Üretim Sistemleri Analizi. Montaj Hattı Dengeleme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim Sistemleri Analizi. Montaj Hattı Dengeleme"

Transkript

1 Üretim Sistemleri Analizi Montaj Hattı Dengeleme

2 Montaj Hattı Seri (Akış tipi) üretim olarak adlandırılan üretim tipi kendi içinde; sürekli seri üretim akış hatları, kesikli seri üretim akış hatları olmak üzere ikiye ayrılır. Sürekli seri üretimde üretilen ürünler doğal yapıları itibariyle kendiliğinden akar. Kesikli seri üretimlerde ise, ürünler tek tek birimler halinde birbirini takip eden iş istasyonlarında gerekli işlemlerin yapılmasıyla meydana gelir.

3 Montaj Hattı Bir montaj hattı, belirli sayıda ardışık iş istasyonunun birbirlerine bir malzeme taşıma sistemiyle bağlanmasıyla meydana gelir. Malzemeler bu istasyonlar arasında sabit bir taşıma hızıyla hareket eder. Her istasyonda ürünün tamamlanması için gerekli olan görevlerden bazıları gerçekleştirilir ve hattın sonuna gelindiğinde ürün tamamlanmış olur.

4 Montaj Hattı Montaj hatları günümüzde, otomotiv, elektronik, beyaz eşya gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle üretim süreçlerinin son aşamaları olan montaj hatlarının performansı, üretim süreçlerinin genel performansı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Çok sayıda işletme, üretim süreçlerinin performansını artırmak amacıyla, montaj hatlarını kullanmakta ve Diğer üretim aşamaları ve işletme dışından tedarik edecekleri malzemelerin akış hızını son montaj hattının ihtiyacına göre ayarlamaktadırlar.

5 Montaj Hattı Dengeleme Problemi Montaj hatlarının tasarlanmasında ve talep değişikliklerine göre üretim hızının tekrar ayarlanmasında ortaya çıkan en önemli problem, Montaj Hattı Dengeleme (MHD) problemidir. Montaj Hatti Dengeleme Problemi (MHD): Montaj hattında yerine getirilecek görevlerin, Aralarındaki öncelik ilişkileri ihlal edilmeden, Belirlenen bir çevrim zamanı aşılmayacak ve Belirli bir performans ölçütü en iyilenecek şekilde istasyonlara atanması problemidir.

6 TEMEL KAVRAMLAR Görev: Bir montaj hattında tamamlanması gereken toplam işin, işin niteliğine göre bölünebilecek en küçük parçasıdır. Görev süresi: Bir görevin tamamlanabilmesi için gereken süredir. İstasyon: Bir montaj hattındaki görevler, aralarındaki öncelik ilişkileri göz önünde bulundurularak istasyon adı verilen yerlerde gerçekleştirilir. İstasyon zamanı: Bir istasyona atanan görevlerin görev süreleri toplamına eşittir. Çevrim süresi: Montaj hattındaki bir istasyona, o istasyona atanan görevlerin tamamlanabilmesi için ayrılan zamandır. Çevrim süresi bir montaj hattını oluşturan bütün istasyonlar için eşittir ve montaj hattından ardı ardına iki ürün çıkışı arasında geçen süreyi ifade eder.

7 TEMEL KAVRAMLAR Çevrim süresi ile hesaplanır. C = T / D T : Toplam Kullanılabilir Süre D : Talep ÖRNEK: Haftada 5 gün, günde 8 saat mesai yapan bir firmanın önümüzdeki dört haftaya ilişkin toplam ürün talebi adettir. Çevrim süresini hesaplayalım. T = 5 gün/hafta 8 saat/gün 60 dak./saat 4 hafta = dakika D = adet C = T / D C = dakika/ adet = 9,6 dakika / adet

8 TEMEL KAVRAMLAR İstasyon Boş Süresi: Her bir iş istasyonu için çevrim süresi ile istasyon süresi arasındaki farktır. Toplam Boş Süre: Montaj hattını oluşturan bütün istasyonlarının boş zamanlarının toplamıdır.

9 TEMEL KAVRAMLAR Denge Gecikmesi: İş istasyonları arasındaki montaj işlemlerinin dengesiz bir şekilde dağıtılmasından kaynaklanan boş zaman oranıdır. İş istasyonu için istasyon boş süresinin çevrim süresine oranından elde edilir ve elde edilen sonuç o istasyonun verimsizliğinin göstergesidir. çevrim süresini, de j. istasyonun süresini gösterdiğinde j. istasyonun denge gecikmesi: = görev sayısı,.görevin süresi ve m istasyon sayısını gösterdiğinde bütün hat için denge gecikmesi izleyen şekilde hesaplanır: =

10 TEMEL KAVRAMLAR HAT ETKİNLİĞİ: İş hacminin çevrim süresi ile istasyon sayısının çarpımına oranı ile belirlenir. Bu ölçek, montaj hatları için önemlidir. Montaj hattındaki toplam işgücünün ne kadarlık bir yüzdesinin kullanıldığını gösterir. Mükemmel dengelenmiş hatlarda, tüm istasyonlar tam dolu, toplam boş süre sıfır, dolayısıyla hat etkinliği %100, denge gecikmesi 0 dır.

11 TEMEL KAVRAMLAR Düzgünlük İndeksi: Dengeleme performansının bir ölçüsü olarak kullanılır. İstasyon boş sürelerinden yararlanılarak hattın düzgünlüğünü belirleyen indekstir. Sıfıra yaklaşması hat dengelemenin başarılı olduğunu gösterir. Mükemmel dengelenmiş hatlarda düzgünlük indeksi değeri sıfırdır. : En büyük istasyon süresi (Çoğu durumda çevrim süresine eşittir)

12 TEMEL KAVRAMLAR Öncelik Diyagramı: Bir montaj hattındaki görevler arasında bazı öncelik ilişkileri olabilir. Öncelik diyagramı, bu öncelik ilişkilerini ifade eder. Şekilde daire içindeki sayılar görev numaralarını ifade etmektedir. 1 ve 2 numaralı görevleri ele alırsak, 1 numaralı görev, 2 numaralı görevden önce tamamlanmak zorundadır. Bu görevler arasındaki böyle bir ilişkiye öncelik ilişkisi adı verilir ve 1 numaralı görev, 2 nin öncülü; 2 numaralı görev ise 1 in ardılıdır denir.

13 TEMEL KAVRAMLAR Öncelik Matrisi: Bir montaj işleminde bulunan görevler arasındaki öncelik ilişkilerinin ifade edildiği, boyutu montaj işlemindeki görev sayısına eşit olan ve a ij elemanlarından meydana gelen ikili (binary) bir kare matristir. Eğer öncelik diyagramındaki j görevi i görevini takip ediyorsa yani ardılı ise, öncelik matrisinin a ij elemanı 1 değerini, aksi durumda 0 değerini alacaktır. Önceki slayttaki 5 görevli öncelik diyagramına ait öncelik matrisi şöyle olacaktır:

14

15

16

17

18

19 ÖRNEK: DENGE GECİKMESİ: DG = (100 TBZ) / (M C) DG = ( ) / (7 140) = % 20,4 HAT ETKİNLİĞİ: HE = (100 TGS) / (M C) HE = ( ) / (7 140) = % 79,6 DÜZGÜNLÜK İNDEKSİ: = =71,76

20 İş öğesi süreleri: a 1 =3, a 2 =1, a 3 =2, a 4 =5, a 5 =4, a 6 =4, a 7 =7, a 8 =1 ; C=9 Hat Etkinlikleri: HEa=(9+9+9)/(9x3)=%100, HEb=( )/(9x4)=%75 İstasyo1 etkinliği= 8/9=% 88,9

21 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI Montaj hattı dengeleme problemini, ürün çeşitliliği, hattın şekli, görev sürelerinin durumu ve performans ölçütü olmak üzere dört farklı etmene göre sınıflandırabiliriz. Etmen Ürün çeşitliliği Hattın şekli Görev sürelerinin durumu Performans ölçütü Problem Adı TEK MODELLİ MHD PROBLEMİ ÇOK / KARIŞIK MODELLİ MHD PROBLEMİ DÜZ MHD PROBLEMİ U TİPİ MHD PROBLEMİ DETERMİNİSTİK MHD PROBLEMİ STOKASTİK MHD PROBLEMİ TİP I MHD PROBLEMİ TİP II MHD PROBLEMİ

22 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI 1) ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE GÖRE: Tek Modelli Hatlar: Tek tip ürün ya da modelin üretiminde kullanılırlar. Çok Modelli Hatlar: Bu hatlarda değişik modeller üretilir. Belirli bir zamanda bir ürün parti halinde üretilir, arkadan diğer modellerin üretimine geçilir. Karışık Modelli Hatlar: aynı anda birden fazla benzer tipteki modellerin karışık olarak üretildiği hatlardır.

23 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI 2) HATTIN ŞEKLİNE GÖRE: Düz MHD problemi, düz bir çizgi şeklinde yerleştirilmiş montaj hatlarının dengelenmesi problemidir. U Tipi MHD Problemi, U şeklinde yerleştirilmiş montaj hatlarının dengelenmesi problemidir.

24 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI 2) HATTIN ŞEKLİNE GÖRE-devam Paralel Montaj Hattı Karışık Modelli Paralel Montaj Hattı Çift Taraflı Montaj Hattı Karışık Modelli Çift Taraflı Montaj Hattı Paralel Çift Taraflı Montaj Hattı Karışık Modelli Paralel Çift Taraflı Montaj Hattı

25 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI 3) GÖREV SÜRELERİNİN DURUMUNA GÖRE: İmalat / montaj hattı dengeleme problemleri, görev sürelerinin durumuna göre Deterministik MHD Problemi ve Stokastik MHD Problemi olmak üzere ikiye ayrılır. Deterministik görev süreli MHD probleminde, görev süreleri belirli ve deterministiktir. Stokastik görev süreli MHD probleminde, görev sürelerinin, ortalaması ve standart sapması bilinen bir dağılıma uyduğu kabul edilir.

26 PROBLEMİN SINIFLANDIRILMASI 4) PERFORMANS ÖLÇÜTÜNE GÖRE: Montaj hattı dengeleme problemleri, performans ölçütüne göre TİP I MHD Problemi ve TİP II MHD Problemi olmak üzere ikiye ayrılır. Tip I MHD Probleminde, verilen bir çevrim zamanı için hat boyunca açılan istasyon sayısı minimize edilir. Tip II MHD Probleminde, verilen bir istasyon sayısı için hattın çevrim zamanı minimize edilir.

27 Akış hatlarının tasarımında toplam iş yükünün iş istasyonlarına dengeli bir şekilde dağıtılması ve üretim hattındaki bazı iş istasyonlarında diğerlerinden daha fazla iş yükü olması durumunda ortaya çıkan verim düşüklüklerinin ve bir takım kayıpların giderilmesi amaçlanmaktadır.

28 Hat Dengeleme Kavramı Montaj işleminin yapılabilmesi için gerekli işler, bu işlerin aldıkları süreler ve aralarındaki öncelik ilişkileri verildiğinde, işlerin bir performans ölçüsü eniyilenecek şekilde sıralı iş istasyonlarına atanması, montaj hattı dengeleme problemi olarak tanımlanmaktadır.

29 Hat Dengeleme Kavramı devam Hat dengeleme çalışmalarında ulaşılmak istenen amaçlar şunlardır; Düzenli bir malzeme akışını sağlamak, İnsan gücü kullanımını en üst düzeye ulaştırmak, Makine kapasitelerini en üst düzeyde kullanmak, İşlemler için en az süreyi kullanmak, En az miktarda malzeme kullanmak, Boş süreleri veya dengeleme kayıplarını en küçüklemek, İş istasyonu sayısını en küçüklemek, Dengeleme kayıplarını iş istasyonları arasında düzgün dağıtmak, vd.

30 BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ (SALBP) Montaj hattı dengeleme problemlerinin en yalın hali, tek modelli deterministik görev süreli düz hat dengeleme problemidir ve Basit Hat Dengeleme Problemi olarak bilinir. Problemin temel varsayımları şunlardır: Montaj hattında tek çeşit ürün büyük miktarlarda üretilir. Görev süreleri deterministiktir. Görevler arasındaki öncelik ilişkileri bilinmektedir. Bir görevin tamamı bir istasyonda gerçekleştirilmek zorundadır. Bir görevin öncülü varsa, o görevin başlayabilmesi için bütün öncüllerinin tamamlanmış olması gerekir.

31 BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ Tek Modelli Hat Dengeleme Probleminin temel olarak, atama kısıtları, çevrim zamanı kısıtları ve öncelik ilişkileri kısıtları olmak üzere üç çeşit kısıtı vardır. Atama kısıtları: montaj hattındaki bütün görevler istasyonlara atanmak zorundadır ve bir görev yalnızca bir istasyona atanabilir. Çevrim zamanı kısıtları: montaj hattı üzerinde açılan her bir istasyona atanan görevlerin görev sürelerinin toplamı çevrim zamanını aşamaz. Öncelik ilişkileri kısıtları: bir görevin bir istasyona atanabilmesi için o görevin bütün öncüllerinin ya daha önceki bir istasyona ya da o görevle ayni istasyona atanmış olması gerekir.

32 BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ Notasyon: i, r, s : görev (iş elemanı) j C : istasyon : çevrim süresi m max : ebüyük istasyon sayısı n t i S : toplam görev sayısı : i görevinin tamamlanma süresi : öncelik ilişkileri kümesi (r,s) S: bir öncelik ilişkisi; r görevi s görevinin komşu öncülüdür 1 i görevi j istasyonuna atanmış ise x ij : 0 d. d. z j : 1 j istasyonu açılmış ise 0 d. d.

33 MODEL: BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ =1 =1 = 1 =1 =1 Kısıt, bir iş elemanının bir istasyona atanmasını sağlar Kısıt, her bir iş istasyonuna atanan iş elemanı kümesinin süreleri toplamının çevrim süresini aşmamasını sağlar. Kısıt, öncelik kısıtlamalarına uymaya zorlar =1, 0,1, ;

34 Örnek Hat dengeleme problemi için, ikili tamsayılı programlama modeli geliştirin. C = 100. Task Time Immediate Predecessor a 40 - b 75 a c 50 a d 35 c e 80 d

35 Çözüm Minimise s.t. 40X 4 k 1 X X X X b1 b2 b3 b4 X ik ak 1 X X X X a1 a1 e 4 ia k 1 75X a1 a1 for X X X bk a2 a2 a2 C ik X ik 50X i X X a3 a3 ck 35X a4 dk a, b, c, d, e X 80X ek 100 k = 1,,4 Likewise for (a, c), (c, d) and (d, e) All X ik 0 or 1 C i1 = 1; C i2 = 20; C i3 = 400; C i4 = 8000 We Choose K = 4 as a start since t i / C = 2.8

36 BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ Tek Modelli Hat Dengeleme Probleminin matematiksel modeli: MODEL: (1) =1 = 1 (2) =1. (3) =1 0, (4) =1, 0,1 ; (5)

37 BASİT HAT DENGELEME PROBLEMİ Problemin amaç fonksiyonu, hat boyunca açılan istasyon sayısını enküçüklemeye yöneliktir. 2 numaralı kısıt, bütün görevlerin istasyonlara atanmasını ve her görevin bir kere atanmasını sağlamaktadır. 3 numaralı kısıt, açılan bir istasyondaki görevlerin görev süreleri toplamının çevrim zamanını aşmaması içindir. 4 numaralı kısıt öncelik ilişkileri kısıtı olup, öncülü olan bir görevin ya öncülüyle aynı istasyona ya da öncülünden sonraki bir istasyona atanmasını sağlamaktadır. 5 numaralı kısıt ise modeldeki bütün x ij ve z j değişkenlerinin ikili düzende (binary) (0 1) olduğunu ifade etmektedir.

38 ÖRNEK: Aşağıda öncelik diyagramı ve görev süreleri verilen montaj hattı dengeleme problemi için, düz hat dengeleme modelini yazalım. Çevrim zamanı 10 zaman birimi olsun. (C = 10)

39

40

41 U Tipi Montaj Hattı Donanımın ve iş istasyonlarının yerleşim biçimi, hat tipindeki üretimleri etkileyen önemli bir etmendir. Hattın bulunduğu yer ve üretilecek ürünün özellikleri hattın alacağı şekli belirler. Yalın üretim yaklaşımında bir fabrika veya atölyenin işleyişinde olabilecek en büyük israf ya da zaman kayıplarından biri, çalışanların bir yerden bir yere gitme, makinaların çalışmasını kontrol etme ya da makina başında makinanın işleminin bitmesini bekleme gibi üretime değer katmayan eylemlerden doğan zaman kayıplarıdır.

42 Makinaların doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü, makinaya parça yerleştirme, işlenmiş parçayı alma gibi eylemleri mekanikleştirerek ve otomatikleştirerek, kazanılan zaman her işçinin birden fazla makineyi çalıştırması şeklinde değerlendirilebilir. Böylece bir yandan aynı işi çok daha az sayıda işçiyle gerçekleştirmek mümkün olabilir, diğer yandan da talep yükselme/düşme durumlarında sadece işçi sayısı ile oynanarak üretim verimini talepteki esnekliğe adapte etme olanağı elde edilebilir.

43 Bu düşünceden hareketle, bir işçinin birden fazla makinadan sorumlu olması ilkesi, tek parça akışı ve süreç bazlı hat anlayışıyla da birleşince ortaya çıkan yerleşim düzeni U hatları olmuştur. Kızak Parça Akışı Malzeme İç Çap İşleme Çok Uçlu Delme ya da Segman Yuvası Açma Segman Yuvası Açma Piston Kafası İşleme Delme Piston Etek İşleme Piston Pimi Leblemesi sürece göre piston üretim hattı Dış Çap Final İşleme Dış Çap Ölçümü Bitmiş Ürün

44 Giriş Parça Akışı Kızak Malzeme İç Çap İşleme Çok Uçlu Delme ya da Segman Yuvası Açma Segman Yuvası Açma Piston Kafası İşleme Delme Dış Çap Ölçümü Dış Çap Final İşleme Piston Pimi Leblemesi Piston Etek İşleme Bitmiş Ürün Parça Akışı U hattında, üretim işlemlerinin yapıldığı sırada bir U şekilli hattın etrafına makinalar dizilidir. Operatörler U hattının içinde çalışır. Bir operatör hattın hem girişini hem de çıkışını denetler.

45 U hatlarında, operatörlerin pek çok farklı makine ya da süreçleri işletebilmesi için çok fonksiyonlu olmalarını gerektirir. Bu aynı zamanda işçilerin ayakta ve yürüyerek çalışmalarını gerektirir. Düz montaj hattı sistemlerini U tipi montaj hattı sistemlerine dönüştürme kararı, büyük bir yerleşim tasarımı değişikliği ve montaj işlemleri için yatırımı içerir.

46 Geleneksel düz montaj hatlarını, U tipi yerleşim biçiminde düzenleme yoluyla, işçiler düz bir hat yerleşiminde mümkün olmayan görev birleştirmelerini yerine getirebilmek için U hattının iki bacağı arasında hareket edebilirler. Bu esneklik TZÜ firmalarına, tesislerinde toplam işçi sayılarını muhtemelen azaltma ve bu şekilde daha etkin bir tesis yerleşimi yaratma imkanı verir.

47 U Hatlarının Sağladığı Yararlar Miktar Esnekliği : JIT ortamında bir hattın üretim hızı sık sık değişir. Böylesi bir ortamda, miktar esnekliğinden dolayı U tipi hat düz hatta tercih edilir. Hattaki operatör sayısını arttırma ya da azaltma yoluyla, şirket gereksinim duyulduğunda üretim hızını ayarlayabilir. Miktar esnekliğini bu ölçüde düz bir hatla elde etmek zordur. Operatör Esnekliği : U tipi hatta yürüme mesafesi düz hattan daha kısa olduğu için, bir operatörün pek çok iş merkezini izlemesi daha kolaydır. İş İstasyonu Sayısı : U tipi hatta gereksinim duyulan iş istasyonu sayısı düz hatta gereksinim duyulandan asla daha fazla değildir, bazen daha azdır. Bu U tipi hattaki iş istasyonlarına görev gruplamada daha fazla imkan olduğundandır.

48 Malzeme Taşıma : U tipi hatlar konveyörler ve özel malzeme taşıma operatörleri gibi özel malzeme taşıma ekipmanlarına ihtiyacı ortadan kaldırır. Onun yerine üretim operatörleri ürünleri makine den makine ye taşır. Görülebilirlik ve Ekip Çalışması : Küçük boyutlu bir U hattı görülebilirlik ve iletişimi geliştirir. Bu ekip çalışmasını geliştirir, daha büyük bir ait olma duygusu verir ve operatörlerin uzun bir hat boyunca birbirlerinden ayrı hareket ettikleri ve belki stok duvarlarıyla ayrıldıkları düz bir hattan daha çok sorumluluğu ve sahipliği arttırır. Yeniden İşleme : Toplam Kalite Yönetiminin bir prensibi, hatalı bir ürün üretildiği istasyona geri döndükten sonra ilk fırsatta kalite problemlerini düzeltmeyi gerektiren kaynak kalitesidir. Bir U hattında hatalı ürünün geri dönmesi için mesafe, bu prensibi izlemeyi daha kolaylaştıracak kadar kısadır.

49 TEK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME (TMU) PROBLEMİ TM-U problemleri, TM-D MHD problemlerinin üzerine inşa edilmiştir. TM-D MHD problemleri için kullanılan atama ve çevrim süresi kısıtları, TM-U probleminde de aynen geçerlidir. Yalnızca öncelik ilişkileri kısıtı, U-tipi montaj hatlarının özel yapısından dolayı farklılık göstermektedir. U-tipi montaj hatlarında hattın girişiyle çıkışının aynı yönde olması sebebiyle hat içerisinde çalışan bir işçi, hattın hem başlangıç hem de bitiş tarafındaki görevleri yerine getirebilecektir. Buna bağlı olarak, TM-U problemi için öncelik ilişkileri kısıtı aşağıdaki gibi ifade edilebilir: Bir görevin bir istasyona atanabilmesi için; o görevin bütün öncüllerinin veya bütün ardıllarının daha önce oluşturulan istasyonlara veya üzerinde atama yapılmakta olan istasyona atanmış olması gerekir.

50 TEK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME (TMU) PROBLEMİ TM-U MHD problemlerini TM-D MHD problemlerinden ayıran en önemli özellik öncelik ilişkileri kısıtıdır. Düz hat dengelemede, bir istasyona yalnızca, öncülü olmayan veya bütün öncülleri daha önceki istasyonlara atanmış görevler atanabilecekken; U-tipi MHD de, bir istasyona hem öncülü olmayan görevler hem de ardılı olmayan görevler atanabilecektir. Dolayısıyla herhangi bir istasyon için, o istasyona atanabilecek görevlerin oluşturacağı küme U-tipi montaj hatlarında, düz montaj hatlarına göre daha geniş olacaktır. Bunun sonucu olarak bir montaj hattını U-tipi olarak dengelemek, aynı hattı düz olarak dengelemeye göre daha fazla dengeleme esnekliği sağlamakta ve açılacak istasyon sayısı daha az olabilmektedir.

51 Tamsayılı Programlama Yaklaşımı ile U Tipi Hat Dengeleme Problemi (Urban) Geleneksel hat dengeleme problemleri istasyonların bir hat boyunca ardışık olarak dizildiği üretim hatlarını kapsar. Geleneksel problemlerde dengeleme öncelik diyagramındaki ilk işten başlanarak öncelik diyagramında ileri doğru gidilerek işlerin istasyonlarda atanması şeklinde gerçekleştirilir. U hatların dengeleme problemleri ise geleneksel hat dengeleme problemlerinden daha karmaşıktır. Çünkü işler öncelik diyagramında ileri, geri hareket edilerek veya her iki yönde de aynı anda hareket edilmesi ile gruplandırılır.

52 Geleneksel hat dengeleme problemlerinde işlemler öncülleri atanmış işlemlerin oluşturduğu gruptan seçilir ve istasyonlara atanır. U tipi hat dengeleme problemlerinde ise bu grup öncülleri atanmış işlemlerin oluşturduğu küme ile ardılları atanmış işlemlerin oluşturduğu kümenin birleşiminden elde edilir ve istasyonlara atanacak işlemler bu gruptan seçilir.

53 U tipi hat dengeleme probleminde m tane, (j=1,..., m), iş istasyonuna atanacak ve tamamlanma süreleri t i (i=1,..., n) olan n tane işlem olduğu varsayıldığında, verilen 1. tip problem (çevrim süresinin sabit olduğu, enküçük istasyon sayısının araştırıldığı) için amaç; ihtiyaç duyulan istasyon sayısının, m *, C çevrim süresi içinde enküçüklenmesidir. * m m m n min max

54 m min teorik olarak ihtiyaç duyulan enküçük istasyon sayısıdır. t i m min C i x e eşit veya büyük enküçük tamsayıyı verir. m max ise ihtiyaç duyulabilecek enbüyük istasyon sayısıdır ve işlem sayısı ile düz hat problemlerinden elde edilen eniyi çözümden enküçük olana eşittir.

55 U tipi hat dengeleme problemlerinin ayırt edici özelliği, montajın ilk ve son işleminin aynı istasyona atanabilmesinde olduğu gibi işlerin istasyonlara ileri ve geri atanmasına izin vermesidir. U tipi hat dengeleme probleminin tamsayılı programlama yaklaşımı ile çözümünde asıl öncelik diyagramına ilave edilen hayali bir öncelik diyagramından yararlanılmaktadır.

56 Genişletilen diyagramın ortasından başlanılmasıyla asıl diyagramda ileri, hayali diyagramda geri veya aynı anda her iki yöne de istasyonlara atama yapılarak optimal dengeleme elde edilir

57 Problemin çözümünde kullanılan değişkenler; 1 ğ. ş. = 0.. =

58 Öncelik ilişkilerini yansıtan düzenlenmiş iş çiftlerinin kümesi P={1,..., p,..., P} olarak verilsin (p=(r,s), r işlemi s işleminden hemen önce gelmektedir). U tipi hat dengeleme problemi için geliştirilmiş tamsayılı programlama modeli (Urban,1998); * m m m n min max Kısıt, her işlemin, ya asıl diyagramda yada hayali diyagramda, sadece bir istasyona atanmasını sağlar. m max j1 ( x y ) ij ij 1 i 1,... n,

59 n i1 t ( x y ) C i ij ij j 1,..., m, min Kısıt kümeleri, her bir istasyona atanan işlemlerin sürelerinin toplamının çevrim süresini aşmamasını sağlar. n i1 t ( x y ) Cz i ij ij j j m 1,..., m min max, m max ( mmax j 1)( xrj xsj ) 0 m j1 max ( mmax j 1)( ysj yrj ) 0 j1 xij, yij, z j 0, 1 bütün i, j için. bütün (r,s) P için, bütün (r,s) P için, Kısıt kümeleri, işlemler arasındaki öncelik ilişkilerinin uygulanmasını sağlar.

60 Amaç Fonksiyonu Enk m max z j j= m min 1 Modelin amacı ihtiyaç duyulan istasyon sayısının enküçüklenmesidir.

61

62 Tek Modelli U Tipi Montaj Hattı Dengeleme Problemi için Diğer Matematiksel Model

63 Problemin amaç fonksiyonu, düz hat dengelemede olduğu gibi hat boyunca açılan istasyon sayısını minimize etmeye yöneliktir. 2 numaralı kısıt, bütün görevlerin istasyonlara atanmasını ve her görevin, hattın ya ön ya da arka tarafına olmak üzere bir kere atanmasını sağlamaktadır. 3 numaralı kısıt, açılan bir istasyona, hattın ön ve arka tarafından atanmış tüm görevlerin görev süreleri toplamının çevrim zamanını aşmaması içindir. 4 ve 5 numaralı kısıtlar öncelik ilişkileri kısıtları olup, 4 numaralı kısıt öncülü olan bir görevin ya öncülüyle ayni istasyona ya da öncülünden sonraki bir istasyona atanmasını sağlamaktadır. 5 numaralı kısıt ise ardılı olan bir görevin ya ardılıyla ayni istasyona ya da ardılından sonraki bir istasyona atanmasını sağlamaktadır. 6 numaralı kısıt ise modeldeki bütün xij, yij ve zj değişkenlerinin ikili düzende (binary) (0 1) olduğunu ifade etmektedir.

64 ÖRNEK: AŞAĞIDA ÖNCELİK DİYAGRAMI VE GÖREV SÜRELERİ VERİLEN MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ İÇİN, TMU MODELİNİ YAZALIM. ÇEVRİM ZAMANI 10 ZAMAN BİRİMİ OLSUN (C = 10).

65

66

67

68

69

70

71

72 Bilgisayar montajı örneği, C = 140 için düz ve U tipi olarak dengelendiğinde, U tipi dengelemenin istasyon sayısı ve toplam boş zaman açısından daha iyi sonuçlar verdiği görülmektedir.

73 Kaynaklar: Modeling and analysis of manufacturing systems. Ronald G. Askin, Charles R. Standridge. John Wiley, Tanyaş, M. ve Baskak, M., Üretim Planlama ve Kontrol, İrfan Yayımcılık, Genişletilmiş 2. Yayın, İstanbul, Yakup Kara, Ders Notları Timothy L. Urban, Optimal balancing of U-shaped assembly lines, Management Science 44(5):

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2015-2016 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü 2017-2018 Bahar Yarıyılı Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Yrd. Doc. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Tek Modelli Düz MHD Problemlerinin

Detaylı

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 201-2016 Bahar Yariyili Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. Ramazan Yaman Yardimci Ogretim Elemani: Ars. Gor. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili. Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili. Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 Montaj hatti, bir malzeme tasima sistemi etrafina ardisik olarak

Detaylı

MONTAJ HATLARI 1. GİRİŞ 2. ÜRETİM SİSTEMLERİ. Arş.Gör.Murat Kansu KARACA

MONTAJ HATLARI 1. GİRİŞ 2. ÜRETİM SİSTEMLERİ. Arş.Gör.Murat Kansu KARACA MONTAJ HATLARI Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. GİRİŞ Bu çalışmada, montaj hatlarının üretim sistemleri içerisindeki yeri belirtildikten sonra montaj hattı teknolojisinin

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 En Erken ve En Gec Istasyon

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Düzgünlük Indeksi (Smoothness

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 4

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 4 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2015-2016 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 4 Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Çevrim süresi Öncelik ilişkileri Ozel

Detaylı

Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi

Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi * 1 Mücella GÜNER, 2 Meral İŞLER, 2 Eda ACAR 1 Doç. Dr., Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2015-2016 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6 Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 Sezgisel Algoritmalar Heuristic Algorithms

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 6 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 Sezgisel Algoritmalar Heuristic

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI

KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI Â. Yurdun ORBAK KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI B. Türker ÖZALP Pınar KORKMAZ Nilay YARKIN Nagihan AKTAŞ Uludağ Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği

Detaylı

BAKTERİYEL BESİN ARAMA OPTİMİZASYONU ALGORİTMASI İLE MONTAJ HATTI DENGELEME. Yakup ATASAGUN YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

BAKTERİYEL BESİN ARAMA OPTİMİZASYONU ALGORİTMASI İLE MONTAJ HATTI DENGELEME. Yakup ATASAGUN YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI 1 BAKTERİYEL BESİN ARAMA OPTİMİZASYONU ALGORİTMASI İLE MONTAJ HATTI DENGELEME Yakup ATASAGUN YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Ağustos, 2010 2 T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI

MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI TEKNOLOJİ, Cilt, (00), Sayı, -9 TEKNOLOJİ MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Kerem GÜNAY Tuğba ÇETİN Ö. Faruk BAYKOÇ Gazi Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEK MODELLİ DETERMİNİSTİK U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİNİN DEĞİŞKEN KOMŞU ARAMA YÖNTEMİ İLE ÇÖZÜMÜ Mammad TANRIVERDIYEV YÜKSEK LİSANS TEZİ Endüstri

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

STOKASTİK GÖREV ZAMANLI TEK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN BİR SEZGİSEL ÖZET

STOKASTİK GÖREV ZAMANLI TEK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN BİR SEZGİSEL ÖZET Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 17, No 4, 115-124, 2002 Vol 17, No 4, 115-124, 2002 STOKASTİK GÖREV ZAMANLI TEK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ADANA, 2010 ÇUKUROVA

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlamanın Temelleri Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlama Nedir? Bir Doğrusal Programlama Modeli doğrusal kısıtlar altında bir doğrusal ğ fonksiyonun değerini ğ maksimize yada minimize

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs 2002

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs 2002 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh. 29-40 Mayıs 2002 BASİT U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİNE BULANIK PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI (FUZZY PROGRAMMING APPROACH TO THE

Detaylı

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 Ders Not Sistemi Vize : % 40 Final : % 60 Kaynaklar Kitap : Algoritma Geliştirme ve Programlama Giriş Yazar: Dr. Fahri VATANSEVER Konularla ilgili

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÜRETİM M PLANLAMA II DERS NOTLARI 4. 5. ve 6. HAFTALAR DERS SORUMLUSU DOÇ.. DR. YAKUP KARA YARDIMCI ÖĞRETİM M ELEMANLARI ARŞ.. GÖR. G YAKUP ATASAGUN ARŞ.. GÖR. G SEDA HEZER ENDÜSTRİ

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

ISK116 - Bölüm 1. Grup Teknolojisi

ISK116 - Bölüm 1. Grup Teknolojisi ISK - Bölüm Grup Teknolojisi Grup Teknolojisi (GT) Grup teknolojisi benzerliklerden faydalanarak büyük ve karmaşık bir üretim sisteminin, küçük ve kolay kontrol edilebilir sistemlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

İŞGÖREN PERFORMANSI DİKKATE ALINARAK U-TİPİ MONTAJ HATLARININ DENGELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Mehmet Kürşat ÖKSÜZ

İŞGÖREN PERFORMANSI DİKKATE ALINARAK U-TİPİ MONTAJ HATLARININ DENGELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Mehmet Kürşat ÖKSÜZ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞGÖREN PERFORMANSI DİKKATE ALINARAK U-TİPİ MONTAJ HATLARININ DENGELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Mehmet Kürşat ÖKSÜZ Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı

Detaylı

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Jordan Yöntemi ve Uygulaması Performans Ölçümü 2 Bu çalışmada,

Detaylı

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer)

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer) TEKSTİL VE MÜHENDİS () http://www.tekstilvemuhendis.org.tr Etek Üretimi Yapan Bir Konfeksiyon İşletmesinde Assembly Line Balancing in a Ready to Wear Company Producing Skirt 1, Fatma KALAOĞLU 1, Murat

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/71 İçerik n Bulunması Kuzey-Batı Köşe Yöntemi En Küçük Maliyetli Göze Yöntemi Sıra / Sütun En Küçüğü Yöntemi Vogel Yaklaşım Metodu (VAM) Optimum Çözümün Bulunması Atlama Taşı

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul Proje:Belirli bir işin tamamlanabilmesi için yapılması

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri Ý.T.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ * BİNA YAPIM YÖNETİMİ PROGRAMI BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE PLANLAMASI VE PROGRAMLAMASI DERSÝ Proje Planlama ve Programlama Teknikleri Dr. Alaattin KANOÐLU BAHAR, 2001-02 02

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok 8.0.0 Şebeke Kavramları BÖLÜM III: Şebeke Modelleri Şebeke (Network) Sonlu sayıdaki düğümler kümesiyle, bunlarla bağlantılı oklar (veya dallar) kümesinin oluşturduğu yapı şeklinde tanımlanabilir ve (N,A)

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ

HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ TEKNOLOJİ, Cilt 7, (2004), Sayı 1, 181-188 TEKNOLOJİ HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ Hadi GÖKÇEN* Kürşad AĞPAK** *Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

Detaylı

KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM

KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM * A New Approach For Mıxed Model Assembly Lıne Balancıng And Worker Assıgnment Problem Yusuf KUVVETLİ Endüstri Mühendisliği

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME KURALLARI

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME KURALLARI OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME KURALLARI BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME KURALLARI Örnek 9: Aşağıdaki açık çevrim blok diyagramının transfer fonksiyonunu bulunuz? 2 BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME

Detaylı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME

KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME (REFEREED RESEARCH) KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME ASSEMBLY LINE BALANCING BY USING STATISTICAL METHOD IN CLOTHING PRODUCTION Selin Hanife ERYÜRÜK İstanbul Teknik

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I-

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- Dışbükeylik / İçbükeylik Hazırlayan Doç. Dr. Nil ARAS Anadolu Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü İST38 Yöneylem Araştırması Dersi 0-0 Öğretim Yılı Doğrusal olmayan

Detaylı

MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN YENİ MODELLER VE PANEL MOBİLYA ÜRETEN İŞLETMELERDE UYGULAMALAR

MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN YENİ MODELLER VE PANEL MOBİLYA ÜRETEN İŞLETMELERDE UYGULAMALAR i T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI ÜRETİM YÖNETİMİ ve PAZARLAMA BİLİM DALI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN YENİ MODELLER VE PANEL MOBİLYA ÜRETEN İŞLETMELERDE

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30)

Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30) ENM 316 BENZETİM ÖDEV SETİ Ödev 1. Bir projede A, B, C, D, E ve F olmak üzere 6 faaliyet vardır. Projenin tamamlanması için bu faaliyetlerin sırası ile yapılması gerekmektedir. Her faaliyetin tamamlanması

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2013 ANKARA

YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2013 ANKARA KARIŞIK MODELLİ ÇİFT TARAFLI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ İÇİN ARI KOLONİSİ ALGORİTMASI İsmail TÜRKDÖNMEZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2013

Detaylı

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU Jeodezik Ağların Tasarımı 10.HAFTA Dr.Emine Tanır Kayıkçı,2017 OPTİMİZASYON Herhangi bir yatırımın gerçekleştirilmesi sırasında elde bulunan, araç, hammadde, para, işgücü

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR DENGE İÇİN ERGONOMİK FAKTÖRLERİ İÇEREN U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEMESİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR DENGE İÇİN ERGONOMİK FAKTÖRLERİ İÇEREN U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEMESİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 27, No 2, 407415, 2012 Vol 27, No 2, 407415, 2012 SÜRDÜRÜLEBİLİR DENGE İÇİN ERGONOMİK FAKTÖRLERİ

Detaylı

SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA

SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA Ferhat Güngör, Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, fgungor@marmara.edu.tr. Meral Akkaya,

Detaylı

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi İlhan AYDIN KESİKLİ-OLAY BENZETİMİ Kesikli olay benzetimi, durum değişkenlerinin zaman içinde belirli noktalarda değiştiği sistemlerin modellenmesi

Detaylı

RASSAL SAYI ÜRETİLMESİ

RASSAL SAYI ÜRETİLMESİ Dr. Mehmet AKSARAYLI Ekonometri Böl. Simülasyon Ders Notları Rassal Sayı Üretilmesi RASSAL SAYI ÜRETİLMESİ Simülasyon analizinde kullanılacak az sayıda rassal sayı üretimi için ilkel yöntemler kullanılabilir.

Detaylı

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I 4.1. Dışbükeylik ve Uç Nokta Bir d.p.p. de model kısıtlarını aynı anda sağlayan X X X karar değişkenleri... n vektörüne çözüm denir. Eğer bu

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R

J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! Temel Tiplerde Atama Atama işlemi, temel (primitive) tipler için

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Kümeleme İşlemleri Kümeleme Tanımı Kümeleme Uygulamaları Kümeleme Yöntemleri Kümeleme (Clustering) Kümeleme birbirine

Detaylı

SORU 1. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız.

SORU 1. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız. Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: SORU. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız. SORU. İş ölçümünde ölçülen bileşenleri (insan/makine) yazınız

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş Eme 3105 Giriş Sistem simülasyonu Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Sistem Simülasyonuna Giriş Ders 1 Simülasyon, gerçek bir dünya sureci yada sistemindeki

Detaylı

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr.

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr. EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Hafta 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Giriş Simülasyon, gerçek bir dünya süreci yada sistemindeki işlemlerin zamana bağlı değişimlerinin taklit edilmesidir.

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Ders 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Simülasyon, gerçek

Detaylı

ÇİFT TARAFLI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMIYLA OPTİMİZASYONU

ÇİFT TARAFLI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMIYLA OPTİMİZASYONU T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI ÇİFT TARAFLI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMIYLA OPTİMİZASYONU Yüksek Lisans Tezi Erdinç KOÇ Ankara-2012

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Algoritmalar ve Karmaşıklık

Algoritmalar ve Karmaşıklık Algoritmalar ve Karmaşıklık Ders 11 Algoritma Ayrık matematikte karşılaşılan bir çok problem sınıfı mevcuttur. Örneğin, verilen tamsayı grubu içindeki en büyük olanının bulunması, verilen bir kümenin bütün

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84 N 0,1,,... Sayı kümesine doğal sayı kümesi denir...., 3,, 1,0,1,,3,... sayı kümesine tamsayılar kümesi denir. 1,,3,... saı kümesine sayma sayıları denir.pozitif tamsayılar kümesidir. 15 y z x 3 5 Eşitliğinde

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Bu staj yönergesi Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin Üretim ve Yönetim stajları sırasında yapmaları gereken çalışmaları içermektedir. Staj, öğrencinin öğrenim hayatı boyunca

Detaylı

AHP ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ AHP AHP. AHP Ölçeği AHP Yönteminin Çözüm Aşamaları

AHP ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ AHP AHP. AHP Ölçeği AHP Yönteminin Çözüm Aşamaları ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ 1970 li yıllarda Wharton School of Business da çalışan Thomas L.Saaty tarafından Karmaşık çok kriterli karar verme problemlerinin çözümü için geliştirilmiştir. Tüm kriterler

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

Ders 1: Markov Zincirleri YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 4. Stokastik Süreç Nedir? Stokastik Süreç Nedir?

Ders 1: Markov Zincirleri YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 4. Stokastik Süreç Nedir? Stokastik Süreç Nedir? Ders : Markov Zincirleri YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Markov Süreçleri Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Beyazıt Ocaktan E-mail: bocaktan@gmail.com Ders İçerik: nedir? Markov Zinciri nedir? Markov Özelliği Zaman Homojenliği

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Değişken ve Atama Bilgisayar programı içerisinde ihtiyaç duyulan sembolik bir ifadeyi veya niceliği

Detaylı

DERS III ÜRETİM HATLARI. akış tipi üretim hatları. hat dengeleme. hat dengeleme

DERS III ÜRETİM HATLARI. akış tipi üretim hatları. hat dengeleme. hat dengeleme DERS ÜRETİM HATLAR ÜRETİM HATLAR Üretim hatları, malzemenin bir seri işlemden geçere ürün haline dönüştürülmesini sağlayan bir maineler ve/veya iş istasyonları dizisidir. Bir üretim hattı üzerinde te bir

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY KOMPAKT OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ CONTROLLED BY TYPE #1 Tek makine uygulamaları için mükemmel çözüm Yüksek hızda yükleme & boşaltma 4 kg parça yükleme & boşaltma kapasitesi Torna, freze ve taşlama tezgahları

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak TP Çözümü TP problemlerinin çözümü için başlıca iki yaklaşım vardır kesme düzlemleri (cutting planes) dal sınır (branch and bound) tüm yaklaşımlar tekrarlı

Detaylı

Algoritmalar. Sıralama Problemi ve Analizi. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1

Algoritmalar. Sıralama Problemi ve Analizi. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Algoritmalar Sıralama Problemi ve Analizi Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Sıralama Problemi ve Analizi Bu bölümde öncelikle bir diğer böl-ve-yönet yöntemine dayalı algoritma olan Quick Sort algoritması

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -II- Tek değişkenli doğrusal olmayan karar modelinin çözümü

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -II- Tek değişkenli doğrusal olmayan karar modelinin çözümü DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -II- Tek değişkenli doğrusal olmayan karar modelinin çözümü Hazırlayan Doç. Dr. Nil ARAS Anadolu Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü İST8 Yöneylem Araştırması Dersi

Detaylı

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ Özgür ARMANERİ Dokuz Eylül Üniversitesi Özet Bu çalışmada, bir montaj hattı

Detaylı

Çizelgeleme Üretim İşlemlerinin Çizelgelenmesi

Çizelgeleme Üretim İşlemlerinin Çizelgelenmesi Çizelgeleme Üretim İşlemlerinin Çizelgelenmesi Çizelgeleme: Bir organizasyondaki araç, gereç, tesis ve insan aktivitelerinin zamanlamasının saptanması Etkin çizelgeleme: Maliyetin düşürülmesini ve Üretkenlikte

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı