SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA"

Transkript

1 SERİ ÜRETİM HATTINDA, KAPASİTE DENGELEME VE VERİMLİLİK ARTIŞININ BİRİM MALİYETE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA Ferhat Güngör, Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Meral Akkaya, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ÖZET İşletmeler daha iyi rekabet edebilmek için birim maliyetlerini düşürmek, etkinlik ve üretim kapasitelerini arttırmak zorundadırlar. İmalat için oluşturdukları seri üretim hatlarında, zaman ve metot etüdü çalışmalarıyla her operasyonun verimliliğini arttırıcı iyileştirmeler yaparlar. Ancak çoklu istasyonların olduğu seri üretim hatlarında, istasyonların operasyonel iyileştirmelerinin yanında bütün istasyonların ortak hat dengeleme etkinliğinin de önemi büyüktür. Bu çalışmamızda; Bir hazır giyim firmasındaki 13 operasyonlu etek üretimine ait zaman ve metot etüdü bakımından iyileştirme yapılmış süreleri dikkate aldık. Gerek operasyonları birleştirip tek istasyona indirgeyip ve gerekse mevcut duruma göre istasyonların sabit ve değişken giderleri dikkate alınarak, hat dengeleme ve etkinliğinde, üretim kapasitesindeki artışa bağlı ortaya çıkacak darboğazları, ilave makinelerle aşarak, birim ürün maliyetlerindeki değişikliği analitik olarak inceleyerek alternatif üretim hattı (bantı) önermektir. Amacımız iş istasyonlarına ilave edilecek makinelerin birim maliyeti arttırdığı düşüncelerini verimlilik ve üretim artışına bağlı birim maliyetini düşürdüğünü ortaya koymak olup, çalışmamızda da bunun doğruluğunu formüllerimizle hesaplayarak kanıtladık. Anahtar Kelimeler: Hat dengeleme, etkinlik, birim maliyet, üretim miktarı Key words: Line balancing, efficiency, unit per cost, production quantity.

2 1. GİRİŞ Günümüz rekabet koşulları göz önüne alındığında müşteri taleplerinin zamanında karşılanması işletmeler arasında rekabet unsuru haline gelmiştir. Günümüz firmaların da üretimin hızlı olarak gerçekleştirilmesi önem kazanmıştır. Hazır giyimde üretim bandının diğer adıyla montaj hattının dengeli olması, boşta geçen zamanları azaltmak, üretim hızını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Çalışmamız bu durum göz önüne alınarak üretim bandı üzerinde tespit edilen, dar boğaz oluşturan istasyonunun iyileştirmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Montaj hatları, üretimi yapılan iş parçalarının bir istasyondan diğerine hareket etmesiyle meydana gelen sistemlerdir. İş parçası üzerinde yapılması gereken görevlerin istasyonlara ataması yapılarak, istasyonlardaki her bir işçinin iş parçaları üzerinde daima aynı işlemleri yapması sağlanır. Böylece üretim ortamındaki zaman ve iş gücü kaybı ortadan kaldırılmış veya en aza indirilmiş olur. Görevler arasındaki öncelik ilişkileri dikkate alınarak istenen bir performans ölçütünü en iyileyecek şekilde görevlerin istasyonlara atanmasına montaj hattı dengeleme adı verilir. Bu performans ölçütleri genellikle istasyon sayısının veya çevrim süresinin en küçüklenmesidir. (Özcan,U.,Peker, A.,2007) Hat dengelemeden amaç; Düzenli bir malzeme akışını sağlamak, insan Gücü ve kaynakların en yüksek oranda kullanılmasını sağlamak, işlem sürelerini kısaltmak, hat üzerindeki iş istasyonu sayısını ve boş süreleri azaltmak, boş süreleri iş istasyonları arasında düzgün bir şekilde dağıtmak, teslim sürelerini ortadan kaldırmak ve en önemlisi üretim maliyetlerini düşürmektir. Bu hedeflerin bazıları birbirleri ile çelişecek ve bütün hedeflerin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda amaç, gerçekleştirilebilecek en uygun çözüme ulaşılması ve bunu yaparken ürün birim maliyetinin en düşük seviyede tutulmasıdır. Hat dengeleme etkinliğini arttırarak, saatlik-günlük üretim kapasitesini arttırırken, teslim süresini de zamanında gerçekleştirmeye yardımcı olmaktadır. Hat dengeleme analizlerini yapmadan önce iş etüdü teknikleri ile iş örnekleme, zaman etüdü, metot etüdü, önceden belirlenmiş zaman standartları, standart veriler gibi her istasyondaki operasyonların özelliğine ve durumuna göre ayrı ayrı standart zamanlar hesaplanmaktadır. Ayrıca birleştirilmesi gereken operasyonlar ve ya çevrim zamanını aşan operasyonların istasyonlarının ayrıştırılması bu aşamada planlanmalıdır. Ürüne ait model (prototip) dahil üretim hazırlıkları tamamlandığında, üretim hattı (üretim bantı) pilot üretime benzer bir üretimle test edilir. İşleme süreleri tekrar gözden geçirilerek

3 planlanan sürelerin, gerçekleşen sürelerle kontrolleri yapılır, plan dışı bir durum olduğunda neden kaynaklandığı tespit edilir örneğin yanlış bir dikiş iğnesi kullanılması, dikiş hızının farklılığı, niteliksel sorunlar vb bu gibi plan dışılıklara çözüm üretilir. Sonunda üretim hattı etkinliği ve üretim kapasitesi hesaplanarak, sistemde iyileştirmeler için işletmenin kaynak durumuna göre çalışmalar yapılır, iyileştirmelerden sonra üretime geçilir. Bu çalışmada bir hazır giyim atölyesinde, etek dikimine ait bir üretim bandı ele alınarak hat dengeleme aşamaları ile istasyonlardaki makine, personel ve diğer giderlerin, ürünün birim maliyetine nasıl yansıtıldığı ele alınmıştır. 2. HAT DENGELEME Montaj hatları, bir ürüne ait iş elemanlarının son ürünü elde etmek amacıyla birleştirildiği sistemlerdir. Bir eteğin parçalarının birleştirilmesi gibi. İş elemanlarının sahip olduğu önceliklerin dikkate alınma zorunluluğu ve iş elemanlarının süreleri arasındaki farklılıklar, toplam iş yükünün montaj hatlarında doğru istasyonlara, dengeli şekilde atanmasını gerektirmektedir. Çok sayıda işlemin gerçekleştiği bir montaj hattında, işlem süreleri arasında çok küçük farkların olması durumunda bile büyük kayıplar söz konusu olur. Bir montaj hattında, işlem süresi diğer istasyonlara göre düşük olan istasyon sıradaki iş için beklerken, süresi en fazla olan istasyonda ise yığılmalar meydana gelir. Bu yığılmalar ve boş beklemelerin ortak nedeni, istasyonların işlem süreleri arasındaki farktır. Montaj hattını dengelemede bütün iş istasyonlarında üretim için gerekli olan süre eşit duruma getirilmeye çalışılır. (Tekin.M.,2007) Montaj hatlarının verimli bir şekilde, aksamadan çalışabilmesi için hattaki istasyonların çalışma sürelerinin birbirine yakın ya da, mümkünse eşit olacak biçimde düzenlenmesi gerekir. Yapılan bu çalışmaya Montaj Hattı Dengeleme (Orbak.Y., vd.2009) veya kayıp süreleri en aza indirecek şekilde atanması olayına, bir başka tanımla iş öğelerinin iş duraklarına (istasyonlarına) özgülenmesine kısaca Hat dengeleme denir. (Tanyaş, M., Baskak, M.; 2008) Montaj hattı dengeleme fikri ilk olarak Bryton un tezinde (1954) ortaya koyduğu bir fikir olarak karşımıza çıkmaktadır. Yayınlanmış ilk bilimsel çalışma ise Salveson a aittir. (1955). Montaj hattı dengeleme problemi oldukça geniş bir literatüre sahiptir ve Salveson un çalışmasından sonra bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır. (Kalender, F.Y., vd., 2008)

4 3. HAT DENGELEME AŞAMALARI Aşamaları tanımlarken bilinmesi gereken bazı kavramların da açıklanması uygundur. Tanımlar, bu kısımda açıklanamayacak kadar farklı ve fazladır. Bunlar; İş Öğesi, İş İstasyonu, Toplam İş süresi, İş istasyonu işlem süresi, Çevrim süresi (Maksimum süre), İş istasyonu sayısı, Ortalama iş istasyonu süresi, Teknolojik öncelik diyagramı, Öncelik matrisi, Esneklik oranı, Denge kaybı, Düzgünlük İndeksi, Hat etkinliği, Kuramsal etkinlik, İstasyonda paralel üretim (darboğaz aşma), Birim gider hesabı vb dir. 4. UYGULAMA Bu çalışmamızda ürünümüz Şekil 1 de gösterilen etek dikimine ait hat dengelemedir. Şekil 1. Eteğe ait iş öğelerinin, operasyon numaralarıyla gösterilişi 4.1. İş Öğeleri, İş İstasyonları, İş istasyonu süresi ve Toplam işlem süreleri: Temel hareketler ve iş parçacıklarından oluşur, burada eteğin makine fonksiyonelliğine uygun istasyonlara bölünmüş iş parçalarına iş öğeleri denir. Bant üzerinde, işçiler tarafından yapılacak işin çalışma alanı veya makinelere iş istasyonu denir. İş istasyonuna giren bir ürünün, katma değer ilavesi amacıyla göreceği süreç için çıkıncaya kadar göreceği standart işlem süresine İş istasyonu süresi denir. Toplam İşlem süreleri, iş istasyonlarında, iş öğelerinin standart zamanların oluşturduğu toplam sürelerdir Çevrim süresi: Bir iş istasyonunda, günlük hedeflenen üretim hacmine bağlı ürünün makinede işlem göreceği en uzun yani maksimum işlem süresidir. Diğer bir tanımlamayla, hedeflenen günlük üretim için kaç dakikada bir adet ürün üretilmeli? Sorusuna yanıt bulunur. Bu etek için günlük Qp=800 adet/gün üretim hedeflenmiştir. CT= Çevrim Süresi (cycle time) (dakika/birim) ΣT= Günlük toplam çalışma süresi (dakika/gün) Qp= Hedeflenen üretilecek, günlük ürün sayısı (birim/gün)

5 Tablo 1. Etek için operasyonlar ve kullanılan makineler ile iyileştirilmiş işlem süreleri Op.No: Operasyonlar Kullanılan Makineler Süre sn süre dk ilaveler A Etek Overlok Overlok Makinesi 70 1,17 B Sol Yan Çatma Düz Dikiş Makinesi 20 0,33 C Sağ Yan Çatma Düz Dikiş Makinesi 15 0,25 D Fermuar Takma Düz Dikiş Makinesi 35 0,58 +aparat E Pervaz Tela Ütü 15 0,25 F Pervaz Overlok Overlok Makinesi 10 0,17 G Pervaz Çatma Düz Dikiş Makinesi 5 0,08 Pervaza Etiket H Düz Dikiş Makinesi 15 0,25 Takma Pervazı Etekle I Düz Dikiş Makinesi 40 0,67 Birleştirme J Pervaz Gaze Düz Dikiş Makinesi 30 0,50 K Pervaz Tutturma Zig Zag 10 0,17 L Etek Ucu Kapama Düz Dikiş Makinesi 45 0,75 M Son Ütü Ütü 50 0, ,00 CT = = = 0,60 dakika/birim Hattan her 0,60 dakikada 1 adet etek üretilmelidir Gerekli En Az (Minimum) İş İstasyonu Sayısı: İş istasyonu sayısı üretim bandında minimum (N MİN) kaç adet olmalıdır. Toplam işlem süreleri toplamı Tablo 1. de 6 dakika olarak ve 13 istasyon olarak verilmiştir. Basit bir formülle hesaplanırsa; N İ = = = 10 İstasyon, Olması gereken istasyonun sayısı 10 dür Teknolojik iş öğesi öncelik akış diyagramı: Uygulamalar kullanılan makine cinslerine aparatlara göre ve işlem sürelerinin dengesiz dağılımından teorik hesaplanan istasyon sayılarını gerçekte oluşturmak zordur. Burada da, overloktan sonra düz dikiş makinesi gelmesi yada düz dikiş makinesinden sonra, fermuar ayağı aparatı takılmış makinenin işlem sırasında olması, istasyon birleştirmelerini zorlaştırıp, sınırlı hale getirir. Bu teknolojik iş öğesi öncelik akış sırası, diyagramla Şekil 2. de gösterilmiştir. Günlük üretim sayısı t MAX a (1,1667dk) bağlı olarak 408 adet/gün dür. Ancak hedeflenen 800 adet/gün üretimi gerçekleştirmiyor. Şekil 2. Üretim bandında 10 istasyonlu teknolojik iş öğesi öncelik akış diyagramı 1,17 0,58 0,58 0,25 0,17 1,00 0,5 0,17 0,75 0,83 51,28% OV DD DD+AP ÜTÜ OV DD DD ZG DD ÜTÜ G A B D E F G J K L M Ç C H I

6 4.5. Esneklik Oranı: Hat dengeleme sırasında, operasyonların öncelik yapısının oluşturulmasında kullanılan ve operasyonların uygun sıralama sayısının bir ölçütüdür. Bulunan değer 0 a yakınsa, sıralama esnek değildir. 1 e yakın ise istenilen sıralama esnekliği kolaydır. Aşağıdaki formüle göre hesaplanarak yorumlanır. EO: Esneklik oranı; n= İş öğesi sayısı ΣS A : Ürün bandında, ürünün iş öğesi sonrası gideceği alternatif iş öğesi sayıları toplamı EO = EO = [()] Formülüyle hesaplanır. Oluşturulan bu hat için esneklik oranı; = = = 0,2179 üretim bandının fazla esneklik olmadığı görülür. [()]. Tablo 2. Esneklik oranı değerleri SIRA İş Öğesi Süre N=İş istasyonu sayısı, S A 1 A 1,17 A,B 2 B 0,33 C 3 C 0,25 B,D 4 D 0,58 E 5 E 0,25 F 6 F 0,17 G,H 7 G 0,08 H,I 8 H 0,25 G,I 9 I 0,67 J 10 J 0,50 K 11 K 0,17 L 12 L 0,75 M 13 M 0, , Düzgünlük İndeksi: Üretim bandında iş istasyonlarındaki işlem sürelerinin istasyonlar arasında düzgün dağılımını gösterir. İstasyonların toplam boşta süreleri yüzdeli olarak görülür. Değerin küçük olması dengelemenin düzgün olduğunu gösterir. Dİ= Düzgünlük İndeksi t MAX = İstasyonlarındaki, maksimum işlem süresi (İyileştirmeden sonra C T çevrim süresi kullanılır) t i = i.nci iş istasyonundaki işlem süresi Dİ(%) = () x100 = (,),, x100 = x100 = 17,71%, 17,71% süre oldukça çok boş bekleme var demektir. İyileştirme gerekir. Tablo 3. Düzgünlük İndeksi değerleri Op.No: Operasyonlar süre dk t MAX -t i (t MAX -t i ) 2 A Etek Overlok 1,17 0,00 0,000 B Sol Yan Çatma 0,58 0,59 0,344 C Sağ Yan Çatma D Fermuar Takma 0,58 0,58 0,340 E Pervaz Tela 0,25 0,92 0,840 F Pervaz Overlok 0,17 1,00 1,000 G Pervaz Çatma Pervaza Etiket H 1,00 0,17 0,028 Takma Pervazı Etekle I Birleştirme J Pervaz Gaze 0,50 0,67 0,444 K Pervaz Tutturma 0,17 1,00 0,993 L Etek Ucu Kapama 0,75 0,42 0,174 M Son Ütü 0,83 0,33 0,111 6,00 5,67 4,275 2,067613

7 4.7. Hat Etkinliği: Oluşturulan hat dengelemede, etkin olarak gerçekleştirilen işlerin, toplam süreye oranıdır. Bazı kaynaklarda verimlilik olarak tanımlanmıştır. (Kobu, Bülent., 1994) µ = Hat etkinliği veya verimliliği ise uygulamamızdaki 13 istasyon için; μ = x100 =, x100 = 39,56% Olarak hesaplanır. Şekil 3. Etek üretim bandının ardışık akış diyagramı ve işlem süreleri 1,17 0,33 0,25 0,58 0,25 0,17 0,08 0,25 0,67 0,50 0,17 0,75 0,83 39,56% G A B C D E F G H I J K L M Ç Etkinlik yada verimlilik oldukça düşük, istasyonlara yapılan 100.-TL lik giderin, 40.- TL si etkin kullanılıyor, 60.-TL si hat iyi dengelenmediği için boş zamanlara gidiyor demektir. İyileştirilmiş 10 istasyona göre hat etkinliği veya verimliliği μ = x100 =, x100 = 51,42% Hesaplanır ve arttığı görülür Kuramsal Etkinlik: Üretim bandının çevrim zamanına bağlı en az istasyonla kurulması durumundaki etkinliğidir. Aynı zamanda bant etkinliğinin üst sınırı kabul edilir. µ K = Kuramsal etkinlik (%) N MİN = En az istasyon sayısı μ = x100 = x100 = İ,, x100 = 85,47% Bütün iyileştirmeler yapılsa dahi %85,47 verimliliği aşmak yada %14,53 boş beklemeyi azaltmak zor demektir İstasyonda paralel üretim oluşturmak (darboğaz aşma): Üretim bandı oluşturulduktan sonra ortaya çıkan dar boğazları aşabilmek ve işlem sırası bekleyen ürün sayılarını düşürmek için mevcut makinelerin hızını yükselterek hat kapasitesini arttırmak yada paralelde aynı makine hızında yeni bir makine ilave ederek, işlem süresini yarıya düşürmek yada üretim sayısını iki katı arttırmak şeklinde (makine sayısına bağlı değişir) hatta kapasite dengelemeye gidilir. Hatta kapasite dengelemekten amaç; darboğazda olan istasyonun birini saatlik üretim kapasitesini arttırarak iyileştirirken diğer istasyonlarda yeni darboğazların oluşmasından dolayı bir dizi darboğaz giderme işlemi olarak görülür. Optimizasyon çalışmasını sınırlandıran en önemli şart talep ve eldeki mevcut kaynakların sınırlı olmasıdır. Örneğin; saatte 300 adet üretiyor olmamıza rağmen 50 adet talep olması veya 12 adet overlok

8 makinesi ile optimize edebileceğimiz bir kapasite dengelemenin, elimizde 7 adet gibi az sayıda overlok makinesi olması veya yeterli sayıda kalifiye personel olmaması nedeniyle sınırlı kalması ve uygulanamamasıdır. Kaynakların sınırsız olduğu ve en yüksek üretim hattı verimliliği ile en yüksek saatlik ve günlük üretim âdeti kapasitesine bağlı değişik sayıda alternatif üretim bandı oluşturulmuş ve Tablo da gösterilmiştir. Günlük üretim talebi değiştikçe uygun üretim hattı tercih edilebilir. Yine de, işletmenin yeterli alanı, makine ve personel sayısı, malzeme alımlarında finansal kaynakları sınırlayıcı kısıt oluşturmaktadır. Hesaplama için satır-sütun ilişkiyle nümerik çözüm yöntemi kullanılmış, excel de çözüm gerçekleştirilmiştir. (Güngör. Ferhat., 2012) Tablo 4. En büyük verimlilikte ve en çok günlük üretim kapasitesinde hat dengeleme 10 istasyon sayısı Makine kullanılan işlem süreleri toplam t MAX Etkinlik sayısı yer A B+C D E F G+H+I J K L M süre (dk) süre (dk) adet/saat % adet/gün 9 her istasyona 1, ,58 0,58 0,25 0,17 1,00 0,5 0,17 0,75 0,83 5,997 1, , A2, 0, ,58 0,58 0,25 0,17 1,00 0,5 0,17 0,75 0,83 5,413 1, , G2 0, ,58 0,58 0,25 0,17 0,50 0,5 0,17 0,75 0,83 4,913 0, , M2 0, ,58 0,58 0,25 0,17 0,50 0,5 0,17 0,75 0,415 4,498 0, , L2 0, ,58 0,58 0,25 0,17 0,50 0,5 0,17 0,375 0,415 4,123 0, , A3 0, ,58 0,58 0,25 0,17 0,50 0,5 0,17 0,375 0,415 3,929 0, , B2,D2 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,50 0,5 0,17 0,375 0,415 3,349 0, , G3,J2 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,33 0,25 0,17 0,375 0,415 2,932 0, , M3 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,33 0,25 0,17 0,375 0, ,794 0, , A4 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,33 0,25 0,17 0,375 0, ,697 0, , L3 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,33 0,25 0,17 0,25 0, ,572 0, , G4 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,25 0,25 0,17 0,25 0, ,488 0, , A5 0, ,29 0,29 0,25 0,17 0,25 0,25 0,17 0,25 0, ,430 0, , B3,D3 0, , , ,25 0,17 0,25 0,25 0,17 0,25 0, ,237 0, , M4 0, , , ,25 0,17 0,25 0,25 0,17 0,25 0,2075 2,168 0, , E2,G5,J3,L4 0, , , ,125 0,17 0,20 0, ,17 0,1875 0,2075 1,847 0, , A6 0, , , ,125 0,17 0,20 0, ,17 0,1875 0,2075 1,808 0, , M5 0, , , ,125 0,17 0,20 0, ,17 0,1875 0,166 1,766 0, , G6 0, , , ,125 0,17 0,17 0, ,17 0,1875 0,166 1,733 0, , A7 0, , , ,125 0,17 0,17 0, ,17 0,1875 0,166 1,705 0, , B4,D4 0, ,145 0,145 0,125 0,17 0,17 0, ,17 0,1875 0,166 1,609 0, , L5 0, ,145 0,145 0,125 0,17 0,17 0, ,17 0,15 0,166 1,571 0, , F2,G7,K2 0, ,145 0,145 0,125 0,085 0,14 0, ,085 0,15 0,1660 1,377 0, , A8,J4 0, ,145 0,145 0,125 0,085 0,14 0,125 0,085 0,15 0,1660 1,315 0, , M6 0, ,145 0,145 0,125 0,085 0,14 0,125 0,085 0,15 0,1383 1,287 0, , L6 0, ,145 0,145 0,125 0,085 0,14 0,125 0,085 0,125 0,1383 1,262 0, , A9 0, ,145 0,145 0,125 0,085 0,14 0,125 0,085 0,125 0,1383 1,246 0, , B5,D5 0, ,116 0,116 0,125 0,085 0,143 0,125 0,085 0,125 0,1383 1,188 0, , G8 0, ,116 0,116 0,125 0,085 0,13 0,125 0,085 0,125 0,1383 1,170 0, , M7 0, ,116 0,116 0,125 0,085 0,13 0,125 0,085 0,125 0,1186 1,150 0, , Birim gider hesabı: Her istasyonda kullanılan makine, cihaz, araç-gereç ve donanımlara ait elektrik, amortisman, bakım, kira vb giderlerden aldıkları paylar saatlik olarak hesaplanır o istasyona ait saatlik giderler bulunur. Önce ortalama aylık giderler bulunur ve genelde 22 iş gününe bölünerek günlük giderlere, günlük gider de, günlük çalışma saati olan (genelde) 8 saate bölünerek saatlik istasyon gideri hesaplanır. Eğer

9 istasyonda birden fazla makine, cihaz vb kullanılıyor ise (darboğazları aşmanın bir yoludur) ve saatlik istasyon giderleri olarak, bu kullanılan paraleldeki makine ve cihazların giderler ortalaması alınarak istasyonun saatlik giderleri hesaplanır. Örneğin; Bir overlok makinesinin saatlik giderini hesaplarken; Brüt İşçilik gideri Elektrik Enerjisi gideri Bakım-Onarım gideri GİG payı Toplam 1200,00 TL/ay 158,40 TL/ay = 528 KW/ay x 0,30 TL/KW 75,00 TL/ay = 900 TL/yıl 12 ay 60,00 TL/ay = 720 TL/yıl 12 ay 1493,40 TL/ay 1493,4 TL/ay 22 iş günü/ay= 67,88 TL/gün 8 saat/gün = 8,49 TL/saat hesaplanır Birim maliyete etkisi: Her istasyonun saatlik giderleri hesaplandıktan sonra, istasyonda üretilen saatlik adetlere bölünerek, birim adet başına düşen gider payı hesaplanarak, maliyete yansıtılır. Uygun olan üretim hattı önerilerek karar aşamasına gelinir. Yukarıda Tablo 4.den, maksimum verimlilikteki üretim hattı yada günlük maksimum üretim miktarına göre seçilen örnek üretim hatların birim maliyete, giderlerin nasıl yansıtıldığı aşağıdaki Tablolarda gösterilmiştir. Tablo 5. Saatlik üretim adetlerine göre hatlarda gerekli makine sayıları Adet/saat Overlok Düz Dikiş Zig Zag Ütü DD+Aparat Tablo 6. İstasyonlarda kullanılan makinelere ait ortalama gider tutarları Makineler Ortalama istasyon giderleri Overlok 8,5 TL/saat Düz Dikiş 6 TL/saat Zig Zag 7,6 TL/saat Ütü 5,5 TL/saat DD+Aparat 8 TL/saat Tablo 7. Toplam istasyon giderlerinin eteğin birim maliyetine yansıtılması %Etkinlik 54,13% 70,69% 88,31% 92,41% 85,80% 68,25% Overlok 25,5 25,5 59, ,5 Düz Dikiş Zig Zag 7,6 7,6 7,6 7,6 15,2 15,2 Ütü 11 16,5 38,5 38, ,5 DD+Aparat ΣTL/saat 76,1 93,6 231,6 272,1 314,2 360,2 Adet/saat TL/adet 1,27 0,91 0,77 0,77 0,79 0,78

10 5. SONUÇ ve ÖNERİLER Tablo 7. ye bakıldığında, günlük hedeflenen 800 adet/gün üretim için, saatte 103 adet ve hat etkinliği 70,69% olan 10 istasyonlu fakat paralel 14 makine ilaveleriyle birim etek maliyetine 0,91 TL/adet lik ortalama istasyon giderlerinden pay aldığı görülür. Talep 3 kat artarsa, bu kez 88,31% verimlilikte, saatte 300 adet, günde 2400 adet üretim bandı seçilirse, eteğin birim maliyeti 0,77 TL/adet olacağı görülür. İstasyonlara paralel makine ilavesi yapılmadan hat dengeleme kurallarına göre her istasyona bir makine ve personel ile 10 istasyon üzerinden hattın etkinliği 54,13%, boşta sürelerin 45,87% eteğin birim maliyetine etkisi ise 1,27 TL/adet olduğu görülmektedir. İstasyon sayıları aynı kalırken, istasyondaki paralel makine sayılarını arttırarak etkinliğin arttığı ve maliyetin azalarak 77 kuruş/adet seviyelerinde seyrettiği görülmektedir. Etkinlik 88,51% den, 68,25% e düşüş göstermiş, birim maliyete giderlerin etkisi78±1 kuruş arasında kalmıştır. Alternatif hatların Etkinlik yada verimlilik ile birim etek maliyet arasındaki değişimini görmek için, Aşağıdaki Şekil 4. te verilen grafikte durum gösterilmiştir. Şekil 4. Alternatif hatların % etkinlik ve eteğin birim maliyetine etkisi grafiği 150,00 130,00 110,00 90,00 70,00 50,00 30,00 10,00 %Etkinlik ve Maliyet ilişkisi ,51 92,41 85, , ,25 54, %Etkinlik Krş/Adet Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, saatlik üretim miktarı 60 adetten 463 adete doğru yükseldikçe birim maliyete ilavesi, 127 kuruştan, 78 kuruşa doğru düştüğü ve saatlik 300 adetten sonra 77 kuruş/adet seviyelerini koruduğu görülmektedir. Hat verimliliği ise %54 ten, %92,41 ile zirve yaptığı daha sonra tekrar %68 seviyelerine indiği görülmektedir. Sonuç olarak; Bu çalışma; boşta sürelerin yada istasyonlardaki makine sayılarının arttırılmasının birim maliyeti yükselteceği düşünülüyor olmasına rağmen hesaplama yapmadan karar vermenin doğru olmadığını göstermektedir. Örneğin; Grafikte %92,41 etkinlikte, %7,59 boşta sürelerle hattın uygun dengelendiği ve optimum çözüm olduğu

11 düşünülür, %68,25 etkinlikte, %31,75 boşta sürelerle dengelenmenin uygun olmadığı varsayılır. Üretim sayıları bakımından saatlik üretim adeti 353 adetten, 463 adete %31,16 lük artış göstermesine rağmen birim maliyete etkisi olarak bakıldığında 77 kuruş/adet ten, 78 kuruş/adet e arttığı görülür. Boşta sürelere bakıldığında 24,16% (31,75-7,59) artış olmasına rağmen 1 kuruşluk bir artış bu düşünceyi bu çalışmada ortadan kaldırmaktadır. Önerimiz her hat dengelemede, şartlara bağlı önyargıyla değil hesaplayarak karar vermenin doğru olacağıdır. Yöneticilerin, makine ve personeli olmasına rağmen, maliyeti arttıracağı için üretim hattına vermek istemeyip boşta bekletmesi doğru değildir. Hat iyi dengelendiğinde % etkinliğin yanında maliyet açısından da ekonomiklik desteklenmelidir. Araştırmacılar bu konuda yeni çalışmalarla sanayicilere destek olup, yanılgılara düşmelerini önlemelidir. 6. KAYNAKÇA 6.1. Özcan, Uğur, Peker, Ahmet Karışık Modelli U-Tipi Montaj Hatlarında Hat Dengeleme Ve Model Sıralama Problemleri İçin Yeni Bir Sezgisel Yaklaşım Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt 22, No 2, , 6.2. Tekin, Mahmut; (2007) Üretim Yönetimi Cilt I, Arı ofset matbaacılık, Konya Sh: Orbak, Y. ve Diğerleri 2009 Karışık Modelli Bir Montaj Hattında Hat Dengeleme Çalışmaları YAEM 29.Ulusal Kongresi 6.4. Tanyaş, M., Baskak, M.; 2008 Üretim planlama ve Kontrol İrfan Yayıncılık, Genişletilmiş 3. Baskı, İstanbul 6.5. Kalender, F.Y., Yılmaz, M. M., ve Türkbey, O., Montaj Hattı Dengeleme Problemine Bulanık Bir Yaklaşım, Journal of Faculty of Engineering and Architecture, Gazi University,Vol. 23, No. 1, pp Kobu, Bülent., Üretim Yönetimi Sekizinci Baskı, İstanbul Üniversitesi işletme fakültesi yayın no:260, pp: Güngör. Ferhat., 2012 Tekstilde maliyet hesapları yayımlanmamış ders notları, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, İstanbul.

Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi

Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi Bir Konfeksiyon Ürünü Üretiminde Dikim Hattının Farklı Yöntemler İle Dengelenmesi * 1 Mücella GÜNER, 2 Meral İŞLER, 2 Eda ACAR 1 Doç. Dr., Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2015-2016 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI

KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI Â. Yurdun ORBAK KARIŞIK MODELLİ BİR MONTAJ HATTINDA HAT DENGELEME ÇALIŞMALARI B. Türker ÖZALP Pınar KORKMAZ Nilay YARKIN Nagihan AKTAŞ Uludağ Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü 2017-2018 Bahar Yarıyılı Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Yrd. Doc. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Tek Modelli Düz MHD Problemlerinin

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

GÖMLEK ÜRETİMİNDE ÇALIŞANLARA UYGULANAN FARKLI İŞ YÜKLEMELERİNİN DİKİM HATA ORANLARINA ETKİLERİ

GÖMLEK ÜRETİMİNDE ÇALIŞANLARA UYGULANAN FARKLI İŞ YÜKLEMELERİNİN DİKİM HATA ORANLARINA ETKİLERİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K Bİ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2001 : 7 : 3 : 421-425

Detaylı

HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI

HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI 1. Başlangıç Verileri: Üretilecek ürün bayan şortu olup yıllık üretimin % 20 sini kapsamaktadır. İşletmede fazla mesai yapmak istenmemektedir. 1.1. Yıllık Sipariş

Detaylı

GRUP: 3222. 1 adet dikiş makinası ile 8 saatte dikilebilecek konfeksiyon ürünleri,

GRUP: 3222. 1 adet dikiş makinası ile 8 saatte dikilebilecek konfeksiyon ürünleri, GRUP: 3222 HAZIR GİYİM 1. DOKUMA VE ÖRME KONFEKSİYON Konfeksiyon üretimi ile iştigal eden iş yerlerinde üretim kapasitesi aşağıda belirtilmiş olan hesaplama şekillerinden birine göre tespit edilir. Bu

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

Bornoz Dikiminde Üretim Yönetimi Üzerine Bir Çalışma

Bornoz Dikiminde Üretim Yönetimi Üzerine Bir Çalışma Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(2), ss. 9-17, Aralık 2011 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 26(2), pp. 9-17, December 2011 Bornoz

Detaylı

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer)

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer) TEKSTİL VE MÜHENDİS () http://www.tekstilvemuhendis.org.tr Etek Üretimi Yapan Bir Konfeksiyon İşletmesinde Assembly Line Balancing in a Ready to Wear Company Producing Skirt 1, Fatma KALAOĞLU 1, Murat

Detaylı

ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI

ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI 3. Ulusal Talaşlı İmalat Sempozyumu, 04-05 Ekim 2012, Ankara, Türkiye Özet ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI Ardan KAYAALTI a,

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 En Erken ve En Gec Istasyon

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi. Montaj Hattı Dengeleme

Üretim Sistemleri Analizi. Montaj Hattı Dengeleme Üretim Sistemleri Analizi Montaj Hattı Dengeleme Montaj Hattı Seri (Akış tipi) üretim olarak adlandırılan üretim tipi kendi içinde; sürekli seri üretim akış hatları, kesikli seri üretim akış hatları olmak

Detaylı

Dikim Bandında Bir Proses Analizinin Uygulaması

Dikim Bandında Bir Proses Analizinin Uygulaması Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(1), 151-166 ss., Haziran 2015 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 30(1), pp. 151-166, June 2015

Detaylı

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 201-2016 Bahar Yariyili Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. Ramazan Yaman Yardimci Ogretim Elemani: Ars. Gor. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 3 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Düzgünlük Indeksi (Smoothness

Detaylı

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Adı Soyadı: No : Model adı: Tarih : 1. Model Tanımı ve Resmi: 2.Kumaş türü ve özellikleri 3. Yardımcı malzemeler ve aksesuarlar: 4. Temel ölçüler: No: Operasyonlar:

Detaylı

MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI

MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI TEKNOLOJİ, Cilt, (00), Sayı, -9 TEKNOLOJİ MONTAJ HATTI DENGELEMEDE GELENEKSEL VE U TİPİ HATLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Kerem GÜNAY Tuğba ÇETİN Ö. Faruk BAYKOÇ Gazi Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME

EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME GİRİŞ Bu bölümde benzetim için excel örnekleri önerilmektedir. Örnekler excel ile yapılabileceği gibi el ile de yapılabilir. Benzetim örnekleri

Detaylı

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi İlhan AYDIN KESİKLİ-OLAY BENZETİMİ Kesikli olay benzetimi, durum değişkenlerinin zaman içinde belirli noktalarda değiştiği sistemlerin modellenmesi

Detaylı

Araç kasasına yan dikme montajı. İrsaliye/Fatura çıkarılması. Açık kasalı araçların branda örtümü. Aracın rampadan çıkışı. Müşteriye sevk.

Araç kasasına yan dikme montajı. İrsaliye/Fatura çıkarılması. Açık kasalı araçların branda örtümü. Aracın rampadan çıkışı. Müşteriye sevk. 1 Sipariş Yükleme planının oluşturulması Tedarikçiden araç talebi Pick listelerinin çıkarılması Listedeki ürünlerin toplanması Aracın rampaya alınması Araç uygunluk kontrolü Araç kasasına yan dikme montajı

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE

TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE 1 Amaç [5] 2 Analiz [6,7,8,9] 3 Aksiyon ve İyileştirme Çalışmaları [10,11,12,13] 4 Sonuç [14,15,16,17] AMAÇ

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili. Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc

Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu Bahar Yariyili. Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 Montaj hatti, bir malzeme tasima sistemi etrafina ardisik olarak

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER 1 2 1 3 4 2 KARAR VERME KARAR VERME İLE İLGİLİ ÖRNEKLER 5 KARAR VERME 6 3 Karar aşamasında pek çok faktör rol

Detaylı

Klasik Çalışma Modeli

Klasik Çalışma Modeli Klasik Çalışma Modeli Stok miktarı Nasıl Bir Üretim Modeli? Üretim planına gerek duyulmadan Kısa reaksiyon süreli Talep edildiği kadar üretilen FIFO ya uygun sürekli malzeme akışlı Sabit stok seviyeli

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME

KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME (REFEREED RESEARCH) KONFEKSİYON ÜRETİMİNDE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLE MONTAJ HATTI DENGELEME ASSEMBLY LINE BALANCING BY USING STATISTICAL METHOD IN CLOTHING PRODUCTION Selin Hanife ERYÜRÜK İstanbul Teknik

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler Đçindekiler Đçindekiler...1 1. UYGUN ĐŞ ĐSTASYONU BELĐRLEME...2 1.1 Operasyon Kartı...2 1.2 Üretim Emri...3 1.3 TSY Üretim Kontrol Parametreleri...3 1.4 Çalışma Prensibi...3 2. MPS / MRP GÜNCELLEMELERĐ...6

Detaylı

Yönetimde Karar Verme Teknikleri

Yönetimde Karar Verme Teknikleri SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Yönetimde Karar Verme Teknikleri Hafta 0 Yrd. Doç. Dr. Harun R. YAZGAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

GRUP 3222: HAZIR GİYİM

GRUP 3222: HAZIR GİYİM GRUP 3222: HAZIR GİYİM 1.AMAÇ VE KAPSAM... 2 2.TANIMLAR... 2 3.KAPASİTE HESABI... 2 3.1 GENEL HESAPLAMA YAKLAŞIMI... 2 TABLO 1: KAPASİTE HESABINDA KULLANILAN DİKİŞ MAKİNALARI... 3 TABLO 2: KAPASİTE HESABINDA

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

KAPASİTE BİLGİLERİ BÖLÜMÜNÜN DOLDURULMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

KAPASİTE BİLGİLERİ BÖLÜMÜNÜN DOLDURULMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA KAPASİTE BİLGİLERİ BÖLÜMÜNÜN DOLDURULMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA A) Sanayi Sicil Bilgi Sistemi Kapasite bilgileri bölümünün doğru ve eksiksiz olarak doldurulması esastır. Yanlış ve eksik bilgi verildiğinin

Detaylı

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim Üretimin yenileştirme çalışması İş gücü, zaman ve enerji kullanımları konusunda avantaj sağlayan bir yöntemdir. Üretimin modernizasyonu Firmaların rekabet avantajlarını kazanmaları ve sürdürebilmeleri

Detaylı

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi BASINÇLI BORU SİSTEMLERİNİN TASARIMI (POMPAJ VE CAZİBE İÇİN) (TEK HAT VE DALLI SİSTEMLER İÇİN) (KRİTİK HAT VE YAN DALLAR İÇİN) (DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİ, KELLER YÖNTEMİ, İZİN VERİLEN YÜK KAYBI YAKLAŞIMI,

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU Nuh Enerji Elk.Ürt.A.Ş _ Kocaeli EMO Hazırlayan : Erol YILDIRIM TÜRKİYE DE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ Türkiye Elektrik Üretiminin Özelleşmesi Özel sektör tarafından enerji

Detaylı

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri Mehmet YILMAZ mehmetyilmaz@ankara.edu.tr 10 KASIM 2017 5. HAFTA 2.7 M/M/1/ / sistemi için Bekleme zamanının dağılımı ( ) 1 T j rastgele değişkeni j. birimin

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

EVYAP. Çözüm Üretim Kalite Çemberi

EVYAP. Çözüm Üretim Kalite Çemberi EVYAP Çözüm Üretim Kalite Çemberi ÇÖZÜM ÜRETiM Grup Lideri: Sırrı KABUL Operatör: Ensar UYKUN Yazıcı: Selmin SEFA ACMA 1 DOLUM-AMBALAJ MAKİNESİNDE İŞÇİLİK TASARRUFU ACMA 1 ACMA 1 Acma Hattı OSD Acma

Detaylı

PROJE NEDEN SEÇİLDİ. Yalın Üretim: Planlama: Kapasite:

PROJE NEDEN SEÇİLDİ. Yalın Üretim: Planlama: Kapasite: PROJE NEDEN SEÇİLDİ Yalın Üretim: Disk 2 hattında üretilen ürünlerin çevrim zamanlarının net çevrim zamanlarına göre farklılık göstermesi bu nedenle montaj hattını bekletmesi Kasnak hatlarının disk hatlarına

Detaylı

MDF pres hattı kızgın yağ pompalarında enerji YHULPOLOLĎL. Ağaç sektörü LoLQ HQHUML YHULPOLOLĎL o ] POHUL VLHPHQV FRP WU

MDF pres hattı kızgın yağ pompalarında enerji YHULPOLOLĎL. Ağaç sektörü LoLQ HQHUML YHULPOLOLĎL o ] POHUL VLHPHQV FRP WU MDF pres hattı kızgın yağ pompalarında enerji YHULPOLOLĎL Ağaç sektörü LoLQ HQHUML YHULPOLOLĎL o ] POHUL VLHPHQV FRP WU MDF Sürekli Pres Sekonder Devre Pompalarında Enerji Verimliliğinin Artırılması, Hakan

Detaylı

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir?

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir? 1. Süreç nedir? Girdileri çıktı haline getiren birbiriyle ilgili ve etkileşimli faaliyetler takımı dır. 2. Süreç nedir? Tanımlanabilirlik Tekrarlanır olması Ölçülebilirlik Bir sahibi ve sorumluları olması

Detaylı

BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ

BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ EMİNE UÇMUŞ - SİNEM KAÇAR BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü İÇERİK GİRİŞ MODELİN YAPISI İŞLETMEDEKİ KAYITLAR

Detaylı

Makine Müh./ Bakım-Onarım 2013-2014 04.05.2014. Dr.Ferhat Güngör / M.Ü. Teknoloji Fak. 1

Makine Müh./ Bakım-Onarım 2013-2014 04.05.2014. Dr.Ferhat Güngör / M.Ü. Teknoloji Fak. 1 1 Dr. Ferhat Güngör Endüstrideki pahalı makineleşmeye yatırım arttıkça, üretim maliyetlerinin minimumda tutulabilmesi ve üretim sürecinin kesintisiz olarak sürmesine, bakım sistemlerini kurmaya, geliştirmeye

Detaylı

1 Yatırım Çalışmaları

1 Yatırım Çalışmaları 1 Yatırım Çalışmaları Yatırım Yatırım Projesi Proje Fikri Hangi Sektör? Hangi Konuda Faaliyet? 2 Fizibilite Çalışmaları Ön Fizibilite Kavramı Ekonomik Teknik Mali Hukuki Örgütsel Ekonomik a)piyasa Etüdü

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

572

572 RADYO, TELEVİZYON, HABERLEŞME TEÇHİZATI VE CİHAZLARI İMALATI Hazırlayan M. Ali KAFALI Kıdemli Uzman 572 1. SEKTÖRÜN TANIMI Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

TEMSA FABRİKALARINDA İŞ ETÜDÜ UYGULAMASI: MONTAJ AKIŞ KARTI (AOS)

TEMSA FABRİKALARINDA İŞ ETÜDÜ UYGULAMASI: MONTAJ AKIŞ KARTI (AOS) TEMSA FABRİKALARINDA İŞ ETÜDÜ UYGULAMASI: MONTAJ AKIŞ KARTI (AOS) İsmail DÜNDAR TEMSA A.Ş. Ersin GÖKÇEN TEMSA A.Ş. Özet Otobüs/Midibüs/Kamyonet üretimi yapılan TEMSA üretim tesislerinde, üretim sürecinin

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi ÖN MALİYET Siparişin üretiminden önceki verilerle hesaplanan ilk maliyetidir. Wintex ön maliyet modülü tüm maliyet etkenlerinin doğru ve hızlı girilebilmesine olanak

Detaylı

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ Özgür ARMANERİ Dokuz Eylül Üniversitesi Özet Bu çalışmada, bir montaj hattı

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Feyzullah GÜNDOĞDU Kayseri Ulaşım A.Ş Sabit Tesisler Müdürü e-posta: feygun@kayseriulasim.com Enver Sedat TAMGACI Kayseri Ulaşım A.Ş İşletme Müdürü e-posta: est@kayseriulasim.com

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Matbaaların. ihtiyacı olan. sunuyoruz...

Matbaaların. ihtiyacı olan. sunuyoruz... Matbaaların ihtiyacı olan çözümleri sunuyoruz... 25 yıllık sektör profesyonellerince hazırlanan SmartAnt3, baskı sektöründeki Web Ofset ve Tabaka Ofset üretimi yapan matbaaların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek

Detaylı

KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN

KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN GİRİŞ Bir hizmet için beklemek günlük yaşantının bir parçasıdır. Örneğin, restoranlarda yemek yemek için bekleme, hastanelerdeki hasta kuyruğunda

Detaylı

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ -KAPSAM Bu talimatın amacı; gürültü seviyesi ölçümünün yapılması esnasında, ölçüm noktalarının belirlenmesi, cihazda yapılması gereken kontroller ve ölçümün nasıl yapılacağına dair

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi.

Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi. . Konu Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi. Atölye içerisindeki malzeme akışının ve WIP in optimizasyonu. Kaliteye doğrudan

Detaylı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı 4. Gölge Fiyat Kavramı 4.1. Gölge Fiyat Kavramı Gölge fiyatlar doğrusal programlama modellerinde kısıtlarla açıklanan kaynakların bizim için ne kadar değerli olduklarını gösterirler. Şimdi bir örnek üzerinde

Detaylı

Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü KM 378 Mühendislik Ekonomisi

Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü KM 378 Mühendislik Ekonomisi Problem Seti 1 (Arz-Talep) 1. Bir firma, satış fiyatı ile talep arasında D=780$-10p eşitliğini geliştirmiştir. Aylık sabit gider 800$ ve ürün başına değişken gider 30$ dır. Aylık karı maksimum yapmak için

Detaylı

174

174 DERİ İŞLEME, SARACİYE VE AYAKKABI İMALATI Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 174 1. SEKTÖRÜN TANIMI Derinin tabaklanması, işlenmesi; bavul, el çantası, saraçlık, koşum takımı ve ayakkabı imalatı

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

"Hep birlikte ileriye..." sloganıyla firmamız 2015 yılında da yeni müşterileriyle büyümeyi hedeflemektedir.

Hep birlikte ileriye... sloganıyla firmamız 2015 yılında da yeni müşterileriyle büyümeyi hedeflemektedir. DÜNDARLAR MAKİNA 1 Dündarlar Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirket 1995 yılında 900 m2 kapalı alanda faaliyetine başlayan firmamız hızla büyüyerek 2009 yılında 6500 m2 kapalı, 6000 m2 açık alanda üzere

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

KARINCA KOLONİ ALGORİTMASI BMÜ-579 Meta Sezgisel Yöntemler. Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN Fırat Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

KARINCA KOLONİ ALGORİTMASI BMÜ-579 Meta Sezgisel Yöntemler. Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN Fırat Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü KARINCA KOLONİ ALGORİTMASI BMÜ-579 Meta Sezgisel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN Fırat Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Karınca Koloni Algoritması Bilim adamları, böcek davranışlarını inceleyerek

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN İşletme Büyüklüğü İşletme büyüklüğünü belirlemede çeşitli kriterler göz önüne alınabilir. Genel olarak bunlar ya kantitatif kriterler ya

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Hema Endüstri, yıllık sipariş adedi paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir.

Detaylı

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ, VOLKAN ÇAĞLAR,2012 PROBLEM Ülkemiz limanlarda etkinlik ve verimlilik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 16. Hafta (18.4.216-24.4.216) 16. haftada (18-24 Nisan), * Haftalık üretim miktarının 4.31 MWh azalarak, %1 oranında değişime uğraması, * 21 Nisan'da 86,1 TL/MWH ile

Detaylı

İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME

İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME Bu resim, Cengiz Pak ın sitesinden ve sunumundan alınmıştır. cengizpak.com.tr İş Sıralama ve Çizelgeleme Nedir? Bir dizi işin, belirli bir özelliğe göre sıraya dizilme işlemidir.

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (29.8.216-4.9.216) 35. haftada (29 Ağustos - 4 Eylül), * Haftalık üretim miktarının % 3,4 (195.266 MWh, saatlik ortalama 1162 MWh) azalması, * Haftalık PTF

Detaylı

HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ

HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ TEKNOLOJİ, Cilt 7, (2004), Sayı 1, 181-188 TEKNOLOJİ HAT DENGELEMEDE YENİ BİR FELSEFE PARALEL MONTAJ HATLARININ EŞZAMANLI DENGELENMESİ Hadi GÖKÇEN* Kürşad AĞPAK** *Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

Detaylı

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No :

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No : Adı- Soyadı : Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 06.01.2015 Soru (puan) 1 (15) 2 (15) 3 (15) 4 (20)

Detaylı

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları 1 Şans Değişkeni: Bir dağılışı olan ve bu dağılışın yapısına uygun frekansta oluşum gösteren değişkendir.

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL

İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL 1. Monopolist için fiyat marjinal hasılanın üzerindedir. Çünkü, A) Ortalama ve marjinal hasıla eğrileri birbirine eşittir B) Azalan verimler kanunu geçerli

Detaylı

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl.

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* * Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. *abal@sakarya.edu.tr *ssoylu@sakarya.edu.tr GİRİŞ METODOLOJİ ANALİZ BULGULAR SONUÇLAR

Detaylı

(FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok

(FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok (FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok Zaten belli ne kadar kullanacağımız Sonuçta yıllardır aynı işi yapıyoruz. Artık STANDARDA bağladık. Süleyman bir hata Olmasın. Niye farklı

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 638 1. SEKTÖRÜN TANIMI Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı-römork sektör ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI ÖDEV TESLİM TARİHİ: 29 Aralık 2015 salı (Son Hafta) Ders Saatlerinde (ij öğrenci no.nuzun son iki rakamıdır, mesela öğrencinin numartasında son

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ ELEKTRİKLİ MAKİNE VE CİHAZLARIN İMALATI Hazırlayan Birgül OĞUZOĞLU Kıdemli Uzman 540 1. SEKTÖRÜN TANIMI Başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli makine ve cihazların imalatı

Detaylı

KOK KÖMÜRÜ, RAFİNE EDİLMİŞ PETROL ÜRÜNLERİ VE NÜKLEER YAKIT İMALATI Hazırlayan Seher OZAN DÜNDAR Kıdemli Uzman 302 1. SEKTÖRÜN TANIMI Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı

Detaylı

BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA TEK MODELLİ VE KARIŞIK MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ

BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA TEK MODELLİ VE KARIŞIK MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ Endüstri Mühendisliði Dergisi Cilt: 22 Sayý: 1 Sayfa: (21-30) YA/EM 2009 Özel Sayısı BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA TEK MODELLİ VE KARIŞIK MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ A. Yurdun ORBAK *,

Detaylı