VERİTABANI MANTIĞI DERS NOTLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİTABANI MANTIĞI DERS NOTLARI"

Transkript

1 VERİTABANI MANTIĞI DERS NOTLARI Mustafa KILIÇ Mersin Hem ve ASO Müdürlüğü

2 Veritabanı Kavramı Veri Kavramı Bu bölümde, veri tabanının ne anlama geldiğini öğreneceğiz. Veri tabanlarının hangi amaçla kullanıldığı, nasıl bir yapıya sahip oldukları ve belli başlı veritabanı terimleri, bu bölümde inceleyeceğimiz temel kavramlar arasında yer alıyor.

3 Veritabanı Kavramı Veritabanı Nedir? Tek bir cümleyle ifade etmek gerekirse; veritabanı, bir kuruma ait verilerin düzenli bir yapı çerçevesinde saklandığı yazılım olarak nitelendirilebilir. Veri tabanının İngilizce karşılığı olan Database kelimesi, bu kavramın global karşılığıdır. Bir okul; öğretmen ve öğrencilere ait kimlik bilgileri, ders programları, sınav sonuçları, yoklama raporları gibi bilgileri veri tabanında saklayabilir. Buna karşılık bir meteoroloji istasyonu; veritabanında bölgelere ve şehirlere ait coğrafi veriler, günlük hava durumu, hava akımlarının yönü, kar yoğunluğu gibi bilgileri saklayacaktır.

4 Veritabanı Kavramı Veritabanı Nedir? Örnekleri çoğaltabiliriz. Ticari bir firma; veritabanında personel özlük bilgileri, depodaki malzemelere ait hareketler, müşterilerin telefon numaraları, gelen siparişler, gönderilen teslimatlar, ürün fiyatları gibi bilgileri saklamak isteyecektir. Bir doktor için hastalara ait özlük ve sağlık verilerini, bir restoran için mönüdeki yemeklere ait malzeme verilerini, bir futbol takımı için oyunculara ve lig fikstürüne ait verileri, bir sinema için ise seans & koltuk verilerini saklamak önemli olacaktır. Konular ve sektörler ne kadar farklı olursa olsun, değişmeyen tek bir gerçek var: Herkes, belli bir düzen içinde saklamak isteyeceği bir dolu bilgiye sahiptir. Veri tabanlarının; günümüzde, bilgi saklamak için var olan en elverişli ve yaygın ortam olduğu söylenebilir.

5 Veritabanı Kavramı

6 Veritabanının Avantajları Veritabanları, bize son derece güvenilir ortamlar sunmaktadır. Öyle ya, yıllarca süren çalışmalar sonucunda birikmiş son derece değerli bilgileri saklayan bir veritabanının bozulması, sadece rakiplerimizi sevindirecektir. %100 güvenlik diye bir şey olmasa da, bu gibi felaket senaryolarına karşı geliştirilmiş sayısız çözüm vardır. Özellikle SQL Server ve Oracle gibi büyük veritabanlarının getirdiği yedekleme çözümleri, bir sistem hatası yüzünden yaşanabilecek veri kaybı riskini minimuma indirmektedir. Bunun yanı sıra, veritabanındaki gizli bilgilere sadece yetkisi olan kullanıcıların erişmesini sağlamak da mümkündür. Kim hangi veriyi okuyabilir, kim ne yazabilir gibi düzenlemeleri kullanıcı & kullanıcı grubu bazında yapabiliriz.

7 Veritabanının Avantajları Bilgileri kağıt & kalem kullanarak dosyalarda saklamak elverişli bir yöntem olsaydı, bugün veritabanı diye bir şey icat edilmiş olmazdı; bunu hepimiz kolayca söyleyebiliriz. Ancak; Ben verilerimi Word & Excel dosyalarında saklayabiliyorum. Veritabanı olsa ne olur, olmasa ne olur? diye düşünenler için, veritabanı kullanıyor olmanın getirdiği avantajları kısaca inceleyelim. Veritabanları, herhangi bir programda saklayabileceğimizden çok daha fazla veriyi kolayca muhafaza edebilir. Piyasada terabyte larca veri saklayan veritabanlarıyla çalışmış biri olarak, yeterince disk alanı ve akıllı bir sistem yöneticisi olan bir firmanın istediği kadar veri saklayabileceğini garanti edebilirim. Excel söz konusu olduğunda, sayfa başına kayıtlık bir sınırla karşı karşıyasınız demektir.

8 Veri Kavramı Veritabanları, programcılığa açık bir yapı getirmektedir. Programcılar; dünya çapında kabul görmüş standartlar sayesinde, verilere istedikleri programlama dili & platformu kullanarak kolayca erişebilir. Bu programları kullanan kullanıcılar, Veritabanına ait hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan kolayca veri girişi yapabilir veya veritabanında yatan verileri okuyabilir. Örneğin; Oracle üzerinde saklanan verileri Internet ortamına açmak istiyorsak; C#, Basic, Java, PHP gibi dillerden herhangi birini kullanabiliriz. Bu diller yardımıyla hazırladığımız siteye giren bir ziyaretçi, Oracle dan gelen yazıları kolayca okuyabilir.

9 Veri Kavramı Bunun yanı sıra; temel SQL bilgisine sahip herhangi bir kullanıcı, programcı desteği olmadan dilediği veriye erişebilir. Özellikle analiz ve raporlama yapan şirket çalışanları için, veritabanları eşsiz nimetler sunmaktadır. Veritabanı kullanmanın getireceği avantajlar saymakla bitmez, ileride Yaşasın Veritabanı! adlı bir kitap yazacak olursam, avantajları madde madde sıralamaya orada devam ederim. Şimdilik, ilerleyen konularda yer alan uygulamalı örneklerde bu avantajların büyük bir kısmını hep birlikte göreceğimizi söylemekle yetinelim.

10 Popüler Veritabanları Hangisi en iyi? formatındaki her soru gibi, Hangi veritabanı en iyisidir? sorusunun da net bir cevabı yok. Bir veritabanının marifetleri arttıkça fiyatı da yükselmektedir; bu yüzden, ihtiyaçlarımızı karşılayan en hesaplı ver ita banını seçmek önem kazanmaktadır. Şimdi gelin, piyasada popüler olarak kullanılan veritabanlarını kısaca inceleyelim.

11 Popüler Veritabanları - Access Microsoft un Office paketi içerisinde sunduğu veritabanı yazılımıdır. Dosyalarının son derece taşınabilir olması ve Office lisansı dışında hiçbir lisans ücreti olmaması, Access i küçük ve orta çaplı projelerde oldukça cazip bir hale getirmiştir. Günümüzde, küçük çaplı işletmelerin önemli bir kısmı ve sayısız Web sitesi, Access temel alınarak kurulmuş yazılımlar kullanmaktadır. Access, veritabanı mantığına başlamak için oldukça elverişli bir ortam sunmaktadır. Buna karşılık, büyük ölçekli kurumsal projelerde ihtiyaç duyulacak özelliklerin büyük bir kısmına sahip değildir. Bu yüzden, büyük projeler ve şirketler tarafın dan pek tercih edilmemektedir. Windows harici platformlarda yardımcı programlar olmadan çalışmıyor olması ise, Linux / Unix kullanıcılarını Access den uzak tutmaktadır. Dezavantajlarına rağmen Access, Windows ve Office in popülerliği nedeniyle piyasada oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Access hakkında daha fazla bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz.

12 Popüler Veritabanları - MySql Microsoft un Access i varsa, Linux un MySql i var! cümlesi, MySql in ortaya çıkış amacını kolayca ifade edecektir. Linux ortamında PHP ile birlikte kullanıldığında oldukça hızlı çalışan MySql in, çıktığı dönemde ASP+Access kullanan Microsoft Web programcılarıyla PHP+MySql kullanan Linux Web programcıları arasında Benimki döver! Hayır hayır, benimki döver! tarzı tartışmalara yol açtığını hatırlıyorum. Günümüzde; MySql in, gittikçe gelişen özellikleriyle birlikte, Access den daha marifetli bir hale geldiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Hala büyük ağabeyleri kadar güçlü olmasa da, kaynak kodunun açık olması ve kişisel kullanım için herhangi bir lisans ya da ücrete tabi olmaması, veritabanına yeni başlayan veya küçük & orta ölçekli projeler hazırlayan Linux kullanıcılarını cezbetmektedir. MySql i yardımcı programlarla Windows ortamında çalıştırmak mümkün olsa da, Microsoft teknolojilerini kullanan programcılar tarafından çok tercih edilmemektedir. MySql hakkında daha fazla bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz.

13 Popüler Veritabanları - SQL Server İşte Microsoft un güçlü veritabanı! Access in sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olan SQL Server, Oracle ile birlikte piyasada yer alan en güçlü iki veritabanından biri olarak kabul edilmektedir yılında piyasaya sürülen versiyonunda kurumsal ölçekte ihtiyaç duyulacak her türlü özelliğe yer veren Microsoft, yakında piyasaya sürmeye hazırlandığı 2005 versiyonunda bizi (Recursive Query ve.net Procedures gibi) daha büyük sürprizlerin beklediğini de duyurdu. SQL Server, piyasada oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Express Edition, Personal Edition, Enterprise Edition gibi farkı versiyonları farklı lisanslandırma ücretlerine sahip olduğu için, herkese ve her keseye uygun bir SQL Server bulmak mümkün. SQL Server; sadece Windows platformunda çalışmasına rağmen, ciddi ve büyük projeler söz konusu olduğunda tercih edilen iki yazılımdan biridir. SQL Server hakkında daha fazla bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz.

14 Popüler Veritabanları - Oracle Oracle ı En büyükler tarafından tercih edilen en büyük veritabanı diye tanımlamak sanırım yanlış olmaz. Yetenek anlamında SQL Server ile aşağı yukarı aynı seviyededir. Bunun ötesinde, 10G versiyonuyla birlikte Grid Computing kavramının veritabanı üzerindeki uygulamasını piyasaya sürmüştür. Oracle; Windows, Linux, Unix gibi farklı platformlarda çalışabilmektedir. Ara yüzleri Java ile yazıldığı için; Windows ortamında Oracle kullanmış birinin, Linux ortamında Oracle kullanabilmek için neredeyse hiçbir şey öğrenmesi gerekmez. Ancak; Oracle ı verimli bir şekilde kullanabilmek için konusunda uzmanlaşmış ve ne yaptığını bilen bir veritabanı yöneticisiyle çalışmak şarttır. Arabirimi SQL Server kadar basit değildir ve performans ayarlamalarını yapmak için ciddi teknik tecrübe gerekmektedir. Bu yüzden, tüm bu yatırımı yapabilecek sermayeye sahip kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Oracle hakkında daha fazla bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz.

15 Bir Veritabanının Yapısı Evet... Şimdiye kadar veritabanının ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını görmüş olduk. Şimdi, veritabanlarını mikroskop altına yatıracak ve bir veritabanının hangi parçalardan oluştuğunu inceleyeceğiz. Aşağıdaki resimde, veritabanı yapısına ait genel yapıyı görebilirsiniz. Bu bölümde, söz konusu yapı üzerinden konuşacağız.

16 Tablo Tablo, veritabanı mantığı çerçevesindeki en önemli kavramlardan biridir. Genel bir ifadeyle; bir veritabanı, tablolarda saklanan verilerden oluşur. Tablolar, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıcılar veya programcılar tarafından yaratılabilir.

17 Tablo Örneğin; personel ve ürünlerimize ait bilgileri veritabanında saklamak istiyorsak; atacağımız ilk adım, PERSONEL ve URUN adlı iki tablo oluşturmaktır. Ardından, her bir personele ait verileri PERSONEL tablosuna, her bir ürüne ait verileri de URUN tablosuna eklememiz gerekir. Bu işlemi yaptığımızda, elimizde personel ve ürünlere ait tam bir liste olur.

18 Tablo Bir veritabanı tablosunu, yapı itibariyle bir Excel tablosuna benzetebiliriz. Aşağıdaki resimde, Access veritabanı üzerinde tutulan bir personel tablosunu görebilirsiniz.

19 Tablo Şimdi ürünlere ait bir örnek tablo görelim.

20 Tablo Veritabanı mantığı çerçevesinde; tabloların en önemli fonksiyonu, verileri birbirinden ayırmasıdır. Örneğimizde; personel ve ürün verileri ayrı ayrı tablolarda tutulmaktadır. Şirketimizde kaç erkek çalışıyor? sorusunun cevabını arayan biri PERSONEL tablosuna, Hangi cep telefonlarını satıyoruz? sorusunun cevabını arayan biri ise URUN tablosuna başvuracaktır. Bu şekilde, farklı özelliklere sahip veriler de standardize edilecek ve standart bir şekilde saklanacaktır. Örneğimizde; her bir personele ait ad, soyad, doğum günü, E-Posta adresi ve maaş bilgileri PERSONEL tablosunda saklanmaktadır. Bunun yanı sıra, her bir ürüne ait ad ve görsel bilgileri URUN tablosunda saklanmaktadır. PERSONEL tablosunda bir ürün bulunması veya URUN tablosunda bir personel bulunması söz konusu değildir.

21 Tablo Not: Veritabanı mantığı çerçevesinde; personel, ürün gibi her bir nesne tipi için ayrı ayrı tablolar bulunur. Bu tablolar, sadece barındırdığı nesnelere ait bilgileri saklayacaktır.

22 Tablo Tabloların bir başka fonksiyonu, verileri standardize etmektir. Örneğin; AD, SOYAD, , DOĞUM ve MAAŞ bilgilerini saklamak üzere hazırlanmış olan PERSONEL tablosu, tabloya bilgileri eklenen her bir kişinin adını, soyadını, E- Posta adresini, doğum tarihini ve maaşını barındıracaktır. Bu tabloya, bir personelin çocuk sayısını, ev adresini veya göz rengini eklemek mümkün değildir. Benzer bir şekilde, URUN tablosuna da ürünlerin ağırlığını ve rengini eklemek mümkün değildir. İleride personelin çocuk sayılarını da saklamak istersek, PERSONEL tablosun da bu doğrultuda bir modifikasyon yapıp COCUK adında yeni bir sütun eklememiz gerekecektir. Aynı şekilde; ileride ürünlerin ağırlığını eklemek istediğimizde, URUN tablosuna AĞIRLIK adında yeni bir sütun eklememiz gerekecektir.

23 Tablo Not: Tablolar, veritabanında standardizasyonu mümkün kılar. Bir tablo, barındırdığı nesnelerin sadece önceden tanımlanmış özelliklerini saklayabilir.

24 Tablo Bir veritabanı, ihtiyaç doğrultusunda yaratılmış sayısız tabloya sahip olabilir. Aşağıdaki resimde, bir Access veritabanı üzerinde bulunan tabloların listesini görebilirsiniz. Dikkat ederseniz; her bir tablo, sadece tek bir nesne tipini saklamaktadır.

25 Tablo "Neden ürünler ayrı tabloya (URUN) ve fiyatları ayrı tabloya (URUN_FIYAT) konmuş? URUN tablosuna FİYAT diye bir sütun ekleyemez miydik? gibi sorular kafanızı kurcalıyor olabilir. Bu gibi soruların cevabını, ilerleyen bölümlerinde hep birlikte vereceğiz. Şimdilik kavramları anlamanız yeterlidir.

26 Alan (Sütun) Bir veritabanının temel yapı taşı tablo ise, tablonun temel yapı taşı alandır. Kabaca bir tabirle, tabloyu oluşturan her bir sütuna alan denmektedir.

27 Alan (Sütun) Az önce; tabloların en önemli fonksiyonunun nesne tiplerini birbirinden ayırmak ve standardize etmek olduğunu söylemiştik. Alanların en önemli fonksiyonu ise, belli bir tablodaki bilgileri birbirinden ayırmak ve standardize etmektir Tabloları incelerken; PERSONEL tablosunda sadece şirket çalışanlarına ait bilgilerin bulunabileceğini az önce gördük. Bu şekilde, personel ve ürün bilgilerim birbirinden tamamen ayırdık ve şirket çalışanlarına ait hangi bilgilerin girebileceğini net bir şekilde ifade ettik. Benzer bir mantıkla, alanların bize sağladığı ilk fayda; şirket çalışanlarına ait ad, soyad, doğum tarihi, maaş gibi bilgileri birbirinden ayırmamıza olanak tanımasıdır. Bugün kimin doğum günü? sorusunun cevabını arayan birinin, PERSONEL tablosunun DOĞUM alanına bakması yeterlidir. Kişilerin E-Posta adresleri ve maaşlarıyla ilgilenmesi gerekmez.

28 Alan (Sütun) Alanların ikinci faydası ise, belli bir sütuna girilecek verilerin standardizasyonu nu sağlamasıdır. Örneğin, PERSONEL tablosunun AD alanını 10 karakter uzunluğunda bir metin alanı haline getirirsek, bu alana en fazla 10 karakterlik bir isim girilebilir. Abdurrahman adında yeni biri işe başladığında, ismi 11 karakter uzunluğunda olduğu için; ya adını kısmen girmemiz, ya da alanı modifiye ederek uzunluğunu 11 (veya daha fazla) karaktere çıkarmamız gerekir.

29 Alan (Sütun) Tablo ve alanları, ihtiyaçlar doğrultusunda programcı veya kullanıcıların yarattığını unutmayın. PERSONEL tablosundaki AD alanını ele alacak olursak; tablo adının PERSONEL olmasına da, alan adının AD olmasına da, alan uzunluğunun 10 karakter olmasına da kendim karar verdim.

30 Alan (Sütun) Şimdi bir de PERSONEL.MAAS alanına göz atalım. Şirket çalışanlarının aylık maaşlarını saklayan MAAŞ alanı, sadece sayı girilebilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu alana Delphi, Diesel, Packard gibi metin değerleri girilmesi mümkün değildir. PERSONEL.DOGUM alanı ise, tarih saklamak üzere hazırlanmış bir alandır. Bu alana sadece ve sadece tarih girilebilir. Metin, sayı veya başka bir şey girmek mümkün değildir.

31 Alan (Sütun) Bu örnek çerçevesinde, veritabanı alanlarında kullanılabilecek 3 temel veri tipi olduğunu da görmüş olduk: Metin: Ad, soyad, soru, telefon, açıklama gibi metin bazlı bilgilerin saklanacağı alanlarda kullanılır. Çeşitli veri tabanlarında Text, Memo, Char, Varchar, Varchar2 gibi karşılıkları vardır. Sayı: Tutar, puan, ağırlık, yaş gibi sayı bazlı bilgilerin saklanacağı alanlarda kullanılır. Çeşitli veri tabanlarında Number, Currency, Integer, Intl6, Int32 gibi karşılıkları vardır. Tarih: Tarih, saat gibi tarih bazlı bilgilerin saklanacağı alanlarda kullanılır. Çeşitli veri tabanlarında Date, DateTime, ShortDate gibi karşılıkları vardır.

32 Kayıt (Satır) Bir tablo içerisinde bulunan her bir satıra kayıt adı verilmektedir. Örneğin; PERSONEL tablosunda Mehmet Ozman, Güray Oskay, Serkan Çiftçi gibi kişilere ait birer kayıt bulunmaktadır.

33 Kayıt (Satır) Her bir kayıt, tablodaki alanlara ait tek bir veri içerebilir. Örneğin; Mehmet Ozman a ait satır, sütununda sadece bir tane E-Posta adresi barındırabilir. Eğer Mehmet in ikinci E-Posta adresini mutlaka veritabanına eklemek istiyor sak, PERSONEL tablosunda 2 diye yeni bir sütun açmak ve ikincii Posta adresini bu sütuna eklemek iyi bir fikir olacaktır. Bir veritabanı tablosu, teoride sonsuz sayıda kayda sahip olabilir. Pratikte ise; girilebilecek kayıt sayısı, veritabanının çalıştığı bilgisayar(lar)ın disk alanı ile sınırlıdır.

34 Gelişmiş Kavramlar Şimdiye kadar bir veritabanının temel yapı taşlarını görmüş olduk. Sırada, veri tabanı teorisinin gelişmiş kavramları var.

35 Primary Key Artık tablo ve alan kavramlarının ne anlama geldiğini herkes biliyor, öyle değil mi? Güzel... Şimdi sırada daha eğlenceli bir şey var. Diyelim ki şirketimizde Reha Engin adında iki farklı kişi var... Olası bir senaryo, öyle değil mi? Böyle bir durumda; PERSONEL tablosunda, AD sütunun da Reha ve SOYAD sütununda Engin yazan iki farklı kayıt yer alacaktır.

36 Primary Key Aşağıdaki resimde ilk iki kayda dikkat edin.

37 Primary Key Peki, biz bu iki kaydı birbirinden nasıl ayıracağız? Diyelim ki maaş günü geldi ve muhasebe departmanı bu tablodaki kayıtlara göre maaş dağıtacak. Muhasebe elemanı hangi Reha Engin e 450, hangi Reha Engin e 800 TL ödeyeceğini nereden bilebilir? Öyle ya, Sayın Reha Engin, lütfen maaşınızı almak için muhasebeye gelin diye bir anons yapıldığında, muhasebeye iki kişi gelecektir. Bu problemin çözümü, oldukça basittir. Şirketteki her kişiye bir personel numarası atasak, ve bu personel numaralarını da veritabanına eklesek nasıl olur?

38 Primary Key Evet... Şirkette herkesin kendine ait bir personel numarası olsa ve maaşları ada göre değil personel numarasına göre dağıtsak, problemimiz tamamen çözülmüş olur. Öyle ya; şirketimizde 2 tane değil 100 tane Reha Engin de olsa; her birinin personel numarası farklı olacağı için, 56 numaralı personel, gel de maaşını al! anonsunu yaptığımızda vezneye tek bir kişi gelecektir.

39 Primary Key Personel numarası ile ilgili iki özellik dikkatinizi çekmiş olmalı: Şirketimizdeki her bir kişiye sadece tek bir personel numarası atandı. Örneğin; Serkan Çiftçi nin personel numarası 3 tür. 3 dışında başka bir personel numarasına sahip değildir. Bir personel numarası, şirketimizde sadece tek bir kişiye atandı, örneğin; 43 numarası, sadece Suna Yaşar a aittir. Şirket bünyesinde, 43 numarasına sahip başka hiçbir çalışan yoktur.

40 Primary Key Bu durumda; personel numarası bilgisi, şirket çalışanlarımıza ait Primary Key haline gelmiş oluyor! Bu Primary Key sayesinde, her bir insana özel ve tekrarlanmayan bir numara atıyoruz. Aynı mantık, veritabanı tablolarında da geçerlidir. PERSONEL tablosuna ID adında bir alan eklediğimizi varsayalım. Bu alanda, her bir kişiye ait personel numarası yer alıyor olsun. Bu durumda; veritabanına 56 numaralı kaydı getir komutunu verdiğimizde, karşımıza sadece bir tane Reha Engin çıkacaktır.

41 Primary Key Not: Primary Key; verilerin birbirine karışmaması için tabloya eklenen tekrarsız alana verilen isimdir. Genelde, varolan her tablonun bir Primary Key'e sahip olması beklenir.

42 İlişki (Relation) Veritabanı teorisinin bir başka önemli konusuna gelmiş bulunuyoruz... İlişki kavramı o kadar önemlidir ki, İlişkisel Veritabanı (Relational Database) adında başlı başına bir teori vardır. Şimdi, bu teoriye küçük bir giriş yapacağız.

43 İlişki (Relation) Diyelim ki patronumuz şöyle bir taleple karşımıza dikildi: Her personel hangi departmanda çalışıyor görmek istiyorum. Bunun yanı sıra, departmanın bulunduğu odanın numarasını da göreyim. Böyle bir talep karşısında, birçoğumuzun aklına ilk gelecek fikir, PERSONEL tablosuna DEPARTMAN ve ODANO diye birer alan eklemektir.

44 İlişki (Relation) Bu çözüm ilk etapta kullanışlı gözükse de, birtakım sakıncaları da beraberinde getirecektir. Diyelim ki Muhasebe departmanının adı Finansman olarak değiştirildi. Bu durumda, PERSONEL tablosunda departman ismi Muhasebe olan bütün kayıtları birer birer tarayıp hepsini değiştirmemiz gerekirdi. Veya, şirketin yeni bir binaya taşındığını varsayalım. Bu durumda, her bir departmanın oda numarası değişecektir. Binlerce kişinin çalıştığı bir ortamda, her bir personelin karşılığındaki oda numaralarını değiştirmeye çalıştığınızı düşünebiliyor musunuz? Ya birini atlarsanız? Ya küçük bir hata yapılırsa? Bir başka sakıncalı örnek daha... Şirketimizin muhasebe departmanında yeni biri işe başladı diyelim. Bu kişiye ait veri girişini yapan kişi oda numarasını 1312 yerine yanlışlıkla 6235 diye girerse ne olacak? Kişi, muhasebe elemanı olmasına rağmen IT departmanına ait odada çalışıyormuş gibi gözükecektir.

45 İlişki (Relation) Bu basit örnekte bile bu kadar sakıncalı senaryo ortaya çıkabiliyorsa, yarattığımız modelde bir problem var demektir. Evet; gerçekten de, sakıncalarını görebilmek adına kasten yanlış bir model yarattık. Teknik olarak doğru olmasına rağmen; modelimiz, veritabanı mantığına aykırıdır. Veritabanı mantığının önemli ilkelerinden biri şöyle der: Her bir nesne tipi için ayrı bir tablo yarat! Nasıl personel verileriyle ürün verilerini birbirine karıştırmıyorsak, personel verileriyle departman verilerini de birbirine karıştırmamalıyız.

46 İlişki (Relation) Bu yüzden; doğru model kurmaya, ancak departmanlara ait bilgileri DEPARTMAN adlı yeni bir tabloya aktararak başlayabiliriz.

47 İlişki (Relation) Buraya kadar anlaşılmayan bir şey olmadığını düşünüyorum. Tablomuzun ID alanı Primary Key karakterindedir; yani her bir departmana ait tekrarlanma yan bir sayımız olacak. AD alanı ise, söz konusu departmanın ismini taşımaktadır. Bu şekilde, PERSONEL ve DEPARTMAN tablolarını birbirinden ayırmış bulunuyoruz... Peki, hangi personelin hangi departmanda çalıştığım nasıl ifade edeceğiz?

48 İlişki (Relation) Bu sorunun cevabı, DEPARTMAN tablosuna ait Primary Key i (DEPARTMAN.ID) PERSONEL tablosuna eklemekten geçiyor. PERSONEL tablosuna DEPARTMAN_ID adında yeni bir sütun eklemiş olduğumuza dikkat edin. Bu sütundaki değerler, DEPARTMAN tablosundaki ID sütununa karşılık gelmektedir.

49 İlişki (Relation) Not: İki farklı tablo arasındaki bağlantı; tablolardan birine, diğerinin Primary Key'i eklenerek sağlanır.

50 İlişki (Relation) Örneğin; Mehmet Ozman a ait PERSONEL kaydının DEPARTMAN_ID alanında 4 değeri yer alıyor. DEPARTMAN tablosuna giderek 4 numaralı kaydın hangi departmana ait olduğuna bakarak, Mehmet in nerede çalıştığım kolayca söyleyebiliriz. Gördüğünüz gibi, kendisi 4 numaralı departman olan IT departmanında çalışıyormuş ve oda numarası 6235 imiş. Güzel, değil mi?

51 İlişki (Relation) Şimdi... Az önceki senaryoları bu yeni yapı üzerinde tekrar gözden geçirelim. Muhasebe departmanının isminin Finansman olarak değiştirildiğini varsayalım. Bu durumda, DEPARTMAN tablosunda 1 numaralı kaydın AD alanına Finansman değerini girmemiz yeterlidir. DEPARTMAN tablosunun Primary Key i olan ID sütununda hiçbir değişiklik yapmadığımız için, PERSONEL tablosuna elimizi bile sürmüyoruz. Şirket başka bir binaya taşındığı için departmanların oda numaralan değişecek olursa, tek yapmamız gereken şey DEPARTMAN tablosundaki 9 kaydı güncellemektir. DEPARTMAN - PERSONEL bağlantısındaki anahtar alan olan DEPARTMAN.ID alanında değişen bir şey olmadığı için, PERSONEL tablosuna yine elimizi sürmüyoruz.

52 İlişki (Relation) Dikkat: Tablodaki kayıtlara ait Primary Key değerleri asla değiştirilmemelidir.

53 İlişki (Relation) Daha önce, veritabanı mantığına ait iki önemli prensip görmüştük. Bunlardan ilki, farklı nesne tiplerini ayrı tablolarda tutma prensibi idi. İkincisi, bir tablo içerisindeki kayıtları Primary Key ile etiketleme prensibi idi. Bu bölümde, yeni iki prensip daha gördük, iki farklı tablo arasındaki bağlantı; tablolardan birine, diğerinin Primary Key i eklenerek sağlanır. Bunun yanı sıra, bir kayda ait Primary Key asla değiştirilmemelidir. Bu şekilde, veritabanı tabloları arasındaki ilişkinin nasıl sağlandığını hep birlikte görmüş olduk. Bu şekilde ilişkilendirilmiş tablolar barındıran verıtabanına ise ilişkisel veritabanı (Relational Database) adı verilir.

54 Foreign Key İlişki kavramını incelerken, Foreign Key in ne anlama geldiğini farkında olmadan öğrenmiş olduk. DEPARTMAN tablosundaki ID sütunu, DEPARTMAN tablosunun Primary Key idir, bunu hepimiz biliyoruz. Buna karşılık, PERSONEL tablosundaki DEPARTMAN_ID sütunu, bir başka tablonun Primary Key ine referans olduğu için Foreign Key diye adlandırılır.

55 Normalizasyon Kabaca bir tabirle; bir veritabanını derli toplu bir hale getirme sürecine normalizasyon denir. Az önceki örneğimizde; departmanlara ait bilgileri PERSONEL tablosundan çıkarıp DEPARTMAN adlı yeni bir tabloya aktarmak, basit bir normalizasyon örneği idi. Normalizasyon çalışmaları çerçevesinde; bir veritabanı, genel veritabanı prensiplerine uygun hale getirilir.

56 Sonuç Bu bölümde, veritabanı mantığına ait temel kavramların üzerinden şöyle bir geçtik. Gördüğümüz örnek çerçevesinde, DEPARTMAN ve PERSONEL adlı iki tablo yaratarak, küçük bir şirket veritabanının temelini atmış olduk. Veritabanından bahsedebilmek ve diğer üniteleri takip edebilmek için ihtiyacımız olan teorik bilgileri bu bölümde edinmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki bölümlerde; teori ve kavramları parça parça açıklamak yerine, eğitimimize kapsamı gittikçe artan örnekler üzerinde devam ediyor olacağız. Bu şekilde, pratiğe dayalı eğlenceli bir öğrenme çizgisi izlemeyi hedefliyorum.

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI NEDİR? Bir konuyla ilgili çok sayıda verinin tutulmasına, depolanmasına ve belli bir mantık içerisinde gruplara ayrılmasına veri tabanı denir. Veri tabanı programları;

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Olgu, kavram ya da komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel gösterimidir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir.

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş -1- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. Veri ve Bilgi (Data & Information) Hesaplama, saklama gibi çeşitli işlemler amacıyla bilgisayara verilen sayı, yazı, resim, ses,

Detaylı

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net 10-Veri Tabanları 1 VERİ TABANI VERİTABANI (DATABASE) Birbiri ile ilişkili bir veya daha fazla tablodan oluşan bilgi topluluğudur. Veri tabanındaki tablolara ulaşılarak sorgulama yapılır ve istenilen bilgiler

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı History of the Database Timeline 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı 1970-72: E. F. Codd veritabanları için mantıksal yapıyı

Detaylı

=A1+A2-A3, =A1*A2/A3,

=A1+A2-A3, =A1*A2/A3, 1 2 3 Formül Oluşturma: Excel de formüller = ile başlar. Örnek formüller; =ortalama(b1;c1) b1 ile c1 hücrelerinin ortalamasını alır =toplam(a1;b1) a1 ile b1 hücrelerinin toplama formülünü verir. =çarpım(a1;b1;c1;..)

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II 0 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PHP İle Web Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 PHP Kodlama Standartları 5 Bölüm 3 PHP Değişken Kullanımı 17 Bölüm 4 IF Yapısı 32 Bölüm 5 Döngüler ve Diziler 64 1 BÖLÜM 1 PHP İLE WEB PROGRAMLAMAYA

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu Turquaz Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com Turquaz Proje Grubu Konu Başlıkları 1. Turquaz Proje Grubu 2. Programın fikri 3. Geliştirme aşaması 4. Programın içeriği 5. Yapılacaklar 6. Dizayn

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 İçerik Web Tabanlı Veri Tabanı Sistemleri.! MySQL.! PhpMyAdmin.! Web tabanlı bir veritabanı tasarımı. R. Orçun Madran!2 Web Tabanlı Veritabanı Yönetim Sistemleri

Detaylı

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz.

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1 PHP ile Veritabanı İşlemleri Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş BIM 312 Database Management Systems Veritabanı Kavramına Giriş Veritabanı Nedir? Veritabanı, birbirleriyle ilişkili verilerin hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılmasına olanak verecek biçimde saklanmasıyla

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

İngilizce'de Relational Database Management System (RDBMS) olarak ifade edilir.

İngilizce'de Relational Database Management System (RDBMS) olarak ifade edilir. İlişkisel Veritabanı Yaklaşımı: İngilizce'de Relational Database Management System (RDBMS) olarak ifade edilir. İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi verilerin tablolarda satır ve sutunlar halinde tutulduğu

Detaylı

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar 2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU Veritabanı neden kullanılır? Veritabanının amacı; insanların ve organizasyonların birşeyleri takip edebilmesine yardımcı

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-I Veri Nedir? Bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte bir çok verinin saklanması gerekli hale

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması,

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde

Detaylı

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 Veritabanı Kullanıcıları Veritabanı Yöneticisi (DBA-Database Administrator) Tasarım,oluşturma ve işletiminden sorumludur. Görevleri; Tasarımı Performans Analizi Erişim

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME PELİN YILDIRIM FATMA BOZYİĞİT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Veri Saklama 2 Veri Saklama Veri Saklama her appnin ihtiyaci

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme Veritabanı Tasarımı Tablo Değiştirme Konular Tabloyu değiştirme neden önemlidir açıklama ALTER, DROP, RENAME ve TRUNCATE DDL komutlarının etkisini tablolar ve sütunlar üzerinde görme ALTER TABLE komutlarıadd,

Detaylı

Veri Tabanı Örnekleri

Veri Tabanı Örnekleri Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal ve fiziksel olarak tanımlarının bulunduğu Bilgi depolarıdır. Veri

Detaylı

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ Amaçlar 1. Oracle istemcisi kurulumu 2. Veritabanı bağlantısı 3. SQL geliştirme ortamında çalışma Oracle İstemcisinin Kurulumu Oracle istemcisi bölümün FTP sunucusundan (ftp://ftp.cmpe.emu.edu.tr)

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Data Programming SQL Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 15 Mar 2016 1 SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirirler. Veritabanından

Detaylı

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır.

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. Bu dersimizde biz Microsoft SQL Server veritabanı sistemini kullanmayı öğreneceğiz. SQL Nedir? SQL Structured Query Language

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) resmi sitesi www.mudad.org, 20 Temmuz 2015 tarihinde yeni yüzüyle yayına başlamıştır. Yeni tasarımı ile birçok yeni özelliği de beraberinde getiren

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-dönüşüm adaptörü

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-dönüşüm adaptörü NovaFortis Yazılım Danışmanlık E-dönüşüm adaptörü E-DÖNÜŞÜM ADAPTÖRÜ E-dönüşüm adaptörü e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter ve e-ihracat süreçlerini yönetmek üzere tasarlanmış bir masaüstü uygulamasıdır.

Detaylı

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı Yazılım Kavramı Bilgisayarın belirli bir işi gerçekleştirebilmesi için kullanıcı tarafından her adımda ne yapacağı tarif edilmiş olmalıdır. Yani kullanıcı bilgisayara uygun

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

Exepto Bilgi Teknolojileri A.Ş. Sözleşme Yönetim Yazılımı

Exepto Bilgi Teknolojileri A.Ş. Sözleşme Yönetim Yazılımı Exepto Bilgi Teknolojileri A.Ş Sözleşme Yönetim Yazılımı Exepto Bilgi Teknolojileri A.Ş. 2003 Yılında kuruldu. Alışan Group Şirketi ISO 9001 Certified Microsoft Çözüm Ortağı Custom Solutions Competency

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 11 11. SQL de JOIN (BİRLEŞTİRME) İŞLEMİ 11.1. JOIN (Birleştirme) İşlemi Veri tabanı kayıtları oluşturulurken bütün bilgiler bir tabloda değil de, birkaç tablo üzerinde tutulur. Bu dataların daha

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler:

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: Yer satın alınır. İsim tescil ettirilir. Ftp ile wordpress klasörü upload edilir. Kendi bilgisayarımızda web sitesi yayınlamak

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014 1 Temmuz 2014 Ana Paket Eğitim Fiyatı Eğitim Saati Netsis Standard 2 Temel Set ( 1 Kullanıcı) Satış Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Stok Yönetimi, Finans Yönetimi, Genel Muhasebe, Kalite Kontrol, Esnek yapılandırma,

Detaylı

MongoDB. Doğan Aydın. Eylül, 2011

MongoDB. Doğan Aydın. Eylül, 2011 MongoDB Doğan Aydın Eylül, 2011 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Geleneksel Veri Tabanları Ve MongoDB................................. 3 3 Doküman Odaklı.............................................

Detaylı

KOLAY SİPARİŞ TAKİBİ v4

KOLAY SİPARİŞ TAKİBİ v4 KOLAY SİPARİŞ TAKİBİ v4 HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU Bu dokümanda programı çok kısa sürede kullanmaya başlayabilmeniz için gerekli olan birkaç parametre ayarın nasıl yapılacağı tarif edilecektir. Çalışanlarınızın

Detaylı

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014 1 Temmuz 2014 Ana Paket Fiyatı Saati Netsis Standard 2 Temel Set ( 1 Kullanıcı) Satış Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Stok Yönetimi, Finans Yönetimi, Genel Muhasebe, Kalite Kontrol, Esnek yapılandırma, Dinamik

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım.

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. DAO İLE SQL KOMUTLARI Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. SQL-1 SELECT En basit SQL cümleciği oluşturmak için SELECT sözcüğü

Detaylı

KISITLAMALAR (CONSTRAINT)

KISITLAMALAR (CONSTRAINT) KISITLAMALAR (CONSTRAINT) Tablo alanlarına veri girişini kontrol etmeyi amaçlayan düzenlemelerdir. Bir alana girilen değerleri sınırlayan bu düzenlemeler kullanıcı hataları açısından önemlidir. Verilerin

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Birden Fazla Tablodan Sorgulama 2- Tablo Birleştirme işlemleri (JOIN) a. INNER JOIN b. OUTER JOIN i. LEFT OUTER JOIN ii. RIGHT OUTER JOIN iii. FULL OUTER JOIN 3- Tablo Ekleme

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

1 / 5. Cenk Sözeri. Proje Yöneticisi. İletişim Bilgileri

1 / 5. Cenk Sözeri. Proje Yöneticisi. İletişim Bilgileri Cenk Sözeri Proje Yöneticisi İletişim Bilgileri E-Posta : cenksozeri@msn.com Adres Bilgileri : Türkiye - İzmir - Menemen - Egekent 2 Ev Telefonu : 90 (535) 549 85 07 Cep Telefonu : 90 (531) 010 20 00 Kişisel

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 23 Eylül 2010 tarihinden itibaren geçerlidir.

TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 23 Eylül 2010 tarihinden itibaren geçerlidir. TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 23 Eylül 2010 tarihinden itibaren geçerlidir. Genel 1. Fiyat listesinde bulunan tüm lisans ve eğitim fiyatları ile eğitim süreleri LOGO tarafından tavsiye edilen son kullanıcı

Detaylı

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız.

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız. Normalleştirme ve Uygulaması Normalleştirme Neden Uygulanır: İlişkisel veritabanı oluşturmak için normalleştirmeyi bilmek çok önemlidir. Normalleştirme işlemini anlayabilmek için ise fonksiyonel bağımlılık

Detaylı

Veritabanına Giriş. Oğuzhan Ceylan. 19 Eylül 2011

Veritabanına Giriş. Oğuzhan Ceylan. 19 Eylül 2011 Veritabanına Giriş Oğuzhan Ceylan 19 Eylül 2011 Outline Veritabanı MYSQL Mysql Sorgu Komutları Bir veritabanı yaratmak ve kullanmak Veritabanı Veritabanı Verittabanı hangi alanlarda kullanılıyor. Web sitesi

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi

Veritabanı Tasarımı. Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi Veritabanı Tasarımı Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Kavramsal model ile fiziksel modeli ayırt etme İki model arasındaki terminoloji eşleşmesini uygulama Tablolar

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI DALI

VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI DALI VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI DALI Veritabanı Programlama Nedir Veritabanı programlama aslında mimari oluşturabilme ve optimize sorgu yazabilme becerisidir. Bir veritabanı uzmanının temel görevi; yazılımcılar

Detaylı

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası dinamo Kablo GANT dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası KABLO Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo Kablo GANT Kimin İçin? dinamo Kablo GANT, kablo üretimi yapan,

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

RESTORAN Sistemi AKINSOFT BÖLGE BAYİ

RESTORAN Sistemi AKINSOFT BÖLGE BAYİ RESTORAN Sistemi WOLVOX Restaurant Programı, Restaurant, kafe, bar, otel, spa ve bilardo salonlarında adisyonları takip etmek için kullanabilirsiniz R T S B İ L G İ S A Y A R L E V E N T - İ S T A N B

Detaylı

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ HASTANE OTOMASYONU Öğr. Gör. Handan ÇETİNKAYA İstanbul Gelişim Üniversitesi Günümüzde en basitinden en karmaşığına kadar pek çok veritabanı mevcuttur. En basiti Microsoft

Detaylı

Veri Tabanı-I 1.Hafta

Veri Tabanı-I 1.Hafta Veri Tabanı-I 1.Hafta 2010-2011 Bahar Dönemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Burdur 2011 Muhammer İLKUÇAR 1 Veri ve Veri Tabanı Nedir? Veri Bir anlamı olan ve kaydedilebilen

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA VERİ TABANI NEDİR Belli bir amaca dayalı ortak alanlara (ad soyad, ürün adı, fiyatı gibi) sahip kişilerin ve nesnelerin bilgilerinin tutulduğu, istendiğinde bu bilgiler için arama, düzeltme, silme, kayıt

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE DOĞRULAMA VE DENETLEME DOĞRULAMA Bir hücre grubuna veri girişi için doğrulama kriterleri (tamsayı, ondalıklı,

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

4.2. Kayıt formlarındaki bilginin alanlara bölündüğünü ve birkaç kayıt formunun bir dosya oluşturduğunu fark eder.

4.2. Kayıt formlarındaki bilginin alanlara bölündüğünü ve birkaç kayıt formunun bir dosya oluşturduğunu fark eder. 5. SINIF BİLGİSAYAR DERS PLÂNI Genel Bilgi Ders Adı: İlköğretim Seçmeli Bilgisayar Dersi Ünite: Verilerimi Düzenliyorum Seviye: 5. Sınıf Kazanım: 4.3. Bilginin farklı biçimlerde saklanabileceğini kavrar.

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler Veritabanı Tasarımı DML İşlemleri ve Görünümler Konular Basit bir görünümde DML işlemlerini gerçekleştiren bir sorgu yazma ve çalıştırma DML işlemleri kullanarak bir görünümü değiştirme yeteneğini kısıtlayan

Detaylı

DB.NET Laboratuvar Uygulaması-Öğrenci Notları

DB.NET Laboratuvar Uygulaması-Öğrenci Notları Uygulama Kodu: 1/1 Laboratuvar Uygulaması Adı: Access 2003 de Bir Tur: Northwind Veritabanını İncelemek İlgili Ünite Kodu: HC1 İlgili Ünite Adı: İnsan-Bilgisayar Etkileşiminin Temelleri Hafta: 1 Seviye:

Detaylı

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak

Detaylı

1C:İŞLETME Platformu ÜRETİM - TİCARET - MUHASEBE

1C:İŞLETME Platformu ÜRETİM - TİCARET - MUHASEBE 1C:İŞLETME Platformu ÜRETİM - TİCARET - MUHASEBE 10 000 franchise olarak destek veren şirket 65 000 sertifikalı destek veren uzman 1 500 eğitim kurumlarında eğitim verilmektedir 1C:İŞLETME Platformu nedir?

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

Swing ve JDBC ile Database Erişimi

Swing ve JDBC ile Database Erişimi Swing ve JDBC ile Database Erişimi JDBC API, tablolanmış herhangi bir tür veriye, özellikle İlişkisel Veritabanı, erişim sağlayan bir Java API sidir. JDBC, aşağıda verilen üç etkinliğin gerçekleştirilebileceği

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme ACCESS DERS 2 1. Tablolarda Düzenleme Geçen notlarda en durumda Musteri, iller ve ilçeler isminde 3 tane tablomuz olmuştu. Şimdi bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapacağız. İlk düzenlemeyi tablo ve tablo

Detaylı

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? PYTHON DERS-8 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Dünyada en yaygın kullanılan hesap tablosu programı Microsoft firması tarafından üretilen Excel programıdır. Farklı dillerde

Detaylı

PERSONEL TAKİP SİSTEMİ

PERSONEL TAKİP SİSTEMİ PERSONEL TAKİP SİSTEMİ PERSONEL TAKİP 1.0 1- PROGRAMIN AMACI : Bu Program Personellerin Giriş Çıkışlarını Yorumlayarak Puantaj Oluşturmak için Tasarlanmıştır. Personellerin Giriş Ve Çıkışlarında Yapmaları

Detaylı

TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 1 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerlidir.

TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 1 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerlidir. TIGER ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ 1 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerlidir. Genel 1. Fiyat listesinde bulunan tüm lisans ve eğitim fiyatları ile eğitim süreleri LOGO tarafından tavsiye edilen son kullanıcı

Detaylı

Mevcut Yazılım Değerlendirme Rehberi Kullandığınız yazılım ne kadar verimli?

Mevcut Yazılım Değerlendirme Rehberi Kullandığınız yazılım ne kadar verimli? Mevcut Yazılım Değerlendirme Rehberi Kullandığınız yazılım ne kadar verimli? İçindekiler 3 GİRİŞ 4 MALİYET SİSTEM GEREKSİNİMİ 6 ÜRETİM ve PLANLAMA SİSTEM GEREKSİNİMİ 8 GÜVENLİK GEREKSİNİMLERİ 9 ÜLKE KOŞULLARINA

Detaylı

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Otomasyon ve pano projelerinizi profesyonel bilgisayar destekli mühendislik yazılımı (CAE) cofaso ile yönetin Giriş cofaso

Detaylı

2005-2009 Tarihleri Arasında Avkom da Yazdığım Programlar 1 Avkomix Başlama Tarihi: Haziran 2007 Database LKS (Muhasebe Programından Gelen Veriler, Fatura, Konsinye, Banka, vb.) AvkomERP.mdb (Kendi veritabanımız,

Detaylı