Giriş, iktisat biliminin konusu, temel kavramları, iktisat bilimi ve mikro iktisat, tüketim teorisi,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Giriş, iktisat biliminin konusu, temel kavramları, iktisat bilimi ve mikro iktisat, tüketim teorisi,"

Transkript

1 I.Öğretim

2 1. Yıl, 1. Dönem (Güz) Mikro İktisat (IKTI 299, 3 Kredi, Giriş, iktisat biliminin konusu, temel kavramları, iktisat bilimi ve mikro iktisat, tüketim teorisi, (fayda fonksiyonu, tüketici optimizasyonu, talep fonksiyonu) üretim teorisi, (üretim fonksiyonu, üretim fonksiyonu ve iletmenin davranışı, maliyet fonksiyonu, arz fonksiyonu). İşletme Bilimine Giriş I (ISLE 101, 3 Kredi, İşletme ve yönetim biliminin evrimi, işletme ve çevresiyle ilişkileri, işletmeler arası birleşme ve anlaşmalar, işletmelerin hukuki şekilleri, işletmelerin kuruluşu ile ilgili konular, yönetim fonksiyonları, örgüt teorisinin konu ve kavramları. Muhasebe I (ISLE 121, 3 Kredi, Muhasebenin tarihi gelişimi, Türkiye'deki mevzuat, Bilanço Kavramı ve temel muhasebe dengesi, Gelir tablosu kavramları ile faaliyet dönemi ve sonuç hesapları, aktif hesaplardan dönem varlıkların hazır ve menkul değerler, alacaklar ve stoklar ana başlıkları altında incelenmesi. Hukukun Temel Kavramları (KAMU 103, 3 Kredi, Hukukun Temel Kavramları dersinin amacı sosyal bilim olan hukuk hakkında öğrencilere genel olarak hukuku ve hukuk dallarını tanıtmaktır. Bu amaçla her hukuk dalı ayrı ayrı, ancak kısa olarak ele alınmakta, ilgili kavramları açıklanmakta ve hukuk içerisindeki yeri belirlenmektedir.bu derste, öğrencilerin hukuka ve hukuki kavramlara olan yabancılığını gidermek ve üst sınıflarda detaylı olarak görecekleri hukuk derslerine hazırlamak hedeflenmektedir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (TAR 101, 2 Kredi, Kavramsal Açıklamalar / Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküşü ve Bunun Nedenlerinin İrdelenmesi / Mondros Mütarekesi ve Mustafa Kemal'in Ulusal Mücadele Hareketleri / İç Ayaklanmalar / Devrimler: Öncü Devrimler ve Gelişen Devrimler / Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi / Ermeni ve Kıbrıs Sorunu. Türk Dili I (TUR 101, 2 Kredi, Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil kültür münasebeti.

3 Türk Dili'nin dünya dilleri arasındaki durumu ve yayılma alanları. Türkçe'de sesler ve sınıflandırılması. Türkçe'nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması. Enformatik I (ENFO 101, 2 Kredi, Temel İngilizce I (YAD 103, 3 Kredi, Mathematics I (3 Credits, Mandatory) BUAD 141 Matematik I Statistics (3 Credits, Mandatory) ( ECON 199 İstatistik)

4 1. Yıl, 2. Dönem (Bahar) Makro İktisat (IKTI 288, 3 Kredi, İşsizlik ve istihdam, işsizlik türleri, enflasyon nedenleri ve sonuçları ve hızını belirleyen unsurlar. Açık ekonomilerde denge ve politikalar, ödemeler bilançosu dengesi, büyüme ve kalkınma, yeni makro iktisat reel denge etkisi. Klasik ve Keynesyen teorilerinin eleştirisi, portföy seçim teorisi, Parasalcılar : teorik temelleri veya Keynesyen Teorinin evrimi ve modelinin temelleri, yeni keynesyen Teorinin evrimi ve modelinin temelleri, yeni Keynesyen modelinin politika çıkarımları, iş çevirmeleri teorileri, reel çevirmenleri (RBC) modelleri ve sonuçları. İşletme Bilimine Giriş II (ISLE 102, 3 Kredi, İşletmenin üretim-finansman ve pazarlama fonksiyonları ile personel yönetiminde temel bilgileri işletmede fonksiyonel yönetim, araştırma geliştirme faaliyetleri, halkla ilişkiler.. Ticari İşletme Hukuku (ISLE 104, 3 Kredi, Ticaret Hukuku kavramı ve uygulama alanının tespiti, Türk Ticaret Kanununun özellikleri, Ticari işler ve tabi oldukları hükümler, ticari yargı, ticari işletme kavramı ve unsurları, tacir kavramı, tacir sıfatının hukuki sonuçları, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, marka, haksız rekabet, ticari defterler. Muhasebe II (ISLE 122, 3 Kredi, Aktif hesaplardan duran varlıkların mali, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ana başlıkları altında incelenmesi, pasif hesapların yabancı ve öz kaynaklar ana başlıkları adı altında incelenmesi, Nazım hesapların işleyişi ve maliyet hesaplarının incelenmesi. Matematik II (ISLE 142, 3 Kredi, İntegral matematiği ve integralin genel yapısı, integral alma kuralları, belirsiz integralin işletme ve ekonomi problemlerine uygulanması, alan hesaplamalarında kullanılan integral alma yöntemleri, integral almada ikamet yöntemi, parçalı integral, rasyonel kesirlerin integrali, çoklu integral alma yöntemi, Türevsel denklemler, bunların işletme problemlerine uygulanması, matris cebiri, doğrusal denklem sistemlerinin çözümünde determinantların kullanılması ve uygulamalar.

5 Borçlar Hukuku (KAMU 205, 3 Kredi, Dersin konusunu, borçlar hukukunun genel hükümler kısmı oluşturmaktadır. Öğretiye uygun olarak derste öncelikle borcun kaynakları, sözleşme, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme ayrı ayrı ve bütün unsurları ile anlatılmaktadır. Ardından borç ilişkilerindeki özel durumlar, müteselsil borç, alacağın temliki, borcun nakli, başkası lehine akit, cezai şart işlenmektedir., Borç ilişkisine ilişkin açıklamalardan sonra ifa konusuna geçilmekte, ifa etmemenin sonuçları ve borcu ifa dışında sona erdiren tecdit, zamanaşımı, takas gibi müesseseler anlatılarak ders tamamlanmaktadır., Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (TAR 102, 2 Kredi, Osmanlı İmparatorluğunun paylaşılması tasarıları. Paris Barış Konferansı. İzmir'in işgali. Memleketin iç durumu ve azınlıklar. Çerkez Ethem Olayı. I. ve II. İnönü Muharebeleri. Eskişehir ve Kütahya Muharebesi. Sakarya Meydan Savaşı ve sonuçları. Kars ve Ankara Antlaşmaları. Büyük Taarruz. Mudanya Ateşkes Antlaşması, esasları ve önemi. Lozan Konferansı ve önemi. Türk İnkılabı, Siyasi, hukuksal, sosyal, kültürel, eğitim-öğretim alanlarında inkılaplar. Çok partili sisteme geçiş. Ekonomik alanda gelişmeler. Türk Dış Politikası. Ermeni sorunu. II. Dünya Savaşı ve Türkiye. Atatürk İlkeleri Türk Dili II (TUR 102, 2 Kredi, İmla kuralları ve uygulanması, noktalama işaretleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, anlatım bozuklukları, yazılı kompozisyon ve uygulaması. Enformatik II (ENFO 102, 2 Kredi, Temel İngilizce II (YAD 104, 3 Kredi, Mathematics II (BUAD 142,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 142 Matematik II)

6 2. Yıl, 3. Dönem (Güz) Şirketler Hukuku (ISLE 201, 3 Kredi, Şirketler Hukuku kapsamında şirketler, şirket sözleşmesi ve unsurları, Adi şirket, ticaret şirketleri, Kollektif şirketler, Komandit ortaklık, Anonim şirketler, Limited şirketler. Ticari İşletme Hukuku Kapsamında, Ticaret Hukuku kavramı ve uygulama alanının tespiti, Türk Ticaret Kanununu özellikleri, ticari işler ve tabi oldukları hükümler, ticari yargı, ticari işletme kavramı ve unsurları, tacir kavramı, tacir sıfatının hukuki sonuçları. Ticaret sicili, ticaret ünvanı ve işletme adı, marka, haksız rekabet, ticari defterler. Finansal Yönetim I (ISLE 211, 3 Kredi, Finansal yönetimin tanımı, amacı, paranın zaman değeri, bugünkü değer kavramı. Firma amacı yatırım finanslama politikaları, kaynak türleri ve maliyetleri, sermaye bütçelemesi. Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları (ISLE 221, 3 Kredi, Muhasebe dışı ve içi envanter işlemleri, varlık hesapları, gelir ve gider hesaplarının dönem sonu işlemleri, vergi mevzuatı ile uyumlu finansal tabloların düzenlenmesi. Pazarlamaya Giriş (ISLE 231, 3 Kredi, Pazarlamanın İşletmede fonksiyonel gelişimi ve pazarlama anlayışının evrimi, Pazarlamanın Makro ve Mikro çevreyle ilişkileri. Pazarlamanın fonksiyonları. Tüketici ve Endüstriyel pazarlar ve özellikleri, Tüketici davranışları. Pazarlama stratejileri, hedef pazar seçimi, pazarlama karmasının oluşumu. Üretim ve İşlemler Yönetimi I (ISLE 251, 3 Kredi, Üretim yönetiminin tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları, işletmenin diğer bölümleri ile ilişkileri. üretim sistemleri, üretim stratejileri, üretim stratejisinde odaklaşma ve üretim yönetimi

7 kararları. ürün tasarımı ve yeni ürün geliştirme, yeni ürün geliştirme süreci, teknoloji seçimi ve üretim teknolojileri, süreç teknolojileri ve teknoloji yönetimi, yeni üretim teknolojileri, karar teorisi, karar türleri, karar matrisi ve unsurları ve üretim yöntemindeki uygulamalar. Örgüt Teorisi ve Yönetim İlkeleri (ISLE 261, 3 Kredi, Yönetim temel kavramları, tarihi gelişimi, örgütsel ve çevresel ilişkileri, yönetim alanı, yetki güç sorumluluk, çevre-teknoloji-örgütlenme ilişkileri, çeşitli yönetim biçimleri, stratejik yönetime giriş. Temel İngilizce III (YAD 203, 3 Kredi, Organization Theory and the Principles of Management ( BUAD 261,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 261 Örgüt Teo. ve Yönetim İlk.) Operations&Production Management I (BUAD 251,3 Credits, Mandatory) (İŞL 251 Üretim İşlemler yönetimi I)

8 2. Yıl, 4. Dönem (Bahar) Kıymetli Evrak Hukuku (ISLE 202, 3 Kredi, Kıymetli evrak hukuku kapsamında kıymetli evrak kavramı, değerlendirilmesi, devri, türleri, ziyan ve itali, kambiyo senetleri poliçenin hukuk mahiyeti ve şekil şartları, keşidecinin sorumluluğu, devir, kabul ve ödeme, müracaat haklarının kullanılması aval ve araya girme, bono ve çeklerin özellikleri Finansal Yönetim II (ISLE 212, 3 Kredi, Risk ve enflasyon altında sermaye bütçelemesi, sermaye yapısının net gelir, net faaliyet geliri ve geleneksel yaklaşım açısından incelenmesi. Optimal sermaye yapısı. Asimetrik bilgi teorisi. özkaynak ve yabancı kaynakların değerlendirilmesi ve temettü politikası. Maliyet Muhasebesi I (ISLE 222, 3 Kredi, Tanımı, araçları, maliyet kavramı, giderlerin sınıflandırılması, kayıt düzeni, maliyet düzenini oluşturan yöntemler, üretim maliyetleri, stok değerlendirme yöntemleri ve giderlerin dağılımı Pazarlama Yönetimi (ISLE 232, 3 Kredi, Pazarlama kavramı, mal ve hizmet kavramı, tüketim malları ve endüstriyel mallar sınıflandırılması, mamül karmasının pazarlama karması içindeki yeri. Marka ve markaya ilişkin kararlar, fiyat ve fiyatın pazarlama açısından kapsamı, yer ve dağıtım kanallarına ilişkin ilkeler, dağıtım fonksiyonunu yerine getiren aracılar ve özellikleri. Satış arttırma çabaları Yönetim Bilgi Sistemleri (ISLE 242, 3 Kredi, Bilgisayar destekli bilgi sistemlerinden Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Yönetim Bilgi Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Uzman Sistemleri ele alınmaktadır. Bu tip sistemlerin nasıl çalıştığı, temel özellikleri arasındaki farklılık ve benzerlikler üzerinde

9 durulmaktadır. Böylelikle modern işletme yönetimi alanında uygulanan bu tip sistemlerin bilgiyi nasıl süreçledikleri ve yönetime ne tür katkılar sağladığı üzerinde durularak, insan unsurunun bu tip sistemlerin başarıyla çalışması ve yönetimi açısından önemi vurgulanmaktadır. Üretim ve İşlemler Yönetimi II (ISLE 252, 3 Kredi, Fabrika yerinin seçimi, değerlendirme yöntemleri, fabrika yerleştirme ürününe göre, işleme göre ve sabit komutlu yerleştirme, montaj hattı dengelemesi. Kapasite planlaması, teknoloji seçimi, iş tasarımı, iş ölçümü. Temel İngilizce IV (YAD 204, 3 Kredi, Cost Accounting I (BUAD 222,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 222 Maliyet Muhasebesi I) Management Information Systems (BUAD 242,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 242 Yönetim Bilgi Sistemleri) Operations&Production Management II (BUAD 252,3 Credits, Mandatory) (İŞL 252 Üretim İşlemler yönetimi II)

10 3. Yıl, 5. Dönem (Güz) İşletme Sermayesi Yönetimi (ISLE 311, 3 Kredi, İşletme sermayesi yönetimin önemi, işletme sermayesinin özellikleri, çeşitleri ve finansmanı, işletme sermayesi ihtiyacına etki eden faktörler ve işletme sermayesi ihtiyacının hesaplanmasında kullanılan yöntemler, işletme sermayesi yeterliliğinin analizi, nakit ve nakit benzeri varlıkların, kısa vadeli alacakların, stokların ve kısa vadeli borçların yönetimi Yöneylem Araştırması I (ISLE 341, 3 Kredi, Matematik modelleme ve bu modellerin kavramsal yapıları ve işletmeler için uygulanması. Yöneylem araştırmasının gelişimi ve özellikleri, doğrusal programlama, grafiksel ve simpleks yöntemi, dualite ve duyarlılık analizi, ulaştırma problemi, atama problemleri ve çözüm yöntemleri Organizasyonlarda Davranış (ISLE 361, 3 Kredi, İnsanın örgütlerde bireysel ve grup içi davranışları, bireyin özellikleri, davranışları, örgütte oynadığı roller, grup oluşumları ve grup davranışları, bireysel öğrenme ve özendirme kuramları, liderlik yaklaşımları, bireysel ve grupsal karar alma yöntemleri, gücün kazanılması ve kullanılması, bireyler arası iletişim ve çatışma yöntemi ile çatışmaları çözüm yolları. Maliyet Muhasebesi II (ISLE 321, 3 Kredi, Seçmeli *) Maliyet ve benzeri kavramlar, Maliyet Muhasebesinin amaçları ve diğer muhasebe dalları ile ilişkisi. Tekdüzen Hesap Planı içinde Maliyet Muhasebesi hesaplarının işleyiş esasları, gider türü, gider yeri, gider taşıyıcısı hesapları. Safha ve sipariş maliyeti yöntemlerine göre birim maliyet ve stok maliyeti hesaplamaları. Bilişim Teknolojileri (ISLE 343, 3 Kredi, Seçmeli *)

11 İşletme disiplininde kullanılan ve uygulanan bilgisayar temelli sistemlerin aktarıldığı bu derste aynı zamanda bu tip sistemlerin işletmelerde karar alma ve problem çözme sürecinde nasıl kullanıldığı gösterilmektedir. Bilgi sistemlerine ilişkin temel donanım ve yazılım bilgileri verildikten sonra işletmelerde veri yönetimi, veri iletişimi ve bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve kurulması süreci üzerinde durulmaktadır. Buna bağlı olarak bilgi teknolojileri çerçevesinde modern işletme yönetimi kavramlarına değinilmektedir. Bu çerçevede üretim Bilgi Sistemi, Pazarlama Bilgi Sistemi, insan Kaynakları Bilgi Sistemi kavramları açıklanmaktadır Örgüt Geliştirme (ISLE 363, 3 Kredi, Seçmeli *) Örgütsel strateji, değişim, tasarım, çevresel şartlara uyum yapısal gelişmeler. Güç alan analizi. örgütsel değişim modelleri, yönetsel ölçek, müdahale süreci, örgüt geliştirmede danışmanın rolü ve örgüt geliştirme faaliyetleri. İcra İflas Hukuku (KAMU 398, 3 Kredi, Seçmeli *) İcra ve iflas Hukuku dersi, borçların devlet tarafından zorla yerine getirilmesine ilişkin hukuki düzenlemeler bağlamında: icra organlarının görev ve yetkileri ile icra ve iflas hukukuna ilişkin diğer genel hükümleri, icra takip yollarından ilamsız icra yolu için izlenen prosedürü yani genel haciz yolu, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ve kiralanan taşınmazların tahliyesi yollarını, bunların ardından icra hukukunun ikinci temel yolu olarak ilamların icrasını, ihtiyati haciz, icra iflas suçları, iflasa ilişkin usul ile iflas kararı sonrası müflisin malların tasfiyesi ve alacaklıların tatmini konularını ve ayrıca borçluların alacaklılarından mal kaçırmak amacı ile yapmış olduğu tasarrufların iptaline ilişkin iptal davaları ile bir anlamda borçluların icra ve iflas prosedüründen kurtararak borçların ödenmesinde yeni bir ödeme sistemini içeren konkordato konularını içermektedir. Vergi Usul Hukuku (MALI 202, 3 Kredi, Seçmeli *) Vergi hukukunun tanımı ve kapsamı, konumu, vergi hukukunun diğer hukuk dalları ile ilişkisi, tarihsel gelişimi, kaynakları, yorum, vergilendirme işlemleri, vergi borcunun sona ermesi, vergi suç ve cezaları ve bunlara ilişkin genel kurallar, vergi suçluluğunu kaldıran nedenler, vergi cezalarını sona erdiren haller. Kamu Maliyesi (MALI 102, 3 Kredi, Seçmeli *) Cost Accounting II (BUAD 321,3 Credits, Elective) (İŞLE 321 Maliyet Muhasebesi II)

12 Organizational Behavior (BUAD 361,3 Credits, Elective) ( İŞL 361 Organizasyonlarda Davranış)

13 3. Yıl, 6. Dönem (Bahar) Finansal Tablolar Analizi (ISLE 322, 3 Kredi, Finansal tablo kavramı, tarihi gelişimi, kullanıcıları ve ihtiyaçları, genel nitelikleri, türleri, bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesi, hesapların incelenmesi, satışların maliyeti tablosu, kar dağıtım tablosu, fon akım tablosu, nakit akım tablosu, net işletme sermayesindeki değişikliklerin incelenmesi, özkaynak değişim tablosu, mali Analiz teknikleri ve örnek uygulamalar. Pazarlama Planlaması (ISLE 332, 3 Kredi, Planlama ve planlama ile ilgili temel kavramlar. Strateji, politika, taktik, yöntem, amaç ve hedef gibi kavramlar. Plânlama kavramı ve stratejik planlama, stratejik gelişme planları, büyümeye yönelik stratejiler, bu stratejilerin uygulanması ile işletme fonksiyonları için geliştirilmesi gereken strateji ve politikalar. İnsan Kaynakları Yönetimi (ISLE 362, 3 Kredi, İnsan kaynağının etkinliğinde çalıştırılması, rekabetçi üstünlük sağlamak için personelin verimliliği, tatminin planlanması ve bulma, seçme, işe alma, geliştirme, eğitim, değerlendirme, ödüllendirme, ücret yönetimi.

14 Para Banka (IKTI 388, 3 Kredi, Seçmeli *) Para teorisindeki gelişmeler, Klasik Okulun görüşleri ile başlayıp, Yeni Klasik Okulun görüşleri ile sona ermektedir., Finansal piyasalar, Merkez Bankası ve para politikası uygulamaları ile bankacılık sektörü ayrıntıları Uluslararası Finansman (ISLE 312, 3 Kredi, Seçmeli *) Uluslararası finansal yönetimin çevresi, uluslararası para sistemleri, uluslararası finansal piyasalar, döviz kurunun belirlenmesi, ödemeler dengesi ve uluslararası ekonomik bağlantılar, döviz kuru riski yönetimi, çok uluslu işletmeler ve finansal yönetim, çok uluslu firmalarda işletme sermayesi yönetimi ve sermaye bütçelemesi, politik riskin ölçülmesi ve yönetimi, uluslararası portföy yatırımları. Sistem Analizi (ISLE 342, 3 Kredi, Seçmeli *) Genel Sistem yaklaşımı, sistem kavramları ve tanımlar, sistem sınıflandırılması ve türleri, örgüt ve sistem kavramları ilişkisi, sistem analizi ve karar verme süreci ilişkisi. İşletmelerde bilgi kullanımı, sistem analizi ve tasarımı Yöneylem Araştırması II (ISLE 344, 3 Kredi, Seçmeli *) Tamsayılı programlama modeli ve çözüm yöntemleri olarak Gomory kesme düzlemi algoritması, dal sınıf tekniği, bekleme hattı ve simülasyon modelleri ve dinamik programlama

15 Modern Üretim Sistemleri (ISLE 352, 3 Kredi, Seçmeli *) Sistem kavramı, önemi, sistem çeşitleri, sistem uygulaması ve modellerle beraber üretim sistemlerinde meydana gelen değişiklikler, Bilgisayar destekli üretim ve tasarım, tam zamanında üretim sistemleri, değişim mühendisliği, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama Girişimcilik (ISLE 346, 3 Kredi, Seçmeli *) Financial Statements Analysis (BUAD 322,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 323 Finansal Tablolar Analizi) Modern Production Systems (BUAD 352,3 Credits, Elective) (İŞLE 352 Modern Üretim Sistemleri) Human Resources Management (BUAD 362,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 362 İnsan Kaynakları Yönetimi)

16 4. Yıl, 7. Dönem (Güz) Yeni Finansal Araçlar (ISLE 411, 3 Kredi, Sabit döviz kuru sistemi ve esnek döviz kuru sistemi. döviz kurları ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların firmalar ve yatırımcılar üzerinde, mali riski önlemeye yönelik riskten korunma teknikleri, Hedging yöntem ve araçları. Leasing, factoring forfaiting, riskten korunma teknikleri, forward anlaşmaları ve döviz kurları, faiz oranları paritesi, döviz paritesi, döviz arbitrajı, döviz ve para swapları, forward, futures, takas merkezi, taşıma maliyetleri, option. Yönetim Muhasebesi I (ISLE 421, 3 Kredi, Niteliği, Yönetimdeki yeri, Maliyet kavramı ve bölümlenmesi, maliyet hacim ilişkileri, toplam ve birim maliyet fonksiyonları, maliyet-hacim ilişkileri, saptama yöntemleri, maliyet hacim-kâr analizleri, yönetim kararlarına uyulması. Ortaklıklar Muhasebesi (ISLE 423, 3 Kredi, Ortaklıkların tanıtılması, kuruluş işlemleri ve muhasebeleştirilmesi, ortaklıklarda sermaye artırımı, azaltımı, birleşme, devir, kâr dağıtımı ve tasfiye işlemleriyle diğer özellikli işlemlerin muhasebeleştirilmesi.,, Üretim Planlama ve Denetimi (ISLE 451, 3 Kredi, Üretim planlamanın, dönemsel sınıflandırılması, yönetsel denetim altındaki değişkenler, maliyetler, toplam planlamada doğrusal planlama, dinamik programlama, sezgisel teknikler, sürekli ve kesikli sistemlerde kısa dönemli planlama, tamir bakım planlaması, istatistiksel kalite denetim teknikleri ve toplam kalite yönetim felsefesi. İş Hukuku (CALI 288, 3 Kredi, Seçmeli *) İş hukukunun tanımı, özellikleri, temel kavramları, hizmet akdi ve hukuki niteliği, hizmet akdinden doğan borçlar, hizmet akdinin sona ermesi, kıdem tazminatı, işin düzenlenmesi toplu iş sözleşmesi

17 özellikleri, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi, toplu hak ve menfaat uyuşmazlıkları, grev ve lokavtın tanımı ve unsurları, sendika ve konfederasyonunun tanımı, kuruluşu, organları, üyelik ve üyelik hakları Uluslararası İktisat (IKTI 399, 3 Kredi, Seçmeli *) Mutlak Üstünlükler, Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Faktör Donatımı Kuramları, Yeni Yaklaşımlar, Endüstri-içi Ticaret, Tekelci Rekabete Dayalı Dış Ticaret Kuramları, Döviz Piyasaları, Ödemeler Bilançosu, Kur Değişmelerini Açıklayan Kuramlar, Döviz ve Faiz Arbitrajı, Koruyucu Dış Ticaret Politikası Savunuları, Araçlar, Gümrük, Kota ve Sübvansiyonların Ekonomik Etkileri, Serbest Dış Ticaret Politikası Araçları : Ekonomik Birleşmeler, Serbest Bölgeler, GATT ve WTO nun temel ilkeleri, Dış Ticaret-Kalkınma İlişkisi, Uluslararası Para Sistemleri, Türkiye-AB İlişkileri İleri Finansal Muhasebe (ISLE 425, 3 Kredi, Seçmeli *) Muhasebenin temel kavramları ve muhasebe uygulamaları açısından incelenmesi, Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne göre muhasebe uygulamaları, SPK, UMS, Türkiye Muhasebe Standartları bünyesinde yer alan özellikli işlemler ve muhasebe uygulamaları İngilizce olarak yapılacaktır. Pazarlama Araştırması (ISLE 431, 3 Kredi, Seçmeli *) Araştırma kavramı, sorun çözme, planlama ve karar verme bakımından verilere duyulan ihtiyaç, araştırmanın planlanması ve aşamaları, araştırma metodolojisi ve ilmi metot veri elde etmede örnekleme yöntemi ve araştırmalarda uygulama modelleri, veri toplama yöntemleri, verilerin analizi, araştırma raporunun kapsamı ve özellikleri. Proje Değerleme (ISLE 441, 3 Kredi, Seçmeli *) Yatırım projelerinin hazırlanması, değerlendirilmesi, sınıflandırılması, piyasa analizi ve talep tahmin yöntemleri, kapasite ve kuruluş yeri seçimi, ürün teknik özelliklerinin belirlenmesi, üretim metodunun seçimi, makine ve teçhizat, yerleşim planı ve patent, know-how, yatırım maliyeti, sabit ve işletme sermayesi ihtiyacının belirlenmesi ve genel olarak yatırım projesinin değerlendirilmesi teknikleri Gayrimenkul Değerleme (ISLE 417, 3 Kredi, Seçmeli *)

18 Planning and Auditing of Production(BUAD 351, 3 Credits, Elective) (İŞL 451 Üretim Planlama Denetimi) Managerial Accounting I (BUAD 421,3 Credits, Mandatory) (İŞLE 421 Yönetim Muhasebesi I)

19 4. Yıl, 8. Dönem (Bahar) İşletme Politikası ve Stratejileri (ISLE 402, 3 Kredi, Fonksiyonel etkileşim ve uyum, içsel ve çevresel olgular, çevre ile işletmenin bütünlüğü, değişim ve uyum sürekliliği ile stratejik yönetim konularında örnek olaylar, olayların çözümüne öğrencilerin katılmasıyla analiz yapma ve karar seçenekleri oluşturma yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır Menkul Kıymetler ve Portföy Yönetimi (ISLE 412, 3 Kredi, Yatırımın tanımı, çeşitleri, amacı, ekonomik durumuyla ilgili faktörler, yatırımın verimi, vergi karşısındaki durumu, likidite derecesi, riskliliği, finansal piyasalar, para ve sermaye piyasasının özellikleri, işlem gören araçlar teknik analiz, tesadüfi seçim teorisi, temel analiz, portföy yönetimi. Muhasebe Denetimi (ISLE 422, 3 Kredi, Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, denetim standartları, denetim türleri, teknikleri, denetim planlama, uygulama ve raporlama aşamaları, hesaplar başında uygulama örnekleri. Üçüncü Sektör İşletmeleri (ISLE 404, 3 Kredi, Seçmeli *) Kooperatiflerin tanımı, ilkeleri, tarihi gelişimi, ekonomik, sosyal ve politik işlevleri, kamu ve özel sektör ilişkileri, kalkınmadaki rolü, türleri, dernek ve vakıflardan farklılığı, Türkiye'de kooperatifçilik ve uluslararası ilişkileri. Yönetim Muhasebesi II (ISLE 424, 3 Kredi, Seçmeli *) Birden fazla mamul üretiminde maliyet, hacim-kâr analizleri, uygun mamül kavramı,

20 geçerli, batmış, ek ve fırsat maliyeti analizleri, tek düzene göre kayıt sistemi. Tüketici Davranış Modelleri (ISLE 432, 3 Kredi, Seçmeli *) Tüketici davranışların etki eden sosyo-psikolojik, sosyal kişisel ve psikolojik faktörler, bunlar için geliştirilen modeller Proje Yönetimi ve Teknikleri (ISLE 442, 3 Kredi, Seçmeli *) Projelerin bir düşünce olarak ortaya çıkışlarında son ürünün elde edilmesi ya da vazgeçilmesine kadar olan süreçte yer alan tüm faaliyetlerin planlanması, yürütülmesi, eşgüdümlemesi, denetlendirilmesi ve sonucunun değerlendirilmesi, şebekelendirme, zaman analizi, CPM ve PERT yöntemleri, kaynak seviyeleme, proje programlama maliyet ve proje maliyetlerinin denetimi. Türk Vergi Sistemi (MALI 399, 3 Kredi, Seçmeli *) Vergi sistemleri ve çeşitleri ve Türkiye vergi sisteminin tarihsel gelişimi, gelir üzerinden alınan vergiler, gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, bu vergilerin Türkiye vergi sistemi içindeki yeri, önemi ve uygulama biçimi, mükelleflik, vergi kolaylıkları, tarhı tahakkukları ve ödenmesi, servet üzerinden alınan vergiler ve bu vergilerin uygulama biçimleri. Uluslar Arası Pazarlama (ISLE 444, 3 Kredi, Seçmeli *) Managerial Accounting II (BUAD 424,3 Credits, Elective)( İŞLE 424 Yönetim Muhasebesi II)

21 II.Öğretim

22 1. Yıl, 1. Dönem (Güz) İstatistik (EKON 199, 3 Kredi, Temel kavramlar, merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri, indeksler, olasılık, tesadüfi değişkenler, bazı olasılık dağılımları, istatistiksel tahmin, tek yığın parametresi için hipotez testi, korelasyon ve basit doğrusal regresyon. Mikro İktisat (IKTI 299, 3 Kredi, Giriş, iktisat biliminin konusu, temel kavramları, iktisat bilimi ve mikro iktisat, tüketim teorisi, (fayda fonksiyonu, tüketici optimizasyonu, talep fonksiyonu) üretim teorisi, (üretim fonksiyonu, üretim fonksiyonu ve iletmenin davranışı, maliyet fonksiyonu, arz fonksiyonu). İşletme Bilimine Giriş I (ISLE 101, 3 Kredi, İşletme ve yönetim biliminin evrimi, işletme ve çevresiyle ilişkileri, işletmeler arası birleşme ve anlaşmalar, işletmelerin hukuki şekilleri, işletmelerin kuruluşu ile ilgili konular, yönetim fonksiyonları, örgüt teorisinin konu ve kavramları. Muhasebe I (ISLE 121, 3 Kredi, Muhasebenin tarihi gelişimi, Türkiye'deki mevzuat, Bilanço Kavramı ve temel muhasebe dengesi, Gelir tablosu kavramları ile faaliyet dönemi ve sonuç hesapları, aktif hesaplardan dönem varlıkların hazır ve menkul değerler, alacaklar ve stoklar ana başlıkları altında incelenmesi. Matematik I (ISLE 141, 3 Kredi, Doğrusal denklemler, doğrusal denklem sistemlerinin arz ve talep fonksiyonları ve maliyet fonksiyonları olarak uygulanması, piyasalarda dengenin oluşumu, logaritma ve üssel fonksiyonlar yardımıyla bileşik faizler ve şimdiki değer hesaplamaları, Geometrik diziler yardımıyla anüite konusu. Bileşik faiz ve bileşik faizin çeşitli finansman problemlerine uygulamaları. Türev kavramı, türev alma kuralları, türevin işletme problemlerine uygulanması. Kâr maksimizasyonu ve maliyet minimizasyonu. Ortalama, toplam ve marjinal maliyetler ve ortalama, toplam ve marjinal gelir fonksiyonları arasındaki ilişkiler. Kısmi türev. ikiden fazla değişkenli fonksiyonların maksimizasyonu ve minimizasyonu. Lagrange çarpanı yöntemi.

23 Hukukun Temel Kavramları (KAMU 103, 3 Kredi, Hukukun Temel Kavramları dersinin amacı sosyal bilim olan hukuk hakkında öğrencilere genel olarak hukuku ve hukuk dallarını tanıtmaktır. Bu amaçla her hukuk dalı ayrı ayrı, ancak kısa olarak ele alınmakta, ilgili kavramları açıklanmakta ve hukuk içerisindeki yeri belirlenmektedir.bu derste, öğrencilerin hukuka ve hukuki kavramlara olan yabancılığını gidermek ve üst sınıflarda detaylı olarak görecekleri hukuk derslerine hazırlamak hedeflenmektedir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (TAR 101, 2 Kredi, Kavramsal Açıklamalar / Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküşü ve Bunun Nedenlerinin İrdelenmesi / Mondros Mütarekesi ve Mustafa Kemal'in Ulusal Mücadele Hareketleri / İç Ayaklanmalar / Devrimler: Öncü Devrimler ve Gelişen Devrimler / Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi / Ermeni ve Kıbrıs Sorunu. Türk Dili I (TUR 101, 2 Kredi, Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil kültür münasebeti. Türk Dili'nin dünya dilleri arasındaki durumu ve yayılma alanları. Türkçe'de sesler ve sınıflandırılması. Türkçe'nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması. Enformatik I (ENFO 101, 2 Kredi, Temel İngilizce I (YAD 101, 3 Kredi, Mathematics I (BUAD 141, 3 Kredi, Introductıon to Economics I (ECON 101, 3 Kredi,

24 1. Yıl, 2. Dönem (Bahar) Makro İktisat (IKTI 288, 3 Kredi, İşsizlik ve istihdam, işsizlik türleri, enflasyon nedenleri ve sonuçları ve hızını belirleyen unsurlar. Açık ekonomilerde denge ve politikalar, ödemeler bilançosu dengesi, büyüme ve kalkınma, yeni makro iktisat reel denge etkisi. Klasik ve Keynesyen teorilerinin eleştirisi, portföy seçim teorisi, Parasalcılar : teorik temelleri veya Keynesyen Teorinin evrimi ve modelinin temelleri, yeni keynesyen Teorinin evrimi ve modelinin temelleri, yeni Keynesyen modelinin politika çıkarımları, iş çevirmeleri teorileri, reel çevirmenleri (RBC) modelleri ve sonuçları. İşletme Bilimine Giriş II (ISLE 102, 3 Kredi, İşletmenin üretim-finansman ve pazarlama fonksiyonları ile personel yönetiminde temel bilgileri işletmede fonksiyonel yönetim, araştırma geliştirme faaliyetleri, halkla ilişkiler.. Ticari İşletme Hukuku (ISLE 104, 3 Kredi, Ticaret Hukuku kavramı ve uygulama alanının tespiti, Türk Ticaret Kanununun özellikleri, Ticari işler ve tabi oldukları hükümler, ticari yargı, ticari işletme kavramı ve unsurları, tacir kavramı, tacir sıfatının hukuki sonuçları, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, marka, haksız rekabet, ticari defterler. Muhasebe II (ISLE 122, 3 Kredi, Aktif hesaplardan duran varlıkların mali, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ana başlıkları altında incelenmesi, pasif hesapların yabancı ve öz kaynaklar ana başlıkları adı altında incelenmesi, Nazım hesapların işleyişi ve maliyet hesaplarının incelenmesi. Matematik II (ISLE 142, 3 Kredi, İntegral matematiği ve integralin genel yapısı, integral alma kuralları, belirsiz integralin işletme ve ekonomi problemlerine uygulanması, alan hesaplamalarında kullanılan integral alma yöntemleri, integral almada ikamet yöntemi, parçalı integral, rasyonel kesirlerin integrali, çoklu integral alma yöntemi, Türevsel denklemler, bunların işletme problemlerine uygulanması, matris cebiri, doğrusal denklem sistemlerinin çözümünde determinantların kullanılması ve uygulamalar.

25 Borçlar Hukuku (KAMU 205, 3 Kredi, Dersin konusunu, borçlar hukukunun genel hükümler kısmı oluşturmaktadır. Öğretiye uygun olarak derste öncelikle borcun kaynakları, sözleşme, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme ayrı ayrı ve bütün unsurları ile anlatılmaktadır. Ardından borç ilişkilerindeki özel durumlar, müteselsil borç, alacağın temliki, borcun nakli, başkası lehine akit, cezai şart işlenmektedir., Borç ilişkisine ilişkin açıklamalardan sonra ifa konusuna geçilmekte, ifa etmemenin sonuçları ve borcu ifa dışında sona erdiren tecdit, zamanaşımı, takas gibi müesseseler anlatılarak ders tamamlanmaktadır., Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (TAR 102, 2 Kredi, Osmanlı İmparatorluğunun paylaşılması tasarıları. Paris Barış Konferansı. İzmir'in işgali. Memleketin iç durumu ve azınlıklar. Çerkez Ethem Olayı. I. ve II. İnönü Muharebeleri. Eskişehir ve Kütahya Muharebesi. Sakarya Meydan Savaşı ve sonuçları. Kars ve Ankara Antlaşmaları. Büyük Taarruz. Mudanya Ateşkes Antlaşması, esasları ve önemi. Lozan Konferansı ve önemi. Türk İnkılabı, Siyasi, hukuksal, sosyal, kültürel, eğitim-öğretim alanlarında inkılaplar. Çok partili sisteme geçiş. Ekonomik alanda gelişmeler. Türk Dış Politikası. Ermeni sorunu. II. Dünya Savaşı ve Türkiye. Atatürk İlkeleri Türk Dili II (TUR 102, 2 Kredi, İmla kuralları ve uygulanması, noktalama işaretleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, anlatım bozuklukları, yazılı kompozisyon ve uygulaması. Enformatik II (ENFO 102, 2 Kredi, Temel İngilizce II (YAD 102, 3 Kredi, Mathematics I (BUAD 142, 3 Kredi, Introductıon to Economics I (ECON 102, 3 Kredi,

26 2. Yıl, 4. Dönem (Bahar) Kıymetli Evrak Hukuku (ISLE 202, 3 Kredi, Kıymetli evrak hukuku kapsamında kıymetli evrak kavramı, değerlendirilmesi, devri, türleri, ziyan ve itali, kambiyo senetleri poliçenin hukuk mahiyeti ve şekil şartları, keşidecinin sorumluluğu, devir, kabul ve ödeme, müracaat haklarının kullanılması aval ve araya girme, bono ve çeklerin özellikleri Finansal Yönetim II (ISLE 212, 3 Kredi, Risk ve enflasyon altında sermaye bütçelemesi, sermaye yapısının net gelir, net faaliyet geliri ve geleneksel yaklaşım açısından incelenmesi. Optimal sermaye yapısı. Asimetrik bilgi teorisi. özkaynak ve yabancı kaynakların değerlendirilmesi ve temettü politikası. Maliyet Muhasebesi I (ISLE 222, 3 Kredi, Tanımı, araçları, maliyet kavramı, giderlerin sınıflandırılması, kayıt düzeni, maliyet düzenini oluşturan yöntemler, üretim maliyetleri, stok değerlendirme yöntemleri ve giderlerin dağılımı Pazarlama Yönetimi (ISLE 232, 3 Kredi, Pazarlama kavramı, mal ve hizmet kavramı, tüketim malları ve endüstriyel mallar sınıflandırılması, mamül karmasının pazarlama karması içindeki yeri. Marka ve markaya ilişkin kararlar, fiyat ve fiyatın pazarlama açısından kapsamı, yer ve dağıtım kanallarına ilişkin ilkeler, dağıtım fonksiyonunu yerine getiren aracılar ve özellikleri. Satış arttırma çabaları Yönetim Bilgi Sistemleri (ISLE 242, 3 Kredi, Bilgisayar destekli bilgi sistemlerinden Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Yönetim Bilgi Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Uzman Sistemleri ele alınmaktadır. Bu tip sistemlerin nasıl çalıştığı, temel özellikleri arasındaki farklılık ve benzerlikler üzerinde

27 durulmaktadır. Böylelikle modern işletme yönetimi alanında uygulanan bu tip sistemlerin bilgiyi nasıl süreçledikleri ve yönetime ne tür katkılar sağladığı üzerinde durularak, insan unsurunun bu tip sistemlerin başarıyla çalışması ve yönetimi açısından önemi vurgulanmaktadır. Üretim ve İşlemler Yönetimi II (ISLE 252, 3 Kredi, Fabrika yerinin seçimi, değerlendirme yöntemleri, fabrika yerleştirme ürününe göre, işleme göre ve sabit komutlu yerleştirme, montaj hattı dengelemesi. Kapasite planlaması, teknoloji seçimi, iş tasarımı, iş ölçümü. Temel İngilizce IV (YAD 202, 3 Kredi,

28 2. Yıl, 3. Dönem (Güz) Şirketler Hukuku (ISLE 201, 3 Kredi, Şirketler Hukuku kapsamında şirketler, şirket sözleşmesi ve unsurları, Adi şirket, ticaret şirketleri, Kollektif şirketler, Komandit ortaklık, Anonim şirketler, Limited şirketler. Ticari İşletme Hukuku Kapsamında, Ticaret Hukuku kavramı ve uygulama alanının tespiti, Türk Ticaret Kanununu özellikleri, ticari işler ve tabi oldukları hükümler, ticari yargı, ticari işletme kavramı ve unsurları, tacir kavramı, tacir sıfatının hukuki sonuçları. Ticaret sicili, ticaret ünvanı ve işletme adı, marka, haksız rekabet, ticari defterler. Finansal Yönetim I (ISLE 211, 3 Kredi, Finansal yönetimin tanımı, amacı, paranın zaman değeri, bugünkü değer kavramı. Firma amacı yatırım finanslama politikaları, kaynak türleri ve maliyetleri, sermaye bütçelemesi. Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları (ISLE 221, 3 Kredi, Muhasebe dışı ve içi envanter işlemleri, varlık hesapları, gelir ve gider hesaplarının dönem sonu işlemleri, vergi mevzuatı ile uyumlu finansal tabloların düzenlenmesi. Pazarlamaya Giriş (ISLE 231, 3 Kredi, Pazarlamanın İşletmede fonksiyonel gelişimi ve pazarlama anlayışının evrimi, Pazarlamanın Makro ve Mikro çevreyle ilişkileri. Pazarlamanın fonksiyonları. Tüketici ve Endüstriyel pazarlar ve özellikleri, Tüketici davranışları. Pazarlama stratejileri, hedef pazar seçimi, pazarlama karmasının oluşumu. Üretim ve İşlemler Yönetimi I (ISLE 251, 3 Kredi, Üretim yönetiminin tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları, işletmenin diğer bölümleri ile ilişkileri. üretim sistemleri, üretim stratejileri, üretim stratejisinde odaklaşma ve üretim yönetimi

29 kararları. ürün tasarımı ve yeni ürün geliştirme, yeni ürün geliştirme süreci, teknoloji seçimi ve üretim teknolojileri, süreç teknolojileri ve teknoloji yönetimi, yeni üretim teknolojileri, karar teorisi, karar türleri, karar matrisi ve unsurları ve üretim yöntemindeki uygulamalar. Örgüt Teorisi ve Yönetim İlkeleri (ISLE 261, 3 Kredi, Yönetim temel kavramları, tarihi gelişimi, örgütsel ve çevresel ilişkileri, yönetim alanı, yetki güç sorumluluk, çevre-teknoloji-örgütlenme ilişkileri, çeşitli yönetim biçimleri, stratejik yönetime giriş. Temel İngilizce III (YAD 201, 3 Kredi,

30 3. Yıl, 5. Dönem (Güz) İşletme Sermayesi Yönetimi (ISLE 311, 3 Kredi, İşletme sermayesi yönetimin önemi, işletme sermayesinin özellikleri, çeşitleri ve finansmanı, işletme sermayesi ihtiyacına etki eden faktörler ve işletme sermayesi ihtiyacının hesaplanmasında kullanılan yöntemler, işletme sermayesi yeterliliğinin analizi, nakit ve nakit benzeri varlıkların, kısa vadeli alacakların, stokların ve kısa vadeli borçların yönetimi Yöneylem Araştırması I (ISLE 341, 3 Kredi, Matematik modelleme ve bu modellerin kavramsal yapıları ve işletmeler için uygulanması. Yöneylem araştırmasının gelişimi ve özellikleri, doğrusal programlama, grafiksel ve simpleks yöntemi, dualite ve duyarlılık analizi, ulaştırma problemi, atama problemleri ve çözüm yöntemleri Organizasyonlarda Davranış (ISLE 361, 3 Kredi, İnsanın örgütlerde bireysel ve grup içi davranışları, bireyin özellikleri, davranışları, örgütte oynadığı roller, grup oluşumları ve grup davranışları, bireysel öğrenme ve özendirme kuramları, liderlik yaklaşımları, bireysel ve grupsal karar alma yöntemleri, gücün kazanılması ve kullanılması, bireyler arası iletişim ve çatışma yöntemi ile çatışmaları çözüm yolları. Maliyet Muhasebesi II (ISLE 321, 3 Kredi, Seçmeli *) Maliyet ve benzeri kavramlar, Maliyet Muhasebesinin amaçları ve diğer muhasebe dalları ile ilişkisi. Tekdüzen Hesap Planı içinde Maliyet Muhasebesi hesaplarının işleyiş esasları, gider türü, gider yeri, gider taşıyıcısı hesapları. Safha ve sipariş maliyeti yöntemlerine göre birim maliyet ve stok maliyeti hesaplamaları. Bilişim Teknolojileri (ISLE 343, 3 Kredi, Seçmeli *) İşletme disiplininde kullanılan ve uygulanan bilgisayar temelli sistemlerin aktarıldığı bu derste aynı zamanda bu tip sistemlerin işletmelerde karar alma ve problem çözme sürecinde nasıl

31 kullanıldığı gösterilmektedir. Bilgi sistemlerine ilişkin temel donanım ve yazılım bilgileri verildikten sonra işletmelerde veri yönetimi, veri iletişimi ve bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve kurulması süreci üzerinde durulmaktadır. Buna bağlı olarak bilgi teknolojileri çerçevesinde modern işletme yönetimi kavramlarına değinilmektedir. Bu çerçevede üretim Bilgi Sistemi, Pazarlama Bilgi Sistemi, insan Kaynakları Bilgi Sistemi kavramları açıklanmaktadır Örgüt Geliştirme (ISLE 363, 3 Kredi, Seçmeli *) Örgütsel strateji, değişim, tasarım, çevresel şartlara uyum yapısal gelişmeler. Güç alan analizi. örgütsel değişim modelleri, yönetsel ölçek, müdahale süreci, örgüt geliştirmede danışmanın rolü ve örgüt geliştirme faaliyetleri. İcra İflas Hukuku (KAMU 398, 3 Kredi, Seçmeli *) İcra ve iflas Hukuku dersi, borçların devlet tarafından zorla yerine getirilmesine ilişkin hukuki düzenlemeler bağlamında: icra organlarının görev ve yetkileri ile icra ve iflas hukukuna ilişkin diğer genel hükümleri, icra takip yollarından ilamsız icra yolu için izlenen prosedürü yani genel haciz yolu, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ve kiralanan taşınmazların tahliyesi yollarını, bunların ardından icra hukukunun ikinci temel yolu olarak ilamların icrasını, ihtiyati haciz, icra iflas suçları, iflasa ilişkin usul ile iflas kararı sonrası müflisin malların tasfiyesi ve alacaklıların tatmini konularını ve ayrıca borçluların alacaklılarından mal kaçırmak amacı ile yapmış olduğu tasarrufların iptaline ilişkin iptal davaları ile bir anlamda borçluların icra ve iflas prosedüründen kurtararak borçların ödenmesinde yeni bir ödeme sistemini içeren konkordato konularını içermektedir. Vergi Usul Hukuku (MALI 202, 3 Kredi, Seçmeli *) Vergi hukukunun tanımı ve kapsamı, konumu, vergi hukukunun diğer hukuk dalları ile ilişkisi, tarihsel gelişimi, kaynakları, yorum, vergilendirme işlemleri, vergi borcunun sona ermesi, vergi suç ve cezaları ve bunlara ilişkin genel kurallar, vergi suçluluğunu kaldıran nedenler, vergi cezalarını sona erdiren haller. Kamu Maliyesi (MALI 102, 3 Kredi, Seçmeli *)

32 3. Yıl, 6. Dönem (Bahar) Finansal Tablolar Analizi (ISLE 322, 3 Kredi, Finansal tablo kavramı, tarihi gelişimi, kullanıcıları ve ihtiyaçları, genel nitelikleri, türleri, bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesi, hesapların incelenmesi, satışların maliyeti tablosu, kar dağıtım tablosu, fon akım tablosu, nakit akım tablosu, net işletme sermayesindeki değişikliklerin incelenmesi, özkaynak değişim tablosu, mali Analiz teknikleri ve örnek uygulamalar. Pazarlama Planlaması (ISLE 332, 3 Kredi, Planlama ve planlama ile ilgili temel kavramlar. Strateji, politika, taktik, yöntem, amaç ve hedef gibi kavramlar. Plânlama kavramı ve stratejik planlama, stratejik gelişme planları, büyümeye yönelik stratejiler, bu stratejilerin uygulanması ile işletme fonksiyonları için geliştirilmesi gereken strateji ve politikalar. İnsan Kaynakları Yönetimi (ISLE 362, 3 Kredi, İnsan kaynağının etkinliğinde çalıştırılması, rekabetçi üstünlük sağlamak için personelin verimliliği, tatminin planlanması ve bulma, seçme, işe alma, geliştirme, eğitim, değerlendirme, ödüllendirme,

33 ücret yönetimi. Para Banka (IKTI 388, 3 Kredi, Seçmeli *) Para teorisindeki gelişmeler, Klasik Okulun görüşleri ile başlayıp, Yeni Klasik Okulun görüşleri ile sona ermektedir., Finansal piyasalar, Merkez Bankası ve para politikası uygulamaları ile bankacılık sektörü ayrıntıları Uluslararası Finansman (ISLE 312, 3 Kredi, Seçmeli *) Uluslararası finansal yönetimin çevresi, uluslararası para sistemleri, uluslararası finansal piyasalar, döviz kurunun belirlenmesi, ödemeler dengesi ve uluslararası ekonomik bağlantılar, döviz kuru riski yönetimi, çok uluslu işletmeler ve finansal yönetim, çok uluslu firmalarda işletme sermayesi yönetimi ve sermaye bütçelemesi, politik riskin ölçülmesi ve yönetimi, uluslararası portföy yatırımları. Sistem Analizi (ISLE 342, 3 Kredi, Seçmeli *) Genel Sistem yaklaşımı, sistem kavramları ve tanımlar, sistem sınıflandırılması ve türleri, örgüt ve sistem kavramları ilişkisi, sistem analizi ve karar verme süreci ilişkisi. İşletmelerde bilgi kullanımı, sistem analizi ve tasarımı Yöneylem Araştırması II (ISLE 344, 3 Kredi, Seçmeli *)

34 Tamsayılı programlama modeli ve çözüm yöntemleri olarak Gomory kesme düzlemi algoritması, dal sınıf tekniği, bekleme hattı ve simülasyon modelleri ve dinamik programlama Modern Üretim Sistemleri (ISLE 352, 3 Kredi, Seçmeli *) Sistem kavramı, önemi, sistem çeşitleri, sistem uygulaması ve modellerle beraber üretim sistemlerinde meydana gelen değişiklikler, Bilgisayar destekli üretim ve tasarım, tam zamanında üretim sistemleri, değişim mühendisliği, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama Girişimcilik (ISLE 346, 3 Kredi, Seçmeli *)

35 4. Yıl, 7. Dönem (Güz) Yeni Finansal Araçlar (ISLE 411, 3 Kredi, Sabit döviz kuru sistemi ve esnek döviz kuru sistemi. döviz kurları ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların firmalar ve yatırımcılar üzerinde, mali riski önlemeye yönelik riskten korunma teknikleri, Hedging yöntem ve araçları. Leasing, factoring forfaiting, riskten korunma teknikleri, forward anlaşmaları ve döviz kurları, faiz oranları paritesi, döviz paritesi, döviz arbitrajı, döviz ve para swapları, forward, futures, takas merkezi, taşıma maliyetleri, option. Yönetim Muhasebesi I (ISLE 421, 3 Kredi, Niteliği, Yönetimdeki yeri, Maliyet kavramı ve bölümlenmesi, maliyet hacim ilişkileri, toplam ve birim maliyet fonksiyonları, maliyet-hacim ilişkileri, saptama yöntemleri, maliyet hacim-kâr analizleri, yönetim kararlarına uyulması. Ortaklıklar Muhasebesi (ISLE 423, 3 Kredi, Ortaklıkların tanıtılması, kuruluş işlemleri ve muhasebeleştirilmesi, ortaklıklarda sermaye artırımı, azaltımı, birleşme, devir, kâr dağıtımı ve tasfiye işlemleriyle diğer özellikli işlemlerin muhasebeleştirilmesi.,, Üretim Planlama ve Denetimi (ISLE 451, 3 Kredi, Üretim planlamanın, dönemsel sınıflandırılması, yönetsel denetim altındaki değişkenler, maliyetler, toplam planlamada doğrusal planlama, dinamik programlama, sezgisel teknikler, sürekli ve kesikli sistemlerde kısa dönemli planlama, tamir bakım planlaması, istatistiksel kalite denetim teknikleri ve toplam kalite yönetim felsefesi. İş Hukuku (CALI 288, 3 Kredi, Seçmeli *) İş hukukunun tanımı, özellikleri, temel kavramları, hizmet akdi ve hukuki niteliği, hizmet akdinden doğan borçlar, hizmet akdinin sona ermesi, kıdem tazminatı, işin düzenlenmesi toplu iş sözleşmesi

36 özellikleri, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi, toplu hak ve menfaat uyuşmazlıkları, grev ve lokavtın tanımı ve unsurları, sendika ve konfederasyonunun tanımı, kuruluşu, organları, üyelik ve üyelik hakları Uluslararası İktisat (IKTI 399, 3 Kredi, Seçmeli *) Mutlak Üstünlükler, Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Faktör Donatımı Kuramları, Yeni Yaklaşımlar, Endüstri-içi Ticaret, Tekelci Rekabete Dayalı Dış Ticaret Kuramları, Döviz Piyasaları, Ödemeler Bilançosu, Kur Değişmelerini Açıklayan Kuramlar, Döviz ve Faiz Arbitrajı, Koruyucu Dış Ticaret Politikası Savunuları, Araçlar, Gümrük, Kota ve Sübvansiyonların Ekonomik Etkileri, Serbest Dış Ticaret Politikası Araçları : Ekonomik Birleşmeler, Serbest Bölgeler, GATT ve WTO nun temel ilkeleri, Dış Ticaret-Kalkınma İlişkisi, Uluslararası Para Sistemleri, Türkiye-AB İlişkileri İleri Finansal Muhasebe (ISLE 425, 3 Kredi, Seçmeli *) Muhasebenin temel kavramları ve muhasebe uygulamaları açısından incelenmesi, Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne göre muhasebe uygulamaları, SPK, UMS, Türkiye Muhasebe Standartları bünyesinde yer alan özellikli işlemler ve muhasebe uygulamaları İngilizce olarak yapılacaktır. Pazarlama Araştırması (ISLE 431, 3 Kredi, Seçmeli *) Araştırma kavramı, sorun çözme, planlama ve karar verme bakımından verilere duyulan ihtiyaç, araştırmanın planlanması ve aşamaları, araştırma metodolojisi ve ilmi metot veri elde etmede örnekleme yöntemi ve araştırmalarda uygulama modelleri, veri toplama yöntemleri, verilerin analizi, araştırma raporunun kapsamı ve özellikleri. Proje Değerleme (ISLE 441, 3 Kredi, Seçmeli *) Yatırım projelerinin hazırlanması, değerlendirilmesi, sınıflandırılması, piyasa analizi ve talep tahmin yöntemleri, kapasite ve kuruluş yeri seçimi, ürün teknik özelliklerinin belirlenmesi, üretim metodunun seçimi, makine ve teçhizat, yerleşim planı ve patent, know-how, yatırım maliyeti, sabit ve işletme sermayesi ihtiyacının belirlenmesi ve genel olarak yatırım projesinin değerlendirilmesi teknikleri

37 Gayrimenkul Değerleme (ISLE 417, 3 Kredi, Seçmeli *)

38 4. Yıl, 8. Dönem (Bahar) İşletme Politikası ve Stratejileri (ISLE 402, 3 Kredi, Fonksiyonel etkileşim ve uyum, içsel ve çevresel olgular, çevre ile işletmenin bütünlüğü, değişim ve uyum sürekliliği ile stratejik yönetim konularında örnek olaylar, olayların çözümüne öğrencilerin katılmasıyla analiz yapma ve karar seçenekleri oluşturma yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır Menkul Kıymetler ve Portföy Yönetimi (ISLE 412, 3 Kredi, Yatırımın tanımı, çeşitleri, amacı, ekonomik durumuyla ilgili faktörler, yatırımın verimi, vergi karşısındaki durumu, likidite derecesi, riskliliği, finansal piyasalar, para ve sermaye piyasasının özellikleri, işlem gören araçlar teknik analiz, tesadüfi seçim teorisi, temel analiz, portföy yönetimi. Muhasebe Denetimi (ISLE 422, 3 Kredi, Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, denetim standartları, denetim türleri, teknikleri, denetim planlama, uygulama ve raporlama aşamaları, hesaplar başında uygulama örnekleri. Üçüncü Sektör İşletmeleri (ISLE 404, 3 Kredi, Seçmeli *) Kooperatiflerin tanımı, ilkeleri, tarihi gelişimi, ekonomik, sosyal ve politik işlevleri, kamu ve özel sektör ilişkileri, kalkınmadaki rolü, türleri, dernek ve vakıflardan farklılığı, Türkiye'de kooperatifçilik ve uluslararası ilişkileri. Yönetim Muhasebesi II (ISLE 424, 3 Kredi, Seçmeli *) Birden fazla mamul üretiminde maliyet, hacim-kâr analizleri, uygun mamül kavramı, geçerli, batmış, ek ve fırsat maliyeti analizleri, tek düzene göre kayıt sistemi.

39 Tüketici Davranış Modelleri (ISLE 432, 3 Kredi, Seçmeli *) Tüketici davranışların etki eden sosyo-psikolojik, sosyal kişisel ve psikolojik faktörler, bunlar için geliştirilen modeller Proje Yönetimi ve Teknikleri (ISLE 442, 3 Kredi, Seçmeli *) Projelerin bir düşünce olarak ortaya çıkışlarında son ürünün elde edilmesi ya da vazgeçilmesine kadar olan süreçte yer alan tüm faaliyetlerin planlanması, yürütülmesi, eşgüdümlemesi, denetlendirilmesi ve sonucunun değerlendirilmesi, şebekelendirme, zaman analizi, CPM ve PERT yöntemleri, kaynak seviyeleme, proje programlama maliyet ve proje maliyetlerinin denetimi. Türk Vergi Sistemi (MALI 399, 3 Kredi, Seçmeli *) Vergi sistemleri ve çeşitleri ve Türkiye vergi sisteminin tarihsel gelişimi, gelir üzerinden alınan vergiler, gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, bu vergilerin Türkiye vergi sistemi içindeki yeri, önemi ve uygulama biçimi, mükelleflik, vergi kolaylıkları, tarhı tahakkukları ve ödenmesi, servet üzerinden alınan vergiler ve bu vergilerin uygulama biçimleri. Uluslar Arası Pazarlama (ISLE 444, 3 Kredi, Seçmeli *)

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Ekonomi Bilimi 12 1.2. Ekonomi ile İlgili Temel Kavramlar 12 1.2.1. İhtiyaç 12 1.2.2. Mal ve Hizmet 13 1.2.3. Tüketim

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri Mikroekonomik Analiz I IKT701 1 3 + 0 6 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih, Talep, Maliyet, Üretim, Kar, Arz.

Detaylı

2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER

2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER 2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER BÖLÜMÜ : MALİYE 1 ISL 1005 FİNANSAL MUHASEBE I 1. Y.Y. 2 ISL 1004 FİNANSAL MUHASEBE II 2. Y.Y. 3 IKT 1001 İKTİSADA GİRİŞ I 1. Y.Y. 4 IKT 1002

Detaylı

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ)

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) 8.2. Ders İçerikleri 8.2.1. Zorunlu Dersler MLY 101 Denetim Ticari faaliyetler ile ilgili olayların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

1- BORÇLAR HUKUKU:Borçlar Hukukuna giriş, Borçlar Hukukuna hâkim olan ilkeler, Borç ilişkisinin unsurları, Haksız fiil, sebepsiz zenginleşme.

1- BORÇLAR HUKUKU:Borçlar Hukukuna giriş, Borçlar Hukukuna hâkim olan ilkeler, Borç ilişkisinin unsurları, Haksız fiil, sebepsiz zenginleşme. İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1- GENEL MUHASEBE 1: Muhasebe Bilgi Sistemi, Muhasebenin Gelişimi, Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensipleri,

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II HIST 102 Her İkisi

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU I. PARANIN ZAMAN DEĞERİ... 1 A. FAİZ KAVRAMI... 2 1. Basit Faiz... 3 2. Bileşik Faiz... 4 3. Efektif Yıllık Faiz Oranı (EYFO)...

Detaylı

NSAN KAYNAKLARI VE ÇALI MA L K LER TEZL

NSAN KAYNAKLARI VE ÇALI MA L K LER TEZL NSAN KAYNAKLARI VE ÇALI MA L K LER TEZL 1. Yar y l Dersin Kodu Seçmeli Dersler Dersin Ad Kredi Teori Uygu lama Sosyal Bilimlerde Ara t rma Yöntemleri 3 3 0 nsan Kaynaklar Planlamas 3 3 0 Küreselle me ve

Detaylı

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETME İKTİSADI 1. İŞLETME İKTİSADININ TANIMI... 1 2. İŞLETME İKTİSADININ TARİHİ... 1 3. İŞLETME İKTİSADININ KONUSU... 1 4. İŞLETME İKTİSADININ

Detaylı

Dipnot Referansları 30.09.2010 31.12.2009

Dipnot Referansları 30.09.2010 31.12.2009 BĠLANÇO (TL) İncelemeden GeçmemiĢ Bağımsız Denetim'den GeçmiĢ Dipnot Referansları 31.12.29 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 129.576.238 66.38.879 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 63.42.113 1.576.488 Finansal Yatırımlar

Detaylı

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili.

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili. DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6 Ön Koşul --- Dersin Dili Ders Tipi Türkçe Zorunlu Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

TABLO LİSTESİ. Sayfa No

TABLO LİSTESİ. Sayfa No TABLO LİSTESİ Sayfa No Tablo I.2.1 Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri... 1 Tablo I.2.2 Konsolide Kamu Sektörü Faiz Dışı Fazla Hedefleri ve Gerçekleşmeleri... 2 Tablo I.2.3 Kamu Kesimi Borçlanma Gereği

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. KISIM 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6

İÇİNDEKİLER I. KISIM 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6 İşletme Sermayesi Yönetimi v İÇİNDEKİLER I. KISIM I. İŞLETME SERMAYESİNİN TANITIMI... 3 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6 3. İŞLETME SERMAYESİ YÖNETİMİNİN

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ. ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ. ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ I.YARIYIL in Kodu in Adı Teorik Uygulama Top. AKTS Kredi ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

www.suleymanyukcu.com

www.suleymanyukcu.com İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL BİLGİLER Sayfa No A- Muhasebenin Tanımı 3 B- Muhasebenin Fonksiyonları 3 1- Kaydetme 3 2- Sınıflandırma 3 3- Analiz ve Yorum 4 C- Muhasebenin Sınıflandırılması 4 1- Finansal

Detaylı

Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans 2014-2015 Güz Dönemi Ders İçerikleri. Dersin Adı: Uzmanlık Alan Dersi

Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans 2014-2015 Güz Dönemi Ders İçerikleri. Dersin Adı: Uzmanlık Alan Dersi Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans 2014-2015 Güz Dönemi Ders İçerikleri Dersin İçeriği: Ders kapsamında akademik açıdan tutarlı ve incelemeye değer bir araştırma sorusu belirlenir

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS 811034400001101 2 0 0 2 4

Öğretim planındaki AKTS 811034400001101 2 0 0 2 4 Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. TURİZM İŞLETMELERİ MUHASEBESİ Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 811034400001101 2 0 0 2 4 Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Önerilen

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri.

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

COMU EZINE MESLEK YÜKSEKOKULU Dış Ticaret 2015-2016 Öğretim Yılı 2. dönem 1. Sınıf- Sınav Takvimi Sınav Tarihleri COMU EZINE MESLEK YÜKSEKOKULU

COMU EZINE MESLEK YÜKSEKOKULU Dış Ticaret 2015-2016 Öğretim Yılı 2. dönem 1. Sınıf- Sınav Takvimi Sınav Tarihleri COMU EZINE MESLEK YÜKSEKOKULU Dış Ticaret 2015-2016 Öğretim Yılı 2. dönem 1. Sınıf- Takvimi Tarihleri Ders adi Dersliği Saati Sınıv Türü Türk Dili II Konferans- 11:00 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Derslik 1 12:00 Yabancı Dil II (İngilizce)

Detaylı

SERMAYE : MADDE 573; D) Sermaye I - En az tutar MADDE 580- (1) (2) Ayni sermaye MADDE 581 Mal bedelleri ve kurucu menfaatleri; MADDE 582

SERMAYE : MADDE 573; D) Sermaye I - En az tutar MADDE 580- (1) (2) Ayni sermaye MADDE 581 Mal bedelleri ve kurucu menfaatleri; MADDE 582 SERMAYE : MADDE 573; Limited Şirketlerde Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini

Detaylı

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Hava Taşımacılığı AVM102 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik 64 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye hazır giyim işletmelerinde üretimin

Detaylı

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE)

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmemiş Geçmemiş Dipnot Referansları 30.09.2009 31.12.2008 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 27,180,536 28,730,807

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 1- GENEL BİLGİLER 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem: 08.04.2015 30.09.2015 Dönemi Ticaret unvanı : OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

08 Mayıs 2013 Çarşamba. İktisat Bölümü 1.Sınıf. Matematik II Envanter Bilanço. İktisat Bölümü 2.Sınıf. Maliyet Muhasebesi.

08 Mayıs 2013 Çarşamba. İktisat Bölümü 1.Sınıf. Matematik II Envanter Bilanço. İktisat Bölümü 2.Sınıf. Maliyet Muhasebesi. İktisat Bölümü 1.Sınıf 16 Mayıs 2013 Perşembe 09:00:00 Davranış Bilimleri II Yrd. Doç. Dr. Cemalettin HATİPOĞLU 17 Mayıs 2013 Cuma 10:10:00 Medeni Hukuk Arş. Gör. Ayşen SEYMEN ÇAKAR 17 Mayıs 2013 Cuma

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU VE SERMAYE PİYASASI KURUMLARININ VERGİLENDİRMESİ

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU VE SERMAYE PİYASASI KURUMLARININ VERGİLENDİRMESİ Rehber Adı Sınav Alt Konu Başlığı Bölüm Adı Konu Başlığı Sayfa Numarası Kurumlarda ve Yapılan İşlem (Ekleme, düzeltme, çıkartma) Temel Esaslar 7 2016 tarihi, tarih olarak Temel Esaslar 8 2016 tarihi, tarih

Detaylı

1. Yıl, 1. Dönem (Güz) Matematik (EKON 197, 3 Kredi, Zorunlu)

1. Yıl, 1. Dönem (Güz) Matematik (EKON 197, 3 Kredi, Zorunlu) 1. Yıl, 1. Dönem (Güz) Matematik (EKON 197, 3 Kredi, Zorunlu) Matematiksel model, reel sayı sistemi, ilişki ve fonksiyon kavramları, doğrusal modeller ve matris cebri, limit ve türev kavramı, türev alma

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS KOMPLEKS ANALİZ FM-311 3 / 1.YY 2 2+0+0 3 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Risk Yönetimi LOJ 414 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARET A.Ş. Merkez Adresi : Turan Güneş Bulvarı İlkbahar Mah.606.Sok. No : 12 Çankaya / ANKARA

Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARET A.Ş. Merkez Adresi : Turan Güneş Bulvarı İlkbahar Mah.606.Sok. No : 12 Çankaya / ANKARA YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARETANONİM ŞİRKETİ 01.01.2015 31.12.2015 DÖNEMİ YILLIK FALİYET RAPORU 1- GENEL BİLGİLER Raporun Ait Olduğu Dönem: 01.01.2015 31.12.2015 Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ

Detaylı

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri I.YARIYIL DERSLERİ Türk Dili I Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün

Detaylı

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Ürün Düzenleme PR 439 Güz 0 3 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v Şekiller ve Tablolar Listesi... xv İLİŞKİSEL PAZARLAMAYA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v Şekiller ve Tablolar Listesi... xv İLİŞKİSEL PAZARLAMAYA GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v Şekiller ve Tablolar Listesi... xv İLİŞKİSEL PAZARLAMAYA GİRİŞ GİRİŞ... 1 1. PAZARLAMADA İLİŞKİ YÖNLÜ DEĞİŞİM... 2 2. PAZARLAMADAN İLİŞKİSEL PAZARLAMAYA GEÇİŞ SÜRECİ... 4 3. İLİŞKİSEL

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 VS 1321-1. Maliyet gideri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? MLiYET MUHSEBESi 3. işletmede, (Y) Cinsi malzeme ile ilgili ayına ilişkin bilgiler şöyledir: ) işletmenin sahip olduğu

Detaylı

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Sistem Mühendisliğine Giriş IE 428 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

TABLO 1.1 BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU. Yılı : 2015 Kurum 139.138.058,41 93.699.534,32

TABLO 1.1 BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU. Yılı : 2015 Kurum 139.138.058,41 93.699.534,32 TABLO. BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU Yılı : Kurum Kodu :. Adı : Ay: Ekonomik Kodlar BÜTÇE GİDERİNİN TÜRÜ Ekonomik BÜTÇE GELİRİNİN TÜRÜ GİDERLER HESABI.., BÜTÇE GELİRLERİ HESABI.., GİDERLERİ.., Teşebbüs

Detaylı

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin...

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... Sanayi ve Lojistik Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... bizimle çalışmanın keyfini yaşayın... İhtiyacınıza Yönelik Profesyonel Çözümler Sanayi ve Lojistik ekibimiz, üretim ve depolama alanı ihtiyaçlarınızdan,

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Birsen Özdemir - Müdür / Audit Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Amaç (a) Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılma

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI NA SUNULMUŞTUR Bazı vergi kanunlarında

Detaylı

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Güvenlik Hukuku LAW 414 Bahar 2 0 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar Varlıklar geçmiş Dipnot 30 Eylül 2012 31 Aralık 2011

Detaylı

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir)

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir) 31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO VARLIKLAR Dipnot 31 Aralık 2011 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 ve 14 367.180.985 389.133.254 1- Kasa

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

i) söz konusu fazla veya eksik değer hakkındaki mevcut bilgileri; i) ilgili fazla veya eksik değerin belirlenmesinde kullanılan yöntemi;

i) söz konusu fazla veya eksik değer hakkındaki mevcut bilgileri; i) ilgili fazla veya eksik değerin belirlenmesinde kullanılan yöntemi; UMS 19 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kontrol listesinin bu kısmı çalışanlara sağlanan faydaların muhasebeleştirilmesi ile ilgili hususları

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

http://kap.gov.tr/api/bildirim.aspx?id=56802&isenglish=0

http://kap.gov.tr/api/bildirim.aspx?id=56802&isenglish=0 Sayfa 1 / 5 İmzalı Görüntüle Ek dosyalar Pakete ait bildirimler OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş. / OLMIP, 2008/3 Aylık [] 24.09.2008 08:52:22 Finansal Tablo Dipnot Açıklamaları

Detaylı

İŞLETME TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. (YÖK te Onay Aşamasında Açılması Planlanan)

İŞLETME TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. (YÖK te Onay Aşamasında Açılması Planlanan) İŞLETME TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (YÖK te Onay Aşamasında Açılması Planlanan) Tezli Yüksek Lisans Programında öğrencilerin bilimsel araştırmalar yaparak bilgilere ulaşma, elde edilen bilgileri değerlendirme

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE İŞTİRAKLERİN GELİŞİM SÜRECİ VE KONUYA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE İŞTİRAKLERİN GELİŞİM SÜRECİ VE KONUYA İLİŞKİN DÜZENLEMELER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER TABLOLAR LİSTESİ ŞEKİLLER LİSTESİ KISALTMALAR GİRİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE İŞTİRAKLERİN GELİŞİM SÜRECİ VE KONUYA İLİŞKİN DÜZENLEMELER I. TÜRKİYE'DE İŞTİRAKLERE İLİŞKİN

Detaylı

Oyun Teorisi (ECON 424T) Ders Detayları

Oyun Teorisi (ECON 424T) Ders Detayları Oyun Teorisi (ECON 424T) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Oyun Teorisi ECON 424T Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM 20-30 Haziran 2016 MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI BİRİNCİ HAFTA. Eğitim Görevlileri. Katılımcılar. Tüm Öğretmenler.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM 20-30 Haziran 2016 MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI BİRİNCİ HAFTA. Eğitim Görevlileri. Katılımcılar. Tüm Öğretmenler. OKUL ÖNCESİ EĞİTİM 20-30 Haziran 2016 MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI 20.06.2016 BİRİNCİ HAFTA 2015-2016 Öğretim Yılı Sene Sonu Kurulu Toplantısı. MEB 2015-2019 Stratejik Planı nın ilgili bölümlerinin incelenmesi.

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 182.452.820 171.907.736 1- Kasa - 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 164.802.556 155.175.354 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Çalıştay Programı YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Ankara, Türkiye 2-4 Mart ve 7-9 Mart 2016 2 MART ÇARŞAMBA / 7 MART PAZARTESİ 8:30 9:00 Çalıştay katılımcılarının ve eğiticilerin tanıtılması 9:00 9:30 Çalıştay

Detaylı

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri

İlçemizde görev yapan İlkokul, Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaöğretimde çalışan tüm Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 2013-2014 eğitim-öğretim yılında derslerin kesimi tarihinden Temmuz ayının ilk iş gününe kadar İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında görev yapan

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot Bağımsız (31/03/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 793.766.217 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 617.053.844 623.405.482

Detaylı

1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 )

1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 11. GÜZ YARIYILI BİRİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMLARI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 13:00-15:50 : HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI ( Grup 2 ) ANS Eğitim 3 Blok - 207 Yrd.Doç.Dr. ETHEM KADRİ PEKTAŞ

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

(ESKİ ŞEKİL) İÇTÜZÜĞÜ

(ESKİ ŞEKİL) İÇTÜZÜĞÜ (ESKİ ŞEKİL) DENİZBANK A.Ş. A TİPİ İMKB ULUSAL 100 ENDEKSİ FONU İÇTÜZÜĞÜ MADDE 1- FONUN KURULUŞ AMACI: 1.1. DENİZBANK A.Ş. tarafından 3794 sayılı Kanunla değişik 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu nun

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v TABLOLAR LİSTESİ... xiv ŞEKİLLER LİSTESİ... xv KISALTMALAR... xvi GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v TABLOLAR LİSTESİ... xiv ŞEKİLLER LİSTESİ... xv KISALTMALAR... xvi GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v TABLOLAR LİSTESİ... xiv ŞEKİLLER LİSTESİ... xv KISALTMALAR... xvi GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMSAL AÇIDAN İŞSİZLİK, YOKSULLUK VE İSTİHDAMI ARTIRMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR I. İŞSİZLİK...

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 30 Eylül 2011 31 Aralık 2010

VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 30 Eylül 2011 31 Aralık 2010 BNP PARİBAS CARDİF SİGORTA A.Ş. 01.01.2011-30.09.2011 DÖNEMİ BİLANÇOSU VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 22.406.197,76 19.284.717,00 1- Kasa - -

Detaylı

Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi

Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi CEK 2007 MİLLİ GELİR VE GEL.DAĞILIMI CEK 2014 TEKNOLOJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI CEK 3006 ENDÜSTRİDE EĞİTİM YÖNETİMİ

Detaylı

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 5: Başarılı Bir Yöneticide Bulunan Özellikler ve Bunları Kazanma Yolları P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları

Detaylı

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi 1 Ocak- 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar İçindekiler Sayfa Özet bilanço 1 Özet kapsamlı gelir tablosu 2 Özkaynak değişim tablosu 3 Nakit akım tablosu

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I İLİŞKİSEL PAZARLAMA 31 MAYIS 2014 K O R A Y K A R A M A N

Detaylı

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Lüleburgaz

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I ISL107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 8. HAFTA Menkulkıymetleraşağıdaki amaçlardoğrultusunda edinilebilir. Güvenlik Amacı: işletmeler sahip oldukları nakit mevcutlarının

Detaylı

Bölüm/Programın Adı: METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Proje/Alan Teori Uygulama Laboratuvar Çalışması

Bölüm/Programın Adı: METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Proje/Alan Teori Uygulama Laboratuvar Çalışması 4270402 TESİS VE İŞLETME YÖNETİMİ Proje/Alan Teori Uygulama Ulusal Kredi AKTS Kredisi VIII 2 0 0 0 2 3 Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( X ) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Zorunlu / Seçmeli

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR 1 OCAK 2006 30 HAZİRAN 2006 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ SINIRLI DENETİM RAPORU 1. Oyak Emeklilik A.Ş. Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu'nun

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

Girişimcilik (ECON 443T) Ders Detayları

Girişimcilik (ECON 443T) Ders Detayları Girişimcilik (ECON 443T) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Girişimcilik ECON 443T Seçmeli 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Dersin Dersin Adı Teorik Uygulama Top. Ders AKTS Kodu

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Kıbrıs Sorunu PSIR 464 7-8 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Kıbrıs Sorunu PSIR 464 7-8 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Kıbrıs Sorunu PSIR 464 7-8 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

Ergo Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla İlişkin Gelir Tablosu (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Ergo Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla İlişkin Gelir Tablosu (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Gelir Tablosu I-TEKNİK BÖLÜM A- Hayat Dışı Teknik Gelir 577,383,952 581,158,910 1- Kazanılmış Primler (Reasürör Payı Düşülmüş Olarak) 506,994,265 524,992,871 1.1- Yazılan Primler (Reasürör Payı Düşülmüş

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

Yabancı para çevrim farkları Diğer kazanç ve kayıplar 5,318 5,318

Yabancı para çevrim farkları Diğer kazanç ve kayıplar 5,318 5,318 Özsermaye Değişim Tablosu Özsermaye Değişim Tablosu Finansal Tablo Türü Raporlama Birimi Konsolide Olmayan TL Ödenmiş Sermaye Dipnot:27 Sermaye Düzeltmesi Farkları Dipnot:27 Hisse Senedi İhraç Primi Dipnot:27

Detaylı

01.Şub.14 02.Şub.14 2 Gün Cumartesi - Pazar 10:00-18:00. 22:00 15.Şub.14 16.Şub.14 2 Gün Cumartesi - Pazar 09:00-16:00

01.Şub.14 02.Şub.14 2 Gün Cumartesi - Pazar 10:00-18:00. 22:00 15.Şub.14 16.Şub.14 2 Gün Cumartesi - Pazar 09:00-16:00 OCAK 2014 EĞİTİM TAKVİMİ Dönem Sonu Kapanış İşlemleri ve 11.Oca.14 12.Oca.14 2 Gün Cumartesi - Pazar Muhasebesel Kurum Kültürü ve Kurumiçi İletişim 11.Oca.14 12.Oca.14 2 Gün Cumartesi - Pazar Kişisel Planlama,

Detaylı

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2

İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) I.YARIYIL ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri,

Detaylı

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not Dönem I Cari Varlıklar (30/09/2008) A Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı