunum, İstanbul Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, BMG dersi kapsamında hazırlanmıştır ve kavramlara genel bir giriş yapmayı hedefler.

Detaylı

AKE Bulaşık Yıkama Makinası Kontrol Kartı Kullanım Kılavuzu Dishwasher Controller User Manual TR EN

AKE Bulaşık Yıkama Makinası Kontrol Kartı Kullanım Kılavuzu Dishwasher Controller User Manual TR EN Bulaşık Yıkama Makinası Kontrol Kartı Kullanım Kılavuzu Dishwasher Controller User Manual Bulaşık Yıkama Makinası Kontrol Kartı Kullanım Kılavuzu (7 SEG SIMPLE YATAY TİP) AKE-BYM-102 Lütfen bu kullanım

Detaylı

Week 5 Examples and Analysis of Algorithms

Week 5 Examples and Analysis of Algorithms CME111 Programming Languages I Week 5 Examples and Analysis of Algorithms Assist. Prof. Dr. Caner ÖZCAN BONUS HOMEWORK For the following questions (which solved in lab. practice), draw flow diagrams by

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. /.,

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. /., !"#$ %& '()*' ' +,-./.,-. 0 12.30.420 ,-./.,-,-.5' $-.5 6# #",-.5 2(3 # #",-.5 6') 7 2(3 87" $-.5.$-.5) 7 # * ",222 2 #5# * #)7 #7",-./.,- Theorem: Context-free diller union, concatenation ve Kleene star

Detaylı

NATURAL LANGUAGE PROCESSING

NATURAL LANGUAGE PROCESSING NATURAL LANGUAGE PROCESSING LESSON 8 : LEXICAL SIMILARITY OUTLINE Lexical vs. Semantic Similarity Similarity Levenstein Distance Jaccard Similarity Cosine Similarity Vector Space Model Binary Weighting

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

Exercise 2 Dialogue(Diyalog)

Exercise 2 Dialogue(Diyalog) Going Home 02: At a Duty-free Shop Hi! How are you today? Today s lesson is about At a Duty-free Shop. Let s make learning English fun! Eve Dönüş 02: Duty-free Satış Mağazasında Exercise 1 Vocabulary and

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Okul/Fakülte: Bölüm/Program: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE Ders Dili: English Ders Kodu: COM162 DersTürkçe İsmi: PROGRAMLAMA

Detaylı

e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.

e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection  LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0. e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection www.etarti.com LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.0 1 LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.0 2 Contents

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği SBR331 Egzersiz Biyomekaniği Açısal Kinematik 1 Angular Kinematics 1 Serdar Arıtan serdar.aritan@hacettepe.edu.tr Mekanik bilimi hareketli bütün cisimlerin hareketlerinin gözlemlenebildiği en asil ve kullanışlı

Detaylı

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar KALEIDOSCOPES N.1 Solo Piano Mehmet Okonşar Kaleidoscopes, bir temel ses dizisi üzerine kurulmuş ve bunların dönüşümlerini işleyen bir dizi yapıttan oluşmaktadır. Kullanılan bu temel ses dizisi, Alban

Detaylı

Dairesel grafik (veya dilimli pie chart circle graph diyagram, sektor grafiği) (İngilizce:"pie chart"), istatistik

Dairesel grafik (veya dilimli pie chart circle graph diyagram, sektor grafiği) (İngilizce:pie chart), istatistik DAİRESEL GRAFİK Dairesel grafik (veya dilimli diyagram, sektor grafiği) (İngilizce:"pie chart"), istatistik biliminde betimsel istatistik alanında kategorik (ya sırasal ölçekli ya da isimsel ölçekli) verileri

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

U3000/U3100 Mini (Linux İşletim Sistemi Yüklü. Eee PC için) Hızlı Başlangıç Kılavuzu

U3000/U3100 Mini (Linux İşletim Sistemi Yüklü. Eee PC için) Hızlı Başlangıç Kılavuzu U3000/U3100 Mini (Linux İşletim Sistemi Yüklü Eee PC için) Hızlı Başlangıç Kılavuzu ASUS_U3000_U3100_mini.indd 1 2/2/08 4:11:37 PM TR3656 Birinci Basım Ocak 2008 Copyright 2008 ASUSTeK Computers, Inc.

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN PROGRAMLAMA DİLLERİ Programlama Dilleri ni neden öğrenmeliyiz? Programlama alanları Dil değerlendirme kriterleri Dil tasarımı üstündeki etkiler

Detaylı

.. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT

.. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT .. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY... /... AKADEMİK YILI... DÖNEMİ... /... ACADEMIC YEAR... TERM ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT Deneyimleriniz hakkındaki bu rapor, Mevlana Değişim Programı nın amacına

Detaylı

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well.

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well. NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082 ÜÇÜNCÜ DEVRE SESLERİNİN PORTE VE NEY ÜZERİNDEKİ YERLERİ Üçüncü devre sesleri ile eser icrasına başlamadan önce, öğrendiğimiz 7 perdenin, porte üzerindeki yerlerini,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI BISON AYRIŞTIRICI (PARSER) ÜRETECİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI BISON AYRIŞTIRICI (PARSER) ÜRETECİ 1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI BISON AYRIŞTIRICI (PARSER) ÜRETECİ Bison, durumdan bağımsız gramerler (CFG, Context-free grammar) için LALR

Detaylı