Yanıt aranacak sorular

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yanıt aranacak sorular"

Transkript

1 KÜRESELLEŞME ve SAĞLIK REFOMLARI Dr. Ferruh N. Ayoğlu

2 Yanıt aranacak sorular Sosyal devlet nasıl ve niçin ortaya çıktı? Sosyal ldevletin işleyişi ve işlevi nedir? Neo-liberal devlet nasıl ve niçin ortaya çıktı? Neo-liberal devletin işleyişi ve işlevi nedir? Sağlık reformları nasıl ortaya çıktı? Sağlık reformlarının amacı nedir? Büyük resimde neler var?

3 Temel Soru Üretim İlişkileri? Devlet Toplumsal Yapı

4 Basit el emeği Sosyal devlet Komünist toplum Klan yönetimi İlkel köleci toplum Fordizm Feodal toplum Sosyalistl devlet Liberal devlet Serflik ve feodal yönetim Manüfaktür Kapitalist toplum Basit elbirliği Neoliberal devlet Mutlakiyetçi yönetim Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi Sosyalist toplum Taylorizm

5 Temel Soru Üretim İlişkileri? Devlet Toplumsal Yapı

6 Üretim Modelleri Basit el emeği. Basit elbirliği. Manüfaktür. Taylorizm. y Fordizm. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi.

7 Basit el emeği. Yüksek üretim Yüksek standardizasyon Bireyin fert olarak elde ettiği hammaddelerle, bireysel olarak, kendi ortamında yaptığı üretim. Kendi gereksinimlerini karşılamaya yönelik. Üretimde standardizasyon yok. Basit elbirliği. Manüfaktür. Taylorizm. Fordizm. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi. Biraraya gelerek üretim. Aynı işi, aynı mekanda üretmek. Birarada olmanın motivasyonu. Daha fazla üretim: =5 Standardizasyon artışı. Sermayenin doğuşu ve kapitalist üretimin ortaya çıkışı.

8 Basit el emeği. Basit elbirliği. Biraraya gelerek üretim. Aynı işi, aynı mekanda üretmek. Birarada olmanın motivasyonu. Daha fazla üretim: =5 Standardizasyon artışı. Sermayenin doğuşu ve kapitalist üretimin ortaya Yüksek üretim çıkışı. Yüksek kkar Manüfaktür. Taylorizm. Fordizm. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi. İş bölümü. Emek sürecinde parçalanma. Bireysel üründen toplumsal ürüne. Sürekli yineleyen iş. Emekgücü niteliğinde azalma. Üretim artışı. Standardizasyon artışı.

9 Basit el emeği. Basit elbirliği. Manüfaktür. Taylorizm. Fordizm. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi. İş bölümü. Emek sürecinde parçalanma. Bireysel üründen toplumsal ürüne. Sürekli yineleyen iş. Emekgücü niteliğinde azalma. Üretim artışı. Yüksek küretim Standardizasyon artışı. ş Yüksek kar Makineleşme Sınıfsal kontrol Makine ile üretim > Daha az işçi > İşsizler havuzu Emekgücü ücretinde azalma > Maliyet azalması. Taylorizm: Becerisizleştirme: İşin küçük parçalara ayrılması. Dehümanize üretim: Kafa ve kol emeğininğ ayrılması. Yönetsel planlama.: İş emrinin işveren değil, seçilmiş işçilerce verilmesi. Performans ve gelir arasında yeni bir ilişki.

10 The Principles of Scientific Management Taylor, Bilimi geliştirme yeteneğinde olan pek çok işçi, beyin vardır. Ve bunlar en az yönetim tarafındakiler kadar bu yeteneğe sahiptirler. Ancak herhangi bir işin nasıl yapılacağının bilimi işçi tarafından gerçekleştirilemez. Niçin? Çünkü o, ne o işi yapacak paraya, ne de zamana sahiptir. İşi yapmanın bilimi daima iki kişiyi gerektirir: Birisi gerçek anlamda işi yapacak kişi. Diğeri de ilki çalışırken zaman ve hareket sorunları açısından onu gözleyecek kişidir. Hiç kimse bu iki etkinliği aynı zamanda yapacak zaman ve paraya sahip olamaz Böylece işçi açısından bilimin i geliştirilmesi iil i olanaksız olur. İşçi i entelektüel l açıdan onu geliştirmeye i yeteneksiz olduğu için değil; ancak onu yapmak için ne paraya ne de zamana sahip olduğu için. Böylece bu konunun yönetim tarafından ele alınması gereken bir sorun olduğunu anlar.

11 Taylorizmin yarattığı kültürel değişim ve ideolojik şekillenme Denetleyici kadro aracılığıyla iş gruplarının ve onların ilişkilerinin amaç ve performansla ilintili biçimde yeniden yapılandırılması. İşçiler arasında sözlü iletişim ş biçimlerinin elimine edilmesi. Yeni eğitim metodları geliştirilmesi. İşyerinde endüstriyel eğitime ağırlık verilmesi. Yönetimin bilimsel gelişmenin sorumluluğunu üstlenmesi. Yönetimle emek arasında arkadaşça kooperasyon geliştirilmesi.

12 Basit el emeği. Basit elbirliği. Manüfaktür. Taylorizm. Yüksek üretim Yüksek kar Zaman kaybını önleme Fordizm. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi. Makine ile üretim > Daha az işçi > İşsizler havuzu Emekgücü ücretinde azalma > Maliyet azalması. Taylorizm: Becerisizleştirme: İşin küçük parçalara ayrılması. Dehümanize üretim: Kafa ve kol emeğinin i ayrılması. Yönetsel planlama.: İş emrinin işveren değil, seçilmiş i işçilerce il verilmesi. i Performans ve gelir arasında yeni bir ilişki. Bant tipi üretim: İşçinin banta entegrasyonu> Dh Daha az işçi i > Daha büyük ük işsizler i havuzu > Daha düşük maliyet. Yüksek standardizasyon. Sürekli kütlesel üretim. Sürekli kütlesel üretim için kütlesel tüketim. Banta uyumlu işçi.

13 Henry Ford, Amaçların l basitleştirilmesi iil i+ amaçların özelleştirilmesi iil i+ makinelerin bir zincir şeklinde birleştirilmesi T model otomobil şasesi üretim zamanı: 12.5 saat > 1.5 saat. Maliyet azalması: 1909 da 950, 1912 de 600, 1916 da 360 USD de 5 USD/gün olan ücretin 10 USD/gün yapılması + sosyal programlar + işte ve dışarıda d moral standartlar ve bunlara 6 ay uyanlara ek ücret > Amerikan yaşam tarzı. İşe devamsızlık: %10 > %0.5 İş değiştirme: %400 azalma ile %15. Alım gücünde artış > Pazar genişlemesi.

14 Bant tipi üretimin temel özellikleri: Çalışmanın mekanik akışı. Yineleyici karakter. Minimal beceri gereksinimi. Alet ve teknik kullanımında seçeneksizlik. Çalışılan ürünün aşırı bölümlenmesi. Sürekli yüzeyel dikkat gerekliliği. Üretim hızının işçi üzerinden değil bant akış hızı üzerinden kontrolü.

15 Basit el emeği. Basit elbirliği. Manüfaktür. Taylorizm. Fordizm. Bant tipi üretim: İşçinin banta entegrasyonu> Daha az işçi > Daha büyük işsizler havuzu > Daha düşük maliyet. Yüksek standardizasyon. Sürekli kütlesel üretim. Sürekli kütlesel üretim için kütlesel tüketim. Banta uyumlu işçi. Bilişim teknoloji kullanımı Pazar riski olmayan üretim Yüksek kar Düşük işçilik maliyeti Stok bekleme riskini önleme Bilgisayar teknolojisi ile üretim > Daha az işçi Daha büyük işsizler havuzu > Daha az maliyet. Esnek Üretim. Endüstriyel demokrasi. Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi.

16 Esnek kimalat Sistemi için iki yapısal lbl bileşen: Tam Zamanında Üretim ve Toplam Kalite Kontrolü. Tam Zamanında Üretim: Stoksuz, sipariş üzerine ve o anda yapılan üretim lar, Japonya, Taichi Ohno, Toyota. TZÜ > stok azaltılması + kalite defektlerinde azalma (%60) + üretim zamanında azalma (%90) + sermaye harcamalarında azalma (%30). Toplam Kalite Kontrolü: Son ürünün uygunluğunun ğ kontrolü ve gerekli düzeltmelerin sağlanması ğ > üretimin her aşamasında, üretimi yapanlar tarafından kontrol ve gerekli düzeltmelerin sağlanması.

17 ESNEK ÜRETİM ve ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİ İç esneklik İşlik düzeyinde esneklik. Faklı amaçları gerçekleştirebilecek, çok yönlü beceri ve alışkanlığa sahip emekgücü. Bilgisayar teknolojisi ile desteklenmiş esnek teknoloji kullanımı. Dış esneklik Gerektiğinde ortaya çıkan taşeron firmalar. Üretimsiz zamanlarda nitelikli işçilerin bakım, onarım vb. işlerde kullanımı. Üretimsiz zamanlarda niteliksiz işçilere başka işlerde çalışabilme olanağı tanınması Tam zamanlı üretim (TZÜ). Toplam kalite yönetimi (TKY). Üretimsiz zamanlar işçiye zarar vermesin. Nitelikli İşçi: İşten çıkmasın, çok yönlü becerisi ile diğer işlere yardım etsin. Niteliksiz İşçi: İşten çıkmasın, maaşı az da olsa devam etsin, yaşayabilmesi için geri çağırana kadar başka işte çalışma olanağı tanıyalım. İş yasasını düzeltelim. Özel koşullara izin veren sözleşmeli çalışma. Toplam Kalite Yönetimi ile işçilerin yönetsel süreçlere demokratik katılımı. İşyerimiz hepimizin ekmek kapısıdır. Toplam Kalite Çemberleri ile sağlanan demokratik kkatılım süreçleri. Verimliliği/Karlılığı arttıran düşünce ve önerilere verilen özel primler. Ayın elemanı uygulaması.

18 ? Tüm Öykünün Ortak Özelliği: Patron Ne İster Değişmeyen sermaye Üretim Ü için gerekli hammadde, bina, vb harcamalar. Zorunlu harcamalar. DEĞER = C + V + S Ücret. Üretim için gerekli olan emekgücüne yönelik harcama. İşçinin kendini yeniden üretme kaynağı. Artı-değer. Değer/Fiyat üzerinden işin sahibine kalan miktar. Sermayenin kendini yeniden üretme kaynağı.

19 DEĞER = C + V + S

20 Temel Soru Üretim İlişkileri? Devlet Toplumsal Yapı

21 Komünal toplum İlkel köleci toplum Feodal toplum Kapitalist toplum Sosyalist toplum Komünist toplum

22 Temel Soru Üretim İlişkileri? Devlet Toplumsal Yapı

23 Klan Yönetimi. Serflik ve Feodal Devlet. Seflerin siyasal gücü sürdürmekte zorlanışı. Siyasal gücün merkezi bir noktada toplanması gereği. Mutlakiyetçi Yönetim. Liberal Devlet. Sosyal Devlet. Neoliberal Devlet. Sosyalist Devlet. Komünist Devlet. Siyasi ve ekonomik güç arasında tam bir organik birliktelik. Serfin köylü üzerinde siyasal (zor) ve ekonomik (sömürü) egemenliği.

24 Klan Yönetimi. Serflik ve Feodal Devlet. Mutlakiyetçi Yönetim. Sanayi Devrimi. Burjuvazinin öncülüğünde özgürlükçü hareketler. Özel mülkiyet ve girişim serbestliği sağlanması ve sürdürülmesi gereği. Küçük burjuva devrimler. Liberal Devlet. Sosyal Devlet. Neoliberal Devlet. Sosyalist Devlet. Komünist Devlet. Ben kralım, ortak çıkarlar için düşünür ve karar veririm. Siyasal-Ekonomik-Askeri güç.

25 Klan Yönetimi. Serflik ve Feodal Devlet. Mutlakiyetçi Yönetim. Sanayi Devrimi. Burjuvazinin öncülüğünde özgürlükçü hareketler. Özel mülkiyet ve girişim serbestliği sağlanması ve sürdürülmesi gereği. Küçük burjuva devrimler. Liberal Devlet. Sosyal Devlet. Neoliberal Devlet. Sosyalist Devlet. Komünist Devlet. Özel mülkiyet. Serbest ticaret. Makineleşme. Devletin ekonomiye müdahale etmemesi.

26 Üretim modelleri, devlet ve toplumsal yapı ilişkisi

27 Nasıl bir inceleme yöntemi? Yol-1: Toplumsal üst yapılar belirleyicidir. Devlet > Toplumsal organizasyon > > Üretim ilişkileri. Yol-2: Üretim ilişkileri belirleyicidir. Üretim ilişkileri > > Devlet > Toplumsal organizasyon. Ortak Nokta: Devlet toplumsal organizasyonu belirleyen bir araçtır. Yasama-Yürütme-Yargı.

28 Ben sosyal bilimlerde tarafsızlığa inanmam. Sosyal bilimci tarafsız olamaz. Sinan Sönmez- Retrospektif/Geriye dönük araştırmalar için önemli bir soru: Etken ve sonuçtan hangisi daha önce vardı?

29 Basit el emeği İlkel köleci toplum Klan yönetimi Basit elbirliği Feodal toplum Serflik ve feodal yönetim Mutlakiyetçi yönetim Manüfaktür Liberal devlet Taylorizm Kapitalist toplum Sosyal devlet Fordizm Esnek üretim ve endüstriyel demokrasi Neoliberal era devlet et Üretim araçlarının kamusal mülkiyeti Sosyalist toplum Sosyalist devlet Komünist toplum

30 Devlet ve Hegemonya Üretim ilişkileri > sınıflı toplumsal yapı (burjuvazi-proleterya/sermaye-emek) > egemen sınıf > hegemonya projeleri. Bir sınıfın diğer sınıf veya sınıflar üzerinde ahlaki ve siyasi önderlik f ğ f y f y oluşturmasına hegemonya denir.

31 Kapitalist üretim ilişkilerinin iç dinamiği: Yeni bir siklus Art-değer üretimi >> Doygunluk >> Ekonomik depresyon Ekonomik genişleme dönemi >> Artan artı-değer birikimi Yeni bir üretim modeli geliştirilmesi Toplumsal örgütlenmeyi sağlayacak yeni devlet modeli Yeni üretim modeline uygun toplumsal üretim ilişkileri Yeni üretim ilişkilerine uygun toplumsal örgütlenme

32 LİBERAL DEVLET SOSYAL DEVLET : Seçme ve seçilme hakkında genişleme. Emekçilerin devrim dışı bir yolla/seçimle iktidara gelme olasılığı. Sosyal demokrasi, Demokratik sol, Sosyalist demokrasi düşüncelerinde yaygınlaşma. Devrimci Marksizm de yumuşama Ekim Devrimi Büyük Bunalımı. ABD nde New Deal akımı: Devlet belli alanlarda ekonomiye müdahale etmeli. 1936, Keynes: Kapitalizmin devamı için devlet ekonomiye müdahale etmeli ve talep yaratıcı politikalar üretmeli. 2. Dünya Savaşı ve Sovyet Bloku nun prestij kazanması. Savaş sonrası ekonomik genişleme potansiyeli. Sosyalist cazibe ve işçi i sınıfının artan talepleri l ve hareketliliği, olası tehlike potansiyeli. Fordist üretim modeli: Kütlesel üretim-kütlesel tüketim.

33 SOSYAL DEVLET

34 SOSYAL DEVLET DOĞRUDAN VERGİLER (Gelirden alınan vergiler) DOLAYLI VERGİLER (Özel tüketim vergileri) ÖZEL VERGİLER (Konuya/isme özel vergiler) BORÇLANMA İç borçlanma (Tahvil, bono, vb.) Dış borçlanma (WB, IMF, vb.) HİBE (Uluslararası yardım, vb.) YATIRIM/KİT KARLARI (Şirket karları)

35 SOSYAL DEVLET Yasal düzenlemeler: Toplumsal yaşam, iş yaşamı, sosyal haklar, vb. Yatırımlar: KİT ile enerji, maden vb. işkollarında ekonominin işleyişini sağlayacak/sermayenin ihtiyaç duyduğu ucuz hammadde üretimi. Yaşamsal gereksinimler için alt yapı: Yol, sulama kanalı, baraj, vb. Güvenlik ve süreklilik harcamaları: Askeri harcamalar, kolluk güçleri. Sosyal politika harcamaları: Emeklilik fonu, eğitim, sağlık, vb. Borçlanmaların geri ödenmesi ve gerekli alanlarda teşvik sağlanması.

36 SOSYAL DEVLET Sermayenin yatırım yapmak istemediği karsız ve/veya riskli alanların devlet tarafından üstlenilmesi. Emekçi sınıfların olası karşı hareketinin yeterli miktarda tanınan haklar ile kontrol altında tutulması. Devletin sağladığı sağlık ve eğitim gibi Devletin sağladığı sağlık ve eğitim gibi hizmetler aracılığıyla sermayenin gerek duyduğu emekgücünün yeniden üretimi.

37 SOSYAL DEVLET NEO-LİBERAL DEVLET 1970 lerin ortasında ekonomik kriz: Yeni depresif dalga. Çözüm-1: Yeni pazarlar bulunmalı. Çözüm-2: Yeni üretim alanları bulunmalı. Ekonomik krizin sorumlusu Sosyal Devlet. Devlet yatırım yaptığı alanlar ile özel sektörün yatırım/kar alanlarını kısıtlıyor. Sermayenin ödediği vergiler sosyal politikalara/dipsiz kuyulara harcanıyor. Sosyal devlet ve ulus devlet kimliği sermayenin yeni pazarlara açılmasını engelliyor. Küreselleşme politikaları. Sınırsız köy > Sermaye hareketlerinin önündeki engellerin kaldırılması. Neo-liberal ekonomi politikaları. Devletin ekonomiye müdahalesinin kaldırılması > Liberal devlete hazırlıklı geçiş. Yönetişim devleti. Üreten değil, düzenleyen ve denetleyen devlet yapısı. İşveren-Devlet-Sivil Toplum Kuruluşu şeklinde denge-karar mekanizması.

38 NEO-LİBERAL DEVLET DOĞRUDAN VERGİLER (Gelirden alınan vergiler) DOLAYLI VERGİLER (Özel tüketim vergileri) ÖZEL VERGİLER (Konuya/isme özel vergiler) BORÇLANMA İç borçlanma (Tahvil, bono, vb.) Dış borçlanma (WB, IMF, vb.) HİBE (Uluslararası yardım, vb.) YATIRIM/KİT KARLARI (Şirket karları)

39 NEO-LİBERAL DEVLET Yasal düzenlemeler: Toplumsal yaşam, iş yaşamı, sosyal haklar, vb. Kamu tarafından üstlenilmiş üretim alanlarının özel sektöre açılması. Yaşamsal gereksinimler için alt yapı: Yol, sulama kanalı, baraj, vb. Güvenlik ve süreklilik harcamaları: Askeri harcamalar, kolluk güçleri. Borçlanmaların geri ödenmesi ve gerekli alanlarda teşvik sağlanması.

40 NEOLİBERAL DEVLET VERGİ BORÇ PRİM PRİM BORÇ ÖDEMESİ FAİZ ÖDEMESİ ÖZEL SEKTÖRE TEŞVİK VE KREDİ SAĞLIK EMEKLİLİK KAMUSAL HİZMETLER -TEMEL EĞİTİM -İÇ GÜVENLİK -DIŞ GÜVENLİK

41 Sosyal Devlet ten Neo-liberal Devlet e Türkiye 27 Mayıs, Sosyal Devlet e geçiş Haziran 1970, sıkıyönetim ve 12 Mart > 1971, 1475 Sayılı İş Kanunu, Fordist üretim modeli. > 1970 sonları, ekonomik kriz ve toplumsal muhalafet. 24 Ocak 1980, Ekonomik İstikrar Programı, Neo-liberal ekonomi politikaları. 12 Eylül 1980, toplumsal muhalefetin tasfiyesi. > Toplumsal dönüşüm, sendikal faaliyetlerin durdurulması, ücretlerin baskılanması, sosyal harcamaların azaltılması, verimsiz KİT lerin özelleştirme ş söylemleri. > 5 Nisan 1994, WB ve IMF anlaşmaları, yeni düzen için garanti >.

42 TÜRKİYE

43 Bölgesel savaş ve terör: Sürekli askeri harcama, Makro plan bozuklukları Uluslararası anlaşmalar Gümrük Birliği: Yeni pazarlar, Küresel sermaye hareketi Dış krediler: Sürekli borçlanma, Siyasal önkoşullar Yasal uyum çalışmaları: AB Müktesebatı MERKEZ KAPİTALİST ÜLKELER Kimlik-alt kimlik tartışmaları: Ulus devlet yapısının bozulması

44 Bölgesel savaş ve terör: Sürekli askeri harcama, Makro plan bozuklukları Uluslararası anlaşmalar Gümrük Birliği: Yeni pazarlar, Küresel sermaye hareketi KÜRESEL-NEOLİBERAL-EMPERYALİST Ü İ Dış krediler: İ Siyasal önkoşullar KUŞATMA Yasal uyum çalışmaları: AB Müktesebatı MERKEZ KAPİTALİST ÜLKELER Kimlik-alt kimlik tartışmaları: Ulus devlet yapısının bozulması

45 Türkiye de ilaç giderleri (milyon $) Üretici Fiyatlarıyla Tüketici Fiyatlarıyla

46 Türkiye de ilaç pazarı

47 Türkiye de ilaç hammaddesi üretimi (ton/yıl) * 2003

48 Türkiye de gelir dağılımı

49

50 Küreselleşme, Amerikan hegemonyasının öteki adıdır. Dr. Henry Kissinger ABD Eski Dışişleri Bakanı Dünyayı bir apartmana benzetelim; biz de ABD olarak bu apartmanın en tepesindeki dairede oturuyoruz. Doğal olarak apartmanın giriş ş katından, bizim altımızdaki kata dek tüm dairelerdeki, merdivenlerdeki, yolluklardaki oluşumlar bizi etkiliyor. O halde bu apartmanı denetimimiz altına almalıyız ki rahat edelim. Bu KÜRESELLEŞME ile olacak.. Bill Clinton, ABD (E.) Başkanı

51 13.Ağustos.1999 MAI (Çok Taraflı Yatırım) Anlaşması Ülkeye yabancı sermaye girişini denetlemek ve ülke ekonomisine olumlu katkısını sağlamak amacıyla konulan koşulların kaldırılması. Kalkınmanın sürdürülebilirliği amacıyla bile olsa, doğal kaynakların tüketiminde toplumsal çıkarların gözetilmesi koşulunun kaldırılması. Toplum için zorunlu mal ve hizmetlerin üretim, fiyatlandırma ve mülkiyetinde kamunun ağırlığının olmaması. Gerek gelir dağılımını düzenlemek, gerekse yerli sanayiyi korumak amacıyla düşük ş kfy fiyatlı üretim yapılmaması, yp sübvansiyonlarla da destek verilmemesi.

52 Emeğin mal oluşunun düşürülmesi için her türlü sosyal güvenlik ve yardımın yanısıra örgütlenmesinin önüne geçilmesi. Üretimde kullanılacak mallarda birinci önceliğin üretimin yapıldığı ülke olması veya belli bir oranının bu ülkeden karşılanması ilkesi yerine, fiyatın düşük olduğu yerden ithalinin serbest olması. Anlaşmayı imzalayan devletler 5 yıl süre ile anlaşmadan çıkamayacaklar k ve çıktıktan k sonra da 15 yıl süreyle tüm kuralları uygulayacaklardır.

53 Büyük resimde neler var?? Küreselleşme sağlıkta neyi hedefliyor

54 Prime dayalı GSS Fonu. Hizmet üretmeyen, denetleyen, düzenleyen Sağlık Bakanlığı. GSS ile sözleşmeli çalışan, sendikasız hekimler: Aile Hekimi. Sağlık hizmetlerinden prim ve/veya katılım payı ödeyerek yararlanan insanlar. Düşük maaşlı SB personelinin çalıştığı denetleyici ve toparlayıcı Toplum Sağlığı Merkezi. Peşin ödeme ve/veya GSS Fonu ile anlaşmaya bağlı çalışan özel hastahaneler. Peşin ödeme ve/veya GSS Fonu anlaşması ile istenen tetkikleri tkikl i yapan özel laboratuarlar. Kar amaçlı, özerk sağlık kuruluşları olarak hastahaneler veya hastahane birlikleri.

55 Prime dayalı GSS Fonu. Hizmet üretmeyen, denetleyen, düzenleyen Sağlık Bakanlığı. GSS ile sözleşmeli çalışan, sendikasız hekimler: Aile Hekimi. Sağlık hizmetlerinden prim ve/veya katılım payı ödeyerek yararlanan insanlar. SEN Düşük maaşlı SB personelinin çalıştığı denetleyici ve toparlayıcı Toplum Sağlığı Merkezi. Peşin ödeme ve/veya GSS Fonu ile anlaşmaya bağlı çalışan özel hastahaneler. Peşin ödeme ve/veya GSS Fonu anlaşması ile istenen tetkikleri tkikl i yapan özel laboratuarlar. Kar amaçlı, özerk sağlık kuruluşları olarak hastahaneler veya hastahane birlikleri.

56 Büyük resmin iç dinamiği Sağlık hizmetleri >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Sağlık sektörü. Kamu sağlık kkuruluşu >>>>>>>>>>>>>> Özerk sağlık işletmesi. Kamu görevlisi sağlık personeli >>>>>> Sözleşmeli hizmet üretimi. Bütçe ve zorunlu sağlık sigortasına bağlı sağlık güvencisi >>>>> >>>>>> Prime dayalı sağlık sigortası kapsamında sağlık güvencesi. İ i ğl k ü i i i öd diği i İşverenin sağlık güvencesi için ödediği prim >>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>> Bireyin kendisinin ödediği sağlık güvencesi primi.

57 Büyük resmin iç dinamiği Sağlık hizmetleri >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Sağlık sektörü. Kamu sağlık kuruluşu >>>>>>>>>>>>>> Özerk sağlık işletmesi. lt i Kamu görevlisi sağlık personeli >>>>>> Sözleşmeli hizmet üretimi. Bütçe ve zorunlu sağlık sigortasına bağlı sağlık güvencisi >>>>> >>>>>> Prime dayalı sağlık sigortası kapsamında sağlık güvencesi. İşverenin ş sağlık ğ kgüvencesi için ödediği ğ prim >>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>> Bireyin kendisinin ödediği sağlık güvencesi primi. ÖZELLEŞTİRİLMİŞ SAĞLIK HİZMETLERİ

58 SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI: Tartışmaların ana odağı. ğ Sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması

59 Sağlıkta Dönüşüm Programı: Tartışmaların odak dk noktasında bir son ürün. üü Küreselleşme Sosyal devletin yönetişim devletine dönüşümü Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması Sosyal güvenliğin yeniden yapılandırılması Sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması

60 Gli Gelinen Nokta Nkt Sağlıkta ğ Dönüşüm yaşanan süreçte karşılaştığımız bir olgu değil, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarını tehdit eden bir SORUN dur.

61 Küreselleşme kaderimiz değildir

62 Daha güzel bir dünya çocuklarımızın adında saklıdır

Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı. Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü

Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı. Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM ENDÜSTRİ DEVRİMİ, SOSYAL SORUN VE SOSYAL POLİTİKA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI

İKİNCİ BÖLÜM ENDÜSTRİ DEVRİMİ, SOSYAL SORUN VE SOSYAL POLİTİKA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI İKİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖNSÖZ GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI I. EKONOMİ, TOPLUM BİLİMİ VE SOSYAL POLİTİKA...7 A. EKONOMİ BİLİMİ...7 B. TOPLUM

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAPİTALİST ÜRETİM TARZI 41 I TEKEL-ÖNCESİ KAPİTALİZM 42

İÇİNDEKİLER KAPİTALİST ÜRETİM TARZI 41 I TEKEL-ÖNCESİ KAPİTALİZM 42 İÇİNDEKİLER 15 Ekonomi Politiğin Konusu 16 Toplum Yaşamının Temeli Olan Maddi Malların Üretimi 17 Üretici Güçler ve Üretim İlişkileri 23 Toplumun Gelişmesinin Ekonomik Yasaları 26 Ekonomi Politiğin Tanımı

Detaylı

TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları

TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları Devletin tarım politikasını yönlendirmek için aldığı kararların, önlemlerin, doğrudan ya da dolaylı çabaların tümü tarım politikası araçlarını

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 9: Üretim Sistemi: Fordist Üretim Tarzı. Doç.Dr. Nuri YAVAN

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 9: Üretim Sistemi: Fordist Üretim Tarzı. Doç.Dr. Nuri YAVAN SANAYİ COĞRAFYASI Hafta 9: Üretim Sistemi: Fordist Üretim Tarzı Doç.Dr. Nuri YAVAN Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı nuri.yavan@ankara.edu.tr

Detaylı

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b.

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b. Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamalarının gerçek artış nedenlerinden biri değildir? a. Nüfus artışı b. Teknik ilerlemeler c. Bütçede safi hasılat yönteminden gayrisafi hasılat yöntemine geçilmesi d.

Detaylı

Finansal Krizler ve Türkiye Deneyimi. Nazlı Çalıkoğlu 11103567 Aslı Kazdağlı 10103545

Finansal Krizler ve Türkiye Deneyimi. Nazlı Çalıkoğlu 11103567 Aslı Kazdağlı 10103545 Finansal Krizler ve Türkiye Deneyimi Nazlı Çalıkoğlu 11103567 Aslı Kazdağlı 10103545 Finansal Krizler İkinci Dünya Savaşı ndan sonra başlayıp 1990 sonrasında ivme kazanan ulusal ve uluslararası finansal

Detaylı

EĞİTİMİN EKONOMİKTEMELLERİ. 6. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN EKONOMİKTEMELLERİ. 6. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN EKONOMİKTEMELLERİ 6. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ EĞİTİM VE EKONOMİ İNSAN SERMAYESİ KURAMI EĞİTİM VE EKONOMİK BÜYÜME EĞİTİM

Detaylı

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK?

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? Dünyada mal ve hizmet hareketlerinin uluslararası dolaşımına ve üretimin uluslararasılaşmasına imkan veren düzenlemeler (Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr Dersin İçeriği Politika kavramı Ulusal tarım politikasının amaçları, çalışma alanları

Detaylı

LIK EKONOM S İ İN İ İ N N

LIK EKONOM S İ İN İ İ N N SAĞLIK EKONOMİSİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Dr. Ferruh N. Ayoğlu Sağlığın ekonomisi olur mu? Sağlık k ekonomisi, i genel olarak ekonomi biliminin i i kurallarının sağlık sektörüne uygulanması ile ilgilenir.

Detaylı

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 13.1.Makroekonomi Nedir?

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM

ORTA VADELİ PROGRAM T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak 2016 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr

Detaylı

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Doç. Dr. Ýlker BELEK Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Burjuva Sýnýf Saldýrýsýnýn Tepe Noktasý Yukarýda tanýmlanan saðlýk sistemi yapýsý

Detaylı

FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR

FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR FİNANSAL SİSTEM Fon talep edenler, fon arz edenler, fon akımını sağlayan araçlar, kuruluşlar ve piyasanın işleyişini düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşan

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ. 5. Hafta: Kitle Örgütlenmesinin Krizi ve Endüstri Sonrası Dönüşüm

CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ. 5. Hafta: Kitle Örgütlenmesinin Krizi ve Endüstri Sonrası Dönüşüm CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ 5. Hafta: Kitle Örgütlenmesinin Krizi ve Endüstri Sonrası Dönüşüm UYARI Bu bir dinleyici notudur ve lütfen ders notu olarak değerlendirmeyiniz. Bu slaytlar ilgili ders kitabındaki,

Detaylı

Geçen Haftanın Ödevi???

Geçen Haftanın Ödevi??? Bilginin Neden Olduğu Değişimler Ekonomik Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Siyasi Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Sosyal Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Kültürel Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME

KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Anabilim Dalı Uluslararası Ekonomik Bütünleşmeler ve Avrupa Birliği KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME Belgin Akçay Küreselleşmeye İlişkin

Detaylı

TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON ÇALIŞMASI Tablo 1. Misyon Çalışması Sonuçları Konsolide Misyon Toplumun refahı, ekonomik kalkınmanın sağlanması ve kamu kurumlarının mali

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki sırayla

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

GSYH

GSYH İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler 3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (Cari Fiyatlarla) 4 TABLO 3: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (1998 Fiyatlarıyla)

Detaylı

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi FİNANS VE MAKROEKONOMİ Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Krizler ve Ekonomi Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Sistemin İşleyişi Doğrudan Finansman : Fon akışı finansal aracı kullanılmadan

Detaylı

KAMU MALİ YESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardı Transfer harcamaları n unsurları : Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaş

KAMU MALİ YESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardı Transfer harcamaları n unsurları : Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaş KAMU MALİYESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardır. Transfer harcamalarının unsurları: Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaştırma, Borç ödemeleri Belediye sınırlarıdışına taşan hizmetlerin yerine getirilmesi

Detaylı

Ticarileşme ve Sağlık Emek-Gücü

Ticarileşme ve Sağlık Emek-Gücü Ticarileşme ve Sağlık Emek-Gücü Özlem ÖZKAN Kocaeli Dayanışma Akademisi 1/13 Kapitalizmin yapısal krizi ile Baş edebilmek için Neoliberal ekonomik-politikalar Sermayenin sınırsız tahakküm programı Sermaye

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ekonomik düzen nedir? Ekonomik düzen, toplumların çeşitli gereksinimlerini karşılamak üzere yaptıkları

Detaylı

ÜÇ MİLYONDAN FAZLA İŞÇİ ASGARÎ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

ÜÇ MİLYONDAN FAZLA İŞÇİ ASGARÎ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR YURT tan ÜÇ MİLYONDAN FAZLA İŞÇİ ASGARÎ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR SSK ya kayıtlı toplam 6 milyon 918 bin 605 sigortalının yüzde 44 üne denk gelen 3 milyon 42 bin 396 sının ücreti SSK ya asgarî ücret üzerinden

Detaylı

Mevzuatında. Son Yenilikler. fettişi 26.08.2009 1

Mevzuatında. Son Yenilikler. fettişi 26.08.2009 1 Çalışma Mevzuatında Son Yenilikler Dr. Ö.. Hakan ÇAVUŞ Sosyal Güvenlik G Kurumu Başmüfetti fettişi 26.08.2009 1 Yeni bir uygulama daha İşverenlere Verilen Devlet Yardımı, Teşvik ve Desteklerde Sosyal Güvenlik

Detaylı

Karl Heinrich MARX Doç. Dr. Yasemin Esen

Karl Heinrich MARX Doç. Dr. Yasemin Esen Karl Heinrich MARX 1818-1883 Eserleri Kutsal Aile (1845) Felsefenin Sefaleti (1847) Komünist Manifesto (1848) Fransa'da Sınıf Kavgaları (1850) Ekonominin Eleştirisi (1859) Kapital (Das Kapital-1867-1894).

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME. Dr. Ferruh N. Ayoğlu

KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME. Dr. Ferruh N. Ayoğlu KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME Dr. Ferruh N. Ayoğlu Dinsel tıp Akılcı tıp Kilise hakimiyetindeki tıp. Felsefe ve bilimin dinin tıptaki etkisini azaltışı (biyolojik

Detaylı

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN 19. Pratisyen Hekimlik Kongresi 17 Mayıs 2015 - İSTANBUL Dr. Onur HAMZAOĞLU Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012 17 EKİM 2011 İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler... 3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar

Detaylı

2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış

2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış Değişmeyen yapısal sorunlar ışığında 2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış GİRİŞ Bütçe, öncelikle yürütme organının kamunun ihtiyaçlarını belirlemesi ve bunların karşılanması için halktan toplanacak

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ. 9. Hafta: Post-Endüstriyel Toplumlarda Emek

CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ. 9. Hafta: Post-Endüstriyel Toplumlarda Emek CAL 2302 ENDÜSTRİ SOSYOLOJİSİ 9. Hafta: Post-Endüstriyel Toplumlarda Emek UYARI Bu bir dinleyici notudur ve lütfen ders notu olarak değerlendirmeyiniz. Bu slaytlar ilgili ders kitabındaki, 173-220arası

Detaylı

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında)

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) ESAGEV - Ekonomik ve Sosyal Düşünce Araştırma Geliştirme Vakfı www.esagev.org iletisim@esagev.org +90 (312) 750 00 00 Oğuzlar Mh. 1397. Sokak No: 11/1 Balgat,

Detaylı

Türkiye de Sağlık Sektörü Kamu-Özel İşbirliği Yaklaşımı

Türkiye de Sağlık Sektörü Kamu-Özel İşbirliği Yaklaşımı Türkiye de Sağlık Sektörü Kamu-Özel İşbirliği Yaklaşımı 7. Sağlık Zirvesi 20 Aralık 2019-Ankara Hüseyin ÇELİK Kişisel Deneyim ve Sunum Arka Planı 15 Yıl Kamu, 15 Yıl Özel Olmak Üzere 30 Yıl İş Deneyimi,

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Mikroekonomik Analiz I IKT751 1 3 + 0 8 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih,

Detaylı

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ YATIRIM MALĐYETLERĐ AÇIKLIK EKO OMĐK VE POLĐTĐK ĐSTĐKRAR FĐ A SAL ĐSTĐKRAR

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ YATIRIM MALĐYETLERĐ AÇIKLIK EKO OMĐK VE POLĐTĐK ĐSTĐKRAR FĐ A SAL ĐSTĐKRAR FDI doğrudan yabancı yatırım, bir ülke borsasında işlem gören şirketlerin hisselerinin bir diğer ülke veya ülkelerin kuruluşları tarafından satın alınmasını ifade eden portföy yatırımları dışında kalan

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ Dosya İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ İnsan hayatının ve sağlığının sömürme, aşırı kârlar uğruna nasıl hiçe sayıldığının en açık biçimde yaşandığı ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Teoman Öztürk

Detaylı

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457)

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) 2. Hafta Ders Notları - 25/09/2017 Araş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2008 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ

KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ DÜNYA EKONOMİSİNDE ÇÖKÜŞ VE KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ 26 Şubat 2009 İstanbul Petrol-İş Kapitalizm Kapitalist ekonominin iki temel özelliği; Sermayenin çıkarı olarak üretim Piyasanın anarşik yapısı - Çok

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ. Prof. Dr. Göksel Armağan 2017

TARIM EKONOMİSİ. Prof. Dr. Göksel Armağan  2017 TARIM EKONOMİSİ Prof. Dr. Göksel Armağan garmagan@adu.edu.tr www.gokselarmagan.com 2017 İçindekiler 1. Tarım Ekonomisinin ve Tarımın Tanımı 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3. Tarımsal Üretim Ekonomisi

Detaylı

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Gülbiye Yenimahalleli Yaşar 1980-88 Dö e i Sağlık Politikaları Ekonomide 24 Ocak 1980 Kararları ile başlayan bu dönemde dünya ekonomisi ile ticaret yoluyla bütünleşme politikası izlenmiştir. Bu çerçevede

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ 1.Doğrudan Gelire Yönelik Müdahaleler a. Fark ödeme sistemi

Detaylı

Reformların istihdam biçimlerine etkisi. Prof.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Reformların istihdam biçimlerine etkisi. Prof.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Reformların istihdam biçimlerine etkisi Prof.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı kpala@uludag.edu.tr (neoliberal) Reformlar Ticaret ve finansmanın serbestleştirilmesi

Detaylı

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI 1 DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI Durgunluk Tanımı Toplam arz ile toplam talep arasındaki dengesizlik talep eksikliği şeklinde ortaya çıkmakta, toplam talebin uyardığı üretim düzeyinin o ekonominin üretim

Detaylı

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019 YENİ EKONOMİ PROGRAMI 2019 Yapısal Reformların Önceliklendirilmesi Serbest Piyasa İlkeleriyle Uyumlu İhracatın ve İstihdamın Artırılması Odaklı Sürdürülebilir Büyüme ve Adaletli Paylaşım YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ESNEK GÜVENCE BAĞLAMINDA TÜRKİYE DE SOSYAL GÜVENCE Yasemin KARA Ağustos 2009 İÇERİK GİRİŞ TÜRKİYE HOLLANDA SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 2 GİRİŞ 3 Matra Projesinin Temelleri Bu çalışma

Detaylı

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ 1. YIL GÜZ DÖNEMİ İleri Makroiktisat I IKT801 1 3 + 0 6 Makro iktisadın mikro temelleri, emek, mal ve sermaye piyasaları, modern AS-AD eğrileri. İleri

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ Dr. Osman Orkan Özer osman.ozer@adu.edu.tr Ders İçeriği 1. Tarım Ekonomisinin Kapsamı 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3. Tarımsal Üretim Ekonomisi (3. ve 4. hafta)

Detaylı

Anket formunu doldurma talimatnamesi

Anket formunu doldurma talimatnamesi Anket formunu doldurma talimatnamesi Bu metin Dünya Kooperatifler Gözlemi anketinin nasıl doldurulacağına dair kısa bir talimatnamedir. Söz konusu anket www.monitor.coop adresinde bulunmaktadır. 1. BÖLÜM

Detaylı

Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir?

Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir? tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir? Politikaların kalitesini arttırmaya yönelik bir çerçeve 26 Mayıs 2009 Çerçeve Türkiye deki koordinasyon tartışmalarının

Detaylı

Küreselleşme devam ediyo mu?

Küreselleşme devam ediyo mu? Küreselleşme devam ediyo mu? Küreselleşme-ulus devlet ilişkisine ilişkin görüşler 1.Küreselleşme modern ulus devleti zayıflatmış, yerine DÜZENLEYİCİ DEVLETi ikame etmiştir görüşü 2.Küreselleşmenin ulus

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 OCAK 2016 İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler... 3 3 TABLO 2:

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Bankacılık sektörü 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Şubat 2012 İçerik Bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve yansımalar 2012 yılına ilişkin beklentiler Gündemdeki başlıca konular 2

Detaylı

TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI

TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI Prof. Dr. Canan ABAY Dr. Berna Türkekul E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Şubat 2009 KRİZ NEDİR? Kriz, çeşitli bilim dallarında ve aynı zamanda

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

Küresel İktisadi Görünüm

Küresel İktisadi Görünüm MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ KÜRESEL İKTİSADİ GÖRÜNÜM TÜRKİYE EKONOMİSİ YAKIN DÖNEM BÜYÜME İŞSİZLİK VE BÜYÜME ENFLASYON YÜKSELİYOR Küresel İktisadi Görünüm 28 krizi sonrası

Detaylı

ULUSLAR ARASI TARIMSAL İLİŞKİLER. Prof.Dr.Emine Olhan

ULUSLAR ARASI TARIMSAL İLİŞKİLER. Prof.Dr.Emine Olhan ULUSLAR ARASI TARIMSAL İLİŞKİLER Prof.Dr.Emine Olhan olhan@agri.ankara.edu.tr Ulusal Tarım Politikasını Etkileyen Nedenler İçsel Faktörler: doğal koşullar, tarımsal yapı ve uygulanan tarım sistemleri Dışsal

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 Geniş tanımlı işsiz 5 milyon 660 bin İstihdam artışında kamu lokomotif! Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 24,8! Özet 15 Ağustos 2016, İstanbul Türkiye Devrimci

Detaylı

SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU?

SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU? SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU? Dünyada neoliberal rüzgârların sağlık ve eğitim gibi kamusal hizmet alanlarına el atmaya başladığı 1980 lerin başından itibaren

Detaylı

İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI İŞ HUKUKU NEDİR? İŞÇİLERİN İŞVERENLER İLE OLAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN BİR HUKUK DALIDIR. İŞÇİ İŞ HUKUKUNDA ÖN PLANDADIR İŞ HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ İŞ HUKUKUNUN AMACI

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 1-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASI UYGULAMA SİSTEMLERİ 2-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASININ OLUŞUMUNDA ETKİLİ OLAN KURUM VE KURULUŞLAR ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASININ

Detaylı

Bu bağlamda, hekim ile hasta arasındaki ilişki, asimetrik enformasyonun önemli bir formu olarak değerlendirilebilir.

Bu bağlamda, hekim ile hasta arasındaki ilişki, asimetrik enformasyonun önemli bir formu olarak değerlendirilebilir. ASAFNAME MALİYE TEORİSİ Sağlık bilgisi çok karmaşık olduğundan dolayı, doktorların tedavinin ihtimalleri ve sonuçlarına ilişkin sahip oldukları bilgi, hastadan çok daha fazladır veya en azından her iki

Detaylı

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015 28.Eylül.2015 1 Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi 2 nın Yürütülmesi Tanımlar Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi İktisat kıt kaynakların etkin dağılımı üzerine çalışır.

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 1 İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 4 EKİM 2013 2004-1 2004-4 2005-3 2006-2 2007-1 2007-4 2008-3 2009-2 2010-1 2010-4 2011-3 2012-2 2013-1 TÜRKİYE DE GSYH İTHALAT İLİŞKİSİ

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ SERMAYE PİYASASI KURUMU KONFERANSI 8 MAYIS 2003 1 FİNANSAL SİSTEMİN İŞLEVLERİ I Malların, hizmetlerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

ÖZET. Ağustos 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Ağustos 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 2016 AĞUSTOS ÖZET 2016 Dönemi Gerçekleşmeleri 2015 yılı ayında 5,2 milyar TL fazla veren bütçe, 2016 yılı ayında 3,6 milyar TL fazla vermiştir. 2015 yılı ayında 8,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE

KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE Türkiye Đşçi Sendikaları Konfederasyonu KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE Ankara Amaç Türkiye de kayıt dışı istihdam önemli bir sorun olarak gündemdedir. Ülkede son verilere göre istihdam edilenlerin yüzde

Detaylı

İKTİSAT POLİTİKALARI

İKTİSAT POLİTİKALARI İKTİSAT POLİTİKALARI İktisat Politikalarının Unsurları Veriler Amaçlar Araçlar VERİLER Ekonominin Yapısı ve İşleyişi Oldukları gibi kabul edilmesi gerekli olan değişkenler İklim Üretim Tekniği Tercih ve

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 4.Bölüm Tarım Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından faydalanılmıştır.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 1980-1990 Dönemi 24 Ocak Kararlarının Strateji ve Hedefleri Serbest piyasa ekonomisi: Ana hedef ekonomiye

Detaylı

1. Giriş Giriş...19

1. Giriş Giriş...19 İÇİNDEKİLER ikinci baskıya önsöz...v birinci baskıya önsöz...vıı İÇİNDEKİLER... Xı BİRİNCİ KİTAP ANALİZİN ÇERÇEVESİ I. YÖNTEM SORUNLARI...3 1. Giriş...3 2. Neden yöntem tartışıyoruz?...4 3. Mantıki Bilimler

Detaylı